Rabu, 10 Oktober 2012

Dr Shafie Abu Bakar

Dr Shafie Abu Bakar


Mengenal Pasti Dan Mempopularkan Identiti Negeri Selangor - SELANGORKU

Posted: 10 Oct 2012 04:38 PM PDT

MY VOICE FOR NATION

MY VOICE FOR NATION


RM111m ‘for’ Rosmah’s Permata?

Posted: 10 Oct 2012 06:04 PM PDT

Umno LED display a danger for motorists? | Free Malaysia Today

Posted: 10 Oct 2012 04:12 AM PDT

N45 Dr Halimah Ali

N45 Dr Halimah Ali


SAR: terbelakah sistem ini oleh rejim pemerintah BN?

Posted: 10 Oct 2012 08:50 AM PDT

Kita bakal menyaksikan pertarungan antara kelompok ibubapa yang tidak percaya dengan sistem SEKOLAH KEBANGSAAN dengan pemerintah esok.

Ada beberapa jenis kelompok ibubapa di Malaysia yang diperuntukkan oleh perlembagaan kebebasan untuk menghantarkan anak mereka ke mana-mana jenis sekolah yang mereka pilih. Sekolah itu juga berhak mendapat bantuan kewangan daripada pemerintah. Ibubapa mahu teliti tentang jenis persekolahan yang akan mencorakkan anak kesayangan mereka. Lebih-lebih lagi diperingkat DASAR yakni sekolah rendah.

Apabila orang India memilih untuk tidak menghantar anak ke SK tetapi memeilih untuk menghantar anak mereka ke SJKT, kerajaan UMNO-BN memperuntukkan RM100juta. Kita setuju. Itu hak kaum India yang mahu memelihara bahasa ibunda, budaya dan adat resamnya.
Kita saksikan pula ibubapa Tionghua yang tidak mahu memilih SK(Sekolah kebangsaan), menghantar anak ke SJKC, kerajaan UMNO-BN beri RM100juta. Kita hormati pilihan kelompok ibubapa ini.Mereka mahu mengekal bahasa, budaya dan cara orang Tionghua. Apabila sesetengah orang Melayu, cina dan India tidak mahu menghantar anak mereka ke SK, SJKT, SJKC tetapi memilih untuk menghantar anak mereka ke sekolah MUBALLIGH, kerajaan UMNO-BN setkan RM100juta. kita  faham walaupun mereka riuh rendah tentang DUMC.

Yang pelik dan aneh, apabila ada golongan ibubapa yang juga tidak percaya kepada sistem SK, dan tidak mahu pula SJKC, SJKT dan muballigh. Mereka mahu satu sistem yang holistik, lengkap yang mempunyai framework akhirat-centric yakni sekolah agama rakyat(SAR) ........mereka ini  tidak diperuntukkan langsung oleh UMNO-BN. Walhal, golongan ini juga berhak menuntut jenis persekolahan yang mereka yakini adalah terbaik untuk anak mereka.Mereka mahu anak mereka belajar ilmu dunia dan akhirat di tempat yang sama, iklim dibentuk agar biah solehah terpelihara dan anak mereka lebih terjamin masa akhirat daripada jenis persekolahan yang ditawarkan oleh sistem sedia ada.

Adakah kerajaan UMNO-BN meletak tinggi  nilai SK, SJKC, SJKT, Muballigh dan nilai SAR(sekolah agama rakyat) TIADA NILAI di sisi kerajaan UMNO-BN??!!

Dr Siti Mariah Mahmud

Dr Siti Mariah Mahmud


Nasha sengaja cabar keputusan Majlis Syura

Posted: 09 Oct 2012 04:46 PM PDT

Bekas Timbalan Presiden Pas, Nasharudin Mat Isa telah "menyentuh dan mencabar" keputusan Majlis Syura apabila mendakwa parti itu kini mengutamakan kuasa dan meletakkan prinsip Islam di tempat kedua, kata Naib Presidennya, Datuk Mahfuz Omar.

Sambil menekankan kuasa dan Islam tidak boleh dipisahkan, kata Mahfuz, Pas memang memerlukan kuasa yang meluas untuk menegakkan Islam di negara ini.

Katanya, aspek itu yang diputuskan oleh Majlis Syura selaku badan tertinggi membuat keputusan dalam Pas.

"Jadi, apabila Ustaz mempertikaikan pendirian parti, bermakna beliau telah menyentuh dan mencabar Majlis Syura sendiri," katanya lagi.

Ahli Parlimen Pokok Sena ini berkata, sebagai sebuah parti politik, Pas memang memerlukan kuasa dan usaha ini diteruskan dari dahulu sehingga sekarang.

