Nuffnang

ZULKIFLI BIN NOORDIN

Posted by Unknown | Posted on 11:37 PTG

ZULKIFLI BIN NOORDIN


PASti hamPAS?

Posted: 06 Sep 2011 01:55 AM PDT


(Apakah begini berakhirnya PAS, sekadar menjadi tukang kokok?)

Salam 2 all.

Teman mintak maaf bebanyak sebab lama bebenor teman tak dapat update blog ni, almaklumlah bulan pose yop. Kebetulan teman diberi izin menjadi tetamu ALLAH di bumi Makkah & Madinah, dan alhmadulillah sempat mengerjakan umrah. Kalu mike ada kelebihan rezeki cuba buat umrah dibulan Ramadhan yop, terutama 10 malam yang akhir. Memang pengalaman yang tak boleh dilupakan.

Teman nak update blog ni dengan videoklip diatas yang disiarkan dibanyak laman web. Yang ni teman petik daripada laman www.pisau.net. Videoklip yang sama boleh didapati di www.apanama2020.blogspot.com dan banyak lagi. Teman dah check and double check, video mamat yang berkokok tu memang ori, cuma diiringi dengan video sampingan sebagai perbandingan..hehehe ;)

Teman tak mau ulas panjang. Tapi melihat kepada perkembangan mutakhir kaum PaLut @ Pakatan Luar Tabi'e, teman rasa videoklip ini adalah gambaran sebenar kaum Anwarinas dalam PaLut ni. Mereka sekadar jadi tukang sorak dan tukang kokok je terutama bagi kaum biaDAP.

Yang jelasnya, kalau dibiarkan berterusan, kaum Anwarinas sudah PASti menjadikan PAS parti hamPAS!!! Cuba bayang Haji Hadi sampai tak jumpa ayat Negara Islam dalam Quran dibuat kaum Anwarinas?! Kepada rakan-rakan yang masih sayangkan PAS, bangkitlah dan kembalikan maruah PAS dengan perjuangan berlandaskan Al Quran & Sunnah. Hapuskanlah kaum Anwarinas yang ada didalam PAS. Kalau tidak, PAS PASti jadi hamPAS!

Bak kata P.Ramlee dalam Madu 3 - kasiaann! kaasiaaannn!! kaaasiaaaaannnn!!!

Enjoy the videoklip yop..hehehe :)))

Adios amigos, grasias senor.

Zulkifli Binj Noordin
Selasa
06 Syawal 1432
06 Sept 2011

R Sivarasa - Ahli Parlimen Subang

Posted by Unknown | Posted on 11:23 PTG

R Sivarasa - Ahli Parlimen Subang


The Hungry Ghost Festival 2011

Posted: 05 Sep 2011 11:15 PM PDT

YB Sivarasa was invited to attend the various Hungry Ghost dinners organised by the respective business and residents associations in the Subang Parliamentary Constituency.

At all the programmes, YB Sivarasa was very warmly received by the crowd offering support and encouragement.

At these events, YB Sivarasa donated calligraphy done by a party member Sdr Lam which were auctioned to raise funds for the welfare / charitable organisation supported by the particular association.

These calligraphy pieces were autioned at prices ranging from RM1800 to the highest amount raised which was a staggering RM13888 at Kg Baru Sungei Buloh.





Dr Shafie Abu Bakar

Posted by Unknown | Posted on 11:02 PTG

Dr Shafie Abu Bakar


Tiga Rumah Dua Tingkat Sederet Terbakar Di Taman Berjaya

Posted: 06 Sep 2011 04:22 PM PDT

念群与沙登人民同在 | Nie Ching for Serdang

Posted by Unknown | Posted on 9:04 PTG

念群与沙登人民同在 | Nie Ching for Serdang


Voter registration form can now be downloaded from EC website

Posted: 06 Sep 2011 09:42 AM PDT

KUALA LUMPUR, Sept 6 (Bernama) -- Malaysian citizens who are eligible to register as voters can now download the voter registration form (Form A) from the Election Commission's (EC) website, http://www.spr.gov.my/index_files/infoBORANGA.htm.

EC secretary Datuk Kamaruddin Mohamed Baria said in a statement today that the facility was being provided from today to encourage more citizens to register as voters.

"This is provided for the voter registration assistant registrars and the public, whereby the assistant registrars appointed by the EC can download the Form A according to their needs," he said.

Before this, they had to obtain the forms from the offices of the state election directors.

Kamaruddin said Malaysian citizens aged 21 and above who had not yet registered as voters, could download and fill Form A. However, they are required to keep a copy for themselves before submitting the downloaded form to the EC voter registration counter.

(More......)

【星洲日报】分享幸福婚纱照‧ “小辣椒”张念群要嫁了

Posted: 06 Sep 2011 08:07 AM PDT


湖景佳人,张念群和未婚夫幸福一吻定终身!


