Nuffnang

MY VOICE FOR NATION

Posted by Tanpa Nama | Posted on 11:27 PTG

MY VOICE FOR NATION


Give land to ex employees of Bukit Jalil estate

Posted: 15 Oct 2011 11:05 PM PDT

In NST, a reflection of Najib’s own dilemma

Posted: 15 Oct 2011 11:03 PM PDT

Dr Shafie Abu Bakar

Posted by Tanpa Nama | Posted on 11:26 PTG

Dr Shafie Abu Bakar


Kehadiran Adun Bangi Amat Tidak Menyenangkan YDP PIBG & Pengetua Sekolah Ma`had Hamidiah

Posted: 15 Oct 2011 04:07 PM PDT

N45 Dr Halimah Ali

Posted by Tanpa Nama | Posted on 11:21 PTG

N45 Dr Halimah Ali


UMNO mahu jadi sesumpah agama bila nyawa sudah dikerongkong?!

Posted: 15 Oct 2011 08:04 AM PDT

Akta Murtad, mujurnya kalau Umno sokong!
Mohd. Nasir Awang   (harakahdaily)
Jika tidak kerana keegoan Umno yang terlampau mengutamakan sentimen politik, pada adatnya negara kita sudah pun memiliki undang-undang khusus menangani gejala murtad. Paling lewat pun pada sekitar awal 90-an dulu, sudah ada usaha secara serius dan bersaluran oleh PAS untuk membuka jalan perbahasan secara positif dan signifikan ke arah penggubalan suatu undang-undang berkaitan murtad.

Ahli Parlimen PAS dari Marang, Datuk Seri Tuan Guru Abdul Hadi Awang, ketika itu sebagai Timbalan Presiden PAS telah memohon membawa usul yang dinamakan Rang Undang-Undang Persendirian (Murtad) di Dewan Rakyat. Malangnya, usaha sebegitu baik gagal disempurnakan. Ia ditolak sedari awal dan tidak diberi laluan untuk dibahaskan.

Punca utama ialah apabila ia tidak mendapat sokongan daripada walau seorang pun menteri, khususnya menteri dari Umno yang berbangsa Melayu dan beragama Islam. Sedangkan menurut aturan dan peraturan diterimapakai Parlimen, sesuatu rang undang-undang yang hendak diterima untuk dibahaskan mestilah dikemukakan oleh seorang menteri dan disokong oleh seorang menteri lain.

Kes itu membuktikan betapa Umno sanggup mengenepikan kepentingan agama semata-mata demi menjaga imej dan maruah politiknya. Ia tidak bersedia untuk menerimapakai sebarang idea dan cadangan pihak pembangkang, lebih-lebih lagi sekiranya ia datang daripada PAS yang disifatkan sebagai 'musuh tradisi'nya dalam meraih sokongan masyarakat Melayu-Islam.

Keegoan politik itu telah menyebabkan Umno buta mata hati dan gagal membuat pertimbangan yang sewajarnya, walau pun apa yang dikemukakan PAS itu membabitkan soal menjaga kesucian aqidah dan kepercayaan umat Islam.

Sebab itu jika ada pemimpin Umno mendakwa mereka memperjuangkan kedaulatan Islam, rakyat jangan sesekali percaya. Malah jika dalam keadaan tertentu apabila dilihat mampu meraih markah politik, kerap juga pemimpin Umno mengatakan mereka tidak mementingkan soal fahaman politik.

Lebih-lebih lagi apabila keadaan memerlukan sokongan dan kerjasama semua pihak, Umno akan cuba melupakan rakyat tentang sikap dan pendiriannya selama ini yang amat berpilih kasih dalam melayan pihak yang tidak sealiran dengannya.

Seruan agar tidak mengutamakan sentimen atau fahaman politik hanya dikumandangkan Umno sebagai usaha mewujudkan persepsi kononnya parti lawan yang berperangai sedemikian. Sedangkan yang sebenarnya paling kuat beramal dengan sikap dan pendirian tidak demokratik itu adalah tidak lain daripada Umno sendiri.

Hari ini wajah dan suara hipokrasi itu menjelma semula di celah-celah kehangatan perbahasan mengenai isu murtad. Kesedaran masyarakat umum mengenai bahaya gejala kemurtadan umat Islam diulangsuara pelbagai pihak.

Media-media arus perdana yang diketahui menjadi talibarut Umno juga tidak melepaskan peluang. Ia bukan setakat menyuarakan sokongan terhadap harapan dan desakan khalayak yang cintakan kesucian agama Islam, malah secara terancang cuba menggambarkan betapa kerajaan dipimpin Umno juga mendukung hasrat serupa.

Justeru, suara-suara agar umat Islam bersatu mempertahankan kesucian aqidah dan mendepani pihak-pihak yang cuba menceroboh kepercayaan mereka kembali berkumandang. Sepertimana lazimnya, ia turut diiringi desakan dan cabaran keras kepada para pemimpin politik agar mengenepikan sentimen kepartian dan mengutamakan kepentingan agama.

Bahawa dalam menangani isu sebesar dan sepenting gejala murtad ini, para pemimpin Islam tidak sepatutnya terus bertelagah. Sebaliknya, mereka diseru meninggalkan perbalahan politik buat seketika untuk sama-sama mendukung agenda menyelamatkan agama.

Oleh kerana suara itu datang daripada pihak-pihak yang ada kecenderungan sangat jelas kepada parti pemerintah, walau atas apa jua nama pertubuhan yang mereka wakili, maka ia turut diiringi persepsi bahawa pihak yang paling dimaksudkan dalam seruan itu ialah para pemimpin politik beragama Islam dari pihak pembangkang.

