Nuffnang

MY VOICE FOR NATION

Posted by Tanpa Nama | Posted on 11:52 PTG

MY VOICE FOR NATION


It’s not the economy, stupid

Posted: 13 Mar 2013 05:25 PM PDT

Pakatan regime won’t bankrupt nation, says Musa Hitam

Posted: 13 Mar 2013 12:12 AM PDT

Dr Shafie Abu Bakar

Posted by Tanpa Nama | Posted on 11:49 PTG

Dr Shafie Abu Bakar


Menyampaikan Bantuan Rumah Tebing Runtuh & Melihat Atap Rumah Bocor

Posted: 13 Mar 2013 04:25 PM PDT

N45 Dr Halimah Ali

Posted by Tanpa Nama | Posted on 11:16 PTG

N45 Dr Halimah Ali


Dr Mahathir SUDAH LUPA

Posted: 13 Mar 2013 11:12 AM PDT

Surat terbuka kepada Dr Mahathir ― Faekah Husin  

13 MAC ― Kenyataan mantan Perdana Menteri, Tun Dr Mahathir Mohamed di Klang baru-baru ini saya kira telah melampaui batas dan lebih bersifat liabiliti kepada slogan 1Malaysia yang cuba dibawa Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak. Dr Mahathir menuduh kononnya masa depan dan hak keistimewaan orang Melayu serta kesucian agama Islam akan terancam sekiranya Pakatan Rakyat terus berkuasa di Negeri Selangor.

Kenyataan beliau menunjukkan bahawa beliau telah tertinggal jauh dari perkembangan politik tanahair. Dr Mahathir masih menyanyi lagu lama; lagu perkauman dan menakut-nakutkan orang Melayu serta mahu menyegarkan pertembungan kaum setelah bibit-bibit kebencian terhadap kaum dan penganut agama lain beliau tanam di kalangan rakyat di sepanjang 22 tahun pemerintahannya.

Dr Mahathir sepatutnya sedar ketika beliau mengungkapkan kata-kata penghinaan  mengenai agama Islam tersebut, beliau berada di Bandar Di Raja Klang, Bandar kebanggaan Sultan-Sultan di Selangor. Pentadbiran Pakatan Rakyat menyerahkan hal ehwal agama Islam kepada Majlis Agama Islam Selangor (MAIS) dan Jabatan Agama Islam Selangor (JAIS) tanpa campur tangan politik.

Sesungguhnya, Ketua Agama Islam di negeri ini adalah DYMM Sultan Selangor sendiri dan baginda begitu menjaga kesucian agama Islam serta sentiasa mempertahankan kepentingan umat Islam. Pentadbiran kerajaan negeri pula akur, patuh dan  menghormati apa sahaja keputusan DYMM Sultan Selangor berkenaan kesucian dan pembangunan agama Islam. Mana mungkin di bawah pentadbiran Pakatan Rakyat kesucian agama Islam boleh terancam. Tohmahan Dr Mahathir ini merupakan keceluparan melampau hatta menghina Institusi Agama dan Raja di negeri ini.

Di Selangor, JAIS memperolehi peruntukan yang paling tinggi di dalam Belanjawan Negeri; melebihi RM130 juta setahun. Dari segi pembangunan, kita telah membelanjakan lebih RM405 juta untuk membina masjid dan sekolah agama dan lebih RM46 juta untuk baik pulih masjid dan sekolah agama sepanjang tempoh 2008-2012. Kita juga telah menaikkan elaun guru-guru Sekolah KAFA dari RM400 ketika pemerintahan Dr Mahathir kepada RM1,300 hari ini. Pengiktirafan yang kita berikan ini antara salah satu cara kita meningkatkan ilmu agama di kalangan anak-anak Melayu Islam sebagai pelaburan modal insan.

