Nuffnang

N45 Dr Halimah Ali

Posted by Awanama | Posted on 11:31 PTG

N45 Dr Halimah Ali


EXCO SELANGOR DR HALIMAH ditangkap:TAMRIN QIYADI BERSIH..........

Posted: 09 Jul 2011 08:56 AM PDT

KL SENTRAL lakar sejarah negara hari ini
Ketika dibebaskan..
 9.7.11
Kuala Lumpur
Malaysia

Hari bersejarah untuk Malaysia yang mahu BERSIHkan sistem pilihanraya dalam negara supaya mampu setaraf dengan dunia maju selaras dengan idaman mantan PM Tun Dr Mahathir yakni wawasan 2020.

Menurut neraca dunia kriteria penting untuk mempersadakan sesebuah negara ke peta dunia ialah daya saingnya dalam bidang ekonomi dan sudah tentu juga daripada bidang pendidikan dan sosiopolitiknya.

Rakyat Malaysia yang berjiwa global dan panjang akal serta sedar tentang hak kemanusiaan diri dan keluarganya, mampu merancang bukan sahaja untuk dirinya tetapi juga untuk masa depan keluarganya.

Justeru, kebangkitan rakyat di seluruh pelusuk negara bahkan daripada Sabah dan Sarawak untuk menuntut pihak berwajib mempastikan sistem pemilihan pemimpin yang menerajui negeri dan negara adalah telus, betul dan bersih mengikut piawaian antarabangsa sepatutnya diraikan oleh semua pihak yang celik dan berintegriti .

Bukan sistem kolot dan kotor. Itulah yang disebutkan sebagai amanah yang diberikan (mandat) oleh rakyat. SPR suatu suruhanjaya, badan yang kakitangannya dibayar gaji oleh rakyat sepatutnya diberi kebebasan untuk menjalankan tanggunjawabnya secara professional.Bukan untuk ditekan oleh mana-mana pihak. Bukan, budak suruhan UMNO/BN.
 
 Mana-mana parti politik yang sudah jelas tidak diterima oleh rakyat sepatutnya membiarkan SPR berdikari dan menjalan tugas rasminya.Jangan bongkak dan sombong dan terdesak mengambil undang-undang rimba untuk menghukum rakyat yang berjiwa besar, berakal tajam dan bersemangat waja.

9.7.11 akan menjadi hari BERSEJARAH yang memberi impak besar untuk membangkitkan kesedaran rakyat tentang apa yang terjadi dalam negara. Mungkin ada rakyat jauh di desa, di hutan belantara atau di Felda yang boleh sentiasa ditipu. Mereka hidup-hidup ditipu oleh pihak UMNO/BN.  TV dan media alat propaganda sentiasa menonjolkan betapa  manis bak madu  UMNO/BN dan segala yang dilakukan oleh kerajaan pakatan rakyat dipakejkan sebagai menggerunkan  dan pahit serta bahaya.

    Allah telah berjanji bahawa hak akan terserlah akhirnya dan kebatilan akan lenyap. UMNO/BN tidak akan mampu mempertahankan segala perancangan kejahatan mereka selama-lamanya. Walau dengan wang ringgit, projek, kemewahan, percutian, tanah dll sekalipun yang disogokkan kepada rakyat serta orang upahan tukang karut mereka.( Baca Utusan Malaysia).


    Pengalaman pertama saya di KL SENTRAL bersama dengan 13 Muslimat dari pelbagai tempat dan 8 Muslimin termasuk seorang pelajar Sudan yang terpingga tak tahu kenapa ia diberkas, semata-mata hanya kerana berada di KL Sentral tiba-tiba di tangkap dan dibawa oleh trak polis ke BALAI POLIS JINJANG.

Selama 2 jam kami berpanas dalam trak di balai polis itu dan tidak dibenarkan turun, buang air dan juga solat. Pelajar Sudan ini resah gelisah tak tahu apa cerita.Dia telefon abangnya yang tak tahu di mana letaknya Jinjang di Selangor.

Alhamdulillah, kesempatan Allah beri dalam trak tersebut saya manfaatkan untuk baca Ma'thurat dan surah Yasin.Ustazah Shifa' minta saya beri tazkirah pula.
 Melihat lebih daripada separuh adalah anak-anak muda dalam lingkungan 20an saya pun mula tazkirah.Saya hanya kupas surah Al Fatihah dan sedikit Asmaul Husna sesuai dengan keadaan kami dalam trak polis di BALAI POLIS Jinjang.

Alhamdulillah, kumpulan kami tenang.Asalnya, kecoh sedikit sebab seorang muda yang telah ditangkap digari dan ditiarapkan untuk masuk dalam trak.Beliau terluka sedikit.Bila sampai di balai polis jinjang Alhamdulillah, polis-polis yang menjaga kami itu berlembut dan bersetuju membuka garinya.Beliau berpeluh-peluh menahan kesakitan.

Saya beri tazkirah dalam Bahasa Malaysia, sesekali saya sampuk dalam Inggeris kerana pelajar Sudan si Nabil pun perlu ditenteramkan. Saya mengingatkan semua termasuk diri saya sendiri bahawa yang berkuasa hanyalah Allah, bukan POLIS atau kerajaan.Perkataan saya gunakan tadi ialah 'ini adalah tuisyen bagi kita untuk menghadapi padang mahsyar kelak' supaya berjaya S.P.M.=SIJIL PADANG MAHSYAR!!


   Saya juga sempat berseloroh dengan mereka, anggaplah pengalaman itu sebagai 'tamrin' untuk memperkuatkan iman dan kebergantungan kita kepada Allah. Selepas 2jam kami berpanasan dan minta untuk solat kerana jam telah 5petang, akhirnya kami dibawa ke PULAPOL,Jln Semarak bersama 4 trak lain.

'Statement' ringkas diambil.Kemudian saya desak lagi mahu solat. Selepas solat hajat, kami pergi ke khemah untuk minta air. Semasa saya baru nak hampir sampai ke khemah, 'ketua' polis yang menahan kami tadi menghampiri saya, 'Mana kumpulan yang dari KL Sentral tadi?'Saya jawab jujur,'Kami baru berjumpa dalam trak tadi saya pun tak berapa kenal, kenapa?'

