Jumaat, 30 Disember 2011

N45 Dr Halimah Ali

N45 Dr Halimah Ali


PROGRAM GeMS Mencorak generasi idaman Selangor

Posted: 30 Dec 2011 06:44 AM PST

SHAH ALAM
Jumaat
30.12.11

Kerajaan Selangor telah meletak visi kerajaan untuk menjadi Selangor sebagai negeri idaman,maju, sejahtera dan berkebajikan 2025.

 Justeru kerajaan Selangor harus memfokus kepada keadaan kualiti golongan mudanya yang bakal mewarisi negeri dan menentukan masa depan generasi akan datang.
Menyedari hal ini, kerajaan Selangor mengambil ketetapan proaktif iaitu memfokus pembangunan golongan remaja-belia bagi mempastikan mereka akan menjadi modal insan yang menguntungkan diri, keluarga, masyarakat dans eterusnya negeri.

Kerajaan Selangor mahu meminimakan kadar insan liabiliti iaitu insan yang merugikan diri sendiri kerana ketagihan dadah, gam, arak, judi, seks bebas seperti jangkitan HIV-AIDS, Hepatitis B, TB dan lain-lain masalah kesihatan tubuh badan, mental dan emosi yang tidak memungkinkan mereka menjadi modal insan atau pekerja yang baik. Mustahil mereka mampu menjadi insan produktif. Bahkan mereka akan sentiasa bergantung kepada orang lain yang mencari rezeki yang halal. Selangor tidak mungkin akan menjadi negeri idaman sekiranya golongan mudanya hanyut dalam kehidupan destruktif dan tidak berwawasan.

Sudah pasti anak anak muda memerlukan bimbingan pemimpin berhati luhur yang serius mahu melihat mereka terselamat dari arus  keruntuhan akhlak. Kerajaan Selangor memutuskan mahu pelan tindakan melahirkan generasi idaman Selangor.
Cengkaman pengaruh mereka yang tidak bertanggungjawab pihak materialis dan kapitalis yang mmemperalatkan golongan naif untuk mengaut untung maksima walaupun mereka tahu mereka telah dan akan memusnahkan REMBEL(REMAJA BELIA) ini.

Maka, Jawatankuasa Induk Menangani Gejala Sosial merangka program SEMINAR GeMS yang disesuaikan dengan citarasa golongan muda dan mengetengahkan ikon kontemporari yang merupakan artis dan personaliti  yang telah berhijrah daripada kehidupan lagha kepada kehidupan bertuhan.
   Moderator bertenaga Us. Fauzan menghidupkan suasana.
Peserta merupakan remaja belia dari seluruh DUN di Selangor. Sesi khas bersama mahasiswa-mahasiswi sebagai role model kepada remaja belia umumnya juga diisi dengan sebaiknya.
Majlis dirasmi oleh YB Dr Hjh Halimah Ali selaku Pengerusi Jawatankuasa Induk Menangani Gejala Sosial merangkap EXCO KERAJAAN SELANGOR.
Turut hadir Penghulu Mukim, JKKK, AJK Masjid, PeBT, pimpinan belia, pimpinan wanita dan koordinator pembangunan modal insan serta wakil pusat khidmat DUN-DUN.
Majlis diseri dengan penyampaian PERTANDINGAN BLOG KREATIF pelbagai kategori. Tahniah UNISEL kerana berjaya menjadi urusetia penganjur.
Ini adalah di antara rangkaian pengisian program KEMPEN ANTI ZINA SIRI KE 5 SELANGOR.

Pembangunan spiritual insan yang asas

Posted: 30 Dec 2011 05:51 AM PST

PAKATAN RAKYAT tiup angin perubahan ke MALAYSIA TIMUR

Posted: 30 Dec 2011 04:24 AM PST

Pakatan sasarkan 10 kerusi di Sarawak | Print |
M Azwani Abd Rani   HARAKAHDAILY

(Sebahagian penyokong PAS, PKR dan DAP yang memenuhi majlis makan malam anjuran Jabatan Pilihan Raya PAS Sarawak di Miri)
MIRI, 30 Dis: Pakatan Rakyat Sarawak mensasarkan 10 kerusi Parlimen dalam pilihan raya umum akan datang dan dua darinya dari daerah Miri sahaja.

Sasaran ini diluahkan dalam majlis penerangan PAS Pusat yang datang ke Sarawak minggu ini.

Melihat perkembangan dan sokongan yang semakin meningkat naik di kawasan parlimen Miri dan Sibuti, adalah tidak mustahil kedua dua Parlimen ini jatuh ketangan Pakatan Rakyat dalam pilihanraya Parlimen yang dijadualkan tidak lama lagi.

Bersempena program penerangan PAS Pusat bersama Badan Perhubungan PAS Negeri Sarawak selama 2 hari bermula Rabu 28 Disember lalu, lebih 12 pimpinan PAS Pusat turun menjelajah setiap Parlimen yang menjadi sasaran bagi PAS Sarawak.

Di Bahagian Miri, yang terletaknya dua Parlimen, Miri dan Sibuti, Timbalan Ketua Penerangan PAS Pusat, Datuk Seri Muhammad Nizar dan AJK PAS Pusat, Ustaz Idris Ahmad telah mengetuai misi di sini.

Sebaik tiba di Miri pada petang Rabu lepas, satu majlis makan malam Pakatan Rakyat anjuran bersama Jabatan Pilihanraya PAS Kawasan Miri dan Sibuti dan Sekretariat Pakatan Rakyat Miri di Eastwood Valley, Jalan Miri-Bintulu diadakan.

Kehadiran mencecah 400 orang dengan hampir 40 buah meja terjual.

Pimpinan yang hadir termasuk, Naib Presiden DAP merangkap Ahli Parlimen Kuching, Chong Chien Jen dan Cikgu Badrul Shahrin atau lebih dikenali Chegu Bard.

Pimpinan tempatan termasuk YDP PAS Miri, Tuan Haji Jofri dan Alan Ling dan Fong dari DAP serta pimpinan PKR turut serta.

Dalam majlis itu menyaksikan pimpinan di semua peringkat telah menyatakan bahawasanya misi Pilihanraya ke 13 adalah pertentangan antara haq dan batil selain ketiga-tiga parti bersetuju untuk terus dalam muafakat politik bagi menumbangkan rejim Barisan Nasional.

Kegagalan Taib Mahmud untuk menunaikan janji untuk berundur bakal membangkitkan lagi sentimen anti Barisan Nasional, seterusnya melakar perubahan bersejarah dagi Pakatan Rakyat.

Dengan sasaran sekurang kurangnya 10 kerusi Parlimen dari sejumlah 31 Parlimen Sarawak, Pakatan Rakyat berkira kira Parlimen Miri dan Sibuti yang kini dipegang oleh Barisan Nasional bakal jatuh ketangan PR sekiranya sistem pilihanaraya tidak dicemari penipuan.

Ia bakal berjaya dengan syarat gerakerja sepakat dan kuat antara ketiga tiga parti komponen PR di Miri dan Sibuti ini, kata mereka.

Pada malam tersebut Dana PRU 13 telah dilancarkan dan Datuk Seri Nizar juga melancarkan Buku Negara Berkebajikan tawaran PAS yang mendapat sambutan menggalakkan dari para hadirin.
(Nizar melancarkan buku Negara Berkebajikan yang diterbitkan PAS)

Program sebelah pagi dan petang Khamis yang diatur pula melibatkan pertemuan dengan pengundi dan program kebajikan di sekitar Pasar Tamu di Miri, Permyjaya dan Sibuti turut membuktikan pernerimaan PAS sebagai satu daripada elemen terpenting Pakatan Rakyat di Sarawak.

Walaupun program cuba dihalang pihak berkuasa dengan mengugut pengundi sekitar, namun semuanya berjalan lancar.

Pada malam sebelum keberangkatan pulang, kedua-dua pimpinan telah memberikan taujihat kepada semua petugas PAS Kawasan Miri dan Sibuti dalam memastikan kemenangan PAS dan Pakatan Rakyat dalam pilihanraya akan datang.

MY VOICE FOR NATION

MY VOICE FOR NATION


Let’s compete based on service records to the people and political contribution to the nation

Posted: 30 Dec 2011 12:08 AM PST

Dr Shafie Abu Bakar

Dr Shafie Abu Bakar


Kunjungan Ke Sekolah Tahfiz & Arabic Malaysia (STAM), Sampaikan Peruntukan

Posted: 30 Dec 2011 01:40 PM PST

念群与沙登人民同在 | Nie Ching for Serdang

念群与沙登人民同在 | Nie Ching for Serdang


Teo Nie Ching: Wujudkan Akta Gangguan Seksual sekarang

Posted: 30 Dec 2011 05:07 AM PST

PETALING JAYA, 30 DIS – Keselamatan dan kebajikan kaum wanita masih dipinggirkan oleh Barisan Nasional walau pun pelbagai janji manis telah dibuat.

Jaminan keselamatan dan harga diri wanita di tempat kerja juga belum memuaskan kerana kerajaan BN masih tidak berbuat apa-apa untuk mewujudkan Akta Gangguan Seksual bagi menghapuskan keganasan dan gangguan seksual terhadap wanita.

Penolong Setiausaha Publisiti DAP Kebangsaan Teo Nie Ching mendesak agar undang-undang itu digubal dan dilaksanakan segera kerana Malaysia sudah jauh ketinggalan dalam soal menjaga kebajikan wanita.

“Malah, dalam program transformasi Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak sendiri gagal melihat kepentingan undang-undang gangguan seksual ini. Kita tidak punya cukup perlindungan berkaitan gangguan seksual.

“Sehingga hari ini, kita belum ada akta tersebut. Yang ada pun cuma disebut sambil lalu di dalam Akta Pekerja sahaja. Ini tidak mencukupi kerana di kebanyakan negara demokrasi, keselamatan dan harga diri wanita dijamin,” katanya kepada Roketkini.

(More......)

Philosophy Politics Economics

Philosophy Politics Economics


KLIA 2: Low Cost or High Cost Airport?

Posted: 30 Dec 2011 07:42 PM PST

This is the design of the new KLIA2 "Low-Cost Terminal"

This is the "luxurious" interior of the new KLIA2 "low-cost terminal"

And another view of the "luxurious" interior of KLIA2 "low-cost terminal"

And here's the history of KLIA2 cost overrun from RM1.7 billion to RM3.9 billion:

1. 2007 – RM1.7 billion

22/7/ 2007 Terminal baru syarikat penerbangan tambang murah (LCCT) serba canggih dan selesa bernilai RM1.7 bilion akan dibina di Lapangan Terbang Antarabangsa KL (KLIA) bagi menggantikan LCCT sedia ada yang semakin sesak. (Berita Harian)

2. 2009 - RM2.0 billion

10/3/2009 – Ong said the new LCCT would be ready by 2011 and the total cost was estimated at RM2.0 billion. (The Star)

3. 2010 - RM2.5 billion

30/10/2010 – Malaysia Airports Holdings Bhd (MAHB)… its board of directors had mandated a sum of RM2.5 billion for the overall construction cost of KLIA 2. (Business Times)

4. 2011 - RM3.9 billion

29/11/2011 – The new low-cost terminal (LCCT), KLIA2, with world class facilities to handle about 45 million passengers yearly, is expected to cost between RM3.6 billion and RM3.9 billion… (Bernama)

Existing LCCT

For comparison purposes, the cost of existing LCCT is RM108 million plus a subsequent upgrade costing RM124 million for the total cost of RM232 million.  The existing LCCT doesn't have to add the cost of new aprons (where planes taxi and park) and runways, but the sheer gulf in cost difference tells you how MAHB has been spending its money.  As a result of the new KLIA2, MAHB had to raise RM2.5 billion in sukuk loans in 2010.

We Will Meet Zahid

Posted: 30 Dec 2011 07:25 PM PST

The Defence Minister, Dato' Seri Zahid Hamidi has said yesterday that he was willing to meet up with me to explain and clarify the purchase of the six second generation patrol vessels or "littoral combatant ships (frigate class)" (LCS). The issue surfaced again since the price tag for the war ships has increased from RM6 billion announced on 5 February this year, but has since increased 50% to RM9 billion this month.

Boustead Holdings Bhd has announced on Bursa Malaysia that its subsidiary Boustead Naval Shipyard Sdn Bhd has received the "letter of award to undertake the construction of the ships" from Ministry of Defence Malaysia "to design, construct, equip, install, commission, integrate, test and trials, and deliver six LCS" for the new ceiling price of RM 9.0 billion

We have asked for the Defence Minister to explain the drastic increase, especially since even the initial RM6 billion price tag had already attracted controversy and required Dato' Seri Zahid to provide an explanation in parliament.

In defending the RM6 billion deal in parliament, the Minister had claimed that these patrol vessels were no ordinary ships but were advanced warships known as "littoral combatant ships" (LCS).

Datuk Seri Zahid had in March claimed that the LCS is "bigger and faster" and "it is also equipped with three-dimensional warfare equipment like cannons, missiles and torpedoes" which are able to take on jets, ships and submarines respectively.

He argued that "with the rapid development of technology, the RMN would need an LCS with state-of-the-art equipment like the sonar system for submarine detection and anti-submarine torpedoes, which would help in the operation of the two RMN submarines to safeguard the sovereignty of national maritime areas."

