Nuffnang

MY VOICE FOR NATION

Posted by Awanama | Posted on 11:32 PTG

MY VOICE FOR NATION


Bersih 2.0 1MALAYSIA in action

Posted: 12 Jul 2011 02:38 AM PDT

Posted: 12 Jul 2011 01:38 AM PDT

Dr Shafie Abu Bakar

Posted by Awanama | Posted on 11:22 PTG

Dr Shafie Abu Bakar


Rumah Mampu Milik Banyak Menjadi Soalan Lisan: Usul Bersih Menjadikan Dewan Kecoh. Dua Pembangkang Digantung Dari Sidang

Posted: 12 Jul 2011 04:32 PM PDT

Taman Tenaga Anjur Pertandingan Badminton, Rukun Tetangga, Taman Seroja Anjur Pertandingan Catur

Posted: 12 Jul 2011 08:01 AM PDT

N45 Dr Halimah Ali

Posted by Awanama | Posted on 11:13 PTG

N45 Dr Halimah Ali


BN nak terjemah apa ni?

Posted: 12 Jul 2011 06:59 AM PDTSunday, 10 July 2011

SYAHID SEORANG PEJUANG SEBAIK SELESAI IMAMKAN SOLAT

Beliau sedang membaca doa sambil seorang lelaki
berbangsa cina memegang pembesar suara

Keadaan arwah tatkala lemas terhidu gas pemedih mata.
Beliau meninggal dunia di medan tempur

Sebelum dari itu, arwah sempat mengimamkan solat
ALFATIHAH...

ALLAHUAKBAR!!!ALLAHUAKBAR!!!ALLAHUAKBAR!!!TIADA YANG TERJADI IANYA SECARA KEBETULLAN.SETIAP YANG TERJADI ITU ADA HIKMAHNYA JUGA PETUNJUK BAGI MEREKA YANG BERIMAN,YAKIN DAN PERCAYA.

Bismillahirrahmanirrahim ...Sahabat kita ini telah meninggalkan satu kenangan manis dalam sejarah negara. Persaudaraan diantara rakyat dalam negara ini walau ianya berbeza warna kulit dan agama.Demi menegakkan KEADILAN, ALLAH Subhallah taala membuka pintu hati diantara kedua-dua bangsa ini bersatu dan berkerjasama dalam melaungkan kalimah Allah.

Kelihatan gambar diatas seakan Allahyarham berdoa dengan khusyuknya kepada Allah sambil seorang pemuda Cina memegang pembesar suara yang kelihatan tiada apa-apa masalah diantara mereka. Semangat tolong menolong diantara kita rakyat MALAYSIA dan ini sebagai ICON/SIMBOLIK KEPADA TUNTUTAN KEADILAN.

Ingatlah firman Allah;
"Wahai umat manusia, sesungguhnya kami meciptakan kamu daripada lelaki dan perempuan, dan kami menjadikan kamu daripada berbagai-bagai bangsa dan bersuku puak supaya kamu berkenal-kenalan (dan beramah mesra antara satu sama lain). Sesungguhnya semulia-mulia kamu di sisi Allah adalah orang yang lebih takwanya antara kamu, (bukan yang lebih berketurunan atau bangsanya). Sesungguhny Allah maha mengetahui lagi mendalam pengetahuannya (tentang keadaan dan amalan kamu)."
(Al Hujurat ayat 13)

Ini adalah satu perkara yg unik dan tidak pernah berlaku di negara ini. Ini merupakan satu kebangkitan. Suasana yang dianjurkan Islam iaitu ke arah perpaduan, saling toleransi, tolak ansur, memahami, menghormati dan sesungguhnya yang paling mulia di sisi Allah adalah hamba-Nya yang beriman.

Bersatu hatilah kita semua rakyat MALAYSIA. Jangan ada diantara kita ketamakkan, hasad dengki dan perangai tercela. Haruslah kita bergabung demi NEGARA kita dan HAK kita sebagai rakyat MALAYSIA. Lebih besar dari itu DEMI ISLAM YANG TERCINTA. Jangan disiakan nyawa sahabat kita dan petunjuk dari TUHAN YANG MAHA ESA.Inilah peluang kebangkitan diantara kita semua. Jika ALLAHYARHAM BAHARUDDIN boleh memberi tauladan kepada kita diatas semangat setiakawan tanpa mengira bangsa. APA mungkin kita yang hidup ini tidak boleh menyambung perjuangan beliau.

