Jumaat, 22 Jun 2012

MY VOICE FOR NATION

MY VOICE FOR NATION


Malaysia's human rights abuses highlighted at UN

Posted: 22 Jun 2012 09:51 PM PDT

Posted: 22 Jun 2012 09:47 PM PDT

JAWI ignores justice and fairness — P. Ramakrishnan

Posted: 22 Jun 2012 01:06 AM PDT

N45 Dr Halimah Ali

N45 Dr Halimah Ali


UMNO BARU KALAH! TAK HAIRAN...

Posted: 22 Jun 2012 08:34 AM PDT

Kekalahan BN bukan perkara pelik — Aspan Alias


22 JUN — Sesudah 54 tahun berkuasa dan bermaharajalela, Umno Baru akan sampai ke penghujungnya dan sudah terlalu banyak dalil dan tanda-tanda yang menunjukkan ia akan berlaku. Tidak payah disebut dan diulangi kali ini kerana kenyataan itu sudah dirasai oleh ramai rakyat dan ia dirasakan di dalam naluri mereka yang memerhati keadaan ini.

Ia tidak usah disedihkan kerana ia perlu berlaku bagi menjauhkan negara daripada terjerumus ke lembah kerosakan kepada budaya politik negara kita yang kita sayangi ini. Parti Liberal Demokrat Jepun (LDP) telah tumbang setelah memerintah negara matahari terbit itu selama lima puluh tahun.
LDP merupakan parti yang telah berjasa kepada negara Jepun. LDPlah yang telah membangunkan Jepun dengan begitu pantas setelah negara itu mengalami kekalahan yang menghinakan dalam peperangan dunia ke-2 dahulu.


Negara Jepun yang telah hancur lebur hasil dari ledakan bom atom di Hiroshima yang menjadi penyebab kepada kekalahan Jepun itu, telah dibangunkan kembali oleh LDP sehinggakan Jepun menjadi kuasa ekonomi yang besar di dunia ini.

Jasa LDP kepada negaranya begitu "quantifiable" kerana dalam tempoh lima dekad dalam pentadbiran dan pemerintahan parti LDP itu, Jepun telah menebus kekalahan yang dialaminya yang begitu hina, menjadi sebuah negara yang tidak boleh ditinggalkan dalam segala urusan antarabangsa, khususnya dalam bidang ekonomi dan perdagangan antarabangsa. Keributan kecil di Jepun boleh menjejaskan keadaan ekonomi dan seterusnya politik dunia, lebih-lebih lagi rantau Asia ini.

Pemimpin LDP tahu dan faham apa yang mereka lakukan dan mereka tidak melakukan sesuatu tindakan itu berdasarkan kepada politik kepartian semata-mata. Jepun khususnya pimpinan LDP membangunkan negara bukan kerana diasaskan kepada kepentingan kepartian LDP semata-mata tetapi berdasarkan kepada matlamat yang "ultimate" bagi rakyat dan negara iaitu untuk mencapai pembangunan negara (nation building) dalam erti kata yang sebenarnya.
Negara Jepun setelah mengalami kekalahan peperangan dunia kedua tidak menunggu lama untuk memperbaiki keruntuhan hasil dari peperangan itu. Jepun terus sahaja membangunkan industri negaranya dengan memilih "formula" dan pendekatan yang radikal dan prakmatik.

Yang pertama dilakukan oleh Jepun ialah untuk membangunkan industri "precision"nya dengan disampingi oleh "R&D" nya kerana mereka tahu yang cara untuk menyaingi pembangunan negara-negara lain yang sedang membangun dengan pesatnya ialah dengan mencapai "perfection" yang tinggi. Jepun tahu yang cara untuk mencapai "competitiveness" yang tinggi ialah untuk membina industri kepada produk-produk yang mampu dieksport dan mudah diterima oleh pasaran antarabangsa.

Jepun di bawah pimpinan LDP sedar bahawa negara itu tidak mempunyai kekuatan "export" untuk apa-apa komoditi kerana Jepun merupakan negara secara "geographic"nya merupakan negara yang tidak mempunyai keluasan untuk kediaman yang besar. Jepun hanya mempunyai satu pertiga kawasan negaranya yang boleh didiami oleh manusia dan negara itu tidak mempunyai hasil bumi yang besar seperti di negara kita ini.

Mahu tidak mahu Jepun terpaksa menumpukan usahanya untuk pembangunan industri sahaja semasa itu. Pembangunan industri "precision" itu telah membantu pembangunan industri yang lain kerana kos pengeluaran barangannya menjadi rendah kerana kos yang dibelanjakan terhadap "capital goods" dalam sesuatu pengeluaran itu menjadi rendah. Ini ialah kerana mesin-mesin untuk mengilang itu dikeluarkan oleh negara Jepun sendiri hasil dari "R&D"nya yang berjaya itu.
Di sebaliknya, di negara kita sampai ke hari ini kita belum pun lagi mempunyai industri Malaysia itu sendiri. Malaysia belum lagi mempunyai barangan industri kita sendiri untuk dieksport atau menjadi kegunaan masyarakat antarabangsa. Kesemua industri yang ada di negara kita hanyalah merupakan industri "footloose" yang boleh dipindah dan dianjak kemana-mana oleh pengilang-pengilang antarabangsa yang ada disini.