Since the RM6 billion price tag has already come with all the above "advanced" technologies to fight jets, ships and submarines, what else has the Ministry of Defence ordered to justify the additional allocation of RM3 billion? The price-tag of RM1.5 billion will certainly make our patrol vessels among the most expensive in the world.

Instead of providing in open explanation, Dato' Seri Zahid had mocked me yesterday asking "Where does he get his figures? From Kua Kia Soong, the former DAP MP?" If he has bothered reading my statements, I've stated clearly that the figures came from the announcements made by Boustead as well as "authoritative" answers made by himself in the Parliament. The Minister will perhaps do well to stop relying on Papagomo as his chief intelligence advisor, who has to date provided the former with only half-truths and fictitious data.

Pakatan Rakyat MPs, including Nurul Izzah Anwar and Dr Dzulkefli Ahmad are more than willing to take up the offer from the Minister to seek his clarification. However, he should not only provide clarifications for the above purchase involving RM9 billion but also the other mega-acquisition of 257 armoured personnel vehicles (APVs) costing RM7.55 billion this year. In his parliamentary reply to me on the APVs, he had claimed "no knowledge" over the details of the cost.

The Minister must also answer, given his assurance that his Ministry is "open to transparency", why the Government is unwilling to set up a Parliament Oversight Committee to review and monitor defence expenditure. If the Ministry is not even willing to subject himself to oversight by the Parliament, the country's highest legislative body, then Dato Seri Zahid Hamidi has no right to talk about "transparency".

Peaceful Assembly Bill 2011 Walk Out

Posted: 19 Dec 2011 07:14 PM PST

The "Walk-Out" - was it right or was it wrong?

I've received plenty of emails, tweets and questions during meetings asking about the Pakatan Rakyat "walk-out" during the passing of the Peaceful Assemblly Bill 2011 debate in parliament earlier in December.

Without going into the merits of the walkout, perhaps its better for me to explain what happened that day and the parliamentary process. This will at the very least clarify some of the misinformation doing its rounds and give you a clearer picture of what actually happened.

1. Pakatan Rakyat was given only 3 speakers to speak. Hence only 1 rep from each party. The top leaders spoke - about 20 min each - Anwar, Kit Siang and Hadi. So we all spoke and all the points the civil society and the Bar Council raised were all raised in parliament. You can check the speeches in the Hansard which can be downloaded from the www.parlimen.gov.my website. No more speakers were allowed and the Speaker dictates the order in parliament.

2. There is no room for amendments at all. Full stop. BN had no intent on incorporating any of the proposals by Pakatan or others into the Act. For everyone's information, it has never happened in the history of Malaysian parliament where any single amendment proposals or motions by the opposition were adopted. The parliament will and can pass any law tabled by the BN govt with sheer brute majority. The only exception is that the constitution can only be amended with 2/3 majority which we have denied. For the 1st time in recent history, there were no constitutional amendments proposed during the current term.

Hence aside from the above, the Parliament is a "rubber stamp" due to BN majority and the exercise of the Whip who controls all their MPs votes.

3. Hence the only difference was the "voting" being carried out in our presence or absence. The outcome is already a forgone conclusion. It makes absolutely no practical purpose to stay and vote because the BN MPs are out in force to ensure the bill's passage.

Finally, again without judging whether we should have walked out or not - we walked out only after we have exhausted all practical channels to reject or amend the bill, and after it was made absolutely clear from BN's side that they have no intent to make any changes to the bill. We walked out to protest the "tyranny of majority" by BN in parliament and their refusal to accede to the voice of the people, especially to set up a parliamentary select committee on PAB. It made a mockery of the parliamentary institution which we were not willing to take part in.

Hope the above makes it clearer on the situation.

But as I've mentioned many times during Q&A sessions during townhalls and forums, the public backlash as a result of the walkout, whether justified or otherwise will certainly make Pakatan MPs think twice about such moves in the future. This is because perception of the walkout, regardless of whether it is misinformed or actual, is what matters most at the very end of the day.

Purchase of 6 Naval Vessels up from RM6 billion to RM9 billion

Posted: 18 Dec 2011 07:26 PM PST

On February 5th this year, Defence Minister Dato' Seri Zahid Hamidi announced that the Government has approved RM6 billion for the Royal Malaysian Navy to acquire 6 second generation patrol vessels to be built by Boustead Naval Shipyards.

In defending the RM6 billion deal in parliament, the Minister had claimed that these patrol vessels were no ordinary ships but were advanced warships known as "littoral combatant ships" (LCS).

Datuk Seri Zahid had in March claimed that the LCS is "bigger and faster" and "it is also equipped with three-dimensional warfare equipment like cannons, missiles and torpedoes" which are able to take on jets, ships and submarines respectively.

He argued that "with the rapid development of technology, the RMN would need an LCS with state-of-the-art equipment like the sonar system for submarine detection and anti-submarine torpedoes, which would help in the operation of the two RMN submarines to safeguard the sovereignty of national maritime areas."

The LCS is indeed a technologically advanced patrol vessel currently only acquired and deployed by the United States (US) in the world. The US owns 2 of these ships - USS Independence and USS Freedom while Malaysia is seeking to acquire 6 of these LCS.

While the price of the ships was not "final" in February, it has come as a shock when Boustead announced on Bursa Malaysia that the contract which was just signed last week is now valued at RM9 billion or 50% higher that what was approved earlier this year by the Government.

The Minister must explain why has the price for each ship increased by RM500 million or RM3 billion in total for the 6 ships suddenly, well above the original approved budget. For example, has the specification for the ships been "improved" further since Dato' Seri Zahid's reply in Parliament - which was then already the most technologically advanced patrol vessel - which justified the whopping increase in price?

Boustead Naval Shipyard, previously known as PSC Naval Dockyards which delivered the previous 6 naval patrol vessels at RM6.75 billion or 26.2% above the original contract price of RM5.35 billion. The ships were also delivered only after a 2 year delay and hundreds of defects.

In the 2006 Auditor-General Report, the Ministry of Defence was faulted for the dubious award of contract to an obviously unqualified contractor, the failure of technical and financial management, hefty illegitimate contract price increases, undocumented and overpayment, unjustifiable waiver of penalties, and a complete failure of ministry oversight. The Defence Ministry was then headed by Datuk Seri Najib Razak.

Such a track record does not give Malaysians any amount of confidence that history will not repeat itself. With such a rapid increase in budget by RM3 billion before even the start of construction of these ships, can the current Defence Minister assure Malaysians that these ships will not suffer the same disgraceful fate as the earlier ships?

As Defence expenditure in Malaysia remains highly opaque, with Malaysia ranked "medium to low" in transparency by Transparency International, we continue to call for a Parliamentary Oversight Committee to review and approve defence expenditure as practiced in all developed countries. The expenditure involved billions of ringgit in acquisitions annually, hence the sheer lack of transparency leads only to poor accountability, and more often than not, massive leakages and over-spending. These leakages must be plugged to ensure that the country doesn't become bankrupt by 2019 as speculated by Minister in Prime Minister's Department, Datuk Idris Jala.

Why Was KLIA2 Moved to A More Expensive Site?

Posted: 14 Dec 2011 07:44 PM PST

Why was KLIA2 moved to a soft soil site?
Aidila Razak
11:41AM Dec 14, 2011

Why was a new masterplan drawn up in 2008 for the expansion of the low-cost carrier airport (KLIA2), resulting in the airport being built on soft soil, when an earlier plan circumvented this problem?

This question lies at the heart of the current outcry over the ballooning cost of the airport from an estimated RM1.7 billion to up to RM3.6 billion today.

Referring to the KL International Airport Masterplan 1992, Petaling Jaya Utara MP Tony Pua (left) said today the move also remained the main cause of the construction deadline for KLIA2 to be extended from September 2011 to April 2013.

"The transport minister and Malaysia Airports Holdings Bhd must answer why they made a hard-to-fathom move to the new site. This is the reason the cost went up by more than RM2 billion," Pua said.

According to the 1992 plan, the current construction site of KLIA2 "mainly comprises saturated marine clay with an overlay of peat material, which varies in thickness from two to three metres".

"It has poor load bearing qualities and is not suitable for airport construction without undertaking significant engineering measures... which include improved drainage, removal of the peat layer and the introduction of fill material with good load bearing qualities (a minimum of three metres deep)," Pua said, quoting from the report.

The earthworks required to make the site suitable, he said, cost an estimated RM1.2 billion. This could have been saved if the 1992 masterplan, drawn up by Anglo-Japanese Airport Corporation Bhd, had been followed and the KLIA2 had been built on the original hard land area marked out.

The area marked out in the 1992 plan is a hilly area, which had already been prepared during the construction of the main terminal (KLIA) at the time.

Double watch towers and extra runway

The 2008 plan, drawn up by Netherlands Airport Consultants BV and KLIA Consultancy Services, led to further consequences on costs:

A third runway, estimated to cost RM270 million, has to be constructed as the new site would not allow KLIA and KLIA2 to share two runways. However, the third runway will also need to be built on soft soil, raising questions as to when it will be ready.
"Airlines would not want to move to KLIA2 if they have to taxi longer in order to use KLIA's runways," Pua said.

A second control tower, estimated to cost RM500 million, needs to be constructed as KLIA's tower would not be able to see some parts of the third runway. The 1992 plan had both terminals sharing the same tower.
"This would make it the first modern airport, built after the 1960s, with two control towers within two kilometres of each other," Pua said.

While conceding that he was not an expert in the field, Pua said an engineering expert who was consulted had said the deadline of April 2013 was "iffy" at best, mainly due to the poor soil.

In comparison, he said, the current low-cost carrier terminal (LCCT) had cost RM232 million and had taken about 15 months to construct, including upgrades.

"Of course it's not fair as (KLIA2) would have a third runway, etc, but it gives a comparison of contrast in cost from the new airport and the current terminal. The current one was built in budget fashion, the new one is as good as a premium terminal.

"We are not disputing the need to move to a bigger terminal as the LCCT is close to capacity. Nor do we mind shifting the location, but not at such a ballooning cost," Pua said.

LCCT currently caters to 15.4 million passengers, 400,000 more than its capacity.

i n t a n h i j a u

i n t a n h i j a u


DR. AZIZ BARI TAWAR DIRI JADI CALON PR..

Posted: 30 Dec 2011 01:06 AM PST


KUALA LUMPUR, 30 Dis — Pakar perundangan Prof Dr Abdul Aziz Bari menawarkan diri sebagai calon berpotensi pada pilihan raya umum akan datang untuk Pakatan Rakyat, mengatakan beliau mahu mengambil bahagian dalam proses politik negara dengan berkhidmat sebagai wakil rakyat.

Pensyarah akademik yang lantang ini berkata beliau "tidak ghairah" tentang menjadi anggota parti sambil menambah sistem dua parti yang berkesan membenarkan reformasi dan pentadbiran yang bagus.

"Maksud saya, seperti mengambil bahagian dalam pemilihan parti, saya hanya mahu menjadi wakil rakyat jika mereka (Pakatan Rakyat) merasakan saya sesuai untuk menjadi calon mereka," katanya kepada The Malaysian Insider melalui kiriman emel.

Beliau mengesahkan menerima tawaran "tidak rasmi" dari semua parti pembangkang iaitu PAS, PKR dan DAP namun berkata "masih terlalu awal untuk membuat keputusan" parti mana yang akan ditandinginya.

Abdul Aziz (gambar) menambah beliau tidak memilih tentang bertanding di bawah mana-mana parti dalam Pakatan Rakyat memandangkan "semua parti komited untuk melaksanakan dasar dengan berpegang kepada Perlembagaan Persekutuan dan ia pentung bagi mewujudkan sistem dua parti."

Namun bekas pensyarat Universiti Islam Antarabangsa ini berkata keputusannya adalah untuk terlibat dalam politik dan berminat menyertai pilihan raya dan bukan sebagai anggota parti yang disifatkan tidak mempunyai "stamina" melakukannya.

"Ini adalah perkara yang dihalang untuk dilaksanakannya. Menyertai politik bukan bermakna terlibat dalam politik parti.

"Apa pun dalam politik, seperti kerjaya dalam akademik atau NGO, ia hanya platfom untuk perubahan. Tidak kisah apa pun saya terlalui tua untuk menjadikan politik sebagai kerjaya. Jika saya berumur 40 tahun ia berbeza tapi saya akan mencecah 53 tahun," tambahnya.

Abdul Aziz terlebih dahulu digantung tugas dari UIA kerana mengkritik campur tangan Sultan Selangor dalam isu pemeriksaan Jabatan Agama Islam negeri itu ke atas Gereja Methodist Damansara Utama (DUMC).

Beliau dilaporkan memperhatikan kerusi Parlimen Sabak Bernam yang dipegang Abdul Rahman Bakri, yang dijangka akan dibicarakan pada Jun kerana didakwa membuat sembulan tuntutan palsu.

Pensyarah kontroversi ini berdepan dengan siasatan dalaman oleh UIA kerana mengkritik Sultan Selangor.

Selain itu Abdul Aziz juga disiasat polis dan Suruhanjaya Komunikasi dan Multimedia Malaysia.(malaysianinsider)

ISU HASSAN ALI MINTA MAAF : HARAKAH PERTAHAN BERITANYA...

