Nuffnang

DUN BUKIT PAYONG

Posted by Unknown | Posted on 7:06 PG

DUN BUKIT PAYONG


Ustaz lawan ustaz di Kuala Besut?

Posted: 04 Jul 2013 05:02 PM PDT

 

Petikan : The Malaysian Insider
Pilihan Raya Kecil (PRK) Kuala Besut besar kemungkinan bakal menyaksikan pertembungan dua ustaz antara calon Umno dan PAS apabila nama yang paling popular meniti di bibir kalangan penyokong kedua-dua parti itu adalah personaliti ustaz atau mereka yang mendalami bidang agama Islam.
 
Calon yang paling popular di kalangan penyokong Umno adalah Nik Yusniza Nik Ismail, bekas Kadi Daerah Besut yang kini bertugas sebagai Pegawai Agama di Dungun.
 
Di pihak PAS pula, dua daripada tiga nama senarai pendek yang dikemukakan PAS dikatakan juga golongan ustaz.
 
Dua nama itu ialah bekas Adun Kuala Besut (1999), Datuk Nik Zawawi Salleh dan Yang Dipertua PAS Besut, Wan Azhar Wan Ahmad manakala seorang lagi ialah Bendahari PAS Besut, Azlan Yusof.
 
Daripada 13 pilihan raya umum (PRU) dan satu PRK di Kuala Besut, PAS pernah memenangi empat kali iaitu pada PRU 1959, PRU 1969, PRU 1974 dan PRU 1999.
 
"Oleh itu, peluang untuk PAS menang dalam pilihan raya ini adalah cerah," kata Ketua Ulama PAS Terengganu yang juga tokoh PAS Besut, Husein Awang.
 
Husein pernah bertanding di DUN Kuala Besut dalam PRU 1990 tetapi tidak berjaya. Beliau kalah dengan majoriti hanya 246 undi sahaja.
 
Pada 1959, calon PAS yang menang ialah Mohamad Senari, Mohamad Said menang pada 1969, Husein Jusoh menang (1974) manakala pada 1999 kerusi itu dimenangi Nik Zawawi Nik Salleh.
 
Bagi Husein, yang pernah menjadi Speaker Dewan Undangan Negeri (DUN) Terengganu (1999 - 2004), semangat penyokong PAS untuk memastikan parti mereka menang dalam PRK ini amat tinggi.
 
"Semua mahu PAS menang untuk melihat apa akan berlaku apabila dalam DUN ada 16 Ahli Dewan Undangan Negeri (Adun) BN dan 16 Adun Pakatan," katanya.
Pandangan beliau disokong Wan Azhar.
 
"Kita mahu lihat apa akan berlaku jika Adun PAS membuat usul undi tidak percaya kepada Speaker misalnya. Ketika itu speaker yang dilantik BN tidak bolehlah mengundi kerana ia usul ke atasnya," kata Wan Azhar.
 
Beberapa tokoh BN sebelum ini beranggapan jika PAS menang pun, ia tidak akan mengubah apa-apa kerana speaker yang dipilih BN akan menjadi undi penentu.
 
PRK Besut diadakan selepas kematian penyandangnya, Dr A Rahman Mokhtar minggu lalu akibat komplikasi paru-paru berair.
 
Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) akan bermesyuarat jam 10.00 pagi nanti dan membuat keputusan mengenai tarikh PRK di DUN Kuala Besut.- 5 Julai, 2013.

Mengutip Mutiara Ilmu dan Bersantai di Karnival Jom Ke Masjid

Posted: 04 Jul 2013 04:37 PM PDT

Petikan : Buletin Online

http://buletinonline.net/images/stories/aberita23/karnival%20jom%20ke%20masjid1.jpgKUALA TERENGGANU - Umat Islam dipersekitaran Kuala Terengganu, Marang dan hulu Terengganu di jemput hadir ke program 'Karnival Jom Ke Masjid' di perkarangan masjid Pengadang Baru dan menikmati mutiara ilmu serta membeli keperluan menghadapi bulan Ramadhan sambil menghulurkan derma.

Pengarah program Ahmad saufi Chik berkata program diambang Ramadhan al-Mubarak 1434 yang diadakan selama tiga hari bermula 4 hingga 6 Julai itu bertujuan mendekatkan masyarakat dengan masjid dan memasyarakatkan masjid kepada orang ramai, sebelum kedatangan bulan yang mulia itu.

"Karnival Jom Ke Masjid ini diadakan selama tiga hari bermula Khamis 4hb Julai sehingga Sabtu 6hb Julai bertujuan mendekatkan masyarakat dengan masjid menjelang kedatangan Ramadhan al-Mubarak,

"Ia suatu program sosio budaya yang sarat dengan mutiara ilmuan dan memberi tumpuan dakwah kepada umum tanpa mengira usia dan latarbelakang politik disamping memberi peluang kepada peniaga-peniaga muslim mempromosi barangan atau produk mereka,"jelasnya.

Menurutnya, hiburan alternatif, berinformatif dan berbentuk santai juga turut disajikan kepada para pengunjung dengan kemunculan Ustaz Azhar Idrus bersama selibriti Shamsul Ghau-ghau dan persembahan nasyid dari kumpulan terkenal, Inteam.

Beliau berkata, 'pencinta ilmu' pula boleh mengutip 'mutiara' khususnya berkait dengan persoalan Ramadhan dlam Sembang Ambang Ramadhan dengan kehadiran Tuan Guru Ustaz Abdul Hadi Awang, Ustaz Nik Mohd Abduh dan Ustaz Mohd Nor Hamzah.

Oleh itu, beliau menyeru supaya semua muslimin dan muslimat beramai-ramai, jangan melepaskan peluang untuk hadir bersama keluarga dan sahabat handai bagi memeriahkan 'karnival' tersebut.

Comments posted (0)

YB BN

YB PAS

YB PKR

YB DAP