Nuffnang

Anwar Ibrahim

Posted by Unknown | Posted on 7:02 PG

Anwar Ibrahim


Anwar: Titah Agong hanya pandangan untuk dibahas

Posted: 25 Jun 2013 12:46 AM PDT

Malaysiakini

Ketua Pembangkang Datuk Seri Anwar Ibrahim berkata titah Yang di-Pertuan Agong Tuanku Abdul Halim Mu’adzam Shah dalam majlis perasmian sidang Parlimen ke-13 bukan satu arahan kepada Dewan Rakyat.

Sebaliknya, ia hanyalah pandangan yang diusulkan dan dinasihatkan oleh Perdana Menteri untuk pihak kerajaan bagi membolehkan perbahasan terbuka di Dewan Rakyat diadakan, katanya.

“Ucapan Tuanku adalah titah Diraja atas usul oleh perdana menteri bagi pihak kerajaan. Dan itu membolehkan ada perbahasan terbuka.

“Agong berucap berdasarkan usul oleh perdana menteri untuk pertimbangan Parlimen dan kita akan pertimbang dan bahas supaya Agong dapat maklumat tentang kecurangan besar pilihan raya.

“Kalau faham perlembagaan, ucapan pidato Tuanku Agong untuk dibahaskan, bukan arahan,” katanya ketika ditemui pemberita selepas majlis perasmian persidangan pertama Parlimen ke-13 hari ini.

Beliau berkata demikian bagi mengulas titah Tuanku yang menyeru kepada semua pihak untuk menerima dan menghormati keputusan Pilihan Raya Umum ke-13 yang lalu.

Baginda juga bertitah agar ahli Parlimen tidak melibatkan diri dalam aktiviti yang boleh memusnahkan negara.

Selain itu, Anwar berkata lagi, berdasarkan konvensyen demokrasi, menjadi amalan biasa bagi setiap titah Agong untuk dibahaskan dalam Dewan Rakyat.

“Dalam semua konvensyen demokrasi, ucapan yang dicadangkan oleh PM adalah untuk berdebat di Dewan Rakyat. Ia adalah amalan biasa dalam mana-mana demokrasi berparlimen,” katanya lagi.

Sementara itu, bekas timbalan Yang Dipertua Dewan Rakyat Datuk Wan Junaidi Jaafar ketika ditemui pemberita berkata, titah yang diucapkan oleh Tuanku berasal daripada istana.

Bagaimanapun, beliau mengakui bahawa dalam perlembagaan, sebagai pemerintah, Agong akan melaksanakan tugasnya di atas nasihat perdana menteri.

“Ucapan ini datang dari istana tetapi nasihat perdana menteri boleh diambil dari pelbagai cara,” katanya.

Wan Junaidi juga bagaimanapun enggan mengulas ketika ditanya sama ada titah Tuanku itu daripada pejabat perdana menteri.

Katanya, dalam titah baginda, Tuanku masih mempunyai budi bicaranya sendiri ketika membaca titah tersebut dan hanya menerima nasihat daripada ketua eksekutif.

Mengapa Najib takut undi sulit memilih Speaker?

Posted: 24 Jun 2013 09:08 PM PDT

TMI

1. PM DS Najib sekali lagi terlepas peluang untuk melakukan sesuatu kelainan bagi membuktikan bahawa beliau komited dengan Perubahan dan Rekonsiliasi Nasional. Najib juga gagal memulihkan kepercayaan bahwa beliau adalah seorang negarawan bahkan sebaliknya memperkukuhkan title 'Autokrat Baru' dan 'Demokrat Palsu' (False Democrat) yang  pernah diberikan oleh seorang penulis Mark Mackinnon (Globe and Mail, 2012).
2. Sidang Parlimen ke-13 bermula semalam dengan pemilihan Yang DiPertua Dewan Rakyat (YDDR) serta angkat sumpah ahli parlimen. Terdahulu telah disebut-sebut supaya amalan parlimen wajar mengalami penambahbaikan dengan mengizinkan calon dari pihak pembangkang di angkat menjadi YDDR.
3. Sebelum persidangan, Barisan Nasional (BN) telah sekali lagi mencalonkan Tan Sri Padikar Amin sementara Pakatan Rakyat mencalonkan bekas Hakim Mahkamah Persekutuan Datuk Abdul Kadir Sulaiman. Amalan memilih Speaker dari pencalonan pihak pembangkang memberikan lonjakan imej parlimen di negara ini menghampiri negara maju seperti menyaksikan seorang Speaker dari Parti Buruh semasa Perdana Menteri John Major dari Parti Konservatif di United Kingdom.