Posted: 29 Dec 2011 05:39 PM PST


KUALA LUMPUR, 29 Dis: Harakahdaily mempertahankan berita kenyataan Mursyidul Am, Tuan Guru Datuk Nik Abdul Aziz semalam mengenai pertemuannya dengan Datuk Dr Hasan Mohd Ali. Sehubungan itu, kami menafikan berita itu diputarbelitkan sebagaimana di dakwa.

Berikut adalah asas kepada berita berkenaan.

Transkrip penuh sidang media Tuan Guru Datuk Nik Abdul Aziz dengan wartawan di Pantai Irama, Bachok 28 Disember.

Tuan Guru Nik Aziz: Datuk Hassan Ali menarik balik kenyataan-kenyataan dia yang sensitif. Ini tanda kelelakian dia, anak jantan. Kita buat salah, bila kita sedar buat salah, tarik balik, minta maaf. Ini ajaran agama. Bukan senang manusia buat salah nak tarik balik, bukan senang. Tiba-tiba dia ni tarik balik.

Kita ucap syukur, moga ramai lagi orang yang buat salah, tarik balik dan minta maaf.

Wartawan: Dari segi parti sendiri tok guru, terimalah?

Terimalah.

Wartawan: Pertemuan itu di mana Tok Guru?


JKR 10

Wartawan: Ustaz Nasha..
.

Saya beritahu kelmarin, kalau Datuk Seri Presiden tak buat jemputan macam ini, saya akan buat. Saya suka sangat. Kerana Islam ini, apabila kita dapat nikmat, kita diminta buat jamuan. Macam kita nak kahwin. Apabila kita kahwin, kita buat jamuan nama dia walimatul urus. Bila kita dapat anak, kita buat jamuan lagi nama dia aqiqah. Begitu jugak, bila berlaku macam tu kelmarin, kita buat jamuan, tetapi jamuan kelmarin tu sebagai jamuan tetamu ja. Kalau boleh, saya akan sebut buat jamuan khusus di peringkat pusat. Kita panggil semua kalau boleh. Saya nak minta jugalah pihak parti PAS Pusat buat jamuan, kita pakat-pakat derma lah. Yang ada seringgit bagi seringgit yang ada seribu bagi seribu kerana gembira kita bahawa kekecohan yang berlaku di kalangan kita dah selesai.

Kekecohan ini, ada satu contoh yang diberikan oleh Datuk Presiden kelmarin. Semasa Nabi masuk ke Mekah, orang panggil Fathul Makkah. Ada seorang Sahabat sebut "kalimah Arab" - "Hari ini Hari Perang". Nabi kata tidak, "kalimah Arab" - "Hari ini hari kasihan belas". Maka Nabi ambil bendera di tangan dia, beri kepada anak dia. Denda kerana celupar mulut dia. Jadi kalau orang zaman Nabi pun ada buat kesilapan dan Nabi betulkan cepat-cepat, inikan zaman kita tengah 2000 tahun, maka banyak benda-benda silap.

Wartawan: Tok guru, kedudukan Ustaz Nasha lepas ini, mungkin di Parlimen Bachok macamana Tok Guru?

Parlimen Bachok tu orang Bachok tengoklah.

Wartawan Harakah: Bila dia dah mari minta maaf, maknanya tidak ada peluang lagilah pihak lawan nak gunakan isu sebelum ini?

Ada peluang apa lagi lah...baik.
(harakahdaily)

Direct Free Kick

Direct Free Kick


EXCO DIHALANG RASMIKAN KEJOHANAN RAGBI 7-SEBELAH.

Posted: 30 Dec 2011 05:43 AM PST

TERKINI : SAYA BARU DAPAT PANGGILAN TELEFON SEBENTAR TADI BAHAWA SAYA TIDAK DIBENARKAN MERASMIKAN KEJOHANAN RAGBI 7-SEBELAH ANJURAN PENGGERAK BELIA TEMPATAN (PeBT) MPAJ ZON 19 DI PADANG SEK MEN TMN KOSAS ESOK 31 DIS 2011. SAYA DIBERITAHU JIKA SAYA MERASMIKAN KEJOHANAN TERSEBUT, KEMENTERIAN PENDIDIKAN AKAN MENGAMBIL TINDAKAN KE ATAS GURU BESAR DAN GURU-GURU YANG TERLIBAT. KEJOHANAN ITU MENGGUNAKAN PERUNTUKAN MPAJ. SEBAGAI EXCO SAYA TIDAK BOLEH MASUK KE DALAM SEKOLAH YANG TERLETAK DI DALAM NEGERI SELANGOR. DASYAT SUNGGUH MENTALITI MENTERI KITA YANG MASIH BERADA DI ZAMAN BATU. SUNGGUH MEMALUKAN NEGARA MEMPUNYAI PEMIMPIN SEDEMIKIAN.

30 DIS 2011
9.30 MALAM

Comments for Wee Choo Keong

Comments for Wee Choo Keong


Comment on Another nail in MAS coffin? by old referee

Posted: 30 Dec 2011 06:27 AM PST

Good companies take cents to make millions
MAS spends millions but cannot even make some SENSE !!

Comment on Another nail in MAS coffin? by Anonymous

Posted: 30 Dec 2011 05:09 AM PST

Announcement of the departure of the heads of Commercial Strategy, Revenue Management Department, M&E and Cargo, is out.

Good riddance and god help MAS.

Comment on Another nail in MAS coffin? by Anonymous

Posted: 30 Dec 2011 02:39 AM PST

The new management took an inordinately long time to come up with a dissappointing business plan. To come up with the plan, a large number of external consultants were brough in.

Both are clear signs of a lack of competence and knowledge of the industry.

In the process, many mistakes were made by this new management.

To all who thinks the old management should be replaced, guess what, they have been largely ignored and thy are as good as not being there.

To AJ and Danny, you are only now slowly learning the kind of environment that MAS has had to operate in all these years. Much of what MAS had to do was to help the nation, the states and the other industries of Malaysia. A lot of MAS deisions are force upon them. You pull out the Sabah hub and you’ve got the Sabahan to deal with. That is the delicate balance that MAS has had o live with all these years.

Comment on Another nail in MAS coffin? by Anonymous

Posted: 29 Dec 2011 06:42 PM PST

Today almost 6 EVP from various dept from MAS dinasihatkan berhenti dgn ura2 akan dibawa masuk mereka dari kumpulan warna merah…

Comment on Complaints for DBKL by SRI GANESAN ANDIAPPAN

Posted: 29 Dec 2011 06:08 AM PST

YANG BERHORMAT YB…………………Saya rasa agenda terkini ialah ramai pendatang asing ke negara malaysia berpunya doumen ataupun tiada dokumen asal telah memulakan pelbagai perniagaan tersendiri atas nama pemunya kad pengenalan rakyat tempatan malaysia dan ada yang tiada pemunya lesen perniagaan……………di tempat saya tmn bkt maluri kepong 52100 byk rakyat asing mula berniaga secara HARAM TANPA LESEN ,mengendalikan permis makanan di hadapan cyber cafe,,,,,,,,,,,,,,saya melihat keadaan ini amat risiko kepada anak anak muda kita memakan makanan tidak dijamin oleh sektor kesihatan dan juga sektor perlesenan DBKL……………….DAN juga ia akan mengwujudkan konfilk ekonomi di antara negara asing jikalau mata wang negara kita mengalir keluar melalui RM1 SEHARI……………..Saya merasakan perkara ini harus dipertikaikan secepat mungkin sebelum menemui kepadaannya……….SAYA MENGHARAPKAN KERJASAMA DI ANTARA SEKTOR YANG TERTENTU SECEPAT MUNGKIN,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,

SUARA PERAK

SUARA PERAK


TIADA KESELAMATAN UNTUK PEMIMPIN DI MALAYSIA

Posted: 29 Dec 2011 08:33 PM PST

TIADA KESELAMATAN UNTUK PEMIMPIN DI MALAYSIA

Posted: 29 Dec 2011 08:25 PM PST

PROGRAM MESRA RAKYAT

Posted: 29 Dec 2011 08:08 PM PST

Lim Kit Siang

Lim Kit Siang


Happy 2012 to all!

Posted: 30 Dec 2011 02:50 AM PST

2012 NY message – Year to make Malaysians proud of being a Malaysian and motivate Malaysians to achieve greatness

Posted: 30 Dec 2011 01:37 AM PST

As if further reminders are needed, the closing month of the year have provided further proofs that the country has never been so polarised both on grounds of race and religion in the nation's 54-year history than in the 32 months of Datuk Seri Najib Razak's premiership, viz: The irresponsible incitement and exploitation of the [...]

Scandals, real or imagined?

Posted: 30 Dec 2011 12:46 AM PST

— The Malaysian Insider Dec 30, 2011 DEC 30 — When it comes to scandals of the financial variety, Putrajaya seems to have only one answer: blame the opposition. Fair enough; the opposition does the same when it gets caught. Sometimes both sides are no better than the other. Yet, what happens to the scandals? [...]

Merdeka sudah, tapi jiwa masih terjajah

Posted: 30 Dec 2011 12:13 AM PST

— Aspan Alias The Malaysian Insider Dec 30, 2011 30 DIS — Rakyat sedang menghadapi terlalu banyak masalah yang berat akibat kelakuan dan sikap pemimpin kerajaan kita yang tidak mempunyai disiplin kepimpinan serta pemikiran. Sebagaimana yang telah selalu saya katakan masalah yang kita hadapi ini berpunca dari masalah kepimpinan negara. Sekarang ini kepimpinan negara sedang [...]

Malaysia CBN finally gets head of choice

Posted: 29 Dec 2011 11:49 PM PST

By Debra Chong The Malaysian Insider Dec 30, 2011 KUALA LUMPUR, Dec 30 — SMK Convent Bukit Nanas (CBN) has a Christian headmistress again, after the Education Ministry caved in to the wishes of school's Catholic owners following a highly-publicised row. "Yes, the candidate we named, Mystrical Rose Fernandes, reported for work last week," Sister [...]

Anwar Ibrahim

Anwar Ibrahim


PSC Harus Menimbang Secara Menyeluruh Tuntutan BERSIH

Posted: 29 Dec 2011 09:07 PM PST

KENYATAAN MEDIA
30 DISEMBER 2011
UNTUK EDARAN SEGERA

 
Saya mengalu-alukan keputusan Jawatankuasa Terpilih Parlimen Untuk Menambahbaik Pilihan Raya (PSC) semalam yang mengumumkan pindaan ke atas peraturan pilihan raya bagi mewajibkan penggunaan dakwat kekal dalam proses pilihan raya menjelang 1 Februari 2012. Namun demikian, perubahan kecil ini tidak seharusnya dilihat sebagai jaminan kepada proses pengendalian pilihan raya yang telus, bebas dan bersih sepenuhnya.
 
Merujuk kepada senarai tuntutan yang dikemukakan oleh Gabungan Pilihanraya Bersih dan Adil (BERSIH), saya percaya demokrasi dan proses pilihan raya bebas dan adil sewajarnya turut didukung dengan amalan serta pendekatan yang menjurus kepada kebebasan media dan kempen terbuka. Agensi media awam seperti RTM dan BERNAMA sewajarnya bersikap lebih adil dalam memberikan liputan untuk semua parti politik dan kempen politik parti-parti pembangkang sewajarnya tidak didiskriminasi menerusi tapisan melampau yang tidak munasabah serta mencabul hak kebebasan bersuara.
 
Saya juga ulangi desakan agar tempoh masa kempen pilihan raya dilanjutkan dalam memastikan sebaran maklumat sepanjang tempoh berkempen dapat dicapai oleh segenap lapisan rakyat. Tempoh masa berkempen yang terlalu singkat – 10 hari – sepertimana yang berlaku sewaktu Pilihan Raya Negeri Sarawak baru-baru sewajarnya tidak berulang.
 
Manakala pengawasan terhadap komitmen Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) juga perlu dijamin menerusi pengukuhan badan kehakiman yang lebih bebas dan adil. Justeru, Pakatan Rakyat komited dan menuntut supaya pihak PSC turut menumpukan penambahbaikan proses pilihan raya ini dengan mengkaji serta menimbang secara menyeluruh ke semua tuntutan yang dikemukakan oleh BERSIH dalam menjamin pilihan raya yang bebas, telus dan adil.
 
ANWAR IBRAHIM

:: cina islam | 2011 ::

:: cina islam | 2011 ::


PDRM sudah bersedia hadap PRU13

Posted: 30 Dec 2011 03:54 AM PST

5 Safar 1433H. [MOD] -

Polis Diraja Malaysia (PDRM) sudah bersedia daripada semua aspek bagi menghadapi pilihan raya umum ke-13, kata Pengarah Jabatan Keselamatan Dalam Negeri dan Ketenteraman Awam Datuk Salleh Mat Rasid.

Beliau berkata pasukan itu akan digerakkan sebaik sahaja menerima maklumat daripada Suruhanjaya Pilihan Raya.

"Persiapan ini termasuk dari segi pegawai dan keanggotaan serta pengetahuan," katanya kepada pemberita selepas melawat Markas Pasukan Gerakan Am (PGA), di Tawau hari ini.

Mengenai penstrukturan semula fungsi Pasukan Gerakan Marin (PGM), Salleh berkata proses dijangka siap Januari ini.

Beliau bagaimanapun menegaskan PGM tidak akan berkubur, tetapi diberi tugas tambahan yang sebelum ini dilaksana pasukan lain dalam PDRM.