Sebaliknya pada zaman pemerintahan Dr Mahathir, Sekolah-sekolah Agama Rakyat dan Sekolah Tahfiz seringkali diugut dengan pembubaran. Pelbagai alasan dangkal yang diberikan Dr Mahathir. Banyak juga kenyataan menghina yang dikeluarkannya ketika itu antaranya; anak-anak Melayu yang bersekolah kebangsaan waktu pagi dan ke sekolah agama sebelah petangnya akan keletihan dan lemah dalam pelajaran. Sedangkan tidak banyak faedah bersekolah agama di sebelah petang, sekadar menghafal doa makan dan masuk tandas sahaja.

Pada Dr Mahathir, amalan berjaga malam untuk berqiamulail hanya menjadikan anak-anak Melayu ini kurang tidur lantas melemahkan sel-sel otak mereka, lembab dan tercicir di dalam pelajaran. Rakyat di negeri ini masih belum lupa penghinaan tersebut dan jika mahu disebut satu persatu perlakuan Dr Mahathir terhadap agama Islam serta penghinaan terhadap umat Islam, kita sendiri yang akan terasa malu dengan masyarakat bukan Melayu dan bukan Islam kerana ada di antara kita bersikap jelek begitu. Tiba-tiba hari ini Dr Mahathir cuba menjadi jaguh agama.

Memang benar kata-kata seorang ulama terkenal di negara ini yang menyatakan jika seseorang itu telah bergelar "Mantan" ini bermakna kata-kata serta pandangannya sudah tidak relevan lagi. Jangan diambil pusing, elok sahaja dibiarkan melalak tanpa perhatian. Ini sangat bertepatan sekali dengan situasi Dr Mahathir ketika ini. Nampaknya beliau masih berilusi dan mengalami sindrom penafian bahawa beliau sudah menjadi mantan hampir 10 tahun lamanya.  

Dr Mahathir juga membuat tuduhan jahat kononnya nasib orang Melayu akan tergadai jika pembangkang memerintah Selangor. Mahathir perlu tahu Umno adalah pembangkang di Selangor; melatah dan tersasul sememangnya sifat seorang mantan 10 tahun yang gagal menerima hakikat bahawa kuasa sudah bukan miliknya lagi.

Kita tidak menafikan Dr Mahathir meneruskan Dasar Ekonomi Baru (DEB) yang matlamat asalnya membantu orang Melayu. Malangnya dasar itu ternyata gagal dalam pelaksanaannya kerana agihan kekayaan yang tidak adil dan tidak telus. Amalan kronisme; memperkaya suku sakat sangat berleluasa dan "dihalalkan" atas dasar menjaga kepentingan Melayu. Sasaran 30 peratus ekuiti orang Melayu tidak tercapai kerana salah guna kuasa dan kecurangan yang diamalkan.

Hanya segelintir Melayu yang mempunyai hubungan dengan pemimpin Umno menikmati keistimewaan tersebut manakala masyarakat Melayu teramai ketinggalan dan kekal di takuk lama. Pada Dr Mahathir, Melayu bererti Halim Saad, Tajudin Ramli, Syed Mokhtar dan beberapa kerat nama lagi termasuk Mokhzani dan Mukhriz Mahathir. Adakah yang dimaksudkan Dr Mahathir menjaga kepentingan Melayu adalah untuk menjaga kepentingan segelintir nama di atas?

Bukan dasar kita membongkar apa yang telah dilakukan Umno sepanjang pemerintahan mereka di Selangor. Kita maklum kerana kerakusan mereka merompak hasil negeri ini maka mereka terhukum pada 2008. Namun, tuduhan melampau Dr Mahathir menjadikan saya teruja untuk mendedahkan sedikit apa yang dikatakan "menjaga kepentingan Melayu" itu. Melalui semakan rambang, kita dapati ratusan ekar tanah dimiliki Umno Selangor atas dasar Melayu dan Bumiputera. Apabila perkara ini didedah di Dewan Negeri Selangor baru-baru ini, mereka dengan angkuh mengatakan apa salahnya mereka mengambil tanah rakyat ini kerana kononnya merekalah yang telah membangunkan negeri ini !!

