Nuffnang

MY VOICE FOR NATION

Posted by Unknown | Posted on 11:08 PTG

MY VOICE FOR NATION


Crime index: Misleading reply from PDRM | Free Malaysia Today

Posted: 28 Aug 2012 09:31 PM PDT

Police response to ‘Crime statistics: Let the truth be told’ — Ramli Mohamed Yoosuf

Posted: 28 Aug 2012 06:56 AM PDT

Dr Shafie Abu Bakar

Posted by Unknown | Posted on 11:01 PTG

Dr Shafie Abu Bakar


Suramnya Semangat Menyambut Ulangtahun Kemerdekaan Malaysia: Amaran Kepada BN !

Posted: 28 Aug 2012 04:07 PM PDT

Dr Siti Mariah Mahmud

Posted by Unknown | Posted on 3:17 PTG

Dr Siti Mariah Mahmud


Haron Din perjelas kejahilan Che Det

Posted: 28 Aug 2012 06:34 AM PDT


SHAH ALAM: Timbalan Mursyidul Am PAS, Datuk Dr Haron Din  menyifatkan Tun Dr Mahathir membuat silap percaturan apabila berkata 'berkawan dengan syaitan yang dikenali lebih baik dari malaikat yang tidak dikenali'.

Bagi beliau, kenyataan dibuat Dr Mahathir itu ternyata memakan diri sendiri dan Umno-BN kerana umum terutamanya umat Islam mengetahui syaitan itu adalah makhluk Allah yang paling kejam dan derhaka.

Sebagai bekas pemimpin tertinggi negara dan pernah mengetuai Umno-BN untuk tempoh yang lama, tambahnya, adalah amat tidak wajar Dr Mahathir membuat kenyataan sedemikian rupa dengan melabelkan sesuatu pihak atau pertubuhan dengan nama seburuk itu.

"Di dalam Al Quran juga tidak terdapat ayat yang mengatakan malaikat sama ada dikenali atau tidak dikenali sebagai makhluk Allah yang lebih buruk atau derhaka kepada perintah Allah. 

"Malaikat dijadikan Allah sebagai makhluk yang patuh dan tidak derhaka akan perintah-Nya. Mereka akan kekal begitu sejak dari awal hingga ke akhirnya.

"Ia berlawanan dengan sifat syaitan kerana mereka memang diakui sebagai makhluk yang jahat dan derhaka kepada perintah Allah," katanya.

Beliau mengulas kenyataan dibuat bekas Perdana Menteri itu yang ditulis dalam blognya www.chedet.cc pada 22 Ogos lalu yang berharap rakyat tidak memberi mandat kepada Pakatan Rakyat (Pakatan) dalam pilihan raya akan datang

Beliau berkata demikian ketika dihubungi  wartawan  hari ini bagi menjelaskan kenyataan malaikat yang tidak dikenali itu lebih buruk berbanding syaitan yang dikenali.

"Tiada istilah atau ayat di dalam Al Quran yang menjelaskan  begitu", kata nya.

Dalam tulisannya, Dr Mahathir menulis "Better the devil you know than the angel you don't" yang membawa maksud "Lebih baik syaitan yang anda kenali daripada malaikat yang anda tidak kenali".

Comments for Wee Choo Keong

Posted by Unknown | Posted on 1:38 PTG

Comments for Wee Choo Keong


Comment on Azhari’s new reporting structure by Kana

Posted: 28 Aug 2012 06:39 AM PDT

The botak should just follow Rozman Omar foot step and return to where he belongs i.e. AirAsia. That’s the best place for you, botak. Life will not be as rosy as think it is going to be in MAS. It is better you get lost earlier before you had to leave in disgrace like Nanny Danny.

Comment on Azhari’s new reporting structure by hashim

Posted: 28 Aug 2012 03:59 AM PDT

Another clueless idiot trying to turn around by coming up with chart. turning around can only be done by competent people.

