Selasa, 13 Disember 2011

Dr Shafie Abu Bakar

Dr Shafie Abu Bakar


MPKj & PKNS Tidak Peka Dengan Kritikan Di Dewan Negeri, Adun Terpaksa Mengeluarkan Peruntukan Membersih Kawasan Perumahan Jubli Perak, BBB.

Posted: 13 Dec 2011 03:05 PM PST

MY VOICE FOR NATION

MY VOICE FOR NATION


Tweets from New York

Posted: 13 Dec 2011 05:59 PM PST

ZULKIFLI BIN NOORDIN

ZULKIFLI BIN NOORDIN


DOKUMEN LUAR TABI'E!

Posted: 13 Dec 2011 12:32 AM PST

(PoLut @ Politik Luar Tabi'e pimpinan MaLut @ Manusia Luar Tabi'e melahirkan PaLut @ Pakatan Luar Tabi'e menghasilkan 'DoLut' @ Dokumen Luar Tabi'e)
Salam 2 all.

Ahad lepas 15 Muharram 1433 bersamaan 11 Dis 2011, bersamaan dengan peristiwa gerhana bulan, Haji Hadi melancarkan "DOKUMEN NEGARA KEBAJIKAN", satu lagi retorik manifesto kaum Anwarinas dalam menghadapi PRU13 nanti. Dokumen yang sarat dengan pelbagai janji manis dan madah berhelah ni dijadikan modal terbaru kaum Anwarinas untuk mencapai nafsu serakah mereka ke Putrajaya!

Persoalan pokoknya ialah, bolehkah Dokumen Negara Kebajikan ini dipercayai!? JAWAPANNYA JELAS: TIDAK BOLEH & WAJIB DITOLAK!!!

Jangan lupa pada 12 Nov 2003, dalam menghadapi PRU ke 11, kaum Anwarinas mengemukakan "DOKUMEN NEGARA ISLAM" yang dilancarkan juga oleh Haji Hadi! Tujuannya masa itu adalah antara lain untuk menentang konsep "ISLAM HADHARI" yang dibawa oleh YAB Tun Abdullah Ahmad Badawi yang diterima baik oleh bukan sahaja umat Islam dalam dan luar negara, malah oleh bukan Islam. Ini dapat dilihat dalam ucapan-ucapan penerimaan oleh pemimpin MCA, MIC, Gerakan, PBS, dan lain-lain. Malah ianya diterima diperingkat antarabangsa sebagai satu gagasan yang dapat memartabatkan Islam dipersada dunia.

Pembangkang kini tertekan dengan pendekatan "Islam Wasathiyah" yang dibawa oleh YAB Perdana Menteri yang bertindak dan menjadi pemangkin kepada konsep Gagasan 1-Malaysia dengan penekanan kepada dasar "Rakyat DiDahulukan, Pencapaian DiUtamakan".

Konsep yang mengamalkan dasar Islam yang sederhana yang telah diterima baik oleh seluruh rakyat Malaysia dan umat Islam bangsa Melayu. Konsep ini bukan sekadar retorik politik, malahan telah dipraktikkan dan dilaksanakan dengan pelbagai program dan projek saperti "Klinik 1-Malaysia", "Kedai Rakyat 1-Malaysia", "Bantuan Rakyat 1-Malaysia", "Perumahan Rakyat 1-Malaysia" dan pelbagai lagi.

Konsep 1-Malaysia berteraskan "Islam Wasathiyah" ini telah meletakkan Islam sebagai agama tauhid yang praktikal dan kontemporari! Malah konsep ini diterjemahkan dengan cara simbol mengangkat syahadah! DAN sebenarnya, Konsep 1-Malaysia adalah bukti "kerajaan yang mengutamakan kebajikan rakyat dan umat", dilaksanakan atas teras "Islam Wasathiyah!". Ringkasnya, inilah Konsep Negara Kebajikan yang praktikal dan realistik!

Berbalik kepada "Dokumen Negara Kebajikan PAS", isu utama yang teman sebut ialah soal kebolehpercayaan! Betulkah mereka ini, atau ianya sekadar satu lagi "gorengan politik" untuk menyedapkan telinga mendengar dan membuaikan nafsu machiavelli mereka?

Teman menegaskan bahawa ini semua adalah sekadar retorik politik! Malahan ianya langsung tidak boleh dipercayai dan wajib dicampak didalam longkang sahaja!

