Nuffnang

Ahli Parlimen Kota Belud

Posted by Tanpa Nama | Posted on 11:08 PTG

Ahli Parlimen Kota Belud


YB Tony Pua dan Imaginasi Liarnya

Posted: 24 Jan 2012 09:30 PM PST

Isu dakwaan lebihan kos sebanyak RM3 bilion (daripada pengumuman RM6 bilion kepada RM9 bilion dalam tempoh setahun) bagi perolehan enam kapal Littoral Combat Ship (LCS) atau yang dikenali sebagai SGPV (Second Generation Patrol Vessel)  oleh Tentera Laut Diraja Malaysia (TLDM) akhirnya terjawab.
Isu berkenaan mencuri perhatian senario politik tanah air sejak rakan sejawatan saya, YB Tony Pua (DAP-Petaling Jaya Utara) dan Ahli Parlimen pembangkang lain membangkitkan isu berkenaan di Parlimen serta menerusi media.
Saya akui, kebimbangan turut wujud di kalangan Ahli Parlimen Barisan Nasional (BN) kerana dakwaan yang dibuat sangat serius dan membabitkan wang pembayar cukai yang mencecah berbilion ringgit. Justeru, semestinya kami berasa lega apabila Kementerian Pertahanan dan pegawai atasan Angkatan Tentera memberi "penjelasan sejelas kristal" (sekadar memetik ungkapan Ahli Parlimen Machang, YB Datuk Saifuddin Nasution) dalam taklimat kepada Ahli Parlimen BN (Saya sendiri, YB Khairy, YB Datuk Ahmad Hamzah, YB P Kamalanathan dan YB Bung Moktar) dan Pakatan Rakyat (YB Tony Pua, YB Dr Dzul dan YB Datuk Saifuddin) beberapa hari lalu. 


Nampaknya, dakwaan ditimbulkan tidak benar dan ada penjelasan munasabah di sebalik itu itu. Angka RM9 bilion yang dinyatakan memang direkod secara rasmi sejak 2008 lagi. Jumlah itu adalah nilai siling sebenar yang diperuntukan menerusi dua Rancangan Malaysia (RM6 bilion pada Rancangan Malaysia Ke-10 dan RM3 bilion sepanjang Rancangan Malaysia Ke-11).
Selepas taklimat berasaskan fakta yang meruntuhkan hujah pihak pembangkang, Tony cuba memberi justifikasi kepada tohmahannya dengan mendakwa apa yang dinyatakan dalam blog dan kenyataan medianya sebelum ini sekadar ingin bertanya dan beliau tidak merasakan apa yang salah mengenainya.
Sepantas itu juga saya katakan kepada Tony supaya meneliti ceramahnya sendiri di YouTube yang sarat dengan sindiran kononnya berbilion ringgit telah disalahguna dan perolehan ketenteraan dipenuhi unsur rasuah. Saya tegaskan beliau bukan sekadar bertanya tetapi memang sengaja mencari pasal. Beliau hanya berdiam dan tidak membalas.
Saya akui, isu perolehan ketenteraan sering menjadi kontroversi kerana ia membabitkan perbelanjaan berbilion ringgit. Bagaimanapun, ia bukan unik atau eksklusif berlaku di Malaysia saja kerana kebanyakan negara berdepan isu sama. Dalam taklimat berkenaan, Ahli Parlimen pembangkang ada mencadangkan pembentukan Jawatankuasa Pemantauan Parlimen Mengenai Perolehan Pertahanan (Parliamentary Oversight Committee on Defense Procurement). Menteri Pertahanan memaklumkan beliau menerima apa juga keputusan Parlimen berhubung perkara itu.
Secara prinsipnya, saya tiada masalah dengan cadangan itu. Namun sebagai Ahli Parlimen yang mengangkat sumpah untuk melindungi kepentingan negara, saya khuatir untuk mendedahkan terlalu banyak maklumat berkaitan keupayaan strategik ketenteraan kita. Kita memerlukan keseimbangan di antara pendedahan awam dengan kepentingan menjaga kerahsiaan ketenteraan. Garis tipis yang membezakan dua perkara ini adalah sesuatu yang tidak mungkin dihargai atau difahami pembangkang melainkan mereka menjadi kerajaan dan bertanggungjawab menjaga keselamatan negara.
Saya juga tertarik dengan cadangan balas YB Khairy Jamaluddin supaya diadakan sesi rundingan berkala antara Ahli Parlimen dan Kementerian Pertahanan adalah lebih baik. Ini boleh menjelaskan pelbagai isu yang menjadi kebimbangan umum.
Hakikatnya, perolehan aset dan bajet keseluruhan pihak ketenteraan mana-mana negara sekalipun tidak semestinya dilingkari misteri atau pelbagai persoalan. Dengan bantuan enjin carian Google, anda boleh mendapat maklumat dan gambaran kadar perbelanjaan dan kekuatan ketenteraan mana-mana negara. Ia tidak sesukar mana.
Apa yang mahu dirahsiakan pasukan tentera di seluruh dunia ialah sub-sistem persenjataan, kaedah fungsi aset ketenteraan masing-masing dan kemantapan pertahanan serta bagaimana sistem sedia ada digunakan untuk menggempur. Dalam erti kata lain, apa yang tidak boleh didedahkan ialah bagaimana aset digunakan dan bagaimana senjata dimanfaatkan untuk kegunaan operasi. Semua sistem komponen ini memang menelan belanja besar.
Cuba kita buat perbandingan.

