Isnin, 13 Jun 2011

MY VOICE FOR NATION

MY VOICE FOR NATION


Posted: 13 Jun 2011 09:49 PM PDT

Posted: 13 Jun 2011 09:46 PM PDT

Sudan's Bashir to visit Malaysia

Posted: 13 Jun 2011 03:22 AM PDT

Dr Shafie Abu Bakar

Dr Shafie Abu Bakar


Tahniah YB Dr. Rani Osman Kerana Menerima Amanah Dan Tanggungjawab Selaku Pesuruhjaya PAS Selangor

Posted: 13 Jun 2011 04:44 PM PDT

Perarakan Bola !

Posted: 13 Jun 2011 02:32 AM PDT

Ahli Parlimen Kota Belud

Ahli Parlimen Kota Belud


Pembinaan bangunan baru pasar tamu Kota Belud

Posted: 13 Jun 2011 02:16 AM PDT

Insyaallah tahun ini Kota Belud akan mendapat struktur bangunan baru yang moden untuk pasar tamunya. Kosnya lebih kurang RM4juta.

Ianya lebih selesa dan lebih ceria dan lebih bersih. Ia akan mempunyai kemudahan asas serta satu pentas persembahan yang jauh lebih baik dari yang sedia ada.

Saya jangkakan projek ini akan bermula tahun ini juga.

N45 Dr Halimah Ali

N45 Dr Halimah Ali


UMNO ANGGAP PAS SUDAH LARI DARI PERJUANGAN ISLAM

Posted: 13 Jun 2011 10:05 AM PDT


Apakah PAS sudah benar-benar menyeleweng dari dasar Islam dan matlamat negara Islam, atau sebaliknya?.

A. Adakah perlembagaan PAS menolak Islam dan cita-cita menubuhkan negara Islam?

PAS tidak boleh lari daripada asas dan matlamat parti seperti yang terkandung di dalam perlembagaan parti. Oleh itu kita perlu meninjau dan memahami sedikit kandungan perlembagaan PAS.

"Dasar", "tujuan-tujuan" dan "usaha-usaha" PAS adalah tersenarai seperti di dalam Fasal-fasal 3 hingga 6 perlembagaannya. Fasal-fasal inilah yang merangkumi asas dan matlamat PAS. Jika diteliti, ketiga-tiga perkara ini tidak berubah; semuanya tetap sama seperti dahulu.

Misalnya, dasar PAS masih tercatat sebagai 'Islam'. Tidak pun dipinda kepada 'Kebajikan' ataupun 'Melayu'. Dua tujuan parti PAS masih ialah perjuangan untuk mewujudkan sebuah masyarakat dan pemerintahan yang menurut nilai-nilai hidup Islam, serta mempertahankan kesucian Islam.

Usaha-usaha parti pula menghuraikan langkah-langkah yang akan diambil oleh PAS untuk mencapai tujuan-tujuan parti. Di antara usaha-usaha utama PAS ialah untuk mendakwah kepada semua "umat manusia" (dengan menitikberatkan bukan Muslim), menjadikan Islam "sebagai panduan berpolitik dan bernegara", dan "memperkenalkan nilai-nilai keIslaman" dalam usaha menegakkan keadilan dan membawa kemajuan ke dalam semua bidang termasuk "pemerintahan dan pentadbiran, ekonomi, sosial, serta pelajaran dan pendidikan".

Menurut Fasal 7 yang berhubung Hukum dan Kekuasaan pula, hukum tertinggi PAS ialah Al-Quran dan Sunnah, dan kekuasaan PAS yang dipegang oleh muktamar tahunan adalah tertakluk kepada hukum tertinggi tersebut.

Secara ringkasnya, kesemua yang disebutkan di atas merupakan rangka dan rancangan-rancangan penting dalam membentuk sebuah negara Islam.

Jalan untuk meminda atau membatalkan dasar, tujuan-tujuan dan usaha-usaha PAS bukanlah mudah.

Menurut Fasal 86, cadangan pindaan perlu dikemukakan oleh ahli parti kepada setiausaha agung parti, dan jika terima, persetujuan dua pertiga (66.7%) suara yang hadir di dalam muktamar tahunan PAS diperlukan untuk meluluskan sebarang pindaan.

Hasrat mana-mana ahli profesional jawatankuasa kerja pusat untuk membatalkan mana-mana fasal perlembagaan PAS yang berkenaan dengan Islam pasti akan dimatikan oleh perwakilan PAS. Tambahan, masa depan politik ahli profesional itu bersama-sama dengan puak profesional secara amnya juga mungkin terkubur.

