Nuffnang

ZULKIFLI BIN NOORDIN

Posted by Unknown | Posted on 11:06 PTG

ZULKIFLI BIN NOORDIN


PAKATAN AL-KAZIB

Posted: 22 Dec 2012 11:43 PM PST

(Mike percaya Anwar tak kenai Datuk Eskay yop? Berapa lama nak kena kencing dar!)

Salam 2 all.

"You can lie to some of the people some of the time, you can lie to all the people some of the time, you can lie to some of the people all the time, but you can't lie to all the people all the time" - George Washington, bekas Presiden Amerika Syarikat.

Itulah ungkapan yang terbaik boleh diberikan kepada pakatan pembangkang DAP-PKR-PAS. Survival politik mereka sentiasa berdasarkan pembohongan, penipuan, putar belit, cakap tak serupa bikin: semuanya dek kerana satu matlamat - kerakusan mahu bertakhta di mahkota Putrajaya.

Masih ingat lagi pembohongan 16 Sept?

Masih ingat lagi pembohongan Kg. Buah Pala?

Masih ingat lagi pembohongan Lynas?

Masih ingat lagi pembohongan konon pengerusi SPR ahli UMNO?

Masih ingat lagi pembohongan mereka terhadap YDP Agong berkaitan himpunan haram?

Masih ingat lagi pembohongan pendidikan percuma?

Masih ingat lagi pembohongan air percuma?

Masih ingat lagi pembohongan Felda bankrap?

Masih ingat lagi pembohongan China-Doll?

Masih ingat lagi pembohongan sakit belakang?

Masih ingat lagi pembohongan kapala selam KD Razak tak boleh menyelam?

Bohong..tipu..bohong..tipu..bohong..tipu..bohong..tipu..bohong..tipu..bohong..tipu...

Itulah zikir ratib pakatan haram pembangkang! Hidup dan survival politik mereka tak habis-habis dengan pembohongan dan penipuan terhadap umat Melayu-Islam dan rakyat Malaysia!

Soalnya, berapa lama umat Melayu-Islam dan rakyat Malaysia mahu terus hidup ditipu dan dibohongi oleh pakatan songsang DAP-PKR-PAS ini!!!

Terbaru, mereka cuba menipu dan berbohong lagi mengenai projek pembangunan RAPID di Pengerang, Johor. Projek yang akan membawa rahmat dan pembangunan besar bukan sahaja kepada penduduk Pengerang dan Johor, malah kepada negara!

Projek yang akan memberi saingan hebat kepada Singapura!

Ahhh...Singapura terancam dengan projek RAPID Pengerang? Adakah tangan-tangan ghaib yang kotor sedang mendalangi isu terakhir ini? Adakah pakatan luar tabi'e DAP-PKR-PAS menjadi barua dan balaci kepada tangan-tangan kotor ini?

Apa pun, mike baca sendiri lapuran khas oleh wartawan media portal Agenda Daily yang telah pergi sendiri ke Pengerang dan membuat pemantauan, siasatan, kajian dan penelitian! Jelas ada satu macam konspirasi untuk memastikan projek RAPID Pengerang gagal!

Mike kena kencing dengan pakatan songsang & luar tabi'e lagi yop! Takkan nak biar je yop? Apa lagi, pastikan mereka tumbang bungkus dalam PRU 13! Wajib!!!

Undi pembangkang maknanya undi pembohongan!

Undi pembangkang maknanya undi penipuan!

Undi pembangkang maknanya undi putar-belit!

Undi pembangkang maknanya undi cakap tak serupa bikin!

Undi pembangkang maknanya undi kebatilan & kemungkaran!

Wallahua'lam & Wassalam.

Adios amigos, grasias senor.

Zulkifli Bin Noordin
Ahad
09 Safar 1434

@@@@@@@@@@@@@@@@@@@
(Petikan daripada laman www.agendadaily.com bertarikh 21 Dis 2012)

Oh... Inikah sebab pembangkang kempen sakan tolak RAPID Pengerang

rapidpengerang513 

LAPORAN KHAS 
Oleh HELME HANAFI
www.agendadaily.com
Jumaat 21 Disember 2012

Jika anda di Pengerang, dan berkereta di laluan pesisir pantai antara Teluk Ramunia hingga ke Tanjung Pergelih, anda akan dapati deretan kapal kargo berlabuh di perairan tersebut menunggu giliran masuk ke Komplek Petrokimia di Pelabuhan Jurong Singapura.

Ratusan kapal itu, ada yang berlabuh berbulan-bulan di situ berikutan kadar caj yang murah, RM0.20 sen setan, berbanding SD2 di Singapura. Rata-ratanya menunggu 'job' sebelum berlayar ke destinasi seterusnya.

Sejak Komplek Petrokimia di Jurong Singapura siap pada awal tahun 70-an. Deretan kapal tersebut merupakan pemandangan biasa bagi penduduk Pengerang, kawasan hujung paling Selatan Semenanjung Malaysia.

Ketika Malaysia hanya menikmati caj murah dari ratusan kapal yang menunggu giliran membeli dan mengangkut minyak dari Jurong Singapura, beberapa tahun lagi semuanya akan berubah.

Malaysia akan membina sendiri Komplek Hab Penapisan Minyak dan Petrokimia (RAPID) PETRONAS di Pengerang dan mengikut Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak ia merupakan sebahagian daripada Program Transformasi Ekonomi (ETP) dengan pelaburan paling besar.

Angka pelaburan meningkat dari hari ke hari, yang terakhir pada 17 Disember lalu RM170 bilion. Tiga hari Agendadaily di kawasan tersebut dalam misi khas mencari jawapan kenapa pembangkang bertelagah sesama sendiri dalam soal pelaburan besar kerajaan di Pengerang.

