Nuffnang

MY VOICE FOR NATION

Posted by Awanama | Posted on 11:09 PTG

MY VOICE FOR NATION


Speaker slams MPs for using Parliament as soap box

Posted: 28 Jun 2012 01:41 AM PDT

N45 Dr Halimah Ali

Posted by Awanama | Posted on 11:07 PTG

N45 Dr Halimah Ali


KSN tanpa segan silu menyatakan pendirian

Posted: 28 Jun 2012 08:39 PM PDT

Presiden Teras, Cikgu Azmi Abd Hamid berkata "Belum pernah mana-mana KSN sebelum ini yang terang-terangan menyatakan sikap politik kepada penjawat awam dan meminta mereka menolak pembangkang."

Naib Presiden PAS, Dato' Mahfuz Omar," sebagai KSN, Ali boleh meminta kakitangan awam patuh kepada kerajaan tetapi bukan patuh kepada parti yang menguasai kerajaan."

Mulut celupar Ali Hamsa

oleh Ahmad Lutfi Othman,

Kenyataan awal Ketua Setiausaha Negara yang baru dilantik, Dato' Dr Ali Hamsa, yang mengaitkan parti pembangkang dengan janji-janji kosong, bagi memburuk-burukkan Pakatan Rakyat pada kaca mata kakitangan awam, bukan saja satu langkah salah, malah mendedahkan kepincangan yang berlaku sejak sekian lama.

Malang sekali jika Ali sengaja mahu menempatkan dirinya sebagai satu lagi perkakas atau jurucakap Umno-BN, seperti dilakukan pegawai kanan kerajaan tertentu, misalnya Pengerusi Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) dan Timbalan Ketua Polis Negara.


Seharusnya beliau diberi amaran agar berhati-hati dengan mulut celuparnya itu!

Ketika ramai bercakap kemungkinan kerajaan persekutuan akan bertukar selepas Pilihan Raya Umum Ke-13 nanti, kenyataan Ali itu telah menimbulkan reaksi kurang senang banyak pihak. Apakah ia satu petanda jelas bahawa sektor awam akan diperalatkan semahunya oleh Umno-BN, sebagai talian hayat terakhirnya, dalam "ibu segala pilihan raya" itu?

Sesungguhnya, kerajaan boleh bertukar pada setiap kali pilihan raya umum diadakan, namun penjawat awam akan kekal di situ. Jika Pakatan berjaya menyisihkan BN dalam PRU13, pegawai kerajaan, termasuk KSN, tidak akan berubah. Lihat saja peralihan kerajaan negeri dalam PRU12, daripada BN kepada Pakatan Rakyat, atau sebelumnya PAS, di Kelantan dan Terengganu, pegawai-pegawai kerajaan langsung tidak diusik.

Malaysia mengamalkan sistem pentadbiran awam yang berkecuali dan bukannya "spoils system" atau "sistem rampasan" atau "sistem penaung", yang memberikan jawatan dalam perkhidmatan awam kepada penyokong parti politik yang menang dalam pilihan raya. Terbukti ia menjamin kelancaran dan kelicinan pentadbiran awam kita.

Dalam sistem berkecuali ini, pengambilan kakitangan awam dan kenaikan pangkat adalah berdasarkan sistem merit, dengan menimbangkan kelayakan dan kecekapan, melalui suruhanjaya yang dikira bebas.

Justeru, kesetiaan mereka dilambangkan kepada ketua negara, Yang di-Pertuan Agong dan ketua negeri, iaitu Raja-Raja Melayu atau Yang Dipertua Negeri, dan bukannya kepada parti pemerintah.


Sebenarnya isu kesetiaan kakitangan kerajaan kerap ditimbulkan apabila negara berdepan situasi politik yang dilihat tegang dan kritikal.

Ketika Dato' Seri Anwar Ibrahim dipecat daripada jawatan dalam kerajaan dan Umno, serta tercetusnya demonstrasi hujung minggu di sekitar bandaraya Kuala Lumpur, maka KSN waktu itu, Tan Sri Abd Halim Ali mengeluarkan pekeliling agar kakitangan awam tidak terlibat dengan gerakan reformasi.

Cuba bayangkan, dalam keadaan Anwar diaibkan dan dizalimi sebegitu rupa, dengan kaedah pemecatannya yang cukup luar biasa, apakah mungkin seseorang kakitangan awam yang prihatin, apatah lagi melihat jasa besar Timbalan Perdana Menteri semasa berada kerajaan boleh berpeluk tubuh begitu sahaja?

Kini, menjelang PRU13 yang cukup mendebarkan Perdana Menteri, Dato' Seri Najib Razak -- yang memungkinkan buat pertama kalinya rakyat benar-benar mempunyai pilihan untuk menukar kerajaan -- peringatan sama, walaupun secara tidak rasmi, bergema semula.

Lebih buruk lagi apabila lantunan suara Ali itu dilihat memomokkan perjuangan pembangkang, sekali gus berkempen untuk BN. Di kala perancang media Najib melancarkan program "Jelajah Janji Ditepati", manakala Pakatan Rakyat pula menawarkan pelbagai jaminan dalam Buku Jingga, maka kenyataan Ali agar kakitangan awam tidak diperbodohkan oleh janji-janji kosong pembangkang jelas sarat dengan motif politik.

Mengapa beliau mendefinisikan janji-janji pembangkang sebagai "kosong"; apakah itu sesuai dilafazkan oleh seorang bertaraf KSN? Bukankah selama ini banyak tawaran dalam Buku Janji telah diadaptasi oleh Najib dan mengemukakannya semula dalam pakej berbeza, terutama berkaitan insentif "one-off"?

Walaupun Ali berhak untuk merakamkan ucapan terima kasih kepada Najib, selepas dilantik ke jawatan tertinggi itu, tetapi bukanlah sehingga merendahkan martabat KSN ke tahap sama dengan "juak-juak politik" BN lainnya.

