Jumaat, 23 September 2011

ZULKIFLI BIN NOORDIN

ZULKIFLI BIN NOORDIN


KITAR-PUTAR HUDUD

Posted: 23 Sep 2011 03:04 AM PDT

(Inilah kepala kaum PaLut @ Pakatan Luar Tabi'e memeterai Perjanjian yang antaranya menolak penubuhan Negara Islam dan perlaksanaan syariat Islam 18.12.2009)

Salam 2 all.

Kitaran-putaran semula isu hudud dimainkan. Tengah dema sesak mengah dengan isu murtad, gereja dakyah, kes liwat Anwar, Mat CD berkondang-kondi dengan China-DOLL, Datuk Hasan Ali dimaki hamun kerana rela dipecat pertahankan aqidah umat, Mat Sabu mengagungkan komunis, Hantu Kamar 121 kembali , videoklip 13 Januari nak meletop, dan macam-macam lagi yang tidak terjawab oleh kaum PaLut @ Pakatan Luar Tabi'e ini; maka akhirnya Nik Aziz kitar lagu lama untuk menyelamatkan tengkok yang terjerat, konon PAS nak laksanakan hudud di Kelantan! Dan yang paling syok, Mat CD kali ni sokong Nik Aziz nak laksanakan hudud pulak. Kalau dah pembohong dan kaki putar alam. Sebab tu semalam teman buat statement, ni semua kerja gila babi, babi gila pun tak buat kerja ni yop!

Yang paling teman syok ialah respon Karpal setelah Anwar tiba-tiba sokong Nik Aziz nak buat hudud PAS Kelantan. Dia ingatkan antara lain, "dalam hudud, orang berzina kena rejam dengan batu sampai mati". Eh, macam Karpal dah tengok videoklip kondang-kondi China-DOLL dengan Mat CD je bunyinya. Ialah dia kapior yop, tak perlu 4 saksi macam Hadi. Tajam perli Karpal tu yop. Jangan lupa ni lah punjabi yang kata dia ada bukti Anwar kaki homoseks & liwat pada 22.10.1997 dalam Parlimen!

Perlu teman tegaskan bahawa teman tidak menolak hudud, atau apa sahaja undang-undang Islam. Malah teman percaya dan yakin perlaksanaan syariat Islam serta penubuhan sebuah Daulah Islamiyyah adalah menjadi kewajipan kepada setiap individu umat Islam. Dan teman berpegang teguh kepada pendirian ini sejak dulu, kini dan selamanya insyallah. Dan teman tetap akan memperjuangkan kepada penubuhan sebuah Daulah Islamiyyah dan perlaksanaan syariat Islam, walaupun terpaksa berbuat sedemikian seorang diri. Teman lebih rela syahid memperjuangkan Islam, daripada hidup tetapi memperkudakan Islam!!!

Cuma teman paling benci kaum yang memperkuda dan melacurkan Islam untuk kepentingan politik kepartian. Dan teman nak tanya Nik Aziz dan kaum Anwarinas dan yang sewaktu dengannya, cuba jawab soalan-soalan dibawah ni sebelum nak bercakap tentang perlaksanaan hudud:

1. Bukankah Nik Aziz sendiri yang merestui Perjanjian Persefahaman Pakatan Pembangkang pada 18 Dis 2009 (yang mana teman adalah antara Ahli Parlimen yang tidak bersetuju dengannnya) dimana PAS-PKR-DAP bersetuju jika mereka membentuk Kerajaan Persekutuan (na'uzubillah mintak dijauhkan ALLAH), maka penubuhan Negara Islam dan perlaksanaan undang-undang Islam tidak termasuk didalam dasar pakatan pembangkang dan tidak akan dilaksanakan. Ini yang Karpal peringatkan Nik Aziz, seolah-olah Nik Aziz dengan begitu mudah melupakan perjanjian tersebut, atau sengaja buat-buat lupa! Nik Aziz bukan sahaja merestui, malah hadir dalam majlis tandatangan tersebut, siap berpeluk bergambar dengan Karpal lagi. Tu yang Karpal marah tu yop!

2. Presiden PAS Haji Hadi dalam ucapan muktamar PAS 2011 dan kenyataan-kenyataan selepas itu jelas menyatakan bahawa PAS tidak akan melaksanakan dan menubuhkan Negara Islam, atas alasan tidak ada dalam Al Quran. Perlaksanaan hudud adalah termasuk didalam ciri penubuhan Negara Islam yang kini ditongsampahkan oleh PAS. Dan Nik Aziz antara orang yang menyokong kenyataan Haji Hadi dan pendirian baru PAS tersebut. Jadi dimana rasional tiba-tiba Nik Aziz nak bercakap tentang nak laksanakan hudud?

3. Presiden PAS, Haji Hadi Awang dalam kenyataan semasa menjadi Menteri Besar Terengganu menyatakan bahawa melaksanakan hudud bukan keutamaan bagi Kerajaan PAS Terengganu. Teman ingat lagi kenyataan Haji Hadi bahawa hudud hanya "0.0001%" sahaja dalam Islam! Jadi yang Nik Aziz beriya-iya sekarang kitar-putar balik isu hudud apa hal?

4. YAB Menteri Besar Kedah, Datuk Seri Azizan dalam kenyataannya menegaskan bahawa Kerajaan PAS Kedah tidak akan melaksanakan hudud kerana "Kelantan tak sama dengan Kedah". Malah YAB Datuk Seri Azizan menegaskan "jangan samakan PAS Kedah dengan PAS Kelantan". Alasan yang digunakan oleh YAB Datuk Seri Azizan ialah di Kedah, PAS berkongsi kuasa dengan DAP & PKR. Nampaknya alasan YAB Datuk Seri Azizan sama sahaja dengan alasan yang dinyatakan oleh Tan Sri Muhyiddin, dan disokong oleh ilmuan kegemaran Pakatan pembangkang Dr. Asri Zainul Abidin. Persoalannya, dengan percanggahan kenyataan Nik Aziz dan YAB Datuk Seri Azizan, adakah ini bermakna Islam pada PAS adalah mengikut selera negeri masing-masing?