Jika dalam kes-kes lain pembangkang sepakat menentang, tapi di Pengerang, jika ikut Pengerusi PKR Johor Datuk Seri Chua Jung Men mula-mula kenyataannya Pakatan Rakyat (PR) akan hapuskan projek Pengerang jika berjaya tawan Putrajaya dalam PRU-13.

Tak berapa lama, bos Chua, Datuk Seri Anwar Ibrahim kata pembangkang bukan nak hapuskan tetapi tangguhkan perlaksanaannya, yang kemudian ditambah oleh Chua Jung Men dengan kata hendak pindah projek tersebut ke Kerteh Terengganu.

Hu-ha pembangkang tidak selesai di situ sahaja, ketika PKR dan DAP seperti sepakat hendak hapus, tangguh atau pindah lokasi projek tersebut, tiba-tiba Naib Presiden PAS, Salahuddin Ayub, yang juga anak Johor, keluar kenyataan tidak akan pindah projek itu dari negerinya.

Kecelaruan kenyataan pemimpin PR itu buat ramai orang tertanya-tanya, projek apa sebenarnya yang dirancang kerajaan di Pengerang.

Projek tersebut, kata Ahli Parlimen Pengerang, Datuk Seri Azalina Othman Said akan menjadi sumber kekayaan baru negara.

"Apabila ia siap sepenuhnya kelak, 40 peratus dari KDNK negara adalah dari perlaburan di Pengerang,"katanya kepada Agendadaily.

Bukan itu sahaja, pelaburan dengan nilai ratusan bilion sudah tentu akan membawa rahmat kepada penduduk Pengerang bayangkan dalam proses pembinaannya RAPID akan menawarkan 40,000 pekerjaan yang menurut Azalina,"Anak-anak muda Pengerang tidak perlu berhijrah lagi untuk mencari rezeki."

Dan sudah tentu kehadiran tenaga kerja bagi menjayakan projek itu bakal membawa limpahan ekonomi kepada pelbagai sektor perkhidmatan, yang boleh dimanfaatkan penduduk dan syarikat tempatan.
najib-rapid550
Bayangkan begini, Pembangunan yang dirancang PETRONAS di Pengerang ini adalah pada skala lebih besar daripada yang sudah dilaksanakan di Tangga Batu, Melaka; Kerteh, Terengganu atau Gebeng, Pahang dihimpunkan sekali.

RAPID dijangka siap pada 2016, akan lebih besar, moden, canggih, dan strategik dari Komplek Petrokimia di Pelabuhan Jurong Singapura.

Komplek Petrokimia di Jurong itu dibina pada awal tahun 70-an, dan kekal menjadi salah satu pendapatan teras negara tanpa hasil bumi itu.

Lebih 40 peratus pendapatan eksport perlabuhan Singapura adalah dari hasil minyak dan gas berasal dari industri yang dibangunkan oleh republik tersebut sejak 40 tahun lalu.

Ketika itu, Malaysia menumpukan sepenuh perhatian kepada mengurus dan menjual hasil bumi yang terdapat di perairan negara dengan mewujudkan PETRONAS pada 1974.

Kini, seiring dengan pembangunan negara, kerajaan perlu memikirkan pelaburan baru berimpak tinggi, seperti fasa kedua, selepas PETRONAS mampu bersaing di peringkat global sebagai pengeluar minyak utama dunia.

Kerajaan pimpinan Najib, ingin mengulangi, kecemerlangan ayahandanya, Tun Abdul Razak (pencetus idea PETRONAS) untuk membawa negara ke tahap yang lebih gemilang.

Mencipta pelaburan berskala besar dan peluang pekerjaan baru menjelang tahun 2020.
consortium-to-build-pengerang-lng-terminal
Untuk tujuan tersebut, fasa pertama, projek ratusan bilion ini dibangunkan oleh Dialog Group Bhd, adalah tempat simpanan minyak atau nama lengkapnya Terminal Tangki Laut Dalam Bebas.
ngauboonkeat 
Proses pembinaannya sedang giat dijalankan dan dijangka siap pada 2014 yang digambarkan secara mudah oleh Pengerusi Pengerang Independent Terminal Sdn Bhd, Ngau Boon Keat (gambar kiri) mereka sedang membina Singapura kedua di Pengerang.

"Jika mereka boleh membinanya, mengapa rakyat Malaysia tidak boleh?" ujar individu awal yang pernah bekerja dengan PETRONAS ketika awal penubuhannya dulu.

Menurut beliau, industri minyak dan gas merupakan pelaburan strategik yang akan  mewujudkan peluang perkerjaan dengan gaji lumayan yang sudah pasti akan menarik minat 'the best brain' ke Malaysia seperti 'the best brain' ini beramai-ramai ke Singapura pada tahun 70-an.

"Sekarang ini pun, ramai rakyat Malaysia yang bekerja di Dubai, Qatar ataupun Arab Saudi di mana terdapat pekerjaan dalam industri minyak dan gas yang memberikan pendapatan lumayan,"kata tokoh industri minyak dan gas yang cukup berpengalaman itu.

Betapa ruginya Malaysia, jika hanya menjual minyak sahaja tanpa mengambil kesempatan untuk mencipta pelaburan dan peluang pekerjaan bergaji lumayan di dalam industri ini.

Lihat saja deretan kapal-kapal yang menunggu giliran untuk masuk ke Pelabuhan Jurong itu, bukan puluhan, bahkan ratusan setiap masa sepanjang tahun.
157-6
Sebab itu dalam pertemuan dengan penduduk Pengerang Selasa lalu, Timbalan Perdana Menteri Tan Sri Muhyiddin Yassin  berkata keputusan kerajaan membina hub minyak dan gas di Pengerang adalah satu rahmat.

