Nuffnang

MOHD FIRDAUS JAAFAR

Posted by Awanama | Posted on 3:05 PG

MOHD FIRDAUS JAAFAR


Kedah lancar Rakan SADA - Ucapan YAB MB Kedah

Posted: 14 May 2011 12:55 AM PDT


ANDA ADA KEMUSYKILAN DAN CADANGAN.. JOM TANYA YB..!!

Posted: 14 May 2011 12:42 AM PDT

Kepada sahabat yang mempunyai cadangan dan kemusykilan silalah kemukakan kepada YB...!!

Sila tulis di ruangan KOMEN di bawah...

Yang Di-Pertuan Agong mulakan lawatan rasmi ke Kedah

Posted: 13 May 2011 11:55 PM PDT

Ditulis oleh WADIASSOFI JAAFAR

ALOR SETAR, 13 Mei – Seri Paduka Baginda Yang Di-Pertuan Agong dan Seri Paduka Baginda Raja Permaisuri Agong mengadakan lawatan rasmi ke Negeri Kedah Darul Aman pada 13 hingga 15 Mei 2011.

Keberangkatan tiba Baginda berdua di Lapangan Terbang Sultan Abdul Halim, Kepala Batas, di sini disambut oleh Kebawah Duli Yang Maha Mulia (KDYMM) Tuanku Sultan Kedah dan KDYMM Tuanku Sultanah Kedah.

Berangkat sama ialah Duli Yang Teramat Mulia Raja Muda Kedah dan DYTM Raja Puan Muda Kedah; Yang Teramat Mulia Dato' Seri DiRaja Tunku Soraya dan YTM Tunku Panglima Besar Dato' Seri Tunku Puteri Intan Safinaz.

Hadir sama ialah Menteri Besar, YAB. Dato' Seri Ustaz Azizan Abdul Razak dan isteri, Toh Puan Hajah Faikah Sheikh Hamzah; Ahli-Ahli Majlis Mesyuarat Kerajaan Negeri dan Ahli-Ahli Dewan Undangan Negeri.

Seri Paduka Baginda Yang Di-Pertuan Agong dan Seri Paduka Baginda Raja Permaisuri Agong menerima tabik hormat dan lagu ' Negaraku' dan 'Allah Selamatkan Sultan' turut dinyanyikan oleh pancaragam pusat Askar Melayu DiRaja Kem Sungai Besi.

Seri Paduka Baginda Yang Di-Pertuan Agong turut memeriksa perbarisan kehormatan yang terdiri daripada empat pegawai dan 103 anggota lain-lain pangkat dari Rejimen Askar Melayu DiRaja Kem Sungai Besi.

Sebanyak 21 das tembakan turut dilakukan dari 41 Bateri Rejimen Artileri DiRaja Kem Sungai Besi.

Seri Paduka Baginda Yang Di-Pertuan Agong dan Seri Paduka Baginda Raja Permaisuri Agong bersama-sama KDYMM Tuanku Sultan Kedah dan KDYMM Tuanku Sultanah Kedah berangkat ke Istana Tetamu, Mentaloon, di sini.

Sinar Harian - ‘Yan Bersih Rakyat Sejahtera’

Posted: 12 May 2011 06:39 AM PDT


YAN - Program gotong royong 'Yan Bersih Rakyat Sejahtera' diadakan sebagai pembuka tirai menyambut ketibaan Yang di-Pertuan Agong, Tuanku Mizan Zainal Abidin dan Raja Permaisuri Agong, Tuanku Nur Zahirah sempena lawatan rasmi Baginda ke Kedah, bermula 13 hingga 15 Mei ini.

Menteri Besar, Datuk Seri Azizan Abdul Razak berkata, gotong royong merangkumi semua kawasan, termasuk kaki Gunung Jerai hingga ke puncak sebagai persediaan menyambut ketibaan Baginda.