Kononnya yang paling kuat berpegang kepada sentimen parti ialah pemimpin dan pengikut pembangkang. Sedangkan yang terbukti tidak simpatetik terhadap perjuangan pihak ketiga mempertahankan Islam selama ini ialah parti yang menunjangi pemerintahan negara ini sendiri.

Masakan tidak jika pengalaman lepas diambil kira. Usah disebut soal kelemahan pentadbiran agama yang acapkali dipertuturkan masyarakat. Tidak payah diperkatakan soal kegagalan kerajaan mengurustadbir wang zakat yang sebegitu banyak untuk menjamin kebajikan golongan kurang berkemampuan sebagai usaha membentengi mereka daripada dakyah agama lain.

Keadaan yang berlaku malah jauh lebih mendukacitakan. Umno bukan sahaja tidak bersedia mengakui kelemahan dan ketidakupayaannya menjaga kedaulatan Islam menerusi kuasa dimilikinya dalam pemerintahan, ia malah tidak bersedia memberi laluan kepada penambahbaikan pentadbiran agama. Ambil saja contoh bagaimana Umno menolak mentah-mentah sebarang usaha menggubal undang-undang berkaitan murtad tadi, hanya semata-mata kerana ia dikemukakan pemimpin pembangkang.

Usaha serupa bukan sekali, bukan dua kali dilakukan PAS. Tuan Guru Abdul Hadi mengulangi cubaan serupa pada penghujung 1999 setelah gagal lebih enam tahun sebelumnya. Malangnya cubaan beliau kali kedua itu juga tidak diberikan layanan lebih baik.

Ia kemudiannya diikuti Ahli Parlimen Kubang Kerian, Salahuddin Ayub pada 2006. Ketika itu perbahasan isu murtad sangat hangat, terutama apabila ia dikaitkan dengan kebebasan beragama diperuntukkan Artikel 11 Perlembagaan Persekutuan.

Usaha-usaha pihak tertentu mewujudkan justifikasi tindakan mereka mengembangkan agama mereka di kalangan umat Islam, beserta beberapa kes melibatkan wanita Islam menukar agama secara terbuka kepada agama lain, meletakkan negara dalam polemik agama agak panas ketika itu.

Ada konvensyen dianjurkan pihak berkuasa agama negara khusus membincangkan tajuk kebebasan beragama dan isu murtad. Para ilmuan Islam dan ahli akademik masing-masing membentangkan kebimbangan mengenai isu diperbahaskan. Para mufti turut bersuara agar diwujudkan undang-undang menangani gejala merosakkan aqidah umat Islam itu.

Pada tahun itu juga Front Bertindak Anti Murtad (Forkad) ditubuhkan. Di tahun sama, Himpunan Sejuta Umat Islam Mempertahankan Aqidah dan Kesucian Islam dilangsungkan. Masjid Wilayah Persekutuan Kuala Lumpur yang menjadi lokasi himpunan itu menyaksikan kehadiran amat membanggakan.

Suasana sebegitu tegang dengan kemarahan umat Islam berada di kemuncak ketika itu sepatutnya sudah lebih dari cukup untuk negara kita menghasilkan suatu undang-undang menjamin aqidah umat Islam. Sepatutnya segala desakan para ulama, mufti, pertubuhan bukan kerajaan berkepentingan Islam dan khalayak umum agar kerajaan berbuat sesuatu bagi membendung gejala itu berterusan sudah memadai untuk kita melihat wujudnya kini undang-undang dimaksudkan itu.

Namun segala harapan itu bagikan fatamorgana. Dari jauh ia dilihat amat meyakinkan, tetapi apabila tiba semakin hampir kepada realiti, ia sebenarnya hanyalah khayalan.

Kini isu murtad kembali mendapat perhatian umum. Himpunan Sejuta Umat Islam juga bakal diadakan buat kali kedua. Sepertimana siri pertama, ia juga dilaungkan sebagai himpunan tanpa sentimen politik. Ia untuk semua jiwa dan insan beragama Islam. Ia semata-mata di atas agenda mempertahankan aqidah dan melawan pencerobohan kepercayaan umat Islam.

Betul, ia tidak perlu melibatkan politik untuk memaut sokongan dan kehadiran semua pihak. Namun apakah kita hanya mahu kehadiran yang ramai sebagai penghujung agenda perjuangan? Apakah kita tidak mahu mengambil pengajaran daripada pengalaman lalu, bahawa sebarang usaha sebegitu keras tidak akan mencapai hasil maksud tanpa campurtangan politik?

Di atas permis ia perhimpunan tanpa sentimen politik, himpunan itu nanti mungkin boleh memaut kehadiran yang besar. Tetapi tempik sorak, laungan takbir menyerakkan anak tekak dan gulungan resolusi menyendatkan fail tidak membuahkan hasil maksud apabila ia sewenang-wenangnya ditolak atau disepikan begitu sahaja oleh penguasa politik.

Pengalaman lalu sepatutnya mengajar umat Islam negara ini bahawa hanya dengan dokongan politik sesuatu usaha itu mudah direalisasikan. Untuk itu rakyat yang cintakan kesucian aqidah dan sayangkan kedaulatan Islam perlu tahu kepada siapa wajar mereka serahkan sokongan dan kuasa pemerintahan.

Begitu juga, setiap jiwa yang lantang memperjuangkan wujudnya undnag-undang berkaitan murtad ini, terutama dari kalangan penyokong tegar Umno seharusnya berhenti daripada terus memberikan kepercayaan kepada parti itu. Akuilah hakikat bahawa Umno bukannya pihak terbaik untuk diharap menyelesaikan permasalahan dihadapi umat Islam.