Ratusan ekar tanah mereka perolehi hanya dengan membayar premium paling minima RM100 setiap ekar. Kebanyakan tanah tersebut kini telah dimajukan dan dijual dengan harga ratusan juta kepada syarikat swasta yang bukan milikan Bumiputera. Saya tidak bermaksud mempersoal pemilikan tanah oleh bukan bumiputera tetapi sikap hipokrasi Umno begitu menjengkelkan. Peliknya, ketika menjual hartanah tersebut kepada syarikat swasta dengan keuntungan berlipat ganda, tidak pula mereka bertempek "Hidup Melayu"!! Mengapa Dr Mahathir tidak menghalang pimpinan Umno ini dari menggadai tanah-tanah orang Melayu ini kepada orang bukan Melayu? Mana perginya kedaulatan, maruah dan harga diri orang Melayu yang dilaung-laungkan?

Kita juga mendapati ketika pemerintahan Umno di Selangor, ribuan ekar Tanah Rezab Melayu yang terletak di bandar telah ditarik keluar dan dijadikan milikan bebas. Diganti pula dengan tanah di hujung kampong seperti di Panchang Bedena, Sabak Bernam serta di Hulu Selangor. Maka terletaklah Tanah Rizab Melayu jauh dari kota kerana pada Umno, orang Melayu layaknya hidup terperosok di kampung-kampung. Kerana itu jugalah, apabila kerajaan Pakatan Rakyat berusaha meningkat taraf hidup orang Melayu dengan memberi peluang memiliki aset bertaraf dunia seperti pembangunan Datum Jelatek, hiruk pikuk Umno membantah pembangunan tersebut. Umno mahu Melayu kekal berniaga di warung-warung dengan bermentaliti pemilik gerai.

Dr Mahathir juga antara manusia yang bertanggungjawab memperkenalkan konsep penswastaan di negara ini. Seperti DEB, penswastaan juga bermatlamat murni namun pelaksanaan tempang dan curang telah menjadi beban kepada rakyat tetapi syurga kepada kroni dan pimpinan Umno. Contoh terdekat bagi negeri Selangor ialah penswastaan konsesi air. Meskipun tidak mempunyai kepakaran dan kemampuan kewangan namun oleh kerana beliau adalah Bendahari Umno Selangor, seorang Melayu maka konsesi industri air yang bernilai berbilion ringgit diserahkan kepadanya. Akhirnya beliau menikmati kekayaan melampau di atas kesengsaraan rakyat menanggung bil air yang tidak setimpal dengan perkhidmatan yang diberikan. Tidak terdengar satu ayatpun dari Dr Mahathir ketika rakyat Selangor berjuang berhabisan mempertahankan hak air mereka. Dr Mahathir berpura-pura seolah-olah hidup di dunia berbeza.

Mana pergi suara Dr Mahathir ketika kita membongkar pengkhianatan Umno yang memberikan ribuan ekar tanah serta ratusan juta ringgit kontrak kepada Tan Sri Chan Ah Chai melalui Syarikat Kumpulan Talam? Mengapa Mahathir senyap sunyi apabila kita dedahkan Talam berhutang RM392 juta kepada rakyat Selangor hampir sedekad lamanya dan gagal dituntut oleh Umno? Tahu atau tidak Dr Mahathir bahawa kerajaan Pakatan Rakyat yang mempunyai kekuatan politik untuk mengutip hutang-hutang tersebut? Sedarkah Dr Mahathir kerajaan Pakatan Rakyat telah pulangkan jumlah RM390 juta tersebut kepada rakyat miskin di negeri ini yang sebahagian besar adalah orang Melayu? Tidak terbayang di minda kita bagaimana beliau boleh menuduh Pakatan Rakyat akan menghancurkan orang Melayu kecuali kita menerima hakikat bahawa faktor usia telah melemahkan daya pemikiran beliau.

Seawalnya saya cuba untuk tidak mengingati kerosakan yang telah dilakukan Dr Mahathir pada kebanyakan institusi penting Negara selama 22 tahun pemerintahannya. Polis, Kehakiman, Perkhidmatan Awam menjadi kucar kacir dan hilang intergriti. Tetapi memandangkan beliau ghairah untuk beraksi selaku "de facto" Perdana Menteri mungkin kerana Perdana Menteri hari ini begitu lemah dan gagal maka rakyat terutama orang Melayu yang "mudah lupa" perlu diingatkan bahawa insan bernama Mahathir yang telah memporakperandakan kesatuan orang Melayu khusus ketika peristiwa hitam Badan Kehakiman 1988 dan insiden Mata Lebam 1998.