Comment on MAS 2011 Report: 2 Exec Directors salaries & benefits RM3,755,000 by Name : Abraham David Thanaraj @ David

Posted: 27 Aug 2012 09:44 PM PDT

As a shareholder of MAS I attended the MAS AGM 2012 on 21/6/2012. I recall that it was decided at the AGM that shareholders who attended the AGM would be each given RM 200.00 – a sum which the share holder could use it to offset and subsidise his/her airfare costs in a MAS flight of his/her choice. Since we are NOT given the minutes of the AGM, the exact words of the decision cannot be quoted by me. I wonder why there was no follow-up by MAS in the form of a circular/letter to inform shareholders officially on this matter so that shareholders may take advantage of the AGM’s decision. I request an official clarification from MAS.

Comment on Azhari’s new reporting structure by Anonymous

Posted: 27 Aug 2012 08:59 PM PDT

Yb…Azhari Dahlan MD MAE berpakat dgn komiti KLIA enginerring untuk mengambil ahli MAE dari MAS.

Comment on Organisational Chart No: ? by Anonymous

Posted: 27 Aug 2012 09:20 AM PDT

Gooberman, you hit the nail right on the head, MAS is dead in all but name only. But, like in the Titanic, the band kept playing while the ship sank. How many bad members survived? None.

Comment on Azhari’s new reporting structure by we ALL know

Posted: 27 Aug 2012 09:15 AM PDT

Quote: “The PM must get rid of the little napoleons in Khazanah for the sake of all the GLCs and those Clueless directors in MAS otherwise MAS will be in the shit. Tan Sri Azman and Tan Sri Tan Boon Seng must be rid of as soon as possible and replace by good people with some aviation knowledge.”

* From what we ‘insignificant’ employees see, the PM is too busy trying to keep/secure his job in PutarJaya in the coming GE ~ to worry about the shit that is happening in MAS. He knows that the moment he touches MAS ~ his old (Dr.) boss and (Dime & Gang) cronies would ensure his demise first.

Sad isn’t it ~ but this is the reality check. Tak kira Melayu, Cina atau India dan sebanyak banyak kaum lain yang bekerja di MAS, kita semua boleh diibaratkan sebagai ‘disposable’ Human assets…

Quote: “Mud Dooh , you selalu cakap berapi-api bila masa town hall , dulu pandai hang bubuh Danny , Md Nor…,. why sekarang sonyap ajo….”

* Mud Dooh? I don’t think this D is gonna be making any noise anytime soon, best keep quiet and collect his ‘directors’ fees whilst it last… as they say, a “retired/expired” person should be grateful he is on a payroll once again…

Comment on Azhari’s new reporting structure by Anonymous

Posted: 27 Aug 2012 09:08 AM PDT

Why you ask the obvious one? In MAS, 99% of the time, kalau you kena buat “projects” or “special projects” maknanya you sudah kena “cold storage” le. “Projects” tu nama glamour aje. Yang betul betul projek kat sini Mazlan Nordin, yang lain projek CS , kena beku, because si Botak tu tak nak la yang lebih pandai pada dia pegang jawatan penting, nanti kebodohan dia makin menyerlah, atau agenda dia susah mahu jalan. HR to “advise” properly? Hehehehe kita tunggu HR punya chart keluar, then we will know la HR capable of advising or not.

Comment on Azhari’s new reporting structure by Anonymous

Posted: 27 Aug 2012 08:59 AM PDT

Bravo! you are absolutely correct, but do you think these new parachuted-in people know these rules? Of course not, due to their bodoh sombong, they think they can bend or make new rules as they go along. This stucture is a joke, boxes have names but WHAT ARE THE DESIGNATIONS of these people? If you look at the first level, there are VPs, there are senior managers and managers. A few we are not sure exactly what grade they are. So, ini mana punya sekolah ajar buat org chart macam ni? Designations determine the grade of the position, and with it, clarity in the reporting chain, and subsequent role clarity as well. This structure fails to reflect that, and to make matters worse, those in the first level are also questioning, where is the parity if all N2s are of different grades but with presumably equally weighted KPIs (assuming there are KPIs to start with la, aiya, that’s another story in itself, what a mess). Seriously, this structure puts the whole E&M division/function at serious risk. Or is this part of Azahari’s grand hidden agenda all along?. Once again, everybody, take note : MAE is a subsidiary and a SEPARATE LEGAL ENTITY . Now, let us all draw our own obvious conclusions!!

