Nuffnang

Ahli Parlimen Kota Belud

Posted by Awanama | Posted on 11:38 PTG

Ahli Parlimen Kota Belud


Empangan yang mengepung pemikiran Lim Kit Siang (terjemahan blog awal saya)

Posted: 03 Jun 2011 11:15 PM PDT

Cadangan pembinaan empangan di Kota Belud telah mengundang pelbagai maklum balas. Terbaru yang bersuara ialah pemimpin pembangkang iaitu Ahli Parlimen DAP, YB Lim Kit Siang, yang melawat Kota Belud selama beberapa jam untuk meraikan sambutan Kaamatan beberapa hari lalu.

Seperti biasa, tanpa membuang masa, Lim Kit Siang melancarkan serangan politiknya, mengkritik segala dasar kerajaan BN dan menghentam wakil rakyat tempatan termasuk saya (saya adalah Ahli Parlimen Kota Belud). Kit Siang bersungguh-sungguh mahu meyakinkan rakyat betapa kejam dan tidak berperikemanusiannya kerajaan BN. Beliau mendakwa kerajaan BN cuba menghapuskan Kampung Tambatuon dari peta Sabah tanpa sebarang sebab. Saya sedia menerima kritikan, tapi dalam soal ini saya meluat terhadap kedangkalan pengetahuan Lim Kit Siang terhadap isu yang diperkatakan. 

Untuk memahami rasional di sebalik cadangan kerajaan membina empangan di Kota Belud, kita mesti mengimbau sektor pertanian Malaysia sekitar tahun 60-an dan 70-an, serta krisis makanan yang dialami pada 2007/2008.

Pada tahun 60-an dan 70-an, Malaysia berupaya menghasilkan sehingga 90% keperluan berasnya. Ketika itu, harga dan bekalan beras secara relatifnya adalah stabil. Melainkan sekali dua kes terpencil, tiada kita dengar berlaku krisis makanan yang membawa kepada pembelian besar-besaran dan penyusutan bekalan. 
Bagaimanapun, pada era 80-an ke atas, Malaysia (dan seluruh dunia) membangun dengan pantas. Ekonomi bertambah baik, kilang-kilang dibina di sana sini manakala penduduk dunia pula semakin sihat dan mewah. Dalam ertikata lain, proses industrilisasi negara bergerak dengan rancak.

Memasuki alaf baru, permintaan terhadap makanan termasuk beras mula meningkat dengan mendadak, sejajar pertambahan populasi dan kekayaan masyarakat. Pada masa sama, lebih banyak kawasan yang sepatutnya boleh digunakan untuk penanaman padi, diasingkan untuk dibangun sebagai kawasan industri (yang menyediakan peluang pekerjaan) dan kawasan perumahan. Malah, lebih banyak kawasan yang dibuka bagi perladangan kelapa sawit dan getah berbanding padi.

Pada 2007 dan 2008, Malaysia dan seluruh dunia berdepan fenomena kekurangan bekalan makanan dan ini ditambah dengan kenaikan harga beras. Ini disebabkan beberapa perkara. Negara pengeksport beras ke Malaysia seperti Thailand dan Vietnam secara tiba-tiba menghadkan pengeksportan beras bagi memastikan permintaan dalaman di negara tersebut dapat dipenuhi. Isu cuaca melampau yang mengakibatkan banjir dan kemarau turut menjejaskan jumlah penghasilan beras, di samping masalah serangan serangga tanaman di negara yang memiliki bilangan penduduk ramai seperti China dan Bangladesh. Keadaan ini memaksa mereka memperolehi bekalan daripada pasaran dunia, sekali gus mewujudkan tekanan lebih besar terhadap harga beras.

Memerhatikan perkembangan itu dengan teliti (dan penuh kebimbangan), banyak negara tambah memburukkan keadaan kekurangan bekalan beras di seluruh dunia dengan meningkatkan jumlah stok penimbal (Malaysia meningkatkan stok penimbalnya dari 92,000 tan kepada 292,000 tan). Keadaan ini dengan sendirinya melonjakkan harga beras ke paras lebih membimbangkan.

Harga beras melonjak hampir tiga kali ganda daripada AS$362 satu tan pada Disember 2007 kepada hampir AS$1,000 satu tan menjelang April 2008 berikutan stok jatuh ke paras terendah dalam 30 tahun susulan peningkatan permintaan global (maklumat Institut Kajian Beras Antarabangsa). Berlaku peningkatan harga sebanyak 30% di Bangkok dalam sehari manakala rusuhan turut berlaku di Ho Chi Minh City pada satu hujung minggu kerana berebut bekalan beras. Mesir, Filipina, Haiti, Cameroon dan beberapa negara pengeluar lain turut bergelut dalam menangani krisis kekurangan bekalan beras. Secara tiba-tiba, krisis makanan seolah-olah menjadi ancaman besar terhadap keselamatan negara!

Walaupun harga beras kembali stabil menjelang 2009 (masih agak tinggi berbanding harga sebelum krisisi), trauma krisis makanan meninggalkan kesan mendalam di jiwa rakyat Malaysia. Apakah Malaysia bakal berdepan dengan satu lagi krisis makanan? Apakah akan berlaku pembelian panik dan penyorokan bekalan? Mungkinkah harga beras melambung tinggi? Apakah Malaysia akan kembali melutut mengharapkan bekalan dari negara pengeksport? Apakah rakyat Malaysia akan kehabisan bekalan jika krisis itu berulang pada masa akan datang?

