Nuffnang

Dr Shafie Abu Bakar

Posted by Unknown | Posted on 11:47 PTG

Dr Shafie Abu Bakar


Aishah Turun Ke Bangi & Manikavasagam Ke West Country

Posted: 17 Jul 2012 04:02 PM PDT

MY VOICE FOR NATION

Posted by Unknown | Posted on 11:30 PTG

MY VOICE FOR NATION


Yen Yen ‘spent RM3m on Pata conference’ | Free Malaysia Today

Posted: 17 Jul 2012 04:52 AM PDT

N45 Dr Halimah Ali

Posted by Unknown | Posted on 11:23 PTG

N45 Dr Halimah Ali


YB Dr Halimah buat lawatan PULAU KETAM

Posted: 17 Jul 2012 08:41 AM PDT

 16.7.12
Pulau Ketam
DUN SELAT KLANG

ADUN Selat Klang merangkap EXCO Kerajaan Selangor, YB Dr Hjh Halimah Ali membuat lawatan rasmi ke Pulau Ketam. Dimulakan sebelah paginya dengan mengunjungi tadika dan sekolah-sekolah dengan memberi sedikit cenderahati kepada guru dan pelajar tadika.
Ini sebagai sentuhan peribadi beliau yang mahu melihat penduduk Bagan Pulau Ketam menitik berat tentang pendidikan.
 Beliau mendapati ramai pelajar di kawasan yang agak terpencil di pulau ini agak ketinggalan dalam pelajaran. Lebih ketara di peringkat menengah dimana ramai yang sudah mula ponteng sekolah dan memilih untuk membantu ibubapa mereka yang majoritinya nelayan.

Galakkan dan perhatian daripada pemimpin diharapkan memberi suntikan semangat dan kesedaran kepada ibubapa dan guru supaya anak-anak dibudayakan dengan ilmu untuk menentukan masa depan yang lebih cerah.
 Di sebelah petang program mesra rakyat memberi bantuan beras dan barang dapur kepada 250 orang miskin, ibu tunggal dan yang sakit.
ADUN Selat Klang juga menyampaikan bantuan sekolah daripada kerajaan Selangor kepada SJKC Hwa Lien RM120ribu, 4 tokong , bantuan skim mesra usia emas. Kemudian beliau melawat tapak pembinaan jalan konkrit sepanjang 160m menggantikan jalan papan dan memantau jalan Sg Satu yang telah siap di bina.
Beliau juga bersama dengan Ketua kampung CHA KENG LEE dan Song Soon Guan , ahli MAJLIS MPK dan pimpinan pakatan rakyat melihat projek pagar bagi melindung orang dari pada jatuh ke bawah kerana jalan yang boleh memuatkan pejalan kaki dan penunggang basikal boleh menyebakan seseorang jatuh ke bawah jambatan yang berupa air loaut apa bila air pasang.

YB Dr Halimah juga meyaksikan demonstrasi oleh pasukan sukarela BOMBA dan menyelamai sendiri keperluan pasukan penting ini kerana tidak ada balai bomba di Pulau Ketam yang diurus oleh kerajaan. Beliau meluangkan masa mendengar rintihan mereka yang bersifat sukarela tetapi memainkan peranan penting seandainya terjadi kebakaran. 

Kemudian beliau melawat pejabat ahli mahlis MPK , menyantuni pendudk warga emas berumur 102 tahun yang masih sihat dan boleh berjalan.

 Sebelah malam pula di sulami dengan solat maghrib dan isya' berjemaah, baca Yasin dan solat hajat di BALAI ISLAM PULAU KETAM. Kemudian selepas makan mereka bermesyuarat pakatan rakyat yang dipengerusi oleh YB Dr Hjh Halimah dan disertai oleh semua pengerusi PAS, DAP dan PKR Pulau Ketam.
 Rombongan beliau bermalam di situ dan diakhiri esoknya dengan penyerahan bendera gergasi PAS kepada pengerusi Dewan Himpunan Penyokong PAS Pulau Ketam yang juga merupakan Ketua Kampung dan Mr Song







Ahli Parlimen Kota Belud

Posted by Unknown | Posted on 11:11 PTG

Ahli Parlimen Kota Belud


SPRM ... Antara kejayaan dan kekangan

Posted: 17 Jul 2012 10:06 AM PDT



Salam,

Hari ini saya bersama ahli-ahli Jawatankuasa Khas Mengenai Rasuah mengadap Seri Paduka Baginda Yang Dipertuan Agong di Istana Negara untuk menerima surat cara perlantikan dari Baginda Tuanku. Jawatankuasa ini terdiri daripada ahli-ahli parlimen dari BN dan PR. Ini adalah penggal kedua untuk saya. Rakan-rakan lain di dalam jawatankuasa tersebut ialah YB Dato Seri Radzi Ahmad (BN-Kangar), YB Dr Tan Seng Giaw (DAP-Kepong), YB Datuk Ismail Mutallib (BN-Maran), YB Salahuddin Ayub (PAS-Kubang Kerian), YB Datuk Doris Sophia Brodi (BN Senator/ Timbalan Yang DiPertua Dewan Negara) dan YB Yusmadi Yusoff (PKR- Balik Pulau).

Sepanjang penggal pertama, saya mendapat banyak pengalaman dan pengetahuan mengenai perjalanan Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia dan fenomena rasuah di negara kita.

Ada banyak isu-isu yang kami bincang dalam jawatankuasa ini. Ada yang diterima oleh kerajaan dan ada yang masih belum terlaksana kerana kekangan-kekangan yang tidak dapat dielakkan.

Antara yang diterima ialah penambahan bajet tahunan SPRM, penubuhan Suruhanjaya Perkhidmatan sendiri, penambahan staff, menyukarkan pelucutan jawatan Ketua Pesuruhjaya SPRM secara sewenang-wenangnya oleh kerajaan supaya beliau tidak perlu gentar dengan kedudukannya, penubuhan akademi SPRM dan lain-lain lagi.

Cadangan lain yang masih dalam perhatian kerajaan ialah memberi kuasa pendakwaan kepada SPRM tanpa perlu melalui Peguam Negara dan cadangan meletakkan SPRM di bawah seliaan Parlimen secara langsung dan bukannya Jabatan Perdana Menteri.

Untuk makluman, menurunkan kuasa mendakwa kepada SPRM tanpa melalui Peguam Negara memerlukan pindaan perlembagaan dan untuk diluluskan di parlimen sekurang-kurangnya dua pertiga undi ahli-ahli parlimen mesti menyokong usul tersebut.


Saya sebenarnya agak risau dengan cadangan ini kerana walaupun nampak ianya baik kerana tidak perlu kebenaran Peguam Negara, namun ianya melanggar prinsip pengasingan fungsi menyiasat dan menuduh seperti dalam sistem kehakiman kita di mana polis menyiasat, Peguam Negara menuduh dan hakim mengadili.

Bayangkan kalau sesebuah agensi itu mempunyai kuasa untuk menyiasat dan menuduh. Kemungkinan salah guna kuasa boleh berlaku kerana ketiadaan "check and balance". Kemungkinan penganiyaan berlaku adalah tinggi terutamanya jika SPRM diketuai oleh orang yang tidak bertanggungjawab dan mempunyai agendanya tersendiri.

Untuk meletakkan SPRM di bawah seliaan Parlimen, saya juga kurang yakin bahawa itulah jalan yang terbaik untuk memperkasakan SPRM. Alasan saya senang.Di Malaysia ini semua wakil rakyat samada dari kerajaan atau pembangkang, baik di Parlimen mahupun Dewan-Dewan Undangan Negeri, akan mengundi mengikut arahan parti masing-masing.

Maknanya, jika SPRM diletakkan dalam Parlimen sekarang, sudah tentu pengundian akan memihak kepada BN kerana BN mempunyai majoriti. Dan saya pasti jika PR menang pilihanraya ke-13 nanti, ahli-ahli parlimen mereka juga akan mengundi mengikut arahan parti mereka. Oleh sebab itu, tidak ada jaminan SPRM akan bebas jika diletakkan di bawah seliaan parlimen. Oleh sebab itu, pandangan mereka yang mengatakan SPRM akan lebih telus dan bebas dari pengaruh mana-mana pihak jika diletakkan dibawah seliaan parlimen mungkin tidak tercapai.


Walaupun sebenarnya ramai ahli-ahli politik dan individu-individu telah ditangkap, didakwa dan dihukum, tanggapan "ikan bilis ditangkap, ikan jerung terlepas" masih menjadi cabaran hebat kepada SPRM. Tidak ramai yang memahami bahawa SPRM tidak boleh bertindak tanpa bukti yang kukuh sebelum membuat pendakwaan. Hanya mengesyaki seseorang terlibat di dalam rasuah (samada realiti atau tidak) tidak dapat membantu SPRM mendapatkan penghukuman oleh mahkamah. SPRM  memerlukan bukti yang tidak dapat disangkal oleh peguam bela untuk mendapatkan keputusan bersalah dari mahkamah. Jika SPRM gagal mendapatkan penghukuman bersalah mahkamah, SPRM juga akan dipersalahkan kerana akan ada tuduhan liar yang mengatakan SPRM sengaja melepaskan batuk di tangga dalam usaha membanteras rasuah di dalam negara kita.


Sebagai rujukan, badan pencegah rasuah yang paling terkenal di dunia seperti ICAC Hong Kong juga memerlukan sekitar 10 tahun sebelum berjaya membuktikan kejayaan dan keberkesanan operasi mereka. Saya rasa kita tidak perlu ambil masa sampai begitu lama untuk menjadikan SPRM sebagai sebuah agensi anti rasuah yang berkesan. Rakyat hanya perlu memberi sokongan moral kepada SPRM sekarang. 

Pada penghujung penulisan artikel ini, saya ingin mengambil kesempatan ini untuk menjunjung kasih terhadap DYMM SPB YDP Agong kerana telah berkenan melantik saya sebagai salah seorang dari ahli Jawatankuasa Khas ini.


Sememangnya, perjuangan kita membanteras rasuah mesti dan wajib diteruskan. Insyaallah.

Suara Sri Andalas

Posted by Unknown | Posted on 3:40 PTG

Suara Sri Andalas


Visit to Semenyih water damn shows its full and overflowing

Posted: 17 Jul 2012 02:34 AM PDT























KENYATAAN MEDIA
17 Julai 2012

Dr. Xavier Jayakumar , EXCO Negeri Selangor telah melakukan lawatan mengejut ke Empangan Semenyih tengahari tadi dan mendapati bahawa paras air adalah di paras maksima melebihi 111.00 meter sama seperti carta di atas. (lihat foto P1150304 dan P1150385)

Beliau juga telah diberi taklimat oleh Encik Ahmad Rosli, pengurus Abass Konsortium , syarikat operator empangan tersebut yang mengatakan bahawa paras air adalah sentiasa penuh hingga melempah-lempah. Setakat hari ini empangan tersebut tidak pernah melepaskan air takungannya sejak tahun lepas lagi kerana tidak menerima sebarang permintaan dari Loji Rawatan Air di hiliran sungai. Ini bermakna air di dalam Sungai Semenyih itu sendiri telah mencukupi untuk kegunaan Loji tersebut sepanjang tahun lepas tanpa perlu mendapat air dari Empangan Semenyih.

Dr. Xavier juga membidas kenyataan Menteri Besar Negeri Sembilan, Dato Seri Mohd Hassan yang disiarkan oleh TV3 beberapa hari yang lalu yang secara sinisnya mengatakan bahawa Negeri Sembilan akan menjual air kepada Selangor tetapi bukan dengan harga yang murah sekiranya Negeri Sembilan mempunyai air yang berlebihan.