B. Majlis syura ulama lebih berkuasa daripada jawatankuasa kerja pusat

Majlis syura ulama PAS ialah badan yang tertinggi di dalam hierarki kuasa PAS. Jawatankuasa kerja pusat, termasuk presiden dan timbalan presidennya, terletak pada peringkat yang kedua. Pada peringkat seterusnya ialah Dewan Ulama, Dewan Pemuda dan Dewan Muslimat (wanita).

Berbeza daripada jawatankuasa kerja pusat, majlis syura lazimnya diwakili 100% oleh para ulama (Fasal 8(3)). Puak profesional tidak berpeluang untuk menguasai badan ini, apatah lagi menganggotainya.

Ahli-ahli majlis syura dipilih dan dilantik tidak lebih daripada lima orang oleh majlis syura ulama sendiri; empat orang oleh jawatankuasa kerja ulama pusat; empat lagi oleh jawatankuasa kerja pusat; dan dua masing-masing oleh Dewan Pemuda dan Dewan Muslimat PAS (Fasal 8(4)).

Perhatikan bahawa pemilihan ahli-ahli majlis syura bukan melalui pertandingan demokratik sepertimana ahli-ahli jawatankuasa kerja pusat dipilih oleh ahli-ahli PAS di muktamar. Namun majlis syuralah yang mengawal halatuju jawatankuasa kerja pusat dan PAS seluruhnya.

Juga, lebih daripada 50% daripada ulama di dalam majlis syura dipilih oleh golongan ulama sendiri (sembilan ahli daripada 17 ahlinya dipilih oleh majlis syura dan jawatankuasa ulama pusat). Dominasi golongan ulama cukup kuat di dalam PAS walaupun jika jawatankuasa kerja PAS pusat dikuasai 100% oleh puak profesional.

Penguasaan kepimpinan ulama diperkukuhkan lagi oleh peranan majlis syura. Antara tugas utama majlis syura ulama ialah untuk 'menjamin' kekuasaan PAS tidak terkeluar daripada mematuhi hukum tertinggi iaitu Al-Quran dan Sunnah, dan muktamar tahunan adalah tertakluk kepada hukum itu (Fasal 8(1a)).

Majlis syura juga bertanggungjawab mengeluarkan perintah supaya dasar Islam PAS dan peruntukan yang berkenaan dengannya (seperti tujuan-tujuan dan usaha-usaha parti) "dipatuhi dan dilaksanakan oleh mana-mana pihak atau badan di dalam PAS", dan majlis syura perlu 'mengawasi' supaya dasar dan ketetapan serta kehendak-kehendak di dalam perlembagaan "dipatuhi dalam kegiatan, gerakan dan pentadbiran PAS" (Fasal 8(1b)).

Dalam erti kata lain, majlis syura tidak akan membenarkan jawatankuasa kerja pusat menyimpang daripada dasar dan tujuan-tujuan parti seperti penubuhan negara Islam walaupun sejengkal. Dengan itu, soal puak profesional menidakkan atau melawan matlamat negara Islam tidak timbul sama sekali. Mereka perlu melangkah mayat majlis syura dahulu.

Mampukah Datuk Nik Aziz Nik Mat menutup mata kepada peminggiran matlamat negara Islam? Tidak mungkin. Menurut perlembagaan PAS Fasal 9(1c), tugas Mursyidul Am ialah untuk "mengambil apa-apa jua langkah yang perlu bagi mengawasi dan memelihara perlembagaan, dasar dan hukum PAS dipatuhi dalam kegiatan, gerakan dan pentadbiran PAS".

ARTIKEL PENUH di sini

RM50 JUTA DUIT RAKYAT DIHABISKAN DI SARAWAK PRN

Posted: 13 Jun 2011 09:30 AM PDT

Sejumlah RM50 juta telah dibelanjakan oleh Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) untuk melaksanakan pilihan raya Dewan Undangan Negeri (DUN) Sarawak ke-10 pada April lalu.

nazri abdul azizMenteri di Jabatan Perdana Menteri Datuk Seri Mohamed Nazri Abdul Aziz berkata, bagi kementerian-kementerian dan agensi-agensi lain, jumlah perbelanjaan mereka adalah mengikut anggaran bajet yang telah ditetapkan oleh kementerian dan agensi masing-masing.

NONEMohamad Nazri berkata demikian dalam jawapan bertulis kepada soalan Teo Nie Ching (DAP-Serdang) di Dewan Rakyat hari ini.

Teo bertanya mengenai perbelanjaan SPR, Polis Diraja Malaysia (PDRM) dan kerajaan dalam pilihan raya DUN Sarawak yang lalu.

