Nuffnang

N45 Dr Halimah Ali

Posted by Unknown | Posted on 11:30 PTG

N45 Dr Halimah Ali


TAK TAHU BEZA HUKUM, FATWA, PENDAPAT DAN NASIHAT

Posted: 12 Jun 2012 09:24 PM PDT

Selepas hampir sebulan dimainkan media Umno kononnya Bersih 3.0 difatwakan haram, tiba-tiba hari ini Parlimen diberitahu kenyataan Majlis Fatwa Kebangsaan tempoh hari bukan fatwa, sebaliknya adalah nasihat. Laporan selanjutnya di SINI
Laporan asal BERNAMA yang mengatakan demo BERSIH adalah  HARAM di sini .Di sini Keputusan MAJLIS SYURA ulama' PAS


Fatwa haramkan BERSIH 3.0 tak pernah dikeluarkan

Jawatankuasa Fatwa Kebangsaan tidak pernah mengeluarkan sebarang fatwa berhubung pengharaman demonstrasi jalanan di ibu negara pada 28 April lepas sepertimana yang didakwa parti pembangkang, kata Timbalan Menteri di Jabatan Perdana Menteri Datuk Mashitah Ibrahim.

Katanya, jawatankuasa itu sebaliknya hanya mengeluarkan kenyataan media sebagai nasihat daripada anggota muzakarah jawatankuasa berkenaan yang bersidang awal bulan lepas.

"Perkara ini telah dipersetujui oleh semua ahli muzakarah supaya nasihat mengenai penglibatan umat Islam yang bertindak sebagai perusuh jalanan yang telah membawa kerosakan dan musibah kepada negara dikeluarkan melalui satu kenyataan media," katanya.

Mashitah berkata demikian ketika menjawab ucapan penangguhan oleh Ahmad Kasim (PKR-Kuala Kedah) mengenai fatwa pengharaman perhimpunan jalanan yang didakwa dikeluarkan oleh jawatankuasa berkenaan.

Menjelas lanjut Mashitah turut menegaskan bahawa anggota jawatankuasa itu yang dilantik atas perkenan Majlis Raja-Raja tidak mempunyai sebarang kepentingan politik melainkan untuk kepentingan agama dan ummah.

"Oleh itu nasihat jawatankuasa fatwa adalah bebas daripada pengaruh mana-mana pihak dan tidak terikat dengan kepentingan individu mahupun mana-mana organisasi," katanya.

Mashitah berkata antara isi kandungan kenyataan media itu menyebut anggota muzakarah memandang serius tindakan sebahagian masyarakat, khususnya umat Islam yang bertindak sebagai perusuh jalanan seperti mana yang berlaku pada demonstrasi itu yang telah membawa kerosakan dan musibah kepada negara.

"Sebagai umat Islam seharusnya kita mensyukuri keamanan, kemakmuran dan perpaduan yang telah dinikmati dan diwarisi sekian lama.

"Pegangan Ahli Sunnah Waljamaah yang menjadi tunjang pegangan kita sebagai umat Islam di Malaysia sejak sekian lama wajib kita pertahan daripada apa jua anasir negatif kerana pegangan inilah yang menjadi perisai kepada umat Islam daripada terjebak dengan perlakuan yang dimurkai oleh Allah dan rasulnya," katanya.

Mashitah berkata sebagai sebuah negara yang mengamalkan sistem demokrasi, banyak saluran perbincangan yang lebih bermanfaat boleh dilaksanakan tanpa perlu menggadai keamanan negara.

Justeru, mereka yang terlibat di dalam demonstrasi itu khususnya umat Islam perlu sedar dan insaf bahawa perbuatan itu bukan ajaran Islam kerana Islam tidak pernah menyuruh umatnya secara tidak hak mengancam nyawa sesama manusia, menimbulkan huru hara dan merosakkan negara demi mencapai sesuatu agenda, katanya.

- Bernama

ADUN SELAT KLANG rasmi penutupan kursus haji di Masjid Muttaqin Sg Udang

Posted: 12 Jun 2012 07:40 AM PDT

 AHAD
MASJID MUTTAQIIN
KPG SG UDANG

Setelah menjalani kursus sebanayak 17 siri, bakal-bakal haji di DUN Selat Klang diraikan oleh Lembaga Tabung Haji KLANG dalam program khas yang ditambah nilai dengan motivasi daripada tazkirah Ustaz Uda Kasim.

ADUN Selat Klang, YB Dr Hjh Halimah Ali  turut serta meraikan bakal tetamu Allah ini.
Beliau telah menyumbang 2 gazebo untuk kegunaan jemaah masjid khusunya bagi wanita yang uzur yang masih boleh mendengar majlis ilmu.
Beliau berkongsi dengan para jemaah agar menggunakan peluang terbaik itu dengan mengeratkan hubungan dengan Allah dan mempastikan rezeki yang diguna untuk diri serta keluarga yang ditinggal adalah daripada sumber yang suci agar mudah mendekati Allah.

Dimaklumkan oleh LUTH KLANG seramai 800 jemaah haji telah diluluskan daripada daerah Klang untuk tahun ini. Jumlah tahun lepas 2011 hanyalah 500orang.
Semoga mendapat haji mabrur semuanya.