“念群,别害怕,我飞来救你!”这张在峇株巴辖铁山取景的婚纱照,逗趣而创意,是张念群和未婚夫最喜欢的婚纱照之一。


张念群坦言自己是“野蛮女友”总是不时作弄未婚夫,所以摄影师特别设计出这个拍照甫士,他俩每次看到这张照片总是会心一笑。


 张念群和未婚夫颜少君相恋叁年,终於有情人终成眷属。


这是张念群在中国南京市的一家咖啡馆拍摄的婚纱照,小妮子脸上难掩甜蜜,幸福洋溢!

(雪兰莪‧沙登5日讯)“小辣椒”张念群要出嫁了!

(More......)

Happy birthday darling! :-)

Posted: 06 Sep 2011 07:50 AM PDT

This is the man I am going to marry on this coming Sunday. Happy birthday darling! Enjoy your last birthday as a single man. After 911, I will be there for you not just every birthday, but everyday, and every moment. :-)

(More......)

i n t a n h i j a u

Posted by Unknown | Posted on 3:32 PTG

i n t a n h i j a u


MARI KITA FIKIRKAN APA KATA PRESIDEN KELAB 1MSIA NI....munasabah tak?

Posted: 06 Sep 2011 03:13 AM PDT


Presiden Kelab Putera 1Malaysia, Datuk Abdul Azeez Abdul Rahim berkata, keselamatan misi bantuan kemanusiaan ke Somalia, yang mengorbankan seorang petugas media Malaysia pada Jumaat lalu, dikawal sepenuhnya oleh pasukan bersenjata negara berkenaan.

Pasukan berkenaan merupakan anggota polis dan tentera Somalia dan bukan pasukan bersenjata upahan, katanya ketika ditanya dalam satu sidang media hari ini.

"Pasukan keselematan adalah kerajaan dia. Ada 60 orang menjaga kami, tentera dan polisnya. Itu sebab kita tidak pernah mendapat sebarang ancaman atau ugutan malah mereka raikan lagi kedatangan kami.

"Di hotel ada lagi 30 (orang anggota bersenjata), sekeliling hotel, menjaga kami di luar dan di dalam hotel," katanya lagi.

Abdul Azeez,  yang mengetuai misi berkenaan, menjelaskan bahawa beliau juga telah mematuhi sepenuhnya arahan serta prosedur operasi standard yang ditetapkan Somalia.

Beliau juga mematuhi nasihat yang diberikan pasukan berkenaan bahawa anggota misi berkenaan tidak perlu memakai jaket kalis peluru.

"Saya tanya beberapa kali berkenaan baju kalis peluru dengan kepimpinan mereka. Mereka kata tidak perlu," katanya lagi dalam satu majlis bagi meraikan petugas yang menyertai misi berkenaan di Kuala Lumpur.
Jelasnya, anggota daripada misi yang disertai VIP serta NGO beberapa negara Arab lain termasuk Turki, Qatar dan Sudan juga tidak memakai baju kalis peluru.

"Ada juga media daripada negara mereka datang buat liputan. Tak ditembak pun. Tapi ini takdir Ilahi," katanya lagi.

Selain itu, anggota misi berkenaan ditetapkan supaya sering menukar kenderaan dan tidak meletakkan sebarang tanda di kenderaan berkenaan supaya tidak dikenalpasti sebagai sasaran serangan, kata Abdul Azeez lagi.

Beliau juga tegas menafikan bahawa kawalan pasukan bersenjata berkenaan menyebabkan konvoi tersebut menjadi sasaran.

Ketika ditanya, Abdul Azeez berkata misi bantuan oleh pasukan lain, termasuk Mercy Malaysia juga dikawal pasukan bersenjata.

Noramfaizul Mohd Nor storyAbdul Azeez turut tetap mempertahankan kenyataannya bahawa konvoi berkenaan tidak diserang manakala petugas media berkenaan, Noramfaizul Mohd Nor (kiri) terkorban akibat "peluru sesat."

"Saya percaya kita bukan sasaran. Ini insiden yang tidak disangka. Ini peluru sesat yang saya boleh kata sebagai ketua misi ini.

"Kereta yang dinaiki arwah Noramfaizul juga kali ketiga (ditukar). Mereka tidak mensasarkan kita atau menembak kita. Tidak ada perkara seperti itu," katanya lagi.

Noramfaizul, 41, terbunuh akibat peluru yang menembusi paru-parunya ketika berada dalam kenderaan pacuan empat roda di Mogadishu.

Dilaporkan, tembakan berkenaan dilepaskan oleh pasukan pengaman Kesatuan Afrika dalam satu kejadian tembak menembak. Namun sebab tembakan itu dilepaskan setakat ini belum diperolehi.

Turut tercedera dalam insiden tembakan itu ialah seorang wartawan TV3, Aji Saregar Mazlan.

Ditanya mengenai tempoh masa yang singkat untuk membuat persediaan sebelum pasukan misi itu berlepas pada 28 Ogos lalu, Abdul Azeez berkata perkara itu merupakan satu perkara biasa.