- Bernama

Philosophy Politics Economics

Philosophy Politics Economics


"The Tiger That Lost Its Roar" - Petaling Jaya Book Launch!

Posted: 13 Jun 2011 02:04 AM PDT


You are cordially invited to the book launch of "The Tiger That Lost Its Roar" by Tony Pua, MP Petaling Jaya Utara and DAP National Publicity Secretary. The book is a tale of Malaysia's political economy.
Date: 25 Jun 2011 (Sat)
Time: 2-5pm
Venue: 1Utama New Wing, Ground Floor (next to Coffee Bean)
At the same time, a public forum with invited speakers will be held to discuss how the Malaysian "Tiger" can regain its "Roar".

RSVP on Facebook here.

The distinguished panel of speakers include Tan Sri Ramon Navaratnam, Dr Muhammed Khalid and Dr Ong Kian Ming.

Join us, for a lively, no-holds-barred discussion on our children's political and economic future! Read the foreword of the book here or place your order for the advance copy here.

Of course, you should come purchase a copy of the book as well and get it autographed on the spot! ;-)

About the panellist:

* Tan Sri Ramon Navaratnam

Tan Sri Ramon is the former Deputy Secretary-General of Ministry of Finance and Secretary-General of Ministry of Transport, and author many books on the Malaysian economy including "Healing the Wounded Tiger".

Ramon is also currently a member of the Malaysian Institute of Management (MIM) and the president of Transparency International Malaysia. He is a member of the National Economic Action Council (NEAC) Globalisation Committee and Director of the Asian Strategy and Leadership Institute (Asli).

* Dr Muhammed Abdul Khalid

Dr Muhammed is a Research Fellow with the Institute of Malaysian and International Studies (IKMAS), Universiti Kebangsaan Malaysia. His
PhD thesis ''Wealth Inequality in Malaysia'' was awarded magna cum laude by SciencesPo Paris in December 2010. He holds a Master's degree in Public Affairs (cum laude) from the same institution, as well as a Master of Economics from University of Malaya and Bachelor of Sciences (Finance) from University of Southern California. He is currently on a secondment to ISIS Malaysia as a senior analyst focusing on economic policy.

* Dr Ong Kian Ming (moderator)

Dr Ong is currently a Lecturer, Faculty of Economics and Policy Science, UCSI University. He received his PhD in Political Science from Duke University, M. Phil. Economics from University of Cambridge and B.Sc. Economics, London School of Economics.

Questions for Parliament 2011 Session II

Posted: 13 Jun 2011 01:57 AM PDT

Parliament just started its 2nd session of the year today and will end before the end of the month. Below are the list of questions which I've submitted for replies from various ministries.

Parliamentary Questions for 2011 Session II

Soalan Jawapan Lisan

1. Tony Pua meminta Perdana Menteri menyatakan prestasi dan kedudukan syarikat 1Malaysia Development Berhad (1MDB) sejak ianya ditubuh

(a) Penyata keuntungan dan "balance sheet"

(b) Kedudukan terkini kesemua pelaburan termasuk nilai dan jangkaan pulangan setiap projek


2. Tony Pua meminta Perdana Menteri menyatakan langkah-langkah yang akan diambil oleh kerajaan untuk mengurangkan 'brain drain' akibat perasaan tersingkir seperti yang dibentangkan dalam laporan World Bank terkini, termasuklah jaminan peluang pekerjaan yang saksama.


3. Tony Pua meminta Perdana Menteri menyatakan

(a) Bayaran yang telah dibuat kepada Gamuda-MMC untuk projek pembinaan MRT dan sebarang nilai kerja yang telah dibuat, tetapi yang belum dibayar.

(b) Anggaran kos perlantikan Gamuda-MMC kepada kerajaan, termasuk kos "contingency" atau luar jangkaan, jika ada untuk project MRT.


4. Tony Pua meminta Perdana Menteri menyatakan

(a) Skop projek Karambrunai Resorts yang diumumkan sebagai satu-satu "Entry Point Project" yang bernilai RM9.6 bilion

(b) Sama ada permohonan lesen kasino telah diminta oleh pemaju dan ianya akan atau telah dipertimbangkan oleh kerajaan.


5. Tony Pua meminta Perdana Menteri menyatakan butiran perjanjian yang akan ditandatangani oleh kerajaaan dengan syarikat Tricubes Bhd untuk memajukan projek emel 1Malaysia, dan sama ada Tricubes akan diberikan hak untuk mengesahkan maklumat individu dengan Pejabat Pendaftaran Negara.