Ana cukup terkesan akan keunikkan ini. Tiada kata yang indah untuk menggambarkannya. Bermulalah kebangkitan rakyat MALAYSIA melakar sejarah negara. Ke arah MALAYSIA yang lebih baik, Ke arah Malaysia berlandaskan Islam, yang diterima oleh semua. PAS 4 ALL, TAKBIRRRRRRR!!!!
http://pemudapasbatakrabit.blogspot.com/2011/07/syahid-seorang-pejuang-sebaik-selesai.html?spref=fb

DYMM SULTAN SELANGOR DI PAMERAN ISLAM SHAH ALAM 9.7.11

Posted: 12 Jul 2011 06:09 AM PDT

 9.7.11
SHAH ALAM
9.45pagi

DYMM SULTAN Selangor berkenan mencemar duli menyaksikan pameran al Quran mashaf Malaysia, replika rumah Rasulullah s.a.w serta replika tongkat Nabi Musa, capal dan bekas tapak kaki Rasulullah s.a.w.
Turut hadir Raja Muda Selangor, YAB Menteri Besar Selangor,EXCO-EXCO Kerajaan Selangor termasuk YB Dr Hjh Halimah Ali.
Yayasan Restu telah berjaya mencetak al Quran mashaf Malaysia sudah berpuluh tahun dan menjadi tarikan kepada umat Islam dari dalam dan luar negara.
Kesenian Islam juga jelas disulami pada pencetakan naskhah al Quran itu.

YB Dr Halimah: replika musolla Rasulullah s.a.w

Nak rakyat jadi cerdik atau nak rakyat jadi bodoh?!

Posted: 12 Jul 2011 05:44 AM PDT

PAS mahu demokrasi mencerdikkan rakyat
Khairul Azlam Mohamad   
KUALA TERENGGANU, 12 Julai: "Kita mahu demokrasi yang mencerdikkan rakyat dan bukan demokrasi yang membodohkan rakyat," kata Presiden PAS, Datuk Seri Tuan Guru Abdul Hadi Awang.
Sehubungan itu, jelasnya, himpunan yang dianjurkan oleh Bersih 2.0 diatur oleh pertubahan bukan kerajaan di kalangan Islam dan bukan Islam.
Menurutnya, mereka bukan parti politik dan tidak terlibat dengan pilihan raya.
Mereka, ujarnya adalah kalangan cerdik pandai, profesional di seluruh negara daripada pelbagai kaum yang melihat banyak perkara yang tidak kena, yang boleh merosakkan negara kerana demokrasi dirosakkan.
"Walau pun hari ini Umno menganjurkan perhimpunan, presidennya (Najib) mengatakan hendak mendukung dan menghidupkan demokrasi, demokrasi jenis apa," ujarnya ketika berucap kepada orang ramai yang menyambutnya di Lapangan Terbang Sultan Mahmud, di sini, malam tadi.
Sambutan hebat itu dilakukan ekoran beliau yang juga ahli Parlimen Marang turut ditangkap pada himpunan aman Bersih 2.0 yang diadakan di ibu negara, Sabtu lepas.
Selain beliau, timbalannya, Mohamad Sabu dan dua naib presiden, Datuk Mahfuz Omar dan Salahuddin Ayub turut ditangkap.
Jelasnya, demokrasi adalah hak rakyat untuk menjadi hakim yang adil.
Katanya, rakyat mestilah diberi peluang untuk mendapatkan maklumat daripada semua parti yang bertanding, bukan hanya maklumat dari satu parti yang memerintah dan sedang memerintah sahaja sedangkan parti yang tidak memerintah mereka tidak mendapat maklumat.
"Dan kita mesti sedar, bagi orang Islam kerajaan yang sempurna hanya kerajaan Allah SWT sahaja," ujarnya.
Katanya, kerajaan manusia tidak sempurna dan mereka perlu ditegur dan dibaiki kerana demokrasi adalah peluang untuk rakyat mengajar parti yang memerintah yang melakukan kesilapan.
"Rakyat mesti tahu apa kesilapan dan apa kesalahan, jangan ditutup dan apa yang berlaku hari ini tv, radio, surat khabar yang disebar meluas semuanya memuji kerajaan yang memerintah, kerajaan Barisan Nasional, menutup segala kesalahannya, seolah-olah sempurna macam Tuhan.
"Ini satu ajaran salah yang sangat besar," tegasnya.
Beliau turut mengucapkan terima kasih dan tahniah kepada para peserta himpunan aman Bersih 2.0 daripada pelbagai kaum. Melayu Islam, Cina, India dan lain-lain berarak sama. "Kita arah jangan lakukan kekasaran. Kita tidak mahu berlawan dengan polis, tidak mahu berlawan dengan pasukan keselamatan. Kita tahu yang jadi 'kepala halian' ialah Umno-Barisan Nasional.
"Alhamdulillah, pemuda-pemuda kita dari semua kaum ikut arahan," katanya.
Tambahnya, walaupun kerajaan Umno BN menyekat dari segenap penjuru dan ada orang yang diharamkan memasuki Kuala Lumpur tetapi mereka berjaya juga menyertai himpunan.
"Macam mana kita rakyat di negeri ini diharamkan masuk ke dalam negeri kita sendiri. Orang Kuala Lumpur pun diharamkan juga masuk ke Kuala Lumpur. Dia duduk di Kuala Lumpur dah, haram macam mana.
"Alhamdulillah, kita masuk dan kita adakan perhimpunan dengan jumlah yang sangat besar,"

Cengkaman KUKU BESI di ARAHkan kepada MAHASISWA pula....

