Isnin, 6 Ogos 2012

MY VOICE FOR NATION

MY VOICE FOR NATION


If Tanda Putera blatantly lied about Kit Siang, what else is dangerous about this May 13 film?

Posted: 06 Aug 2012 08:06 PM PDT

Dr Shafie Abu Bakar

Dr Shafie Abu Bakar


Menyampaikan Bantuan Kebajikan: Ketua Lajnah Kebajikan Kemalangan !

Posted: 06 Aug 2012 04:14 PM PDT

www.telokkemang.blogspot.com/

www.telokkemang.blogspot.com/


Salam Aidilfitri 1433H

Posted: 06 Aug 2012 12:01 AM PDT

Dalam tempoh 2 minggu lagi kita akan menyambut Aidilfitri, namun masa berbaki 2 minggu dalam Ramadhan harus kita lebih mempertingkatkan amal ibadah di bulan yang mulia ini. Ganjaran pahala yang berlipat kali ganda dalam Ramadhan wajar direbut oleh seluruh ummat Islam.

Perjuangan kebenaran dan keadilan seharusnya lebih diperkukuh sepanjang kita menjalani ibadah puasa Ramadhan. Kita doakan bersama agar keluarnya kita daripada Ramadhan dengan semangat kefahaman agama yang lebih jitu dan kukuh.

Carilah malam Lailatulqadar yang lebih baik daripada seribu bulan. Mudah-mudahan amal ibadah kita di bulan Ramadhan diterima oleh Allah SWT dan dimurahkan rezeki buat kita semua dengan panduan & hidayahNya. Banyakkan kerja-kerja amal & kebajikan membantu sahabat-handai, jiran-tetangga, saudara-mara, orang miskin, anak yatim dan golongan yang memerlukan dalam bulan Ramadhan ini dan diteruskan dalam bulan-bulan yang lain.

Wassalam.

Kamarul Baharin Abbas
MP Telok Kemang


Dr Siti Mariah Mahmud

Dr Siti Mariah Mahmud


Royalti, Mahkamah Rakyat dan Rakyat Hakim Negara

Posted: 06 Aug 2012 03:04 AM PDT


Isu royalti minyak kepada kerajaan negeri Terengganu dan Kelantan kembali menjadi perbualan hangat apabila Perdana Menteri Datuk Sri Najib Tun Razak mengumumkan bahawa Kerajaan bersetuju menubuhkan sebuah Jawatankuasa Khas yang akan mengkaji secara adil dan telus berhubung isu bayaran tunai daripada hasil petroleum kepada negeri-negeri di Pantai Timur Semenanjung Malaysia.

Isu ini mula timbul sebaik sahaja PAS berjaya menawan negeri Terengganu pada pilihanraya umum ke 11 tahun 1999. 

Pada 5 September 2000, di bawah kepimpinan mantan Perdana Menteri Tun Dr. Mahathir Mohamed, Kerajaan Persekutuan telah mengambil keputusan untuk menarik balik royalti minyak Terengganu dan menggunakan kaedah baru yang dikenali "Program Tabung Pembiayaan Wang Ehsan" tanpa menyalur terus kepada kerajaan negeri lima peratus royalti petroleum.

Malahan Tun Dr. Mahathir menyatakan bahawa "pembayaran royalti lima peratus kepada Terengganu selama 25 tahun oleh Petronas adalah satu kesilapan". 

Lebih malang lagi ada menteri dan pimpinan Umno negeri Terengganu sendiri yang sanggup mengeluarkan kenyataan bahawa perjanjian antara kerajaan negeri Terengganu dan Petronas hanyalah merupakan suatu MOU sahaja. 

Begitu juga apakah yang dilakukan oleh kerajaan Persekutuan kepada kerajaan negeri PAS Kelantan. 

Kalangan kepimpinan Umno juga menyatakan bahawa Kelantan tidak layak menerima royalti minyak kerana pada masa ini, tiada pengeluaran petroleum dilakukan dalam kawasan perairan negeri Kelantan. 

Malahan menurut pimpinan Umno, dari segi perundangan, Kelantan hanya mempunyai hak untuk menuntut bayaran tunai daripada hasil petroleum yang dihasilkan dalam perairan negeri tersebut iaitu kawasan yang terletak tidak melebihi tiga batu nautika dari pesisir pantai negeri. 

Sebab itulah Kelantan hanya layak menerima "wang ehsan" sebanyak RM20 juta setahun yang disalurkan terus kepada rakyat Kelantan melalui ajensi kerajaan pusat iaitu Jabatan Pembangunan Persekutuan (JPP).

Dalam pertikaian isu royalti ini, kerajaan PAS Terengganu telah menfailkan saman terhadap Petroliam Nasional Berhad (Petronas) dan kerajaan Persekutuan untuk menuntut kembali royalti minyak berdasarkan kepada perjanjian yang di tandatangani pada tahun 1975. 