"Kebetulan tidak ada tempat lain yang lebih sesuai dan strategik dari Pengerang untuk Malaysia memulakan langkah menjadi pemain utama industri hab minyak dan gas di Asia Pasifik kecuali di Pengerang.

"Ia anugerah Allah SWT kepada rakyat Pengerang, Johor dan Malaysia," kata Muhyiddin.

Rahmat itu bagi penduduk Pengerang, ada yang jangka pendek dan panjang, jangka pendeknya, untuk proses pengambilan 22,000 hektar tanah yang ditebus semula oleh kerajaan.

Setiap kaki persegi tanah yang sah pemiliknya, ada yang dibayar sehingga RM8.30 sekaki persegi bergantung kepada lokaliti.
tanahpengerang
"Saya tahu ramai depan saja ini Orang Kaya Baru," gurau Muhyiddin, ketika berucap di hadapan kira-kira 5000 penduduk Pengerang di Dataran Sungai Rengit -tempat yang sama pembangkang buat himpunan Hijau bantah RAPID September lalu.

Ketika himpunan Hijau itu kehadiran 1500, dengan 80 peratusnya, kata sumber keselamatan, adalah orang luar.

Juak-juak pembangkang tidak ada isu untuk bangkitkan di Pengerang, mereka gunakan penyokong taksub untuk berkempen atas nama HIJAU iaitu takut projek tersebut menjejaskan alam sekitar.

"Mereka kena tipu... Komplek Petrokimia di Jurong Singapura itu dibuat ditengah-tengah bandar, pernah kita dengar soal pencemaran?" soal Menteri Besar Johor Datuk Ghani Othman ketika berucap bersama TPM di Sungai Rengit.

Ada sebab mengapa Pengerang dipilih untuk projek berskala besar ini. Selain kedudukan yang strategik iaitu laluan laut paling sibuk di Selat Melaka.
pengerang_map2
Perairan di Pengerang juga antara yang paling dalam, 24 meter, (tidak ada pelabuhan lain di Malaysia sedalam itu) membolehkan ratusan kapal berlabuh hanya pada jarak 2 kilometer dari dataran.

Di Jurong, kedudukannya 8 kilometer dari daratan dengan kedalaman 18 meter.

Kedalaman perairan dan jarak dengan dataran adalah penting ketika bercakap tentang pembinaan Terminal Tangki Laut Dalam Bebas bagi industri simpanan minyak mentah.

Lebih dalam perairan dan lebih dekat jarak dengan dataran adalah lebih strategik ketika proses pengisian minyak dan gas ke kapal-kapal yang berlabuh.

"Pengerang mempunyai ciri-ciri semula jadi sebagai pelabuhan terlindung dengan kemudahan jeti sepanjang 1.9 kilometer dengan kedalaman 24 meter yang berupaya menampung Very Large Crude Carriers (VLCCs) atau Ultra Large Crude Carrierss (ULCCSs).

"Apabila siap sepenuhnya pada 2014, kawasan itu akan berubah wajah seperti Perlabuhan Rotterdam di Belanda, sekaligus mampu beroperasi sebagai Rotterdam Asia,"kata Ngau Boon Keat.-21/12/2012

Siri pertama dari lima siri berhubung pembangunan berkepentingan nasional di Pengerang. Wartawan Helme Hanafi ke sana pada 16 hingga 18 Disember bagi mengumpul maklumat mengenai projek tersebut yang akan disiarkan setiap minggu oleh Agendadaily. Siri kedua akan menjawab segala tohmahan pembangkang mengenai aspek kesihatan, keselamatan, sekuriti dan alam sekitar (HSSE).

Dr Shafie Abu Bakar

Posted by Unknown | Posted on 11:01 PTG

Dr Shafie Abu Bakar


Membuka Dan Menutup Pertandingan Bola Sepak Remaja Dun Bangi 2012

Posted: 23 Dec 2012 03:32 PM PST

Direct Free Kick

Posted by Unknown | Posted on 1:16 PTG

Direct Free Kick


Bertemu rakyat pagi tadi di Bandar Baru Selayang.

Posted: 23 Dec 2012 12:39 AM PST

Pagi tadi di program mesra rakyat sempena majlis penyerahan sijil siap kerja projek CERIA (mengecat bangunan, baiki bumbung, membaiki longkang dan mengganti railing tangga) utk 7 pangsapuri di Bandar Baru Selayang. Majlis di Pangsapuri Dahlia.

Posted: 23 Dec 2012 12:35 AM PST

Pagi tadi di program mesra rakyat sempena majlis penyerahan sijil siap kerja projek CERIA (mengecat bangunan, baiki bumbung, membaiki longkang dan mengganti railing tangga) utk 7 pangsapuri di Bandar Baru Selayang. Majlis di Pangsapuri Dahlia.

Posted: 23 Dec 2012 12:30 AM PST

Sent from my Nokia phone

Pagi tadi di program mesra rakyat sempena majlis penyerahan sijil siap kerja projek CERIA (mengecat bangunan, baiki bumbung, membaiki longkang dan mengganti railing tangga) utk 7 pangsapuri di Bandar Baru Selayang. Majlis di Pangsapuri Dahlia.

Posted: 23 Dec 2012 12:26 AM PST

Sent from my Nokia phone

Pagi tadi di program mesra rakyat sempena majlis penyerahan sijil siap kerja projek CERIA (mengecat bangunan, baiki bumbung, membaiki longkang dan mengganti railing tangga) utk 7 pangsapuri di Bandar Baru Selayang. Majlis di Pangsapuri Dahlia.