"Itu agak normal. Begitulah cara kita buat kerja. Bila kita hendak pergi, barulah kita beritahu kepada media," katanya.

Tambahnya, tindakan perlu dilakukan dengan cepat kerana bantuan makanan dan perubatan perlu disegerakan ke kawasan yang dilanda kebuluran itu.

Persoalan berhubung tempoh untuk membuat persediaan itu ditimbulkan oleh beberapa orang wartawan yang terselamat dalam insiden berkenaan, termasuk seorang daripada stesen TV3.

Selain persediaan keselamatan, persoalan berkaitan latihan kepada wartawan yang perlu membuat liputan di zon bergolak juga ditimbulkan.

Misi ke Somalia disertai 55 orang, termasuk 18 orang wartawan yang dijadualkan berada di Mogadishu selama 11 hari bagi mengedarkan sejumlah 550 tan makanan untuk 55,000 keluarga yang terjejas.

Abdul Azeez berkata, beliau bagaimanapun membuat keputusan supaya misi berkenaan dipendekkan dan seterusnya pulang bersama jenazah Noramfaizul pada 4 September.

Katanya lagi, satu laporan akan diserahkan kepada presiden Yayasan Keamanan Global Perdana, Tun Dr Mahathir dan juga Datin Seri Rosmah Mansor yang mengetuai badan amal BAKTI.

Setakat ini, 23 orang petugas media terbunuh sejak 2007 di Somalia, yang diklasifikasi sebagai negara paling berbahaya kepada wartawan, menurut kumpulan pemerhati Reporters without Borders.(MALAYSIAKINI)

Comments for Wee Choo Keong

Posted by Unknown | Posted on 1:29 PTG

Comments for Wee Choo Keong


Comment on Greetings from Khazanah: Fly AirAsia fly by weechookeong

Posted: 06 Sep 2011 08:29 AM PDT

arjunda waspada

Terima kasih atas pandang anda dan komen-komen constructive yang diberi oleh anda dalam blog saya. Selepas saya membaca beberapa, pandangan saya adalah share swap MAS – AirAsia yang sulit ini ada sedikit similarity kerana ada player yang sama dalam kedua-dua deal.

Sila jegok blog RockyBru dan lain2 anda boleh faham kenapakah saya menyatakan demikian.

Kalau sempat saya akan naikan satu psoting baru mengenai dengan share swap yang sulit tersebut.

Izinkan saya mengunakan kesempatan ini untuk mengucapkan Selamat Hari Raya kepada anda dan keluarga dan juga semua kaum Melayu Selamat Hari Raya.

Terima kasih.

wee choo keong

Comment on Greetings from Khazanah: Fly AirAsia fly by arjuna waspada

Posted: 06 Sep 2011 08:19 AM PDT

Wee Choo Keong, bolih anda beri pandangan dan ulasan atas Sime Darby beli saham E & O ?
Nampak macam ada kaitan ngan yang ini AA MAS.
M O tak sama, tapi GLC ini sudah sendiri pandai.Saya tak suka lah deal ni.
arjuna waspada.
changkat lobak.

Comment on Complaints for DBKL by weechookeong

Posted: 06 Sep 2011 07:01 AM PDT

Dear John

Please rest assured that En Yacob and I are doing our best to get the hawker in Taman Setapak relocated as soon as possible. Although I do know that certain people was trying to play
politics by asking DBKL to delay the relocation but i believe he will fail because DBKL officers also understand your frustration and that Teman Setapak is not a suitable place for Pasar Pagi. Even though I don’t live in your area I do understand and appreciate your problems and frustration with the Pasar Pagi. Just like I do with the residents near the nightly Bazar Larut in Danau Kota. I have also been pressing DBKL to relocate the hawkers to a suitable place far away from residential areas. It may take a little more time but i believe that together we can get the hawkers to be relocated soon. We are never against the hawkers or any Malaysia to earn a decent living but we asking for their co-operations to move to a suitable place for trading where they can trade with no worry.

Let work together to make Wangsa Maju a better place for all. Selamat Raya to my Muslim friends and readers.

Thank you John and others for your kind understanding.

Regards

wee choo keong

Comment on Greetings from Khazanah: Fly AirAsia fly by Chin

Posted: 06 Sep 2011 06:39 AM PDT

The termination of JB Kuching and JB K Kinabalu Firefly routes was a clear evidence of Rashdan, the Danny little boy, thinking that he is a corporate player with high qualifications, therefore he can bullshit. Even an idiot will know that this decision was made to help his close friend, Tony/AirAsia.

Was this how the little Danny boy trying to help MAS and Firefly? My little Danny please go and learn more from your taiko to do all the bullshit.

PM must quickly step in to sack this little Danny boy first before it is too late. Thereafter, the rest of them like Azman Yahya, Md Nor and Azman Mokhtar will then be back to line.