Dia jawab,"yang dah diberi IC tadi boleh balik, kami akan hantar ke KL Sentral' Sebenarnya, saudara mara kami ramai tadi sudah pun menunggu di luar Balai Jinjang
dan apabila kami di hangtar pula ke PULAPOL mereka sudah mengekori kami dan menunggu di luar pagar.
Ramai rakan dan taulan serta ahli PAS dan PAKATAN RAKYAT telah mendoakan kami.Bagi pihak kawan kumpulan kami yang tak seorang pun pakai baju BERSIH, saya mengucap jazakumullahu khairan kathiir.Moga Allah membalas jasa saudara dan saudari.
Selamat memBERSIHKAN jiwa raga, Salam perjuangan....kembali kepada kebenaran hakiki.
YB DR HALIMAH ALI

TOK GURU MUNAJAT DEPAN KAABAH AGAR TAHANAN DIBEBASKAN

Posted: 09 Jul 2011 05:21 AM PDT

Kenyataan penuh Tok Guru Nik Aziz

Saat ini saya sedang berada di Masjidil Haram, Makkah al-Mukarramah menunggu waktu solat Zohor dan menghadap wajah saya ke Kaabah. Insya Allah selepas Asar, saya akan bertawaf wida' dan akan meninggalkan Tanah Suci. Baru sebentar tadi saya dimaklumkan tentang penahanan Datuk Seri Tuan Guru Haji Abdul Hadi Awang, Presiden PAS.

Saya juga dimaklumkan bahawa Timbalan Presiden PAS dan beberapa orang pimpinan tertinggi PAS dan Pakatan Rakyat adalah antara beratus-ratus orang yang telah ditangkap oleh polis kerana menyertai Bersih 2.0 pada hari ini.

Hati saya cukup remuk mendengar nasib yang sedang dihadapi oleh sahabat-sahabat pimpinan pada saat ini. Saya menuntut agar dibebaskan segera pimpinan-pimpinan yang ditangkap oleh polis. Jangan menyangka gari dan peluru boleh menakutkan semua orang.

Saya tegas untuk menyatakan bahawa tindakan yang dilakukan ini hanya akan menambahkan kebencian rakyat terhadap Umno. Sekalipun yang bertindak ialah polis, tetapi semua pihak mengetahui bahawa alat kawalan jauhnya dipegang oleh Perdana Menteri yang mengetuai kerajaan yang juga merupakan Presiden Umno. Padahal, apa masalahnya dengan berhimpun?

Bukankah Presiden Umno baru saja mengumpulkan sejuta belia beberapa minggu yang lalu tanpa ada sedikitpun halangan? Sejuta belia yang dikhabarkan hadir dengan penuh layanan mesra oleh pihak berkuasa tiba-tiba hari ini hanya untuk mengumpulkan 300 ribu orang dibalas dengan gari dan semburan gas? Bukankah orang yang sama juga pernah menjanjikan bahawa himpunan akan dibenarkan jika dibuat di dalam stadium bahkan diberikan keizinan untuk 'melalak sampai pagi'?

Saya yakin, apa yang berlaku pada hari ini hanya akan menaikkan kemarahan rakyat kepada Umno. Buatlah setakat mana yang boleh dibuat, sesungguhnya kezaliman yang boleh dilakukan ini hanya setakat kehidupan di dunia sahaja. Di akhirat, setiap tangan yang digari, tubuh yang disakiti dan maruah yang dicalari akan dituntut bayar di hadapan Allah SWT. Kepada mereka yang dizalimi hari ini, jangan lupa menuntut balasannya di hadapan Allah SWT nanti. Umno barangkali tidak tahu bahawa orang yang dizalimi mempunyai senjata yang ampuh iaitu doa.

Saya menyeru kepada semua umat Islam agar marilah bersama-sama berdoa di dalam sujud kita kepada Allah SWT agar dilaknat kezaliman yang dilakukan pada hari ini. Yakinlah, perjuangan menuntut keadilan ini pasti akan berjaya. Umno pasti akan jatuh tersembam juga akhirnya. Tentangan dan penindasan ini hanyalah tanda perjuangan keadilan akan berjaya. Umpama layang-layang yang tidak akan terbang melainkan dengan melawan angin, begitu juga dengan perjuangan, tidak akan berjaya melainkan dengan menghadapi tentangan!

Allahu Akbar!!!

NIK ABDUL AZIZ BIN NIK MAT

Masjidil Haram, Makkah al-Mukarramah.

Dicatat pada: 12.00 tengah hari (5.00 petang waktu tempatan)

7 Syaaban 1432/9 Julai 2011.

MY VOICE FOR NATION

Posted by Awanama | Posted on 11:30 PTG

MY VOICE FOR NATION


Posted: 09 Jul 2011 08:56 AM PDT

Posted: 09 Jul 2011 06:15 AM PDT

Weblog Husam Musa I Home

Posted by Awanama | Posted on 11:20 PTG

Weblog Husam Musa I Home


Episode BERSIH 2 - BN terluka parah

Posted: 09 Jul 2011 02:21 AM PDT

Ahli Parlimen Kota Belud

Posted by Awanama | Posted on 11:16 PTG

Ahli Parlimen Kota Belud


Was it worth Wrecking The Weekend? (Zainul Arifin - NST)

Posted: 09 Jul 2011 10:41 PM PDT

BELIEVE it is quite amazing that the organisers of the rally that resulted in the lockdown of Kuala Lumpur and the ensuing chaos would declare Bersih 2.0 to
be a success.
The rally paralysed the city, it caused numerous inconveniences, attracted a counter-rally that could have been explosive, resulted in perhaps millions of ringgit in losses, as well as money unnecessarily spent on security. We may soon see if there were injuries as a result.

A success? Is it not unlike kids gleefully sharing notes of their pranks, in spite of the inconvenience they might have caused? Many have suggested that the authorities could have done us all a favour by allowing them to walk.

But the authorities did not.
Whether one agreed with the decision or not, defying it meant breaking the law.