5. Teman nak tanya Nik Aziz, apa pendirian dia tentang fahaman pluralisma yang dianuti oleh idolanya Anwar Ibrahim. Anwar jelas adalah penganut fahaman pluralisma, dan mengakui membuat ucapan di London School of Economic pada bulan Mac 2008 menyatakan semua agama adalah sama, menuju matlamat yang sama! Sehingga Anwar membuat pendirian jelas bahawa kristian kafir la'natullah juga berhak mengguna-pakai kalimah ALLAH dalam bentuk triniti @ 3-dlm-1, iaitu ALLAH itu adalah Tuhan Bapak, Tuhan Anak & Ruh Suci (na'zubillah). Para ulama' sependapat bahawa fahaman pluralisma adalah sesat, dan boleh membawa kepada murtad. Murtad adalah isu hudud. Jadi sebelum nak bercakap tentang nak laksanakan hudud, Nik Aziz wajib nyatakan pendiriannya mengenai fahaman pluralisma anutan idolanya Anwar!

6. Teman juga nak tanya Nik Aziz, apa pendirian dia tentang gelagat Timbalan Presiden PAS Mat Sabu yang menjadikan komunis saperti Mat Indera sebagai idola, sehingga ada yang meletakkan Chin Peng la'natullah sebagai pejuang kemerdekaan! Komunis adalah berteraskan fahaman atheist, iaitu menolak ketuhanan. Ini adalah jelas fahaman yang murtad terkeluar daripada aqidah Islam. Murtad adalah isu hudud. Jadi sebelum nak bercakap tentang hudud, Nik Aziz wajib menyatakan pendiriannya mengenai isu mengagungkan komunis oleh Mat Sabu ini!

7. Teman juga nak tanya Nik Aziz, apa pendirian dia tentang fahaman syiah. Apa yang jelas ada kalangan mereka didalam kepimpinan PAS sekarang ni yang menganut fahaman syiah, sehingga balun bini kawan pun kira halal. Sedangkan Nik Aziz sendiri tahu bahawa fahaman syiah adalah sesat, malah ada kategori syiah yang dikafirkan oleh para ulama' muktabar. Ini masalah aqidah. Menganut fahaman sesat merosakkan aqidah, dan ini persoalan hudud. Jadi sebelum Nik Aziz nak bercakap tentang melaksanakan hudud, beliau wajib menyatakan pendirian dia tentang penularan fahaman syiah didalam PAS, malah sudah merebak ke peringkat mereka yang kini dimartabatkan dan dinobatkan sebagai kepimpinan tinggi dalam PAS!

8. Teman juga nak tanya Nik Aziz apa pendirian dia tentang perisytiharan Ahli Parlimen PAS Kota Bharu Datuk Wan Rahim yang sanggup mati untuk mempertahankan Karpal Singh? Apa hukumnya orang mengaku Islam tiba-tiba bersedia mati untuk Karpal kafir harbi yang terang-terang menentang Islam. Kalau Nik Aziz nak tahu, petang tadi Karpal buat statement menyatakan Nik Aziz jangan nyanyuk lupe pasal Perjanjian Persefahaman Pakatan pembangkang 18.12.2009 yang menolak Negara Islam & perlaksanaan syariat. Adakah menyokong kafir harbi macam Karpal dan sanggup mati untuk dia itu tidak menjejaskan aqidah?

9. Teman juga mahu bertanya kepada Nik Aziz, apa pendirian dia tentang isu perbicaraan liwat Anwar terhadap stafnya Saiful. Ternyata Anwar bukan sahaja bacul dan dayus untuk bersumpah muhabalah menafikan aduan Saiful sebagaimana yang dinasihatkan oleh mantan Mufti Perlis Dr. Mohd. Asri Zainul Abidin, malah dia memilih untuk tidak memberi keterangan didalam perbicaraan. Bukan itu sahaja, dia memaksa pulak orang yang tidak ada kena mengena dengan perliwatan dia terhadap Saiful menjadi saksi untuk dia dan memberi keterangan, termasuk YAB PM sendiri! Sedangkan isu liwat dan zina adalah isu hudud. Persoalan yang teman nak tanya, adakah Nik Aziz bersedia mengheret Anwar ke Mahkamah Syariah di Kelantan untuk menjawab aduan liwat Saiful. Ini tak perlu tunggu perlaksanaan Enakmen Hudud, sebab didalam Enakmen Jenayah Syariah Kelantan pun dah ada peruntukkan untuk membawa pertuduhan jenayah liwat terhadap Anwar. Sanggupkah Nik Aziz buat begitu?

Sebenarnya yop, teman tahu Nik Aziz tidak akan mampu memberi jawapan ikhlas terhadap kesemua soalan diatas. Kerana apa? Kerana saperti mana lagu lama, macam itulah Nik Aziz dengan bijaknya cuba mengkitar-putar isu hudud. Nampak sangat Nik Aziz lebih berminat untuk mempolitikkan isu ini kerana dengan secepat kilat Nik Aziz menyalahkan Tun Mahathir. Kata dia, PAS Kelantan tidak dapat laksanakan hudud kerana Tun Mahathir tak bagi.

Pertama, ini adalah kenyataan paling tak cerdik kerana bidangkuasa hal ehwal Islam, termasuk penggubalan undang-undang berkaitan Islam terletak kepada Kerajaan Negeri (Jadual 9 Senarai 2). Jadi mengapa setelah lebih 20 tahun dudok memanaskan kerusi Menteri Besar Kelantan, Nik Aziz langsung tak laksanakan hudud? Samada hukumannya boleh dilaksanakan atau tidak itu soal kedua. Soal utamanya mengapa undang-undang hudud sendiri tidak ada di Kelantan?

Kedua, Nik Aziz dengan sengaja melupakan, atau buat-buat lupa, bahawa penyokong kuat Tun Mahathir pada masa itu ialah manusia yang di idolakan Nik Aziz sekarang: Anwar Ibrahim! Anwar lah yang menjadi balaci dan barua pencacai untuk Tun Mahathir selama lebih 16 tahun termasuk memaki hamun PAS. Malah Anwar pernah melabelkan ustad-ustad PAS termasuk Nik Aziz sebagai "ulamak terompah"!!! Kenapa Nik Aziz tak kutuk dan maki Anwar sekali? Jawapannya mudah, sebab Anwar sekarang tidoq sebantal dengan Nik Aziz. Jadi soalnya bukan isu nak laksanakan hudud, tetapi soal politiking kepartian yang memperkudakan Islam sebagai bahan politik!

