Nuffnang

MY VOICE FOR NATION

Posted by Unknown | Posted on 11:37 PTG

MY VOICE FOR NATION


Seri Pristana school in the spotlight again, parent arrested

Posted: 26 Aug 2013 05:51 PM PDT

Movie-goers: Don't enforce National Anthem Act

Posted: 26 Aug 2013 12:13 AM PDT

Three things KJ 'likes' about Pakatan

Posted: 26 Aug 2013 12:04 AM PDT

PR’s Missionary Endowment for the People of Perak

Posted: 25 Aug 2013 11:45 PM PDT

Dr Shafie Abu Bakar

Posted by Unknown | Posted on 11:07 PTG

Dr Shafie Abu Bakar


Adat Budaya Penyimpan Khazanah Utama

Posted: 26 Aug 2013 05:15 PM PDT

www.telokkemang.blogspot.com/

Posted by Unknown | Posted on 7:34 PTG

www.telokkemang.blogspot.com/


답장 HOW ARE YOU

Posted: 26 Aug 2013 12:32 AM PDT




Greetings to you,

I believe you are a highly placed person considering the fact that I got your email from a human resource database of your country. I request you treat what I am about telling you with seriousness and confidentiality. Well, I am Miss. Thitima from Thailand, a banker. I was the account officer to a late customer who was an exporter of rice from Thailand. On the 21st of July 2008, he died in his sleep as a result of heart related illness. Before his death, I helped him deposit the sum of 12.3 million US Dollars as fixed deposit with our bank. The said deposit has long matured and no one has not shown up for the claim. All efforts made to reach any of his relatives have proved unsuccessful and the money deposited will soon be lost to the government if the claim is not made immediately. 

All I require now is your honest cooperation to enable me present you as the beneficiary of his deposit in order to claim the money with our bank. It does not matter if you knew him or not or whethera he is related to you or not, you can successfully make the claim as long as you are not here in Thailand. Everything will be made easy by me once you are ready to co-operate with me. The fund shall be shared into two equal parts between the both of us when the claim is made. I guarantee that this will be done under a legitimate arrangement that will protect you from any breach of the law both here and in your country. If you can help, write back for me to give you more details.

Thank you.
Miss. Thitima
PLEASE SEND YOUR REPLY TO MY PRIVATE EMAIL:  thitimakbank@yahoo.com.hk

Comments for Wee Choo Keong

Posted by Unknown | Posted on 1:29 PTG

Comments for Wee Choo Keong


Comment on Why is DBKL shy to announce RM200 million ITIS contract awarded to GTC Global Sdn Bhd by Call in the MACC

Posted: 26 Aug 2013 01:41 AM PDT

Call in the MACC..it is corruption to spend so much for something so simple.

Comment on Datuk Bandar KL: Which GLOBAL-ly known company was awarded the new ITIS Project? by CCTV a waste of taxpayers money!

Posted: 26 Aug 2013 01:35 AM PDT

Well Wee Choo Keong, Ahamd Phesial Talib has announced the 200 million contractor for the project in NST and STAR.
Why does it cost 200,000 per camera when you can easily get one for RM1000?
Please help campaign to stop these projects.
It is a waste of taxpayers money!

Read UK study, camera dont stop crime. they just take place outside the cameras..

Comment on A “SHIOK SENDIRI” police report by AJ’s under link by GaiusVerrens1356

Posted: 25 Aug 2013 11:31 PM PDT

Maybe the “good officers” in MAS are few in number and short on valour?

Or, maybe, they’ve all quit and joined SIA, Emirates etc!

The airline industry is a brutally competitive and no-holds-barred game where the mediocre and the weak are made irrelevant or marginalised.

Hands up those who honestly believe that Oneworld will be a game changer for MAS, and it’s salvation.

If the MAS unions can’t accept the fact that the airline is over-staffed, then what else is there to hope for?

A “white knight” to ride out of the sunset and save MAS?

Yeah, right.

Comment on Expats & Seabury Consulting are the flavours of AJ by Bob the Builder

Posted: 25 Aug 2013 11:08 PM PDT

“Kalau setakat nak buat produk cantik2 and canggih2, tak payah ambik org dari luar.budak2 kita pun tau nak buat tapi tak dibenarkan atas alasan2 yg satu dunia pun tahu.” – ye ke? Aku nak tanya, seat Business Class A330/A380 yang baru tu budak kita ke Mat Salleh ni yang pilih? Sbb aku tgk ramai orang condemn kau-kau. Tak salah aku seat ni sebelum Mat Salleh2 ni datang dah dipilih kan?

“Pas tu lu konon2nya attack mamat yg jaga customer experience tu. Bro, nak banding lu ngan dia macam langit ngan bumi. Prove yourself dulu bro sebelum kutuk orang.” – apa beza ko kutuk Mat Salleh tu, ko dah prove yourself ke belum? And memang aku punya komen still valid, sbb aku dh perati byk benda psl customer experience yang tak betul, takde pun mamat tu ambik tindakan pape. Customer komplen, 3 bulan baru reply. Golden Lounge service down. Temptations tak berkembang langsung. Ni bukan aku petik dari langit semua ni, ni aku dpt dr kwn2 yang frequent flyers, yang ada experience naik Emirates, Singapore Airlines. Itu bukan weakness Customer Experience? Apa yang dia dah plan nak buat utk repair benda2 ni? Tak nampak pun. (Tau-tau, aku dgr mamat tu nak angle ambik alih tempat Mat Salleh sorang tu, apa cite?)

“Mat saleh ni pun haprak punya kaki jugak. Yang sorang tu kaki betina, pantang Nampak pompuan, mesti nak masuk bawah skirt. Takkan lu tak tau citer ni, dah sampai kat atas, kat HR, kat whistle blow. Bukan satu bro, banyak kes. Apa tindakan ce citer sikit?” – setakat cite dgr-dgr dari orang tak sahih tu boleh jatuh fitnah. Mana bukti? Cuba tunjuk sikit, takyah banyak, satu pun cukup la.