MY VOICE FOR NATION

Posted by Unknown | Posted on 11:09 PTG

MY VOICE FOR NATION


Kugan’s family demands apology | Free Malaysia Today

Posted: 12 Jun 2012 12:29 AM PDT

Dr Shafie Abu Bakar

Posted by Unknown | Posted on 11:02 PTG

Dr Shafie Abu Bakar


Selangor Mahu Urus Air Bagi Kepentingan Rakyat - YAB Dato` Menteri Besar Selangor

Posted: 12 Jun 2012 04:17 PM PDT

Dr Siti Mariah Mahmud

Posted by Unknown | Posted on 3:14 PTG

Dr Siti Mariah Mahmud


105 kerusi 'di tangan'

Posted: 12 Jun 2012 07:36 AM PDT

Pakatan Rakyat (PR) yakin akan memperoleh sekurang-kurangnya 105 kerusi Parlimen dengan selesa, dan boleh menambah tujuh lagi kerusi untuk majoriti mudah bagi membentuk kerajaan peringkat persekutuan pada Pilihan Raya Umum ke-13 (PRu13).

Pengarah Strategi PKR, Mohd Rafizi Ramli berkata, pihaknya meletakkan keyakinan itu berdasarkan perkembangan demografi dan sokongan pengundi termasuk di Johor, Sabah dan Sarawak.

"Ini bukan lagi harapan, tetapi keyakinan. Kami yakin boleh memperoleh 105 kerusi selepas menolak beberapa kerusi, kemungkinan tiga hingga empat kerusi yang kami miliki sekarang boleh kalah, tetapi kami akan menang di tempat-tempat lain.

"Pada pilihan raya umum 2008, kami (PR) menang 82 kerusi. Status quo jumlah kerusi 2008 akan kekal, selepas tolak dan tambah kerusi yang akan dimenangi dan kemungkinan kalah, kami yakin akan memperoleh kerusi tambahan di Johor, Sabah dan Sarawak," kata beliau ketika dihubungi Sinar Harian.

Secara purata, katanya, Rafizi berkata, PR boleh memperoleh 24 kerusi, masing-masing lapan dari Johor, Sabah dan Sarawak.

"Di Johor, daripada 26 kerusi Parlimen, sebanyak 18 kerusi berada dalam bahaya, kesemua kerusi-kerusi yang mempunyai pengundi campuran," kata beliau.

"Kalau tengok keadaan 'mood', saya yakin kami boleh mendapat lapan kerusi di Johor.

"Begitu juga di Sarawak, dengan mengambil kira perkembangan politik dan prestasi pilihan raya negeri tahun lalu, kami boleh memperoleh tambahan lapan kerusi Parlimen dan begitu juga di Sabah," katanya lagi.

Rafizi melahirkan keyakinan itu khususnya di kawasan-kawasan majoriti bukan Muslim di Sabah dan Sarawak.

Pada PRU12, PR yang terdiri daripada DAP, PKR dan Pas, pembangkang menang satu kerusi Parlimen dan 25 oleh BN.

Di Sabah dan Sarawak, yang masing-masing menawarkan 25 dan 31 kerusi, BN memperoleh 54 kerusi.

"Kira-kira 100 daripada 140 kerusi dimenangi BN empat tahun lalu datang dari tiga negeri ini," katanya.

‘PR the winner in PTPTN freeze episode’

Posted: 12 Jun 2012 06:54 AM PDT

The Pakatan Rakyat-led Selangor state government was the winner following the short-lived freeze of study loans imposed by the Federal government on students of Universiti Selangor (Unisel) and Selangor International Islamic University College (KUIS), said PAS's Research Centre director Dzulkefly Ahmad.
Rubbishing the claim by Higher Education minister Khaled Nordin that the episode proved BN had been right in insisting that the controversial loan scheme under the National Higher Education Fund Corporation (PTPTN) should remain, Dzulkefly said it was BN that had "fizzled out in the play" which was supposedly to 'test' PR's policy to offer free tertiary education at federal level if the coalition wins the coming polls.
"But, before the time fizzled out, BN withdrew its decision (to freeze). They know we are capable, that was why they had to pull the brakes. I believe if BN had continued the freeze, we (PR Selangor) will be able to help those students and give maximum impact to PR," he added.
The decision to freeze the study loans was quickly called off one day after Selangor Menteri Besar Khalid Ibrahim announced that the state would dispose Unisel's assets and use part of the RM30 million it could raise to help students who had been denied financial help by the Federal government.
The minister, Khaled, however, quickly claimed victory in the fiasco by citing an 'appeal' by Unisel to prove that PTPTN was necessary.
"(Unisel) appealed to me and stated PTPTN was in fact necessary, so there is no reason not to agree how important PTPTN is.
"PTPTN's press statement said the temporary postponement is to study the matter, not for a permanent freeze. (The) opposition acknowledge the importance of PTPTN, free education is just a mere promise," he wrote on his Twitter account.

But Dzulkefly pointed out that it was obvious that BN was now on a 'panic mode' due to people's confidence in PR's policies, especially when they hit right on target group, the youth.
"It had distinguished us from BN at the time the people were moving to new politics, they (BN) are still stuck in the old politics of vengeance. When we offered free education, we offered it together with the revamping of budget as a whole. We strategize the budget inline with the development of human resources," stressed the Kuala Selangor member of parliament.
The abrupt end to the freeze appeared to be yet another policy about-turn by the BN this year, following its decision not to pursue civil servants' new salary scheme (SBPA).

Comments for Wee Choo Keong

Posted by Unknown | Posted on 1:23 PTG

Comments for Wee Choo Keong


Comment on Finally Rashdan is OUT! What about Rozman Omar and Azhari Dahlan? by Anti Old Management Staff

Posted: 12 Jun 2012 12:07 PM PDT

Good to hear this. Danny should have resigned long time ago. At least he choose to resign instead of being kicked out. We need to hear more resignation with the likes of AJ, Rozman, Azhari, Nor Zalida, Martin Barrow, Huib Gorter and few more deadwood.