Cuba ingat apa yang Haji Hadi dan pimpinan PAS sebut semasa pelancaran "Dokumen Negara Islam" pada 12 November 2003. Kalau mike lupa, biar teman ingatkan semula apa yang dijanjikan didalam "Dokumen Negara Islam":

"Konsep 'Membangun Bersama Islam' akan digarap dan dihayati untuk membina Negara Islam. Negara Islam menjamin kemajuan, kemakmuran dan kesejahteraan hidup"

(lihat Dokumen Negara Islam cetakan pertama Oktober 2003).

Dan cuba lihat kembali ucapan Haji Hadi semasa melancarkan "Dokumen Negara Islam" tersebut:

"Dengan terbitnya dokumen Negara Islam ini akan terjawablah segala tohmahan dan fitnah yang ditaburkan oleh musuh-musuh PAS kononnya PAS tidak akan menubuhkan Negara Islam; malah pernah dikatakan bahawa seluruh ahli-ahli PAS tidak pernah berniat sedikit pun untuk menubuhkan Negara Islam.

Sesungguhnya kewajipan menegakkan Negara Islam adalah sama penting dengan kewajipan melaksanakan ibadat-ibadat wajib yang lain berpandukan kaedah fiqh yang ma'ruf".

Satu janji dan ucapan yang bisa memukau golongan yang mudah terpukau.!!!

Tapi tengok apa yang terjadi setelah mereka bersekongkol dengan parti cauvinis dan rasis biaDAP, dan atas persekongkolan luar tabi'e dan songsang itu mereka diberi ALLAH sedikit habuan kuasa dan kedudukan serta jawatan!

MEREKA SENDIRI YANG MENOLAK, MEMBUANG & MENTONGSAMPAHKAN 'DOKUMEN NEGARA ISLAM' & 'PERJUANGAN NEGARA ISLAM MEREKA'. Alasan mereka kononnya "Negara Islam" TIDAK disebut didalam Al Quran!!!.


Dalam Muktamar Agong PAS 2011, hanya lapan tahun selepas pelancaran "Dokumen Negara Islam", Haji Hadi membuat u-turn politik dengan pusingan 360 darjah membuang perjuangan menegakkan Negara Islam dengan kenyataan berikut":

"Kita mulakan dengan perlaksanaan negara kebajikan, itu (negara kebajikan) ada dalam Quran. Dia (Al Quran) tak sebut Negara Islam, dia (Al Quran) sebut Negara Kebajikan!!!".

Dalam satu nafas sahaja, tiba-tiba Dokumen Negara Islam dicampak kedalam longkang atas alasan "
tidak ada didalam Al Quran!!!" Mereka yang janjikan Negara Islam, mereka yang reka Dokumen Negara Islam, tiba-tiba mereka sendiri yang mencampak, membuang & mentongsampahkan "perjuangan Negara Islam" dan "Dokumen Negara Islam" mereka!!!

Dan sekarang mereka rekayarsa pulak satu kitab baru dilabel sebagai "Dokumen Negara Kebajikan". Hanya untuk mengatasi Konsep Islam Wasathiyah yang menjadi teras Gagasan 1-Malaysia "Rakyat DiDahulukan, Pencapaian Di Utamakan"!

Persoalannya ialah, kalau mereka boleh buat u-turn pusingan 360 darjah membuang 'Dokumen Negara Islam' atas alasan tidak ada didalam Al Quran dan menggantikannya dengan 'Dokumen Negara Kebajikan', apakah yang akan menghalang mereka nanti untuk membuang 'Dokumen Negara Kebajikan' dan menggantikannya dengan dokumen negara entah apa kejadah lagi!?

Dan setelah berpuluh tahun ujud, setelah bertahun-tahun diberikan peluang menjadi Kertajaan Negeri, setelah diberi habuan menjadi YB-YB dan Ahli Parlimen, adakah yang mereka mampu lakukan hanya dengan sekadar mendatangkan buku dan dokumen sahaja? Dari 'Dokumen Negara Islam', kepada 'Buku Jinggay', kepada 'Dokumen Negara Kebajikan', dan entah apa lagi selepas ini.

Adakah nanti bila parti biaDAP berkuasa, mereka akan melancarkan pulak buku 'Dokumen Negara Cauvinis', dan jika sosialis berjaya, mereka lancarkan pulak 'Dokumen Negara Kominis'. Dan apa jadi kalau Anwar Ibrahim ditabal sebagai PM (na'uzubillah), adakah Haji Hadi akan lancarkan 'Dokumen Negara Sodom', 'Dokumen Negara Liwat', 'Dokumen Negara ChinaDOLL'?