Kerajaan bertindak pantas dalam mengekang kebimbangan rakyat. Perancangan segera dibuat bagi meningkatkan keupayaan negara dalam mengeluarkan beras. Matlamat ini diterjemah sebagai komitmen padu kerajaan menerusi Rancangan Malaysia Ke-10 (RMK-10) yang mana dokumennya menyebut: "Perhatian serius akan diambil secara strategik berhubung aspek keselamatan makanan". Lebih banyak dana disediakan bagi sektor pengeluaran beras, selain mengenal pasti lebih banyak kawasan yang boleh ditanam padi.

Apabila kerajaan mencari kawasan untuk menanam padi, sudah tentu perhatian terarah ke Sabah dan Sarawak yang masih mempunyai banyak kawasan lapang. Segala pandangn bertumpu ke kawasan padi seluas 25,000 ekar di Kota Belud yang tidak produktif. Kota Belud dipilih antara satu daripada kawasan yang akan dibangunkan bagi membantu Sabah (dengan kebergantungan sendiri di tahap 30%) dan negara (kebergantungan sendiri 70%) sebagai langkah menangani krisis bekalan beras pada masa depan.

Seterusnya, kerajaan mengarahkan pelaksanaan penyediaan infrastruktur secara besar-besaran bagi mengubah wajah Kota Belud sebagai jelapang padi baru negara. Kerajaan mahu kawasan 25,000 ekar (10,000 hektar) tanah subur di Kota Belud menghasilkan 4 tan padi seekar (ketika ini antara 1 hingga 1.8 tan seekar).

Dalam usaha mencapai hasrat menggunung itu, kerajaan ingin menaik taraf sistem pengairan, pengurusan, teknologi dan jentera di Kota Belud dengan segera. Pada tahun pertama pelaksanaannya (2009/2010), kerajaan membelanjakan RM150 juta tetapi itu cuma permulaan dan tidak mencukupi. Untuk memastikan perancangan itu berjaya, perlu ada sumber bekalan air baru dan memadai bagi mengairi 25,000 ekar kawasan penanaman. Justeru, timbullah cadangan membina empangan berkenaan.

Tanpa empangan tersebut, tiada jalan untuk lain mengairi kawasan padi seluas itu. Beberapa NGO mendakwa pengairan boleh dilakukan tanpa membina empangan. Sehingga hari ini, saya belum melihat sebarang bukti menyokong dakwaan itu. Apa yang pasti, isipadu aliran sungai pada musim kemarau tidak mencukupi untuk menampung keperluan kawasan seluas 25,000 ekar. Sebuah empangan diperlukan bagi menyimpan jumlah air yang tinggi untuk dilepaskan pada musim kemarau.

Satu daripada objektif utama apabila jelapang padi dan empangan berkenaan menjadi kenyataan ialah ribuan petani miskin di Kota Belud mampu menghasilkan 4 tan padi seeker atau 200,000 tan bagi dua musim menuai setiap tahun. Jika harga padi kekal sekitar RM1,000 setiap tan, ini bermakna jelapang padi Kota Belud berupaya menyumbang pendapatan kasar berjumlah RM200 juta setiap tahun! Sebahagian daripada wang itu akan berada dalam genggaman peniaga tempatan, sekali gus menjana ekonomi setempat menerusi kesan berganda, membuka lebih banyak peluang pekerjaan dan masa depan lebih cerah bagi generasi muda. Peningkatan dari segi pendapatan tahunan itu akhirnya akan mengikis label Kota Belud sebagai "antara daerah termiskin di Malaysia."

Selain memastikan air mencukupi untuk dialir ke sawah, empangan berkenaan turut memiliki manfaat lain. Pertamanya, ia dapat mengawal banjir melanda Kota Belud dengan mengawal aliran sungai ketika musim hujan. Masalah banjir yang berulang banyak memusnahkan harta benda dan tanaman penduduk di Kota Belud setiap tahun. 
Kedua, sejak merdeka, Kota Belud mengalami kekurangan bekalan elektrik sejajar pembangunan dan pembukaan kawasan perumahan baru. Empangan ini boleh digunakan untuk menjana kuasa hidro pada masa depan. Ketiga, dengan jumlah air yang banyak di takungan empangan itu, sebahagiannya boleh digunakan untuk menyediakan bekalan air terawat bagi kegunaan penduduk. Keempat, empangan berkenaan boleh menjadi tarikan pelancong dan dengan sendirinya membantu sektor pelancongan Kota Belud. Tasik buatan itu akan menarik kunjungan pengunjung dan membolehkan aktiviti seperti memancing serta perkhemahan dijalankan.

Apabila rancangan untuk menukar Kota Belud menjadi Jelapang Padi dikemukakan oleh kerajaan, Pegawai Daerah, agensi berkenaan dan wakil rakyat tempatan termasuk saya, mengadakan banyak mesyuarat bagi membincangkan rancangan itu secara terperinci. Kami mengundang perunding untuk member taklimat khusus mengenai cadangan kerajaan membina empangan tersebut. (Saya masih ingat Ketua Kampung Tambatuon dan Pengerusi JKKK turut menghadiri mesyuarat tersebut).

Pihak perunding menunjukkan kepada kami peta udara berkaitan beberapa lokasi berpotensi dan sesuai bagi empangan itu.Sebenarnya ada beberapa kawasan dinyatakan. Setiap lokasi dibincang dengan mendalam bagi tujuan mengenal pasti satu lokasi yang mempunyai kesan negative paling minimum terhadap alam sekitar dan penduduk kampung terbabit. Perunding memaklumkan ada antara lokasi berkenaan akan menyebabkan banjir merebak ke kawasan lebih besar dan menjejaskan beberapa kampung. Sesetengah lokasi pula memerlukan pembinaan dinding empangan lebih tinggi yang menelan belanja besar dan tidak stabil dari segi strukturnya.

