Nuffnang

N45 Dr Halimah Ali

Posted by Awanama | Posted on 11:20 PTG

N45 Dr Halimah Ali


LOKASI BERKUMPUL HKR

Posted: 10 Jan 2013 08:35 AM PST

 
                                   LOKASI BERKUMPUL SERTA KETUA KUMPULAN


-         Masjid Negara (Hijau) akan diketuai oleh Dr Mujahid Yusof Rawa, Khalid Samad dan Azmin Ali.-         Pasar Seni (Ungu atau jingga) akan diketuai oleh Dr Siti Mariah Mahmud, Teresa Kok, dan Elizabeth Wong.-         Universiti Malaya (Anak Muda) akan diketuai oleh Raja Iskandar Al Hiss, Adam Adli, Nurul Izzah Anwar dan Saiful Anang.-         KLCC akan dikepalai oleh Husam Musa dan Mazlan Aliman-         Brickfield dan KL Central di kepalai oleh Zunar Kartunis, Arun dan Faizal.

Peserta HKR jangan takut, polis jaga keselamatan


KUALA LUMPUR: Jawatankuasa Himpunan Kebangkitan Rakyat (HKR) meminta rakyat agar tidak takut untuk menghadiri himpunan itu pada Sabtu ini kerana polis telah memberi jaminan keselamatan sepanjang perhimpunan berlangsung.Pengerusi HKR, Mohamad Sabu yakin keselamatan rakyat sepanjang himpunan itu akan terjamin memandangkan polis akan memberi kerjasama nanti.Beliau dan beberapa orang lagi pimpinan Pakatan Rakyat mengadakan pertemuan dan perbincangan lebih satu jam bersama Ketua Polis Dang Wangi (OCPD) Zainuddin Ahmad."Pertemuan ini adalah peraturan biasa dalam Akta Perhimpunan Aman, dan ini sebagai memenuhi peraturan ini," katanya.Beliau percaya para peserta himpunan tidak akan membawa sepanduk yang akan menghina agama orang lain.Sehubungan itu, katanya, orang ramai boleh membawa sepanduk atau kain rentang bagaimanapun ianya tidak boleh menimbulkan sebarang provokasi."Syarat ini katanya, antara 27 syarat yang perlu dipatuhi oleh peserta HKR. Pada awalnya ia tidak dibenarkan membawa kain rentang tetapi kami membantah syarat itu, akhirnya polis membenarkan asal tidak menimbulkan sebarang ketidakpuasan hati sesetengah pihak," katanya dalam sidang media di perkarangan IPD Dang Wangi. (Gambar atas)Sementara itu, Hishamuddin Rais yang juga jawatankuasa HKR meminta media melaporkan agar perserta himpunan menggunakan pengangkutan awam untuk ke Stadium Merdeka.Beliau mengingatkan para peserta tidak merosakkan barang-barang serta padang Stadium Merdeka kerana ia adalah padang warisan yang perlu dipelihara."Kita juga dimaklumkan oleh pihak polis akan ada jalan-jalan ditutup untuk melancarkan perjalanan himpunan itu nanti."Dan kita juga meminta kereta tidak diletak di bahu jalan di sekitar stadium dan meminta polis membenarkan para peniaga berniaga di kawasan itu," katanya.Beliau turut memberitahu beberapa lokasi berkumpul dan masing-masing akan diketuai oleh pimpinan Pakatan Rakyat serta NGO.-         Masjid Negara (Hijau) akan diketuai oleh Dr Mujahid Yusof Rawa, Khalid Samad dan Azmin Ali.-         Pasar Seni (Ungu atau jingga) akan diketuai oleh Dr Siti Mariah Mahmud, Teresa Kok, dan Elizabeth Wong.-         Universiti Malaya (Anak Muda) akan diketuai oleh Raja Iskandar Al Hiss, Adam Adli, Nurul Izzah Anwar dan Saiful Anang.-         KLCC akan dikepalai oleh Husam Musa dan Mazlan Aliman-         Brickfield dan KL Central di kepalai oleh Zunar Kartunis, Arun dan Faizal.

SUMBER HARAKAHDAILY

'PULUN" PERANG SARAF MEDIA MASSA BN

Posted: 10 Jan 2013 02:20 AM PST

"Kementerian  Penerangan, Komunikasi dan Kebudayaan sudah terbukti lebih berkesan dengan program-program di RTM dan mendapatkan penyiar swasta:  Syarikat Televisyen Malaysia Bhd (STMB), Astro, TV AlHijrah untuk menggeluarkan berita positif kerana kebanyakan pengundi di kawasan luar bandar masih bergantung kepada televisyen dan radio untuk berita dan maklumat mereka.

BN sudah menubuhkan bilik perang pilihan raya di Putrajaya, memberi tumpuan kepada aktiviti-aktiviti media termasuk Jelajah Janji Ditepati - dianjurkan oleh TV3 dari STMB, yang merupakan sebahagian daripada Media Prima Bhd, kumpulan media dikaitkan dengan Umno." pengarang
 
Menjelang PRU, Putrajaya arah media tempatan 'lembutkan hati rakyat'

 Oleh Jahabar Sadiq

January 10, 2013

KUALA LUMPUR, 10 Jan — Putrajaya telah memberitahu media tempatan untuk "melembutkan hati rakyat" dan menyediakan lebih banyak berita baik sebelum pilihan raya umum (PRU) tahun ini bagi menunjukkan rekod pentadbiran Barisan Nasional (BN), kata eksekutif yang menghadiri siri mesyuarat secara senyap-senyap sejak Hari Tahun Baru.

Pihak media tempatan telah diseru 'melembutkan hati' pengundi menjelang PRU.

The Malaysian Insider difahamkan bahawa pengarang berita akhbar dan televisyen juga diberitahu untuk memainkan cerita ekonomi yang positif dan bantahan komuniti perniagaan terhadap perhimpunan jalanan seperti perhimpunan Himpunan Kebangkitan Rakyat (HKR) hujung minggu ini di Stadium Merdeka.