Kenapa harus melafazkan kalimat yang mengguris, malah menyakit hati, sebahagian besar rakyat negara ini? Tentu beliau amat menyedari bahawa sokongan BN dalam PRU13 hanya separuh daripada jumlah pemilih yang mengundi pada Mac 2008 itu?

Menteri Besar Selangor, Tan Sri Abd Khalid Ibrahim memberi respons: "Sebagai ketua yang baharu kepada 1.4 juta kakitangan awam, beliau perlu menunjukkan sikap profesional dan bebas tanpa memihak kepada mana-mana parti politik. Jika kita mengambil sikap beliau, adakah bermakna penjawat awam sekarang tidak boleh bekerjasama dengan kerajaan negeri yang tidak sealiran politik dengan kerajaan pusat?"

Presiden Teras, Cikgu Azmi Abd Hamid pula membidas: "Belum pernah mana-mana KSN sebelum ini yang terang-terangan menyatakan sikap politik kepada penjawat awam dan meminta mereka menolak pembangkang." Bagi Naib Presiden PAS, Dato' Mahfuz Omar, sebagai KSN, Ali boleh meminta kakitangan awam patuh kepada kerajaan tetapi bukan patuh kepada parti yang menguasai kerajaan.

Sebenarnya sikap yang ditunjukkan Ali itu bukanlah sesuatu yang pelik atau aneh. Di negara ini, segala kemudahan kerajaan seringkali tidak dapat dipisahkan dengan kepentingan Umno-BN. Aset negara dianggap seperti harta parti sendiri.

Kepincangan ini bukan hanya menyerlah semasa bahang pilihan raya meningkat tetapi diamalkan sepanjang masa.

Hinggakan garis pemisah antara maslahat parti pemerintah dan kepentingan negara sukar dibuat; ia mungkin difaktorkan oleh kerana Umno-BN terlalu lama memerintah dan elitpolitiknya begitu mencengkam dalam pentadbiran kerajaan. Pegawai kerajaan pula berlumba-lumba "mengipas" bos politik mereka.

Saya telah mendedahkan, sejak tujuh tahun lalu, bagaimana pegawai-pegawai kanan universiti, iaitu kakitangan awam, termasuk bertaraf Naib Canselor, berkomplot untuk menewaskan kumpulan pelajar yang bebas dan bersikap kritikal dengan kerajaan, dalam pilihan raya kampus.

Sepatutnya pimpinan tertinggi universiti yang mengendalikan perjalanan pilihan raya itu bersikap adil dan berkecuali, dengan tumpuan utama menyediakan "padang permainan" sama rata kepada semua calon-calon yang bertanding. Sepatutnya biarlah anak-anak muda kita bereksperimen dengan sistem demokrasi yang belum tercemar di kampus, malangnya pilihan raya di menara gading itu rupanya lebih buruk lagi!

Jika diteliti Peraturan 21 dalam Perintah Am mengenai kegiatan politik, seseorang kakitangan awam tidak dilarang daripada melaksanakan hak mereka untuk menyokong mana-mana politik di luar waktu pejabat.

Hanya pegawai tinggi dilarang daripada membuat pernyataan menyebelahi mana-mana parti politik; menerbit, mengedar buku, artikel, risalah mengenai politik; merayu undi; agen pilihan raya tempat mengundi; bertanding dan memegang apa-apa jawatan.


Menteri Besar Kedah, Dato' Seri Ustaz Azizan Abd Razak, kerap menekankan bahawa beliau memberi kebebasan kepada penjawat awam di negeri itu untuk memilih pendirian politik masing-masing di luar pejabat asalkan tidak menganggu tugas dan amanah yang diberikan. Ustaz Azizan tidak melihat kepelbagaian kecenderungan politik pegawainya sebagai satu masalah.

Sebenarnya perkhidmatan awam tidak boleh dipisahkan daripada ciri-ciri profesionalisme dan sikap berkecuali atau neutraliti. Menurut Dr Abd Aziz Bari, secara idealnya perkhidmatan awam harus menjadi pelindung kepada rakyat, supaya tidak menjadi mangsa kepada parti yang memerintah.

Bagaimanapun, bagi pakar perlembagaan ini, peruntukan peraturan tatatertib perkhidmatan awam 1993, yang mahukan kakitangan awam "pada setiap ketika memberikan taat setia yang tidak berbelah bahagi kepada Yang di-Pertuan Agong, negara dan kerajaan" hendaklah dipinda kerana ia bertentangan dengan Perlembagaan Persekutuan.

"Berdasarkan kedudukan dan peranan pegawai kerajaan, kesetiaan kepada negara, yang dilambangkan oleh Yang di-Pertuan Agong, adalah bersesuaian dengan Perlembagaan, tetapi kakitangan kerajaan tidak perlu setia kepada kerajaan yang memerintah. ... Ketua Negara atau Ketua Negeri perlu mengelakkan diri daripada menjadi boneka atau cop getah parti yang memerintah," tulisan Dr Aziz dipetik.

Sesungguhnya Pakatan perlu melakukan reformasi menyeluruh terhadap sistem perkhidmatan awam dan pelaksanaannya, termasuk berkaitan "sikap politik" ini jika menang PRU13 nanti. Saya tidak pasti di mana kedudukan orang seperti Dr Ali Hamsa ketika itu ... Harapnya beliau tidak teraniaya.

Harakahdaily


Ali Hamsa to be sworn in


Dr Shafie Abu Bakar

Posted by Awanama | Posted on 11:01 PTG

Dr Shafie Abu Bakar


YB Dato` Mahfoz Omar Rasmi Markas Pilihanraya Di `Rumah Sarawak` Bangi

Posted: 28 Jun 2012 05:55 PM PDT

念群与沙登人民同在 | Nie Ching for Serdang

Posted by Awanama | Posted on 9:14 PTG

念群与沙登人民同在 | Nie Ching for Serdang


MACC urged to investigate former PKR man Tan

Posted: 28 Jun 2012 06:25 PM PDT

KUALA LUMPUR: DAP MPs Teo Nie Ching and Teresa Kok have suggested that Malaysian Anti Corruption Commission (MACC) investigate former PKR man Tan Tee Beng for making false reports.

