Nuffnang

N45 Dr Halimah Ali

Posted by Awanama | Posted on 11:31 PTG

N45 Dr Halimah Ali


PERHATIAN PELAJAR MESIR SELANGOR: tarikh penerbangan

Posted: 07 Mar 2011 08:31 AM PST

8.3.11
PEJABAT EXCO PENDIDIKAN TINGGI KERAJAAN SELANGOR
Shah Alam

Kepada semua pelajar dan ibubapa

Maklumat mutakhir
1. Disebabkan kapalterbang EGYPT AIR yang di 'charterkan'oleh kerajaan Selangor akan hanya mendapat 'landing rights'(hak mendarat) pada 13.3.11 maka penerbangan akan bermula awal pagi 24.3.11

Justeru, pelajar dikehendaki berkumpul di MASJID NEGERI pada malam 23.3.11 bagi memudahkan pemunggahan barang-barang(40kg seorang) dan urusan pasport.
2. Oleh kerana ramai yang mempunyai masalah visa yang masih tidak selesai, pelajar yang selesai urusan visa akan didahulukan.Senarai akan dibekalkan esok insyaallah.
3. Penerbangan seterusnya 14,15,16.3 insyaallah.

Sekian harap maklum

YB DR HJH HALIMAH ALI
EXCO PENDIDIKAN TINGGI

Modal insan perlu dilahir melalui formula mujarab

Posted: 07 Mar 2011 05:10 AM PST


Adalah sangat tidak wajar sekiranya masa depan pelajar digadaikan demi kepentingan dan kelangsungan politik.Guru tidak perlu dibebankan dengan pergelutan antara parti politik kerana mereka akan didesak untuk melakukan sesuatu yang bukanlah terbaik bahkan menghabiskan masa,tenaga dan menghilangkan tumpuan guru dan pelajar kerana sang menteri mahu berpolitik atau orang politik mahu tunjuk taring.Mengugutkan guru yang tidak mahu menyebelah parti politik politikus adalah cara yang paling lemah dan tidak bertamadun kerana menggunakan kuasa dengan taktik menakut-bakutkan.
   Para guru harus bangkit sebulat suara supaya tidak mudah untuk diperkotak katikkan kerana  para guru harus dihormati dan diberi kebebasan memilih mana-mana parti politik yang dia mahu.
Barulah namanya keadilan dan bertamadun. Tidak perlu guna taktik lapuk mengugut atau terus ambil tindakan 24jam hantar guru jauh daripada tempat asal kerana menongkah arus politik.

MY VOICE FOR NATION

Posted by Awanama | Posted on 11:12 PTG

MY VOICE FOR NATION


SOALAN YANG DIKEMUKAKAN OLEH AHLI PARLIMEN IPOH BARAT BAGI MESYUARAT PERTAMA, PENGGAL KEEMPAT, PARLIMEN KEDUA BELAS

Posted: 07 Mar 2011 04:43 PM PST

Sandiwara Kerajaan UMNO Perak dalam pembangunan sekolah Tamil

Posted: 07 Mar 2011 04:30 PM PST

Dr Shafie Abu Bakar

Posted by Awanama | Posted on 11:03 PTG

Dr Shafie Abu Bakar


Penyerahan Geran Tanah Bagi Kuil Maha Karu Mariaman Seksyen 8

Posted: 07 Mar 2011 03:16 PM PST

Taman Seri Mewah Kajang Dan Impian Kajang, Bangi Dapat Keizinan Diri Surau

Posted: 07 Mar 2011 02:01 AM PST

念群与沙登人民同在 | Nie Ching for Serdang

Posted by Awanama | Posted on 9:27 PTG

念群与沙登人民同在 | Nie Ching for Serdang


[Mac 6@Bangi] Ucapara Penyerahan Geran Tanah kepada Kuil Sri Maha Karu Mariamman

Posted: 07 Mar 2011 05:51 AM PST

Kuil Sri Maha Karu Mariamman is a Kuil located in Seksyen 8 Bandar Baru Bangi. They have been applying for a piece of land to settle down for 18 years. Yesterday I have the pleasure to witness the handling over of geran (land grant) ceremony. :-)

(More......)

【念念有辞】马六甲华团的立场不是马华的立场

Posted: 07 Mar 2011 02:32 AM PST

Article published on the Website of Chinese newspaper Chinapress.com.my

马华总会长蔡细历早前曾在丁能补选时强调,“华社的意愿就是马华的议程;华社的需求就是马华的需求”。蔡细历的豪情壮语言犹在耳,可是当106个马六甲华团效仿柔州华团提出《丁能补选诉求》的做法,在万里茂补选提名日当天顶着烈日,向国阵和民联的两位候选人提出《甲州诉求》时,蔡细历不仅做不到雪中送炭,协助华社将意愿传达给国阵候选人,反而声称甲州华团提呈《甲州诉求》的举动是在炒冷饭,刁难马华。

可见,蔡细历所谓“华社的意愿就是马华的议程;华社的需求就是马华的需求”的言论根本言不由衷。我建议马华干脆将这两句党训改成“华社的意愿就是马华的为难;华社的需求就是马华的麻烦”!