"Dari dahulu kita hendakkan kuasa, dan sekarang kita hendak kuasa yang lebih meluas untuk menggantikan Umno, bagi menegakkan Islam, Umno telah gagal dalam peranannya," kata Mahfuz lagi.

Direct Free Kick

Direct Free Kick


10 Okt 2012 - Pagi ini telah menghadiri Mesyuarat JK Kerja Tindakan Daerah Hulu Langat di Pejabat Daerah Hulu Langat, Bangi.

Posted: 09 Oct 2012 09:07 PM PDT

Comments for Wee Choo Keong

Comments for Wee Choo Keong


Comment on AJ’s “People Engagement Survey” should be supported by concerned blue red

Posted: 10 Oct 2012 06:55 AM PDT

well, either your reliable source have unreliable memory or, – sources. the last survey was definitely more than 5yrs ago. and definitely not with this consultant. as for the money paid, i have no idea la. maybe your unreliable source have some use afterall, but even then i know the report was more than 12 pages. while i respect your concern for good leadership and management (we all do), and i am certain you are raising this out of genuine concern, i wonder if by including easily validated but inaccurate facts like the above distracts us from the crux of the issues and paint the rest of our crew as alarmists and incapable of putting our views across in a rational and positive light.

Comment on Complaints for DBKL by weechookeong

Posted: 09 Oct 2012 11:35 PM PDT

dear Jack

I am in full agreement with you. I will be taking your complaints to the higher authority in DBKL and may also bring it up during the reply by the Minister of Wilayah Persekutuan in Parliament next week.

Thank you for alerting us about the problems.

With kindest regards

wee choo keong

Comment on Complaints for DBKL by Jack

Posted: 09 Oct 2012 11:30 PM PDT

Hi Yaacob
Terima kasih atas bantuan yang diberikan.

Comment on Complaints for DBKL by Jack

Posted: 09 Oct 2012 11:26 PM PDT

I believe this issue has been happening for quite some time. We need to have holistic approach because designated car parks are meant for parking. Insufficient car parks will lead motorist to park their vehicles by main road side, disrupting smooth traffic flow.

Comment on Complaints for DBKL by Yaacob

Posted: 09 Oct 2012 09:58 PM PDT

Sdr Jack

Merujuk kepada perbualan antara saya dan sdr pada pagi ini, untuk makluman sdr pihak kami telah pun menghubungi pejabat DBKL Wangsa Maju dan melapurkan mengenai dengan aduan sdr. Pegawai berkenaan telah bersetuju untuk pergi ke lokasi bagi pemantauan lanjut dan sekiranya aduan tersebut benar maka tindakan seterusnya akan diambil.

Pihak kami juga telah menghubungi pihak Call Center dan dimaklumkan pegawai bertugas berjanji akan membawa aduan tersebut kepada Jabatan berkaitan supaya tindakan boleh disegerakan.

Pihak kami akan sentiasa menghubungi pihak DBKL bagi mendapatkan maklum balas terkini dan akan menghubungi sdr bagi memaklumkan perkara tersebut. Jika ada apa-apa masalah sila hubungi saya melalui talipon bimbit 0122186929 dan pejabat 41433322.

Terima kasih.

Yaacob Abd Hamid
Pembantu kepada
YB Wee Choo Keong

Comment on Complaints for DBKL by weechookeong

Posted: 09 Oct 2012 08:38 PM PDT

Salam sejahtera sdr Jack.

Saya pun hairna kenapakah DBKL tidak mengambil tindakan yang sewarjanya. Walaubagaimanapun, saya dan Pembantu Khas saya, En Yacob, akan follow up perkara ini dengan DBKL. Sila berhubung dengan En Yacob dengan secepat mungkin suopaya kami boleh dapat maklumat yang terperinci. Nombor talipon En Yacob adalah 0122186929 atau 41433322.

Have a nice day.

Terima kasih.

Yang ikhlas

Wee choo keong

Comment on Teks ucapan perbahasan Bajet 2013 by John Tan

Posted: 09 Oct 2012 08:24 PM PDT

Too many little napoleon in Government department that are not following the policies of the PM. I do agree with YB speech. Keep up the good work.

Comment on Complaints for DBKL by Jack

Posted: 09 Oct 2012 08:19 PM PDT

Salam sejahtera YB Wee Choo Keong

Saya telah membuat laporan rasmi kepada DBKL (No. Rujukan : 28493.055336) pada hari Jumaat, August 03, 2012 pukul 8:46 AM.
Ianya mengenai halangan lalu lintas lori (no plat WBV 7585) & lori ini dikuathiri menjadi stor bekalan barang2 terlarang seperti dadah.
Lokasi adalah di hadapan LRT Wangsa Maju, Seksyen 2, Wangsa Maju.
Sudah banyak email dihantar bertanyakan maklumat lanjut mengenai aduan yang dibuat tetapi masih belum ada balasan.
Masalah ini juga dikemukakan kepada Tuan Sauffi dari Bahagian Penguatkuasa. Masih belum ada jawaban.
Mohon bantuan YB untuk melanjutkan hal ini kepada pihak atasan.