Bahkan, mengambilkira pengalaman lalu, rasanya para pemimpin Umno pun tersangat malu untuk menyokong sebarang usaha mewujudkan akta berkenaan. Jika tidak kerana keegoan politiknya yang terlampau mengutamakan sentiment kepartian, sudah lama akta tersebut menjadi realiti.

Justeru, mujur benarlah jika kali ini pemimpin Umno menyokong wujudnya undang-undang murtad!

Anak kecil berhati suci perlu dicorak menjadi pemimpin di satu hari kelak

Posted: 15 Oct 2011 07:33 AM PDT

念群与沙登人民同在 | Nie Ching for Serdang

Posted by Tanpa Nama | Posted on 9:19 PTG

念群与沙登人民同在 | Nie Ching for Serdang


【Oct 28 星期五】沙登行动党全国大选备战筹款晚宴

Posted: 15 Oct 2011 10:17 AM PDT

全国大选备战筹款晚宴:
时间:10月28日
时间:晚上八点
地点:沙登喜来登酒家
嘉宾: 郭素沁、章瑛、奴鲁依、张念群

小辣椒张念群扛起重任为民请愿,多年来任劳任怨。今选战烟硝渐近,希望各造同仁能够慷慨相助小辣椒,推进民主进程,在此衷心感激各位。

有兴趣购票者,请联络:
Chan Huan Guan: 016-9481126
(More......)

【星洲日报】沙登人有望摆脱塞车. 雪州政府与大道公司达协议 . 将展开3项道路工程

Posted: 15 Oct 2011 01:39 AM PDT

Click here for blog post written in English.


欧阳捍华(左2)向沙登民众捎来好消息,两项将于明年动工的大道工程,以及一项规划中的新道路计划,预料可纾缓当地交通阻塞的问题;左为张念群,右起为禤雪涓及黄思汉。(图:星洲日报)

(雪兰莪‧沙登13日讯)随着隆布大道衔接至布特拉柏迈路的交通枢纽计划将在明年年杪动工,加上规划中的布特拉柏迈路衔接至巴生河流域南部大道的道路工程,沙登民众有望摆脱“日塞夜塞”的噩梦。

雪州行政议员欧阳捍华指出,雪州政府与梳邦再也市议会曾于去年年初向隆布大道公司提出要求,即若大道公司不增建一条出入口衔接至沙登,那么市议会也不会批准有关大道的休息站、油站及其他设施之发展准证。

也是史里肯邦安州议员的他说,如今政府已同意在布特拉柏迈镇兴建隆布大道的交通枢纽,经过位于沙登大学岭的马来西亚国立水供研究所旁边之出口,以直接通往布特拉柏迈路及沙登大街,整个工程估计耗资9千万令吉。

他透露,根据首相署经济策划组的会议报告,国家经济理事会于今年1月24日批准上述隆布大道交通枢纽计划,而内阁也于今年7月27日通过有关计划。

辟新路通往博大
(More......)

[The Star] Easing congestion in Serdang

Posted: 15 Oct 2011 01:33 AM PDT

A PROPOSED link from Jalan Putra Permai in Serdang to the South Klang Valley Expressway (SKVE), cutting through Universiti Putra Malaysia (UPM), will ease traffic congestion in the township.

This is the latest traffic plan to ease congestion in the area in addition to the 17km Serdang-Kinrara-Putrajaya Expressway (SKIP) and the access road from Jalan Putra Permai to the Maju Expressway (MEX).


In the pipeline : The link from Jalan Putra Permai in Serdang to MEX is expected to cost RM90mil.

Serdang residents are all too familiar with the traffic nightmare during peak hours when they exit via Jalan Besar to Kuala Lumpur or enter Seri Kembangan via Jalan Putra Permai.

According to Seri Kembangan assemblyman Ean Yong Hian Wah, the Economic Planning Unit (EPU), Malaysian Highway Authority and the Subang Jaya Municipal Council (MPSJ) were proposing a new traffic integration to the government.

“The traffic integration is expected to be completed in 2015 or 2016.

“There are about 100,000 people living in Serdang and the main roads — Jalan Besar and Jalan Putra Permai — are congested,” he said.

SKIP will have three main toll plazas and two on the ramps. There will be two entrances, from Sungai Besi Highway at Serdang Lama and from UPM.

Both are toll-free, however, there will be a toll plaza between Seri Kembangan and Kinrara.

(More......)

【南洋商报】无拉港利丰工商会赞助 . 指引外地人 脊椎伤残协会有路牌了

Posted: 15 Oct 2011 12:15 AM PDT

Budget 2012 does not cater the need of OKU. Our country needs more special education institutions for disabled children. Currently there are 21 special education institutions for the disabled in Singapore but there are only 32 in Malaysia despite the fact that Malaysia is approximately 500 times larger than our southern neighbour.

政府日前公布的2012年财政预算案,没有改善残疾人士的需要。我国只有32所特殊学校,小学28所,中学4所,这严重不足,若与邻国新加坡比较,则远远不够,新国的面积是我国的五百分之一,但新国就有21所特殊学校。无拉港利丰工商会赞助4幅指示牌给大马脊椎伤残协会,前排左六起玛祖安、拉查里、刘海雁、张念群、黄田志及张晓峰。

(加影12日讯)无拉港利丰工商会赞助4个指示牌予大马脊椎伤残协会(MASIA),以指引外地人到坐落蕉赖再也花园12/1路的大马脊椎伤残协会。

本地人不知有此组织

(More......)

i n t a n h i j a u

Posted by Tanpa Nama | Posted on 3:36 PTG

i n t a n h i j a u


JENTERA PILIHAN RAYA AKAR UMBI UMNO TELUK INTAN TIDAK BERGERAK

Posted: 14 Oct 2011 06:10 PM PDT

UMNO - sememangnya sejak dulu, kini dan selamanya hanya bergantung kepada agensi kerajaan untuk menarik rakyat menyokong parti itu. Ini menunjukkan bahawa jentera parti mereka tidak mampu atau tidak tahu mengatur program bagi menarik hati rakyat.