Kerajaan Selangor ingin menegaskan bahawa Kerajaan tidak pernah 'terfikir' langsung untuk mendapatkan air dari Negeri Sembilan jauh sekali untuk membeli air dari negeri tersebut kerana negeri Selangor sendiri mempunyai 7 buah empangan yang mempunyai takungan air mentah yang banyak selain mempunyai sumber air altenatif yang lebih menjimatkan dari segi ekonomi.

Kita menasihatkan Mohd Hassan jangan cuba mendapatkan populariti murahan untuk turut 'menyibuk' untuk bercakap tentang isu air di Selangor. Kita harap beliau fokus dan mengambil berat tentang masalah gangguan air di Kuala Pilah, Bahau , Jempol beberapa kawasan lain yang sering mengalami ketiadaan air sejak beberapa bulan kebelakangan ini.     


YB Dr. Xavier Jayakumar
Ahli EXCO Negeri Selangor



Air Percuma : Noh Tabur Janji Kosong

Posted: 16 Jul 2012 09:41 PM PDT

SHAH ALAM, 17 JUL : Datuk Seri Noh Omar sekadar menabur gula-gula politik bagi mengaburi mata rakyat Selangor berhubung pemberian air percuma sekiranya Umno-BN menawan semula negeri itu dalam Pilihan Raya Umum ke-13 (PRU-13).

Demikian selar Exco Kesihatan, Pekerja Ladang, Kemiskinan dan Kerajaan Prihatin, Dr Xavier Jayakumar dalam satu kenyataan media.

Sambil menyifatkan kenyataan Menteri Pertanian dan Industri Asas Tani itu sebagai tidak berasas, Dr Xavier turut mengatakan ia adalah retorik politik yang dicetuskan Umno-BN.

Ini kerana menurutnya, Kerajaan Pusat melalui Syarikat Bekalan Air Selangor (Syabas) akan menaikkan kadar tarif air sehingga 70 peratus kepada pengguna sebagai bayaran balik kepada dana yang diperolehi melalui pinjaman dari Japan International Cooperation Agency (JICA).

"Ekoran daripada pembinaan Langat 2 yang bernilai RM8.65 bilion, Kerajaan Negeri terpaksa membayar RM60 juta 'royalti air' setiap tahun kepada Pahang bagi mendapatkan air mentah tersebut.

"Walaupun dana keseluruhannya ditanggung sepenuhnya oleh Kerajaan Pusat, tetapi sumber dana itu adalah melalui pinjaman syarikat JICA. Sekiranya kenaikan air tersebut berlaku, di mana rasionalnya untuk memberikan 20 meter padu air percuma kepada rakyat Selangor dan pengguna-pengguna yang lain?" soalnya.

Tambahnya, Syabas juga dilihat tidak mampu mengorbankan keuntungannya sebagai syarikat korporat swasta yang berorientasi 'keuntungan' bagi melaksanakan tujuan tersebut.

Katanya lagi, Syabas juga dilaporkan menanggung hutang bernilai RM2.8 bilion kepada operator loji rawatan air.

"Dalam keadaan kewangannya yang meruncing ini, maka adalah sukar untuk Syabas memberikan air percuma. Jadi berdasarkan fakta-fakta ini, jelaslah Noh hanya bercakap kosong dan sekadar menabur gula-gula politik bagi mengaburi mata rakyat Selangor," ujarnya.

Noh yang juga Timbalan Pengerusi BN Selangor sebelum ini mendakwa Umno-BN tidak mempunyai masalah untuk meneruskan pemberian air percuma di Selangor jika berjaya merampas semula negeri itu melalui pendekatan berbeza demi kepentingan rakyat.

Beliau mendakwa, jika dasar itu dilaksanakan, ia akan dibuat dengan lebih menyeluruh termasuk menambah bilangan meter padu air percuma dan memastikan seluruh rakyat Selangor menikmatinya.
 
 
Sumber: Selangorku

Water Tariff Under BN Will Go Up, Warns Selangor EXCO Man

Posted: 16 Jul 2012 08:57 PM PDT


Water tariffs are likely to increase dramatically should BN return to power in Selangor, warned state exco member Dr Xavier Jayakumar.

Contrary to Selangor Umno deputy chief Noh Omar's claims, Xavier said available data showed that BN will not be able to continue Pakatan Rakyat's free water scheme.

This was because BN's policy is to pursue the costly Langat 2 water treatment plant and source water from neighbouring state Pahang.

Xavier said the treatment plant will cost RM8.65 billion while the state government would also have to pay RM60 million per annum to Pahang in form of water royalty.

He said that although the plant would be borne by the federal government, Syabas, the sole water distributor for Selangor, Kuala Lumpur and Putrajaya, will have to recoup the cost.

"We expect water tariff to be increased by 70 percent after the Langat 2 plant is completed in 2014.

"If the cost of water increases, then what is the point of giving away 20 cubic metres of water free to Selangor households?" asked Xavier in a press release yesterday.

Selangor is currently withholding consent for the Langat 2 treatment plant on grounds that the federal government must agree to its terms over the ongoing water restructuring exercise nationwide.

The federal government is attempting to consolidate all water assets in Peninsular Malaysia - a move which Selangor opposes because this will likely to cause a hike in water tariffs.

Syabas only keen on profits

Furthermore, Selangor is adamant that Syarikat Bekalan Air Selangor (Syabas) must sell its assets to the state for a round of restructuring before it is handed to the federal government.

Syabas, whose boss is openly linked to Umno, has refused to accede to Selangor's demands.

Xavier warned that Syabas is a corporate entity and its sole purpose is to reap profits, and thus will not help to keep water tariffs affordable.

Furthermore, Xavier pointed out that Syabas is reportedly in heavy debt.

"Based on these facts, it is clear that Noh is indulging in empty talk, providing political sweeteners to cloud the eyes of the public," he said.

Syabas has on the weekend warned that there could be water rationing in Kuala Lumpur, Hulu Langat and Klang should the impasse continue and the new water treatment plant is further delay.

Xavier has rubbished the purported water crisis in the state by providing data that all seven dams in Selangor are currently almost full to the brim.

Comments for Wee Choo Keong

Posted by Unknown | Posted on 1:26 PTG

Comments for Wee Choo Keong


Comment on CONSPIRACY or SABOTAGE? by jack1960

Posted: 17 Jul 2012 11:01 AM PDT

Buck stops at the very top …..

YB,

This cannot happen without the PM’s knowledge. MH BOD & Khazanah pales in comparison as the clout needed to do this switch, where & when are all these sort of rubbish going to end.

If indeed its proven to be true and MH BOD continues to ignore the queries, forget the MOD & Khazanah, the PM has to answer.

Comment on CONSPIRACY or SABOTAGE? by Johan

Posted: 17 Jul 2012 09:59 AM PDT

AJ, AJ! Itu kes livery baru belum dapat sekarang lagi satu bomb!

Saya mahu lihat berapa lama AJ dan Lembaga Pengarah MAS nak buat bodoh. Ini issue amat teruk sekali. mengabaikan kepentingan MAS!

Comment on MAS Board is answerable for the change of MAS livery by MAS admirer

Posted: 17 Jul 2012 09:18 AM PDT

YB you should visit the newly refurbished Golden Lounge in Satelite building KLIA, That is an expensive downgrade. Look like you are in a hospital… what a waste. Wonder how much has been spent.

Comment on A380 ferry flight manifest by Anonymous

Posted: 17 Jul 2012 08:59 AM PDT

Who the hell is David BROWN? Sounds like the milkman, or is it the postman?

Comment on Does MAS need Martin Gilbert Barrow as an Advisor? by taloq is an idiot

Posted: 17 Jul 2012 08:50 AM PDT

MAS EVP dapat 10 free tiket 1 st class setahun ooo…perluke byk tu…byk annual leave diorang…lol.
camne le nk untung from sales..Aj tak tau le dpt brape…

Comment on AJ plugs the wrong “LEAKS”! by Hancus

Posted: 17 Jul 2012 08:47 AM PDT

What are you talking about,” problems are yesterdays problems some 30 years ago, cannot change fast a system that is so strong”, are you referring to HC? If you are, you are absolutely correct. Anybody heading HC, however “terror” they claim to be, maximum can last 3 months before they also get sucked into the HC culture, as has happened yet again to the fatty biscuit lady. For all her so-called multi-national experience, apa sudah jadi? Extend VP yang tak boleh pakai, promote a guy who has a history of tak boleh pakai tapi pandai hidup, now “reorganising” HC but still recycling the same stale wine, service delivery to other Divisions consistently terok , now during office hours for one hour in the morning got ‘pesta kuih’ – the hooray2 continues, under the previous Head, it was karaoke session for any flimsy reason, in fact, closing HC early (half day) for karaoke was common, HC staff stroll into the office at all hours (just come and observe the “activity” every morning – makan minum, chit-chat, walking to the canteen etc etc )- all very FUN, what do they care about SERVING the internal customers. That’s why it is so hard to change a system that is so strong – the rot in HC has been there for decades! Whenever top managment aks for something, for example Talent List, masa tu baru nak sibok ask staff to fill up CPNs and what not. Five years of PMS I think all the forms we fill up sudah jual kat orang jual kacang putih. Agree with “menegakkan benang basah” what happened to the CPN we all submitted like only six months ago? I suppose this time round, you ask staff to fill up, and then hire CONsutants to analyse and come up with report, right? Same thing that happened during Idris Jala’s time. Pay Hays a couple of million ringgit, they produce a report to MAS, full stop. NOTHING from that report was implemented, biasa lah with HC. So, hc staff, we are all wondering what jobs you all doing?

Comment on AJ plugs the wrong “LEAKS”! by Deaf, dumb, blind, semua boleh

Posted: 17 Jul 2012 08:20 AM PDT

wah, you got four more minutes left of your lunch break also got time to read AND write in this blog. Hope you stopped at 2.00 sharp and got back to work. Btw, why you call yourself deaf, actually you are BLIND too, if you think MAS is losing money because everyone reading this blog. Maybe not blind, just brainless!

Comment on MAS Board is answerable for the change of MAS livery by Anonymous

Posted: 17 Jul 2012 04:47 AM PDT

The whole plot is to purposely make MAS bankrupt so that some PARIAH can takeover MAS and buy them cheap. Najib! you tidor ke?

Comment on MAS Board is answerable for the change of MAS livery by goblog2

Posted: 17 Jul 2012 04:25 AM PDT

Betoi, betoi!!

Comment on MAS Board is answerable for the change of MAS livery by GE Man

Posted: 17 Jul 2012 02:32 AM PDT

AJ , this is not your grand father company , BOD is there to give the final decision on all major decision in the company affair .

Be it the logo and theme change or a 5 billion’s ringgit worth MOU / LOI maintenance contract .

I am referring this to you too, botak head Azhari . This is not your grand father company .
AJ – in Farnborough you sign a £ 1 billion contract for Trent 900 Total Care Maintenance Programm , has engineering and finance carried the evaluation and you had sought the BOD approval ??

Azhari – you issued an LOI to LHT a contract worth MYR 350 million for A330 component support , did you get BOD approval ?

How come a CEO alone can make a decision on a multi billion ringgit contract .

With you AJ and Azhari still around , as days pass by , both of you are forcing more and more poison pill force feed to MAS mouth .