Ini belum lagi menyentuh bagaimana Malaysia kehilangan berbilion ringgit dalam permainan mata wang oleh orang kepercayaan beliau yang kini memegang jawatan Timbalan Menteri Kewangan. Pendedahan Barry Wain (mendiang) dalam bukunya bahawa ketika pemerintah Dr Mahathir, Malaysia kehilangan sekurang-kurangnya RM100 billion kerana rasuah dan salah guna kuasa masih gagal dijawab oleh beliau sehingga ke hari ini.

Malah perkara terbaru yang begitu serius ialah apabila Siasatan Suruhanjaya DiRaja Kewarganegaraan Sabah mendedahkan penglibatan langsung Dr Mahathir menjual kewarganegaraan kepada bangsa asing (yang pastinya bukan Melayu) semata-mata mahu kekal berkuasa. Tanpa rasa malu mahupun berdosa terhadap rakyat dan bangsa Malaysia Dr Mahathir mengakuinya dan sanggup pula mengheret Almarhum Tunku Abdul Rahman ke dalam isu tersebut.

Rasanya tiada perkataan yang sesuai dan layak diungkapkan terhadap insan bernama Mahathir ini apabila kita mengimbau segala kerosakan yang telah dilakukannya. Jauh di sudut hati saya terfikir, pastinya Dr Mahathir bersyukur Akta Keselamatan Dalam Negeri (ISA) telah dimansuhkan di negara ini. Kekadang terdetik juga, alangkah baiknya jika sebaliknya .. !!!

* Faekah Husin ialah setiausaha politik kepada mentri besar Selangor MALAYSIAN INSIDER

Comments for Wee Choo Keong

Posted by Tanpa Nama | Posted on 5:41 PTG

Comments for Wee Choo Keong


Comment on 8 police reports have been lodged against David Lim & Danau Kota Management by JALA

Posted: 13 Mar 2013 02:19 AM PDT

Statements recorded. Best, Best, Best! paean muka David Lim and the YTL kuncu. Tak lama lagi kena muntah keluar semua! HA HA HA!

Comment on 8 police reports have been lodged against David Lim & Danau Kota Management by Gunasegran

Posted: 13 Mar 2013 12:50 AM PDT

It looks like David Lim and his men are in trouble now. It is about time that they had to face the authorities for they have been bullying the residents for too long. The resident should also report against the MCA winnable candidate as David Lim and other moving around with this MCA guy. David Lim must account for all the monies collected and the debts.

Comment on 8 police reports have been lodged against David Lim & Danau Kota Management by jamil danau kota flat

Posted: 13 Mar 2013 12:19 AM PDT

Sekarang kita boleh lihat bagaimana David Lim, Tan Kee Seng dan lain-lain boleh menutup perkara ini. Police perlu juga mengambil statement dari pak dalang juga jika nak meneliti masalah kewangan di Flat Danau Kota.saya berharap pihak mengambil tindakan terhadap puak-puak ini.

Comment on 8 police reports have been lodged against David Lim & Danau Kota Management by Yeo from Danau Kota

Posted: 12 Mar 2013 08:31 PM PDT

A taxi driver is a director and shareholder and at the same time working as a clerk. What does that mean? Just a nominee for someone else right! Who is the puppet master here? David Lim or Yew Teong Look? If Yew is the winnable candidate, we will vote against him. He has been playing publicity game but actually did nothing. The pasar sore issue in Prima Setapak was a clear example. I was told that Prima Setapak residents told him about it but he did nothing because his boys were involved. We don’t such character here.