Ketiga, adakah bagi Nik Aziz agama Islam ni terletak hanya pada hudud sahaja? Adakah dengan melaksanakan hudud maka selesailah segala perjuangan menegakkan sebuah Negara Islam. Adakah itu sahaja perjuangan Nik Aziz, nak jadi MB sebab nak laksanakan hudud sahaja? Sampai lebih 20 tahun jadi MB masih tak buat-buat lagi! Bagaimana dengan banyak permasalahan dan isu lain? Bagaimana dengan masalah ekonomi? Contohnya membina gerai dinamakan Bazar Tok Guru yang begitu kecil sehingga peniaga tak boleh nak berniaga, Islamik sangat ke tu? Bagaimana dengan kemudahan prasarana umat dan rakyat? Berpuluh tahun rakyat Kelantan menghadapi masalah bekalan air yang kronik? Bukankah itu juga perjuangan Islam. Bagaimana dengan soal pentadbiran Islam? Adakah wajar Nik Aziz meletakkan menantunya sendiri mengepalai syarikat Kerajaan. Dan apabila menantunya disiasat SPRM, mengapa Nik Aziz tidak mengambil sikap saperti Rasulullah saw yang bersabda "demi ALLAH jika Fatimah anak ku sendiri mencuri nescaya akan ku potong tangannya!".

Pada teman, kitar-putar semula isu hudud ini hanyalah sandiwara dan gimik politiking kepartian melampau oleh Nik Aziz dan yang sewaktu dengannya. Nik Aziz konon nak buat hudud supaya umat Islam kembali sokong PAS. Lepas tu Karpal pulak akan maki hamun tolak hudud supaya Cina sokong DAP. Mat CD pulak tiba-tiba meroyan sokong hudud sebab nak lepaskan tengkok dia dari isu liwat dan videoklip China-DOLL, termasuk videoklip baru 13 Jan yang akan muncul tak lama lagi! Semuanya untuk persiapan untuk plihanraya ke 13 akan datang! Itu sahaja! Kalau dema berani, teman cabar Nik Aziz, Karpal & Mat CD buat manifesto Pakatan pembangkang dan nyatakan dengan jelas tanpa berselindung bahawa Pakatan pembangkang akan laksanakan hudud jika memerintah (na'zubillah).

Mike tak terkejut beruk ke yop tiba-tiba Mat CD buat kenyataan menyokong Nik Aziz untuk laksanakan hudud, tapi hanya hudud PAS untuk dilaksanakan di Kelantan sahaja! Kenapa tak laksanakan hudud di Pulau Pinang, Kedah dan Selangor? Kenapa hanya di Kelantan?

Dan mike tak pelik Mat CD mahukan hudud? Mat CD sokong hudud? Orang yang dulu menyokong gila babi Tun Mahathir menentang hudud, hari ni jadi hero nak hudud? Orang yang menganut fahaman pluralisma tiba-tiba mahu hudud. Orang yang menghadapi pertuduhan meliwat stafnya sendiri tiba-tiba berkokok mahukan hudud? Orang yang enggan dan tak mau memberi keterangan dalam Mahkamah kerana meliwat stafnya Saiful tiba-tiba melalak mahukan hudud? Orang yang enggan bersumpah muhabalah menafikan videoklip yang didedahkan oleh kawannya sendiri tiba-tiba menyampuk mahukan hudud? Come on lah yop, waraskan aqal tu sikit! Ini semua sandiwara & gimik politiking oleh kaum yang dah terdesak aje.

Pokok pangkalnya, gunakanlah aqal. Aqal tu dok dalam otak yop. Otak tu ALLAH bagi bukan suruh buat masak lemak cili api, tapi untuk diguna buat berpikior! Pikior-pikior sikitlah yop. Janganlah mike jadi kaum PBB: Pekak, Bisu & Buta. Main ikut na'am aje apa yang pemimpin mike cakap. Pemimpin mike tu semua dah gila, jangan ikut gila macam dema. Sebab ini kerja gila babi, babi gila pun tak buat kerja macam ni yop.

KITA BUKAN GILA KUASA!!!
TETAPI KITA NAK HALANG ORANG GILA DARI BERKUASA!!!

Adios amigos, grasias senor.

Wallahua'lam & wassalam.

Zulkifli Bin Noordin
Jumaat
25 Syawal 1432
23 Sept 2011

MY VOICE FOR NATION

MY VOICE FOR NATION


Nazri backs call for non-prosecuting AG | Free Malaysia Today

Posted: 23 Sep 2011 07:18 PM PDT

Dr Shafie Abu Bakar

Dr Shafie Abu Bakar


Simbolisme Keberangkatan Pulang DYMM Seri Paduka Baginda Tuanku Dari Lawatan Ke Selangor Negeri Maju

Posted: 23 Sep 2011 04:30 PM PDT

Dr. Boo Cheng Hau's Trilingual Blog: SAY WHAT YOU LIKE

Dr. Boo Cheng Hau's Trilingual Blog: SAY WHAT YOU LIKE


世界最美的车站 The World's Most Beautiful Bus Stops

Posted: 23 Sep 2011 09:28 PM PDT

California  美国England 英格兰Japan 日本Russia 俄罗斯France 法国Finland   芬兰Holland 荷兰Dubai - 迪拜Italy   意大利
Malaysia   马来西亚   Lagi Satu projek cronisme Barisan Nasional !    

念群与沙登人民同在 | Nie Ching for Serdang

念群与沙登人民同在 | Nie Ching for Serdang


要求蔡细历公布议员辞职标准 . 张念群:马华应勒令黄廖辞职

Posted: 23 Sep 2011 08:41 PM PDT

Chua Soi Lek said if any MCA GE13 elected representative does not perform and people are unhappy with his/her performance, he will ask them to resign. I say no need to wait till GE13, if Chua Soi Lek is serious, he should ask Ng Yen Yen and Liow Tiong Lai to resign now!