6. Tony Pua meminta Menteri Kewangan menyatakan

(a) Anggaran pecahan subsidi yang akan ditanggung kerajaan pada tahun 2011 mengikut kategori terperinci

(b) Anggaran kenaikan hasil kerajaan berpunca dari sektor minyak dan gas, dan lain-lain sumber


7. Tony Pua meminta Menteri Kewangan menyatakan

(a) impek pengurangan subsidi makanan, petrol, diesel, gas dan lain-lain barangan asas kepada golongan masyarakat berpendapatan 40% terendah sejak Januari 2010.

(b) Langkah-langkah 'mitigation' yang akan atau telah dilaksanakan untuk membantu golongan tersebut yang menghadapi kenaikan kos kehidupan yang mendadak.


8. Tony Pua meminta Menteri Industri dan Perdagangan Antarabangsa menyatakan sebab-sebab kedudukan Malaysia dari segi "Keberkesanan Kerajaan" dan "Keberkesanan Perniagaan" telah merosot dengan begitu teruk sekali dari tempat 9 dan 4 ke 17 dan 14 mengikut "IMD World Competitiveness Yearbook 2011"


9. Tony Pua meminta Perdana Menteri menyatakan

(a) Laporan daripada 'public hearing' yang telah dijalankan oleh SPAD atas pembinaan MRT, termasuk bantahan-bantahan utama

(b) Pengubahsuaian ke atas pelan pembinaan MRT atas maklumbalas yang telah diterima daripada pihak awam


10. Tony Pua meminta Menteri Kewangan menyatakan

(a) Anggaran jadual perlaksanaan sistem cukai GST

(b) Anggaran kos kerajaan untuk menyediakan sistem cukai GST dan kos pengurusan setiap tahunSoalan Bertulis


11. Tony Pua meminta Perdana Menteri menyatakan secara terperinci sejak portal "MyProcurement" dilancarkan

(a) bilangan kontrak yang telah diterbitkan oleh setiap Kementerian dan setiap bulan

(b) jumlah nilai kontrak yang telah diterbitkan oleh setiap Kementerian dan setiap bulan


12. Tony Pua meminta Menteri Perdagangan Antarabangsa dan Industri menyatakan sejak tahun 1996

(a) Jumlah pelaburan asing yang telah diluluskan oleh kerajaan untuk setiap tahun ("approved investments")

(b) Jumlah pelaburan asing yang telah dilaburkan untuk setiap tahun ("actual investments")


13. Tony Pua meminta Perdana Menteri menyatakan senarai terperinci universiti di United Kingdom dan di Amerika Syarikata yang pemegang biasiswa Mara sarjana muda dan jumlah penuntut yang dihantar setiap tahun sejak 2000 untuk setiap universiti tersebut


14. Tony Pua meminta Perdana Menteri menyatakan jumlah pengundi baru yang didaftarkan

(a) Oleh setiap parti politik untuk setiap suku tahun sejak 2008

(b) Oleh SPR lain-lain pihak (seperti kakitangan kerajaan dan POS Malaysia) setiap suku tahun sejak 2008


15. Tony Pua meminta Perdana Menteri menyatakan

(a) Senarai terperinci nama dan nilai setiap projek ETP/EPP yang telah diumumkan

(b) Nilai pelaburan yang telah dibuat sejak projek-projek ini diumumkan

MPs Can Get Copy of IPP Contracts?

Posted: 13 Jun 2011 01:46 AM PDT

Datuk Mukhriz Mahathir was reported to have said that the highly-secret agreements between Tenaga Nasional Bhd (TNB) and independent power producers (IPPs) can be released to parliamentarians, but cannot be disclosed to the public, as these are confidential matters.

He said "In Parliament, when a MP asks for anything, we have always been transparent." In fact, he even added that "MPs also have legal immunity which may allow them to bypass the non-disclosure clause in the agreement."

Despite being a first term parliamentarian, I can say with certainty that the above statement by Mukhriz is complete and utter bunkum.

Members of Parliament (MP) are not privy to documents protected under the Official Secrets Act (OSA). To have access to these documents, the Cabinet will have to initiate a declassification process. Under the Act, anyone not unauthorised found in possession of these documents will be punishable with a mandatory 1 year, or up to 7 years in prison.

In fact, the then Parliamentary Opposition Leader, Lim Kit Siang had fought the OSA Amendment Bill 1986 tooth and nail, calling it "a critical assault on five crucial areas of Malaysian life: Parliamentary democracy, Freedom of the Press, Independence of the Judiciary, Responsible and Accountable Government, and Corruption-Free Malaysia". MPs have no immunity over the possession (even if it is for 5 minutes) of the Government's "confidential" documents!

