Nuffnang

Dr Shafie Abu Bakar

Posted by Tanpa Nama | Posted on 11:33 PTG

Dr Shafie Abu Bakar


Masjid Al-Mustaqim Menunggu Pengisian Dana Untuk Memulakan Pembinaan

Posted: 08 Mar 2012 04:22 PM PST

Muzium

Posted: 08 Mar 2012 01:11 AM PST

MY VOICE FOR NATION

Posted by Tanpa Nama | Posted on 11:26 PTG

魏宗贤文打烟之声 Gwee Tong Hiang for Bentayan

Posted by Tanpa Nama | Posted on 3:41 PTG

魏宗贤文打烟之声 Gwee Tong Hiang for Bentayan


派送玫瑰花庆祝国际妇女节

Posted: 07 Mar 2012 10:20 PM PST

Lim Guan Eng

Posted by Tanpa Nama | Posted on 3:29 PTG

Lim Guan Eng


Happy Women’s Day

Posted: 07 Mar 2012 06:27 PM PST

i n t a n h i j a u

Posted by Tanpa Nama | Posted on 3:15 PTG

i n t a n h i j a u


Najib panik, batalkan SBPA menjelang pilihan raya

Posted: 08 Mar 2012 05:29 AM PST


KUALA LUMPUR, 8 Mac: Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak disifatkan panik menghadapi tekanan kakitangan awam sehingga membatalkan Skim Baru Perkhidmatan Awam (SBPA) yang dicadangkan sebelum ini.

Demikian kata ADUN Pantai Jerejak, Pulau Pinang, Sim Tze Tzin melalui twitternya hari ini.

Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak hari ini mengumumkan, kerajaan membatalkan rancangan untuk menggunakan SBPA berikutan bantahan kakitangan awam.

Najib berkata, kerajaan akan menggunakan skim yang ada iaitu Skim Saraan Malaysia (SSM) dengan penambahbaikan.

Najib juga mengumumkan, satu suruhanjaya khas dibentuk bagi mengkaji perkhidmatan awam negara.

Langkah kerajaan untuk menangguhkan SBPA adalah kerana takut reaksi kakitangan awam yang mungkin memberontak dalam pilihan raya akan datang.

Namun dipercayai, ia akan kembali kepada skim ini selepas pilihan raya umum nanti jika Barisan Nasional (BN) kekalkan berkuasa.

"Ha ha ha...tiada keputusan sehinggalah pilihan raya," kata anggota Parlimen Bukit Bendera, Liew Chin Tong dalam Twitternya mengulas keputusan kerajaan mengenai hal ini.

Namun begitu, dengan pengumuman Najib, jurang gaji antara kakitangan awam akan terus meningkat dengan penyelarasan gaji yang diumumkan Najib.

Ini kerana, perbezaan peratus kenaikan gaji antara kakitangan awam peringkat rendah hanya sedikit sahaja berbanding dengan kakitangan peringkat atasan.

Najib berkata, kumpulan pengurusan dan profesional akan naik 13 peratus, kumpulan Utama dan khas A, B dan C 9 peratus, Turus 3 dan 2 8 peratus manakala Turus 1 dan KSN 7 peratus.

Walaupun peratusan kakitangan bawahan lebih tinggi tetapi oleh kerana gaji mereka hanya kecil sahaja, kenaikan ini rendah sahaja.


Lihat artikel berkaitan di sini

Misalnya jika kakitangan awam RM500, dengan kenaikan gaji 13 peratus, mereka akan mendapat kenaikan gaji sebanyak RM65 sahaja.

Namun untuk KSN dan Turus 1, oleh kerana gaji mereka tinggi misalnya RM12,000 sebulan, dengan kenaikan gaji 7 peratus, mereka mendapat kenaikan gaji sebanyak RM840 dalam pelarasan ini.

Kenaikan ini dilihat lebih baik berbanding SBPA yang dikatakan kakitangan paling rendah hanya mendapat kenaikan RM1.70 sahaja berbanding RM8,000 kakitangan paling tinggi.

Bagi Ketua Angkatan Muda PKR, Shamsul Iskandar Mohd Akin, Pakatan Rakyat mempunyai saham dalam perubahan ini kerana hasil desakan merekalah SBPA tidak jadi dilaksanakan.

"SBPA dibatalkan & Sistem Saraan Malaysia (SSM) ditambahbaik. Tentunya hasil desakan PR," katanya dalam Twitter.(harakahdaily)

Suara Sri Andalas

Posted by Tanpa Nama | Posted on 3:05 PTG

Suara Sri Andalas


Kerajaan Negeri, Syabas, Puncak Niaga Akan Bincang Atasi Banjir

Posted: 08 Mar 2012 02:00 AM PST

HULU LANGAT,8 MAC : Prihatin dengan masalah banjir yang melanda kawasan Hulu Langat, Ampang dan kawasan sekitar, Kerajaan Negeri Selangor akan membuat perbincangan dengan Syarikat Bekalan Air Selangor (Syabas) dan Puncak Niaga bagi mencari langkah mengurangkan jumlah air di empangan berhampiran jika hujan lebat berterusan supaya tidak melimpah dikawasan sekitar lain.

