Selasa, 15 Mei 2012

Hannah Yeoh

Hannah Yeoh


Unity Walk

Posted: 15 May 2012 09:28 AM PDT


Malaysians have moved away from that terrible episode in history of 13 May 1969 where our differences were magnified and race-based governance was established. This Unity Walk is for Malaysians in 2012 and in particular the community of Subang Jaya to begin ushering the dawn of a new Malaysia. We walk in support of true unity and freedom from race-based politics. Malaysians of all ages, see you there!

MY VOICE FOR NATION

MY VOICE FOR NATION


Come back, Guan Eng to Tunku Aziz | Free Malaysia Today

Posted: 15 May 2012 01:21 AM PDT

Dr Shafie Abu Bakar

Dr Shafie Abu Bakar


Hari Keluarga Di Taman Putera Kajang, Hadir Masyarakat Berbagai Lapisan

Posted: 15 May 2012 04:36 PM PDT

LEE GUAN AIK for KOTA DARUL AMAN 李源益州议员

LEE GUAN AIK for KOTA DARUL AMAN 李源益州议员


DAP dan Perlembagaan Persekutuan

Posted: 15 May 2012 06:49 AM PDT

Suara Sri Andalas

Suara Sri Andalas


Dr Xavier Bayar Tol Bagi Pihak 35 Kereta

Posted: 15 May 2012 03:00 AM PDT

SHAH ALAM, 15 MEI : Exco Selangor Dr Xavier Jayakumar hari ini menjelaskan bayaran tol bagi 35 buah kereta yang melalui tol Batu Tiga pada demonstrasi mansuh Tol Sungai Rasau dan Batu Tiga Sabtu lalu.

Beliau yang juga Adun Sri Andalas berkata, gantirugi sebanyak RM38.50 kepada pihak Projek Lebuhraya Usahasama Berhad (PLUS) dan  mengharapkan pihak PLUS tidak mengambil tindakan kepada kenderaan-kenderaan yang tidak membayar tol pada hari itu.

"Saya ingin menjaga hubungan baik dengan PLUS tetapi saya tetap mendesak agar tol ini segera dimansuhkan," katanya ketika ditemui di Pejabat Plaza Tol Batu Tiga hari ini.

Pada Sabtu lalu, hampir 300 rakyat berkumpul di Tol Batu Tiga dan Sungai Rasau di sini bagi menyertai demonstrasi mendesak Kerajaan Pusat menghapuskan kedua-dua tol terbabit.

Demonstrasi aman anjuran Angkatan Muda Keadilan (AMK) Selangor itu mencuri tumpuan pengguna lebuh raya hari itu apabila mereka membunyikan hon sebagai tanda sokongan dan mengambil pelekat kereta dengan slogan 'Hapuskan Tol Demi Rakyat'.

Namun, seorang individu tidak dikenali mengangkat palang di satu lorong plaza tol Batu Tiga menyebabkan beberapa kenderaan melepasinya tanpa membuat bayaran.

Sementara itu, Dr Xavier mengandaikan jika lima minit direkodkan untuk 35 buah kenderaan melalui satu laluan tol, maka sebanyak 420 buah kenderaan dalam masa sejam serta hampir 10,000 buah kenderaan sepanjang hari dan mencatatkan kutipan tol mencecah RM400,000 sehari.

"Tidak mungkin PLUS mengalami kerugian serta tidak mampu menanggung kos membaikpulih lebuhraya itu kerana Plaza Tol Batu Tiga dan Sungai Rasau sudah beroperasi melebihi 25 tahun," katanya yang juga Exco Kesihatan, Pekerja Ladang, Kemiskinan dan Kerajaan Prihatin Selangor.

Malah, semua pihak termasuk Umno-BN sendiri menyokong pemansuhan tol Sungai Rasau dan Batu Tiga ini kerana ia jelas membebankan penggunanya selain kesesakan teruk setiap hari.

Bagaimanapun, pihak PLUS hanya bertindak menambah laluan tol tetap ia tidak mengurangkan kesesakan selain hanya mengaut keuntungan setiap hari.


Sumber: Selangorku

Pemegang MyKad Merah Berhimpun 27 Mei

Posted: 14 May 2012 03:00 AM PDT

SHAH ALAM, 14 MEI : Berlarutan sejak sekian lama pemegang MyKad merah dari seluruh Selangor dan negara akan mengadakan satu perjumpaan di Dewan Hamzah, Klang pada 27 Mei depan.

Perjumpaan yang dianjurkan kerajaan negeri bertujuan menyelesaikan isu membelenggu masyarakat India yang tinggal di ladang-ladang yang menghadapi masalah bagi mendapatkan MyKad biru dari Jabatan Pendaftaran Negara (JPN).

Exco Kesihatan, Pekerja Ladang, Kemiskinan dan Kerajaan Prihatin Selangor, Dr Xavier Jayakumar berkata, Selangor sendiri sebagai negeri maju dianggarkan terdapat beribu orang di kalangan masyarakat India yang menghadapi masalah berkenaan serta orang Cina, Melayu dan Orang Asal.

Kerajaan negeri mengambil inisiatif menganjurkan perhimpunan ini kerana Kerajaan Pusat menjelaskan akan mengambil tindakan segera bagi meenyelesaikannya sekiranya segala maklumat diberikan.

"Menteri Dalam Negeri atau kerajaan BN kata kalau kita boleh serahkan nama pemegang MyKad merah ini, mereka akan ambil tindakan secepat mungkin. Sebab itu kita ambil cabaran ini.

"Orang-orang ini dianggap sebagai warganegara Malaysia kerana lahir dan bekerja di negara ini tetapi akhirnya lebih dari 55 tahun, tiada sebarang bantuan diberi Kerajaan Pusat kerana mereka pemegang MyKad merah. Mereka ini juga tidak boleh mendapatkan bantuan dari kerajaan negeri melalui agenda Merakyatkan Ekonomi Selangor (MES)," katanya dalam sidang media di sini hari ini.

Turut hadir, Adun Taman Medan, Haniza Talha dan Adun Kampung Tunku, Lau Weng San.

Bagi mencari jalan penyelesaian, Dr Xavier berkata, kerajaan negeri berusaha menghimpunkan golongan itu dalam majlis itu yang akan berlangsung dari jam 10 pagi hingga 2 petang.

Katanya, kerjasama dari pelbagai pihak termasuk Adun, pertubuhan bukan kerajaan(NGO), Jawatankuasa Kemajuan Kampung (JKKK), Ketua Komuniti dan selainnya diperlukan bagi menghimpunkan kesemua mereka termasuk membantu kalangan yang uzur dan tua serta kanak-kanak yang dikesan turut tidak memiliki sijil kelahiran.