Posted: 23 Dec 2012 12:16 AM PST

Pagi tadi di program mesra rakyat sempena majlis penyerahan sijil siap kerja projek CERIA (mengecat bangunan, baiki bumbung, membaiki longkang dan mengganti railing tangga) utk 7 pangsapuri di Bandar Baru Selayang. Majlis di Pangsapuri Dahlia.

Posted: 23 Dec 2012 12:15 AM PST

Pagi tadi di program mesra rakyat sempena majlis penyerahan sijil siap kerja projek CERIA (mengecat bangunan, baiki bumbung, membaiki longkang dan mengganti railing tangga) utk 7 pangsapuri di Bandar Baru Selayang. Majlis di Pangsapuri Dahlia.

Posted: 23 Dec 2012 12:12 AM PST

Pagi ini di program mesra rakyat sempena majlis penyerahan sijil siap kerja projek CERIA (mengecat bangunan, baiki bumbung, membaiki longkang dan mengganti railing tangga) utk 7 pangsapuri di Bandar Baru Selayang. Majlis di Pangsapuri Dahlia.

Posted: 22 Dec 2012 05:53 PM PST

Comments for Wee Choo Keong

Posted by Unknown | Posted on 1:12 PTG

Comments for Wee Choo Keong


Comment on DCA failed to withdraw the AOC of FAX / AirAsia X in 2007 (Part 1) by Anonymous

Posted: 23 Dec 2012 07:57 AM PST

Don’t mind if I digress from the topic a bit
Read about QPR ‘Arry Redknapp complaining about his players being overpaid & not contributing enough to their already fantastic season
Guess Tony F’ s negotiating skill falters in front of the mat sallehs but still effective for the gullible Malaysia leaders who just love to be lavished praised & fall suckers to anyone able to pull off a snooty British accent

Comment on DCA failed to withdraw the AOC of FAX / AirAsia X in 2007 (Part 1) by Hisham

Posted: 23 Dec 2012 07:33 AM PST

The Fokker Services Pte Ltd’s report had clearly shown that Fly Asian Express Sdn Bhd was not a responsible air operator. How could a company cannibalized a plane for spare part and o ut of 12 aircraft 6 were found to be un-airworthy.How could DCA turned a blind eyes on such facts and allow FAX to keep the AOC and then used it under the name AAX?

More glaring was that how could the then Minister of Transport allow the RAS that was awarded to AirAsia and then subcontracted to FAX?

It is becoming a joke! Where is the credibility of DCA now?

Now Everyone Can Laugh Out Loud! Another good Christmas present for the pariah.

Comment on Australian Court fined AirAsia A$200,000 for misleading advertisements by Anonymous

Posted: 23 Dec 2012 04:47 AM PST

Just like your masters, you willfully, omitted to include the taxes and other charges.

Comment on Australian Court fined AirAsia A$200,000 for misleading advertisements by Anonymous

Posted: 23 Dec 2012 04:44 AM PST

@Adam,

I guess it is above you to comprehend analogies and parallels, ethics, honesty and sincerity.

Comment on AirAsia’s X’mas Big Sale! by KITOL.COM

Posted: 23 Dec 2012 03:16 AM PST

I believe you may get your refund in full. You just have to:

1. Call AirAsia and speak to customer service personnel (RM2.75 per min & normal telco charges apply. Minimum waiting time is 12 minutes. Maximum is at your convenience).

2. Visit airasia.com and go to refund procedure.

3. Tweet TF and ask him how..

Comment on AirAsia’s X’mas Big Sale! by Parameswara

Posted: 23 Dec 2012 01:30 AM PST

Now that the offers have been revided to valid till 31 March 2013, what about those customers who bought tickets for travel after 31/3/2013? Do they get full refunds?

Championing an issue is good, but complete the loop please.

Since the Ministry has intervened, now is the time to get the above also addressed.

If no one is strict about this, then it means AA still has room to take customers for a ride (even if it does not operate flights).

Comment on AirAsia’s X’mas Big Sale! by Subra

Posted: 22 Dec 2012 09:21 PM PST

Now I Will Never Fly Dangerously Operated Air Asia

Spot on. I never flown AirAsia after I read the pariah said that “If you price the air ticket low enough, Malaysians are prepared to risk their life”. This is his mentality and business model. Therefore, Malaysians must be careful when dealing with the pariah. No wonder AAX had to give up all European flights because the civil aviation authorities there are very strict and the pariah knew that as a matter of time his outfits will be koyak there.

At last there was no AA’s advertisement for the past one week in the Star. Thank God for that.

Comment on AirAsia’s X’mas Big Sale! by Now I Will Never Fly Dangerously Operated Air Asia

Posted: 22 Dec 2012 07:14 PM PST

You are most definitely spot on bro Adam. The subject AOC is on Malaysia Air Asia only and not AAX. It shows that Air Asia (the group) knows how to operate an airline in compliance with the foreign regulatory bodies albeit misleading adverts, knowing very well that any operational shortcomings like what AirAsia Malaysia is practising will get an immediate suspension.

So why are they doing it in Malaysia at the expense of safety to the passengers? Because they are GREEDY, ARROGANT and they think they are so great and could hold the government by the balls (pak lah oh pak lah!! you gave an inch to the guy who was never satisfied with even a yard).

So Adam or whoever you are, go on idolising this pirate of the modern era and be part of the party. The end is inevitable..a matter of time!