Thank you YB for pursuing this. You have done the country a service by helping to exposed the robbery in our beloved national airline.

Comment on Tan Sri Azman & Rashdan must reveal the consultancy fees paid for WAU by Anonymous

Posted: 12 Jun 2012 11:11 AM PDT

Dlm Mas sendiri,ramai manager2,senior manager,vp,svp and evp yg guna position utk kepentingan peribadi.(not all le)
no accountibility.buat benda2 yg takde faedah tp duk canang satu Mas.bila buat decision yg rugikan company.sekor beruk2 ni pun tak dipertanggungjawab.camne nk untung.sekarang dh kena pinjam along…

Comment on TO SAVE MAS AJ, Rashdan, Shane Nollan, Rozman, Azhari, Datuk Azman Yahya, Datuk Rohana & others must be OUT by Cindarella

Posted: 12 Jun 2012 08:45 AM PDT

Brader klu lu tak tau cerita jangan bising la. Lu tau tak Dato Salleh tu bagi SEMUA area manager yang balik tak de kerja dekat sebulan melanguk kat HC tu kerja. Dia ingat brader2 area manager tu ada anak bini, mak bapak nak jaga. Dia kesian klu tak brader2 area manager tu kena buang kerja. Lu tau tak dia sumbat kat merata bahagian dia jaga. Boss2 lain sikit pun tak ambik peduli budak2 ni merayu cari kerja dekat sebulan melanguk kat ceruk office sales tu.

Klu lu nak kutuk pun biarlah ada asas, jangan sedap mulut lu je

Dato Salleh tu buat kerja sampai satu dua pagi lu tau tak? Semua proses dia bikin nak bagi betulkan. Dia tenguk sampai ceruk dapur kat lounge tu, turun padang ngan cabin crew tiap 2 minggu. Mana ada Boss sanggup buat kerja macam tu. Boss lain dah bertahun kekadang staff sendiri pun tak pernah jenguk la.

Comment on Tan Sri Azman & Rashdan must reveal the consultancy fees paid for WAU by love mas

Posted: 12 Jun 2012 08:31 AM PDT

To voter of wangsamaju , please don’t feel offended by mas issue . Please bare with us as we are fighting for mas survival . I’m sure YB always keep you at his heart . I know that without you guys , there will be no YB Wee… Thank you …

Comment on Tan Sri Azman & Rashdan must reveal the consultancy fees paid for WAU by Blog reader

Posted: 12 Jun 2012 08:17 AM PDT

Danny is out today from MAS… Yahoo

Comment on Tan Sri Azman & Rashdan must reveal the consultancy fees paid for WAU by Cindarella

Posted: 12 Jun 2012 08:15 AM PDT

Salah guna kuasa di MAS

Selamat sejahtera YB WCK
Gua ni staff MAS yang perihatin, nak mintak tolong sangat lah klu dapat YB siarkan luahan hati staff2 MAS yang dah mati kutu tak tahu nak buat apa lagi dengan salah guna kuasa dua tiga pengurus MAS bagi kasi tahu semua orang baca dan kenal sapa kutu2 ini.

Salah guna kuasa di MAS ni dah terlampau2 sampai gua dan staff pun dah meluat, makin hari makin menjadi2 macam ini:
1. Brader ni ingat dia terer sangat. Sekarang dia jaga bahagian sales Malaysia dan asean. Dulu sebelum masuk sales, brader ni duduk kat TMO berlagak kononnya macam 'aku tau semua'. Brader ni anggap budak2 sales ni semua tak tau buat kerja. Lepas tu dia masuk sales jaga asean. Gua nak tanya sikit apa yang brader ni dah buat nak majukan dan tambahkan sales kat asean. Habuk pun tarak. Kerja dia dalam masa 2 tahun asyik jalan je pusing semua asean. Kadang2 tu sampai 6-7 hari kadang2 sampai 10 hari. Tak stop2 pulak tu. Lompat dari satu stesen kesatu stesen lain. Claim brader ni beribu2 tapi keja tak jalan. Dah lah banyak jalan2 lepas tu boleh shopping pulak dengan bini lepas tu pegi berhibur. Gua dengar kalau mesyuarat sehari brader ni boleh duduk kat stesen sampai 2-3 hari. Kadang2 mesyuarat berapa jam je tapi brader ni duduk kat stesen sampai 2-3 hari jugak. Semua ni menghabiskan duit MAS bayar hotel, bayar elaun makan elaun, entertainment macam2 elaun lain la.

Gua tak boleh bayangkan berapa banyak duit MAS dah habis kena kapur dengan brader ni. Betul2 salah guna kuasa atas alasan konon mesyuarat. Gua dengar kadang2 bukan mesyuarat besar pun tapi tah apa2 mesyuarat kecik atau perkara kecik je pun brader ni mesti sampai. Pendeknya semua perkara kat negeri2 asean ni, brader ni mesti nak datang kecik mana pun. Habis apa guna MAS bubuh pengurus2 kat negeri2 asean tu? Sampai gua dengar jamuan hari raya staff dekat satu stesen kecik pun brader ni sanggup datang jugak. Memang salah guna kuasa terlampau ni. Berjalan pulak mesti bawak bini. Lepas tu pengurus2 MAS pulak kena layan bini dia. Shopping la apa la kadang2 gua dengar pengurus2 tu pulak kena keluar duit sendiri nak layan brader ni dengan bini dia.