"Menteri mahu kami 'melembutkan hati rakyat' 'dengan berita positif dan program, "kata seorang eksekutif media yang menghadiri mesyuarat dipengerusikan oleh Menteri Penerangan, Komunikasi dan Kebudayaan Datuk Seri Dr Rais Yatim.

"Tumpuan adalah lebih kepada masyarakat Cina dan India kerana BN merasakan tidak mendapat sokongan yang cukup daripada mereka," tambah eksekutif tersebut.

BN mengalami kekalahan bersejarah pada pilihan raya 2008, kehilangan empat negeri dan lebih satu pertiga daripada 222 kerusi parlimen kepada beberapa parti pembangkang - kemudiannya membentuk Pakatan Rakyat (PR) di bawah bekas timbalan perdana menteri yang dipecat Datuk Seri Anwar Ibrahim.

Perubahan undi dikaitkan dengan rasa tidak puas hati meluas di kalangan masyarakat Cina dan India, yang membentuk minoriti signifikan dalam negara 28 juta penduduk.

Tetapi pakatan pembangkang sukar untuk mengembangkan pengaruh melalui media massa kerana kerajaan mengawal radio dan televisyen kebangsaan Radio Televisyen Malaysia (RTM), agensi berita Bernama dan cabangnya Bernamatv dan Radio24.

Kementerian Rais juga bertanggungjawab kepada perlesenan penyiar swasta seperti Syarikat Televisyen Malaysia Bhd (STMB), Astro, TV AlHijrah dan stesen radio swasta.

Difahamkan menteri telah meminta senarai program-program positif yang akan disiarkan dalam beberapa bulan akan datang menjelang pilihan raya 2013 yang kini dijangka akan diadakan sebelum minggu pertama April.

Mandat untuk kerajaan BN tamat pada 28 April ini tetapi pengerusi BN dan Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak dijangka mengadakan pilihan raya lebih awal.

"Menteri mahu senarai program yang akan dikemukakan kepada kepimpinan BN," kata seorang lagi eksekutif media yang menghadiri mesyuarat sama.

Tetapi eksekutif tersebut berkata terdapat kekeliruan oleh kerana kebanyakan kumpulan media sudah mengemukakan berita dan program-program mereka kepada Jabatan Perdana Menteri baru-baru ini.

"Terdapat terlalu ramai orang yang meminta senarai itu tetapi menteri menegaskan kita perlu menghantarnya semula," katanya.

The Malaysian Insider difahamkan BN sudah menubuhkan bilik perang pilihan raya di Putrajaya, memberi tumpuan kepada aktiviti-aktiviti media termasuk Jelajah Janji Ditepati - dianjurkan oleh TV3 dari STMB, yang merupakan sebahagian daripada Media Prima Bhd, kumpulan media dikaitkan dengan parti dominan BN, Umno.

Bilik perang pilihan raya juga mengendalikan aktiviti siber, termasuk membayar rombongan cybertroopers untuk memastikan BN dapat bersaing dengan PR yang telah menggunakan rangkaian sosial dan laman web untuk kesan lebih besar.

Walaupun adanya operasi itu, kementerian Rais sudah terbukti lebih berkesan dengan program-program di RTM dan mendapatkan penyiar swasta untuk menggeluarkan berita positif kerana kebanyakan pengundi di kawasan luar bandar masih bergantung kepada televisyen dan radio untuk berita dan maklumat mereka.

Malaysia mempunyai penembusan jalur lebar di bawah 70 peratus manakala tiga daripada lima isi rumah melanggan pembekal televisyen satelit Astro – turut mempunyai RTM, TV3 dan stesen tempatan lain-lain yang dikawal ketat.

"Kerajaan tahu bahawa orang masih menonton televisyen dan mendengar radio jadi ini pengaturcaraan positif boleh membuahkan hasil, "kata eksekutif televisyen tempatan yang berkata meja perniagaan beliau telah diminta untuk menyiarkan lebih banyak berita ekonomi positif.

Beliau mengatakan, rakan-rakan di media cetak juga diminta untuk melakukan tinjauan pendapat dari orang ramai, pemandu teksi, bas, dan peniaga bagi menunjukkan penghinaan mereka kepada perhimpunan jalanan yang sering dianjurkan oleh pembangkang untuk pelbagai sebab.

"Putrajaya mahu kita menunjukkan bahawa rakyat perlu menghormati Akta Perhimpunan Aman dan bukan protes semata-mata hujung minggu ini kerana ia boleh menyebabkan kesukaran ekonomi," tambah eksekutif tersebut.

Polis dan pengurusan Stadium Merdeka sudah meluluskan perhimpunan, pertama kali dalam sejarah kerana perhimpunan sebelumnya telah diharamkan dan menyebabkan kepada keganasan.

Penganjur perhimpunan bagaimanapun berhujah bahawa protes itu sebenarnya meningkatkan perniagaan untuk peniaga-peniaga kecil dan syarikat-syarikat pengangkutan awam.