4. Malangnya, setelah diberitahu akan hasrat ini secara terbuka, ianya tidak langsung tampaknya diberikan layanan menasabah oleh PM Najib. Benar, Setiausaha Parlimen Datuk Rosmee Hamzah yang mempengerusikan acara pemilihan. Namun Najib masih boleh bertindak untuk memperbetulkan dan menentukan peraturan lebih menepati peraturan Standing Order 4 (4) yang ringkasnya bermaksud supaya pengundian dilakukan secara rahsia 'secret ballot' dengan tidak memerlukan Ahli Parlimen meletakkan namanya di atas kertas undi (ballot paper).
5. Keputusan pemilihan, ketika dilakukan dengan secara 'tidak rahsia' tentunya adalah seperti diramal. Pandikar mendapat 133 undi sementara Abdul Kadir, mendapat seluruhnya undi Ahli Parlimen Pakatan Rakyat yakni 89. Amalan mengundi secara 'secret ballot' atau rahsia bertujuan untuk mengizinkan Ahli Parlimen (khasnya 'backbenchers' kerajaan) mengundi mengikut 'conscience' atau 'dhamir' berdasarkan kekuatan fakta dan hujjah.
6. Dengan kata lain, Ahli Parlimen boleh membuat 'pendirian sendiri' atau 'break rank' dalam isu atau rang undang-undang tertentu yang melibatkan kemaslahatan rakyat dan negara melebihi kepentingan parti atau koalisinya. Ini juga adalah antara ciri politik matang yang disaksikan di negara lebih 'advanced' demokrasinya dan terkeluar dari amalan biasa yakni 'bloc voting' atau 'mengundi secara blok' yakni kerajaan atau pembangkang. Itulah yang diharapkan berlaku dalam pemilihan YDDR semalam.
7. Kegagalan Najib untuk melakukan satu 'kelainan' sesuai dengan dakwaan beliau serius untuk berubah, dibaca oleh umum dengan pelbagai tafsiran. Yang paling jelasnya Najib bukanlah pemimpin yang mampu membuat 'kejutan' yang sifatnya terlalu 'konvensional' dan 'mudah diramal' (predictable). Justeru beliau tidak pernah ditanggapi mampu memecah tradisi atau berkeupayaan melakukan 'breakhthrough' dalam kepemimpinannya. Beliau lebih dikenali sebagai  seorang pemimpin yang 'play-safe' dan jauh lagi untuk menjadi 'risk-taker' atau 'pengambil risiko' tinggi dalam percaturan politiknya. Beliau telah terbiasa begitu sejak azali lagi, kehidupan yang mudah, selesa dan banyak dibantu oleh penasihat khasnya mutakhir ini dengan perunding antarabangsa.
8. Tafsiran mudahnya beliau takut kepada ahli parlimennya. Sebabnya?  Jelas. Beliau seperti dibayangi ketakutan akan kemungkinan ada Ahli Parlimen BN yang merancang untuk belot dan menikamnya dari belakang.
9. Bukankah telah tersebarnya berita bahawa sekitar 30 Ahli Parlimen dari Sabah dan Sarawak mengadakan perjumpaan dengan Tengku Razaleigh. Mereka meluahkan rasa tidak puas hati terhadap layanan Najib. Ini telah menimbulkan kegusaran bukan kepalang buat Najib. Hampir sahaja beliau mahu mangadu kepada lawannya, Ketua Pembangkang.
10. Dengan Sabah dan Sarawak menyumbang 1/3 daripada kemenangan BN tetapi hanya diberikan 20 jawatan menteri dan timbalan menteri telah menimbulkan ketakutan bahawa mungkin mereka akan melakukan protes dan sabotaj. Najib gusar, meskipu ada seorang kroni Najib dikatakan telah membayar setiap seorang RM5 juta mengikut satu penulisan seorang kolumnis tempatan.
11. Perbuatan menyingkirkan Pak Lah kini kembali menghantuinya setelah dia sendiri gagal mengembalikan penguasaan 2/3 majoriti BN di Dewan Rakyat. Dia juga adalah Panglima Perang Umno-BN di Selangor yang kecundang. Bayangkan, kekalahan calon YDDR BN tentunya menandakan bahawa beliau tidak lagi mengecapi kepercayaan ahli parlimen BN sendiri. Lalu beliau wajar bubarkan parlimen segera andainya itu berlaku. Risiko terlalu besar untuk diperjudikan seluruh karier politiknya dengan isu pemilihan YDDR. Najib ambil jalan selamat dan persetankan segala kehendak rakyat dan perubahan.
12. Untuk sementara ini Najib boleh berhenti berangan-angan untuk mendapat sokongan Pakatan Rakyat ke arah Rekonsiliasi Negara. Lebih menekankan lagi adalah ujian seterusnya tentang penubuhan sebuah Panel Khas Parlimen yang akan memantau penubuhan dan perjalanan Suruhanjaya Pilihanraya (SPR). Pakatan Rakyat mungkin sahaja menuntut supaya perlantikan calon Pengerusi SPR ialah calon yang dicadangkan Pakatan Rakyat sekali lagi.
13. Sebagai prasyarat penubuhan SPR baru ini yang diletakkan di bawah pemantauan sebuah Panel Khas Parlimen, semua Pengerusi, Timbalan dan Setiausaha serta anggota SPR yang ada ini, mesti meletakkan jawatan segera.
14. Najib telah terlepas peluang melakukan yang terbaik dalam hal pemilihan YDDR. Apakah Najib juga akan mengulangi kesilapannya dalam kes SPR nanti?
Sila pantau politik negara dalam sesi parlimen ke-13 ini yang semakin sengit tetapi menarik. Inilah antara hadiah Politik Baru!