SUARA PERAK

Posted by Unknown | Posted on 11:38 PG

SUARA PERAK


TMP Mungkir Janji Sekolah Tamil

Posted: 22 Dec 2012 08:25 PM PST

My journey - Wong Hon Wai 黃漢偉

Posted by Unknown | Posted on 11:26 PG

My journey - Wong Hon Wai 黃漢偉


金蛇納福文化廟會 大年初七邀您全家共遊

Posted: 22 Dec 2012 07:11 PM PST

金蛇納福文化廟會 大年初七邀您全家共遊

  • 黃漢偉(右五)聯合林宗逸(右四)、鄭麗鳳(左七)及眾工委會成員呼吁來自國內外的遊客踴躍參與一年一度的新春廟會。
(檳城21日訊)已連續舉辦多年的州級新春文化廟會年度重點活動又來了,並將於明年2月16日(週六)在喬治市古蹟區內盛大舉行,為配合農曆癸巳蛇年,主辦單位也通過蛇展及《白蛇傳奇》的古中國場景搬到舞台,增進公眾對於蛇年的認識。

明年度的新春廟會主題為《金蛇納福》癸巳年新春文化廟會2013,由檳州政府及檳州各姓氏宗祠聯合委員會聯合主催,檳州各姓氏青年團聯合委員會主辦,時間是農曆新年正月初七(人日),下午3時至午夜12時,入場免費。

促進各族團結
 
檳州藝術委員會主席黃漢偉聯合檳州各姓氏宗聯委、青聯委及新春廟會工委會成員召開記者會時指出,近年來的新春廟會皆選擇在喬治市世界文化遺產城舉行,明年也不例外,最主要是提倡及鼓勵新生代,認識非物質文化遺產及傳承文化。

他認為,與其說舉辦大型廟會是推廣檳州的旅遊業,倒不如說是促進檳城各民族團結意識,及推廣華族傳統文化更為貼切。

"選擇在古蹟區舉辦廟會,主要是突出古蹟的建築物,讓更多的年輕人在出席廟會的同時,可以更深入了解古蹟區的人與物文化,此外,在古蹟區中也能尋找到有形及無形的民間藝術,這些都是檳城獨有的傳統文化。"

黃漢偉說,主辦單位預算到來遊覽廟會的人次可達到10萬人,對象包括國內外的遊客及本地的各階層人士,至於策劃及參與的團體,獲得逾80個宗祠家廟、會館、社團及文化藝術等團體加入,志願人士更多達400人左右。

他說,廟會進行的地點涵蓋整個古蹟核心區及緩衝區,地點包括古跡街區、大銅仔街、亞貴街、四方巷、牛干冬、本頭公巷、打石街、椰腳街、南陽堂葉氏宗祠、龍山堂邱公司、謝氏福侯公公司、林氏九龍堂、寶福社、潮州會館、檳城青年中心、回教博物館、慕韓別墅、孫中山基地等。
若有任何問題,可以通過新春廟會的面子書http://www.facebook.com/penangcny,或是部落格http://penangclan.blogspot.com/及電郵penangcny2013@gmail.com了解更多詳情。 

白蛇傳奇登上舞台

工委會主席鄭麗鳳說,雖然每年舉辦的新春廟會皆大同小異,但是今年在各中華傳統文化方面,以更深入及細微的方式呈獻。
她說,幾乎每一項節目大綱都是新春廟會的賣點,因此出席者必須逛完整個古蹟區,才能夠更深入地了解廟會帶來的各項意義。
"若要說特別的是明年是蛇年,因此工委會特別通過蛇廟舉辦蛇展,包括會展出一條金黃色的巨蟒,而《白蛇傳奇》家喻戶曉的故事,也會搬到舞台呈獻,讓出席者對於蛇有更深的了解。"
她說,此廟會也會通過上海風的方式呈獻,讓出席者穿梭在古蹟區時,能夠感受到老上海的氣氛。
出席者包括檳州各姓氏宗聯委主席林宗逸、工委會秘書洪東凱等。

《金蛇納福》癸巳年新春文化廟會2013 節目大綱
  • 姓氏館:姓氏館將會進一步加強呈現方式,同時增設更多互動項目,提昇各方面對姓氏的認識。 
  • 傳統老行業:以非物質文化遺產為出發點,呈現有別於過往的老行業形態, 至少14項曾經和未曾參加新春廟會的老行業業者加入,同時在會場設立互動區,讓民眾與業者交流,包括現場問答。 
  • 華人傳統春節:華人傳統春節將呈現春節氣氛的場景,同時會有製作春節食品環節。 
  • 六藝展覽:書法、中國畫、茶藝、象棋、古物等。 
  • 武術表演:高樁舞獅表演、百人氣功/扇/劍/拳。 
  • 籍貫區:名人---各籍貫名人歷史、落腳地、發跡行業。特色食品---用處(節慶或日常食品、食譜、現場示範製作過 程)。 劇曲---服飾(解說服飾的特點)、用具(解說兵器和用具的特色)、樂器(樂器解說)。籍貫民俗、習俗、文化、文物展、佳餚展。歷史建築物 孫中 山基地---孫中山資料展。慕韓別墅---孫中山百年紀念圖片展。 
  • 蛇展:蛇廟的蛇園受邀參加並展出多數無毒的蛇類,包括一條金黃色的緬甸蟒,讓公眾觸摸為自己帶來好運。 
  • 空中大團拜:由業餘無線電操作員聯辦的空中大團拜,讓新春廟會的訊息傳播到世界各地,與全球的業餘無線電操作員交流。觀眾獲得機會嘗試使用無線電裝備,增進對業餘無線電的認識。代號:9M4CNY 
  • 魂縈舊夢:一甲子 喬治市老街將重新出現。 
  • 民間故事之白蛇傳奇:《白蛇傳》是家喻戶曉的傳奇故事,把古代中國和白蛇傳的場景呈現在遊客眼前。 
  • 小手藝展:呈現中國傳統手工藝如中國結、版畫、剪紙、面譜等。