Selepas berbincang panjang, pihak perunding menamakan Kampung Tambatuon sebagai lokasi dengan kesan kemusnahan paling minimum terhadap alam sekitar dan penduduk setempat. Walaupun pihak perunding membuat kesimpulan itu berdasarkan pemerhatian teknikal, wakil rakyat setempat melahirkan kebimbangan terhadap kesannya kepada penduduk dan alam sekitar. Kami meminta kajian mendalam dilakukan bagi menentukan sama ada Kampung Tambatuon benar-benar sesuai atau sebaliknya.Kajian ini memerlukan pihak perunding turun padang ke Kampung Tambatuon. 

Di sinilah punca segala-galanya tergendala buat masa ini. Walaupun sudah diberi jaminan kerajaan hanya akan meneruskan pembinaan jika kesan alam sekitar dan kajian kependudukan menunjukkan hasil positif, penduduk kampung tetap enggan membenarkan kumpulan perunding masuk ke kampung mereka menjalankan kajian!

Kerajaan sudah berulang kali menegaskan projek itu masih di peringkat awal dan Kampung Tambatuon hanya akan dipilih jika Kajian Penilaian Kesan Alam Sekitar (EIA) dan kajian kependudukan menghasilkan keputusan positif. Malangnya, penduduk terlalu cepat membuat kesimpulan.

Lucu rasanya bila membaca kenyataan pemimpin pembangkang dan Suhakam mengenai isu ini. Semuanya mendesak kerajaan meneliti bagaimana empangan itu akan menjejaskan kehidupan penduduk dan meminta prosedur EIA dilakukan sebelum meneruskan hasrat membina empangan itu. Saya bersetuju sepenuhnya. Tapi bagaimana kita dapat melakukannya? Bukankah itu memerlukan perunding melawat ke tapak dicadangkan dan menemui penduduk bagi melakukan ujian serta kajian? Dari satu sudut,  mereka mahu kajian dilakukan tetapi pada masa yang sama mereka menghasut penduduk supaya menghalang pihak perunding daripada melawat ke kampung tersebut. Saya benar-benar tidak faham apa yang dimahukan oleh mereka.

Lim Kit Siang mempersoalkan dengan bertalu-talu mengapa tiada perbincangan dilakukan dengan penduduk kampung. Semua wakil rakyat tempatan sudah menemui Jawatankuasa Bertindak yang dibentuk khusus oleh penduduk kampung itu sendiri bagi mewakili suara hati mereka. Malah, Ketua Kampung dan Pengerusi JKKK sudah diberi taklimat oleh Pegawai Daerah. Tidak syak lagi, segala kebimbangan penduduk kampung sudah didengar dengan jelas. Saya yakin memorandum yang diberi oleh Jawatankuasa Bertindak kepada semua YB dan Ketua Menteri sudah mengambil kira segala asas dan kebenaran bantahan mereka.

Mengambil kira isu ini sudah dipolitikkan (gara-gara retorik politik pembangkang), kami berpendapat adalah lebih baik untuk menunggu laporan EIA dan syarat pampasan yang dicadangkan kerajaan sebelum menemui penduduk kampung terbabit. Sekurang-kurangnya apabila laporan EIA dan syarat pampasan sudah diketahui, penduduk kampung boleh membuat pertimbangan dan semua pihak boleh menggunakannya sebagai asas dalam mengadakan perbincangan yang lebih produktif. Tanpa laporan EIA dan butiran pampasan, besar kemungkinan mesyuarat bersama penduduk kampung hanya akan mengulangi perkara yang sudah diluahkan pemimpin kampung dan Jawatankuasa Bertindak sebelum ini.

Tiada YB yang bersifat bertanggungjawab, mahu melihat sebuah kampung di kawasannya dimusnahkan atau penduduknya dipindahkan. Bagaimanapun, dqlam sejarah Malaysia penempatan semula masyarakat pernah dilakukan. Daripada mengelak pengaruh komunis menular sebelum kemerdekaan Malaysia ( contohnya kampung baru) kepada perkembangan semasa  (apabila pembinaan lebuhraya dan MRT dilaksanakan di bandar), penduduk yang terjejas dengan projek pembangunan kerajaan perlu berpindah. Ini bukan kali pertama ia dilakukan dan pastinya bukan yang terakhir. Saya cabar DAP untuk memasukkan dalam manifesto pilihan rayanya iaitu jika mereka membentuk kerajaan, tiada penduduk akan dipindahkan bagi memberi laluan kepada pembangunan dan pembinaan infrastruktur awam yang penting. Malah, tidak juga untuk yang membabitkan keselamatan negara!

Sampai sekarang, saya tidak faham mengapa Lim Kit Siang enggan mengakui kepentingan memiliki jaminan keselamatan makanan untuk negara.Apakah beliau mahu rakyat Malaysia mengharungi panik krisis beras yang berlaku pada 2008 apabila bekalan beras Malaysia terjejas berikutan sekatan eksport? Apakah beliau mahu rakyat Malaysia melalui satu lagi krisis yang mana bekalan stok negara hanya mampu bertahan untuk dua minggu? Apakah beliau peduli sama ada rakyat Malaysia mempunyai beras atau tidak pada masa akan datang? Sanggupkan beliau bertanggungjawab sepenuhnya jika rakyat Malaysia berdepan kekurangan bekalan beras meruncing dan harga melambung? Ini adala persoalan yang perlu dijawab oleh "pemimpin" dan bukannya "ahli politik".  Malangnya, dalam hal ini Lim Kit Siang bertindak lebih sebagai ahli politik dari seorang pemimpin.