Chairman Md Nor ni pulak , ingatkan sebagai chairman akal panjang lah , tapi tak sangka pendek jugak .

Berani sungguh kata Utusan mempunyai niat jahat bila menyiarkan article yang AJ akan meninggalkan MAS.

My dear chairman Md Nor , do you know who own Utusan ? If the “master” is giving a signal that AJ will leave , then he will force to leave , Lagi kita orang pun dah meluat tengok muka dia di ofis ni .Soooo much damaged done.

Rumours can only be confirm when it is officially denied .

:: cina islam | 2011 ::

Posted by Unknown | Posted on 8:05 PG

:: cina islam | 2011 ::


Enakmen hiburan: Amaran Kelantan susulan persembahan Siti Nurhaliza

Posted: 17 Jul 2012 07:25 AM PDT

27 Syaaban 1433H. [MOD] -

KOTA BHARU - Kerajaan Negeri Kelantan akan mengambil tindakan tegas terhadap mana-mana individu atau penganjur yang melanggarEnakmen Kawalan Hiburan dan Tempat-tempat Hiburan 1998 yangdikuatkuasakan di negeri itu.

Kenyataan tegas itu disuarakan berikutan kehadiran penyanyi terkemuka negara, Datuk Siti Nurhaliza ketika mengadakan persembahan terbuka di Jamuan Perdana Perayaan Hari Guru 2012 peringkat Kota Bharu, Sabtu lalu.


Pengerusi Jawatankuasa Kerajaan Tempatan, Pelancongan dan Kebudayaan, Datuk Takiyuddin Hassan berkata, pihaknya tidak akan berkompromi dengan pihak yang gagal mengikut undang-undang di bawah yang ditetapkan Kerajaan Negeri.

"Bagi kes tersebut kita memberi amaran, namun selepas ini kita tidak akan berkompromi lagi," katanya kepada pemberita selepas merasmikan Hari Majlis Daerah Ketereh-Perbandaran Islam Sempena Tahun Melawat Kelantan 2012 di sini, hari ini.

Takiyuddin mengingatkan penganjur atau individu termasuk ahli politik yang ingin membawa penyanyi-penyanyi atau selebriti di Kelantan perlulah mematuhi peraturan yang ditetapkan.
"Sebelum ini kita terima maklumat daripada penganjur program itu mengatakan majlis itu merupakan program motivasi, namun di sebalik majlis itu mereka membawa penyanyi wanita tersohor menghiburkan penonton dengan persembahan nyanyian secara terbuka.

"Ini memang satu tindakan yang menyalahi undang-undang di negeri ini, namun kita harap selepas ini perkara seumpama ini tidak berulang lagi," katanya.
Beliau berkata, pihak yang melanggar peraturan itu akan dikenakan tindakan undang-undang dan boleh dikenakan denda tidak kurang dari RM1,000 di bawahEnakmen Kawalan Hiburan dan Tempat-tempat Hiburan 1998.

Baru-baru ini majlis sambutan hari guru yang diadakan di kompleks sekolah-sekolah Jalan Wakaf Mek Zainab mendapat sambutan lebih 10,000 masyarakat sekitar dan guru-guru sekitar Kota Bharu.
Dalam pada itu, Pengarah Pendidikan Negeri, Husin Awang ketika dihubungi enggan mengulas mengenai kenyataan exco isu tersebut.

KAWALAN PERSEMBAHAN HIBURAN

3.1. Hiburan Yang Dilarang
Nama, Jenis dan kelas hiburan yang dilarang ialah Mak Yong, Menora, Wayang Kulit (tradisional), Main Puteri, Tinju Siam (Tomoi) dan Pelaga Binatang. Larangan ini meliputi semua peringkat tersebut.

3.2. Hiburan DiKawal Selia
Semua jenis dan kelas hiburan lain sama ada berbentuk atau dipersembahkan secara tradisional atau moden perlu dikawal selia tertakluk kepada ciri-ciri dan syarat-syarat berikut :

(i) Tidak melibatkan perempuan (cukup umur), lelaki menyerupai perempuan atau sebaliknya.
(ii) Tidak dipertunjukkan oleh lelaki bersama perempuan yang bercampur aduk tanpa batas syarie atau dipertunjukkan oleh perempuan yang mendedah aurat.
(iii) Tidak mengandungi kepercayaan, ucapan, bacaan dan perbuatan yang berunsur syirik, kufur, keji, lucah, mencela, memaki, fitnah, maksiat, dan sebagainya yang bercanggah dengan akidah syariah dan tatasusila Islam.
(iv) Tidak mengandungi unsur-unsur kafir seperti pemujaan roh, semangat, hantu syaitan, jin dan tempat yang dianggap keramat seperti kubur dan sebagainya.
(v) Tidak mengandungi unsur-unsur penghinaan, celaan, cacian, perkelahian, pergaduhan dan memecah belah perpaduan ummah.
(vi) Tidak merosak nyawa, akal, keturunan, kemudaratan tubuh badan dan harta benda individu dan awam.
(vii) Tidak mengandungi unsur-unsur perjudian atau pertaruhan yang melibatkan untung rugi.
(viii) Tidak mengganggu ketenteraman rumah ibadah Islam dan masyarakat awam.
(ix) Tidak mengandungi unsur-unsur penyeksaan kepada binatang-binatang atau memusnahkan tumbuh-tumbuhan kecuali yang dihalalkan oleh syariah Islam.
(x) Tidak mendorong kepada perbuatan syirik, kufur, mungkar, maksiat, pergaduhan dan memusnahkan harta benda serta kemudahan awam.
(xi) Tidak melalaikan daripada melaksanakan tanggungjawab atau kewajipan terhadap Allah, diri sendiri, keluarga, masyarakat dan umum.
(xii) Tidak mengandungi unsur-unsur sihir dan penipuan. - SH

Bukan SK Seksyen 19 Shah Alam sahaja miskin

Posted: 17 Jul 2012 07:04 AM PDT

27 Syaaban 1433H. [MOD] -

Najib ni macam nak jatuh sangat. Sebelum jatuh lebih baik habiskan betul-betul wang negara. Antaranya bagi duit pancing undi. Buat projek, bagi komisen kroni dan macam-macam lagi.

Tiba-tiba jabatan kerjaan dah tak ada duit nak beli alat tulis. Bukan di Sekolah Kebangsaan Seksyen 19 Shah Alam saja. Tapi jabatan-jabatan lain pun sama. Yang paling ketara ialah keperluan alat tulis.

Kalau di hospital kerajaan ubat pun dah berkurangan. Doktor tulis 3 bulan, dibekalkan 1 bulan sahaja. Kadang-kadang ubat putus bekalan. Yang kena marah orang yang duduk di kaunter hadapan.

Rakyat jangan lagi jadi khayal dengan gula-gula BN. Keperluan asasi jabatan kerajaan pun dah tak ada atau berkurangan. Tak pecaya, tanyalah rakan-rakan yang kerja dengan jabatan kerajaan.

harakahdaily/-

‘Mengapa tiada tindakan ke atas Papagomo’

Posted: 17 Jul 2012 06:59 AM PDT

27 Syaaban 1433H. [MOD] -

BALIK PULAU - Naib Presiden PKR, Nurul Izzah Anwar melahirkan kebimbangan kerana tiada tindakan diambil terhadap pengendali blogger pro-Umno termasuk Papagomo yang menurutnya menyebarkan fitnah terhadap pimpinan Pakatan Rakyat (PR) selama ini.

Beliau berkata ini bukanlah kali pertama penyebaran fitnah dilakukan, namun masih dibiarkan tanpa apa-apa tindakan.

"Tambahan pula Polis Diraja Malaysia (PDRM) mengesahkan tiada laporan yang diterima setakat ini," katanya kepada media selepas menghadairi jamuan teh di sini petang ini.

Beliau yang juga Ahli Parlimen Lembah Pantai diminta mengulas laporan blog yang menyebut kononnya seorang lagi siswa membuat laporan polis di kawasan utara kerana diliwat oleh Ketua Pembangkang, Datuk Seri Anwar Ibrahim baru-baru ini.

Nurul Izzah berkata, sampai bila pimpinan PR termasuk bapanya, Anwar dan Ketua Menteri Pulau Pinang, Lim Guan Eng akan terus dituduh dengan pelbagai dakwaan yang tidak berasas.

"Awak tahu siapa dia, sampai terpaksa dijemput oleh Kementerian Pertahanan untuk membuat lawatan dan masuk ke dalam kapal selam.

"Kerajaan wajib melakukan sesuatu secepat mungin dan tidak membiarkan perkara seperti itu berlarutan. Jika tidak nampak sangat blogger seperti ini digunakan oleh pihak tertentu untuk menyerang pimpinan pembangkang," katanya.

Ditanya mengenai Pilihan Raya Umum ke-13 (PRU13), beliau menganggap dirinya sebagai askar dan akan patuh kepada arahan parti.

"Jika mereka arah saya bertanding, saya akan bertanding. Jika tidak, saya akan patuh apa sahaja keputusannya," katanya.

Ditanya sama ada akan mempertahankan kerusi Parlimen Lembah Pantai atau beralih kepada Dewan Undangan negeri (Dun), beliau berkata, tunggulah keputusannya nanti.

"Tak payah tanya banyak-banyaklah. Mari kita makan durian," katanya.

sinar harian/-

Syabas gagal, Selangor ambil alih tepat pada masa

Posted: 17 Jul 2012 06:06 AM PDT

27 Syaaban 1433H. [MOD] -

KUALA LUMPUR: Senator Pakatan Rakyat menyokong penuh keputusan Kerajaan Negeri Selangor untuk mengambil alih pengurusan operasi Syarikat Bekalan Air Selangor Sdn Bhd (Syabas).

Senator Syed Hussein Ali daripada PKR berkata, keputusan Menteri Besar Selangor, Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim tepat pada masanya kerana Syabas gagal menguruskan air di negeri itu.

"Apa yang dikatakan krisis air di Selangor boleh dipertikai kerana bekalan air di kawasan simpanan air masih mencukupi.

"Kerajaan Pusat sengaja menjadikan isu air ini sebagai alat politik untuk merampas Selangor," kata beliau pada sidang media di lobi Parlimen hari ini.

Beliau juga tidak bersetuju dengan cadangan Kerajaan Pusat untuk meneruskan pembinaan Langat 2 yang menyediakan air mentah daripada Pahang.

Ini kerana katanya, kos pembinaan loji tersebut akan menggunakan wang rakyat.

"Walaupun kerajaan kata mereka akan biayai kosnya, tapi kerajaan negeri juga terpaksa membayar RM60 juta 'royalti air' setiap tahun kepada Pahang bagi air mentah tersebut. Ini melibatkan wang rakyat.

"Bagaimana kerajaa negeri mahu beri air percuma jika terpaksa tanggung kos ini," katanya.

Sementara itu, seorang lagi senator daripada PKR, Syed Shahrir menegaskan, masalah sebenar bukan kekurangan air mentah sebaliknya Syabas gagal merawat air mentah menyebabkan air bersih tidak dapat dibekalkan kepada penduduk negeri itu.

"Syabas yang bertanggungjawab kerana bersikap acuh tak acuh dalam operasi merawat air. Air mentah ada tapi tak diselenggara.

Menurutnya juga, Syabas didapati menanggung hutang sebanyak RM2.8 bilion.

Angka ini merupakan jumlah yang harus dibayar kepada kepada operator rawatan air.

Syabas sebelum ini bercadang melaksanakan catuan air di Kuala Lumpur, Hulu Langat dan Klang.