Comment on Complaints for DBKL by Anonymous

Posted: 06 Sep 2011 04:38 AM PDT

JOHN

Taman Desa Setapak

To YB Wee Choo Keong and Mr Yaacob

From my conversation with Mr Yaacob this morning, i came to understand that there are no dateline for the notice given to the illegal morning market for relocation. If that the case, meaning that all the hawkers are not allowed to hold market in Desa Setapak starting from the day they received the letter. But the thing is, a month has passed since the notice has issued, and they are still doing business here. Can something be done by DBKL? maybe to conduct operation to confiscate the goods and equipment for failing to comply with the relocation notice. We residents have already suffer enough.

Thank you very much, we really appreciate what you doing.

Comment on Khazanah: “MAS-AirAsia share swap a case of “BINA” first and “FIKIR” later? by weechookeong

Posted: 06 Sep 2011 04:03 AM PDT

Thank you Mr Anonymous @ 5:42 pm

I am aware of that Maybank Bhd bought BinaFikir Sdn Bhd in 2008 and it cost Maybank Bhd RM8 million. This has been confirmed. This fact will be in one of my next postings on this subject matter.

I am also aware that Tan Sri Azman Mokhtar left BinaFikir Sdn Bhd in 2004. He was appointed as the Managing Director of Khazanah Nasional Bhd during the Tun Abdullah Badawi’s administration. At the time of the said purchase by Maybank Bhd, En Mohammed Rashdan Yusof was still in the company.

He has also left BinaFikir Sdn Bhd for reasons best known to himself and Maybank Bhd. Now he is the newly appointed Executive director of MAS. Presumably he is in MAS to look after Khazanah’s interests in MAS.

Well, I hope that En Mohammed Rashdan (Danny) was not responsible for the termination of Firefly’s profitable routes from JB to Kuching because it was an ill thought out decision, where no credible businessman would have done unless he or she has other agendas in mind. Please don’t ask me who was responsible for the termination of the said profitable routes.

To date no one from MAS or Khazanah dare to deny this. But if you were to go to the Firefly’s website and try your luck to purchase tickets from 15th September onward from JB to Kuching, it will show no flight available. The email dated 25-8-2011 that was published above, was the from MAS HQ to all its agents. This must be true. The newly appointed directors, Tan Sri Mohd Nor, En Mohammed Rashdan (Danny), Datuk Azman Yahya, Tan Sri Tony Fernandes and Datuk Kamarudin Meranun “udah menjadi bisu”. Hope not deaf and dumb! We must put all the pressures we can to make them realise that the said share swap was not meant to save MAS and all the new appointments were not made in the best interests of MAS and Firefly. It should be stopped at all costs.

Sdr In a day or two, I will be putting up a few interesting postings showing glaring facts of appointment of new people into MAS, most, if not all are, of whom are old people who are part of the management that caused MAS to be in what it is today. Please watch out.

Thank you for your comments and all the comments by other readers. May I also take this opportunity to wish all my Muslim readers and their families “Selamat Hari Raya”.

With kindest regards

Comment on Greetings from Khazanah: Fly AirAsia fly by Anonymous

Posted: 06 Sep 2011 03:11 AM PDT

Khazanah is sooooo stupid idiot or just act stupid for their crony benefit….. You let the rival be in your board or director and most stupid is be in exco comittee to set the direction for MAS and firefly…Hallloooooo so call inteligence graduates…DO YOU THINK TONY MAIN OBJECTIVE IS TO HELP MAS AND FIREFLY OR TO ELIMINATE THE COMPETITION FROM FIREFLY AND MAS….?????? MAS much better than airasia in term of service and net working….if MAS operate like airasia of course MAS can make profit..charge every single things…just compare the benefit of MAS crew and airasia crew…airasia crew take own transport or public bus to work…..

Khazanah is bailling out airasia…airasia X IPO have to postpone before becaouse investor dont have trust in airasia x future….Khazanah give CPR to airasia…but tony twist the fact……

This definetly another “budak tingkat 4″ works….stupid decision been made in rush and quite…like robber…Wake up…Khazanah is helping airasia…Airasia NEED MAS MORE THAN MAS NEED AIRASIA….

Comment on Khazanah: “MAS-AirAsia share swap a case of “BINA” first and “FIKIR” later? by Anonymous

Posted: 06 Sep 2011 02:42 AM PDT

Dear YB,

Since we are on the subject of Bina & Fikir, I was wondering what happened to the purchase of Bina Fikir shares by Maybank? Was this also the outcome of Bina first Fikir later?

The following extracts from the Edge:

"On Aug 27, 2008, Maybank announced that it had entered into a share sale agreement to acquire BinaFikir for RM8 million and appointed the latter's directors, Rashdan and Feisal Wan Zahir, as chief operating officer and head of investment banking respectively. The purchase of the entire stake in BinaFikir was believed to ensure the continuity of the existing mandates of the company.

Industry observers were not surprised by Maybank's acquisition because two years ago, Aseambankers and Binafikir were exploring the possibility of a tie-up. In February 2005, Maybank obtained Bank Negara Malaysia's approval to initiate discussions with BinaFikir on a possible tie-up with Aseambankers, but the merger talks ended in November the same year.

