Nuffnang

Anwar Ibrahim

Posted by Tanpa Nama | Posted on 7:41 PG

Anwar Ibrahim


PRU13: Masa Untuk Menilai Semula Prestasi BN

Posted: 26 Mar 2012 03:28 AM PDT

Malaysia Chronicle

Cubalah kita bayangkan jika anda adalah seorang pemilik sebuah syarikat perniagaan dan apakah yang akan anda lakukakan jika sekiranya ada seorang "pekerja" anda yang tidak pernah mempamerkan prestasi yang memuaskan sepanjang tempoh penggajiannya dengan syarikat anda? Kenapa? "Pekerja" yang prestasinya yang tidak baik selama ini sudah tentunya akan menerima tindakan yang sewajarnya, sama ada penggantungan kerja ataupun penamatan perkhidmatan. Dan ini adalah merupakan suatu keadaan yang hampir sama sekali apabila tibanya pilihanraya umum ke-13 (PRU13) tidak lama lagi.

Kita semua selaku rakyat dan pengundi umum adalah merupakan "majikan" kepada kerajaan yang dipilih dan oleh itu, kita akan menilai semula prestasi kerajaan apabila PRU menjelang pada setiap lima tahun. Di dalam PRU 2008 yang lalu, rakyat telahpun memberikan satu peringatan dan amaran keras kepada kerajaan persekutuan BN agar berubah atau menghadapi penyingkiran di dalam PRU yang akan datang.

Namum demikian, nampaknya rakyat jelata dilihat akan memberikan BN satu lagi peluang apabila kerajaan BN tanpa segan silu merasuah kita semua, selaku "majikan" dengan pemberian RM500 seorang, permohonan maaf yang tidak begitu ikhlas dan pelbagai-bagai janji-janji manis kononnya mereka akan berubah menjadi lebih baik.

Jika sekiranya amalan ini berlaku di sesebuah syarikat swasta di mana seorang pekerja yang cuba merasuah majikan untuk terus bekerja di situ, sudah tentu pekerja tersebut akan disingkirkan serta-merta kerana cubaan merasuah majikan. Perkara yang sama inilah yang kini cuba dilakukan oleh kerajaan BN terhadap rakyat jelata.

Apakah jenis "pekerja" ini? Dari masa ke semasa, kerajaan BN sering merayu rakyat agar mereka diberikan peluang dan kita senantiasa memberi laluan yang begitu mudah untuk kerajaan BN untuk kembali berkuasa pada setiap PRU. Akan tetapi, BN sering memungkiri janji-janjinya dengan tanggapan rakyat akan mudah lupa. Ini sememangnya sikap para pemimpin BN, seringkali menabur pelbagai janji dan akhirnya memungkirinya apabila PRU berlalu.

Jika anda adalah "majikan" di dalam keadaan di atas, sudah tnetu "pekerja" sebegini akan disingkirkan dan digantikan denhan pekerja baru yang lebih berkebolehan. Inilah yang kita perlu tunjukkan kepada kerajaan BN siapakah yang sebenarnya Bos di negara ini.

Dan dengan kad laporan prestasi BN inilah akan dijadikan sebagai satu daya pengukur di dalam persidangan parlimen yang telahpun berlangsung dari 12 Mac hingga 12 April dan berdasarkan keadaan yang terkini, sidang parlimen ini mungkin menjadi seesi yang terakhir buat BN.

Isu-isu hangat

Antara isu-isu yang dijangka "akan cuba dibangkitkan" oleh ahli-ahli parlimen gabungan pembangkang, Pakatan Rakyat (PR) adalah seperti yang berikut:

1) Skandal kondo-lembu NFC,

2) Penetapan kadar gaji minimum,

3) Skim kesihatan 1Care,

4) Pembinaan kilang penapisan sisa toksik Lynas,

5) Kos Lebuhraya Ekspres Kinrara-Damansara (KIDEX) yang semakin meningkat,

6) Janji BN untuk membina enam buah sekolah jenis kebangsaan (Tamil) yang masih tinggal janji,

7) Pembiakan nyamuk yang diubahsuai secara genetik,

8) Penyenaraian saham Felda.