Namun perkara itu belum dimaklumkan kepada kerajaan negeri.

harakahdaily/-

Ada pejawat awam rugi akibat gaji SSM 2012

Posted: 16 Jul 2012 09:54 PM PDT

27 Syaaban 1433H. [MOD] -

Salam, Admin tertarik dengan luahan seorang kawan yang merupakan penjawat awam baru-baru ini tentang Kenaikan Gaji Tahunan (KGT) tahun 2012, yang menyatakan ada pihak dari kakitangan awam yang rugi dari kenaikan tersebut.

Oleh sebab itu Admin membuat keputusan untuk menulis tentang perkara ini bagi mendapatkan penjelasan yang tepat tentang perkara ini (daripada sesiapa sahaja, termasuk anda sebagai pembaca).

Rugi yang dimaksudkan di sini ialah, terdapat perbezaan kenaikan gaji bagi senior dan junior di dalam skim SSM yang menyebabkan ada kakitangan mendapat jumlah gaji lebih sedikit, walaupun hakikatnya beliau lebih kanan dan lebih tinggi senioritinya.

Contohnya adalah seperti dalam jadual di bawah (Ali intake Okt 2008 dan Ahmad intake Mac 2009):

Klik pada jadual untuk paparan lebih besar

* Kalau dilihat daripada segi perkiraan gaji, seolah-olah Ahmad adalah lebih kanan berbanding Ali walaupun secara dasarnya Ali adalah kanan daripada Ahmad.

* Perbezaan senioriti gaji Ali berbanding Ahmad hanya 3 bulan, iaitu pada bulan Oktober, November & Disember berbanding Ahmad yang melebihi gaji sepanjang Januari – September iaitu sebanyak 9 bulan.

* Kalau dilihat Gross income antara Ali & Ahmad setahun, ternyata Ahmad melebihi daripada Ali.

* Impak gaji senioriti akan terlibat bagi KGT pada bulan 7 & 10.

* Impak ini juga akan terlibat secara menyeluruh ke semua penjawat bagi semua skim.

harakahdaily/-

Cipta peralatan kecergasan dengan kayu

Posted: 16 Jul 2012 09:49 PM PDT

27 Syaaban 1433H. [MOD] -

TITOV melihat anaknya menguji salah satu peralatan kecergasaan yang diciptanya di pekarangan rumah mereka di Novopyatnitskoye kelmarin.

MOSCOW - Seorang ahli psikologi lulusan Universiti Negeri Leningrad, Valery Titov mencipta lebih 20 peralatan kecergasan dengan menggunakan kayu.

Peralatan itu dihasilkan dengan menggunakan kayu pain Angara dan cedar tanpa sebarang komponen logam.

Titov yang berusia 63 tahun yang merupakan seorang penternak lebah tinggal di Novopyatnitskoye, 120 kilometer ke timur bandar Krasnoyarsk, Rusia.

Menurutnya, buat masa ini, tiada pelabur dan ahli perniagaan yang berminat dengan ciptaannya itu. - Reuters

Flashmob mahasiswa bebas 45 tahanan ISA esok

Posted: 16 Jul 2012 09:38 PM PDT

27 Syaaban 1433H. [MOD] -

KUALA LUMPUR: Solidariti Mahasiswa Malaysia (SMM) akan mengadakan satu siri 'Fllashmob' di ibu negara berhubung isu ISA yang tidak lagi selesai sehingga hari ini walaupun PM telah mengumumkan pemansuhan akta yang lebih bersifat 'zalim' itu sejak September tahun lalu lagi.

Pengerusinya, Safwan Anang (gambar) berkata, mahasiswa tetap dengan pendirian bahawa selagi Kem Tahanan Kamunting masih dibuka selagi itu kerajaan hanya retorik dengan janji manis.

Tegasnya, SMM berpendirian bahawa rakyat harus terus bangkit menolak penggunaan akta 'menahan orang tanpa bicara' ini. Ini adalah disebabkan kerajaan sehingga sekarang hanya mampu bermain dengan janji-janji manis dengan kononnya ingin menghapuskan undang-undang yang bersifat kuno walaupun dengan menggantikannya pula dengan undang-undang yang lebih ketat antaranya seperti akta himpunan aman.

"Mahasiswa merasakan perkara ini harus diceritakan kepada seluruh rakyat Malaysia tentang apakah perkara sebenar yang sedang berlaku," ujarnya dalam satu kenyataan.

Beliau berkata, rakyat perlu tahu bahawa sehingga sekarang masih ada lagi dari kalangan rakyat Malaysia sendiri yang ditahan di bawah ISA.

SMM juga, ujarnya berpendirian tegas dalam isu pemansuhan ISA terutama apabila respons menteri yang bertanggungjawab penuh dalam mempertahan akta zalim ini hanyalah dilihat sebagai sindiran kepada tahanan dan mereka yang turut membantah akta ISA.

"Menteri seperti ini lebih baik meletakkan jawatan daripada terus menzalimi rakyat sendiri," katanya.

Justeru, tambah beliau SMM menyeru kepada seluruh mahasiswa dan rakyat Malaysia yang cakna dengan isu itu untuk sama-sama turun ke Flashmob Mahasiswa Bebaskan 45 Tahanan ISA esok, 17 Julai jam 12 tengah hari di Kuala Lumpur Sentral.

"Kami juga menjemput seluruh rakan-rakan media untuk turut bersama esok. Kita sampaikan mesej penting ini kepada seluruh rakyat Malaysia!" katanya.

harakahdaily/-

Tiada air percuma jika laksana Langat 2

Posted: 16 Jul 2012 08:52 PM PDT

27 Syaaban 1433H. [MOD] -

SHAH ALAM: Exco kerajaan negeri Selangor mendakwa, rakyat Selangor bakal hilang hak air percuma sekiranya projek Langat 2 diteruskan.

Ini kerana kos pembinaannya terlalu tinggi dan bakal dibebankan kepada pengguna selepas ini, kata Dr Dr. Xavier Jayakumar (gambar) dalam kenyataannya.

Dr. Xavier memberikan tujuh sebab penting mengenai projek Langat 2 iaitu:-

1) Kos penyaluran air mentah dari Pahang ke Selangor dan Pembinaan Loji Langat 2 adalah bernilai RM8.65 Bilion.

2) Walaupun dana keseluruhannya ditanggung sepenuhnya oleh kerajaan Persekutuan tetapi sumber dana tersebut diperolehi dari pinjaman dari Japan International Cooperation Agency (J.I.C.A) dari Negara Jepun.

3) Bagi membayar bagi kos projek, kerajaan Pusat (melalui pembekal dan pengedar air tunggalnya, iaitu Syarikat Bekalan Air Selangor (Syabas) tiada pilihan lagi melainkan mengenakan kadar tariff (harga air) yang tinggi kepada pengguna iaitu rakyat Selangor, Wilayah Persekutuan dan Putrajaya.
(Kita menjangkakan bahawa harga akan akan meningkat sehingga 70% selepas Loji Langat 2 siap sepenuhnya dijangka pada tahun 2014)

4) Sekiranya kenaikan air tersebut berlaku dimana rasionalnya untuk memberikan 20 meter padu Air Percuma kepada rakyat Selangor dan pengguna-pengguna yang lain.

5) Harus juga diingat bahawa Syabas adalah sebuah syarikat korporat swasta yang berorientasi 'keuntungan' (Profit making company) dan kita tidak nampak Syabas mampu mengorbankan keuntungannya bagi tujuan tersebut.

6) Syabas juga dilaporkan menanggung hutang bernilai RM2.8 bilion kepada operator loji rawatan air dan dalam keadaan kewangannya yang meruncing ini maka adalah sukar untuk Syabas memberikan Air Percuma.

7) Harus diingat bahawa rekod kami menunjukkan bahawa kerajaan Negeri membelanjakan RM144 juta setahun bagi pemberian 20 meter padu Air Percuma kepada Rakyat Selangor .

Beliau mengulas kenyataan Datuk Noh Omar, Menteri Pertanian Asas Tani merangkap Timbalan Pengerusi UMNO Selangor yang mengatakan bahawa rakyat Selangor akan terus diberikan air percuma sekiranya Barisan Nasional berjaya merampas Selangor dalam PRU 13 yang akan datang.

"Saya ingin menegaskan bahawa kenyataan Noh Omar itu tidak berasas dan merupakan retorik politik," katanya.

Berdasarkan fakta-fakta di atas, katanya, jelaslah Noh Omar hanya bercakap kosong, sekadar menabur gula-gula politik bagi mengaburi mata rakyat Selangor.

harakahdaily/-

Lelaki Israel bakar diri

Posted: 16 Jul 2012 08:49 PM PDT

27 Syaaban 1433H. [MOD] -

TEL AVIV – Seorang penunjuk perasaan Israel membakar dirinya dalam satu perhimpunan dan detik mencemaskan itu juga sempat dirakamkan oleh jurugambar serta kamera stesen televisyen yang membuat liputan protes tersebut.

Lelaki berumur 40-an itu dipercayai mencurahkan cecair mudah terbakar ke atas badannya sebelum membakar diri di hadapan orang ramai yang terkejut dengan tindakannya.

Penunjuk perasaan lain yang berada berdekatan lelaki tersebut cuba memadamkan api tersebut menggunakan air dan baju mereka.

Perhimpunan pada malam Sabtu lalu, di ibu negara, Tel Aviv, diadakan sebagai menandakan ulang tahun pertama demonstrasi besar-besaran di Israel bagi menentang kos hidup yang tinggi di negara rejim Zionis itu, tahun lalu.

Lelaki itu meninggalkan sepucuk surat mempersalahkan kerajaan Israel di atas masalah kewangan yang dihadapinya.

Dia kini sedang dirawat di hospital selepas melecur teruk.

sinar harian/-

Wanita PR lancar Agenda Wanita Malaysia

Posted: 16 Jul 2012 08:08 PM PDT

27 Syaaban 1433H. [MOD] -

KUALA LUMPUR: Wanita Pakatan Rakyat hari ini melancarkan Agenda Wanita Malaysia (AWM) merangkumi dasar bersama mencakupi aspek perundangan, kelangsungan hidup yang berkualiti, ekonomi, pendidikan dan kesejahteraan sosial dan agenda wanita muda.

AWM menekankan tiga elemen utama iaitu pemberdayaan, pengiktirafan dan pelaksanaan.

Bagi mencapai matlamat ini, AWM berhasrat menubuhkan Pusat Sokongan Wanita Bersepadu (PADU) di peringkat nasional bagi merealisasikan keberkesanan undang-undang yang merangkumi penubuhan baru dan pemberdayaan pusat krisis sedia ada, penambahan pusat kaunseling dan pemberdayaan NGO yang mendokong usaha ini.

Dalam satu kenyataan bersama yang ditandatangani Ketua Dewan Muslimat PAS Pusat, Siti Zailah Mohd Yusof, Ketua Wanita PKR, Zuraida Kamaruddin dan Ketua Wanita DAP Kebangsaan, Chong Eng, mereka berkata, penubuhan Pusat Wanita Berdaya ( PWB ) sangat penting bagi melahirkan golongan wanita yang berkemahiran, berilmu dan berdaya saing dalam masyarakat.

Wanita Pakatan Rakyat juga berhasrat memperkenalkan Caruman Wanita Nasional sebanyak RM50 sebulan daripada Pakatan Rakyat khusus sebagai pengiktirafan terhadap peranan wanita di dalam masyarakat.