Comment on Teks ucapan perbahasan Bajet 2013 by abubu

Posted: 09 Oct 2012 07:35 PM PDT

cAKAP SAJA SEMUA BOLEH, TELUS DAN TULUS DI MANA?

Comment on Azhari Mohd Dahlan is still head of MAS Engineering by so sweet

Posted: 09 Oct 2012 04:11 PM PDT

Try to be cool der

:: cina islam | 2011 ::

:: cina islam | 2011 ::


Shahrizat 'tak segan' dengan audit projek fidlot

Posted: 10 Oct 2012 01:22 AM PDT

24 Zulkaedah 1433H. [MOD] -


  • Bekas menteri Datuk Seri Shahrizat Abdul Jalil memberitahu Mahkamah Tinggi Kuala Lumpur hari ini bahawa beliau tidak berasa malu apabila Laporan Audit Negara mengetengahkan isu berkaitan projek Pusat Fidlot Nasional.

    Ketika disoal balas peguam Ranjit Singh dalam saman fitnah RM100 juta terhadap dua pemimpin PKR, Shahrizat berkata, projek di Gemas itu dan National Feedlot Corporation (NFC) yang diuruskan suaminya itu Mohd Salleh Ismail dua entiti berasingan.

    "Laporan itu terhadap pusat dan tidak syarikat. Ketua Audit Negara tidak audit syarikat swasta," kata bekas menteri pembangunan wanita, keluarga dan masyarakat itu.

    Shahrizat mempertahankan bahawa beliau tidak tahu terperinci berhubung proses bidaan yang dimasuki suaminya untuk menguruskan projek fidlot itu.

    Sehingga sekarang beliau mendakwa tidak tahu butiran penuh projek itu.
Malaysiakini/-

Taksiran Cukai Semula Membebankan Pembayar Cukai

Posted: 10 Oct 2012 01:19 AM PDT

24 Zulkaedah 1433H. [MOD] -


Setiap tahun masalah taksiran cukai pasti berlaku dan ramai pembayar cukai tidak puas hati dengan cara pihak LHDN (lembaga Hasil Dalam Negeri) menyemak semula taksiran cukai yang sudah melebih 5 tahun sehingga ada yang sampai 12 tahun.

Sepatutnya masalah taksiran semula cukai ini sudah lama dapat
diselesaikan memandangkan sekarang ini, mereka sudah menggunakan keadah elektronik seperti E-Filing yang lebih efisen dalam pengurusan fail.

Kalau pihak pengurusan menggunakan sistem ini sepenuhnya sudah tentu
masalah ini boleh diselesaikan pada peringkat awal lagi. Para pembayar
cukai mengadu yang mereka terpaksa mencari semula fail-fail yang sudah
terlalu lama disimpan dan ada kemungkinan ada yang sudah terlupa atau
tidak ingat lagi dimana dokumen-dokumen tersebut disimpan.

Kita mencadangkan agar pihak LHDN memperbaiki sistem E-Filing dalam
talian dengan memberi kemudahan kepada pengguna melampirkan
resit-resit atau dokumen yang diperlukan oleh LHDN sebagai bukti hasil
pendapatan bercukai.

Mengemaskini data-data pembayar cukai secara sistematik untuk
memudahkan para pembayar cukai dikesan lebih awal lagi supaya pihak
LHDN tidak perlu membuat taksiran berulang kali setiap tahun.

Pihak LHDN perlu memeriksa dan membuat pentaksiran semula dalam tahun
yang sama. Jangan sampai pentaksiran cukai dibuat semula berulang kali
pada setiap tahun untuk mengelak kesulitan kepada pembayar cukai
membayar balik cukai yang belum dibayar pada tahun tersebut.

Pihak pembayar cukai juga mencadangkan agar di masa hadapan, pembayar
cukai harus membuat satu surat pengesahan dan pengakuan yang dokumen
yang dihantar pada hari tersebut memang disahkan betul oleh Pegawai
LHDN semasa pentaksiran dan sekiranya pihak LHDN bersetuju mereka
harus menyimpan salinan dokumen-dokumen yang telah ditunjukkan dan
turunkan tandatangan sebagai bukti pengesahan yang pembayar cukai
sudah selesai membuat taksiran cukai semasa.

