Rabu, 20 April 2011

MY VOICE FOR NATION

MY VOICE FOR NATION


Why make irresponsible and hurting statements -William Cheng?

Posted: 20 Apr 2011 12:08 AM PDT

Dr Shafie Abu Bakar

Dr Shafie Abu Bakar


PAS Selangor Memiliki Bangunan Sendiri

Posted: 20 Apr 2011 03:53 PM PDT

N45 Dr Halimah Ali

N45 Dr Halimah Ali


TAHNIAH BUAT TRICUBES BHD $ KERAJAAN BN

Posted: 20 Apr 2011 05:56 PM PDT

Tricubes Berhad, syarikat yang merintis projek 1 Malaysia email memang bijak dan Kerajaan BN terus nampak kebaikan dan kelebihan projek ini dalam strategi mengekalkan kuasa dan memonopoli ICT kepada rakyat umumnya dan pengundi khususnya.

Hosting di USA (sila lihat di bawah) dan pelbagai maklumat peribadi bakal berada di hujung jari pihak swasta untuk digunakan sesuka hati. Kononnya pendapatan dihasilkan melalui penghantaran notis serta penyata dari Lembaga Hasil Dalam Negeri (LHDN) serta Wang Simpanan Pekerja (EPF). Pendapatan ini "taik gigi" sahaja.

Pendapatan sebenar akan datang dari penjualan maklumat peribadi serta alamat email kepada pihak ketiga seperti syarikat kredit kad, pasaraya, gedung membeli belah serta syarikat pengiklanan.

Baru-baru ini satu SPAM telah dihantar melalui telefon bimbit kononnya di hantar oleh Celcom/ Telekom Malaysia Berhad kepada semua pelanggan mereka bagi mengucapkan selamat tahun baru yang diucapkan oleh seorang individu bernama NAJIB RAZAK.PKA & PKFZ BOARDS HAD SOUND GOOD GOVERNANCE

Posted: 20 Apr 2011 09:51 AM PDT


Port Klang Authority (PKA) chairman Datuk Teh Kim Poo argued both PKA and PKFZ boards to remain unchanged

because directors on both boards already had sound understanding of good governance to bring in more developments to PKFZ.

He also claims that both BOD have a good, experienced team of people sitting on the boards

It is little wonder that they made a good job out of the fiasco since they had sound good governance. Please refer to the recommendation by Pricewaterhouse Coopers Consultant (image below-please click on them to enlarge)

PKA and PKFZ boards unchanged, says chairman 

April 20, 2011/Malaysian Insider


PORT KLANG, April 20 — Port Klang Authority (PKA) chairman Datuk Teh Kim Poo said today that the boards of the regulator and its Port Klang Free Zone (PKFZ) industrial park are to be retained.

He said that this was because directors on both boards already had sound understanding of good governance to bring in more developments to PKFZ.


"I have decided not to change for now as we have a good, experienced team of people sitting on the boards," said Teh, who took up the role at the beginning of the month.


He said that the immediate concern was to find new business plans for PKFZ as Port Klang was currently ranked among the top ports in the world.

"I want the board members to stop criticising and pointing fingers at others over legal action in respect to the PKFZ scandal," he told reporters here.The PKFZ scandal has seen the project cost balloon

from about RM2 billion to potentially RM12.5 billion.

Former transport ministers Tun Dr Ling Liong Sik and Tan Sri Chan Kong Choy are facing trial for deceiving the government over the PKFZ scandal.

EXECUTIVE SUMMARY OF PKFZ

JOM zikrullah: tonik rohani

Posted: 20 Apr 2011 08:54 AM PDT

Tiada perkataan yang lebih memberi kekuatan.Tiada panggilan yang lebih kuasa. Tiada ingatan yang lebih merangsangkan. Tiada hubungan yang lebih nikmat daripada mengingati dan menyebut nama Ilahi dengan fokus

Bermula dengan betul

Posted: 20 Apr 2011 08:23 AM PDT

untuk dapat berkat dan rahmatNya

i n t a n h i j a u

i n t a n h i j a u


MESYUARAT AGUNG TAHUNAN PAS KAWASAN TELUK INTAN BERJALAN LANCAR

Posted: 19 Apr 2011 09:37 PM PDT


TELUK INTAN, 19 April - PAS Kawasan Teluk Intan telah berjaya melaksanakan mesyuarat agung tahunannya kali ke-17 baru-baru ini yang telah dirasmikan oleh Ahli Jawatankuasa Kerja PAS Pusat, Tn. Hj. Mohamad Sabu. Mesyuarat telah diadakan di Markaz PAS Kawasan di Kg. Padang Tembak dekat sini.