Posted: 12 Jul 2011 05:30 AM PDT

BERSIH: KPT didakwa cuba sekat siswa
Norain Saleh & Norsyafinas Ahmad Sukri
Jul 12, 11
6:48pm
Kongsi 52
Tindakan Kementerian Pengajian Tinggi (KPT) mahu menyerahkan senarai nama mahasiswa institut pengajian tinggi awam untuk diambil tindakan mendapat tentangan NGO dan aktivis mahasiswa.

Mereka rata-rata berpendapat "hukuman" tersebut bertujuan menyekat hak mahasiswa untuk bersuara.

NONEMenurut Presiden Gabungan Mahasiswa Islam Se-Malaysia (Gamis) Ahmad Syazwan Muhamad Hasan, tindakan itu dilihat sebagai tidak demokratik dan bersifat menghukum.

"Usaha KPT sepatutnya bukan mewakili kepentingan parti politik, mereka (KPT) perlu menjadi jururunding untuk mahasiswa bagi menjelaskan perkara ini (lapan tuntutan BERSIH)," katanya kepada Malaysiakini semalam.

Ahmad Syazwan (kiri) juga mempersoalkan tindakan terbaru kementerian itu yang sebelum ini didakwa membiarkan mahasiswa yang terlibat mengadakan demonstrasi menentang dasar kerajaan Pakatan Rakyat tidak diambil tindakan.

Beliau mengingatkan kembali kepada perhimpunan mahasiswa Universiti Teknologi Malaysia (UITM) di Shah Alam tiga tahun lalu bagi menentang cadangan membuka universiti itu kepada pelajar bukan bumiputera.

PKPIM: Perbincangan, bukan hukuman

"Mereka (kementerian) perlu berfikir panjang. Kenapa tidak ambil tindakan ke atas pelajar UITM?" soal Ahmad Syazwan kembali.

Menteri Pengajian Tinggi Datuk Seri Mohamed Khaled Nordin semalam dilaporkan masih menunggu laporan daripada polis berhubung pembabitan penuntut institusi pengajian tinggi awam dalam perhimpunan Sabtu lalu.

Menurutnya, selepas diterima, ia akan diserahkan kepada universiti terbabit untuk tindakan lanjut.

NONESementara itu, Presiden Persatuan Kebangsaan Pelajar Islam Malaysia (PKPIM), Faisal Abdul Aziz (kanan) pula berkata tindakan terbaru kementerian itu tidak akan menjadikan mahasiswa seorang yang idealis.

Katanya, mahasiswa sepatutnya diberikan ruang untuk berpolitik secara terbuka dan bukan dihukum.

"Mereka harus dilayan dengan perbincangan bukan hukuman," kata mahasiswa Universiti Islam Antarabangsa (UiTM) itu.

Agenda peribadi
Menurut Faisal, PKPIM turut menyediakan bantuan guaman kepada mahasiswa yang bakal berdepan dengan tindakan hukuman KPT.
smm boycott btn 091209 shazni munir mohd ithninSementara itu, akvitis mahasiswa Shazni Munir Mohd Ithnin (kiri) pula berpendapat tindakan KPT bersifat ugutan dan kawalan ke atas suara dan peranan mahasiswa.

"Ia berbentuk kekangan pemikiran mahasiswa, supaya mahasiswa menjadi pelajar di sekolah menengah. Saya tidak ragu-ragu untuk berkata mahasiswa mula berasa meluat," kata bekas presiden kumpulan Solidariti Mahasiswa Malaysia (SMM).

Bekas mahasiswa Universiti Malaya (UM) juga mengesyaki tindakan KPT itu merupakan agenda peribadi Mohamed Khaled yang didakwanya tidak suka mahasiswa bersuara.

"Sepatutnya aspek pembangunan universiti yang KPT perlu beri perhatian, bukan politik mahasiswa," katanya lagi sambil tindakan itu membuka ruang kepada anak muda tidak menyokong kerajaan sedia ada.

念群与沙登人民同在 | Nie Ching for Serdang

Posted by Awanama | Posted on 9:04 PTG

念群与沙登人民同在 | Nie Ching for Serdang


[July 14 & 15 ] 追思赵明福2周年 Teoh Beng Hock 2nd Anniversary Memorial

Posted: 12 Jul 2011 08:56 AM PDT

Date 日期: Thursday, July 14 星期四

Time 时间:  8:00pm - 10:00pm

Location 地点:    Kuala Lumpur Selangor Chinese Assembly Hall 隆雪华堂 Click here to view MAP )


Date 日期: Friday, July 15 星期五

Time 时间:  7:30pm - 10:00pm

Location 地点:    Dewan Serbaguna Seri Kembangan 史里肯邦安多用途礼堂 (Click here for map;点击地图)

Speakers: YB Lim Kit Siang 林吉祥, YB Gobind Singh Deo 哥宾星, Yeo Yang Poh 杨映波 (Bekas Pengerusi Majlis Peguam Malaysia 马来西亚律师公会前主席), YB Ean Yong Hian Wah 欧阳捍华, YB Teo Nie Ching 张念群, Ahli keluarga Beng Hock 明福家人

(More......)