Bayaran tersebut perlu dibuat mengikut Akta Petroleum 1974 yang membolehkan setiap negeri menerima royalti minyak sebanyak lima peratus daripada hasil perolehan petroleum.

Kerajaan Pas Kelantan di bawah kepimpinan Tok Guru Nik Aziz turut memfailkan saman terhadap Petronas bagi menuntut tunggakan pembayaran royalti dan bayaran masa hadapan bagi hasil petroleum yang diperoleh di luar pantai negeri berkenaan yang tidak dibayar sejak 2004. 

Saman terhadap Petronas itu meliputi dakwaan melanggar perjanjian kontrak dan juga turut membabitkan isu perlembagaan.

Bagi saya apa yang berlaku bukanlah isu hasil minyak yang diperolehi itu berada samada di dalam atau diluar tiga nautika dari persisir pantai negeri. 

Kenapa ini tidak berlaku di Sabah dan Sarawak? Apa yang dilakukan adalah kerana dendam dan diskriminasi politik yang berjalan sejak berpuluh-puluh tahun serta berniat meyiksa rakyat yang telah memberi mandat kepada PAS memerintah negeri. 

Lebih parah lagi mereka sanggup menghina dan menghukum rakyat Terengganu dan Kelantan yang 96 peratus adalah berbangsa Melayu dan beragama Islam.

Namun apa yang telah berlaku di negeri Terengganu adalah merupakan suatu pengajaran besar kepada seluruh rakyat Kelantan yang cintakan keadilan. 

Sepanjang wang royalti Terengganu di rampas oleh kerajaan Persekutuan Umno/BN dan diletakkan dibawah 'Program Tabung Pembiayaan Wang Ehsan' negeri Terengganu sepatutnya berhak menerima royalti berjumlah lebih dari RM15.4 billion dari tahun 2000-2009.

Malah jika diperincikan perbelanjaan 'wang Ehsan' yang diuruskan Kerajaan Persekutuan sepanjang tempoh 11 tahun royalti yang di nafikan kepada kerajan Terengganu, mereka berbelanja berbilion-bilion semewah-mewahnya melalui projek-projek seperti pembinaan Taman Tamadun Islam,  Masjid Kristal, Monsoon Cup serta Stadium Sultan Mizan yang runtuh bumbungnya. Begitu juga dengan pembinaan Zoo di Kemaman yang menelan belanja RM100 juta.

Wang ihsan yang kononnya untuk membantu golongan miskin seperti nelayan, petani, penarik beca di Terengganu di jaja secara meluas sehinggakan rakyat Terengganu di perangkap dan terpenjara dengan 'budaya subsidi' Umno/BN. 

Rakyat terus dihimpit kemiskinan dan Trengganu mempunyai kadar kemiskinan yang tinggi iaitu 17.3 peratus dengan rakyatnya kebanyakannya hidup miskin, kais pagi makan pagi, kais petang makan petang, walaupun pendapatan per kapita Terengganu adalah yang kedua tertinggi di seluruh negara.

Umno/BN telah sejak berpuluh tahun melakukan sabotaj dan menganak-tirikan kerajaan pimpinan PAS. Mereka sanggup mencabul prinsip demokrasi berparlimen dan konsep Federalisma walaupun bertentangan dengan perlembagaan negara kita sendiri.  

Namun,  'Mahkamah rakyat' yang akan menjadi penentu.  Biarlah rakyat yang menjadi hakim dan membuat penghukuman terhadap siri kezaliman pemimpin-pemimpin Umno/BN terhadap pemerintahan Tok Guru di Kelantan sekarang ini.

YB Dato' Mohd Nasir Tan Sri Ibrahim Fikri

YB Dato' Mohd Nasir Tan Sri Ibrahim Fikri


TERIMA KASIH KEPADA SEMUA

Posted: 06 Aug 2012 03:48 AM PDTAssalamualaikum.

Alhamdulillah, syukur kerana sekali lagi saya dapat menganjurkan majlis berbuka puasa di Pejabat Parlimen Kuala Nerus beberapa hari yang lalu.

Saya sesungguhnya sangat gembira, teruja dan terharu dengan kehadiran para tetamu dan rakyat di Parlimen Kuala Nerus sekalian yang bagi saya, ia adalah satu simbol kasih sayang dan persahabatan antara kita.

Saya faham bahawa dalam kita sudah ke arah jumlah hari berpuasa yang "menurun", maka banyaklah yang menganjurkan majlis berbuka puasa. Namun saya bersyukur, majlis yang saya anjurkan ini telah mendapat sambutan yang sangat menggalakkan.

Bagi saya, kerjasama dan sokongan sedemikian wajar diteruskan pada masa akan datang. Saya rasa, jalinan kerjasama tersebut telah memberi impak yang baik kepada kita semua sebagai umat Islam.