Ingin saya tegaskan sekali lagi bahawa TIADA kampung yang dikenal pasti sebagai lokasi muktamad empangan itu. Lebih banyak kajian perlu dilakukan sebelum sebarang lokasi dipilih, termasuk Kampung Tambatuon. Bagaimanapun, saya percaya rakyat keseluruhannya memahami bahawa kemajuan dan pembasmian kemiskinan tidak akan berlaku jika tiada pembangunan yang ada kalanya memerlukan perpindahan, penempatan semula dan penyusunan semula masyarakat. Sebagai wakil rakyat yang bertanggungjawab, sudah tentu kami akan memastikan kerajaan memberi pampasan berpatutan dan adil kepada penduduk kampung manakala kebajikan mereka tidak diabaikan. Kerajaan mesti menyedari bahawa penduduk terbabit bakal mengorbankan kampung mereka demi masa depan yang lebih baik buat negara.

Mungkin penduduk kampung terbabit boleh memohon mendapatkan rumah yang lebih baik dan infrastruktur sistematik yang dilengkapi pelbagai kemudahan asas. Mungkin mereka boleh meminta dibina sekolah baru, rumah kedai, balai polis dan klinik desa sebahagi sebahagian daripada penyelesaiannya. Apa yang ingin saya katakan ialah bawa berbincang dengan kerajaan. Tambahan pula, jika mereka menunggu pembangunan pada kadar biasa, mereka mungkin perlu menanti bertahun-tahun lamanya sebelum kerajaan dapat menyalurkan pembangunan dihajatkan. Apa sekalipun keadaannya, wakil rakyat tempatan akan memastikan penduduk kampung terbabit tidak akan mengorbankan tanah mereka dengan sia-sia.

Secara ringkasnya, matlamat Jelapang Padi dan pembinaan empangan boleh disimpulkan begini. Dalam sekali harung, kerajaan berharap pembinaan empangan dan kejayaan Jelapang Padi akan membantu membasmi kemiskinan di Kota Belud, membawa pembangunan dan kemakmuran, menyelesaikan masalah bekalan air kepada masyarakat di Kota Belud, menyelesaikan masalah kekurangan bekalan elektrik, menyelesaikan ancaman jaminan keselamatan makanan negara dan memberi pekerjaan kepada penduduk setempat. Tiada apa yang mencurigakan mengenai motif kerajaan (seperti didakwa Lim Kit Siang).


Malangnya, Lim Kit Siang tidak ragu-ragu untuk terus membiarkan penduduk luar bandar di Kota Belud tenggelam dalam kemiskinan.Beliau enggan melihat limpahan manfaat dari empangan dan Jelapang Padi. Beliau akan terus bermain politik walaupun ia bermakna mengetepikan rakyat miskin dan keselamatan makanan negara. Saya ingat bagaimana beliau kerap mendabik dada dan berbangga sebagai `Malaysian First' atau rakyat Malaysia mendahului segala-galanya. Tapi kini, semua orang boleh melihat beliau sebenarnya adalah `ahli politik dahulu, rakyat Malaysia jauh di tempat kedua' (Politician First, Malaysian A Distant Second).

Lim Kit Siang bercakap benar apabila menyatakan wakil rakyat perlu memperjuangkan hak rakyat yang diwakili mengatasi segala-galanya. Namun demikian dalam kes seperti ini, mana-mana YB sekalipun akan mendapati dirinya terhimpit di antara kepentingan penduduk kampung (kira-kira 550 orang) dengan kepentingan lebih besar mewakili ribuan petani miskin di Kota Belud, di samping masa depan jutaan rakyat Malaysia. Bagaimana kita mencari keseimbangan dalam menangani persoalan moral serba sensitive ini? Wajarkah kita mengorbankan kebajikan segolongan kecil (tetapi memastikan pampasan adil dan berpadanan) demi kepentingan kelompok lebih besar dan masa depan negara? Atau apakah kita terus bermain politik dan memperjudikan masa depan negara?

Saya tidak salahkan Lim Kit Siang jika beliau gagal menjawab soalan moral ini. Lagipun, selama menjadi YB, beliau mewakili kawasan bandar dan tidak pernah memegang jawatan dalam kerajaan yang ada kalanya memerlukan beliau membuat keputusan sukar seperti ini.

-Tamat-


Nota: terima kasih kepada sahabat wartawan yang membantu menterjemahkan ke dalam bahasa Malaysia artikel awal yang ditulis dalam bahasa inggeris. 

Dr Shafie Abu Bakar

Posted by Awanama | Posted on 11:14 PTG

Dr Shafie Abu Bakar


Projek Rumah Mampu Milik Selangor, Pertama Dibina Di BBB: YAB Menteri Besar Merasmikannya