Sesiapa pun boleh menggunakan Google untuk mengetahui kos sebuah jet jumbo Boeing 747. Bagaimanapun, apa yang ada dalam pesawat rasmi Boeing 747 Presiden Amerika Syarikat adalah maklumat sulit.
Pesawat Air Force One itu dikatakan boleh melancarkan serangan udara, berupaya mengisi minyak tanpa perlu mendarat dan memiliki bilik kalis bom bagi Presiden. Ia juga dipercayai mempunyai sistem elektronik, avionik dan komunikasi paling canggih di dunia bagi memberi Presiden kuasa penuh dan mutlak untuk mengawal persenjataan nuklear  Amerika walaupun ketika berada 40,000 kaki dari paras laut. Jadi, bagaimana kita boleh bandingkan harga sebuah pesawat Boeing 747 MAS dengan pesawat 747 digunakan Obama? Mustahil! Ia cuma boleh dilakukan jika kos nilai tambah dan sistem keselamatan dan persenjataan canggih pesawat 747 Presiden Obama itu didedahkan kepada umum.
Dan kita tahu Amerika tidak sebodoh itu. Mengapa harus kita memulakannya?
Isu kedua yang di timbulkan oleh Tony Pua ialah apakah RM9 bilion itu harga yang berpatutan untuk membina 6 buah LCS/SGPV? Seperti Tony Pua, saya bukannya seorang pakar persenjataan. Tetapi saya boleh membuat perbandingan harga yang kerajaan bayar semasa membina 6 buah kapal NGPV (New Generation Patrol Vessel) generasi pertama 14 tahun dulu iaitu pada tahun 1998.
Ketika itu kerajaan membelanjakan RM5.35 bilion. Hari ini, pada kadar inflasi 3.5% setahun, anggaran kos pembinaan 6 buah kapal NGPV yang mempunyai spesifikasi yang sama seperti tahun 1998 ialah RM8.37 bilion. Jumlah itu hampir sama dengan peruntukan siling belanjawan yang telah disediakan oleh kerajaan untuk membina 6 kapal LCS/SGPV yang jauh lebih canggih, besar dan mempunyai persenjataan moden. 
Kami dimaklumkan oleh Kementerian Pertahanan di dalam taklimat tempoh hari bahawa LCS/SGPV ini akan mempunyai keupayaan pertempuran (combat) seperti kapal perang kelas frigat dibandingkan dengan NGPV yang hanya mempunyai keupayaan rondaan (patrol).
Menurut Panglima Tentera Laut yang turut hadir, LCS/SGPV ini bakal mempunyai sistem pengawasan jarak jauh (long range surveillance) termasuk senjata permukaan bumi ke udara (surface to air missiles), permukaan bumi ke permukaan bumi (surface to surface missiles), sistem perlepasan torpedo (torpedo launching system), sonar dan radar pengawasan.
Saiz LCS/SGPV ini juga akan jauh lebih besar (melebihi 100 meter dibandingkan dengan NGPV iaitu 91.1 meter) dengan kelajuan yang lebih pantas (28 knot berbanding 22 knot untuk NGPV). Kesemua keupayaan ini tidak ada dalam NGPV yang dibina dalam tahun 1998 dengan kos yang hampir sama dengan yang diperuntukan untuk LCS/SGPV. Secara ringkasnya, kerajaan membelanjakan jumlah yang hampir sama untuk membeli kapal yang jauh lebih canggih, hebat dan sofistikated!
Isu ketiga yang dibangkitkan oleh pembangkang ialah kenapa tidak dibuat secara "open tender"? Untuk makluman, syarikat Boustead Naval Shipping (BNS) adalah majoritinya dimiliki oleh pesara angkatan tentera melalui Lembaga Tabung angkatan Tentera. Pengangan saham oleh LTAT mencecah lebih dari 60%. BNS mempunyai 3,000 pekerja rakyat Malaysia yang mana pekerjaan mereka bergantung kepada kontrak pembuatan kapal daripada Kementerian Pertahanan. Kami dimaklumkan tidak ada syarikat tempatan yang mempunyai limbungan yang berupaya untuk membina kapal LCS/SGPV ini di dalam Malaysia. Saya kira alasan itu munasabah asalkan kosnya berpatutan.Ahli Parlimen pembangkang tidak wajar membiarkan imaginasi liar mereka memperkecilkan keupayaan ketenteraan dan kerajaan. Tidak salah untuk bertanya atau menduga kerana itu memang dijangkakan daripada ahli-ahli Parlimen pembangkang. Bagaimanapun, janganlah memutarbelit fakta untuk kepentingan politik, lebih-lebih lagi apabila ia membabitkan keselamatan negara.

Saya harap kedatangan Tahun Naga akan memberi lebih kebijaksanaan kepada Ahli Parlimen pembangkang terutamanya YB Tony Pua. Hentikanlah imaginasi liar anda.