Ringkasnya yop, 'Dokumen Negara Kebajikan' ini hanya membuktikan satu perkara. Kaum Anwarinas ini adalah kaum yang sanggup menjadi parasit dan pelacur politik kalkatus murahan semata-mata untuk menghalalkan matlamat mereka untuk menduduki kerusi kekuasaan Putrajaya demi memenuhi nafsu serakah mereka. Jangan lupa yop, inilah kaum yang sama nak menjual dan melelong Putrajaya tidak berapa lama dulu!

Ketuk kepala, tanyalah kepala otak masing-masing yop. Berapa lama nak kena tipu dan dibohongi dengan putarbelit kaum ini yop!

Semoga ALLAH memelihara iman, aqidah dan akhlak kita semua yop!

Adios amigos, grasias senor.

Wallahua'lam dan wassalam.

Zulkifli Bin Noordin
Selasa
18 Muharram 1433
13 Oktober 2011

@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@

PRESIDEN Pas, Datuk Seri Abdul Hadi Awang kelmarin melancarkan buku Negara Berkebajikan: Tawaran Pas di pekarangan Kompleks Perbadanan Kemajuan Negeri Selangor (PKNS) di Shah Alam.

Buku setebal 59 muka surat itu menggariskan tentang konsep, polisi dan agenda yang akan ditawarkan oleh parti berkenaan bersama-sama parti pembangkang lain sekiranya diberi peluang mentadbir negara.

Dalam buku itu, Pas memperincikan 10 agenda iaitu mewujudkan kerajaan beramanah, masyarakat penyayang, ekonomi mampan, pendidikan berkualiti, perkhidmatan kesihatan cekap, kebajikan langsung, keluarga harmoni, pekerja produktif, kemudahan prasarana berkualiti dan pemeliharaan alam sekitar.

Buku itu merupakan penjelasan kepada buku pertama yang ditulis Abdul Hadi yang bertajuk Konsep Asas Negara Berkebajikan yang telah dilancar sebelum ini.

Kedua-dua buku berkenaan adalah susulan daripada ucapan dasar beliau dalam Muktamar Tahunan Pas Ke-57, Jun lalu yang bertemakan 'Membangun Negara Berkebajikan'.

Sebelum ini, 10 agenda berkenaan telah digunakan semasa kempen pilihan raya umum 2008 dan inti pati itu turut dimasukkan ke dalam dokumen polisi pihak pembangkang yang dikenali sebagai Buku Jingga.

Hannah Yeoh

Hannah Yeoh


More parking bays in SS18

Posted: 13 Dec 2011 08:47 AM PST

Newly created parking bays from MARRIS allocation for DUN Subang Jaya

Article in SJ Echo - More Parking Bays in SS18

SIXTY three more parking bays have been added along Jalan Ss18/1B, providing a much needed relief to residents and also shop owners along the stretch.

ADUN Subang Jaya Hannah Yeoh said the shop owners along the road had also requested for a one-way traffic system to be implemented for the two-lane stretch.

"There is a great need for parking space in SS18 especially those fronting the shop houses. My office has also received many requests from residents all over Subang Jaya for their roads to be resurfaced."

"We need more funds from the State Government in 2012 to do so," she said after inspecting the new parking bays.

Hannah said for a sum of RM1mil, MPSJ was only able to resurface approximately eight to nine kilometers of road.

"We are presently going on a road to road basis depending on the urgency of the request from residents," she said.

SS18 TJ House Restaurant owner Jeffrey Tan who was present said the extra parking bays was good as it helped ease the need for space for residents and customers who frequented the row of shop houses in the area.

"Parking space is inadequate especially during the evenings when people come over to dine at the restaurants in this area," he added.

Receiving feedback from the business owners who are happy with the additional parking bays

With MPSJ Engineers Ir Ismail, Adnan Derahman and Rostam Salleh and business owners


Apart from the new parking bays above, the RM1 million MARRIS allocation given for DUN Subang Jaya has been spent to resurface/repair the following roads:-

(1) Jalan PJS 7/15 (with 38 additional newly created parking bays for the morning market)
(2) Jalan PJS 9/3
(3) Jalan SS18/1B
(4) Jalan SS19/7
(5) Jalan SS19/3
(6) Roads servicing SS13 Subang Jaya Buddhist Association and Kuil Sri Varatharajah Perumal
(7) Jalan Subang 4
(8) Jalan USJ 9/3F (with 18 additional newly created parking bays) and a few other streets in USJ 9
(9) Jalan TP 1/4
(10) Junction from Persiaran Tujuan heading to Persiaran Kewajipan
(11) Jalan Persiaran Subang

The newly resurfaced road along Jalan SS18/1B
                                                 
At the recent State Legislative Assembly sitting, I have requested for more funds to be channelled to MPSJ for repair and/or resurfacing of roads. For more information/explanation on the lack of funds for this purpose, you may click here to find out more.