“And lu ingat kita ni don't believe in changes?” – kalau ko believe in changes, kenapa keluar question psl amik orang LCC manage MAS? Kalau ko byk sgt knowledge psl aviation industry ni ko mesti tau yang Westjet, company asal 2 org Mat Salleh ni tgh kalahkan Air Canada yang operate sebijik macam MAS. Tgkla satu dunia LCC makin naik, dkt Amerika LCC antara 10 airline terbesar kat sana. Dkt Europe, Ryanair kena kutuk sana-sini psl service tapi
untung tak ingat dunia. Takyah compare dgn Singapore & Emirates, cuba tgk market sendiri – orang dtg Singapore for business, dia naik Business & First. Kalau yield Business & First bagus, Economy pax tu macam untung bersih je. Malaysia ni mana ada traffic Business tinggi sgt, banyaknya VFR yang price sensitive – sebab tu AirAsia boleh meletup cam tak ingat dunia. Tapi since ko sgt knowledgeable psl airline industry mesti dah tau kan?

Takyah nak condemn sgt aku ni. Memang knowledge MAS aku tak seberapa, tapi aku dah follow aviation industri 20 thn dgn mendalam. Jadi, rasanya tak perlulah nak ckp “Belajar la dulu bro. lmu tak setinggi mana, tak payah lah nak ajar orang plak.”

Comment on A “SHIOK SENDIRI” police report by AJ’s under link by Low Caste Jokers

Posted: 25 Aug 2013 08:19 PM PDT

How to justify Hugh Dunleavy as Director for Commercial? He has been made redundant by Westjet, a low cost carrier. Further, he needs Seabury to map things out for him and AJ. What is the point of having Dunleavy when you need Seabury. MAS just need just a clerk to appoint Seabury or any other consultant as and when the need arise. It will be cheaper in the long run. Atleast MAS does not need to pay Hugh Dunleavy a fortune plus the other 7 expat jokers.

Why can’t MAS find some good officers in MAS to do the jobs of the 8 joker?

Comment on A “SHIOK SENDIRI” police report by AJ’s under link by Farid

Posted: 25 Aug 2013 07:31 PM PDT

Only A clueless will allow a police report on such matter. He does not know that the police is only concern with crimes. He is desperate. He wanted to divert attention and to intimidate us. He could try but we will give him and his 8 cronies pour best. Lets see whether the clueless could sustain.

Comment on Expats & Seabury Consulting are the flavours of AJ by shareholder MAS

Posted: 25 Aug 2013 12:15 PM PDT

I think the reasons for all these write ups again is because somebody inside MAS is desparetly wanting to be CEO….the game is on. Good should he becomes CEO then he will be on this blog just like AJ and the rest. So this person we all know who he is…a clue …long meetings and boring presentations.good politician.but clueless.only hot air.And should that happens.MAS will be bankrupt immediately.

Comment on A “SHIOK SENDIRI” police report by AJ’s under link by malaysia airlines supporter

Posted: 25 Aug 2013 11:52 AM PDT

Actually whoever take over or manage MAS will suffer this same fate. It is just a thankless job.Bring in any einstien or whoever it will be the same.
As long as the old goats are still around they just want to play the same game

SUARA PERAK

Posted by Unknown | Posted on 11:24 PG

SUARA PERAK


Sdr SG on CEC re-electio​n 16.8.13

Posted: 25 Aug 2013 09:28 PM PDT

Posted: 25 Aug 2013 09:24 PM PDT

Akta Kualiti Alam Sekitar 1974

Posted: 25 Aug 2013 09:20 PM PDT

Nurul Izzah Anwar

Posted by Unknown | Posted on 11:12 PG

Nurul Izzah Anwar


Perjumpaan bersama Menteri Wilayah Persekutuan

Posted: 26 Aug 2013 12:55 AM PDT

Kenyataan Media
Untuk Sebaran Segera
26 Ogos 2013

Per: Majlis Perjumpaan Yang Berhormat Menteri Wilayah Persekutuan YB DATUK SERI TENGKU ADNAN BIN TENGKU MANSOR Bersama Ahli-ahli Parlimen Wilayah Persekutuan pada 26 Ogos 2013.

Agenda Kuala Lumpur Saksama

Harapan saya sebagai wakil rakyat adalah agar terjalin kerjasama yang lebih erat di antara Kementerian Wilayah Persekutuan dan wakil rakyat di kesemua kawasan Parlimen, semoga dapat bersama-sama memberikan perkhidmatan yang lebih baik kepada rakyat tidak mengira latar belakang parti.

Antara saranan awal saya sebagai wakil rakyat Lembah Pantai adalah untuk menghidupkan konsep – Pusat Bersepadu Perkhidmatan Kerajaan dan Masyarakat Kawasan Parlimen – agar dapat meningkatkan kualiti serta keberkesanan perkhidmatan awam untuk penduduk setempat di bawah kawasan Parlimen masing-masing – tanpa mengira sama ada wakil rakyat adalah dari pihak pemerintah atau pembangkang. Pusat bersepadu tersebut dapat memberikan rakyat perkhidmatan dari pelbagai jabatan termasuklah Jabatan Khidmat Masyarakat, Jabatan Pendidikan, PDRM, DBKL dan pejabat Ahli Parlimen pemerintah atau pembangkang berfungsi secara integrasi dengan koordinasi cekap sebagai sebuah 'one-stop centre', memberikan keutamaan kepada memenuhi keperluan dan kehendak rakyat dengan lebih berkesan.

Peranan DBKL di bawah naungan Kementerian Wilayah Persekutuan diharapkan memainkan peranan yang lebih aktif dalam memberikan perkhidmatan yang lebih baik dan saksama untuk warga Kuala Lumpur. Contohnya, penggunaan kemudahan-kemudahan DBKL seperti Dewan Serbaguna tidak seharusnya diberikan secara pilih kasih dan sebaiknya bebas digunakan oleh mana-mana pihak yang ingin menggunakannya tanpa diskriminasi. Oleh demikian satu Piagam Warga Kota Kuala Lumpur mesti dirangka yang menggariskan Hak Akses Saksama semua warga kepada perkhidmatan dan kemudahan kerajaan khususnya DBKL.