"Kita mempercayai bahawa bantuan jika diberi tidak boleh berbentuk sekali sekala tetapi bantuan perlu bersifat membina dan berterusan," kata kenyataan itu.

Selain itu, caruman sebanyak RM10 sehingga RM100 digalakkan diberi oleh para suami kepada isteri setiap bulan sebagai tabung simpanan hari tua, skim perubatan wanita dan tabung bantuan musibah apabila berlaku bencana, kemalangan atau kematian.

"Sesungguhnya, AWM yang kita lampirkan ini adalah cerminan harapan dan pelan bertindak Wanita Pakatan Rakyat melihat perlu dilaksanakan kelak diperingkat persekutuan.

"Kelak agenda yang kita mahu warwarkan bukan setakat pelan dan dasar yang menggubal tetapi kita mahu agenda yang menerapkan falsafah dan membudayakan agenda wanita di peringkat nasional dengan jelas," kata kenyataan itu.

harakahdaily/-

PAS dakwa PM tandatangan surat pecat KP JPA

Posted: 16 Jul 2012 08:01 PM PDT

27 Syaaban 1433H. [MOD] -

PAS mendakwa Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak sendiri menandatangani surat penamatan perkhidmatan Tan Sri Abu Bakar Abdullah sebagai ketua pengarah Jabatan Perkhidmatan Awam (JPA) yang menimbulkan kontroversi baru-baru ini.

Naib presidennya Datuk Mahfuz Omar berkata, beliau kini sudah membaca dan mempunyai salinan surat itu bagi membuktikan dakwaannya.

"Ada salinan surat itu kepada saya. Saya tidak boleh tunjuk... Kalau beliau nak nafi, nafilah.

"Siapa tandatangan, dia kena jawablah," dakwa anggota Parlimen Pokok Sena itu dalam sidang media di lobi Parlimen di ibu negara hari ini.

Ditanya Malaysiakini selepas itu, Mahfuz menjelaskan, kandungan surat Najib itu antaranya menyatakan penamatan tugas Abu Bakar dibuat berdasar Perkara 49 Peraturan Pegawai awam dan Tatatertib (kelakuan dan tatatertib).

Apakah kepentingan awam yang dimaksudkan?

Tiada penjelasan lanjut berhubung perenggan yang dirujuk itu, tambah Mahfuz lagi.

Tandatanya penamatan tugas itu bermula apabila Ketua Setiausaha Negara Datuk Seri Ali Hamsa sebelum ini dilapor berkata bukan beliau menandatangani surat penamatan tugas Abu Bakar.

Bercakap dalam sidang media di lobi parlimen di ibu negara hari ini, Mahfuz juga memberitahu beliau telah menyerahkan surat menuntut penjelasan Najib berhubung isu tersebut melalui Menteri Di Jabatan Perdana Menteri Datuk Seri Nazri Aziz.

Surat itu antaranya membangkitkan penamatan Abu Bakar berdasarkan Peraturan 49 yang melibatkan isu "atas kepentingan awam serta gagal tapisan keselamatan".

"Persoalan yang timbul apakah maksud kepentingan awam serta keselamatan negara yang membolehkan peraturan tersebut digunakan dalam penamatan perkhidmatan Abu Bakar sebagai ketua pengarah perkhidmatan awam?" soalnya.

Surat itu juga mendesak Najib menjelaskan jenis kesalahan jenayah keselamatan yang dilakukan oleh Abu Bakar.

malaysiakini/-

Mubarak diarah kembali ke penjara

Posted: 16 Jul 2012 07:52 PM PDT

27 Syaaban 1433H. [MOD] -

Kaherah: Ketua pendakwa Mesir semalam mengarahkan bekas Presiden Hosni Mubarak yang disabitkan bersalah kembali ke penjara selepas hampir sebulan selepas dipindahkan ke hospital tentera selepas dilaporkan diserang angin ahmar.

Abdel Meguid Mahmud mengeluarkan arahan untuk memindahkan Mubarak dari Hospital Tentera Maadi ke hospital penjara Tora selepas kesihatannya semakin pulih, kata pejabat pendakwa dalam satu kenyataan. Pada 4 Julai lalu, Mahmud mengarahkan pembentukan jawatankuasa pakar perubatan meneliti kesihatan Mubarak, 84, dan memastikan sama ada beliau boleh dipindahkan semula ke penjara, kata timbalan ketua pendakwa, Adel al-Saeed.

Doktor bersetuju kesihatan Mubarak kini stabil dengan ubat dan dianggap baik untuk seseorang pada usianya, kata Saeed.

Jawatankuasa berkenaan mendapati tiada alasan untuk Mubarak kekal di Hospital Tentera di Maadi atau hospital lain dengan kemudahan khas, tambahnya.

Kesihatan Mubarak tidak menentu berikutan pemindahannya ke hospital pada 19 Jun lalu. –AFP

Apa punca Muhyiddin sampai takut Gelang Patah pun jatuh ke tangan PR?

Posted: 16 Jul 2012 07:44 PM PDT

27 Syaaban 1433H. [MOD] -

Malaysiakini melaporkan:
Tan Sri Muhyiddin Yassin mahu BN Gelang Patah berusaha habis-habisan dalam mempertahankan kerusi Parlimen Gelang Patah pada Pilihan Raya Umum ke-13 (PRU13) yang menurutnya akan berlangsung "tidak lama lagi."

Timbalan perdana menteri merangkap timbalan pengerusi BN berkata kerusi Parlimen Gelang Patah perlu dipertahankan kerana ia menempatkan pusat pentadbiran kerajaan negeri Johor iaitu Nusajaya.

"Saya meminta setiap anggota Umno bahagian Gelang Patah dan anggota komponen BN mempertahankan habis-habisan Parlimen Gelang Patah. Tidak ada masa untuk istirahat lagi, kita kena kerja keras 24 jam sehari untuk memastikan kemenangan (BN)," katanya hari ini. - Mkini.

Kalau tengok ke jumlah majoriti yang calon BN menang masa PRU12 dulu tak berapa sesuai Muhyiddin sampai kena kata dia mau BN Gelang Patah berusaha habis-habisan mempertahankan kerusi parlimen Gelang Patah. Majoriti 8.851 undi bukannya sikit. Kalau di bawah 1,000 undi patut la kut Muhyiddin kata macam tu.

Tapi itulah sebenarnya realiti di Johor sekarang ni. Kalau majoriti bawah 10,000 pun Muhyiddin dah tak sedap hati maknanya memang tak mustahil macam kata sebilangan penganalisa politik yang Johor akan dilanda tsunami politik masa PRU13 nanti.

Kalau tengok keputusan pilihanraya kat bawah ni mungkin hangpa akan manpak sesuatu.

[Sumber: Hrkh Cetak]
Dari majoriti 31,666 undi masa PRU11 boleh berkurang kepada cuma 8,851 udi masa PRU12. Itu dalam keadaan pengundi cina masih ramai mengundi calon BN, tak macam di Selangor dan Perak masa PRU12.

Kalau betul pengundi cina akan undi calon PR sehingga ke 90%, memang kompom Gelang Patah pun akan jatuh ke tangan PR pada PRU13 nanti. Dengan peratus pengundi cina lebih 50% memang patut sangat Muhyiddin susah hati dengan Parlimen Gelang Patah.

Lagi satu, yang mungkin jadi penyebab Muhyiddin Yasin tak sedap duduk dengan Gelang patah ni pasai ada jugak khabar angin yang kata ada kemungkinan Salahuddin Ayub akan bertanding di Parlimen Gelang Patah. Walaupun masa PRU12 dulu kerusi ni calon dari PKR yang bertanding tak mustahil PAS dan PKR akan bertukar kerusi.

Selain dari tu ada jugak khabar angin yang kata Salahuddin Ayub akan bertanding di Dun Nusajaya. Kalau Salahuddin bertanding di Dun Nusajaya tentu punya akan bagi kesan kepada Parlimen Gelang Patah pasai Dun Nusajaya di bawah Parlimen Gelang Patah.

Walaupun penchachai Umno dok kata Salahuddin Ayub di halau dari Kelantan dan akan 'terbunuh' di johor tapi tu tak lebih dari sekadar usaha depa nak spin. Yang sebenarnya Umno Johoe memang cukup rasa tergugat dengan keputusan Salahuddin Ayub balik bertanding di negeri kelahiran dia tu.

Sebenarnya bukan takat Gelang Patah saja yang Muhyiddin tak senang duduk tapi ada 8 lagi kerusi parlimen yang pengundi melayu bawah 50% yang berpotensi untuh calon BN kalah.

Itu tak termasuk lagi 8 kerusi ang pengundi melayu di bawah 55% yang jugak berpotensi untuk Pakatan Rakyat menang. Nak tau detail pasai kerusi-kerusi tu siap dengan analisa politik Johor dari kacamata PAS hangpa boleh baca dalam Harakah cetak edisi terbaru (16-19 Julai)

harakahdaily/-

3 pelajar Malaysia selamat dalam kebakaran

Posted: 16 Jul 2012 07:36 PM PDT

27 Syaaban 1433H. [MOD] -

PASUKAN bomba Ames bertungkus-lumus memadamkan kebakaran di South Meadow Apartments, semalam. - AGENSI
NEW YORK 16 Julai - Tiga pelajar Malaysia berjaya menyelamatkan diri dalam kebakaran di sebuah blok pangsapuri di South Meadow Apartments, di bandar raya Ames, Iowa, kira-kira 1,900 km dari sini, awal pagi semalam.

Mohamad Khairi Zulkarnian, Mohd Aminuddin Hamid dan Mohd Khairi Ismail yang kesemuanya berusia 21 tahun adalah pelajar tahun dua kursus kejuruteraan di Iowa State University.

Mohamad Khairi ketika dihubungi Bernama di sini berkata, mereka kini tinggal sehelai sepinggang selepas hanya sempat menyelamatkan telefon bimbit dan dompet masing-masing dalam kejadian pada pukul 6 pagi itu.

"Ketika kejadian kami sedang tidur apabila dikejutkan dengan ketukan kuat di pintu rumah yang disertai arahan selamatkan diri menyebabkan kami bergegas bangun dan keluar dari unit kediaman itu," katanya.

Katanya, sebelum kejadian mereka bertiga mengadakan sesi mentelaah bersama.

Katanya, beliau tinggal di situ bersama Mohd Aminuddin dan Hazwan Izzudin yang pulang bercuti di tanah air, sementara Mohd Khairi pula tinggal di tempat lain, namun datang menginap di rumahnya sejak beberapa hari lepas.

Terdapat 17 pelajar Malaysia tinggal di kompleks perumahan itu, tetapi kebanyakan mereka sedang bercuti di tanah air atau melancong di sekitar Amerika Syarikat, katanya.

Menurut Mohamad Khairi, kediaman mereka rosak paling teruk berbanding unit lain.

Sementara itu, portal berita Iowa State Daily.com melaporkan kira-kira 100 orang tinggal di pangsapuri 56 unit berkenaan, namun tiada kecederaan dilapor dalam kejadian tersebut.

Laporan itu juga menyebut kebakaran dipercayai bermula dari garaj di bahagian bawah apartmen.

Laporan itu juga memetik pegawai perhubungan awam untuk bandar raya Ames, Susan Gwiasda sebagai berkata, kebakaran berjaya dikawal pada pukul 9 pagi, namun bomba berada di lokasi kejadian sepanjang hari bagi memantau situasi. — BERNAMA

Patutlah 30,000 hadir dalam 1M4U.. ada kerahan tenaga rupanya.. lihat buktinya..