甲州华团的诉求是不是在炒冷饭?在我看来,这点蔡细历确实没有说错。可是华社今天会沦落为炒冷饭高手,那也是因为华社经年被国阵冷待。甲州华团的诉求,从要求执政党公平对待母语教育到恢复已故林连玉先生的公民权,哪一项不是马来西亚华社争取了数十年可依然停留在争取阶段的卑微要求?连回教党万里茂补选的候选人尤海扎都能摒弃肤色、语言的不同,公开表态支持这些合情合理的要求,马华却为了自己的位子、面子指责华团,明显是把华团当成骗子,把人民当成傻子。

族魂林连玉,毕生坚信“民族平等,语言平等”。可在1964年,其公民权却在“故意歪曲与颠倒政府的教育政策、蓄意激起人民对政府的不满及煽动各民族间的仇恨”的罪名下被褫夺。他从此隐居在吉隆坡,生计成了问题,只能过着寂寞清苦的日子。这么一位落魄老人,在他出殡的那一天却出现万人空巷的送葬场面。林连玉的公民权和母语教育的平权,也自此成为华社心心念念的追求。

林连玉先生曾经说过:“成为马来亚国的国民,是以尽义务、效忠诚为条件;不是以弃母语、毁文化为条件的。”或许我们可以将此句稍作修改赠送给所有政党,“想成为马来西亚的政府,应该是以对人民尽义务、对国家效忠城为条件;而不是以弃母语的权益,毁文化的尊严为代价!”

此《中国报. 念念有辞》专栏文章交稿于2011年3月7日。

(More......)

Suara Sri Andalas

Posted by Awanama | Posted on 3:31 PTG

Suara Sri Andalas


Jemputan Ke Majlis Sambutan 3 Tahun Pentadbiran Pakatan Rakyat Kerajaan Negeri Selangor Anjuran ADUN Sri Andalas

Posted: 06 Mar 2011 10:55 PM PST

Tarikh : 10hb Mac 2011 (Khamis)
Masa : 8.00 hingga 11.00 mlm
Tempat : Dewan Sukan Sri Andalas, Taman Seri Andalas, Klang

Bersempena dengan Sambutan Tiga Tahun Pentadbiran Kerajaan Negeri Selangor oleh Pakatan Rakyat, satu majlis sambutan akan diadakan di Dewan Sukan Sri Andalas, Taman Sri Andalas, Klang pada 10 Mac 2011, Khamis dari jam 8 hingga 11 malam.

Majlis sambutan ini dianjurkan oleh YB Dr Xavier Jayakumar, EXCO Kerajaan Negeri Selangor yang juga merangkap ADUN Sri Andalas.

Tetamu-tetamu kehormat yang dijemput hadir dan antaranya dijadualkan memberi ucapan pada malam tersebut adalah;

YB Datuk Sri Tan Sri Dato Abdul Khalid Bin Ibrahim – Dato Menteri Besar Selangor
YB Datuk Sri Anwar Bin Ibrahim – Penasihat Ekonomi Negeri Selangor / Ketua Umum PR
YB Tuan Azmin Bin Hji Ali -  Ahli Parlimen Gombak / Timbalan Presiden PKR
YB Tuan Saifuddin Nasution Bin Ismail – Ahli Parlimen Machang / Setiausaha Agung PKR
YB Tuan Chua Tian Chang – Ahli Parlimen Batu / Naib Presiden PKR
YB Datuk Haji Mahfuz Bin Omar - Ahli Parlimen Kuala Muda / Naib Presiden PAS
YB Datuk Teng Chang Kim – Speaker Dewan Undangan Negeri Selangor
YB Tuan Dr. Xavier Jayakumar – Ahli Majlis Mesyuarat Kerajaan Negeri Selangor
YB Puan Dr. Hajah Mariah Bt Mahmud – Ahli Parlimen Kota Raja 
YB Tuan Mat Suhaimi Bin Shafie – Ahli Dewan Undangan Negeri Sri Muda
YB Tuan Khalid Bin Samad - Ahli Parlimen Shah Alam
YB Tuan Ng Suee Lim – Ahli Dewan Undangan Negeri, Sekinchan
YB Tuan Siva Kumar – Ahli Dewan Undangan Negeri Tronoh, Perak
YB Tuan Charles Santiago – Ahli Parlimen Klang

Majlis sambutan ini, dijangkakan akan menarik lebih 5,000 orang untuk mendengar ucapan isu-isu semasa, program Kerajaan Negeri serta amanah yang akan diberikan oleh pemimpin-pemimpin Pakatan Rakyat.