Peranan aktif DBKL dalam perkhidmatan pihak berkuasa tempatan harus dipertingkatkan agar dapat menyelesaikan masalah penyelenggaraan asas seperti membaiki jalan raya, longkang-longkang yang tersumbat dan serta lif-lif yang rosak dengan lebih berkesan. Harapan saya seperti warga Lembah Pantai yang lain agar kawasan Parlimen Lembah Pantai sentiasa terpelihara untuk kehidupan seharian. Oleh demikian, satu sistem Kad Laporan Perkhidmatan DBKL yang akan melibatkan maklumbalas semua penduduk setempat harus diwujudkan dalam mencapai hasrat ini.
Antara masalah-masalah yang dihadapkan kepada saya selaku wakil rakyat Lembah Pantai adalah masalah tunggakan bil air serta pembayaran sewa PPR agar diselesaikan secara lebih berhemah dan mengambil kira latar belakang para penghuni secara satu persatu. Sebagai penyedia perkhidmatan, kita seharusnya memberikan jalan penyelesaian dan mencapai kata sepakat bersama-sama para penghuni agar kehidupan seharian tidak terjejas oleh birokrasi.

Kuala Lumpur tidak terlepas dari bencana alam seperti ribut dan banjir yang mengakibatkan kerosakan pada harta benda peribadi serta infrastruktur. Terdapat juga para penghuni yang kehilangan tempat tinggal akibat malapetaka yang menimpa mereka. Ia adalah menjadi harapan saya agar layanan yang sama rata seperti khidmat kecemasan dan penyediaan tempat tinggal sementara tidak dipolitikkan dengan memberikan keutamaan berdasarkan sokongan kepada parti komponen BN ataupun PR. Ribut dan banjir juga berlaku akibat pembangunan pesat yang tidak terkawal. Hakisan serta keruntuhan yang melanda Bukit Gasing haruslah dipantau dan diambil tindakan serta-merta oleh DBKL – lebih-lebih lagi apabila DBKL punyai kepentingan menerusi perjanjian yang dimeterai dengan pemaju Amona Development Sdn Bhd dan IJM Land Bhd.

Sejauh ini, Peruntukan Tahunan Persekutuan Kawasan Parlimen yang bernilai RM1.5 hingga RM2.0 juta masih lagi disalurkan kepada selain dari ahli Parlimen pembangkang yang berkhidmat kepada rakyat. Sejauh ini, warga Lembah Pantai masih dinafikan hak demokratik mereka dalam hal ini. Pemangsaan terhadap rakyat melalui cara ini harus dihentikan agar mereka dapat diberikan bantuan dengan lebih saksama dan tanpa kompromi.

Status Tabung Keselamatan 1Wilayah bagi membiayai usaha membenteras jenayah di peringkat kawasan perumahan dan tempat awam, termasuklah dengan pemasangan rangkaian CCTV yang pernah dilancarkan Kementerian Wilayah Persekutuan harus dimaklumkan kepada wakil-wakil rakyat Kuala Lumpur dari masa ke semasa.

Kelulusan untuk kawasan perumahan, kompleks pejabat, pusat membeli belah mahupun kawasan parlimen menubuhkan pasukan Polis Bantuan (Auxiliary Police) yang mungkin dapat dibiayai sebahagiannya daripada Tabung Keselamatan 1Wilayah.

Kehidupan warga kota tidak terhad kepada orang-orang yang dewasa sahaja. Tempat tinggal serta persekitaran pembelajaran untuk kanak-kanak harus berbentuk kondusif agar dapat melahirkan generasi yang berjaya dari segi pelajaran, kesihatan mental dan fizikal. Pembinaan Pusat Ilmu PPR seperti ruangan untuk belajar, perpustakaan mini dan tapak sukan di semua PPR boleh direalisasikan atau dipertingkatkan untuk kesejahteraan para penghuni warga kota.

Memperluaskan Program Pembasmian Kemiskinan Bandar dan Skim Prihatin 1WP termasuk melibatkan ahli parlimen di dalam perancangan koordinasi untuk kawasan parlimen masing-masing.

Adalah dicadangkan agar satu taklimat dan juga pembentukan sebuah Jawatankuasa Perundingan Ahli Parlimen Wilayah Persekutuan diwujudkan untuk penglibatan secara lebih bermakna didalam Pelan Greater KL/Klang Valley.

Apakah status Skim Pembiayaan Khas Program Penjualan Perumahan Rakyat Majlis Tindakan Ekonomi Negara (PPR MTEN) dan Perumahan Awam Dewan Bandaraya Kuala Lumpur (PA DBKL) serta menilai semula cadangan saya untuk skim alternatif iaitu 'Sewa-Hingga-Milik, Tanpa Faedah'

Akhir sekali, adalah diharap bahawa Majlis ini dapat dikekalkan sebagai majlis berkala setiap 3 bulan agar usaha mensejahterakan rakyat dapat diteruskan bersama.

Nurul Izzah Anwar
Ahli Parlimen Lembah Pantai
Naib Presiden Parti KEADILAN Rakyat

Mulakan persediaaan bersaing dahulu sebelum TPPA

Posted: 26 Aug 2013 12:45 AM PDT

TPPA atau Trans-Pacific Partnership Agreement adalah satu bentuk perjanjian perdagangan antarabangsa yang dipelopori Amerika Syarikat bersama 11 negara lain termasuk Malaysia.

Implikasi TPPA terhadap kedaulatan negara dan ekonomi adalah terlalu besar dan memerlukan kajian serta perbincangan teliti dengan semua pihak.

Justeru itu, persetujuan Sidang Kabinet khas berkenaan TPPA yang berlangsung minggu lepas walaupun agak lambat namun dialu-alukan. Resolusi yang dibuat Kabinet telah memenuhi tuntutan yang diketengahkan oleh beberapa NGO dan Pakatan Rakyat sebelum ini.

Sidang Kabinet mengarahkan para perunding bagi Malaysia supaya terus memastikan kedaulatan Malaysia dipertahan sepanjang rundingan TPPA ini berlaku, dan hanya akan mempersetujui TPPA dengan syarat-syarat yang paling memanfaatkan negara.

Kabinet juga telah bersetuju dengan 2 lagi Analisa Kos Faedah (Cost Benefit Analyses, CBA), yang akan memberi tumpuan kepada perusahaan-perusahaan kecil dan sederhana; dan komuniti usahawan Bumiputra, dan juga analisa komprehensif berkenaan kepentingan Negara melibatkan keseluruhan bab-bab yang dirundingkan.