The precedent has also been set that the tolled highway concession contracts as well as the Port Klang Free Zone contracts were made accessible to the MPs, they went through a lengthy declassification exercise by the Cabinet and Attorney-General.

What made Mukhriz's statement even more ludicrous is its complete contradiction to the statement by the Energy, Water and Green Technology Minister, Datuk Peter Chin who had just last week announced that the Government has no power to release these documents to MPs and the public as they are agreements signed between "private entities". Who is telling the truth, and who is lying?

Regardless of the above, I hope to be proven wrong and becoming a complete fool, if Mukhriz can on Monday 13th June next week when the 2nd parliamentary sitting of the year commences, to give each MP a copy of the IPP agreement, attached with an undertaking from the Attorney-General that MPs are not punishable under the OSA for having possession of these documents.

If not, then perhaps Mukhriz should explain in full why the Government chooses not to declassify these public interest documents, especially in the light of the unjust increase in tariffs to residential, commercial and industrial users, without any restructuring of the lobsided power purchase agreements allowing the IPPs to continue to make billions of ringgit in profits annually.

念群与沙登人民同在 | Nie Ching for Serdang

念群与沙登人民同在 | Nie Ching for Serdang


[Jawapan Parlimen] SPR membelanja RM50 juta utk pilihanraya DUN Sarawak

Posted: 13 Jun 2011 07:26 AM PDT

PERTANYAAN DEWAN RAKYAT
PERTANYAAN  : LISAN
TARIKH  : 13.06.2011

SOALAN:

Puan Teo Nie Ching [Serdang] minta PERDANA MENTERI menyatakan perbelanjaan Suruhanjaya Pillihanraya, PDRM dan Kerajaan dalam pilihanraya Dun Sarawak.

JAWAPAN daripada YB Dato' Seri Mohamed Nazri Abdul Aziz, Menteri Di Jabatan Perdana Menteri:

Tuan Yang di-Pertua,

Untuk makluman Ahli Yang Berhormat, jumlah perbelanjaan Pilihan Raya Ke-10 DUN Sarawak yang dibelanjakan mengikut anggaran SPR adalah RM50 juta.

(More......)

[The Star] EC spent RM50mil for Sarawak state election

Posted: 13 Jun 2011 05:44 AM PDT

KUALA LUMPUR: The Election Commission spent RM50mil to conduct the 10th Sarawak State Legislative Assembly Election in April.

Minister in the Prime Minister's Department, Datuk Seri Mohamed Nazri Abdul Aziz, said as for the other ministries and agencies, the expenditure was according to the estimated budget set by the respective ministries and agencies.

Mohamad Nazri said this in his written reply to a question by Teo Nie Ching (DAP-Serdang) at the Dewan Rakyat, here Monday.

Teo had enquired about the expenditure incurred by the government in the recently concluded Sarawak State Election. - Bernama

Source: The Star
(More......)

[mStar] RM50 Juta Untuk Pilihan Raya Negeri Sarawak - SPR

Posted: 13 Jun 2011 05:41 AM PDT

KUALA LUMPUR: Sebanyak RM50 juta telah dibelanjakan oleh Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) untuk melaksanakan pilihan raya Dewan Undangan Negeri (DUN) Sarawak ke-10 pada April lepas.

Menteri di Jabatan Perdana Menteri Datuk Seri Mohamed Nazri Abdul Aziz berkata, bagi kementerian-kementerian dan agensi-agensi lain, jumlah perbelanjaan mereka adalah mengikut anggaran bajet yang telah ditetapkan oleh kementerian dan agensi masing-masing.

Mohamad Nazri berkata demikian dalam jawapan bertulis kepada soalan Teo Nie Ching (DAP-Serdang) di Dewan Rakyat hari ini.

Teo bertanya mengenai perbelanjaan SPR, Polis Diraja Malaysia (PDRM) dan kerajaan dalam pilihan raya DUN Sarawak yang lepas. - BERNAMA

Dipetik dari mStar Online (More......)

[June 14 - 8pm @KLSCAH] Special memorial for Chian Heng Kai 陈庆佳同志追思会

Posted: 13 Jun 2011 05:25 AM PDT

Sdr Datuk Chian Heng Kai, DAP former National Vice Chairman, Member of Parliament for Bukit Mertajam and Batu Gajah passed away in Muar on 16 May 2011 after a long struggle with liver cancer.

Sdr Datuk Chian joined the DAP in 1967, one year after the DAP was formally registered. He worked as a translator for the DAP National HQ in 1968, and later join the editorial team for the party organ, The Rocket. Throught his 27 years of political activism until 1998, Sdr Datuk Chian held the post of DAP National Vice Chairman, National Organising Secretary, National Publicity Secretary and Chairman of Disciplinary Committee.

