Nuffnang

N50 Dun Sri Muda

Posted by Tanpa Nama | Posted on 1:36 PG

N50 Dun Sri Muda


DYMM Sultan Selangor Mengingatkan Jemaah Haji Jaga Nama Baik Negeri.

Posted: 26 Aug 2013 12:34 AM PDT


SHAH ALAM 25 OGOS: DYMM Sultan Selangor, Sultan Sharafuddin Idris Shah mengingatkan rakyat negeri ini yang bakal mengerjakan ibadah haji tahun ini supaya menjaga nama baik negeri.Baginda bertitah, mereka yang akan menjalankan ibadah Rukun Islam kelima itu harus menumpukan niat untuk beribadah, bukan tujuan lain."Ikutlah segala peraturan dan undang-undang yang ditetapkan oleh kerajaan Arab Saudi di musim haji supaya segala urusan dapat dipermudah dan berjalan lancar," titah baginda.
Baginda bertitah demikian pada Majlis Penyempurnaan Kursus Perdana Haji Musim Haji Tahun 1434H/2013M di Masjid Sultan Salahuddin Abdul Aziz Shah, semalam.
Hadir mengiringi, kerabat Diraja Selangor, Menteri Besar, Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim; Exco Hal Ehwal Islam, Sallehin Mukhyi; Setiausaha Kerajaan Negeri, Datuk Mohamed Khusrin Munawi dan Pengarah Lembaga Tabung Haji (LTH) Selangor, Md Ridza Md Zain.
Turut sama Ahli Parlimen dan Ahli Dewan Undangan Negeri (Adun) Selangor.
Seramai 3,600 jemaah musim ini dari Selangor termasuk dua yang dikurniakan baginda iaitu Abdullah Apandi Ngalimin, 58 dan Baharun Mohd Noh, 71 manakala 14 lagi tajaan Tabung Bantuan Menunaikan Haji Waris, Kerabat dan Datuk-Datuk Diraja Selangor 1434H/2013M.
Sambil merakam ucapan tahniah kepada bakal haji yang terpilih, baginda bertitah, bakal haji diingatkan supaya tidak mengadakan tunjuk perasaan atau demonstrasi semasa di Mekah dan Madinah.
"Beta tidak berkenan rakyat negeri Selangor yang pergi menunaikan haji atau umrah ke tanah suci Mekah dan Madinah mengadakan tunjuk perasaan atau demonstrasi," katanya.
- FZL

selangorku

Pelbagai Pihak Tidak Bersetuju Dengan TPPA

Posted: 26 Aug 2013 12:27 AM PDT

Tun Dr Mahathir Mohamad mencurigai Perjanjian Perkongsian Trans-Pasifik (TPPA) yang sedang dirundingi oleh Putrajaya ketika ini, mendesak kerajaan supaya didedahkan semua butiran mengenai perbincangan itu.
Bekas Perdana Menteri paling lama berkhidmat itu mengulangi pendirian perjanjian itu lebih merugikan daripada memberikan keuntungan.
"Perbincangan pun tidak diberitahu dan dibuat secara tersorok daripada orang ramai, dirahsiakan.
"Ini mesti ada perkara yang tidak diingini diketahui umum. Tetapi apa yang saya lihat, ia lebih rugi daripada untung," kata Dr Mahathir dalam ucapannya pagi ini pada persidangan meja bulat TPPA anjuran Majlis Tindakan Ekonomi Melayu (MTEM) di Kuala Lumpur.
Dr Mahathir menegaskan TPPA adalah bertujuan menindas negara yang terbabit dalam perjanjian, dengan matlamatnya adalah untuk mengawal.
"Negara dalam TPPA masing-masing dikehendaki tidak cakap pasal perjanjian ini untuk empat tahun.
"Ini bermakna tidak ada perjanjian bebas, ini adalah perjanjian mengawal," katanya.
Beliau turut mengingatkan Putrajaya untuk tidap terperangkap dengan bentuk penjajahan baru menerusi TPPA yang disifatkannya sebagai 'penjajahan ekonomi'.
"Kuasa ekonomi pun boleh diguna untuk menguasai, pelbagai usaha barat cuba lakukan.
"Pada mulanya mereka perkenalkan pelbagai jenis perjanjian, membuka pasaran dalam negara yang telah capai kemerdekaan," kata Dr Mahathir mengenai usaha barat terutama Amerika Syarikat dalam usaha menjajah atas nama globalisasi.
Sementara itu, Dr Mahathir menggesa kerajaan supaya membentangkan analisis kos untung rugi mengenai TPPA kepada umum supaya penilaian mengenai kelebihan dan keburukan perjanjian itu.
"Kerajaan mesti dedahkan kos analisis untung rugi ini secara terbuka supaya dapat dinilai.
"Selain itu, perbincangan penuh secara terbuka perlu dilakukan dengan pihak berkaitan," katanya.
Malah, Dr Mahathir mengulangi secara tegas supaya kerajaan serta-merta menghentikan daripada terus menandatangani perjanjian TPPA.
"Secara tidak langsung apa yang saya katakan tadi, saya menggesa kerajaan supaya menghentikan daripada menandatangani perjanjian TPPA ini," katanya.
Kementerian Perdagangan Antarabangsa Dan Industri (MITI) awal bulan ini mengadakan satu rumah terbuka bagi membincangkan mengenai TPPA dengan kumpulan perniagaan dan pihak berkaitan, bagaimanapun enggan mendedahkan butirannya atas alasan 'kerahsiaan'.
TPPA adalah inisiatif untuk membentuk satu kawasan perdagangan bebas (FTA) di kalangan 12 negara yang berjumlah 800 juta penduduk dan gabungan Keluaran Dalam Negara Kasar (KDNK).
Malaysia menyertai TPPA sebagai anggota perunding penuh pada pusingan ke-3 yang diadakan di Brunei Darulssalam pada Oktober 2010 lalu, serta terbaru adalah di semasa pusingan ke-18 baru-baru ini di Kota Kinabalu.
Kontroversi TPPA mendapat perhatian banyak pihak antaranya kumpulan sivil, pertubuhan bukan kerajaan dan juga parti Pakatan Rakyat (PR), hingga menyaksikan Putrajaya terpaksa membentuk Jawatankuasa Khas Pilihan Parlimen (PSC) melibatkan keanggotan dwi partisan bagi membolehkan pembangkang mendapat penjelasan berhubung perjanjian berkenaan.
PR turut membangkitkan persoalan terhadap beberapa isu dalam TPPA yang memungkinkan akan memberikan kesan negatif kepada Malaysia memandangkan perjanjian itu tidak boleh diumumkan kepada orang ramai.- 26 Ogos, 2013.