Comment on Azhari’s new reporting structure by Pak Din

Posted: 27 Aug 2012 07:48 AM PDT

No need aviation knowledge, just bx knowledge and honesty not crony .

Direct Free Kick

Posted by Unknown | Posted on 1:30 PTG

YB Ahmad Razif Blog's

Posted by Unknown | Posted on 1:26 PTG

YB Ahmad Razif Blog's


Majlis Rumah Terbuka Aidilfitri DUN Seberang Takir 2012

Posted: 27 Aug 2012 08:49 PM PDT














Pada 25 Ogos 2012 yang lalu telah mengadakan Majlis Rumah Terbuka Aidilfitri 1433 H DUN Seberang Takir Bersama Terengganu FM di Dataran Permata, Kg. Baru, Seberang Takir. Ribuan terima kasih diucapkan kepada semua pihak yang telah menjayakan majlis ini dengan jayanya. Kepada tetamu yang hadir juga diucapkan terima kasih kerana turut sama memeriahkan majlis pada kali ini.

Majlis Khatam Al-Quran Batalion 9 PGA Kubang Badak

Posted: 27 Aug 2012 08:37 PM PDT






Pada 17 Ogos 2012 yang lalu, telah menghadiri Majlis Khatam Al-Quran Batalion 9 PGA Kubang Badak.

SUARA PERAK

Posted by Unknown | Posted on 11:55 PG

Blog@Wengsan...博客@永山

Posted by Unknown | Posted on 11:14 PG

Khalid Samad

Posted by Unknown | Posted on 9:28 PG

Khalid Samad


Hospital Shah Alam Tergendala Lagi?

Posted: 28 Aug 2012 06:48 AM PDT

Saya baru terima laporan kemajuan projek Hospital Shah Alam. Nampak gayanya sudah jauh ketinggalan berbanding dengan yang telah dijadualkan. Sudahlah 2 tahun terbiar terbengkalai begitu sahaja, sudahlah terpaksa ditambah kos dengan harga beratus juta ringgit. Sekarang tergendala lagi?

Sepatutnya Hospital ini siap pada tahun 2011 pada asalnya. Tarikh baru dikatakan hujung 2013. Dengan kelewatan di tapak, mungkin terlajak lagi! Sila lihat pada laporan Skala JKR yang disertakan dibawah. Ia menunjukkan jumlah hari ketinggalan sebanyak 61 hari. Dari segi % kerja pula, hanya 9.7% dicapai dalam masa 9 bulan! Pukul rata 1% sebulan!



Adalah amat memalukan sekiranya projek seperti ini, ditengah-tengah bandaraya Shah Alam, bukan ditengah hutan, tidak dapat dilaksanakan oleh pihak Kementerian dengan baik. Rasa-rasanya Menteri Kerja Raya kena buat sesuatu kot? Apa? Letak jawatan? Hmmm... kena tunggu kucing bertanduklah jawabnya. Adakah mereka memahami bahawa jawatan datang dengan tanggung jawab dan juga pertanggung-jawaban?

Kalau tanya golongan yang agak kuno, mungkin akan dikatakan tapak itu berhantu. Kena sembelih kambing dan sebagainya. Tapi kita tahu itu semua karut dan bertujuan memindahkan kesalahan dan menutup kegagalan diri. Adakah pihak kementerian juga akan menggunakan alasan yang sama?

WaLlahu 'Alam
KHALID SAMAD

Banjir di Padang Jawa Klang

Posted: 27 Aug 2012 07:51 PM PDT

Kami sekeluarga kembali ke rumah selepas makan tengah hari di rumah bapa saudara saya, Dato Zaidan pada petang hari raya kedua. Tiba di rumah jam sudah pukul 3 lebih. Bergegas menunaikan solat dan saya pun mengambil peluang untuk berehat seketika. Tiba-tiba pada jam 5 petang saya menerima sms dari ketua kampung Padang Jawa Klang. Beliau mengucapkan Selamat Hari Raya dan memaklumkan bahawa "Kawasan Sungai Rasa, Taman Keris dan Karupiah banjir kilat serius".

