Nuffnang

MY VOICE FOR NATION

Posted by Awanama | Posted on 11:47 PTG

MY VOICE FOR NATION


Bersih: NRD's Mismah-gate clarification unacceptable

Posted: 05 Aug 2011 06:43 PM PDT

ZULKIFLI BIN NOORDIN

Posted by Awanama | Posted on 11:06 PTG

ZULKIFLI BIN NOORDIN


GENGGAM BARA API!

Posted: 05 Aug 2011 12:11 AM PDT

(Bayang apa akan jadi kalau gereja-gereja di Malaysia dinamakan "Rumah ALLAH"! Belum letak pun ada Melayu bangang yang sanggup cari makan kat gereja!)
(Gereja dan Kompleks Kristian Calvary setinggi 6 tingkat yang sedang dalam pembinaan dikatakan yang terbesar di Asia)

Salam 2 all.

Bulan puasa tahun 1431/ 2010 lepas, negara digegarkan dengan pendedahan seorang pastor kristian, Pastor Ouyang Wen Fang (gambar bawah) yang mengaku mahu mendirikan sebuah gereja gay! Tahun 1432/ 2011 ini, baru dua hari umat Islam mengerjakan puasa dibulan Ramadhan al-mubarak ini, tercetus satu lagi isu besar yang menggemparkan negara membabitkan gereja kristian lagi.

Sebuah gereja, Methodist Church di Damansara Utama dilapurkan menganjurkan satu majlis yang membabitkan beberapa orang Islam. Bertindak atas maklumat, Jabatan Agama Islam Selangor dengan bantuan pihak polis telah pergi menyiasat gereja tersebut. Mereka mengesahkan menemui beberapa orang Islam didalam majlis digereja tersebut dan selepas siasatan arahan dikeluarkan kepada mereka untuk hadir di pejabat JAIS untuk disiasat dibawah Seksyen 10 Enakmen Jenayah Syariah Selangor 1995.

Tindakan pihak JAIS ini telah diputar-belit dengan rekayarsa konon pihak JAIS "menyerbu satu majlis disebuah gereja tanpa waran". Ayat-ayat gegempa dan menggerunkan digunakan untuk memberi satu persepsi yang menakutkan, seolah-olah telah berlaku pembunuhan dan penyembelihan ramai-ramai didalam gereja itu. Hakikatnya pihak JAIS hanya pergi menyiasat. Dan berdasarkan maklumat, dipercayai ada kegiatan cuba mendakyahkan agama Kristian kepada hadirin termasuk yang Islam.

Exco Hal Ehwal Agama Islam Selangor, merangkap bekas Pesuruhjaya PAS Negeri Selangor, YB Datuk Hassan Ali mengeluarkan kenyataan mempertahankan tindakan JAIS dengan alasan ada maklumat memang terdapat kegiatan cuba mendakyahkan agama bukan Islam kepada orang Islam dalam majlis di Methodist Church tersebut.

Kalau 10 tahun lepas, tindakan Hassan Ali dan JAIS itu akan dibela dan disanjung oleh PAS. Hassan Ali akan menjadi hero dan wira yang dijulang-julang sebagai pejuang tulin PAS. Kalau para pegawai JAIS itu terkorban dalam tugas mereka, dan kalau Hasan Ali terbunuh menjalankan tanggungjawabnya itu, teman yakin Hassan Ali dan para pegawai JAIS itu akan diisytihar sebagai syuhada. Mayat mereka tidak akan dimandikan atau dikafankan. Malah unit amal PAS akan berebut mengusung jenazah mereka ke perkuburan tanpa perlukan van jenazah, dan dimasukkan dalam liang dengan baju berdarah mereka; dan derma jihad akan dilancarkan untuk membantu keluarga mereka (walaupun yang kembong poket orang lain macam di Memali). Dan segala ceramah, tazkirah, kuliah, malah mimbar khutbah akan bergema dengan panggilan jihad!

Itu dulu yop. Tapi hari ini apa yang berlaku sebaliknya. Tan Sri Khalid Ibrahim mengarahkan JAIS berikan lapuran, dan tak cukop dengan itu, Hassan Ali serta lain-lain exco diarahkan tutup mulut. Jangan bincang langsung isu ini. Mike bayang yop kalau PM yang buat arahan itu. Pasti PM akan dimaki hamun sebagai melanggar hak asasi manusia, hak kebebasan bersuara dan macam-macam sumpah seranah lagi. Silap-silap mereka akan buat rusuhan haram untuk "Sapu-Bersih:3" Perdana Menteri. Tapi bila mereka yang buat, mereka melalak kata ini soal disiplin, masalah dalaman Kerajaan pakatan pembangkang. Tengok apa jadi kepada YB Jeff Ooi Ahli Parlimen (DAP-Jelutong), yang menegur Exco kerajaan Guan Eng. Sepantas kilat anak jantan Kitsiang mengarahkan YB Jeff Ooi supaya tutup mulut! Memang kaum hipokrit dan talam banyak muka puak-puak ni yop!

Kitsiang turut mengeluarkan kenyataan mengutuk Hasan Ali sebagai tidak "toe the line", tak ikut dasar pakatan pembangkang. Benarlah firman ALLAH swt, memang dalam hati dan benak perut puak-puak kaum kafir harbi ni kebencian kepada Islam sangat tebal, setebal muka babi yang halal dimakan oleh Kitsiang. Sebagaimana dalam kes rampasan arak dahulu, Hassan Ali yang menjadi sasaran. Hukum-hakam Islam dicemuh. Dan yang paling sedih, kawan-kawan Hasan Ali dalam PAS pun tak mampu pertahankan Islam, apatah lagi membela Hassan Ali. Tinggallah Hassan Ali terkonteng-konteng sorang-sorang berdepan dengan jentera kafir harbi dan sekutu mereka melanyak Hassan Ali dan Islam. Akhirnya Hassan Ali terpaksa bersalam berma'af-ma'afan dengan kafir harbi Ronnie Liu.

Dan yang paling malang, tindakan Hassan Ali mempertahankan tindakan JAIS itu dijadikan alasan untuk heret beliau ke hadapan Jawatankuasa Perhubungan PAS Negeri Selangor. Khalid Samad, yang dibuang oleh Hassan Ali dalam kepimpinan PAS Selangor yang lepas mengambil peluang ini mempersoalkan tindakan Hassan Ali, dan menuntut beliau memberikan penjelasan.

