Nuffnang

N45 Dr Halimah Ali

Posted by Awanama | Posted on 11:38 PTG

N45 Dr Halimah Ali


SEORANG LAGI MATI DI PREMIS SPRM KUALA LUMPUR

Posted: 05 Apr 2011 10:45 PM PDT

Pegawai Kastam disiasat mati jatuh dari bangunan SPRM
April 06, 2011
Malaysian Insider


KUALA LUMPUR, 6 April — Seorang pegawai Kastam yang sedang disiasat Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) mati selepas jatuh dari bangunan agensi itu di Jalan Cochrane di sini hari ini.

Perkara itu diumumkan oleh Pengarah Siasatan SPRM Datuk Mustafar Ali.

Agensi itu akan mengadakan sidang media tengah hari ini.

Insiden terbaru ini berlaku ketika Suruhanjaya Diraja sedang mengadakan siasatan berhubung kematian bekas pegawai DAP Teoh Beng Hock ditemui mati selepas disiasat SPRM dua tahun lalu.

SPRM memulakan Operasi 3B minggu lalu dan telah menahan 62 pegawai Kastam di seluruh negara.

Cerita selanjutnya di SINI

BOMOH TAIB DISERANG CALON BEBAS

Posted: 05 Apr 2011 09:45 PM PDT


Balingian - Pertengkaran kecil berlaku apabila calon Bebas Salleh Jafaruddin meninggikan suaranya kepada seorang perempuan yang berambut perang dan mengenakan solekan tebal.

Difahamkan wanita itu Stella Kharleen Tashman adalah bomoh Taib.(foto kanan)

"Awak mahu sihirkan saya, awak mahu sihirkan Malaysia!" kata Salleh dengan marah.

Perempuan itu hanya gelak dan meninggalkan kawasan itu, manakala Salleh terpaksa ditenangkan oleh penyokongnya.

Sumber:
http://n51balingiankeadilan.wordpress.com/

http://www.malaysiakini.com/news/160735

PENAMAAN CALON DI BETING MARO

Posted: 05 Apr 2011 09:35 PM PDT
Peluang PAS cerah di Beting Maro


Nazri Abdullah/harakahdaily
Foto Malaysiakini

BATANG LUPAR, 5 April: Peluang PAS untuk merampas Dun Beting Maro pada pilihan raya negeri Sarawak kali ini dilihat cerah ekoran pergaduhan dalaman melanda BN.

Utusan Borneo hari ini melaporkan, penyokong BN di kawasan tersebut berbalah sesama sendiri ekoran tidak berpuas hati dengan pemilihan Razaili Gapor sebagai calon.

Rasa tidak puas hati itu diluahkan ahli Parti Pesaka Bumiputera Bersatu (PBB) sendiri yang mendakwa pemilihan Razaili dibuat tanpa rundingan dengan ahli parti di peringkat akar umbi.

Mereka yang bersama BN sejak 30 tahun dahulu itu mahukan calon pilihan mereka sendiri iaitu Mohd Eden Mohd Ali namun ditolak pemimpin BN.

Sementara itu, tinjauan Harakahdaily ke beberapa kawasan termasuk di rumah panjang Kampung Matong di sini mendapati, suara-suara tidak puas hati kepada BN memang wujud.

Sehinggakan mereka secara terbuka mengumumkan untuk memilih calon PAS pada hari pengundian 16 April ini.

Timbalan Ketua Bahagian Parti Pesaka Bersatu (PBB) Bahagian Matong, Sukun Anak Rembau antara yang sudah bosan dengan sikap kepimpinan BN.

Ianya ditambah lagi dengan isu hak milik tanah yang gagal diselesaikan, malah tanah-tanah mereka juga 'dirampas' kerajaan negeri.

"Kita sudah lama memberi sokongan kepada BN, kita sokong tetapi dia tidak sokong kita.

"Kita bawa masalah tanah kepada wakil rakyat, tetapi tidak ada penyelesaian," katanya.

Ujar Sukun, BN sangat lemah dalam menyelesaikan isu-isu membabitkan tanah adat di sini, sedangkan sejak Sarawak menyertai Malaysia lagi, isu-isu membabitkan tanah adat sudah diperkatakan.

Beliau yang juga Ketua Rumah Panjang Kampung Matang kesal dengan sikap kepimpinan Tan Sri Abdul Taib Mahmud yang enggan menyelesaikan isu tanah adat di sini.

Lebih malang, tanah-tanah penduduk di sini diambil dengan pampasan sekitar RM200 seekar, menyebabkan penduduk hilang punca rezeki dan terpaksa bekerja sebagai buruh di sektor pembinaan, katanya.

"Kali ini sokong bulan (PAS) kita mahu ajar "Tok Uban" (Taib Mahmud), dia tak selesaikan masalah kami di sini," ujarnya lagi.

PAS mengumumkan Abang Ahmad Kerdie sebagai calon mereka bagi Dun Beting Maro.