行动党全国副宣传秘书张念群揶揄,马华总会长蔡细历发表“中选议员若做不好一年后辞职补选”的言论,看来只是蔡细历“自己说了爽”,以及企图哄骗选民的宣传伎俩。
 
她质疑,马华以何标准判断议员没有服务。

“所谓人民投诉,要达到多少人投诉才算不符合标准?”

也是沙登区国会议员的张念群,昨日透过文告质疑蔡细历言论的诚意,甚至建议马华“斩掉”引起民众不满的部长级人马。

(More......)

[Sept 17@Jalan Reko, Kajang] Meraikan Warga Emas melalui program Jom Shopping Siri ke-2

Posted: 22 Sep 2011 10:46 PM PDT

Lokasi: Jalan Reko, Kajang.

Setelah berjaya mengadakan Program Jom Shopping Warga Emas kali pertama pada 18 Ogos yang lepas bertempat di Pasaraya Econsave, Jalan Reko, Kajang, maka diadakan pula Program Jom Shopping bagi kali ke-2 di Pasaraya yang sama.

Program kali ini lebih besar dan lebih ramai berbanding dengan program pertama yang melibat 100 orang (hadir 80 orang). Pada kali ini pemilihan dan jemputan dibuat terhadap 200 orang, tetapi yang hadir adalah 170 orang. Sebelum dari itu berminggu-minggu persediaan dibuat dengan menghubungi penerima terpilih, menyediakan kad-kad nama bagi mereka yang terpilih, menempah bas dibuat terlebih dahulu dan persediaan di Econsave yang perlu dibuat.

Sebelum ke Kompleks Econsave, peserta-peserta Warga Emas terpilih dikehendaki datang dan mendaftar di Pejabat Dun Bangi. Antara mereka ada yang datang sejak pagi-pagi lagi, walaupun mereka dikehendaki datang jam 10.00 pagi. Proses pendaftaran memakan masa dan mereka datang beruncit. Walau macam mana dapat disiapkan jam 10.00 pagi. Pihak Pengurus Skim warga Emas – En. Kamsani tidak dapat hadir. Berdasarkan pengalaman pengendalian pada bulan Ogos lepas, maka diyakini pihak Pentadbir di Pejabat Adun dapat mengendalikan sendiri. Yang hadir meraikan Warga Emas kali ini selain dari Adun Bangi, turut hadir ialah YB Teo Nie Ching. Ahli Parlimen Serdang. Isteri Adun Puan Hajjah Mu`minah turut sama hadir. Juga hadir Puan Zuryati Ketua Muslimat Pas Serdang.

Sebelum bertolak ke Kompleks Econsave YB Teo Nie Ching berucap mengucapkan Selamat Hari Raya kepada semua yang hadir. Beliau mengucap tahniah kepada Warga-Warga Emas yang terpilih bagi Jom Shopping. Jumlah Voucher sebanyak RM100/= mungkin sedikit, kata YB Teoh, tetapi kita harap ianya dapat memberi semacam keceriaan kepada penerimanya. Sebab itu kita kena bersyukur kerana Kerajaan Pakatan prihatin terhadap wagra Emas. Adun Bangi yang juga berucap memaklumkan bahawa Kerajaan Negeri Selangor memberi perhatian terhadap Warga Emas di negeri Selangor yang setakat ini yang mendaftar melebihi 150,000 orang. Untuk pusingan pertama kerajaan memperuntukkan sebanyak RM10 juta ringgit untuk diberi voucher bernilai RM100 bagi Warga Emas yang terpilih. Hingga akhir tahun 2011 dijangkan dapat diadakan 5 siri. Pemberian RM100 ini adalah pendekatan yang diambil bagi mengurangkan rasa tidak puashati warga Emas bahawa peruntukan RM2,500 bagi setiap kematian Warga Emas, sebenarnya tidak dapat dinikmati Warga Emas. Pemberian RM100 antara pendekatan yang diambil bagi mengurangkan ketidakpuasan oleh warga Emas. Antaranya ada yang mencadangkan agar peruntukan RM100 diberi terus kepada Warga Emas, tanpa menyusahkan warga Emas untuk datang, terutama yang sakit dan uzur. Tapi tujuan dari mengadakan program Jom Shopping ialah untuk menghibur golongan warga Emas, selama ini tidak pernah keluar rumah agar dapat berinteraksi bersama masyarakat di samping menghiburkan mereka. Untuk memandu dan mengiring warga Emas ke Program Jom Shopping Pejabat Adun menyediakan tenaga memandu 30 orang semasa Warg Emas bershopping. Warga Emas dibawa ke Kompleks Econsave dengan bas dan ramai daripada mereka dibawa oleh anak-anak dan keluarga dengan kenderaan masing-masing ke Kompleks Econsave. Adun mengucapkan selamat  membeli-belah.

(More......)

Direct Free Kick

Direct Free Kick


10,000 hadir Majlis Aidilfitri ADUN Chempaka di Padang Perbandaran MPAJ, Pandan Indah 18/9/2011.

Posted: 23 Sep 2011 04:36 AM PDT

10,000 hadir Majlis Aidilfitri ADUN Chempaka di Padang Perbandaran MPAJ, Pandan Indah 18/9/2011.

Posted: 23 Sep 2011 04:12 AM PDTComments for Wee Choo Keong

Comments for Wee Choo Keong


Comment on Parliamentary Questions For October Session 2011 by MAS STAKEHOLDERS

Posted: 23 Sep 2011 07:41 AM PDT

We MAS STAKEHOLDERS openly demand that KHAZANAH and TF response to this article.
If they dont, it only proves that whatever reasons they have given to justify the SWAP are all BULLSHIT.

More embarrassment to come!

Quit while you can.

Comment on YB Tan Sri Nor Yakop and Tan Sri Azman Mokhtar: It is never too late to say “NO”! by eugene

Posted: 23 Sep 2011 05:41 AM PDT

Nor Yacop denied his involvement in E & O share deal. We all believe him! Now tell us whether he was involved in the MAS-AirAsia share swap? Another denial of course. He must be an angel from 2003 until now. Nor Yacop should again publicly denies his involvement in the AirAsia share swap deal. He should also deny that he was not involved in the sale of the 70% of MAS Catering Sdn Bhd to Gubahan saujana, which his book brother Datuk Ibrahim Hj Ahmad .. Badawi has interest in.