Kata Khalid Samad, "menyertai program anjuran bukan Islam, tidak semestinya ia usaha untuk memurtadkan kita..Hadir dalam program itu tidak boleh jadikan kesimpulan untuk murtadkan". Teman faham bebenor kenyataan Khalid ini, kerana antara tindakan awal yang beliau buat sebaik menjadi Ahli Parlimen ialah melawat gereja. Dan sehingga kini beliau belum murtad, walaupun beliau antara penyokong kuat untuk kristian guna kalimah 'ALLAH' dalam bentuk triniti. Adakah itu kesan tempias beliau melawat gereja teman tak tahulah, tapi yang nyata beliau belum murtad!

Begitulah nasib Hassan Ali kini, tokoh yang dikompang keliling kampung merata negeri semasa menyertai PAS pada tahun 1998. Diwaktu PAS sudah ketandusan pemimpin, diwaktu PAS dahagakan suntikan para profesional, kemasukan Hassan Ali kedalam PAS pada tahun 1998 bagaikan "China-Doll dikondang-kondi Mat CD, bagai orang mengantuk disorong bantal" oleh PAS. Hassan Ali, yang terkenal dengan peranan moderator Forum Perdana Ehwal Islam siaran RTM 1 dijulang sebagai hero oleh kaum PAS. Hari ini Hassan Ali ditendang terajang macam sampah kucing kurap!!!

Teman cukup yakin isu siasatan gereja oleh JAIS ini akan digunakan oleh puak-puak tertentu untuk menyingkirkan Hassan Ali dan menggugurkan beliau daripada jawatan Exco Kerajaan Selangor. Mungkin sudah ada yang berangan nak menduduki kerusi empuk lubuk emas yang diduduki oleh Hassan Ali. Kasihan Hassan Ali, dulu ditatang sekarang ditendang-tendang, dulu dikompang sekarang diterajang!

Dan teman cukup yakin, diakhir rekayarsa ini, Hassan Ali dan JAIS akan disuruh meminta maaf kepada pihak Methodist Church dan kaum kristian. Itulah yang terjadi semasa isu rampasan arak dahulu pun. Hassan Ali kena berma'af-ma'afan, sehingga jatuh maruah beliau sebagai pejuang Islam. Dan pihak MBSA, bukan sahaja disuruh mintak ma'af, malah dipaksa serahkan balik arak-arak yang dirampas kepada tokey-tokey arak. Begitulah murahnya harga Islam sekarang. Dan semuanya kerana apa; kerana adanya para politikus kalkatus yang sanggup melacurkan agama mereka demi untuk mendapat sedikit kuasa dan habuan ke Putrajaya!

Benarlah sabda Rasulullah saw, diakhir zaman nanti, "kamu akan disuruh melakukan yang mungkar, dan ditegah melakukan yang ma'ruf". Dan jika kamu berkeras mahu berpegang kepada Islam, "kamu akan menjadi terasing, dan kamu umpama memegang bara api yang membakar".

Teman seru kepada semua umat Islam dan yang ta'atkan ALLAH dan cintakan Rasulullah saw, dibulan Ramadhan penuh barakah ini, marilah kita pertahankan Islam. Berdoalah kita untuk termasuk didalam golongan yang sedikit, golongan yang masih mahukan Islam berdasarkan Al Quran dan Sunnah. Golongan yang tidak menjual agamanya, golongan yang tidak menggadai Tuhannya, golongan yang tidak memajak anak-bininya, golongan yang tidak tunduk kepada kafir harbi la'natullah; golongan yang tetap istiqomah dengan perjuangan Islam!

Kepada YB Datuk Hassan Ali, teman tahu beliau seorang yang sangat sayangkan Islam. Beliau sanggup tinggalkan kedudukan lumayan, populariti dan habuan jawatan semata-mata untuk perjuangkan Islam. Dan beliau sertai PAS, sebagaimana ramai yang lain, kerana terpedaya dengan slogan "pangkah PAS masuk syurga". Tetapi kini kita semua tahu, PAS adalah sebuah parti politik biasa, bukan satu agama. PAS saperti parti politik lain juga berangan mahu berkuasa. PAS juga mahu merasa duduk diatas takhta. Jangankan perjuangan negara Islam campak kelongkang, kalimah ALLAH pun PAS sedia benarkan kristian gunakan.

Oleh itu teman berseru kepada YB Datuk Hassan Ali, mungkin sudah tiba masanya beliau memikirkan untuk berhijrah. Lakukanlah hijrah keimanan, menyelamatkan aqidah kita. Candu politik kepartian sudah melanda PAS sehingga ramai yang terjerumus kelembah ketagihan tegar, menjadi kalkatu mengejar cahaya kekuasaan yang akan membinasakan diri sendiri. YB Datuk Hassan, tinggalkan politik kepartian, jadilah pejuang Islam yang tulin, berdasarkan wadah Al Quran dan Sunnah!

Kita berdoa dengan harapan dan keyakinan: Aamantu billah, summastaqeem!!!

Wallahua'lam & Wassalam.

Zulkifli Bin Noordin
Jumaat
05 Ramadhan 1432
05 Ogos 2011

N45 Dr Halimah Ali

Posted by Awanama | Posted on 11:04 PTG

N45 Dr Halimah Ali


ADUN SELAT KLANG di PEMILIHAN KETUA KAMPUNG PERTAMA Pulau Ketam

Posted: 05 Aug 2011 09:27 AM PDT

Di antara cabaran ADUN Selat Klang, YB Dr Hjh Halimah Ali ialah mempunyai kawasan yang agak terpencil berupa pulau yang memerlukan pengangkutan air.Sudah tentulah belanjanya lebih berbanding dengan 55 DUN lain di seluruh Selangor.Ia juga memerlukan masa yang berlipat kali ganda dan lebih sukar untuk penyokong dan ahli PAS melawat dan menyantuni penduduknya.
Inilah yang di antara sebab ADUN Selat Klang melantik seorang ahli KELAB PENYOKONG PAS sebagai ketua kampung.Banyak masalah tentang komunikasi dan urusan dengan jabatan dan agensi kerajaan seperti pejabat daerah Klang, PDRM, Jabatan Kebajikan dan TNB,Syabas boleh diselesaikannya dengan baik.Namun ada pihak yang beririhati dengannya dan menimbul kebolehannya mewakili kampung baru itu.
Maka pemilihan ketua kampung baru yang pertama di Selangor di adakan pada 31.7.11 yang lepas.apaemilihan cara profesional dan 'gentleman' itu membukti beliau dipilih oleh orang kampung yang kebanyakannya adalah nelayan sebagai Ketua Kampung Pulau Ketam.Alhamdulillah atas kegigihannya serta sahabat dan sokongan keluarganya yang padu beliau menang pemilihan tersebut mengalah lawannya daripada PKR.
MAFREL turut memantau dan memuji metodologi yang dipakai termasuk menggunakan dakwat kekal yang murah dan mudah serta berkesan.
Tahniah En CHA KENG LEE.Kesabaran dan ketekunana anda berbaloi!
Syabas dan tahniah kepada Pejabat tanah Klang yang bekerja secara profesional.