Perlu diingat bukan semua pembayar cukai mempunyai sistem tempat
simpanan fail yang baik dan, kemas.  Ada diantara mereka yang sentiasa
berpindah dari suatu tempat ke tempat yang lain sehingga mereka
terlupa tempat simpanan fail yang sudah terlalu lama.

Dengan adanya sistem E-Filing, LHDN sepatutnya dapat mengatasi masalah
ini terus berlaku, dimana pihak pengurusan LHDN boleh menggunakan
sistem ini dengan lebih baik, cekap dan teratur tanpa perlu
menyusahkan pihak pembayar cukai untuk ditaksir semula kecuali pihak
pengurusan cuai dan tidak mengemaskini data pembayar cukai yang telah
pun membayar cukai mereka.

Kita mendesak agar pihak kerajaan bertindak segera menyelesaikan
masalah pembayar cukai yang dikenakan taksiran semula ini dari
berulang supaya tidak membebankan mereka membayar balik dan terpaksa
mencari semula dokumen-dokumen atau fail yang sudah lama disimpan.

Jofri Jaraiee
PAS Miri, Sarawak

Posted: 10 Oct 2012 01:07 AM PDT


24 Zulkaedah 1433H. [MOD] -Waktu kecil Abdusy Syams (hamba Matahari) sangat sayang kepada seekor anak kucing betina, yang dalam bahasa Arab disebut Hurairah. Sejak itu, dia dikenali dengan panggilan Abu Hurairah.

Setelah masuk Islam, Rasulullah SAW lebih suka memanggilnya Abu Hirr sebagai panggilan akrab, dan dia lebih suka panggilan itu. Abu Hirr ertinya penyayang kucing jantan.

Namun, Rasulullah SAW kemudian menukar namanya menjadi Abdur Rahman (hamba Allah yang Maha Penyayang).

Abu Hurairah RA berasal dari suku Daus dan dia masuk Islam melalui Thu f ail bin 'Amir ad-Dausy, salah seorang pemimpin suku tersebut.

Setelah masuk Islam, pemuda Ad-Dausy ini pergi ke Madinah menemui Nabi dan berkhidmat untuk Rasulullah sepenuh hati. Dia tinggal bersama ahli shuffah di beranda Masjid Nabawi. Tiap waktu dia boleh solat di belakang Nabi dan mendengar pelajaran berharga dari Nabi.

Abu Hurairah punya ibu yang sudah tua dan sangat disayanginya. Dia ingin ibunya memeluk Islam, tapi menolak bahkan mencela Rasulullah SAW. Abu Hurairah sangat sedih. Dia pergi menemui Rasulullah sambil menangis.

"Mengapa engkau menangis, wahai Abu Hirra?" Sapa Nabi. Abu Hurairah menjelaskan apa yang menyebabkan hatinya galau, sambil meminta Rasul mendoakan ibunya. Lalu Nabi berdoa agar ibu Abu Hurairah terbuka hatinya untuk menerima Islam.

Suatu hari Abu Hurairah menemui ibunya. Sebelum membuka pintu dia mendengar suara gemericik air, kemudian terdengar suara ibunya. "Tunggu di tempatmu, Nak!"

Setelah dipersilakan masuk, Abu Hurairah terkejut apabila ibunya langsung menyambut dengan ucapan dua kalimah syahadat. Alangkah bahagianya Abu Hurairah, keinginannya tercapai. Segera dia kembali menemui Rasulullah. "Dulu aku menangis kerana sedih, sekarang aku menangis kerana gembira."

Abu Hurairah sangat menyayangi ibunya, terlebih setelah ibunya masuk Islam. Dia selalu hormat dan berbakti kepada ibunya. Setiap akan pergi meninggalkan rumah dia berdiri lebih dahulu di depan pintu bilik ibunya mengucapkan salam, "Assalamu 'alaiki wa rahmatullah wa barakatuh, ya ummah!"

Ibunya menjawab dengan lembut, "Wa 'alaikas salam wa rahmatullahi wa barakatuh, ya bunayya."

Kemudian, Abu Hurairah mendoakan ibunya, "Rahimakillahu kama rabbay tini shaghira" (semoga Allah mengasihi ibu sebagaimana ibu merawatku waktu kecil). "

Ibunya membalas doa anaknya dengan doa yang tidak kalah indahnya, "Wa Rahimakallahu kama barartani kabira" (semoga Allah mengasihimu sebagaimana engkau berbuat baik kepadaku setelah engkau dewasa).