In 1974 Sdr Datuk Chian was elected as member of parliament for Batu Gajah. Two years later, together with another party stalwart, Sdr. Chan Kok Kit, Sdr Datuk Chian was detained under the Internal Security Act on Nov. 3, 1976 for standing steadfast for the right of Malaysians to their mother-toungue education. They were held in detention for 4 years and 9 months before regaining their freedom.

Sdr Datuk Chian and Sdr Kok Kit contested in the 1978 general election while under ISA etention and won the parliamentary seats of Batu Gajah and Sungai Besi respectively. Their commitment to defend the constitutional position of mother-tongue education in general, and Chinese education, in particular were strongly supported by their constituents. Sdr Datuk Chian later moved from Perak to Penang and was elected member of Parliament for Bukit Mertajam in 1986 and 1990.

He received the DSPN award from the Penang Yang Di Pertua Negeri in July 2008 which gvae him the title "Datuk". He was the first DAP veteran to received such honour.

(More......)

【念念有辞】父母台北初体验

Posted: 13 Jun 2011 05:14 AM PDT

Article published on the Website of Chinese newspaper Chinapress.com.my

今年6月初是弟弟大学的毕业典礼,所以一早就买了两张机票,送父母飞往台北一游顺便出席弟弟的结业礼。

两个年龄加起来超过120岁的老人首次到台湾旅行,可是一点都没有觉得不方便。弟弟为父母安排了士林的民宿,距离捷运站只有3分钟。两人在民宿索取了旅游景点的简介,然后再到捷运站买了两张优游卡,基本上真的是“一卡在手,走遍台北都不愁”!父母就是这样去了淡水、故宫博物院等旅游景点。

对两人老人而言,台北动物园那是非去不可的。我很好奇为何父母会对动物这么有兴趣,爸爸才略带腼腆地说他们是为了看团团和圆圆两只大熊猫而去的。

台北动物园的旅游简介上清楚注明大熊猫馆在每个月的第一个星期一休馆,所以父母特意选在星期二朝动物园出发。两人在剑谭捷运站上车,然后到台北车站转搭坂南线,过了三站后再从忠孝复兴站转搭木栅线到台北动物园。

(More......)

June 12: Collecting signatures for Penderitaan Warga Cheras, Kami Tak Nak Tol! campaign

Posted: 11 Jun 2011 10:59 PM PDT

Collecting signatures at Taman Suntex morning market with Saudara Tan Kok Wai for 'Penderitaan Warga Cheras, Kami Tak Nak Tol!' campaign this morning.

 


 【中国报】今日焦点. “我们不要收费站” 来回RM3.80吃不消 

(吉隆坡12日讯)蕉赖居民在12年来天天途经蕉赖-加影大道2个收费站,来回过路费需3令吉80仙,民主行动党今早于山力花园巴刹正式推展“蕉赖居民的痛苦,我们不要收费站”签名运动,公众反应踊跃,以求早日脱离天天付过路费的日子。

蕉赖区国会议员陈国伟为签名运动主持推介时指出,该大道的2个收费站相距不到4公里,却于每3年调涨过路费,加上近年的人民生活费高涨和通货膨胀,加剧蕉赖居民的负担。

(More......)

i n t a n h i j a u

i n t a n h i j a u


BERSIH 2.0 DITERUSKAN WALAUPUN PERKASA HALANG...!

Posted: 13 Jun 2011 05:33 AM PDT


KUALA LUMPUR, 13 Jun: Pengerusi Jawatankuasa Mobilisasi PAS, Mohamad Sabu  berkata, PAS tidak akan berganjak bersama Gabungan Pilihan Raya Bersih dan Adil (Bersih 2.0) untuk mengadakan himpunan besar-besaran di Kuala Lumpur, 9 Julai ini.

Katanya, biarpun kumpulan pendesak Melayu, Perkasa memberi amaran untuk menghalang, namun himpunan tersebut tetap akan diteruskan.

"Kita akan buat terus, dia (Perkasa) nak buat himpunan itu hak dia," katanya kepada Harakahdaily hari ini.

Presiden Perkasa, Ibrahim Ali dalam sidang media di parlimen hari ini memberitahu pertubuhan itu akan melawan habis-habisan himpunan Bersih 2.0 itu.

Sambil menyifatkan himpunan itu sebagai "mengacau", Ibrahim turut memberi amaran akan membuat himpunan serupa bagi menghalang himpunan Bersih 2.0 tersebut walaupun terpaksa berlaku pertembungan.