Comment on Parliamentary Questions For October Session 2011 by shukri

Posted: 22 Sep 2011 09:41 PM PDT

Tan Sri Nor Yakob masih ingat Abrar dan Mun Long?

Comment on Parliamentary Questions For October Session 2011 by John Tan

Posted: 22 Sep 2011 02:46 PM PDT

Nor Yakob and Azman mokhtar only knew how to save MAS by WAU in 2003 and now share swap. When we look at the helps, they were all cannibalisation of MAS. The share swap was so obvious that it was just to help their friends.

I would like to see what the reply to those questions posed. I hope that the government will be transparent in their answers and take the necessary actions if there were any improprieties.

Nor Yakop why are you still waiting for? just resign and get lost.

Blog@Wengsan...博客@永山

Blog@Wengsan...博客@永山


高材生无法任职政府部门,国阵依然以种族主义治国

Posted: 22 Sep 2011 11:31 PM PDT

Nurul Izzah Anwar

Nurul Izzah Anwar


Kenyataan isu Undilah & SKMM

Posted: 22 Sep 2011 10:20 PM PDT

Untuk Sebaran Segera
23 September 2011

Saya amat terkejut membaca berita bahawa pihak Suruhanjaya Komunikasi dan Multimedia Malaysia (SKMM) minggu ini telah mengarahkan penyiar tempatan supaya berhenti menayangkan hebahan khidmat awam (public service announcement, PSA) “Undilah” yang diterbit saudara Pete Teo dan dilancarkan pada Hari Malaysia yang baru lepas.

PSA ini, yang disertai diri saya sendiri dan ramai lagi tokoh masyarakat Malaysia, adalah satu usaha tak berpihak (non-partisan) untuk mengajak rakyat Malaysia mendaftar sebagai pengundi dan keluar mengundi bila tiba masa pilihanraya nanti demi mengukuhkan proses demokrasi yang diamalkan di negara kita. Ia bertujuan memupuk semangat demokrasi di kalangan rakyat Malaysia, tanpa mengira pihak mana yang disokong.

Di kala para pemimpin negara begitu gah mahu menjadikan Malaysia negara pengamal “demokrasi terbaik” di dunia, tindakan seperti yang dilakukan SKMM ini jelas merosakkan usaha-usaha tersebut dan seakan memperlekeh intelek rakyat Malaysia amnya.

Saya memohon SKMM untuk menjelaskan arahan yang dikeluarkan kepada penyiar tempatan, malah memohon agar SKMM menterbalikkan arahan tersebut dan mempromosi video ini sebagai satu langkah yang dapat memperkukuh demokrasi di negara tercinta ini.

Janganlah kebebasan SKMM diperkuda demi permainan politik seorang menteri yang sudah jelas ketinggalan zaman, yang semakin hilang ditelan arus pemodenan corak politik tanah air.

Nurul Izzah Anwar
Ahli Parlimen Lembah Pantai dan
Naib Presiden KEADILAN

==========

For Immediate Release
23 September 2011

I am disturbed after reading the news that the Malaysian Communications and Multimedia Commission (MCMC) has directed local broadcasters this week to not use the “Undilah” public service announcement (PSA) that was produced by Pete Teo and launched on Hari Malaysia.

This PSA, in which I and numerous other Malaysian public figures participated, is a non-partisan rallying call for all Malaysians to stand up, register as voters, and let our voices be heard through the democratic process of voting in elections. It is meant to rouse the democratic spirit of all Malaysians, regardless of political leanings.

At a time when those leading the country clamour about making Malaysia the “best democracy” in the world, actions taken by entities like MCMC clearly undermines such efforts and belittle the intelligence of Malaysians.

I call on the MCMC to clarify its orders to local broadcasters regarding this PSA, and in fact I urge MCMC to reverse its order and promote the video as a step to strengthen democratic practise in our beloved country.

Let not MCMC’s independence be subjected to the political machinations of an archaic and dogmatic minister, who is lost in the undercurrents of partisan politics and quite out of touch with the latest developments in Malaysia’s political scene.

Nurul Izzah Anwar
Member of Parliament for Lembah Pantai and
Vice President of KEADILAN

Khalid Samad

Khalid Samad


Pembahagian Kerusi Pakatan Selangor Selesai [Video]

Posted: 22 Sep 2011 06:25 PM PDT

Rundingan pembahagian kerusi antara parti gabungan Pakatan Rakyat di Selangor selesai dengan keputusan mengekalkan status quo dalam pilihan raya umum lalu.

Dengan itu, PKR akan kekal bertanding di 21 DUN, PAS di 20 kerusi dan DAP pula sebanyak 15 kerusi, kata Timbalan Pesuruhjaya PAS Selangor Khalid Samad.

"Pembahagian kerusi di Selangor sudah selesai... PAS masih beranggapan (untuk) berperanan (memenangi) undi orang Melayu," katanya.Ketika beberapa negeri, khususnya Johor yang masih dikatakan dalam pertikaian berhubung pembahagian kerusi, Pakatan Selangor dan Perlis antara negeri terawal yang dilaporkan menyelesaikan.

Ketua Umum PKR Datuk Seri Anwar Ibrahim bagaimanapun semalam menafikan rundingan itu gagal kerana perbezaan pendapat berhubung rundingan itu perkara biasa.

Cadangan PAS bertanding lebih di parlimen

Bercakap dalam sidang media di Shah Alam hari ini, Khalid berkata, sebarang cadangan pertukaran tempat bertanding antara parti bergabung perlu dibawa kepada rundingan pimpinan tertinggi mereka.

Dengan pembahagian itu, Khalid yang juga ahli jawatankuasa PAS berharap parti Islam itu akan menang di semua kerusi yang ditandingi.

"Sekurang-kurangnya kalau dahulu lapan (kerusi), kita (mesti) menang 12 atau 13 kerusi untuk memastikan kedudukan PAS lebih kukuh," katanya.

