Nuffnang

Mohamad Taufek Abd Ghani

Posted by Awanama | Posted on 1:03 PG

Mohamad Taufek Abd Ghani


Lanjutan kisah wanita di serang di tempat letak kereta

Posted: 06 Jul 2012 07:15 PM PDT

Akhbar hari ini mengesahkan kejadian yang menimpa Nooralida M Noor yang diserang di tempat letak kereta sebuah pasaraya terkenal di ibu kota pada siang hari. Pembaca boleh membaca detik-detik serangan tersebut secara terperinci yang disiarkan di beberapa blog di internet antaranya di http://meramonst.blogspot.com/2012/07/serius-cubaan-merogol-dan-merompak-di.html. Jenayah kejam yang dilakukan pada siang hari di tempat awam sebegini benar-benar meletakkan rakyat Malaysia dalam kebimbangan, seolah-olah penjenayah di Malaysia ini bebas melakukan sekehendak hati mereka.

Hanya kepada Allah kita mohon perlindungan.

Leher dirodok penyamun
Harian Metro 7 Julai 2012

AMPANG: Seorang wanita kini bertarung nyawa namun stabil selepas menjalani pembedahan pada paru-para kanan lebih tujuh jam ekoran tragedi hitam yang menimpanya apabila hampir disamun dan diculik seorang lelaki di sebuah pasar raya besar di Ampang, di sini.

Difahamkan, dalam kejadian jam 2 petang Selasa lalu itu, mangsa berusia 30-an bersendirian membeli beberapa barangan di pasar raya berkenaan sebelum dihampiri seorang lelaki ketika mahu masuk dalam kereta yang diletakkan di tempat letak kenderaan pasar raya itu.

Lelaki itu meletakkan pisau di leher mangsa. Ketika mangsa meronta mahu melepaskan diri, lelaki terbabit merodok lehernya hingga mencederakan paru-paru kanannya.
Kejadian itu tersebar melalui laman sosial facebook mangsa yang dikenali sebagai Nooralida M Noor.

Ketua Polis Daerah Ampang Jaya, Asisten Komisioner Amiruddin Jamaluddin berkata, pihaknya menerima laporan daripada mangsa yang berjaya menyelamatkan diri sebelum dibawa menerima rawatan lanjut di Hospital Gleneagles, di sini.

Beliau berkata, pihaknya menjalankan siasatan lanjut bagi mengesan suspek.

Sementara itu, jurucakap hospital berkenaan memberitahu mangsa dilaporkan mengalami kecederaan kritikal pada leher dan paru-paru kanan akibat dirodok dengan pisau dan menjalani pembedahan jam 8 malam kelmarin sebelum dimasukkan ke wad Unit Rawatan Rapi (ICU) dan kini dilaporkan stabil namun masih di bawah pemantauan pihak hospital.

Dalam laman facebook, Nooralida berkata, dia diserang seorang lelaki bersenjatakan pisau ketika mahu masuk dalam keretanya.

Katanya, lelaki itu meletakkan pisau pada lehernya dan memegang tangannya dipercayai bagi mengelakkannya melawan.

Menurutnya, dia melawan tindakan lelaki itu menyebabkan lelaki terbabit merodok lehernya hingga berlaku pendarahan serius.

"Saya membunyikan hon menyebabkan seorang wanita bersama anak lelakinya berusia 20-an hairan dan mengesyaki sesuatu berlaku.

"Lelaki itu yang menyedari kehadiran mereka melarikan diri sebelum saya menahan kesakitan dan memandu kereta ke balai polis berhampiran membuat laporan," katanya.

Katanya, polis menghantar mangsa ke hospital dan hasil pemeriksaan lanjut mendapati paru-paru kanannya mengalami kecederaan serius akibat terkena tikaman.

Bagaimanapun, mangsa sudah menjalani pembedahan dan kini dimasukkan ke ICU selain dilaporkan stabil.

Usaha Harian Metro semalam untuk menemui keluarganya gagal apabila enggan ditemu bual kerana masih terkejut dan bersedih dengan kejadian menimpa mangsa.

Soalan Parlimen Isu PTPTN-Apakah ini bukti Pendidikan diniagakan?