Ibrahim, yang juga ahli parlimen Pasir Mas, juga mendakwa himpunan Bersih itu akan menimbulkan huru hara apabila ada pesertanya membaling batu dan membakar kereta.

Membidas kenyataan Ibrahim itu, Mohamad yang juga Timbalan Presiden PAS berkata, bukan Perkasa yang menentukan himpunan tersebut huru-hara atau tidak.

"Itu kerja polis la nak tentukan aman atau tidak. Datuk Ambiga (Pengurusi Bersih), sudah beri jaminan kita akan buat himpunan secara aman," katanya.

Beliau turut memberi contoh himpunan Bersih pertama pada 2007 lalu, menyaksikan himpunan berlangsung secara aman.

"Perkasa kalau nak buat juga himpunan, buat hari lain la, kita dah cadang tarikh ni lebih awal lagi," katanya.

Declare perang fizikal
Seorang lagi AJK Bersih, Dr Mohd Hatta Ramli menyifatkan tindakan Perkasa memberi amaran mahu bertembung dengan peserta himpunan Bersih sebagai tidak wajar.

"Kita tak pernah halang Perkasa nak berhimpun. Tapi berhimpun lah untuk memperjuang hak sendiri, bukan sebab nak halang kita semata-mata.

"Ini sudah declare perang secara fizikal. Bukan begini caranya, ini cara pengganas," katanya.

Suara Sri Andalas

Suara Sri Andalas


Exco Selangor Ingatkan Rakyat Jangan Terpedaya Laporan Media Kawalan Umno

Posted: 11 Jun 2011 06:00 PM PDT

SEPANG 11 JUN : Rakyat Selangor diingatkan supaya tidak mudah terpedaya dengan berita yang disiarkan sesetengah akhbar tempatan masa kini terutamanya laporan berkaitan permasalahan yang timbul di negeri ini kerana sebilangan besarnya adalah rekaan semata-mata.

Menurut Exco Kesihatan, Pekerja Ladang, Kemiskinan dan Kerajaan Prihatin, Dr Xavier Jayakumar, pelbagai usaha dilakukan oleh media kawalan Umno-BN untuk mengaburi mata rakyat termasuklah isu status tanah di Sungai Buloh dan Hulu Selangor. 

Menurut Xavier, isu Lesen Pendudukan Sementara (TOL) Kampung Sungai Kerandang dan tapak semaian bunga di Sungai Buloh akan terus disensasikan untuk membohongi rakyat. 

Justeru itu katanya kerajaan negeri akan bertindak mendedahkan nama pihak yang bertanggungjawab menyerahkan tanah berstatus TOL itu untuk didiami dan diusahakan memandangkan ia adalah hak milik kerajaan negeri.

"Kita tidak ada tanah lagi di Selangor. Kalau kita tidak pertahankan tanah-tanah yang ada sekarang khususnya tanah hutan yang cuma tinggal 30 peratus sahaja lagi, kita akan berhadapan dengan masalah pada masa akan datang," katanya dalam ceramah perdana 'Agenda Negeri Selangor', dekat sini malam tadi. 


Sementara itu, Dr Xavier dalam ucapannya turut menekankan pelaksanaan bayaran premium tanah sejumlah RM1,000 yang diperkenalkan kerajaan negeri  menerusi Skim Pemilikan Kediaman Persendirian yang bertujuan memudahkan rakyat Selangor memiliki kediaman dengan bayaran premium yang fleksibel.

Tegasnya, ia adalah satu perkara baik yang tidak pernah dilakukan kerajaan pemerintah Umno-Barisan Nasional (BN) baik di Selangor mahupun Malaysia.

"Kita bagi RM1,000 kepada pemilik yang duduk di atas tanah tersebut. Bila-bila masa siapa pun yang hendak jual tanah tersebut kepada orang lain, dia perlu membayar balik premium pada kerajaan negeri dengan harga yang ditentukan,"katanya. 

Malah Menteri Besar Selangor, Tan Sri Khalid Ibrahim semalam memberitahu kerajaan negeri bersetuju untuk membantu rakyat di negeri di Selangor yang tidak mampu membayar premium tanah seperti yang ditetapkan oleh kerajaan negeri dengan menggantikannya melalui kerja-kerja amal di bawah seliaan Jabatan Kebajikan Masyarakat (JKM).


Sumber: TVSNEWS

MB: Aset Sebenar Air Selangor RM12 bilion

Posted: 11 Jun 2011 02:00 AM PDT

SEPANG, 11 Jun — Menteri Besar Selangor Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim mendedahkan aset air di Selangor sebenarnya bernilai RM12 bilion dan rakyat akan terus menikmati pemberian bekalan 20 meter padu air percuma setiap bulan selagi Pakatan Rakyat memerintah negeri itu.