Dr Shafie Abu Bakar

Posted by Awanama | Posted on 11:02 PTG

Dr Shafie Abu Bakar


Motivasi Alihan Pelajar Oleh Dr. Tengku Asmadi: Penutupan

Posted: 05 Aug 2011 03:56 PM PDT

Philosophy Politics Economics

Posted by Awanama | Posted on 9:18 PTG

Philosophy Politics Economics


An Evening with Lim Guan Eng and Mat Sabu

Posted: 05 Aug 2011 06:33 PM PDT


We would like to invite you to join us in our 2011 DAP Selangor Fund Raising Dinner.
Theme: "An Evening with Lim Guan Eng and Mat Sabu"
Venue: MBPJ Dewan Sivik
Date: 22 August 2011 (Monday)
Time: 7.00pm
Halal Malay food will be served, and the primary language for this dinner will be English and Bahasa Malaysia.

The cost of the dinner will be RM60 per pax or RM600 per table. VIP tables are also available for RM1,500 a table. The funds raised from the dinner will be used for in preparation for the upcoming election campaign.

For reservations, please email to saradyl (at) hotmail.com or to me directly with your name, contact number, which dinner(s) and number of seats or tables (VIP or normal) required.

For those who are not able to make the dinner, donations are also very much welcome ;-). Cheques should be written to "DAP Selangor" or cash can be deposited at DAP Damansara Maybank account: 5141 9634 2008.

We'd like to thank you in advance for your much needed support!

13th General Election to be Dirtiest ever

Posted: 05 Aug 2011 06:25 PM PDT

The rumours have been swirling intensely for the past few months that the Barisan Nasional (BN) is registering foreign workers and permanent residents as voters for the coming general election. Various parties have given eye-witness accounts of vans from the National Registration Departments (NRD) heading to remote areas to conduct discreet registration exercises.

In May 2011, PKR Ampang Member of Parliament, Zubaidah Kamaruddin had also surfaced a letter allegedly written by UMNO Hulu Selangor to the Home Minister to grant citizenship to a list of 2,000 foreign workers with the pretext that they will vote for BN in the upcoming elections.

However, it was the reports in Malaysiakini earlier this week providing hard-evidence that foreign permanent residents have been granted voting rights in Malaysia. What was perhaps more shocking was that within a matter of 4 hours, the status of the dubious new voters were immediately changed from permanent residents to citizens of this country in the NRD database.

The above cases prove beyond doubt that there is an unholy conspiracy between BN, the Election Commission as well as the NRD to cheat their way to victory in the next general election.

Alarm bells are raised over the integrity of our national security systems because of the flagrant abuse of the process and the ease at which our citizen data get manipulated. They also prove that the biometric system proposed by the Election Commission to "prevent phantom voters" is a complete non-starter. If even our NRD system can be tampered with so blatantly, there is no credible assurance that the government can provide that the biometric system proposal worth hundreds of millions of ringgit will be clean, transparent and secure.

The action of the above parties follows the Prime Minister's rallying cry in Selangor in May 2011 for BN to "win at all costs". While the results of 2008 took BN by surprise, they are now leaving nothing to chance and would use all tricks in the book to maintain their strangle hold on power as well as to recapture the states lost to Pakatan Rakyat.

It is also not the first that BN has awarded of citizenship to foreigners in a massive scale. They have previously done the same in Sabah with the covert "Project IC" which is also known as "Project M" where "M" denotes Mahathir. The project has cemented UMNO's stranglehold on power and reduced the political power of the Kadazan, Dusun and Murut communities in Sabah. The outcome today in Sabah was a population explosion where naturalised "foreigners" outnumber locals in the state.

BN will use its control over the media and security apparatus to intimidate Malaysians to vote BN as seen most recently during the Bersih rally, and money will not be an object to buy votes as shown in the Sarawak state elections. And if intimidation and the buying of votes do not assure them of success, BN would blatantly cheat its way to victory.

Malaysians who are united in seeking free and fair elections will need to work doubly hard to negate the electoral malpractices committed by BN. And Malaysians seeking to achieve change in the next general election will have to work triply hard to convince those who are still in doubt over the need for change to overcome the uneven playing field in favour of BN.

Najid Dares Not Defend "1Malaysia"

Posted: 05 Aug 2011 06:23 PM PDT

Najib is proving to be the lamest Prime Minister in Malaysia's history - he has neither the political will nor courage to even defend his own policies when it is repudiated by his Deputy

At the Malaysian Student Leaders' Summit yesterday, the Prime Minister Datuk Seri Najib Abdul Razak exposed himself as a weak leader with no political conviction and neither political will nor political courage when he refused to defend his "1Malaysia" policy as defined in the Government Transformation Plan (GTP) policy document.

The GTP developed by PEMANDU in the Prime Ministers' office had defined 1Malaysia as a "nation where every Malaysian perceives himself or herself as Malaysian first, and by race, religion, geographical region or socio-economic background second".

However, the Deputy Prime Minister, Tan Sri Muhyiddin Yassin had twice reiterated in 2009 that he is "Malay first" for "he would be shunned by all the Malays if he were to say that he is a Malaysian first".

Despite "1Malaysia" being made the cornerstone of this administration, Najib had refused to openly declare himself a "Malaysian first" or commit to its definition when asked by a student at the Summit. Instead, he dodged the question by giving answer that would have left the students in no doubt that the man before them is no leader. Najib said that he does not "want to respond in a way that will divide me from my deputy. In Malaysia, that can be very dangerous"

He further added that "it does not matter what you say, just as long as you follow (the 1 Malaysia concept)". It certainly doesn't take 600 of our brightest young minds at the forum to tell the Prime Minister that you can't follow a concept that is neither here nor there, and can't even be defined properly.

Najib's refusal to declare support for his "Malaysian first" policy clearly demonstrates that he has no personal conviction of his "1Malaysia" clarion call. In addition, despite the seeming importance of the policy to achieve a united and harmonious multi-racial Malaysia, he is willing to sacrifice "1Malaysia" for political expediency.

Instead of demonstrating leadership and conviction by standing firm on his "principles" and demanding that his Ministers support his cause, Najib has chosen to mollycoddle his Deputy, as the latter disagrees with him.

In the past, we have repeatedly witnessed former Deputy Prime Ministers openly declaring their loyalty and undying support for the then Prime Ministers. What we are seeing now today is the complete reverse, where the Prime Minister is doing his utmost to avoid displeasing his Deputy, even at the expense of his most important policy linchpin.

It raises the question as whether Najib's position as the Umno president is so "very dangerous" that he has to march to Muhyiddin's beat, with the latter firmly in the driver's seat.