Bagi kerusi parlimen pula, Khalid mendedahkan, terdapat cadangan supaya PAS bertanding lebih di kerusi negeri itu, bagaimanapun ia perlu diputuskan PAS Pusat.

Sementara itu, mengulas pemilihan calon pilihan raya, Khalid berkata nama yang dicalonkan kawasan dan sayap parti sebelum tarikh akhir 31 Ogos lalu akan diserahkan kepada PAS Pusat hujung bulan ini.

"Kita akan majukan kepada Pusat untuk membuat penapisan dan pengesahan," katanya yang juga anggota parlimen Shah Alam.

Ihsan Malaysiakini
-Pejabat YB Khalid Samad-

Terima Bantahan PAS, SPR Gugur 52 Nama [Video]

Posted: 22 Sep 2011 06:21 PM PDT

Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) menerima bantahan PAS Shah Alam dan bersetuju untuk menggugurkan 52 nama yang meragukan daripada daftar pemilih di kawasan berkenaan.

Timbalan Pesuruhjaya PAS Selangor Khalid Samad berkata, ia adalah daripada sejumlah 58 nama yang disenaraikan dalam bantahan PAS Shah Alam kepada SPR.Keputusan itu dibuat selepas SPR mengadakan pendengaran terhadap bantahan tersebut Isnin lalu.

Manakala enam nama lagi dikekalkan dalam daftar pemilih selepas SPR berpuashati dengan penjelasan mereka.

Bercakap dalam sidang media di perjabat PAS Selangor hari ini, Khalid berkata dua daripada mereka yang digugurkan daripada daftar pemilih adalah dua orang yang dipercayai warga Indonesia, yang hadir dalam pendengaran tersebut.

Khalid berkata dua warga asing tersebut dikenali sebagai Erman Syamsuddin dan Edi Rabaini, masing-masing mengundi di Kampung Jawa dan Kampung Kuantan - dalam kawasan parlimen Shah Alam.

"Mereka datang bila kita buat bantahan di SPR. Mereka dipanggil untuk hadir. (Kita) Buat bantahan, orang yang kena bantah itu kena datang.

"Kalau tak datang, dianggap diterus gugur, bukan orang bermastautin. Mereka datang, (dan) mereka (kata) baru dapat kad pengenalan ini.

"Dia pun tak daftar sebagai pengundi... Dia kata, tak tandatangani apa-apa borang. Dia cakap loghat Indonesia masih pekat lagi," kata Khalid yang juga yang dipertua PAS Shah Alam.

Mengulas lanjut, Khalid berkata, mereka menerima alasan keenam-enam warga asing itu kerana kesemuanya memang mendaftar sebagai pengundi dan menetap di Shah Alam.

Khalid berkata, pihaknya perlu membayar RM10 bagi setiap bantahan dan perlu membayar RM150 bagi setiap seorang yang hadir sebagai "gantirugi dia bercuti dan datang ke SPR".

Pihaknya juga telah menjelaskan bayaran tersebut, tambahnya.

Dalam sidang media itu juga, setiausaha PAS Selangor Khairuddin Othman berkata pendengaran bantahan mereka didengar di Kuala Selangor hari ini, manakala pendengaran di Subang berlangsung kelmarin.

"Daripada tuntutan kita itu, 90 peratus kita menang. Bermakna 90 peratus itu mereka hadir dan Mereka tidak didaftarkan oleh sesiapa," dakwanya.

Sehubungan itu, katanya, jika ini berleluasa, mereka akan membuat laporan polis sebagai kes penipuan dan akan memantau sesiapa yang masuk Selangor.

Tempoh bantahan daftar pemilih bermula Isnin lalu dan berakhir minggu hadapan. Semua bantahan dibuat Ogos lalu.

Ihsan Malaysiakini
-Pejabat YB Khalid Samad-

Islam untuk semua

Islam untuk semua


Cara perlaksanaan haji

Posted: 22 Sep 2011 08:51 AM PDTAnwar Ibrahim

Anwar Ibrahim


Dato Seri Anwar Ibrahim Sampai Mesej PRU 13 di Terengganu Hari Ini

Posted: 23 Sep 2011 01:44 AM PDT

Harakah

Ketua Pembangkang, Datuk Seri Anwar Ibrahim dijangka akan menyampaikan mesej sebagai persiapan menghadapi Pilihan Raya Umum (PRU) ke-13 di Setiu dan Kuala Nerus, hari ini.

Pengerusi PKR Terengganu, Azan Ismail berkata, siri lawatan Anwar ke negeri ini bagi menyampaikan mesejnya secara langsung kepada rakyat.

"Hari ini, Datuk Seri Anwar akan berkunjung ke Permaisuri, Setiu dan Batu Enam, Kuala Nerus untuk bertemu rakyat secara langsung.

"Anwar akan menyampaikan sendiri mesej kepada rakyat di Terengganu sebagai persiapan menghadapi Pilihan Raya Umum ke-13, insya Allah," ujarnya kepada Harakahdaily ketika berkunjung ke Majlis Hari Raya dan Rumah Terbuka PAS Terengganu di Taman Sri Intan, Jalan Sultan Omar, dekat sini, semalam.

Beliau yang juga Ahli Parlimen Indera Mahkota melahirkan rasa bangga dengan sambutan rakyat terhadap rumah terbuka PAS Terengganu.

Menurutnya, pelbagai lapisan masyarakat Melayu, Cina dan India termasuk di kalangan pemimpin MCA Terengganu hadir meraikan majlis tersebut.

Ini katanya, petanda penerimaan rakyat terhadap kepimpinan PAS dan Pakatan Rakyat menjelang pilihan raya akan datang.

"Saya lihat sambutan rakyat hari ini cukup baik dan meriah kerana semua lapisan masyarakat sama ada Melayu, Cina dan India hadir.

Menurutnya, usia kepimpinan Umno dan BN sudah berada dipenghujung yang mesti digantikan dengan PAS dan Pakatan Rakyat.

Hadir sama ke majlis tersebut mantan Pengerusi PKR Terengganu, Abdul Rahman Yusof serta beberapa orang pemimpin PKR Cabang Kuala Nerus dan Kuala Terengganu.

