Nuffnang

N50 Dun Sri Muda

Posted by Unknown | Posted on 1:40 PG

N50 Dun Sri Muda


Anak Muda PR:Hapus PTPTN Beri Pendidikan Percuma

Posted: 22 Aug 2013 08:42 PM PDT


KUALA LUMPUR: Pemuda Pakatan Rakyat menganggap keputusan kabinet semalam yang menolak cadangan Perbadanan Tabung Pendidikan Tinggi Nasional (PTPTN) untuk melaksanakan Sistem Maklumat Rujukan Kredit Pusat (CCRIS) terhadap peminjam PTPTN mulai bulan ini adalah hasil kejayaan perjuangan rakyat sehingga kerajaan tunduk dengan tekanan semua pihak.
Demikian kata Ketua Dewan Pemuda PAS Malaysia, Nasrudin Hassan, Ketua Angkatan Muda Keadilan, Shamsul Iskandar Mat Akin dan Ketua DAPSY, Teo Kok Siong dalam kenyataan bersama.
Bagi Pemuda PR, keputusan kabinet belum cukup melegakan peminjam PTPTN kerana mereka masih lagi terbelenggu dengan hutang yang perlu dijelaskan.
"Pengumuman kerajaan ibarat hanya melepaskan batuk di tangga atau sekadar tindakan politik bagi meredakan kemarahan rakyat," ujarnya mereka.
Kenyatan penuh seperti di bawah.
Pemuda Pakatan Rakyat menganggap keputusan kabinet semalam yang menolak cadangan Perbadanan Tabung Pendidikan Tinggi Nasional (PTPTN) untuk melaksanakan Sistem Maklumat Rujukan Kredit Pusat (CCRIS) terhadap peminjam PTPTN mulai bulan ini adalah hasil kejayaan perjuangan rakyat sehingga kerajaan tunduk dengan tekanan semua pihak.
Bagi Pemuda PR, keputusan kabinet belum cukup melegakan peminjam PTPTN kerana mereka masih lagi terbelenggu dengan hutang yang perlu dijelaskan.
Pengumuman kerajaan ibarat hanya melepaskan batuk di tangga atau sekadar tindakan politik bagi meredakan kemarahan rakyat.
Peminjam PTPTN masih lagi diburu, diambil tindakan-tindakan lain serta dipaksa menjelaskan hutang mereka sekalipun belum mampu melangsaikannya.
Apa yang diketahui, sebahagian besar peminjam PTPTN masih belum keluar dari kemelut ekonomi yang mencengkam hidup mereka akibat kos sara hidup yang tinggi, tiada pekerjaan tetap, pendapatan yang tidak mencukupi atau di bawah tahap kelayakan mereka, selain menampung keluarga dan keperluan-keperluan lain.
Rakyat sebenarnya menginginkan pengumuman kerajaan lebih daripada membatalkan cadangan PTPTN melaksanakan CCRIS.
Golongan belia mahukan peminjam PTPTN diberi kelonggaran atau fleksibility dalam pembayaran hutang atau dikurangkan jumlah pembayaran ke tahap yang memuaskan.
Perbincangan perlu dibuat bagi keselesaan antara golongan belia dengan pihak kerajaan supaya tidak wujud jurang serta ketidak puasan hati antara rakyat dengan kerajaan.
Pemuda PR mendesak agar diwujudkan lebih banyak bantuan kewangan seperti biasiswa kepada mahasiswa segenap peringkat.
Kerajaan perlu melabur dalam aspek pendidikan melalui pemberian biasiswa kerana rakyat adalah aset negara dan pendidikan yang mereka perolehi disumbangkan pula untuk negara di kemudian hari.
Tidak ada salahnya kerajaan berbelanja besar dalam sektor pendidikan demi rakyat kerana rakyat itu jugalah yang akan memberi hasil kepada negara.
Pemuda PR menegaskan, komitmen PR untuk memberikan pendidikan percuma adalah agenda utama yang akan diperjuangkan sehingga akhirnya ianya akan dilaksanakan.
Dengan pendapatan dan hasil negara yang banyak, agenda ini bukan mustahil untuk dilaksanakan malah ianya mampu dilaksanakan sekiranya kerajaan mahu.
Pendidikan percuma adalah impian dan aspirasi rakyat kerana ia adalah keperluan utama rakyat dan PR bertekad tidak ada rakyat yang tercicir mendapat pendidikan sehingga ke tahap tertinggi denagn kemudahan percuma yang semua rakyat di negara ini boleh miliki.