Apa pun, kita sebenarnya jauh lebih bertuah jika dibandingkan dengan rakyat di kebanyakan negara di dunia. Bukan sahaja kita dapat mengecapi nikmat keamanan, malah rezeki yang Allah berikan kepada kita juga melimpah ruah.

Dengan keadaan sedemikian, kita telah dapat menjalani ibadah puasa dengan selesa dan sejahtera.

Oleh kerana itu, wajarlah andainya kita dapat menginsafi apa yang kita miliki ini dengan penuh rasa syukur. Fikirkanlah bahawa apa yang sedang kita kecapi ini tidak semuanya mampu dikecapi oleh orang lain.

Marilah kita belajar menjadi insan yang sentiasa bersyukur dan berterima kasih kepada pihak yang menyediakan keamanan serta kemakmuran ini.

Terima kasih kepada semua, selamat berpuasa.

Comments for Wee Choo Keong

Comments for Wee Choo Keong


Comment on TS Azman of SCOMI, Dato’ Rohana of ASTRO & TS Tan of IJM should resign by Anonymous

Posted: 06 Aug 2012 02:48 AM PDT

untuk wang, manusia sanggup jadi apa sahaja… jadi batu…. jadi kayu……jadi patung……….jadi barua……….
janji elaun bulanan / tahunan dan bonos…. esos….. semuanya akan masssuuuuuk.

Comment on Complaints for DBKL by Yaacob

Posted: 06 Aug 2012 01:21 AM PDT

Azim Azlisham

Merujuk kepada aduan sdr, pihak Merinyu Kawasan DBKL memaklumkan bahawa lesen yang diluluskan hanya untuk Bazar Ramadhan sahaja dibenarkan beroperasi di Rampai Business Park, Sri Rampai.

Pihak DBKL juga memaklumkan tiada lagi pasar malam “Up Town” diluluskan dalam kawasan Setiawangsa.

Pihak DBKL sentiasa membuat pemantauan dan penguatkuasaan terhadap peniaga-peniaga Bazar Ramadhan tanpa lesen dan yang melanggar syarat-syarat yang ditetapkan.

Untuk maklumat lanjut sdr boleh mneghubungi kami di no 41433322 atau 0122186929.

Terima kasih.

Yaacob Abd Hamid
Pembantu kepada
YB Wee Choo Keong

Comment on TS Azman of SCOMI, Dato’ Rohana of ASTRO & TS Tan of IJM should resign by Azmi MAS

Posted: 06 Aug 2012 12:17 AM PDT

I wonder whether they are fit to be conferred the Tan Sriship? Definitely fit to be gaji buta directorsof MAS!

Comment on TS Azman of SCOMI, Dato’ Rohana of ASTRO & TS Tan of IJM should resign by jack1960

Posted: 05 Aug 2012 11:48 PM PDT

viper1909

Hear2, if one likes to be in the limelight, one must also accept the repurcussions if things go wrong.

But then again, accountability is a hazy subject in Malaysia, except for political in-fighting before candidates are announced prior to general elections, then it becomes razor-sharp, clear as daylight and actions swift.

This is not on!

Comment on TS Azman of SCOMI, Dato’ Rohana of ASTRO & TS Tan of IJM should resign by MAS admirer

Posted: 05 Aug 2012 11:18 PM PDT

These is why we need transformations.. The root of all this lies in the ruling goverment, it will not happen if our existing law pinned down the unscrupulous without prejudice! Those so called idiots have pave us a way to deal with it in coming PRU13 – WAU : Wide Asshole Unbundle!

Comment on TS Azman of SCOMI, Dato’ Rohana of ASTRO & TS Tan of IJM should resign by Chan of MAS

Posted: 05 Aug 2012 10:30 PM PDT

The gaji buta should just resign honourably. AJ, what are you waiting for? You are a rubber stamp to the cronies of the pariah. Had you put your foot down it would have been more difficult for the re-branding, new corporate identity and new livery to take place.

As a clueless idiot we can’t really blame him. I don’t mind a monthly RM250,000 and continue to be clueless. At least MAD staffs know AJ is clueless so cannot blame him.

Why is that SCOMI, ASTRO, IJM and Axiata idiots sitting pretty in MAS? They shouldn’t be in the Board in the first place.

Comment on TS Azman of SCOMI, Dato’ Rohana of ASTRO & TS Tan of IJM should resign by viper1909

Posted: 05 Aug 2012 10:30 PM PDT

I disagree they shud step down or resign..BUT they shud be charge n prison for being clueless..if they step down without being charged and promoted to another company or public listing,i also wanna be bod or mas management.punish them heavily in order to teach others not to mess or easily play dumb in Glc company..that r people of malaysia money…wat a policy being impose in malaysia.demand sorry or step down…punish those culprit.