  • 鄉音童謠:用新方式呈獻及尋回大家已經忘記的方言童謠。

阿依淡巴剎雙料冠 : 奪得檳島模範巴剎及最清潔公廁

Posted: 22 Dec 2012 07:02 PM PST

黃漢偉12市議員訪巴剎 逾3千圍裙送小販

  • 王耶宗(右二起)及黃漢偉免費派發圍裙及衛生帽子予販商。左起為拉西、柏蘭安南,右一為莫哈末沙比里。
(檳城14日訊)阿依淡區州議員黃漢偉週五連同12名檳島市議員拜訪阿依淡巴剎,派發圍裙及衛生帽子予販商,成功俘虜販商們的歡心。

檳島市政局公共衛生與執照小組交替主席王耶宗指出,市局公共衛生與執照小組共撥出4萬5000令吉,以購買3731條圍裙及衛生帽子予當局所管轄的所有小販及各區巴剎小販。
 
他說,他們會前往檳島24個小販中心、23座巴剎、45個臨時小販中心及14個固定式商攤小販派發圍裙,估計派發4616條圍裙及衛生帽。z另外,王耶宗 說,經過公共衛生官員的評估後,阿依淡巴剎早前成功擊敗檳島23座巴剎,榮登模範巴剎。他透露,進入最終5強的巴剎為阿依淡巴剎、峇都蘭樟巴剎、丹絨武雅 巴剎、七條路巴剎及峇央峇魯巴剎。
 

"公共衛生官員是以9個環節進行評估,即銷售管理、多樣化、獨特性、清潔、攤位創意、安全性、聲譽、能力差異者友善環境及到訪者反應。"
"為配合州政府所推廣的"綠意檳城"計劃,我們計劃於明年,在當局管轄的小販及巴剎回收食物廢料。"
阿依淡巴剎雙料冠
黃漢偉指出,阿依淡巴剎在換上黃色的新招牌後,風水相當"旺",在短短一年內成功奪得檳島模範巴剎及最清潔公廁,榮獲雙料冠軍。

他說,阿依淡巴剎在去年共耗資100萬令吉進行提升工程。當局也將舊招牌拆下,換上四語招牌,並以"阿依淡菜市場"命名,讓國外的遊客也能明白。

他指出,此巴剎的廁所在早前也被譽為"檳島最清潔公廁",成功擊敗檳島56個公共廁所,讓他也感到光榮。

他說,州政府在未來會繼續與販商合作,改善巴剎設備與形象。

他透露,他在兩週前巡視該區時,發現阿依淡巴剎旁的32個攤格面對屋頂漏水問題。因此,他也從撥出7萬6000令吉,協助販商更新攤格屋頂。出席者包括檳島市議員柏蘭安南、拉西及莫哈末沙比里。

困扰15年获州政府协助 大同学校缺30万购地

Posted: 22 Dec 2012 06:48 PM PST

As reported in Kwong Wah Yit Poh
困扰15年获州政府协助 大同学校缺30万购地
浮罗文丁大同学校旁边拥有一片占地1万平方尺荒芜土地。

浮罗文丁大同学校旁边拥有一片占地1万平方尺荒芜土地。

槟岛西南区17日讯)槟州行政议员黄汉伟表示,困扰浮罗文丁大同学校15年的校地问题,在州政府的协助下终有明朗解决方法,目前该校仅缺30万令吉购买校地,希望热爱华教人士鼎力支持。

他 说,大同学校校地拥有权属于发展商,为了长远计划,董事部在15年前已开始做出多番努力,不过仍无法有个结果,如今在州政府协助下,发展商愿意以低于市价 的售价即70万令吉售卖土地给董事部,这包括原本占地2万6000平方尺的校地及旁边荒芜的1万平方尺土地。不过交易期限只有1年。



他指出,发展商限定董事部必须在截至2013年12月31日之前,完成买卖土地的交易,董事部只有一年时间筹募70万令吉。他周一上午与槟州议长拿督阿都哈林前往巡视浮罗文丁大同学校审核华校拨款后,如是表示。

董事部仅有一年时间筹款

也是槟州华教事务委员会委员的黄汉伟表示,目前董事部已经筹到40万令吉购地费,尚缺30万令吉,有兴趣捐款的热心人士及商家,可以联络他或者董事部。


As reported in Guangmin Daily

浮羅大同小學缺30萬購地 董事部冀明年籌足

  • 黃漢偉(右四)移交發展商委託的支票予趙惠坤,左起美湖社委會主席梁健昌、校長尤玫春、董事藍得興、阿都哈林、董事張今誠、董事溫華源。
















(檳島西南區17日訊)浮羅文丁大同小學欲籌募70萬令吉購買校地有了新進展,目前董事部已成功籌得40萬令吉,尚缺30萬令吉,所以希望能在未來的一年內完成籌款目標。
檳州華教事務委員會成員兼行政議員黃漢偉週一早上巡視該校時說,今年1月他與州議長拿督阿都哈林巡視大同小學了解面對土地擁有權的問題後,就著手與擁有土地的發展商展開會談。
"會談取得不俗的成效,發展商答應以低於市價的40萬令吉售賣原有的2萬6000平方呎校地,隨後也允諾以30萬令吉出售校地旁的約1萬平方呎地段予董事部。"

他指出,為了該校的長遠發展規劃,董事部擁有校地的主權非常的重要,所以避免往後衍生更多不必要的麻煩,州華教事務委員會儘快處理懸而未解15年的校地問題,而該發展商也願意做出讓步。
冀華社鼎力支持
黃漢偉披露,大同董事部成立購買校地委員會後,目前已籌得40萬令吉,尚缺30萬令吉,可謂萬事俱備,只欠東風,因此冀望華社大眾給予鼎力支持,讓籌款目 標早日完成。在會上,黃漢偉也帶來了5000令吉的支票移交給董事部,這個支票是由在浮羅進行發展計劃的發展商履行社會責任委託他移交。
"我們會通過不同的管道來協助大同小學,同時也呼籲商家及社會大眾支持大同的籌款活動。"他也說,大同小學在2012年從州政府的制度化撥款中得到1萬3000令吉,主要是購買電腦器材及複印機,而2013年則會申請17萬令吉,以提升校舍及維修圍牆。
2小學沒申請撥款