Menteri Besar Selangor, Tan Sri Khalid Ibrahim berkata, Kerajaan Negeri Selangor juga akan melantik seorang pegawai dari Syabas dan Puncak Niaga untuk dimasukkan ke dalam Jawatankuasa Kecemasan supaya bertanggungjawab sekiranya berlaku masalah banjir akan datang.

" Hujan yang lebat menyebabkan sungai melimpah, bukan hanya di sungai tetapi diempangan juga penuh dengan air, jadi cara mereka mengalihkan air itu kita mahu adakan perbincangan supaya kita dapat tahu dan kita juga dapat memberi amaran kepada penduduk jika berlaku lagi.

"Jadi salah satu daripada usaha yang kita akan lakukan, ialah memahami bagaimana kita boleh dapat kurangkan jumlah air dari empangan itu sebagai salah satu dipanggil water retantion, satu yang kita buat,Kita memasukkan seorang ahli daripada Puncak Niaga dan Syabas ke dalam Jawatankuasa Kecemasan, jadi dengan itu mereka juga akan bertanggungjawab tentang perkara-perkara seperti itu," katanya kepada pemberita selepas mengadakan lawatan ke Pusat Pemindahan Mangsa Banjir di Sekolah Kebangsaan Sungai Serai, Hulu Langat petang tadi.

Tambah Khalid lagi, Kerajaan Negeri juga sudah menyediakan keperluan asas dan harian seperti makanan, tikar dan bantal bagi mengurangkan beban mangsa banjir.

"Jawatankuasa itu sudah ada, sebab belanjawan pun sudah kita tetapkan jadi jawapannya ialah ini, walaupun biasa tetapi kita tidak mahu kejadian ini berlaku, jadi maknanya kerajaan negeri sudah menyediakan makanan, tikar, bantal yang boleh mengurangkan atau meringankan beban yang mereka hadapi," katanya.

Seramai lebih 700 mangsa banjir dipindahkan di Pusat Pemindahan Mangsa Banjir di Sekolah Kebangsaan Sungai Serai, Hulu Langat awal pagi tadi selepas hujan lebat yang berlarutan selama empat jam.


Sumber: TVSNEWS

Kerajaan Negeri Sumbang Beras dan Barangan Makanan Kepada Mangsa Banjir di Lembah Jaya, Ampang, Selangor

Posted: 08 Mar 2012 01:00 AM PST

Shah Alam 08 Mac, 2012 - Kerajaan Negeri Selangor melalui  Exco Kemiskinan dan Kerajaan  Prihatin Negeri Selangor telah menyumbang 150 kampit beras, meehon, sardin, gula, susu tin dan minuman kordial kepada lebih 150-200 mangsa banjir di Kampung Sungai Putih, Lembah Jaya Utara dan Kampung Tengah, Ampang Indah, Ampang, Selangor pada hari ini.

Kampung-kampung tersebut adalah antara kawasan-kawasan yang teruk dilanda banjir di Negeri Selangor sejak malam semalam.

Mangsa-mangsa banjir ditempat sementara di dewan Datuk Mufti Shuib dan Surau Desa Permai, Lembah Jaya.

Sukarela-sukarelawan yang diketuai oleh Cikgu Subramani A/L Rengasamy, ketua Komuniti Kaum India Ampang telah mengambil inisiatif untuk datang ke pejabat EXCO di bangunan SUK, Shah Alam untuk mengangkut  barangan makanan tersebut dengan menggunakan lori  Majlis Perbandaran Ampang Jaya (MPAJ) untuk diagih-agihkan kepada mangsa-mangsa yang terlibat.


   

Dr Xavier: Syabas DiGesa Segerakan Kerja Penyelenggara

Posted: 07 Mar 2012 01:00 AM PST

SHAH ALAM 7 MAC: Kerajaan Selangor menggesa Syarikat Bekalan Air Selangor (Syabas) untuk melakukan kerja-kerja penyelenggaraan pada 13 dan 14 Mac ini di Loji Rawatan Air Sungai Selangor Fasa Satu dengan profesional dan mesti disiapkan dalam tempoh 12 jam dan bukan 24 jam.

Menurut Exco Kesihatan, Pekerja Ladang, Kemiskinan dan Kerajaan Prihatin, Dr Xavier Jayakumar berkata kerja-kerja penyelenggaraan itu perlu diselesaikan seberapa pantas untuk memastikan segala urusan bekalan air warga Kuala Lumpur dan Selangor tidak terjejas dalam tempoh masa yang lama.

"Kita menjangkakan tekanan air akan pulih seperti biasa selepas itu," ujar Dr. Xavier.