Pihak kami kini sedang menjelajah ke seluruh negara bagi menjelaskan fungsi PGM kepada anggota yang masih kekal dengan agensi ini selepas beberapa peranannya diambil alih Agensi Penguatkuasaan Maritim Malaysia (APMM), katanya.

Salleh berkata di bawah penstrukturan terbabit, PGM Sabah dan Sarawak akan diletakkan di bawah pesuruhjaya polis kedua-dua negeri tersebut, manakala di Semenanjung pasukan itu diletak di bawah ketua polis negeri.

"Marin tetap ada. Saya nafikan dakwaan kononnya Marin sudah terkubur. Kita hanya serah perjawatan Marin kepada APMM sebanyak 570 keanggotaan, 60 buah bot dan kapal dan tujuh pangkalan. Sedikit sahaja.

"Saya amat berbangga dengan pegawai Marin yang masih setia dan berada dengan PDRM. Bukan senang kita cari orang-orang yang mempunyai kesetiaan (kepada pasukan mereka) walaupun menerima tawaran menyertai agensi lain," katanya.

- Bernama

Kepala babi ditemui di pintu masuk masjid di Johor

Posted: 30 Dec 2011 03:53 AM PST

5 Safar 1433H. [MOD] -

Lima kepala babi ditemui di luar pintu pagar masuk utama Masjid Al-Falahiah, Taman Desa Jaya, Johor Bahru, pagi ini.

NONEKepala babi itu, dalam satu bungkusan, disedari seorang penjaga masjid itu pada kira-kira jam 6.30 pagi tadi.

Tiga lagi bungkusan yang dipercayai mengandungi tulang, juga ditemui dekat situ, tetapi polis kemudiannya mengesahkan ia mengandungi batu.

Ketua Polis Johor Datuk Mokhtar Mohd Shariff berkata polis menubuhkan sebuah pasukan siasatan yang diketuai timbalannya, Datuk Ismail Yatim untuk menyiasat kejadian tersebut.

NONEKetua Polis Johor , Datuk Mokhtar Mohd Shariff (kanan dalam gambar) berkata, satu pasukan khas yang diketuai timbalannya, Ismail Yatim, ditubuhkan untuk menyiasat perkara itu.

Mokhtar juga mengingatkan semua pihak supaya tidak membuat sebarang spekulasi dan menyerahkannya kepada polis untuk siasatan lanjut.

Ini ekoran satu lagi kejadian di mana dua bungkusan yang disyaki mengandungi tulang, ditemui pada jam 5.30 petang semalam di masjid yang sama.

Malaysiakini/-

Mungkinkah ini "lembu" yang dihitamkan ?

Posted: 30 Dec 2011 03:51 AM PST

5 Safar 1433H. [MOD] -

Seorang ahli peniagaan didakwa bergelar "Datuk", hari ini mengaku tidak bersalah atas dua tuduhan menipu pengerusi National Feedlot Corporation (NFC), Datuk Seri Mohamad Salleh Ismail.

Shamsulbahrin Ismail, 45, didakwa mengikut Seksyen 402 Kanun Keseksaan di Mahkamah Sesyen Kuala Lumpur.

NONEBagi pertuduhan pertama, Shamsubahrin didakwa menipu Mohamad Salleh iaitu dengan sengaja menjanjikan suatu perkhidmatan rundingan dan nasihat bertujuan memperdayakannya sehingga mendorong Mohamad Salleh bersetuju membayar wang perkhidmatan kepadanya.

Ketua Pegawai Eksekutif Samsubahrin Resources Sdn Bhd itu didakwa melakukan kesalahan itu di sebuah restoran di Bukit Tunku di ibunegara pada jam 6 petang 20 November lepas.

Bagi pertuduhan kedua pula, Shamsubahrin didakwa menipu Mohamad Salleh dengan memperdayanya hingga mendorong Mohamad Salleh menyerahkan cek-cek berjumlah RM1.755 juta.

Dia didakwa melakukan kesalahan itu di kawasan Solaris, Mont Kiara, Kuala Lumpur pada 25 November hingga 6 Disember lepas.

Kedua-dua pertuduhan dibuat mengikut Seksyen 420 Kanun Keseksaan yang membawa hukuman penjara maksimum 10 tahun dan dengan sebat serta denda, jika sabit kesalahan.

Lelaki yang memiliki beberapa syarikat termasuk perkhidmatan limosin itu direman oleh polis dan diserahkan kepada Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) selepas ditahan pada 22 Disember.

Shamsulbahrin yang kelihatan ceria ketika dibawa ke mahkamah hari ini berdepan hukuman sebat, denda serta penjara antara satu hingga sepuluh tahun sekiranya didapati bersalah.

Tidak bayar jamin

Hakim Ahmad Zamzani Mohd Zain menetapkan ikat jamin RM300,000 dengan seorang penjamin dan tertuduh juga diarahkan untuk menyerahkan pasport beliau.

NONEKetua pengarah eksekutif Shamsulbahrin Ismail Resources Sdn Bhd itu tidak dapat membayar jaminan tersebut hari ini.

Mahkamah turut menetapkan kes berkenaan untuk disebut semula pada 31 Januari.

Tertuduh yang kini masih dalam siasatan polis – dilaporkan disiasat untuk 10 kes penipuan berasingan.

Peguam J Rao memohon supaya mahkamah mengurangkan jumlah jaminan kerana aset tertuduh telah dibekukan mengikut Akta Pencegahan Rasuah 1997 pada 23 Disember.

Aset berkenaan juga mengikut Akta Pencegahan Pengubahan Wang Haram 2001 pada 27 Disember. MK/-

11 terkorban akibat Taufan Thane di India

Posted: 30 Dec 2011 03:16 AM PST

5 Safar 1433H. [MOD] -

NEW DELHI: Sekurang-kurangnya 11 terkorban apabila ribut kencang membawa hujan dan angin ke kawasan pantai di tenggara India sehingga menumbangkan pokok dan merosakkan kediaman.

Jabatan Meteorologi India berkata, Taufan Thane yang berpusat di Lautan Hindi, 35 kilometer barat daya bandar Pondicherry yang juga dikenali sebagai Puducherry.

Pejabat Ramalan Cuaca berkata, taufan itu mungkin lemah dan akan bergerak ke barat. - AP

Khutbah Jumaat : Tahun Mesihi 2012

Posted: 30 Dec 2011 03:11 AM PST

5 Safar 1433H. [MOD] -

(05 Safar 1433 / 30 Disember 2011)

اَلْحَمْدُ لِلَّهِ الْقَائِلِ،

يَـٰٓأَيُّهَا ٱلَّذِينَ ءَامَنُوا۟ ٱتَّقُوا۟ ٱللَّهَ وَلْتَنظُرْ نَفْسٌۭ مَّا قَدَّمَتْ لِغَدٍۢ ۖ وَٱتَّقُوا۟ ٱللَّهَ ۚ إِنَّ ٱللَّهَ خَبِيرٌۢ بِمَا تَعْمَلُونَ ﴿١٨﴾

أَشْهَدُ أَنْ لَّآإِلهَ إِلَّا اللَّهُ وَأَشْهَدُ أَنَّ سَيِّدَنَا مُحَمَّدًا عَبْدُهُ, وَرَسُوْلُهُ

اَللَّهُمَّ صَلِّ وَسَلِّمْ وَبَارِكْ عَلىَ سَيِّدِنَا مُحَمَّدٍ وَعَلَى آلِهِ وَأَصْحَابِهِ وَمَنْ تَبِعَهُمْ بِإِحْسَانٍ إِلَى يَوْمِ الدِّيْنِ

أَمَّا بَعْدُ فَيَا عِبَادَ اللَّهِ ! اتَّقُواْ اللَّهَ حَقَّ تُقَاتِهِ وَلَاتَمُوْتُنَّ إِلَّا وَأَنْتُمْ مُّسْلِمُوْنَ

Wahai hamba-hamba Allah sekelian!

Saya berpesan kepada diri sendiri dan berpesan kepada sidang jemaah sekalian, marilah kita bertaqwa kepada Allah dengan sebenar-benarnya, dengan melaksanakan segala perintah dan meninggalkan segala larangannya. Sesungguhnya hanya dengan taqwa mampu memberikan kebahagiaan hidup di dunia dan di akhirat sebagaimana firman Allah yang bermaksud :

يَـٰٓأَيُّهَا ٱلَّذِينَ ءَامَنُوا۟ ٱتَّقُوا۟ ٱللَّهَ حَقَّ تُقَاتِهِۦ وَلَا تَمُوتُنَّ إِلَّا وَأَنتُم مُّسْلِمُونَ ﴿١٠٢﴾ – آل عمران : 102

Wahai orang-orang yang beriman, bertaqwalah kamu kepada Allah dengan sebenar-benar taqwa dan janganlah kamu mati melainkan kamu berada dalam Islam.

Sidang Jumaat yang dimuliakan Allah,

2 hari lagi akan memisahkan kita dengan tahun masihi 2011. Sesungguhnya pelbagai cabaran dan rintangan telah kita hadapi sepanjang tahun ini, sama ada kita telah menunaikan amanah kita sebagai Khalifah Allah ataupun kita terus alpa dengan kenikmatan dunia. Manusia sifatnya berubah, dan kita perlukan perubahan untuk meneruskan kehidupan. Ianya merupakan Fitrah yang dijadikan oleh Allah sepertimana firmanNYA dalam surah ar Rum ayat ke 54,

ٱللَّهُ ٱلَّذِى خَلَقَكُم مِّن ضَعْفٍۢ ثُمَّ جَعَلَ مِنۢ بَعْدِ ضَعْفٍۢ قُوَّةًۭ ثُمَّ جَعَلَ مِنۢ بَعْدِ قُوَّةٍۢ ضَعْفًۭا وَشَيْبَةًۭ ۚ يَخْلُقُ مَا يَشَآءُ ۖ وَهُوَ ٱلْعَلِيمُ ٱلْقَدِيرُ ﴿٥٤﴾

Allahlah yang telah menciptakan kamu bermula dari keadaan yang lemah, kemudian dia telah menjadikan kamu daripada keadaan lemah kepada keadaan kuat dan memiliki keupayaan tenaga, kemudian dia menjadikan kamu dari keadaan kuat kepada keadaan lemah semula. Sesungguhnya Alllah menciptakan sesuatu apa yang Ia kehendaki.

Ayat ini memberikan kita isyarat betapa al Quran telah awal-awal membicarakan persoalan kitaran hayat manusia yang akhirnya dibuktikan kebenarannya oleh pengetahuan sains dan teknologi. Manusia yang lahirnya dalam keadaan lemah, mempunyai anggota yang lengkap tetapi tidak mampu mempertahankan dirinya dari diperlakukan apa sahaja oleh manusia lain yang lebih dewasa. Ini amat berbeza dengan sesetengah haiwan yang sebahagiannya sudah mampu berdikari sebaik menjejakkan kaki ke muka bumi.

Manusia yang dilahirkan dalam keadaan tidak bermaya, kemudiannya menjadi dewasa, antaranya ada yang menyedari kelemahannya sebagai hamba, sebahagiannya pula mendabik dada melupakan Pencipta. Di saat usia semakin tua, tenaga dan upaya semakin berkurangan, akhirnya kita akan kembali kepada Tuhan.

Sidang Jumaat yang dirahmati Allah,

Modal utama kita ialah masa. Atas dasar itu nabi bersabda mengingatkan kita :

اغْتَنِمْ خَمْسًا قَبْلَ خَمْسٍ : حَيَاتَكَ قَبْلَ مَوْتِكَ ، وَفَرَاغَك قَبْلَ شَغْلِكَ ، وَغِنَاك قَبْلَ فَقْرِكَ ، وَشَبَابَك قَبْلَ هَرَمِكَ ، وَصِحَّتَكَ قَبْلَ سَقَمِك. – ابن أبي شيبة.

Rebutlah lima perkara sebelum datang lima perkara, masa hidupmu sebelum matimu, masa lapangmu sebelum sibukmu, masa kaya atau berada sebelum papa, masa mudamu sebelum tuamu dan masa sihat sebelum sakit, .

Tahun-tahun yang berlalu, sama ada kita menggunakan kalendar Hijriyyah mahupun Masihiyyah, kita yang akan menentukan jatuh bangunnya sesebuah negara kita. Masa untuk kita melakukan perubahan tidak akan sentiasa menunggu kita. Tahun lalu telah menjadi sejarah yang tidak akan berulang kembali. Apa yang mampu kita lakukan hanyalah mengambil peluang untuk melakukan perubahan di tahun akan datang.

Sidang Jumaat Sekelian,

Pakar kemasyarakatan Islam silam, Ibnu Khaldun menyatakan dalam salah satu penulisannya;

Jatuh bangunnya sesuatu tamadun berpunca daripada dua faktor. Faktor tersebut ialah kesedaran agama dan ikatan persaudaraan.

Beliau melihat perkembangan sesuatu bangsa dan tamadun itu dalam lima tahap perubahan berdasarkan pengamatan dan kajian beliau terhadap jatuh bangunnya sesuatu bangsa dan sesebuah tamadun lampau. Antara tahap manusia yang disebutkan apabila sesuatu bangsa atau tamadun itu mencapai kemewahan dan tahap pencapaian kemajuan tertinggi sehingga membentuk sifat-sifat negatif dalam diri anggota masyarakat. Kesedaran agama semakin terhakis dan ikatan persaudaraan semakin terungkai. Apakah Islam tidak membenarkan umatnya maju dan mewah?