malaysianinsider

Hari Belia Selangor Meneliti Mesej Anak Muda

Posted: 26 Aug 2013 12:06 AM PDT

SHAH ALAM 25 OGOS: Sambutan Hari Belia Antarabangsa peringkat Selangor yang berlangsung di Dataran Kemerdekaan di sini semalam mendapat sambutan pelbagai lapisan masyarakat khususnya golongan muda.
Membawa tema 'Tolak Rasuah, Anak Muda Merdeka', ia dihadiri lebih 5,000 orang mulai jam 7 pagi sehingga 12 tengah malam dengan pelbagai acara menarik.
Bagi Muhammad Adam Che Yusuf, 23, program itu merapatkan ukhwah di kalangan masyarakat, malah menarik minat anak muda terhadap isu semasa dalam dan luar negara.
Katanya, program khas seperti bersama Jabatan Agama Islam Selangor (Jais) dan Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) membantu memberi penerangan kepada anak muda terhadap gejala rasuah di negara ini.
"Sambutan dipenuhi dengan pelbagai program berunsur ilmiah, bukannya hiburan semata-mata, selain penekanan mesej terhadap integriti dalam diri belia selaku tonggak masa hadapan," katanya.
Hal sama diakui Safiq Izzat Azmi, 23, yang menyifatkan program itu mengingatkan masyarakat terhadap tragedi berdarah di Mesir.
Katanya, sesi dialog dan penerangan tragedi di negara bergolak itu memberi banyak maklumat mengenai punca di sebalik pembunuhan beramai-ramai rakyat Mesir baru-baru ini.
"Isu Mesir memberi gambaran jelas kepada rakyat yang tidak tahu atau mencari punca sebenar pergolakan di Mesir," kata mahasiswa sebuah institusi pendidikan tinggi awam itu.
Amirul Ridhuan Mohd Noor, 23, pula berkata, usaha kerajaan Selangor menganjurkan program penuh pengisian itu harus dipuji dan dicontohi negeri lain.
"Bukan hanya beriadah atau bersantai secara sihat tetapi turut dihidang dengan program ilmiah dan hiburan secara minimal. Ia cara terbaik untuk melahirkan belia berwawasan," katanya.
Sambutan itu dirasmikan Menteri Besar, Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim dan diiringi Exco Belia dan Sukan, Dr Ahmad Yunus Khairi.
Antara program menarik ialah sembang santai bersama akar sakit tuan, Dr Ismail Tambi, Ustaz Zulkifli Ahmad dan selebriti terkenal, Afdlin Shauki.
Turut diadakan, sukan Paintball, Walk Hunt, Cycling Hunt, Basketball 3 0n 4, Klinik Bola Sepak, Pertandingan Pidato 'Rasuah', Pertandingan Catur Piala Exco Belia dan Sukan, Pertandingan Blast of the Band dan Pertandingan Dekorasi Cup Cake dan Kraft Fabrik Felt.
Pengunjung juga berpeluang menikmati pelbagai jenis makanan yang disediakan pihak berkuasa tempatan (PBT).