Posted: 03 Jun 2011 04:37 PM PDT

N45 Dr Halimah Ali

Posted by Awanama | Posted on 11:08 PTG

N45 Dr Halimah Ali


EXCO PENDIDIKAN RASMI PERPUSTAKAAN KOMUNITI SRI PERANTAU

Posted: 03 Jun 2011 07:01 AM PDT

31.5.11

PANGSAPURI SERI PERANTAU, PELABUHAN KLANG.
Penduduk di Pangsapuri Sri Perantau amat bertuah kerana setelah di wujudkan ONE-STOP GEMS CENTRE di BLOK L untuk mengawal merebak gejala sosial dan menyeleesaikan masalah masyarakat setempat, sebuah projek pembangunan insan pula telah berjaya di sempurnakan oleh kerajaan negeri Selangor.
YB Dr Hjh Halimah Ali selaku EXCO Pendidikan merangkap Pengerusi Lembaga Pengarah Perbadanan Perpustakaan Awam Negeri Selangor merasmikan pembukaan perpustakaan komuniti yang telah menerima sebanyak 100 ahli  dalam masa 2 minggu pembukaannya.Turut hadir KETUA Penolong Pegawai Daerah Klang, Hj Shamsuddin,wakil KETUA POLIS KLANG SELATAN., ahli lembaga pengarah PPAS En Jamali, Pn Hjh Mastura, Penghulu mukim Klang, Ketua-ketua kampung berhampiran, JMB dan persatuan penduduk, Pengarah PPAS.
    Majlis dimeriahkan oleh DJ MANSOR daripada tvselangor sebagai pengacara majlis. Lebih meriah dengan kehadiran maskot PPAS, Alif dan Anis
Pelbagai kemudahan menarik untuk penduduk yang rumahnya sempit kerana anak ramai kerana ia akan menjadi ' rumah keduaku' bagi anak-anak mereka. Budaya bergelumang dengan buku, melepak di tempat sumber ilmu mahu diwujudkan bagi melepaskan komuniti ini daripada belenggu masalah sosial.Ruang dan perabot khas untuk anak-anak kecil juga disediakan.
Mudah-mudahan penduduk setempat mengambil peluang dan ruang yang disediakan.
Seluruh kos bernilai RM50,000 yang disumbang bersama oleh PPAS,Lembaga Perumahan dan PKNS menyediakan unit rumah.Ada yang sponsor kerusi batu yang terukir untuk di gunakan di anjung dan dilengkapi dengan wi fi

Setiap insan yang mahu hidup cara berkesan perlu kepada YANG SATU

Posted: 03 Jun 2011 05:35 AM PDT

Saban hari menempuh ujian dalam hidup......sudah tentu insan perlu 'top up' imannya..Allah telah kurniakan modal spiritual(spiritual capital) dalam bentuk FITRAH yang sentiasa perlu berdamping kepada  ALLAH,AS SOMAD

念群与沙登人民同在 | Nie Ching for Serdang

Posted by Awanama | Posted on 9:41 PTG

念群与沙登人民同在 | Nie Ching for Serdang


[9 June@隆雪华堂] 张念群《念念有辞》新书发表会

Posted: 03 Jun 2011 08:59 AM PDT

Serdang MP Saudari Teo Nie Ching's first book is finally out!!

The book contains the collection of her writings which had been published in her column in local Chinese Newspaper, China Press for the past three years. The following are the details of the book launching ceremony:- 

Date: 09-06-2011 (Thursday)

Venue:     Kuala Lumpur Selangor Chinese Assembly Hall ( KLSCAH | 隆雪华堂一楼会议室  ; Click here to view MAP )

Time: 8.00pm

Guest speakers: Petaling Jaya MP Tony Pua, Political Commentator Leng Kek Mun

“政治也可以很YOUNG!” 

你对政治的了解和认知有多少?政治的主要特徵是什麽?政治和年轻一代有着怎样的关系?我们将告诉你,政治可以很 “YOUNG!”

民主行动党总部今天发表文告说,行动党订於6月9日(星期四)晚上8时,於隆雪华堂1 楼会议室主办主题为“政治也可以很 YOUNG!”的青年交流会,以及“张念群《念念有辞》新书发表会”。

文告指出,民主行动党全国宣传秘书兼八打灵再也国会议员潘俭伟丶副宣传秘书兼沙登区国会议员张念群和时事评论员凌国文将担任主讲人,与大家分享他们对国家政治时局的见解,并告诉你什麽是“政治可以很 YOUNG”。

文告说,当晚也是张念群《念念有辞》新书发布会。这本著作是张念群把过去所撰写的文章集结成集,里面不乏她对时事议题发表的精辟言论和见觧。

上述活动入场免费, 欢迎各界人士踊跃出席。欲知详情,可在工作时间联络民主行动党总部:03-9200 5000。

(More......)

魏宗贤文打烟之声 Gwee Tong Hiang for Bentayan

Posted by Awanama | Posted on 3:44 PTG

魏宗贤文打烟之声 Gwee Tong Hiang for Bentayan


Mengenali DAP: Bahagian Kedua

Posted: 03 Jun 2011 01:05 AM PDT

Lim Guan Eng

Posted by Awanama | Posted on 3:36 PTG

Lim Guan Eng


Chua Soi Lek Has Failed His Own Test On Whether MCA Should Be In Or Out Of Cabinet and Government (en/bm/cn)

Posted: 02 Jun 2011 08:37 PM PDT

MCA’s Failure To Ensure Overseas Scholarships Are Given To The 86 Top SPM Students Proves That Chua Soi Lek Has Failed His Own Test On Whether MCA Should Be In Or Out Of Cabinet and Government – There Is No Difference!

DAP will not bow to threats from MCA, which is adopting Perkasa’s methods of using race, to cover up their failure to fulfil their promises to obtain overseas scholarships for the 86 top SPM students. Deputy Education Minister Datuk Wee Ka Siong had described this year’s awards as “the most nonsensical ever” where top SPM students were given scholarships for diploma courses whilst those with lower grades got overseas scholarships.

In response, MCA President Datuk Seri Dr Chua Soi Lek had insisted that all top SPM students should get overseas scholarships. However this was rejected by Cabinet which awarded them local scholarships and refused to release merit list of successful overseas scholars and their results.