Sebagai kementerian utama yang merundingkan TPPA bagi rakyat Malaysia, MITI juga memaklumkan Kabinet bahawa perbincangan dua hala bersama kesemua pihak yang berkepentingan akan dipergiatkan dengan cara yang lebih telus.

Menurut pengamatan saya, TPP juga telah mendedahkan tiga cabaran utama yang sedang dihadapi oleh negara kita. Cabaran-cabaran ini memerlukan tindakan segera sebelum TPPA dipersetujui.

Cabaran pertama ialah memastikan penglibatan bermakna yang merangkumi semua pihak berkepentingan terutama dalam perjanjian-perjanjian antarabangsa.

Walaupun sedang dalam kemelut kekalutan TPPA, kita tidak boleh melupakan kedua-dua perjanjian perdagangan utama yang lain yang juga sedang dirundingkan: RCEP – Perkongsian Ekonomi Komprehensif Serantau (ASEAN + 6 rakan FTA: Australia, China, India, Jepun, New Zealand dan Korea Selatan) dan FTA Malaysia-Kesatuan Eropah.

Kita mestilah mempunyai proses pengawasan dan pengesahan atau ratifikasi Parlimen bagi perjanjian antarabangsa supaya tidak mengetepikan demokrasi, khususnya dari segi prinsip pemisahan kuasa. Kabinet tidak boleh menjadi satu-satunya penentu kepada keputusan-keputusan yang boleh memberi kesan besar, kadangkalanya kesan buruk, kepada masa depan negara kita.

Kaukus TPPA Parlimen mestilah dinaiktarafkan menjadi Jawatankuasa Terpilih Khas Parlimen yang akan memberikan mekanisme yang lebih bermakna dalam mewakili kepentingan rakyat dalam perjanjian ini. Malah, Jawatankuasa Terpilih Khas Parlimen ini diperlukan bagi ketiga-tiga rundingan antarabangsa (TPPA, RCEP, Malaysia-EU FTA) yang sedang dijalankan pada masa ini.

Berbilang lapisan pengawasan dan pengesahan sangat berguna dalam menentukan keputusan rundingan-rundingan antarabangsa yang gagal sebelum ini supaya berpihak kepada Malaysia, seperti rundingan Air, Tanjung Pagar dan Pulau Batu Putih dengan Singapura, dan juga rundingan wilayah petroleum Blok L dan M bersama Brunei.

Cabaran yang kedua ialah menyediakan Malaysia untuk bersaing dengan lebih cemerlang di peringkat global.
'Kapasiti Persaingan' negara kita masih lagi belum dibangunkan dengan sempurna walaupun pelbagai peluang, perlindungan dan berbilion ringgit dibelanjakan, atau lebih tepat lagi, dibazirkan. Kebanyakan daripada kegagalan ini adalah kerana kecuaian dalam pengurusan ekonomi dan dasar pendidikan (dalam pembangunan sumber manusia) negara.

Sebagai contoh, Proton masih lagi belum mampu bersaing di pasaran tempatan, apatah lagi melonjakkan nama mereka sebagai sebuah jenama global seperti Kia atau Hyundai, walaupun telah saban tahun disubsidi oleh rakyat Malaysia sejak penubuhan syarikat pada 1983.
Bagaimana pula tentang Perwaja yang sepatutnya menjadikan Malaysia sebagai negara pengeluar keluli tersohor, dengan industri berkaitan keluli seperti perkapalan dan pembinaan yang rancak? Apa yang telah terjadi dengan MEC (Malaysia Electric Corporation) yang dicitakan sebagai pesaing utama bagi Samsung? Dengan pelaksanaan dan penggubalan polisi yang betul, negara kita sepatutnya boleh menjadi pengeluar utama bagi alatan elektronik, telefon pintar, komputer dan peralatan elektrik.

TPPA tidak sepatutnya menjadi keutamaan kita. Saya percaya, kita perlu mempunyai suatu wawasan untuk Pengembangan Kapasiti Daya-Saing Kebangsaan yang perlu dijalankan sekurang-kurangnya selama 10 tahun dari sekarang. Wawasan ini perlu merangkumi aspek-aspek reformasi politik, penstrukturan semula ekonomi dan revolusi pendidikan. Ia perlu dijalankan dengan lebih meluas dan mantap berbanding dengan Agenda Transformasi Kebangsaan yang merangkumi GTP dan ETP. Kita perlu membenarkan persaingan secara sihat berlaku di dalam negeri dahulu untuk menyediakan Malaysia untuk persaingan antarabangsa.

Cabaran kita yang ketiga ialah untuk melindungi sumber alam kita yang terhad untuk pembangunan negara.

TPPA mendedahkan bagaimana kita perlu melindungi sumber-sumber 'Kekayaan Negara' sebelum tertakluk pada sebuah perjanjian antarabangsa yang menuntut kesamarataan bukan sahaja kepada pasaran tempatan bahkan kepada sumber alam kita.

Sumber petroleum kita pada masa ini dilindungi oleh Akta Pembangunan Petroleum melalui pelbagai peraturan dan mekanisma kontrak perkongsian pengeluaran yang membolehkan kita mengekalkan 'kedaulatan' dan mendapat faedah dari keuntungan yang dihasilkan. Satu lagi sumber alam muktamad yang amat penting bagi Malaysia ialah biodiversiti kita yang amat kaya.

Saya membayangkan Malaysia boleh menjadi 'Hab Sains Kehidupan Global' (Global Life Science Hub) yang seterusnya, yang mana hasil flora dan fauna kita dijadikan sebagai sumber ubat-ubatan yang baru, kejuruteraan bio dan juga industri biokimia.

Pihak Kerajaan pada masa ini tidak memperuntukkan dana dan perhatian yang cukup kepada industri ini.

Walaupun Malaysia diperakui kaya dengan kepelbagaian flora dan fauna, kajian yang telah dijalankan menunjukkan yang Malaysia cuma membelanjakan 30 peratus daripada apa yang dibelanjakan oleh Negara maju dalam setiap hektar kawasan yang diwartakan sebagai kawasan yang dilindungi.