Perkataan "akan cuba dibangkitkan" digunakan pada perenggan yang lalu kerana di kebanyakan seesi persidangan parlimen yang lalu, ahli-ahli parlimen PR tidak diberikan masa yang mencukupi untuk mengemukakan soalan ataupun membahaskan sesuatu perkara demi kepentingan rakyat dan negara.

Pertama, siasatan terhadap skandal kondo-lembu NFC itu telah mengambil masa yang begitu lama sekali di dalam menentukan sama ada para pengarah syarikat berkenaan harus didakwa atau sebaliknya. Malah pihak polis dan pejabat peguam negara saling tolak menolak hasil kertas siasatan sebelum ini. Adakah ia merupakan suatu taktik kerajaan BN untuk melengahkan masa dan keadaan agar rakyat akan mudah melupakan kes tersebut? Akan tetapi, para pemimpin PR terus berusaha memberikan tekanan yang menyeluruh terhadap kes tersebut yang akhirnya berjaya dikemukakan ke mahkamah untuk didakwa para pesalahnya.

Kita tengoklah apa yang telah berlaku pada kes skandal Port Klang Free Zone (PKFZ) yang menyebabkan kerugian berjuta-juta Ringgit. Walaupun bekas presiden MCA dan bekas menteri pengangkutan Dr Ling Liong Sik yang kini sedang didakwa berkaitan kes berkenaan, namum, satu demi satu bukti-bukti skandal dilesap atau dihilangkan dengan begitu sahaja agar kerajaan BN tidak akan menerima tamparan akibat daripada siri perbicaraan tersebut.

Sementara isu yang kedua pula adalah mengenai penetapan kadar gaji minima yang kini hangat diperkatakan ramai. Apabila PR mengemukakan cadangan gaji minimanya pada kadar RM1100 sebulan melalui pembentangan Bajet Alternatif 2012 ppada 4 Oktober 2011 yang lalu, para pemimpin BN dengan lantas mentertawakan cadangan tersebut bagaikan jenaka.

Kini tiba giliran BN pula yang akan mengemukakan cadangan gaji minimanya pada kadar di antara RM880 hingga RM900 sebulan yang dianggap rakyat jelata terlalu rendah berbanding dengan kenaikan kadar inflasi yang begitu mendadak. Seperti biasa golongan pekerja akan terus menjadi mangsa. Suatu perseimbangan kadar di antara majikan dan pekerja perlu diwujudkan bagi menangani masalah inflasi yang kini semakin meningkat agar suatu kadar gaji yang adil dapat dilaksanakan dan tidak membebankan kedua-dua belah pihak.

Isu yang ketiga melibatkan skim insurans kesihatan 1Care yang penuh dengan misteri. Adalah difahamkan bahawa 10 peratus daripada gaji pekerja swasta akan dipotong pada setiap bulan untuk disalurkan kepada 1Care. Menurut BN, insurans sedemikian adalah untuk membantu mereka yang memerlukan rawatan bagi penyakit-penyakit yang serius. Tetapi, apakah yang akan berlaku jka sekiranya wang di dalam 1Care itu tidak digunakan oleh mereka-mereka yang sentiasa sihat dan tidak mempunyai sebarang penyakit? Ahli-ahli parlimen PR kini sedang memberikan tekanan yang menyeluruh terhadap timbalan presiden MCA dan menteri kesihatan Liow Tiong Lai agar mengemukakan maklumat yang lebih terperinci, namum sehingga hari ini Liow masih membisu dan enggan menggulas lanjut.

Kontroversi yang seterusnya adalah pembinaan kilang pemprosesan sisa toksik Lynas di Gebeng, Pahang. Sebelum projek pembinaan itu dilaksanakan kerajaan BN telah merahsiakan tujuan pembinaan kilang itu daripada rakyat. Namun, akhirnya rakyat tetap juga mengetahuinya dan keluar beramai-ramai untuk membantah projek Lynas tersebut. Apakah yang telah berlaku pada slogan "Rakyat Didahulukan" uang sering dilaung-laungkan oleh perdana menteri dan presiden Umno Najib Razak sebelum ini?