Sumber: Malaysian Insider

'AMANAT HJ HADI' DIJAWAB SENDIRI TUAN PUNYA BADAN

Posted: 10 Jan 2013 01:34 AM PST


Fenomena Amanat dan Takfir

Abdul Hadi Awang,     10 Jan 2013Saya tidak menduga petikan ucapan saya diawal 80-an telah dimartabatkan oleh seorang peniaga agama dalam PAS yang telah melompat masuk UMNO selepasnya, telah dijadikan satu polemik. Petikan ucapan saya ini pula secara terancang telah dijadikan hujah untuk merendahkan PAS, dan saya dijadikan sasarannya. Saya percaya bahawa isu lama ini diberi nyawa semula oleh UMNO, mungkin kerana menutup isu yang dikira menghantui mereka, seperti kegusaran generasi peneroka FELDA dan penyelewengan yang berlaku kepada FELDA, riuh-rendah pembongkaran Deepak, penganiayaan mereka terhadap orang Melayu, dan lain-lain kelemahan kerajaan UMNO-BN yang begitu menekan mereka di hujung penggal pemerintahan ini. Alhamdulillah, saya baru sahaja selangkah kehadapan untuk menyahut cabaran, manakala mereka pula berundur sepuluh langkah kebelakang. Isu "takfir" (kafir mengkafir) dicetuskan oleh golongan sekular di dalam UMNO, diseluruh dunia Islam, termasuklah di negara Arab, bagi menyanggah kebangkitan Islam di zaman selepas mencapai kemerdekaan seawal tahun 60an. Kebanyakan kalangan umat Islam menjadi mangsa serangan pemikiran barat sehingga berjuang menganut ideologi yang dibawa oleh penjajah ke dalam masyarakat Islam. Kalangan umat yang masih menganut Islam, tetapi kerana jahilnya telah menghina hukum-hukum Islam yang dinaskan dalam al-Quran dan Hadith sahih lagi mutawatir, seperti halal dan haram, hukum-hukum yang berkait dengan negara dan masyarakat, politik,ekonomi dan sebagainya.Ada yang menghalalkan riba, arak dan judi, menghina hukuman qisas dan hudud, mempersenda hukum menutup aurat dan sebagainya, kerana kejahilan. Di waktu itulah kita mendengar istilah 'hantu kum-kum' dilabelkan kepada kalangan muslimat yang menutup aurat dan memakai hijab. Ada pula yang berdiri diatas pentas komunis yang menolak adanya Tuhan dan menolak agama, dalam keadaan masih bersembahyang. Sebahagian umat Islam pula tetap berpegang teguh dengan ajaran Islam dan mempertahankannya, tetapi mempelajari kitab turath (kitab-kitab lama) yang menegaskan hukum murtad berdasarkan kepada kefahaman masyarakat dizaman kita bitu dikarang, sebelum umat Islam dijajah sepenuhnya. Akhirnya berlakulah gejala murtad secara jahil di satu pihak dan penentangan terhadapnya disatu pihak yang lain, sehingga meledakkan isu kafir mengkafir dalam masyarakat Islam.

Isu ini berlaku diseluruh dunia Islam. Malangnya golongan yang berkuasa memerintah mengambil kesempatan perpecahan masyarakat Islam bagi mengekalkan kedudukan mereka diatas landasan yang salah dan menjadikan parti Islam dan paraulamanya sebagai kambing hitam yang dikorbankan dengan hukuman bunuh, penjara dan sebagainya.Terpenting bagi mereka yang berkuasa adalah untuk menang bagi terus memerintah selama-lamanya dengan cara yang salah, tanpa ambil peduli kerosakan akidah yang berlaku.

Ramai di kalangan ulama PAS dan pemimpinnya merengkuk dalam penjara sejak awal60an, malangnya ramai pula kalangan agamawan yang menjadi syaitan bisu, tidak berani menegur atau menasihati pemimpin yang menghina Islam. Maka meledaklah pada waktu itu kenyataan seperti : "Kalau laksanakan hukum Islam berlakulah huru-hara, tak  cukup batu nak bina jalan dan bangunan, boleh  makan sup tangan bila banyak tangan dipotong kerana mencuri" dan sebagainya. Di peringkat kampung ada yang menjadi imam masjid membuat ucapan yang sama kerana jahil hukum Islam sepenuhnya, hanya  tahu hukum sembahyang dan ibadat yang lain sahaja. Terlalu jauh untuk mengetahui sistem politik, ekonomi Islam dan segala sistemnya sehingga keperingkat antarabangsa dan angkasa lepas.

PAS dan parti Islam di negara lain menghadapi cabaran getir bagi membetulkan masyarakat yang songsang pemikirannya ini. Ketika itulah kita berdepan dengan umat yang jahil, para ulama yang lemah dan kerajaan yang zalim. Di negara Arab,Mursyid Am Ikhwan Muslimin Sheikh Hasan Hudaibi menulis buku "Nahnu Dua'at La Qudat" (Kita Pendakwah Bukan Hakim Yang menjatuhkan hukuman). PAS berada dalam kerajaan campuran 1970 -1978 memberi kesempatan kepada bahagian agama Jabatan Perdana Menteri, menerbitkan buku Mustika Hadith Jilid 1 menampilkan perkara yang merosakkan iman (membatalkan iman), bagi menyedarkan penganut Islam adanya perkara yang membatalkan Dua Kalimah Syahadah, bukan sahaja membatalkan sembahyang. Malangnya ramai kalangan pengikut UMNO tidak mempelajarinya di waktu itu.

Apabila PAS ditendang keluardaripada BN pada tahun 1979 isu kafir mengkafir dihidupkan semula. Pimpinan PAS dibawah pimpinan Datuk Asri, telah menugaskan saya menulis buku kecil dengan tajuknya "Batas – Batas Iman dan Kufur" dengan huraian yang lebih terperinci daripada kitab Mustika Hadith yang terlalu ringkas penerangannya. Saya panjangkan lagi dalam buku yang saya namakan Muqaddimah Aqidah Muslimin.

Apabila kalangan UMNO yang masih bebal memainkan isu tersebut, mereka sengaja mencari mana-mana ucapan saya yang difikirkan menjadi hujah bagi mereka, sehingga ke satu capan saya di selidik oleh pasukan yang ditugaskan secara khusus, maka terpilih sedutannya yang difikirkan munasabah. Saya telah dicabar dalam sidang Dewan Undangan Negeri 1982. Saya terus menjawab :"Ya ! Sebenarnya itu ucapan saya ". Maka hamba Allah yang mencari peluang terus mengangkat martabatnya kepada nama amanat yang disebarkan kepada umum. Namun petikan secebis daripada ucapan yang panjang itu tidak merosakkan sedikit pun mesej untuk menyelamatkan umat daripada gejala murtad secara jahil dan tidak sengaja.

PAS berulang kali mengajak kalangan ilmuwan agama dalam UMNO secara langsung dan melalui pihak ketiga kalangan NGO Islam, dengan ruang terbuka dengan UMNO boleh mendapat khidmat daripada mana-mana mufti yang sanggup menjadi khadamnya, kalau malu secara tertutup atau tidak mahu secara terbuka. UMNO tidak menjawab.