Dr Shafie Abu Bakar

Posted by Tanpa Nama | Posted on 11:04 PTG

Dr Shafie Abu Bakar


Bertujuan Mendapat Restu Dari Perhubungan PAS Negeri Selangor

Posted: 24 Jan 2012 04:15 PM PST

Dr Siti Mariah Mahmud

Posted by Tanpa Nama | Posted on 3:26 PTG

Dr Siti Mariah Mahmud


Anwar: Destinasi kita ialah Putrajaya

Posted: 24 Jan 2012 12:11 AM PST

Upshot of attacks on Anwar, ABU

Posted: 23 Jan 2012 07:06 PM PST

Malaysiakini

This is not an auspicious start to the Year of the Dragon for the PM. The person who controls events in Malaysia and who will undoubtedly shape its future, is one effete man called Saiful Bukhari Azlan.
Prime Minister Najib Abdul Razak is wrong to think he leads the country.
Malaysians thought that after 9 January, the nation would move on, but their dream was shortlived. Only in Malaysia would the government and its institutions, like the judiciary, be preoccupied with Saiful's posterior, just as his face will always be associated with Sodomy II.
So now, instead of the nation concentrating on a way forward, of improving our lives, of revitalising the economy and of making sure our politicians do the work we elected them for, we are trapped in Sodomy II, Scene 2.
Both Saiful and his father had pleaded with the attorney-general to appeal against the acquittal, for the sake of Saiful and their family's 'dignity'. What dignity?
When Anwar was acquitted, the government machinery was quick to make as much political mileage out of it. Within 24 hours of the acquittal, Cabinet ministers proclaimed that Anwar's acquittal was proof that the judiciary was independent.
Myth missed
This is one myth that the eminent historian, Professor Khoo Kay Kim missed. Last week, after dismissing the existence of the Chinese princess Hang Li Po or the Malay warriors Hang Tuah and Hang Jebat, Khoo forgot to mention Malaysia's other myth: That the judiciary is independent.
Nevertheless, can someone in government list how many man hours, how many government departments and how many millions of taxpayers' money has been spent on Sodomy II?
To put things into perspective, could they also give a similar breakdown for Sodomy I?
Only the naïve would have believed that with Anwar's acquittal, came the end of Sodomy II.
Judge Mohamad Zabidin Diah said that "the court cannot be 100 percent certain that DNA was not contaminated." We should have told him that "the rakyat cannot be 100 percent certain that the judiciary is independent."
Zabidin delivered Anwar's acquittal in 90 seconds flat and yet for months, led us to believe that Anwar was doomed.
In June 2011, Anwar failed in his third attempt to have Zabidin recused. Anwar's first attempt was when Zabidin failed to take action against Utusan Malaysia for unfair reporting. Zabidin had also threatened to cite Karpal Singh for contempt of court.
The judge called Saiful a "truthful and credible witness" and the court agreed that the testimonies of the doctors and chemists supported the findings.
Then, after relying solely on Saiful's "reliable" testimony and that the court would "establish all the facts required to prove the charge against the accused", Zabidin did a U-turn and acquitted Anwar.
Note that Zabidin did not say that Anwar was innocent of the charges. He said that the prosecution did a bad job. To date, it is alleged that Zabidin has yet to complete his written judgment of the acquittal.
Spotlight on ineptitude
If Najib thought that after the acquittal, the world would go away and think well of his administration, he is wrong. The spotlight is again on his ineptitude.
The world must think Malaysia a nation of sodomisers. The rakyat is fed up with the continuing saga of Sodomy II, but Umno/BN leaders feel it necessary to shaft them.
Perhaps, Najib is aware that his so-called reforms are not widely believed by Malaysians. In truth, they are not reforms. Not when draconian laws are replaced by others, even more severe. Not when Malaysians are denied the right to freedom of assembly.
Last week, Najib addressed about 1,000 foreign delegates at the Kuala Lumpur Convention Centre and talked about 1Malaysia and the nation's values of moderation.
He said, "We know that we are best and strongest when we actively embrace our differences rather than just putting up with them…..We need to hear from moderates of all religions in all countries and from all walks of life."
ABU meet disrupted
A few days after this convention, a meeting jointly organised by Anything But Umno (ABU) and the Hindu Rakyat Action Force (Hindraf), was cancelled at the last minute when it was disrupted by several youths wearing T-shirts emblazoned with BN and Umno logos, and armed with sticks.
One thug shouted, "Berambus. Dah hidup senang dekat sini, nak banyak cakap. Aku bagi chance lagi. Kalau aku datang sekali lagi, mampus semua orang."
This threat means, "Get lost! Despite having a good life here, you complain too much. I'm giving you another chance. If I return, you will all die."
These thugs were Malay men. Any true Malay present would have been ashamed. One Malay lady who was at the ceramah left presumably because she feared further violence. A boy was beaten up, a motorcycle was driven into the hall, the thugs acted menacingly throwing leaflets and chairs around.
Are we so naïve to think that these thugs acted alone, without the directive of a higher authority?
So much for Najib's moderation. Malay values? Islamic ideals?
Later, Selangor police chief Tun Hisan Tun Hamzah (right) denied that anyone had been injured.
"Nothing happened, the residents were unhappy, that's all. No BN or Umno supporters disturbed them."
Is it any wonder that Najib's administration is treated with derision and mockery?
The public is repulsed by a judiciary that claims to be independent and then sets out to destroy the very fabric of fairness and justice.
The government plays silly games with the rakyat because they know their days are numbered.
The Umnoputeras get richer and are immune from prosecution even when there is compelling evidence that laws have been broken.
The police fail in enforcing the law and fail to keep public order.
Umno/BN politicians have no clue about what goes on in the everyday world of the middle or lower classes. The politicians rob the public purse and treat it as their personal kitty. Laws do not apply to them.
The injustice which afflicts normal Malaysians and affects opposition politicians who pose a threat to Umno/BN, is glaring.
Najib said he wanted to pursue moderation in "democracy, rule of law, education, human dignity and social justice". What a shame that he lied and feels it unnecessary to practise such noble values in his own backyard.
That is why Saiful's appeal and the ABU attack may finally focus the rakyat's minds on justice, and galvanise them to vote for their own freedom in GE-13.
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------
MARIAM MOKHTAR is a non-conformist traditionalist from Perak, a bucket chemist and an armchair eco-warrior. In 'real-speak', this translates into that she comes from Ipoh, values change but respects culture, is a petroleum chemist and also an environmental pollution-control scientist.