Kalaulah Lynas itu merupakan satu projek yang selamat dan berfaedah seperti yang didakwa oleh Najib, kenapa pula merahsiakannya daripada rakyat sebelum ini? Dan kenapa pula kilang tersebut tidak dibina di atas tanah Australia itu sendiri oleh kerana syarikat itu milik pelabur Australia?

Walau macam manapun, ahli-ahli parlimen PR akan tetap meneruskan tekanan mereka di dalam parlimen agar kilang tersebut segera ditutup demi memastikan keselamatan dan kesihatan rakyat jelata tidak tidak tergadai begitu sahaja demi keuntungan sesetengah pihak yang didokong oleh BN.

Bagi projek Lebihraya Ekspres Kinrara-Damansara (KIDEX), kita juga dapati bahawa kos projek pembinaan tersebut telah meningkat secara mendadak sehingga mencecah RM2 bilion dan persoalannya adalah kenapa projek pembinaan tersebut tidak ditawarkan melalui proses tender terbuka seperti yang diwajibkan mengikut undang-undang?

Selain daripada itu, kerajaan BN sebelum ini telah berjanji kepada masyarakat India bahawa 6 buah Sekolah Rendah Jenis Kebangsaan Tamil (SRJKT) akan dibina tidak lama lagi, namum sehingga pada hari ini, janji tersebut hanya tinggal janji dan kerajaan BN masih tetap menjanjikannya tetapi tidak memberikan sebarang tarikh perlaksanaan tersebut. Persoalannya adalah bila? Adakah ianya hanya merupakan suatu tipu muslihat agar masyarakat India kembali menyokong BN pada PRU yang akan datang?

Isu yang ketujuh pula adalah berkenaan projek pembiakan sejenis nyamuk yang dibuat secara genetik bagi memerangi ancaman nyamuk aedes, namum tidak ada maklumat terperinci yang dapat dikemukakan oleh kementerian kesihatan bagi memastikan pembiakan baka baru nyamuk tersebut tidak mengamcam orang ramai khususnya kanak-kanak. Apa yang pihak kementerian berikan sehingga pada hari ini adalah hanya maklumat-maklumat yang masih kabur dan tidak jelas.

Cadangan penyenaraian Felda di dalam Bursa Saham oleh kerajaan BN turut menerima bantahan yang begitu hebat daripada para pemimpin PR dan sebilangan besar peneroka Felda itu sendiri yang telah melihat penyenaraian tersebut bakal mengancam kedudukan dan kebajikan mereka sebagai peneroka di masa yang akan datang. Walaupun kerajaan BN sebelum ini telah menjanjikan pulangan yang paling lumayan daripada penyenaraian Felda, namun para peneroka Felda masih tidak berpuashati mengenai maklumat-maklumat urusan tersebut yang dikatakan tidak telus dan kurang jelas serta tidak mudah difahami.

Oleh yang demikian, kajian semua terhadap penyenaraian itu adalah perlu bagi memastikan kebajikan para peneroka Felda ini tidak tergadai dengan begitu sahaja pada masa yang akan datang.

Ketidakseimbangan dalam parlimen

Masalah yang utama sekarang adalah di kebanyakan seesi persidangan parlimen, ahli-ahli parlimen PR selalunya tidak diberikan peluang yang mencukupi bagi membahas dan mengemukakan soalan-soalan yang berkaitan. Selain daripada itu, ramai di antara menteri-menteri kerajaan BN juga gagal atau tidak dapat memberikan jawapan yang sempurna apabila disoal mengenai beberapa perlaksanaan dan projek di bawah kelolaan kementerian masing-masing.