Instead of explaining their failure or attacking BN’s unfair treatment for our top students, MCA has chosen to attack the DAP when it is PSD and not DAP that denied the top SPM students overseas scholarships. Clearly MCA is inarticulate, indifferent, indecisive and ineffective when it comes to righting wrongs and correcting injustices committed on top SPM students by BN, but ever ready to blame the DAP.

DAP has never turned this issue into a racial issue as claimed by Chua but considered this as a failure by the BN government to appreciate Malaysian talents regardless of race and religion. How can Chua look at this problem as a racial when of the 86 students who appealed, three were Malay Bumiputeras, one Sarawak Bumiputera, 71 Chinese and 11 Indians.

Is Chua saying that Datuk Wee Ka Siong is wrong for saying that the award this year is the most nonsensical ever? Wee had brought up this issue on a yearly basis, but still there is no permanent solution. Or must we wait until there is no MCA for there to be a final and permanent solution that would do justice to top students. MCA’s failure to ensure overseas scholarships are given to the 86 top SPM students proves that Chua has failed his own test on whether MCA should be in our out of Cabinet and government – there is no difference!

MCA may be afraid to speak up on this issue in and outside Parliament. However DAP MPs will not be cowed by MCA’s threats but will pursue this matter at the coming Parliamentary meeting on 13 June 2011.

Press Statement By DAP Secretary-General And MP For Bagan Lim Guan Eng In Kuala Lumpur On 3 June 2011.

——BM Translation ——-

Kenyataan Akhbar oleh Setiausaha Agung DAP dan Ahli Parlimen Bagan, Y.A.B. Lim Guan Eng di Kuala Lumpur pada 3 Jun 2011

Kegagalan MCA Untuk Memastikan 86 Pelajar Cemerlang SPM Mendapat Biasiswa Pengajian Luar Negara Membuktikan Chua Soi Lek Gagal Untuk Memastikan Sama Ada MCA Sepatutnya Berada Di Dalam atau Di Luar Kabinet dan Pentadbiran Kerajaan – Tidak Ada Bezanya!

DAP tidak akan tunduk terhadap ancaman MCA yang mengguna pakai kaedah Perkasa dengan penggunaan sentimen perkauman, untuk menutup kegagalan mereka mengotakan janji untuk mendapatkan biasiswa pengajian luar negara kepada 86 pelajar cemerlang SPM. Timbalan Menteri Pendidikan, Datuk Wee Ka Siong menyatakan bahawa anugerah tahun ini sebagai 'paling karut' di mana pelajar cemerlang SPM hanya diberikan biasiswa untuk mengikuti pengajian diploma walhal mereka yang mendapat gred yang lebih rendah mendapat tajaan biasiswa pengajian luar negara.

Sebagai reaksi, Presiden MCA, Datuk Seri Dr. Chua Soi Lek telah berkeras bahawa kesemua pelajar cemerlang SPM perlu mendapat tajaan biasiswa pengajian luar negara. Walau bagaimanapun, hal ini telah ditolak oleh Kabinet, di mana pelajar-pelajar ini diberikan tajaan biasiswa pengajian di universiti tempatan dan menolak untuk menyenaraikan mereka yang layak menerima biasiswa pengajian luar negara berserta keputusannya.

Seharusnya mereka menjelaskan kegagalan dan ketidakadilan layanan BN terhadap pelajar-pelajar cemerlang ini, sebaliknya MCA telah memilih untuk menyerang DAP sedangkan Jabatan Perkhidmatan Awam (JPA) yang telah menafikan pemberian biasiswa pengajian luar negara kepada pelajar-pelajar cemerlang SPM berkenaan dan bukannya DAP. Jelas bahawa MCA tidak petah dalam berkata-kata, bersikap acuh tak acuh, tidak tegas dan tidak berkesan dalam membetulkan kesalahan dan ketidakadilan yang dilakukan oleh BN terhadap pelajar cemerlang SPM, tetapi selalu siap siaga untuk menyalahkan DAP.

DAP tidak pernah memutar belitkan isu ini menjadi isu perkauman sebagaimana yang diperkatakan oleh Chua sebaliknya menganggap ini adalah kegagalan Kerajaan BN untuk menghargai bakat rakyat Malaysia tanpa mengira bangsa dan agama. Bagaimana Chua melihat masalah ini sebagai perkauman apabila daripada 86 pelajar cemerlang tersebut, tiga adalah Bumiputera, seorang Bumiputera Sarawak, 71 orang Cina dan 11 orang India.

Adakah Chua menyatakan bahawa Datuk Wee Ka Siong salah apabila beliau menyatakan bahawa anugerah tahun ini adalah yang 'paling karut'? Wee telah membangkitkan isu ini setiap tahun tetapi masih tiada jalan penyelesaian yang wajar. Atau haruskah kita menunggu sehingga tiada lagi MCA untuk mendapatkan penyelesaian yang adil kepada pelajar-pelajar cemerlang. Kegagalan MCA untuk memastikan 86 pelajar cemerlang SPM mendapat biasiswa pengajian luar negara membuktikan bahawa Chua Soi Lek telah gagal untuk memberi jaminan sama ada MCA sepatutnya berada di dalam atau di luar Kabinet dan pentadbiran Kerajaan – tidak ada bezanya!

MCA mungkin takut untuk bersuara mengenai isu ini sama ada di dalam Parlimen mahupun di luar. Walau bagaimanapun, Ahli-ahli Parlimen DAP tidak akan gentar dengan kecaman MCA, sebaliknya akan memastikan hal ini dibawa ke persidangan Parlimen pada 13 Jun 2011.