Sidang Jumaat Sekelian,

Islam tidak pernah menghalang mana-mana umatnya menjadi maju dan berusaha untuk mencapai kemewahan, asalkan ianya memenuhi syarat-syaratnya. Pertamanya, kekayaan yang diperolehinya adalah berdasarkan Hukum Syarak iaitu diperolehi secara halal dan tidak dibelanjakan pada yang haram. Kedua, melaksanakan tanggungjawab membelanjakan harta tersebut pada yang berhak. Ketiga, niat yang ikhlas dan keempat, tidak menyebabkan seseorang itu lalai dalam menjalankan tanggungjawab ibadahnya yang lain.

Sekiranya syarat tersebut dipatuhi, maka bukan sahaja kita beroleh kesenangan di dunia, malah akan mendapat ganjaran besar di akhirat.

Muslimin yang dirahmati Allah,

Mengapa kita harus berubah? Kita wajib berubah dari sudut sikap, etika, matlamat, dan semua aspek dalam keperluan kehidupan. Rata-rata masyarakat barat memperkatakan soal azam tahun baru dan sebagainya. Ianya merupakan manifestasi keazaman dalam diri. Di dalam al Quran, perkataan azam merujuk kepada bukan sahaja niat dan angan-angan, tetapi usaha-usaha gigih yang telah dilakukan berlandaskan profesionalisme tugasan, ketajaman kemahiran, dan kemantapan ilmu pengetahuan itu sendiri. Maka apabila kita melafazkan azam baru, ertinya kita meletakkan cabaran dan menguji diri agar bersedia untuk memiliki niat dan tujuan-tujuan murni. Langkah harus dimulakan untuk merubah diri, keluarga, masyarakat dan negara tercinta. Perubahan juga perlu kerana ada matlamat dan objektif yang ingin kita capai di dalam kehidupan ini.

Sidang Jumaat yang dirahmati Allah,

Perubahan mestilah bersumberkan perundangan yang muktabar iaitu al Quran dan al Sunnah. Perubahan yang paling unggul ialah perubahan yang menjurus kepada kejayaan dunia dan akhirat. Kita wajib melaksanakan perubahan agar seluruh kehidupan kita selaras dengan kehendak Al-Quran dan Al-Sunnah. Allah berfirman dalam surah al-A'raf ayat 96 :

وَلَوْ أَنَّ أَهْلَ ٱلْقُرَىٰٓ ءَامَنُوا۟ وَٱتَّقَوْا۟ لَفَتَحْنَا عَلَيْهِم بَرَكَـٰتٍۢ مِّنَ ٱلسَّمَآءِ وَٱلْأَرْضِ وَلَـٰكِن كَذَّبُوا۟ فَأَخَذْنَـٰهُم بِمَا كَانُوا۟ يَكْسِبُونَ ﴿٩٦﴾

Maksudnya :

Dan kalau sekiranya penghuni satu-satu kariah itu beriman kepada Allah nescaya Allah bukakan keberkatan ke atas mereka dari langit dan bumi. Tetapi mendustakan Allah. Maka Allah siksakan mereka dengan perbuatan mereka sendiri.

Allah menjelaskan dari ayat di atas bahawa Allah menjamin kiranya satu-satu kawasan beriman dan berpegang dan mendapat keberkatan dari Allah ertinya dengan rezeki yang melimpah ruah dan memperolehi kehidupan yang hebat dan mendapat keberkatan daripada rezeki itu kiranya tidak tunggulah di sebaliknya.

Sidang Jumaat yang dirahmati Allah,

Tidak ada perubahan yang lebih baik daripada berusaha merubah masyarakat kita menjadi masyarakat yang beriman dan bertaqwa. Masyarakat yang beriman dan bertaqwa hanya akan berkekalan dengan pengawasan dari pemerintah dan pemimpin yang beriman dan bertaqwa.

بَارَكَ اللهُ لِىْ وَلَكُمْ بِالْقُرْآءنِ الْعَظِيْمِ , وَنفَعَنِىْ وَاِيَّاكُمْ بِمَا فِيْهِ مِنَ اْلآيَاتِ وَالذِّكْرِ الْحَكِيْمِ , وَتَقَبَّلَ مِنِّى وَمِنْكُمْ تِلاَوَتَهُ اِنَّهُ هُوَ السَّمِيْعُ الْعَلِيْمُ , أَقُوْلُ قَوْلِيْ هَذَا وَاسْتَغْفِرُ اللهَ الْعَظِيْمَ ِليْ وَلَكُمْ وَ لِسَائِرِ الْمُسْلِمِيْنَ وَالْمُسْلِمَاتِ وَالْمُؤْمِنِيْنَ وَالْمُؤْمِنَاتِ فَيَا فَوْزَالْمُسْتَغْفِرِيْنَ وَياَ نَجَاةَ التَّاءِبِيْنَ.

*AMARAN!!! Pihak JAIPk tidak bertanggungjawab ke atas sebarang penambahan ayat selain dari kandungan khutbah yang dikeluarkan.

Pelik tapi benar , satu iktibar.

Posted: 30 Dec 2011 03:03 AM PST

5 Safar 1433H. [MOD] -
Ahmad Baei Jaafar

Banyak perkara pelik yang sukar dijangka telah berlaku, namun ini bukanlah tanda-tanda khiamat. Suka saya senaraikan perkara tersebut untuk perhatian semua:

Bil
Tempat
Peristiwa
Komen
1
Makkah
Walaupun berada depan kaabah tetapi solat tidak mengadap kaabah.
Adakah dia tidak nampak kaabah itu
2

Walaupun orang ramai bertawaf di keliling kaabah, tetapi apabila turun dengan niat hendak tawaf ada ruang untuk kita
Kita tetamu Allah pasti Dia menerima kita
3

Walau panas terik, tidak terasa panas lantai tawaf.
Teknologi orang beriman
4

Walaupun masih ada ruang untuk masuk ke dalam masjid tetapi ada orang (Afrika dan Pakistan) yang lebih suka solat di luar masjid.
Mereka menolak fadilat yang Allah tawarkan sebaliknya menyangka semuanya sama
5

Selepas saei lelaki disunatkan bercukur, harga untuk satu kepala SAR10 di Makkah tetapi SAR35 di Mina
Demi sunnah mahalpun tidak mengapa.
6

Walau pun ada hukum hudud, ramai juga budak hitam tak takut mencuri
Itulah kalau tidak takut kepada Allah
7

Apabila azan dikumandangkan semua peniaga tutup perniagaan tanpa sebarang kunci
Allah menjaga barangan mereka daripada kecurian
8

Walaupun jauh jarak hotel dengan masjidilharam, jemaah haji sanggup menapak tanpa rasa letih
Niat kerana Allah akan dibantu
9

Setiap orang Asia yang datang mengerjakan haji akan merasai batuk, demam dan selesema
Ujian untuk mencari siapa yang sabar
10

Jarang nampak bangsa lain batuk, buktinya waktu solat tidak dengar suara batuk dalam kalangan mereka.
Cuaca mereka sama dengan Arab
11

Waktu solat di surau hotel, tidak boleh seorang batuk nanti akan sahut menyahut batuknya
Pesta batuk fenomena biasa.
12
Arafah
Waktu orang ramai berzikir dan beribadah selepas zohor hingga terbenam matahari ada yang tidur atau bersembang
Mereka lupa doa dan ibadah di Arafah besar pahalanya
13
Muzdalifah
Jemaah haji wajib bermalam di Muzdalifah tapi sebahagian kami sampai berpagi malah hampir tengah hari.
Ini adalah ujian kesabaran
14
Mina
Ustaz sakit tekak sudi menjadi imam solat, dia terlupa yang makmum di belakang tidak dengar bacaan dan pergerakan iman
Imam perlu sedar diri tentang kemampuannya.
15

Tandas tidak banyak, tapi penggunanya waktu masuk ke dalamnya lupa ramai sedang menunggu di luar
Kena muhasabah
16

Jemaah lelaki yang tidak boleh tunggu giliran ke tandas sanggup kencing dalam botol, tetapi airnya tidak dibuang ke longkang.
Ibadah Haji tidak mempu mendidik jiwanya
17

Peminta sedekah dari Afrika tunjukkan tangan kudung untuk cari simpati tetapi sebenar sesikunya dilipat dalam lengan baju.
Penipu yang tidak takut kepada Allah
18
Madinah
Jemaah wanita ramai tetapi tempat untuknya tidak mencukupi
Pengurusan masjid perlu lihat semula keperluan jemaah
19

Walaupun dilarang polis, masih ada jemaah yang mencium mimbar di Raudhah dan pakar makam Rasulullah
Bayangkan kalau khurafat ini tidak dihalang oleh wahabi (sebenarnya itulah ajaran ahli sunnah wajamaah) pasti amalan ini berleluasa
20

Sepanjang saya di Madinah (9 hari) hanya dua waktu yang tidak ada solat jenazah
Mungkin jemaah sudah semakin kurang
21

Cuaca panas tetapi tiupan angin sejuk menyucuk sampai ke tulang.
Musim sejuk
22

Sebanyak-banyak kedai makan semuanya dikuasai oleh orang India Muslim atau Pakistan termasuk restoran bakso Indonesia
Orang Arab sebuk dengan bisnes lain
23

Nak beli makan waktu pagi dilayan seperti pengemis, wang baki dicampak sahaja
Nak sarapan juga perlukan kesabaran
24

Jemaah haji belanja makan pagi seperti orang kaya-kaya; roti canai SAR3 (3 rial), bakso SAR10 dan kebab SAR5
Mungkin kos import dari luar
25

Semua kedai terutama kedai pakaian dan kurma dipenuhi jemaah kecuali waku solat kerana ditutup
Kalau tidak tutup pasti ada jemaah yang membelinya.
26
Malaysia
Seorang Jemaah wanita (uzur) menangis kerana menyangka anak cucunya tidak menjemputnya, padahal dia masih di bahagian dalam
Terlalu rindu kepada keluarga kerana pergi seorang diri
27

Setelah 44 hari fikir soal ibadah, kini berserabut dengan masalah masyarakat, rumah tangga dan politik
Pening kepala sekejap
28

Hairan melihat wanita terutama janda/ibu tunggal mudah dipujuk berkahwin di Selatan Thailand
Dia tidak tahu kesan negatif
29

Hairan mendengar cerita lelaki bertitle ustaz pandai mengayatkan wanita untuk berkahwin di Selatan Thailand
Tak semua ustaz layak berpoligami
30

Hairan lelaki yang mengahwini isteri cantik tetapi setelah mengecap nikmatnya sanggup mendera tubuh isterinya
Tak takut kepada larangan Allah
31

Ada kawan yang dipercayai sanggup membuat fitnah sewaktu di belakang kita
Fenomena biasa golongan munafiq
32

Dalam politik, orang luar parti rajin mengulas isu parti lawan dan akan kecewa kalau isu itu ditutup
Ini politik dengki yang dilarang Islam
33

Isu dalam parti menjadi besar bukan kerana besar tetapi dibesarkan oleh pihak parti musuh
Inilah tindak politik yang tidak profesional

Sebagai umat Islam kita boleh menilai kisah di atas sama ada patut berlaku atau tidak. Kalau kita rasa perkara itu bukan pelik maka sukarlah kita berubah ke arah kebaikan. Jadi, contohlah yang terbaik dan buangkan yang tidak serasi dengan Islam. Anda harus jadi mukmin profesional dalam semua tindakan kita di dunia ini.

Keluar MCA, Ayuh bersama kami.

Posted: 30 Dec 2011 03:00 AM PST

5 Safar 1433H. [MOD] -
Kenyataan Media (30 Disember 2011)

Dewan Pemuda PAS Negeri Perak mengucapkan tahniah kepada Ketua Pergerakan Pemuda MCA Negeri Pulau Pinang, Eng Hiap Boon yang mengambil tindakan meletak jawatan daripada semua jawatan parti serta bersama 439 ahli juga turut keluar parti bersama-sama yang telah mengakibatkan dua MCA cawangan di negeri itu dibubarkan. Kita sedia maklum bahawa kepimpinan utama MCA yang bersikap tidak bermoral adalah punca krisis keyakinan kepada parti tersebut mula hilang termasuk ahli partinya sendiri.

Kami mengambil kesempatan agar semua yang telah keluar daripada MCA agar bersama dengan parti dalam Pakatan Rakyat (PR). Kami juga mempelawa agar Pemuda MCA Perak turut mengambil langkah yang sama kerana di Perak sendiri MCA Perak diketuai oleh seorang yang hilang moralnya. Adakah Pemuda MCA Perak sangguh menerima tamparan hebat apa yang dilakukan oleh Pemuda MCA Pulau Pinang tersebut? Kami berharap agar Pemuda MCA Perak turut menyatakan pendirian mereka di dalam isu moral ini.

Bagi kami juga, sebenarnya MCA di Perak tidak penting lagi bagi Umno Perak kerana banyak perkara yang diperkatakan oleh perwakilan Umno di dalam Perhimpunan Agung Umno mahukan agar kerusi MCA diserahkan kepada Umno semula. Disebabkan itulah bahawa banyak kerusi di Perak dirombak kembali oleh Datuk Seri DiRaja Dr Haji Zambry Abdul Kadir untuk berdepan dengan Pilihan Raya Umum (PRU) ke – 13 nanti.