Satu contoh terbaru berita bertarikh 18 Ogos (UMNO Online), apabila Ketua Bahagiannya Datuk Idris Hashim menyatakan bahawa pihak UMNO Teluk Intan telah mengatur gerak kerja pilihan raya ke unit-unit peti undi dengan bantuan Jabatan Kebajikan Masyarakat (JKM).... klik di sini.

Adakah ini menunjukkan betapa lemahnya jentera pilihan raya UMNO di peringkat akar umbi (UPU) sehingga terpaksa bergantung harap kepada JKM untuk melaksanakan program kebajikan ?


Sedangkan PAS Teluk Intan dengan tanpa bantuan daripada mana-mana pihak sejak tamatnya PRU12 2008, telah melaksanakan pelbagai program kebajikan dan kemasyarakatan dengan tanpa henti dengan niat ikhlas ingin merealisasikan slogan DUN Changkat Jong, DUN Sejahtera

Dalam keadaan serba kekurangan, PAS Teluk Intan dan ADUN Changkat Jong, YB Hj. Mohd. Anuar Sudin berjaya bertemu rakyat di segenap ceruk kampung dan bandar, bertemu rakyat, mendengar dan cuba menyelesaikan masalah rakyat dengan kadar kemampuan yang ada walaupun berhadapan dengan kezaliman dan ketidakadilan BN/UMNO yang tidak memberikan peruntukan DUN kepada wakil rakyat PR.

Pernah suatu ketika YB Anuar melawat sebuah kawasan, penduduk di sana menyatakan wakil rakyat UMNO sebelum YB Anuar tidak pernah langsung menjenguk ke kawasan mereka. MasyaAllah...bagaimana agaknya duit elaun wakil rakyat UMNO ini yang diterima tanpa dibalasi dengan menjenguk rakyat marhaen di sekitar DUN Changkat Jong..? Sebenarnya banyak lagi kampung yang penduduknya mengadu kes yang sama iaitu wakil rakyat UMNO tidak pernah menjejak kaki ke kampung mereka selepas PRU. Hanya nampak muka apabila nak pilihan raya sahaja.
Gandingan mantap, YDP PAS Teluk Intan Ust. Ismail dan YB. Hj. Anuar Sudin
Sayap-sayap PAS Kawasan Teluk Intan juga begitu aktif melaksanakan program mengikut bidang masing-masing. Dewan Pemuda, Dewan Muslimat, Urusan Ulama serta Dewan Himpunan Penyokong PAS (DHPP) boleh dikatakan sepanjang masa mengadakan program.


Begitu juga jentera parti di peringkat cawangan yang sentiasa menggalas tugas parti dengan sebaik dan semampu mungkin berdasarkan amanah yang diberikan.

Bersyukur kepada Allah kerana PAS Teluk Intan di bawah kepimpinan Ustaz Hj. Ismail Che Nik yang tidak jemu-jemu melakukan siri kebajikan dan penerangan kepada rakyat. Pada masa yang sama, pengundi di DUN Changkat Jong sepatutnya bertuah dan bersyukur kerana mempunyai seorang wakil rakyat (YB Anuar) yang menetap di Teluk Intan, yang mudah ditemui malam dan siang, sukar dan senang akan disambut oleh beliau dengan sebuah senyuman. Mesra rakyat, bak kata orang.

intanhijau.blogspot.com

DISEMBER INI, YANG DI-PERTUAN AGUNG DAN TIMBALANNYA ADALAH DARI NEGERI PAKATAN RAKYAT...positif !!!

Posted: 14 Oct 2011 04:52 PM PDT

 
 
KUALA LUMPUR: Majlis Raja-Raja dalam mesyuarat khasnya pada Jumaat bersetuju mengisytihar Sultan Kedah Sultan Abdul Halim Mu'adzam Shah dipilih sebagai Yang di-Pertuan Agong yang baru berkuatkuasa pada 13 Disember ini untuk tempoh lima tahun.

Sultan Abdul Halim akan turut mencatat sejarah baru iaitu menjadi di-Pertuan Agong buat kali yang kedua dalam sejarah pemerintahan baginda.

Kali pertama baginda menaiki takhta ialah pada tahun 1970 sehingga ke tahun 1975 iaitu sebagai Yang di-Pertuan Agong yang kelima.

Belum pernah dalam sejarah pelantikan Seri Paduka Baginda Yang di-Pertuan Agong sejak kewujudannya pada tahun 1957, mana-mana Raja atau Sultan menaiki singgahsana takhta negara untuk kali yang kedua.

Sultan Abdul Halim, diputerakan pada 28 Nov 1927 di Istana Anak Bukit, Alor Setar, Kedah.

Baginda menaiki takhta pada 14 Julai, 1958 selepas kemangkatan ayahanda baginda Sultan Badlishah.

Lulusan Wadham College Oxford United Kingdom dengan ijazah Sains Sosial dan Pentadbiran Awam, baginda pernah menyertai Perkhidmatan Awam Negeri Kedah dalam tahun 1950an.

Sementara itu, Sultan Kelantan Sultan Muhammad V dipilih menjadi Timbalan Yang di-Pertuan Agong untuk tempoh yang sama, menurut kenyataan akhbar dari Jabatan Perdana Menteri.

Sultan Muhammad V, 42, dimasyhurkan sebagai Sultan Kelantan ke-29 pada 13 Sept 2010.

Canselor Universiti Malaysia Kelantan itu diputerakan di Kota Baharu, Kelantan pada 6 Oktober 1969.