Comments for Wee Choo Keong

Posted by Tanpa Nama | Posted on 1:37 PTG

Comments for Wee Choo Keong


Comment on Aussie Competition Commission: AirAsia’s pricing was misleading! by Man Jebat

Posted: 24 Jan 2012 11:58 AM PST

Dear YB Wee Choo Keong,

Thank you very much for your tireless efforts in protecting the needs of Malaysian public on these issues.

Man.Jebat

Comment on Aussie Competition Commission: AirAsia’s pricing was misleading! by Saghir Ahmad

Posted: 24 Jan 2012 07:28 AM PST

hahaha………

Comment on Gong Xi Fa Cai to all Malaysian Chinese by weechookeong

Posted: 24 Jan 2012 05:11 AM PST

Terima kasih sdr Mohamed Hussein dan pembaca blog yang lain atas ingatan. Saya mengucapkan Selamat bercuti kepada sdr-sdri dan keluarga. May wish you good health too.

With kindest regards

wee choo keong

Comment on Gong Xi Fa Cai to all Malaysian Chinese by mohamed hussein

Posted: 23 Jan 2012 11:38 PM PST

selamat tahun baru Abe WEE… semoga negara kita kekal dan aman selalu…. dari KOTA BARU….

My journey - Wong Hon Wai 黃漢偉

Posted by Tanpa Nama | Posted on 11:47 PG

My journey - Wong Hon Wai 黃漢偉


年初七再帶來精彩好戲‧新春廟會“龍”氣十足

Posted: 24 Jan 2012 05:54 AM PST
As reported in Sinchew Jit Pao

年初七再帶來精彩好戲‧新春廟會"龍"氣十足

北馬

2012-01-18 12:54

工委與聯辦單位在舉行新聞發佈會的葉氏宗祠前向大家拜個早年。(圖:星洲日報)

1 of 4

(檳城訊)水晶龍宮、龍門客棧、《萬龍圖》、"許願龍王"、龍王選婿嫁女、龍王出巡、龍椅扮龍王等等,還有各種各樣與龍相關的主題,將令《祥龍獻瑞慶壬辰新春文化廟會2012》"龍"氣十足。

即將在大年初七(1月29日)舉行的新春文化廟會,配合屬於龍年的新春佳節,廟會工委會答應再次將為公眾帶來精彩好戲。

總策劃鍾騅巾賓說,工委在《御膳區》仿傚著名電影《龍門客棧》的概念來呈獻中華飲食和料理,讓現代人瞭解古人飲食方式和食津。

邀公眾完成20呎許願龍王

"由於龍在華人心目中擁有神秘且崇高的地位,我們在世德堂謝公司設立了一個以水晶龍宮設計的《傳奇區》,同時邀請公眾隨身攜帶家中已棄用的光碟,一起完成長約20呎長的許願龍王。"

《祥龍獻瑞慶壬辰新春文化廟會2012》同樣獲得檳州政府和檳州各姓氏宗聯委主催,檳州各姓氏青聯委作為主辦單位,東方集團和麗星郵輪則是兩大主要贊助商。

鍾騅巾賓在新聞發佈會上說,今年也少不了強調養生健體的《養生區》,以"盛世擂台"的舞台方式呈獻養身保健秘訣,至於《文藝區》顧名思義,就是中華文藝中的琴棋書畫茶花詩七種藝術。

檳州五籍貫鄉團參與《籍貫區》

他說,《籍貫區》再次得到檳州五大籍貫鄉團的參與,分別展示各自的鄉土風情、家鄉美食及歌曲舞蹈等,青聯委則呈獻《追宗溯祖,承先啟後》姓氏資料街,並配合《那些年……我們走過的日子》歷屆新春廟會精彩圖片,在打銅仔街一一展出。

工委會主席謝川偉特別感謝過去多年一起合作的聯辦單位,使得工委會與聯辦單位建立一定的默契,順利完成籌備工作。

黃漢偉:籌備新春廟會
青聯委栽培許多精英

黃漢偉說,青聯委主辦的大型新春文化廟會,近年來影響檳威兩地的社團組織,紛紛跟隨步伐主辦小型廟會。

他說,青聯委在新春文化廟會籌備過程中也栽培了許多精英,讓他們有機會返回各自的組織去領導,甚至回到本身居住的社區,主辦不同方式的新春活動,把廟會文化傳承下去。

盛錦龍:麗星郵輪將設攤位
公眾有機會贏旅遊配套

麗星郵輪檳城營運助理副總裁盛錦龍說,麗星郵輪將於廟會當天,在主牌樓前設立攤位。

他說,公眾只需要設法索取大會指定的印花並填寫表格,就有機會贏取麗星郵輪天秤星號的旅遊配套。

"麗星郵輪將在現場送出郵輪配套折扣券,當場預訂郵輪旅遊配套者還可獲得30%折扣。"

1月29日《祥龍獻瑞慶壬辰新春文化廟會2012》將在打銅仔街、本頭公巷、亞貴街、打石街、大銃巷、牛干冬、椰腳街、四方巷、甘榜哥南一帶舉行。

大會主席兼檳州行政議員黃漢偉、工委會秘書駱汶渙、檳州各姓氏青聯委主席駱山尼、檳州各姓氏宗聯委會主席孫詩景、南陽堂葉氏宗祠總務葉燕新等人也出席新聞發佈會。

喬治市廟會攝影賽待報名
豐富獎品獎金等你贏

工委會今年再度主辦"喬治市文化遺產城新春文化廟會攝影比賽",參加者將有機會成為總值超過1萬4千令吉的獎品和獎金的幸運兒。

聯辦單位檳城報界俱樂部秘書洪東凱說,比賽獲得麗星郵輪贊助6份雙人郵輪旅遊配套,包括每份總值超過4千令吉的"天秤星號"4天3夜普吉島―甲米雙人配套兩份。

比賽分公開及學生組

他說,比賽分為公開組及學生組,參加者只需要出席廟會,拍攝廟會的各種主題,並印出自認為最滿意的作品交給工委會。

"公開組的報名費是每人5令吉,報界俱樂部會員豁免報名費。學生組一律免費,只公開給各層次在籍學生參加,不包括修讀校外課程學生、工讀生、碩士與博士研究生等。每個組別單一參賽者最多可交上3份作品。"