Bright lights, happy community

Posted: 13 Dec 2011 08:02 AM PST

Article in Komunitikini

The SS15 field in Subang Jaya, the only open space for some 340 houses in the community, is now bright even at night following the installation of two floodlights.
Subang Jaya assemblywoman, Hannah Yeoh, who officiated a ceremony to commemorate the completion of the installation today, said the lights were built along with other upgrades such as a walking path, exercise stations, work stations and a fence around the football field.
The ceremony drew the participation of more than 50 residents, who donned their residents' association t-shirts and made merry while witnessing the official opening of the upgraded park.
Yeoh said the lights cost about RM9,000 and were funded by the Subang Jaya Municipal Council (MPSJ).
"This was requested by the residents as the area is a hotspot for crime," she explained.
"Following the installation of floodlights, they now have better security and are also able to use the facilities at night," she said.
Loi Kheng Min, the MPSJ councillor for JKP Zone 1 (under which the SS15 neighbourhood comes under), also noted that SS15 is one of the oldest neighbourhoods in Subang Jaya and many of its residents are retirees.
"They now have an extended time to exercise," he said, referring to the lighted park.
How the residents organised themselves
SS15 residents' association secretary, Michael Surendran, said the residents first organised themselves in a group in 2009 due to concern about the rising crime rate in the neighbourhood.
"We then decided to have our own voluntary patrols every night to fight crime," said the former police official.
He said that with Yeoh's assistance, they managed to get bicycles, vests and torchlights for the patrols.

The efforts were effective. Surendran said he once confronted a gang of burglars who were breaking into a house. He alerted the police, and the gang was busted in Cheras later.
He also said a small alley beside the field used to be a crime spot as many students and residents were using it to get to the shoplots, even during at night.
The residents then requested the authority to make it into one-way road, and Yeoh had in last year allocated a fund to build a police beat near the alley.
"Since then, the crime rate dropped by almost 100 percent," Michael said.
Yeoh commended the residents on their initiative to get together, and said it should be emulated by other communities.
"By getting together as one voice, your demands can be more clearly heard," she said.
More photos taken by my office during the press conference that day:
During the press conference

With the men

With the ladies

The floodlights

The happy community

Philosophy Politics Economics

Philosophy Politics Economics


Stop the Impossible Task of regulating the Impossible

Posted: 13 Dec 2011 04:23 PM PST

From a university dropout, William Henry Gates III turning lines of codes into the Windows Operating System first released back in 1985, to a Harvard social misfit, Mark Zuckerberg creating the world most successful social media site – Facebook.com, the industry is one that is fertilised by impulse and innovation, perpetually morphing and forever intruding into every aspect of our lives.

The industry is so pervasive that hardly any product escapes its reach. Computer programming is required today to build your car, produce movies and animations, set up manufacturing plants and to develop an efficient order management system to deliver pizzas. IT is the industry of making what was "impossible", possible.

The draft Computer Professionals Bill 2011 however, is an ill-conceived impossible attempt by the Government to regulate the "impossible". The proposed bill fails because the limits and scope of the law cannot be strictly defined as the industry changes by the minute.

"Computing services" for example, will include today, website designers, setting up blogs or anyone producing an animated Flash-game for your Facebook. In fact, with seamless integration of a simple word processor, such as Microsoft Word with the Internet, a desk clerk now effectively becomes a provider of "computing services".

The definition of "critical national information infrastructure" will be equally impossible define as it would and could encompass any industry from the government sector to financial services to the telecommunication communications or even the airline or transportation industry. Surely a failure in any of these industries would have a "devastating impact on national economic strength".

Putting the two indefinable terms together will result in absurd outcomes. An advertising agency offering web design services for a bank will have to become a "Registered Computing Services Provider", or a technician providing maintenance services of computer hardware in a government office would have to be registered as a "Registered Computing Professional" or a "Registered Computing Practitioner", whichever applicable.

What is unimaginable would be for Microsoft to have all its computer programmers in the United States registered with the Board of Computing Professionals in Malaysia, before the company could sell its software to entities providing "critical national information infrastructure" in the country! If Microsoft or Hewlett Packard or any other product developer or manufacturer involving "computer services" from overseas could be exempted from being "registered", then why should Malaysians be penalised for being unregistered?