Abu Hurairah aktif mengajak orang lain agar memuliakan dan berbuat baik dan menyayangi kedua-dua orang tua. Suatu hari dia melihat dua orang berjalan bersama, yang satu lebih tua daripada yang lain. Abu Hurairah bertanya kepada yang muda, siapa orang tua ini? "Bapakku," jawab anak muda itu.

Lalu Abu Hurairah menasihatinya. "Janganlah engkau memanggilnya dengan menyebut namanya. Jangan berjalan di hadapannya. Dan jangan duduk sebelum dia duduk lebih dahulu. "Begitulah, sisi lain Abu Hurairah, yang sangat sayang kepada ibunya dan hormat kepada yang lebih tua. sumber republika.co.id

CERITA HANTU PUNCA SAKIT JIWA KRONIK

Posted: 09 Oct 2012 06:36 PM PDT


24 Zulkaedah 1433H. [MOD] -


Kementerian Penerangan harus bertindak tegas terhadap penerbitan dan penyiaran cerita hantu. Malaysia sebagai sebuah negara majoriti umat Islam menghadapi masalah sakit mental yang serius dimana 12 peratus rakyat negara ini atau 3.5 juta orang menghidap penyakit mental dengan purata 6 orang bunuh diri setiap hari dan 50,000 kes cuba bunuh diri setiap tahun.

CERITA HANTU PUNCA SAKIT JIWA KRONIK
10 Okt 2012

Ipoh: Pelbagai cerita hantu, mistik dan seram yang berleluasa dikenal pasti antara punca banyak kes sakit mental yang sepatutnya boleh dirawat pada peringkat awal, gagal dirujuk ke pakar perubatan sehingga sukar diubati.

Pengarah Hospital Bahagia Ulu Kinta, Dr Rabaiah Mohd Salleh, berkata paparan cerita seumpama itu mempengaruhi fikiran masyarakat hinggakan tanda penyakit mental yang ditunjukkan seseorang dianggap gangguan makhluk halus dan mengutamakan khidmat dukun serta pengamal perubatan tradisional.

"Cerita sebegini yang sering ditayangkan di televisyen, filem dan bahan bacaan mewujudkan stigma masyarakat mengenai sakit disebabkan gangguan hantu hingga ada yang trauma dan hanya dirujuk ke hospital apabila penyakit menjadi kronik," katanya ketika ditemui selepas Persidangan Kesihatan Mental Perak Kesembilan di sini, semalam.

Dr Rabaiah berkata, pihaknya bagaimanapun tidak menafikan kewujudan dunia jin dalam kepercayaan agama lantas membenarkan rawatan tradisional serta perubatan Islam dilakukan sebagai pelengkap rawatan.

Katanya, penyakit mental boleh diubati jika dirujuk ke hospital dari peringkat awal bagi membolehkan pesakit menerima rawatan sesuai dan dapat meneruskan kehidupan normal.

Beliau berkata, orang ramai yang mendapatkan rawatan penyakit mental kini meningkat kepada maksimum 10 kes baru didaftarkan sehari berbanding antara dua hingga tiga sehari pada 2007.

Sementara itu, Dr Nordiyanah berkata, banyak kajian menunjukkan pertalian rapat antara penyakit mental dan fizikal seperti kemurungan dengan penyakit berkaitan jantung dan angin ahmar, selain berisiko menghidap diabetes.

"Penyakit kerisauan mendedahkan individu kepada penyakit jantung koronari, angin ahmar, gangguan sistem pernafasan seperti asma serta berisiko mengidap penyakit kronik lain berkaitan sistem penghadaman," katanya.

Katanya, stigma dan diskriminasi masyarakat menyebabkan ada pesakit jiwa enggan mendapatkan rawatan psikiatri kerana takut dicemuh tidak siuman terutama jika pernah mendapat rawatan di hospital mental.

Sumber : http://mohdtaufek.blogspot.com/2012/10/cerita-hantu-punca-sakit-jiwa-kronik.htm

Kamparinn.blogspot.com

Kamparinn.blogspot.com


RUKUN HAJI

Posted: 09 Oct 2012 01:12 PM PDT

Asalamualaikum kepada semua bakal haji dari Malaysia, dengan ini diucapkan selamat melaksanakan ibadah haji. di doakan kepada yang dalam perjalanan ketanah suci diucapkan selamat berangkat, selamat melaksanakan semua rukun dan syarat haji, serta dipermudahkan amalan tersebut disepanjang berada ditanah suci. diucapkan selamat kembali ketanah air dengan haji mabrur serta menjiwai sepenuhnya ruh talbiah dan semangat haji dan meneruskan amalan seperti yang di buat semasa di tanah suci. salam aidil adha kepada semua muslimin dan muslimat . selamat menjalani ibadah korban, maaf zahir dan bathin. buat perubahan besar-besaran.