Tan alleged last week that Teo Nie Ching's aide, Chua Hung Guan had received kickbacks for three years amounting to RM18 000.

He had then lodged a report to the MACC over the matter.

Speaking to reporters in Parliament today, Teo said that MACC has yet to summon her aide.

"If the allegations were true, look at the case of Teoh Beng Hock, MACC would not be kind to my aide, they would have acted on it immediately," said the Serdang MP.

(More......)

陈智铭赴反贪会检举租金回扣 · 张念群要求撤回言论否则兴讼

Posted: 28 Jun 2012 06:14 PM PDT高渊国会议员陈智铭昨天到反贪会,举报行动党沙登国会议员张念群和助理涉嫌沙登服务中心租金舞弊,不当获得1万4500令吉。

陈智铭昨天到位于布城的反贪会总部报案,宣称张念群和助理曾焕源,从沙登服务中心的业主处,每个月领取500令吉回扣。

他在随后的记者会表示,“我希望反贪会能够跟进已有的调查,因为2月早已有人就此报案。在此同时,反贪会也接收了我新提呈的证据。”

在廿九月领取五百令吉

陈智铭指控张念群(右图)助理曾焕源,从2009年开始,从沙登服务中心业主那里领取高达1万4500令吉回扣。

他宣称,雪州政府每个月为张念群的沙登服务中心,给业主支付1000令吉的租金;但从2009年1月至2011年5月,业主却同时也给曾焕源500令吉的回扣,共29个月。

曾焕源已报警驳斥指控

不过,曾焕源在上周五(22日)驳斥指控,同时恫言起诉陈智铭。他也在24日报警,要求警方针对陈智铭的污蔑,援引刑事诽谤罪展开调查。

(More......)

JawapanTimbalan Menteri Perdagangan Dalam Negeri,Koperasi & Kepenggunaan Tentang Subsidi Gula

Posted: 28 Jun 2012 05:26 PM PDT

Tuan Pengerusi [Datuk Ronald Kiandee]: Kepala Bekalan B.25 di bawah Kementerian Perdagangan Dalam Negeri, Koperasi dan Kepenggunaan terbuka untuk dibahas. Yang Berhormat Serdang.

7.13 mlm.

Puan Teo Nie Ching [Serdang]: Terima kasih Tuan Pengerusi. Saya hendak sentuh tentang subsidi sebanyak RM367 juta untuk menampung kekurangan peruntukan bagi subsidi gula pada tahun 2012. Saya hanya hendak tanya di sini. Sebenarnya harga sugar telah jatuh dari USD24.52 per pound dari November tahun yang lalu kepada Mei tahun ini harganya adalah sebanyak USD20.25 per pound iaitu satu penurunan harga yang sebanyak lebih kurang 17.4%.

Akan tetapi saya hendak tanya kenapa di sini kita perlu meminta satu bajet tambahan yang sebanyak RM367 juta untuk menampung kekurangan peruntukan untuk subsidi gula. Bukan itu sahaja, untuk Bajet 2012, sebenarnya kita telah membekalkan peruntukan sebanyak RM200 juta untuk subsidi gula. Sebenarnya untuk sepanjang tahun 2011, subsidi untuk gula adalah hanya RM262.4 juta.

Jadi maksudnya dengan tambahan sebanyak RM367 juta dalam bajet tambahan ini, bajet untuk subsidi gula pada tahun 2012 telah mencapai RM567 juta. Ini adalah satu peningkatan sebanyak 216%. Jadi saya hendak tanya apa sebab di belakangnya yang menyebabkan bahawa bajet kita untuk subsidi gula meningkat secara begitu drastik pada tahun ini? Walaupun bulan ini adalah sampai bulan Jun sahaja dan kita hendak meminta subsidi yang begitu banyak, satu peningkatan yang lebih daripada 200%.

Jadi inilah perkara yang saya hendak minta penjelasan daripada Menteri. Terima kasih Tuan Pengerusi.

_1940

Timbalan Menteri Perdagangan Dalam Negeri, Koperasi dan Kepenggunaan [Datuk Hajah Rohani binti Abdul Karim]: Terima kasih kepada Tuan Pengerusi dan saya ingin mengucapkan jutaan terima kasih kepada lima orang Ahli Yang Berhormat termasuk Yang Berhormat Kota Belud yang tidak sempat tetapi sebenarnya banyak memberi fakta iaitu Yang Berhormat Serdang, Yang Berhormat Kinabatangan, Yang Berhormat Kuala Selangor, Yang Berhormat Bukit Mertajam, Yang Berhormat Indera Mahkota dan banyak cadangan yang begitu baik daripada Yang Berhormat Kota Belud.

Tuan Pengerusi, Yang Berhormat Serdang telah mengatakan mengapa walaupun harga gula jatuh dan sebagainya tetapi kenapa masih sebegini banyak peruntukan yang dipohon. Saya ingin memaklumkan di sini kepada semua Ahli Yang Berhormat bahawa dari segi subsidi gula, harga long term contract (kontrak jangka panjang) bagi tempoh 2012 hingga 2014 telah dimuktamadkan lebih tinggi daripada LTC atau long term contract bagi tempoh 2009 hingga 2011 iaitu sebanyak 50%, disebabkan faktor kenaikan harga gula mentah dunia sebab kita bergantung kepada pasaran dunia. Kadar baru LTC bagi gula mentah adalah pada harga purata USD0.26 satu paun, berbanding kadar bagi tahun 2009 hingga tahun 211 adalah pada paras harga USD17.5 sen sepaun. Dengan kadar baru tersebut, harga runcit gula putih bertapis adalah lebih tinggi dan melalui pengiraan yang dibuat berdasarkan kos gula mentah dan kos operasi pengilang gula, kadar subsidi gula bagi tahun 2012 adalah sebanyak 54 sen setiap kilogram. Ini yang dinikmati oleh pengguna. Yang Berhormat menikmati itu, saya menikmati itu. Ini yang kita subsidikan dan di mana kita dapat menetapkan harga pada harga RM2.30 sekilogram, kita dapat kekalkan Yang Berhormat. Ditanya kenapa perlu long term contract dan sebagainya Yang Berhormat, saya rasa Yang Berhormat with due respect Yang Berhormat. Kita sepatutnya mengetahui demand and supply Yang Berhormat. Kalau kita tidak ikat kepada long term contract in the open market, saya rasa bukan harga ini. Okey ada masa dia turun. Akan tetapi bagaimana harga melambung tinggi?