Kerajaan Negeri juga mengenal pasti beberapa lokasi strategik bagi warga setempat mendapatkan bekalan air jika keadaan bertukar kritikal.

Mereka boleh menghubungi Talian Hotline Call Centre : 1-800-cuci-3939 yang akan disalurkan terus ke pihak Syabas untuk mendapatkan lokasi terdekat mendapatkan bekalan air.

Sebelum ini, Syabas dan Kerajaan Pusat menggesa Kerajaan Negeri untuk meluluskan pembinaan Loji Rawatan Air Langat 2 bagi mengatasi krisis air di Selangor yang dijangka berlaku menjelang 2012 namun tetap tidak dipersetujui Kerajaan Negeri.

Menurut pemantauan yang dilakukan oleh Lembaga Urus Air Selangor (LUAS), sumber air di Selangor masih dalam keadaan yang mencukupi dengan taburan hujan yang tinggi dicatatkan di banyak kawasan terutamanya kawasan tadahan air.

Justeru, Kerajaan Negeri menggesa Syabas untuk merawat sumber air dengan teknologi terkini dan menaiktaraf loji-loji sedia ada bagi menambah kapasiti loji pembersihan air dan jika berlaku sebarang krisis air ianya disebabkan oleh kegagalan loji pembersihan air untuk sentiasa memastikan bekalan air bersih mencukupi.


Sumber: TVSNEWS

DUN Sri Andalas Mencatatkan Keputusan Terbaik di Selangor Dari Segi Pendaftaran dan Bayaran SMUE

Posted: 06 Mar 2012 01:00 AM PST

Program seranhan sumbangan Skim Mesra Usia Emas ini telah diadakan pada 25 Februari 2012 di DUN Seri Andalas. Pada kali ini sebanyak 82 orang daripada keluarga warga usia emas yang meninggal dunia dari DUN Sri Andalas, DUN Sri Muda dan DUN Kota Alam Shah telah mendapat bayaran sebanyak RM1,500 daripada Kerajaan Negeri Selangor menerusi Pejabat Daerah Klang.

Turut hadir pada program ini adalah En. P.S. Rajoo, Ahli Majlis MPK dan En.Manaf, Ahli Majlis MBSA. Seramai 150 orang bersama keluarga masing-masing telah datang ke program ini.

YB Dr Xavier Jayakumar ADUN Sri Andalas telah diwakili ahli-ahli majlis tersebut disebabkan beliau menghadiri program EXCO Retreat di Melaka.

DUN Sri Andalas telah membuat pendaftaran sebanyak 4,600 permohonan dalam program Skim Mesra Usia Emas ini sejak program ini dimulakan pada tahun 2008.

Setakat ini, seramai 782 keluarga dari DUN Sri Andalas telah memperolehi bayaran sebanyak RM2,500.

Jumlah pendaftaran SMUE bagi DUN Sri Andalas adalah seperti berikut:

Melayu - 1,142
Cina - 1,213
India - 2,212
Jumlah - 4,600

Jumlah pembayaran SMUE  bagi DUN Sri Andalas adalah seperti berikut:

Bayaran Pertama - 852
Bayaran Kedua - 782

En Arbaain Bin Abdul Rahman memberi pujian kepada pihak DUN Sri Andalas kerana rajin menguruskan program MUES ini dan DUN Sri Andalas merupakan DUN yang terbaik di Selangor dari segi pendaftaran dan bayaran.

Cik Kasturi a/p Ramasamy dari Taman Telok Menegon, Kg. Jawa, Klang yang datang untuk mengambil  bayaran ini bagi mendiang bapanya yang berusia 65 tahun mengatakan bahawa ayahnya seorang OKU dan dialah  yang menjaganya, Pada hari kematian bapanya, dia tidak mempunyai wang secukupnya untuk perbelanjaan dan terpaksa minta bantuan daripada saudara mara untuk upacara pengebumian.

Katanya, dengan pembayaran daripada MUES ini dia dapat menyelasaikan masalah yang dihadapinya. Dia mengucapkan ribuan terima kasih kepada Kerajaan Pakatan Rakyat Negeri Selangor khususnya YB Dr Xavier Jayakumar yang menziarahi mendiang bapanya dan memberikan bayaran pertama sebanyak RM1,000 untuk upacara pengebumian.

Seorang lagi, Cik,Woo Keong Yei yang turut hadir untuk mengambil bagi mendiang emaknya mengatakan bahawa program seperti ini menunjukkan Kerajaan Pakatan Rakyat Negeri Selangor mengutamakan rakyat .Walaupun pentadbiran Kerajaan Pakatan Rakyat Negeri Selangor hanya 4 tahun, banyak perubahan telah dilakukan khususnya kepada rakyat negeri Selangor seperti Skim Pembayaran, Sumbangan dan Bantuan Kemiskinan.


