Sabtu, 8 Jun 2013

:: cina islam | 2011 ::

:: cina islam | 2011 ::


Gempa bumi sederhana berlaku di kawasan pulau Filipina

Posted: 07 Jun 2013 10:07 PM PDT

28 Rejab 1434 H. [MOD] -

KUALA LUMPUR: Gempa bumi sederhana berukuran 5.3 pada skala Richter, berlaku di kawasan pulau Filipina pada 10.12 pagi ini, menurut Jabatan Meteorologi Malaysia.
Menurut kenyataan jabatan itu, garis pusat gempa bumi itu ialah 165 kilometer timur laut Surigao City, Filipina dan 1,096 kilometer timur laut Kinabatangan, Sabah.
Gempa bumi itu tidak mendatangkan ancaman tsunami, menurut kenyataan itu. - BERNAMA

Operasi mengesan mangsa terperangkap diteruskan hingga petang: Polis

Posted: 07 Jun 2013 10:03 PM PDT

28 Rejab 1434 H. [MOD] -

GEORGETOWN: Opersi mengesan mangsa yang terperangkap di bawah runtuhan tanjakan konkrit susur keluar Jambatan Kedua Pulau Pinang akan diteruskan sehingga petang ini.
Timbalan Ketua Polis negeri, Datuk Abdul Rahim Jaafar berkata, kerja mengesan mangsa akan diteruskan dengan kerja pembersihan dan empat anjing pengesan turut dibawa masuk bagi mengesan mangsa tertimbus.
"Anjing jenis Labordor yang mempunyai kepakaran mengesan mangsa yang masih hidup dan meninggal dunia setakat ini belum menemui sebarang petunjuk penemuan mangsa baru.
"Bagaimanapun, polis bimbang kemungkinan ada warga asing terperangkap berikutan maklumat awal yang diterima pengguna jalan raya terdapat dua motosikal yang melalui bawah runtuhan itu," katanya.
Operasi hari ini disertai kira-kira 150 anggota polis, bomba dan penyelamat dan Jabatan Pertahanan Awan (JPAM).

PAS juga akan cadang wakil Pegawai Perhubungan Politik

Posted: 07 Jun 2013 06:35 PM PDT

28 Rejab 1434 H. [MOD] -

KUALA LUMPUR:
 PAS Selangor akan menuruti langkah DAP bagi mencadangkan seorang wakilnya untuk jawatan Pegawai Perhubungan Politik kerajaan Negeri Selangor.

Perkara tersebut akan dibincangkan pada mesyuarat Badan Perhubungan PAS Selangor, Selasa depan, kata Pesuruhjaya PAS Selangor, Dr. Abdul Rani Osman seperti satu kenyataan yang di terbit kepada Harakahdaily, hari ini.

Tegas Abdul Rani, adalah lebih baik setiap wakil parti dari Pakatan Rakyat Selangor dilantik bersama, memandangkan kejayaan Pakatan Rakyat di Selangor pada pilihan raya umum ke-13 (PRU13) lalu adalah kejayaan bersama di antara PAS, PKR dan DAP.

"Jadi, PAS akan mencadangkan agar jawatan itu turut diberikan kepada wakil PAS dan juga DAP, sepertimana diberikan kepada Setiausaha Agung PKR, Datuk Saifudin Nasution Ismail," tegas beliau ketika dihubungi.

Terdahulu, Jawatankuasa Eksekutif Pusat (CEC) DAP mencadangkan Naib Pengerusi Kebangsaan DAP, Teresa Kok untuk jawatan tersebut dengan status dan syarat lantikan yang serupa dengan Saifuddin.

Setiausaha Agung DAP, Lim Guan Eng memberitahu, perkara itu telah diputuskan dalam mesyuarat CEC, kelmarin.

Katanya, cadangan lantikan Teresa itu adalah bertujuan untuk memastikan keseimbangan dan bahawa DAP adalah rakan kongsi sekata dalam Kerajaan Negeri Pakatan Rakyat.

Beliau turut berpendirian' PAS juga patut mempunyai seorang Pegawai Perhubungan Politik bagi negeri Selango
r

Anwar timbang pulau sesi pembukaan Parlimen

Posted: 06 Jun 2013 11:30 PM PDT

28 Rejab 1434 H. [MOD] -


  • Ketua Umum PKR Datuk Seri Anwar Ibrahim mempertimbangkan untuk memulaukan sesi pembukaan ke-13 Parlimen dengan tidak menghantar soalan untuk perbahasan.

    NONETindakan anggota Parlimen Permatang Pauh itu pastinya mengundang kritikan terhadapnya dari segenap sudut.

    "Politik juga tentang tanggapan dan tanggapan meluas bahawa pilihan raya umum ke-13 dicemari penipuan yang cukup meluas, yang cukup untuk kita mempertimbangkan pilihan sama ada untuk memulaukan sesi pembukaan," katanya.

    Anwar hampir pasti akan dicadangkan semula sebagai ketua pembangkang walaupun PKR bukan lagi menguasai jumlah kerusi dalam Parlimen.

  • Malaysiakini/-

  • Dalam pilihan raya umum lalu, DAP memperoleh 38 kerusi, PKR 30 dan PAS sebanyak 21 kerusi.

Tiada ulasan:

Nuffnang