Orang ramai dijemput hadir mendapatkan informasi terkini, mendaftar program-program Kerajaan Negeri Selangor seperti Skim TAWAS (Tabung Warisan Anak Selangor), MUES (Mesra Usia Emas) dan sebagainya. Kaunter Pendaftaran Pemilih juga akan dibuka pada hari tersebut. Turut dibuka gerai-gerai jualan makanan dan minuman.  

Para petugas media, wartawan dan jurufoto dijemput hadir membuat liputan.

YB Dato' Mohd Nasir Tan Sri Ibrahim Fikri

Posted by Awanama | Posted on 3:22 PTG

YB Dato' Mohd Nasir Tan Sri Ibrahim Fikri


TAHNIAH BN ATAS KEMENANGAN DI KERDAU DAN MERLIMAU

Posted: 06 Mar 2011 08:41 PM PST

Assalamualaikum,

Tahniah saya ucapkan kepada YB Roslan Ahmad yang telah memenangi PRK Merlimau, Melaka semalam dan juga YB Syed Ibrahim Syed Ahmad yang turut menang pada PRK Kerdau, Pahang.

Kejayaan mereka yang mewakili BN ternyata telah memberikan sesuatau yang baharu kepada politik negara ini, apatah lagi BN dihadapkan dengan pelbagai isu-isu oleh pembangkang (walaupun isu berkenaan remah dan sengaja diada-adakan).

Bagi saya, kejayaan dengan majoriti besar oleh BN itu juga adalah petanda betapa rakyat kini, terutama pengundi muda kembali yakin kepada BN. Jauh daripada itu, rakyat memahami apa yang sedang kerajaan tanggung walaupun itu dilihat dari perpektif isu oleh pembangkang. Rakyat sedar betapa semua yang berlaku adalah satu proses yang akan menguntungkan mereka biarpun pembangkang melihatnya sebagai satu beban.

Rakyat juga melihat bahawa kerajaan BN telah sedaya upaya berusaha untuk meringankan apa jua beban rakyat melalui pelbagai pendekatan yang jujur dan ikhlas. Berbeza dengan pembangkang yang mengamalkan politik menggula-gualakan rakyat tetapi ternyata mereka gagal dalam misi mereka.

Tidak dapat tidak, PRK Merlimau dan Kerdau telah memberi suntikan baharu kepada BN untuk terus bergerak dan berusaha bagi memenangi hati rakyat. Saya percaya, pucuk kepimpinan BN sentiasa mempelajari sesuatu di sebalik setiap PRK yang diadakan.

Untuk itu, saya ucapkan tahniah kepada pengundi di kedua-dua DUN berkenaan kerana telah membuat pilihan tepat dengan mengundi BN pada PRK itu semalam.

Saya berharap, rakyat di seluruh negara juga dapat melihat keadaan tersebut secara positif bahawa politik yang diamalkan pembangkang banyak merugikan negara. Berbeza dengan BN yang sentiasa berusaha untuk meningkatkan keupayaan, kesejahteraan dan kejayaan hidup rakyat.

Sebenarnya, kejujuran BN adalah kunci kepada kejayaan tersebut. BN tidak berjuang dengan bermodalkan air liur semata-mata seperti pembangkang. Apa yang pemimpin BN cakap, itulah yang pemimpin BN buat demi rakyat dan negara.

Ternyata juga, usaha mempolitikkan agama oleh pembangkang telah ditolak oleh rakyat di Kerdau dan Merlimau. Pengundi di dua kawasan berkenaan telah berjaya membezakan antara Islam sebenar dengan Islam Pas yang terlalu banyak kepentingan politik.

Saya berdoa, penduduk di Kerdau dan Merlimau akan meperolehi lebih banyak pembelaan selepas ini. Percayalah, hanya BN yang mampu membela nasib rakyat di negara ini. Muktamad.

Hamidah Osman

Posted by Awanama | Posted on 3:17 PTG

Hamidah Osman


Terima Kasih Pengundi Kerdau dan Merlimau

Posted: 06 Mar 2011 04:31 PM PSTTahniah dan Terima Kasih


Kak Midah selaku Ketua Penerangan Wanita UMNO ingin melahirkan rasa kesyukuran dan gembira atas kemenangan PRK Kerdau dan Merlimau atas kemenangan cemerlang yang dicapai dalam pilihanraya kecil pada 6 Mac 2011 yang lalu.

• Kak Midah bersama-sama seluruh pimpinan dan ahli-ahli Wanita UMNO negeri Perak mengucapkan syabas dan tahniah kepada seluruh pengundi Kerdau dan Merlimau serta seluruh ahli UMNO dan Barisan Nasional serta pengundi Kerdau dan Merlimau yang mencapai kemenangan cemerlang pada pilihanraya kecil ini sekaligus membuktikan pengundi-pengundi Pahang dan Melaka sangat bijak dan tidak termakan hasutan dakyah dan fitnah oleh pembangkang.