Comments for Wee Choo Keong

Posted by Tanpa Nama | Posted on 1:52 PTG

Comments for Wee Choo Keong


Comment on Parliamentary Questions for March 2012 Session by weechookeong

Posted: 08 Mar 2012 07:32 AM PST

Flyguy

Thank you for your valuable comments. I am most grateful for your inputs. I will definitely use some of your points during the Debate on the Royal Address in Parliament after March 12.

It is a bit late to change the Parliamentary questions now. I had to lump them together and draft them in the way I did because MPs are limited to about 40 word per question. It is very tie consuming to draft the questions with such constraint. Please don’t worry. It is a long session this March. Parliament will only end in mid April. I can still raise your questions in the Debate for the Royal Address. plea rest assured that I will do my best to highlight the points in the comments by you and other readers. I shall also lobby other MPs to air the pride and plight of the good staff of MAS except those Panamera Deadwoods and the crony.

Sdr, Please don’t stand on ceremony. You don’t have to thank me for speaking up for the members of staff of MAS. It is my duty as a Parliamentarian to stand up for you all when MAS has been treated by the “Bina Tak Fikir” consultants in Khazanah as its step child. If these “Bina Tak Fikir” consultant chose to bulldoze their selfish plans to “anaktirikan MAS” for others then they must pay the price. Lets us all join hand to fight them. MAS staff must also shake the Union leaders to stand up for its members during such critical time. Tell them to stop playing games by making threat after threat of direct actions like picketing, wearing protest badges and etc and only to be postponed at the eleventh hour with the lame excuse of MAS management was going to talk to them. What happened after that? Only God knows better! It has been some 8 months and so many decisions have been made not in the interest of our national carrier, MAS, and yet the Union leaders are still talking. I am just wondering what they have even talking about all these while. The members of staff should do something about it. before “nasi jadi bubur”!

Please feel free to send e-mail to me and we can discuss further. My e-mail address is: weeck2012@gmail.com

Many thanks to you, other MAS staff and readers for all the valuable contributions to stop the ROTS in MAS.

with kindest regards

wee choo keong

Comment on AJ & Rashdan: MAS or MAS management is in crisis? by CON AIR

Posted: 08 Mar 2012 07:09 AM PST

Ouch!
Toni and the barbarians’ days are numbered.

http://mastroubleshooters.blogspot.com/2012/03/ouch.html

Comment on Parliamentary Questions for March 2012 Session by Flyguy

Posted: 08 Mar 2012 06:57 AM PST

YB

if not to late, i would like to propose some changes in ur Q in the parliment

Q4 – on the consultant, rather than focus on certain period, pls ask how much MAS PAY for the consultant when AJ/Danny took over the office, how long for each assignment, what is the deliverable and the most important WHY use CONsultant when some Con are not airline expert

Q7 – to split the Q as if u lump all critical Q into 1, there is high possibility G will give generic answer for this Q
a. FY – Previous MD declare FY profit in year 2010 (FY staff got max 8 mths bonus) yet AJ announce FY loss so much, hence they need to stop jet operation. who is the actual liar??
b. migration to KLIA – what is the actual reason behind the migration to KLIA. AJ has given the most stupid answer to MAS when he say he said because we need to be close to the action when the fact is all staff from Subang is just support staff and it will hv no impact on the operation efficiency when when we move to KLIA. why is the need to move now when MAS bleeding like h*ll
c. change of logo – how much it cost to change the logo and what is the return/revenue expected when MAS chance the logo

additional Q

to ask AJ to present business plan in the parliment and to have Q&A session with all Yang Berhormat

i do understand if u can’t make any changes coz it might be too late to change but for whatever happen, MAS staff is very lucky and grateful to have someone like u to fight on our behalf. MILLION THANKS YB….

Comment on AJ & Rashdan: What “COST CUTTING”? – Part 1 by Flyguy

Posted: 08 Mar 2012 06:34 AM PST

Olek

if to cut route will be as simple as u say, rugi terus cut. MAS need to get approval from putrajaya before cut any route, simply cause we are national carrier and we do carry social and business obligation to Malaysian people, businessmen and govt.

most of the time, it will take years to get approval to cut the route.

if G can’t give us subsidy, G should give MAS free hand to decide where and when to fly. while it will be good if MAS got free hand to decide, u must also consider the social integration and loss of business opportunity/tourism/student overseas if MAS only fly to profitable route.

G has given AK approval to fly nos of destination but they only take the profit one. they can do that because their decision is purely business decision but MAS can’t do that…….

it not as simple as u say….but maybe if u work with AK…..