Tiba-tiba Presiden UMNO di masa itu memberi isyarat kepada kalangan agama dalam UMNO supaya berdebat, dengan tajuk secara unilateral pihak UMNO yang menentukannya tanpa berunding dengan pihak PAS, pihak UMNO melantik pengerusi dan penentuan masa. PAS menerima dengan terbuka. Akhirnya PAS dipujuk membatalkan debat dengan UMNO, padahal UMNO lah yang membuka pintunya. Akhirnya UMNO terpaksa diselamatkan oleh perisytiharan Penyimpan Mohor Besar Raja-Raja yang mengisytiharkan pembatalannya seperti perisytiharan tarikh puasa dan hari raya.

Saya bentangkan senario tersebut semata –mata untuk pengetahuan generasi muda yang belum lahir atau belum baligh  di masa itu , kerana ada kalangan yang tidak ada pengetahuan hujung pangkalnya lalu membuat kenyataan tanpa pengetahuan yang sebenarnya.

Apa yang penting bagi kita semua ialah tidak kedengaran lagi suara dari kalangan orang Melayu yang bercakap bahawa politik tidak ada kaitan dengan agama ataupun yang berani menghina hukum Islam seperti yang berlaku dalam tahun 80an dahulu. Di sini kita mendahului Arab Spring yang masih mencetuskan kalangan nasionalis Arab yang menghina Islam. Maka saya nasihatkan kepada ahli PAS tidak melatah dengan permainan kalangan UMNO yang masih jahil atau hanya mencari kesempatan tanpa batas halal dan haram atau tanpa perhitungan dosa dan pahala.

Firman Allah yang bermaksud:

"Dan hamba-hamba (Allah) ar-Rahman (yang diredhaiNya), ialah mereka yang berjalan di bumi dengan sopan santun, dan apabila orang-orang yang berkelakuan kurang adab, hadapkan kata-kata kepada mereka, mereka menjawab dengan perkataan yang selamat sejahtera dari perkara yang  tidak diingini." (al-Furqaan : 63)


Abdul Hadi Awang
Presiden PAS
10 Januari 2013

MY VOICE FOR NATION

Posted by Awanama | Posted on 11:15 PTG

Dr Shafie Abu Bakar

Posted by Awanama | Posted on 11:01 PTG

Dr Shafie Abu Bakar


Y.A.B. Dato` Menteri Besar Selangor Lancarkan Dua Buah Buku - Bangi Bandar Ilmu & Gagasan Bangi Di Bangi

Posted: 10 Jan 2013 04:49 PM PST

Philosophy Politics Economics

Posted by Awanama | Posted on 9:46 PTG

Philosophy Politics Economics


UBAH Rocket Style - The Official Music Video

Posted: 09 Jan 2013 11:34 PM PST

For those who haven't yet seen it, here's the full-HD version of the UBAH Rocket Style videos in four languages. Watch them here! ;-) Enjoy!

English Version:

The English version had the original lyrics, which was subsequently
translated and adapted to the other languages.


Malay Version:Tamil Version (my personal favourite as we spent hours adapting the music!):Chinese Version:


We had "fun" shooting the video, but more importantly we hope you guys enjoyed it! ;-)

Najib Compares Himself to Mubarak?

Posted: 04 Dec 2012 08:53 PM PST


By comparing himself to Egypt's Mubarak, Datuk Seri Najib Razak publicly admits that Barisan Nasional is running a corrupt and authoritarian regime

UMNO President, Datuk Seri Najib Razak first warned Malaysians against the Arab Spring during the UMNO Hari Raya Open House in September. "Look at the countries in north Africa and the Middle East. We can learn from them that change is not always good," he said.

He repeated his warning against yesterday at the People's Progressive Party (PPP) Annual Convention, warning against "change" or "Ubah" propagated by Pakatan Rakyat.

 "If we change, are we sure we're getting something better? (The people involved in Arab Spring) are not enjoying the 'spring weather'. They're still in the winter of discontent," Najib said.

By attempting to rally Malaysians against change as seen in the Middle East, is Najib not associating himself with Egyptian President Hosni Mubarak's corrupt and authoritarian 30-year reign?

Isn't Najib not saying that no matter how corrupt, how authoritarian and how much abuse of power happens in the country, it is better to stick to Dr Mahathir's "devil that you know" than to bring about "change" which is deemed "uncertain"?

What is different however, about change in Malaysia is the fact that it will be conducted through the ballot box to rid the country of a corrupt regime which has rule for the past 55 years, unlike the Arab Spring which was conducted to violent protests.

What is perhaps the critical differentiator between the impending change in Malaysia, which is so feared by BN, and that of the Middle East, is the fact that Pakatan Rakyat has already proven ourselves to be competent, accountable and transparent in our administration of the states we won in the 2008 general elections.

The recent BN land-grab expose by Sekinchan state assemblyman, Ng Swee Lim is a case in point.  While BN component parties were alienated land by the Selangor state during BN's reign from 2000 to 2008 worth an estimated RM200 million, BN leaders have shown absolutely no remorse in such corrupt practices.

Selangor UMNO Information Chief Abdul Shukor Idrus, who is also the state assemblyman for Kuang who argued that "what's wrong with giving the land to UMNO" as reward for the "contributions by UMNO in fighting for indepedence and developing this country".

MCA Selangor Secretary and ADUN for Kuala Kubu Baru, Datuk Wong Koon Mun agreed with is UMNO colleague, claiming that there's nothing wrong with alienating land to MCA, by comparing the political party to "temples and schools" which were also given land on the cheap.  He also insinuated that such land grab is justified by the effort of the party to register Chinese Malaysians to obtain their citizenship and "fighting for their rights".

Datuk Seri Najib himself has chosen to remain completely silent over the scandal and refused to chastise his leaders for their "untransformed" feudal and corrupt mentality.