The Bill and the bureaucracy to be created with its implementation will become an utter waste or resources for both the Government and the industry. Registration of practitioners or professionals does not guarantee quality and will not lift industry standards. If other countries from the United States to South Korea, from to Singapore to Germany and from India to South Africa do not require such a Bill to design, develop and produce top quality computing and related products, what makes the Government think that such a Bill will miraculously make Malaysia a top computing nation?

In fact, the implementation of such a Bill will only lead to an exodus of talent in Malaysia because they will find the environment substantially more conducive in other countries to pursue their computing dreams.

Bill Gates, Mark Zuckerberg and hundreds of others did not succeed because they registered with a "Board of Computing Professionals" in the United States or elsewhere in the world. On the contrary, their success is based precisely on an environment which encouraged unrestrained creativity, breeding innovation without the leash.

The Malaysian Government will do well to admit the mistake that is the Computing Professionals Bill, and withdraw the thought of ever tabling the bill in the Parliament.

念群与沙登人民同在 | Nie Ching for Serdang

念群与沙登人民同在 | Nie Ching for Serdang


Rot In System: Teachers Suffer, Cronies Benefit

Posted: 13 Dec 2011 04:01 PM PST

By Teo Nie Ching~

The plight of temporary teachers is symptomatic of the rot in not just the Education Ministry but the entire BN administration.

Recently, up to 7,000 temporary teachers have been shortchanged by the government, as their 'contract of service' have been changed to a 'contract for service'so as to 'exempt' the Ministry from paying EPF contributions, bonuses, maternity benefits and other basic benefits which amount to RM200 per teacher per month.

The Education Ministry is lamenting that it is lacking in the financial resources to make those payments. By stripping RM200 per month from every temporary teacher, a year's savings would amount to merely RM16.8 million – a mere fraction of the amounts that are lost in wastages and corrupt practices inherent in the system.

Till now, the problem has remain unsolved despite repeated assurances from Deputy Education Minister Datuk Ir. Dr. Wee Ka Siong. Therefore, I would like to put forward a proposal.

In the tsunami of March 8, 2008, apart from Barisan Nasional's loss of power in 5 states, an 'inexplicable' phenomenon also took place.

Village Development and Security Committees  or Jawatankuasa Kemajuan dan Keselamatan Kampung (JKKK) have existed for as long as BN has been in power, and the committee members of the JKKK are appointed by the state governments. The head of the committee is commonly known as the village head or ketua kampung.

After the 12th GE in 2008, we not only have the JKKK but the federal government formed its very own 3,231 Jawatankuasa Kemajuan dan Keselamatan Kampung Persekutuan (JKKKP). Why is that so?

After the BN lost power in five states, it was highly indignant over its loss of influence in rural areas and New Villages, and quickly established the JKKKP and appointed BN members and supporters to head these committees. Therefore, in Pakatan Rakyat states, we have a village head and a 'federal' village head. Such an absurd and bizarre situation does not exist in BN states!

(More......)

[Malaysiakini] Negeri Sembilan MCA chief, DAP MP spar over sick mum

Posted: 13 Dec 2011 07:23 AM PST

Source: Malaysiakini

Negri Sembilan MCA chief Dr Yeow Chai Thiam is dissatisfied with Serdang MP Teo Nie Ching's failure to show him gratitude for helping her sick mother in 2009.

According to reports in Chinese dailies yesterday, Yeow had issued a statement on Sunday saying Teo had only thanked him a few months after the treatment, after he inquired about her mother's health when they met by chance at a function.

NONEYeow said that, had he failed to ask about her mother, Teo would likely forget that MCA had extended help to her family.

He said he was not asking for a debt of gratitude to be paid, but to point out the fact that MCA had helped Teo's mother through a life-threatening period, and she should accept this.

He was responding to a statement by Teo last Saturday that she had thanked him several times for his help and that he should not use her mother for political mileage.

(More......)

Suara Sri Andalas

Suara Sri Andalas


Ikrar Khalid Teruskan Pentadbiran Cemerlang

Posted: 11 Dec 2011 02:00 AM PST

KLANG, 11 DIS: Kerajaan Negeri Selangor diketuai Menteri Besar, Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim berikrar meneruskan pentadbiran negeri ini dengan mementingkan ketelusan, kecekapan dan pertanggungjawaban serta bersih daripada amalan kronisme dan rasuah.