Kisah saya pada 9 Julai 2011

Posted: 12 Jul 2011 08:44 AM PDT

Terjemahan artikel saya yang disiarkan di Akhbar China Press terbitan 11 Julai 2011

Kisah saya bermula sehari sebelum hari penuh sejarah itu.

Oleh kerana saya tahu semua jalan akan ditutup maka saya telah menyewa sebuah bilik hotel sehari awal untuk elakkan halangan tersebut.

Tidak lama saya dalam tempat penginapan, sayaditegur oleh beberapa orang muda yang saya kenali menerusi Facebook. Mereka datang daripada Johor dan Melaka untuk menghadiri perarakan Bersih.

Apabila saya pergi mencari tempat makan di sekitar hotel, saya mendapati semua pusat membeli-belah telah tutup pada pukul 9:30pm. Semua jalan pun sunyi senyap dan jauh berlainan daripada malam Jummat ibu kota yang biasa kita kenali.

Saya bangun awal pada hari itu dan meninggalkan hotel pada pukul 8:30am. Pada mulanya saya khuatir bahawa perkhidmatan monorail akan diberhentikan tetapi mujurnya tidak. Hanya stesen tersebut tersangat sunyi. Dalam perjalanan saya ke stesen monorail, saya ditegur oleh sekumpulan rakan Melayu daripada Kelantan yang dapat mengenali saya  maka kami membuat keputusan untuk jalan bersama.
(More......)

Dr Siti Mariah Mahmud

Posted by Awanama | Posted on 3:42 PTG

Dr Siti Mariah Mahmud

Dr Siti Mariah Mahmud


Suhakam kecam tindakan polis

Posted: 12 Jul 2011 04:25 AM PDT

Pesuruhjaya Suruhanjaya Hak Asasi Manusia (Suhakam) Muhammad Sha'ani Abdullah mengencam kekerasan dilakukan polis semasa bertindak menangkap peserta Himpunan Bersih 2.0 sambil menyifatkan ia pencabulan hak asasi manusia.

"Ini adalah isu yang besar, semua mangsa harus tampil ke depan dan kemukakan aduan secara terus supaya kita boleh memperkukuhkan bahan bukti yang diperoleh.

"Cara yang dilakukan polis untuk menangani peserta perhimpunan adalah satu tindakan yang tidak bertanggungjawab, satu pencabulan, satu penyalahgunaan kuasa dan ia bertentangan dengan hak asasi manusia," katanya pada sesi dialog dengan Dewan Pemuda PAS pusat yang mengemukakan empat pelanggaran dilakukan pihak keselamatan pada Sabtu lalu.

Sha'ani yang turut memantau perhimpunan anjuran Gabungan Pilihan Raya Bersih dan Adil (Bersih) menegaskan tindakan polis menangkap peserta dan menempatkan mereka di Balai Polis Jinjang dan Pusat Latihan Polis Kuala Lumpur (Pulapol) juga merupakan satu pencabulan.

"Tahan mereka di Balai Polis Jinjang dan Pulapol juga merupakan satu pencabulan, mereka (polis) telah merancang untuk tahan mereka, ia sekadar penahanan sahaja bukan untuk diambil keterangan.

"Kita tidak boleh terima tindakan begitu dalam negara yang dikatakan negara maju, polis telah aniaya mereka dengan menggunakan kekerasan, peserta ditangkap, digari kemudian diarahkan menaiki trak dengan tangan di belakang," katanya dengan nada kesal.

Tambah Sha'ani, beliau menyifatkan tindakan yang dilakukan pihak keselamatan ke atas peserta Himpunan Bersih 2.0 sebagai "orang yang tiada pelajaran."
"Pihak itu tidak berpelajaran, mereka pakai uniform, pakai lencana... mereka tiada hak untuk bertindak kasar terhadap sesiapapun.

"Kami mahu kerajaan memastikan institusi polis menjaga kelakuan petugas supaya menghormati sesiapa yang mereka tangani," tegasnya.

Pada Sabtu lalu, lebih 1,600 peserta termasuk pimpinan Gabungan Pilihan Raya Bersih dan Adil (Bersih) dan Pakatan Rakyat ditahan.

Bagaimanapun kesemua peserta yang ditahan dilepaskan dengan jaminan polis dan Peguam Negara akan menentukan tindakan ke atas mereka.

Menteri Dalam Negeri Datuk Seri Hishammuddin Hussein menafikan pihak keselamatan bertindak ganas sewaktu perhimpunan itu.