If the Prime Minister himself does not even dare to stand firm on his convictions, and has no political will and courage to ensure that his entire administration, including his own Deputy fall in line with his Malaysian first policy, how does he even expect ordinary Malaysians to believe in him?

Suara Sri Andalas

Posted by Awanama | Posted on 3:30 PTG

Suara Sri Andalas


Sebanyak RM58,600 Diagihkan Pada Majlis Penyampaian Sumbangan Ramadhan Al Mubarak di Teluk Menegon

Posted: 04 Aug 2011 09:00 PM PDT

Pada 30 Julai yang lepas, bertempat di Teluk Menegon, sebanyak RM58,600 sumbangan telah diagihkan kepada surau, masjid, Sekolah Agama Rakyat, Persatuan Ibu Bapa dan Guru (PIBG) serta Persatuan Penduduk dalam kawasan DUN Sri Andalas.

Sumbangan telah diserahkan kepada para penerima oleh YB Dr Xavier Jayakumar yang merupakan ADUN Sri Andalas.

Majlis dihadiri oleh Puan Sheila Devaraj, wakil PEKAWANIS, Encik Azmi Bin Jusoh, Ahli Majlis, Majlis Perbandaran Klang, Ketua-ketua Kampung, para pemimpin setempat serta wakil-wakil penerima masing-masing.

Sumbangan sebanyak RM58,600 tersebut adalah hasil sumbangan daripada Kerajaan Negeri Selangor sebanyak RM38,200, ADUN Sri Andalas sebanyak RM17,400 dan PEKAWANIS (Persatuan Isteri ADUN dan Ahli Parlimen) sebanyak RM3,000.

Selain daripada sumbangan tunai, setiap masjid dan surau juga diberikan sumbangan Al Quran dan Kurma sebanyak 2 kotak.

Berikut adalah agihan sumbangan secara terperinci kepada penerima masing-masing:


Dan berikut adalah foto pada majlis tersebut:


Selangor Regrets Raid, Ask JAIS for a Report

Posted: 04 Aug 2011 03:00 AM PDT

PRESS STATEMENT
AUGUST  4, 2011
SELANGOR REGRETS RAID, ASK JAIS FOR A REPORT


The State Government views seriously the incident where the police and JAIS raided a multi-racial dinner at the Damansara Utama Methodist Church in Petaling Jaya last night.

Menteri Besar Tan Sri Dato' Seri Abdul Khalid Ibrahim has called Senior Pastor Daniel Ho to personally express his regrets regarding the incident.

"I told him that the state has instructed JAIS to provide a full report detailing the incident, including their justifications for their actions that night. I hope to meet the pastor again once the report is completed," said the Menteri Besar.

The Menteri Besar assures the people of Selangor that the state government fully respects freedom of religion and the rights of religious groups to manage their affairs.

He also repeated that the state is always open to engagement and dialogue regarding the harmonious and mutually respectful coexistence of different religious communities, and appreciates the efforts of all who seek to build a more united society.

PRESS SECRETARIAT
OFFICE OF SELANGOR MENTERI BESAR

Selangor Sedia Geran Untuk Pilihan Raya Adil, Bersih

Posted: 04 Aug 2011 02:00 AM PDT

SHAH ALAM 4 OGOS : Mesyuarat Majlis Mesyuarat Kerajaan Negeri (MMKN)  bersetuju menubuhkan satu geran untuk membiayai usaha-usaha memfailkan bantahan kepada Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR)  terhadap senarai daftar pengundi  baharu yang meragukan.

Menurut Menteri Besar Selangor, Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim , Kerajaan Negeri  memandang serius aduan-aduan mengenai kepincangan pada daftar pengundi yang sedia ada dan senarai daftar pengundi baharu.

"Aduan dan tuduhan termasuk rakyat negara jiran yang mendapat taraf permaustatin tetap dan disenarai sebagai pengundi  amat merungsingkan dan perlu diselesaikan dengan segera.

"Kerajaan Selangor berpandangan bahawa rakyat mempunyai hak untuk  menuntut satu daftar pemilih yang bersih untuk membuka jalan kepada satu pilihan raya yang bersih dan adil,"kata Khalid selepas mempengerusikan mesyuarat exco semalam.

Tambah beliau, geran ini terbuka kepada orang ramai tanpa mengira kaum, agama dan kecenderungan parti politik.  Oleh kerana dana kerajaan negeri digunakan,  bantahan ini hanya melibatkan kawasan di Selangor sahaja.

"Pilihan raya bersih dan adil adalah tiang utama kepada demokrasi tulen. Pilihan raya bukan sahaja perlu bersih dan adil tetapi juga perlu kelihatan bersih dan adil di mata semua.

"Setiap usaha mesti diambil demi memastikan kredibiliti pilihan raya dijaga dan pilihan sebenar rakyat dihormati," katanya.


Sumber: Selangorkini

Exco Selangor : Bekalan Air Cukup

Posted: 03 Aug 2011 01:30 AM PDT

SHAH ALAM 3 OGOS :  Pengerusi Jawatankuasa Tetap Pelancongan, Hal Ehwal Pengguna dan Alam Sekitar Negeri Selangor berkata bekalan air mencukupi sehingga 2019 untuk pengguna di Selangor dan Kuala Lumpur dan menolak kenyataan yang mengatakan akan berlaku krisis air sebagai mengelirukan dan tidak tepat.

Menurut Elizabeth kenyataan ini terlalu bergantung kepada Kajian Sumber Air Nasional (NWRS) yang dilakukan Unit Perancang Ekonomi (EPU) pada 2000.

"Perlu diingat bahawa anggaran NWRS per kapita keperluan air tidak didasarkan pada Design Guidelines for Water Supply Systems  yang dihasilkan Persatuan Air Malaysia seperti kita fahami.

Sebaliknya, mereka menggunakan "Pendekatan Keperluan Air" yang didasarkan pada unjuran pertumbuhan KDNK nasional yang berubah mengikut pasaran ekonomi global yang tidak stabil sejak krisis ekonomi dunia yang turut menjejaskan ekonomi Malaysia," katanya.

Elizabeth menjelaskan fakta penting yang perlu diberi perhatian ialah  anggaran NWRS untuk Selangor dan Kuala Lumpur antara  500-1,224 liter per kapitan sehari pada 2010, berbanding dengan penggunaan air per kapita sehari dilaporkan untuk bandar-bandar utama dunia seperti Singapura 328 liter, Sydney 214 liter, dan New York 420 liter.

"Kapasiti loji rawatan air sedia ada sepatutnya cukup untuk menampung permintaan air yang semakin meningkat.  Tambahan, kerja-kerja naik taraf loji ini sudah dilakukan dan dijangka selesai tidak lama lagi.