Menurutnya, mereka diminta membawa dokumen seperti MyKad merah, dokumen perkahwinan dan yang berkaitan bagi memudahkan segala bukti dikumpulkan.

"Semua data-data ini kita akan hantar kepada Menteri Dalam Negeri untuk diambil tindakan selanjutnya. Dalam majlis ini, saya harap dan jangkakan lebih 1,500 orang akan hadir. Kita juga akan menjemput pihak Jabatan Pendaftaran Negara(JPN) untuk hadir," katanya yang mempersoalkan isu pendatang asing yang didakwa memiliki MyKad biru tetapi golongan berhak dinafikan haknya.


Sumber: Selangorku

300 Orang Desak Tol Batu Tiga-Sungai Rasau Dihapuskan

Posted: 13 May 2012 03:00 AM PDT

SHAH ALAM 13 MEI : Hampir 300 rakyat berkumpul di Tol Batu Tiga dan Sungai Rasau di sini bagi menyertai demonstrasi mendesak Kerajaan Pusat menghapuskan kedua-dua tol terbabit.

Demonstrasi aman anjuran Angkatan Muda Keadilan (AMK) Selangor itu mencuri tumpuan pengguna lebuh raya itu apabila mereka membunyikan hon sebagai tanda sokongan dan mengambil pelekat kereta dengan slogan 'Hapuskan Tol Demi Rakyat'.

Peserta demonstrasi juga membawa kain rentang bertulis 'Hapuskan Tol Baru Betul', 'Hapuskan Tol Demi Rakyat' selain laungan 'Hidup Rakyat', 'Hapuskan tol', 'Undi Pakatan Rakyat Tak Bayar Tol', dan 'Undi BN Bayar Tol'. 

"Kami dapat simpulkan kehadiran rakyat berbilang kaum pada hari ini sebagai gerakan rakyat secara bersepadu untuk bersama-sama mendesak Kerajaan Pusat berhenti dari terus membebankan rakyat.

"Sedangkan pulangan modal yang sepatutunya mereka perolehi sudahpun mereka dapatkan lama dulu," jelas Ketua AMK, Shamsul Iskandar Mohd Atkin.

Turut hadir Ketua Penerangan PKR Selangor, Shuhaimi Shafiei dan Ketua AMK Selangor, Azmizam Zaman Huri dan MP Shah Alam Khalid Samad di Tol Batu Tiga di sini.

Sementara di plaza tol Sg Rasau, pemimpin Pakatan Selangor dan kira-kira 100 individu turut mengadakan sebuah lagi demonstrasi bagi tujuan yang sama.

Kumpulan itu turut dipimpin Exco Selangor Ronnie Liu dan Dr. Yaakob Sapari, Kapar MP S. Manikavasagam dan ADUN Kota Alam Shah M. Manoharan.

Khalid berkata kedua-dua tol tersebut sepatutnya sudah lama dihapuskan.

 "Laluan ini memang sudah lama wujud dan mereka (syarikat konsesi) sekadar melebarkannya daripada dua ke enam lorong.

"Pengguna pula terus dikenakan bayaran sehingga ke hari ini selepas kira-kira dua puluh tahun kutipan tol dimulakan.

"Mengambil kira kenderaan yang semakin banyak, sehari sahaja PLUS (Projek Lebuhraya Usahasama Berhad) mampu mengutip ratusan ribu. Bayangkanlah untuk beberapa tahun ini, memang inilah paling mengarut sekali," jelasnya sewaktu ditemubual TVSelangor.

Salah seorang peserta demonstrasi mencuri tumpuan apabila beliau mengangkat palang di satu lorong plaza tol Batu Tiga menyebabkan beberapa kenderaan melepasinya tanpa perlu membuat bayaran.

Bagaimanapun, Dr Xavier yang berada di situ segera mengarahkan palang tersebut diturunkan dan beliau berjanji untuk membayar ganti rugi yang ditanggung pihak PLUS.

Sumber: Selangorku

Direct Free Kick

Direct Free Kick


SYABAS DIGESA SAMBUNG BEKALAN AIR DI TAMAN PANDAN UTAMA 2.

Posted: 15 May 2012 08:11 AM PDT

SHAH ALAM, 12 MEI 2012 : Syarikat Bekalan Air Selangor (SYABAS) digesa agar menyambung semula bekalan air dengan segera di Taman Pandan Utama 2 kerana tindakan itu menyusahkan penduduk, tegas  Exco Perumahan, Pengurusan Bangunan Dan Setinggan Negeri Selangor, Iskandar Samad.

"Syabas tidak sepatutnya memperalatkan mereka (penduduk) untuk memberi tekanan ke atas pemaju," kata Iskandar dalam kenyataan medianya.

Jelas  Iskandar, Syabas memotong bekalan air ke rumah-rumah kedai di Taman Pandan Utama 2 pada 8 Mei yang  lalu.

Ia disebabkan pemaju taman tersebut masih belum lagi membina tangki air utama untuk taman itu. Sebagai jaminan pemaju akan membina tangki air itu, Syabas menetapkan pemaju perlu menyediakan Bank Guarantee(jaminan bank) bernilai RM1.7 juta.

"Dengan itu, penduduk taman tersebut boleh mendapat bekalan air terus dari Syabas dan Pemaju pula perlu membina tangki air utama itu dalam masa setahun.

Tambah Iskandar, walaubagaimanapun pemaju gagal menyediakan Bank Guarantee itu dalam masa yang ditetapkan. Maka Syabas telah memotong bekalan air ke taman itu.

"Dalam hal ini, penduduk tidak bersalah. Menurut mereka (penduduk), bil-bil air telah mereka bayar. Syabas telah menghukum penduduk di atas kesalahan pemaju.

"Syabas sepatutnya mengambil tindakan ke atas pemaju seperti mengheret mereka (pemaju) ke mahkamah," kata Iskandar.

Menurut Iskandar, bekalan air tidak perlu dipotong kerana penduduk tetap akan membayar air yang mereka gunakan.

"Saya menggesa Syabas menyambung semula bekalan air dengan segera dan berhenti menyiksa orang tua, orang sakit dan kanak-kanak di taman itu. Syabas tidak sepatutnya memperalatkan mereka untuk memberi tekanan ke atas pemaju," ujarnya - Mohd. Ezli Mazhut, Media Selangorku.


KERASNYA HATI......