Anwar Ibrahim

Anwar Ibrahim


Malaysia menuju bankrap acuan ekonomi Najib – Nurul Izzah

Posted: 10 Oct 2012 02:09 AM PDT

KeadilanDaily

Malaysia menuju ke arah bankrap jika negara ini terus ditadbir di bawah Umno Barisan Nasional (BN) dan kepimpinan Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak, kata Ahli Parlimen Lembah Pantai, Nurul Izzah Anwar.

Beliau berkata, sistem ekonomi acuan Najibnomics menyerlahkan kepincangan negara menuju bankrap apabila Laporan Ketua Audit Negara (LKAN) ditangguh walaupun Bajet BN 2013 dibentang hampir dua minggu lalu.

"Bayangkan sejak Najib ambil alih, kalau dulu diberikan laporan audit kepada Ahli-ahli Parlimen sebelum bajet, kemudian
ditunda sedikit, seminggu, sekarang dah dua minggu tak nampak pun bayang-bayang Laporan Audit 2012," katanya di depan 100 hadirin pada forum 'Diskusi Buku dan Belanjawan: Bajet 2013 Mengakhiri Era Politik Lama Negara' di Yayasan Selangor, di sini malam tadi.

Ia diadakan sempena pelancaran buku 'Pendedahan di Parlimen: Dasar dan Cabaran Malaysia' oleh Kajian Politik Untuk Perubahan (KPRU) dan ia disempurnakan Presiden KEADILAN, Datuk Seri Dr Wan Azizah Wan Ismail.

Kata pengantar buku itu ditulis Ketua Umum KEADILAN, Datuk Seri Anwar Ibrahim dan disunting Pengarah Eksekutif KPRU, Ooi Heng.

Izzah berkata, pelaksanaan Najibnomics bukan sahaja tinggal 'sejarah', malah kajiannya juga tidak munasabah.

"Di Harvard Bussiness School di Boston pada 2009, Najib telah memperkenalkan satu kes studi 'Inisiatif berani Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak untuk menangani krisis kewangan' dan kes studi itu menjadi kokurikulum pengajian mikro modul ekonomi.

"Ia dipanggil kursus Najibnomics, dan yang mengejutkan bukan sekadar mengambil pelaksanaan semasa beliau menjadi Perdana Menteri, tapi sebelum jadi Perdana Menteri pun sudah dimasukkan dalam modul tersebut iaitu kejayaan Malaysia untuk memperbaiki sistem insuran dan perbankan selepas krisis kewangan 1998.

"Seingat saya, 1998 Najib belum jadi Perdana Menteri, tapi dimasukkan juga dalam kokurikulum ini. Termasuklah isu liabiliti ekonomi," ujar Izzah yang juga Naib Presiden KEADILAN.

Katanya, walaupun pelbagai usaha Najib bagi membuktikan kecemerlangan ekonomi di bawah pentadbirannya hingga ke peringkat dunia, beliau tetap gagal.

"Perbezaan BN dengan kita (Pakatan Rakyat) tidak mahu yang superficial (pemikiran cetek) itu diberi cop seperti apa yang berlaku apabila Najibnomics diperkenalkan sekitar 2009.

"Kita jangka bila merujuk Najibnomics ini akan memudahkan, rupa-rupanya ia melangkaui lebih daripada apa yang Najib buat sampai bebanan (hutang) ditanggung Bank Negara Malaysia," katanya.

"Tanpa melihat pencapaian dan rekod semua bantuan, bagaimana kita dapat nilai Najibnomic ini merupakan sesuatu yang perlu diterima semua pihak termasuk dunia," tambah Izzah.

Dua lagi panelis adalah Ahli Parlimen Shah Alam, Khalid Samad dan Ahli Dewan Undangan Negeri (Adun) Seri Setia, Nik Nazmi Nik Ahmad.

Forum ini anjuran bersama KPRU, Kelab Anwar Ibrahim (AIC), Strategic Information and Research Development Centre (SIRD)dengan kerjasama Akademi Pak Sako dan Alumni Sekolah Politik.

Program Jelajah DS Anwar Ibrahim Ke Sabah 12&13 Okt 2012

Posted: 09 Oct 2012 10:02 PM PDT

12 Oktober 2012 (Jumaat)

1) 12.30 – 3.00 ptg – Kampong Sarikan, Nabawan – (P-Persiangan)

2) 2.00 – 4.00 ptg – Restoran Pelancongan Pendalaman, Batu 2, Keningau (P- Keningau)

3) 4.00 – 6.00 ptg – Kampong Kalibatang Lama, Tenom (P – Tenom).