Dalam suatu laporan oleh Prosiding Akademi Sains Nasional dari AS, Malaysia merupakan salah satu dari 10 negara yang mempunyai peruntukan penjagaan biodiversiti yang terendah di dunia, menduduki tangga ke tujuh di belakang Iraq, Djibouti dan Angola.
Walaupun telah wujud suatu kerangka polisi melalui Polisi Biodiversiti Kebangsaan yang dibangunkan dalam tahun 1998, institusi-institusi yang mentadbir biodiversiti tiada kesinambungan antara satu sama lain. Di peringkat Persekutuan, telah wujud sekurang-kurangnya tujuh jabatan, tiga kementerian, sembilan agensi dan setiap 13 negeri yang lain mempunyai hak masing-masing berkenaan dengan biodiversiti.

Tambahan pula, terdapat sebuah keperluan untuk pembangunan Harta Intelek kita bagi memastikan pertumbuhan dan inovasi biodiversiti adalah mampan.

Sebagai pemangkin ke arah melindungi sumber alam yang tidak ternilai, serta menggalakkan pertumbuhan yang sihat dalam industri ini, saya akan mengemukakan sebuah rang undang-undang ahli persendirian dalam Parlimen untuk sebuah Akta Pelesenan Paten Kod Biodiversiti Genetik Kebangsaan .

Sidang parlimen yang akan datang sepatutnya memberi peluang kepada Perdana Menteri untuk menubuhkan Jawatankuasa Khas Parlimen bagi kesemua perjanjian perdagangan antarabangsa, serta menukar proses sedia ada untuk melibatkan Pengesahan atau Ratifikasi Parlimen dalam kesemua perjanjian perdagangan di masa hadapan.

Adalah nyata bahawa kekecohan akibat TTPA harus melonjakkan kita untuk menuntut reformasi politik, penstrukturan ekonomi dan revolusi pendidikan, demi menjamin daya-saing Negara untuk masa depan. Kita yang sewajarnya menentukan rentak reformasi dan bukan negara lain.
Kita masih belum terlambat.

Nurul Izzah Anwar
Ahli Parlimen Lembah Pantai
Naib Presiden Parti KEADILAN Rakyat

Government and police force must immediately stop racial-profiling of Malaysian Indians

Posted: 25 Aug 2013 08:32 PM PDT

25th August 2013

PRESS RELEASE: Govt and police force must immediately stop racial-profiling of Msian Indians

I refer to the statement by CID Director Hadi Ho Abdullah on 24/8/13 that 71 per cent of gang members are Indians. How is this huge figure possible considering that Indians constitute only 7 per cent of the population? If this figure is true, it is nothing short of a national crisis involving the Indian community. If true, why has this astonishing figure not been revealed to the public before?

We believe that this bloated figure is caused by systematic and long-term racial profiling of the Indian community by police and other enforcement authorities. The figure is as high as 71 per cent simply because the police have been targeting the Indian community in their operations.

In this racial-profiling method of police enforcement, Malaysian Indians are suspected of crimes simply because of their ethnic identity. This in turn leads to harassment, unlawful arrests and breaches of fundamental rights. More dangerously, it also results in rough treatment of Indians in police custody.That Indians have been victims in many high-profile death in custody cases is a clear result of consistent racial-profiling; notorious examples are cases such as Francis Udayappan, Kugan, Sugumar, Darmendran, Karunanithi etc. A recent example of murderous racial-profiling is the police fatal shooting of 5 young Indians in Penang.

Racial-profiling also leads to routine police harassment of the Indian community; the majority of those arrested in the ongoing Ops Cantas are believed to be Malaysian Indians. The treatment of the Indian community at the hands of the police authority and Home Ministry parallels the long-term persecution of blacks in America by law enforcement authorities.

We demand that a full-scale independent inquiry be set up urgently to look into racial-profiling of Malaysian Indians by law enforcement authorities. We further demand an immediate end to harassment and racial-profiling of Malaysian Indians by the Home Ministry and police. We call upon the Prime Minister to make an immediate public statement confirming that racial-profiling will be ended and assure the Indian community of their safety.

Issued by,
N SURENDRAN
VICE PRESIDENT, KEADILAN
MP PADANG SERAI

Anwar Ibrahim

Posted by Unknown | Posted on 7:28 PG

Anwar Ibrahim


People Of Bangladesh Will Never Tolerate If Bangladesh Awami League Conspires To Regain Power Through Controversial Election Under Ruling Party

Posted: 26 Aug 2013 03:44 AM PDT

People of Bangladesh will never tolerate if Bangladesh Awami League Conspires to regain power through Controversial Election under Ruling Party – Rafiqul Islam Khan

Acting Secretary General of Bangladesh Jamaat-e-Islami Maulana Rafiqul Islam Khan strongly condemned and protested the initiative taken by the ruling party Bangladesh Awami League to do the General Election under ruling party after ignoring the demand of mass people which is "Doing the General Election under Caretaker Government". If the Government takes this initiative then this will bring friction, clash and anarchy into the country. Ninety percent people of this country are on behalf of the Caretaker Government system. They will never tolerate if the Government conspires to regain power through a Controversial Election under the Ruling Party.

He said, from 1983 to 1990 and 1993 to 1996 the people of Bangladesh did movement and struggle demanding for doing the General Election under Caretaker Government. In this movement many people sacrificed their life, blood and went to prison. Finally, the movement was succeeded and this Caretaker Government system was included in the Constitution of Bangladesh. By forgetting and betraying their sacrifices and bloods, the Government conspires to come back to the power through a one-sided voter-less pre-planned Election under the ruling party. The people of this country will make their conspiracy unsuccessful "In Shaa Allah".

By making the non-issue as an issue, the government divided the nation in the name of so called trial of "Crime Against Humanity" and lost their popularity after failing to keep all the promises of the people before the Election. That’s why the Government is planning to illegally come to the power again. Mass people doesn’t want to see them in the power any more since they created anarchy and failed to run the Country. The Government is getting afraid for a free and fair Election after their candidate lost very terribly in all the recent five City Corporation Elections. At present, the Government is conspiring to establish One-Party Dictatorship by arresting all Jamaat and other Opposition Leaders, creating anarchy, clash and friction and destroying Democracy and Rule of Laws. He called all the people of Bangladesh to stand against this Conspiracy.