Beliau berkata, kesan daripada reformasi politik dan ekonomi yang diamalkan sejak mengambilalih pentadbiran Selangor pada Mac 2008, ianya memberi keuntungan yang berlipat ganda malah mampu mengembalikan hasil negeri untuk dinikmati olek rakyat negeri Selangor.

Hasil penjimatan yang dilaksanakan, katanya, Kerajaan Negeri berjaya melunaskan RM173 juta pada tahun lalu daripada lebih RM800 juta hutang tertunggak yang ditinggalkan pentadbiran lalu kepada Kerajaan Persekutuan.

"Jumlah pelaburan negeri Selangor Darul Ehsan pula setakat September melebihi RM6.4 bilion manakala simpanan tetap negeri sehingga Ogos ini melonjak kepada RM1.25 bilion. Jumlah ini merupakan rekod kewangan paling cemerlang dalam tempoh 28 tahun. Ia juga bermakna pentadbiran negeri Selangor sekarang berjaya melaksanakan pengurusan kewangan dengan cekap dan berkesan tanpa bantuan mahupun perlu meminjam dari Kerajaan Persekutuan," katanya ketika berucap di Majlis Istiadat Pengurniaan Darjah Dan Bintang Kebesaran Negeri Selangor Darul Ehsan Sempena Menyambut Ulang Tahun Hari Keputeraan Yang Ke 66 Sultan Selangor, Sultan Sharafuddin Idris Shah di Istana Alam Shah di sini hari ini.

Katanya, program kebajikan dalam dasar "Merakyatkan Ekonomi Selangor" (MES) sejak Jun 2008 dengan pemberian air percuma 20 meter padu yang telah dinikmati lebih empat juta daripada 5.3 juta penduduk di seluruh Selangor pada setiap bulan.

Menurutnya, program lain seperti Tabung Warisan Anak Selangor (Tawas), anak keluarga yang mendapat tempat belajar di universiti menerima Hadiah Wang Tunai RM1000 seorang serta warga emas yang meninggal dunia mendapat pembiayaan pengurusan jenazah atau khairat kematian sebanyak RM2,500.

Katanya program Jom Shopping dengan dana RM2 juta turut diberikan kepada warga emas berusia 60 tahun ke atas melalui pemberian kupon RM100 seorang.Setakat ini lebih 20,000 warga emas telah menikmatinya

Abdul Khalid berkata, Kerajaan Negeri juga membantu 140 projek perumahan terbengkalai yang kebanyakannya akibat dari pemaju yang tidak bertanggungjawab.

"Alhamdulillah setakat ini sebanyak 23 projek rumah terbengkalai melibatkan lebih 10,000 unit rumah dapat diselesaikan dan tujuh projek lagi melibatkan hampir 4,000 unit rumah kini sedang dalam proses pemulihan.

"Menerusi Program Kerajaan Prihatin, sebanyhak 398 buah rumah dibina untuk fakir miskin dan 465 buah rumah lagi dibaiki. Sebanyak RM3 juta diperuntukkan kepada lebih 700 orang rakyat miskin untuk kegiatan pertanian," katanya.

Menurutnya, Skim Mikrokredit Selangor (SkimSel) memperuntukkan dana sebanyak RM50 juta manakala Mikrokredit Miskin Bandar (MiMBar) sebanyak RM20 juta yang sehingga kini dimanfaatkan lebih 1,500 peminjam tanpa faedah.

Kata Khalid slogan 'Selangorku' yang merupakan program sosiaoekonomi tiga tahun dari 2011 hingga 2013 ada 16 September lalu bertujuan memberi kesedaran dan kefahaman kepada rakyat akan keprihatinan dan kepedulian Kerajaan Negeri sekarang terhadap kebajikan rakyat.

Beliau berkata, Kerajaan Negeri telah juga merangka dua bentuk belanjawan bagi 2012 iaitu bagi Selangorku : Hasil Negeri Untuk Rakyat berjumlah RM1.6 bilion manakala bagi Geran Selangorku sebanyak RM300 juta yang mana jumlah keseluruhan adalah RM1.9 bilion.

"Belanjawan 2012 ini sebagai kesinambungan dan pengukuhan usaha-usaha untuk mengagihkan kekayaan negeri kepada rakyat menerusi program-program Merakyatkan Ekonomi Selangor," katanya.
Selain itu katanya, program pengenalan gaji minima, program memperkasakan wanita, program keusahawanan muda, pembinaan infrstruktur sukan, program dari kebajikan kepada pekerjaan, program pembasmian rasuah dan penyelewengan, program penerangan maklumat negeri serta pembaikan infrastruktur yang kesemuanya melebihi RM200 juta juga sedang dilaksanakan.