Dah lah tu gua dengar tiap musim perayaan dia minta hamper, kononya nak bagi pelanggan MAS lah ejen pelancongan lah – tapi sebenarnya semua hamper MAS tu brader ni sapu bawak balik dan gua tak tahu apa dia buat dengan semua hamper-hamper tu.

Gua harap sangat la jabatan audit buat siasatan kat mamat ni. Check betul2 semua salah guna kuasa ni. Dan jabatan HR tu bawah Puan Zahrah cuba2 la perhati sikit brader ni dan buatlah apa yang patut, disiplinkan dia sikit la.

Baru2 ni gua dengar banyak lagi salah guna kuasa oleh brader melaun ni. Sekarang jaga sales Malaysia pulak selain asean tapi maseh tak stop pusing satu asean, alasan biasa la mesyuarat. Klu betul keje tentu dah tambah revenue dah profit tapi makin teruk ada lah. Malaysia langsung tak nak jaga. Ejen2 semua pun dia tak nak jumpa sampai semua ejen dah bising. Kat opis langsung tak nampak batang hidung. Gua dengar keje bertimbun2 kat opis Malaysia tunggu dia balik berjalan sampai ejen pun tak boleh tunggu. Ni macam mana nak tambah sales? Lepas tu gua dengar baru2 ni masa joyride kapal baru, dia dah bawak segala kaum kerabat dan kekawan dia yang takde kena mengena dengan MAS. Gua dengar dah la bukan ejen, penumpang setia MAS pun bukan, ahli Enrich pun bukan. Joyride tu untuk raikan dan kenalkan produk baru MAS pada ejen2 dan penumpang2 setia supaya ejen boleh jual dan penumpang setia tambah setia. Ni brader ni pulak salah guna kuasa dia pegi bawak kaum kerabat dia. Sekali lagi gua mintak lah jabatan audit dapat check betul2 salah guna kuasa terlampau brader ni.

2. Gua dengar jugak ada terdapat sebahagian VP dan SVP terutamanya yg jaga bahagian komunikasi juga salah guna kuasa. Dulu dah ada circular kata VP/SVP dah tak boleh travel naik first class dah down grade kepada business class. Tapi minah ni asyik travel naik first class lagi. Nak kata dia tak tau tak boleh la sebab ini polisi. Kalau satu VP tak tau pasal polisi, apa guna jadi VP. Minah ni baru masuk MAS tengah gian nak naik first class kot. Tapi kalu dah polisi kena la ikut. Kalau gua graded staff mesti dah kena DI tak ikut polisi. Habis minah ni salah guna kuasa dan kedudukan, sapa yang nak DI.
Gua harap lah bahagian HR dapat siasat minah ni betul2 dan alasan spt tak tau polisi tak boleh diterima sebab banyak staff kat bawah dah kena DI kena buang keje lagi pasal tak ikut polisi. HR mesti mau tengok balik semua travel2 VP/SVP sejak circular tu keluar dan sape2 yg melanggar polisi mesti kena tindakan disiplin. Jangan la orang bawah je yg dikenakan.

Harap sangat la YB dapat siarkan di blog pasal salah guna kuasa diatas dan tindakan sepatutunya diambil. Gua staff MAS mmg dah tak sabar ni, nak report kat whistle blower pun gua tak percaya 100 peratus kat whistle blower ni.

Comment on Tan Sri Azman & Rashdan must reveal the consultancy fees paid for WAU by Anonymous

Posted: 12 Jun 2012 08:04 AM PDT

Cos the issue remains unresolved. QED.

Comment on Tan Sri Azman & Rashdan must reveal the consultancy fees paid for WAU by KPS

Posted: 12 Jun 2012 06:08 AM PDT

Anon,we the rakyat are 101% behind our YB

Comment on Tan Sri Azman & Rashdan must reveal the consultancy fees paid for WAU by anonymous

Posted: 12 Jun 2012 05:59 AM PDT

Why the interest in MAS and Khazanah over and over again.

Comment on Shane Nollan is finally out of MAS. How about Rashdan? by Pak Pandir

Posted: 12 Jun 2012 05:58 AM PDT

hehehe I agree with you. Either he is on some banned substance and hallucinating, or he is paid to try to put a red herring here. Hallo brader Anon 4:11, Strategic Comms assign people la to read and monitor YB’s blog, and one of them even takes it upon himself to offer “strategic” advice to senior management on how to “handle” all this so-called “noise” out here in the blogs.. Staff read and BELIEVE the blogs rather than listen to AJ’s nonsense responses in the socalled staff “engagements”. So, go figure,man.

YB Ahmad Razif Blog's

Posted by Unknown | Posted on 1:12 PTG

YB Ahmad Razif Blog's


Seminar Pemahaman Wasatiyyah dan Gagasan 1 Malaysia

Posted: 11 Jun 2012 04:59 PM PDT







Pada 10 Jun 2012 yang lalu, telah berlangsung Seminar Pemahaman Wasatiyyah dan Gagasan 1 Malaysia yang telah dirasmikan pembukaan oleh Y.B.M. Dato' Haji Tengku Putera bin Tengku Awang dan perasmian penutup oleh Y.A.B. Dato' Seri Ahmad bin Said. Manakala 2 panel penceramah ialah Y.B. Dato' Seri Jamil Khir bin Baharom (B) dan Y.B. Dato' Ahmad bin Maslan.