Comment on TS Azman of SCOMI, Dato’ Rohana of ASTRO & TS Tan of IJM should resign by Kamal MAS

Posted: 05 Aug 2012 10:15 PM PDT

This was the work of the little Napoleons in Khazanah. Azman Mokhtar must be held responsible for the appointment of the gaji buta aviation experts yang tak malu. Ptui!

Comment on TS Azman of SCOMI, Dato’ Rohana of ASTRO & TS Tan of IJM should resign by katak

Posted: 05 Aug 2012 09:44 PM PDT

hoi katak,khinzir upahan umporno/bn………

Comment on TS Azman of SCOMI, Dato’ Rohana of ASTRO & TS Tan of IJM should resign by The Tak Malu Rubber Stamp

Posted: 05 Aug 2012 08:52 PM PDT

Hah! Tan Sri Azman Yahya, Tan Sri Tan Boon Seng and David Lau are aviation the aviation experts! WHAT A BIG JOKE? I doubt if they know that MAS is suffering from the 25 years lope sided catering contract, which belong the company of the brother of the sleeping Advisor of MAS aka Slumber Jack.

These are the good for nothing members of the Board of Directors. MAS staffs must get rid of these useless rubber stamps. There are just good for nothing except drawing their monthly salaries and meeting allowances.

Blog@Wengsan...博客@永山

Blog@Wengsan...博客@永山


25% discount on assessment fee for low cost flat in Selangor

Posted: 05 Aug 2012 08:53 PM PDT

MCA busy putting blames against us for wrongs they did in the past

Posted: 03 Aug 2012 10:46 PM PDT

Khalid Samad

Khalid Samad


Bacaan Al-Quran Sepanjang RamaDhan: Juz 5

Posted: 06 Aug 2012 09:10 AM PDT

Di dalam surah An-Nisaa' ayat 97, Allah SWT berfirman:
"Sesungguhnya, orang-orang yang dimatikan Malaikat sambil mereka menzalimi diri mereka sendiri, Malaikat bertanya kepada mereka, "Bagaimana keadaan kamu?" Mereka menjawab,"Kami adalah golongan lemah di muka bumi". Berkata Malaikat, "Tidakkah bumi Allah itu luas, mengapa tidak kamu berhijrah di dalamnya (ke tempat lain)?" Maka tempat orang-orang ini adalah Jahannam dan ianya tempat tinggal yang amat buruk."
(An-Nisaa' 97)

Ayat ini mengisahkan tentang golongan orang yang beriman pada zaman Rasulullah (SAW). Mereka beriman tetapi menyembunyikan iman mereka dan kekal di Mekah, tidak berhijrah ke Madinah bersama Rasulullah (SAW). Akhirnya berlaku peperangan Badr. Mereka ini turun bersama dengan tentera Quriasy untuk menentang tentera Islam dan dalam keadaan itu mereka terbunuh!

Dalam ayat ini, mereka ditanya oleh Malaikat kenapa mereka terus bersama kaum Quraisy sehingga sanggup memerangi ummat Islam, sedangkan mereka beriman? Mereka memberi alasan bahawa mereka adalah 'Mustadafiina fiil 'ard' atau golongan lemah di atas permukaan bumi. Dalam erti kata lain, mereka dipaksa dan oleh kerana mereka lemah, tidak ada apa yang boleh mereka lakukan. Namun apabila ditanya mengapa mereka tidak berhijrah untuk melepaskan diri mereka dari tekanan dan paksaan itu, mereka tiada jawapan. Penghujung ayat yang menceritakan kesudahan kepada golongan ini adalah yang menggerunkan kita semua.

Jika ditinjau keadaan ummat Islam dewasa ini, kita boleh lihat ramai yang menyokong perjuangan Islam dan inginkan ummat Islam kembali dicorakkan mengikut ajaran Islam. Namun ramai juga yang takut untuk menyatakan sokongan mereka ini. Ada di sebaban oleh jawatan dan pendapatan, ada juga kerana keluarga dan sebagainya. Walau apa pun juga alasan yang diberikan, dalam keadaan itu mereka terus memberi khidmat kepada pihak yang menentang perjuangan Islam. Berita fitnah terus ditulis dan disiarkan, tindakan diskriminasi terus diambil dan undang-undang yang menzalimi dan menghalang kebangkitan Islam terus dikuatkuasakan. Mungkin mereka menganggap 'makan gaji' atau 'ikut arahan' adalah alasan yang munasabah.

Apa yang dikhuatiri ialah jika ada di antara kita yang mati dalam keadaan sedang memberi khidmat kepada pihak yang menentang Islam dan melaksanakan perintah mereka untuk menyekat kemaraan kesedaran Islam. Pada ketika itu, ayat ini akan terkena di atas batang hidung sendiri.
"Sesungguhnya orang-orang munafik itu tempatnya adalah ditingkat yang paling bawah dalam neraka. Dan engkau tidak sekali-kali akan mendapatkan penolong untuk mereka".
(An-Nisaa' 145)

Naudzubillahhi mindzalik. Semoga Allah selamatkan kita dari sifat nifaq. Semoga kita bersama dengan perjuangan memenangkan Islam dan bukan seperti mereka yang mendabik dada, mengatakan mereka orang Islam tetapi pada masa yang sama berusaha menghalang kebangkitan Islam!