This posting includes an audio/video/photo media file: Download Now

Kenyataan Media Berhubung Sikap SKMM Dalam Isu Klip “Undilah”

Posted: 23 Sep 2011 01:32 AM PDT

Saya amat terkejut membaca berita bahawa pihak Suruhanjaya Komunikasi dan Multimedia Malaysia (SKMM) minggu ini telah mengarahkan penyiar tempatan supaya berhenti menayangkan hebahan khidmat awam (public service announcement, PSA) “Undilah” yang diterbit saudara Pete Teo dan dilancarkan pada Hari Malaysia yang baru lepas.

PSA ini, yang disertai diri saya sendiri dan ramai lagi tokoh masyarakat Malaysia, adalah satu usaha tak berpihak (non-partisan) untuk mengajak rakyat Malaysia mendaftar sebagai pengundi dan keluar mengundi bila tiba masa pilihanraya nanti demi mengukuhkan proses demokrasi yang diamalkan di negara kita. Ia bertujuan memupuk semangat demokrasi di kalangan rakyat Malaysia, tanpa mengira pihak mana yang disokong.

Di kala para pemimpin negara begitu gah mahu menjadikan Malaysia negara pengamal “demokrasi terbaik” di dunia, tindakan seperti yang dilakukan SKMM ini jelas merosakkan usaha-usaha tersebut dan seakan memperlekeh intelek rakyat Malaysia amnya.

Saya memohon SKMM untuk menjelaskan arahan yang dikeluarkan kepada penyiar tempatan, malah memohon agar SKMM menterbalikkan arahan tersebut dan mempromosi video ini sebagai satu langkah yang dapat memperkukuh demokrasi di negara tercinta ini.

Janganlah kebebasan SKMM diperkuda demi permainan politik seorang menteri yang sudah jelas ketinggalan zaman, yang semakin hilang ditelan arus pemodenan corak politik tanah air.

Nurul Izzah Anwar
Ahli Parlimen Lembah Pantai dan
Naib Presiden KEADILAN

====

For Immediate Release
23 September 2011

I am disturbed after reading the news that the Malaysian Communications and Multimedia Commission (MCMC) has directed local broadcasters this week to not use the “Undilah” public service announcement (PSA) that was produced by Pete Teo and launched on Hari Malaysia.

This PSA, in which I and numerous other Malaysian public figures participated, is a non-partisan rallying call for all Malaysians to stand up, register as voters, and let our voices be heard through the democratic process of voting in elections. It is meant to rouse the democratic spirit of all Malaysians, regardless of political leanings.

At a time when those leading the country clamour about making Malaysia the “best democracy” in the world, actions taken by entities like MCMC clearly undermines such efforts and belittle the intelligence of Malaysians.

I call on the MCMC to clarify its orders to local broadcasters regarding this PSA, and in fact I urge MCMC to reverse its order and promote the video as a step to strengthen democratic practise in our beloved country.

Let not MCMC’s independence be subjected to the political machinations of an archaic and dogmatic minister, who is lost in the undercurrents of partisan politics and quite out of touch with the latest developments in Malaysia’s political scene.

Nurul Izzah Anwar
Member of Parliament for Lembah Pantai and
Vice President of KEADILAN

This posting includes an audio/video/photo media file: Download Now

Undilah Video Taken Off-Air Over Ku Li Speech,Opposition Figures

Posted: 22 Sep 2011 09:08 PM PDT

The Malaysian Insider

A video promoting the right to vote has been taken off the air by local broadcasters despite a push for greater democracy because it contains opposition figures and Tengku Razaleigh Hamzah's speech talking about Malaysia having problems.

The Malaysian Insider learnt that the Malaysian Communications and Multimedia Commission (MCMC) directed local broadcasters this week not to use the public service announcement (PSA) produced by musician Pete Teo just days after its launch on September 16.

"MCMC emailed both Astro and Media Prima Bhd about the issue, telling them the video clip should not be aired because Ku Li speaks about the country having problems and also because it features opposition leaders," an industry source told The Malaysian Insider,referring to Tengku Razaleigh by his popular nickname.

Teo said the move not to play the video is fundamentally undemocratic in intention. — Picture by Jack Ooi
"Only NTV7 used it but the MCMC email was sent to both organisations which control the majority of television channels in the country," the source added.

A government source confirmed that MCMC sent the email to Media Prima, which is linked to Umno and owns the NTV7 channel, and Astro, the direct broadcast satellite pay-television service.

"The email about the PSA was sent this week," the source said, adding he was puzzled about the directive as it referred to Tengku Razaleigh, who happens to be the Gua Musang MP for the ruling Barisan Nasional (BN) government.

The MCMC is an independent regulator but it reports to Information, Communication and Culture Minister Datuk Seri Rais Yatim, who was incidentally the Kelantan prince's comrade in Semangat 46 before the party was dissolved for the politicians to join Umno Baru, the successor party to the original Umno that was declared illegal in 1988.

Apart from Tengku Razaleigh, the 4.38-minute video also features Deputy Education Minister Datuk Dr Wee Ka Siong, Deputy Health Minister Datuk Rosnah Abd Rashid Shirlin and opposition figures Petaling Jaya Utara MP Tony Pua, Lembah Pantai MP Nurul Izzah Anwar, Shah Alam MP Khalid Samad and Seri Setia assemblyman Nik Nazmi Nik Ahmad.

Teo, who produced the independent video as a voluntary project, said the alleged directive was "disturbing" as it went against Prime Minister Datuk Seri Najib Razak's latest announcement to loosen media control and strengthen civil liberties in the country.

Najib had announced on September 15, the eve of Malaysia Day, that his administration would repeal several security laws including the Internal Security Act (ISA) and review media laws to bring about more democracy in the country.

Teo said Tengku Razaleigh's comments that Malaysia has problems, such as rising cost of living, brain drain, corruption, worsening ethnic relations, declining economic competitiveness, et cetera, was "a commonly acknowledged fact even within the government, let alone among the rakyat".

"Any objection to the mentioning of 'problems' not only flies in the face of reality, it also implicitly denies the need for reform, including those initiated by the PM.

"I think it'd be more constructive if people in authority would help seek solutions to these commonly-known problems rather than try to limit the viewership of our PSA video for mentioning them," Teo told The Malaysian Insider.