• Diharapkan dengan kemenangan di Kerdau dan Merlimau ini, akan menjadi isyarat bahawa UMNO bersama dengan Barisan Nasional dapat diterima rakyat Malaysia seluruhnya dari berbagai-bagai keturunan dan pegangan agama.

• Bagi pihak Ketua Penerangan Wanita UMNO Kak Midah mengharapkan dengan kemenangan tersebut akan memberi suntikan dan semangat baru pada ahli dan pemimpin UMNO di semua peringkat untuk bekerja keras mulai dari sekarang bagi memastikan kemenangan pada pilihanraya akan datang.

• Kak Midah juga mengucapkan jutaan terima kasih, kepada jentera Jalinan Rakyat Wanita serta semua petugas-petugas pilihanraya daripada Wanita UMNO di semua peringkat yang telah menjalankan tugas dengan penuh dedikasi dan komitmen.

• Semoga usaha mulia berterusan dan menciptakan kemengan yang lebih gemilang.

Hamidah Osman
Ketua Penerangan Wanita UMNO

Siapa Kita, Adalah Cara kita Berfikir

Posted: 03 Mar 2011 04:36 PM PST
Syukur nikmat, bukan riak

TERDAPAT sebuah anekdot menarik bagaimana dua pihak saling berbeza pandangan mengenai sebuah gelas yang berisikan hanya separuh air. Bagi mereka yang berfikiran positif, perspektif yang dilihatnya ialah separuh berisi dan berusaha untuk mengisi separuh lagi airnya penuh.

Bagi pihak satu lagi, ia berfikir berasaskan ruang yang kosong, maka kekosongan terus dipersalahkan sebagai sesuatu yang tidak sepatutnya berlaku.

Walau bagaimanapun, pihak kedua tidak mengambil peluang untuk berfikir bagi memenuhi kekosongan tersebut. Mereka hanya berusaha untuk mengurangkan air yang berada dalam gelas sehingga semuanya menjadi kosong. Anekdot tersebut amat relevan apabila kita menilai kembali apa yang telah dan sedang berlaku dalam masyarakat, terutamanya apabila berhadapan dengan perebutan kuasa politik.

Sejak manusia mencipta ruang politik sebagai kaedah mendapatkan kuasa secara sah dan mencuba kaedah demokrasi sebagai perantaranya menjadikan persekitaran semakin bertaburan dengan riak. Pihak yang memandang gelas separuh kosong sentiasa mempersoalkan orang yang telah memenuhkan air separuh gelas.

Dalam pandangan itu tersasul pula pelbagai teori. Pihak yang mengisi air hingga ke separuh gelas tidak akan memenuhkan gelas tersebut, kerana air akan digunakan untuk kepentingan diri, keluarga, sahabat dan kroni. Tapi, apa yang lebih ketara ialah mereka membuat teori itulah sebenarnya lebih banyak menggunakan air yang berada dalam separuh gelas itu untuk kepentingan diri, keluarga, sahabat dan kroni.

Ragam berebut air yang separuh gelas itu oleh pihak yang memandang gelas separuh kosong adalah simbol kepada sikap melampau. Tindakan tersebut dianggap melampau ialah kerana tidak menghargai apa yang dilakukan oleh orang lain yang bertungkus lumus mengisi air sehingga mampu sampai ke separuh gelas.

Orang tidak menghargai jasa dan keringat orang lain itulah sebenarnya adalah termasuk dalam golongan yang tidak tahu dan mahu bersyukur. Mereka adalah golongan yang riak dan takbur.

Sikap riak dan takbur merupakan perilaku yang amat dibenci oleh Allah SWT. Salah satu prinsip asas Islam ialah mensyukuri nikmat yang dikurniakan-Nya. Nikmat itu memang banyak, dengan menyedari akan kekurangan diri manusia akan berusaha bersungguh-sungguh untuk mengatasi kekurangan.

Dalam percubaan mendapatkan keselesaan, kita seharusnya bersyukur dengan apa yang telah ada. Dari keadaan itulah maka kita akan berfikir secara positif sebagaimana difikirkan oleh mereka yang telah cuba mengisi air ke dalam gelas tersebut.

Atas kesyukuran itulah maka seseorang akan memperoleh ganjaran psikologi dan ketenteraman hati. Mereka akan dapat menjalani kehidupan yang aman, sejahtera dan tidak diselubungi dengan rasa takut akan kehilangan sesuatu kerana dia yakin bahawa Allah SWT sentiasa bermurah hati memberikan pertolongan.

Mereka yang tidak bersyukur akan terus menghadapi suasana resah dan bimbang. Ia akan bimbang dengan air separuh penuh tidak akan dinikmatinya maka dari situlah mereka memulakan propaganda dengan pelbagai fitnah.