He demanded to release all Jamaat Leaders and shut down the illegal Tribunal. Lastly, he humbly called the Government to resign and reinstate the Caretaker Government system in the Constitution.

:: cina islam | 2011 ::

Posted by Unknown | Posted on 7:09 PG

:: cina islam | 2011 ::


Ibu Jeneral As-Sisi keturunan Yahudi

Posted: 25 Aug 2013 10:24 PM PDT

19 Syawal 1434 H. [MOD] -
Abd Shukur Harun,26 Ogs 2013
Pelbagai rahsia terdedah yang menunjukkan bahwa Israel terlibat lansung dengan rampasan kuasa tentera Mesir yang menggulingkan Presiden Dr. Muhd Mursi lebih sebulan yang lalu.


Rancangan untuk menggulingkan Dr. Mursi ini telah lama dilakukan oleh tentera, walaupun ketuanya – Jeneral Abdel-Fattah As-Sisi – adalah orang yang dilantik oleh Dr. Mursi sendiri sebagai Menteri Pertahanan. As-Sisi berpura-pura menyokong presiden baru itu yang datang dari Ikhwan Muslimin, pada hal sudah ada rancangannya untuk meletakkan tentera sebagai pemegang kuasa mutlak Mesir sama seperti di zaman Hosni Mubarak dulu.



As-Sisi sendiri diberitakan adalah keturunan Yahudi. Ini telah disahkan oleh sebuah laporan oleh Al-Jazeera baru-baru ini. Laporan itu menyebut kenyataan bekas Setiausaha Media Murshidul Am Ikhwan Muslimin, Gamal Nassar, bahawa As-Sisi adalah keturunan Yahudi.



Menurutnya, sangat mengejutkan apabila membaca laporan akhbar Algeria, Al-Watan yang menyebutkan bahawa As-Sisi keturunan Bani Israil di Mesir. Ibunya seorang Yahudi bernama Mulaika Titani dan abang Mulaika adalah anggota Haganah, sebuah pertubuhan militan Yahudi di Israel yang turut bersama memerangi umat Islam di Palestin.



Menurut Al-Watan, dalam perhitungan apapun, nyatalah As-Sisi sedang melaksanakan tugas zionis yang hendak memecahbelahkan Mesir. Selanjutnya, menurut Gamal Nassar, dengan pembunuhan beramai-ramai rakyat Mesir yang dilakukan oleh As-Sisi, nyatalah ia penjenayah paling kejam yang akan menghancurkan Mesir.



Gamal Nassar menambah, As-Sisi berpura-pura konon hendak menyelamatkan Mesir sebagai wira negara itu, tetapi dia sebenarnya hendak memecahbelahkan Mesir supaya negara itu lemah dan tidak akan mengancam Israel.



Sebab itu dilaporkan, seorang diplomat kanan Israel di Mesir,  Yaakov Amitai memberitahu tentera Mesir bahwa "Rakyat Israel menganggap Abdel-Fattah As-Sisi adalah pahlawan nasional Israel kerana tindakannya terhadap Ikhwan Muslimi."  Selepas ini, kata diplomat kanan itu, Israel dan Mesir akan bekerjasama lebih erat di bidang pertahanan, ekonomi, pertanian dan lain-lain. Ini yang dikehendaki Israel di mana Amerika mengetahui hal ini.



Ada laporan di media dunia Arab mengatakan bahawa beberapa hari sebelum rampasan kuasa oleh tentera itu, As-Sisi telah berkunjung ke Tel Aviv dan mengadakan rundingan dengan pemimpin kanan Israel di mana Israel mendesak As-Sisi segera melumpuhkan kerajaan Ikhwan Muslimin pimpinan Dr. Muhd Mursi. Jika ini tidak dilakukan oleh tentera Mesir, pemimpin Israel menyatakan kebimbangan kerana Ikhwan menjadi ancaman besar kepada Israel.



Rampasan kuasa itu disokong oleh golongan secular, Kristian Koktip, golongan sisialis yang masih memuja bekas presiden Mesir, Gemal Abd Nasser sebagai idola mereka. Rampasan kuasa itu juga disokong oleh golongan Salafi dan kumpulan An-Nur. Tetapi dua kumpulan ini menarik balik sokongan terhadap tentera apabila tentera melakukan pembunuhan beramai-ramai dan membakar masjid baru-baru ini.



Menurut Ummah News, tentera As-Sisi bukan saja akan memerangi Ikhwan, tetapi juga kumpulan Mujahidin yang bergerak di Sinai yang telah menyerang dan membunuh beberapa orang tentera di wilayah itu.



Laporan media di dunia Arab menyebutkan bahawa senjata Israel telah digunakan oleh tentera Mesir untuk menyerang para penyokong Dr. Mursi. 



Menurut laporan itu lagi, kapal terbang kargo Israel dilihat mendarat di lapangan terbang Mesir ketika tentera Mesir menggempur himpunan penyokong Dr. Mursi. 



Wartawan Mi'raj News Agency di Kaherah Dany Novery,   mengesahkan hal ini.
Senjata itu seperti gas beracun pemedih mata, kelonsong gas dan peluru bertulis dalam bahawa Ibrani, kata Dany Novery lagi yang dipetik oleh MINA.



Seorang lagi wartwan Mi'raj News di Kaherah, Amran Hamdani, juga menyebut, ada kenderaan yang datang ke medan Rab'ah Adawiyah membawa peluru bertulis bahasa Ibrani untuk tentera Mesir. Hal itu dilihatnya setelah pemandu kenderaan itu menolak untuk membawa keluar korban yang bergelimpangan.



Ketika Dataran Rabaa Al-Adawiyah, Nadha, Ramsis dan Roxi bermandi darah, Ketua Tentera General Abdel Fattah Al Sisi, memuji tanda sokongan sekutu kuatnya dari Emiriyah Arab Bersatu (UAE) - Arab Saudi, Kuwait, Jordan dan Bahrain.