He also responded to the "apparent objection" to the equal representation to Pakatan Rakyat (PR) figures as well as their BN counterparts by saying that "the rakyat's interest is best served by being offered a choice between competing parties at the ballot box".

"I believe our unbiased representation of both the government and the opposition honours this crucial idea. Thus, a move to put pressure on broadcasters not to play our non-partisan public service video because it contains opposition figures is fundamentally undemocratic in intention.

"Further, it also goes against the PM's recent announcement to loosen media control and strengthen civil liberties in the country. For this to happen so soon after the PM's historic announcement is very disturbing," he added.

Teo disclosed that the video clip at www.undilah.com has seen just under 300,000 views on the video-sharing site YouTube for all four language subtitled versions since the launch last Friday.

"I am very pleased to have done this sort of numbers despite the difficult release conditions. Anyway, the plan was to massively increase (on-site, broadcast and print) publicity in the coming week so we can get more people to see it, but I guess that might be more complicated now." he said.

Teo confirmed that NTV7 ran the video clip for the first three days of the release and a special interview with those involved, rapper Namewee, actor Afdlin Shauki, director Benji Lim and himself.

"To date, no other broadcaster has committed to broadcasting it, although one has expressed interest. Am not sure if the interest still holds," said the musician behind the successful 15Malaysia project that featured short films last year.

This posting includes an audio/video/photo media file: Download Now

Selangor Catat Pelaburan Tertinggi Enam Bulan Pertama 2011

Posted: 22 Sep 2011 09:46 AM PDT

Negeri Selangor terus mencatatkan prestasi membanggakan apabila berjaya merekodkan pelaburan tertinggi dalam tempoh enam bulan pertama tahun ini dengan jumlah pelaburan sebanyak RM5.2 bilion.

Dalam tempoh ini, Selangor menerima pelaburan asing sebanyak RM3.1 bilion dan pelaburan tempatan sebanyak RM2.1 bilion.

Sebanyak 135 projek telah diluluskan dalam tempoh Januari hingga Jun tahun ini dan membuka 9,847 peluang pekerjaan. Jumlah projek ini yang diluluskan ini jauh lebih tinggi berbanding negeri-negeri lain.

Daripada 135 projek ini, 89 adalah pelaburan baharu manakala 46 adalah mengembangkan pelaburan sedia ada.

Mengulas perkembangan positif ini, Menteri Besar, Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim, berkata jumlah ini menunjukkan tahap keyakinan yang tinggi pelabur asing dan tempatan terhadap kerajaan negeri.

"Kerajaan Selangor bekerja keras untuk menyakinkan pelabur dan kita amat berpuas hati dengan prestasi yang ditunjukkan ini.

"Selangor mencatatkan pelaburan tempatan dan asing yang seimbang dengan mencatatkan 135 projek berbanding negeri-negeri lain yang merekodkan antara 2 hingga 93 projek sahaja," kata Menteri Besar.

Mengikut pecahan sektor, industri pembuatan elekronik mencatatkan pelaburan tertinggi dengan RM1.3 bilion daripada 18 projek yang diluluskan membabitkan RM110 juta pelaburan tempatan dan RM1,149 bilion pelaburan asing.

Jepun menjadi pelabur terbesar di Selangor dengan 13 projek membabitkan nilai pelaburan sebanyak RM1.136 bilion, diikuti Korea Selatan sebanyak RM652 juta ( tiga projek) dan Singapura dengan RM510 juta (8 projek).

Dikeluarkan oleh
SEKRETARIAT AKHBAR
PEJABAT DATO' MENTERI BESAR SELANGOR

This posting includes an audio/video/photo media file: Download Now

Kadar Pertumbuhan Ekonomi Selangor Memberangsangkan

Posted: 22 Sep 2011 09:35 AM PDT

TV Selangor

Kadar pertumbuhan ekonomi bagi Negeri Selangor sehingga tahun 2030 dijangka pada kadar lima peratus setahun. Statistik juga menunjukkan hampir 22 peratus nilai Keluaran Dalam Negara Kasar (KDNK) Malaysia disumbangkan oleh negeri Selangor.

Perkara ini dinyatakan Setiausaha Kerajaan Negeri, Datuk Mohamed Khusrin Munawi dalam taklimat kepada Yang di-Pertuan Agong di Bilik Gerakan Negeri, Bangunan Setiausaha Kerajaan Negeri hari ini.

Majlis itu adalah sempena lawatan rasmi ke bawah duli tuanku ke Selangor.

Taklimat tersebut turut dihadiri Menteri Besar Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim, para EXCO kerajaan negeri dan pegawai-pegawai tinggi kerajaan negeri.

Tambahnya, dari segi pelaburan, pada tahun 2010, Selangor mencatatkan jumlah pelaburan sebanyak RM10.6 bilion.

Sementara bagi enam bulan pertama tahun ini, Selangor telah mengatasi negeri-negeri lain dalam usaha membawa masuk pelaburan ke Malaysia dengan nilai pelaburan mencecah RM5.2 bilion.

Katanya, Selangor akan terus menumpukan kepada sektor perkhidmatan dan pembuatan dalam memacu pertumbuhan ekonomi negeri.

"Prinsip Merakyatkan Ekonomi Selangor didasarkan pada hakikat bahawa pelbagai sumber negeri adalah kepunyaan rakyat. Oleh itu adalah sewajarnya Kerajaan memulangkan kekayaan negeri kepada rakyat tanpa mengira perbezaan kaum dan pembezaan agama,"  kata Khusrin.

Menurutnya, Agenda Merakyatkan Ekonomi Selangor ini bakal memanfaatkan seluruh rakyat di negeri ini daripada lahir hinggalah ke usia emas.

"Sehingga kini program-program Merakyatkan Ekonomi Selangor fasa pertama hingga fasa keempat sudah dijayakan dengan jayanya," kata Khusrin.

Tambah Khusrin, dengan pentadbiran negeri yang telus dan berorientasi pelaburan, Selangor akan terus menjadi negeri pilihan pelabur asing serta komuniti perniagaan dalam dan luar negara.

This posting includes an audio/video/photo media file: Download Now

Nuffnang