Abang Ahmad merupakan seorang peguam yang dijangka dapat membantu masyarakat di sini dalam menyelesaikan isu-isu tanah adat.

"Kami mahu calon baru (wakil rakyat baru) tolong kami," ujar Sukun sambil disahut laungan 'hidup bulan' oleh penyokong rumah panjang.

Ampunkan dosa -dosa kami ya Allah

Posted: 05 Apr 2011 06:42 AM PDT

Tuntunkanlah kami supaya kami dapat melihat kebenaranMu ya Allah. Janganlah Kau BIARKAN DIRI KAMI SESAT KERANA TIDAK NAMPAK NUR MU.
Sekiranya Engkau tidak membuka hijab daripada hati kami maka kami tidak akan berupaya untuk melihat mana yang benar mana yang salah.Maka kami akan sentiasa termasuk dalam golongan orang -orang yang mudah terpedaya lebih-lebih lagi oleh mereka yang telah Engkau sesat dan butakan mata hati mereka....Jangan sekali-kali Engkau biarkan kami secara kami tidak sedari termasuk dalam golongan orang-orang yang Engkau benci kerana kezaliman dan kedurjanaan mereka...selamatkanlah kami ya Allah...Amin

40 PERATUS CALON PAS ADALAH WANITA

Posted: 05 Apr 2011 05:06 AM PDT
PAS TANDING LIMA KERUSI DI SARAWAK

KUCHING, 5 April: PAS mensasarkan untuk menghantar sekurang-kurang seorang hingga tiga wakilnya ke dalam Dewan Undangan Negeri Sarawak dalam pilihan raya negeri kali ini, kata Setiausaha Agungnya, Datuk Mustafa Ali.
Calon-calon wanita PAS adalah Puan Hani Shafi di Tanjung Datu dan Puan Noraini Hamzah (gambar kiri) di Muara Tuang.

Tiga lagi calon PAS adalah Pesuruhjaya PAS, Adam Ahid (foto atas kanan) kan bertanding di Sebuyau dalam Parlimen Batang Lupar.

Sementara itu, Abang Ahmad Kardee (foto kanan) seorang peguam muda anak tempatan Beting Maro akan bertanding di situ dalam pilihan raya kali ini. DUN ini juga terletak dalam Parlimen Batang Lupar di Sarawak Tengah.

Seorang lagi calonnya adalah Ketua Pemuda PAS Sarawak, Abang Eddy Allyanni Abang Fauzi yang akan bertanding di Sadong Jaya. Dalam pilihan raya umum 2008, Abang Eddy adalah calon PAS di Parlimen Batang Lupar namun tewas di tangan calon BN, Datuk Ruhani Karim.

LAPORAN HARAKAHDAILY DI sini
R Sivarasa - Ahli Parlimen Subang

Posted by Awanama | Posted on 11:29 PTG

R Sivarasa - Ahli Parlimen Subang


TOL direct to Nursery Operators - Sivarasa Supports You!

Posted: 05 Apr 2011 09:38 PM PDT

Nursery operators want state govt to give TOL


By JADE CHAN

jade@thestar.com.my

ABOUT 50 nursery operators in Sungai Buloh are appealing to the Selangor government to grant them the Temporary Occupation Licence (TOL) which they have been requesting for the past two years.A representative of the nursery opeartors, Lee Chee Chong, said they had complied with all the requirements that the local authorities needed for TOL.Lee said the nursery operators were upset with the possibility of an organisation taking over their land and did not want a repeat of what happened previously when they paid a few hundred ringgit every month to the Selangor Agriculture Development Corpora-tion (PKPS) for the management of their nurseries."The nursery operators have invested a lot into their businesses over the past 10 years."We also want the TOL to be granted to us as a contribution for having built Sungai Buloh's fame as a place for horticulture and landscaping resources," he said.

Updating on the latest: Dr Mohd Nasir (right) briefing the Sungai Buloh nursery operators. On his left is the group's representative Lee (in green shirt).

The nursery operators will be submitting a letter to Mentri Besar Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim to seek a meeting with him soon.There have been talk recently that the Sungai Buloh nursery plots will be taken over and managed by Yayasan Selangor.Kota Damansara assemblyman Dr Mohd Nasir Hashim held a meeting with the nursery operators to address the matter and discuss their next course of action."All the local authorities involved, including the District Office, Syabas, Public Works Department and Petaling Jaya City Council, have already agreed to approve the nursery operators' applications for TOL."The District Office has even sent the paperwork on the TOL matter to the state government for its endorsement."Nasir subsequently wrote to Khalid to seek clarification."The MB then asked the District Office to respond to my letter."I later met two of the state executive councillors who said everyone have agreed to having Yayasan Selangor come in," he said.

MY VOICE FOR NATION

Posted by Awanama | Posted on 11:21 PTG

MY VOICE FOR NATION


Family questions cops over road block shooting

Posted: 05 Apr 2011 11:01 PM PDT

Pakatan caucus to check slide in Indian support - Malaysiakini

Posted: 05 Apr 2011 08:22 PM PDT

Use of fire arm should be of last resort

Posted: 05 Apr 2011 12:55 AM PDT

Dr Shafie Abu Bakar

Posted by Awanama | Posted on 11:03 PTG

Dr Shafie Abu Bakar


Wisma Pahlawan Leftenan Adnan Wajar Didirikan Di Sungai Ramal ?