Blog@Wengsan...博客@永山

Posted by Unknown | Posted on 11:15 PG

Blog@Wengsan...博客@永山


RON95汽油售价应根据国际油价下降做出调整

Posted: 11 Jun 2012 08:22 PM PDT

Ron97 harus dijual pada paras RM3.38 seliter supaya harga Ron95 boleh diturunkan lagi

Posted: 11 Jun 2012 08:12 PM PDT

Khalid Samad

Posted by Unknown | Posted on 9:15 PG

Khalid Samad


Berceramah Bersama TS Kadir dan Dato Tamrin Ghaffar

Posted: 11 Jun 2012 06:30 PM PDT

Saya berkesempatan berceramah bersama TS Kadir beberapa kali pada bulan Mei. Dalam satu ceramah, apa yang telah disebutkan oleh TS Kadir saya sebarkan melalui laman twitter saya secara ringkas point demi point. Sejurus selepas itu, saya menerima berbagai respon dari budak-budak UMNO. Sebagai rumusan, ramai dari mereka yang menulis seperti ini, "TS Kadir duduk dalam UMNO dulu, sekarang dah kaya dah. Apa lagi yang dia nak? Patut duduk di rumah main dengan cucu".

Itulah masalah budak-budak UMNO ini. Tanpa mereka sedar mereka mengakui bahawa bagi mereka, tujuan masuk UMNO adalah untuk menjadi kaya. Apabila sudah kaya, maka seseorang sepatutnya bersyukur dan berterima kasih. Maka duduklah diam-diam di rumah jangan cuba kacau peluang orang lain pula!

Bagi budak-budak UMNO seperti ini, mereka tidak faham soal masuk politik demi perjuangan. Apabila yang diperjuangkan itu akhirnya dinodai, maka seseorang pemimpin, walaupun sudah mula berpencen, tidak akan boleh berdiam diri. Inilah apa yang diceritakan oleh TS, iaitu bagaimana UMNO dulu dan sekarang tidak sama dan mengapa dia akhirnya keluar selepas menjadi ahli selama 56 tahun. Menurut beliau lagi, Tun Hussein Onn pernah memberitahu kepadanya apabila beliau cuba memujuknya supaya kembali menyertai UMNO, "apabila UMNO berpisah dari rakyat (tidak lagi membela rakyat), maka kita mesti bersama rakyat". Atas sebab itu maka Tun Hussein Onn tidak kembali menjadi ahli UMNO.

Walaupun dijelaskan TS Kadir dengan baik, budak-budak UMNO ni tidak akan faham kerana mereka terlalu fokus terhadap persoalan mengguna kedudukan dan jaringan untuk mengkayakan diri.

Saya juga berpeluang berceramah bersama Dato Tamrin baru-baru ini. Beliau adalah anak kepada Tun Ghaffar Baba. Beliau pun menceritakan perkara yang hampir sama seperti TS Kadir. Bezanya beliau belum lagi keluar UMNO. Walaubagaimanapun, beliau meminta rakyat supaya menolak UMNO! Beliau ingin menyelamatkan UMNO dengan cara membiarkan UMNO mengalami kekalahan. Maka, barulah UMNO akan insaf dan kembali kepada perjuangan asalnya iaitu membela nasib rakyat, khususnya masyarakat Melayu. Itulah perjuangan asal UMNO mengikut Dato Tamrin dan sekarang ini UMNO telah terpesong dari matlamatnya.

Dalam pada itu, apa yang agak mencuitkan hati ialah apabila semasa berceramah beliau sempat pula berpesan; kalau beliau dipecat dari UMNO maka janganlah orang-orang PAS menolak dia dari menyertai PAS pula!

WaLlahu 'Alam
KHALID SAMAD

Dr Mohamad Khir Toyo

Posted by Unknown | Posted on 7:48 PG

Dr Mohamad Khir Toyo


PENDIDIKAN PERCUMA: PELUANG KERAJAAN SELANGOR LAKSANAKANNYA

Posted: 11 Jun 2012 08:58 PM PDT

Anwar Ibrahim

Posted by Unknown | Posted on 7:15 PG

Anwar Ibrahim


Najib Terdesak Tambah ‘Bom’ RM1.5juta

Posted: 12 Jun 2012 03:09 AM PDT

Harakah

Dakwaan bahawa BN akan menggunakan ‘taktik bom’ menabur wang kepada rakyat agar mengundi parti itu mungkin benar apabila semalam perdana menteri meluluskan pemberian RM1.5 juta kepada setiap parlimen BN.

Difahamkan dalam pertemuan pre-coucil dengan ahli-ahli parlimen BN semalam, Datuk Seri Najib Razak juga membenarkan mereka membelanjakan RM1,000 hingga RM5,000 secara tunai kepada pengundi.

Ketua Pembangkang Datuk Seri Anwar Ibrahim ketika mengulas perkara itu berkata, tindakan tersebut menunjukkan sikap terdesak dan cemas BN.

“Menampakkan sikap yang agak terdesak yang membenarkan ahli parlimen boleh belanja wang tunai RM1,000 hingga RM5,000 kepada pengundi.

“Ini mengikut kefahaman saya dalam peraturan kewangan, sangat tidak wajar,” katanya pada sidang media Pakatan Rakyat hari ini.

Turut serta pada sidang media itu Presiden PAS Datuk Seri Tuan Guru Abdul Hadi Awang dan Penasihat DAP Lim Kit Siang.