Malahan banyak di antara kilang-kilang gergasi kepunyaan negara lain yang beroperasi di negara kita telah memindahkan operasinya di negara-negara jiran kita seperti Thailand dan Vietnam.
Begitulah besarnya jasa LDP kepada negara Jepun tetapi setelah memerintah selama lima dekad rakyat menolak parti itu kerana kepentingan negara dan rakyat. LDP telah melakukan kesilapan demi kesilapan kerana mereka (LDP) telah mengambil segala-galanya "for granted" kerana telah terlalu biasa dengan kuasa yang rakyat mandatkan.

Rakyatnya mementingkan kepentingan negara sebagai perkara yang utama. LDP sudah mula diselaputi oleh kegiatan rasuah dan salahguna kuasa dan kadar rasuahnya tidaklah sebesar apa yang berlaku di negara kita. Itu pun rakyat Jepun menolaknya setelah berjasa kepada Jepun selama lima puluh tahun.

Itulah sebabnya jika Umno Baru mengungkit-ungkit apa yang mereka telah lakukan terhadap rakyat dan meminta rakyat mengenang jasanya untuk meneruskan kuasa itu, ia merupakan satu penganiayaan kepada negara sendiri.
Umno Baru mahukan rakyat mengenagkan jasa-jasa lama dan melupakan sahaja isu rasuah yang berluas-luasa yang mereka lakukan. Bagi Umno Baru "aku boleh rasuah kerana aku telah lama berjasa" itu merupakan budaya dan pemikiran yang amat hina terhadap rakyat.
Umno Baru telah mengungkit sampai ke perkara yang kecil dan di kampung saya suatu ketika dahulu pemimpin Umno Baru mengungkitkan bantuan gigi palsu sebagai cara untuk menyambung sokongan terhadap mereka (Umno) Baru.

Kita perlu mengambil contoh yang baik seperti contoh yang dilakukan oleh rakyat Jepun. Mereka (rakyat Jepun) mengutamakan nasib dan masa depan negara. Mereka tidak termakan dengan cerita jasa lama dan membiarkan negara mereka dipunah-ranahkan oleh pemimpin-pemimpi parti yang telah berjasa lebih besar kepada rakyatnya dari jasa Umno Baru kepada rakyat Malaysia.

Kita juga elok mengkaji apa yang berlaku kepada Parti Kongress India yang telah ditumbangkan oleh rakyat negara India setelah hampir lima dekad berjasa kepada negara demokrasi terbesar di Asia itu. Semuanya mengambil giliran untuk turun apabila masanya tiba.

Begitu juga Parti Golkar dari Indonesia. Ini semuanya merupakan contoh-contoh yang hampir dengan kita yang sejarahnya masih baru dan muda. Kita tidak payah membaca tentang sejarah lama seperti kejatuhan Empire Roman dan sebagainya.

Apa yang berlaku di sekeliling kita sudah memadai untuk dijadikan contoh dan teladan.

SUMBER: aspanaliasnet.blogspot.com

Dr Shafie Abu Bakar

Dr Shafie Abu Bakar


Laporan Penilaian Peraduan Esei Dan Puisi Bangi Bandar Ilmu, Perisytiharan Hari Ilmu Dan Penerbitan Buku

Posted: 22 Jun 2012 05:05 PM PDT

念群与沙登人民同在 | Nie Ching for Serdang

念群与沙登人民同在 | Nie Ching for Serdang


凌晨查電錶 打外勞 廠主促查國能檢查程序

Posted: 22 Jun 2012 08:54 PM PDT

(無拉港22日訊)數名身穿國能制服的男子與輔警,凌晨3時上門檢查電錶時,被指粗暴對待工廠外勞,包括不讓外勞聯絡老板及向外勞揮拳,工廠東主報案要求警方查國能檢查電錶程序。

事發時,為數三四人的男子與數名輔警一起上門,大聲呼叫工廠內的外勞開門后,直指工廠偷電,之后向外勞揮拳。 

這起事件于6月21日凌晨3時,在陳明再也工業區一間塑料廠發生。

東主馮佳信說,向其員工動手的是兩名輔警,一群人一進到工廠,就向外勞員工指控該廠偷電,並一直質問外勞"那個東西"在哪里。

他說,其中一名輔警還向其員工的肚子揮了兩拳,另一名則拉扯員工的衣領。

"當員工表示沒有偷電,並要求聯絡我時,對方卻搶走員工的手機,不讓員工撥電給我。"

他今日在沙登區國會議員張念群及加影市議員黃田志、黎淮昌及李森梅陪同下召開記者會時,這么指出。

馮佳信說,對方搶走員工手機后,便在工廠內搜查一輪,之后把手機還給員工,留下一封國能檢查電錶的通知書就離開。

他說,由于對方使用暴力以及他質疑國能的查電錶程序,他在案發后報警,希望警方調查國能有否根據程序查電錶。

張念群:國能須交代檢查程序

(More......)

Sumbangan Cek Kepada Persatuan Penduduk Flat 1, Bandar Damai Perdana

Posted: 22 Jun 2012 08:12 PM PDT

23hb Jun 2012, Melawat Flat 1 F, Bandar Damai Perdana bersama Ahli Majlis MPKj Sdri Evone Lee. Puan Yang Kim Lan selaku Setiausaha Persatuan Penduduk menerima cek

(More......)