Thus, the decision to pursue the rallies was clearly a sign of arrogance and disrespect for the law and law enforcers. It is often said, the law may be an ass, but unless changed, it remains the law.

Bersih 2.0 was attracting counter-rallies that suggested security would be an issue. The police must react in anticipation of trouble, and not after the fact.
If Bersih 2.0 chairman S. Ambiga claimed that it was her constitutional right to assemble, then it must also be that of Umno Youth leader Khairy Jamaluddin and Perkasa chief Datuk Ibrahim Ali, too. Now, the three would have been a volatile mix. Should the police not have acted? Selfishness can never be a virtue because it makes a person forget that he is among others. It makes a person believe that the world is required to revolve around him? Obviously, it was wishful thinking, or an attempt to delude the public into thinking that the rallies yesterday were going to be peaceful.

When we have tens of thousands of people with energy pent up in the past few days, spurred on by their unbridled mob swagger, they would be anything but peaceful.

Some of the marchers, rabble rousers that they were, appeared to be spoiling for a fight.
How could anyone guarantee things to be peaceful when Bersih 2.0 was inviting all comers to join? This is like claiming one can control a boat going down the rapids — one could probably survive it, but it would not be the smoothest, or the safest, of rides.

Yesterday 's rallies were also significant for another reason. They happened despite repeated pleas from the king, sultans and the majority of the citizens. It suggested arrogance. No one else mattered.

Neither king nor kin could change their minds, it seemed.

If the organisers were complaining that the government is not listening, they were also guilty of drowning themselves in their own rhetoric and righteousness.

Scores of tear gas canisters later, what have we achieved? What is the sum total of all that was gained or lost? If yesterday was a success, I dread to think how failure would look like.

All suggestions that Bersih 2.0 was apolitical were generally dismissed by the make-up of its committee and yesterday, it was smashed to smithereens by the antics of the crowd who wore their political affiliation proudly on their sleeves.
Political affiliation is not wrong, but please don't try to pass off imitations as masterpieces.

"What have we gained?" is a good question to be asked by each of the rally organisers.

Maybe it was a pressure release valve that allowed us to ease the tension in the system, so that we be less tense and combative. If that was so, then it was good.

Maybe, it was indeed fuel to the fire, and there were those whose modus operandi was to create chaos. Firebrand speakers who easily charm audiences with entertainment — enter the showman and exit substance? There is a strong sense being bandied about that one must be dense or politically naïve or a government apologist for not supporting Bersih. This is clearly political posturing at its most annoying.

Nevertheless, the same could be said of those supporting Bersih 2.0 — that they are politically naïve or an apologist for the opposition or dense, too.

No one else knows the value of democracy? No one else cares about what happens in the country? This is surely an elitist weknow- what-is-good-for-you attitude.

Just shut up, endure the discomfort and we will make things better.

I have always argued that the right to assemble does not mean making a mess of other people's lives. And taking to the streets is a great way to inconvenience people.

If the idea of the rallies was to test the will of the police, they have done so. If the idea was to embarrass the government, they may have succeeded. If the idea was to mess with our weekend, they have also succeeded beyond belief.

I understand political dissent is a fundamental right, but I always believe that our rights should take a back seat if they impinge upon other s.

There are many who said that they should have been allowed to march peacefully, and then be over with it. This is if we want to be a developed democracy, they said. But what if the authorities had suspected things could go awry? Undoubtedly, the organisers of Bersih 2.0, purportedly calling for free and fair elections, were in fact setting the marker for the next general election.

It was surely the start of the opposition coalition's campaign for the 13th general election. Don't we know it?


Read more: 
Was it worth wrecking the weekend? http://www.nst.com.my/nst/articles/Sheerdisplayofarroganceandpoliticalposturing/Article/#ixzz1Rg6Z92xC

My early ramblings on aftermath of 9th July...

Posted: 09 Jul 2011 04:58 AM PDT

Bersih wanted to street demo. Police said cannot . Bersih insisted. Police again said no. Bersih went ahead. Police asked them to disperse. Bersih refused. Police acted. Tear gas, water cannon and arrests ensued. Dejavu Bersih 1.0 of 2007? Hmmm... I don't think so. 
Bersih 2.0 is not Bersih 1.0. Thanks to the internet, now more people are aware of their hidden agenda. More people could read counter arguments from the government side.

When I read my twitter timeline and facebook wall, I could see that pro-government supporters were as spirited and boisterous as the anti-government supporters. Clearly, without a doubt, the Yellows did not dominate the cyberspace at all. Let alone claiming to have majority of rakyat's support. 

You don't agree? Proof you say? Well beside the much smaller crowds at today's illegal street demonstration, one can easily deduce that by looking at the low numbers of likes, followers, downloads and members of Bersih's pages, Twitter, Pic Badges and Facebook. In fact, more people registered their support with the movement against 100 storey Menara Warisan than Bersih's sensational call for clean and fair election. Is something the matter? Weird isnt it? Read the revelation here. 
I am not a fan of Bersih. I guess that is given. But if I were Bersih:  

I would not abandon talks with the Election Commission. I would have more meetings with them to discuss further my demands than just that one meeting Bersih attended;
I would not allow the opposition to hijack my cause. No joint press conferences, no pictures taken together,  no chanting of "Reformasi";

I would have taken the offer by the Menteri Besar Selangor to use Stadium Shah Alam instead of the Stadium Merdeka. Read my blog here for my thoughts on this;

I would have postponed the 9th July street demonstration and negotiated with government on proper venue and the Dos and Don'ts. What is the rush? It's not like General Election going to be held next week;

I would not heighten police's sense of concern for possible security problems by boasting 300,000 people would swarm Kuala Lumpur to protest when a smaller crowd would have the same impact unless if it was meant for show off!;

I would not use "Demand for fair and clean election" slogan. It was too provocative and insinuating the government you wanted to talk to as being illegitimate. How do you want to deal with someone who calls you a "bastard" and expect pleasantry and politeness?  A slogan like "demand for election reforms" would have been better.
By the way, I am confused.