Posted: 16 Jul 2012 07:27 PM PDT

27 Syaaban 1433H. [MOD] -

semua sedia maklum bahawa kerahan tenaga adalah satu perkara yang diamalkan dan diwajibkan ke atas semua kaum lelaki yang merupakan warganegara Singapura.

Di negara tersebut setiap lelaki warganegara mereka yang mencecah usia 18 tahun akan dikerah menjalani khidmat sepenuh masa dalam Perkhidmatan Negara (National Service) selama dua tahun.

Ianya penting untuk keselamatan negara mereka disebabkan faktor jumlah penduduk yang kecil jika dibandingkan dengan negara-negara jiran mereka.

Tahukah anda bahawa 'Kerahan Tenaga' ini juga terpaksa diwujudkan di Malaysia di bawah pentadbiran Najib?

Menariknya di negara kita ini bukan belia yang berusia 18 tahun ke atas yang dikerah tetapi Kakitangan Kerajaan, Pelajar-pelajar dan juga sesiapa sahaja yang perlu akan dikerah.

Malangnya ianya tidak langsung membawa sebarang faedah kepada negara, faedahnya hanya untuk pemimpin-pemimpin terbabit sahaja.

Selain Najib yang sering menggunakan kaedah ini untuk menampakkan kepada umum bahawa majlis yang dihadirinya mendapat sambutan meriah, Mukhriz dan Muhyiddin juga mempraktikkan kaedah yang sama.

Dimana Muhyiddin suatu masa dulu telah mengerahkan setiap Syarikat menghantar sekurang-kurangnya 200 orang kemajlisnya – sila baca di ( SINI )

Manakala Mukhriz pula yang dikatakan terdesak untuk menjadi MB Kedah telah mengerahkan seluruh pelajar UiTM Pulau Pinang yang dilahirkan di Kedah untuk hadir ke majlisnya – sila lihat di ( SINI )

Meskipun kerahan tenaga yang dilakukan oleh Najib pada perasmian Hari Kooperasi Negara di Bukit Jalil telah memalukannya dimana para pelajar yang dikerah telah membuat bising ketika beliau berucap dan orang ramai yang dikerah hadir keluar ketika Najib berucap – sila lihat video di ( SINI )

Najib tidak berputus asa.. lagi satu kerahan tenaga dilakukan olehnya..

Media-media yang dikuasai Kerajaan UMNO/BN melaporkan..

Program 1Malaysia 4Youth telah berjaya dilangsungkan semalam dengan kehadiran lebih kurang 30,000 belia yang hadirnya daripada pelbagai sektor seperti RELA, JPAM, sekolah-sekolah, persatuan belia, agensi kerajaan, pertubuhan bukan kerajaan dan lain-lain malah ada juga yang hadir secara individu.

Sesuai dengan gelaran 'Bapa Pengumuman Negara' yang diberikan kepadanya, Najib telah mengumumkan sebanyak RM100 Juta akan disalurkan dalam bentuk geran kepada pertubuhan-pertubuhan belia..

Yang pasti.. Kroni akan gembira.. belia tetap ternganga..

Untuk mendapatkan jumlah kehadiran seramai 30,000 orang seperti yang dilaporkan oleh media dikawal Kerajaan UMNO/BN itu, Najib terpaksa menjalankan kerahan tenaga sekali lagi.

Najib terpaksa menyediakan 'T' Shirt, makan minum dan pengangkutan secara percuma (ditanggung oleh rakyat jelata) untuk merialisasikannya.

Dokumen yang didedahkan menunjukkan Kolej Komuniti sahaja telah dipaksa mengerahkan sekurang-kurangnya 1,000 pelajar untuk menyertai program Najib 1M4U itu.

Itu kerahan untuk Kolej Komuniti.. sudah tentu kerahan tenaga ini juga telah dipraktikkan terhadap sektor RELA, JPAM, sekolah-sekolah, persatuan belia, agensi kerajaan dan pertubuhan bukan kerajaan.

harakahdaily/-

Debat Sinar Harian Khamis ini temukan Nasrudin-Fathul Bari

Posted: 16 Jul 2012 07:13 PM PDT

27 Syaaban 1433H. [MOD] -

SHAH ALAM - Debat Sinar Harian kali ketiga berlangsung Khamis ini - mengupas topik PRU13: Orang Muda Pilih Siapa – isu yang pastinya menjadi tumpuan kebanyakan pihak yang dekat dengan dunia politik.

Penasihat Eksekutif Editorial Sinar Harian, Datuk Abdul Jalil Ali berkata, topik itu dipilih mengambil kira perkembangan semasa menjelang Pilihan Raya Umum ke-13 (PRU13) khususnya yang berkaitan dengan kepentingan penyertaan golongan muda dalam pilihan raya umum.

"Sebagaimana dua debat sebelum ini, kami melihat pembahas yang ditemukan kali ini akan membincangkan topic yang amat menarik ini dengan membina dan konstruktif, mewakili dua aliran ideologi yang berbeza," kata beliau.

Debat Sinar Harian kali ini, yang akan berlangsung pada jam 5 petang di Auditorium Kumpulan Media Karangkraf di sini, akan dijayakan oleh Ketua Pemuda Pas, Nasrudin Hassan Tantawi dan Pengerusi Jawatankuasa Kerja Sekretariat Ulama Muda Umno, Fathul Bari Mat Jahaya.

Seperti dua debat sebelum ini, program kali ini juga atas jemputan sahaja, kata Abdul Jalil.

"Oleh itu, kami berharap mereka yang menerima jemputan akan berada awal pada hari debat akan dilangsungkan," katanya lagi.

Namun katanya, mereka yang tidak berkesempatan mengikutinya secara langsung boleh menonton rakaman menerusi saluran Astro Awani, Bernama Radio 24 dan mobtv mulai jam 9 malam pada hari debat.

Debat berkenaan akan dikendalikan oleh Pensyarah Jabatan Pengajian Strategik dan Antarabangsa, Fakulti Sastera dan Sains Sosial, Universiti Malaya, Prof Datuk Mohamad Abu Bakar.

Mereka yang ingin mengemukakan soalan kepada kedua-dua pendebat itu, boleh menyalurkannya ke akaun https://twitter.com/#!/sinaronline atau http://www.facebook.com/SinarHarian atau e-mel editor.online@sinarharian.com.my.

sinar harian/-

Hanya mahu duit janda

Posted: 16 Jul 2012 07:08 PM PDT

27 Syaaban 1433H. [MOD] -

KUALA LUMPUR: Impian indah seorang janda beranak tiga untuk melangsungkan perkahwinan yang dirancangkan bulan ini musnah selepas teman lelakinya bukan sekadar menghilangkan diri, malah turut melarikan wang RM30,000 miliknya.

Wanita berusia 29 tahun itu menyerahkan RM30,000 ketika kali terakhir berjumpa lelaki terbabit di Jalan Yap Kwan Seng, di sini, pada 29 dan 30 Jun lalu dan wang berkenaan kononnya untuk membeli barang hantaran serta urusan majlis perkahwinan mereka.

Mangsa yang hanya mahu dikenali sebagai Shanti, 29, berkata, dia bersedia menyerahkan wang berkenaan pada dua pertemuan berkenaan kerana yakin dengan kesungguhan teman lelakinya itu mahu memperisterikannya walaupun mereka baru sebulan berkenalan.

Shanti berkata, dia mengenali lelaki berusia 20-an itu melalui seorang rakan dan bersetuju berkahwin selepas tertarik sikapnya mengambil berat terhadap dirinya serta anak-anak.

"Kami bertemu buat kali pertama pada akhir Jun lalu dan dalam pertemuan itu, dia menyatakan jatuh cinta pandang pertama terhadap saya dan mahu mengambil saya sebagai isteri.

METRO/-

Mayat dua wartawan Iraq yang dibunuh di Syria dikeluarkan

Posted: 16 Jul 2012 06:57 PM PDT

27 Syaaban 1433H. [MOD] -

BAGHDAD: Mayat dua wartawan Iraq yang ditikam dan ditembak mati di Damsyik, diserahkan kepada pos sempadan Syria hari ini, kata pegawai tempatan.

"Dua wartawan Iraq, Ali Juburi al-Kaabi dan Falah Taha, dibunuh dengan pisau dan peluru di kawasan Jaramana," kata Komander Iraq pos sempadan Al-Waleed, Kolonel Abdelbasit al-Hilo, yang merujuk kepada pinggir bandar Damsyik. "Pasukan polis dan perisik Syria menyerahkan mayat wartawan itu bersama laporan perubatan hospital kepada pos sempadan Al-Waleed, hari ini. Mereka dipercayai dibunuh kelmarin," katanya. - AFP

Paycomm gagal bayar RM2.9 juta kepada pekerja

Posted: 16 Jul 2012 08:39 AM PDT

26 Syaaban 1433H. [MOD] -

KUALA LUMPUR: Paycomm gagal membayar sebanyak RM2.9 juta baki gaji bulan Jun dan Julai 2010 dan faedah penamatan kerja disebabkan kedudukan syarikat sedang dalam proses penggulungan.

Arahan bayar itu dikeluarkan selepas tuntutan pekerja dibicarakan dan perintah telah dikeluarkan supaya Paycomm membayarnya, kata Menteri Sumber Manusia, Datuk S Subramanian (gambar) dalam satu kenyataannya.

Menurut kenyataan itu lagi, daripada 246 kes yang telah difailkan di bawah Seksyen 20 Akta Perhubungan Perusahaan 1967, sebanyak 122 kes masih dalam kendalian Mahkamah Perusahaan.

Kenyataan ini dikeluarkan ekoran piket yang dibuat bekas pekerja Paycomm baru-baru ini.

Perhimpunan pada 12 Julai 2012 oleh seramai 50 bekas pekerja Paycomm Network Sdn Bhd (Paycomm) di hadapan Menara Dato' Onn Putra World Trade Centre turut disertai oleh Timbalan Presiden, Parti Sosialis Malaysia (PSM), Puan M. Sarasvathy.

Ia adalah berikutan penutupan syarikat Paycomm pada bulan November 2010 dan kegagalan majikan untuk membayar baki gaji bulan Jun, Julai 2010 serta tanpa diberi apa-apa faedah penamatan kerja.

Turutan daripada itu, pada bulan Oktober 2010 hingga Ogos 2011, seramai 238 bekas pekerja syarikat ini telah memfailkan tuntutan sebanyak RM4.9 juta untuk baki gaji untuk bulan Jun dan Julai 2010 serta bayaran faedah penamatan kerja di 21 Pejabat Tenaga Kerja di seluruh negara.

Manakala seramai 246 bekas pekerja Paycomm telah memilih untuk memfailkan kes mereka di bawah seksyen 20 Akta Perhubungan Perusahaan 1967 untuk dipulihkan pekerjaan.

"Semua tuntutan tersebut telah dibicarakan dan perintah telah dikeluarkan supaya Paycomm membayar sebanyak RM2.9 juta untuk baki gaji bulan Jun dan Julai 2010 dan faedah penamatan kerja.

"Namun begitu Paycomm gagal membuat pembayaran disebabkan kedudukan syarikat sedang dalam proses penggulungan," kata kenyataan itu.

Jabatan Tenaga Kerja juga telah memfailkan 18 kes pendakwaan di mahkamah sivil di seluruh negara.

Pada masa yang sama Jabatan telah mengkaji kes ini untuk diambil tindakan di bawah Akta Antipemerdagangan Orang dan Anti Penyeludupan Migran 2007.