Apa Salahnya Anwar Angkat Sumpah Dan Minum Semeja Dengan Najib?

Posted: 24 Jun 2013 06:40 PM PDT

The Malaysian Insider

Tindakan Anwar dan 88 Ahli Parlimen PR yang lain hadir mengangkat sumpah di Parlimen semalam menjadi isu besar terbaru untuk menyerang beliau dan pakatan pembangkang yang diketuainya. Ini kerana majlis angkat sumpah itu berlangsung di ketika yang sama berlakunya juga protes berterusan terhadap keputusan pilihanraya sehingga ada yang sanggup tidur dalam khemah dan baring di jalanraya menuju ke Bangunan Parlimen.

Anwar sebelum itu mengadakan roadshow Blackout 505 di seluruh negara mempertikaikan SPR dan pada 22 Jun lalu adalah kemuncak perhimpunan aman yang diadakan di Padang Merbok. Ia kemudian diikuti dengan sekumpulan anak muda berkhemah di Padang Merbok serta melakukan protes bantahan di laluan menuju ke Parlimen.

Anwar lantas dituduh mengamalkan sikap talam dua muka dan politik dua wajah. Di ketika beliau menyeru pengikutnya agar terus membantah keputusan pilihanraya dan mempertikai kewibawaan SPR, di ketika yang sama juga beliau mengiktiraf keputusan pilihanraya dengan hadir mengangkat sumpah sebagai Ahli Parlimen. Dalam hal ini tidak saja Anwar yang dituduh menganiaya penyokong sendiri, malah kesemua 88 Ahli Parlimen PR lainnya ditaksir bersubahat sama.

Kemudian tersebar pula gambar-gambar Anwar duduk minum semeja dengan Najib dan Muhyiddin dalam keadaan riang dan gelak ketawa seolah-olah tiada permusuhan antara mereka. Gambar Anwar bergambar bersama Najib dan Speaker serta lain-lain Ahli Parlimen juga disebarkan untuk memberi bukti kononnya Anwar menerima keputusan pilihanraya walaupun di masa yang sama mengajak penyokongnya membantah keputusan itu.

Penulis blog dan pengendali laman sosial pro UMNO melihat isu ini sebagai hidangan terlazat untuk menyerang dan mempertikai Anwar serta Pakatan Rakyat. Mereka memainkan isu ini semahu-mahunya untuk menggoncang keimanan politik anak-anak muda yang condong menyokong perjuangan PR seolah-olah mereka hanya alat dan dipermain-mainkan oleh Anwar dan Ahli-Ahli Parlimen PR yang lain.