Suara Sri Andalas

Posted by Awanama | Posted on 3:42 PTG

Suara Sri Andalas


Bersih: Akui Kebangkitan Rakyat, Kata Pakar Media

Posted: 12 Jul 2011 03:00 AM PDT

SHAH ALAM 12 JULAI : Perhimpunan Bersih anjuran 62 badan bukan kerajaan Sabtu lalu menzahirkan keperluan mengikis anggapan tradisi bahawa setiap demontrasi di negara ini adalah kerja pihak pembangkang, kata seorang pensyarah universiti.

Pensyarah Media dan Komunikasi Universiti Malaya, Prof Madya Dr Abu Hassan Hasbullah berkata negara tidak akan maju sekiranya segala cetusan rasa tidak puas hati dikaitkan kepada pembangkang semata-mata dan bukannya sebagai suara rakyat.

"(Dalam hal ini) terutama sekali ialah sikap. Sikap kita apabila ada kumpulan yang membantah, memprotes, mengkritik dan kita mentafsir serta mendefinisikannya sebagai (perbuatan) pembangkang. Jika kita tidak ubah sikap ini, kita tidak akan maju, kata beliau kepada TvSelangor.

Dr Abu Hassan berkata sebagai rakyat yang mendokong sistem demokrasi berparllimen "kita sepatutnya harus meraikan demokrasi," dan bukan mencemuh amalan-amalan yang dikaitkan kepada kebebasan bersuara dan hak berhimpun secara aman.


"Apabila kita meraikan demokrasi, maka akan ada ritual-ritual atau amalan yang mencerminkan demokrasi dan antaranya yang selalu berlaku ialah demontrasi," atau tunjuk perasaan, kata beliau.

Dr Abu Hassan membidas tindakan pihak tertentu yang cuba memberikan gambaran bahawa himpunan Bersih 2.0 sebagai tindakan negatif sekumpulan rakyat Malaysia yang dihasut golongan pembangkang.

Beliau menyifatkan kenyataan-kenyataan Perdana Menteri dan menteri-menteri lain bersabit Bersih sebagai usaha memberikan persepsi buruk kepada rakyat bahawa kononnya pembangkang berhasrat menghancurkan negara melalui siri "rusuhan" secara besar-besaran di ibu negara.

Pemimpin Pakatan Rakyat seperti Datuk Seri Anwar Ibrahim, Lim Kit Siang dan Datuk Seri Abdul Hadi Awang digambarkan sebagai dalang mengumpulkan rakyat dari seluruh pelusuk negara untuk menentang kerajaan.

Media arus perdana pula digerakkan untuk mengalihkan perhatian rakyat daripada tuntutan sebenar Bersih sebagai sebuah himpunan aman yang menuntut pilihan raya adil dan telus.

Dr Abu Hassan berkata taktik itu hanya boleh mempengaruhi segelintir masyarakat yang cetek pemikirannya dan mereka yang tidak mendapat akses kepada maklumat yang telus dan seimbang.

Beliau berkata Bersih menzahirkan bahawa proses demokrasi di negara ini berjaya dihidupkan semula oleh NGO-NGO yang berkesedaran terhadap kepentingan suara rakyat.

Dr Abu Hassan menyifatkan pendirian Datuk Seri Najib Razak yang tidak konsisten dengan kenyataannya untuk membenarkan perhimpunan Bersih diadakan di stadium sebagai hanya merugikan negara.

" Perkara tentang pertukaran lokasi himpunan, (guna alasan) Stadium Merdeka itu suci atau tidak, itu hanyalah slogan-slogan atau pun retorik politik yang boleh diberitahu oleh sesiapa. Namun apa yang didesak oleh rakyat sekarang ini ialah jaminan bahawa mereka akan memiliki penghidupan yang sejahtera," kata beliau.

" Tidak mungkin, tidak mungkin ada rakyat (Malaysia) yang mahu menghancurkan negaranya sendiri. Apabila Nicolae Ceaușescu memerintah Romania selama 20 tahun, rakyatnya miskin,rakyatnya dibunuh, maka rakyat jugalah yang bangkit menyelamatkan Romania. Begitu juga di Mesir,"tegas beliau.

Menurut Dr Abu Hassan lagi, kerajaan pada hari ini harus sedar bahawa kebangkitan rakyat di sesebuah negara itu adalah bersebab dan mereka bukan berhimpun beramai-ramai tanpa alasan yang kukuh.

Beliau mengingatkan bahawa himpunan Bersih 2.0 menuntut lapan perkara yang dipersetujui demi sebuah pilihan raya yang adil dan bersih, harus dipandang serius oleh kerajaan.

"Jika setiap pemimpin boleh mengarahkan sejuta rakyat untuk berkumpul bagi mendengar suara mereka seperti dalam perasmian, konvensyen, kenapa pula apabila beberapa orang rakyat berkumpul, mereka dianggap sebagai perusuh? Mereka dianggap sebagai penyangak? Sedangkan mereka berhimpun untuk menyatakan (hasrat) kepada pemimpin," kata beliau.