Setelah meminta PA saya yang sedang bercuti di Perak untuk menghubungi bilik gerakan MBSA, saya pun bertolak ke Padang Jawa. Saya difahamkan bahawa MBSA telahpun sedia maklum tetapi banjir berlaku di banyak tempat. Pada masa yang sama kakitangan hanya ada 10 orang. Yang lain bercuti. Saya berhubung dengan bilik gerakan dan diberitahu hanya 2 orang sahaja yang berada di kawasan Padang Jawa Klang.

Saya singgah di Taman Keris dan melihat bagaimana paras air telahpun melimpahi tebing Sungai. Beberapa rumah dimasuki air dan penduduk sibuk menimba air. Mereka menegur saya, sempat mengucapkan Selamat Hari Raya lagi sambil berusaha membersihkan kawasan rumah mereka. Ada yang memberitahu bahawa ada ular yang telah hampir masuk ke rumah mereka apabila mula banjir!



Seterusnya saya telah ke Taman Karupiah dan di situ hampir semua rumah dimasuki air. Penduduk sibuk menimba air keluar rumah. Ada yang mengadu peti ais rosak, permaidani rosak dan barang makanan pun turut rosak kerana ditenggelami air banjir. Setelah melihat keadaan di beberapa lorong, saya bersama seorang penduduk pergi ke sebuah restoran dan membeli makanan untuk mangsa banjir. Ada yang tidak sempat untuk memasak makan malam. Sambil menunggu makanan disediakan, saya ke Masjid Padang Jawa untuk solat Maghrib. Di Masjid saya bertemu dengan beberapa orang yang sedang mencuci kawasan anjung Masjid yang telah juga ditenggelami air!

Sekembali saya ke restoran saya bertemu dengan Ketua Kampung dan pegawai ADUN Batu Tiga. YB Rodziah sendiri berada di Temerloh, balik kampung, maklumlah baru hari raya kedua. Mereka memaklumkan bahawa Taman Manimaran dan Kg. Air kuning juga memerlukan bantuan makanan. Saya terus memesannya dari pihak restoran dan akhirnya 110 nasi bungkus berlaukkan ayam dan sayur untuk mangsa banjir telah dapat disediakan.

Seterusnya saya ke Kampung Air Kuning dan di situ juga hampir semua rumah dimasuki air. Pihak MBSA menyediakan khemah dan menguruskan lagi makanan tambahan untuk mereka dan juga untuk penduduk di Taman Manimaran yang diuruskan oleh pegawai YB Rodziah. Jam 12 saya pun sudah agak keletihan dan oleh kerana mereka tiba lewat sedikit berbanding saya, maka mereka menyatakan bahawa mereka akan uruskan selebihnya tanpa saya.

Sebenarnya pihak kerajaan Negeri telahpun meluluskan bajet sebanyak RM 20 Juta untuk mengatasi masalah banjir di Sungai Rasau. Ini termasuklah pemasangan kunci air dan pembinaan rumah pam serta pembinaan kolam takungan baru. Saya difahamkan dahulu kolam takungan semula jadi terletak di kawasan di belakang I-City tetapi malangnya ianya telah dibangunkan dan ini di antara sebab berlakunya banjir. Malangnya, projek RM20 Juta yang telah diluluskan belum lagi dijalankan sepenuhnya.

Saya akan mendesak JPS untuk menyegerakan projek ini. Pada masa yang sama saya akan juga berusaha untuk mendapatkan sedikit pampasan untuk penduduk yang terlibat, insyaAllah.

WaLlahu 'Alam
KHALID SAMAD

.

Posted by Unknown | Posted on 8:05 PG

.