Berikut adalah senarai Yang di-Pertuan Agong dari yang pertama sehinggalah yang ke-13:

(1). Tuanku Abdul Rahman ibni Almarhum Tuanku Muhammad dari Negeri Sembilan, diputerakan pada 1895, memerintah pada 1957-1960, mangkat ketika memerintah pada 1 April 1960.
(2) Sultan Hisamuddin Alam Shah Al-Haj ibni Almarhum Sultan Alaeddin Sulaiman Shah dari Selangor, diputerakan pada 1898, memerintah pada 1960, mangkat ketika memerintah pada 1 September 1960.
(3). Tuanku Syed Putra ibni Almarhum Syed Hassan Jamalullail dari Perlis, diputerakan pada 1920, memerintah pada 1960-1965, mangkat pada 2000.
(4). Sultan Ismail Nasiruddin Shah ibni Almarhum Sultan Zainal Abidin III dari Terengganu, diputerakan pada 1907, memerintah pada 1965-1970, mangkat pada 1979.
(5). Sultan Abdul Halim Al-Muadzam Shah ibni Almarhum Sultan Badlishah dari Kedah, diputerakan pada 1927, memerintah pada 1970-1975.
(6). Sultan Yahya Petra ibni Almarhum Sultan Ibrahim Petra dari Kelantan, diputerakan 1917, memerintah pada 1975-1979, mangkat ketika memerintah pada 29 Mac 1979.
(7). Sultan Haji Ahmad Shah Al-Mustain Billah ibni Almarhum Sultan Sir Abu Bakar Riayatuddin Al-Muadzam Shah dari Pahang, diputerakan pada 1930, memerintah pada 1979-1984.
(8). Sultan Iskandar Al-Haj ibni Almarhum Sultan Ismail dari Johor, diputerakan pada 1932, memerintah pada 1984-1989, mangkat pada 22 Januari 2010.
(9). Sultan Azlan Muhibbudin Shah ibni Almarhum Sultan Yusuff Izzudin Shah dari Perak, diputerakan pada 1928, memerintah pada 1989-1994.
(10.) Tuanku Jaafar ibni Almarhum Tuanku Abdul Rahman dari Negeri Sembilan, diputerakan pada 1922, memerintah pada 1994-1999, mangkat pada 27 Disember 2009.
(11). Sultan Salahuddin Abdul Aziz Shah ibni Almarhum Sultan Hisamuddin Alam Shah Al-Haj dari Selangor, diputerakan 1922, memerintah pada 1999-2001, mangkat ketika memerintah pada 4 Disember 2001.
(12). Tuanku Syed Sirajuddin ibni Almarhum Syed Putra Jamalullail dari Perlis, diputerakan 1943, memerintah pada 2001-2006.
(13). Sultan Mizan Zainal Abidin ibni AlMarhum Sultan Mahmud Al-Muktafi Billah Shah Al-Haj dari Terengganu, diputerakan 1962, memerintah pada 2006-2011.(MSTARONLINE)

Comments for Wee Choo Keong

Posted by Tanpa Nama | Posted on 1:50 PTG

Comments for Wee Choo Keong


Comment on Dr Wafi: MAS employees questioning the wisdom of the “matrimony” by Ingat Azab

Posted: 15 Oct 2011 01:28 PM PDT

Sapphire???firefly=kunang-kunang… Sapphire=whats that mean???xde bunyi Malaysia langsung…i believed TF will left MAS terkontang kanting as he did for RAS…YA ALLAH sesungguhnya Engkau lebih mengetahui segalanya…gaji buta=haram…mencuri=haram…tak adil=haram…so???think…

Comment on Dr Wafi: MAS employees questioning the wisdom of the “matrimony” by Pak Ngah

Posted: 15 Oct 2011 07:33 AM PDT

what a bullshit advice? No wonder MAS is in deep shit. The 3 e-mails clearly sowed that the share swap and collaborative framework are just a scam. I hope that KLSE, SC, PAc and MACC will start to investigate into this dirty deal which involved public fund.

Comment on Dr Wafi: MAS employees questioning the wisdom of the “matrimony” by Unionist

Posted: 15 Oct 2011 07:28 AM PDT

Another bahlol bites the dust. Cabut cabut cabut now now now MAS unions in battle mode.

Comment on Dr Wafi: MAS employees questioning the wisdom of the “matrimony” by Ibrahim fromm MAS

Posted: 15 Oct 2011 07:20 AM PDT

Wow Dr Buta Gaji e-mail was a fantastic reply. What a reply from a Competition Law expert! No wonder he can afford to own a Porshe Panamera with a single digit registration no: WEB 5.

Must be loaded. The 2 e-mails confirmed that he is a dead wood in MAS. He and Rashdan will make a good pair and MAS will nose dive faster.

Hope the SC will probe into the insider trading. PAC will grill them including Dr Gaji Buta, Rashdan the super consultant.

Hope MACC to interviw this Dr buta Gaji.

Comment on Dr Wafi’s advice to all employees of MAS by Enon

Posted: 15 Oct 2011 05:34 AM PDT

WEB 5!

Comment on Dr Wafi: MAS employees questioning the wisdom of the “matrimony” by Anonymous

Posted: 15 Oct 2011 05:28 AM PDT

To all those questioning the Union in MAS, now you know why MAS needs the Unions. The Union is a counter balance to the sometimes vague issue’s shove down the employees throat. AK/TF battle cry has always been ‘Kill MAS’. Why we should trust otherwise?