Maklumat mengenai persidangan parlimen yang diperolehi daripada rekod Hansard sering menunjukkan ahli-ahli parlimen BN dan menteri-menteri khususnya daripada Umno suka menunjukkan tingkahlaku yang tidak profesional apabila sedang bersemuka dengan ahli-ahli parlimen PR yang lebih giat menumpukan perhatian mereka terhadap tanggungjawab mereka sebagai ahli parlimen.

Sementara speaker dan timbalan speaker parlimen yang kedua-duanya ahli BN juga asyik menghalang seesi perbahasan yang efektif daripada berjalan dengan lancar khususnya di pihak PR dengan alasan "masa tidak mencukupi" dan pada masa yang sama akan memberikan masa yang lebih panjang kepada ahli-ahli parlimen BN untuk berbahas dan mengemukakan sokongan mereka.

Keadaan tersebut juga telah menyebabkan ketidakseimbangan kuasa di dalam parlimen dan mengakibatkan keseluruhan persidangan tersebut menjadi kurang berkesan dan tidak adil sama sekali pada akhirnya.

Tibalah masa untuk rakyat untuk menunjukkan kepada BN siapakah "majikan" sebenarnya daripada terus dibuli sedemikian. Lebih baik BN ini digantikan dengan seberapa segera yang boleh, agar negara ini dapat kembali ke pangkal jalan demi kepentingan rakyat jelata.

Kenyataan Media Yb Nurul Izzah Mengenai CUEPACS Dan SSM

Posted: 26 Mar 2012 02:22 AM PDT

KENYATAAN MEDIA
26 March 2012
UNTUK SEBARAN SEGERA

Mengapa CUEPACS diketepikan sekali lagi?

Sekali lagi rakyat gelisah mendengar berita bahawa CUEPACS, seperti yang disebut presidennya Datuk Omar Osman, tidak dimaklumkan tentang siapa yang akan menyertai suruhanjaya untuk mengkaji penyelaran gaji perkhidmatan awam selepas pembatalan tiba-tiba skim Saraan Baru Perkidmatan Awam (SBPA).

Pakatan Rakyat menyokong penuh gesaan CUEPACS untuk dijadikan salah satu pihak berkepentingan (“stakeholder”) dalam isu ini, tapi juga agar pihak kerajaan tidak lagi melakukan tindakan bersifat “unilateral” seperti skim SBPA dahulu, yang telah gagal akibat tentangan yang begitu kuat dari pelbagai pihak.

Pakatan Rakyat juga sedar akan usaha kerajaan untuk meneruskan dan menambahbaik sistem Skim Saraan Malaysia (SSM) sedia ada, termasuk menubuhkan suruhanjaya khas untuk melaksanakan penambahbaikan yang “komprehensif dan menyeluruh” terhadap perkhidmatan awam negara.

Oleh itu, kami menyarankan satu Jawatankuasa Tetap Parlimen ditubuhkan agar semua pihak berkepentingan termasuklah pihak Pembangkang akan dapat memberi cadangan-cadangan membina bagi perkhidmatan awam, yang merupakan salah satu tunjang pembangunan negara.

YB Nurul Izzah Anwar
Ahli Parlimen Lembah Pantai, merangkap
Naib Presiden KEADILAN

+++++

MEDIA STATEMENT
26 March 2012
FOR IMMEDIATE RELEASE

Why keep CUEPACS in the dark, again?

It is of public interest and a grave concern that CUEPACS, according to its president Datuk Omar Osman, has not been informed on the necessary details including the identity of the members of a public service pay review commission after the abrupt cancellation of the Civil Service Remuneration Scheme (SBPA).

Pakatan Rakyat not only supports the call by CUEPACS to be consulted as a rightful stakeholder, but also not to repeat the government's penchant for unilateral action which caused the earlier SBPA scheme to be unceremoniously scrapped due to strong opposition.

Pakatan Rakyat is also aware of the government's effort to maintain and improve the existing Malaysian Remuneration System (SSM) which includes the formation of a special commission tasked to review in a "comprehensive and holistic" manner all aspects on how to improve the country's civil service.