Extracts from the article appeared in Corporate page, The Edge Malaysia, Issue 797, Mar 15-21, 2010."

When an acquisition of a company is made, there will be a goodwill value attached, hence normally the acquisition price is higher than the book value of the company. As the years go by, would there still be value from the acquisition of Bina Fikir since all those head honchos have left the company? If you buy a consultancy firm, the value is in the people you invest, rather than the assets (which normally is minimal). So what is the value left from the Bina Fikir acquisition by Maybank, once the key staff resigned? Was it a fanciful deal & at the end of the day left Maybank to fikir of the reason & justification for the purchase? Any thoughts?

Regards

Comment on Greetings from Khazanah: Fly AirAsia fly by Hafiz

Posted: 05 Sep 2011 10:54 PM PDT

What else to say? so obvious want to kill Firefly. Now cancellation of flights from JB to KK and hari raya flights cancelled. Rashdan the Bina Tiada Otak boy should also cancel all flights by Firefly. Firefly instant death will definitely please Rashdan’s friend, Tony.

Just cannot believe a Khazanah rep in MAS can do a thing like this. What is the PM doing about these glaring rubbish by this Bina Tak Fikir boy?

Comment on Complaints for DBKL by Yaacob

Posted: 05 Sep 2011 08:59 PM PDT

Kepada Penduduk-Penduduk Dan Pengadu

Selamat Hari Raya Aidil Fitri, Maaf Zahir Dan Batin.
Pejabat kami baru dibuka pada 5.9.2011 selepas bercuti sambutan hari raya. Disini ada beberapa perkara yang ingin pihak kami maklumkan kepada penduduk-penduduk.

1. Isu Pasar Pagi Di Taman Desa Setapak.

Kami telah menghubungi DBKL Wangsa Maju untuk mendapat maklum balas berhubung dengan notis pindah yang telah di keluarkan pada 4.8.2011.

DBKL Wangsa Maju menyatakan akan menghubungi Jabatan Penjaja untuk mendapatkan maklum balas selanjutnya.Walaubagaimana pun pihak kami telah bertegas mendesak DBKL supaya memindahkan Pasar Pagi berkenaan sebagaimana yang dinyatakan didalam notis tersebut.

Pihak kami dimaklumkan ada pihak tertentu meminta supaya pemindahan tersebut ditangguhkan namun begitu dengan masalah kacau ganggu dan lain-lain masalah yang ditimbulkan oleh aktiviti pasar pagi ini, cadangan tersebut tidak sepatutnya dilayan oleh DBKL.

Sudah sampai masanya pihak DBKL mengambil kira semua masalah-masalah penduduk dan lebih tegas melaksanakan undang-undang DBKL supaya masalah seperti "pembayaran tanpa resit" tidak akan berlaku lagi.

2. Struktur tetap dan Penjaja Haram Di Seksyen 1 Wangsa Maju.

Merujuk kepada aduan diatas, pihak DBKL Wangsa Maju masih menunggu jawapan dari Jabatan Penjaja dimana pihak kami dimaklumkan bahawa peniaga berkenaan mempunyai lesen berniaga dan melibatkan pihak JMB perumahan tersebut.

Namun begitu untuk tindakan segera pihak kami telah meminta pihak DBKL membuat tindakan penguatkuasaan yang berskala terhadap pengunaan kerusi dan meja di atas kawasan pejalan kaki. Tindakan ini diharap dapat mengurangkan masalah yang timbul sebelum tindakan selanjutnya diambil.

Terima kasih.

Yaacob Abd Hamid
Pembantu kepada
YB Wee Choo Keong

Direct Free Kick

Posted by Unknown | Posted on 1:11 PTG

Direct Free Kick


Congratulation!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Posted: 06 Sep 2011 04:53 AM PDT



THE HEINEKEN COMPANY SEASONAL PROMOTION!
ANTHONIE VAN DIJCKERWEG
11078 AMSTERDAM
NETHERLANDS

Dear Lucky Winner,
The online Heineken Annual Promo draws was conducted by a random selection of E-mail addresses from an exclusive list of 29,031 E-mail addresses of individuals and corporate bodies picked by an advanced automated random computer (TOPAZ) search from the internet.

However, no tickets were sold but all E-mail addresses were assigned to different ticket numbers for representation and privacy.After this automated computer ballot, your E-mail address emerged as one of the Eight(8) lucky winners in the fourth category for the second prize with the following data:

Ref Number: ASL/941OYI/02/SHYN
Batch Number: HGL-14/28/0046
Ticket Number: 025-11464992-750

You as well as the other winners, are therefore to receive a cash prize of Six Hundred Thousand United States Dollars $600.000.00USD for the total payout.
Please note that your lucky winning number falls within our African representative office in Accra, Ghana,You are required to fill and Submit the below information to the Processing management via e-mail.