Jika pun ada krisis, masalah yang perlu di beri perhatian adalah Non-Revenue Water dimana di Selangor ianya sangat tinggi pada tahap 30%. Syabas sehingga kini belum lagi menurunkan tahap NRW ke tahap yang boleh diterima," katanya.

Tambah Elizabeth, Selangor juga mahu mempromosikan pemuliharaan air dan menggalakkan penggunaan yang bijaksana, kitar semula air, pengumpulan dan pemeprosesan air hujan, menurunkan kadar NRW dan meneroka sumber air alternatif.

Kerajaan Selangor tetap berpendirian bahawa isu air boleh diselesaikan jika semua pihak memberi tekanan kepada kerajaan Pusat untuk menyelesaikan proses penstrukturan semula industri perkhidmatan air.Jika isu ini tidak diselesaikan terlebih dahulu, pembinaan loji rawatan air di Hulu Langat tidak dapat dilaksanakan.

"Dua bulan lalu, Kerajaan Negeri telah bertemu dengan Menteri Tenaga, Teknologi Hijau dan Air, Datuk Seri Peter Chin Kah Fui. Formula untuk selesaikan penstrukturan semula industri air adalah jelas dan kita berharap Menteri tidak melenggahkan masa atau menunda isu ini," katanya.


Sumber: SelangorKini

Persekutuan Perlu Contohi Kerajaan PR Berbelanja

Posted: 03 Aug 2011 01:15 AM PDT

SHAH ALAM 3 OGOS: Pakatan Rakyat mencadangkan agar kerajaan persekutuan mencontohi pendekatan ekonomi yang dilaksanakan di Selangor dan Pulau Pinang sekiranya berhasrat mengurangkan defisit belanjawan negara.

Mengambil contoh negeri Selangor, Menteri Besar Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim berkata, negeri itu tidak mencatatkan sebarang defisit berikutan jumlah hutang yang berjaya dikurangkan selain membelanjakan keuntungan yang diperoleh daripada syarikat-syarikat kerajaan negeri.

Abdul Khalid yang ditemui pada sidang media di bangunan Sultan Salahuddin Abdul Aziz Shah semalam menyifatkan kerajaan pimpinan Perdana Menteri Najib Razak telah mula mencontohi corak perbelanjaan yang digunapakai negeri Selangor.

Namun beliau menasihati agar perbelanjaan diuruskan dengan cara lebih berhemah selain mengurangkan penggunaan wang pembayar cukai.

Beliau mengulangi kejayaan negeri itu memungut semula keuntungan daripada operasi pasir yang mencatatkan keuntungan sehingga RM40 juta setahun.

Manakala 25 peratus hasil tersebut menurut Abdul Khalid  diperuntukkan pada satu program warga emas dengan harapan dapat memberi kelebihan dalam bentuk kewangan kepada golongan itu.

"Saya lihat kerajaan persekutuan telah mula meniru sesuatu perkara yang sama. Tapi saya mahu minta kerajaan pusat jangan gunakan duit daripada pembayar cukai. Cari syarikat-syarikat yang untung dan buat program ini.

"Jadi tidak perlu membebankan lagi sebab belanjawan kerajaan persekutuan sangat tinggi defisitnya," katanya selepas menghadiri rundingan ekonomi Buku Jingga bersama Penasihat Ekonomi Selangor, Datuk Seri Anwar Ibrahim di sini semalam.

Abdul Khalid yang juga ADUN Ijok mengungkap kejayaan negeri mencatat lebihan RM200 juta setahun berdasarkan tata kelola yang baik selain menguruskan perbelanjaan mengikut keperluan.

Ini termasuk dana-dana yang dikutip daripada hutang tidak berbayar pemerintahan Umno-Barisan Nasional (B) terdahulu untuk disalurkan kepada skim-skim yang diperkenalkan.

Katanya perkara tersebut secara tidak langsung memberi peluang kepada rakyat merasai sebahagian daripada keuntungan hasil negeri dalam bentuk fizikal.

Kerajaan Najib sebelum ini mensasarkan hasrat mengurankan defisit belanjawan negara kepada 2.8 peratus daripada Keluaran Dalam Negara Kasar (KDNK) menjelang 2015.

Namun kontradik dengan hasrat itu Anwar yang juga Ketua Umum Pakatan Rakyat dalam kenyataannya sebelum ini membayangkan rakyat terpaksa membayar 30 peratus lebih daripada harga kos setiap jenis makanan jika dibandingkan dengan tahun 2005 pada akhir tahun ini.

Unjuran tersebut dicongak berdasarkan lonjakan kadar harga makanan bagi empat bulan pertama tahun 2011 iaitu 4.9 peratus.

Sedangkan menurut beliau purata kenaikan upah negara hanya mencecah 2.6 peratus dari tahun 2001 hingga 2010.

Buat julung kalinya Pakatan Rakyat akan membentangkan cadangan Belanjawan 2012 pada Oktober nanti untuk memberi ruang kepada rakyat membandingkannya dengan pendekatan kerajaan Najib Razak.


Sumber: SelangorKini

PAS: 1,100 PR Dalam Daftar Pengundi Selangor

Posted: 03 Aug 2011 01:00 AM PDT

PAS mendakwa telah mengesan lebih 1,000 penduduk tetap (PR) di Selangor, yang telah dimasukkan ke dalam daftar pemilih yang layak mengundi, dan ini, menurut parti itu, mengukuhkan dakwaan bahawa masalah itu mungkin lebih daripada setakat 'kecuaian teknikal' Jabatan Pendaftaran Negara.

Selepas mengenalpasti kehadiran orang asing dalam senarai pemilih yang yang pengundi di Selangor, badan pemantau pilihan raya Pemuda PAS negeri itu, menggesa ahli di negeri-negeri lain supaya meneliti daftar tambahan pengundi yang disediakan oleh Suruhanjaya Pilihan Raya itu (EC) di kawasan masing-masing.

"Di Selangor ada lebih kurang 1,100 nama penduduk tetap (PR) ini sedang dibantah oleh pihak PAS negeri dan PAS negeri-negeri lain juga diharapkan dapat meneruskan bantahan yang serupa," kata pengarah jabatan pilihan raya Dewan Pemuda PAS Malaysia, Mohd Sany Hamzah.Semalam, PAS Wilayah Persekutuan mendakwa telah mengesan 52 kes penduduk tetap disenarai sebagai pengundi apabila mengemukakan bantahan kepada SPR Wilayah Persekutuan.

Sama seperti Malaysiakini yang mengesan seorang penduduk tetap bernama 'Mismah', setiausaha PAS kawasan Titiwangsa, Hedzer Ibrahim berkata pada jam 3 petang, 52 penduduk tetap tersebut telah dikategorikan sebagai warganegara Malaysia.


