Nuffnang

N45 Dr Halimah Ali

Posted by Awanama | Posted on 11:15 PTG

N45 Dr Halimah Ali


NEGARAKU, TANAHAIRKU MAMPU MENGATASI THAILAND, INDONESIA DAN NIGERIA

Posted: 02 Jan 2013 06:04 PM PST


Malaysia muncul sebagai negara ke #51 paling gembira di dunia menurut laporan Pertubuhan Bangsa-bangsa Bersatu ( PBB). "Kebebasan politik, rangkaian sosial yang kuat dan ketiadaan rasuah lebih penting daripada pendapatan dalam menjelaskan perbezaan kesejahteraan," jelas laporan PBB . "Pada peringkat individu, kesihatan mental dan fizikal yang baik, untuk mengira seseorang, keselamatan pekerjaan dan keluarga yang stabil adalah penting," Malaysia jatuh di tangga ke #36 dalam ranking dunia dari segi menyediakan peluang terbaik untuk kesihatan, keselamatan dan kesejahteraan hidup menurut indeks Economist Intelligence Unit (EIU).
 Singapura ke 6, Malaysia ke 36 negara terbaik untuk dilahirkan


KUALA LUMPUR, 3 Jan — Singapura melonjak ke tempat keenam terbaik untuk dilahirkan di dunia tahun ini manakala Malaysia adalah ke 36, mengikut indeks Economist Intelligence Unit (EIU). Kajian EIU daripada 80 negara cuba diukur menyediakan peluang terbaik untuk kesihatan, keselamatan dan kesejahteraan hidup. 

Ekonomi ketiga terbesar di Asia Tenggara lompat dua anak tangga daripada tempat ke-38 diduduki 25 tahun lalu, apabila EIU pertama kali menggeluarkan indeks "Dimana-mahu-dilahirkan" pada tahun 1988, melebihi negara-negara lain di rantau ini kecuali Singapura. EIU sebuah anak syarikat kepada majalah perniagaan dan hal ehwal semasa berpengaruh Economist. Satu suku abad kemudian, Kota Singa melompat ke tempat keenam, naik dari 36 daripada 48 negara pada tahun 1988 apabila seri dengan Jerman Timur sebelum Tembok Berlin runtuh.
Thailand menduduki tempat 50, Filipina yang berada pada kedudukan 24 pada tahun 1988 menurun kepada 63, seri dengan Sri Lanka, manakala Vietnam dan Indonesia masing-masing mengambil kedudukan 68 dan 71.

 Malaysia mendapat 6.62 daripada 10 mata dalam kajian kaji selidik kepuasan kehidupan, yang bertujuan untuk mengukur bagaimana orang mengatakan mereka gembira berdasarkan kepada senarai 11 petunjuk ekonomi dan sosio-politik seperti pendapatan per kapita sesebuah negara, kos kehidupan, hak asasi manusia, jangka hayat, tahap literasi dan pendidikan. 

Walau bagaimanapun, kaedah yang digunakan untuk mendapatkan nombor bagi statistik juga telah berubah dari semasa indeks mula diperkenalkan. Pada tahun 1988, Economist menggredkan sebanyak 48 negara bagi mata bonus kepada kemiskinan budaya, apa yang dipanggil "faktor filistin"; dan sejauh mana negara yang disifatkan sebagai "kebosanan yang tidak boleh ditarik balik" di sebalik kemuliaan dan dimana ia digambarkan sebagai "faktor menguap". 

Dalam artikel disertakan yang dikaitkan dengan "Loteri kehidupan" diterbitkan pada 1 Januari dalam edisi talian, Economist menjelaskan kajian kepuasan hidup dikira berdasarkan Gallup Poll 130 negara pada tahun 2006. The Economist menjelaskan indeks juga mengira ramalan ekonomi EIU sehingga 2030 — kira-kira apabila kanak-kanak yang dilahirkan tahun ini akan menjadi dewasa.

Dalam indeks 2013, Switzerland menewaskan semua negara-negara lain, termasuk Amerika Syarikat, kuasa besar dunia, sebagai tempat terbaik untuk bayi yang dilahirkan. Australia di kedudukan naib juara, diikuti oleh negara-negara Scandinavia Norway (3), Sweden (4) dan Denmark (5) manakala New Zealand, Belanda, Kanada dan Hong Kong termasuk dalam tangga 10 teratas. 

Nigeria adalah tempat yang paling teruk untuk bayi. 