My journey - Wong Hon Wai 黃漢偉

Posted by Tanpa Nama | Posted on 2:53 PTG

My journey - Wong Hon Wai 黃漢偉


Photos taken on 5 years anniversary as Penang State EXCO

Posted: 13 Mar 2013 08:48 AM PDTOn 13-3-2008, I sworn in as Penang State Executive Councillor together with my colleagues. Today it is exactly 5 years anniversary. We celebrate our 5 years anniversary at Level 5, Komtar.

New 3 Generations Playground for All at Jalan Shaik Madar

Posted: 12 Mar 2013 11:43 PM PDT

As reported in Guangmin

賽馬達 甘榜 設三代共享遊樂場 黃漢偉:加強親子關係

  • 阿依淡區第四個三代共享遊樂場在賽馬達甘榜設立,黃漢偉為該遊樂場主持推介,並與當地居民交流。
(檳城10日訊)阿依淡區州議員黃漢偉自去年推動"三代共享遊樂場"後,目前已在選區賽馬達甘榜設立第四個三代共享遊樂場。他現在正在申請撥款以打造另2個三代共享遊樂場。
 
黃漢偉說,這是外國流行的"3G"(三代)公園概念,讓三代人一起到遊樂場休閒,也可加強親子關係,促進人與人之間的互動。
 
申請撥款打造另2個
他週六為賽馬達甘榜三代共享遊樂場主持推介禮時說,他透過在上海生活的親戚得知這項新興的概念,於是參考上海及新加坡的公園模式後,引入阿依淡選區。

他說,傳統遊樂場只是提供兒童玩樂設施如滑板,翹翹板等,在加入成人休閒設施後,該遊樂場就能成為三代人遊樂的場所。

 他指出,檳州就只有檳島市政局公園或植物園設有運動器材,有者為了使用運動器材而特地到市政局公園,顯見我們住宅區的公園都缺乏運動器材。

他披露,阿依淡選區的玫瑰園組屋、甘榜馬來由及賽尤索夫甘榜已打造三代共享遊樂場,每個遊樂場有逾萬令吉的一套5組運動器材。

他說目前正申請撥款打造另2個三代共享遊樂場,地點在安樂村與Cheeseman路。

出席者尚有安樂村鄉委會主席黃振部、委員陳細音、阿依淡支部副主席李榮有等

Rumusan dan Pencapaian YB Wong Hon Wai (2008-2013) sebagai EXCO Kerajaan Negeri Pulau Pinang

Posted: 12 Mar 2013 10:40 PM PDTRumusan Pencapaian EXCO Perancangan Bandar & Desa, Perumahan dan Kesenian,
 YB Wong Hon Wai merangkap ADUN Air Itam (2008-2013)
A) PERANCANGAN BANDAR & DESA


1. Memartabatkan institusi Lembaga Rayuan. Lembaga Rayuan Pulau Pinang merupakan model dan rujukan kepada Lembaga Rayuan negeri-negeri lain.
(1) Perubahan polisi dengan melantik ahli-ahli panel Lembaga Rayuan dari kalangan ahli-ahli professional dan akademik yang tiada latar belakang politik sebagai Lembaga yang bebas, adil dan saksama.
(2) Bilik Persidang Lembaga Rayuan dirasmikan pada Disember 2012 untuk memberi keselesaan kepada persidangan Lembaga Rayuan yang selama ini tiada bilik persidangan khas.
(3) Penerbitan Jurnal Lembaga Rayuan buat pertama kali untuk menjilidkan keputusan-keputusan Lembaga Rayuan (1991 – 1993) untuk menyampaikan maklumat kepada pengawal undang-undang, tuan tanah, ahli professional, pemaju dan orang awam.

2. Pengurusan perancangan bandar dan desa melalui kajian, rundingan dengan orang ramai, publisiti perancangan strategik untuk masa depan jangka panjang Pulau Pinang :
(a) George Town World Heritage Site Special Area Plan
(b) Penang Botanical Garden Special Area Plan
(c) Kajian Semula Rancangan Struktur Negeri Pulau Pinang


B) PERUMAHAN

1. Pelancaran Dana Skim Perumahan Mampu Milik
Kerajaan Negeri telah memperuntukkan sebanyak RM500 juta untuk tempoh lima (5) tahun bagi merealisasikan Skim Perumahan Mampu Milik. Sebelum ini, tiada peruntukan sedemikian di bawah pentadbiran Kerajaan Negeri Barisan Nasional.