Yang Berhormat boleh buat jangkaan di dalam keadaan food security macam ini. Harga-harga itu, sebab itu kita perlukan long term contract dan Yang Berhormat untuk makluman, kita memang tetapkan satu dasar. 75% kita ikatkan dengan long term contract dan kita tinggal 25% open market. Jadi Yang Berhormat, kita fikir semua ini dan bukan hanya kementerian ini sahaja, kita ada satu jawatankuasa Yang Berhormat untuk kita memikirkan. Yang Berhormat ingat food security, kalau tidak ada makan, satu kali Yang Berhormat ingat tidak kita tidak cukup beras dalam negara. This is food security. Food security Yang Berhormat, kita tidak boleh hanya membincangkan dari segi nilai duit tetapi dari segi the supply di mana kita memerlukan untuk kita feed our nation. Terima kasih.
(More......)

Pembahasan dengan Timbalan Menteri Pelajaran di Parlimen pada 26hb Jun 2012

Posted: 28 Jun 2012 05:23 PM PDT

Pembahasan dengan Timbalan Menteri Pelajaran di Parlimen pada 26hb Jun 2012

Puan Teo Nie Ching [Serdang]: Terima kasih Tuan Pengerusi. Ringkas sahaja. Saya nak tanya tentang selepas ini kita membelanjakan RM35 juta untuk mengkaji semula Dasar Pendidikan Negara. Saya nak tanya di sini sama ada Kerajaan Pusat adalah berhasrat ataupun ada rancangan untuk menghapuskan ataupun menukarkan semua sekolah bantuan kerajaan kepada sekolah kerajaan.

Saya rasa sekarang di negara kita untuk sekolah rendah kita ada dua jenis. Satu adalah dipanggil sebagai sekolah kerajaan dan satu jenis lagi dikategorikan sebagai sekolah bantuan kerajaan. Di bawah kategori sekolah bantuan kerajaan ini biasanya adalah SJK(C) dan juga SJK(T). Saya rasa sudah lamalah bahawa sekolah bantuan kerajaan wujud di Malaysia. Jadi, saya harap bahawa sudah sampai masa untuk kita tukarkan semua sekolah bantuan kerajaan ini untuk menjadi sekolah kerajaan.

Isu kedua adalah mengikut pengetahuan saya, ada sekolah yang dikategorikan sebagai sekolah bantuan kerajaan kerana tapak sekolah mereka adalah dimiliki oleh LPS sekolah bukanlah di bawah kementerian. Akan tetapi saya nak tanya di sini. Ada tiga buah sekolah SJK(C) yang baru iaitu SJK(C) Bukit Serdang, SJK(C) Kajang Dua dan juga SJK(C) Sungai Long. Untuk ketiga-tiga buah SJK(C) yang baru ini, Kerajaan Pusat, Kementerian Pelajaran yang membekalkan tapak untuk pembinaan sekolah-sekolah tersebut tetapi apa yang saya tak faham adalah, kenapa ketiga-tiga buah sekolah ini dikategorikan sebagai sekolah bantuan kerajaan dan bukan sekolah kerajaan.

_1720

Jadi untuk kedua-dua isu ini saya mintalah penjelasan daripada Yang Berhormat Timbalan Menteri, dan isu ketiga yang saya hendak sentuh di sini ialah, saya hendak tahu sama ada dalam Dasar Pendidikan Negara yang baru kita akan mempunyai satu formula untuk membina SMPC yang lebih banyak. Saya rasa sekarang SMPC Kuantan nampaknya akan diluluskan ataupun sudah diluluskan dalam prinsip tapi tunggulah untuk pihak MCA mengatasi isu-isu teknikal dan saya percaya SMPC Kuantan ini memang akan dibina pada masa yang akan datang. Namun saya rasa permintaan untuk SMPC yang baru bukan sahaja wujud di Kuantan tetapi di Segamat, Johor kita juga ada permintaan untuk membina sebuah SMPC yang baru di Segamat. Jadi saya hendak tanya sama ada kita boleh wujudkan satu formula untuk pembinaan SMPC supaya rakyat jelata tidak perlulah menganjurkan perhimpunan untuk mendapat perhatian daripada Kerajaan Pusat. Kita tidak perlulah tunggu sampailah PRU untuk mendapat kelulusan membina SMPC. Sekian sahaja, terima kasih Tuan Pengerusi.

Datuk Dr. Wee Ka Siong: Yang Berhormat Serdang menyebut tentang beberapa perkara secara ringkas saya hendak maklumkan Yang Berhormat. Sekolah kerajaan dan sekolah bantuan kerajaan. Dalam Majlis Dialog Pendidikan Nasional telah dibawa perkara ini semalam wakil MCA pun dia telah bawa perkara ini. Kalau ada mana-mana NGO hendak bawa perkara ini saya yakin sebelum itu pun sudah dibawa. Jadi sama-sama kita menunggu rumusan itu dan kita hendak melihat rasional tetapi Yang Berhormat saya hendak betulkan sedikit, bukan SJK(C) dan SJK(T) sahaja sekolah bantuan kerajaan. Ada empat kategori. Pertama SJK(C) - 882; SJK(T) - 374; dan sekolah mubaligh 410 dan 157 sekolah agama bantuan kerajaan merentasi kaum, merentasi agama.