-MC


Gangster Malaysia Sudah Naik Tocang

Posted: 22 Aug 2013 08:06 PM PDT


Ketua polis negara dan barisan pegawai kanannya berang dengan tindakan gengster yang seolah-olah mempersendakan pasukan pertahanan negara apabila menayang warna geng di tempat awam dan menulis nombor geng di banyak tempat menggunakan semburan cat.
Mereka memang patut marah. Ini bukan Tijuana atau Sinaloa di Mexico yang membolehkan kartel dadah seperti Los Zetas mengawal semua aspek kehidupan.
Ini Malaysia di mana gengster sepatutnya takut dengan geng yang lebih besar iaitu 100,000 anggota Polis Di Raja Malaysia yang gagah, memegang senjata secara sah dengan kuasa menggunakannya dan mendapat mandat untuk menjaga keselamatan negara daripada apa juga serangan.
Jadi, bagaimana keadaan ini boleh berlaku?
Ini adalah pertunjukan tidak tahu malu yang dilakukan ahli geng 04 selepas lima ahlinya dipercayai termasuk ketua kumpulan itu terbunuh dalam kejadian tembak menembak dengan polis di Pulau Pinang pada Selasa.
Mereka memakai nombor dan warna mereka secara terbuka, membawa bendera dan menghalang lalu lintas ketika proses pengkebumian berlangsung di tengah pulau negeri itu.
Dan ini bukan satu-satunya kejadian membabitkan gengster yang berlaku.
Di Sentul, ahli geng 08 dua minggu lalu mengambil alih kawalan lalu lintas dan mengadakan perarakan mereka, lengkap dengan bendera.
Tanya Tan Sri Khalid Abu Bakar (gambar) dan mana-mana polis kanan bagaimana kumpulan seumpama itu begitu berani, dan mereka nampaknya akan menunding jari terhadap pemansuhan Akta Ordinan Darurat (EO), perundangan yang membenarkan tahanan pencegahan.
Pemansuhan akta itu dikatakan menyebabkan pembebasan lebih 2,000 penjenayah jenayah berat kembali ke jalanan dalam negara. Dan apa yang berlaku seterusnya ialah peperangan kumpulan, meningkatkan kejadian bunuh dan tembakan. Kita sudah faham naratif itu. Sebab dan akibat.
Tetapi, bagaimana mahu menjelaskan keadaan paksaan dan tidak takut terhadap pihak berkuasa, cabaran tangkap-aku-jika-kamu-berani? Penjenayah walau di dunia mana sekalipun tidak akan mengiklankan kehadiran mereka kepada polis, kecuali jika mereka percaya bahawa:
1)Pasukan polis dan agensi keselamatan lain tidak cekap.
2)Mereka mempunyai `kabel' yang cukup kuat dengan mereka yang memegang kuasa untuk dapat lepas walaupun dalam keadaan paling sukar. Maka, ditangkap dan disumbat dalam penjara hanya perkara kecil pada mereka.
Menjelang pilihan raya lalu, Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak dan pemimpin tertinggi Barisan Nasional (BN) hadir di majlis makan malam di Pelabuhan Klang, dihadiri tetamu seramai satu stadium bola sepak. Antara tetamu yang hadir ialah nama-nama besar dalam dunia `underworld' Malaysia untuk menunjukkan sokongan dan perpaduan terhadap gabungan pemerintah.
Jika anda seorang askar atau leftenan dalam salah satu geng ganas itu dan lihat sendiri bos besar anda boleh berlaga bahu dengan mereka yang berkuasa dan berkaitan dengan negara, tentu anda terfikir bahawa anda mempunyai rakan berkuasa di tempat yang betul.
Dan melihat kepada fakta geng boleh berkembang dengan maju dalam aktiviti pelacuran, peras ugut dan dadah tanpa diganggu menguatkan lagi tanggapan bahawa mereka adalah spesis yang dilindungi.
Daripada bahagian satu lagi, anggota polis biasa, detektif, penyiasat kanan, malah beberapa polis kanan di peringkat daerah pastinya tertanya-tanya sama ada perlu atau tidak mereka `mematahkan' geng terbabit selepas melihat majikan politik dan atasan mereka berkongsi roti dan berpelukan dengan bos jenayah terkenal.
Kombinasi kuat menyebabkan tidak boleh disentuh dan pendekatan polis yang tidak seberapa itu menyebabkan gengster tidak takut langsung kepada pihak berkuasa dan polis sentiasa menunggu mendapat lampu hijau bagi melaksanakan operasi menentang penjenayah.
Terlalu mudah? Mungkin bagi sesetengah orang. Tetapi jika difikirkan, ia lebih masuk akal berbanding asyik menyalahkan pemansuhan EO terhadap gengster Malaysia yang berani itu.
Ya, pemansuhan perundangan itu meletakkan beberapa penjenayah jenayah berat di jalanan, tetapi, mengapa gengster baru di peringkat pucuk muda pun berani mengibaskan jari depan polis? – 22 Ogos, 2013