Media statement by Chan Huan Guan in response to Tan Tee Beng's accusation.

Posted: 22 Jun 2012 02:30 AM PDT


Media statement by Chan Huan Guan, Assistant to MP for Serdang, YB Teo Nie Ching, on June 22, 2012:
 
I refer to the news article entitled "DAP MP's aide took RM18k kickbacks?" which was published at the online media Free Malaysia Today on June 20, 2012, in which Nibong Tebal Independent MP Tan Tee Beng alleged that DAP-Serdang MP Teo Nie Ching's assistant, Chan Hung Guan,  had collected as much as RM18,000 in kickbacks since 2009.
 
First of all, my name is Chan Huan Guan, not Chan Hung Guan. When Tan Tee Beng has failed to get such basic information correctly before he called for a press conference, one can foresee the inaccuracy in his entire accusation.
 
I deny vigorously and firmly the accusation of Tan Tee Beng that I have collected as much as RM18,000 in kickbacks since 2009. It is irresponsible for Tan Tee Beng to spread lies and defame my name without providing evidence to substantiate his claim. It is also dangerous for any news portal to help spread such lies without first checking with me.
 
I challenge Tan Tee Beng to produce evidence to substantiate his allegation, especially the allegation that I have received RM18,000 in kickbacks. If he cannot do so, he should immediately retract his accusation and apologize to me.
(More......)

被剥夺的正义:赵明福家属了无期限的等待

Posted: 22 Jun 2012 01:12 AM PDT

民主行动党全国副宣传秘书兼沙登区国会议员张念群于2012年6月22日(星期五)发表媒体声明:
 
还有不到一个月的时间,也就是今年的7月16日,将是赵明福逝世3周年的祭日。赵明福是雪州行政议员欧阳捍华的前政治秘书,他于2009年7月16日,被发现离奇卧尸在雪州沙亚玛莎南商业大厦5楼的走廊。
 
首相在今年志期6月20日,致予我的一份书面回答中表示,那3名被皇家调查委员会指涉嫌采用激烈方式拷问而致死赵明福的反贪委会官员,被证实没有抵触任何刑事罪。
 
首相指出,总检察署发现那3名反贪委会官员并没抵触刑事法典或反贪污法令,因此不会被总检察署提控。
 
此外,根据同一份书面回答,由反贪委会设立的特别调查小组,也发现那3名反贪委会官员唯一的纪律问题是没有在审讯过程中监视证人,所以反贪委会并没有对那3名官员采取纪律处分的意思。
 
(More......)

Justice denied: No Closure for Teoh's family

Posted: 22 Jun 2012 12:50 AM PDT

In less than a month, it will be the 3rd anniversary of Teoh Beng Hock's mysterious and unusual death at the Malaysian Anti-Corruption Commission (MACC) headquarters in Shah Alam on July 16, 2009.

Instead of getting closer to justice, a written reply from the Prime Minister dated June 20, 2012, has confirmed that the MACC trio who were implicated by the RCI in causing the death of Selangor political aide Teoh Beng Hock have been cleared by the Attorney-General's Chambers.

The Prime Minister said that the AG found that the MACC officers had not committed any offences under the Penal Code or the MACC Act. Thus, no action will be taken against the three officers.

Not only that, according to the written reply above, a special investigation unit set up by the MACC to probe the matter also found that the only disciplinary misconduct by the MACC trio was "not monitoring the witness during interrogation".

No other form of disciplinary action will be taken against the MACC trio.

The RCI report clearly pointed out that Arman Alies (the investigation officer known as "the bully"), Mohd Ashraf Mohd Yunus (left) (the assistant investigating officer known as "the abuser") and Hishamuddin Hashim ("the arrogant leader" who is also former deputy director of MACC Selangor) were guilty of excessive use of violence on Beng Hock, therefore police have more than enough reason to commence investigations against the trio for possible offences under Sections 304 and 304A of the Penal Code, namely for culpable homicide not amounting to murder and for causing the death of Teoh Beng Hock by negligence, respectively.

Apart from that, there were 10 MACC officers who gave false testimonies during the RCI proceedings.

Grounds for further probes

(More......)

Comments for Wee Choo Keong

Comments for Wee Choo Keong


Comment on Rashdan has been “VILIFIED and MALIGNED” in the blogsphpere, said AJ by a disillusioned staff within

Posted: 22 Jun 2012 09:48 AM PDT

Dear YB –

I don’t get it… when a person is not wanted anymore, vilified, hated, loathed…(for whatever other reasons), why the heck do they still hang on to their post. Which brings me to the next question – as to HOW THE HECK DID THESE PEOPLE get their post in the first place… Did they apply for the job? Were they qualified enough?