Comment on Dr Wafi: MAS employees questioning the wisdom of the “matrimony” by Anonymous

Posted: 15 Oct 2011 04:57 AM PDT

MAS is being use as a pawn in TF game of monopoly. Dr Wafi is saying that the staff should not divulge any information to AK. TF have blatantly told the crew when he traveled on board MH to London about the future plans of MH. That includes separating the B737 fleet in an entirely new airline codenamed Sapphire. Integrity – NO. Anti Trust – YES!!!!
AK is not rescuing/bailing MH. It was otherwise. With the share swap, AK or TF now has access to Khazanah coffers which was created for GLC.

Comment on Dr Wafi: MAS employees questioning the wisdom of the “matrimony” by Ranee

Posted: 15 Oct 2011 04:19 AM PDT

“TF and KM now hold shares and directorships in MAS. As directors and by law, they have certain rights and obligations, including the right to MAS's information whilst acting as a MAS director.”

If that was case Mr DR DR Buta Gaji, why are you worried about outflow of info by MAS employees when their info are not that confidential as those that TF and KM can obtain? You should be worried about the confidential info that TF and KM have accessed. Bodoh! Bodoh! Bodoh! is the way to describe Dr Wafi.

You are not fit to be the head of Legal / Risk Department of MAS. MAS deserves a better man than you. Dead wood like you that is causing problems to MAS. Just resign for your own sake.

Comment on Dr Wafi: MAS employees questioning the wisdom of the “matrimony” by Jim

Posted: 15 Oct 2011 12:35 AM PDT

MAS Loyalist

You are right that this Dr is no different from Azman Mokhtar and Mohammed Rashdan Yusof. They all love to hide behind the Con-sultan when things went wrong. What is the point of employing such idiots..

Comment on Dr Wafi: MAS employees questioning the wisdom of the “matrimony” by Jazlan

Posted: 15 Oct 2011 12:28 AM PDT

Dr Wafi please give your view why must Collaboration coupled with share swap? Are these two characters like TF and KM not the head of AirAsia? How can you ensure that these two characters will look after the interests of MAS/Firefly? From what had happened to MAS/Firefly so far, it is quite obvious that best interest has not be taken care of. Don’t be so stupid Wafi!

Direct Free Kick

Posted by Tanpa Nama | Posted on 1:19 PTG

My journey - Wong Hon Wai 黃漢偉

Posted by Tanpa Nama | Posted on 11:18 PG

My journey - Wong Hon Wai 黃漢偉


Dotting the eyes of a pair of LED dragon at Kepala Batas

Posted: 15 Oct 2011 08:52 AM PDT
YB Wong Hon Wai, YB Lim Hock Seng and YB Danny Law jointly graced the Dotting ceremony of two newly acquired LED Lighted Dragons of the Persatuan Sukan dan Kebudayaan Tiong Hua in Kepala Batas, said to be the first ever of such LED lighted dragons in West Malaysia.


甲拋峇底體育會中國引進 檳橋馬拉松LED龍出動

■在完成點睛儀式后,左起賴國平、羅興強、黃漢偉和林峰成與2頭LED龍合照。

(北海14日訊)威省甲拋峇底華人體育會從中國引進2頭發光二極體(LED)龍,成為北馬首個擁有這項先進科技的龍獅團。檳州政府已邀請該龍獅團11月20日在檳城大橋馬拉松賽中表演舞LED龍,讓民眾和遊客大開眼界。

這兩頭LED龍,每頭造價1萬令吉,目前在西馬只有一頭,而北馬則是該體育會第一個引進。
該體育會是獲得兩位檳州行政議員黃漢偉和羅興強贊助,以及熱心的商家支持,花費2個月的時間從中國引進,而這兩頭LED龍為金龍和彩龍。

80粒LED燈

兩頭舞龍全身有超過80粒LED燈,支撐龍身的鐵杆,每段都有一個啟動器,並需靠AA電池來觸動燈光發亮,惟一般上只能維持1小時。

不過,裝上LED燈的龍在夜空下舞動時,全身閃閃發亮,不但生動,也充滿美感。

羅興強與黃漢偉週四受邀為兩頭LED龍主持點睛儀式。檳州旅遊委員會主席羅興強說,今年的檳城大橋跑的參賽者估計能突破2萬4000多人,為讓人民一睹其風彩,檳州政府已邀請該體育會在該比賽中表演。

他稱,州政府將在今年推動多項旅遊節目,包括於本周六和周日(15日和16日)與印尼領事館配合,在舊關仔腳舉辦美食節。

他說,在10月22日和23日,邀請來自廣西和廈門的中國舞蹈團來檳城表演,11月25日和泰國領事館,在舊關仔腳辦泰國美食節。

檳州行政議員黃漢偉說,明年是龍年,他希望該體育會隊員能加緊鍜練,因為屆時會有很多商家和團體邀請他們出隊表演。

他稱,舞獅舞龍也是一門充滿挑戰性的藝術運動,除了高樁表演外,在舞步方面也須不斷創新。
該會主席兼創辦人賴國平說,該會創立于1998年,至今已有13年,會所的土地由父親所捐獻。

"我們當時一無所有,只有一頭醒獅,會員也不多,但在大家的努力下,很快就成立一支舞獅隊,在新年出外采青。"

他說,在各理事和隊員不辭勞苦下,該會發展到今日的規模,擁有30多頭醒獅。

Pengecatan Flat Kampung Melayu

Posted: 15 Oct 2011 08:49 AM PDT

ADUN Air Itam, YB Wong Hon Wai, mengumumkan bahawa pengecatan Blok B Kampung Melayu akan bermula 24-10-2011 di mana Kerajaan Negeri menanggung 80% kos dan 20% adalah sumbangan pihak swasta. Ini akan menceriakan kawasan tersebut dan memberikan imej baru kepada flat awam tersebut.