Air yang diisi dituduh tidak bersih. Air yang separuh itu bukan datangnya dari sumber yang sah dan halal. Maka di situlah bermulanya polimik, sedangkan yang membuat tuduhan itu tidak pernah mampu menghasilkan sesuatu yang memberikan faedah dan ketenangan kepada orang lain.

Sebagai seorang yang beriman dan menyedari tanggungjawab membantu manusia lain, apa yang dapat dilakukan dalam pemenuhan tanggungjawab itu adalah sesuatu yang amat besar ertinya. Hasil yang diperoleh, walaupun sedikit akan menjadi sesuatu yang membanggakan kerana mereka sedar dan insaf, masih ada jalan untuk melakukan kebaikan untuk manusia yang lain.

Ini tidak berlaku kepada mereka yang hanya tahu bercakap tetapi tidak banyak melaksanakan tindakan yang boleh menghasilkan impak kepada orang lain. Mereka hanyalah sekadar fasih berkata-kata, bijak mengatur slogan dan membina retorik pemikiran yang jauh dari realiti. Mereka sebenarnya telah mereka-rekakan sesuatu sehingga membawa kepada kefasikan, pembohongan dan kesombongan diri, semakin menjauhkan diri dari mendapat keredaan Allah SWT.

Menyelusuri sejarah kesungguhan kerajaan membangunkan infrastruktur, menyusun kaedah pendidikan, merangka rencana menghasilkan lebih banyak sumber kekayaan melalui potensi sumber asli, mengeluarkan hasil bumi dan menggerakkan rangkaian jual-beli adalah satu tanggungjawab yang besar.

魏宗贤文打烟之声 Gwee Tong Hiang for Bentayan

Posted by Awanama | Posted on 3:17 PTG

魏宗贤文打烟之声 Gwee Tong Hiang for Bentayan


文打烟区州议员魏宗贤出席民主行动党新山大都会支部举办的晚宴活动

Posted: 06 Mar 2011 07:11 PM PST

Comments for Wee Choo Keong

Posted by Awanama | Posted on 1:10 PTG

Comments for Wee Choo Keong


Comment on MATTA: Profits from travel fair come with responsibilities by Bystander

Posted: 07 Mar 2011 05:28 AM PST

Matta president was bullshitting when he said that travelers are covered by travel insurance taking out by participants. The travelers had to pay for it and the insurance do not cover travel agents going bankrupt.

Matta is not interested to protect the people but only to make profits. People should boycott MATTA to teach them a lesson.

Comment on Congratulation Celcom for making huge profits! What about your poor customer service? by Kim Lian

Posted: 07 Mar 2011 01:31 AM PST

A bunch of robots running Celcom and other telcos. They have no soul to feel for the people. YB please bring it up in Parliament. Celcom should upgrade its customer service before they even think about upgrading the infrastructures.

Comment on Datuk Wong Chun Wai, Datuk Johan Jaafar, Datuk Chua, Syed Akbar Ali & others: Congratulation! by Tony ada Twins ???

Posted: 07 Mar 2011 01:28 AM PST

Semalam , Tony Pua must win some jackpot lottery in his dream …. Will the Government continue with the project even if the cost were to escalate to RM60 or RM70 billion ?

http://tonypua.blogspot.com/2011/03/mrt-build-at-whatever-cost.html

1st Brother MP Tony Pua continue policticking MRT , so we find another 2nd Brother MP Tony Pua ( Twins ???? ) to help us to give answer ….

His conclusion http://tonypua.blogspot.com/2010/06/petaling-jaya-over-developed.html
which say ” Car ownership rates in the Klang Valley is more than 1:1, meaning that every baby born already “owns” a car. This ownership ratio must be reduced by as much as half before traffic congestion issues ease substantially for the next phase of urban growth.

Now that the project has received the "go-ahead", and the main "project delivery partner" (PDP) contract has been awarded despite the on-going public "feedback" process …. ha ha the public feedback has range from
( Tony Pua who say the ugly set of statistics is that "planners and promoters purposely spin scenarios of success and gloss over the potential for failure." )
to ( When Malaysian urban workers use less petrol, less cares, and take less time to get to work, the denominator falls )

We still remember before 2008 election , there is one guy selling products from Anway who told us
” I has been PM Singapore Lee important man last a few years ” . But after 20 minutes ceramah , we finally understand why he was been PM Singapore Lee’s important man only a few years . And looks like Singapore has choose MRT than Tony Pua theory
( nine out of 10 rail projects have overestimated traffic ) = may be PM Singapore Lee worry 90% of 100% will masuk Hospital Sakit Jiwa if
choose Tony Pua theory

Comment on Congratulation Celcom for making huge profits! What about your poor customer service? by Prepaid is Angel 2008 , Demon 2011

Posted: 06 Mar 2011 08:36 PM PST

Year 2008 still have some good prepaid telco eg just reload RM 100 once and enjoy your talktime while staying connected for 1 full year . But this DiGI promotion is only between July-Sept 2008 , has
never been extended . So only enjoy 1 times .