Ternampak ramai juga penyokong pro pembangkang yang mula goyah dengan isu ini dan merasakan ada kebenarannya. Ada yang terasa hati, terguris perasaan dan tersentap jiwa melihat aksi dan gelagat Anwar itu. Ada pula yang berkata, kalau pun mahu bergembira dan bersenyum ketawa dengan Najib dan Muhyiddin, ia tidak seharusnya dilakukan di ketika penyokongnya sanggup mengorbankan jiwa berbaring di jalanraya dan mungkin pula dihumban ke penjara.

Kehadiran Anwar dan lain-lain Ahli Parlimen PR mengangkat sumpah sebenarnya sudah pun dijelaskan oleh banyak pihak, termasuk Anwar sendiri. Jika tidak hadir dan enggan mengangkat sumpah, risiko yang mendatang sebenarnya lebih tinggi. Oleh kerana pembukaan penggal pertama Parlimen ini akan dilakukan oleh Yang Dipertuan Agong, keengganan mengangkat sumpah boleh juga ditafsir sebagai tidak menghormati baginda dan derhaka kepada sistem Raja Berperlembagaan.

Memang ramai yang mahu mencabar Anwar dan Ahli-Ahli Parlimen PR yang lain supaya jangan mengangkat sumpah jika benar tidak setuju dengan keputusan pilihanraya. Ia hanyalah suatu bentuk provokasi yang bertujuan menghumban mereka ke lembah serangan yang lebih teruk lagi. Jika semua Ahli Parlimen PR tidak hadir dan memulaukan majlis angkat sumpah, serangannya tentu lebih teruk lagi. Kaitan dengan penderhakaan kepada Yang Dipertuan Agong akan dikaitkan sama.

Dalam hal ini kehadiran mengangkat sumpah adalah keputusan terbaik untuk mengelakkan serangan lebih buruk. Lagi pula dalam mempertikaikan peranan SPR, petisyen bantahan keputusan pilihanraya di beberapa kawasan tetap juga berjalan dan prosesnya tidak terganggu sama-sekali.

Ada pula yang berpendapat kenapa Anwar dan lain-lain Ahli Parlimen PR tidak memulaukan terus majlis angkat sumpah ini jika benar ingin membantah? Tindakan ini juga berisiko tinggi. Walaupun selepas majlis angkat sumpah semalam, Ahli-Ahli Parlimen masih mempunyai masa enam bulan untuk berbuat demikian tetapi ia bergantung pula kepada adanya hal-hal mustahak yang tidak boleh dielakkan sebagai alasannya.

Tetapi tindakan ini juga boleh dianggap tidak menghormati, malah mempersenda Yang Dipertuan Agong yang bakal merasmikan pembukaan Parlimen itu. Mereka yang tidak mengangkat sumpah tidak boleh hadir di majlis pembukaan yang akan dilakukan oleh Yang Dipertuan Agong. Jika ini berlaku, tentulah serangan dan kecaman terhadap Ahli Parlimen PR ini lebih dahsyat lagi.

Ada pula kelompok lain berkata, jika benar mahu membantah, kenapa tidak dipulaukan terus Parlimen sehingga tempoh enam bulan supaya pilihanraya kecil semula boleh diadakan? Memang benar jika selepas tempoh enam bulan tidak mengangkat sumpah, kedudukan Ahli Parlimen seseorang itu akan terlucut tetapi tidak semestinya perlu diadakan pilihanraya semula.

Jika kes itu dibawa ke mahkamah dan pihak mahkamah kemudian mendapati tindakan tidak mengangkat sumpah itu sesuatu yang sengaja dan tidak disebabkan hal-hal yang terlalu mustahak, dan akhirnya memberi kemenangan kepada calon yang kalah dan tidak mengadakan pilihanraya kecil semula, akhirnya semua 89 kerusi PR ini akan dimenangi secara percuma oleh BN. Tentulah tak pasal-pasal BN menang 100% di kesemua 222 kerusi Parlimen.

Dalam masa yang sama, peraturan pilihanraya juga menetapkan mereka yang sengaja meletakkan jawatan sebagai Ahli Parlimen tidak boleh bertanding semula untuk tempoh 5 tahun. Ini bermakna, jika pun dengan terus tidak mengangkat sumpah dan pilihanraya kecil diadakan semula, Anwar, Haji Hadi, Lim Kit Siang, Nurul Izzah dan lain-lainnya tidak boleh dicalonkan untuk bertanding semula.