DR RAJA AHMAD AL-HISS
Timbalan Ketua,
Dewan Pemuda PAS Negeri Perak

Shahrizat jatuh, Hamidah pun jatuh !

Posted: 30 Dec 2011 02:56 AM PST

5 Safar 1433H. [MOD] -
Kenyataan Media (30 Disember 2011)

Dewan Pemuda PAS Negeri Perak melihat kenyataan Datuk Hamidah Osman yang mempertahankan Datuk Seri Shahrizat Abdul Jalil, Ketua Pergerakan Wanita Umno Malaysia daripada meletakan jawatan berikutan skandal National Feedlot Centre (NFC) yang melibatkan ahli keluarga Datuk Seri Shahrizat sebenarnya turut memberikan sindrom ketakutan kepada Datuk Hamidah sendiri di dalam isu yang sama seperti Datuk Seri Shahrizat.

Bagi kami, jika Datuk Seri Shahrizat dipaksa atau terpaksa meletak jawatan, sudah tentu langkah yang sama mesti dilakukan oleh Datuk Hamidah yang juga merupakan Ketua Penerangan Wanita Umno Malaysia. Tetapi mungkin kes seumpama ini juga akan dihadapi oleh Datuk Hamidah jika Datuk Seri Shahrizat yang mungkin diakhir kisah ceritanya sebagaimana yang berlaku kepada bekas Menteri Besar Negeri Selangor, Dr. Mohamed Khir Toyo.

Apapun, jika angin yang bertiup membawa kisah baru kepada Datuk Seri Shahrizat sudah tentu Datuk Hamidah tidak akan terlepas dengan kisahnya pula selepas ini. Walaupun banyak kisah yang menceritakankan kelicikan Datuk Hamidah di Negeri Perak, marilah kita sama-sama menunggu apa keputusanya nanti. Sudah tentu suasana Pilihan Raya Umum ke – 13 (PRU 13) yang semakin hampir akan menjadikan beberapa orang politik sebagai 'kambing hitam' untuk memastikan Umno / Barisan Nasional (BN) dilihat bersih.


SALMAN HAJI SALEH
Setiausaha,
Dewan Pemuda PAS Negeri Perak.

Tiga kanak-kanak hilang dikhuatiri lemas di Sungai Perak

Posted: 30 Dec 2011 01:00 AM PST

5 Safar 1433H. [MOD] -

GERIK: Polis hari ini meneruskan operasi untuk mencari tiga kanak-kanak lelaki yang dipercayai hilang di Sungai Perak dekat Kampung Kuala Kenderong, di sini sejak semalam.

Timbalan Ketua Polis Daerah Gerik DSP Wan Jamil Wan Chik berkata ketiga-tiga mangsa itu ialah Mohd Saiful Haikal Dahari, 7, dan dua sepupunya Mohd Amir Ruzai, 11, dan adiknya Adaham, 8.

Mereka dikatakan menaiki sebuah bot di Sungai Perak berhampiran kampung berkenaan yang terletak kira-kira 50 meter dari rumah mereka pada 10 pagi semalam dan tidak pulang ke rumah sehingga petang semalam, katanya di sini hari ini.

Keluarga mangsa kemudian membuat laporan polis pada pukul 2.30 petang apabila ketiga-tiga mereka masih tidak pulang ke rumah.

Polis yang menerima laporan tersebut, kemudian mengadakan operasi mencari dengan bantuan pasukan Jabatan Bomba dan Penyelamat, Jabatan Pertahanan Awam, Rela dan penduduk sehingga malam tadi tetapi gagal menemui ketiga-tiga mangsa. -- BERNAMA

Mohon maaf atau kami bawa pada Agong, kata NGO

Posted: 30 Dec 2011 12:55 AM PST


5 Safar 1433H. [MOD] -

NGO berkaitan PKR - Jingga 13 - hari ini mendesak Menteri di Jabatan Perdana Menteri, Datuk Jamil Khir Baharom dan dua yang lain supaya memohon maaf kerana didakwanya telah "menyalahgunakan" dana zakat.

Dua orang lagi ialah Pengarah Jabatan Agama Islam Wilayah Persekutuan, Datuk Che Mat Che Ali dan ketua pendakwa Syarie Wilayah Persekutuan, Shamsuddin Hussain.

Dalam satu kenyataan hari ini, setiausahanya, Saifuddin Shafi Muhamad berkata, jika mereka tidak berbuat demikian dalam tempoh 48 jam, pihaknya akan membawa isu tersebut kepada Yang di-Pertuan Agong selaku ketua agama Islam.

Beliau mendakwa, perbuatan tersebut bukan sahaja tidak melayakkan Jamil menjadi menteri dalam mengurus hal ehwal agama tetapi beliau wajar meletakkan jawatan sekiranya berakhlak dan bermaruah.

Katanya, ia termasuklah pengarah Jabatan Agama Islam Wilayah Persekutuan dan ketua pendakwa syarie Wilayah Persekutuan.

Jingga 13 juga hari ini membuat laporan kepada Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) terhadap ketiga-tiga mereka.

Saifuddin berkata, Jingga 13 meminta SPRM menyiasat secara terperinci dakwaan penyalahgunaan kuasa yang didakwa "menteri yang menjaga hal ehwal agama Islam tersebut serta tindakan diambil tanpa prejudis berserta dua yang lain."

Laporan Audit Negara mengesahkan RM63,650 telah dikeluarkan dari dana zakat Majlis Agama Islam Wilayah Persekutuan (MAIWP) untuk mendahulukan bayaran khidmat guaman untuk Jamil, Che Mat dan Shamsuddin.

Kos guaman itu adalah bersabit kes tuntutan qazaf oleh ketua pembangkang Datuk Seri Anwar Ibrahim yang menamakan ketiga-tiga mereka sebagai responden.

Bagaimanapun, laporan itu menyatakan jumlah tersebut telah dikembalikan selepas MAIWP menerima geran RM700,000 pada Jun 2010 daripada kerajaan untuk perbelanjaan lain selain daripada agihan zakat, seperti perkhidmatan perundangan, pentadbiran, elaun mesyuarat dan penyenggaraan kenderaan.

malaysiakini/-

Doa bila hujan

Posted: 30 Dec 2011 12:40 AM PST

5 Safar 1433H. [MOD] -

Allahumma soi yiban naa fi'a

Maksudnya : Ya Allah, jadikanlah ia hujan yang bermanfaat. (HR Bukhari).

Dalam riwayat Ibnu Majah, Nabi saw mengucapkan sebanyak dua atau tiga kali.

tazkirah/-

Jualan dinar, dirham lebih RM40.9 juta

Posted: 30 Dec 2011 12:30 AM PST

5 Safar 1433H. [MOD] -

KOTA BHARU, 30 Dis: Pencapaian Kelantan Gold Trade (KGT) sepanjang tahun ini begitu membanggakan sehingga mencecah jualan bersih dinar dan dirham berjumlah RM40,947,972.

(Rekabentuk baru Dinar Kelantan)

Pengerusi Jawatankuasa Perancangan Ekonomi, Kewangan dan Kebajikan negeri, Datuk Husam Musa, berkata dengan pencapaian itu KGT muncul sebuah anak syarikat kerajaan negeri yang begitu aktif dalam urusan jual belinya.

Husam memberitahu, keuntungan kasar yang diperolehi KGT sepanjang tahun ini RM5,211,484 selepas ianya mula ditubuhkan setahun lalu.

Husam menjangkakan keuntungan bersih itu akan meningkat lagi pada tahun hadapan.

Beliau berkata demikian dalam sidang media di pejabatnya petang semalam.

"Hari ini juga kita akan perkenalkan reka bentuk baru dinar sempena tahun baru hijrah 1433 hijrah, termasuk mengeluarkan setengah dinar, 2.16 gm, dua dinar, lapan dinarpun ada," ujarnya.

Husam berkata, perbezaan dinar lama dengan yang baru dikeluarkan ini, ciri-ciri keselamatan, termasuk kalimah 'Lailahaillallah.. Muhammadurasulullah yang menggunakan hologram.

Sehubungan itu, Husam berkata, dinar berkenaan muncul sebagai dinar yang pertama mempunyai 'hologram'.

Tambahnya lagi, sepanjang tempoh pengeluaran dinar dan dirham di negeri ini, ianya diakui terbaik berbanding yang dikeluarkan dalam sejarah manusia.

Husam juga turut mendedahkan Dinar Kelantan mempunyai Kod DNA untuk menjaga keselamatan dinar tersebut.

"Kita jangka dinar ini akan diedarkan pertengahan Febuari 2012," ujarnya.

Selain itu, katanya KGT turut mengeluarkan 'dirham kenangan' bernilai 10 dirham untuk golongan remaja dan wanita yang boleh dibeli dengan harga RM250, iaitu mengikut harga pasaran semasa.

Katanya, pengeluaran dirham itu begitu terhad dan mempunyai reka bentuk yang menarik sempena keluaran khas.

Sehubungan itu, beliau menyeru kepada orang ramai yang berminat untuk memiliki dinar dan dirham berwajah baru itu boleh didapati di wakalah (cawangan yang sah) sama ada dalam dan luar Kelantan.

Harakah Daily

Ambil bekalan ayam daripada peniaga bukan Islam

Posted: 30 Dec 2011 12:25 AM PST

5 Safar 1433H. [MOD] -

PERIKSA...pegawai LPKPM menyoal pembantu dapur sebuah kedai makan di Medan Selera Farlim.

PETALING JAYA: Seorang peniaga makanan di Medan Selera Farlim Jalan PJS 8/9, Bandar Sunway, di sini, mengejutkan ramai pelanggan dengan membuat kecoh apabila enggan memberikan kerjasama ketika pegawai Lembaga Pelindung dan Kebajikan Pengguna Malaysia (LPKPM) melakukan pemeriksaan terhadap kedainya.

Bagaimanapun, kekecohannya itu bersebab apabila siasatan mendapati dia memperoleh bekalan ayam mentah daripada peniaga bukan Islam yang diragui halalnya.

Malah, ketika resit ayam diminta, dia cuba mengalih perbualan dengan menyuruh LPKPM memeriksa premis lain yang bermasalah.

Hasil siasatan mendapati, peniaga terbabit memang mengambil bekalan ayam mentah daripada peniaga bukan Islam, namun dia enggan bekerjasama.

Malah, keadaan dapur peniaga terbabit kotor dan sampah dipenuhi lalat.

Operasi kali pertama yang dilakukan LPKPM dengan kerjasama penguat kuasa Majlis Bandaraya Petaling Jaya (MBPJ) itu bertujuan memastikan peniaga Islam mempamerkan logo halal di samping menjaga kebersihan premis masing-masing.

Ketua Pegawai LPKPM, Sharifah Mat Nor Rashid, ketika ditemui berkata, pihaknya perlu tegas dengan masalah itu dan akan merujuk perkara berkenaan kepada pihak terbabit seperti Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (Jakim).

Harian Metro

Saf

Posted: 30 Dec 2011 12:00 AM PST

5 Safar 1433H. [MOD] -

Dari Anas bin Malik ra, Rasulullah saw, bersabda, "Luruskanlah saf-saf kamu kerana sesungguhnya meluruskan saf itu sebahagian daripada kesempurnaan solat". (HR Bukhari & Muslim)

Daripada Abu Masud, katanya: "Rasulullah SAW menyentuh bahu kami sebelum solat sambil berkata, luruskan barisanmu (saf), jangan bengkok atau akan berpecah belah hati kamu." (HR Muslim)

Nabi saw. bersabda,"Luruskanlah oleh kamu saf-saf dan sejajarkanlah bahu-bahu kamu, tutupi celah-celah dan berlaku lembutlah ketika memegang tangan saudaramu (waktu merapatkan saf) dan janganlah kamu biarkan celah-celah yang kosong itu untuk syaitan. Sesiapa menghubungkan saf maka Allah akan menghubungkan dia dengan rahmatNya dan sesiapa memutuskan saf maka Allah akan memutuskan dia daripada rahmat dan pertolonganNya". (HR Abu Daud)

Daripada Nu'man bin Bashir berkata: "Aku melihat seseorang merapatkan bahunya dengan bahu saudaranya, merapatkan lututnya dengan lutut saudaranya dan melekatkan mata kakinya(buku lali) dengan mata kaki(buku lali) saudaranya." (HR Abu Daud).

Daripada Anas bin Malik daripada Nabi s.a.w. bersabda: "Pada waktu solat setiap kami meratakan bahunya dengan bahu saudaranya dan telapak kakinya (buku lali) dengan telapak kaki (buku lali) saudaranya". (HR Bukhari).

Nabi saw. bersabda,"Tidak ada suatu langkah yang sangat dicintai oleh Allah daripada langkah seseorang hamba untuk menyambung (menyempurnakan) saf". (HR Abu Daud).

Nabi saw. bersabda "Orang yang paling baik di antara kalian adalah seseorang yang paling lembut bahunya di dalam solat, tidak ada suatu langkah yang pahalanya lebih besar daripada langkah seseorang yang melangkah untuk menutup ruang kosong dalam saf". (HR Thabrani).