On the other hand, Pakatan Rakyat administration has made it a point not to alienate any land whether its component parties or its state assemblymen.  In fact, the Penang state government made it an explicit point that all its leaders will be banned from applying for land from the state to prevent the abuses seen during BN administration.

The transparent and accountable administration by the Pakatan Rakyat state governments have resulted in repeated surpluses in both the Penang and Selangor administrations.  Penang achieved a record budget surplus of RM138 million in 2011 after successive surpluses since 2008.  Similarly, the Auditor-General has also confirmed a surplus of RM180.5 million in 2011, a 45% increse from RM124.2 million achieved in 2010.  The finacial reserves of the Selangor state government has also increased from a mere RM400 million in 2008 to a whopping RM2.4 billion today.

Hence, the threat of a violent "winter of discontent" is nothing but an empty threat from an increasingly panicky Prime Minister and Barisan Nasional.  The threat, repeated umpteen times by UMNO leaders and its delegates during the just concluded UMNO general assembly appears to be their only weapon left, that is to scare the Malaysian voters in to submission and to prevent the corrupt BN government from being toppled in the coming general election.

BN Will Bankrupt Malaysia, Not PR

Posted: 30 Nov 2012 08:51 PM PST


UMNO President, Datuk Seri Najib Razak attempted to scare Malaysian voters that by voting Pakatan Rakyat, the latter will bankrupt the country in 3 years.

Najib said, the opposition under Anwar's leadership was espousing poor policies, pointing to its plans to ensure an average of RM4,000 a month as household income, abolition of tolls and the PTPTN debt, RM500 special allowance for teachers and hiking the royalty payment to 20 percent for oil-producing states.

"If all these are done in the first year, the federal budget deficit will spiral to almost 30 percent. By 2015, our debt to GDP will sky-rocket to 140 percent.

"In three years time, we will reach a critical stage where we will lose our economic sovereignty, like Greece," he said.

Without even going into the details of the accusations over Pakatan Rakyat policies which have been well rebutted by my colleagues previously, Najib's claims are completely preposterous.

Pakatan Rakyat has unveiled our Alternative Budget for 2013 which has clearly spelt out our expenditure proposals which are much less extravagant and much more prudent than that by the Barisan Nasional (BN) Government.  We have proposed an expenditure of RM234 billion and projected a deficit of 3.5%, as opposed to BN's RM252 billion and a 4% deficit.  How did Najib pluck a 30% or a incredulous RM300 billion deficit from thin air?

In fact, if the BN Federal Government scandals are anything to go by, it is the current administration's continued profligacy which will cause the country to be "bankrupt" if they are voted back into power.

We have seen how the BN Government provide all sorts of unacceptable excuses not to collect back RM250 million of soft loan extended to UMNO Wanita Chief Datuk Shahrizat Jalil's family in the failed National Feedlot Corporation projects where the money was abused to purchase luxury condominiums.  Similarly, Datuk Seri Najib has instructed that RM589.6 million of outstanding debt from Tan Sri Tajuddin Ramli to Federal Government subsidiaries be completely written off for no good reason.

At the same time, we have surfaced RM140.2 billion worth of contingent liabilities or Federal Government guaranteed debts which are not included in our official debts of RM502 billion.  The contingent liabilities or hidden debts are rising at an exponential rate as a means for the BN Government to bail out its cronies and failing GLCs such as the RM12.5 billion Port Klang Free Zone (PKFZ).  In fact, the heavily indebted Port Klang Authority has officially requested the Finance Ministry to write up RM2.1 billion out of its RM4.6 billion debt incurred as a result of government guarantee.

On the other hand, Pakatan Rakyat Governments have proven our prudence in managing state finances.  The Selangor State Government for example has successfully recovered RM392 million worth of debt from Talam Corporation incurred during BN's administration.  Similarly, open and transparent policies have resulted in repeated surpluses in both the Penang and Selangor administrations.  Penang achieved a record budget surplus of RM138 million in 2011 after successive surpluses since 2008.  Similarly, the Auditor-General has also confirmed a surplus of RM180.5 million in 2011, a 45% increse from RM124.2 million achieved in 2010.  The finacial reserves of the Selangor state government has also increased from a mere RM400 million in 2008 to a whopping RM2.4 billion today.

Pakatan Rakyat will implement prudent spending and will reallocate funds for our proposed expenditure, by cutting wasteful expenditure, restructuring subsidies target groups and eliminating corruption via open, transparent and competitive tenders and procurement systems.

Hence the proof of the pudding is in the eating, and Malaysians throughout the country can evaluate and compare the performance of the BN administration versus the Pakatan state administrations over the past 5 years and make informed judgements.  Pakatan Rakyat has more than proven that we are more than capable of strengthening the country's finances and economy, while on the other hand, the continued corruption, abuse of power and profligacy under BN will inevitably lead to economic disaster for the nation.

SERVANTHOOD

Posted by Awanama | Posted on 3:33 PTG

SERVANTHOOD


非回教事务委员会需制度化拨款让人民受惠

Posted: 10 Jan 2013 12:45 AM PST


民主行动党木威区国会议员件兼实兆远区州议员拿督倪可汉表示,民联执政时期设立的非回教事务委员会获得继续操作,并且持续制度化拨款,人民才会获得最大的回馈。

倪可汉表示,在2008年执政霹雳州开始,民联就正式设立非回教事务委员会,纳入政府行政体系,以便能在各方面更好地协助非回教事务的发展,尤其是在州财政预算案中,纳入非回教事务的常年拨款,以期能够将拨款制度化。


倪可汉(前排左三)移交5千令吉捐款于慕努沙米,左2为西华古玛;右起为黄渼沄、黄琳惠


捐献5000令吉充作兴都庙重建计划经费

倪可汉是在日前一项捐款移交仪式上发表上述谈话。该移交项目为民主行动党捐献5000令吉给爱大华19碑斯里马哈马利亚曼兴都庙重建计划。出席者包括端洛区州议员西华古玛、倪可汉政治秘书黄渼沄、黄琳惠、兴都庙重建委员会主席慕努沙米、行动党爱大华支部主席张友强、回教党代表等。