他說,比賽只接受現場報名,所有參加者需於1月29日下午5時至晚上9時之間到廟會秘書處報名,交件的截止日期是2月15日。

攝影比賽細則與表格將在近期上傳至"檳州新春文化廟會"面子書專頁(http://facebook.com/penangcny)以及報界俱樂部官方網站(http://www.press.org.my/),或於活動當天到秘書處索取和填寫表格。

"祥龍獻瑞慶壬辰新春文化廟會2012"
部份內容簡介:

《萬龍圖》(地點:打石街)
現場收集訪客親筆提字,希望匯集大家的力量,完成收到一萬個"龍"字的目標。

《空中大團拜》(地點:檳城青年中心)
一群業餘無線電愛好者將通過無線電廣播,在廟會現場向來自世界各國的人民拜年及分享盛況。

《庇能老街》(地點:亞貴街)
配合被視為老行業的業者,從新出發呈獻獨特的傳統老行業,以及讓大家見識漸漸沒落的手工藝。

《峇峇娘惹》(地點:寶福社)
展示與峇峇娘惹相關的文化,包括美食、服裝、生活習俗,以及現場示範峇峇娘惹婚禮中最重要的"上頭"儀式。

《真人象棋經典名局回顧》(地點:檳城青年中心)
在恆毅中學戲劇組會員配合下,以真人角色扮演棋子博弈。

《華人傳統節慶》(地點:四方巷)
演藝及展示華人的傳統節慶食品,用品和慶祝方式。

《古早兒時玩意兒》(地點:龍山堂邱公司)
帶領公眾回味小時候的古早玩意兒,邱公司也會上演"紅包時裝"天橋秀。

【熱點新聞:龍年特輯】

(星洲日報/大北馬)

Bantuan Penempatan setinggan dari Kampung Cross Street, Bukit Mertajam ke Desa Wawasan

Posted: 24 Jan 2012 05:48 AM PST黃漢偉主持宏願組屋單位抽簽儀式,左1:陳宗興。(圖:星洲日報)獲准遷入宏願組屋的魚池區居民,展示他們抽到的單位號碼並向黃漢偉(右4)提出問題。(圖:星洲日報)


EXCO Perumahan Negeri Pulau Pinang, YB Wong Hon Wai bersama YB Michael Tan, ADUN Padang Lallang, menghulurkan bantuan perumahan dengan menempatkan setinggan di Kampung Cross Street, Bukit Mertajam ke Desa Wawasan. Dalam satu majlis cabut nombor yang ringkas, YB Wong bermesra dengan penduduk-penduduk yang terlibat.

As reported in Sin Chew Jit Pao.


受影響魚池區居民申請獲批‧宏願組屋2月杪前可入住

北馬

2012-01-18 16:15

黃漢偉主持宏願組屋單位抽簽儀式,左1:陳宗興。(圖:星洲日報)

1 of 2

(檳城‧大山腳訊)受發展計劃影響必須搬遷的魚池區居民,如有申請宏願組屋,可在2月杪之前遷入居住。

魚池區居民於去年接到發展商發出的搬遷函件,曾引發風波,在州政府協調下,居民獲得發展商發給補償金,風波才告平息下來,然而一些居民卻沒能力購買屋子,因此申請入住宏願組屋。

發展商在多次的商談後,通融居民在農曆新年後即2月29日之前搬空,如今申請宏願組屋的居民已獲批准,居民也放下心頭大石。

抽籤決定新居所

昨早(17日),申請入住宏願組屋的魚池區居民聚集在宏願組屋底樓,抽籤決定新居所,在場者有檳州房屋委員會主席黃漢偉及巴東拉浪州議員陳宗興。

陳宗興:準備20單位僅17戶申請

陳宗興說,州政府準備20個宏願組屋單位給魚池區居民申請,不過申請者只有17戶。

"4所屋子已被拆除的居民,可以在農曆新年前遷入宏願組屋。"

他說,供魚池區居民遷入的宏願組屋單位正在維修,空置已久的這些單位電線、鐵門被偷,州政府要求發展商負起裝修義務。

他說,獲准優先遷入的住戶,只要繳付抵押金給宏願組屋管理層、國能、檳州供水公司就可遷入。

黃漢偉:居民勿憂租借契約期限

黃漢偉說,雖然組屋租借契約註明期限至2013年12月31日,但是居民可以放心,只要還有需要,就可以繼續住在有關單位。

"如果居民有意購屋組屋單位,距離宏願組屋約7公里的帝沙帝帝邦讓(Desa Titi Panjang),有60個廉價組屋單位,每單位售價3萬5千令吉。"

他說,州政府非常關心魚池區搬遷問題,在住所問題獲得解決後,居民可安心過年了。(星洲日報/大北馬)

為29日檳州新春廟會造勢‧“八仙”現身古蹟區拜年

Posted: 24 Jan 2012 05:46 AM PSTAs reported in Sinchew Jit Pao National Page.為29日檳州新春廟會造勢‧"八仙"現身古蹟區拜年