Seriously speaking ~ if you look at any other post (in MAS) ~ from the cleaners to the cabin crew and even the pilots – they all had to apply for the job and had to sit for the interviews to be employed. Qualified ? Yes… and they get the job… here instead we have directors that have no HEAD OR TAIL (clueless!) knowledge of aviation and travel industry experiences , and they get parachuted into a position with perks. How very nice…

Comment on BinaFikir fees RM1,697,027.77, PlaneConsult fees more than RM3 million by a disillusioned staff within

Posted: 22 Jun 2012 09:20 AM PDT

regardless of the figures – why the hell were these consultants paid in the first place, if their advices and expertise had brought MAS so much pain and losses…. even a novice goreng pisang seller would know how to make better profits that these idiots in suits & neckties…

Comment on Tan Sri Wan Azmi steps down from MAS, the aviation expert Dato’ Rohana of ASTRO hangs on by a disillusioned staff within

Posted: 22 Jun 2012 09:19 AM PDT

in fact, ever since the Malaysian Hospitality tagline was introduced, it sounds more like Malaysian Hostility from the management when it comes to staff and crew…. just ask any s/no. 117**** crewmember now and you would know how they are treated by the so called ex-cabin crew members that have now become “managers” –

Thank you very much…. HR used to be Human Remains, now they’ve changed it to HC… perhaps it aptly stands for Human Corpses…

Comment on BinaFikir fees RM1,697,027.77, PlaneConsult fees more than RM3 million by Pak Pandir II

Posted: 22 Jun 2012 07:48 AM PDT

My dear Rhyu T,

Of course BinaFikir knew what is charged by PlaneConsult!! The bill is sent direct through Nanny Danny maa….. and I can attest to that too…..

And according to my sources, a copy of the billing have been despatched to YB Wee for reference maaa……

Comment on Questions Time 20-6-2012: The little Napoloens in Khazanah were at it again by anonymous

Posted: 22 Jun 2012 07:31 AM PDT

X Mas what is your problem. are you aspiring to be chief of sales of Malaysia Airlines. If you do offer your service. Do not criticise.help

Comment on BinaFikir fees RM1,697,027.77, PlaneConsult fees more than RM3 million by Rhyu T

Posted: 22 Jun 2012 05:50 AM PDT

This is pure character assassination. The fee was RM 1.7m, I can attest to that. Non-Disclosure clause is important – imagine if BinaFikir knew that PlaneConsult charged for 3 months – they would have tripled the fee wouldn’t they?

Comment on BinaFikir fees RM1,697,027.77, PlaneConsult fees more than RM3 million by Bina Otak Kosong

Posted: 22 Jun 2012 04:40 AM PDT

BinaFikir fees less than RM2 million is a joke. YB you are right – the commission and the various other cost. Azman Mokhtar and Danny were the macai Tna Sri Nor Yaakop at that time. They got many GLC works.

Then Azman Mokhtar was appointed by the Slumberjack to be Khazanah MD. Then Khazanah is in a mess.

If the fees was RM1.76 million the little Napoleon would have given the figure long time ago. They would not have hide behind the confidential clause adn the other bullshit.

Comment on Congratulation Celcom for making huge profits! What about your poor customer service? by Satisfied Subscriber

Posted: 22 Jun 2012 02:31 AM PDT

If we do business, both party should be win win lah. As a subscribers to celcos, I think I also enjoy the benefits of communicating and managing my daily routines, saving lot of money if i have to do it otherwise manual ways. So what are we complaining about celcos make money?

Comment on BinaFikir fees RM1,697,027.77, PlaneConsult fees more than RM3 million by Abang kasim

Posted: 22 Jun 2012 02:16 AM PDT

Stupid nerd. We will korek sampai lubang cacing. U cannot hide the truth.

Comment on MAS AGM tomorrow: Why Tan Sri Azman Yahya of SCOMI is not seeking re-election by Sarlac

Posted: 21 Jun 2012 10:20 PM PDT

Droid,

I am a former MH staff as well as a shareholder. I had the opportunity to deal with most levels of the workforce when i was there. There is no question that MH needs a change, but believe me, a general statement accusing staff of just wanting to shake leg and make big bucks could not be further from the truth. Granted that there are some in there you want to get rid of or basically whip into shape, largely they are honest hardworking people. The problem there is leadership. The people do not trust their leadership. There is a huge disconnect between those who are out there facing the public with those whose elbow and brain grease gets the operations moving. NOTHING is being done to address the fact that the people who are supposed to be directing the startegy of the company and harnessing the workforce toward improvement are failing miserably. The staff can only do so much.

I always thought that the management had been unfairly judged and abused (except danny of course), in cyberspace, but after now seeing with my own eyes how out of touch the so called leaders of mas are with what is really going on, i myself question the ability of the company to get out of the red.

BUT, be fair. Do not blame 20k people for the mistakes, ignorance or denial of 20 people. They have proven time and again that they are capable of making MAS a great company.

A captain should know the path they want to fly to and the crew follow his orders accordingly. But if the captain is clueless and do not know the weather patterns, turbulence areas, fuel burn rate of the aircraft and so on, you can’t blame all the crew for the failure if the plane doesnt arrive at its destination.

Yesterday the captain didnt convince me that he was on the ball..or even in control of the plane.

SUARA PERAK

SUARA PERAK


Sambutan 'Hari Ibu dan Bapa' Anjuran Wanita DAP Parlimen Batu Gajah

Posted: 22 Jun 2012 06:16 AM PDT

Datuk Bandar Ipoh Telah Membohongi Penduduk Papan

Posted: 22 Jun 2012 05:58 AM PDT

CERAMAH DI BATU GAJAH - 24 JUN 2012

Posted: 21 Jun 2012 10:18 PM PDT

A DISABLED-PERSON SEEKING HELP CALLED AS 'DRUNKARD'?