Comment on AJ & Rashdan: MAS or MAS management is in crisis? by Khazanah Boy

Posted: 08 Mar 2012 06:23 AM PST

YB taruk sama puak2 kroni and penyokong buta si pariah itu. Mereka ni trying to defend the indefensible. MAS – AirAsia share swap is like ikan bills eating up a shark! AirAsia is doing well my foot. If it is doing well, it will not be stopping its London and Paris routes. The government must stop assisting AirAsia X Sdn Bhd because it is a sdn bhd. Why must the government helping those foreign shareholders in AirAsia X Sdn Bhd. It must be treated like any sdn bhd in Malaysia. Only the Bodohwi will do such stupid things. But of course the Bodohwi knew what he was doing and so is Tan Sri Azman Mokhtar. It is believed that Azman went ahead with the AirAsia X deal even though he had said that it was a DODGY DEAL. Got to be an idiot or pretending to be an idiot to proceed with the dodgy deal. But he had to to long his Pariah kawan.

The PM should sack the bugger as he was useless and appointed by the Bodohwi.

Comment on AJ & Rashdan: MAS or MAS management is in crisis? by weechookeong

Posted: 08 Mar 2012 04:32 AM PST

Jasper Bloodstone

Thank you for your comment.

There is no need for me to dodge all points raised by Skilly. The points have been answered by me and the other readers. There are enough posting in my blog regarding the secret MAS-Asia share suap, CCF, spinning and etc. If you feel that I was wrong then state your facts to support the said share suap, ccf, spinning, owing of airport taxes and given discount when airport taxes was paid after your favorite airline Airasia owed for more than five years. Please tell me also whether your favorite country Singapore will ever allow such such things to happen in Singapore.

As for the case of Tan Sri Tajudi Ramli at least MAS has filed an action against him and it is still pending in court. Surely, there is no need for me to remind you that it will be sub judice to discount about a matter that is pending in court. If you want to have a debate pertaining to this matter then you should reveal your real identity and address the I will have a debate with you. Then both of us will be responsible for what we said.

In the case of FAKS aka Fly Asian Express Sdn Bhd. FAKS fought and was awarded by the Badawi’s Administration the RAS for Sabah and Sarawak. FAKS was given a subsidy of RM250 million to run the RAS for two years. Within a year, FAKS gave up RAS and dumped RAS back to MAS with 6 un-airworthy aircraft and one was cannibalize for spare parts. MAS took over and had to refurbish the aircraft to the state of airworthiness costing MAS RM35 million. Did Khazanah instructed MAS to file an action against FAKS. The answer is NO. The Badawi’s Administration did not demand for the return of half of the said subsidy i.e. RM125 million since the RAS contract was prematurely terminated within a year. Of course, to the supporter of FAKS, such sums are INSIGNIFICANCE.

Thereafter, FAKS changed its name to AirAsia X Sdn Bhd and it was allowed to keep the Air Operation Certificate until this day despite the irresponsible acts of cannibalization of aircraft for spare parts and causing 6 other aircraft to be un-airworthy. Thereafter, IArAsia X Sdn Bhd was rewarded with international routes to compete with MAS. To date it was rewarded with more than 38 international routes but operates only 13. Now that it has given up London, Paris and Munbai leaving only 10 routes. Are you trying to tell us that all these are insignificance and the Government should carry on to support a private limited company to compete with our national airlines, MAS. Further, we should support the said secret share suap and CCF. And to agree with Khazanah exercising the option to purchase 10% of AirAsia X Sdn Bhd when Tan Sri Azman Mokhtar has openly declared that the said 10% option to purchase was a DODGY DEAl!

The “off limit” does not apply to me but you. I hope that you will reveal your identity and address then I will enter into a debate with you on matter concerning Tan Sri Tajudin Ramli. IF you dare not do so for reasons best known to you, I will, of course, respect your decision and leave the matter as it were.

Thank you.

With kindest regards

wee choo keong

Comment on AJ & Rashdan: What “COST CUTTING”? – Part 1 by Kunyit Hidup

Posted: 08 Mar 2012 03:07 AM PST

Jasper,

Sorry if you are one of the unhappy readers, I was trying to make people understand what MAS may be able to learn from AA (including AAX) in operational matters. You and the whole rakyat also 'curious' how different business model (LCC) could be adopted by MAS. I guess, operationally almost none! (Referring to the list 1 to 10 above and examples in chedet blog ).

1. It is not an issue to 'technical people' but the very same curiosity should be directed to Mahathir. 99 wrongs and another 1 wrong does not mean all right. The issue is not 1 but 100, so it is big.

2. Moral has no value in certain type of business. Ethically right is non comparable to 'technically' right. Premium is not LCC, agree not to compare?

3. Caveat emptor is applicable whenever the seller is not actively conceal or continuously mislead things. I am suggesting AA must continue charging check-in fee for international flights, the Australians do not even know how to pronounce caveat emptor – make more money whenever technically possible. Likewise, charge Malaysians forever – they never heard of caveat emptor.

Then, we should agree on actual issue in MAS is not the operations but management. The iniquitous share-suap is not necessary in the CCF. Selling (cheap sale) of properties/subsidiaries does not require managers with Oxbridge certificates but graded staffs with Sijil Rendah Pelajaran like me. It will be morally great if AA people in MAS giving lesson how to 'manage a premium airline' without spinoff anything!