大馬新年
壬辰年祥龍賀歲

2012-01-22 09:34

八仙走上街頭,格外引人矚目。(圖:星洲日報)

(檳城21日訊)"八仙"、"五路財神"在喬治市古蹟區現身,向路過的車輛司機和遊客拜年,令外國遊客受寵若驚。

鐵拐李、漢鐘離、呂洞賓、張果老、曹國舅、韓湘子、何仙姑、藍采和,"五路財神"福祿壽喜財和麗星郵輪吉祥物"查理船長",今日上午在廟會牌樓前出現,為1月29日的《祥龍獻瑞慶壬辰新春文化廟會2012》造勢,派發吉柑、傳單給民眾和車輛司機。

工委會也推介貼上宣傳廣告的"CAT免費環市巴士",在喬治市為廟會作流動式宣傳。

廟會工委也向路過者拜早年,希望藉造勢活動鼓勵民眾出席的廟會。出席者包括檳州藝術委員會主席黃漢偉、工委會主席謝川偉、依恩奧酒店總經理馬可、麗星郵輪檳城營運助理副總裁盛錦龍、企業傳訊及公關部主任洪嘉玲等人。

黃漢偉說,檳島市政局將在廟會當天免費開放土庫街停車場給民眾停放車輛。

當天的無車日也縮短至下午1時結束,下午3時開始的文化廟會不會受到影響。

《祥龍獻瑞慶壬辰新春文化廟會2012》由檳州政府及檳州各姓氏宗聯委主催,檳州各姓氏青聯委主辦,主要贊助商是東方集團和麗星郵輪。

4 strategies to ease traffic in Air Itam during Festive season

Posted: 24 Jan 2012 05:40 AM PST


As reported in Sinchew Jit Pao

黃漢偉:確保春節不再大塞車‧4大方案舒緩亞依淡交通


2012-01-21 15:13

黃漢偉(右2)向亞依淡民眾拜早年。右為林清和市議員。(圖:星洲日報)

1 of 4

(檳城)檳州政府實行的4大方案,將能夠舒緩新春期間亞依淡大塞車的老問題。

阿依淡州議員黃漢偉昨日(20日)向亞依淡民眾拜早年時說,新春期間大塞車,是亞依淡年年有之的大問題,不過今年不會那麼怕人。

前晚(19日)極樂寺萬佛光明燈亮燈儀式之後,大批遊客湧向山門,一些駕車人士1小時困在車龍陣是平常事。為此,人們不大願意取道亞依淡。

黃漢偉說,今年龍年新春亞依淡的交通會有所改善,雖然不能完全解決,不過,當局實行的解決交通問題4大方案,肯定能夠抒緩交通。

他這天上午準備了大量紅包封、柑、賀年卡,和紅色的新春圍巾分發給亞依淡民眾。

其中紅色圍巾,是分發給當地小販穿戴,除了讓遊客覺得當地美食清潔衛生,也讓遊客感染到處是紅的新春氣氛。

有關解決交通問題4大方案,將允許更多人到亞依淡觀光、享受小販和餐館售賣的美食和購買荳蔻、榴槤糕等土產。

檳政府解決亞依淡交通問題4大方案

黃漢偉說,民聯州政府解決亞依淡交通問題的4大方案如下:

(一)2年前已很有遠見的撥出土地,售賣給極樂寺興建停車場,以便容納更多的轎車和旅遊巴士。

(二)除了向警方交通組和檳島市政局進行協調,也增派志願警衛團員駐守旅遊區維持交通秩序。其中,至少派遣8名團員到極樂寺,和15名團員到升旗山山腳執勤。

(三)檳州回教堂路為前往亞依淡的要道,目前已進行加寬道路工程。

(四)前往亞依淡的選擇性道路天德園路已加寬,讓更多車輛可以通過那裡,繞道壟尾路到極樂寺、亞依淡市鎮,或升旗山腳。

亞依淡4大景點吸引遊客題主黃漢偉說,亞依淡有4大旅遊景點,吸引遊客於新春期間從四面八方湧到這個檳城老市鎮。

亞依淡四大旅遊景點

(一)亞依淡老市鎮菜市場─除夕前的農曆十二月廿八和廿九,正是這個菜市場進入不夜天的時刻,巴剎從早到午夜都充滿顧客。

目前檳城許多地方的除夕前不夜天菜市場,已逐漸被霸級市場取代,不過亞依淡仍保留它傳統的不夜天市場色彩,雖然不再像過去般營業至凌晨二時或三時。

(二)極樂寺─即日開始,極樂寺已經每天晚上萬盞光明燈照耀山門,一直亮到農曆正月廿五。許多人特地於晚上到極樂寺觀賞夜景,因此當地晚上也堵車。

外埠遊客,出遠門回家鄉過年的遊子,都喜歡極樂寺萬燈齊亮的夜景。它也是攝影愛好者不容錯過的獵影景點。

(三)升旗山─第三代纜車去年上路,迎來了新的快速纜車時代第一個農曆新年,人們除了上升旗山遠眺喬治市美景,也要試試快速的纜車之遊。

去年年杪聖誕節升旗山單單一天便迎接了6千名遊客,龍年新春旅遊旺季,上山的遊人絡繹不絕是預料中事。

(四)升旗山腳檳榔嶼抗戰紀念碑─今年這座紀念碑旁多了一些抗日英雄雕像,及和平鴿標誌,增添了它的吸引力。

檳州華人社會重拾對於這個紀念碑的集體記憶,去年重修紀念碑的花園時,也邀請中國學者,和中國南僑機工組織人士前來參觀,使它重新引起國際的注意。

日恆法師:應付春節需求
尚未完工停車場暫時開放

極樂寺住持日恆法師說,為了應付新春佳節停車位的殷切需求,極樂寺暫時開放尚未完工的停車場,讓人們有更大的停車空間。

他說,極樂寺原有約500個停車格位,隨著3個新停車場暫時開放使用,這個山門的停車格位已增加至約700個。

有關3個新停車場為前醉林居地段、前西湖園地段,和山門下已改道的填平溪流地段。(星洲日報/大北馬)