"Jika pemimpin boleh menghimpunkan sejuta orang di dalam stadium untuk mendengar hujahan mereka, maka sudah tiba pula, pemimpin (perlu) bersetuju untuk mendengar luahan beberapa orang rakyat. Ini asas demokrasi. Kita tidak mahu ketidakadilan, kita tidak mahu kemusnahan dalam aspek-aspek di mana kita tidak adil dan saksama kepada ahli masyarakat," tegas Dr Abu Hassan lagi.

Mengulas tohmahan media arus perdana kononnya himpunan Bersih membuahkan unsur-unsur ganas, Dr Abu Hassan sekali lagi menegaskan, perhimpunan aman bukan satu kesalahan mahupun jenayah dalam sebuah negara berperlembagaan seperti Malaysia.

"Tidak timbul isu kononnya demontrasi memberi ancaman, kerana demontrasi sama sekali bukan rusuhan. Demontrasi sama sekali bukan peristiwa amuk mana-mana pihak sehingga boleh mencetuskan konflik ke atas negara,"jelas beliau.


Sumber: TVSNEWS

Polis Tahan 10 Wakil Pakatan Lawat Jeyakumar Di IJN

Posted: 12 Jul 2011 02:00 AM PDT

Polis menahan sembilan ahli parlimen dan senator Pakatan Rakyat daripada melawat ahli parlimen Sungai Siput Dr Michael Jeyakumar yang kini terlantar di Pusat Jantung Negara (IJN) ketika di bawah tahanan Ordinan Darurat.

Mereka yang ditahan itu adalah - M Manogaran (Teluk Intan), Khalid Samad (Shah Alam), Dzulkefly Ahmad (Kuala Selangor), Tian Chua (Batu), R Sivarasa (Subang), Nurul Izzah Anwar (Pantai Dalam), Dr Hatta Ramli (Kuala Krai), Fong Po Kuan (Batu Gajah) - dan senator S Ramakrishnan. 

Mereka tiba di IJN sekitar jam 1 petang tadi dan diberitahu oleh seorang doktor bahawa Jeyakumar (kanan) adalah di bawah tahanan polis dan tidak ada sesiapa pun yang dibenarkan melawatnya tanpa izin polis.

Atas permintaan pemimpin Pakatan, doktor itu berkata beliau akan cuba berunding dengan polis bagi mendapatkan kebenaran berkenaan.

Ahli parlimen dari Parti Sosialis Malysia (PSM) dibawa ke IJN pada Sabtu lalu dan ditempatkan di Unit Rawatan Koronari selepas mengadu sakit dada.


Menurut setiausaha agung PSM, S Arutchelvan, - Jeyakumar disoal-siasat oleh lima anggota polis semasa dalam tahanan sehingga menimbulkan tekanan mental.

Polis membenarkan kakaknya melawat ahli parlimen itu Ahad lalu.

Ini kali kedua aktivis sosial dan politik itu dibawa bagi mendapatkan rawatan perubatan setelah beliau bersama 29 ahli PSM yang lain ditangkap pada 26 Jun ketika dalam perjalanan menghadiri program parti itu 'Udah La Tu... Bersaralah' .


Sumber: Malaysiakini

Candlelight Vigil Diteruskan, Pihak Berkuasa Diminta Bebas PSM 6

Posted: 11 Jul 2011 10:00 PM PDT

Bukit Aman, 11 Julai 2011 - Candlelight Vigil, perhimpunan protes terhadap penahanan enam aktivis PSM diteruskan pada malam ini.

Lebih seratus dari kalangan ahli keluarga dan para penyokong hadir menyalakan lilin tanda protes terhadap pihak berkuasa dan tanda sokongan moral terhadap mereka yang ditahan dibawah akta darurat.

Antara mereka yang hadir dan sempat memberi ucapan adalah Datuk Ambiga, YB Teng, Dr Subra, Arutchelvam dan beberapa pemimpin Pakatan Rakyat.

Polis mula menghampiri apabila Encik Abdul Razak memberi ucapan tetapi setelah berunding, dibenarkan untuk terus berada disitu untuk berhimpun.

Candlelight vigil PSM6 akan diteruskan pada masa dan tempat yang sama pada hari-hari akan datang sehingga dimaklumkan kelak.

Malaysia: Government Risks Undermining Democratic Progress, Say UN Experts

Posted: 11 Jul 2011 03:30 AM PDT

GENEVA – UN human rights experts* on Monday expressed their dismay at the use of tear gas and water cannons by security authorities against peaceful protestors in Malaysia on Saturday, reportedly leading to injuries and one death, and the arrest of more than 1,600 people at the Bersih 2.0 rally. 

"The right to freedom of opinion and expression, including in the form of peaceful protests, is essential for democracy. By declaring the demonstration illegal, sealing off parts of the capital in advance and responding in such a heavy-handed manner against peaceful demonstrators, the Government of Malaysia risks undermining democratic progress in the country," said Frank La Rue, UN Special Rapporteur on the right to freedom of opinion and expression.