Mesyuarat kali ini telah menyaksikan proses pemilihan pucuk pimpinan parti kawasan bagi sesi 2011-2013 di mana kesemua jawatan melibatkan pertandingan.

Para perwakilan sedang mendaftar kehadiran mesyuarat.

Penyandang jawatan Yang Dipertua, Ustaz Hj. Ismail bin Che Nik telah dipilih sekali lagi menerajui PAS kawasan setelah berlaku pertandingan dua penjuru. Bagi jawatan Timbalan Yang Dipertua dan Naib Yang Dipertua juga turut kekal disandang oleh Sdr. Rahmat Maliki dan Sdr. Ahmad Kabir Mahdin yang turut melibatkan pertandingan dua penjuru. Para perwakilan juga telah memilih 18 orang ahli jawatankuasa baru melalui proses pengundian yang telah berjalan begitu lancar sekali.

Perwakilan muslimat.

Perwakilan muslimin.

Sebelum itu, semasa berucap merasmikan mesyuarat agung, Hj. Mohamad Sabu telah banyak menyentuh tentang sejarah parti dan pimpinannya yang datang dan pergi. Beliau juga banyak menyentuh isu luar negara berkaitan tentang gerakan Islam di Mesir, Lubnan dan lain-lain.
Pengerusi majlis perasmian, Hj. Azhar.
Berdiri tegak menyanyikan Lagu Negaraku dan Lagu PAS.

Selain itu, beliau juga menyentuh sifat keterbukaan PAS dalam melaksanakan tahaluf siyasi dengan menubuhkan sayap parti yang baru iaitu Dewan Himpunan Penyokong PAS (DHPP). Beliau mengucapkan tahniah kepada PAS kawasan kerana DHPP Teluk Intan yang mempunyai bilangan ahli paling ramai di negara ini.
Majlis dimulai dengan bacaan al Qur'an.
Sdr. Hu Phang Chaw bersama Hj. Mohamad Sabu.


Kehadiran yang menggalakkan.

Kehadiran perwakilan dan pemerhati agak luar biasa daripada mesyuarat agung tahun sebelumnya mungkin kerana tarikan kehadiran Hj. Mohamad Sabu sebagai perasmi yang mana bilangan kehadiran pemerhati hampir menyamai bilangan perwakilan cawangan.

Turut hadir ialah Ustaz Misbahul Munir bin Hj. Masduki, Setiausaha BPPN Perak selaku mewakili PAS negeri di samping kehadiran Ketua DHPP Pusat, Sdr. Hu Phang Chaw.
Gurauan dalam ucapan ...

Tetapi serius dalam menyentuh perkara dalaman parti.

Mesyuarat kali ini juga mencatatkan sejarah kerana pihak DHPP Teluk Intan telah menghantar 5 orang perwakilan di samping kehadiran para pemerhati DHPP. Wakil DHPP juga telah berpeluang mengikuti perbahasan walaupun mereka tidak mengundi. Timbalan Ketua DHPP Teluk Intan, Sdr. Sarguna a/l Sengalarian turut diberi peluang menyampaikan ucapan penangguhan.

Tiga usul telah dibentang dan dibahas yang banyak menyentuh isu politik, pilihan raya dan organisasi.
Penyampaian watikah kepada AJK DHPP Teluk Intan.

Hj. Mohamad Sabu menerima cenderamata daripada YDP kawasan.

Seorang AJK PAS kawasan memasukkan kertas undi.

Peti undi yang lut sinar.
Proses pengundian berjalan lancar.

Perwakilan menikmati jamuan.

Perwakilan Cawangan Kg. Bahagia bersama Hj. Mohamed Akram.

YB Anuar dan Hj. Azhar memberi tumpuan terhadap perbahasan perwakilan.

Perwakilan Cawangan Rumah Awam membentang usul.

Timbalan Ketua DHPP Teluk Intan menyampaikan ucapan penangguhan.

intanhijau.blogspot.com

MEMPERKASA PARTI, MENGEKALKAN KEMENANGAN

Posted: 19 Apr 2011 06:11 PM PDT


TELUK INTAN, 19 April - Bertemakan 'Memperkasa Parti, Mengekalkan Kemenangan', Yang Dipertua PAS Kawasan Teluk Intan, Ustaz Hj. Ismail bin Che Nik telah menggariskan beberapa perkara sebagai panduan gerak kerja bagi sesi akan akan datang. Mesyuarat Agung Tahunan PAS Kawasan Teluk Intan Kali Ke-37 telah diadakan di Markaz PAS Kawasan di Kg. Padang Tembak dekat sini.
Ustaz Ismail bersama Hj. Mohamad Sabu.