Is Bersih's objective to call for clean and fair election or is it to prove their democratic right to assemble under the constitution, in particular the much quoted, Article 10?
If it was the former, then Bersih could have just handed over the memorandum to the King when His Majesty granted audience to Bersih early this week. 
If it was the later, then Bersih should read Article 10 of the constitution in its entirety. Do not just partially quote Article 10, in particular clause (1)(b) by saying, "All citizens have the right to assemble peacefully and without arms".
Please let the rakyat know of the clause (2)(b) of the same Article 10, which says that, "Parliament may by law, impose, on the right conferred by paragraph (b) of Clause (1), such restrictions as it deems necessary or expedient in the interest of the security of the Federation or any part thereof, or public order."
Talk about deliberate misquote and mislead! Read further here.
And do you know what happened to the detainees after they were arrested today? Tortured? Interrogated? Beaten?
No! They were treated nicely and even offered hot meals by the police. Go read here. I am happy to note that the police now knows what public relation is all about. Great!

To Datuk Seri Anwar Ibrahim, I am sorry to hear that you got hurt. But I hate to say this to you, "I told you so!".
All in all, Bersih street demonstration today failed to excite the masses as it did in 2007, except for some die-hard supporters of Pakatan Rakyat.

Back then, Malaysians thought they could not win at all because they were told that elections were rigged by SPR and BN! So they poured into Kuala Lumpur streets to vent their anger and frustration.
Now 4 years later, Malaysians realize that Bersih and the opposition could and did win on "tainted" electoral roll. It had won several states and denied BN of its precious 2/3 majority! What else is there to prove?
But then, I could hear the opposition gleefully say: 

" Kalau pilihanraya 2008 dulu bersih dan adil, BN tentu kalah habis!".

Well, to that I say:

"Kalau PR tak semborono menghasut,memaki, mencemuh, memfitnah dan menuduh, BN tentu akan sapu habis!".

Terima kasih Polis DiRaja Malaysia. Anda semua adalah hero saya. You are the clear winner today.


Additional notes (845pm):


If there is anything to be learnt by the government form this is its failure to disseminate information. SPR has not been really effective in its effort to counter specific allegations hurled at it. 


I have seen how Tan Sri Aziz, Chairman of SPR answered many questions but unfortunately most of SPR's explanantions are scattered everywhere in the interenet. Susah nak cari. Susah nak kumpul maklumat. SPR should have a good spokesman who can answer specific allegation and all answers are posted in its website. 


For that the governement is paying the price.Dr Shafie Abu Bakar

Posted by Awanama | Posted on 11:01 PTG

Dr Shafie Abu Bakar


Mereka Datang Dengan Bunga Bersih Untuk Diserahkan

Posted: 09 Jul 2011 04:29 PM PDT

念群与沙登人民同在 | Nie Ching for Serdang

Posted by Awanama | Posted on 9:52 PTG

念群与沙登人民同在 | Nie Ching for Serdang


Bersih 2.0 rally@ A picture speaks a thousand words

Posted: 09 Jul 2011 10:01 AM PDT

Does this look like a 5000 to 6000 crowd to you, as claimed by the authority?

Crowd at Puduraya disperses peacefully. It is too much for the police to shoot tear gas into Tong Shin hospital!!

'No shots at hospital'?? I wonder if IGP was there at that point of time. But I was there and I saw police shooting water cannons into the car parks of Tung Sin Hospital with my own eyes! Next time when you want to lie, please don't pick a time when there are so many eyewitnesses!!

(More......)

[Bersih 2.0] Watch the video and judge the truths by yourselves

Posted: 09 Jul 2011 08:10 AM PDT

For those who participated in the rally today, those who wish to join us but could not make it, and those who care enough to find out what has really happened, please watch these video clips:-

(More......)

[Malaysiakini] BERSIH 2.0 rally live reports

Posted: 09 Jul 2011 07:50 AM PDT

For full report, please click Malaysiakini

At least five marches have broken out in Petaling Street, near Daya Bumi Complex, Masjid Jamek, Pudu and Sogo and the police responded with tear gas and water cannon fire.

Later, the marches converged near the Puduraya-Menara Maybank area. The crowd was estimated to be 10,000 strong. Several unsuccessful attempts to disperse the crowd resulted in a standoff.

Meanwhile, Bersih 2.0 chief Ambiga Sreenevasan, PAS president Abdul Hadi Awang and Batu MP Tian Chua had been arrested.

LIVE REPORTS

Earlier LIVE reports

NONE12.20pm: Pudu Plaza - At Jalan Landak, Pudu, some 200 people have started to gather, preparing for the rally.

Police are scattered about, searching the protestors' bags but take no further action.

A small quarrel breaks out between protestors and Pudu security personnel when latter try to chase them away.

Some foodstalls and restaurants are still open, and a durian stall is seen offering protestors a taste of its wares.

NONEDAP leaders who have shown up include Bukit Bintang MP Fong Kui Lun, PJ Utara MP Tony Pua, Serdang MP Teo Nie Ching, Bukit Bendera MP Liew Ching Tong, Segambut MP Lim Lip Éng, Beruas MP Ngeh Koo Ham, Selangor exco Ean Yong Hian Wah, Lukut Adun Ean Yong Tin Sin, Pasir Pinjir Adun Thomas Soo, Bahau Adun Teo Kok Seong.

(More......)

[The Malaysian Insider] Today, Malaysians revisit Bersih 2007

Posted: 09 Jul 2011 07:45 AM PDT

~ By Debra Chong

JULY 9 — Despite Putrajaya’s best efforts, the authorities failed today to prevent a repeat of the first Bersih street rally four years ago that was credited for shrinking Barisan Nasional’s (BN) voter support in Election 2008.

The Najib administration appears to have taken a massive punch to its gut as thousands thronged the city’s streets in the afternoon downpour in support of Bersih 2.0’s call for electoral reform and ignored the government’s description of troublemakers intent of sabotaging Prime Minister Datuk Seri Najib Razak’s leadership.

Bersih 2.0 chief Datuk Ambiga Sreenevasan coolly kept her equanimity and remained open to discussions with Putrajaya but the BN government’s move to clamp down on her and the grassroots movement she represents turned the veteran lawyer into an icon of dissent.