Pelbagai inisiatif telah dan cuba diambil oleh Kementerian dalam memastikan pekerja mendapat pembelaan sewajarnya, katanya.

Pada 22 Mac 2012, bekas pekerja Paycomm yang dipimpin oleh pemimpin Parti Sosialis Malaysia, iaitu Ahli Parlimen Sungai Siput telah berhimpun di hadapan Bangunan Kementerian Sumber Manusia untuk menyerahkan memorandum kepada Menteri Sumber Manusia bagi mendapatkan penglibatan Menteri Sumber Manusia dalam menyelesaikan tuntutan mereka.

Pihak kepimpinan PSM menyatakan bahawa mereka tidak mengharapkan penyelesaian melalui undang-undang, tetapi berharap agar Menteri Sumber Manusia dapat mempertimbangkan untuk campurtangan sekiranya terdapat kemungkinan penglibatan GLC (Government Link Company) sebagai pemegang syer.

Pada 2 April 2012, Menteri Sumber Manusia telah berjumpa dengan wakil pekerja Paycomm yang turut disertai oleh Timbalan Presiden PSM dan telah membincangkan berkenaan tuntutan terhadap Paycomm yang didakwa keseluruhannya berjumlah RM 49 juta melibatkan seramai 549 orang di seluruh negara.

Menteri Sumber Manusia telah menyatakan bahawa sekiranya dakwaan bahawa pemegang syer tunggal Paycomm juga terdiri daripada syarikat berkaitan kerajaan (GLC) adalah berasas, maka beliau akan cuba berbincang dengan pihak-pihak yang berkaitan bergantung kepada siasatan lanjut dan hasil perbincangan dengan semua agensi terlibat termasuk Kementerian Kewangan.

Pihak Kementerian Sumber Manusia melalui Jabatan Tenaga Kerja telah mengambil pelbagai inisiatif samada melalui saluran undang-undang atau inisiatif konsultansi untuk menyelesaikan tuntutan ini.

Namun perkara ini telah dimanipulasikan oleh pihak-pihak tertentu untuk kepentingan politik dan memberi gambaran bahawa Kerajaan khususnya Menteri Sumber Manusia tidak mengambil apa-apa tindakan dalam menyelesaikan masalah pekerja.

Kementerian Sumber Manusia berharap semua bekas pekerja Paycomm dapat memahami kedudukan sebenar kes ini dan tidak dipolitikkan oleh mana-mana pihak yang berkepentingan.

Pada masa yang sama, sekiranya terdapat sebarang pertanyaan, mereka bolehlah menghubungi Jabatan Tenaga Kerja di talian 03-88865054, kata kenyataan itu.

harakahdaily/-

Himpunan Hijau Menuju Putrajaya: “BN sakit”

Posted: 16 Jul 2012 08:35 AM PDT

26 Syaaban 1433H. [MOD] -

KUALA SELANGOR: Malaysia merupakan satu-satunya negara di dunia yang mana parti memerintah melaga-lagakan kaum dan agama untuk terus berkuasa, kata Pengerusi DAP Selangor Teresa Kok.

Berucap di hadapan puluhan ribu rakyat semasa Himpunan Hijau Menuju Putrajaya di Stadium Kuala Selangor malam tadi, beliau yang juga Ahli Parlimen Seputeh berkata, pembohongan dan fitnah yang melaga-lagakan kaum secara berterusan ke atas pimpinan Pakatan Rakyat mencerminkan betapa BN sedang 'sakit'.

Beliau yang juga Exco Pelaburan, Perdagangan dan Perindustrian Selangor menceritakan bagaimana beliau sendiri difitnah berkenaan isu azan di Puchong sehingga disumbatkan ke dalam ISA.

"Saya dimasukkan ke dalam ISA dulu, kemudian baru polis siasat. Kemudian hasil siasatan menunjukkan bahawa saya tidak pernah pun pergi ke masjid tersebut dan tidak pernah bangkitka isu azan dan (Timbalan Pengarang Utusan Malaysia) Zaini Hassan memutarbelitkan cerita ini di Utusan," katanya.

Menurutnya, fitnah perkauman terhadap Pakatan Rakyat terus dilakukan hingga sekarang, termasuk mendakwa bahawa beliau (Teresa) mahu menjadi Menteri Besar Selangor manakala Lim Kit Siang mahu menjadi Perdana Menteri.

"Ini semua tidak benar sama sekali. Kita telah jelaskan sejak dahulu lagi bahawa orang Melayu merupakan majoriti di negeri ini dan kita akan terus menyokong kepimpinan yang berintegriti dan bersih," tambah beliau.

"Lawan gergasi yang lama berkuasa"

(Ribuan manusia di Himpunan Hijau ke Putrajaya peringkat negeri Selangor)

Turut memberi ucapan pada malam gilang-gemilang tersebut ialah Presiden Parti Keadilan Rakyat Datin Seri Dr. Wan Azizah Ismail yang menyatakann bahawa dakwaan UMNO yang mengatakan Pulau Pinang kini diambil oleh 'Cina' adalah melucukan.

"Dulu Koh Tsu Koon tu Melayu kah?" ujar beliau disambut tepukan dan sorakan hadirin.

"Kalau Melayu pun, apa yang kita mahukan ialah kepimpinan yang bersih dan berintegriti. Kalau kepimpinan Melayu pun rosak, tidak ada gunanya."

Mengakhiri ucapan beliau, Wan Azizah menyeru agar seluruh pejuang Pakatan Rakyat yang mendokong kebenaran dan keadilan agar terus istiqamah.

"Kita bukan lawan mereka yang lemah, tetapi kita melawan gergasi yang lama berkuasa."

DAP gadai tanah rizab Melayu?

Timbalan Presiden PAS, Mohamad Sabu pula meminta agar seluruh rakyat Malaysia menolak UMNO dalam pilihan raya akan datang kerana mereka telah banyak menggadaikan kepentingan rakyat dan negara.

"Siapakah yang telah menggadaikan dari 3 juta hektar tanah Melayu kepada hanya 1.7 juta hektar yang tinggal sekarang? Adakah DAP? Siapakah yang telah menghilangkan Bank Bumiputera, adakah DAP?"

Menurut beliau, kini pendedahan penyelewengan bukan sahaja dibuat oleh pimpinan oposisi seperti Lim Kit Siang dan Anwar Ibrahim, malah ia didedahkan oleh Jabatan Audit Negara sendiri.

"Dulu bila Lim Kit Siang dedahkan skandal Bank Bumiputera, mereka (UMNO) mengenakan dakwaan perkauman terhadap beliau seolah-olah ingin menjatuhkan kepentingan orang Melayu.

"Tapi kini, bila pegawai-pegawai audit yang terdiri dari orang Melayu sendiri yang mendedahkan penyelewengan kerajaan, mereka nak kata apa?" jelas beliau.

harakahdaily/-

KPPA: Penamatan Abu Bakar ada kaitan dengan Najib?

Posted: 16 Jul 2012 08:16 AM PDT

26 Syaaban 1433H. [MOD] -

KUALA LUMPUR: Krisis penamatan khidmat Ketua Pengarah Perkhidmatan Awam (KPPA), Tan Sri Abu Bakar Abdullah dipercayai mempunyai kaitan langsung dengan Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak.

Ia berikutan surat penamatan perkhidmatan tersebut ditandatangani sendiri Najib mengikut Peraturan 49 Peraturan-
Peraturan Pegawai Awam (Kelakuan dan Tatatertib) 1993, dakwa Naib Presiden PAS, Datuk Mahfuz Omar, hari ini.

Bercakap pada sidang media di lobi parlimen, Mahfuz berkata umum mengetahui peraturan 49 itu ialah penamatan perkhidmatan pegawai perkhidmatan awam atas kepentingan awam serta gagal tapisan keselamatan.

"Persoalannya, apakah maksud kepentingan awam serta keselamatan negara yang membolehkan peraturan 49 digunakan dalam penamatan perkhidmatan Abu Bakar?

"Najib perlu menjelaskan apakah kesalahan jenayah keselamatan yang menjejaskan kepentingan awam yang dilakukan Abu Bakar itu," tegas Mahfuz.

Tambah Mahfuz, menjadi amalan biasa perkhidmatan awam negara, pegawai tertinggi kerajaan akan dinaikkan pangkat mereka mengikut gred dan kekananan jawatan.

Mahfuz berpandang, Abu Bakar sewajarnya dinaikkan ke jwatan Ketua Setiausaha Negara bagi menggantikan Tan Sri Mohd Sidek Hassan memandangkan beliau memegang gred Turus dua, berbanding Datuk Seri Dr Ali Hamsa yang bergred turut tiga.

"Saya melihat terdapat beberapa perkara pelik yang berlaku di sebalik kedua-dua krisis ini. Penamatan khidmat Abu Bakar dan pelantikan Ali Hamsa sebagai Ketua Setiausaha Negara tidak melalui proses rundingan Suruhanjaya Perkhidmatan Awam (SPA)," kata beliau lagi.

Sebelum itu, beliau menyerahkan surat kepada Najib melalui Menteri di Jabatan Perdana Menteri, Datuk Seri Nazri Abdul Aziz, di parlimen.

Abu Bakar dalam Berita Harian dilaporkan sebagai berkata beliau tidak bersara namun khidmatkan diberhentikan oleh kerajaan.

Berita Harian melaporkan, Abu Bakar berkata beliau menerima surat penamatan khidmatnya daripada Jabatan Perkhidmatan Awam yang menyatakan bahawa khidmatnya berakhir pada 1 Julai.

Tambahnya, beliau berhasrat untuk bersara pada usia 60 tahun namun disebabkan penamatan awal itu, kuantum pencen dan simpanan Kumpulan Wang Simpanan Pekerjanya hanya dikira sehingga 30 Jun tahun ini.

Abu Bakar, 57, telah berkhidmat dalam perkhidmatan awam selama 35 tahun.

harakahdaily/-

Syabas gagal, kerajaan negeri akan campurtangan

Posted: 16 Jul 2012 08:05 AM PDT

26 Syaaban 1433H. [MOD] -

(MB Selangor, Tan Sri Khalid Ibrahim)

SHAH ALAM: Masalah kekurangan air tidak sepatutnya berlaku dan kerajaan Negeri Selangor meragui pengumuman cadangan catuan air oleh Syarikat Bekalan Air Selangor Sdn Bhd (Syabas) kerana Pengawal Selia Air Negeri dan Ahli Lembaga Pengarah Syabas tidak dimaklumkan.

Untuk menjaga kepentingan rakyat Negeri Selangor, Kerajaan Negeri telah meminta Datuk Setiausaha Kerajaan Negeri bersama Pengawal Selia Air Negeri untuk memantau perkhidmatan air oleh Syabas.

Jawatankuasa ini akan minta Syabas memberi laporan harian untuk menerangkan kedudukan air semasa, kata Menteri Besar, Tan Sri Khalid Ibrahim.

Sementara itu, Konsortium ABASS juga akan diminta menyertai jawatakuasa ini yang mana syarikat itu akan memanggil pakar bebas yang berpengalaman semasa krisis air 1998 untuk memantau kesahihan laporan dan maklumat oleh Syabas

Perlu ditekan di sini, keadaaan sekarang tidak boleh disamakan dengan krisis air pada 1998 kerana tujuh empangan negeri di seluruh Selangor mempunyai kapaisiti air yang cukup dan melimpah, dakwa Khalid.