Antaranya ialah :

 • memperkasakan program tarbiyyah dengan mengimarahkan program seperti usrah, tamrin, qiamullail,  dan sebagainya bagi peringkat kawasan dan cawangan-cawangan.
 • mewajibkan setiap cawangan mengadakan usrah dengan menggunakan sukatan usrah yang telah ditetapkan oleh pihak lujnah tarbiyah negeri atau pusat
 • memperkasa sayap-sayap parti iaitu Dewan Pemuda, Dewan Muslimat dan Dewan Himpunan Penyokong PAS
 • memantapkan organisasi parti di semua peringkat kawasan, cawangan, dewan dan lujnah-lujnah
 • menggerakkan jentera pilihan raya kawasan dan cawangan secara aktif
 • melaksanakan program  ke arah pembinaan amilin dan kader yang sahih aqidah dan jelas fikrah
 • mennyebarluaskan program kebajikan dan kemasyarakatan


Untuk mencapai perkara di atas, setiap ahli perlu :

 • istiqamah bersama jamaah kerana hanya secara berjamaah sahaja mampu menghadapi pelbagai cabaran berbanding bersendirian
 • penghayatan intima dalam jamaah secara amal jamaie
 • iltizam dalam gerak kerja
 • wajib terlibat di dalam usrah serta setiap program tarbiyah yang lain
 • menghayati kempen Sifar Ponteng yang dilaksanakan di peringkat PAS Perak
 • menghayati konsep dengar dan taat
 • tidak mengklasifikasikan pimpinan dalam jamaah
 • tidak memilih-milih program parti melalui konsep aulawiyat
 • kukuhkan jaringan ukhuwwah sesama ahli dan masyarakat
 • meminimumkan ruang khilaf dan menutup ruang krisis
 • pengorbanan prasyarat kemenangan
 • menghayati rukun baiah
 • berusaha menambah dana pilihan raya
 • memantapkan organisasi parti dan jentera pilihan raya UPU dan MTD
intanhijau.blogspot.com

PERLU FAHAMI ISU UNTUK UBAH MINDA RAKYAT - MISBAH

Posted: 19 Apr 2011 05:24 PM PDT


TELUK INTAN, 19 April - Para pimpinan dan ahli PAS perlu memahami setiap isu agar mampu menangani sesuatu isu yang akan mengubah persepsi dan minda rakyat. Demikian dinyatakan oleh Setiausaha Badan Perhubungan PAS Negeri (BPPN) Perak Ustaz Misbahul Munir bin Hj. Masduki di dalam ucapan beliau di dalam Majlis Mesyuarat Agung Tahunan PAS Kawasan Teluk Intan. Majlis telah diadakan di Markaz PAS Kawasan Teluk Intan, Kg. Padang Tembak dekat sini.

Beliau yang hadir sebagai mewakil BPPN Perak berkata, setiap ahli PAS perlu faham akan budaya kerja berjemaah sebagaimana terkandung di dalam Rukun Baiah iaitu al fahmu. 
Komited. Antara tetamu khas yang terawal tiba.


"Ahli PAS perlu  faham benar-benar akan budaya kerja jemaah seperti bagaimana kita beradab dalam sebuah jemaah, melakukan gerak kerja dengan penuh bijaksana di samping meletakkan ketaatan dan kesetiaan tidak berbelah bahagi selagi pemimpin parti berada di dalam landasan agama," ujar beliau.

Menurut beliau lagi, di dalam perjuangan Islam pasti tidak akan lari daripada dua perkara iaitu perjuangan yang masih terlalu jauh destinasinya dan perjuangan yang penuh dengan kesukaran serta halangan dan fitnah.
Perwakilan mesyuarat agung kawasan.

"Sebagai pejuang Islam, kita pasti akan menempuh dua perkara tersebut yang amat menuntut kesabaran yang tinggi dalam diri agar kita sentiasa istiqamah di dalam perjuangan."

Akhirnya, beliau berharap para ahli PAS menjadikan mesyuarat agung sebagai medan untuk bermuhasabah dan menilai semula setiap gerak kerja yang telah dilakukan sebagai panduan bagi merangka gerak kerja pada masa akan datang.

Turut hadir ialah Ahli Jawatankuasa PAS Pusat Tn. Hj. Mohamad Sabu selaku perasmi mesyuarat agung kali ini.

intanhijau.blogspot.com

Nuffnang