Nuffnang

DUN BUKIT PAYONG

Posted by Awanama | Posted on 7:19 PG

DUN BUKIT PAYONG


PAS Ganti Umno, Nasyid Ganti Dangdut

Posted: 01 Nov 2011 06:51 AM PDT


Marang : Kalau dahulu antara lirik lagu nyanyiannya ialah "Andaikan matahari terbit dari barat, tak akan goyah cintaku kepadamu…"

Lirik ini telah mencetuskan kontroversi dan mendapat teguran dari Mufti Perak Tan Sri Harussani kerana ketika suasana hari kiamat (matahari terbit dari barat) masih mahu bermain cinta.

Itu kisah lebih 15 tahun dahulu. Sekarang dengan penampilan yang masih bertenaga tetapi dalam kawalan lunas-lunas Islam, Iwan Syahman (kiri) sudah tidak menoleh kebelakang lagi.

Baginya ketika zaman dangdutnya, dia hanya mahu berhibur dan menghiburkan peminat tanpa mempedulikan batas-batas yang harus dia jaga sebagai seorang muslim.

Itulah antara pengakuannya ketika mengadakan persembahan di sebuah restoran dekat sini malam tadi.

Dengan suaranya yang masih lunak, dia menghiburkan hadirin di restoran itu dengan tiga buah lagu nasyid yang liriknya tidak lagi memuja-muja cinta wanita akan tetapi yang menzahirkan cintanya kepada Allah.

Beliau kemudiannya menyambung persembahannya di tapak ceramah isu semasa di Kampung Gong Kubur kira-kira dua kilometer dari situ bersama penceramah jemputan Ustaz Suhaimi Saad dan Ustaz Mohd Nor hamzah.

Sementara itu Ustaz Suhaimi Saad dalam ceramahnya mempertikaikan cara BN menguruskan Negara yang mana menurutnya amat menyedihkan jika dinilai dari laporan audit oleh Ketua Audit Negara.

Antaranya ialah persoalan mengapa kereta rasmi kerajaan Negeri Terengganu boleh mengisi minyak sebanyak tiga kali dalam masa selang tiga minit dengan jumlah kesemua isian itu melebihi maksima tangki.

Ada juga dengan kereta kerajaan negeri yang sudah masuk dalam kategori dilupuskan tetapi masih menjalani proses penyelenggaraan.

Beliau yang juga Ketua Penerangan PAS Pahang berkata rakyat juga harus sedar dengan cubaan menipu dari kerajaan BN apabila mengatakan yuran persekolahan dilupuskan.

Sedangkan menurutnya ketika zaman Pak Lah, yuran sekolah sudahpun diisytiharkan lupus.

"Ni berapa kali nak lupus ni ? ", tanya beliau disambut dengan gelak ketawa hadirin.

Ceramah yang diberi nama PAS Ganti Umno, Nasyid ganti Dangdut itu diakhiri dengan persembahan nasyid oleh Iwan Syahman.

Program ziarah

Posted: 31 Oct 2011 04:07 PM PDT

Alhamdulillah semalam YB Ustaz Mohd Nor telah mengadakan program ziarah dan pemberian sumbangan bagi mendekati penduduk kawasan DUN BUkit Payong.Salah seorangnya ialah Mak Ngah yang tinggal di Kampung Surau Haji Mat Zin.Mak Ngah telah dua tahun lebih menghidap sakit kencing manis.Akan tetapi keadaannya semenjak dua bulan lalu semakin teruk sehingga menyebabkan jari kakinya terpaksa dipotong dan mengalami kesukaran untuk bergerak.


Beliau dan keluarga mengucapkan ribuan terima kasih atas keperihatinan Ustaz Mohd Nor yang datang untuk bertanya khabar mereka.


Sebuah lagi keluarga yang diziarahi ustaz ialah keluarga allahyarhamah Suriani Yahya yang meninggal kerana terbakar teruk baru-baru ini.Allahyarhamah meninggalkan dua anak lelaki yang masih kecil tiga dan lima tahun.Suaminya masih dalam tahanan polis bagi membantu siasatan dan anak-anak itu sekarang tinggal sementara bersama ibu saudara mereka di Kampung Wakaf Pak Ya, Gong Kubur.Allahyarhamah 28, meninggal selepas 10 hari berada di (Unit Rawatan Rapi) ICU dalam kejadian kebakaran itu.
Comments posted (0)

YB BN

YB PAS

YB PKR

YB DAP