Nuffnang

Nurul Izzah Anwar

Posted by Awanama | Posted on 11:14 PG

Nurul Izzah Anwar


Kenyataan Media: Isu SP Setia-YGK

Posted: 09 Aug 2011 09:01 PM PDT

Kenyataan Media
Untuk Sebaran Segera

Menurut laporan The Star bertarikh 26 Julai 2011, syarikat pemaju SP Setia Sdn Bhd bersedia mengambil alih 40 peratus baki saham KL Eco City Sdn Bhd (KLEC) dari Yayasan Gerakbakti Kebangsaan yang dinilaikan sebanyak RM75 juta. Adalah difahamkan Yayasan Gerakbakti Kebangsaan merupakan satu entiti yang dipandu Pemuda Umno dan dipengerusikan Ketua Pemuda Umno.

Cadangan SP Setia ini menimbulkan pelbagai tandatanya, yang mana pihak SP Setia dan Yayasan Gerakbakti Kebangsaan harus menjawab dengan telus dan jujur persoalan-persoalan berikut:

1. Mengapa cadangan pengambilalihan ini baru timbul sekarang walhal usahasama  atau joint venture (JV) antara SP Setia Sdn Bhd dan anak syarikat Yayasan Gerakbakti Kebangsaan, YGP Holdings Sdn Bhd, untuk projek ini telah dimeterai semenjak tahun 2000 lagi? Adakah pengambilalihan ini selari dengan hasrat yayasan untuk meningkatkan taraf hidup golongan miskin di kawasan bandar?

2. Bagaimanakah KLEC memperoleh sebidang tanah seluas 25 ekar di kawasan tanah premium berdasarkan prinsip perkongsian untung pada nisbah 80:20 dengan DBKL? Adakah ianya melalui tender terbuka atau cara lain? Apakah kriteria yang digunapakai Kerajaan dalam memilih KLEC untuk diserahkan tanah milik Kerajaan tersebut?

3. Sekiranya pengambilalihan tersebut terlaksana, ke arah mana keuntungan RM75 juta itu akan dibelanjakan? Kita harus ingat bahawa tujuan penubuhan yayasan tersebut adalah demi membasmi kemiskinan dan mempertingkat mutu kehidupan golongan bumiputera berpendapatan rendah. Maka, bagaimanakah tindakan ini akan menguntungkan golongan sasar, terutama mereka yang telah dipindahkan dari Kg Hj Abdullah Hukum? Atau adakah ini satu contoh menerima keuntungan “atas angin” bagi pihak Pemuda Umno?

Saya berharap SP Setia Sdn Bhd dan Yayasan Gerakbakti Kebangsaan akan dapat menjawab persoalan-persoalan ini, demi ketelusan proses dan kemaslahatan umum.

Nurul Izzah Anwar
Ahli Parlimen Lembah Pantai dan
Naib Presiden KEADILAN

Comments posted (0)

YB BN

YB PAS

YB PKR

YB DAP