Posted: 21 Jun 2012 06:34 PM PDT

Blog@Wengsan...博客@永山

Blog@Wengsan...博客@永山


New Voter Registration Campaign @ 1Utama / Jom daftar Undi @1U / 万达广场新选民登记运动

Posted: 21 Jun 2012 11:54 PM PDT

My journey - Wong Hon Wai 黃漢偉

My journey - Wong Hon Wai 黃漢偉


Formation of Pasukan Peronda Sukarela Thean Teik, Air Itam

Posted: 22 Jun 2012 08:52 AM PDT

As reported in Guang Min Daily.

黃漢偉:打造安全城市 天德園設巡邏隊拚治安

檳城28日訊)阿依淡區州議員黃漢偉指出,州政府成立自願巡邏隊的目標,就是協助警方改善治安,以打造檳州成為全馬最安全的城市。

他說,阿依淡選區內共擁有三警局,分布在天德園、阿依淡以及甘榜峇魯,但警力有限,需要人民的協助降低罪案率。

他週日晚上出席天德園自願巡邏隊的成立儀式上說,相信巡邏隊的成立,有助改善治安。

此外,黃漢偉也說,自從他中選為該區州議員以來,已積極改善選區內多項民生問題,如天德園的淹水問題。

光大區州議員黃偉益披露,民眾若面對問題,歡迎向任何一名民聯的議員反映,相信民聯議員都會盡力協助。

檳島市議員魏祥敬則贊揚天德園自願巡邏隊隊長楊麗然,他說,楊麗然可說是全檳州首位巡邏隊女隊長,這名巾幗英雄能夠挺身而出為地方上治安做貢獻,是直得欽佩的。

楊麗然說,她感謝各造協助與贊助下,使該隊順利的成立。
所謂,團結就是力量,希望通過地方上民眾的努力下,改善治安問題。

Supporting Arts Activity: 5th National School Chinese Orchestra Music Competition

Posted: 22 Jun 2012 08:47 AM PDT5th National School Chinese Orchestra Music Competition

As reported in Guang Min.

全國中學華樂合奏賽 黃漢偉:矢邁向國際 州政府推廣藝術檳城


(檳城9日訊)檳州藝術委員會主席黃漢偉指出,檳州要成為國際城市,除了硬體設施要加強,州政府也積極推廣"藝術檳城"概念,包括增設中文路牌、推動華樂活動等,以加強軟體部份。

他週五晚為2012年全國中學華樂合奏賽開幕時,這麼說。

由檳州政府主催、中藝華樂團中心主辦的2012年全國中學華樂合奏比賽,吸引了來自東西馬的13支中學華樂隊報名參賽,上台演奏的學生樂手有近千人。

大會邀請來自中國的張玉明、新加坡的藍營軒及楊標敬擔任賽會評審及點評。評審員異口同聲稱讚學生華樂隊的演奏水平比往年進步,但在音準、節奏及選曲方面需更努力。

進入最後8強的參賽隊伍,其中5隊榮獲最佳榮譽獎。這5隊分別獲得500令吉現金獎和一份檳州政府頒發的榮譽獎狀

黃漢偉:通過報章特刊 記錄檳文化發展底蘊

Posted: 22 Jun 2012 08:40 AM PDT


As reported in Guang Min.
夏令民俗文化營開幕禮 黃漢偉:通過報章特刊 記錄檳文化發展底蘊


(檳城2日訊)針對香港著名文化人梁文道日前指檳城缺一本中文"城市雜誌",難成國際城市,檳州藝術委員會主席黃漢偉說,辦雜誌是文化人的理想,但過程不容易,在還沒有中文雜誌之前,文化愛好者可通過報章文藝特刊或文化團體特刊,記錄檳城文化發展與底蘊。

他指出,雖然籌辦中文城市雜誌不容易,但並非不可能,人民繼續栽培中文專才,繼續撰寫檳城文化故事,為檳城第一本中文城市雜誌的出版奠下良好根基。

籌辦中文城市雜誌不易

他週五出席第三屆夏令民俗文化營開幕禮時指出,喬治市這幾年來文化氣氛漸濃,州政府與各文化團體也合力推動文化活動,如舉辦喬治市慶典、新春廟會,為喬治市街道設中文路牌等,讓人民更認識這座城市,知道它的故事。

該營籌委會主席黃美珠指出,舉辦民俗文化營的目的,是讓年輕一代更瞭解華人傳統文化,以輕鬆生動的方式,教導他們認識自己居住的地方。

她說,今屆三清夏令民俗文化營共吸引50名學生參與,年齡介於13歲至21歲,反應相當不錯。

這項3天2夜的活動由三清慈愛福利會及易學堂聯辦,除了邀請涉及文史、習俗、鄉音、田野研究、美食文化的文化界學者前來講座外,營會也舉辦了古早童玩遊戲、風箏製作、環保製作以及戶外導覽等有趣活動。