Difahamkan juga, sejumlah RM300,000 awal akan diberikan kepada setiap parlimen BN pada Khamis ini.

“Dia (Najib) beritahu minta disegerakan dan tumpu kepada pemuda dan wanita, kalau perlu RM1,000 bagi RM5,000 bagi, kerajaan akan pertahankan tindakan itu.

“Langkah paling baik adalah bantahan rakyat dan pilihan raya,” katanya.

Sebelum ini, bekas menteri kabinet yang isytihar keluar Umno, Tan Sri Abdul Kadir Sheikh Fadzir mendedahkan, BN sedang menggunakan ‘taktik bom’ iaitu menabur wang untuk membeli undi di kampung-kampung.

I Will Be A Proud Prime Minister Because I Am A Tool Of The Masses

Posted: 12 Jun 2012 02:06 AM PDT


Forum: Anwar Ibrahim On The Malaysian Economic Agenda
MBPJ Civic Centre, Petaling Jaya 09/06/2012

Funds Boost For BN MPs an Act of Desperation

Posted: 12 Jun 2012 02:02 AM PDT

The Malaysian Insider

Barisan Nasional's (BN) latest allocation of over RM200 million for its MPs to plough into their constituencies despite Datuk Seri Najib Razak's pledges to rein in the deficit betrays the prime minister's desperation ahead of federal polls, says Datuk Seri Anwar Ibrahim.

With Putrajaya admitting it is unlikely to meet GDP growth projections this year, leading to a larger budget deficit, the opposition leader took aim at the Najib administration, saying the move to hand each BN federal lawmaker RM1.5 million was "not proper."

"The PM also said they can spend in cash, giving up to RM5,000 to their constituents. This is not proper," the PKR de facto leader told a press conference.

"They are not concerned about financial regulations, they don't care about finances," Anwar (picture) said of the move, which comes on the back of Najib revealing a repeat of Bantuan Rakyat 1 Malaysia (BR1M) cash handouts to low-income families, which cost RM2.6 billion, was on the cards.

The Malaysian Insider reported earlier today that the BN MPs were handed the allocation at yesterday's BN pre-council meeting for the current parliamentary sitting as the Najib administration looks ahead to polls after September's budget announcement.

Although Najib was earlier speculated to dissolve Parliament this month for a July election, he announced that he would be tabling next year's budget on September 28 and that there was a possibility of another handout to low-income families under BR1M.

The RM500 paid out to nearly five million families at a cost of RM2.6 billion earlier this year saw his approval ratings shoot up to 69 per cent, largely due to a surge among poorer households.

But the aftermath of violence that erupted between police and demonstrators at the April 28 Bersih rally for free and fair elections saw the BN chief's popularity slide to 65 per cent last month.

The Umno president said late last month the government will ensure that Malaysia's debt will not exceed the statutory ceiling under the Loan (Local) Act and Government Funding Act due to its prudent management of the nation's finances.

Najib, who is also finance minister, said his administration has also taken steps to rein in the fiscal deficit, which dropped to 4.8 per cent last year from a 22-year high of over seven per cent in 2009.

But Malaysia's slowing economy, which recorded a third consecutive quarterly dip in growth to 4.7 per cent in the first three months of the year, off-track from earlier projections of up to six per cent growth for the year, has raised doubts over Putrajaya's ability to keep spending in check.

Analysts have warned Malaysia to brace for a significant slowdown here due to rising linkages with top trade partners including China, the world's second-largest market, which economists say is headed for a sixth consecutive quarterly drop in growth with worse to come.

A Greek exit from the euro zone, which is a growing threat, would cause a second recession in as little as four years in Malaysia as the knock-on damage to Europe poses a threat to the global economy, Bloomberg reported analysts and economists as saying recently

Najib Responsible For False Allegation Against Anwar of Transfer of Monies

Posted: 12 Jun 2012 01:54 AM PDT

I refer to the report today in the New Straits Times daily alleging that Opposition leader Datuk Seri Anwar Ibrahim had instructed a bank CEO to transfer millions to certain accounts. The report is false, irresponsible and politically motivated. The news report itself states that investigators found no evidence to support the allegations or bring the case to court, and the investigations were wrapped up as long ago as the year 2000. This proves that this allegation against Anwar was wild and baseless. Despite this, the newspaper today published the front page report under the headline ” Anwar gave order “. This is character assasination and gutter journalism of the lowest and most disgraceful kind.

It is disturbing that the Prime Minister and his ruling UMNO party have increasingly resorted to false and malicious personal attacks against key opposition leaders. The NST, Utusan Malaysia and some other newspapers that regularly publish false reports against the opposition are owned by Najib’s UMNO party. It is impossible for these dailies to carry on publishing these irresponsible and vicious attacks without Najib’s knowledge and approval. It is a measure of the Prime minister’s current political desperation that he is resorting to these low tactics. We call upon Prime Minister Najib to immediately abandon the politics of lies and slander, and instead engage the opposition in constructive and rational dialogue.

N SURENDRAN
VICE PRESIDENT
KEADILAN

IPO FGVH Menyebabkan Pendapatan FELDA Jatuh 64% Dan Peneroka Kehilangan RM100 juta Bantuan Kebajikan

Posted: 12 Jun 2012 01:53 AM PDT

KEADILAN meneruskan analisis kami tentang kesan sosial dan kewangan peneroka akibat IPO (Initial public offering/penyenaraian) FGVH. Analisis kami menunujukkan sebelum adanya FGVH, tiap-tiap tahun FELDA membelanjakan antara RM400 hingga RM500 juta setahun untuk kebajikan masyarakat peneroka. Perbelanjaan ini yang termasuk dana bagi infrastruktur jalan, masjid, padang bola, perumahan, pendidikan, insentif Hari Raya dan insurans.