Name:.......................
Age:...........................
Sex:..........................
Date of birth:.................
Address:.....................
Phone:.........................
Occupation...................
Company:.....................
Next of Kin:..................
Nationality:..................
Present Country:..................


Overseas Claims/Africa Payment Unit
Contact your claim agent: Barrister Fred Ahmed
Email: bar.fredahmed@hotmail.com

For security reasons, we advise all winners to keep this information confidential from the public until your claim is processed and your prize released to you. This is part of our security protocol to avoid double claiming and unwarranted taking advantage of this program by non-participant or unofficial personnel.

Thank you and Accept our congratulations once again!
Yours faithfully,
Mrs. Carol Williams
HEINEKEN Games/Lottery Coordinator.

Foto 1

Posted: 06 Sep 2011 04:27 AM PDT

YB Ahmad Razif Blog's

Posted by Unknown | Posted on 1:08 PTG

YB Ahmad Razif Blog's


Majlis Berbuka Puasa di Pos Kawalan 18RAMD Tasik Banding

Posted: 05 Sep 2011 04:48 PM PDT





Pada 28 Ogos 2011 yang lalu, berbuka puasa di Pos Kawalan 18RAMD di Tasik Banding.

Blog@Wengsan...博客@永山

Posted by Unknown | Posted on 11:46 PG

n12selinsing

Posted by Unknown | Posted on 11:04 PG

n12selinsing


SAMBUTAN HARI RAYA EIDULFITRI 1432H YB TUAN HAJI HUSIN B HAJI DIN ( ADUN SELINSING ) & YB TUAN HAJI RAMLI BIN HAJI TUSIN ( ADUN GUNONG SEMANGGOL )

Posted: 06 Sep 2011 01:38 AM PDT

Kepada semua pengunjung blog adunselinsing.blogspot.com adalah dengan ini dijemput bagi menghadiri majlis sambutan Eidulfitri 1432 YB Tuan Haji Husin Bin Haji Din & YB Tuan Haji Ramli Bin Haji Tusin seperti ketetapan yang berikut :

Tarikh : 11 September 2011 / 13 Syawal 1432H
masa : 10.00 pagi hingga 1.30 tengah hari
Tempat : Dewan Ustaz Wahab Nor ( Markas PAS Masjid Tinggi )

Kepada semua pengunjung blog ini dijemput hadir bagi bersama-sama memeriahkan majlis.Terima Kasih

SUARA PERAK

Posted by Unknown | Posted on 11:04 PG

SUARA PERAK


Media View : Bangunan Baru bagi Sekolah Tamil Gunung Rapat harus dibina segera (MAKKAL OSAI 27 Ogos 2011)

Posted: 06 Sep 2011 12:28 AM PDT

Media Post : PRU13 : Melahirkan Kematangan Politik Sistem 2 Parti

Posted: 05 Sep 2011 09:57 PM PDT

Khalid Samad

Posted by Unknown | Posted on 10:05 PG

Khalid Samad


Coret Minggu Pertama Syawal

Posted: 05 Sep 2011 11:48 PM PDT

Selamat Hari Raya diucapkan sekali lagi. Maaf Zahir dan Batin. Adalah diharap pengunjung blog yang beragama Islam sudah mula berpuasa enam dan sekiranya belum, bersedia untuk memulakannya dalam masa seminggu dua ini. Menurut pesanan Ar-Rasul, yang bermaksud, sesiapa yang berpuasa sebulan Ramadhan dan seterusnya berpuasa 6 hari pada bulan Syawal, dia seolah-olah telah berpuasa sepanjang tahun. Maka adalah amat rugi sekiranya kita tidak memanafaatkan tawaran dari Tuhan yang Maha Pengasih dan Maha Penyayang yang sentiasa menyediakan peluang untuk kita menebus dosa dan kesalahan kita.

Sambil menikmati betapa Pemurahnya Allah AzZa wa Jalla, saya mengambil kesempatan di sini untuk mencatit beberapa perkara berhubung pelbagai isu untuk diperbincangkan.

JAIS DAN DUMC
Dr Siti Mariah, Ahli Parlimen Kota Raja, telah mengetengahkan isu ini di dalam blognya. Saya hanya ingin menyebut betapa kecewanya saya apabila mendengar pihak JAIS memohon sebulan tambahan lagi untuk menyediakan laporan. Ini akan pasti memberikan gambaran negatif terhadap professionalisma JAIS yang bertindak dengan begitu cepat 'memeriksa' sebuah Gereja tetapi begitu lambat dalam mengeluarkan laporan mengenainya.

Saya difahamkan bahawa pihak DUMC telah bertemu dengan rombongan PAS dan secara umumnya menyatakan mereka tidak ada kena-mengena dengan majlis malam tersebut. Majlis itu adalah majlis NGO yang memohon jasa baik mereka untuk membenarkan mereka menggunakan dewan milik Gereja dan itu sahaja. Laporan 'memurtadkan orang Islam' diterima dari pihak yang tidak dikenali dan pihak JAIS bertindak tanpa siasatan yang lebih terperinci. 'Pihak yang tidak dikenali' yang melaporkannya mungkin berniat jahat dari awal?