Posted: 14 May 2012 04:50 PM PDT

Di kesejukan pagi sedang bersiap hendak pergi ke kerja, berhenti sejenak memikirkan nasib penduduk Taman Pandan Utama. Air yang dipotong Syabas masih belum disambung. 

Walaupun berkali-kali Syabas dihubungi tetapi mereka tetap enggan. Walaupun telah dicadangkan bekalan dibuka beberapa jam setiap hari untuk memberi peluang kepada penduduk untuk menyimpan air tetapi mereka tetap enggan. Kerasnya hati manusia. 

Bagaimanakah kanak-kanak pagi ini? Mungkin terpaksa ke sekolah tanpa mandi. Bagaimanakah orang-orang tua. Mungkin terbongkok-bongkok mengangkat air. Bagaimanakah OKU? Mungkin terpaksa merangkak mencari air. 

Yang sedihnya ini bukan salah mereka. Syabas bermasalah dengan pemaju tetapi penduduk menjadi mangsa. Kenapa Syabas takut mengambil tindakan ke atas pemaju? Akhirnya rakyat menjadi mangsa. 

15 Mei 2012

Majlis penuhuhan JMB dan ramah mesra YB bersama Iskandar A. Samad di Flat Taman Nirwana 13 Mei 2012.

Posted: 14 May 2012 04:08 PM PDT

Comments for Wee Choo Keong

Comments for Wee Choo Keong


Comment on The Voyage Report on the scandalous “Nanny” Danny by MAS Guy

Posted: 15 May 2012 09:38 AM PDT

I thought that the Danny boy is supposed to invoke God’s name another name to prove his innocent.

AJ, the idiot, what the F..k are you going to with this Danny boy and, of course, your useless self? You know you are wasting your time and everybody else time by hanging on to the post of Group CEO when you doing nothing except to protect the Pariah and this Dany boy.

Comment on The Voyage Report on the scandalous “Nanny” Danny by KL Ang

Posted: 14 May 2012 11:41 PM PDT

Dear YB. Is the below story printed in the Star (13-5-2012) to reply to your story The Voyage Report on the scandalous "Nanny" Danny ??? You can read it here….. http://thestar.com.my/columnists/story.asp?col=prioritylane&file=/2012/5/13/columnists/prioritylane/20120513102153&sec=Priority%20Lane

Sunday May 13, 2012

The kids, the help and the classy traveller

PRIORITY LANE By SNOBAMA

When flying First Class, it would help if a few basic rules are met, especially when you're bringing the entire family.

I have always believed that class is in-born. It is something that one either has or one does not. You can't go out and buy it, just because you think you can afford it. It comes naturally. It's that certain quality that differentiates old money from new. Old money is always tasteful, understated yet consistently elegant and stylish.

The nouveau riche on the other hand, are, more often than not, crass, loud and at times vulgar. In fact, sometimes class has no association with money whatsoever. You can have no money and still have class, and you can have all the money in the world and be as tacky as a neon sign in a red-light district.

One of the things that make tacky people, well, tacky, is the way they constantly want the world to know they have money. If you have an ounce of class within you, you will know you don't have to advertise your wealth for people to recognize your worth. On the contrary, you always conduct yourself with dignity and consideration, putting propriety of conduct above your own vanity. The tell-tale signs of your wealth, if at all, should be peripheral. People may notice, but not because you shove it in their faces.

I'm not sure if it's the sign of the times but there are more people now who try very, very hard to make people know they are wealthy or important. As a frequent traveller, I find that nothing encapsulates this more than the people who proudly travel with the kids and the hired help. And they want the world to know that their ability to afford this must mean they are really rolling in dough.

I have no objection to people travelling with their kids and domestic staff. If it does nothing to your bank balance and it makes your life easier, then why not? By all means, go forth with your brood and drag the maids with you. But I feel that there is some etiquette in doing that. Not only so that you don't inconvenience those unfortunate enough to be travelling with you, but also so that you wont be judged tacky or of not having any class.

This is particularly important when you are flying on a commercial airline. I am sorry, but I cannot stand those families with screaming kids all sitting in First Class along with the maids. I think that's only acceptable if you take up the entire First Class section.

Otherwise you rob other passengers of the enjoyment of the First Class experience for which they have paid huge sums of money. Here's the newsflash: People are too polite to tell you, but the fact is, nobody likes the ceaseless chatter of your annoying little child except you; their running up and down the aisles with the maids chasing after them is not adorable; and no one wants to hear your spoiled little brat screaming when he or she doesn't get everything he or she wants.

If you must travel with your whole household in tow, then you should always bear in mind the comfort of other passengers. That's the kind of consideration that shows you have class. For one thing, it is simply inappropriate for maids and nannies to fly in the same class as you, unless, as mentioned earlier, there is only you up there and no one else. Otherwise it may make other passengers uncomfortable.

Secondly, if you must have your domestic staff along with you, they should be suitably attired, ideally in uniforms or outfits which define clearly that they are workers travelling with their employers.

They (and perhaps your unruly children) should be seated in a different section of the aircraft and only occasionally be called to attend to you if necessary. If you have a problem child who cannot be separated from you, then short of flying private or not travelling at all, you should seat yourself in the lesser class with your problem child and the maids so that the end result is that you don't make others suffer for your personal comfort. Self sacrifice is always laudable and appreciated, whereas inconveniencing others so that you can have it easy is quite plainly, tacky.

I know of a very refined couple who insist that their children and the maids, nannies and their what-have-yous travel ahead and wait for them at their destination. This allows them to travel later, lighter and in far greater style and elegance than they would have, were they to be with the entire clan. But I guess this may not be an option for many, nor indeed something many would be inclined to do.

Whatever it is, the point I am trying to make is simple. Don't be the anecdote that other travellers tell when describing what a horrible flight they have had. Sympathize with the people who have to suffer the antics of you and your clan, rather than expect them to be sympathetic of the fact that you have to travel with your unruly kids and the maids that can't control them. It's irrelevant that you can afford to take your kids, the maids, and the maid's uncles to fly First Class with you. What matters is that you realize that doing so is simply inappropriate. That is the distinction between having class or not.

■ Snobama thinks the best option is just to buy one’s own airplane.

Comment on The Voyage Report on the scandalous “Nanny” Danny by Anti Cronyism in MAS

Posted: 14 May 2012 11:03 PM PDT

AJ why are you and the Board still condoning the abused of power by the maid upgrader Nanny Danny?

Tak malukah Nanny Danny? Isteri dan keluarga si Nanny Danny tak malukah dengan tingkah laku si Nanny Danny?