——- Mandarin Translation—–

民主行动党秘书长兼巴眼区国会议员林冠英于2011年6月3日在吉隆坡发表声明:

马华无法确保86名大马教育文凭(SPM)特优生获得海外奖学金,证明蔡细历本身对于是否应该留在内阁或政府的考验已经失败,因为马华的"去或留?"已经没有差别。

行动党不会向马华屈服,马华开始采用土著威权组织的手段来玩弄种族情绪,以掩饰本身诺言落空的失败,无法确保86名大马教育文凭特优生获得海外奖学金。副教育部长拿督魏家祥曾经形容过今年的奖学金颁发状况是"史上最荒谬的",当局竟然派特优生去修读证书课程,而成绩等级较低的考生竟然获得海外奖学金。

马华总会长拿督蔡细历曾经强调,所有的SPM特优生都应该获得海外奖学金。但是,他的建议被内阁拒绝,内阁只颁发国内奖学金给他们,并且拒绝公布被录取的海外奖学金得主及他们的成绩。

马华不但没有解释为什么他们做不到,或为什么马华没有攻击国阵不公平地对待我们的特优生,反而选择攻击行动党, 现在是公共服务局没有发出海外奖学金给SPM特优生,而不是行动党。很明显地,在为SPM特优生拨乱反正、讨回公道时,马华表现得口齿不清、冷淡、犹豫不决及没有效率,反而时时准备怪罪行动党。

行动党从来没有将这个课题变成种族课题,我们把这项课题看成是国阵政府不爱惜各种族、各宗教的人才。在86名上诉的学生当中,有3名马来土著、1名砂州土著、71名华裔及11名印度人,蔡细历怎么可以把这项课题看成种族课题?

蔡细历是不是认为拿督魏家祥也说错话?魏家祥几乎每年都要处理这项课题,但是依然没有永恒的方案。难道我们必须等到马华不在朝了,最终才会出现永久的解决方案,还特优生一个公道?马华无法确保86名大马教育文凭(SPM)特优生获得海外奖学金,证明蔡细历本身对于是否应该留在内阁或政府的考验已经失败,因为马华的"离开或留下?"已经没有差别。

马华可能不敢在国会内外提及这项课题。但是行动党国会议员绝不会被马华吓倒,并且会在2011年6月13日的国会中继续追究这件事。

Dr Siti Mariah Mahmud

Posted by Awanama | Posted on 3:02 PTG

Dr Siti Mariah Mahmud


Semua Jentera Parti setiap peringkat siap sedia hadapai Pilihanraya

Posted: 03 Jun 2011 04:24 AM PDT

GOMBAK: Presiden PAS Datuk Seri Abdul Hadi Awang mengarahkan jentera pilihan raya di semua peringkat parti termasuk di peringkat cawangan bersiap sedia menghadapi pilihan raya umum (PRU) akan datang.
"Walaupun tarikh pilihan raya belum diketahui, saya mengarahkan seluruh jentera PAS untuk bersiap sedia dengan membuka bilik gerakan masing-masing," katanya.
Beliau berkata demikian ketika menyampaikan ucapan dasar bertema 'Membangun Negara Berkebajikan' bagi merasmikan Muktamar
Tahunan PAS ke 57 di Dewan Kolej Universiti Islam Zulkifli Mohamad, Taman Melewar, di sini pagi tadi.
Abdul Hadi berkata, adalah menjadi tanggungjawab PAS untuk menyelamatkan negara ini daripada terus di cengkam oleh pentadbiran Umno-Barisan Nasional (BN) yang zalim, kejam dan sarat dengan penyelewengan dan rasuah.
PAS juga katanya, akan membantu dan mempertahankan Kelantan, Kedah, Selangor dan Pulau Pinang yang diperintah oleh Pakatan Rakyat dari jatuh ke tangan Umno-BN dengan seluruh kudrat yang ada.
"Biarlah keringat kita membasahi bumi tempat berpijak. Biarlah tenaga kita bergelora dengan semangat yang tinggi, kita akan mempertahankan kemenangan yang kita kecapi," ujar beliau sambil disambut dengan sorakan dan laungan Allahu Akbar.
Mengenai matlamat penubuhan negara Islam yang diperjuangkan oleh PAS selama ini, beliau menerangkan bahawa belum tiba masanya untuk menubuhkan negara Islam kerana rakyat belum memahaminya.
Sebaliknya katanya dalam menuju kepada pelaksanaan negara Islam, parti memperjuangkan konsep negara berkebajikan.
"Tidak guna memperjuangkan slogan negara Islam jika kita tidak boleh melaksanakannya buat masa ini," katanya dalam sidang akhbar selepas menyampaikan ucapan dasar.
Beliau juga menolak cita-cita untuk menyatupadukan orang-orang Melayu yang diuar-uarkan oleh Umno tetapi sanggup bekerjasama dalam bidang lain untuk kepentingan bersama.
"PAS sedia bekerjasama dengan mana-mana pihak untuk kepentingan bersama dan kesejahteraan rakyat seperti mempastikan pilihan raya yang bersih dan adil," terang beliau.
Hadir sama Presiden PKR Datuk Seri Dr Wan Azizah Ismail, penasihat DAP Lim Kit Siang dan pemimpin pembangkang lain serta perwakilan dari luar negeri.

Comments for Wee Choo Keong

Posted by Awanama | Posted on 1:34 PTG

Comments for Wee Choo Keong


Comment on Complaints for DBKL by weechookeong

Posted: 03 Jun 2011 02:01 AM PDT

SJ

please be informed that I have just lodged a formal complaint to Rapid Kl Call centre under report no: 0239.