Tens of thousands of people gathered near the Medeka Stadium on Saturday despite the announcement made by the police that no gathering would be permitted that day on the basis of the Malaysia Police Act, which requires organizers of public gatherings of three or more persons to seek permits beforehand.  The protests were called by Bersih, a coalition of more than 60 non-governmental organizations seeking to promote free and fair elections in Malaysia. 

"Actions taken by the authorities prior to and during the rally unduly restricted the rights to freedom of expression, assembly and association," said La Rue. "Declaring Bersih illegal based on claims that it is trying to topple the Government or is a risk to national security and public order - in the absence of any credible evidence to substantiate such claims – is also an unnecessary restriction of civil and political rights." 


According to Malaysian police, all of those arrested on Saturday have been released. But the UN experts noted that six leaders from the Socialist Party of Malaysia reportedly remain in detention. These individuals include Michael Jeyakumar Devaraj, Sukumaran Munisamy, Letchumanan Aseer Patham, Choo Chon Kai, Sarasvathy Muthu, and Satat Babu Raman.   

"We remain deeply concerned about the detention of six individuals since 25 June under the Emergency Ordinance, which allows for detention without trial for up to 60 days," said El Hadji Malick Sow, Chair-Rapporteur of the Working Group on Arbitrary Detention. 

The Working Group on Arbitrary Detention also reiterated its recommendation, made to the Government of Malaysia following a visit to the country in June 2010, to repeal the Emergency Ordinance and other preventive laws, on the grounds that they significantly hinder fundamental human rights, such as the right to fair trial.** 

The independent experts reminded the Government of Malaysia of its obligation to fully respect the rights to peaceful assembly, association, and expression, as guaranteed under the Federal Constitution and the Universal Declaration of Human Rights. They also recalled that as a member of the Human Rights Council, Malaysia has pledged to uphold the highest standards in the promotion and protection of human rights. 

"Malaysia, as a dynamic, multi-ethnic, multi-cultural and pluralistic nation, should remain open to legitimate political discourse on democracy, including the expression of dissent," the experts said. "We urge the Government to allow all individuals to enjoy their human rights, and to address the problem of preventive detention. Likewise, we call upon the Government to ensure that there will not be any punitive measures taken against peaceful demonstrators." 


*Special Rapporteur on the promotion and protection of the right to freedom of opinion and expression, Mr. Frank La Rue; and Chair-Rapporteur of the Working Group on Arbitrary Detention, Mr. El Hadji Malick Sow.

PSM Deeply Concerned With Dr. Jeyakumar's Health

Posted: 11 Jul 2011 03:00 AM PDT

PARTI SOSIALIS MALAYSIA (PSM)
PRESS STATEMENT: 11 July 2011
PSM DEEPLY CONCERNED WITH DR. JEYAKUMAR'S HEALTH

Parti Sosialis Malaysia (PSM) learned that its Member of Parliament  and Central Committee member, Dr. Jeyakumar was taken to Institut Jantung Negara (IJN) on 9 july after complaining of heart palpitations. He is currently warded at the Coronary Care Unit of the IJN.

PSM would like to express our deep concern on the health condition of  Dr. Jeyakumar  as this is the second time that he has been taken to Hospital since his detention on 26 June 2011. We suspect his condition is due to the long hours of interrogations by the Police Special Branch. Other detainees have also expressed similar ordeal as the police is trying to force them to admit things they have not done.

PSM holds the Prime Minister and the Police responsible if anything happens to our members. PSM calls for the immediate and unconditional release of all PSM EO detainees. Please charge them in an open court if they have breached any laws.

RELEASE THE SIX NOW !


Released by :

S.Arutchelvan
Secretary General

Message from Dr. Jeyakumar from Detention

Posted: 07 Jul 2011 03:00 AM PDT

I would like to thank everyone who is supporting us by the hours, prayers, urgent appeals etc. The  6 of us have not broken any laws and our crime is that we are socialists and we are attempting to put theissues affecting the poorer 60% of Malaysians in the national agenda. eg. Hospital privatization,minimum wage and decent wages.

Our detention is totally unwarranted and we are working within the democratic framework. "Udahlah "the pamphlet distribution call for people to think properly for the General Election. The action and activity is totally within the democratic space allowed by Constitution. Sad to see, higher ups in police unable to differentiate nation and constitution from the party of power . (Article 5.

Stand up for democratic rights and let us not allow this kind of intimidation hold us back

Dr. Jeyakumar
7 July 2011 

Perhimpunan Aman Candlelight Vigil Protes Penahanan 6 Aktivis PSM

Posted: 05 Jul 2011 06:00 PM PDT

Bukit Aman, 5 Julai 2011 - YB Dr Xavier Jayakumar telah menyertai satu perhimpunan candlelight vigil iaitu perhimpunan sambil menyalakan lilin tanda protes terhadap penahanan enam orang aktivis PSM (Parti Sosialis Malaysia) di luar pintu masuk Bukit Aman pada hari ini.