Sama-sama kita tunggu laporan yang semestinya tinggi melangit kerana memakan masa berbulan-bulan untuk disediakan.

UNIT SELAMATKAN AQEEDAH
Ini turut dibangkitkan oleh Dr. Mariah. Sebenarnya saya tidak tahu menahu tentang Unit ini kerana ianya tidak dibincang di peringkat PAS Selangor dan mungkin merupakan initiatif Exco Agama, Dato' Dr. Hassan Ali sendiri. Mungkin juga ianya dibincang bersama dengan penasihat-penasihat beliau tetapi bukan dengan PAS Selangor atau PAS Pusat.

Apa yang saya boleh ulas ialah ianya meletakkan kesalahan ke atas LZS dan saya tidak tahu samada analisa itu adalah tepat atau sebaliknya. Masalah timbul apabila LZS tidak diletak dibawah kerajaan Negeri dan oleh itu kita tidak boleh berbuat apa-apa. Ini menjadi lebih parah apabila budaya ketelusan dan pertanggung-jawaban tidak dihayati oleh 'kelompok lama'.

Persoalan perlu pergi ke Gereja dahulu kemudian baru boleh mendapat layanan dari LZS seperti yang telah disebut pun ada betulnya. Takkan begitu perkiraannya. Kalau hendak dibaiki, maka baiki untuk semua, bukan untuk yang ke Gereja sahaja.

'KETEGASAN' MAIS
MAIS dilihat tegas mempertahankan tindakan JAIS dan dikaitkan pula dengan DYMM Sultan. Saya difahamakan satu perjumpaan khas telah diadakan di antara NGO-NGO Islam bersama JAIS dan Dato Adzib dari MAIS yang turut dihadiri wakil dari pejabat Peguam Negara. Mereka membincangkan Memorandum yang ingin dihantar ke DYMM Sultan yang menyerang Menteri Besar berhubung isu Kristianisasi ini. Nampak-nampak gaya satu usaha bersungguh-sungguh ingin menjatuhkan MB. Adalah diharapkan tiada exco dari PR, lebih-lebih lagi dari PAS, yang turut serta!

Pada zaman Khir Toyo apabila BN merompak Negeri Selangor, semua diam. Samada MAIS, ataupun JAIS, termasuk Pejabat Peguam Negara mahupun pihak yang menggelar diri mereka mewakili istana. Tetapi di zaman MB yang berkebajikan, bersih dari rasuah dan mementingkan rakyat, apa saja alasan boleh digunakan untuk menempelak MB. Adalah dikhuatiri akan ada yang mula bertanya, "mengapa dulu diam, sekarang nak bising?" Seterusnya nanti ada pula yang akan menganggap dulu dapat bahagian! Sekarang habuk pun tiada, maka itulah sebabnya bikin kecoh.

Dulu pada zaman BN kaki rasuah memerintah Selangor, jarang sekali kedengaran berita Sultan Selangor kecuali berhubung program adat istiadat. Sekarang, Baginda kerap diketengahkan, menegur dan membidas MB. Itulah perangai UMNO. Bila UMNO sudah tidak laku, mereka ketengahkan Sultan sedangkan dulu mereka sendiri yang mencaci Sultan.

Yang paling saya khuatir ialah tercemarnya imej pihak Istana dan DYMM Sultan Selangor sekiranya terus diheret sedemikian rupa oleh juak-juak UMNO/BN. Institusi yang 'above politics' atau 'mengatasi pertimbangan politik' ini akan tercemar dalam kelicikan politik UMNO yang hanya ingin terus berkuasa walau apa sekalipun yang akan berlaku. Sanggup mengorbankan rakyat dan Negara asalkan mereka kembali memerintah Selangor. Itulah dasar Muamar Gaddafi, dan itulah yang mencerminkan dasar UMNO sekarang!

MAT SABU DAN MAT INDERA
Pasti ramai terkejut bila didedahkan dengan fakta sejarah bahawa Mat Indera adalah seorang yang berpendidikan agama yang diiktiraf ketokohannya oleh kerajaan negeri Johor. Beliau mati ditali gantung pada tahun 1953. Digantung oleh kerajaan penjajah British yang telah meletakkan hadiah sebanyak RM 75,000 bagi yang berjaya menangkapnya. Maka siapa pula dalang yang menangkapnya? Pihak Komuniskah? Yang menagkapnya dan menyerahkannya kepada pihak British tidak lain dan tidak bukan ialah pemimpin UMNO!