The clearest thing this rally has showed is that the middle class and civil society are more willing than ever to stand up and act when faced with a government that does not listen when engaged in civil discussion, not even hesitating to pull out all stops and employ public institutions like the police to act against the public.

Even when Yang di-Pertuan Agong Tuanku Mizan Zainal Abidin made a rare intercession to bring both sides to the negotiating table.

International news coverage of the Bersih affair today showed the world armed police personnel launching tear gas and chemically-laced water into thousands of unarmed civilians. It was the same in 2007 when Bersih first marched.

Today’s show is more likely to rejuvenate the Pakatan Rakyat (PR) pact’s march to claim Putrajaya, a near impossible task in a country where the incumbent controls all levers of the state.

Najib’s reputation worldwide is likely to suffer some damage as he has been styling himself a modern, moderate Muslim leader able to effect government and economic reforms to ramp Malaysia into the upper levels of high-income nations.

A Barisan Nasional (BN) deputy minister lamented today the failure of the ruling coalition to discuss terms with the outlawed Bersih 2.0, whose supporters have amassed in the city by the tens of thousands despite a police lockdown of the federal capital.

(More......)

Dr Siti Mariah Mahmud

Posted by Awanama | Posted on 3:53 PTG

Dr Siti Mariah Mahmud


TGHH kini di Balai Polis Jinjang

Posted: 09 Jul 2011 02:12 AM PDT

Presiden PAS, Datuk Seri Tuan Guru Abdul Hadi Awang ditangkap di stesen KL Sentral kira-kira jam 2.30 petang tadi. 

Beliau dibawa dengan trak polis ke Balai Polis Jinjang.

Ratusan Peguam telah berada disana

Turut ditangkap ialah setiausaha politiknya, Dr Ahmad Samsuri Mokhtar.

Sebelum itu timbalannya Mohammad Sabu dan Pengerusi Bersih, Datuk S. Ambiga turut ditangkap.

Naib Presiden PAS, Datuk Mahfuz Omar dan Salahudin Ayub juga ditangkap di KL Sentral pada jam 12.24 tengah hari dan dibawa ke Balai Polis Jinjang.

Selain mereka, lebih 400 sudah ditangkap dan Pasukan Peguam PAS telah mengenalpasti lebih 133 orang dari mereka.

Kesemua mereka dibawa ke Balai Polis Jinjang atau Pusat Latihan Polis (Pulapol), Jalan Semarak.

Pejabat Agong kena kepung

Posted: 08 Jul 2011 08:43 PM PDT

Pejabat Agong PAS Jalan Raja Laut kini telah dikepung oleh SB.

Tiada tangkapan dibuat, dan semua dalam keadaan terkawal dan selamat.

Update KL pagi ni : Hotel pun kena geledah

Posted: 08 Jul 2011 07:22 PM PDT

Rajin betul Polis pagi-pagi buta ni, bukan saja buat roadblock dijalan raya tapi siap mengeledah hotel-hotel dan parking kereta di hotel penginapan. Nak cari apa tu tuan?

Sila klik sini : Candid suasana Kuala Lumpur pagi ini

Hamidah Osman

Posted by Awanama | Posted on 3:40 PTG

Hamidah Osman


Sebagai peguam, tentu dia pun tahu.

Posted: 08 Jul 2011 10:57 PM PDT


Bukannya Ambiga dan kumpulan haram Bersih tidak tahu...

POLIS memperoleh perintah daripada Mahkamah Majistret Kuala Lumpur kelmarin untuk melarang seramai 91 individu daripada hadir di beberapa kawasan di ibu negara hari ini (Sabtu, 9 Julai 2011)

Tidak pernah dilakukan oleh polis menyenaraikan nama Datuk S. Ambiga, Datuk Ibrahim Ali dan Khairy Jamaluddin bersama pemimpin-pemimpin lain daripada tiga kumpulan ini – Gabungan Pilihan Raya Bersih dan Adil (Bersih), Perkasa dan Pemuda UMNO yang merancang untuk mengadakan perhimpunan masing-masing biarpun dilarang keras oleh pihak berkuasa.

Perintah itu sudah tentu bertujuan menghalang perbuatan yang boleh mengganggu ketenteraman awam atau mendatangkan bahaya kepada nyawa, keselamatan manusia seperti rusuhan atau pergaduhan.

Baru hari Isnin lalu Pemuda UMNO dan Perkasa sedia membatalkan perhimpunan dengan bersyarat, dan Ambiga sudah setuju membatalkan perhimpunan di jalan raya dan beralih di dalam stadium. Alih-alih Pengerusi Bersih itu menunjukkan sikap kepala batunya tetap mahu mengadakan perhimpunan haram di Stadium Merdeka pada hari ini.

Bukan dia tidak tahu membaca keputusan Kabinet dan amaran Ketua Polis Negara yang melarang diadakan perhimpunan di dalam Stadium Merdeka atau Stadium Negara kerana faktor keselamatan dan keselesaan pengguna lain di ibu negara. Apatah lagi Bersih bukan pertubuhan yang berdaftar.

Kenapa Ambiga dan kumpulan yang bergabung dalam Bersih itu masih mahu turun ke Stadium Merdeka?

Sekali lagi, bukannya Ambiga dan kumpulan haramnya tidak tahu semua tuntutan Bersih itu sudah diperjelaskan. Mereka sudah bertemu dengan Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) dan diberi penerangan jelas.

Bukti depan mata bahawa SPR menjalankan tugas dengan baik apabila parti pembangkang menawan lima negeri pada Pilihan Raya Umum 2008. Jadi, isu yang dituntut Bersih boleh dikatakan isu lama yang tidak benar dan telah diperjelas dalam media massa beberapa kali.

Tetapi Ambiga dan Bersih tetap berdegil mahu mengadakan perhimpunan haram.

Strategi Bersih adalah untuk pergi beramai-ramai ke Stadium Merdeka yang menjadi simbol perisytiharan kemerdekaan negara. Mereka mahu membuka sejarah baru pemerintah negara ini. Bersih mahu mengulangi perhimpunan pada 10 November 2007 yang hasilnya dituai pada Pilihan Raya Umum Mac 2008. Tetapi bukan mudah untuk diulangi pada PRU Ke-13 kerana kini kerajaan dipimpin oleh Datuk Seri Najib Tun Razak.