出席開幕典禮的嘉賓包括三清慈愛福利會創辦人鄭錦華、《光明日報》高級經理黃喜光、《星洲日報》檳吉玻區高級經理潘友平及該營營長鄭源水等。

Officiating the opening of Pu Hua Tang Temple, Air Itam

Posted: 22 Jun 2012 08:15 AM PDT


黃漢偉(左三)於周日代表首長林冠英,為慧音法苑檳城分苑普華堂重建落成暨開光典禮主持剪綵儀式,左起為海靜法師、日恒法師及文建長老(右三)。

位於亞依淡的普華堂重建落成,耗資約數百萬元。

檳城訊)耗資數百萬經費進行重建計劃終落成,慧音法苑檳城分苑普華堂如今擁有更大的空間,供信徒修持

在今早進行的重建落成儀式上,馬來西亞佛教總會總會長拿督斯里日恒法師也受邀主持地藏菩薩開光大典。檳行政議員兼亞依淡州議員黃漢偉及普華堂住持海靜法師,則一同見證。

普華堂重建計劃的工作包括擴建及裝修大殿,為地藏殿增設兩層樓建築,及增設共5層的第三殿。


黃漢致詞時指出,佛教徒也有責任維持社會公義,及參與及領導社會改革運動。當有者被欺凌或逼害時,佛教徒更需挺身而出。
佛教徒可以以佛教的價值觀去思考社會的各項政策,包括人權平等、資源分配、關懷生命等。"

海靜法師致詞時指出,創建超過50年的普華堂,從1990年開始成為信徒學佛的場地。數十年來,該建築已陳舊不堪,加上信徒人數逐漸增加,必須擴建。

為了使本堂更能發揚佛陀教育,擴充殿堂可說刻不容緩,以便作為推動福利社會、普渡眾生的工作設備。」

她說,擴建建築及增加設備的經費共耗資數百萬元,幸得信徒及各方協助讓計劃落實。

同時,她說,盡管物資文明突飛猛進,但人類的精神文明相對減弱。此時,有賴於堅定及理智的宗教信仰,作為人類精神及社會道德的引導。
  
「正確宗教信仰,是人生旅程指示碑,智慧的泉源及力量的總匯。一個具有正確崇高信仰的人,不但敢於面對現實,擔當任何厄難,更沖破環境的枷鎖及重重黑幕,而抵達燦爛的明天。」

Planning for the construction of new building for Qian Nan Primary School

Posted: 22 Jun 2012 07:38 AM PDT

槟州行政议员黄汉伟,丹斯里林玉唐及江锡强等宣布侨南小学新校舍规划图测已获批准。
As reported in Kwong Wah Yit Poh

(槟城19日讯)槟州行政议员兼亚依淡区州议员黄汉伟透露,槟城天德园侨南小学新校舍建设规划图测已于6月12日获得批准,只要建筑图测较后在提呈时也获批准,新校舍即可动工。
侨南小学董事长丹斯里林玉唐希望该校新校舍可于今年内动工建造,并预料建筑工程于1年半至2年内完成。

他预料在该校新校舍规划图测获得批准后,建筑图测将于下月可提呈予槟岛市政局,以寻求获得批准。

黄汉伟及丹斯里林玉唐是于周二在一项新闻发布会上,如此指出。较早,黄汉伟也巡视该校获槟州政府制度化拨款4万令吉完成修建的化粪池。


As reported in Sinchew

僑南小學建新校舍批了‧董事部擬下月呈圖測

(檳城)僑南小學新校舍工程已獲檳島市政局批准,董事部將在下個月提交工程圖測,若申請程序順利,新校舍可在今年內動工、1年半內完工。
該校董事長丹斯里林玉唐說,工程一旦完成,原本不到半英畝的校舍將增至2英畝多,師生會有更大的活動空間。

林玉唐:可加倍接收學生

他說,重建後的僑南小學將擁有5棟3層樓高的校舍、22間普通及特別用途教室及一間大禮堂。待新校舍落成後,僑南可加倍接收學生。

他昨日(19日)陪同阿依淡區州議員黃漢偉巡視該校化糞池維修工程後,向記者宣佈該校的修建新校舍進展。與會者尚有校長、副董事長賴兩興、總務鄭榮興、財政楊金海、董事周福平、梁宗寶、顧問黃輝岩、江錫強、校長曾清月及家協主席王碧宣等。

他吁請州政府及市政局關注該校前面的交通問題,希望當局能加寬道路,避免學生家長與其他公路使用者在上下課時段堵塞在路中。

新校舍工程將分2期進行

僑南小學目前只佔地0.38英畝,全校共400多名學生,教職員30多人。新校舍工程將分2期進行,首期將在學校旁的2.3英畝空地上興建新校舍建築,第二期則是將舊校舍拆掉重建,完工後校地將增至,工程預計耗資逾1千萬令吉。

黃漢偉說,檳市局已於6月12日批下工程的規劃許可證,目前申請程序已進入第二階段,校方可開始向市局提交建築圖測。

黃漢偉:僅獲8.3萬
僑南去年沒申請撥款


黃漢偉說,過去4年,州政府已透過制度化撥款方式,對阿依淡區內的8所華校撥出231萬令吉,其中僑南小學獲得8萬3千令吉。

"和其他學校比較,僑南的撥款顯得比較少,原因是該校由於已快要展開新校舍工程,因此去年沒有向州政府申請撥款,將機會讓給其他學校。"

黃漢偉昨日也將600個口罩派發給該校的學生及教職員。

他說,他已從檳州衛生委員會處領取數箱口罩,預定在這兩天內分派給阿依淡區內的8所學校。(星洲日報/大北馬)Smooth-flowing in front of Chung Hwa Primary School

Posted: 22 Jun 2012 07:24 AM PDT

Smooth-flowing in Jln Ibbetson
WAY OUT: The traffic gridlock is now a thing of the past with the implementation of a one-way traffic system


GEORGE TOWN: THOSE using Jalan Ibbetson in the morning peak hours can heave a sigh of relief as a periodic one-way traffic flow system was implemented on Monday.