Ptui! kepada AJ dan nanny Danny.

Comment on NO to Share “SUAP”, NO to Rashdan, Shane Nollan, PlaneConsult, Rozman Omar, Azhari Dahlan, Nor Zalida & others by MAS observer

Posted: 14 May 2012 08:18 PM PDT

The new management under AJ is not going anywhere. He is good at helping the Pariah and condoning the Nanny Danny. Both AJ and nanny Danny must go before MAS can talk about recovery plan. there is no longer respect for this budak suruhan AJ. nanny Danny is definitely is no longer acceptable to MAS staff. The only only way for Nanny Danny is to get out and be with his maid.

Comment on The Voyage Report on the scandalous “Nanny” Danny by Lantau a/l Lagin

Posted: 14 May 2012 07:20 PM PDT

bodoh sombong, danny the nanny ni, muka tak tau malu, kesian ibu bapa dia, kesian family dia.
punya anak macam dia. Danny orang kampong dah tau,
chou lah…dari MAS.

Comment on The Voyage Report on the scandalous “Nanny” Danny by megat

Posted: 14 May 2012 05:31 PM PDT

Captain of MAS must have their wings clipped as well. Enjoying all the perks and also seems shielded from punishment. Time for management to review these overpaid pilots who always get the best terms & conditions in their CA time over time. Some even accorded Datukship for doing nothing. Yes time to keep these little Napoleon’s in check as they think they are indespensable and has become kepala besar and arrogant .

YB Ahmad Razif Blog's

YB Ahmad Razif Blog's


Selamat Menyambut Hari Guru

Posted: 14 May 2012 10:26 PM PDT


Khalid Samad

Khalid Samad


Khalid Samad Mengaku Tidak Bersalah

Posted: 14 May 2012 06:21 PM PDT

Oleh: Haji Subky Abdul Latif (The Malaysian Insider)

14 MEI — Anggota Parlimen PAS Shah Alam, Khalid Samad mengaku tidak bersalah di mahkamah syariah atas dakwaan mengajar agama tanpa tauliah di sebuah surau di kawasan pilihanrayanya di negeri Selangor.

Memang ada peraturan di Selangor, seorang yang hendak mengajar agama diwajibkan mengambil tauliah. Tanpa tauliah yang dituduh boleh dihukum — denda atau penjara.

Khalid memang bukan pemegang tauliah. Dia pernah diberi tauliah sementera tetapi telah ditarik balik.

Apa sebenarnya tujuan peraturan itu?

Adakah hendak menyenaraikan ahli ilmu Islam yang layak memberi kuliah agama? Atau mahu memastikan orang layak saja boleh bercakap tentang agama Islam? Atau hendak memastikan apa yang diajar tidak lari dari ajaran Islam?

Matlamat umumnya ialah bagi mencegah penyebaran agama salah dan bagi mengawal apa yang diajar tidak bersalahan dengan agama.

Zaman dulu lulusan pondok tidak memegang sijil. Tempoh mengaji di pondokpun tidak ditentukan. Setahun, dua tahun atau sepuluh tahun. Belajar setakat terdaya. Sukatan pelajaranpun tidak seragam malah tidak ada.

Hak mana ilmu seorang yang belajar lima tahun di pondok tidak diketahui. Adakah cukup ilmunya untuk mengajar. Maka dibimbangi tahap ilmunya.

Bagi menentu lebai dan haji itu layak mengajar, maka diadakan tauliah.

Kedua, sejarah tauliah diperkenalkan oleh Kamal Ataturk yang memusnahkan khilafah Islamiyah di Turki. Diktator itu adalah anti Islam dan anti Turki. Dia cuba musnahkan kebudayaan dan adat orang Turki bagi digantikan dengan budaya Eropah yang latar belakangnya adalah ajaran Yahudi dan Turki.

Tauliah dikeluarkan kepada Hoja — tok guru — yang mengajar Islam yang dikehendak oleh Ataturk saja. Islam yang dikehendakinya ialah Islam sekular. Sekular umumnya tidak mencampurkan urusan agama dalam pemerintahan. Ajarlah agama tetapi pisahkan dengan pemerintahan dan politik. Tetapi sekular di Turki ialah anti Islam.

Pada ketika kita tidak tahu keupayaan pak lebai mengajar agama, maka pemberian tauliah adalah munasabah. Tetapi sesudah diketahui seseorang itu lulusan institut pengajian tinggi Islam termasuk Mesir, Makah, Madinah dan lain-lain maka tauliah itu tidak lagi dikira mustahak.

Bagaimanapun peraturan tauliah itu wajar diteruskan, tetapi penggunaannya perlu disesuaikan dengan keadaan. Ia perlu bagi mengelakkan penyebaran agama salah tetapi jangan jadi ia penghalang bagi menyebarkan Islam.

Tok Guru Nik Aziz dan Tok Guru Haji Abdul Hadi Awang tidak diragukan sebagai ulama besar. Tetapi mereka tidak ada tauliah di Selangor. Maka mereka boleh didakwa kalau memberi kuliah di Selangor.

Atas pelaksanaan peraturan yang kekat inilah bekas Mufti Perlis, Dr Mohamad Asri didakwa. Hingga ini kesnya belum selesai. Dari segi ilmu tidak orang dalam jabatan Islam Selangor selain dari Mufti Selangor boleh menandingi Dr Asri. Tetapi dia didakwa.

Khalid Samad tidak sealim tok-tok guru di Selangor, tetapi dia adalah seorang yang mempelajari Islam. Dia boleh bercakap dan berhujah tentang agama.

Dia adalah salah seorang pemimpin PAS, punya pengalaman lebih dari 20 tahun bergaul dengan pimpinan ulama dalam PAS dan terlibat dalam membuat keputusan besar bersama pemimpin PAS yang lain. Walau pun dia bukan ulama tetapi tidaklah boleh dikira orang jahil.

Orang seperti Khalid yang sudah termasuk dalam golongan jurubicara ummah peringkat sederhana, tidak bijak mengadilinya sekadar tidak bertauliah.

Apa yang wajar diperhatikan bukan tauliahnya tetapi apa yanag dicakapkannya. Adakah dia menyampaikan kuliah yang boleh menyesatkan orang Islam atau memberi pandangan salah tentang Islam kepada orang bukan Islam?

Munkar dan Nakir akan tanya penguatkuasa agama negeri Selangor kalau tindakan mendakwa Khalid dikira menyekat penyebaran Islam yang betul. Khalid dengan kedudukannya dalam masyarakat sekarang wajar didakwa kiranya kuliah yang disampaikannya bercanggah dengan Islam dan bercanggah dengan fahaman Mazhab Syafie.