Malaysia muncul sebagai negara ke 51 paling gembira di dunia daripada 156 negara yang ditinjau dan kedua selepas Singapura di Asia Tenggara, dalam Laporan Kebahagiaan Dunia yang dikeluarkan oleh Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB) pada April lepas. "Kebebasan politik, rangkaian sosial yang kuat dan ketiadaan rasuah lebih penting daripada pendapatan dalam menjelaskan perbezaan kesejahteraan," jelas laporan PBB. "Pada peringkat individu, kesihatan mental dan fizikal yang baik, untuk mengira seseorang, keselamatan pekerjaan dan keluarga yang stabil adalah penting," tambah laporan itu lagi.

Sumber: the malaysian Insider

AMBANG 13 DOA USTAZ AZHAR IDRUS

Posted: 02 Jan 2013 06:26 AM PST


 • TIADA yang boleh menafikan bahawa pemimpin negara Malaysia telah membiarkan bahkan membiayai sambutan ala jahiliyyah ambang tahun baru masehi SETIAP TAHUN. TIDAK ADA BEZANYA dengan negara bekas penjajah negara. Bahkan mungkin lebih dahsyat. Remaja belia Islam yang mentah dan eksploratif mudah terikut dengan daya tarikan hedonisme yang direstui bahkan diminati oleh pemimpin jahil. Bak semut menghurung gula, berbondong-bondonglah remaja belia terjun ke lautan majlis bercorak pesta yang lagha, melekakan mereka daripada kesedaran berTuhan.
 
 • Dengan iklim yang merangsangkan nafsu dan bisikan syaitan, remaja belia dalam keadaan sebegini memang mudah terkena umpan Iblis yang memang membuat operasi menggalakkan maksiat dan kemungkaran seperti arak, dadah dan zina. Saban tahun dilaporkan oleh PBT memang ada bukti, pasangan-pasangan yang berzina apabila sudah tidak mampu mengawal nafsu dek keseronokan melampau dan tak ingat dunia/akhirat.Remaja belia Melayu beragama Islam sering ditangkap JAIS  berpeleseran, meminum arak berkhalwat.

 • Justeru, kerajaan Selangor di bawah EXCO Pendidikan dan Pembangunan Modal Insan merangka satu pelan untuk membuat satu anjakan paradigma berskala massa. Anak remaja belia mesti diberi satu alternatif untuk mengisi naluri mengikut trend menyambut ambang tahun baru. Persoalannya bagaimana mahu memecah tradisi yang telah BERAKAR LEBIH 50TAHUN? Bagaimana cara mengalihkan rijal dan nisa' daripada terus membanjiri program menyambut tahun baru masehi dengan cara melaungkan 10 saat terakhir sebelum pukul 12 tengah malam ketika beralihnya tahun baru masehi? Bagaimana mahu menyedarkan anak Melayu yang hari bermula bukan tengah malam tetapi maghrib?Sebab itu berbuka puasa waktu maghrib.
 • Alhamdulillah, idea kreatif yang berjaya menarikkan minat remaja belia yang suka program santai telah mencetuskan idea pihak Jawatankuasa Menangani Gejala Sosial Negeri Selangor(GeMS) untuk menganjur program yang boleh menarik minat remaja belia DAN DALAM MASA YANG SAMA MENDIDIK mereka dengan ilmu yang berguna, Pendidikan yang BERKESAN melalui pendekatan bersahaja. Ilmu merangkumi dunia hingga akhirat. Alhamdulillah pengisian dengan ilmu aqidah, syariat dan akhlak dalam diberi oleh ilmuwan agama dengan digandingkan dengan artis dan selebriti yang diminati oleh remaja belia yang sudah mula mengatur hidupnya ke arah hidup yang berpaksikan Allah.
 •  
  Asmaul husna dilagu bersama

    Kemudian ditutupkan dengan doa ulamak selebriti terkenal USTAZ AZHAR IDRUS
  • Alhamdulillah 120,000 orang yang hadir pada malam itu, mendapatkan ilmu pengetahuan, terjalin ikatan ukhuwwah, di didik bil hal mengisi program yang bermakna yang sarat dengan laungan membesarkan Allah. Para artis.bintang sukan, bintang bola dan bina badan Dato Malek Noor juga dijinakkan kepada ulamak supaya diambil menjadi role model mereka pula. Para artis tidak janggal dengan ulamak yang selama ini mereka rasa begitu jauh daripada mereka.

Comments posted (0)

YB BN

YB PAS

YB PKR

YB DAP