Sumber: Malaysiakini

Comments for Wee Choo Keong

Posted by Awanama | Posted on 1:54 PTG

Comments for Wee Choo Keong


Comment on One more letter to DBKL to relocate Danau Kota pasar malam, moved by residents like Jack Quah by weechookeong

Posted: 04 Aug 2011 07:31 PM PDT

Wa Ka & Anpnymous,

I know the problems caused by the midnight market/Bazar Larut Uptown to the residents nearby. I fully sympathised with you and the other residents and shop owners nearby whose business have also been affected in one way or another. I have brought up this matter in every session of Parliament and meeting with Datuk Bandar Kuala Lumpur. Please be informed that Datuk Bandar Kuala Lumpur has agreed in principle that this Bazar Larut Uptown had to be moved to a suitable location i.e. far away from residential area.

I have written several letters to DBKL about this and the outstanding issue now is that DBKL is still looking for a suitable location. I am waiting for a meeting with Datuk Bandar KL, which I believe will be held soon. Please be assured that at this meeting I will definitely press for a definite solution. In the interim, I will keep on writing to DBKL over the issue.

I regret that this matter cannot be resolved as quickly as I would like. It is quite a complicated issue whereby the interests of all had to be taken into account. An immediate stop of trading activities will also caused problems to the traders, whose living will be gravely affected. Therefore, it is not an easy task for me.

However, I will do definitely do my best to have the Bazar Larut Uptown moved to a suitable place at the earliest possible time.

Thank you for your comments.

With kindest regards

wee choo keong

Comment on One more letter to DBKL to relocate Danau Kota pasar malam, moved by residents like Jack Quah by Wak ka

Posted: 04 Aug 2011 06:41 PM PDT

August 2011 already, get the Midnight pasar out from residential area. Hate the midnight pasar!!!!!!!!

Comment on One more letter to DBKL to relocate Danau Kota pasar malam, moved by residents like Jack Quah by Anonymous

Posted: 04 Aug 2011 06:39 PM PDT

2011 august already, the midnight pasar is still there, I hate the midnight pasar!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Direct Free Kick

Posted by Awanama | Posted on 1:31 PTG

Direct Free Kick


BERHATI-HATILAH DENGAN KENYATAAN, PAS SELANGOR PERLU ADAKAN PERTEMUAN DENGAN JAIS DAN GEREJA.

Posted: 05 Aug 2011 01:06 AM PDT

Semua pihak hendaklah berhati-hati di dalam membuat ulasan tentang tindakan Jabatan Agama Islam Selangor (JAIS) ke atas satu majlis di bangunan sebuah gereja di Damansara Utama Rabu lalu.

Oleh itu, saya menyokong kenyataan Menteri Besar Selangor yang mahukan satu laporan lengkap dari pihak JAIS.

Isu ini terlalu sensitif kepada semua pihak maka oleh itu sehingga satu laporan lengkap dikeluarkan oleh Kerajaan Negeri Selangor, adalah tidak wajar pihak-pihak yang mendapat maklumat hanya dari laporan media membuat kenyataan-kenyataan yang menuding jari (finger pointing) kepada mana-mana pihak.

Sebagai Timbalan Pesuruhjaya 1 PAS Negeri Selangor saya akan mengesyorkan PAS Selangor mengadakan pertemuan dengan pihak JAIS dan pihak gereja untuk mendapatkan gambaran yang sebenar tentang peristiwa tersebut.

Berkaitan kenyataan Exco Hal Ehwal Agama Islam Selangor YB Dato' Hasan Ali, setakat ini belum ada lagi apa-apa pertemuan di antara beliau dan Badan Perhubungan PAS Negeri Selangor yang bertujuan untuk mendapatkan penjelasan tentang isu ini. Kenyataan beliau yang diulas oleh beberapa pihak hanyalah kenyataan yang dilaporkan oleh media. Oleh itu, satu pertemuan di antara beliau dan pimpinan PAS Selangor akan juga diadakan.

ISKANDAR A. SAMAD
TIMBALAN PESURUHJAYA 1
PAS NEGERI SELANGOR
5 OGOS 2011

SUARA PERAK

Posted by Awanama | Posted on 11:36 PG

SUARA PERAK


SIDANG DEWAN NEGERI PERAK KE-12

Posted: 04 Aug 2011 10:14 PM PDT

Media View : Mendapat MyKad Selepas 18 Tahun Dengan Bantuan Adun Tronoh (Makkal Osai 05 Ogos 2011)

Posted: 04 Aug 2011 06:26 PM PDT

Anwar Ibrahim

Posted by Awanama | Posted on 8:04 PG

Anwar Ibrahim


Pengusiran Peguam Cetus Minat Kes Scorpene Di Perancis

Posted: 05 Aug 2011 12:36 AM PDT

Video Ihsan dari Harakah Daily

Malaysiakini

Keputusan kerajaan mengusir peguam Perancis, William Bourdon bulan lepas terbukti satu kesilapan kerana ia sebaliknya telah mencetuskan minat yang lebih besar di kalangan orang awam Perancis terhadap kes pembelian kapal selam oleh kerajaan Malaysia.

Bercakap kepada pemberita di Petaling Jaya hari ini, pengarah NGO hak
asasi manusia – Suaram – Cynthia Gabriel (kiri) berkata, pengusiran tersebut mendapat liputan meluas media Perancis ekoran reputasi cemerlang Bourdon sebagai peguam hak asasi manusia.

“Apabila beliau turun dari kapal terbang … di Paris selepas dihantar pulang, dia dinanti oleh ramai petugas media.

“Orang Perancis tidak tahu yang beliau mengendalikan (kes ini) di Malaysia, dan ia membangkitkan minat yang besar di kalangan orang ramai,” katanya.

Menurutnya, Bourdon “terkenal” kerana antara lainnya, mewakili pihak yang membuat tuntutan terhadap pemerintahan diktator Pinochet dan kes-kes pembunuhan beramai-ramai Rwanda dan pengusirannya telah memburukkan prestasi Malaysia.

Ia juga menimbulkan ‘kemarahan” di kalangan rakyat Malaysia yang kemudiannya bermurah hati untuk menyumbang kepada tabung guaman Suaram berhubung kes pembelian kapal selam dari syarikat pembuat kapal Perancis, DCNS, yang sedang didengar di mahkamah Perancis.

Hasilnya, Suaram memperolehi kira-kira RM250,000 di tiga acara mengumpul dana tersebut bulan lalu – jauh melepasi sasaran ‘sederhana’ RM100,000 sebagai dana permulaan.

Bagaimanapun, jumlah tersebut hanya mencukupi untuk membiayai peringkat awal pendengaran kes itu.