Jangan hukum Khalid kerana dia tidak ada tauliah tetapi yang disampaikannya adalah termasuk dalam ajaran sesat. Bagaimana kalau selepas PRU 13 nanti Khalid menjadi Exco Selangor yang menjaga agama Islam?

Artikel berkaitan: Pendakwaan JAIS
-Pejabat YB Khalid Samad-

.

.


25 penduduk pulau Tanjung Batu sertai PAS

Posted: 15 May 2012 07:29 AM PDT(Selamat menyerahkan borang ahli PAS kepada Tuan Ibrahim)
KINABATANGAN: 25 penduduk pulau Tanjung Batu, 20 minit perjalanan dengan bot dari perlabuhan Sandakan, memohon untuk menyertai PAS dengan diketuai sendiri oleh ketua kampung mereka, Selamat bin Abdillah.

Borang permohonan untuk menyertai PAS itu diserahkan oleh Selamat kepada Ketua Penerangan PAS, Datuk Tuan Ibrahim Tuan Man. Turut serta adalah Timbalan Pesuruhjaya PAS Sabah, Haji Hamzah Abdullah.

Di samping itu, turut serta adalah rombongan anggota Lajnah Penerangan dan Dakwah PAS Pusat yang sedang dalam rangka kunjungan ke Sandakan.

Selamat mula menjadi Ketua Kampung pada tahun 1989 lagi. Namun sejak Mac lalu, seorang ketua kampung baru dilantik di pulau itu tanpa melalui peraturan yang biasa dimana Salamat tidak dimaklumkan mengenainya.

"Tahu-tahu sejak Mac, elaun saya tidak diberikan," kata Selamat kepada rombongan lajnah Penerangan PAS ini.

Sebulan lalu, Hamzah bersama beberapa rakannya dalam PAS Sabah turun ke pulau Tanjung Datu yang mempunyai 200 keluarga ini.

Ketika itu, jambatan yang menghubung antara rumah ke rumah sudah hampir reput dan berlubang di sana-sini.

"Baru dua minggu lepas (dua minggu selepas kunjungan Hamzah),mereka membina jambatan baru ini," kata Selamat.

"Baru saja saya datang berkunjung ke sini, tuan-puan sudah dapat jambatan baru. Bayangkan kalau tuan-puan undi PAS dalam pilihan raya umum nanti, saya yakin apa yang tuan-puan hendak akan diberikan semuanya,"kata Hamzah ketika memberikan ucapan ringkas di majlis hari ini.

Tuan Ibrahim, ketika berucap pula mengajak penduduk di situ membuat perkara yang sama.

"Macam kedai di kampunglah tuan-puan. Kalau ada satu kedai, semua harga ditentukan oleh kedai itu. Tetapi kalau ada dua kedai yang berniaga, kedua-duanya akan saling menurunkan harga dan kita pengguna yang akan untung.

"Begitu juga dalam politik ini. Selama ini Umno sahaja yang ada. Sekarang PAS datang menawarkan khidmat untuk tuan-puan semua, jadi kita bertandinglah secara yang adil. Saya yakin tuan-puanlah yang bakal untung nanti," kata beliau.


(Rombongan Lajnah Penerangan PAS disambut dengan jambatan baru di pulau Tanjung Batu)
Beliau juga yakin, jika Pakatan dipilih penduduk di sini dalam pilihan raya umum akan datang, kemudahan untuk rakyat akan jauh lebih besar lagi.

"Sekurang-kurangnya Umno akan berusaha memberikan khidmat yang jauh lebih baik untuk tuan-puan," katanya.

Beliau juga yakin, selepas rombongan beliau balik, Umno akan datang segera ke pulau ini dan memberikan segala kemudahan untuk penduduk tempatan.

"Jadi tuan-puan ambillah apa yang mereka bagi kerana itu hak kita sebenarnya sebagai rakyat...bak kata Menteri Besar Kelantan, bagi duit ambil, bagi kain pakai bagi gula buat air tetapi bila mengundi pilih bulan," kata Hamzah menambahkata Tuan Ibrahim.

Semalam, kira-kira 50 penduduk pulau Shanghai dalam kawasan Parlimen Batu Sapi menyertai PAS. Borang permohonan juga diserahkan kepada Tuan Ibrahim.

Source: http://bm.harakahdaily.net/index.php/berita-utama/10323--25-penduduk-pulau-tanjung-batu-sertai-pas