Therefore, we propose that a Permanent Parliamentary Committee be established for the Civil Service so that all stakeholder's including from the Royal Opposition will be able to contribute constructively in the affairs of one of our nation's key pillar in development.

YB Nurul Izzah Anwar
MP for Lembah Pantai and
Vice President of KEADILAN

Anwar Sues Nallakaruppan, Utusan for RM100m

Posted: 26 Mar 2012 01:11 AM PDT

The Malaysian Insider

Pakatan Rakyat de facto leader Datuk Seri Anwar Ibrahim has filed a RM100 million defamation suit against Senator Datuk S. Nallakaruppan, Utusan Melayu (M) Bhd and its editor-in-chief Datuk Abdul Aziz Ishak over a March 20 article which appeared in the Utusan Malaysia.

Anwar claimed the article in the Umno daily, which quoted Nallakaruppan, implied that he "is of low moral".

According to a report in The Star Online, Anwar also claimed that Nallakaruppan's statement in the article meant that Anwar "is unqualified to hold the opposition leader's post and a Muslim leader whose conduct is not in accordance with Islamic teachings."

The opposition leader said the words had seriously injured his reputation, character, dignity and published with bad intention.

Tribunal Will Show A-G’s Hand in Altantuya Trial, says Mat Zain

Posted: 26 Mar 2012 12:57 AM PDT

The Malaysian Insider

Datuk Mat Zain Ibrahim today continued to pressure the prime minister to investigate the Attorney-General for alleged abuse of power, arguing that a tribunal will prove Tan Sri Abdul Gani Patail's "manipulation" in the Altantuya Shaariibuu murder trial.

PM Datuk Seri Najib Razak had on Friday said there was no need to probe claims against the A-G made by Mat Zain and former Bukit Aman commercial criminal investigations chief Datuk Ramli Yusoff, saying they were mere allegations.

But Mat Zain claimed today a tribunal would "expose the wrongdoings of Abdul Gani in manipulating, hiding material evidence" in the Altantuya trial.

The A-G's manipulation, said the ex-cop, was evident with the change in prosecutors in the trial, where deputy public prosecutor Datuk Sallehuddin Saidin was replaced by Datuk Tun Majid Hamzah.

Mat Zain said the reason given by Abdul Gani (picture) back then was that Sallehuddin had an "intimate relationship" with the presiding judge as they were "badminton partners", and that that might affect the trial process.

"If the close ties betwen judge Mohd Zaki and Sallehuddin are being questioned, why did Gani Patail hide his personal relationship with Mohd Zaki and as well as Tun Majid's ties with the judge?

"Mohd Zaki was a judicial commissioner (JC) under Abdul Gani in 2005. Tun Majid, like Sallehuddin had close ties with Mohd Zaki as they were working together in Perak in 1987, and then the A-G's chambers," Mat Zain said today in an open letter addressed to Inspector-General of Police Tan Sri Ismail Omar.

He said that if Abdul Gani had really wanted to be fair and impartial, he would have ensured that another judge presided over the Altantuya murder trial.

"By withholding material evidence, it is an offence under Section 415 of the Penal Code, and Gani cannot do this," added the ex-cop.

Mat Zain also claimed that former trial suspect Abdul Razak Baginda had signed an affidavit relating to the case in 2007, but the contents of the affidavit were never challenged by the A-G.

"Mohd Zaki released him without calling for his defence, as though his affidavit was not challenged.

"When Razak Baginda was freed, Gani Patail did not want to file an appeal even though there were a lot of calls to do so."

Mat Zain also alleged that a tribunal would shed some light into instances of power abuse and manipulation of facts in Datuk Seri Anwar Ibrahim's Sodomy II trial and 1998 "black eye" incident involving the A-G and former IGP Tan Sri Musa Hassan.

He accused the two of stealing Anwar's blood samples for DNA tests in the Sodomy II trial and using it against him.

Mat Zain stressed that these were merely parts of a "no holds barred" testimony that he is prepared to give in front of the tribunal, should it be formed.