WaLlahu 'Alam
KHALID SAMAD

:: cina islam | 2011 ::

:: cina islam | 2011 ::


Ibadat puasa tercela jika tidak hirau solat fardu

Posted: 05 Aug 2012 08:32 AM PDT

16 Ramadhan 1433H. [MOD] -

Keghairahan menjalani ibadat Ramadan, banyak perkara sering kita abaikan sehingga menjejaskan amalan di bulan mulia ini. Antara kesilapan dilakukan ialah ibu bapa begitu bersungguh-sungguh menyuruh dan melatih anak kecil berpuasa tetapi tidak memberi penekanan terhadap latihan solat.

Pendakwah bebas, Syed Mohd Norhisyam Tuan Padang, berkata penekanan terhadap amalan solat lebih diutamakan dengan Rasulullah SAW sendiri memerintahkan ibu bapa supaya menyuruh anak mereka bersolat ketika berusia tujuh tahun.

Katanya, tiada nas khusus mengenai umur diperintahkan berpuasa bagi kanak-kanak, tetapi ulama menyamakannya seperti perintah solat berdasarkan kemampuan anak-anak.
Di sini, menunjukkan perintah melatih anak supaya bersolat ketika berusia tujuh tahun lebih utama. Kesimpulannya, tidak salah menyuruh anak berpuasa tetapi pada masa sama perlu bersungguh-sungguh melatih mereka solat, katanya.

Katanya, kesilapan lain yang sering dilakukan ketika Ramadan ialah bersungguh-sungguh melaksanakan solat tarawih secara berjemaah yang hukumnya sunat tetapi mengabaikan solat Subuh dan fardu lain secara berjemaah yang lebih dituntut.

Ke masjid ketika Ramadan

Malah, ada yang ke masjid ketika Ramadan saja, tetapi tidak ke masjid untuk berjemaah di bulan lain.
Lebih malang katanya, mereka yang berpuasa tetapi meninggalkan solat terutama solat Subuh dan Asar.

Ramai yang ambil mudah bab solat ini, solat Subuh tinggal kerana sepanjang malam habiskan masa menonton Olimpik, apabila masuk Subuh tidak terjaga.
Bagi yang bekerja, keluar pejabat tidak solat Asar dulu, kemudian terperangkap kesesakan lalu lintas dan setibanya di rumah, masuk waktu berbuka.

Ada juga yang berbuka di luar seperti restoran dan hotel, disebabkan leka makan dan lepak selepas makan hingga habis waktu Maghrib lalu terlepas waktu solat. Bukankah ini kerugian sangat besar? katanya.

Beliau turut menegur wanita yang mendedahkan aurat kerana tindakan itu bukan hanya mengurangkan pahala puasa tetapi juga mengeringkan pahala orang lain iaitu bukan muhrim yang melihatnya.

Syed Mohd Norhisyam berkata, umat Islam tidak sepatutnya menjadikan bazar Ramadan sebagai lokasi kunjungan wajib setiap hari kerana membeli makanan ketika lapar selalunya mendorong kepada pembaziran.

Begitu juga niat murni bertadarus al-Quran yang menjadi amalan pada Ramadan tetapi biarlah ia dilakukan mengikut tertib, bukan semata-mata kerana hendak khatam segera.

Tadarus bermaksud seorang membaca dan ahli kumpulan mendengar serta menegur jika ada kesilapan bacaan bukannya membaca beramai-ramai atau membahagi bahagian yang perlu dibaca supaya khatam segera.

Bacaan perlu betul tajwid

Bacaan perlu dihayati dan betul tajwidnya seperti yang Rasulullah SAW mengulang kaji al-Quran bersama Jibril di bulan Ramadan, katanya.

Katanya, banyak perkara sunat menjadi rebutan umat Islam pada bulan puasa untuk mendapat ganjaran berlipat ganda tetapi disebabkan kurangnya kefahaman, maka ibadat sunnah itu gagal dihayati.

Contohnya, sunnah Rasulullah SAW yang menggalakkan orang berpuasa supaya melewatkan bersahur tetapi apa yang berlaku, ramai mempercepatkan waktu sahur dengan menikmati hidangan pada waktu tengah malam sebelum tidur.

Amalan itu bukan saja tidak mendatangkan pahala tetapi boleh menjejaskan kesihatan terutama sistem penghadaman kerana mengambil makanan berat sebelum tidur.

Selain amalan sepanjang Ramadan, sambutan hari raya juga banyak yang tidak selari dengan ajaran sebenar Islam.