2. Bekalan Rumah Mampu Milik Yang Stabil
Dasar Kerajaan Negeri terhadap pembinaan rumah kos rendah dan kos sederhana rendah telah melihat 14,702 unit rumah mendapat Sijil Kelayakan Menduduki dari Mac 2008 hingga Julai 2012. Untuk bekalan masa depan, sebanyak 15,246 unit rumah telah diluluskan Kebenaran Merancang dari Mac 2008 hingga Julai 2012.

3. Pembinaan Rumah Mampu Milik oleh Kerajaan Negeri dan Perbadanan Pembangunan Pulau Pinang (PDC)
Kerajaan Negeri telah memperuntukan tanah seluas 277 ekar dan sedang dalam perancangan membina sebanyak 18,000 unit rumah mampu milik di kelima-lima daerah iaitu di Jalan S.P. Chelliah (Georgetown, DTL), Teluk Kumbar (DBD), Ampang Jajar (SPU), Bukit Mertajam (SPT), Juru (SPT) dan Batu Kawan (SPS).

4. Menaiktaraf Sistem Maklumat Permohonan Perumahan Negeri melalui :
(a) Pelancaran e-rumah membolehkan permohonan dan semakan dibuat atas talian
(b) Perkongsian data di antara Bahagian Perumahan, MPPP / MPSP dan PTG dengan mewujudkan satu sistem perkongsian data menggunakan single login untuk membuat semakan data pemilikan hartanah melalui sistem eRumah. Melalui semakan sebegini, Bahagian Perumahan boleh membuat tapisan dan semakan terhadap mereka yang mempunyai hartanah untuk membolehkan keadilan kepada mereka yang tidak berumah.
(c) Pengemaskinian data permohonan perumahan di dalam Sistem Perumahan Negeri Pulau Pinang bagi memastikan penawaran rumah kos rendah / kos sederhana rendah diberikan kepada pemohon yang benar-benar berminat dan menepati kelayakan. Jumlah permohonan aktif adalah sebanyak 25,183 meliputi kesemua daerah pada akhir tempoh pengemaskinian data pada 31 Mac 2012.

5. Bantuan Penyelenggaraan Perumahan Awam Sedia Ada
Kerajaan Negeri telah memperuntukkan RM10 juta dari tahun 2009 setiap tahun untuk menaiktaraf rumah-rumah yang diselenggara oleh Kerajaan Negeri. Bajet sebelum tahun 2008 di bawah Barisan Nasional hanyalah RM1 juta setiap tahun. Ini melibatkan 45 projek sebanyak 15,000 unit rumah. Antara projek naiktaraf dijalankan ialah pengecatan semula di flat Kampung Melayu, Padang Tembak, projek tukar lif baru di flat Gat Lebuh Nordin, Padang Tembak, Kampung Melayu, projek naiktaraf sistem pembentungan di Desa Jawai.

6. Bantuan Penyelenggaraan Perumahan HAPPY!
Kerajaan Negeri pada 15 Ogos 2012 telah memperkenalkan Program Bantuan Perumahan Pulau Pinang atau Housing Assistance Programme Of Penang,Yes! (HAPPY!). Peruntukan HAPPY! diwujudkan untuk menampung Program Tabung Penyelenggaraan 1Malaysia (TP-1Malaysia) yang memperuntukkan kos sebanyak 90% bagi rumah kos rendah dan 70% bagi rumah kos sederhana rendah swasta. Manakala baki 10% / 30% ditampung oleh penduduk. Melalui HAPPY! Kerajaan Negeri akan menampung baki 10% bagi rumah kos rendah dan 30% bagi rumah kos sederhana rendah tersebut. Sebanyak RM50 juta diperuntukkan oleh Kerajaan Negeri untuk program HAPPY!.