Posted: 06 Jul 2012 02:32 AM PDT

Dari blog Ahli Parlimen Telok Kemang

Saya berkongsi dengan anak-anak muda mahasiswa akan data ini berdasarkan soalan Parlimen tempoh hari. Ini dapat kita lihat bahawa pembiayaan untuk pelajar IPTA adalah sebanyak RM 23.6 bilion berbanding untuk pelajar IPTS iaitu sebanyak RM 20.4 bilion. Sedangkan jika perbandingan dibuat RM 23.6 bilion tadi adalah untuk 1.36 juta pelajar/peminjam yang secara peratusannya mewakil seramai 69% daripada jumlah peminjam. Berbanding pelajar IPTS - 0.61 juta pelajar (31%) mendapat jumlah pinjaman RM 20.4 bilion.

Apakah munasabah untuk pinjaman kepada pelajar IPTS seramai 0.61 juta yang mewakili 31% daripada jumlah peminjam PTPTN itu mendapat jumlah pinjaman yang bernilai RM 20.4 bilion iaitu hampir menyamai jumlah pinjaman pelajar IPTA yang mewakili 69% peminjam PTPTN.

Ini membuktikan bahawa kos pendidikan di IPTS lebih tinggi berbanding IPTA. Namun persoalan rakyat ialah, siapakah empunya IPTS-IPTS yang tumbuh bakkan cendawan dalam negara pada hari ini? Apakah ini bukti bahawa pendidikan diniagakan secara kasar dan berat ke atas rakyat. Kita maklum bahawa penempatan di IPTA adalah kurang untuk menampung jumlah pelajar Malaysia yang ingin melanjutkan pengajian tinggi. Sudah pasti IPTS akan menjadi kampus alternatif untuk para pelajar. Namun mengapa yuran IPTS begitu tinggi yang mana dapat kita bandingkan dengan ratio jumlah pinjaman PTPTN oleh pelajar IPTS berbanding IPTA.

Apapun saya tegaskan disini bahawa tawaran Pakatan Rakyat ialah memberikan pendidikan percuma dan menghapuskan hutang mahasiswa seluruh negara secara berperingkat. Ini mampu dilaksanakan jika PR diberi mandat oleh rakyat untuk menguruskan negara.

Salam Perjuangan,
Kamarul Baharin Abbas
MP Telok Kemang
Pengerusi MPN Keadilan N. Sembilan

RUJUKAN SOALAN PARLIMEN

Dato' Kamarul Baharin Abbas (Telok Kemang) minta MENTERI PENGAJIAN TINGGI menyatakan :-
a.      Jumlah hutang pendidikan yang ditanggung oleh mahasiswa di Institusi Pengajian Tinggi Awam (IPTA) dan Institusi Pengajian Tinggi Swasta (IPTS) secara berasingan yang meminjam daripada Perbadanan Tabung Pendidikan Tinggi Nasional (PTPTN) sehingga kini; dan
b.      Berapakah jumlah mahasiswa IPTA dan IPTS secara berasingan yang sedang membayar hutang tersebut.

JAWAPAN

Tuan Yang Di-Pertua,

Untuk maluman Ahli Yang Berhormat, sehingga 30 April 2012, Perbadanan Tabung Pendidikan Tinggi Nasional (PTPTN) telah meluluskan pinjaman/pembiayaan pendidikan kepada seramai 1.97 juta peminjam dengan amoun sebanyak RM 44.01 bilion sehingga pelajar tamat pengajian. Daripada bilangan tersebut, sebanyak 1.36 juta (69.0%) peminjam adalah terdiri daripada pelajar IPTA melibatkan jumlah pinjaman/pembiayaan sebanyak RM 23.6 bilion dan sebanyak dan sebanyak 0.61 juta pelajar (31.0%) terdiri daripada pelajar IPTS yang melibatkan jumlah pinjaman/pembiayaan RM 20.4 bilion.

Bagi tempoh yang sama, jumlah yang perlu dibayar balik oleh peminjam PTPTN ialah sebanyak RM 6.7 bilion melibatkan 1.02 juta peminjam. Daripada jumlah tersebut sebanyak RM 3.24 bilion telah berjaya dikutip melibatkan seramai 763,488 peminjam.

1,000 juruterbang menganggur, siapa untung dari PTPTN?

Posted: 06 Jul 2012 01:27 AM PDT

Kenapa setelah didedahkan media bahawa 1,000 juruterbang menganggur, baru kerajaan nak ambil tindakan hadkan pengambilan pelatih juruterbang? Bagaimana pula dengan graduan bidang lain yang ramai menganggur seperti jururawat, apakah kerajaan akan menghadkan ambilan kursus kejururawatan dan lain-lain bidang? Apakah PTPTN dan lain-lain institusi kewangan yang memberi pinujaman pelajaran hanya menguntungkan sesetengah pihak?