Allah menganugerahkan hari raya untuk hamba-Nya bergembira tetapi ada antara kita menjadikan hari raya hari kesedihan.

Amalan menziarahi kubur untuk mengingati kematian dan ia tidak seharusnya dilakukan hanya ketika hari raya untuk mengundang kesedihan.

Amalan ini boleh dilakukan pada bila-bila masa. Hari raya untuk bergembira dan dalilnya kita diharamkan berpuasa pada hari raya pertama, katanya.

Selain itu, ibu bapa tidak seharusnya mudah mengalah dengan tindakan anak yang enggan mengikut mereka menziarahi sanak saudara pada hari raya semata-mata hendak menonton televisyen. Akibatnya nanti, anak tidak kenal saudara mara.

berita harian/-

Perlu waspada ketika berhenti di R&R

Posted: 05 Aug 2012 08:26 AM PDT

16 Ramadhan 1433H. [MOD] -

RAWANG - Kes kecurian yang berlaku di hentian Rehat dan Rawat (R&R) masih terkawal bagaimanapun masyarakat dinasihati terus berwaspada agar tidak menjadi mangsa.

Timbalan Ketua Polis Daerah Gombak, Suprintendan Rosly Hassan berkata, peranan masyarakat dalam menyalurkan maklumat kepada pihak polis juga amat digalakkan bagi bersama mengekang kejadian seumpama itu.

"Kes curi terutamanya membabitkan wanita di mana beg tangan mereka dicuri ketika berehat atau solat di surau.

"Selain itu, membabitkan kes pecah kereta kerana kebanyakan tempat letak kereta jauh dari tumpuan menyebabkan pengguna yang berhenti rehat menjadi mangsa. Namun, semua kes ini terkawal," katanya ketika ditemui pada program High Profile Policing (HPP) di R&R Rawang dekat sini.

Program itu turut dihadiri pegawai kanan polis Ibu Pejabat Daerah (IPD) Gombak, anggota dari pelbagai bahagian dan cawangan.

Hadir sama, pegawai-pegawai daripada Plus Seksyen C3 Rawang.

Pada program tersebut, Rosly turut mengedarkan risalah keselamatan dan pencegahan jenayah kepada pengguna yang berhenti di R&R berkenaan sehingga waktu berbuka puasa.

"Program HPP ini kita laksanakan setiap minggu dan pada musim perayaan ini tumpuan diberikan di kawasan begini termasuk pusat membeli belah dan baru-baru ini kita buat di bazar Ramadan.

"Dalam risalah yang kita edarkan terdapat maklumat-maklumat keselamatan, kaedah pencegahan jenayah dan pihak yang boleh dihubungi jika berlaku atau terlihat sebarang kejadian jenayah," katanya.

Dalam pada itu, ketika melakukan tinjauan pengguna Rosli berkata, terdapat pengguna yang mencadangkan supaya R&R menyediakan pengawal keselamatan sebagai langkah pencegahan jenayah.

Menurutnya, cadangan itu diterima positif sebelum disampaikan terus ke pengetahuan pegawai Plus untuk dipertimbangkan.

Katanya, cadangan tersebut wajar dipertimbangkan sebaiknya kerana akan membantu pihak polis memandangkan jadual rondaan polis tidak hanya tertumpu di kawasan tersebut.

sinar harian/-

Maut ketika hendak pulang

Posted: 05 Aug 2012 08:23 AM PDT

16 Ramadhan 1433H. [MOD] -

SABAK BERNAM- Hasrat seorang warga emas untuk pulang berehat di rumahnya dekat Tebuk Rukun selepas mengutip hasil timun aceh tidak kesampaian apabila dia terlibat dalam kemalangan di persimpangan Jalan Sembilan, Sungai Air Tawar, pagi semalam.

Ketua Polis Daerah Sabak Bernam, Superintendan Noor Mushar Mohamad berkata, dalam kejadian jam 11.15 pagi itu, motosikal EX-5 yang ditunggang mangsa sendirian tanpa memakai topi keledar bertembung dengan sebuah motosikal jenis sama dinaiki dua lelaki.

"Kejadian di persimpangan persimpangan itu dipercayai berlaku apabila warga emas, Aminah Rahmah Hamzah, 64, tidak menyedari kehadiran sebuah lagi motosikal dan terus bertindak keluar simpang.

"Kedua-dua motosikal bertembung dan menyebabkan Aminah tercampak serta mengalami pendarahan teruk manakala dua lagi mangsa mengalami luka ringan serta menerima rawatan di Klinik Kesihatan Parit Baru,"katanya.

Tidak sampai dua jam bertarung nyawa, warga emas itu akhirnya disahkan menghembuskan nafas terakhirnya kira-kira jam 12.50 tengahari kerana kecederaan parah di kepala ketika mendapatkan rawatan di Hospital Tengku Ampuan Jemaah (HTAJ) Sabak dan jenazah sudah dituntut keluarga untuk dikebumikan.