Keenam-enam aktivis PSM yang ditahan tersebut adalah Ahli Parlimen Sungai Siput, Dr D. Michael Jeyakumar, 56, Sukumaran a/l Munisamy, 50, Letchumanan a/l Aseer Patham, 49, Choo Chon Kai, 33, Sarasvathy a/p Muthu, 58, dan Sarat Babu a/l Raman, 25.

Mereka ditahan di bawah Ordinan Darurat (Ketenteraman Awam dan Mencegah Jenayah) 1969.

Hadir bersama-sama Dr Xavier adalah YB Dr Nasir, YB Gan Pei Pei, ahli keluarga mereka yang ditahan serta para penyokong yang berhimpun secara aman kira-kira selama sejam sebelum diminta oleh polis untuk bersurai kerana bimbang kerana 'kebakaran mungkin berlaku disebabkan lilin yang dinyalakan'.

Jumlah yang hadir protes penahanan enam aktivis PSM tersebut adalah lebih 60 orang, hampir menyamai jumlah polis yang berkawal disitu dan difahamkan bahawa perhimpunan candlelight vigil akan diteruskan pada hari-hari yang akan datang pada masa dan tempat yang sama sehingga dimaklumkan kelak.
Program Mesra Rakyat Ampang

Posted: 26 Jun 2011 06:00 PM PDT

Ampang, 26 Jun 2011 - Seramai 600 orang telah menghadiri Program Mesra Rakyat yang diadakan di Ampang.

Pada program tersebut, seramai 300 orang dari golongan miskin telah diberikan sumbangan hamper makanan.

Hadir pada program tersebut, YB Dr Xavier Jayakumar dan YB Kassin. Dalam ucapan masing-masing, mereka menyentuh mengenai beberapa perubahan yang dibawa pentadbiran Pakatan Rakyat di Negeri Selangor.

Turut diadakan, program mendaftar Skim Mesra Usia Emas (MUE), Tabung Warisan Anak Selangor (TAWAS) dan program kesihatan. Sambutan daripada mereka yang hadir sungguh memuaskan.
Meraikan Sambutan Platinum Jubilee Centenary Mar Thoma Surian Church, Morib, Banting

Posted: 26 Jun 2011 03:00 AM PDT

Morib, 26 Jun 2011 - Mar Thoma Surian Church di Morib, Banting hari ini meraikan sambutan Platinum Jubilee Centenary. 

Gereja tersebut merupakan gereja pertama marthoma Syrian yang menyambut ulang tahun ke-75. 

Majlis penghargaan telah diadakan untuk mereka yang telah lama berkhidmat untuk negara sejak hadir ke sini dari Kerala, India. Penghargaan turut diberikan kepada warga tua yang hadir.

Ucapan telah diberikan oleh YM - Mes dan didengar oleh lebih 700 hadirin yang datang dari Banting, Klang, Petaling Jaya dan Kuala Lumpur untuk meraikan sambutan ini.

Peruntukkan RM35,000 telah dibuat oleh Kerajaan Negeri untuk gereja. 

Menyerahkan Bantuan Pada Program Motivasi UPSR SRJK (T) Batu Ampat

Posted: 25 Jun 2011 03:00 AM PDT

Kg Jawa, Klang, 25 Jun 2011 - Seramai 110 daripada 170 murid hadir untuk program motivasi UPSR hari ini yang diadakan di SRJK (T) Batu Ampat, Kg Jawa, Klang.

Program tersebut yang diadakan untuk mempersiapkan murid-murid untuk menghadapi UPSR turut melibatkan ibubapa apabila mereka dijemput hadir untuk mengambil buku laporan peperiksaan anak masing-masing di akhir program.

YB Dr Xavier Jayakumar telah hadir bagi menyerahkan bantuan Kerajaan Negeri kepada sekolah tersebut yang kesemuanya berjumlah RM32,810 hari ini. Antara bantuan yang diserahkan adalah bantuan infrastruktur sebanyak RM20,000 yang diperuntukkan untuk membeli kerusi dan meja. 

Sebanyak RM5,310 diberi untuk yuran sekolah yang merupakan subsidi untuk murid-murid miskin sebanyak RM30 seorang.

Kerajaan Negeri Selangor telah memperuntukkan wang untuk setiap PIBG sekolah Tamil, dan sumbangan RM7,500 telah diserahkan kepada pihak PIBG.


YB Dr Xavier Jayakumar berharap dengan bantuan yang diberikan dapat memberi keselesaan kepada murid-murid untuk terus belajar kerana dengan pendidikan taraf hidup dapat dipertingkatkan dan dapat mengubah nasib keluarga kepada yang lebih baik.YB BN

YB PAS

YB PKR

YB DAP