4) 5.30 – 7.30 mlm – Pekan Tenom (P-Tenom)

5) 7.00 – 9.00 mlm – Kampong Gadon, Lumada, Sipitang (P – Sipitang)

13 Oktober 2012 (Sabtu)

1) 9.30 – 11.30 pagi – Lot Persendirian MK, Jalan Assam, Lahad Datu (P- Silam)

2) 1.00 – 3.00 ptg – Jalan Apas, Tawau (P- Tawau)

3) 7.30 – 10.00 mlm – Borneo Paradise Beach Resort, Papar (P – Papar)

Barisan Penceramah:
i. YB Dato' Seri Anwar Ibrahim

ii. YB Dato' Seri Panglima Lajim Ukin

iii. YB Dato' Seri Panglima Wilfred Bumburing

iv. YBhg Tamrin Jaini

v. YB Senator Maijol Mahap

vi. YBhg Datuk Yahya Lampong

vii. YBhg Datuk Dr Richard Gunting

[VIDEO] Jelajah Merdeka Rakyat, Bagan Datok, Perak 07/10/2012

Posted: 09 Oct 2012 06:06 PM PDT


[VIDEO] Masalah Negara Kalau Pemimpin Tidak Ada Ketegasan Dan Tak Berani

Posted: 09 Oct 2012 06:00 PM PDT


WHAT NO TRIAL? French Lawyers Debunk Bernama Report On Scorpenes Hearing

Posted: 09 Oct 2012 01:09 PM PDT

Malaysia Chronicle

It looks like Prime Minister Najib Razak and his Umno party are pulling out all stops to convince Malaysians that the Scorpenes corruption trial in Paris is a mere figment of the Opposition’s imagination.

With the 13th general election looming and the stakes high, resolving the public perception that Najib had pocketed a massive illicit kickback is a necessity if he is to to be assured of a comfortable win over arch rival Anwar Ibrahim, who leads Malaysia’s Pakatan Rakyat opposition front.

On Monday, quoting a ‘prominent’ French Government prosecutor Yves Charpenel, national news agency Bernama reported that Yves had denied there was an ‘ongoing trial in France’.

“I am aware about all the fuss kicked up by certain media (organisations) in Malaysia over this matter but what I can say is that this is nothing more than a trial by the media,” Bernama reported Yves as saying.

“A trial is a trial with all the rules. Investigation is another thing.”

Contradictory

Whether Yves was accurately quoted and reported in the right context remains to be seen. However, William Bourdon, the French lawyer acting for Malaysian NGO SUARAM has debunked the Bernama report.

“Yves Charpenel’s statement is absolutely contradictory with the current investigations. The Tribunal deGrande Instance has convened a criminal inquiry of which SUARAM has been accepted as a civil party since March 2012,” Bourdon, who was deported from Malaysia when he came to brief his client last year, said in a statement released by SUARAM late on Monday night.

“Upon completion of the inquiry will the investigating judge make the decision of whether the case goes to full trial. It’s the investigating judge that makes the decisions not the prosecutor. To our knowledge the current prosecutors in charge of the case have not made any such statements as suggested by Charpenel. The two Judges, Roger Le Loire and Serge Tournaire continue their investigations on the Scorpene inquiry".

Najib and the Umno-led federal government had hammered through a RM7.3 billion purchase of 2 Scorpene submarines from DCNS in 2002 despite public protest that the ships were unsuitable for the shallow local waters. There was also uneasiness over the exorbitant price tag.

In 2010, SUARAM lodged a complaint with the French authorities, resulting in the current investigative trial against DCNS. The French naval giant is believed to have paid Najib and his Umno party an illegal kickback worth at least 114 million euros to secure the sale of the two submarines to the Malaysian government. The payment was allegedly made through a firm controlled by Najib’s close friend Razak Baginda.

Guilty conscience? Why so SCARED?

The Umno-controlled press has repeatedly insisted that there was no proof of any wrongdoing but Najib and his administration have failed to convince Malaysians, largely because they kept rebuffing all efforts by civil society groups to hold a public inquiry.

The latest attempt to make Najib and Umno account for the murky deal is an invitation by Opposition Leader Anwar Ibrahim to the lawyers of both Suaram and DCNS to come to Kuala Lumpur and brief the Malaysian Parliament on the case.

“I refer to the above ongoing judicial inquiry at the Tribunal De Grande Instance in Paris presided over by Judge Roger Le Loire and Judge Serge Tournaire into the complaint by SUARAM. a Malaysian human rights non-governmental organization alleging that corrupt and illegal payments were made by the French suppliers DCNS and Thies and their joint venture company Armaris to Malaysian citizens and officials in relation to the purchase of the submarines in 2002 which were at the material time authorized by the then Malaysian Defence Minister and current Prime Minister Datuk Seri Najib Tun Razak. where payments of up to 700 milliom ringgit were received by companies ( Perimekar Sdn Bhd and Terasasi ) owned by his adviser and close associate, Abdul Razak Baginda,” Anwar wrote in his letter dated October 2, 2012.