Yang Berhormat saya rasa SMPC Kuantan sudah dijawab saya rasa tunggulah pengumuman dalam sehari dua ini. Yang Berhormat Ranau sebut tentang SK Pekan Ranau. Ini saya akan semak dengan Bahagian Pembangunan, saya akan maklumkan kepada Yang Berhormat dan saya hendak maklumkan kepada Yang Berhormat laporan audit fizikal yang dibuat oleh kementerian itu boleh Yang Berhormat bincang dengan PPD sekiranya ianya tertinggal boleh dimasukkan sebagai satu inventory cheque di mana selepas itu kita berpandukan laporan itu untuk kita berikan peruntukan.

(More......)

Pembahasan dengan Ahli Parlimen Kota Belud YB Dato’ Abd Rahman Dahlan Tentang Isu Tol

Posted: 28 Jun 2012 05:20 PM PDT

Pembahasan dengan Ahli Parlimen Kota Belud YB Dato' Abd Rahman Dahlan tentang isu tol di Parlimen pada 25hb Jun 2012


Dato' Abd. Rahman Dahlan [Kota Belud]: Pembangkang mengatakan hapuskan tol. Jadi kerajaan terpaksa memberi pampasan yang lebih kepada concessionaire mengikut undangundang, mengikut perjanjian tetapi Tuan Pengerusi, RM445,803,000 ini bayangkan rakyat Sabah tidak ada kena mengena dengan tol ini. Ini tidak adil kerana kerajaan membelanjakan sesuatu yang diminta oleh pembangkang, yang ditekan oleh pembangkang.

Dato' Abd. Rahman Dahlan [Kota Belud]: Saya selalunyalah apabila saya mendengar hujah Buku Jingga mengatakan nak memansuhkan tol, apa kena mengena dengan rakyat daripada Sarawak dengan Sabah? Kenapa kita perlu korbankan RM445 juta ini sedangkan RM445 juta ini boleh kita beli, boleh kita bina sekolah menengah RM10 juta, 445 sekolah yang kita boleh letak di Beluran, Tuan Pengerusi. Di Kota Belud, di Kanowit, di Labuan, di Mambong. Kenapa pembangkang mahukan perkara ini berlaku sedangkan saya kira kalau RM445 juta ini diberi kepada concessionaire tol ini kerana keperluan tambahan, ini tidak berlaku adil kepada orang lain. Di Sabah tidak ada tol. Kenapa kami di Sabah tidak deprive dengan izin RM 445 juta? Saya kira tidak betul. Oleh sebab itu kerajaan harus menimbangkan.

Saya faham maksud kerajaan tetapi semua ini saya kira bermula daripada tekanan yang bermotifkan politik semata-mata daripada pihak pembangkang. Mereka jajarkan Buku Jingga. Dalam Buku Jingga itu dikatakan tol dihapuskan tapi kenapa kerajaan Pakatan Rakyat mahu bertindak zalim kepada rakyat Sabah dan Sarawak?

Beberapa Ahli Pembangkang: [Menyampuk]

Dato' Abd. Rahman Dahlan [Kota Belud]: Ya what? You nak hapuskan tol. You nak gunakan wang rakyat, wang kerajaan, bajet kerajaan dan you know that kita kena buat pampasan kepada tol concessionaires ini. Maknanya RM445 juta yang diminta sekarang ini adalah RM445 juta yang tidak dapat dibelanjakan untuk infrastruktur Sabah dan Sarawak. RM445 juta yang juga boleh digunakan untuk negeri Kelantan yang masih mundur lagi.

Puan Teo Nie Ching [Serdang]: Satu soalan tambahan juga.

Dato' Abd. Rahman Dahlan [Kota Belud]: I can't resist a lady request. Silakan.

(More......)

Perbahasan saya dengan Timbalan Menteri Kewangan I di Parlimen pada 25hb Jun 2012.

Posted: 28 Jun 2012 01:30 AM PDT

Timbalan Menteri Kewangan I [Datuk Dr. Awang Adek Hussein]: Terima kasih Tuan Pengerusi. Pertamanya, soal jumlah subsidi RM7.5 bilion yang diperuntukkan di dalam Perbekalan Tambahan ini. Ingin saya nyatakan bahawa sama ada ini melibatkan BR1M atau tidak, seperti mana yang dibangkitkan oleh Yang Berhormat Indera Mahkota, sebenarnya tidak, RM7.5 bilion ini tidak termasuk BR1M. Ini adalah subsidi petroleum, diesel dan gas dan itu pun hanya kepada yang dikenakan kepada pengguna. Bermakna persoalan yang ditimbulkan oleh Yang Berhormat Jasin sama ada ia juga meliputi subsidi gas kepada pihak IPP, tidak termasuk di sini, IPP tidak termasuk.

Ketiganya, Yang Berhormat Jasin ada bertanya tentang apakah jumlah RM7.5 bilion ini mengambil kira harga minyak yang kelihatan agak menurun di bahagian kedua tahun ini berbanding dengan bahagian pertamanya. Memang harga minyak pada pertengahan pertama yang jumlah puratanya USD126 setong jauh lebih tinggi daripada yang dianggarkan ataupun yang diunjurkan sebelum ini USD110. Akan tetapi memandangkan bahawa harga minyak ini dijangka akan berkurangan di pertengahan kedua, maka jumlah RM7.5 bilion ini sudah memadai. Pada pertengahan pertama, jumlah ini adalah lebih besar iaitu sebanyak RM12 bilion...

Tuan Chong Chieng Jen [Bandar Kuching]: Minta penjelasan.

Datuk Dr. Awang Adek Hussein: Ya, Yang Berhormat Bandar Kuching.