As reported in Guangmin Daily

應付春節旅客潮免塞車 極樂寺停車場暫開放

北馬

2012-01-20 18:53

■極樂寺腳下的停車場已鋪好柏油,新春期間暫時開放,可容納150輛車子。

1 of 2

(檳城20日訊)前陣子鬧得沸騰的阿依淡極樂寺停車場風波,總算排除困難,能夠在這個農曆春節期間暫時開放,為避免塞車掃興,另外4個新舊停車場也一併讓民眾停放車子,以應付農曆十二月廿八日至年初五高峰期的數以千計的旅客潮。
極樂寺方丈拿督斯里日恆法師透露,包含前醉林居、前西湖園及寺內原有的停車場等,一共可容納700輛轎車及12輛大型巴士。
阿依淡區州議員黃漢偉指出,檳島市政局於2年前批准極樂寺購地申請,在其山腳下一片地段充作停車場用途,兩週前已鋪上柏油,加上周邊停車場,明顯比去年的500個停車位還要多。
他是於週五偕同助理一行人拜訪阿依淡街坊時如是表示,較後還派發1000個紅包封和賀卡、25箱柑及150件"綠意檳城"紅色圍裙。

黃漢偉派紅包封圍裙

他披露,一週前已召集極樂寺、升旗山機構、警方與檳島市政局代表召開會議作出匯報,要求各方給予配合,以便商討更妥善的交通方案,舒緩當地車流量。此外,亦安排自願警衛在從巴剎通往極樂寺的路程指引交通秩序。
他指出,本身也是升旗山機構董事,去年12月杪跟居民對話,了解所面對的佳節困擾,所以要求該機構委派專員維持交通,同時民眾也可把車子停放在天公壇停車場,共有86個車位。
"前往阿依淡的道路也加寬了,如州回教堂路擴充多一條車道都將近竣工;已完成80%工程的天德園大道也會鋪柏油,新年期間重新開放給道路使用者,相信今年不會遇到交通阻塞。"

阿依淡擁4景點 遊客必遊處

黃漢偉指出,阿依淡是國內外遊客及檳城人必到之處,因為擁有重要的4個景點,無論春節前後,菜市場都是個"不夜城",由於明晚和後天(21日及22日)大家都要做最後衝刺的準備,相信人潮更洶湧,會塞到寸步難行。

"隨著極樂寺亮燈後,從初一到正月廿八(2月19日),遊客特別喜歡前來觀光拍照。"
黃漢偉說,自升旗山第3代纜車上路,今年是迎接首個春節,根據統計顯示,在去年聖誕節時期,每天超過6000人遊覽升旗山。

他說,升旗山腳下的檳榔嶼抗日殉難同胞紀念碑經過翻新後,增加不少旅遊元素,這主要4個因素都是造成阿依淡成為各地遊客的吸引賣點。

Festive Air Itam - Traffic arrangement

Posted: 24 Jan 2012 05:26 AM PST


As reported in The Star.

Festive Air Itam
By TAN SIN CHOW
sctan@thestar.com.my

AIR Itam in Penang will be a hive of activity beginning today as thousands of locals and foreigners will be visiting the place famous for its tourist spots and wet market in conjunction with Chinese New Year.

Large crowds of people are expected to throng the Kek Lok Si Temple, Penang Hill, the newly refurbished Penang Overseas Chinese Anti-Japanese War Memorial and the popular Air Itam market.

Air Itam assemblyman Wong Hon Wai said measures had been taken to help ease traffic woes in the area during the festive season.

He said Rela members were being stationed at strategic road intersections to help direct traffic leading to tourist spots.

"We anticipate hundreds of thousands of people to come here during the Chinese New Year season, especially until the fifth day of the Lunar New Year," he said before giving out aprons, mandarin oranges and red packets to hawkers, petty traders and the public at the Air Itam market yesterday.

Wong said parking bays at the surrounding areas of Kek Lok Si Temple would be increased from 500 to 700 bays.


All systems go: A Rela member monitoring the traffic at the open space car park of the Thnee Kong Tnua Temple in Air Itam, Penang

Three vacant spaces will also be opened up to accommodate 12 coaches bringing in tourists.

"Those visiting Penang Hill can park their vehicles at the Thnee Kong Tnua Temple located near the foot of the hill," said Wong.

"Traffic flow has improved following the completion of the road-widening project at the Jalan Air Itam-Jalan Mesjid Negeri junction.

"Besides that, the road-widening project at Lebuhraya Thean Teik-Lorong Batu Lanchang junction is also 80% completed," he said.

"Hopefully, the widening of these two roads which lead to Air Itam can alleviate the traffic congestion there," he said.

Wong added that the Air Itam market was expected to be packed today as many people would be doing their last minute shopping for essentials such as fruits, vegetables, fresh produce and steamboat items.

He said market-goers prefer the Air Itam market for its fresh produce, Chinese New Year cookies and decorative items, dried meat, clothes and prayer paraphernalia.

.

Posted by Tanpa Nama | Posted on 7:51 PG

.