Jadi caranya adalah jika Bersih berjaya ke Stadium Merdeka mengadakan perhimpunan haram, mungkin mereka ada cara untuk menarik simpati rakyat yang mungkin dapat kita jangkakan berdasarkan rampasan senjata dan bahan letupan berbahaya yang ditemui polis.

Barangkali juga yang kita tidak tahu adalah kenapa Ambiga pernah berkata Bersih bersetuju mengadakan perhimpunan di stadium tetapi tarikhnya belum ditetapkan. Namun kelmarin Bersih menetapkan lokasi perhimpunannya di Stadium Merdeka. Kenapa 9 Julai juga dipilih?

Mungkin ada kebenaran apa yang didedahkan oleh bekas Timbalan Presiden Parti Keadilan Rakyat (PKR), Dr. Chandra Muzaffar bahawa Bersih menerima dana daripada pertubuhan bukan kerajaan luar negara.

Chandra mendakwa, oleh kerana sudah terlalu banyak menerima dana daripada pihak asing, Bersih terpaksa tunduk kepada kehendak dan percaturan NGO berkenaan yang mahu perhimpunan tersebut menjadi kenyataan.

Sekarang nampaknya Bersih seolah-olah sudah menerima dana tersebut sebab itu pertubuhan haram itu terdesak mahu mengadakan perhimpunan hari ini.

Mereka persetankan teguran daripada pertubuhan yang mewakili pelbagai peringkat masyarakat, tidak ambil peduli keputusan Kabinet dan bagaikan telinga tekak tidak mendengar amaran pihak berkuasa.

Sama ada perhimpunan haram ini akan berlaku atau tidak, sejak semalam ia telah menimbulkan kebimbangan di hati rakyat. Lalu lintas di ibu negara sesak teruk beberapa hari lalu. Orang ramai yang ada urusan pada hari ini lebih terasa apabila pihak polis mengadakan sekatan di kebanyakan jalan di ibu negara.

Bukannya Ambiga dan Bersih tidak tahu mereka telah menghuru-harakan perancangan masyarakat pada hari ini.

Kalau pun perhimpunan haram itu berjaya digagalkan oleh pihak berkuasa tetapi di sebaliknya Ambiga telah mampu memburukkan nama kerajaan, menghuru-harakan keamanan negara dan perpaduan kaum. Sebagai peguam, tentu dia pun tahu.


SPR, Ambiga dan duri

Posted: 08 Jul 2011 10:54 PM PDT


TERKEJUT sungguh seorang wartawan sebuah portal propembangkang kelmarin apabila tiba-tiba terkena lemparan sepotong 'rock melon' yang entah dari mana 'terbangnya'.

Agak kasihan pada mulanya melihat gelagatnya. Tetapi jika dikenangkan balik kerenahnya yang mungkin mengundang insiden itu, kalangan hadirin pada majlis anjuran Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) di situ barangkali boleh menerima mengapa dia diperlakukan sedemikian.

Mana tidaknya. Ketika semua orang berdiri untuk menghormati lagu korporat SPR yang sebelum itu didahului nyanyian lagu NegaraKu di lobi SPR, Putrajaya itu, dia tanpa rasa bersalah, duduk menghadap nasi bungkus ambeng.

Makan, seolaholah di sekeliling tidak ada pemerhati. Tapi mujurlah 'rock melon' yang entah siapa pelemparnya tidak hinggap terus kepadanya. Tetapi sudah cukup menyedarkan salah seorang daripada rakan di sebelahnya untuk bingkas bangun serta-merta menyertai sama hadirin menghormati lagu berkenaan. Tapi si wartawan portal pembangkang itu terus dengan lagaknya.

'Mukadimah' ini antara senario yang terakam semasa majlis pelancaran Kempen Bulan Semakan Daftar Pemilih 2011 yang disempurnakan oleh Pengerusi SPR, Tan Sri Abd. Aziz Mohd. Yusof. Majlis berlangsung dengan baik dihadiri ramai hadirin daripada kalangan pihak media dan wakil-wakil parti politik.

Ternyata minat dengan apa sahaja isu berkaitan SPR, yang lebih-lebih lagi setelah 'dipopularkan' oleh Gabungan Pilihan Raya Bersih dan Adil (Bersih) diterajui Datuk S.Ambiga membawa hadirin ke Ibu Pejabat SPR kelmarin. Sidang akhbar yang dipengerusikan Abd. Aziz dan timbalan beliau, Datuk Wan Ahmad Wan Omar tidak habis-habis 'ditujah' oleh wartawan portal propembangkang sehinggakan Abd.Aziz terpaksa menarik perhatiannya bahawa SPR memang tidak memiliki kuasa autonomi menangani isu tertentu dalam tugasnya.

"Permintaan Malaysiakini ini sama dengan 'Bersih', saya cakap lain, anda lapor lain," kata Abd. Aziz sambil diperhatikan Wan Ahmad di sebelahnya.

Sememangnya cabaran hebat menanti SPR yang digalas Abd. Aziz dalam usaha memastikan ketelusan dan proses pilihan raya adil yang kini cuba dipolitikkan oleh Bersih.

"SPR ingin menegaskan bahawa ruang terbuka luas kepada mana-mana pihak untuk mempertikaikan keputusan pilihan raya melalui petisyen dan bukannya melalui tuduhan atau menyebarkan fakta tidak tepat melalui laman web atau blog yang bertujuan untuk mengelirukan orang ramai dan seterusnya memberi persepsi negatif kepada SPR," kata beliau.

Sebenarnya gelagat Ambiga sendiri sudah 'naik berbulu' di mata Abd. Aziz. Sudahlah dilayan dengan mesra dan diberi penjelasan secukupnya pada pertemuan kumpulannya dengan para pegawai kanan SPR Disember lepas, terbaru pula, tiba-tiba dia mengeluarkan kenyataan yang tidak disangka-sangka.

