Nuffnang

Direct Free Kick

Posted by Awanama | Posted on 1:20 PTG

Direct Free Kick


Peranan Harakah dalam pemilihan di Muktamar PAS Ke 57

Posted: 04 Jun 2011 06:08 PM PDT

Saya mengucapkan tahniah kepada mereka yang telah terpilih pada pemilihan Muktamar PAS ke 57.

Ramai yang berada di dalam keadaan dilema ketika pemilihan kerana ramai yang bertanding adalah kenalan mereka.

Contohnya bagi jawatan Timbalan Presiden, Ustaz Nasharuddin Mat Isa dan Sdra Mohammad Sabu adalah kenalan saya.

Ustaz Nasha kerap memimpin Usrah di Pandan dan Mat Sabu kerap juga turun berceramah di Pandan.

Walau bagaimanapun bagi pemilihan AJK PAS Pusat, pada saya keputusannya adalah tidak memeranjatkan.

Saya berkata begini kerana saya melihat peranan Harakah di dalam pemilihan kali ini begitu besar.

Terdapat mereka yang sering kali disiarkan berita mereka di dalam Harakah telah mendapat undi yang banyak pada pemilihan AJK Pusat tahun ini.

Ini mungkin dapat menjawab persoalan kenapa nama-nama besar menduduki tempat-tempat di bawah di kalangan 18 orang yang terpilih sebagai AJK Kerja PAS Pusat.

Contohnya Jocelyn Tan dalam Sunday Star 5 Jun 2011 menarik perhatian pembaca tentang undi yang diperolehi oleh YB Khalid Samad adalah lebih banyak dari undi yang diperolehi oleh YB Dato' Hasan Ali. Dato' Hasan adalah seorang Exco dan Pesuruhjaya PAS Negeri Selangor. Walhal YB Khalid adalah hanya seorang ahli Parlimen dan Yang Dipertua PAS Kawasan.

Walau bagaimanapun bagi mereka yang membaca Harakah tentu menyedari berita YB Khalid disiarkan pada setiap edisi Harakah. Kadang kala bukan satu berita tapi lebih dari itu.

Harakah akan meminta ulasan YB Khalid dalam hampir apa saja isu. Tetapi Dato' Hasan bagaimana? Kita tentu sedia maklum jawapannnya.

Saya bukan hendak menidakkan pemilihan sesiapa tetapi saya bimbang 'crediblity' Harakah akan dipertikaikan.

Ia tidak lagi akan dianggap sebagai media yang mewakili semua ahli tetapi hanya kelompok-kelompok tertentu sahaja.

Mungkin ini berlaku kerana tidak ada saingan kepada Harakah. Mungkin kalau ada saingan maka Harakah akan lebih berhati-hati. Mungkin juga perlu diwujudkan media saingan kepada Harakah.

Jadi bagaimana pemilihan di Muktamar tahun ini?

Saya percaya kepada meritokrasi. Ahli-ahli PAS tidak lagi terpengaruh dengan 'title' seseorang. Mereka melihat kepada hasil. Ini adalah satu perkembangan yang baik. Pemimpin tidak dipilih kerana pandai bercakap sahaja.

Oleh kerana itu Mazlan Aliman mendapat undi yang tertinggi. Beliau sungguh aktif dengan NGO ANAK yang memperjuangkan nasib peneroka Felda. Beliau mendapat liputan yang meluas bukan sahaja di dalam media Pakatan Rakyat tetapi media arus perdana. Mazlan memang layak mendapat liputan tersebut.

Jelas sekali media seperti Harakah amat penting. Yang tidak bekerja boleh dilihat bekerja. Yang bekerja juga boleh dilihat seolah-olah tidak bekerja.

Comments posted (0)

YB BN

YB PAS

YB PKR

YB DAP