他说,一直以来,除了回教有特定的机构和部门管理,享有固定的拨款,其他的宗教包括佛教、基督教、兴都教等等都没有获得同等对待,在有需要建庙或举办活动时,都只能外出筹款而鲜少有来自政府的协助。

"霹雳州国阵政府延续民联设立的非回教事务委员会,并且增加拨款数额,证明了民联以民为本的精神获得国阵支持。不过我们希望国阵政府能够将该笔拨款用在正确的用途,真正帮助人民,而避免人民求助无门,申请无下文的事件一直重演。"

不满警方低效率连人民都不如,倪可汉希望警方自我检讨提升效率‏

Posted: 09 Jan 2013 06:24 PM PST 
倪可汉第一时间抵达医院慰问死者家属倪为中


(实兆远 8日讯) 州议员不满当地警方对罪案的低效率,促请警方加以改善破案能力。


实兆远州议员拿督倪可汉今日连同红土坎行动党联委会领袖一起到医院慰问昨天发生在甘文阁新村的骇人双尸命案受害者倪维忠和艾玛丽达的家属,有感曼绒县最近发生很多命案,罪案率飙升,但警方破案效率差强人意,令他非常失望。


他说,政府时常要人民与警方合作,一起来防止罪案发生,由人民发起的自愿警卫团和自救协会在全国快速成立。单单在曼绒县,由当地居民成立的甘文阁志愿警卫团和曼绒治安自救会总人数有1400位成员。他们只是普通的人民,不像警方受过专业的训练,还愿意自掏腰包购买无线对讲机交换讯息一起对抗罪案。当罪案发生时,最快抵达现场的往往是警卫团和自救会成员,警方只是在他们成功抓到罪犯后姗姗来迟。


倪氏说,警方应该对如此效率感到羞耻!警队理应检讨为何罪案发生时,效率远远不如人民组成的警卫团和自救会成员。更何况警方受过专业的训练,法律上允许他们持有武器对付罪犯。但令人失望的是,警方的迟钝反应显示出他们的关键绩效指标(KPI)不及格。他呼吁警方应该多多巡逻,在人民报警后以最快的速度抵达现场,这样才会恢复人民对警方的信心。倪可汉把500令吉交给死者家属以表慰问

阳光计划捐助500令吉给死者遗孀


慰问死者家属后,红土坎联委会决定在阳光计划下捐出500令吉给死者家属,并由州议员拿督倪可汉转交给死者弟弟Thulasi Rajan和家人充当帛金。倪可汉希望家属尽快可以从伤痛中走出来,同时也促请警方尽快破案,把这案件的杀手绳之以法,要不然这样残忍的杀手继续逍遥法外对人民的安全是种威胁。Suara Sri Andalas

Posted by Awanama | Posted on 3:07 PTG

Suara Sri Andalas


Penganjur: Himpunan 12 Jan Tetap di Stadium Merdeka

Posted: 09 Jan 2013 11:25 PM PST

Penganjur Himpunan Kebangkitan Rakyat berkata pengurusan stadium bersetuju dengan cadangan mereka untuk menempatkan limpahan peserta di kawasan padang memandangkan stadium itu hanya berkapasiti 30,000 tempat duduk.

Anggota jawatankuasa penganjur, Hishamuddin Rais berkata, pihak pengurusan stadium mempersetujui perkara itu apabila ia dibangkitkannya dalam pertemuan mereka hari ini.

"Ya, mereka bersetuju," katanya ketika dihubungi Malaysiakini hari ini.

Bercakap kepada pemberita sebelumnya aktivis politik itu berkata pintu stadium juga akan terus dibuka semasa acara tersebut dan penganjur menyediakan pembesar suara untuk peserta yang berada di luar stadium.

"Kami difahamkan pintu stadium terus dibuka, kalau kapasiti melebihi, kami tidak akan membenarkan orang ramai masuk... Kami akan pasang alat pembesar suara di luar stadium," katanya lagi.

Tambahnya, pihak penganjur dalam pertemuan itu turut menyatakan kesediaan untuk membayar deposit RM75,000 bagi menyewa stadium berkenaan.

"Kita setuju, mana boleh tidak setuju, kita menyewa tempat orang," katanya sambil menyifatkan perbincangan dengan pihak pengurusan stadium berjalan lancar.

Beliau turut mengingatkan peserta supaya bersikap sopan dan tidak melakukan kerosakan harta benda yang mempunyai nilai keasliannya memandangkan tersebut dijaga oleh Merdeka Heritage Trust.

Aktivis sosial itu juga mengingat orang ramai agar menggunakan pengangkutan awam untuk ke stadium dan tidak digalakkan menggunakan kenderaan sendiri bagi mengelakkan kesesakan di kawasan stadium.

Untuk memastikan kawasan tempat letak kereta secara maksimum, beliau turut meminta para peniaga supaya mendirikan gerai berdekatan kawasan Dewan Perhimpunan Cina Kuala Lumpur-Selangor.

Hishamuddin berkata pihaknya turut menyediakan khidmat seramai 80 orang doktor dan lebih 100 pembantunya pada perhimpunan itu sekiranya berlaku kecemasan..

Seorang lagi anggota jawatankuasa berkenaan, Tian Chua pula menegaskan bahawa himpunan itu akan tetap diadakan di Stadium Merdeka walaupun Menteri Dalam Negeri Datuk Seri Hishammuddin Hussein mencadangkan supaya mengguna Stadium Bukit Jalil.

MP Batu itu berkata, Hishammuddin sepatutnya menawarkan Stadium Bukit Jalil lebih awal sekiranya ikhlas berniat demikian.

"Kita akan tetap menggunakan Stadium Merdeka. Kalau beliau ikhlas, sepatutnya tawar lebih awal. Jangan nak sabotaj pengurusan Stadium Merdeka.

"Polis juga tidak ada masalah... Sepatutnya (beliau) tulis surat kepada kita, supaya menggunakan Stadium Bukit Jalil.