Pada tahun 2011, FELDA telah membelanjakan RM424 juta untuk peneroka. Walau bagaimanapun, bagi tahun 2012 FELDA bercadang untuk memotong belajawan untuk peneroka ke RM326 juta. Pengurangan belajawan ini amat besar, hampir RM100 juta potongan.

Butir-butir potongan adalah seperti berikut:

• Pembangunan Infrastruktur dikurangkan sebanyak 57%.
• Pembangunan Belia dan Generasi Dua dan Ketiga yang dikurangkan sebanyak 27%.
• Insentif Produktiviti untuk Peneroka dikurangkan sebanyak 22%.
• Hari Raya Bonus dikurangkan sebanyak 25%.
• Pelan Insurans bagi peneroka dikurangkan sebanyak 25%.

Potongan RM100 juta ini mempunyai kaitan terus dengan IPO FGVH. Apabila FELDA pajak gadai tanah 350,000 hektar kepada FGVH, FELDA telah menyerahkan semua pokok dan hasil sawit kepada FGVH. Ini menyebabkan pendapatan FELDA jatuh mendadak. Pada tahun 2011, pendapatan FELDA mencecah RM2.5 bilion tetapi selepas tanah dipajak, pendapatan 2012 dijangka turun ke RM900 juta sahaja, pendapatan jatuh 64%. Oleh kerana pendapatan FELDA jatuh teruk, maka kebajikan peneroka dipotong sebanyak RM100 juta.

Semua butir-butir diatas adalah daripada Bajet rasmi FELDA 2012.

Pada permulaannya kami telah mendedahkan durian runtuh yang terlalu kecil kepada peneroka, selepas itu pendedahan mengenai peruntukan saham yang memihak kepada bumiputera kaya, kini peneroka sekali lagi ditindas dengan potongan kebajikan RM100 juta.

WONG CHEN, PENGERUSI BIRO PELABURAN & PERDAGANGAN
12 JUNE 2012

IPO of FGVH causes FELDA earnings to crash 64% and settlers lose RM100 million in welfare support

Keadilan continues with our analysis of the FGVH listing and its social and financial impact on settlers. FELDA on a yearly basis spends between RM400 to RM500 million on the welfare of the settlers. The expenditure includes funds for infrastructure such as roads, mosques, housing, education, Hari Raya incentives and insurance. In 2011, FELDA spent RM424 million on settlers. However for 2012 FELDA intends to spend only RM326 million on settlers, a massive reduction of close to RM100 million.

Details of the reductions are as follows:
· Infrastructure development reduced by 57%.
· Youth and New Generation Development reduced by 27%.
· Productivity incentive for Settlers reduced by 22%.
· Hari Raya Bonus reduced by 25%.
· Insurance plan for settlers reduced by 25%.

The reason for this massive reduction is clear; after the FGVH lisitng, FELDA's earnings have crashed. By leasing the 350,000 ha of land to FGVH, FELDA switched role, from a rich plantation operator to a mere landlord. The results are devastating to FELDA. In 2011, FELDA earned RM2.5 billion but for 2012, it only expects to earn RM900 million. In other words, the IPO of FGVH has caused FELDA earnings to crash by 64%.

All the above details are from the FELDA official Budget for 2012.

First we had the small unfair windfall, then the unfair allocation of shares to favour rich bumiputera, now settlers are again unfairly treated by a RM100 million reduction in welfare support.

WONG CHEN, CHAIRMAN, INVESTMENT & TRADE BUREAU
12 JUNE 2012

Velvet Gloves Over Iron Fists:‘The Dictator’s Learning Curve’

Posted: 11 Jun 2012 11:32 PM PDT

From The New York Times
By DWIGHT GARNER

"Here we go," Tony Soprano said in the first episode of "The Sopranos" when Dr. Melfi, his psychiatrist, reached for her prescription pad. "Here comes the Prozac."

Tony was having panic attacks. It wasn't easy being a crime boss anymore. The old order was falling away. The Feds had new methods, like the RICO statute. His family gave him agita. His attacks made him feel, he said, like he had "ginger ale in my skull."

It's hard not to think about Tony's woes while reading William J. Dobson's intelligent and absorbing "Dictator's Learning Curve." It's a book that intricately explores the headache-making complexities of being an authoritarian tough guy in 2012. These despots may well be on anti-depressants too.

Old-school oppressors like Stalin, Pol Pot, Mao and Idi Amin had it easy. There was no YouTube, no Facebook, no Twitter. "Today, the world's dictators can surrender any hope of keeping their worst deeds secret," Mr. Dobson observes. "If you order a violent crackdown — even on a Himalayan mountain pass — you now know it will likely be captured on an iPhone and broadcast around the world."

The neo-authoritarians, from Vladimir Putin in Russia to Hugo Chávez in Venezuela to China's more faceless technocrats, are still brutal, but they have learned to adapt. These types of leaders, the author says, "are far more sophisticated, savvy and nimble than they once were."

Mass arrests and firing squads? For most of these men these are clumsy and a bit passé. Tax collectors and health inspectors are now more likely to shut down dissident groups. Today's dictators confound their critics by peppering their speeches, the author says, "with references to liberty, justice and the rule of law." Fair and balanced is how they wish to appear, contrary to realities. A new kind of iron fist has arrived, tucked behind an acid-whitened smile.