Pakatan beri jamin hak Melayu dan kaum lain

Posted: 27 Aug 2012 08:24 PM PDT


Negara tidak akan bangkrap jika ditadbir Pakatan Rakyat.
PETALING JAYA: Ahli Parlimen Permatang Pauh Datuk Seri Anwar Ibrahim menegaskan bahawa hak keistimewaan orang Melayu dan lain- lain kaum akan terjamin jika Pakatan Rakyat berjaya membentuk Kerajaan Pusat pada pilihan raya umum akan datang.
Katanya, antara tawaran Pakatan termasuklah menurunkan harga minyak dan kereta serta membatalkan Perbadanan Tabung Pendidikan Tinggi Nasional (PTPTN).
"Rakyat tak bodoh…..menurut Umno-BN (Barisan Nasional), negara akan bankrap sedangkan kita bagi fakta," katanya merujuk tawaran berkenaan ketika berucap pada Ceramah Perdana Demi Rakyat di Bagan Serai malam tadi.
Beliau yang juga Ketua Umum PKR berkata, rakyat tidak bodoh untuk terus percaya dakwaan Umno-BN bahawa negara akan bangkrap jika ditadbir Pakatan.
Anwar berkata, semua golongan akan mendapat keuntungan daripada tawaran tersebut, terutama rakyat miskin dan kebanyakannya Melayu.
Beliau turut menyangkal tohmahan sesetengah pihak mengatakan nasib orang Melayu tidak akan terbela di bawah pentadbiran Pakatan.
Menurutnya, PKR, PAS dan DAP bersetuju memberi jaminan untuk terus membela Melayu dan pada masa sama hak kaum lain sebagai warganegara yang sah.
"Ini kerana Malaysia tidak akan selamat kalau orang Melayu sebagai kaum majoriti tersisih dan tidak kuat," kata Anwar lagi. Jelasnya, orang Melayu tidak mendapat pembelaan sebenar di bawah pemerintahan Umno-BN yang hanya mengkayakan keluarga dan kroni.
"Ahli-ahli Umno yang bawah dapat apa? Itupun ahli masih lagi melaungkan 'Hidup Melayu'," kata Anwar.

Source: http://www.freemalaysiatoday.com/category/nation/2012/08/27/pakatan-beri-jamin-hak-melayu-dan-kaum-lain/

Lim Kit Siang

Posted by Unknown | Posted on 7:36 PG

Lim Kit Siang


Police response to ‘Crime statistics: Let the truth be told’

Posted: 28 Aug 2012 02:22 AM PDT

— Ramli Mohamed Yoosuf The Malaysian Insider Aug 28, 2012 AUG 28 — In response to the article "Crime statistics: Let the truth be told" first published on August 22 via http://liewchintong.com blogsite and subsequently published by several online portals, we would like to state that any public feedback is welcomed and will be given [...]

Cabinet tomorrow should direct Hishammuddin, Idris and Koh to respond to fake crime stats allegations in post-Cabinet media conference as continued silence would rubbish all GTP and ETP claims of success and “Big Fast Results”

Posted: 27 Aug 2012 09:41 PM PDT

The Cabinet tomorrow must place on top of its agenda the very serious allegations of fake crime statistics to give the false and misleading picture of "Big Wins" and "Big Fast Results" milestones in the Reducing Crime NKRA, claiming a dramatic reduction of 35% in Street Crime and 15% in Index Crime in 2010, followed [...]

Merdeka Day bash at Bukit Jalil Stadium a set-back for nation-building by 55 years when Malaysian public excluded from the 100,000-seat capacity stadium which is reserved for “BN invites” only

Posted: 27 Aug 2012 08:45 PM PDT

Last night, in response to the Malaysiakini report "Bukit Jalil Merdeka Day bash for invites only", I penned five tweets, viz: Scandalous! Outrageous! What Merdeka D bash is this? http://goo.gl/H1IpV Bukit Jalil Merdeka Day bash is invite only- Sara Ghazie(Mkini) “Got like that one meh?” exclamation will be heard throughout country when Malaysians read “Bukit [...]

YB BN

YB PAS

YB PKR

YB DAP