selangorku

Kerajaan Negeri Selangor Beri Anugerah Integriti Kepada Bekas MB Kelantan

Posted: 25 Aug 2013 06:50 PM PDT


SHAH ALAM: Kerajaan Negeri Selangor memberikan Anugerah Integriti kepada bekas Menteri Besar Kelantan, Tuan Guru Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat.
Anugerah khas itu disampaikan Menteri Besar Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim kepada anak Mursidul Am PAS itu, Nik Omar yang mewakilinya sempena sambutan Hari Belia Selangor bertemakan Tolak Rasuah Anak Muda Merdeka di Dataran Kemerdekaaan, Shah Alam, malam tadi.
Menurut Abdul Khalid, anugerah tersebut adalah sebagai penghargaan terhadap pentadbirannya Tuan Guru yang bersih dari rasuah selama lebih 23 tahun mentadbir negeri yang terkenal dengan jolokan Serambi Mekah itu.
Tuan Guru tidak dapat hadir ke majlis itu malam tadi, berikutan kesihatannya tidak mengizinkan dan baru keluar hospital.
Bagaimanapun beliau menyampaikan rasa kesyukurannya melalui anaknya terhadap penganugerahan itu.
"Bapa saya menyatakan kesyukuran atas anugerah ini dan teruja dengan kejayaan Pakatan Rakyat mentadbir Selangor," kata Nik Omar dipetik Selangorku.
Beliau berkata, bapanya bertekad menolak amalan rasuah dalam tempoh 23 tahun menerajui Kelantan dengan membuktikannya melalui tingkah laku dan cara pentadbiran.
"Cara kehidupan yang sederhana, kewarakannya, sifat zuhudnya. Setiap pagi ketika di pejabat bersolat sunat memohon kepada Allah supaya segala apa dilakukan mengikut jalan yang benar serta menjadi contoh kepada pihak lain.
"Biarpun ada kalanya menerima tohmahan daripada musuh politik namun dia tetap yakin dengan apa yang dilaksanakan hingga beroleh kejayaan," katanya.