Janji Pas setiap rakyat dapat tanah jika menang PRU

Posted: 23 Jan 2012 04:20 PM PST


KUANTAN – Setiap rakyat di negeri ini akan mendapat tanah untuk lot rumah sekiranya Pakatan Rakyat mengambil alih p

tuan ibrahim tuan man

entadbiran negeri pada Pilihan Raya Umum Ke-13 (PRU13) nanti.

Pesuruhjaya Pas Pahang, Datuk Tuan Ibrahim Tuan Man berkata, lot itu akan diberikan kepada rakyat yang masih belum memiliki rumah untuk mengubah cara hidup mereka ke arah lebih baik.
"Sekiranya Pakatan Rakyat memerintah negeri ini, kami akan menyelesaikan isu-isu besar terutama isu tanah yang sudah berlarutan lebih 40 tahun supaya setiap rakyat di negeri ini mendapat hak mereka," katanya.
Beliau berkata, Pakatan Rakyat juga bersedia menempatkan peneroka ke dalam Felda Plantation Sdn Bhd yang sebelum ini diusahakan orang lain kerana kerajaan pernah berjanji untuk berbuat demikian, tetapi sehingga sekarang masih ia belum terlaksana.
Dalam pada itu, Tuan Ibrahim turut menegur proses pembangunan di negeri ini yang tidak seimbang terutama membabitkan kawasan Pa-hang Barat dan Pahang Timur.
Menurutnya, kawasan Pahang Barat jauh ketinggalan berbanding Pahang Timur yang lebih berkembang pesat terutama membabitkan infrastruktur.
"Dengan adanya isu-isu besar membabitkan rakyat, perkara sebegini akan diketengahkan dan Pakatan Rakyat yakin mampu selesaikannya. Rakyat perlu percaya terhadap kepimpinan kami untuk mentadbir kerajaan," katanya.
Sementara itu, ketika ditanya mengenai limpahan skim bantuan diberikan kerajaan kepada rakyat sejak kebelakangan ini, Tuan Ibrahim berkata, inisiatif tersebut dianggap perkara biasa menjelang pilihan raya serta tidak menggugat parti pembangkang.
Beliau berkata, tindakan kerajaan itu bukan perkara baru kerana setiap kali menjelang pilihan raya, taktik tersebut akan digunakan untuk memancing undi.
"Bagi Pas, bantuan seperti ini tidak akan menjadi penghalang untuk kami terus bertanding dalam pilihan raya akan datang kerana kami tidak takut mahupun berasa tergugat dengan tindakan itu," katanya ketika dihubungi semalam.
Katanya, beliau percaya walaupun ramai rakyat berterima kasih dengan pemberian itu, namun masih ada antara mereka tidak berpuas hati terhadap kerajaan.
"Pemberian itu tidak menggambarkan semua rakyat berpuas hati dengan kerajaan.
"Tambahan pula sehingga kini, masih terdapat Sekolah Agama Rakyat (SAR) yang belum menerima sebarang bantuan yang sepatutnya diterima sama seperti sekolah lain," katanya.
Tuan Ibrahim berkata, kelewatan pemberian bantuan itu secara tidak langsung menjadikan SAR seperti dianaktirikan.
"Bantuan ini seharusnya diagihkan secara adil. Jangan kerana ia SAR, bantuan sengaja dilewat-lewatkan," katanya.
Menurutnya lagi, bantuan tersebut menggunakan duit rakyat dan sememangnya rakyat berhak untuk mendapatkannya.
"Bantuan itu bukan daripada parti, sebaliknya ia duit rakyat sendiri," katanya.

Piow With You 文标与你

Posted by Tanpa Nama | Posted on 7:47 PG

Piow With You 文标与你


行动党德彬丁宜区州议员黄文标农历新年贺词

Posted: 23 Jan 2012 09:57 AM PST


霹雳州行动党副秘书兼德彬丁宜区州议员黄文标,在华社最喜爱的壬辰龙年

的新开始,祝贺华社以及各界国泰民安,人民丰衣足食,身体健康。并呼吁人民在农历新年后

随时会举行的全国第13届大选,支持民联迈向布城,实现两线制的康庄大道。

黄文标表示就是民联在308大选的成绩,才导致国阵独立55年第一次派发500令吉援助金。但

是此举动只是国阵回光返照,力挽狂澜的小动作。但民联一旦执政中央,在民联的百日新政

就会每年派发1000令吉给每位60岁或以上的乐龄人士。比起还要填写表格,家庭又不能超过

3000令吉,而且明年以后有没有派发还是未知数。如民联在1个家庭双亲,一届大选5年任期

可以领取10000令吉,比起国阵500令吉简直是小巫见大巫。

我国政经文教都是与政治息息相关,就算是娱乐万一触觉到国阵的神经线,也会面对国阵控制

的政府机制刁难。所以国阵领袖每当克服不到问题就哀求不要政治化课题,是逃避责任的下

策。对于新春佳节霹雳州,甚至其它州属才出现交通拥挤的现象,就可以明示州内面对人口严

重外流的问题。而此现象只会为经济带来短暂的甜头,长远之计还是爱莫能助。而国阵以增加

公务员职位来减轻问题,这种增加国家负担杯水车薪举措,对国家发展是没有好处。

除了选出民联带来良好施政,国家贪污状况日益严重是人民要改朝换代的主要原因。国阵连养

牛都可以为家人带来天文数字财富,领袖妻子可以乘丈夫出国公干时狂卖奢华装饰品。转回来

他们就以派发一点点礼品现在甚至派钱,来要人民以选票来回馈或还人情给国阵。所以人民应

该在佳节期间团结家庭力量,当大选经期来临,也要鼓励家人回乡投票。因为该国运,除贪污

净化大马,就是龙年和人民最棒的礼物。

YB BN

YB PAS

YB PKR

YB DAP