"Kami sudah tutup buku dengan SPR, tidak ada lagi rundingan," kata Ambiga. Eh! siapa yang mengendalikan pilihan raya di negara ini. SPR ke atau Ambiga.

Dan yang pasti, SPR sahajalah yang menjadi bahan cemuhan parti pembangkang. Sehinggakan tuduhan dan dakwaan yang bermacam-macam hinggap ke atas suruhanjaya itu.

Semalam, Abd. Aziz sendiri terpaksa mengeluarkan kenyataan keras menyifatkan Ong Boon Keong dari Malaysia Election Observation Network (MEO-Net) sebagai pembohong besar.

Ini berikutan dakwaan Boon Keong semasa pilihan raya negeri Sarawak April lepas yang disiarkan dalam Malaysiakini bahawa berlaku keadaan kertas undi berlebihan daripada jumlah pemilih berdaftar di pusat mengundi SK Pasai Siong Tengah.

"Sedangkan siasatan SPR mendapati dakwaan itu tidak benar dan adalah tohmahan semata-mata. Ini kerana semakan SPR mendapati nama pusat mengundi SK Pasai Siong Tengah yang dimaksudkan Boon Keong juga tidak wujud dan bukan pusat mengundi yang telah diwartakan oleh SPR sebagai pusat mengundi bagi pilihan raya DUN Sarawak Ke-10.

Mengikut rekod SPR, pada Mei lalu sahaja, Penolong Pendaftar Pemilih (PPP) daripada parti politik mencatat 52 peratus prestasi dalam mendaftarkan pengundi baru, diikuti pendaftaran di kaunter pos sebanyak 20 peratus.

Jika suatu ketika PPP dari DAP mendahului dari segi pendaftaran pemilih baru, ia kini dipintas oleh PPP daripada UMNO, MCA dan MIC dengan tiga parti komponen BN ini mencatat angka antara 600 hingga 1,100 pemilih baru sebulan.

Malah, setakat 7 Jun lalu, jumlah pemilih dalam Daftar Pengundi Induk kini sudah mencecah 12,032,467 orang.

Sememangnya tidak habis-habis cabaran yang dipikul oleh SPR.

Barangkali sesuailah kata-kata hikmah yang tertera di dinding Aras 4, Ibu Pejabat SPR, "Hiduplah seperti lilin menerangi orang lain. Janganlah hidup seperti duri mencucuk diri dan menyakiti orang lain."

Lim Guan Eng

Posted by Awanama | Posted on 3:38 PTG

Lim Guan Eng


It is a tragic day in Malaysia when grown men like Hishamuddin have succumbed to a bewildering fear of the light.(En/bm/cn)

Posted: 08 Jul 2011 07:13 PM PDT

8 Jul 2011- The Greek philosopher Plato said that "we can forgive a child who is afraid of the dark; the real tragedy of life is when men are afraid of the light".

It would appear that in Malaysia, there are men holding offices of high power who are inexplicably petrified by the prospect of a group of Malaysians who intend to exercise their basic human rights to gather peacefully to highlight the need to address what they see as electoral flaws. I wish to reiterate DAP's position of supporting peaceful demonstrations and condemning violent demonstrations.

The act of placing a restriction order on 91 individuals, by barring them from assembling and disallowing them entry into certain spots in Kuala Lumpur this Saturday, is ridiculous and exposes an irrational fear on the part of Home Minister Hishamuddin Tun Hussein Onn and the police.

We agree that conflict and violent demonstrations should be avoided, but from the beginning the Bersih 2.0 rally has always been intended to be a peaceful gathering. There is absolutely no element of violence, despite the painstaking efforts by the Police and the Government to portray it that way.

In fact, the Bersih 2.0 rally was given royal ratification when the Yang di-Pertuan Agong himself deemed fit to grant an audience to Bersih Chairperson Datuk Ambiga Sreenevasan, and to give royal consent to a stadium gathering in any stadium that the Bersih organisers choose.

The Prime Minister himself had advised Bersih to use a stadium, but today we find that his Cabinet Colleagues, in particular the Home Minister, does not understand this simple language. Not only are they not allowing Bersih to use any stadium in the Klang Valley, they have now issued a restriction order on 91 individuals including all Bersih leaders. This is notwithstanding the arbitrary arrests of 193 people over the last few weeks including the 6 from PSM being charged under the Internal Security Act (ISA) 1960!

What is happening to our country when even our leaders are treated as strangers in our own land?

The list of restricted individuals includes not just Bersih leaders Datuk S Ambiga and Parliamentary Opposition Leader Anwar Ibrahim, Mentri Besar of Kelantan Nik Aziz, DAP leader Lim Kit Siang and Selangor State EXCO member Teresa Kok, PAS President Datuk Seri Abdul Hadi Awang and PAS Deputy President Mat Sabu and other PR leaders. How can so many elected leaders of our country be treated as if they are insidious elements?

Let us not forget that the former Bar Council President Datuk Ambiga Sreenevasan was given the Secretary of State's Award for International Women of Courage by Hillary Clinton and Michelle Obama. The leaders of the world treat her as a courageous woman, yet in Malaysia she is vilified so severely as a public enemy that UMNO leaders ask for her citizenship to be revoked.

Indeed Plato is correct to say that truly it is a tragic day in Malaysia when grown men like Home Minister Hishamuddin have succumbed to a bewildering fear of the light. Or are the police and Hishamuddin still a child who is afraid of the dark and not yet grown men?

Press Statement By Penang Chief Minister and DAP Secretary-General Lim Guan Eng In Kuala Lumpur On 8 July 2011.

–BM Translation-

Kenyataan Akhbar oleh Ketua Menteri Pulau Pinang dan Setiausaha Agung DAP, YAB Lim Guan Eng pada 8 Julai 2011 di Kuala Lumpur:

Ahli falsafah Yunani Plato berkata bahawa "kita boleh memaafkan kanak-kanak yang ketakutan ketika gelap; tragedi hidup yang sebenar ialah apabila manusia takutkan cahaya".

