Nuffnang

Anwar Ibrahim

Posted by Tanpa Nama | Posted on 7:55 PG

Anwar Ibrahim


Anwar Balas Saman Hishammuddin

Posted: 25 May 2011 02:26 AM PDT

Dari TV Selangor

Ketua Pembangkang, Datuk Seri Anwar Ibrahim hari ini memfailkan saman balas terhadap saman yang dibuat Menteri Dalam Negeri Datuk Seri Hishammuddin Hussein bersabit video seks fitnah yang cuba dikaitkan dengannya.

Anwar menerusi Tetuan Faiz dan Co mengemukakan pembelaan dan hujah balas dengan transkrip penuh sidang akhbarnya sebelum ini.

Terdahulu, Hishammuddin memfailkan saman terhadap Anwar kononnya mahu membersihkan namanya yang dikait Anwar sebagai antara yang turut mendalangi fitnah video seks terhadapnya.

Saman balas itu disebut di Mahkamah Tinggi Kuala Lumpur di hadapan Pesuruhjaya Kehakiman Wazeer Alam Mydin Meera.

Wazeer kemudiannya menetapkan 3 Jun untuk pengurusan kes dan mengarahkan Hishammuddin bagi menjawab hujah pembelaan Anwar sebelum 1 Jun.

Hishammuddin diwakili oleh peguam Cecil Abraham manakala Leela Jesunathan pual mewakli Anwar.

This posting includes an audio/video/photo media file: Download Now

Kenyataan Ahmad Maslan Bukti Umno Dalang Video- Surendran

Posted: 24 May 2011 06:41 PM PDT

Dari Keadilan Daily

Kenyataan Ketua Penerangan Umno, Datuk Ahmad Maslan berhubung video seks fitnah merupakan bukti Umno menjadi dalang di sebalik pembikinan video tersebut, kata Naib Presiden KEADILAN, N Surendran.

Beliau berkata demikian mengulas gesaan Ahmad Maslan supaya Ketua Pembangkang, Datuk Seri Anwar Ibrahim membuktikan video berkenaan adalah palsu.

"Kenyataan beliau (Ahmad Maslan) menjadi bukti tangan Umno di sebalik video seks konspirasi terhadap Anwar Ibrahim.

"Ahmad Maslan berulangkali membuat kenyataan salah, tidak disokong dengan kenyataan bertanggungjawab berhubung video konspirasi tersebut, yang berniat mencemar reputasi Anwar Ibrahim dan mewujudkan prejudis orang ramai terhadapnya," kata Surendran dalam satu kenyataan media.

Menurut Surendran, kenyataan tidak berasas itu juga menunjukkan pemimpin Umno cuba memberi arahan dan mempengaruhi siasatan polis.

"Mereka kerap menyalahi undang-undang dengan menggunakan kuasa ini bagi menentang pembangkang," katanya lagi.

Tambah beliau, harus diingat bahawa pengadu dalam kes fitnah II, Saiful Bukhari Alzan pernah bertemu Presiden Umno, Datuk Seri Najib Tun Razak sebelum mendakwa Anwar.

"Tindak tanduk ini amat tidak sesuai dan mencurigakan bagi seorang Perdana Menteri. Kenyataan-kenyataan Ahmad Maslan kini patut dilihat dalam konteks ini.Mereka berniat untuk menghantar satu mesej jelas kepada polis tentang hasrat Umno dan kerajaan berkaitan hasil siasatan video seks itu," kata Surendran.

Justeru itu katanya, KEADILAN menggesa supaya kerajaan Umno segera berhenti memperalatkan polis dan agensi undang-undang untuk tujuan politik.

"Kami menyeru Umno dan kerajaan untuk berhenti menggunakan politik kotor dan komplot politik terhadap pembangkang dengan berhujah secara tertib dalam perkara yang melibatkan kepentingan negara," tegasnya.

Comments posted (0)

YB BN

YB PAS

YB PKR

YB DAP