Comment on AJ & Rashdan: MAS or MAS management is in crisis? by Jasper Bloodstone

Posted: 08 Mar 2012 02:29 AM PST

YB Wee

You have “dodged” all the points raised by Skilly, choosing instead to push your own pet hates and red herrings.

Why have you not focussed on the Tajudin Ramli imbroglio, for starters?

The alleged amounts thrown around there reduce anything allegedly incurred by AirAsia into insignificance.

Are there some issues that are “off limits” to you?

Comment on AJ & Rashdan: What “COST CUTTING”? – Part 1 by wee choo keong

Posted: 07 Mar 2012 11:58 PM PST

Flyguy

Hearing of the case filed by ACCC against AirAsia has been fixed for 2-3-2012. I afraid that there is no updates on the said hearing. I am still checking on the matter. As soon as I received the news I shall post it here.

Thank you.

with kindest regards

wee choo keong

Comment on AJ & Rashdan: What “COST CUTTING”? – Part 1 by Jasper Bloodstone

Posted: 07 Mar 2012 11:46 PM PST

Kunyit

I am curious – are AirAsia’s business and customer service policies any different from those adopted by other LCCs, e.g. Ryanair, Southwest Airlines, Jetstar, Tiger Airways, Lion Air, Cebu Pacific or Indigo?

If they aren’t, then why make it a big issue?

And on what bases are you comparing full service “premium” airlines against their LCC cousins?

After all, I know exactly what I am getting if I choose to fly SIA, SilkAir or Tiger Airways.

It’s “caveat emptor”, dude.

Direct Free Kick

Posted by Tanpa Nama | Posted on 1:14 PTG

Direct Free Kick


8 Mac 2012 - Sekitar lawatan mangsa banjir di Lembah Jaya Utara.

Posted: 08 Mar 2012 04:43 AM PST

开发进展

Posted: 07 Mar 2012 01:44 PM PST

Efdzmwbg FaoswiwIemdgrxt
¡¤.¹©[Ó¦-ÖÐ-ÈA¡¢üS=úQ=˜Ç=µÈ£¡.)ܽ&ÈØ£¤Íõ£¿@Íê¡¢.È«¡ª¡ª·Ö-±ç-²»¡¤³ö£¡Æ·-ÖÖ=Æ룤ȫ=ÉÏ=µµ£¡\Ïêϸ¡¯Çë-¿´£»¸½_¼þ£¡Â"-ϵ£»¡®13¡¢53-07-70¡¢13.8¡¢
Omcsdwchm Cnlyjdiwt
Jktsexuyu
Pnuhb Xmlbfzfj CnmlfgchTwdce

SUARA PERAK

Posted by Tanpa Nama | Posted on 11:50 PG

SUARA PERAK


Najib Mahu ‘Nambikai’ Kerana Hilang Kepercayaan Masyarakat India

Posted: 08 Mar 2012 09:37 AM PST

Nurul Izzah Anwar

Posted by Tanpa Nama | Posted on 11:20 PG

Nurul Izzah Anwar


Pembatalan SBPA – Sudah Terhantuk Baru Terngadah

Posted: 07 Mar 2012 07:36 PM PST

KENYATAAN MEDIA – 8 MAC 2012
Sudah Terhantuk Baru Terngadah: Kerajaan Harus Belajar dari Kesilapan SBPA

KEADILAN mengalu-alukan pembatalan skim Saraan Baru Perkhidmatan Awam (SBPA) yang baru diumumkan hari ini. Namun, pembatalan ini jelas menunjukkan kegagalan berterusan Kerajaan Umno-BN dalam mengambil kira pendapat golongan yang terkesan sebelum merangka dan mengumumkan dasar-dasar yang begitu penting sebegini.

Kegagalan Kerajaan Umno-BN untuk prihatin akan kewujudan jurang pendapatan yang menekan penjawat awam yang di tangga yang paling rendah, iaitu di antara gred 1 hingga 54, benar-benar mempamerkan sikap sambil lewa dan elitis pemerintah. Ini berlaku di persekitaran di mana jurang pendapatan antara gaji terendah dan tertinggi yang pada waktu ini dianggarkan pada 19.5 kali.

Hanya setelah didesak menerusi kritikan yang dibawa oleh Pakatan Rakyat berserta wakil-wakil pekerja CUEPACS barulah tindakan seraya 'sudah terhantuk baru terngadah' diambil oleh Perdana Menteri hari ini.