7. Pemulihan Projek Terbengkalai
Kerajaan Negeri berusaha gigih dan bekerjasama dengan pemaju white knight dan agensi-agensi kerajaan untuk menghidupkan dan memulihkan semula projek-projek yang terbengkalai melebihi 10 tahun semasa pemerintahan Barisan Nasional. Antara projek-projek yang dipulihkan dan memberi berita baik kepada beribu-ribu pembeli yang telah menunggu lama rumah idaman mereka :
(a) Taman Cemerlang, Bandar Baru Air Itam, DTL
(b) Desa Aman, Relau, DTL
(c) Fettes Villa, Mount Erskine, DTL
(d) Taman Teluk Air Tawar, Teluk Air Tawar, SPU
(e) Taman Pekatra Indah, Simpang Ampat, SPS

8. Untuk skim penyewaan, Kerajaan Negeri telah membaiki unit-unit yang terbiar kosong dan menyewa kepada orang yang perlukan dengan sewa yang murah. Antaranya, 170 unit di Blok E dan J di flat Padang Tembak, 40 unit asrama di Taman Pelangi, Georgetown dan unit-unit di Ampang Jajar dan Desa Wawasan.

C KESENIAN
1. Membuka lembaran baru bagi Muzium dan Balai Seni Lukis Pulau Pinang dengan :
(1) Tambahan bangunan dan ruang pameran baru di cawangan No. 57, Jalan Macalister yang berkeluasan 13,418 kaki secara pajakan selama 30 tahun (tahun 2010 hingga tahun 2040).
(2) Peningkatan prestasi pengurusan kewangan dari 2 Bintang (tahun 2008) ke 3 bintang (Baik) dalam tahun 2011 bagi "Star Rating".
(3) Mengikut Laporan Ketua Audit Negara 2011, peningkatan 16.47% dalam Tahap Prestasi Pengurusan Kewangan berdasarkan Indeks Akauntabiliti.
(4) Pameran Koleksi Tetap yang pertama kali dianjurkan sejak penubuhan pada 1964 dengan mempamerkan 578 lukisan.
(5) Terdapat peningkatan pengunjung ke Muzium dan Balai Seni Lukis Pulau Pinang. Pada tahun 2011, Muzium dan Balai Seni Lukis telah menerima melebihi 77 ribu pengunjung (berbanding 46 ribu pada tahun 2007).
2. Memulakan penganjuran George Town Festival pada tahun 2009 dengan pelbagai aktiviti kesenian, kebudayaan dan warisan. George Town Festival telah menjadi festival bertaraf antarabangsa dan dianjurkan setiap tahun dari tahun 2009 ke 2012.
3. Melancarkan initiatif street art dengan Bangun Project di Chew Jetty, Mirrors of Georgetown (murals), Marking George Town dan street scupture. Projek kesenian ini telah mendapat sambutan hangat orang tempatan, pelancong tempatan dan asing.

4. Penubuhan Penang Philharmonic dengan menggantikan Penang State Symphony & Chorus (PESSOC) dengan pelbagai aktiviti muzik dan orkestra. Pada tahun 2012, Penang Philharmonic telah membuat 11 persembahan konsert kepada melebihi 8,000 peminat muzik.

槟州城乡策划
, 房屋,
艺术部主席黄汉伟行政议員 (2008-2013) Report card


城乡策划

1. 提升上诉庭设备。槟州上诉委员会是一个可供其它州属参考模型的上诉委员会。
- 改变原有政策,委任拥有专业学术知识并没有任何政治背景的专业人士为上诉委
员团成员,以求槟州上诉委员达到公平和公正。
- 上诉庭于201212月正式启用,从此以后上诉委员会将有固定地点召开会议及
审讯。
- 第一次出版有关上诉庭个案、审讯结果(1991-1993)以将有关信息传递给监管 机构,地主,专业人员,发展商和公众。