Before year 2008 also have some plans like can use talktime credit to extend after your prepaid period expired

Year 2011 If you are a DiGi Prepaid™ customer you can borrow talktime credit from DiGi with Talktime Advance … sedap didengar-only , because
this service can only be used when your talktime credit is between 1 sen to RM2

Year 2011 jangan complaint kita why not call 999 when ternampak your house get fired ??? Line sudah expired …. Talktime credit balance masih ada RM 100++

Comment on MATTA: Profits from travel fair come with responsibilities by MATTA-insurance sama-sama tipu

Posted: 06 Mar 2011 08:33 PM PST

Datuk Kahlid was also quoted to have said that "It is also compulsory for all members to have travel insurance so customers could be compensated if the agents are not able to give them the special offers." Datuk Khalid's statements in the Star have created more doubts than assurance.

Ini MATTA fair ke insurance-lagi fair ???? Insuran pun tipu juga , so kena
beli backup insurance ??? Backup insurance pun tipu juga ….

Comment on Congratulation Celcom for making huge profits! What about your poor customer service? by tehsin

Posted: 06 Mar 2011 04:55 PM PST

prepaid lagi lah daylight robbery…sometimes unanswered call and halfsent sms is also charged..but my money is going to the Indian with a big ranch in Australia who gives me PAID for satellite TV with hundreds of advertisements (which are not supposed to be there) making him even more money :)

Direct Free Kick

Posted by Awanama | Posted on 1:08 PTG

Direct Free Kick


Bersama ikon sukan Muslim

Posted: 07 Mar 2011 01:47 AM PST

Sempat bertemu Nor Azlan Abu Bakar, bekas pemain hoki kebangsaan semasa sukan SRI dan SMI Al-Amin di UIAM, Gombak 5 Mac lepas.

Nor Azlan sekarang adalah jurulatih pasukan hoki remaja kebangsaan.

Semasa bermain untuk pasukan kebangsaan di Sukan Olimpik dan Sukan Asia beliau sentiasa menutup aurat dengan memakai tights dan juga memakai kopiah hitam. Kopiah hitam di atas padang hoki? Ya betul. Memang itulah trade mark beliau.

"Ini bukan duit saya"

Posted: 06 Mar 2011 11:11 PM PST

Ketika merasmikan Mesyuarat Agung Tahunan Badan Kebajikan Silaturrahim (BKS) di Kg. Pandan pada 27 Februari lepas, saya telah menyatakan bahawa RM2,000 yang Pejabat ADUN sumbangkan kepada persatuan itu untuk tahun ini adalah bukan duit saya. Tetapi ia adalah sebahagian dari peruntukan tahunan dari Kerajaan Negeri untuk saya sebagai Exco dan ADUN. Semua ADUN dan Exco Pakatan Rakyat mendapat peruntukan ini.

Peruntukan ini adalah untuk majlis, sambutan, kursus, sumbangan, kemudahan awam dan keperluan lain.

Peruntukan ini dikawal oleh Pejabat-Pejabat Daerah.

Bagi kami di Chempaka, program-program dilaksanakan dulu dan tuntutan dibuat selepas itu. Kerajaan Negeri telah memberi modal pendahuluan bagi setiap ADUN atau 'float' sebanyak RM30,000. Oleh itu, kami akan menggunakan duit 'float' ini untuk program-program dan akan membuat tuntutan kepada Pejabat Daerah kemudian. Tuntutan ini apabila telah diterima dari Pejabat Daerah akan dimasukkan semula kepada akaun 'float' supaya jumlahnya kembali kepada jumlah asal.

Tetapi kadang-kala duit 'float' ini tidak mencukupi kerana tuntutan-tuntutan dari Pejabat Tanah belum lagi diterima. Maka terpaksalah mencari duit lain untuk program-program itu. Kadang-kala Pejabat ADUN terpaksa menggunakan duit saya terlebih dahulu atau meminjam duit Parti seperti duit PAS Kawasan atau duit Dewan Muslimat PAS Kawasan. Atau jika program itu dibuat bersama masjid, surau atau persatuan penduduk, kami meminjam duit mereka dahulu. Ia akan dibayar selepas menerima tuntutan.

Begitulah dengan sumbangan-sumbangan, jika duit 'float' tidak mencukupi maka terpaksalah membuat permohonan dahulu sebelum sumbangan-sumbangan itu dapat dihulurkan. Ada yang bertanya kenapa memakan masa, jawapannya ini duit rakyat tentulah tidak boleh dikeluarkan sesuka hati.