"Kerajaan Negeri menggesa supaya proses penstrukturan semula industri air diteruskan dengan segera kerana Syabas jelas tidak berkemampuan untuk memberi perkhidmatan air yang baik kepada pengguna," katanya.

Ini jelas ditunjukkan apabila Syabas setakat bulan April 2012, mempunyai tanggungan jumlah tertunggak kepada operator rawatan air dianggarkan sebanyak RM2.8 billion.

Syabas juga gagal menurunkan kadar air tidak terhasil (non-revenue water) kepada 20%. Tambah pula, laporan awal audit mendapati SYABAS tidak melaksanakan kerja-kerja capex (capital expenditure) mereka dengan baik.

Berdasarkan alasan di atas, maka Kerajaan Negeri telah sebanyak dua kali menghantar surat kepada Kerajaan Persekutuan pada 19 Disember 2008 dan 21 Januari 2011 untuk membatalkan perjanjian konsesi tersebut.

Oleh kerana Kerajaan Persekutuan tidak memberi sebarang maklum balas terhadap surat-surat tersebut, Kerajaan Negeri telah membuat keputusan mengunakan kuasa di bawah Klausa 32 dalam perjanjian konsesi untuk memberi notis kepada Kerajaan Persekutuan untuk Kerajaan Negeri "step-in" dalam operasi SYABAS.

Kerajaan negeri juga akan meneruskan usaha mencari sumber air alternatif seperti air tanah dan menambah baik kapisiti loji rawatan air sedia ada dengan mengguna pakai teknologi terkini, tegasnya.

harakahdaily/-

Ramai lagi Tan Sri, Datuk akan tinggalkan Umno

Posted: 16 Jul 2012 07:57 AM PDT

26 Syaaban 1433H. [MOD] -

(Mohamad Sabu berucap di Stadium Kuala Selangor malam tadi)

KUALA SELANGOR: Ramai lagi pemimpin Umno BN menunggu masa untuk meninggalkan parti itu dan menyertai Pakatan Rakyat lantaran tidak tahan dengan penyelewengan yang berlaku dalam pentadbirannya.

Timbalan Presiden PAS, Mohamad Sabu berkata, selepas Tan Sri Kadir Sheikh Fadzir dan Tamrin Ghafar secara lantang menyeru rakyat meninggalkan Umno BN, ada pemimpin Umno BN lain yang menunggu masa untuk melakukan perkara sama.

"Hampir setiap hari saya minum kopi dengan pemimpin Umno, mereka menunggu masa sahaja untuk keluar daripada Umno. Salah seorang yang mengambil sikap sedemikian ialah Tan Sri Kadir Sheikh Fadzir.

"Ramai lagi datuk dan tan sri yang menunggu masa meninggalkan Umno," kata beliau ketika berucap di Perhimpunan Hijau Menuju Putrajaya di Stadium Kuala Selangor, malam tadi.

Beliau berkata, semakin ramai rakyat berani menzahirkan tentangan kepada Umno BN kerana isu rasuah dan penyelewengan dalam parti itu semakin terdedah, malah oleh bekas pemimpin Umno sendiri.

"Kita lihat pegawai kerajaan setelah pencen isi borang PAS dan minta rakyat tolak Umno. Kenapa ramai sangat rakyat nak tolak Umno sekarang?

(Antara yang menyertai PAS malam tadi)

"Tidak lain dan tidak bukan kerana Umno amalkan rasuah, ketirisan, penyelewengan," katanya di hadapan ribuan hadirin yang membanjiri stadium.

Perkauman

Menyedari perkara ini kata Mohamad, Umno BN giat memainkan isu perkauman untuk menarik sokongan orang Melayu dengan melaga-lagakan orang Melayu dengan DAP.

"Jalan lain tidak ada bagi Umno untuk mempertahankan kuasa. Mereka berhujah di sudut perkauman.

"Ketika kita berhimpun di sini, kita lihat sebaran dibuat kepada Melayu Islam mengenai DAP. Barangkali penuh di luar sana disebar bahawa kalau Umno kalah yang akan jadi perdana menteri ialah DAP. Ini pembohongan," kata beliau sambil memegang risalah mengutuk DAP yang disebar di seluruh Malaysia.

Tambah beliau, tindakan terdesak ini untuk menarik undi orang Melayu.

"Mereka gunakan ini untuk tarik Orang Melayu. Mereka tak harapkan Cina, tak harapkan India. Oang Asli pun mereka tak harap," katanya.

harakahdaily/-

Pelajar dedah detik cemas ketika dirompak di Mesir

Posted: 16 Jul 2012 07:52 AM PDT

26 Syaaban 1433H. [MOD] -

TANAH MERAH: Pelajar Universiti Al-Azhar, Mesir yang terselamat dalam kejadian rompakan di Kaherah baru-baru ini, Muhaimin Yahya (gambar) melahirkan rasa syukur kerana terselamat pada insiden tersebut.

Bagaimanapun beliau terkilan seorang rakannya, Abdul Khafiz Mohamed Norok, 25 maut selepas terjatuh dari sebuah van ketika cuba menyelamatkan diri.

Mereka merupakan pelajar tahun akhir Maahad Qiraat Shoubra, dirompak dua lelaki tempatan, awal pagi Rabu lalu ketika dalam perjalanan pulang ke kediaman di Shoubra.

Sebelum itu mereka menghadiri perjumpaan pelajar Malaysia di Abud, di pinggir Kaherah.

Abdul Muhaimin, 25 ketika ditemui petang semalam berkata, beliau dan Allahyarham berdepan dengan detik cemas ketika menaiki sebuah van untuk pulang ke kediaman di Shoubra.

"Kejadian berlaku kira-kira jam 1 pagi. Saya mengesyaki ada sesuatu yang tidak kena apabila pemandu membuat pusingan. Sepatutnya tidak perlu berbuat demikian.

"Sebelum itu ada satu keluarga lain dalam van, namun mereka turun awal sebaik melalui sebuah terowong. Arwah memberitahu dia agak risau sebelum tiba-tiba lelaki yang duduk di sebelah pemandu mengacukan pisau lipat.

"Lelaki itu cuba menyeluk saku seluarnya tetapi tidak berjaya dan dia sempat menepis. Arwah kebetulan duduk dekat pintu van.

"Sebaik perompak di sebelahnya berpindah ke belakang, dia terus membuka pintu dan keluar menyelamatkan diri," katanya yang pulang ke tanah air, beberapa hari lalu.

Bagaimanapun ketika itu van dipandu laju menyebabkan Abdul Khafiz cedera parah di kepala selepas terjatuh.

Katanya, selepas van bergerak perlahan beliau terjun ke luar dan berlari meluru ke tempat arwah jatuh.

"Abdul Khafiz dihantar ke Hospital Maahad Nasir di pinggir Kaherah. Kemudian dipindah ke Hospital Amal, Ain Shams. Mangsa koma 24 jam sebelum disahkan meninggal dunia," ujarnya.

Mangsa berasal dari Kampung Asam Kumbang, Benut, Johor. Jenazahnya disembahyang di Dataran Hayyu A'syir dan dikebumikan di Tanah Perkuburan Malaysia di Hayyu Asir pada petang Rabu.

Muhaimin yang hanya cedera ringan dalam kejadian tersebut juga memberitahu mangsa sering menyuarakan hasrat untuk menetap di Kaherah.

Beliau merupakan anak kepada Ketua Urusan Ulamak PAS Tanah Merah, Yahya Daud yang juga Imam Masjid Mukim Alor Pasir, Dun Kemahang.

Pagi semalam keluarga terbabit yang tinggal di Kampung Alor Pasir juga menerima kunjungan anggota Exco, Datuk Mejar (B) Md Anizam Abdul Rahman.

Muhaimi yang pulang bercuti selepas selesai menduduki peperiksaan juga memberitahu beliau akan meneruskan pengajian di Kaherah selepas Hari Raya Aidilfitri nanti.

harakahdaily/-

Tuntutan Oren penentu masa depan Melayu

Posted: 16 Jul 2012 06:17 AM PDT

26 Syaaban 1433H. [MOD] -

(Perhimpunan Oren di Kuala Lumpur Sabtu lepas)

Tuntutan Perhimpunan Oren mengenai isu penyenaraian FGVH dalam bursa saham harus menjadi titik perubahan politik Melayu di negara ini. Ia bukan sahaja isu yang berkait dengan hak peneroka Felda malah harus dilihat sebagai isu penentu nasib dan masa depan orang Melayu.

Teras yakin dengan kedudukan ekonomi dunia dan rantau dalam keadaan meleset untuk jangka waktu yang agak panjang, penyenaraian aset Felda dalam pasaran saham akan mendedahkan peneroka kepada manipulasi aset mereka dalam Koperasi Felda oleh pembeli dan penjual saham.

Ini dilihat sebagai isu pokok yang dibantah oleh peneroka . Namun harus difahami kemungkinan terlepasnya harta paling berharga kepada orang Melayu iaitu tanah adalah bencana terbesar kepada nasib orang Melayu.

Aset tanah bukan hanya harus dilihat sebagai komoditi semata-mata namun ia adalah tapak pembinaan bangsa yang sangat asasi. Kehilangan tanah bermakna hilangnya segala kekuatan sosio-ekonomi dan politik Melayu.

Tergadainya tanah Melayu bermakna hilangnya wilayah dan tercabutnya kemerdekaan malah kedaulatan bangsa.

Sebab itu Teras berpendirian tuntutan rakyat agar Felda diselamatkan bukan hanya soal hak peneroka. Ia adalah agenda menjaminkan kesinambungan bangsa Melayu dalam aspek sosial , ekonomi , budaya , politik serta survival bangsa.

Menolak dan membantah langkah kerajaan dalam isu ini semestinya perlu dilihat sebagai satu gerakan perubahan politik Melayu. Ketika kemerdekaan Tanah air diperjuangkan, wilayah bangsa Melayu diidentitikan dengan tanah. Oleh kerana itu kehilangan tanah Felda milik orang Melayu seharusnya dibangkitkan semula sebagai tuntutan politik bangsa .

Jika kerajaan maseh beria-ia untuk meneruskan langkah penyenaraian FGVH atas alasan potensi ekonomi, Teras tetap menyatakan langkah itu mengundang kepada kesilapan yang besar.

Tidak ada sesiapapun dikalangan ahli ekonomi yang dapat menjaminkan nilai saham FGVH akan kekal kukuh. Hanya dengan perhitungan nilai saham semasa dan membuat unjuran bahawa pendapat peneroka akan jauh lebih baik, hanya satu andaian.

Bukan satu perkara yang mustahil satu penyenaraian berakhir dengan kerugian besar kepada syarikat bila keseluruhan bursa saham menghadapi krisis keyakinan akibat ekonomi global.

Ketika ini terjadi manipulasi dan spekulasi saham akan menjadi sasaran. Aset Felda dalam bentuk tanah akan jatuh ketangan orang asing.

Teras menyokong penuh memorandum Perhimpunan Oren untuk dipertimbangkan oleh KDYMM Seri Paduka Baginda YDP Agong. Sikap keras kerajaan untuk tidak mahu mempertimbangkan tuntutan rakyat harus diteliti dengan serius oleh YDP Agong.

Bagi bangsa Melayu, hanya ada satu pilihan. Isu ini seharusnya dijadi titik tolak politik orang Melayu untuk menolak kerajaan dalam PRU 13 akan datang.

Penulis adalah Presiden Teras pengupayaan Melayu (TERAS)

YB BN

YB PAS

YB PKR

YB DAP