Dari Abu Hurairah ra, Rasulullah saw. bersabda, "Sebaik-baik saf bagi lelaki ialah di hadapan dan seburuk-buruk ialah di belakang, sebaik-baik saf bagi wanita ialah di belakang dan seburuk-buruk ialah di hadapan." (HR Muslim)

Dari Abu Hurairah ra, Rasulullah saw. bersabda, "Seandainya kamu tahu kelebihan yang terdapat di saf pertama niscaya kamu akan membuat undian untuk mendapatkannya". (HR Bukhari & Muslim)

Nabi saw. bersabda,"Sesungguhnya Allah dan malaikat-malaikatNya mengucapkan selawat (selawat Allah: rahmat dan selawat malaikat: istighfar) terhadap makmum-makmum di saf pertama". (HR Abu Daud dan Nasa'i)

tazkirah/-

RapidKL perkenal token merah untuk warga emas

Posted: 29 Dec 2011 11:40 PM PST

5 Safar 1433H. [MOD] -

KUALA LUMPUR - RapidKl memperkenalkan token merah bagi warga emas bagi membolehkan mereka menikmati tambang konsesi atau diskaun 50 peratus bagi tiket Aliran Transit Ringan (LRT) bermula 1 Januari ini.

Pengarah Kumpulan Syarikat Prasarana Negara Berhad (Prasarana) bagi Divisyen Rel, Khairani Mohamed berkata, pengguna berusia 60 tahun ke atas juga akan menikmati tambang separuh harga bagi perkhidmatan KL Monorel.

"Token merah bagi perjalanan sehala ini juga ditawarkan untuk golongan kurang upaya," katanya.

Katanya, buat masa ini, token LRT dan tiket separuh harga monorel itu hanya boleh dibeli di kaunter tiket.

Beliau turut menasihati warga emas agar menggunakan Kad Warga Emas RapidKL bagi mengelakkan mereka berbaris membeli token berkenaan.

Jelasnya, mereka yang layak boleh memohon kad itu di Stesen LRT Pasar Seni secara percuma dengan hanya perlu membawa kad pengenalan diri atau MyKad, salinan MyKad dan melengkapkan borang permohonan di kaunter di stesen berkenaan.

Bagi OKU pula, mereka perlu menunjukkan kad OKU yang dikeluarkan Jabatan Kebajikan Masyarakat. - BERNAMA

Banjir di dua negeri pulih

Posted: 29 Dec 2011 11:30 PM PST

5 Safar 1433H. [MOD] -

KUALA LUMPUR - Keadaan kawasan-kawasan yang dilanda banjir di Johor dan Pahang beransur pulih setakat pagi ini dengan kebanyakan mangsa telah kembali ke rumah masing-masing.

Di Johor, jumlah mangsa banjir yang ditempatkan di enam pusat pemindahan banjir yang masih dibuka di Segamat kekal 241 orang daripada semalam.

Menurut portal Majlis Keselamatan Negara, setakat pukul 8 pagi tadi, enam pusat pemindahan itu menempatkan 58 keluarga dari Kampung Spangloi, Kampung Batu Badak, Kampung Sanglang, Kampung Pogoh, Kampung Tandong dan Kampung Kuala Paya.

Sementara di Pahang pula, semua mangsa banjir yang ditempatkan di Balai Raya Kampung Gadak, Rompin dibenarkan pulang malam tadi.

Jurucakap Bilik Gerakan Banjir Ibu Pejabat Polis Kontinjen Pahang berkata, seramai 15 orang yang ditempatkan di balai raya tersebut dibenarkan pulang pada 8 malam selepas keadaan banjir di penempatan mereka pulih daripada fenomena air pasang.

"Mangsa di kawasan penempatan itu merupakan mangsa pemindahan terakhir manakala di kawasan lain tidak melibatkan pemindahan baru," katanya. - BERNAMA

Tol RM9.10 sehala bebankan rakyat Johor – Jui Meng

Posted: 29 Dec 2011 11:25 PM PST

5 Safar 1433H. [MOD] -

KUALA LUMPUR 30 Dis : KEADILAN Johor membantah sekeras-kerasnya cadangan kadar tol Lebuh Raya Penyuraian Timur Johor Bahru (EDL) sebanyak RM9.10 sehala oleh pemilik konsesi, Malaysian Resources Corporation Berhad (MRCB).

Pengerusi Majlis Pimpinan KEADILAN Johor, Datuk Chua Jui Meng berkata, kadar tol yang tinggi itu menjadi beban terutama kepada rakyat Johor yang bekerja di Singapura dan perlu membelanjakan kira-kira RM18 sehari bagi berulang alik ke negara republik itu.

"Ini memberikan keuntungan mega kepada kroni Umno, berpuluh-puluh ribu warga Johor keluar masuk ke Singapura. Adakah mereka perlu menanggung kos tol yang tinggi ini?," kata beliau kepada Keadilandaily.

Malah katanya, cadangan kadar tol yang keterlaluan ini akan turut menjejaskan industri pelancongan di Johor Bahru.

"Semua ini semata-mata hendak menguntungkan kroninya dan tidak mempedulikan kebajikan rakyat. Justeru kita (KEADILAN) membantah sekeras-kerasnya.

"Rakyat akan mendapat tambahan beban dari aspek kewangan, dan ia juga melibatkan orang Singapura yang akan berkira-kira masuk ke JB. Walaupun mata wang singapura lebih tinggi, tetapi RM18.20 adalah jumlah yang besar," kata beliau yang juga Naib Presiden KEADILAN.

Sebelum ini Suara KEADILAN melaporkan, Pengarah Jabatan Pilihan Raya Negeri (JPRN) Johor, Steven Chong berkata, kadar tol yang tinggi itu memberi kesan kepada ekonomi Johor Bahru JB.

"Paling terkesan ialah pendapatan pemandu teksi Johor Bahru-Singapura yang akan merosot teruk. Kadar tol ini menjadi punca kerana kos minima bagi sebuah kereta bagi perjalanan pergi balik adalah sebanyak RM18.20," kata Steven.

EDL dibina dengan kos RM977 juta sepanjang 8.1 km dari Kompleks Kastam Imigresen dan Kuarantin (CIQ) bersambung ke Lebuh Raya Utara-Selatan (PLUS) melalui susur keluar Pandan.

Pembinaannya bermula Februari 2008 dan dijangka beroperasi pada Februari 2012.
Steven turut mempersoalkan pemegangan konsesi selama 34 tahun yang tidak munasabah oleh MRCB. Syarikat itu bakal menerima perolehan berjumlah RM5.647 bilion, sedangkan kos pembinaannya hanya RM1 bilion.

"Jika kita ambil RM9.10 bagi sebuah kereta dengan lebih kurang 50,000 kenderaan masuk keluar setiap hari, ini bermakna kutipan tol sehari ialah RM455,000. Dalam sebulan, RM13.8 juta dan setahun RM166 juta (keuntungan)," kata beliau.

Keadilan Daily

Rakyat Selangor dapat jalur lebar percuma tahun depan

Posted: 29 Dec 2011 11:22 PM PST

5 Safar 1433H. [MOD] -

KUALA LUMPUR 30 Dis : Bagi mendekatkan lagi agenda kerajaan negeri dalam program Merakyatkan Ekonomi Selangor (MES), Selangor bakal memperuntukkan jalur lebar (wifi) percuma kepada rakyatnya bermula 2012.

Menurut Ahli Dewan Undangan Negeri (Adun) Rawang, Gan Pei Nei, langkah bijak Selangor itu bagi melahirkan rakyat celik internet di samping dapat menyalurkan maklumat dengan tepat kepada rakyat.

"Dengan adanya wifi percuma, rakyat lebih senang mendapatkan informasi tepat dan benar daripada kerajaan negeri khususnya.

"Ini adalah salah satu cara sesebuah negara demokrasi memberi kemudahan kepada rakyatnya," kata Pei Nei kepada Suara Keadilan.

Kata beliau, bagi memperluaskan kemudahan itu, beliau menyarankan Kerajaan Selangor menubuhkan pusat internet terutamanya di kawasan kampung.

"Sasaran kemudahan ini akan dinikmati masyarakat bandar dan desa seluruh Selangor. Pelaksanaan yang bakal dimulakan pada tahun depan itu akan diadakan secara berperingkat.

"Kita sedar bukan semua mempunyai komputer, dan atas sebab itu saya mencadangkan pembinaan pusat cyber rakyat bagi keluarga yang tidak mempunyai komputer," ujarnya.
Tambah Pei Nei, program itu juga mungkin diperluaskan dengan menyalurkan komputer percuma kepada setiap keluarga.

"Kerajaan Selangor harus memberikan komputer percuma kepada golongan belia dan keluarga kurang berkemampuan supaya mereka tidak akan ketinggalan maklumat terkini," katanya.

Sementara itu, Exco Kebajikan, Hal Ehwal Wanita, Sains, Teknologi dan Inovasi, Rodziah Ismail berkata, pelaksanaan wifi percuma di Selangor bagi memastikan rakyatnya dapat menerima informasi dengan tepat dan bebas, sesuai dengan Enakmen Kebebasan Informasi (FOI) yang diluluskan kerajaan negeri.

Beliau berharap kemudahan itu dapat dimanfaatkan oleh orang ramai yang menggunakan komputer riba atau telefon bimbit untuk menerima dan menghantar informasi dengan lebih baik.

Keadilan Daily

Seleweng zakat: KEADILAN lapor polis minggu depan

Posted: 29 Dec 2011 11:17 PM PST

5 Safar 1433H. [MOD] -

KUALA LUMPUR 30 Dis: KEADILAN akan membuat laporan polis terhadap Menteri Di Jabatan Perdana Menteri, Datuk Seri Jamil Khir Bahrom jika beliau masih enggan menjawab skandal penyelewengan wang zakat melibatkan dirinya, kata Nik Nazmi Nik Ahmad.

Penjelasan itu kata Pengarah Komunikasi KEADILAN itu penting kerana kenyataan individu tertentu yang menjawab skandal tersebut bercanggah antara satu sama lain dan mengelirukan rakyat.

"KEADILAN akan membuat laporan polis pada minggu depan jika tiada penjelasan munasabah (dari Jamil Khir) tentang percanggahan ini," katanya dalam satu kenyataan hari ini.

Percanggahan itu kata beliau termasuklah dakwaan Setiausaha Majlis Agama Islam Wilayah Persekutuan (MAIWP), Datuk Che Mat Che Ali kelmarin kononnya Pakatan Rakyat mempolitikan isu itu.

Sementara Ketua Pegawai Eksekutif MAIWP, Dr Muhammad Yamin Ismail semalam memberi alasan agensi itu mempunyai peruntukan khas daripada geran kerajaan bagi membayar yuran guaman melibatkan Ketua Pendakwa Syarie Wilayah Persekutuan, Shamsuddin Hussain, Che Mat dan Jamil Khir bagi kes tuntutan qazaf.

"Namun jawapan Che Mat dan Muhammad Yamin bercanggah dengan beberapa pihak yang tiada kaitan dengan Pakatan Rakyat." katanya.

Nik Nazmi memberi contoh bagaimana Timbalan Menteri di Jabatan Perdana Menteri, Datuk Dr Mashitah Ibrahim (timbalan Jamil sendiri) mengakui kos guaman dibayar menggunakan peruntukan zakat ketika menjawab soalan Ahli Parlimen Machang, Saifuddin Nasution Ismail dalam perbahasan Perbekalan Tambahan 2011 di Dewan Rakyat pada 21 Jun lalu.

"Pada 23 Jun lalu pula, peguam Zainul Rijal Talha dan Amir meminta pandangan Mufti Wilayah Persekutuan mengenai penggunaan wang zakat bagi membiayai kos guaman.

"Manakala pada 21 November lalu, Ketua Audit Negara, Tan Sri Ambrin Buang mengesahkan kos guaman dibayar menggunakan peruntukan zakat pada Februari dan April 2010 meskipun akhirnya digantikan pada hujung tahun 2010 kerana geran kerajaan gagal menampung pembayaran yuran guaman itu," katanya.

Walau menerima geran kerajaan sebanyak RM700,000 pada 22 Jun 2010, katanya, pembayaran semula hanya dibuat pada Disember 2010 sebagai proses 'pelarasan semula'.
Beliau juga berharap Che Mat menjawab persoalan dibangkit Saifuddin Jun lalu mengenai kesahihan prosedur yang diguna kerana beliau yang memohon peruntukan kos guaman itu dan beliau juga selaku Setiausaha MAIWP yang meluluskannya.

"Sewajarnya Jamil tampil menamatkan sebarang keraguan dan saya difahamkan bekas Mufti Perlis, Dr Mohd Asri Zainal Abidin sudah menasihatkan Jamil untuk mengeluarkan kenyataan rasmi," katanya.

Keadilan Daily

Dakwat kekal: Belum jamin PRU telus – Anwar

Posted: 29 Dec 2011 11:13 PM PST

5 Safar 1433H. [MOD] -

KUALA LUMPUR 30 Dis: Penggunaan dakwat kekal dalam pilihan raya umum ke-13 nanti bukan jaminan proses pengendalian pilihan raya itu telus, kata Ketua Pembangkang, Datuk Seri Anwar Ibrahim.

"Saya mengalu-alukan keputusan Jawatankuasa Terpilih Parlimen (PSC) semalam yang mengumumkan pindaan ke atas peraturan pilihan raya bagi mewajibkan penggunaan dakwat kekal dalam proses pilihan raya menjelang 1 Februari 2012.