Begitu juga dengan projek-projek kemudahan awam. Perlu menghantar sebutharga terperinci untuk kelulusan Pejabat Daerah kecuali yang dibeli melalui sumbangan. Pembayaran hanya dibuat setelah kerja-kerja selesai dilaksanakan. Di antara kemudahan-kemudahan awam atau peralatan untuk rakyat yang telah kami sediakan adalah pondok menunggu bas, gelanggang reflexology, gelanggang sepak takraw, lampu limpah untuk gelanggang sukan, padang futsal, pejabat untuk persatuan, tong-tong sampah untuk pangsapuri, lampu untuk tempat letak kereta, peralatan permainan kanak-kanak, wakaf untuk rekreasi, menurap jalan, membaik pulih bangunan, kerusi roda dan peralatan sukan.

Bagi sumbangan-sumbangan, yang diberi keutamaan adalah kepada persatuan, sekolah, masjid, surau dan permohonan berkelompok yang lain.

Contohnya setiap Ramadhan kami akan mengagihkan sumbangan RM1,000 kepada setiap surau untuk 38 surau di DUN Chempaka dan RM2,500 kepada setiap masjid bagi 2 masjid di DUN Chempaka. Malah pada bulan Ramadhan tahun lepas kami telah mengagihkan RM300 untuk masjid dan surau di DUN Teratai.

Sumbangan kepada individu pula dilakukan oleh Lembaga Zakat Selangor dan Jabatan Kebajikan Masyarakat (JKM). Ada yang bertanya kenapa bila sumbangan diminta dari ADUN tetapi sumbangan yang diterima datangnya dari Lembaga Zakat atau pemohon diminta memohon dari Lembaga Zakat.

Sumbangan dari Kerajaan Negeri diagihkan melalui pelbagai saluran. Di antaranya adalah melalui ADUN dan Lembaga Zakat. Oleh itu, ada sumbangan yang diagihkan melalui ADUN dan ada yang melalui Lembaga Zakat. Maka jika Lembaga Zakat memberi sumbangan dan ADUN tidak maka janganlah dianggap ADUN tidak membantu. Kedua-duanya adalah sebahagian dari Kerajaan Negeri.

Hanya dalam kes-kes hidup atau mati, kes-kes kritikal dan kes-kes terdesak, sumbangan akan diberi kepada individu dari peruntukan ADUN atau Exco.

Dalam banyak kes kami akan cuba membantu dengan cara yang lebih praktikal. Contohnya ada yang mengadu terpaksa keluar dari rumah kerana telah 6 bulan tidak membayar sewa. Beliau mahu kami membayar tunggakan sewa supaya dapat terus tinggal di situ. Tetapi apa guna terus tinggal di situ jika tidak mampu bayar sewa bulanan? Dalam masa 6 bulan beliau akan datang kembali kepada kami memohon bantuan.

Oleh itu, lebih praktikal kami mencarikan beliau rumah di Projek Perumahan Rakyat (PPR) yang sewanya jauh lebih murah.

Ada juga yang meminta bantuan kewangan kerana tidak ada pekerjaan. Tindakan kami adalah untuk mencarikan beliau kerja melalui program 'Jom Kerja' Kerajaan Negeri Selangor atau saluran-saluran lain selain merujuk mereka kepada Lembaga Zakat atau JKM.

Kenapa saya menceritakan semua? Adakah untuk menunjuk-nunjuk. Sama sekali tidak.

Sebabnya adalah baru-baru ini dibangkitkan oleh orang UMNO bahawa Pejabat ADUN telah menganjurkan program Maulidur Rasul bersama Masjid Nurul Hidayah, Kg Pandan Dalam tetapi ADUN tidak keluar duit. Guna duit masjid. Orang UMNO itu menyindir kononnya ADUN tidak ada duit.

Saya hairan kenapa orang UMNO tidak tahu ADUN mendapat peruntukan tahunan. Peruntukan untuk ADUN dan Exco di Selangor telah wujud sejak zaman BN lagi. Kenapa ada orang UMNO yang tidak tahu tentang peruntukan ini?

Mungkin ADUN UMNO yang dulu tidak pernah memberitahu ahli-ahli mereka tentang peruntukan ini. Sebelum ini, kita sebagai rakyat juga tidak tahu akan peruntukan ini. Oleh itu, persoalan kedua adalah ke mana duit ini telah dibelanjakan?Adakah duit ini sampai kepada rakyat?

Ketika Pakatan Rakyat mengambil alih Negeri Selangor, kami mendapati peruntukan-peruntukan bagi kebanyakan ADUN-ADUN untuk tahun 2008 telah hampir habis. Ada yang sehingga 90 peratus.

Peruntukan bagi ADUN-ADUN Selangor adalah RM500,000 setahun dan bagi Exco RM100,000. Jika 90 peratus telah dihabiskan, ini bermakna RM400,000 telah dibelanjakan. Jumlah ini pula dibelanjakan dalam tempoh satu bulan setengah kerana Parlimen dibubarkan pada akhir bulan Februari.