“I am informed that you are representing the interest of DCNS in the above inquiry. As Leader of Opposition in the Malaysian Parliament. 1 have on this same date issued an invitation to the lawyers acting for SUARAM viz Messieurs William Bourdon and Joseph Breham to deliver a briefing on the status and development of the inquiry to interested Malaysian Members of Parliament during this current session of the Malaysian Parliament which will run until 22″ November 2012. I will be inviting all members of the Malaysian Parliament to attend this briefing. As the allegations are in respect of the conduct of DCNS. I am of the view that it is appropriate that you are also invited to attend in order that interested Members of Parliament may also hear from DCNS.”

Najib’s penchant for false public relations and media spin

However, Defense Minister Zahid Hamidi has been quick to object to the invitation on the grounds that the acquisition had followed “legal procedure”.

Umno-linked groups too have rushed to shoot down Anwar’s invite, rather illogically accusing him of trying to sabotage the nation by inviting “foreign interference” in domestic affairs.

In response, opposition leaders have expressed disappointment and concern over the “desperation” revealed by Najib, accusing him of doubletalk as he had just last week vowed to rid Malaysia of corruption and even donated RM1 million to the Vienna-based International Anti-Corruption Academy (IACA).

“The proof of the pudding is in the eating. If Najib and Umno are innocent, let the lawyers from both sides – DCNS as well as SUARAM – come to Malaysia and clarify everything to Parliament. But obviously, this is what Najib and Umno fear most. Their reaction is very revealing,” PKR vice president Tian Chua told Malaysia Chronicle.

“As for the Bernama report, they could have twisted Yves Charpenel’s comment – we don’t know. But what we do know is that in the wake of the Bersih 3.0 rally in April, the Umno-controlled media tried to discredit Australian Senator Nick Xenophon by accusing him of describing Islam as a criminal organisation rather than a religion. Then there is Najib’s contract with FBC Media and US poison blogger Josh Trevino. The fact is Najib has the worst record of abusing the media than any other leader. He has given Malaysia a really bad name overseas. Let’s see if the Yves Charpenel report will blow up in his face.”

Investigative trial stage: Different system, witnesses will be subpoenaed

Tian was referring to Xenophon, a member of the international observer team invited by Bersih to assess if its demands for electoral reform were reasonable. The Australian leader had expressed shock at the Malaysian police brutality towards peaceful Bersih protesters during the April 28 demonstration for clean polls.

For his chiding comments, the Umno-owned NST had deliberately misquoted a speech he made to the Australian Parliament back in 2009. In fact, Xenophon had not referred at all to Islam, but had instead been criticizing Scientologists and their money-raising tactics. The newspaper just substituted the word Islam instead of Scientologist.

As for UK-based consultancy FBC Media and blogger Josh Trevino, both have been disgraced and dropped by various top international media including BBC and the Guardian for not disclosing they had underlying deals to churn out false positive publicity for Najib and Sarawak Chief Minister Taib Mahmud.

Indeed, going through the latest Bernama report and the Yves Charpenel quotes, it is evident that all the French prosecutor may have said was that the Scorpenes case had not gone into FULL trial yet but was still at the investigative trial stage.

This is actually in line with all the disclosures made by Bourdon and SUARAM so far. In fact, SUARAM has made it very clear that what was now taking place was an investigative trial, overseen by 2 investigative judges. The French judiciary system is different from the British, on which Malaysia’s own legal system is based.

Sinking with Najib & the Scorpenes

Industry practitioners question whether Bernama had led Yves on by asking whether a full trial was now ongoing. Hence his denial. The Malaysian news agency could then have written up its report to highlight Yves’ denial, but deliberately omitting to put into full context his statement.

But as Bourdon pointed out, the investigative trial is in full swing and the first witness already subpoenaed to take the stand to answer all the queries the investigative judges wish to make on the case.

Apart from Najib’s foreign media consultants and the NST, Bernama too has attracted controversy of late. Just weeks ago, it was forced to deny it had ‘doctored’ photos depicting a much larger crowd at Najib’s recent Hari Raya open house so as to give the impression that the PM was more popular that he really is.

However, due to the angry reaction of the Malaysian public and the slew of ‘photo-shop mistakes’ pointed out by netizens, Bernama’s chief editor had no choice but to finally admit the photos had indeed been “tampered” with.

Nuffnang