Mr. Dobson is the politics and foreign affairs editor of Slate; before that he was an editor for Foreign Affairs. He crisscrossed the globe multiple times while reporting this prickly book, traveling some 93,000 miles, he estimates.

He's interviewed more than 200 people, and his closely observed accounts of dictators' increasingly sly methods to control their populations are haunting and dispiriting. Chief among these methods is simple confusion. Citizens rarely know, any longer, where the lines are drawn. One Venezuelan tells the author, "Fear does not leave fingerprints."

Mr. Dobson's book is more than a catalog of shifting monocratic nightmares, however. He's just as interested — more interested in fact — in how democracy's advocates are mixing up their tactics in response. Some of these new methods were on display during the Arab Spring, when despots fell in Egypt, Tunisia and Libya. Others are still gestating. His explanation of how citizens are using fresh, bespoke tools against modern dictators is almost absurdly inspiring.

Mr. Dobson delivers portraits of some of the world's leading intellectual, tactical and financial advocates of grass-roots democracy. These scruffy luminaries include Gene Sharp, the American intellectual whose 93-page guide to toppling autocrats, "From Dictatorship to Democracy," is available for download in more than two dozen languages.

But Mr. Dobson is most galvanizing at ground level, when he's talking to activists and explaining their stratagems. He points out that more people are willing to attend opposition events, for example, if they are held at night and in the dark, "safe from the prying eyes of the regime."

He discusses the importance of attracting sympathetic members of the police and military long before things get rough. There's even more value, perhaps, in recruiting these people's children. He quotes a strategist who says, "Generals don't like to attack crowds with their children in the front ranks."

He is excellent on the uses democracy movements can make of humor. When Mr. Putin cracked down on a television station that broadcast "South Park," activists carried signs that read: "Putin Killed Kenny." These people "were protecting free speech," Mr. Dobson writes, "but they wouldn't say it that way. They would say they were protecting Kenny and Cartman."

One Venezuelan opposition member vividly underscores many of this book's lessons when he says, "If you're going to fight Mike Tyson, you're not going to box against him, because, even though he is crazy, he's going to kill you. But if you can challenge him to a game of chess, you might have a chance."

"The Dictator's Learning Curve" is agile and light on its feet, but among its salient points is that pro-democracy movements need to be more than that. Happy thoughts and hippie clothes are not enough. "Revolutions, if they are to be successful," Mr. Dobson writes, "require planning, preparation, and an intelligent grasp of how to anticipate and outwit a repressive regime that thinks of little beyond preserving its own power."

Events may move suddenly, Mr. Dobson writes, "but there is usually a movement or organization that put months or years of dangerous (often tedious) work into making that day possible." One pro-democracy leader puts all this more baldly: "Spontaneity will only get you killed."

Mr. Dobson's book, with luck, will find its way into the hands of people who aspire to be free. They'll find optimism here, but hard realities as well. The author cites statistics that suggest political freedom, and the number of democracies in the world, declined from 2005 to 2010. Modern authoritarians have learned elastic new ways to prosper.

"Lately, I'm getting the feeling that I came in at the end," Tony said in that same first episode of "The Sopranos." He added, "The best is over." Mr. Dobson's book proposes that many dictators today may be feeling a similar sort of blues. In order to get out of the way, some of them may only require, from their own people, the right sort of push.

Who’s Not Serious: Anifah or Scorpenes? Time for A-G to Advise Govt On Action to Take

Posted: 11 Jun 2012 11:16 PM PDT

Malaysia Chronicle

Foreign Minister Dato Seri Anifah Aman is walking on thin ice when he says the Scorpene probe is “not a serious matter that we need to follow”.

Firstly, he should tell us how much he knows about the probe and how he has come to know those details given the fact that Malaysia is not currently participating in the probe in France.

It is refreshing to hear that the Minister seems to know the issues in the probe. But his remarks don’t add up.

On the one hand he says its not a serious matter that we need to follow. On the other hand, he says Malaysia will “make the necessary preparations to face the trial when they are needed”

With respect, the Minister must make up his mind. If Malaysia will participate, why are we not there to assist to begin with?

Perhaps the Minister should, and I call upon him to brief Parliament in detail over what the probe has revealed to date and to what extent evidence has been obtained and whether it reflects any wrongdoing on part of our officials in the said transaction.

Tell the rakyat WHY

The Minister must tell us why it is he thinks this is not a serious matter. It is a matter of public concern. He must give us reasons in full.

The Minister is also quoted as saying “so far we have not received any information from the French Embassy. But if necessary, we are ready to defend ourselves”.

This defies logic. There is a probe which is on going which involves the nation. Surely we cannot just sit back and wait for the French Embassy to brief us?

A-G must intervene

The Attorney General should, as first legal officer, intervene. He should and must advise the Minister that the proper approach to take especially in a case like this where the country’s reputation is at stake, is to take from the very outset, stock of the situation.

We should and must participate and have our own representatives defending us and regularly updating us as to the findings of the inquiry. We should be on top of things.

Anything short of this would appear to be an obviously negligent handling of the matter for which the government must in the end be fully prepared to account for.

Gobind Singh Deo is the DAP MP for Puchong

Najib, Weakest Prime Minister We Have Ever Had

Posted: 11 Jun 2012 10:24 PM PDT

Forum: Anwar Ibrahim On The Malaysian Economic Agenda
MBPJ Civic Centre, Petaling Jaya 09/06/2012

YB BN

YB PAS

YB PKR

YB DAP