Posted: 05 Apr 2011 05:00 PM PDT

Philosophy Politics Economics

Posted by Awanama | Posted on 9:30 PTG

Philosophy Politics Economics


Ubah Ubah Ubah!

Posted: 05 Apr 2011 01:46 AM PDT

Dr Siti Mariah Mahmud

Posted by Awanama | Posted on 3:26 PTG

Dr Siti Mariah Mahmud


Dr Mariah menang tanpa bertanding

Posted: 04 Apr 2011 04:45 PM PDT

Alhamdulillah, Mesyuarat Agung PAS Kawasan Kota Raja telah selesai semalam pada 3hb April 2011 di Dewan Hamzah, Majlis Perbandaran Klang.
 Antara tetamu yang hadir, YB Dr Mujahid dan YB Dr Xavier Jayakumar.
 YB Dr Mujahid yang memberi ucapan serta meresmikan Mesyuarat Agung kali ke 9 PAS Kawasan Kota Raja.
 Tegak berdiri ketika menyanyikan lagu Kebangsaan.
 Ahli jawatankuasa PAS Kawasan sessi 2009 ~ 2011 sebelum pembubaran untuk pemilihan AJK sessi 2011 ~ 2013.
Pemilihan Ahli Jawatankuasa Kerja bagi tahun 2011 ~ 2013 juga telah selesai dijalankan dalam suasana paling harmoni.

Tahniah kepada semua perjawat jawatan yang mahu bertanding dan menang pula dalam pemilihan ini. Anda harus menerima amanah ini dengan bersungguh-sungguh dan mengorbankan masa, tenaga, wang ringgit, buat fikiran dan sebagainya dalam perjuangan ini tanpa mengharapkan mendapat sebarang balasan dari PAS Kawasan. Anda juga harus menerima hakikat bahawa ada kemungkinan anda akan ditibai dalam mesyuarat agung akan datang oleh para perwakilan yang sentiasa merasa mereka adalah insan terbaik.

Dr Mariah menang tanpa bertanding bagi jawatan NYDP, manakala YDP juga dimenangi tanpa bertanding oleh En Jaafar Samsuddin. Hanya beberapa pertukaran kecil dilakukan oleh perwakilan dikalangan AJK untuk memperkasa parti bagi menghadapi PRU 13 pada bila-bila masa sahaja.
 Para perwakilan memasukkan kertas Undi untuk memilih AJK sessi 2011 ~ 2013
 Memgambil kertas undi dari SPR
 Tekun YB Dr Memilih AJK bagi sessi kali ini.

Majlis gilang gemilang yang dimulai dengan nyanyian Lagu Negaraku dan Lagu resmi PAS telah dinyanyikam dengan penuh semangat oleh setiap perwakilan dan pemerhati pada mesyuarat ini sebagai isyarat jelas bahawa ahli parti telah bersediakan mengikut arahan pucuk pimpinan Parti untuk mempertahan kemenangan tertinggi di Parlimen Kota Raja, mempertahan Selangor dan menakluki Putrajaya.

Majlis perasmian untuk mesyuarat kali ke 9 ini telah dilakukan oleh AJK PAS pusat YB Dr Mujahid Yusof Rawa yang mahukan ahli PAS membuat transformasi supaya PAS terus releven diterima oleh rakyat multy racial di Malaysia ini. Pendokong PAS mesti menyedari bahawa kita tidak boleh berada ditakuk lama jika ingin bersaing untuk mendapat undi rakyat yang berfikiran global ketika ini.

Para pemimpin dan perwakilan serta pemerhati dalam mesyuarat kali ini memang bersetuju dengan intipati ucapan perasmia pada kali ini. Tahniah YB Mujahid.

Turut hadir dalam majlis perasmian ini ialah pimpinan Parti keadilan Rakyat Cabang Kota Raja yang diketui oleh YB Dr Xavier yang merupakan Exco Kerajaan Negeri dan ADUN Sri Andalas.

Terima kasih kepada Tn Hj Bahaudin yang menyediakan rakaman gambar sekitar mesyuarat yang berlangsung semalam.
 Pagi-pagi sebelum mesyuarat, Setiausaha PAS Kawasan Kota Raja serious berbincang dgn Setiausaha kerja PAS Kawasan.
Ada sikit masa terluang update blog lah kami
 Setiausaha LPN Kota Raja bersama orang kuat DHPP Pusat & Negeri
 Dr Hakim, pada sessi kali ini dipilih sebagai Pemeriksa Kira-Kira PAS Kawasan Kota Raja.
 Ahli DHPP turut hadir sebagai Pemerhati
 YDP serius bebincangan dengan Tn Majid

YB BN

YB PAS

YB PKR

YB DAP