甘榜馬來由B座組屋 私人企業贊助粉刷

 (檳城15日訊)亞依淡區州議員黃漢偉為甘榜馬來由B座政府組屋捎佳音,他已爭取到私人企業公司贊助粉刷費用,並將于本月24日(星期一)展開粉刷工程。

 他指出,較早前檳州首長林冠英宣佈,州政府將承擔政府組屋80%的重漆費用,其余20%由組屋居民承擔;然而,黃漢偉已協助甘榜馬來由的兩座組屋中,其中一座獲私人企業贊助20%的粉刷重漆費用。

 他說,16層樓高的B座組屋20%粉刷費用為5萬4000令吉,工程將在本月24日展開,並于12個星期后竣工。

撥133萬更換電線

 黃漢偉是昨日出席于甘榜馬來由鄉委會會所舉辦的"與領袖共餐"茶會上,作出上述宣佈,該茶會也邀得檳州第一副首長拿督曼梳出席。

 黃漢偉指出,在本月6日的甘榜馬來由鄉委會會議上,鄉委會已接受有關粉刷組屋的建議書。

 "但由于有關經費並不足以承擔兩座組屋的20%油漆費用,因此先油漆B座,至于A座則將在下次獲取更多資金后,才展開油漆工程。"

 黃漢偉指出,其實政府已在今年7月撥款133萬令吉,更換A座組屋所有電線。

 另外,據他了解,打槍埔F座組屋也將在不久后展開重漆工程。

 檳州第一副首長曼梳說,鄉委會的組織乃是州政府欲使到民間組織更為活躍而所做的一項努力,以便該組織成為政府與人民之間的橋樑,可以下情上達,上情下達。

 他指出,州政府展開美化組屋的工程,也是為了讓人民住得更舒服。

 他說,州政府制度化撥款給各源流學校,是因為注重教育,但遺憾的中央政府並沒有做到這一點。

Sports Day for Rajaji Tamil School

Posted: 15 Oct 2011 08:35 AM PDTTamil school gets pleasant surprise from well-wisher

Students Surendran Magan (left), and Deva Submaniyam, both eight, trying to outclass each other as they sprint towards the finishing line during the Sports Day of SJK (T) Rajaji at City Stadium.

SJK (T) Rajaji got a RM2,000 boost during its Sports Day at the City Stadium in George Town, Penang.

The 69-year-old school, which is located on a small 300sq m plot in Air Itam, received the donation from a well-wisher, project manager Kong Poh Beng.

Kong handed over a cheque for the amount to head-master N.K. Chandra Segar in a simple ceremony witnessed by Air Itam assemblyman Wong Hon Wai.

"We can do a lot for the school with this money. I am grateful by the kind gesture," Chandra Segar said.

Wong said the donation showed that kindness could cut across racial lines.

He had earlier officiated at the opening of the Sports Day and later gave out medals to the winners of the various events.

A total of 102 students and former students took part in the 39 events.

Chandra Segar said this was the first time the school's Sports Day was held in a stadium.

"All the students are very excited," he added.

Arts Exhibition: Celebrating Heritage Sites: Fujian and George Town

Posted: 15 Oct 2011 08:27 AM PDTAs reported in NST

GEORGE TOWN: Though held for only five days, the solo art exhibition by impressionist artist Chong Hon Fatt, 68, is drawing throngs of visitors.

Titled Duo Heritage Site Oil Exhibition, Chong's 40 paintings depicting heritage sites in China and George Town are currently on display at the Equator Academy of Art gallery in Leith Street until today.

Chong said the paintings would be taken to Ipoh for an exhibition from Friday to Sunday in conjunction with the World Hakka Conference.


"I was commissioned by the local authorities of Yong Tin district in Fujian Province in China to do a series of paintings on the heritage sites there for an exhibition in conjunction with the world conference," said Chong who has a penchant for painting heritage sites.

"I made five trips to China over a 10-month period starting last year and was taken to various heritage sites in Yong Tin by the organisers," added Chong.

Coincidentally, Yong Tin and George Town were declared Unesco World Heritage Sites on the same day.


Self-taught, Chong's style of painting using thick swatches of colour was greatly influenced by the maestro Vincent Van Gogh.

"I always draw in sunlight as it makes me feel the warmth of the sun, besides giving the paintings the necessary toning and depth."

After decades in the art scene, Chong has accumulated about 2,000 paintings including seascapes and landscapes.


State Town and Country Planning, Housing and Arts Committee chairman Wong Hon Wai officiated at the opening. His office is also the co-organiser together with the Penang Khek Association, North Peninsula Malaysia Yungting Association and the Argyll Road and Transfer Road Village Security and Development Committee.

The gallery is open from 11am to -6pm. Admission is free. For details, call 04-229 9603 or 012-431 7015. -- By Paul Toh

:: cina islam | 2011 ::

Posted by Tanpa Nama | Posted on 7:54 PG

:: cina islam | 2011 ::


Chegubard mahu terbit brosur cincin RM24 juta.

Posted: 14 Oct 2011 10:49 PM PDT

17 Zulkaedah 1432H. [MOD] -

Tidak puas hati dengan penjelasan mengenai kontroversi cincin berlian bernilai RM24 juta, aktivis akar umbi, Badrul Hisham Shaharin memutuskan untuk menerbitkan brosur 16 muka bagi mendedahkan kebenaran di sebalik perkara tersebut.


badrul hisham shaharin altantuya police questioning 290509 03Badrul, yang lebih dikenali sebagai Chegubard, menerajui kumpulan anak muda yang dikenali sebagai Solidariti Anak Muda Malaysia (SAMM).

Katanya, selain menerbitkan bukti asal mengenai cincin
tersebut, brosur itu juga akan turut memuatkan jumlah pembaziran dan gaya hidup mewah orang yang didakwanya "bergaya sebagai wanita pertama Malaysia."