I have been informed by the officer that they will investigate this complaint and revert earl next week. I shall post the result of the investigations and what are their decisions.

I am sorry that I could not resolve your complaints as soon as I wish.

Thank you.

with kindest regards

wee choo keong

Comment on Complaints for DBKL by weechookeong

Posted: 02 Jun 2011 08:39 PM PDT

R Hallssa Breen

Thank you for your kind comments. I hope that you will join in to give your valuable comments on the subject matter posted in my blog.

With kindest regards

wee choo keong

Comment on Complaints for DBKL by weechookeong

Posted: 02 Jun 2011 08:37 PM PDT

SJ

We will definitely take it up with LRT> We have formally written to them> will chase them for assist in lowering down the volume of its PA system.

Thank you.

wee choo keong

Comment on Complaints for DBKL by R Halissa Breen

Posted: 02 Jun 2011 06:22 PM PDT

Wow, BRAVO….. I came accross this website and this is what Malaysian people need, a place to voice out or to speak out their problem/community @ surrounding area problem.
WELL DONE …… as I can see this site is still going until now and have a good respond and a feedback as well.
Eventhough I live in HongKong, but atleast good to catch up some news/problem from my own country…and I think this webssite is TOTALLY AWESOME.

MR WEE CHOO KEONG …. we neeed to have more people like you in Malaysia.

Regards,
R Halissa Breen
1 Castle Peak Road, Tuen Mun, N.T.,
HONGKONG.

Comment on Complaints for DBKL by SJ

Posted: 02 Jun 2011 06:54 AM PDT

To YB Wee Choo Keong and Mr. Yaacob Abd Hamid

Thank you for the effort, but the wangsa maju LRT PA System issue still the same, it’s the bell sound/alert sound/or the ding dong sound, that is before or after they broadcast their announcement still very loud and awakening, it is an open building, i don’t see any needs to make that alert that loud and disturb the good night sleep of residences nearby.

Blog@Wengsan...博客@永山

Posted by Awanama | Posted on 11:31 PG

Blog@Wengsan...博客@永山


解决摩托车位不足 民众会堂底层辟停车场

Posted: 02 Jun 2011 10:54 PM PDT

My journey - Wong Hon Wai 黃漢偉

Posted by Awanama | Posted on 11:30 PG

My journey - Wong Hon Wai 黃漢偉


Year long servicing the public - resurface kampung roads and tree pruning

Posted: 02 Jun 2011 06:34 PM PDT

YB Wong Hon Wai, State Assemblyman of Air Itam has worked closely with his service team, JKKK and local authority and initiate small projects to upgrade roads and maintaining trees within Air Itam.
Resurfacing the road at Kampung Pisang.Pruning trees along Lorong Batu Lanchang.

Malam Kesenian - Penang Mini Harmoni di Kampung Melayu Air itam

Posted: 02 Jun 2011 06:22 PM PDT

YB Wong Hon Wai, ADUN Air Itam merangkap EXCO Kesenian bersama JKKK Kampung Melayu dengan bantuan JKKK sekitar Air Itam telah menganjurkan Malam Kesenian - Penang Mini Harmoni di Kampung Melayu, Air Itam. Program tersebut telah mendapat sambutan hangat dengan 2 malam persembahan dengan kehadiran ribuan penduduk di flat kampung melayu dan rumah seratus.

Program ini merupakan satu program yang bagus dengan mendampingi rakyat dan dianjurkan semasa cuti sekolah dan telah memberikan peluang ibu bapa dan anak-anak bersukaria dengan artist undangan.

Road widening and Upgrading for Lebuhraya Thean Teik and Lorong Batu Lanchang

Posted: 02 Jun 2011 06:06 PM PDT


As reported in China Press

2道路擴建 亞依淡有望擺脫塞車

 (檳城1日訊)亞依淡區長期以來面對交通擁擠問題,有望在進行兩項道路擴建工程后,獲得舒緩。

 為舒緩交通,天德園大道雙車道將擴建至3車道;峇都蘭章巷也會加寬5至8尺。

 亞依淡區州議員黃漢偉說,天德園大道約800公尺長路段將擴建成3車道。

 他今早巡視天德園大道及峇都蘭章巷擴建工程時,這麼說。

 他指出,這項擴建工程是由四季豪園公寓及四季新天地商場的發展商佳景集團負責,該公寓及商場就坐落于天德園大道旁。

 佳景集團工程總經理林明豪說,公寓有800個單位,公寓及商場將在年尾落成,屆時該處車流量會增加,因此必須擴建道路應付車流。

修改圖測避開墳墓

 "擴建工程是州政府當時允許發展商,興建公寓及商場的條件。"

 另一方面,黃漢偉說,原本擴建圖測波及路旁的墳墓,不過在修改圖測后已避開墳墓。

 他說,峇都蘭章巷在繁忙時段交通流量高,附近4所學校上下學時都會導致交通阻塞。

 他說,該道路擴建后,從州回教堂路路徑峇都蘭章巷,左轉駛入天德園大道的車輛不必停車,有足夠空間可以直接左轉。

 檳島市政局工程師拉詹德蘭說,該擴建工程由市局負責,耗資30萬令吉,預計在8月完成,擴建路段共150公尺。

 他也說,工程會保留路旁的人行道,方便行人使用。

SUARA PERAK

Posted by Awanama | Posted on 11:20 PG

SUARA PERAK


Apa PR Boleh Buat Di Perak?

Posted: 03 Jun 2011 10:00 AM PDT

Kerja Apa Ini?

Posted: 03 Jun 2011 09:30 AM PDT

YB BN

YB PAS

YB PKR

YB DAP