"The issue of a tribunal will not go away as long as both Abdul Gani and Musa Hassan are not brought to justice. Their transgression…is too serious to be forgiven."

Rakaman Ceramah Dato Seri Anwar Ibrahim Di Rapat Rakyat Kuala Selangor 25/03/2012

Posted: 26 Mar 2012 12:53 AM PDT

Siri Jelajah Dato’ Seri Anwar Ibrahim ke Ampang

Posted: 25 Mar 2012 10:13 PM PDT

Demi Rakyat

27 Mac 2012 (Selasa)

1) 8.30 – 11.00 mlm – Majlis Makan Malam

Lokasi: Kelab Darul Ehsan, Ampang Jaya

2) 9.00 – 12.00 mlm – Rapat Rakyat Perdana

Lokasi: Padang Awam, Taman Kosas, Ampang
(Sebelah Sek Ren Taman Kosas)

3) Penceramah:

i. YB Dato' Seri Anwar Ibrahim
ii. YBhg Mat Sabu
iii. YB Azmin Ali
iv. YB Zuraida Kamaruddin
v. YB Mat Kassim

Rakaman Ceramah Dato Seri Anwar Ibrahim Di Kepala Batas 24/03/2012

Posted: 25 Mar 2012 06:54 PM PDT

Ihsan Media Rakyat

Hands off Selangor, Anwar tells Najib

Posted: 25 Mar 2012 06:45 PM PDT

The Malaysian Insider

The battle for Selangor has begun ahead of the next general election as Datuk Seri Anwar Ibrahim challenged the prime minister to try and win Selangor for Barisan Nasional (BN), dismissing the ruling federal coalition as a potential threat to Pakatan Rakyat (PR).

The PKR de facto leader told about 5,000 PR supporters that the time had come to "launch a war" against Umno-BN, and that elections were very much around the corner.

"Najib says he wants to take over Selangor… what are you talking about? He wants to come and take Selangor? We want to take over Putrajaya!" Anwar (picture) screamed to loud cheers of approval from the crowd here last night.

The opposition leader said the reason why Najib cannot win Selangor was because BN's line-up of leaders promised and nurtured a culture of cronyism and corruption.

Anwar wasted little time and launched into a verbal tirade against the PM, and questioned him for not taking stern action against Wanita Umno chief Datuk Seri Shahrizat Abdul Jalil over the National Feedlot Centre (NFC) scandal.

"Our leaders in PR, in Selangor, in our states are clean, not dirty, and our leaders are not plunderers," Anwar exclaimed.

Najib said yesterday that BN was ready to win the next general election as well as take back Selangor, and that public feedback has been encouraging.

He said that people have been telling him BN has regained public support since the 2008 polls.

The PM has said BN must win back Selangor, a key state due to its industrial and natural resources, "at all costs."

Anwar spent a good portion of his speech last night on Najib and warned the PM against using the mainstream media to launch personal attacks.

"Who is the leader of Umno? Najib? What happened to Altantuya? What happened in Port Dickson?

"I must warn him, confine (attacks) to rule of law, good governance and not personal attacks. I have been victimised enough," said Anwar.

Selangor Mentri Besar Tan Sri Khalid Ibrahim, who spoke before Anwar, said that state reserves had improved tremendously under PR and that it was currently at RM1.9 billion. He also said that Selangor contributed 22 per cent of the country's gross domestic income.

Khalid also said Selangor's successes were partly due to Anwar, who is the state economic adviser.

"These are all indicators that to guard the state's finances, we have been better than the previous state government.

"If he (Anwar) is not there, how can I give these figures? Anwar was finance minister. Any Umno representatives in Selangor with that kind of credentials?" Khalid asked.

The function last night hit a temporary snag when several youths entered the stadium where the event was held, holding placards and banners.

PR security staff took the youths away when the crowd became restless and went after them.

"Thugs. Hooligans. Umno goons," Anwar said later, referring to the youths who were detained by security personnel.

Comments posted (0)

YB BN

YB PAS

YB PKR

YB DAP