"Tak boleh cakap mulut, iaitu 48 jam sebelum perhimpunan. Menteri (jika) bercakap biar masuk akal lah," katanya ketika ditemui Malaysiakini di perkarangan Stadium Merdeka hari ini.

Beliau mengulas kenyataan Hishammuddin semalam yang mencadangkan agar perhimpunan itu diadakan di Stadium Bukit Jalil kerana lokasi tersebut menurutnya lebih "sesuai dan selamat" serta "tidak menyusahkan rakyat".

Sumber: Malaysiakini

Penduduk Mahu Bukti Jika SYABAS Tak Sabotaj

Posted: 09 Jan 2013 11:00 PM PST

Sekumpulan penduduk Ampang dan Cheras yang terjejas dengan krisis air di kawasan tersebut meminta satu siasatan terperinci dilakukan bagi mengesahkan tiada unsur sabotaj berhubung krisis bekalan air di kawasan tersebut.

Pengerusi NGO Hak Air Untuk Rakyat (HAYAT) Arshad Ahamad yang mewakili kumpulan penduduk berkenaan berkata, siasatan itu perlu dilakukan pihak polis, Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) serta Suruhanjaya Perkhidmatan Air Negara (SPAN).

"Kegagalan demi kegagalan pada sistem SYABAS (Syarikat Bekalan Air Selangor) dalam tempoh beberapa hari sahaja menimbulkan pelbagai tanda tanya.

"Oleh yang demikian kami mahu siasatan terperinci untuk mengesahkan kejadian-kejadian itu bukan satu sabotaj yang dilakukan oleh mereka yang berniat memburukkan kerajaan negeri Selagor," katanya yang membacakan satu memorandum.

Beliau bersama lebih 40 penduduk lain berhimpun di hadapan Wisma Rozali, yang menempatkan pejabat SYABAS di Shah Alam bagi menyerahkan memorandum tuntutan berkenaan.

Kumpulan penduduk itu hadir ke ibu pejabat syarikat berkenaan susulan kenyataan SYABAS pada Selasa lalu yang menafikan bahawa perkara itu merupakan unsur sabotaj yang sengaja dilakukan pihaknya.

Kumpulan berkenaan turut melaungkan slogan "Hidup rakyat. Hancur SYABAS" dan membawa kain rentang yang antara lainnya dengan tulisan: "Nak selesaikan masalah booster pam pecah Wangsa Maju pun ambil masa lebih 14 hari. Memang tak boleh harap punya SYABAS".

Memorandum berkenaan diserahkan oleh Arshad yang ditemani empat lagi wakil penduduk kepada pengarah eksekutif SYABAS Ismail Hashim.

Ismail semasa menerima memorandum tersebut berkata beliau akan membawa perkara itu kepada pihak pengurusan.

Penduduk di sekitar Ampang dan Wangsa Maju mengalami masalah gangguan air sejak 29 Disember lalu, yang dikatakan berpunca daripada paip di rumah pam Wangsa Maju dan Pudu Hulu mengalami kerosakan.

Dalam sidang media selepas menyerahkan memorandum tersebut, Arshad berkata, pihaknya akan turut mempertimbangkan untuk mengemukakan saman kepada SYABAS sekiranya masalah air tidak selesai.

Katanya, perkara itu akan dibuat dalam masa terdekat sekiranya tiada apa-apa tindak balas daripada SYABAS selepas memorandum itu diserahkan.

"Kita akan mempertimbang untuk saman SYABAS. Insya Allah akan bincang dengan pihak peguam untuk ambil tindakan dalam masa terdekat," katanya lagi.

Sumber: Malaysiakini

PKR Hantar Memorandum Kepada SYABAS, Gesa Beri Pampasan

Posted: 09 Jan 2013 10:30 PM PST

KUALA LUMPUR, 10 Jan — PKR hari ini menghantar satu memorandum kepada Syarikat Bekalan Air Selangor (SYABAS) kerana gagal menguruskan air di negeri tersebut serta menggesa syarikat tersebut memberikan pampasan kepada mangsa bencana.
Timbalan Majlis Pimpinan Negeri PKR Selangor Zuraida Kamaruddin ditemani ahli majlis Majlis Perbandaran Ampang Jaya (MPAJ) serta persatuan penduduk berkumpul di perkarangan ibu pejabat SYABAS, Pantai Baru pada jam 10.30 pagi  untuk menyerahkan memorandum serta mengadakan perbincangan bersama Ketua Pegawai Eksekutif Datuk Ruslan Hassan.

"Hari ini PKR dan bersama ahli majlis MPAJ akan menyerahkan satu memorandum kepada SYABAS serta mengadakan perbincangan dengan mereka.

"Kami menyatakan enam tuntutan kepada SYABAS serta menggesa mereka mengambil tindakan sewajarnya terhadap semua tuntutan ini," kata Zuraida yang juga ahli parlimen Ampang.Dalam memorandum tersebut, PKR membuat enam tuntutan kepada SYABAS antaranya penjelasan tentang masalah sebenar rumah pam dan penjelasan mengenai kenyataan pengerusinya Tan Sri Rozali Ismail mangatakan masalah air akan berlarutan hingga Februari, bentuk pelan tindakan, jaminan masalah sama tidak akan berulang, pampasan atau dana khas bencana dan menggesa SYABAS meminta maaf secara terbuka.

Zuraida dibenarkan masuk ke pejabat SYABAS pada jam 10.45 pagi.

Dalam pertemuan tersebut, Zuraida memberitahu pihak SYABAS menyatakan bahawa mereka telah mengambil langkah membuat lencongan air bagi memulihkan bekalan yang terputus di kawasan terjejas.

"Dalam pertemuan tadi, SYABAS berkata mereka telah mengambil langkah melakukan lencongan air di rumah pam Wangsa Maju.

"Pembinaan lencongan tersebut akan mengambil masa lima hari, itu kata mereka. Dengan pembinaan lencongan ini, masalah putus air akan dapat diselesaikan tetapi bukan sepenuhnya," terang Zuraida.