阿都哈林說,浮羅有14間華小及宗教學校,不過公巴的養正小學及浮羅市區的聖喬治小學並沒有申請2013年度的州政府制度化撥款。
"可能這兩所學校都面對搬遷的問題,因此沒有申請制度化撥款來提升學校的設施。"
他披露,已經巡視完所有申請撥款的學校,緊接下來會呈上報告予州政府,至於申請款額能否如數獲得必須胥視各校的情況而定。
浮羅6華小學生少

詢及浮羅多區學校面對學生來源不足的問題,黃漢偉披露,浮羅8間華小中,有6間學生的人數少於100位,不過隨著州政府已陸續批准中廉價屋的計劃,希望增加浮羅的人口。
"文丁的80個廉價單位已經取得入伙準證,新路頭也會興建200個單位,而在甘榜特朗也批准了中廉價房屋計劃。"
他也希望各校的董事部配合這些發展計劃,採取積極的行動來吸引更多的學生,另一方面也要求縣教育局通過政策改變,讓學生只在最靠近住家的華小就讀,以保護這些微型華小。
"家長也應當合作,不要舍近取遠,因為華小的存亡,在於華社是否願意配合。"
餘款須明年杪繳清

大同小學董事長趙惠坤指出,董事部已經繳付了10%的頭期給發展商,同時也簽署了購買校地合約,根據條件剩餘的款額必須在明年12月31日前完全繳清。
"所以我們決定在明年3月3日在韓江舉辦一場義賣會,目標是籌募15萬令吉,希望大眾能給予支持。"

他說,鑒於中元聯合會規定購買校地不能通過該會的街區籌款,因此董事部已決定放棄向中元會尋求協助,而將會通過不同的管道來籌款。

DUN BUKIT PAYONG

Posted by Unknown | Posted on 7:37 PG

DUN BUKIT PAYONG


Waja anjur badminton

Posted: 22 Dec 2012 09:13 AM PST


Satu kejohanan badminton Tertutup Bukit Payong telah diadakan pada hari Jumaat lepas bertempat di DS Sport Center Wakaf Mempelam Kuala Terengganu.

Kejohanan anjuran Jabatan Pembangunan Remaja (WAJA) Dewan Undangan Negeri (DUN) Bukit Payong itu bertujuan untuk mengeratkan hubungan sesama ahli Dewan Pemuda PAS Kawasan Marang dan sebagai salah satu cara bagi mengekalkan kesihatan diri.

Menurut penganjur kejohanan yang mahu dikenali sebagai Mat Cah, sebanyak 16 pasukan telah mengambil bahagian yang melibatkan 32 pemain dari seluruh DUN Bukit Payong.

Kejohanan yang bermula jam 9.00 pagi itu berakhir pada jam 12.30 tengahari hari yang sama telah dirasmikan oleh Ketua Penerangan Dewan Pemuda PAS Kawasan Marang Ustaz Zakaria Ismail menggantikan YB Ustaz Mohd Nor Hamzah yang tidak dapat hadir.

Ustaz Zakaria dalam ucapan perasmiannya telah memberikan galakan agar penganjuran seperti ini diperbanyakkan lagi supaya dapat tarikan kepada anak-anak muda untuk bersama bergiat dengan Dewan Pemuda PAS di kawasan masing-masing.
 
 

Pasangan bergu Hakim dan Mazli dari Kampung Atas Tol telah keluar sebagai juara apabila berjaya menewaskan lawan mereka di peringkat akhir iaitu pasangan bergu Aizuddin dan Afifi.

Anwar Ibrahim

Posted by Unknown | Posted on 7:36 PG

Anwar Ibrahim


DANGER AHEAD: All eyes on ‘kamikaze’ Dr M amid talk of racial clashes & Najib QUITTING

Posted: 22 Dec 2012 10:58 AM PST

Malaysia Chronicle

Dangerous times are ahead for Malaysia as its ruling party UMNO desperately twists and turns to redeem itself ahead of a general election that some believe will be won by the Opposition and others, that it may never even take place.

Political sources tell Malaysia Chronicle that UMNO divisions in three states – Johor, Terengganu and Perak – have already begun the ball rolling to get scandal-plagued Najib Razak to step down both as Prime Minister and UMNO president.

The latest tell-tale signs that infighting is reaching a head are the rumors of racial riots spread by several pro-UMNO bloggers.

Killing two birds with one stone

Coming eerily hot on the heels of warnings issued by UMNO-linked leaders such as Ibrahim Ali and Shahrizat Jalil, the rumors fueled fear of a reprisal of the May 13, 1969 racial riots that left thousands injured and hundreds dead.

During the 1969 mayhem, Malay youths were egged on by UMNO leaders to attack the ethnic Chinese community in a ‘kill two birds with one stone’ stratagem.

The first and primary goal was to replace first prime minister Tunku Abdul Rahman with Abdul Razak Hussein, who ironically is Najib’s dad. The second was to allow the UMNO leaders to grab complete political and economic dominance by accusing the Chinese of bullying the Malays and robbing them of their ‘birth rights’.

With the UMNO-led BN coalition now on the ropes following a torrent of corruption scandals that include sex and murder, there is fear that UMNO power brokers might again conspire to defend their grip on the federal government by making Najib and his controversial wife Rosmah Mansor the scapegoats.