"Perubahan kecil ini tidak seharusnya dilihat sebagai jaminan kepada proses pengendalian pilihan raya yang telus, bebas dan bersih sepenuhnya," kata Ketua Umum KEADILAN itu dalam satu kenyataan media hari ini.

Ini kerana katanya, banyak lagi perubahan yang perlu dibuat oleh PSC terutamanya melaksanakan lapan tuntutan Gabungan Pilihanraya Bersih dan Adil (Bersih).

"Agensi media awam seperti RTM dan Bernama sewajarnya bersikap lebih adil dalam memberikan liputan untuk semua parti politik dan kempen politik parti-parti pembangkang sewajarnya tidak didiskriminasi menerusi tapisan melampau yang tidak munasabah serta mencabul hak kebebasan bersuara.

"Tempoh masa kempen pilihan raya dilanjutkan dalam memastikan sebaran maklumat sepanjang tempoh berkempen dapat dicapai oleh segenap lapisan rakyat. Tempoh masa berkempen yang terlalu singkat (10 hari), sepertimana Pilihan Raya Negeri Sarawak baru-baru sewajarnya tidak berulang," tegas Anwar.

Menurut Anwar, pengawasan terhadap komitmen Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) juga perlu dijamin menerusi pengukuhan badan kehakiman yang lebih bebas dan adil.

"Justeru, Pakatan Rakyat komited dan menuntut supaya pihak PSC turut menumpukan penambahbaikan proses pilihan raya ini dengan mengkaji serta menimbang secara menyeluruh kesemua tuntutan yang dikemukakan oleh Bersih dalam menjamin pilihan raya yang bebas, telus dan adil," katanya.

Lapan tuntutan Bersih adalah agar SPR membersihkan daftar undi, mereformasikan undi pos, gunakan dakwat kekal, akses media yang bebas dan adil, tempoh kempen minimum 21 hari, memperkukuhkan institusi awam, menghentikan rasuah dan politik kotor.

PSC sebelum ini ditubuhkan bagi meneliti sistem pilihan raya akan membentuk rangka kerjanya berdasarkan pada lapan tuntutan Bersih 2.0.

Keadilan Daily

Ketua Ulamak sambut baik pertemuan mahabbah

Posted: 29 Dec 2011 11:10 PM PST

5 Safar 1433H. [MOD] -

KUALA LUMPUR, 30 Dis: Ketua Dewan Ulamak PAS Pusat, Datuk Harun Taib bersyukur dan amat menyambut baik keputusan pertemuan mahabbah untuk menyelesaikan perbezaan pandangan di dalam parti yang diadakan baru-baru ini dengan semangat ukhuwwah yang tinggi.

Beliau berkata demikian ketika diminta mengulas pertemuan antara Mursyidul Am PAS, Tuan Guru Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat, Presiden PAS, Datuk Seri Tuan Guru Abdul Hadi Awang,Timbalan Mursyidul Am PAS, Datuk Dr Haron Din, Datuk Dr Hasan Ali dan Ustaz Nasharuddin Mat Isa yang diadakan di Kelantan, Selasa lalu.

"Amalan memohon kemaafan amat dituntut dan digalakkan oleh ajaran Islam, terdapat dalam satu hadis yang menceritakan kelebihan orang yang meminta maaf, Allah SWT amat menyayangi mereka yang melakukan keterlanjuran kemudian kembali kepada Allah SWT.

"Kedudukan mereka sangat istimewa di sisi Allah SWT berbanding mereka yang enggan melakukan tindakan sedemikian rupa," tegas beliau ketika dihubungi semalam.

Menurut beliau lagi, memandangkan kemelut tersebut telah selesai dan kedua-dua tokoh tersebut telah menjelaskan kepada kepimpinan tertinggi parti, maka sebaiknya tidak perlu lagi diambil tindakan yang lain.

Ujar beliau yang juga Adun Manir, Terengganu, pihak parti juga perlu melihat angkara siapa yang sebenarnya yang menjadi punca permulaan yang menyebabkan kemelut itu tercetus sebagai pengajaran pada masa akan datang.

Harakah Daily

Penganggur didakwa membunuh

Posted: 29 Dec 2011 11:01 PM PST

5 Safar 1433H. [MOD] -

KULAIJAYA – Dua penganggur dihadapkan ke Mahkamah Majistret Kulaijaya, di sini, semalam, selepas dituduh terlibat dengan kes pembunuhan seorang lelaki di tepi jalan raya, hadapan sebuah premis, Jalan Kenanga, Indahpura, di sini, 19 Disember lalu.

Kedua-dua tertuduh, Tee Hwa Ling, 41, dan Chiung Tien Chai, 26, mengangguk kepala tanda faham terhadap pertuduhan yang dibacakan jurubahasa kepada mereka.

Mengikut kertas pertuduhan, mereka bersama seorang rakan lain yang masih bebas didakwa membunuh Lim Yong Chin, 37, di tepi jalan raya di hadapan premis bernombor 74, Jalan Kenanga 29/7, Indahpura di sini, kira-kira jam 2.45 pagi, 19 Disember lalu.

Bagi pertuduhan berkenaan, kedua-dua tertuduh didakwa mengikut Seksyen 302 Kanun Keseksaan yang dibacakan bersama Seksyen 34 akta sama yang memperuntukkan hukuman mati mandatori sekiranya sabit kesalahan.

Untuk prosiding itu, tiada pengakuan direkodkan daripada kedua-dua tertuduh dan Majistret, Zaiton Anuar menetapkan 16 Februari depan untuk sebutan semula kes.

Pendakwaan dikendalikan Timbalan Pendakwa Raya, A Karthiyayini dan tertuduh belum melantik peguam.

Sinar Harian

Maut dirempuh lori satu tan

Posted: 29 Dec 2011 10:59 PM PST

5 Safar 1433H. [MOD] -

ALOR GAJAH - Pihak polis meminta saksi kejadian kemalangan membabitkan warga emas yang maut di persimpangan lampu isyarat, di Pengkalan, Lebuh Alor Gajah-Melaka-Jasin (AMJ), kelmarin tampil untuk bantu siasatan.

Ketika kejadian, mangsa yang masih sedarkan diri dipercayai dilanggar sebuah kenderan lain ketika dalam perjalanan ke Bandar Alor Gajah menaiki motosikal jenis Suzuki RC80.

Kejadian kira-kira jam 10 pagi itu menyebabkan, Lee Lian Heng, 77, dari arah Machap Umboo ke Bandar Alor Gajah maut empat jam kemudian selepas dirempuh sebuah lori muatan satu tan dari arah belakang.

Menantu sulungnya, An Ai Yong, 50, ketika ditemui di pekarangan bilik mayat Hospital Melaka berkata, mangsa masih sedarkan diri sekitar jam 1.45 petang di wad kecemasan sempat bertemu dengannya dan seorang cucu.

"Semasa dimaklumkan berhubung kejadian, saya ber­ada di tempat kerja di Machap Umboo dan bergegas pulang ke rumah sebelum ke Hospital Alor Gajah. Saya sangka bapa cuma cedera ringan.

"Sewaktu di hospital, bapa ada mengadu sakit di belakang badannya selain sesak nafas. Dia juga ada menceritakan yang dia dilanggar dari arah belakang," katanya.

Menurutnya, ketika itu bapa mertuanya kelihatan stabil namun, tidak lama kemudian, doktor memberitahu bapanya itu perlu dirujuk ke Hospital Melaka berikutan keadaannya semakin kritikal.

"Saya terkejut apabila doktor memaklumkan keadaannya semakin kritikal dan tidak sedarkan diri akibat ke­cederaan parah yang dialami," katanya.

Katanya, pagi sebelum kejadian, bapa mentuanya sempat bersarapan bersamanya dan berbual seperti biasa sambil bergurau senda sebelum keluar ke Pekan Alor Gajah atas pelbagai urusan.

"Biarpun usianya semakin meningkat tapi bapa masih kuat dan mampu bekerja keras menyara sembilan ahli keluarganya." katanya.

Sementara itu, Ketua Polis Daerah Alor Gajah, Supe­rintendan Umar Ali Saifuddin Shaharuddin, menge­sahkan ada menerima laporan berhubung kemalangan terbabit.

Katanya, mangsa yang menunggang motosikal sendirian dikatakan dilanggar dari arah belakang di persimpa­ngan berkenaan oleh sebuah kenderaan yang belum dikenal pasti jenis dan nombor pendaftarannya kira-kira jam 10 pagi.

"Mangsa dihantar ke Hospital Alor Gajah oleh orang awam sebelum dirujuk ke Hospital Melaka untuk mendapatkan rawatan lanjut.

"Kes berkenaan disiasat di bawah seksyen 41 (1) Akta Pengangkutan Jalan 1987 dan saksi kejadian diminta menghubungi balai polis berdeka­tan atau Balai Polis Trafik Ibu pejabat Daerah (IPD) Alor Gajah untuk membantu siasatan," katanya.

Sinar Harian

4 warga asing terima hukuman

Posted: 29 Dec 2011 10:57 PM PST

5 Safar 1433H. [MOD] -

AYER KEROH – Akibat salah guna pas lawatan dan menetap melebihi tempoh dibenarkan di negara ini, empat warga asing menerima hukuman di Mahkamah Sesyen, di sini, semalam.

Mokhtar Ahmed Musleh Al-Qadri, 25, didenda RM1,000 selepas mengaku bersalah bekerja sebagai juruwang di sebuah kedai walaupun menetap di negara ini menggunakan pas lawatan sosial sah sehingga 27 Februari depan.

Mokhtar yang memegang pasport Yemen, melakukan kesalahan itu pada 17 Disember lalu, am 4.20 petang di Mini Market Turky, Jalan Bukit Beruang Utama.

Dia melakukan kesalahan di bawah Peraturan 39(b) Peraturan-peraturan Imigresen 1963 dan boleh dihukum di bawah peraturan sama.

Sementara itu, Puji Ambarwati, 36, dipenjara enam bulan daripada tarikh ditangkap selepas mengaku bersalah tinggal lebih masa selama setahun empat bulan 17 hari di negara ini.

Puji yang juga warganegara Indonesia dan mempunyai pas lawatan kerja sementara sehingga 21 Julai 2010, melakukan kesalahan itu pada 7 Disember lalu, jam 11 malam di sebuah rumah di Jalan Kandang, Bakar Batu.

Manakala, dua pemegang pasport Thailand, Thach Thi Thuy Quynh, 23 dan Tran Thi Tuyet Diem, 23, masing-masing dipenjara enam bulan.

Mereka ditahan pada 7 Disember lalu jam 12.30 tengah hari di Klebang, selepas dibenarkan masuk dan berada di negara ini atas pas lawatan sosial sah sehingga 4 dan 6 Disember lalu.

Justeru, ketiga-tiga mereka melakukan kesalahan di bawah Seksyen 15(1) ( c) Akta Imigresen 1959/63 (Akta 155) dan boleh dihukum di bawah Seksyen 15(4) akta yang sama.

Pendakwaan dikendalikan Pegawai Pendakwa Jabatan Imigresen Malaysia, Natijah Abu Hasan di hadapan Hakim Ahmad Sazali Omar.

Sinar Harian

Parah diserang senjata tajam

Posted: 29 Dec 2011 10:55 PM PST

5 Safar 1433H. [MOD] -

LUNAS - Seorang lelaki berusia 20-an cedera parah di bahagian badan, kaki dan kepala apabila dua lelaki bersenjatakan senjata tajam mencederakan mangsa di Jalan Paya Besar berhadapan dengan sebuah stesen minyak kira-kira jam 11.30 malam kelmarin.

Mangsa yang menunggang motosikal dikatakan dalam perjalanan balik ke rumahnya. Apabila tiba di persimpangan Taman Kobis motosikal mangsa dipintas motosikal suspek dan menyerangnya.

Mangsa yang tercedera cuba melarikan diri bagaimanapun rebah kira-kira empat meter dari tempat kejadian sebelum mendapat bantuan daripada orang ramai.

Pengerusi Pertubuhan Prihatin Kebaktian Masyarakat Kulim (PPKM) Khor Eng Khim berkata, beliau menerima panggilan daripada orang awam menyatakan seorang lelaki ditemui terbaring dalam keadaan berlumuran darah.

"Menurut maklumat diperoleh daripada orang ramai yang berada di tempat kejadian, mangsa dikejar tiga motosikal dari Taman Kuchai hingga ke Taman kobis.

"Saya kemudiannya menghubungi ahli PPKM dan mengarahkan mereka pergi ke tempat kejadian untuk membantu mangsa, " katanya.

Beliau turut bertindak menghubungi ambulan dari Hospital Kulim untuk membawa mangsa mendapatkan rawatan kecemasan.

"Ini merupakan kejadian kedua, satu kejadian hampir sama turut berlaku di Taman Desa Aman, " katanya.

Ketua Polis Daerah Kulim Superintendan Ghuzlan Saleh mengesahkan kejadian itu dan kes akan disiasat mengikut Seksyen 326 Kanun Keseksaan kerana mendatangkan kecederaan parah.

"Kejadian ini melibatkan dua suspek dan seorang mangsa. Turut di temui kapak dan gergaji di tempat kejadian. Mangsa mengalami kecederaan masih di rawat. Polis masih menyiasat motif kejadian ini. Sehingga kini mangsa dilaporkan berada dalam keadaan stabil," katanya.

Sinar Harian

Nuffnang