Nik Aziz gesa Harussani tidak campurtangan urusan politik

Posted: 15 May 2012 02:47 AM PDT

KUALA LUMPUR, 14 Mei — Mursyidul Am PAS, Datuk Nik Aziz Nuk Mat menggesa Mufti Perak, Tan Sri Harussani Zakaria agar tidak mencampuri urusan politik jika mengambil pendekatan serong terhadap pendirian dan matlamat perjuangan parti Islam yang diterajuinya.
Menteri Besar Kelantan itu juga menegaskan Harussani perlu berfikir secara rasional dan waras dan melihat kepada kebenaran.
Dalam laman sosial Facebook miliknya, Nik Aziz (gambar) berkata, "mufti sebaiknya tak payah masuk campur soal parti politik lah kalau begitu serong terhadap PAS. Bila nak nilai dasar dan perjuangan parti Islam seperti PAS, kena baca sejarahnya.
Kerana asal tertubuhnya PAS adalah terlibat sama 'orang Umno' yang melihat Umno tak mampu berjuang Islam."
Harussani sebelum ini berkata perjuangan PAS kini sudah menyeleweng daripada matlamat asal serta menyalahgunakan agama Islam demi kuasa dan kerusi politik.
Dipetik Berita Harian Online, beliau bersedia mencadangkan kepada Majlis Fatwa Kebangsaan supaya mempertimbangkan saranan diadakan muzakarah bagi membincangkan kewajaran parti itu menggunakan perkataan Islam dalam nama parti.
"Perjuangan parti itu semakin jauh menyeleweng daripada matlamat asal untuk menegakkan Islam yang direncanakan sejak lebih enam dekad lalu," katanya yang juga ahli Majlis Fatwa Kebangsaan.
Menurut Nik Aziz lagi, Harussani tidak memahami matlamat penubuhan dan perjuanagan PAS.
"Nampak sangat mufti tu tak baca sejarah," katanya lagi.
Status dari Facebook milik Nik Aziz itu telah mendapat respon dan komen balasan dari 236 individu dengan 2,918 individu "suka" terhadap status tersebut.
Tambah pemimpin veteran PAS ini lagi, mufti Perlis itu juga perlu memahami kitab karya Ketua Majlis Ulama Sedunia, Dr Yusof Al-Qaradawi yang menyokong demonstrasi di Dataran Tahrir, Mesir walaupun mufti negara tersebut menentang penganjuran demonstrasi tersebut.
"Kemudian baca jugalah kitab Dr Yusof Al-Qaradawi, Ketua Majlis Ulamak Sedunia yang sering memberi pandangan menguntungkan perjuangan Islam.
"Sebagaimana perhimpunan rakyat Mesir di Medan Tahrir, Dr. Yusof Qaradawi menyokongnya bagi memerangi kemungkaran kerajaan walaupun ia ditentang oleh mufti Mesir sendiri," tegasnya.
Justeru, beliau menuntut agar Harussani "berfikirlah dengan kebenaran bukan kewarasan tanpa kebenaran."
Harussani dilihat mengeluarkan kenyataan tersebut ketika mengulas saranan Presiden Pertubuhan Pribumi Perkasa (Perkasa), Datuk Ibrahim Ali yang mencadangkan Majlis Fatwa Kebangsaan mengadakan muzakarah untuk membincangkan kewajaran PAS menggunakan perkataan Islam pada nama parti itu.
Beliau turut menggesa ahli dan penyokong fanatik dan taksub PAS agar segera kembali kepada ajaran Islam sebenar dan berfikiran waras.
"Gunakan akal yang dianugerahkan Allah untuk berfikir... sama-sama memahami isi kandungan al-Quran, jangan hanya tahu mengutuk. Banyak sangat PAS menyalahgunakan Islam untuk kepentingan politik demi mendapatkan kuasa, pengaruh, kedudukan dan kerusi," katanya.
Beliau juga melahirkan kebimbangan dengan perpecahan umat Islam kerana sifat dengki, tamak, mengejar pangkat dan kedudukan di kalangan pemimpin parti politik yang kononnya memperjuangkan Islam.
Mengulas keputusan Majlis Fatwa Kebangsaan mengharamkan umat Islam menyertai perhimpunan Bersih 3.0, Harussani berkata, ia tidak dibuat sebelah mata seperti yang didakwa pemimpin pembangkang, termasuk Nik Aziz.
Sebaliknya, keputusan itu dicapai selepas perhimpunan Bersih 3.0 tidak lagi bersih kerana menceroboh kawasan larangan, selain mendatangkan kekacauan dan kecederaan kepada pihak berkuasa dan orang awam.

Source: http://www.themalaysianinsider.com/bahasa/article/nik-aziz-gesa-harussani-tidak-campurtangan-urusan-politik/

Warkah Buat Ibu OLEH Ketua Pemuda Pas Malaysia

Posted: 15 May 2012 02:35 AM PDT

1. Penghuni dunia yang bergelar manusia ini dilahirkan oleh insan bergelar ibu kecuali Adam dan Hawa. Siapapun manusia itu dengan segala derajat dan pangkat yang dimiliki adalah lahir dari rahim seorang ibu yang telah berkorban separuh mati untuk mengandung dan melahirkannya. Tidak ralat jika syurga ter"letak" di bawah telapak kaki ibu.

2. Apa yang telah ditanggung oleh ibu berkait perasaan dan segala elemen kudratnya untuk mengandung, melahir dan membesarkan seorang insan bukan suatu yang perlu dikenang dan dihargai tetapi ia adalah ibu yang wajib ditaati, disayangi dan dijagai dengan segala ketundukan dan kepatuhan  kita kepada apa yang telah diperintah Allah swt. terhadap tanggungjawab kita kepada insan bergelar ibu.

3. Tanpa ibu, dunia ini kosong dan hilang segala fungsi serta strukturnya. Justeru itu, tidak keterlaluan jua ungkap kata bahawa tangan yang menghayun buaian mampu menggegarkan dunia.

4. Cerdik pandai, gagah perkasa, cantik menawan, bijak bistari, kaya raya, segak bergaya dan pangkat derajat semuanya bermula dari rahim ibu sebelum dilepas besar dan panjang di muka alam buana ini. Begitulah pula ibu yang menjadi madrasah pertama membekal ilmu hayat kepada kita semua yang bergelar manusia. Sebagaimana ibu jualah yang pertama menitis susu membekal kompenan sumber tenaga hayat.

5. Ibu ! sungguh istemewa kata nama itu. Tiada yang layak menyandang status kata bernama ibu melainkan ia lah yang mengandung dan melahirkan kita. Keupayaan tinggi yang dimiliki oleh ibu untuk bertahan 9 bulan kandungan dan kemudiannya bersabung nyawa untuk melahirkan kita adalah bergantung kepada nilai kasih dan sayang yang tiada tolok bandingnya.

6. Kasih dan sayang inilah pula menjadi nilai terpenting untuk manusia meneruskan hidup di dunia yang penuh cabaran dan pancaroba ini. Tanpa kasih dan sayang manusia terperangkap dalam persengketaan sengit tanpa noktah. Keamanan ternoda dengan pertempuran dan peperangan yang kejam. Kedamaian terancam dengan jenayah dan khianat yang tidak berhati perut. Hubungan silaturrahim terputus angkara fitnah dan hasad. Iklim sosial  rosak dan binasa ekoran lupa daratan dan angkuh. Pentas politik menjadi cemar dan kotor kerana benci dan marah. Segalanya berpunca dari hilangnya kasih dan sayang.

7. Sempena Hari Ibu, saya mengutus warkah mewakili seluruh  anak - anak ibu yang menjadi warga Dewan Pemuda PAS Malaysia agar institusi ibu hari ini menyemarakkan nilai kasih dan sayang ke setiap sendi dan nadi manusia untuk membina semula sebahagian struktur dunia kini yang mengalami kerosakan teruk akibat hakisnya sifat serta nilai kasih dan sayang.

8. Tiada ibu yang mahu anaknya jahat. Tiada ibu yang mahu anaknya bodoh. Tiada ibu yang mahu anaknya hina. Tiada ibu yang mahu anaknya bangsat. Tiada ibu yang mahu anaknya diperalat sebagaimana tiada ibu di dunia ini yang mahu anaknya digelar haram jadah. Maka ibulah harapan kami kini untuk menyusun semula dan membina kembali tamadun atau peradaban manusia sebelum ia rosak teruk dan musnah binasa.