Secara tuntas, berikut merupakan prinsip-prinsip yang wajib diterima pakai oleh kerajaan yang prihatin terhadap nasib pekerja:

1) Sistem Saraan Malaysia (SSM) yang lebih adil dan saksama dengan mengutamakan golongan peringkat bawahan dahulu sebelum peringkat atasan. Kenaikan gaji bagi golongan penjawat awam gred terendah haruslah membolehkan mereka menerima gaji “sara hidup” (“living wage”), dengan jumlah sekurang-kurangnya RM1,100 seperti yang dicadangkan di dalam Belanjawan Pakatan Rakyat 2012

2) SSM yang mengambil kira prinsip merapatkan jurang dan mengutamakan majoriti, tetapi dengan kenaikan atau apa yang sepatutnya dipanggil penyelarasan gaji minima perkhidmatan awam.

3) SSM yang lebih komprehensif termasuk perancangan peningkatan produktiviti yang melibatkan perbincangan dengan semua pihak secara terbuka dan bukan secara tertutup dan kemudian diumum secara serang hendap seperti sebelumnya.

4) SSM yang mengambil kira beberapa prinsip penilaian prestasi dan piawaian perkhidmatan termasuk usaha mengurangkan pembaziran, ketirisan dan amalan rasuah wang rakyat dengan menggalakkan penggunaan Akta Perlindungan Pemberi Maklumat serta pemberian saguhati di atas laporan salah laku kewangan didalam kerajaan.

5) SSM akan disemak secara interim setiap lima tahun, dan semakan utama setiap sepuluh tahun; semakan harus melibatkan semua pihak berkepentingan di dalam siri perbincangan dan keahlian jawatankuasa kecil dan teknikal semakan skim saraan.

Akhir sekali, KEADILAN meletakkan keyakinan bertunjangkan perkhidmatan awam sebagai penggerak pembangunan negara yang terutama, dan mengingatkan semua pihak agar jangan sekali-kali mengenepikan suara mereka.

Nurul Izzah Anwar
Naib Presiden Parti Keadilan Rakyat (KEADILAN)
merangkap Ahli Parlimen Lembah Pantai

Lim Kit Siang

Posted by Tanpa Nama | Posted on 7:53 PG

Lim Kit Siang


A year for a shoe

Posted: 08 Mar 2012 12:31 AM PST

By Justice Seeker | March 08, 2012 The Malaysian Insider MARCH 8 — The Federal Court may have been justified in throwing the book and jailing imam Hoslan Husin, had they done so on the day of the offence. Because what he did, by tossing his shoes at them, was contempt in the face of [...]

‘Political persecution in Sarawak not new’

Posted: 08 Mar 2012 12:29 AM PST

By Joseph Tawie | March 8, 2012 Free Malaysia Today KUCHING: Political persecution of opposition supporters by the Taib Mahmud administration is a norm in Sarawak, claims the state opposition DAP. The only reason people are alert to it now is because one victim, Frusis Lebi, a farmer with deformed hands and legs, had come [...]

Muhyiddin is the first person to come to mind when Najib talks about “Opponents of 1Malaysia are power-crazy and a cynical bunch”

Posted: 07 Mar 2012 11:52 PM PST

The first person to come to anyone’s mind when reading the Star headline "PM: Opponents of 1Malaysia are power-crazy and a cynical bunch" is none other than the Deputy Prime Minister Tan Sri Muhyiddin Yassin. This was because it was Muhyiddin who was the first public personality to repudiate Najib’s 1Malaysia policy of creating "a [...]

Asian women: Same countries, different worlds

Posted: 07 Mar 2012 08:07 PM PST

— Dr Noeleen Heyzer The Malaysian Insider Mar 08, 2012 MARCH 8 — We are in a race against time — with just three years left to achieve the Millennium Development Goals (MDGs). Many of our people, even in the same country, continue to live in different worlds. This is especially true for large numbers [...]

Anwar Ibrahim

Posted by Tanpa Nama | Posted on 7:43 PG

Anwar Ibrahim


Siar surat Anwar bagi menutup pendedahan surat Mahathir

Posted: 08 Mar 2012 03:04 AM PST

KeadilanKini

Pengarah Komunikasi KEADILAN, Nik NAzmi Nik Ahmad hari ini menjelaskan kenyataan yang dikeluarkan oleh akhbar arus perdana Utusan Malaysia’Surat Anwar Kepada Tokoh Yahudi’ tidak mendatangkan apa-apa kontroversi.

Dalam pada masa yang sama beliau turut membidas akhbar tersebut berhubung dengan surat Ketua Umum KEADILAN, DAtuk Seri Anwar Ibrahim pada 2007 yang dihantar kepada National Endowment For Democracy (NED).

“Surat yang didedahkan itu tidak pun menimbul kontroversi, malah akhbar arus perdana itu hanya memetik dari laporan blog yang juga milik pro Umno.

“Malah kandungan surat tersebut adalah di mana Anwar menyatakan keperluan proses pilihan raya yang bersih dan adil.

“Serta menyeru NED iaitu sebuah agensi dwi-parti Amerika Syarikat untuk menyokong usaha rakyat tempatan yang mahukan pilihan raya bersih dan adil,” jelasnya.