Tuan Chong Chieng Jen [Bandar Kuching]: Terima kasih Tuan Pengerusi dan terima kasih Yang Berhormat Timbalan Menteri. Tadi Yang Berhormat kata harga minyak pada masa 'dibajetkan' pada tahun lalu adalah dijangka lebih kurang USD110 setong tetapi dalam pertengahan awal tahun ini, ia naik kepada puratanya USD126 setong. Oleh itu, kita hendak minta satu tambahan untuk subsidi-subsidi, tambahan dana untuk subsidi yang lebih kurang RM7.5 bilion. Soalan saya adalah kalau kita tengok peruntukan asal, peruntukan asal untuk subsidi ini adalah RM17 bilion dan sekarang kita minta satu tambahan RM7 bilion. Kalau kita bandingkan di antara harga minyak yang di luar jangka, ia lebih kurang 10% atau 15% lebih daripada yang dijangkakan. Akan tetapi kenapa subsidi yang diminta sekarang adalah lebih daripada 30% ke 40% daripada yang originally, asalnya diperuntukkan. Bolehkah minta satu penjelasan di atas ini?

(More......)

Sembang Santai " Ke SYHURGAkah Cinta Kita? "

Posted: 28 Jun 2012 01:21 AM PDT

23hb Jun 2012, hadiri Sembang Santai " Ke SYHURGAkah Cinta Kita? " yang dianjurkan oleh Halwa Remaja Serdang dengan kerjasama Jaringan Insan Berwangan, ADUN Bangi dan PeBT Zon 22. 

(More......)

Philosophy Politics Economics

Posted by Awanama | Posted on 9:13 PTG

Philosophy Politics Economics


1MDB Paper Profits

Posted: 28 Jun 2012 07:31 PM PDT

Pakatan: 1MDB account 'manipulated' to show profit

S Pathmawathy
5:38PM Jun 28, 2012

1Malaysia Development Berhad's (1MDB) accounts are "not as sound" as made out to be, claimed three opposition members of the Public Accounts Committee (PAC).

This is because the profits shown in the balance sheet submitted by the government's strategic investment arm had been propped up by the re-evaluation of parcels of prime land as well as the injection of loans, said Petaling Jaya Utara DAP MP Tony Pua (right).

At a press conference today, he said PAC chairperson Azmi Khalid claiming that the company is financially sound was an "unfair assessment".

Citing the company's statement of cash flow from March 2011, Pua noted that 1MDB's profits of RM544 million that year were paper gains.

As for the profits recorded in 2011, they were from the evaluation of 1MDB's property from RM194 million to a whopping RM827 million bringing the total value of 1MDB's property to RM1.02 billion, a 426 percent jump.

Record balance from loan

Pua said the parcels of land included government-owned plots in Jalan Cochrane and Jalan Imbi, were transferred to the company for the development of the Kuala Lumpur International Financial District (KLIFD) at a "much lower" cost.

He added that the company's cash flow also showed that the record[ed] balance was due a RM 2.06 billion loan.

"If it was not for the borrowing, the cash flow would have been negative, resulting in a loss for the financial year 2011.

"The reality is that 1MDB's accounts are manipulated to (reflect profit). It is not fair to conclude that the accounts are in order. Let's not assume that their cash flow is healthy," he said.

Selayang PKR parliamentarian William Leong reminded Azmi that it is wrong to come to that conclusion when 1MDB had refused to furnish six out of seven documents requested by the PAC.

The sole document furnished by the investment arm to PAC was its financial balance sheet for the year financial ended 2011.

"Once when we have everything required then we can conclude," said Leong with concurrence coming from Tumpat PAS MP Kamaruddin Jaffar (left).

[...]

In the past, when the PAC was probing the Port Klang Free Zone (PKFZ), every document sought was handed over to the parliamentary committee, he said.

"Why should it be any different with 1MDB?" he asked.

Kamaruddin added that they had expressed their concerns on the issue at yesterday's PAC's meeting and the Auditor-General's office has been asked to look into the company finances.

Suara Sri Andalas

Posted by Awanama | Posted on 3:49 PTG

Suara Sri Andalas


Majlis Makan Dumpling dan Ramah Mesra Bersama Rakyat di Taman Sentosa

Posted: 27 Jun 2012 06:00 PM PDT

Pada 23 Jun 2012 yang lalu, satu majlis makan dumpling beras telah diadakan bersempena dengan perayaan Dumpling yang juga dikenali sebagai Duanwu.

Majlis tersebut telah dianjurkan oleh Pejabat ADUN Seri Andalas di hadapan Bilik Gerakan DUN Seri Andalas yang terletak di Taman Sentosa.

Para sukarelawan telah berkumpul seawal jam 8.00 pagi untuk membuat persiapan dengan menyusun meja dan kerusi serta menyediakan makanan dan minuman.

Majlis bermula pada pukul 8.45 pagi dan dihadiri lebih 300 orang yang terdiri daripada bangsa Cina dan India.

Makanan yang disediakan untuk para hadirin adalah dumpling beras sebanyak 500 biji dan kuih Yu Chat juga sebanyak 500 biji. Minuman soya dan teh cina turut disediakan.

YB Dr Xavier Jayakumar, ADUN Seri Andalas tiba pada pukul 9.45 pagi dan beliau mengagihkan dumpling beras kepada para hadirin untuk dinikmati bersama.

Majlis berjalan lancar dengan para hadirin menikmati hidangan mereka sambil mengambil peluang berbual mesra bersama ADUN mereka serta Encik PS Rajoo Ahli Majlis MPK yang turut hadir.

Majlis tamat pada jam 11.00 pagi.  

PKR Dedah Dokumen Penganugerahan Projek LRT Ampang

Posted: 27 Jun 2012 02:00 AM PDT

PETALING JAYA 27 JUN : Salinan dokumen rasmi kerajaan berhubung penganugerahan kontrak mengenai projek kerja-kerja sambungan LRT Ampang yang bernilai lebih RM1 bilion didedahkan hari ini oleh Pengarah Strategi PKR, Rafizi Ramli.