SYABAS juga memberitahu mereka telah berjaya mengurangkan kes terputus bekalan air daripada 100 ribu pada 28 Disember tahun lalu kepada 28 ribu keluarga sahaja ketika ini, kata Zuraida lagi.

"Baki keluarga yang terjejas ketika ini ialah sebanyak 28 ribu. Menurut SYABAS, pam mereka hanya mampu menghasilkan 170 juta liter air sahaja ketika ini berbanding 210 juta liter asalnya," terang beliau.

Dalam pada itu, ekoran laporan media semalam yang mengatakan krisis air di Ampang dan Cheras dijangka berlanjutan sehingga sambutan perayaan Tahun Baru Cina, Zuraida berkata SYABAS akan melakukan penjadualan air untuk mengelak daripada bekalan air terputus.

"Mereka (SYABAS) berkata akan membuat penjadualan air untuk menangani isu tersebut.

"Walaupun demikian, SYABAS tidak memberikan jaminan masalah akan selesai selepas sambutan Tahun Baru Cina," kata beliau.

Sejak dua minggu lalu, ribuan pengguna di Lembah Klang terputus bekalan air berikutan kelewatan pembangunan sistem pam tambahan di Rumah Pam Wangsa Maju.

Perjumpaan tersebut Zuraida dengan Ruslan dan beberapa pegawai SYABAS lain tersebut berakhir pada jam 12 tengahari.

Sumber: TheMalaysianInsider

Direct Free Kick

Posted by Awanama | Posted on 1:38 PTG

Direct Free Kick


10 Jan 2013 -Makan Malam Dana Pilihanraya PAS Pandan di Kompleks Muhibbah, Tmn Nirwana.

Posted: 10 Jan 2013 06:47 AM PST

10 Jan 2013 - Makan Malam Dana Pilihanraya PAS Pandan di Kompleks Muhibbah, Tmn Nirwana.

Posted: 10 Jan 2013 06:21 AM PST

10 Jan 2013 -Makan Malam Dana Pilihanraya PAS Pandan di Kompleks Muhibbah, Tmn Nirwana.

Posted: 10 Jan 2013 05:53 AM PST

10 Jan 2013 -Makan Malam Dana Pilihanraya PAS Pandan di Kompleks Muhibbah, Tmn Nirwana.

Posted: 10 Jan 2013 05:46 AM PST

10 Jan 2013 -Makan Malam Dana Pilihanraya PAS Pandan di Kompleks Muhibbah, Tmn Nirwana.

Posted: 10 Jan 2013 05:42 AM PST

10 Jan 2013 - Demo Hak Air Untuk Rakyat ( HAYAT ) di hadapan Wisma Rozali, Shah Alam.

Posted: 10 Jan 2013 01:46 AM PST

10 Jan 2013 - Demo Hak Air Untuk Rakyat ( HAYAT ) di hadapan Wisma Rozali, Shah Alam.

Posted: 10 Jan 2013 01:37 AM PST

Comments for Wee Choo Keong

Posted by Awanama | Posted on 1:35 PTG

Comments for Wee Choo Keong


Comment on DCA failed to withdraw the AOC of FAX / AirAsia X in 2007 (Part 2) by Nail in the coffin

Posted: 10 Jan 2013 04:17 AM PST

Oh shit hitting the fan!

Comment on DCA failed to withdraw the AOC of FAX / AirAsia X in 2007 (Part 1) by tiadaid

Posted: 10 Jan 2013 01:03 AM PST

And now looks like their AOC has been extended! The minute it was extended they came out with the 1Malaysia plane & 10,000 free tickets to Sabah & Sarawak!

Conspiracy much?

Comment on Australian Court fined AirAsia A$200,000 for misleading advertisements by Kaladin

Posted: 09 Jan 2013 09:32 PM PST

Sheesh….didn’t a whole bunch of airlines pay penalties (and fairly substantial ones too) for “price fixing” and “participating in cartels”?

Including MAS and SIA, among others?

How come no one has kicked up a fuss about this?

Comment on NOW EVERYONE CAN SUE & BE COMPENSATED FOR FLIGHT DELAY by weechookeong

Posted: 09 Jan 2013 07:18 PM PST

alex tan

I regret to learn of your problems with AirAsia re-timing of its flight, this was no longer an exception.

Please lodge a formal complaint with the Ministry of Trade, Co-operatives and Consumerism for record purposes.

You should also file an action in the Consumer Tribunal. It quite an easy task. Just filing form.Please go the links before for more information and the Form to claim.

Submitted on 2013/01/01 at 11:20 pm | In reply to Anonymous.

Anonymous @ 12:12 pm

Here is the link for the procedures in filing a claim with the Consumer Tribunal: http://ttpm.kpdnkk.gov.my/portal/index.php/en/claims/procedures/procedure-for-filing

Here is the link for the Form 1 that you will need to file: http://ttpm.kpdnkk.gov.my/portal/images/ttpm/form_1.pdf

Here is the link for the nearest office of the Tribunal for you to file your claim: http://ttpm.kpdnkk.gov.my/portal/index.php/en/contact-us

Best of luck. Please keep us informed here so that we can help others who are caught in the similar situation when traveled with AirAsia.

Thank you

Regards

wee choo keong

Comment on NOW EVERYONE CAN SUE & BE COMPENSATED FOR FLIGHT DELAY by alex tan

Posted: 08 Jan 2013 11:12 PM PST

what must i do? me and my friends booked a few weeks ahead for a business cum holiday trip to danang vietnam. flight schedule to be 8am arriving 11am. Subsequently airasia re-timed all flights to danang to 2pm and arrival 430pm.

Since they only fly 1,3,5,7 it would meant that we will miss our business meeting schedule on arrival at 1230pm. AA offered us to change our bookings for free to a earlier date. However, we will incur extra cost such as few nites stay, transportation, meals etc. We have filed numerous complaints but all fallen upon deaf ears.

Maybe we are too weak and small to take the case up. Please help

YB BN

YB PAS

YB PKR

YB DAP