Ia akan muncul di Malaysia, di mana lelaki yang memegang jawatan tinggi takut untuk berdepan dengan sekumpulan rakyat Malaysia yang berhasrat untuk memperjuangkan hak- hak asasi mereka untuk berhimpun secara aman bagi menyuarakan pendapat dalam menangani permasalahan seperti kelemahan pilihan raya. Saya ingin mengulangi pendirian DAP dalam menyokong demonstrasi secara aman dan mengutuk demonstrasi ganas.

Perbuatan mengeluarkan perintah sekatan ke atas 91 individu, dengan menghalang mereka daripada berhimpun dan tidak membenarkan mereka memasuki kawasan- kawasan tertentu di Kuala Lumpur pada Sabtu ini adalah tidak masuk akal dan mendedahkan ketakutan yang tidak rasional kepada Menteri Dalam Negeri, Hishamuddin Tun Hussein dan pihak polis.

Kami bersetuju bahawa konflik dan demonstrasi ganas harus dielakkan tetapi dari peringkat awal, perhimpunan Bersih 2.0 adalah merupakan perhimpunan aman. Sememangnya tidak ada unsur keganasan, walaupun pelbagai usaha dilakukan oleh pihak polis dan kerajaan yang menggambarkan sebaliknya.

Malah, perhimpunan Bersih 2.0 telah mendapat perkenan diraja apabila Yang di- Pertuan Agong sendiri menimbang tempat yang sesuai untuk orang ramai kepada Pengerusi Bersih, Datuk Ambiga Sreenevasan dan memberikan persetujuan diraja untuk mengadakan perhimpuan di mana-mana stadium yang penganjur Bersih inginkan.

Perdana Menteri sendiri telah menasihatkan Bersih untuk menggunakan stadium, tetapi, pada hari ini kita dapati bahawa barisan Kabinet khususnya Menteri Dalam Negeri tidak memahami arahan mudah ini. Bukan sahaja mereka tidak membenarkan Bersih untuk menggunakan mana-mana stadium di Lembah Klang, malah, mereka kini telah mengeluarkan perintah sekatan ke atas 91 individu termasuk semua pemimpin Bersih. Ini tidak termasuk penahanan sewenang-wenangnya 193 orang sejak beberapa minggu lepas termasuk 6 dari PSM di bawah Akta Keselamatan Dalam Negeri (ISA) 1960!

Apa yang telah berlaku di negara kita apabila pemimpin kita dianggap seperti orang asing di tanah kita sendiri?

Senarai individu yang dihalang bukan sahaja pemimpin Bersih, Datuk S.Ambiga tetapi juga Ketua Pembangkang Parlimen, Anwar Ibrahim, Menteri Besar Kelantan, Nik Aziz, pemimpin DAP Lim Kit Siang dan Ahli EXCO Negeri Selangor, Teresa KOK, Presiden PAS Datuk Seri Abdul Hadi Awang dan Timbalan Presiden PAS Mat Sabu dan pemimpin- pemimpin PR yang lain. Bagaimana begitu ramai pemimpin yang telah dipilih di negara ini ditahan kerana kononnya mempunyai elemen-elemen bahaya?

Jangan kita pernah lupa bahawa bekas Presiden Majlis Peguam Negara Datuk Ambiga Sreenevasan telah dikurniakan Anugerah Keberanian Wanita Antarabangsa oleh Setiausaha Amerika Syarikat, Hillary Clinton dan Michelle Obama. Pemimpin- pemimpin dunia mengangkatnya sebagai wanita yang berani tetapi di Malaysia, beliau dicerca sebegitu teruk dan dianggap sebagai musuh awam di mana pemimpin-pemimpin UMNO mendesak agar kerakyatan beliau dibatalkan.

—- Mandarin Translation—

槟州首席部长兼民主行动党秘书长林冠英于2011年7月8日在吉隆坡发表声明:

古希腊哲学家柏拉图曾经说过"孩子害怕黑暗,情有可原;人生真正的悲剧,是成人害怕光明。"

看来在马来西亚,一些位高权重的人,已经因一群要行使公民权利、和平集会的马来西亚人而感到莫明地害怕,这批人只是要让人注意我国选举制度的缺点。我要重申,民主行动党支持和平集会,并谴责暴力示威。

有关当局申请禁令,禁止91名人士在本星期六进入吉隆坡一些特点地区参与集会,这是非常荒唐的,也揭发了内政部长希山慕丁及警方已经害怕得失去理性。

我们同意必须避免冲突及暴力示威 ,但是净选盟从一开始,都只要进行和平集会。尽管警方和国阵政府千方百计地抹黑这场集会,但是净选盟绝无暴力意图。

事实上,当最高元首认为接见净选盟主席拿督安美嘉是妥当的、并御准集会主办单位选择在任何体育馆进行集会时,这也表示净选盟2.0已经获得皇室认同。

首相自己也曾经建议净选盟使用体育馆,但是今天我们发现他的内阁同僚,特别是内政部长连这样简单的话也听不懂。他们不只不让净选盟使用巴生谷的任何体育馆,他们甚至发出禁令给91人包括净选盟领袖。尽管当局已经在上个星期强行逮捕了193人,包括用1960年内安法令提控社会主义党6人。

我们的国家发生了什么事?我们的领袖为何像陌生人那样被对待?

受禁令影响的人士不只是净选盟领袖拿督安美嘉、国会反对党领袖安华、吉兰丹州务大臣聂阿兹、行动党国会领袖林吉祥和雪州国会议员郭素沁、回教党主席拿督斯里阿迪阿旺、回教党署理主席末沙布及其它民联领袖。为什么那么多的民选议员如此被对待,好像他们是邪恶分子?

别忘了前律师公会主席拿督安美嘉曾经荣获美国国务卿设立的"国际妇女勇气奖",上述奖项是由希拉里克林顿及米歇尔奥巴马颁发的。世界领袖已经视她为一个勇敢的女性,但是在马来西亚她却严重被诋诽为国家的公敌,巫统领袖甚至要求褫夺她的公民权。

柏拉图说得没错,当像内政部长希山慕丁那样的成人竟然害怕光明时,这是马来西亚的悲剧。又或者警方和希山慕丁都还只是怕黑的小孩,还没有长大成人?

林冠英

YB BN

YB PAS

YB PKR

YB DAP