malaysianinsider

PKR Kaji Selidik Hutang PTPTN Yag Menjerut Mahasiswa

Posted: 22 Aug 2013 01:18 AM PDT


PETALING JAYA, 22 OGOS: Parti Keadilan Rakyat (PKR) merintis jalan memahami masalah peminjam Perbadanan Tabung Pendidikan Tinggi Nasional (PTPTN) dengan melancarkan satu kaji selidik keberhutangan golongan itu.
Kaji selidik ini wajar disertai semua peminjam PTPTN dengan mengisi satu borang kajiselidik yang boleh dicapai di laman www.siasatptptn.wordpress.com yang akan disebarkan melalui laman sosial dan blog.
Menurut Pengarah Strategi PKR, Rafizi Ramli, keputusan kajian ini akan dibentangkan dalam satu perjumpaan 'tweetup#PTPTN' yang akan diadakan 29 Ogos ini, jam 8.30 malam di Perpustakaan Majlis Perbandaran Petaling Jaya (MBPJ), Petaling Jaya.
"Semua peminjam, aktivis anti-PTPTN dan pemimpin masyarakat turut dijemput hadir dalam 'tweetup' yang bertujuan menyusun gerakan anti-PTPTN dalam sebuah pertubuhan rasmi yang lebih tersusun.
"Sudah masanya peminjam-peminjam PTPTN membentuk satu pertubuhan lobi yang berpengaruh supaya mana-mana pihak berunding dengan mereka terlebih dahulu sebelum membuat cadangan, bagi mengelak berulangnya peristiwa cadangan penyenaraian Sistem Maklumat Rujukan Kredit Pusat (CCRIS) terhadap peminjam PTPTN," kata Rafizi dalam sidang media di ibu pejabat parti itu di sini pagi tadi.
Rafizi berkata, sebelum ini Kerajaan Barisan Nasional (BN) tidak memaklumkan sebarang kajian khusus untuk memahami apakah faktor yang menyebabkan majoriti peminjam PTPTN menghadapi kesukaran membayar pinjaman PTPTN.
Antara faktor penting yang perlu dikaji sebelum satu langkah tersusun yang tepat dapat diambil seperti, profil pendapatan bersih peminjam-peminjam PTPTN, profail kejayaan mendapat perkerjaan yang setaraf dengan kelulusan atau jurusan dan profail kualiti IPTS yang membawa kesan kepada kemampuan seorang pemegang ijazah mendapat kerja.
Mengulas cadangan Menteri Pendidikan II, Datuk Seri Idris Jusoh untuk menyenaraikan nama peminjam PTPTN ke dalam CCRIS, Rafizi berkata cadangan tersebut menunjukkan bahawa Kerajaan BN begitu terpisah dengan realiti kepayahan hidup golongan muda yang dibebankan hutang PTPTN.
"BN tidak pernah berminat mendalami masalah keberhutangan golongan muda ini dan mengambil pendekatan kasar dengan memukul rata kononnya semua peminjam PTPTN yang menghadapi kesukaran tidak bersyukur dan tidak bertanggungjawab.
"PKR menggesa Datuk Seri Idris Jusoh supaya tidak lagi memandai-mandai mengumumkan langkah baru menekan peminjam PTPTN sehinggalah maklumat ini dikaji sepenuhnya dan dibentangkan di parlimen," ujar Rafizi lagi.
Terdahulu pengumuman Idris untuk menyenaraikan nama peminjam yang gagal melunaskan bayaran pinjaman PTPTN di bawah CCRIS mendapat tentangan pelbagai pihak termasuk pemimpin Pakatan.
Terdesak selepas menerima asakan teruk, Jemaah Menteri yang bermesyuarat semalam menolak cadangan tersebut.
- mza

selangorku

Comments posted (0)

YB BN

YB PAS

YB PKR

YB DAP