Majlis pelancaran brosur tersebut akan diadakan di pejabat PKR di Rantau, Negeri Sembilan dan akan dihadiri pemimpin tinggi PKR, termasuk naib presiden Datuk Chua Jui Meng dan Fuziah Salleh serta setiausaha Pemuda DAP kebangsaan, Anthony Loke .

Julai lalu, Badrul mendakwa cincin itu - 'Natural Fancy Gray Cushion Cut Diamond' berharga RM24,458,400 - diterbangkan ke negara ini melalui Lapangan Terbang Kuala Lumpur (KLIA).

Beliau juga membuat laporan kepada Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) di Pulau Pinang pada 13 Julai, mendakwa cincin tersebut dibeli oleh isteri perdana menteri - Datin Seri Rosmah Mansor

Malaysiakini/-

Sultan Kedah dipilih sebagai Yang di-Pertuan Agong ke-14

Posted: 14 Oct 2011 10:30 PM PDT

17 Zulkaedah 1432H. [MOD] -


Yang di-Pertuan Agong, Tuanku Mizan Zainal Abidin (tiga, kanan) bergambar bersama (dari kiri) Yang Dipertuan Besar Negeri Sembilan, Tuanku Muhriz Tuanku Munawir, Raja Perlis, Tuanku Syed Sirajuddin Putra Jamalullail, Sultan Kelantan, Sultan Muhammad V, Sultan Perak, Sultan Azlan Shah, Sultan Kedah, Tuanku Abdul Halim Mu'adzam Shah, Sultan Selangor, Sultan Sharafuddin Idris Shah dan Sultan Johor, Sultan Ibrahim Sultan Iskandar ketika berangkat menghadiri Mesyuarat Majlis Raja-Raja Melayu Ke-226 di Istana Negara, Kuala Lumpur, semalam.


KUALA LUMPUR, 14 Okt. — Sultan Kedah, Sultan Abdul Halim Mu'adzam Shah, dipilih menjadi Yang di-Pertuan Agong ke-14 oleh Majlis Raja-Raja dalam mesyuarat khasnya di Istana Negara di sini hari ini.

Pemilihan itu berkuatkuasa 13 Disember depan untuk tempoh lima tahun. Sementara Sultan Kelantan, Sultan Muhammad V dipilih menjadi Timbalan Yang di-Pertuan Agong bagi tempoh yang sama, menurut kenyataan Pejabat Perdana Menteri.

Ini kali kedua Sultan Abdul Halim dipilih sebagai Yang di-Pertuan Agong. Kali pertama pada 21 September 1970 untuk tempoh lima tahun, berakhir 20 September 1975.

Sultan Abdul Halim, 83, yang kini Timbalan Yang di-Pertuan Agong akan menggantikan Tuanku Mizan Zainal Abidin yang akan tamat tempoh pemerintahan sebagai Yang di-Pertuan Agong ke-13.

Mesyuarat khas Majlis Raja-Raja itu dipengerusikan oleh Sultan Perak, Sultan Azlan Shah dan dihadiri oleh semua Duli Yang Maha Mulia Raja-Raja kecuali Sultan Pahang. Pemilihan dilakukan mengikut peruntukan jadual Ketiga Perlembagaan Persekutuan.

Sultan Abdul Halim, diputerakan pada 28 November 1927 di Istana Anak Bukit, Alor Setar, Kedah.

Baginda menaiki takhta pada 14 Julai, 1958 selepas kemangkatan ayahanda baginda Sultan Badlishah.

Lulusan Wadham College Oxford United Kingdom dengan ijazah Sains Sosial dan Pentadbiran Awam, baginda pernah menyertai Perkhidmatan Awam Negeri Kedah dalam tahun 1950an.

Sementara itu, Sultan Muhammad V, 42, dimasyhurkan sebagai Sultan Kelantan ke-29 pada 13 September 2010.

Canselor Universiti Malaysia Kelantan itu diputerakan di Kota Bharu, Kelantan pada 6 Oktober 1969. — BERNAMA

Menteri Pertahanan Britain letak jawatan

Posted: 14 Oct 2011 10:28 PM PDT

17 Zulkaedah 1432H. [MOD] -
Liam Fox
Liam Fox

LONDON: Menteri Pertahanan Britain, Liam Fox mengumumkan meletakkan jawatan berikutan dikaitkan dengan skandal membabitkan seorang usahawan menyamar menjadi penasihatnya ketika menjalankan tugas rasmi kerajaan.

Dalam surat peletakan jawatannya kepada Perdana Menteri, David Cameron, Ahli Parlimen Parti Konservatif itu mengaku membenarkan aktiviti peribadi dan tugas rasmi membabitkan rakan baiknya, Adam Werritty.

Beliau meletakkan jawatan selepas memegang jawatan Menteri Pertahanan selama 17 bulan. - AFP

Gempa gegar Laut Banda, Indonesia

Posted: 14 Oct 2011 10:07 PM PDT

17 Zulkaedah 1432H. [MOD] -

KUALA LUMPUR: Satu gempa bumi yang lemah berukuran 4.9 magnitud berlaku di Laut Banda, Indonesia, jam 1.24 pagi tadi, kata Jabatan Meteorologi Malaysia hari ini.

Jabatan itu dalam satu kenyataan berkata, pusat gempa itu adalah 340 kilometer (km) di barat daya Ambon, Indonesia dan 1,615km di tenggara Tawau, Sabah.

Bagaimanapun, gempa tersebut tidak mendatangkan ancaman tsunami kepada Malaysia, kata jabatan itu.

YB BN

YB PAS

YB PKR

YB DAP