Beliau berkata, pihaknya amat berbesar hati dengan sambutan terhadap jualan tiket, sumbangan, derma dan janji-janji untuk membuat sumbangan.

“Malah, ketika kita bercakap ini pun, sumbangan diterima (tetapi) peguam kami memaklumkan bahawa kos terjemahan sahaja ialah €20,000 manakala kos memfailkan kes belum ditentukan lagi,” katanya.

Anwar: 200,000 Warga Indonesia Didaftar Mengundi

Posted: 05 Aug 2011 12:11 AM PDT

Keadilan Daily

Datuk Seri Anwar Ibrahim berkata, seramai 200,000 warga Indonesia telah didaftarkan sebagai pengundi untuk memenangkan Barisan Nasional (BN) pada pilihan raya umum akan datang.

Ketua Pembangkang itu berkata demikian dalam satu wawancara eksklusif bersama sidang editorial  The Phillipine Star, dalam rangka lawatannya selama tiga hari ke Filipina.

Selain Warga Indonesia, katanya, rakyat Filipina di Sabah juga dibenarkan untuk mendaftar bagi membolehkan mereka mengundi parti pemerintah itu.

"Media Malaysia dan kerajaan mungkin telah melabel saya sebagai satu ancaman kepada negara dan menuduh saya menjadi satu gadaian untuk Zionis dan Amerika Syarikat, tetapi saya percaya orang ramai tidak boleh dipermainkan," kata Anwar.

Anwar berkata,  demokrasi di Malaysia semakin merosot berikutan sistem pilihan raya yang semakin kotor.

Ia termasuk kontroversi terbaru membabitkan isu Penduduk Tetap (PR) yang mendapat kewarganegaraan untuk mengundi dalam pilihan raya.

"Demokrasi kami semakin merosot. Pilihanraya tidak bebas dan media dikongkong," kata Anwar.

Sementara itu, Anwar turut menjangkakan beliau akan dihukum dalam kes fitnah yang dihadapinya sebelum Pilihan Raya Umum ke 13, untuk menafikan haknya bertanding.

"Mereka (Umno-BN) akan menghukum saya sebelum pilihanraya untuk menafikan hak saya untuk bertanding," ujar Anwar.

Ketua Umum KEADILAN itu tiba di Manila semalam dan turut diundang untuk menyampaikan syarahan di Universiti Filipina di Diliman, Quezon City.

Beliau turut diiringi Ketua Angkatan Muda KEADILAN (AMK), Shamsul Iskandar Md Akin dan Ahli Majlis Pimpinan Pusat KEADILAN, Khalid Jaafar.

Bersih: NRD’s Mismah-Gate Clarification Unacceptable

Posted: 04 Aug 2011 11:14 PM PDT

Malaysiakini

The National Registration Department (NRD)’s explanation of the ‘Mismah-gate’ is unacceptable as it fails to address the public’s concern, said Bersih 2.0 chief Ambiga Sreenevasan.

Therefore, she supported Pakatan Rakyat MPs’s call for an emergency parliamentary sitting this month in order to seek answers for the many questions thescandal’s raised.

“Because questions have to be asked in Parliament which have yet to be answered. We haven’t actually have had any meaningful answer… there has to be accountability on this issue,” Ambiga (left) told Malaysiakini during an interview yesterday.

“The answer that they have given us so far is really quite unacceptable.”

In a statement on Wednesday, NRD director-general Jariah Mohd Said explained that Mismah, a name found in the latest supplementary electoral roll draft, was granted permanent residency on July 17, 1982, and later citizenship on Jan 31, 2011.

However, the statement failed to shed light on the question of how the NRD online verification system could have categorised Mismah as a permanent resident on Tuesday morning but ‘upgraded’ her to citizen four hours after a Malaysiakini report.

Jariah was also silent on the PAS allegation of there being 1,597 such cases nationwide.

Ambiga said that Bersih 2.0 had received similar complaints prior to the expose but not proven until the Malaysiakini report was published.

“What I would have expected from the authority is for them to say ‘we think this is serious, we think it must be investigated and we will come back to the public on the issue’, but unfortunately all those who have spoken appeared to be defending the indefensible.”

She described the issue as something that requires urgent attention and transparency from the authority, failing which the affair could largely undermine the introduction of the biometric system by the Election Commission (EC).

“It was one of the reasons why we have misgivings about the biometric system, because if we can’t even get the database at the NRD right, and there are questions about its integrity, then I really don’t know how it can progress to a biometric system.”

The issue coupled with the failure of the authority to provide a satisfactory answer, has deepened the confidence crisis faced by the government, warned Ambiga.

“Trust is something that they have to build and the way they can build trust is by being honest with us, it is really quite simple, and by being absolutely transparent with the public.”

She reiterated that the EC has to involve the public at every stage of the implementation of the biometric system and keep them updated throughout the process.

“In today’s Malaysia, it is not enough for the authority to say ‘just trust us’,” she stressed.

Malaysia’s Anwar Thanks Phl For Support For Democracy

Posted: 04 Aug 2011 10:49 PM PDT

From PhilSTAR.Com

Malaysian opposition leader Anwar Ibrahim thanked the Filipino people yesterday for continuing to support the fight for democracy in Malaysia.

"Thank you for supporting freedom and democracy, it means a lot," Anwar, a former deputy prime minister of Malaysia, told editors and columnists during a visit to The STAR office in Manila.

He also expressed gratitude for the support of officials of the Philippines, Indonesia, Thailand, the United States, and the European Union.

Anwar arrived in Manila Thursday to give a lecture today at the University of the Philippines in Diliman, Quezon City on the influences of Dr. Jose Rizal and Ninoy Aquino on the Association of Southeast Asian Nations (ASEAN) leadership.

He will also meet his friend, former President Joseph Estrada, over breakfast at Club Filipino in San Juan this morning.

Anwar said he had once met President Aquino whom he praised for fighting corruption and upholding democracy like his mother, the late President Corazon Aquino.

The Malaysian opposition leader believes that democracy is deteriorating in Malaysia.

"You are right, democracy is in decline. We don't have free elections and the media is not free," he said.

Anwar said that his trial on new sodomy charges would start on Aug. 8 and it could be drawn out until the next parliamentary elections in Malaysia, which is expected to be held in November.

"They (Malaysian authorities) would convict me before the elections, to deny me participating in the elections," he said.

He said that the Malaysian authorities might cheat to put the party of Prime Minister Najib Rzak back in power.

Anwar said they received reports that 200,000 Indonesians have been registered to vote.

He said that some Filipinos in Sabah are also allowed to register on the condition that they would vote for the ruling party.