Menurutnya lagi, ketempangan proses pilihan raya yang diluahkan oleh parti-parti pembangkang serta badan-badan bukan kerajaan menerusi Gabungan Pilihan Raya Bersih dan Adil (BERSIH) kini turut diakui kerajaan.

“Reaksi dari BERSIH maka Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak telah menubuhkan Jawatankuasa Terpilih Parlimen (PSC) bagi memperbaiki sistem pilihan raya negara ini,” sambungnya.

Beliau yang juga Adun Seri Setia berkata laporan berita tersebut merupakan usaha media Umno untuk mengalih perhatian rakyat ekoran pendedahan surat menyurat Dr Mahathir kepada pemimpin-pemimpin Yahudi Israel.

Interview With Dato Seri Anwar Ibrahim When He Was in Thailand On 14th February

Posted: 07 Mar 2012 11:38 PM PST

Kerajaan Harus Belajar dari Kesilapan SBPA

Posted: 07 Mar 2012 11:34 PM PST

KEADILAN mengalu-alukan pembatalan skim Saraan Baru Perkhidmatan Awam (SBPA) yang baru diumumkan hari ini. Namun, pembatalan ini jelas menunjukkan kegagalan berterusan Kerajaan Umno-BN dalam mengambil kira pendapat golongan yang terkesan sebelum merangka dan mengumumkan dasar-dasar yang begitu penting sebegini.

Kegagalan Kerajaan Umno-BN untuk prihatin akan kewujudan jurang pendapatan yang menekan penjawat awam yang di tangga yang paling rendah, iaitu di antara gred 1 hingga 54, benar-benar mempamerkan sikap sambil lewa dan elitis pemerintah. Ini berlaku di persekitaran di mana jurang pendapatan antara gaji terendah dan tertinggi yang pada waktu ini dianggarkan pada 19.5 kali.

Hanya setelah didesak menerusi kritikan yang dibawa oleh Pakatan Rakyat berserta wakil-wakil pekerja CUEPACS barulah tindakan seraya 'sudah terhantuk baru terngadah' diambil oleh Perdana Menteri hari ini.

Secara tuntas, berikut merupakan prinsip-prinsip yang wajib diterima pakai oleh kerajaan yang prihatin terhadap nasib pekerja:

1) SSM yang lebih adil dan saksama dengan mengutamakan golongan peringkat bawahan dahulu sebelum peringkat atasan. Kenaikan gaji bagi golongan penjawat awam gred terendah haruslah membolehkan mereka menerima gaji “sara hidup” (“living wage”), dengan jumlah sekurang-kurangnya RM1,100 seperti yang dicadangkan di dalam Belanjawan Pakatan Rakyat 2012

2) SSM yang mengambil kira prinsip merapatkan jurang dan mengutamakan majoriti, tetapi dengan kenaikan atau apa yang sepatutnya dipanggil penyelarasan gaji minima perkhidmatan awam.

3) SSM yang lebih komprehensif termasuk perancangan peningkatan produktiviti yang melibatkan perbincangan dengan semua pihak secara terbuka dan bukan secara tertutup dan kemudian diumum secara serang hendap seperti sebelumnya.

4) SSM yang mengambil kira beberapa prinsip penilaian prestasi dan piawaian perkhidmatan termasuk usaha mengurangkan pembaziran, ketirisan dan amalan rasuah wang rakyat dengan menggalakkan penggunaan Akta Perlindungan Pemberi Maklumat serta pemberian saguhati di atas laporan salah laku kewangan didalam kerajaan.

5) SSM akan disemak secara interim setiap lima tahun, dan semakan utama setiap sepuluh tahun; semakan harus melibatkan semua pihak berkepentingan di dalam siri perbincangan dan keahlian jawatankuasa kecil dan teknikal semakan skim saraan.

Akhir sekali, KEADILAN meletakkan keyakinan bertunjangkan perkhidmatan awam sebagai penggerak pembangunan negara yang terutama, dan mengingatkan semua pihak agar jangan sekali-kali mengenepikan suara mereka.

Nurul Izzah Anwar
Naib Presiden Parti Keadilan Rakyat (KEADILAN)
merangkap Ahli Parlimen Lembah Pantai

Forum: “ Asean Democracy & Economic Development

Posted: 07 Mar 2012 11:29 PM PST

Forum: " Asean Democracy & Economic Development

9 Mac 2012 (Jumaat)

3.00 – 5.00 Petang

Lokasi: Ballroom, Hotel Traders, (Sebelah KOMTAR)

Ahli Panel:

1. YB Dato' Seri Anwar Ibrahim (Ketua Pembangkang)
2. YAB Lim Guan Eng (Ketua Menteri Pulau Pinang)
3. Prince Sukhumbhand Paribatra (Gabenor Bangkok)

YB BN

YB PAS

YB PKR

YB DAP