Pendedahan itu menjelaskan Perdana Menteri selaku Menteri Kewangan, Datuk Seri Najib Razak melanggar etika pentadbiran telus dan melakukan penyelewengan kuasa.

Rafizi berkata salinan dokumen itu menunjukkan keputusan mesyuarat Jawatankuasa Perolehan Menteri Kewangan (JPMK) dengan rujukan T/1/M/1/2012 dengan jelas menolak cadangan Prasarana Negara untuk melantik PDA Consortium sebagai kontraktor projek itu.

Sebaliknya, JPMK mengarahkan supaya kontrak itu dianugerahkan kepada Konsortium Balfour Beatty-Invensys pada harga RM1,012,910,000.

Keputusan itu ditandatangani sendiri oleh Najib, Menteri Kewangan 2, Datuk Seri Ahmad Husni Hanadzlah dan Ketua Setiausaha Perbendaharaan, Tan Sri Dr Wan Abdul Aziz Wan Abdullah.

Tambah Rafizi, keputusan itu disampaikan secara bertulis oleh Kementerian Kewangan kepada Pengarah Urusan Kumpulan Prasarana, Datuk Shahril Mokhtar melalui satu surat bertarikh 26 Januari tahun ini.

Sebelum ini, Najib pada minggu lalu melahirkan hasratnya untuk menganugerahkan kontrak terbabit kepada Konsortium George Kent, seperti yang dilaporkan oleh Business Times pada 22 Jun lalu.

Hal itu bertentangan dengan keputusan JPMK yang bersidang pada Januari lalu.

Justeru, daripada rentetan itu Najib seharusnya menjelaskan beberapa persoalan yang timbul, antaranya,

"Kenapakah Konsortium George Kent begitu yakin memengangi kontrak itu walaupun keputusan anugerah kontrak dibuat seawal 25 Januari lalu.

"Selain itu, Najib perlu menafikan beliau menandatangani kertas keputusan JMPK jika dokumen ini palsu dan Najib perlu menyakinkan rakyat Malaysia bahawa campur tangannya dalan anugerah kontrak itu langsung tidak ada unsur rasuah atau penyelewengan," katanya.

Oleh itu, PKR akan membuat satu laporan polis dan SPRM terhadap Najib pada Jumaat ini.


Sumber: Selangorku

i n t a n h i j a u

Posted by Awanama | Posted on 3:46 PTG

i n t a n h i j a u


(video) CERAMAH LEMAN RAJA LAWAK DI TELUK INTAN

Posted: 28 Jun 2012 09:31 AM PDT

(video) CERAMAH PELAKON HAIRIE OTHMAN DI TELUK INTAN

Posted: 28 Jun 2012 07:12 AM PDT


Dr Siti Mariah Mahmud

Posted by Awanama | Posted on 3:08 PTG

Dr Siti Mariah Mahmud


Dimana disiplin MP ni?

Posted: 28 Jun 2012 04:21 AM PDT

Ahli Parlimen Sri Gading, Mohamad Aziz hari ini menarik balik kenyataan yang dibuat pada hari Selasa lalu di mana beliau bertanya sama Pengerusi Bersama BERSIH, Datuk S Ambiga perlu digantung kerana menderhaka.

Beliau memberitahu Dewan Rakyat bahawa sebagai seorang yang berdisiplin dan dari parti yang berdisiplin, beliau - atas semangat setiakawan dalam BN - menarik balik kenyataannya itu jika ia menyinggung perasaan pemimpin rakan-rakannya dari MIC atau PPP.

Mohamad telah diarahkan menarik balik kenyataannya itu oleh Timbalan Speaker, Datuk  Wan Junaidy Jaafar.

Ianya selepas Ahli Parlimen Bagan, Lim Guan Eng bangun meminta satu keputusan berhubung kenyataan Mohamad yang menurutnya telah "keterlaluan".

Anda nilailah sendiri.

Hudud dan persepsi palsu Umno

Posted: 28 Jun 2012 12:00 AM PDT

DAP meminta semua rakyat terutamanya penyokong parti-parti di dalam Pakatan Rakyat agar tidak terikut dengan persepsi Umno Barisan Nasional (BN) berhubung isu hudud.

"Walaupun isu hudud seringkali ditimbulkan oleh Umno-BN kita sebagai rakyat dan juga parti di dalam Pakatan Rakyat jangan terikut dengan persepsi mereka tentang hudud.

"Umno-BN sering sahaja menggunakan isu ini untuk memecah belah perpaduan yang dibina dalam Pakatan Rakyat," kata Setiausaha Agung DAP, Lim Guan Eng.

Tambahnya, persefahaman dan perpaduan yang telah dipersetujui dalam Pakatan Rakyat perlu dipegang bersama agar matlamat untuk menjatuhkan Umno-BN dapat dicapai.

"Persepsi palsu akan terus dimainkan oleh mereka jika kita terikut dengan rentak mereka itu hanyalah akan menguntungkan mereka (BN) sahaja.

"Pihak lawan akan terus berusaha untuk memecah belahkan Pakatan Rakyat, perpaduan yang telah dibentuk ini perlu diperkemaskan sekuat-kuatnya," sambungnya.

Lim Guan Eng turut menyatakan Umno BN cuba menakut-nakutkan bukan Islam dengan PAS dan hudud dengan berharap bukan Islam akan menolak PAS.

"Seperti mana Umno-BN menakutkan orang bukan Islam tentang PAS dan hudud begitu jugalah orang Melayu bila mereka mengatakan DAP anti Islam.

"Namun sepanjang sejarah negara ini kita tidak pernah mendengar bahawa PAS mahupun DAP telah membunuh orang bukan Melayu ataupun orang Melayu tetapi peristiwa Memali membuktikan siapa yang perlu kita takuti," sambungnya lagi.