Traffic is one way from 6.30am to 8am and 12.30pm to 2pm, starting from the main entrance of the SJK(C) Chung Hwa Confucian school until the front of the SMK Teknik Tunku Abdul Rahman Putra.

The gridlock caused by parents picking up schoolgoing childten at the road side and the number of buses fighting for space is now a thing of the past.

Air Itam assemblyman Wong Hon Wai said the single-session school had 1,350 students and over 500 cars traversed Jalan Ibbetson before and after school in the morning and afternoon.

"After a dialogue with the school Parent-Teacher Association (PTA), we came up with an amicable solution that would help make their lives easier," he said.

He said, for the the time being, Rela were deployed at the starting and ending points of the new system to ensure proper traffic flow.

Penang Island Municipal Council (MPPP) engineer Zainuddin Mohamad Shariff said the one-way system here would be on a three-month trial.

"We have sent out pamphlets to the government quarters next to the school and the parents of the schoolchildren informing them of the new system," he said.

He said MPPP was also in discussions with other schools in the island to implement a similar one-way system to improve traffic flow.

PTA chairman Koay Eng Loh said the number of parents picking up their children had gone up, contributing to the increase of cars there.

"During peak hours, parents are stuck in traffic for up to 30 min stuck in traffic," he said.


As reported in Sinchew.

改道後交通變順暢了‧中華小學師生感謝黃漢偉協助

(檳城)中華小學上學和放學時段交通改道解決過去20年的交通阻塞問題,師生和家長因而感謝協助他們解決問題的行政議員黃漢偉。

黃漢偉和中華A校校長鍾保杉、家協主席郭榮羅、B校校長黃渼茱、家協主席李斯傑、檳島市政局基本設施及交通小組成員普仁阿南市議員,和檳州回教堂路鄉委會主席阿茲米等,於昨日下午放學時到校門口視察。


當局經過2個月時間的研究,結果決定早上6時30分至8時的上學時段,和中午12時30分至下午2時,自校門口朝聖約翰救傷隊大廈的路段,改為只能朝聖約翰救傷隊大廈行駛的單行道。

新學期於前一天開始時,該2所學校的1千350名學生與眾多的教師和家長,都發現改道之後無論上學或放學時段,校門口的交通都變得順暢。

派警衛團維持秩序

黃漢偉視察時,發現只是在放學10分鐘左右的時間交通稍為阻塞,過後車輛都能夠通行無阻。

為了避免有人不守新的單行道交通規則,當局派遣志願警衛團維持交通秩序。

Donation of books to schools by Penang State Museum and Art Gallery

Posted: 22 Jun 2012 07:20 AM PDT

Pengerusi Lembaga Muzium dan Balai Seni Lukis Pulau Pinang, YB Wong Hon Wai dalam ucapan majlis penyampaian buku-buku terbitan Lembaga Muzium dan Balai Seni Lukis kepada 50 sekolah dan perpustakaan Pulau Pinang menyatakan bahawa pendidikan seni harus dipertingkatkan di peringkat sekolah.

 Ini kali pertama dalam sejarah 47 tahun Lembaga Muzium menghadiahkan buku-buku kepada sekolah.

Pihak Muzium akan menghadiahkan buku-buku seni sebanyak 1200 naskah kepada 400 sekolah pelbagai aliran di Pulau Pinang.

檳州行政議員黃漢偉為檳州藝術畫廊,為檳博物館舉行的新網頁推介,及贈送我國著名畫家的著作收藏錄給州內50間各源流學校及學院代表. 黃漢偉說,贈書旨在鼓吹文學及藝術的全民教育。

Anwar Ibrahim

Anwar Ibrahim


Seri Jelajah Dato’ Seri Anwar Ibrahim Ke Pulau Pinang

Posted: 22 Jun 2012 12:48 AM PDT

Merdeka Rakyat

24 Jun 2012 (Ahad)

1)    2.30 ptg – Santai / Teh Tarik Di Taman Pauh Jaya, Seberang Jaya

2)    5.00 ptg – Hi-Tea

       Lokasi: Dewan JKKK Simpang 3 Kubang Ulu , Kuala Mengkuang

3)    7.15 mlom – Solat & Tazkirah Maghrib Serta Pelancaran  

                         Masjid  Berkembar Gaza Dan Kubang Semang

        Lokasi : Masjid Kubang Semang

4)    9.00 – 12.00 mlm – Ceramah Perdana – Merdeka Rakyat

      Lokasi:  Padang Awam Taman Bersatu, Nibong Tebal

                    (Hadapan Sek Tuanku Abd Rahman)

5)    Penceramah:

i.                    YB Dato' Seri Anwar Ibrahim

ii.                  YB Dato' Mansor Othman

iii.                YB Law Choo Kiang

iv.               YB Maktar Shapee

v.                 YB Tan Beng Huat

vi.               Sdr Che Gu Bard

.

.