Hebat betul ADUN-ADUN BN. Boleh menghabiskan hampir setengah juta dalam masa kurang dari 60 hari. Tetapi yang menghairan adalah kita sebagai rakyat tidak dapat merasakan duit itu dibelanjakan. Mana dia program mesra rakyat ADUN? Apakah kemudahan awam yang disediakan oleh ADUN?

Saya tidak mahu menuduh tetapi seorang pembantu kepada ADUN Teratai yang lama pernah ditahan kerana membuat tuntutan-tuntutan palsu. Katanya telah disumbangkan peruntukan-peruntukan kepada surau-surau tetapi duit itu tidak sampai.

Iskandar A. Samad
7 Mac 2010

YB Ahmad Razif Blog's

Posted by Awanama | Posted on 1:06 PTG

YB Ahmad Razif Blog's


Majlis Perasmian Pameran Buku

Posted: 06 Mar 2011 11:52 PM PST
7 Mac 2011, bertempat di Muzium Negeri Terengganu telah merasmikan Pameran Buku di mana pameran ini berlangsung dari 1 Mac hingga 30 April 2011 di Muzium Negeri Terengganu. GALERI PETRONAS bekerjasama rapat dengan pihak Muzium Negeri Terengganu untuk membawakan pameran ini ke Terengganu.

Tajuk Pameran: Words+Pictures=Book, suatu pameran yang mengetengahkan 30 ilustrasi asli oleh 10 pengilustrasi ternama. Kesemua karya dalam pameran ini dihasilkan semata-mata dan khusus untuk Words+Pictures=Book.

Para pengilustrasi terlibat adalah Yuof Gajah, Azalan Hussain, Shukri Edrus, Jainal Amambing, Awang Fadhilah Ali Hussein, Faizal Abdul Jalil, Khairul Azmir Shoib, Emila Yusof, Norazmi Mokhtar dan Chong Chin Yew.

Lawatan Serampang Dua Mata

Posted: 06 Mar 2011 08:59 PM PST

Langkah Kerajaan Terengganu menghantar guru-guru melawat ke luar negara sebagai insentif kejayaan sekolah masing-masing mengukir kejayaan dalam pelbagai peperiksaan awam, bukan setakat lawatan untuk tujuan berseronok sahaja.

Sebaliknya, guru-guru tersebut akan dibawa melawat ke sekolah-sekolah yang telah menempa kejayaan di negara yang dilawati, bagi menimba pengetahuan dan pengalaman untuk kebaikan pelajar masing-masing, selepas pulang ke tanah air.

Pengerusi Jawatankuasa Pelajaran, Pengajian Tinggi, Sains & Teknologi dan Sumber Manusia negeri, YB Haji Abdul Razif Abdul Rahman, berkata lawatan sambil belajar yang dianjurkan kerajaan negeri itu merupakan langkah 'serampang dua mata' yang bertujuan membawa mereka melancong dan menuntut ilmu.

"Kita bawa guru-guru melawat ke luar negara sebagai insentif atas kejayaan mereka mendidik para pelajar dan pada masa yang sama mereka berpeluang mempelajari teknik mengajar yang diamalkan pendidik di negara-negara maju," katanya kepada Teganukita ketika ditemui baru-baru ini.

Sebelum ini, Menteri Besar, Dato' Seri Haji Ahmad Said, mengumumkan memandangkan Terengganu mendapat tempat pertama dalam peperiksaan STPM, kerajaan negeri akan menghantar 30 guru besar atau penolong kanan dari sekolah yang ada pelajar mengambil peperiksaan itu ke luar negara, sebagai hadiah galakan.

Beliau berkata, 50 guru besar dan penolong kanan dari sekolah yang mendapat keputusan terbaik dalam Ujian Pencapaian Sekolah rendah (UPSR) tahun lepas juga akan dihantar ke luar negara.Setakat ini kerajaan negeri memutuskan untuk menghantar 110 guru besar atau penolong kanan ke luar negara kerana kecemerlangan pelajaran.

Kerajaan negeri menghantar guru besar dan pengetua dari sekolah yang mencatat keputusan terbaik dalam peperiksaan UPSR, PMR, SPM dan STPM dua tahun lalu, bagi menghargai jasa-jasa mereka membantu meningkatkan kecemerlangan bidang pendidikan di Terengganu.

Menteri Besar berkata, jika Terengganu mengekalkan tempat pertama bagi keputusan SPM yang akan diumumkan dua hari lagi, 30 guru lagi akan dihantar ke luar negara, menjadikan jumlahnya 140 orang.

YB Haji Abdul Razif berkata, setakat ini negara yang bakal dilawati masih belum diputuskan dan ia mungkin diumumkan Menteri Besar tidak lama lagi.

petikan dari Teganukita

YB BN

YB PAS

YB PKR

YB DAP