Sementara itu, menurut Noor Mushar, pihaknya akan menguatkuasakan tindakan undang-undang terhadap individu yang tidak memakai topi keledar keselamatan sewaktu menunggang dan membonceng motosikal.

" Kita akan meningkatkan operasi sekitar daerah ini termasuk di kawasan kampung dan mengambil tindakan undang-undang terhadap individu yang masih berdegil serta tidak teragak-agak menyaman mereka jika didapati tidak memenuhi kriteria keselamatan ketika jalan raya," katanya.

Noor Mushar berkata, aspek keselamatan lalu lintas didedahkan kepada ahli jawatankuasa kampung, penduduk dan orang awam dalam program Kepolisan Masyarakat yang diadakan awal bulan lalu, di kawasan berkenaan.

"Kita juga mendedahkan tindakan bakal diambil terhadap individu yang lepas tangan dalam aspek keselamatan dan mengharapkan maklumat itu dapat dimanafaatkan untuk kebaikan semua pengguna.

"Kemungkinan penduduk di kawasan kampung mengambil mudah mengenai keselamatan lalu lintas berikutan tindakan undang-undang yang tidak terlalu ketat. Bagaimanapun, kita tidak akan teragak-agak untuk menyaman individu terbabit kerana ia melibatkan keselamatan orang lain," katanya.

sinar harian/-

Pekarangan al-Aqsa taman awam: Israel

Posted: 05 Aug 2012 08:15 AM PDT

16 Ramadhan 1433H. [MOD] -

Baitulmaqdis: Majlis Perbandaran Israel memutuskan pekarangan Masjid al-Aqsa sebagai kawasan taman awam sekali gus membolehkan pendatang Yahudi berkampung di kawasan berkenaan pada bila-bila masa.

Pemimpin kedua Pergerakan Islam Bagi Wilayah Palestin Dijajah 1948, Sheikh Kamal Al-Khatib, mendedahkan keputusan itu diluluskan majlis berkenaan berkuat kuasa Ramadan tahun ini.

Yahudikan tanah suci

Khatib memberi amaran, langkah pihak berkuasa Israel itu adalah satu langkah mengYahudikan tanah suci umat Islam di sini.

Buat kali pertama, mereka membenarkan pendatang dan pelampau Yahudi masuk pekarangan al-Aqsa tanpa mengira perasaan orang Islam dalam masjid, katanya.

Beliau juga mendedahkan tindakan askar Yahudi pada Jumaat lalu menyerbu al-Aqsa dan menahan imam masjid yang sedang sujud memimpin solat subuh menyebabkan ibadat itu tidak dapat disempurnakan.

Kementerian Hal Ehwal Agama Palestin mengutuk keputusan Israel itu dan menyifatkannya pencabulan terang-terangan kesucian tanah suci umat Islam ketiga itu.
Gesa lindungi al-Aqsa

Sehubungan itu, kementerian itu menggesa pemimpin Islam seluruh dunia mengadakan sidang bagi membincangkan langkah untuk melindungi al-Aqsa.

Di London, Pertubuhan Arab bagi Hak Asasi Manusia (AOHR) menyifatkan langkah yang dibuat Israel itu menyalahi undang-undang antarabangsa.

Israel cabul Konvensyen Geneva

Dalam kenyataannya, AOHR menekankan, keputusan Majlis Perbandaran Israel itu bercanggah dengan Konvensyen Geneva.

Ia juga mengecam penasihat politik kerajaan Israel, Yehuda Vinstein yang mencadangkan kepada majlis dan pihak berkuasa antikuiti supaya mengkaji langkah menetapkan masjid itu sebagai sebahagian Israel.

AOHR menegaskan, al-Aqsa bukan hanya meliputi struktur masjid tetapi juga kawasan pekarangannya termasuk Masjid Kubah Batu.

Kawasan masjid al-Aqsa seluas 144,000 meter persegi, temboknya sepanjang 491 meter ke sebelah barat, 462 meter ke sebelah timur, 310 meter ke utara dan 281 meter ke selatan, kata AOHR.
Agensi

Chong Wei minta maaf, peminat tabik

Posted: 05 Aug 2012 08:09 AM PDT

16 Ramadhan 1433H. [MOD] -

SHAH ALAM - "Saya minta maaf". Itulah kata-kata daripada Datuk Lee Chong Wei selepas gagal memperoleh emas dalam acara badminton perseorangan lelaki pada Sukan Olimpik di London, malam ini.

Beliau berkata demikian selepas sekali lagi gagal di tangan Lin Dan yang memperoleh emas pada 2008 di Beijing.

Susulan mesej itu, yang ditulis menerusi akaun twitternya kira-kira jam 9.55 malam tadi (waktu Malaysia), Chong Wei ‏pilihan pertama Sukan Olimpik 2012, menghantar mesej susulan 15 minit kemudian dengan antara lain berkata:

"Terima kasih kepada semua. Saya minta maaf. Saya tidak dapat kutip emas (kali ini)."