Tentulah lagi haru jadinya dalam PR. Siapa yang nak jadi calon dan jika apa pun calonnya, tentulah mereka tidak sama dengan wibawa Anwar, Haji Hadi, Lim Kit Siang dan Nurul Izzah.

Mengenai duduk minum semeja dengan Najib dan Muhyiddin serta majlis bergambar kemudiannya, ia sememamgnya sudah dirancang sedemikian rupa sebaik majlis angkat sumpah berakhir dan dari segi protokol memanglah tempat duduk Anwar sebagai Ketua Pembangkang bersama dengan Perdana Menteri dan Timbalan Perdana Menteri. Begitu juga dengan majlis bergambar, memanglah juga tempat Ketua Pembangkang bersama Perdana Menteri mengapit kedudukan Speaker.

Jika Anwar memulaukan majlis itu, beliau akan dilihat tidak tahu bersosial dan tidak menghormati adab di majlis rasmi. Pemulauannya pasti akan mengundang kecaman yang lain pula.

Lagi pula tidak ada salahnya Anwar duduk semeja dan bergelak ketawa sambil minum-minum di Parlimen kerana mereka bukan bermusuh secara peribadi. Mereka hanya bermusuh dari segi dasar, hujah dan pendekatan untuk mentadbir negara. Mereka bukan seperti dua ahli gusti yang tidak boleh bertemu langsung dan jika bertemu pula asyik mahu bertumbuk dan bergasak. Anwar dan Najib juga bukanlah seperti dua beradik yang berebut harta pusaka yang tidak boleh bertemu serta duduk semeja langsung.

Soal berbeza pendapat dengan Najib dan BN adalah soal lain dan begitu juga usaha menekan SPR dan untuk memastikan pengendalian pilihanraya oleh SPR betul-betul bebas dan adil, adalah juga soal lain. Ia tidak harus dibakulkan sekali dengan kehadiran di majlis angkat sumpah dan kemudian duduk minum semeja dengan Najib. Politik ialah pergaduhan berhujah dan mempertahankan prinsip. Duduk minum semeja dan bergambar asal tidak rebah prinsip perjuangan dan mengalah hujah tanpa sebab, tidaklah ada salah dan cacat-celanya.

Sementara penyokong Anwar dan PR diminta bersikap matang untuk menilai permainan ini, mereka yang membesar-besarkan isu ini juga sebenarnya tidak matang dalam memahami erti politik dan demokrasi dalam ertikata yang sebenar-benarnya.

The EC is playing God

Posted: 24 Jun 2013 06:27 PM PDT

Malaysiakini

We have heard the same trite comments before: "We're clean. We're not guilty. It wasn't us."

Umno Baru's most sanctimonious hypocrite, Election Commission (EC) chairperson Abdul Aziz Mohd Yusof, has denied claims of cheating.

Abdul Aziz expressed sadness that the indelible ink used in GE13 could easily be washed off and in an interview with the Malay daily Sinar Harian said, "If people ask me now, what is the saddest thing in my life, I would answer: 'Indelible ink’."

The indelible ink had been tested before use and he said, "On the much-awaited day, the power of Allah is greater when the ink could disappear after being washed several times. Where is the mistake?"

He ignored allegations of gerrymandering, the use of money and citizenship as inducements given to illegal immigrants to vote for BN, the violent attacks on Pakatan workers, the extra ballot boxes, the spoilt votes, the blackouts, as well as the plane and busloads of foreigners transported to the peninsula to vote for BN. In other words, the EC conspired with BN to cheat in GE13.

Abdul Aziz said that the ink had been tested, but then blamed the failure of the ink on "the power of Allah".

He had sanctioned the use of doctored ink, and by saying Allah was responsible – when it was him who authorised its use – it means that he is playing God. By Abdul Aziz's will, there was massive cheating in the election process, which allowed Umno Baru to "win the election". By claiming that it was "the power of Allah" that allowed Umno Baru to win the election, Abdul Aziz is effectively saying that he is Allah.

azlanThis blasphemy will not endear him to the rural Malays and may mean that he will have to be sacrificed, to save the party.

Indelible ink and the EC are not compatible. Three general elections ago, in 2004, the National Fatwa Council decided that the ink would prevent Muslims from performing their prayers. In GE12 (2008), the EC said that there were national security issues and claims of sabotage. In 2013, the lies ranged from EC workers feebly shaking the bottles to a full-blown health scare.