Hakikatnya, pada zaman penjajah, ramai yang bangun menentang British. Pihak agamawan, pihak aliran kiri dan pihak kommunis. UMNO yang tidak pernah tahu erti susah payah perjuangan duduk dibawah ketiak penjajah. Itulah sebabnya mengapa apabila saya minta wakil rakyat dan pemimpin UMNO di Parlimen untuk menamakan seorang pemimpin UMNO yang dipenjarakan British, semua diam membisu. Saya telah membuat cabaran ini tidak kurang sebanyak dua kali di Parlimen. Ke dua-dua kali sunyi sepi.

Khairy Jamaluddin berkata bahawa UMNO memilih cara yang bijaksana, elakkan tumpah darah. Mungkin benar, tapi sekiranya ia benar sekalipun, ianya tidak memberi UMNO hak untuk memutar belit sejarah sehingga menafikan perjuangan pihak lain yang lebih gigih dan lebih ikhlas sehingga mengorbankan nyawa sendiri demi merdeka. Tidakkah pemimpin UMNO yang menyebut "hendak buat jarum pun tidak pandai, hendak bicara pasal merdeka?"

Lagipun, terdering dalam telinga saya petikan dari tulisan Lord Cromer, bekas Gabenor British di Mesir, dalam bukunya 'Modern Egypt', yang bermaksud; "England bersedia memberikan kemerdekaan politik sepenuhnya kepada tanah jajahannya, sebaik-baik sahaja telah wujud tersedia generasi intelek atau ahli-ahli politik yang telah dibentuk melalui pendidikan Inggeris untuk mengambil alih tetapi dalam keadaan bagaimana sekalipun kerajaan Inggeris tidak akan bertolak ansur walau sesaat untuk penubuhan sebuah negara Islam yang merdeka". Petikan ini sering dibacakan kepada saya dibeberapa majlis yang telah saya hadiri sejak usia remaja lagi. Mungkin generasi itulah yang dianggap Khairy sebagai generasi bijaksana sehingga mereka bersekongkol dengan British menahan dan membunuh rakyat Negara ini yang menuntut kemerdekaan. Atau apakah mungkin bakal mantan ketua pemuda UMNO ini ingin mencabar saya untuk berdebat pula?

PELARIAN ISLAM UIGHUR YANG MALANG
Tengah-tengah bulan Ramadhan beberapa orang Pelarian Islam Uighur yang datang dengan mengharapkan perlindungan telah dikembalikan ke Negara China atas permintaan kerajaan China. Kumpulan ini adalah terdiri dari masyarakat yang beragama Islam dari Sinkiang (Xin Xiang) yang berjumlah 11 atau 12 orang. Mereka sedang berjuang menuntut hak mereka dari kerajaan China. Mereka datang mengharapkan suaka politik dari pihak UN. Berhenti di Malaysia mungkin kerana dianggap Malaysia Negara ummat Islam dan kerajaannya kerajaan yang akan membela nasib mereka. Mungkin terlalu meyakini berita dan propaganda yang disiarkan oleh kerajaan UMNO/BN. Lebih-lebih lagi dalam isu memperjuangkan nasib ummat Islam yang kononnya sedang dimurtadkan pihak Gereja. Mungkin mereka beranggapan kerajaan sebegini sudah pasti akan membantu mereka.

Mungkin juga mereka mengharapkan PERKASA akan ke jalan raya dan begitu juga kumpulan PATRIOT, untuk membela nasib mereka. Namun, semuanya bagaikan fatamorgana. Mereka ditahan Polis, dituduh melakukan jenayah memperdagangkan manusia dan dihantar balik ke China. Ini dilakukan dengan penuh pengetahuan bahawa di China, besar kemungkinan mereka akan diseksa dan dipenjarakan. Dan perkara ini berlaku menjelang Eidul Fitri. Sedangkan pihak UN memohon supaya mereka disimpan di Malaysia sambil permohonan mereka untuk mendapat taraf pelarian di bawah lindungan UN diproses.

Akhirnya UN membidas tindakan kerajaan Malaysia, Amerika Syarikat juga turut membidasnya dan NGO antarabangsa dan tempatan, yang turut terdiri dari NGO bukan Islam, turut membidas tindakan kerajaan Malaysia. Tindakan yang kejam dan tidak berperikemanusiaan.

UMNO, PERKASA dan PATRIOT? Mereka perjuangkan 'Melayu Islam' kononnya. Kaum Pelarian Islam Uighur tidak dikenali mereka. Begitu juga dengan nasib ummat Islam di Urumqi. Dikhabarkan bahawa mereka telah dilarang berpuasa oleh kerajaan China. Kerajaan Malaysia, UMNO, PERKASA, PATRIOT hanya berpeluk tubuh mendiamkan diri, membisu seribu bahasa. Golongan inikah yang ingin kita gelar sebagai pejuang?

WaLlahu 'Alam
KHALID SAMAD

Dr Mohamad Khir Toyo

Posted by Unknown | Posted on 8:21 PG

Dr Mohamad Khir Toyo


Pas Pun Tidak Akan Wujud Jika Komunis Memerintah

Posted: 05 Sep 2011 05:05 PM PDT

YB BN

YB PAS

YB PKR

YB DAP