2. 通过研究,咨询公众及宣传方式以为槟州未来长期城乡规划。
(i) 乔治市古迹区特别区域蓝图
(ii) 植物园特别区域蓝图
(iii) 重新审查槟州结构规划


房屋部

1. 推出可负担房屋计划
- 槟州政府拨出5亿令吉在5年内兴建可负担房屋。这是在国阵执政时从未发生的。

2. 提供稳定的可负担房屋
- 20083月至20127月,槟州政府已批了一共14,702间中廉价屋/廉价屋
入伙证书。
- 20083月至20127月,地方政府已批了多个房屋计划,这也意味在未来
将会有多达15,246间中廉价屋/廉价屋供应。

3. 通过槟州发展机构(PDC)兴建可负担房屋
- 槟州政府在5个区域一共拨出277英格土地以兴建18,000间可负担房屋。这5
区域包括齐来也路 (东北县)、直落公芭(西南县)、安邦惹惹(威北县)、大山
脚(威中县)、柔府(威中县)及巴都加湾(威南县)

4. 提升房屋部申请系统
- 推介e-rumah网上申请系统。民众可通过房屋部网站申请。
- 与地方政府及土地局共享数据/资料以有效及准确的过滤一些不符合资格的申请人
士。
- 更新申请数据/资料,以确保供应给真正的兴趣和符合资格的申请人士。经过2012
331日更新后,现在槟城活跃申请者人数为25,183人士。

5. 维修或提升现有的公共房屋
- 槟州政府从2009年起每年拨出1千万令吉来维修或提升现有的公共房屋。
- 一共有45个房屋计划或15千户人士受惠。
- 一些提升计划如下:甘榜马来由组屋及大枪埔组屋重新油漆、土桥尾组屋、甘榜
马来由组屋及大枪埔组屋更换新电梯及Desa Jawi提升排污系统。
6. 快乐房屋计划
- 槟州政府在2012815日推出快乐房屋计划。
- 快乐房屋计划是根据中央政府联邦直辖区与城市和谐部推出的1马维修基金,提供
90%拨款给廉价屋70%给中价屋,剩余的10%/30%将由居民承担。
- 通过快乐房屋计划,槟州政府将会承担居民所承担的10% / 30%,这也表示居民
无需承担任何费用。

7. 恢复被搁置房屋计划
- 槟州政府与白武士合作,通过政府各部门的配合,槟州政府成功拯救在国阵时期
搁置超过十年的房屋计划。这些被搁置的房屋计划恢复后将有成千上万名购屋者
受惠。以下是已被恢复的搁置房屋计划:
i)珍美园(阿依淡新市镇)
(ii) 安宁园(湖内)
(iii) 高峰园(白云山)
(iv) 直落斗哇花园(直落斗哇)
(v) Taman Pekatra Indah (新榜安拔)

8. 槟州政府维修以下空置单位以便宜租金租给有需要的人士:-
- 打枪埔E座及J座的170间空置单位
- 彩虹公寓的40间空置政府人员宿舍
- 安邦惹惹及宏远人民组屋
艺术部

1。槟州博物馆及艺术画廊迈入新的里程碑:-

i) 增加中路57号建筑物为新的展览馆。中路57号建筑物阔约13418方尺,与
市政局签署租约为30年(2010 – 2040)。
ii)财务管理表现由2008年的2颗星提升至20113颗星。
iii)根据2011年国家总稽查师报告,槟州博物馆财务管理方面提升了16.47%
(iv) 1964年成立以来,首次倾馆展出578幅收藏品。
v)槟州博物馆及艺术画廊在2011年参观人数超过77,000人,比起2007
46,000人),明显提高了许多。


2。乔治市节庆(George Town Festival)从2009年开始举办,每年的节庆节目都包括艺术活动及文化遗产。现在的乔治市节庆(George Town Festival)更是每年定期举办,将其水平提升至国际水准。


3。推广街头艺术,桥装艺术祭、乔治市魔镜、标志乔治市及街头雕塑计划都非常成功并获得人民及国内外旅客的喜爱。


4。将州立管弦乐团(PESSOC)重新包装及命名为槟州爱乐交响乐团(Penang Philharmonic)。在2011年槟州爱乐交响乐团成功举办11场演奏会,吸引超过8,000乐迷。

YB BN

YB PAS

YB PKR

YB DAP