Sumber: TVSNEWS

Dr Siti Mariah Mahmud

Dr Siti Mariah Mahmud


Jangan kurang ajar

Posted: 13 Dec 2011 07:44 AM PST

Kolumnis media Prof Madya Dr. Mohd Ridhuan Tee Abdullah baru-baru ini menyelar pihak yang lantang menghina Islam khususnya hudud dan memberikan amaran kepada mereka.

Tanpa menamakan secara jelas, Mohd Ridhuan dalam tulisan yang disiar akhbar Sinar Harian kelmarin menggambarkan pihak yang dimaksudkannya adalah 'penzina' dan yang 'berlatar belakang menjijikkan'.

Katanya parti-parti politik atau orang bukan Islam boleh memberikan teguran dalam perkara lain seperti salah tadbir urus, salah laku peribadi, rasuah dan sebagainya yang dilakukan oleh sesiapa sahaja, tetapi bila tiba kepada perkara berkaitan agama Islam, 'jangan terlalu kurang ajar'.

"Apatah lagi jika yang menegur itu, latar belakangnya amat menjijikkan. Seks rambang dan perzinaan sudah menjadi budaya hidupnya.

"Saya masih lagi boleh bersabar jika mereka tidak menerima 'hudud Pas'. Tetapi cara mereka bercakap tidak menampakkan rujukan kepada 'hudud PAS', tetapi menghina Islam secara keseluruhan dan isi kandung al-Quran. Perbuatan ini amat melampau," tulisnya.

Biarpun tidak dinyata dengan jelas siapa sasaran tulisannya, namun ianya dipercayai ditujukan kepada Presiden MCA Datuk Seri Dr Chua Soi Lek.

Ini kerana, dalam tulisannya itu beliau merujuk kepada kenyataan yang mendakwa pelaksanaan hukum hudud akan membawa kepada kemusnahan ekonomi negara dan binasa diri.

Ianya termasuk dakwaan bahawa pelabur-pelabur akan meninggalkan Malaysia manakala negara akan berhadapan dengan "binasa diri" jika hukum hudud dilaksanakan di Malaysia yang pernah diucap Soi Lek pada satu forum di Wisma MCA baru-baru ini.

"Jangan bermain dengan api wahai penzina. Ini bukan kali pertama beliau mengeluarkan kenyataan yang menghina Islam. Apakah kita boleh menerima kenyataan seperti pelabur-pelabur akan meninggalkan Malaysia manakala negara akan berhadapan dengan 'binasa diri' jika hukum hudud dilaksanakan di Malaysia.

"Persoalan saya, apakah Malaysia akan menjadi daya tarikan pelabur-pelabur dengan lambakan pelacur-pelacur yang datang daripada Cina dan Vietnam yang datang 'memberi khidmat'? 


"Apa matlamat sebenar membawa masuk mereka ini? Apakah mungkin beliau turut melanggan kerana memang menjadi kesukaannya menyimpan mistres?" soalnya lagi.

Dalam nada tegas, beliau yang juga penyarah di Universiti Pertahanan Nasional Malaysia turut mengingatkan pihak tersebut tidak mencampuri urusan orang Islam khususnya berkaitan dengan soal hudud.

Apatah lagi katanya jika seseorang itu berlainan bidang kepakaran, maka sewajarnya tidak perlu banyak mengulas tentang bidang yang lain.

"Jika bidang beliau mengenai kesihatan seperti mana jawatan yang pernah dipegang sebelum ini, lebih baik dia bercakap mengenai keburukan yang dibawa hasil seks luar nikah atau seks rambang atau penzinaan," tegasnya.

Soi lek sebelum ini juga mendakwa sistem perundangan itu tidak adil kepada semua pihak khususnya ke atas kaum wanita selain mengenakan hukuman-hukuman kejam yang jelas bercanggah dengan konvensyen antarabangsa.

Selain itu beliau turut meramalkan bahawa pasaran saham akan jatuh antara 10 hingga 20 peratus jika hukum hudud digubal dan ia juga akan memberi kesan ke atas kewangan pelabur-pelabur tempatan.

"Wah! bukan main pandai lagi beliau meramal seperti nujum.

"Justeru, tunggu apa lagi, marilah kita bersama-sama tanpa mengira parti dan ideologi, mempertahankan Islam yang semakin lama semakin berani dimamah dan diratah oleh ultra kiasu yang wujud di mana-mana, termasuk dalam Barisan Nasional," kata Ridhuan.

