Ahad, 2 Jun 2013

Anwar Ibrahim

Anwar Ibrahim


PKR cadang suruhanjaya bebas kendali urusan persempadanan

Posted: 02 Jun 2013 01:46 AM PDT

Sinar Harian

Menyifatkan pertukaran kawal selia Suruhanjaya pilihan Raya (SPR) di bawah kuasa Parlimen sebagai kemenangan awal PKR, parti itu hari ini menggesa agar ia bukan hanya sekadar ‘public relations exercise’.

Timbalan Presidennya, Mohamed Azmin Ali berkata, pembentukan jawatankuasa itu hendaklah diperhalusi oleh pelbagai pihak dengan memberikan terma rujukan yang luas dan holistik supaya jawatankuasa itu dapat melaksanakan reformasi pilihan raya.

“Saya turut menyarankan agar suatu badan bebas ditubuhkan di bawah bidang kuasa Parlimen bagi mengambil alih peranan SPR untuk membuat syor-syor terhadap urusan persempadanan semula bahagian-bahagian pilihan raya.

“Cadangan ini adalah bagi memastikan tidak berlakunya ‘conflict of interest’ dan penyalahgunaan kuasa serta menjamin tugas dan peranan SPR yang lebih efektif dan bertanggungjawab dalam pengurusan perlaksanaan pilihan raya,” ujarnya lagi.

Sehubungan itu, PKR tegas dengan pendirian menggesa pengerusi SPR dan timbalannya meletakkan jawatan bagi memulihkan kredibiliti dan reputasi suruhanjaya itu.

“Perkara 113 dan 114 Perlembagaan Persekutuan dengan jelas menggariskan pembentukan SPR. SPR bukanlah sebuah agensi ataupun jabatan Kerajaan dan tidak boleh menjadi alat kepada mana-mana parti politik.

“Oleh kerana itu, PKR bersama-sama badan bukan kerajaan (NGO) termasuk Bersih menggesa agar kawal selia SPR tidak boleh diletakkan di bawah Jabatan Perdana Menteri,” ujarnya lagi menerusi satu kenyataan media.

Tiada ulasan:

Nuffnang