Media putar belit kenyataan saya - Dr. Che Rosli

Posted: 22 Jun 2012 02:27 AM PDT

KUALA LUMPUR: Laporan Jawatankuasa Khas Parlimen (PSC) berkenaan Lynas Advanced Material Plants (LAMP) tidak memperincikan butirannya secara saintifik.

Biarpun pendengaran awam yang dijalankan mengambilkira pandangan daripada pelbagai pakar, persoalan yang membimbangkan rakyat masih tidak terjawab.

Demikian dinyatakan ahli parlimen Hulu Langat, Dr. Che Rosli Che Mat pada sidang media di Dewan Rakyat, hari ini.

Beliau berkata sewajarnya sebuah makmal ditubuhkan bagi mengkaji secara terperinci segala kesan dari pemprosesan nadir bumi terhadap kesihatan dan alam sekitar.

Mengakui beliau hanya mempunyai kepakaran di bidang nuklear dan tidak arif mengenai bidang-bidang lain, justeru beliau meminta tidak ada pihak yang cuba memutarbelitkan kenyataan beliau sebelum ini.

"Memang saya mengatakan projek Lynas itu hanya mempunyai kadar radiasi yang rendah, namun ia tidak membuktikan ia selamat," tegas beliau lagi.

Ini kerana, katanya kesan dari proses penguraian bahan-bahan nadir bumi itu akan menghasilkan tiga jenis residu yang memberi kesan kepada kesihatan.

Sehubungan itu, beliau mengatakan keperluan untuk mengadakan 'Health Impact Assessment' (HIA) dan 'Health Risk Assessment' (HRA) dan aspek pengurusan residu perlu dititikberatkan.

Dalam pada itu, ahli parlimen Kuala Selangor, Dr. Dzulkefly Ahmad, berkata pengalaman dalam kes Asian Rare Earth (ARE) di Bukit Merah tercetus akibat ketiadaan pelan pengurusan sisa membabitkan bahan radioaktif.

"Memang kadar radiasinya rendah sebagaimana dinyatakan Hulu Langat (Che Rosli), tapi residu yang terhasil dari bahan itu yang membimbangkan kita," tegas beliau.

Katanya, tindakbalas kimia ini menghasilkan 'heavy metals' seperti plumbum, merkuri, arsenik, cadmuim dan nikel, yang mana ketiga-tiga 'heavy metals' terakhir itu adalah karsinogenik yang boleh menyebabkan kanser.

Atas sebab itu, beliau berpendirian PAS tidak dapat menerima projek tersebut kerana ia tidak dikemukakan secara saintifik berhubung kesan-kesan sampingan dari pemprosesan nadir bumi tersebut.

Turut serta dalam sidang media itu ahli parlimen Shah Alam, Khalid Samad.

Source: http://bm.harakahdaily.net/index.php/headline/11136-media-putar-belit-kenyataan-saya-dr-che-rosli

Tunku Harmy: Melayu Umno Tambah Korup Sebab Dr M

Posted: 21 Jun 2012 02:30 PM PDT
SHAH ALAM, 19 JUN: Budaya rasuah di negara ini menjadi semakin buruk apabila pentadbiran negara diambil alih mantan Perdana Menteri, Tun Dr Mahathir Mohamad.
Seorang kerabat Diraja Negeri Sembilan, Tunku Harmy Tunku Hanan berkata budaya kroni di dalam Umno menjadi lebih kronik selama pemerintahan Dr Mahathir yang memegang tampuk kuasa selama lebih 20 tahun.
"Umno ni setelah Dr Mahathir ambil pucuk kepimpinan, penggal pertama memang dia hebat.
"Masuk penggal kedua pula dia mula 'bersih, cekap, amanah' untuk kroni dan keluarga dia.
"Selepas itu saya tengok Melayu mula korup sebab dia," ujar Tunku Harmy yang juga merupakan sepupu kepada Baginda Dipertuan Besar Negeri Sembilan, Tuanku Muhriz Tuanku Munawir.
Menurut Tunku Harmy, Dr Mahathir mampu bertahan selama lebih empat penggal dengan menggunakan rahsia salah laku pemimpin Umno-BN lain untuk kepentingan diri.
"Oleh kerana Menteri Besar, menteri-menteri semua dia dah pegang, sampai lebih empat penggal dia tahan.
"Semua rekod dia pegang sebab nak pertahankan kedudukan dia sebagai presiden Umno.
"Bila orang nak lawan dia, dia keluarkan fail dan akhirnya inilah yang merosakan rakyat, keturunan bangsa Melayu dari segi akidah, perangai, akhlak tak boleh pakai lagi.
"Melayu jadi jahat sebab dia. Pemimpin dari atas ke bawah tak ada yang tak korup. Jadi saya harap PKR jangan jadi macam Umno," katanya lagi.
Tunku Harmy turut mengingatkan pemimpin Pakatan Rakyat agar tidak mengulangi kesilapan yang dilakukan oleh Dr Mahathir sekiranya gagasan itu berjaya menawan Putra Jaya nanti.
"Kalau satu hari nanti pemimpin Pakatan pun macam Umno, saya juga akan bangkit lawan," ujarnya nanti.

Source: http://www.selangorku.com/?p=9848&utm_source=rss&utm_medium=rss&utm_campaign=tunku-harmy-melayu-umno-tambah-korup-sebab-dr-m

Nuffnang