"I believe in the people of Malaysia. The Malaysian media and the government may have labeled me as a threat to the country and accused me of being a pawn for Zionists and the United States, but I believe the people can't be fooled," said Anwar.

A Malaysian court has said sodomy charges against Anwar are "credible."

He is accused of sodomizing a former male aide in a Kuala Lumpur hotel in 2008. Anwar denied the charges. If proven guilty, he could go to jail for 20 years.

Sodomy is illegal in Malaysia, even among consenting adults.

Anwar was imprisoned on separate sex and corruption charges in 1998, and freed on appeal in 2004.

Malaysian envoy's wife denies Twitter message

Meanwhile, the wife of Malaysia's top diplomat in the Philippines disowned on Wednesday a Twitter message criticizing Philippine national hero Jose Rizal, saying it was a "set-up" aimed at putting them in a bad light and harming relations between the two countries.

In an interview, Datin Seri Dato' Zainab Abd. Kader, wife of Ambassador Dato Seri Dr. Ibrahim Saad, clarified that the Twitter message from the sender @BikMama2U was sent to her.

Dato' Zainab, reacting to the article of STAR columnist Jarius Bondoc on Aug. 1 "Rizal doesn't deserve this," cited a Twitter message attributed to her criticizing and labeling Rizal as an "infidel Malay."

She said she was not the sender of the message, noting that the message showed she was the recipient since the sender asked her to send her regards to her husband.

"BikMama2U is pretending to be on my side. It was his or her who said that about Rizal, not me. BikMama is a fake twittter. We presumed it's a picture of the Prime Minister's wife. It's a fake ID. It even said don't forget to send regards to your husband," Dato' Zainab told The STAR.

In a letter, Dato' Zainab said, "I wish to categorically deny the accusation against me that I called Jose Rizal an 'Infidel Malay' via Twitter, or via any other medium for that matter. I wish to also deny in the strongest terms that I had insulted Jose Rizal in any manner whatsoever."

The ambassador and his wife questioned the timing of the release last Monday of the July 16 Twitter message article attributed to her, saying it was only a few days before the visit to Manila this week of Ibrahim.

"It's even worse for a diplomat's wife to say something like that. What surprised me is who alerted of the Tweet and why was it written a few days before Anwar Ibrahim arrived in the Philippines to give a talk. It was meant to smear my name," Dato' Zainab said.

When asked about the Twitter message that caused a stir in Kuala Lumpur political circles last week, Anwar said, "Well, not much is really necessary because I didn't see the content. I wish she could give her side on the issue since I know the family, and for the sake of good relations we just clear the air and since she denied (it), I think it is a good move because Jose Rizal is a Filipino hero to us, (he) is my hero and a hero of Asians."

Tindakan Polis Panggil Editor, Wartawan Gangguan Kepada Media – Latheefa

Posted: 04 Aug 2011 06:23 PM PDT

Keadilan Daily

Tindakan polis mengambil keterangan Editor dan Ketua Wartawan Suara Keadilan hanya bersifat mengganggu tugasan mereka, kata Pengarah Biro Guaman KEADILAN, Latheefa Koya.

Editor, Fazallah Pit dan Ketua Wartawan, Ahmad Fadli Mohd Nazari dipanggil memberi keterangan di Ibu Pejabat Polis Dang Wangi, petang tadi.

Ia berhubung satu laporan yang diterbitkan portal KeadilanDaily – versi online kepada akhbar rasmi KEADILAN mengenai penggunaan kanister gas pemedih mata oleh Unit Simpanan Persekutuan (FRU).

Kanister itu dilapor digunakan oleh polis untuk menyuraikan peserta himpunan Bersih pada 9 Julai lalu.

Mereka dipanggil memberi keterangan di bawah Seksyen 505 (b) selama lebih kurang 15 minit.

Kata Latheefa, walaupun perkara sama turut dilakukan kepada pemimpin parti KEADILAN sebelum ini, namun ia sama sekali tidak akan menggentarkan KEADILAN bagi mendedahkan salah laku kerajaan.

"Kami tidak gentar langsung, bukan mahu jadi hero, polis hanya gunakan taktik begini dan tidak menjawab soalan salah guna, sepatutnya dia siasat tentang kanister dan sebagainya, sebaliknya siasat wartawan dan orang yang memberi kenyataan.

"Polis harus tahu isi kandungann kanister, nampaknya tidak, persoalannya kenapa anggap kita sebagai musuh sebagaimana orang-orang Israel anggap orang Palestin musuh.

"Itu kita persoalkan, jika ia dibuat di Afrika Selatan atau tempat lain, itu bukan isunya, tapi cara dan tindakan kanister digunakan," kata Latheefa ketika sidang media di perkarangan Ibu Pejabat Daerah (IPD) Dang Wangi.

Sementara itu wakil peguam hak asasi manusia dari Lawyers For Liberty (LFL), Fadiah Nadwa Fikri menyifatkan tindakan menyoal wartawan dan editor tidak berasas ekoran beberapa soalan yang ditanyanya.

"Ada beberapa soalan yang ditanya antaranya 'Apakah tugas anda editor? Siapakah yang menulis artikel berkenaan yang mengesahkan kezaliman BN ketika perhimpunan Bersih? Ada buat editing? Bilakah kedua-dua artikel itu disiarkan di Keadilandaily.com? Adakah berita ini disiarkan di mana-mana akhbar tempatan? Siapakah pemilik Keadilandaily?'

"Saya tanya polis apakah mesej soal siasat ini, tapi polis tidak dapat beri jawapan.Tiada mesej untuk disiasat," kata Fadiah.

Manakala Naib Presiden KEADILAN, N.Surendran berkata sekali lagi pihak berkuasa mengamalkan kekerasan kepada rakyat yang tidak sehaluan dengan mereka sehingga sanggup menggunakan undang-undang.

"Sekali lagi, menggunakan undang-undang jenayah, gunakan polis ini. Ini adalah salah, mesti dihentikan walaupun mereka siasat isu di Stesen Sentral Kuala Lumpur.

"Mereka disiasat di bawah seksyen 505(b) berkenaan ketenteraman awam. Setiap kali mengambil kenyataan, polis gunakan taktik sama.

"Kerajaan mesti ingat kebenaran adalah penting sama ada dalam politik, kehidupan, seni, prinsipnya adalah kebenaran. Tolong hentikan dengan taktik ini," ujarnya.

Sementara itu, Fazallah tetap mempertahankan kredibiliti berita yang disiarKeadilanDaily berkaitan kanister Israel itu.

"Walaupun kenyataan dari pimpinan parti, kami tetap buat semakan dan bila ada asasnya baru kami keluarkan berita. Malangnya kami pula yang disiasat,"

YB BN

YB PAS

YB PKR

YB DAP