These sinister ‘warlords’ would then create chaotic conditions that would allow Deputy Prime Minister Muhyiddin Yassin to delay the country’s  13th general election and perhaps even impose martial law until the BN, which has ruled Malaysia since 1957, was again sure of winning.

Three scenarios

That would be the worst of three possible scenarios as it would take Malaysia into no-man’s land. The country, the second-most modern in Southeast Asia after Singapore, would join the ranks of the turbulent African nations, where power-grabs, coup d’etats and militia rule are common. Fortunately, this is the least likely scenario.

Chances are higher that former prime minister Mahathir Mohamad, the main puppet master in UMNO, will throw his weight behind Muhyiddin, effect a leadership change by ‘forcing’ Najib to quit, and then shepherding UMNO into elections banking on Muhyiddin’s pro-Malay battle cry to pull in the votes.

This way, Mahathir avoids the notoriety and responsibility of bloody riots as well as flushing the country and his family’s billion-dollar investments and business interests down the drain.

The third scenario is that Mahathir might decide to do nothing after all. While he has given Muhyiddin’s camp the tacit green light to do the best they can to upset Najib, he has not given the final OK. If after their best shots and Mahathir feels that an 11th hour switch would still be the political suicide that many have warned of, he may agree to let Najib lead UMNO-BN into GE13 and hope for the best.

Stirring up clashes using the Underworld

“Mahathir is a kamikaze fighter. He doesn’t need emergency laws or any law if he wants to do something. Look at how he dissolved the old UMNO and re-created UMNO Baru, look at how he threw Anwar Ibrahim into jail, declared all-out war on Abdullah Badawi,” a veteran political observer told Malaysia Chronicle.

“But the option of delaying GE13 and imposing martial law is out. The UMNO warlords know if they do that, they will really end up with nothing but jail and infamy. It is better to take a chance at the ballot boxes. After all, they have already done so much gerrymandering and they have so much wealth overseas, they might as well try their luck in the courts if the new regime prosecutes them for plundering.”

“There’s no doubt Mahathir is trying to change the PM to boost the morale in UMNO before going straight into GE13. He has always been the biggest gambler of them all. He is willing to put all his chips on winning big with Muhyiddin’s pro-Malay image. To do that, they will stir up Malay sentiments. So far, there has only been rhetoric. Now we are hearing talk of racial clashes. It is therefore possible that what happens next will be actual incidents. The grapevine goes that they may stir up small incidents here and there to rally the Malays together and they could do this with the help of UMNO hot-heads and the Chinese and Indian underworld.”

Dilemma for UMNO

All eyes are now on what new muck Deepakr Jaikishan, a former close friend of Rosmah’s, and Musa Hassan, the ex-Inspector General of Police, will rake up next. Both men are heavily suspected of being the hired ‘assassins’ of the Muhyiddin-Mahathir camp. They have already aimed very heavy body blows at Najib and Rosmah.

Deepak has minced no words accusing the Najibs of receiving “millions” for pushing through a military deal to benefit a political ally, the Selangor UMNO women’s chief. More damagingly, Deepak shocked the nation when he revealed that it was also Rosmah and Najib who sought his help to overturn an incriminating statutory declaration linking them to the controversial Altantuya Shaariibuu murder and Scorpenes corruption cases.

Waiting at the net, Musa Hassan hit bulls-eye by revealing that Najib’s cousin – Home Minister Hishammuddin Hussein – “interfered” with police work, thereby influencing the outcome of investigations.

To UMNO watchers, the Deepak-Musa exposures are the last straw. It is like Najib’s rivals in UMNO are asking him, " Are you still adamant to stay in power with all these exposés? Are you asking for more?"

“It is not so back-stabbing as it may seem to you outsiders. UMNO leaders are in a real dilemma. Yes, they are squabbling about who should be allowed to contest in GE13, they are also not happy with Najib’s ‘winnable’ list but he is willing to compromise too. No doubt, some of his enemies are jumping on the bandwagon to get rid of him before the elections because you can’t really tell how voters will react. Lastly, Najib himself is so tainted that he is the most un-winnable one to lead BN into GE13. This is why there are so many in UMNO pushing to replace him with Muhyiddin. To them, UMNO simply cannot afford to fall with Najib,” another party watcher told Malaysia Chronicle.

Najib likely to step down before GE13

So far, there has only been a deafening silence from Najib and Rosmah. As the sitting PM, Najib has at his command a wide array of powers. There is some talk his advisers are busy ‘planning’ a fight-back but given Najib’s indecisive temperament, the possibility of him laying a trap that will result in the arrests of his political rivals is close to zero.

Despite being the eldest son of a revered former UMNO president, or having been the Defense Minister, or having control of the police via his cousin Hishammuddin, Najib simply has not succeeded in stamping his control over the government machinery and its institutions.Both he and his wife are unpopular due to their scandals and spendthrift lifestyles and in the event of an internal tussle with Mahathir and Muhyiddin, chances are they will lose.

Feistier than her husband, Rosmah has allegedly threatened to get even by revealing their enemies’ equally dark and horrific secrets.This is a development that if it unfolds will surely be the final nail in UMNO’s coffin. As the saying goes, Hell hath no fury like a woman scorned!

But at the end of the day, who has more money and is willing to spend to manipulate the outcome, will win the day at UMNO. That person is of course Mahathir, who has been accused of having a US$44 billion fortune stashed all around the world.

At this point in time, the situation in UMNO is very much in flux and from all accounts, no final decision has been made yet by Mahathir. But to UMNO bookmakers, the odds are Najib will have to step down within the next few weeks to pave the way for GE13, which in turn is expected to be held in the next 30 to 60 days.

YB BN

YB PAS

YB PKR

YB DAP