Demikianlah yang terjadi di Mesir yang selama ini dianggap sebagai hub intelektual dunia Islam yang telah melahirkan sekian ramai ulama. Namun dalam keadaan begini, masih ada ulama di sana yang keliru seperti yang terjadi kepada Sheikh Al-AlAzhar  yang kuat menyokong rampasan kuasa tentera yang didalangi oleh Israel.



Seperti kata Tuan Guru Nik Abd Aziz, barangkali, Sheikh Al-Azhar sudah berpuas hati dengan pembebasan Hosni Mubarak. Padahal kezaliman Hosni Mubarak selama 30 tahun menduduki takhta presiden, katanya, satu fakta yang tidak boleh dinafikan sama sekali.



Ingatan Tuan Guru kepada para hakim yang membebaskan Mubarak sebagaimana pesan ahli sihir yang beriman kepada Firaun yang bermaksud: "Berhukumlah kamu selagi mana kamu boleh berhukum, sesungguhnya kamu hanya mampu berhukum di dalam kehidupan dunia ini saja,"  – Surah Toha, ayat 72.



Kini selepas lebih sebulan rampasan kuasa tentera Mesir itu berlaku semakin banyak rahsia terdedah yang menunjukkan Israel terlibatsecara  lansung dengan rampasan kuasa itu. Namun masih ada pemimpin sekular negara umat Islam, malah segelintir umat Islam sendiri, yang juga berfikiran sekekular dan keliru melihat episode di Mesir ini dengan penuh keliru, malah ada yang memfitnah Ikhwan Muslimin konon sebagai gerakan Islam yang mendorong kekerasan. Inilah fitnah besar kepada pendukung gerakan Islam dan Islam sendiri diakhir zaman.


Majalah The Week dedah siapa Al-Sisi

Posted: 25 Aug 2013 10:17 PM PDT

19 Syawal 1434 H. [MOD] -
Harakahdaily,26 Ogs 2013

MESIR: Amerika Syarikat akhirnya secara tidak langsung membuat pengakuan terang-terangan bahawa mereka terlibat secara langsung dalam rampasan kuasa tentera terhadap Presiden Mesir Dr Muhammad Morsi.


Pengakuan itu dapat dilihat apabila majalah The Week yang berpengkalan di negara itu meletakkan gambar Jeneral Abdul Fatah Al-Sisi Al-Sisi di muka hadapan dengan tajuk "Our Man in Cairo - Should US cut off aid to Egypt military?".



Sebelum ini, campur tangan Amerika dalam isu rampasan kuasa Mesir dilihat secara jelas melalui kenyataan-kenyataan yang cenderung menyokong tindakan tentera, biarpun tidak mengiktiraf penggulingan Morsi secara rasmi.



Biarpun cuba berselindung disebalik kenyataan yang mendesak Morsi dibebaskan, namun ianya tidak sama sekali memdamkan fakta bahawa kuasa barat itu sememangnya dalang kepada apa yang berlaku di Mesir ketika ini.



Dalam kenyataan terbaru kelmarin, Jurucakap Jabatan Negara AS, Jen Psaki berkata mereka juga menghormati keputusan kerajaan membebaskan Hosni Mubarak.



Umum sudah maklum bahawsa, Amerika Syarikat sebelum ini penyokong kuat rejim Mubarak, sepanjang 30 tahun pemerintahannya sebagai presiden Mesir.



Selepas kebangkitan di rantau Arab, Washington menerima pelantikan Morsi tetapi mengenakan tekanan ke atas presiden itu supaya membawa pembaharuan ekonomi dan sistem demokrasi.

Suami Isteri Maut Dirempuh Ketika Joging

Posted: 25 Aug 2013 10:15 PM PDT


19 Syawal 1434 H. [MOD] -

IPOH: Sepasang suami isteri maut akibat dirempuh sebuah kereta ketika sedang berjoging di Jalan Raja Dr Nazrin Shah di sini awal hari Ahad.
Mangsa Lee Woon Bin, 51, mati di tempat kejadian manakala isterinya Teh Siew Chhon, 47, disahkan mati di Hospital Raja Permaisuri Bainun.

Ketua Bahagian Ketenteraman Awam dan Trafik Daerah Ipoh DSP Wan Sharuddin Wan Omar berkata dalam kejadian 6.30 pagi itu pemandu kereta itu seorang diri dari arah bulatan berhampiran kediaman Menteri Besar, hendak pulang ke rumahnya.
"Kereta terbabit dipercayai dipandu laju sebelum terbabas dan melanggar mangsa lalu tercampak kira-kira 10 meter," katanya ketika dihubungi.
Katanya pemandu kereta itu dipercayai tidak nampak mangsa yang ketika itu sedang berjoging dari Taman Dr Seenivasagam.
"Semasa kejadian cuaca baik manakala keadaan jalan lurus dan satu jalan mempunyai lorong dua hala," katanya.
Pemandu berkenaan tidak mengalami sebarang kecederaan. - BERNAMA

Kanak-Kanak Dipercayai Mangsa Dera Ibu Meninggal Dunia

Posted: 25 Aug 2013 10:10 PM PDT

19 Syawal 1434 H. [MOD] -

IPOH: Kanak-kanak perempuan berumur lima tahun yang dipercayai didera oleh ibunya meninggal dunia di Unit Rawatan Rapi Paediatrik Hospital Permaisuri Bainun di sini, Ahad.
Ketua Polis Daerah Ipoh, ACP Sum Chang Keong ketika dihubungi mengesahkan kematian itu.
"Kita sedang menunggu maklumat daripada pihak hospital berhubung kematian kanak-kanak itu," katanya yang enggan mengulas lanjut.

Pada 15 Ogos lepas kanak-kanak malang itu dibawa ke hospital oleh bapanya dalam keadaan cedera pada bahagian kepala dan seluruh badannya akibat dirotan.
Choong Mee Chin, 30, ibu kepada kanak-kanak tersebut dihadapkan ke Mahkamah Majistret atas pertuduhan itu dan tidak mengaku bersalah pada 20 Ogos lepas.
Tertuduh didakwa melakukan kesalahan menganiaya kanak-kanak itu di kediaman mereka di Taman Wang, Menglembu pada pukul 9 pagi, 12 Ogos. BERNAMA

Lebih 1,000 Ditahan Dalam Seminggu

Posted: 25 Aug 2013 10:09 PM PDT

19 Syawal 1434 H. [MOD] -
Polis sedang mengawal sebuah kelab malam di Jalan Dr Lim Chwee Leong.
PETALING JAYA: Polis Diraja Malaysia (PDRM) berjaya menahan kira-kira lebih 1,000 individu kebanyakannya gengster dalam tempoh seminggu dalam satu operasi untuk membendung aktiviti jenayah dan kekerasan.