Familiar Umno Baru excuses

These excuses are a familiar Umno Baru dodge. Recently, the organisers of the 'Black 505' rally were given the runaround, when trying to find a suitable venue for their rally. The Kuala Lumpur City Hall (DBKL) and the police could not even coordinate their lies. One said there was a wedding, whilst the other claimed there was a charity run. The police also made the outrageous claim that they would be provoked.

If you must lie, do so convincingly and with a concerted effort.

If Abdul Aziz said the ink was tested prior to its use, which laboratory tested it? Was there an independent laboratory analysis? Did their results match? What was the test used?

Goldenchurn butter and Tabasco sauce went through a similar drama when their products were said to contain pork DNA by the Malaysian Islamic authorities. Butter is made from cow's milk. Tabasco contains only vinegar and chillies. In which part of the manufacturing process would porcine DNA be introduced?

The Chemistry Department refused to share their test results with the manufacturers, did not want to reveal their methods and did not wish the butter to be sent for independent chemical analyses.

NONEThe fiasco with the indelible ink in GE13, has similar echoes of subterfuge and chicanery.

Who is the manufacturer of this ink? Have they sold us defective ink? Should we demand a refund? Why is the manufacturer not defending his product? Does he not want a repeat sale? Hasn't his reputation been irreparably tarnished? To what standard was this ink tested?

Abdul Aziz said that a task force would investigate the ink's recipe, the way it was used, its transportation and whether the hot air in the lock-up where the ink was stored, had caused a degradation of the ink.

The only 'hot air' comes from the EC chairperson, who should not waste any more of the taxpayers' money. The only thing left is for the senior management of the EC to resign en-masse, to restore the credibility of the EC before GE14. They have severely dented the confidence of the rakyat in Malaysian democracy. If they will not go willingly, they must be sacked.

Obviously, there are three types of Umno Baru politicians and supporters – the ones who keep an undignified silence about important issues, the false prophets and those who play God.

Recently, Urban Wellbeing, Housing and Local Government Minister Abdul Rahman Dahlan wrote in Utusan Malaysia's weekend newspaper that BN was 'fated' to win GE13, because God had willed it. He said, "In short, fate and God’s will determines everything."

Who gave this false prophet, Abdul Rahman, the divine right to make prophecies? True prophets serve God and their flock, but Umno Baru politicians are self-serving men (and women) who are full of exaggerated self-importance. Is Abdul Rahman aware that Muhammad was the last prophet? Despite his blasphemous remarks, Abdul Rahman is not being investigated for sedition.

‘Cowards as leaders’    

Leaders who refuse to comment on important issues when the news break, but wade-in days or weeks later, are simply playing safe. These cowards do not want to be proven wrong, or to be seen to be wrong. They need to protect their own positions. It is not just the Pakatan coalition or the rakyat whom they fear, others within their party are looking for reasons to topple them as well.

Thus, so-called leaders like BN chief Najib Abdul Razak will keep quiet about 'mat rempit' mobs attacking ceramah, the brutal deaths in police custody, corruption and child conversion.

The rakyat is at the mercy of Umno Baru, but it is also at the mercy of the environment. Reports from Jakarta allege that the companies which contribute to the haze affecting parts of South-East Asia, are linked to the illegitimate BN government. Najib has good reason to keep quiet.

haze kuala lumpur kl 230613Perhaps, the men who keep silent on important issues live in the feverish hope that these problems will fade away.

Before I graduated in Environmental Pollution Control, I applied to the Department of Environment (DOE). The DOE replied that Malaysia does not suffer from pollution. I subsequently worked for an American company and never looked back.

In Perak, the oil-palm industry – which is responsible for the haze originating from Sumatra – has production facilities and processes which are polluting the waterways of Perak. The livelihood of the villagers is affected. Fish and crustacea like udang galah die. The income from tourism is at risk. The Perak government closes one eye and panders to the industry, as rural voters are only useful to BN in the weeks before an election.

What goes around comes around. Umno Baru likes to invoke God. So, is the current pollution crisis a divine intervention? Or is it caused by Umno Baru's policies and failure to enforce strict environmental pollution controls?

Comments posted (0)

YB BN

YB PAS

YB PKR

YB DAP