9. Ibu lah yang mempunyai keupayaan untuk memastikan generasi ini terdidik dengan kasih dan sayang. Menyelamatkan mereka dari terus  hanyut dalam arus budaya songsang tanpa tunjuk ajar ibu untuk mematuhi suruhan agama dan pedoman tuhan yang Maha Mencipta. Membimbing mereka untuk mencorak masa depan yang baik, bahagia dan berjaya.

10. Terima kasih ibu! justeru air tangan ibulah menjadikan kami kenal erti rindu, kasih dan sayang lalu memungkinkan kami berjuang untuk mengembalikan semula izzah ummah yang bersendikan kasih sayang setelah sebahagiannya rosak teruk angkara perlanggaran syariat yang ketara dan pemujaan nafsu yang melampau. Tidak lupa juga buat semua ibu kepada anak-anak kami yang tekun mendidik dan membesarkan mereka sebagai generasi pewaris perjuangan yang kami dokong, meskipun mereka sering ditinggalkan kerana urusan kami di medan juang mahu pun dilapangan mencari rezeki.

Semoga semua insan bergelar ibu dirahmati dan diberkati  Allah Jalla wa A'la Tuhan yang Maha Mencipta lagi Lagi Maha Memelihara.

Nasrudin bin Hassan at Tantawi
Ketua Dewan Pemuda PAS Malaysia.


Salam Perjuangan dari ~ Aku Pejuang IsLam ~ [ API ]

Source: http://bm.harakahdaily.net/index.php/columnist/ketua-pemuda-pas/10316-warkah-buat-ibu

Sila keluar Felda jika kutuk kerajaan UMNO?

Posted: 14 May 2012 05:20 PM PDT

Azalina (tengah) ketika menyampaikan replika cek kepada wakil peneroka
Azalina (tengah) ketika menyampaikan replika cek kepada wakil peneroka
sempena Majlis Penyerahan Duit Durian Runtuh di Dewan Felda Sening, semalam.
KOTA TINGGI – Mereka yang mengutuk kerajaan dicabar untuk keluar daripada tanah rancangan Felda kerana mereka tidak diperlukan di dalam kawasan tersebut.
Ahli Parlimen Pengerang, Datuk Azalina Othman Said berkata, ramai lagi masyarakat di luar yang mahu menjadi warga Felda menggantikan tempat mereka yang tidak bertanggungjawab ini.
"Saya nak cabar mereka yang mengutuk kerajaan Umno agar jangan ambil duit durian runtuh ini. Bawa anak dan isteri keluar daripada tanah rancangan Felda kerana kita tidak perlukan mereka. Ramai lagi yang mahu masuk Felda," katanya ketika berucap pada Majlis Penyerahan Duit Durian Runtuh di hadapan kira kira 800 masyarakat Felda di Dewan Felda Sening, semalam.
Azalina turut menafikan durian runtuh dan juga durian gugur yang diumumkan Perdana Menteri buat masyarakat Felda itu adalah untuk memancing undi.
"Duit yang diberikan kerajaan ini bukan untuk pancing undi. Bukan duit rasuah seperti yang didakwa pihak tertentu, sebaliknya ia adalah duit jaminan daripada kerajaan bahawa peneroka Felda akan dapat keuntungan dengan penyenaraian Felda Global Ventures Holdings (FGVH) ke bursa Malaysia.
"FGVH disenaraikan agar peneroka Felda dapat pembelaan di bawah satu payung untuk mengaut kekayaan. Di mana dengan penyenaraian FGVH ini bakal memberikan keuntungan yang besar buat masyarakat Felda sendiri," katanya.
Tambahnya, di bawah kepimpinan Perdana Menteri sekarang, penduduk Felda sepatutnya berasa beruntung kerana sentiasa diberikan keutamaan.
Pada majlis tersebut, Azalina turut menyempurnakan penyerahan replika cek durian runtuh kepada wakil peneroka daripada sepuluh Felda di bawah kawasan Parlimen Pengerang.
Sementara itu, salah seorang peneroka Felda Sening, Kasmon manan, 65, menganggap durian runtuh tersebut amat berbaloi dengan kesusahan yang dilalui satu masa dahulu.
"Jika pada tahun 1980 kami pernah menerima gaji sebanyak RM5 sahaja, kini Alhamdulillah semua peneroka Felda sudah mewah dan dapat hidup senang. Segala pengorbanan kami benar-benar berbaloi," katanya yang berhasrat untuk melabur wang yang diterima di Amanah Saham Bumiputera (ASB).
Bagi Manijah Surip, 61, peneroka dari Felda Papan Timur pula berkata, penduduk Felda sekarang amat beruntung kerana hidup senang dan tidak perlu berjimat seperti dahulu.
"Dahulu kita bukan sahaja terpaksa berjimat makan, malah semua perkara perlu berjimat untuk meneruskan kehidupan. Kini masyarakat Felda sudah dapat mengecapi kehidupan yang mewah," kata ibu kepada lima anak itu.

Source: http://www.sinarharian.com.my/nasional/sila-keluar-felda-jika-kutuk-kerajaan-1.47961?localLinksEnabled=false

Pendidikan percuma

Posted: 14 May 2012 08:43 AM PDT


Ibnu Khaldun ialah pemikir Islam bertaraf dunia sepanjang zaman. Beliau banyak membentangkan teori kemasyarakatan mendahului zamannya beberapa abad. Buku karangannya berjudul Muqaddimah yang bermaksud pendahuluan, diterjemahkan ke dalam bahasa-bahasa dunia di timur dan barat, walaupun ia adalah pendahuluan kepada buku sejarah karangannya. Akhirnya kitab Muqaddimah sahaja yang dikaji  kerana analisa ilmu kemasyarakatan yang menarik sehingga Ibn Khaldun diberi gelaran bapa ilmu kemasyarakatan.

Ibn Khaldun mengulas berkenaan pelajaran dan pendidikan dalam bab yang khusus, melibatkan ilmu secara menyeluruh mengikut perspektif Islam yang berbeza dengan teori Barat yang berteras dan berkonsepkan sekularisme yang memisahkan agama dengan dunia.
Paling menarik Ibn Khaldun meletakkan ilmu dan pendidikan ke dalam aspek sina'ah (industri). Bermakna aktiviti ilmu bukan sahaja keperluan ruh dan akal yang menjadi sebahagian daripada kejadian manusia, bahkan kegiatannya yang betul dan saksama menghasilkan kemajuan dalam aspek yang lain termasuk aspek ekonomi yang menambahkan hasil negara.

Lapangan ilmu dan pendidikan adalah peranan pembangunan manusia dalam segala aspek kejadian mereka secara fitrah, dan perkembangan percambahan ilmu keperluan mereka yang dicipta selepasnya secara pengalaman dan kajian mengikut keperluan semasa, realiti dan situasi yang sentiasa berubah di sepanjang zaman.