Operasi itu yang dikenali sebagai 'Ops Cantas Khas' bertujuan membanteras penjenayah dan kumpulan kongsi gelap di seluruh negara.
Ketua Penolong Pengarah Bahagian Kongsi Gelap, Judi dan Maksiat (D7), Ibu Pejabat Polis Bukit Aman, Datuk Abdul Jalil Hassan berkata kira-kira 1,018 individu ditahan dalam serbuan di Selangor, Pulau Pinang, Negeri Sembilan, Kuala Lumpur dan Johor sejak 17 Ogos lalu.
"Kebanyakan mereka yang ditahan merupakan ahli kumpulan Geng 36, Geng 08 dan Geng 04," katanya.
Menurut beliau, polis turut merampas 13 senjata api termasuk pistol, parang dan pisau serta menjumpai 36 kereta curi.
Abdul Jalil berkata orang ramai turut memberikan maklum balas positif dan maklumat penting sejak operasi itu dilancarkan.
"Kira-kira separuh berjaya ditahan hasil maklumat yang diberikan kepada kami. Kerjasama orang ramai banyak membantu sepanjang operasi tersebut.
"Walaupun banyak maklumat diterima, kami menyemaknya dengan teliti bagi mengelakkan sebarang kesilapan ketika melakukan tangkapan," katanya.
Antara maklumat sama yang diterima adalah mengenai pengumpulan individu meragukan di sebuah rumah atau tempat awam tertentu.
Abdul Jali berkata kira-kira 920 anggota polis ditugaskan di bawah operasi tersebut untuk melakukan sekatan jalan raya dan memburu penjenayah dikehendaki.
Katanya, operasi tersebut yang dilakukan antara tengah malam dan 5 pagi setiap hari adalah untuk mengurangkan jenayah serius dan mencegah jenayah lain daripada berleluasa.
"Pada minggu lalu, kami melakukan pemeriksaan ke atas 50,245 orang dan 22,956 kereta kebanyakannya motosikal. Kami tidak akan menghentikan operasi itu sehingga kami berpuas hati dengan kadar penurunan jenayah bagi memastikan negara berada dalam keadaan selamat," katanya.
Ops Cantas Khas melibatkan pegawai dan anggota JSJ dari Bukit Aman, polis kontinjen negeri dan daerah berkaitan.
"Kami menggunakan Akta Pencegahan Jenayah 1959 untuk menahan suspek," katanya.
Di George Town, polis berjaya menahan 77 orang termasuk enam wanita berusia antara 20 dan 40 serta seorang remaja dalam beberapa serbuan pada hujung minggu lalu.
Timbalan Ketua Jabatan Siasatan Jenayah Negeri, ACP Mohd Nasir Salleh berkata beberapa lelaki yang ditahan itu merupakan penjenayah dikehendaki atas pelbagai kesalahan jenayah.
Dalam serbuan pertama, polis menjumpai dua bilah parang sepanjang 70cm di dalam sebuah tandas dekat kelab malam di Jalan Dr Lim Chwee Leong.
Enam wanita dan 27 lelaki, tiga daripada warga asing ditahan dalam kelab malam tersebut.
"Tiga lelaki warga asing itu bekerja sebagai pelayan tanpa permit," kata Mohd Nasir.
Dalam serbuan kedua di sebuah kelab malam di Jalan Penang, polis menahan 33 lelaki dan seorang remaja.
"Kami akan mengambil tindakan ke atas pemilik kelab malam itu kerana membenarkan remaja tersebut memasuki premis berkenaan," katanya.
Mohd Nasir berkata polis turut melakukan serbuan ke atas 44 rumah selepas menerima maklumat daripada orang ramai.
"16 suspek terlibat dalam pelbagai kes seperti melakukan rusuhan, mencederakan orang lain, merompak, pecah rumah, peras ugut dan penipuan telah ditahan," katanya.\

PLUS beri rebat 20 peratus sempena Hari Kemerdekaan ke-56

Posted: 25 Aug 2013 10:05 PM PDT

19 Syawal 1434 H. [MOD] -

KUALA LUMPUR: Pengguna lebuh raya PLUS berpeluang menikmati rebat tol sebanyak 20 peratus apabila membayar tol menggunakan sistem elektronik pada 31 Ogos sempena sambutan Hari Kemerdekaan yang ke-56. 


Pengarah Urusan yang juga Ketua Pegawai Eksekutif PLUS, Datuk Noorizah Abd Hamid dalam kenyataan hari ini berkata, rebat tol itu diberi kepada orang ramai yang menggunakan kad PLUSMiles, Touch 'n Go dan SmartTAG ketika membayar tol di lebuh raya kendalian PLUS. 

"Ia merupakan satu daripada langkah PLUS menyemarakkan sambutan kemerdekaan akan datang. Selain itu, ia adalah antara strategi PLUS menggalakkan orang ramai beralih kepada sistem pembayaran secara elektronik yang lebih mudah dan pantas.

"Rebat berkenaan boleh dituntut di pusat-pusat khidmat pelanggan Plus apabila pengguna menambah nilai kad elektronik mereka bermula 16 September hingga 15 Disember ini," katanya sambil memberitahu tuntutan rebat tol selepas tempoh itu tidak akan diterima.
Beliau menggesa orang ramai supaya membayar tol secara elektronik sebagai satu langkah untuk mempercepatkan transaksi tol dan membolehkan orang ramai melalui plaza tol dengan selesa.
Rebat itu tidak akan diberi kepada pengguna yang membayar tol di Plaza Tol Tanjung Kupang, Bukit Kayu Hitam, Bangunan Sultan Iskandar dan jambatan Pulau Pinang, katanya. - BERNAMA

YB BN

YB PAS

YB PKR

YB DAP