Comments for Wee Choo Keong

Comments for Wee Choo Keong


Comment on The MYCC “hush-hush” public meetings! by Kamal

Posted: 13 Dec 2011 08:11 AM PST

Anon66, you missed the adverbs ” very”
Thus confirmed you are very ignorant, and you must be MAS staff… he, he, he.

Comment on AJ & RASHDAN: WHAT ABOUT THE “PANAMERA DEAD WOODS”? by The Loadstar

Posted: 13 Dec 2011 07:29 AM PST

Please, can anyone explain what has happened to Shahari Sulaiman? What is the inquiry about?

Thanks – A confused UK journalist…

Comment on The MYCC “hush-hush” public meetings! by Anon66

Posted: 13 Dec 2011 06:26 AM PST

Kamal, so everyone who works at MAS are pampered,spoilt and ignorant?
I think its you who is ignorant by tarnishing everyone with the same brush!

Comment on The MYCC “hush-hush” public meetings! by Din of Khazanah

Posted: 13 Dec 2011 02:04 AM PST

After 1-1-2012, lets see how this Binat Tak Fikir Rashdan and his pariah boss going to tell MYCC about the decisions made to stop competition against AirAsia X Sdn Bhd and AirAsia.

We must all work towards getting rid of Azman Mokhtar and Tan Sri Nor Yakop the architects of the share swap and CCF.

Comment on The MYCC “hush-hush” public meetings! by Kamal

Posted: 13 Dec 2011 12:33 AM PST

Dear YB, don’t waste your time with MAS staff. They are very pampered,very spoilt and very ignorant lot who are very good in wasting public money. Let them face the real world.

Comment on Complaints for DBKL by Yaacob

Posted: 12 Dec 2011 08:06 PM PST

Penduduk-Penduduk Sek 1 dan 2 Wangsa Maju

Aduan Jalan Berlubang Di Blok Blok B5 Sek. 2 Dan Blok A1 Sek 1, W. Maju.

Merujuk kepada aduan Sdr, pihak DBKL hari ini menyatakan bahawa kerja-kerja baik pulih jalan-jalan yang rosak di Blok B5 dan di hadapan Blok A1 telah pun siap dilakukan.

Selain daripada itu pihak DBKL juga memaklumkan bahawa kerja-kerja membaik pulih jalan di hadapan Masjid Sek. 2 dan di Jalan 2/ 27A Seksyen 1 juga akan dilakukan dalam masa terdekat serta lain-lain tempat yang mengalami masalah jalan rosak dan berlubang.

Pihak Sdr boleh mengesahkan perkara tersebut dan sila hubungi pihak kami sekiranya masih terdapat jalan-jalan yang rosak dan berlubang supaya pihak kami boleh memaklumkan terus kepada pihak DBKL. Sila hubungi kami di no 41433322 atau 0122186929.

Terima kasih.

Yaacob Abd Hamid
Pembantu kepada
YB Wee choo Keong

Comment on The MYCC “hush-hush” public meetings! by The Pariah share suap

Posted: 12 Dec 2011 07:31 PM PST

The share suap and collaborative framework are in contravention of the anti-trust legislation. The decisions were clearly showing their “Strategic Alliance” to stifle competitions. Public interests must be upheld by MyCC. But knowing our agencies, they will do a cover up and tell us all is well.

Comment on The MYCC “hush-hush” public meetings! by Musa

Posted: 12 Dec 2011 07:03 PM PST

it is a good idea. MAS staff must all lodge a complaint against what Azman Mokhtar and Rashdan had done to MAS by cutting routes to favor the pariah. Lets make it harder for them to screw MAS further. We must get rid of Azman Mokhtar’s crony’s Rashdan. He is an idiot hiding behind his qualifications.

THeir WAU was a failure and he will be screwing up MAS further. Lets work to get rid of him. Azman Mokhtar and Nor Yacop are the main culprits.

Comment on AJ & RASHDAN: WHAT ABOUT THE “PANAMERA DEAD WOODS”? by abu hassan

Posted: 12 Dec 2011 06:07 PM PST

Union MASeu bukannya buat apa2….presiden union MASeu dan exco2 makan gaji buta je…bukannya pernah ada dioffice,asyik lepak kat union house.si ilias presiden union duk kat kota bahru,sambil keje ada biznes sampingan…semua staff mas tau.Kalau tak ada union,tak ada elaun,itu yang mereka risau sangat…..

Nuffnang