- bm.harakahdaily.net

Umat Islam Semakin Berpecah

Posted: 25 Aug 2013 06:44 PM PDT

Bersyukur kita kepada Allah swt yang telah menjadikan kita sebagai orang-orang Muslim. Kita memuji Allah swt yang telah menjadikan kita sebagai orang-orang yang mengikuti sunnah Nabi saw.
Zaman terus berputar. Keadaan berulang kembali sebagaimana yang berlaku dalam sejarah masa lalu. Realiti hari ini, umat Islam dilanda perpecahan dan peperangan.  Lihat sahaja apa yang berlaku di Syria, Iraq, Mesir, Turki, Bahrain dan banyak lagi negara Islam.
Umat Islam bukan sahaja berpecah ke dalam beberapa mazhab dan fahaman tetapi juga berpecah dalam perebutan kuasa, rakus dan terpesona dengan harta kekayaan.
Rasulullah saw menerusi wahyu telah menyebut bahawa umat Islam akan bercerai-berai dan berselisih serta mengikuti jejak umat-umat sebelum mereka seperti yang berlaku kepada umat Nabi Musa dan Nabi Isa.
Imam Bukhari, Muslim dan beberapa ulama lain meriwayatkan dari Abu Sa'id bahawa Nabi saw bersabda: "Kalian benar-benar akan mengikuti jejak orang-orang sebelum kamu, sejengkal demi sejengkal dan sehasta demi sehasta, sehingga apabila mereka masuk ke dalam lubang biawak sekalipun nescaya kamu ikut."
Kemudian aku bertanya, "Wahai Rasulullah, apakah orang-orang Yahudi dan Nasrani yang dimaksudkan? Baginda menjawab: "Lalu siapa lagi."
Jalaluddin as Suyuthi memetik dari Ibnu Majah, Ibnu Jarir dan Ibnu Abi Hatim yang meriwayatkan dari Anas bin Malik bahawa Rasulullah saw bersabda, "Bani Israel berpecah menjadi 71 sekte dan umatku akan berpecah menjadi 72 sekte; kesemuanya di dalam neraka kecuali satu."
Mereka bertanya, "siapakah yang satu itu?" Baginda menjawab, "Al Jama'ah, kemudian baginda membaca ayat "dan berpeganglah kamu sekalian dengan tali Allah, janganlah kamu bercerai berai," (Surah Ali Imran, ayat 103).
Hadith masyhur
Ibnu Taimiyah menegaskan bahawa hadith tentang terpecahnya umat Islam menjadi 73 golongan adalah berita yang masyhur yang diriwayatkan dari beberapa sahabat seperti Abu Hurairah, Sa'ad bin Abi Waqqash, Muawiyah Abu Suffian, Amru bin Auf dan lain-lain.
Rasulullah saw pernah memohon kepada Allah swt agar umat ini dihindarkan dari perselisihan dalam agama, namun permintaan itu tidak dikabulkan.
Hadith yang diriwayatkan oleh Imam Muslim dari 'Amr bin Saad dari Saad ibn Abi Waqqash bahawa Nabi saw bersabda: "Aku memohon kepada Tuhanku tiga perkara maka Dia (Allah) mengabulkan untukku dua dan menolak yang satu.
"Aku memohon kepada Tuhanku agar Dia tidak membinasakan umatku dengan kekeringan massal maka Allah mengabulkannya untukku dan aku memohon kepada Tuhanku agar Dia tidak membinasakan umatku dengan penenggelaman maka Dia memberinya untukku.
"Dan aku memohon kepada-Nya agar tidak menjadikan pertikaian di antara mereka maka Dia menolaknya."
Sila rujuk Ibn Taimiyah dalam kitabnya 'Iqtidha' ash Shirath al Mustaqim, Kanzul Ummal, dan 122 riwayat dari Ahmad, Ibnu Majah dari Saad dengan sanad yang sahih, al Tirmidzi, an Nasa'i, Ibnu Hibban dan Dhiya' al Maqdisi dari Khabbab.
Perselisihan umat adalah siksa Allah swt atas umat Islam sebagaimana ditegaskan Allah swt dalam Surah al An'am ayat 65, sesuai dengan apa yang diriwayatkan Bukhari dalam Sahihnya dari Jabir bin Abdullah al Ansari.
Firman Allah dalam ayat tersebut yang bermaksud: "Katakanlah: Dialah yang berkuasa untuk mengirimkan azab kepadamu, dari atas kepalamu atau dari bawah kakimu atau Dia mencampurkan kamu dalam golongan-golongan (yang saling bertentangan) dan merasakan kepada sebahagian kamu keganasan sebahagian yang lain. Perhatikanlah, betapa Kami mendatangkan tanda-tanda kebesaran Kami silih berganti agar mereka memahaminya."
Siksa Allah
Ayat ini menerangkan tentang siksa Allah swt yang ditimpakan kepada mereka yang melanggar perintah Allah dan melakukan kerosakan di atas muka bumi.
Ketika turun ayat ini, Nabi saw bersabda: "Janganlah kamu kembali kepada kafir setelah wafatku; sebahagian dari kalian menebas leher sebahagian yang lain."
Dalam riwayat yang lain, Rasulullah saw bersabda: Janganlah kamu murtad sepeninggalku; sebahagian dari kalian menebas leher sebahagian yang lain."
Lalu para sahabat berkata, "Apakah itu terjadi sedangkan kami bersaksi bahawa tiada Tuhan selain Allah dan engkau adalah Rasul Allah?"
Baginda menjawab, "Ya, benar." Kemudian sebahagian sahabat berkata, "Tidak mungkin itu terjadi, mungkinkah kami saling berbunuh-bunuhan padahal kami sama-sama Muslimin."
Inilah fitnah kekuasaan dan kerosakan agama dan jual beli agama yang dibimbangi Rasulullah saw yang akan berlaku di kalangan umat Islam sepeninggal baginda dan ternyata ianya telah dan sedang berlaku hari ini.
Namun untuk menghindari dari perselisihan, perbalahan, permusuhan dan peperangan sesama umat Islam, Allah memerintahkan kita berpegang kepada ayat 103 dari Surah Ali Imran yang disebut di awal tadi.
"Dan berpeganglah kamu semuanya kepada tali (agama) Allah, dan janganlah kamu bercerai-berai."
Inilah yang menjadi asas. Ayat yang mulia ini, memulainya dengan perintah untuk berpegang teguh "wa' tashimuu".
"Wa' tashimuu" adalah perintah untuk bersatu, menyatukan kalimat dan saling menyempurnakan. Akan tetapi, perintah-perintah ini bukan ditegakkan di atas prinsip hizbiyah, fanatik (taksub) kepada puak, nasionalisme atau atas dasar tujuan duniawi.
Namun I'tisham yang diperintahkan tersebut adalah persatuan dengan tali Allah iaitu dengan agama Allah melalui Kitabullah (Al Quran) dan sunnah NabiNya.

Fmt

Comments posted (0)

YB BN

YB PAS

YB PKR

YB DAP