"Kita rasa bertuah kerana Yang di-Pertuan Agong bersama Raja Permaisuri Agong memilih untuk berehat di Gunung Jerai sempena lawatan rasmi ke Kedah. Ini pertama kali Baginda melawat Kedah, dan saya harap masyarakat Yan keluar ramai-ramai menyambut kedatangan Baginda di kaki gunung," katanya ketika melancarkan program 'Yan Bersih Rakyat Sejahtera' di Perkarangan Pejabat Penghulu Mukim Sala Besar.

Hadir sama, Ahli Parlimen Jerai, Firdaus Jaafar.

Azizan berkata, program itu juga sebagai menyokong usaha Kerajaan Negeri untuk menjadikan Yan sebagai daerah pelancongan terkemuka.

"Langkah pertama ialah membersihkan daerah Yan, sebelum kita rangka pelbagai aktiviti lain. Buat permulaan, gotong royong bermula di Parit Kilik dari Titi Sarang Semut sehingga Titi Batu 18, Guar Cempedak," katanya.

Menurutnya, gotong royong turut diperluas ke tempat-tempat awam, kawasan pelancongan, medan-medan selera, masjid, surau, kawasan perkuburan, pekan-pekan dan kampung-kampung dalam daerah Yan.

Azizan berkata, walaupun Yan merupakan kawasan luar bandar, namun ia adalah aset bernilai Kedah kerana mempunyai kawasan strategik sebagai tarikan pelancong.

"Gunung Jerai adalah tempat terbaik selepas Pulau Langkawi. Gunung Jerai mendapat perhatian negara sebagai tempat pelancongan yang tidak tercemar," katanya.

Menurutnya, antara perancangan yang dirangka untuk Yan ialah mewujudkan landskap bumi daerah Yan, dengan tumpuan kepada Gunung Jerai, Titi Hayun, Kampung Raga dan pulau-pulau yang ada di daerah Yan antaranya, Pulau Dayang Bunting, Pulau Bidan dan yang berpotensi.

"Perbadanan Kemajuan Negeri Kedah (PKNK) turut membeli tanah seluas 13 ekar di Titi Hayun bagi tujuan itu. Semuanya adalah untuk menarik perhatian pelancong selaras dengan hasrat menjadikan Yan sebagai daerah pelancongan," katanya.

Sehubungan itu, Azizan menggesa semua pihak menjaga tahap kebersihan di Yan supaya usaha Kerajaan Negeri untuk melonjakkan industri pelancongan di daerah itu terlaksana.

Azizan turut berpuas hati dengan perkhidmatan syarikat E-Idaman, yang dipertanggung jawabkan mengurus sisa pepejal di negeri ini.

"Untuk peringkat seterusnya perjanjian mewujudkan tempat pelupusan sisa pepejal akan ditandatangani. Dengan wujudnya tempat pelupusan itu akan mengurangkan budaya masyarakat yang gemar membuang sisa-sisa ke merata tempat," katanya.

Menurutnya, selain memastikan bandar raya ini bersih daripada sampah-sarap, Kerajaan Negeri juga dalam usaha meningkatkan kualiti air.

"Kita sudah hantar Exco bersama Ketua Pegawai Eksekutif Syarikat Air Darul Aman (Sada) ke Switzerland untuk melihat keupayaan 'meter' yang digunakan untuk menghasilkan air yang sempurna.

Kita akan mulakan projek ini segera di loji Padang Sanai untuk pastikan rakyat mendapat bekalan air yang bersih," katanya.

Azizan berkata, pihaknya yakin setelah loji berkenaan beroperasi kelak, ia dapat membekalkan bekalan air secukupnya ke kawasan sekitar.

"Ada yang tak sabar... Kalau 50 tahun boleh sabar, takkan tiga tahun tak boleh sabar," katanya berseloroh.

Comments posted (0)

YB BN

YB PAS

YB PKR

YB DAP