Pengambilan pelatih wajib kelulusan DCA
6 Julai 2012

Isu juruterbang menganggur: DCA, sekolah penerbangan kerjasama wujud pangkalan data

Kuala Lumpur: Berkuat kuasa serta-merta, semua sekolah penerbangan perlu mendapat kelulusan Jabatan Penerbangan Awam (DCA) sebelum mengambil pelatih juruterbang baru bagi membendung masalah juruterbang menganggur. Juruterbang terbabit juga diminta mendaftar dengan sistem pangkalan data juruterbang yang akan dibangunkan DCA menerusi laman web, www.dca.gov.my.

Pihak berkuasa industri penerbangan itu juga akan bermesyuarat dengan pihak terbabit termasuk syarikat penerbangan, dalam masa terdekat bagi mencari penyelesaian terbaik menangani isu itu.

Ketua Pengarah DCA, Datuk Azharuddin Abdul Rahman, berkata DCA sudah menghantar surat kepada lima sekolah penerbangan mengenai penguatkuasaan peraturan baru pengambilan pelatih juruterbang itu.

"Selaras arahan menteri supaya pengambilan pelatih dihadkan, DCA mengeluarkan surat kepada semua sekolah penerbangan berhubung isu ini. Bermakna kalau mereka nak ambil pelatih juruterbang baru perlu kelulusan DCA.

"Mengenai pangkalan data juruterbang, DCA akan bekerjasama dengan sekolah penerbangan, selain menggesa juruterbang (menganggur) tampil mendaftar dengan DCA menerusi laman web www.dca.gov.my. Bagaimanapun, DCA memerlukan sedikit masa untuk membangunkan sistem pangkalan data itu," katanya.

Hadkan jumlah pelatih

Semalam, Menteri Pengangkutan, Datuk Seri Kong Cho Ha mengarahkan DCA membangunkan sistem pangkalan data juruterbang dan mengehadkan jumlah pelatih yang diambil sekolah penerbangan selaras permintaan semasa industri penerbangan.

Ia susulan pendedahan eksklusif BH Selasa lalu, mengenai kira-kira 1,000 juruterbang muda yang memiliki lesen juruterbang komersial (CPL) gagal mendapat pekerjaan dalam industri penerbangan negara.

Mereka yang mengeluarkan lebih RM200,000 untuk mendapatkan lesen itu, kini terpaksa bekerja sambilan termasuk di kilang, pasar raya dan restoran makanan segera bagi menampung kos sara hidup serta membayar pinjaman.

Mengikut statistik DCA, 2,292 juruterbang tempatan bertauliah dikeluarkan sejak 2005 hingga tahun lalu, tetapi 1,174 saja mendapat pekerjaan di syarikat penerbangan tempatan dengan 100 yang lain bertugas di luar negara, terutama Indonesia.

Azharuddin berkata, antara syor akan dibincangkan dalam mesyuarat akan datang ialah syarikat penerbangan diminta mengutamakan juruterbang sedia ada berbanding pengambilan kadet juruterbang baru. Bagi sekolah penerbangan dicadangkan juruterbang dilatih menjadi instruktor.

"Kita juga nasihatkan pihak terbabit supaya tidak hanya menumpukan untuk bekerja dengan syarikat penerbangan tetapi juga menceburi sektor penerbangan awam (termasuk menjadi pengawal udara dan jurulatih)," katanya.


Pilot training
23 May 2012

Many options exist in the market but students should always do their homework before enrolling in any centre as they wouldn't want to end up with a qualification that is not recognised.

Commercial airline pilot training, for instance, has to be carried out in an Approved Flying Training Organisation (AFTO). These AFTOs are approved by and come under the purview of the Malaysian Department of Civil Aviation (DCA).

For those who dream of becoming an airline pilot or commercial helicopter pilot, the minimum qualification for pilot training is SPM or O-level or equivalent, with five credits that must include Mathematics, English, and a Science subject.

This allows to offer the Diploma in Aviation (Pilot Training) course. For this, students can apply to PTPTN to secure a loan of up to RM35,000.


Comments posted (0)

YB BN

YB PAS

YB PKR

YB DAP