Bagaimanapun penyokong dan peminatnya menolak mesej itu sambil ada yang menjawab Chong Wei, yang turut menitiskan air mata selepas perlawanan, tidak wajar meminta maaf.

Sebahagian mereka menegaskan, beliau telah mempamerkan permainan yang cemerlang dan wajar dianggap sebagai 'pemain memperoleh emas.'

Seorang pengikut Chong Wei bernama Lim Yee Wai berkata, "anda sentiasa menjadi hero saya, anda telah menyatukan sebuah negara, tidak kira kaum, agama, warna atau gender. Setiap orang di belakang anda."

Seorang lagi peminatnya, Lina Shabbir berkata, "‏@limbo88 @Lee_C_Wei Wai Lim, saya bersetuju dengan anda, 100 peratus! Setiap orang di belakang anda, Chong Wei, anda emas yang berharga bagi Malaysia. Tahniah, permainan yang baik!"

Penyanyi tersohor Siti Nurhaliza juga melahirkan reaksi beliau.

Katanya, "Terharu dan bangga dgn semangat Datuk! Datuk kebanggaan Kami Rakyat Malayaisa."

Peminat bernama Yann Herng menasihatkan Chong Wei tidak wajar memohon maaf.

"Datuk hentikan itu!!!!!! Henti daripada memohon maaf!!! Anda sudah pun menjadi satu emas dalam hati 28 juta orang (rakyat Malaysia)," katanya.

Afnan Syuwari pula berkata, "tidak kira apa, anda hero saya dan kami sangat bangga dengan anda."

sinar harian/-

Anwar Ibrahim

Anwar Ibrahim


‘Tiada Kebebasan Punca Malapetaka Di Negara Islam’

Posted: 06 Aug 2012 12:51 AM PDT

Malaysiakini

Dengan memetik karya terbaru ulama tersohor Yusuf al-Qaradhawi bertajuk ‘Kebangkitan Rakyat’ yang ditulis selepas kejatuhan regim Hosni Mubarak , Ketua Pembangkang, Datuk Seri Anwar Ibrahim berkata, punca malapetaka di negara Islam adalah disebabkan oleh tiada kebebasan diberikan kepada rakyatnya.

“Al-Qaradhawi kata mereka nak kepada Islam, maka kena hormat rakyat di bawah. Ini tidak, nak kepada Islam, tetapi perangai macam Firaun.

“Rakyat jangan jadi bodoh, (mesti) merdekakan rakyat. Tidak ada maknanya Islam itu, apabila rakyat tidak ada kebebasan.

“Ini tidak, ada kuasa apa-apa pun boleh buat… Ini yang menyebabkan malapetaka dalam negara Islam,” kata Anwar yang juga ketua umum PKR dan bekas presiden Angkatan Belia Islam Malaysia (ABIM).

Dalam buku itu juga, Anwar berkata Al-Qaradawi juga menganggap pihak tertentu yang menyatakan demonstrasi adalah haram disebabkan mereka “tidak membaca sirah Islam”.

Jelas Anwar yang juga ahli Parlimen Permatang Pauh, dalam buku itu, al-Qaradhawi berkata demonstrasi itu dibolehkan sekiranya tujuannya baik serta untuk kebajikan rakyat.

“Kalau tujuan itu jahat, maka jadilah jahat, tapi kalau baik, untuk kebajikan boleh,” katanya sambil menambah dua sahabat Nabi Muhammad SAW – Umar Al-Khattab dan Saidina Hamzah – pernah berbuat demikian sewaktu peringkat awal Islam dengan membuat demonstrasi berjalan ke Kaabah.

Sebelum itu, Anwar mengimamkan solat Isyak berjamaah di Surau Al-Rasidiyah, Taman Bukit Angkasa, Pantai Dalam serta bertarawih bersama dengan kira-kira 100 penduduk di situ.

Turut hadir dalam majlis tersebut ahli Parlimen Lembah Pantai yang juga anak sulungnya Nurul Izzah Anwar.

Sempena bulan Ramadan ini, Anwar mengajak umat Islam menghayati kandungan Al-Quran dan mengajar rakyat mencontohi keperibadian Nabi Muhammad SAW dan nabi terdahulu yang menunjukkan akhlak yang terbaik, gigih dan memikirkan rakyat bawahan.

“Contoh terbaik adalah para nabi dan rasul, bukan (seperti hari ini) sekat majlis kita, guna SB sekat kita… Ukurannya bukan kuasa dan kekuatan, tetapi (melihat) kepada budi pekerti.

“(Kita kena) takut kepada Allah, bukan takut hilang projek atau kerusi (DUN atau Parlimen),” katanya.

Nuffnang