Katanya lagi, persepsi yang dibawa oleh Umno-BN itu perlu diketepikan sepenuhnya dalam usaha Pakatan mencari pentadbiran terbaru yang akan membanteras kemungkaran sepenuhnya.

"Kita mahu rakyat hidup dengan bermaruah tanpa ada perasaan takut, kita juga mesti saling hormat menghormati antara satu sama lain.

"DAP tidak pernah mengancam Islam malah kami menghormati Perlembagaan Persekutuan yang menjelaskan Islam itu agama rasmi," kata Ketua Menteri Pulau Pinang itu lagi.

Lim Guan Eng bertindak sebagai panelis bersama pensyarah Universiti Islam Antarabangsa Malaysia (UIAM), Dr Maszlee Malek pada program wacana 'Benarkan Dasar DAP Mengancam Islam'.

Wan Saiful Wan Jan, Ketua Pegawai Eksekutif IDEAS bertindak sebagai moderator.

Comments for Wee Choo Keong

Posted by Awanama | Posted on 1:21 PTG

Comments for Wee Choo Keong


Comment on MAS 2011 Report: 2 Exec Directors salaries & benefits RM3,755,000 by Pak Belalang

Posted: 28 Jun 2012 10:21 AM PDT

Dear YB Wee and Sudah terang lagi menyuluh.

For your info, the 1st MAS A380 should be staedy on its way from Toulouse and should arrive in KLIA with eighty souls on board at 9am in the morning.

Malaysian would be proud to know that the state of art flagship is being piloted by our very own qualified home-grown pilots with technical supported provided by a team of equally qualified Malaysian engineers, plus our world-class award-winning cabin crew members.

However, the same cannot be said about other members of the delivery entourage who seems to lack valid justification or operational reason to be a part of the ferry flight.

Fancy this – What a bunch of pen-pushers from Human Capital (under the captainship of “Biscuit Lady”) and others from non-operational departments got to do with aircraft delivery flight except probably to have “huray-huray” paid vacation to London and Paris?

Same goes to the clowns from Internal Audits, Sales and External Relations. What can they contribute to safe conduct of the the ferry flight? Unless of course they were all there to reward themselves with a paid holiday!!!!!

AJ is on board again for the second time. Justified? I dont know. Anyway, he should have tighten the leash and not allow the others who have no role in the ferry flight. He should also be concerned on the unnecessary extra cost, unless he still as clueless as shown during the AGM. Or he probably think that its OK to do so now that Nanny Danny is not on board????

Comment on MAS 2011 Report: 2 Exec Directors salaries & benefits RM3,755,000 by Lokman

Posted: 28 Jun 2012 09:10 AM PDT

MAS staffs are counting the days for Nanny Danny to leave for good with no more connection whatsoever – another 3 more days! Then Rozman Omar, Azhari, AJ, Azman Yahya and Rohana the Astro girl trying to be an aviation expert. Now ASTRO kena whacked for airing commercials.

Comment on MAS 2011 Report: 2 Exec Directors salaries & benefits RM3,755,000 by Anonymous

Posted: 28 Jun 2012 09:09 AM PDT

double fedup
Hello please get your facts right. Who say no airlines is making money. According to data on 11 june 2012 in the indonesian stock exchange it shows that Garuda Indonesia was making profit. So dont divert the topic

Comment on Issues for your MP by weechookeong

Posted: 28 Jun 2012 08:12 AM PDT

aaronjx

It may take a bit of time due to the bureaucracy in DBKL.I will do my best to assist in this matter.

Thank you.

Regards

wee choo keong

Comment on MAS 2011 Report: 2 Exec Directors salaries & benefits RM3,755,000 by Jeremy Lim

Posted: 28 Jun 2012 07:31 AM PDT

Now everything seem to be coming out one by one. Now the 10% of AirAsia X that Khazanah was supposed to buy under the share swap may be belong to Virgin Atlantic after all. This is the deal that YB told in this blog that Azman Mokhtar said it was a dodgy deal!

Of course, the Edge will provide a slant to help AAX. It would not have been published if Ho Kay Tat is still there. Now Ho Kay Tat is the CEO of The Star. Suddenly we see Tony Fernandes was appointed Director of Star.

All the shits are hitting the fan.

Comment on Issues for your MP by aaronljx

Posted: 28 Jun 2012 07:20 AM PDT

Dear MP Wee,

Thank you for your prompt reply. I hope that the Mayor will seriously look into this issue. Preemptive measure is always better than corrective action before anything happens to the pedestrians crossing Jln Genting Klang.

Thank you.

Comment on MAS 2011 Report: 2 Exec Directors salaries & benefits RM3,755,000 by Lan lambong

Posted: 28 Jun 2012 06:30 AM PDT

Good good we must expose rohana naked. Slurpee.

Comment on MAS 2011 Report: 2 Exec Directors salaries & benefits RM3,755,000 by anonymous

Posted: 28 Jun 2012 06:03 AM PDT

Hello fed up. Now no airlines are making money with the fuel costs. Dont just look at Malaysia Airlines. All airlines are for the country.It is so easy to criticise.
Talk is cheap. Let things settle and see what happens . Do not keep on playing it up. Staff get demoralised.

Comment on MAS 2011 Report: 2 Exec Directors salaries & benefits RM3,755,000 by Fence Sitter Voter

Posted: 28 Jun 2012 04:41 AM PDT

No wonder Khazanah was asked to buy 10% of Air Asia X during the share swap…Virgin Atlantic is going to divest its 10% stake in Air Asia X.

Read more here: http://www.theedgemalaysia.com/in-the-financial-daily/216158-virgin-atlantic-exits-airasia-x.html

Comment on MAS 2011 Report: 2 Exec Directors salaries & benefits RM3,755,000 by APA

Posted: 28 Jun 2012 01:59 AM PDT

YB BN

YB PAS

YB PKR

YB DAP