Peranan ilmu dan pendidikan mengikut Islam adalah selaras dengan naluri manusia dan peranan mereka. Manusia adalah makhluk berunsurkan jasad, ruh dan akal, individu, keluarga dan wajib bermasyarakat madani, mampu mengendalikan urusan makhluk sekelilingnya. Maka manusia adalah makhluk yang layak mentadbir urusan bumi sekiranya berilmu dan pendidikan yang merangkumi aspek naluri mereka.

Ilmu dan pendidikan adalah agenda pembangunan manusia bagi memakmurkan dunia. Islam meletakkan ilmu dan pendidikan yang memenuhi kehidupan manusia tersebut dalam perkara wajib mengikut kedudukan ilmu itu. Semua bidangnya  tidak terkeluar daripada fardu ain dan fardu kifayah.

Ilmu dan pendidikan bagi membina peribadi manusia supaya beriman dan budiman  dimasukkan dalam fardu ain yang wajib bagi setiap individu, begitu juga alat dan kemudahan untuk menghasilkannya seperti mambaca, menulis dan alatnya serta pelajarannya secara sistematik mengikut zaman. Perkara ini termasuk dalam doruriyat kepada ruh dan akal, sama seperti keperluan makanan, pakaian dan tempat tinggal kepada jasad. Maka menjadi kewajipan kepada ibu bapa atau ketua keluarga atau penjaga dan kerajaan yang memerintah negara  membantu kalangan yang tidak berkemampuan.
Ilmu dan pendidikan yang memberi kemudahan kepada masyarakat dalam segala aspeknya dimasukkan dalam fardu kifayah (wajib secara umum), menjadi fardu ain pula kepada mereka yang layak menunaikannya seperti para pemimpin kerajaan.

Dalam masa yang sama setiap anggota masyarakat digalakkan menunaikan kewajipan ini sehingga dimasukkan dalam amal kebajikan yang besar pahalanya dan fadilatnya berpanjangan walaupun pengamal dan penyumbangnya telah meninggal dunia. Sabda Rasulullah S.A.W:
إذا مات الإنسان انقطع عمله إلا من ثلاثٍ: صدقةٍ جاريةٍ، أو علمٍ ينتفع به، أو ولدٍ صالحٍ يدعو له
Maksudnya: Apabila matinya seseorang manusia, terputuslah amalannya melainkan tiga perkara iaitu sumbangan sedekah (harta ) yang berterusan kebaikannya,  ilmu yang memberi manfaat dan anak yang baik sentiasa berdoa untuknya. (Riwayat Muslim)
Menunjukkan bahawa kewajipan pendidikan dan pelajaran dalam negara berkebajikan mengikut Islam menjadi tanggungjawab bersama yang tidak membebankan kerajaan sahaja, kerajaan dan masyarakat tidak boleh melarikan diri daripadanya.

Manusia yang dibangunkan insannya dengan sempurna menambahkan produktiviti negara, bukannya menjadi bebanan negara dengan gejala sosial seperti akhlak dan pengangguran. Apa yang berlaku hari ini adalah kesilapan dasar, konsep dan sistem yang memerlukan satu huraian yang lain. Dalam ruangan ini perlu dijelaskan dengan tegas bahawa agenda pendidikan dan pelajaran percuma yang betul meningkatkan hasil negara bukannya menjadikannya bankrap.

Ilmu dan pendidikan peribadi yang betul, melahirkan manusia beriman, budiman dan berilmu sehingga beramal dengan ikhlas, tidak menyeleweng, rasuah dan menyalahgunakan kerja, jawatan, serta tidak merosakkan hasil negara. Ilmu dan pendidikan pengurusan, kemahiran dan sebagainya untuk masyarakat  mendatangkan hasil  yang maju dan meningkat. Islam meletakkan ilmu dan pendidikan bagi keperluan peribadi dan masyarakat tidak boleh dipisahkan di antara satu sama lain. Ilmu dan pendidikan fardu ain  bagi membentuk diri manusia adalah asas yang wajib bagi setiap individu lelaki dan wanita. Kemudian ditingkatkan secara fardu kifayah (wajib secara umum) mengikut kemampuan di bidang masing-masing, sehingga tidak ada yang tercicir dalam masyarakat, termasuk yang gila dan cacat menjadi kewajipan keluarga dahulu, kemudiannya masyarakat dan kerajaan.
Kalangan para ulama yang mendalami perkembangan semasa, menjadikan sebahagian peruntukan zakat  sumbangan kepada penuntut ilmu, kerana ia juga adalah medan perjuangan untuk meninggikan Islam dan umat. Kepada penganut Islam, zakat tetap wajib dibayar walaupun dibatalkan oleh kerajaan kerana sifat ibadatnya yang berbeza dengan cukai  yang di arah oleh kerajaan kerana zakat adalah perintah Allah.

Dalam masyarakat Islam yang lebih lama tamadunnya didirikan  institusi pendidikan percuma sehinggalah masuk ke zaman penjajah dan merdeka semula. Contohnya Universiti al-Azhar di Mesir, Deoband dan Aligarh di India, pengajiannya bukan sahaja jurusan Islam bahkan meluas ke bidang sains dalam segala aspeknya. Pelajarnya belajar percuma, universitinya hidup dengan harta wakaf dan zakat.

Ada juga kalangan negara Barat yang meniru tamadun awal Islam menganjurkan pendidikan percuma dengan mengenakan cukai daripada kalangan yang kaya raya tanpa membebankan kalangan miskin, walaupun negara itu tanpa mempunyai sumber bumi yang banyak tetapi pandai mengurusnya tanpa membebankan rakyat. Sedarlah kita betapa bumi yang berhasil daripada perutnya dan subur tanahnya. Mengapa tidak mampu dan takut apabila disebut pendidikan percuma. Sebabnya kerana hasil negara banyak masuk ke dalam perut para pemimpin dan konco-konconya.

Ibn Khaldun menegaskan lagi, bahawa pertambahan jumlah penduduk yang meningkat juga kalau diolah dengan baik boleh meningkatkan produktiviti bukannya pengangguran dan gejala sosial, sekiranya agenda pembangunan insan dilaksanakan mengikut acuan Allah.

Datuk Seri Tuan Guru Abdul Hadi Awang,
Presiden PAS

Source: http://bm.harakahdaily.net/index.php/columnist/presiden/10305-pendidikan-percuma

Nuffnang