Menurut Abdul Khalid, kerajaan pimpinannya sudah melakukan penyelidikan mengenai nilai sebenar aset air ekoran kegagalan pentadbiran BN menentukan nilai yang tepat semasa mereka memerintah negeri itu selama lima dekad.

"Kita  memperuntukkan sebanyak RM760,000 untuk mengkaji nilai aset air di Selangor dan saya sudah dimaklumkan nilai sebenar aset air kita berjumlah RM12 bilion yang mana sebelum ini BN mengatakan ia bernilai RM1 bilion sahaja.

Inilah silap besar BN, mereka salah kira tapi kita tidak… kita semak balik, pening juga kita, dengan jumlah yang ada ini kalau kita jual RM1 bilion aset air ini rakyat boleh mendapat air percuma lebih daripada lapan tahun," katanya pada ceramah perdana Agenda Negeri Selangor di Dewan Serbaguna Bandar Baru Salak Tinggi di sini.


Pemberian air percuma dilaksanakan kerajaan negeri Selangor selepas pilihan raya umum ke-12  sejak 2008, yang mana Pakatan Rakyat berjaya mengambil alih pentadbiran daripada BN.

Kata Abdul Khalid, kerajaan negeri pimpinan Pakatan Rakyat akan terus memastikan kebajikan rakyat sentiasa terjamin.

"Kita akan pastikan rakyat dapat manfaat daripada apa yang kita lakukan, wang yang kita dapat akan dikembalikan semula kepada rakyat.

"Kebajikan kita akan jaga, BN setelah lebih 50 tahun gagal melaksanakan ini, anda boleh semak semua ini sama ada kita telus atau tidak.

"Kita sudah buktikan, kita bukan hanya bercakap… ini perbezaan kita dengan BN, kita terjemahkan ia (dalam bentuk tindakan), jadi saya minta agar anda terus memberikan sokongan kepada kita," katanya.

Turut hadir Penasihat Ekonomi kerajaan negeri Selangor Datuk Seri Anwar Ibrahim, Exco Kebajikan, Hal Ehwal Wanita, Sains, Teknologi dan Inovasi Dr Xavier Jayakumar, Exco Pelaburan, Perindustrian dan Perdagangan Teresa Kok dan Ahli Dewan Undangan Negeri (Adun) Sri Muda Shuhaimi Shafiei.

Menurut Abdul Khalid, rakyat Selangor membuat keputusan bijak kerana memilih Pakatan Rakyat untuk menggantikan BN pada pilihan raya umum 2008.

"Saya nak katakan bahawa anda telah memilih kita (Pakatan Rakyat) kerana mahukan reformasi, mahukan perubahan yang sudah lama dituntut.

"Anda memilih kita bukan sebab 1 Malaysia, anda tidak pilih kita atas dasar 1 Malaysia tapi anda pilih kita atas dasar reformasi… anda pilih kita sebab nak tahu sama ada PKR, PAS dan DAP boleh buat kerja atau tidak," katanya.

Tambah beliau, walaupun baru tiga tahu memerintah Selangor, namun sehingga kini kerajaan negeri Pakatan Rakyat berjaya memberikan lebih banyak manfaat kepada rakyat dan terbaru pemilikan hak milik tanah dengan kadar premium yang rendah.

"Sudah tiga tahun saya jadi menteri besar, sama ada betul atau tidak (kerajaan negeri jaga kebajikan) anda sudah tahu.

"Kita dah buat macam-macam, kita beri air percuma dan terbaru kita beri pemilikan tanah kepada rakyat dengan bayaran yang rendah… dulu masa kita mula-mula beri air percuma, kita teruk dikecam (oleh Umno)… mereka kata tidak boleh, jadi saya minta senarai orang Umno yang tidak mahu air percuma tapi tidak diberikan," katanya.

Malah menurut Abdul Khalid, sejak mengambil alih pentadbiran negeri Pakatan Rakyat sudah berjaya "membetulkan kesilapan" yang dilakukan BN dulu.


Sumber: Selangorkini

Selangor Bantu Rakyat Bayar Premium Tanah

Posted: 11 Jun 2011 01:30 AM PDT

SEPANG 11 Jun -  Rakyat yang menghadapi masalah menjelaskan bayaran premium tanah akan dibantu kerajaan negeri demi memastikan rakyat di Selangor memiliki rumah sendiri.

Kerajaan negeri menetapkan bayaran serendah RM1,000 bagi penyelesaian isu itu dan bagi mereka yang masih tidak mampu berbuat demikian, mereka boleh menjalankan aktiviti kemasyarakatan di bawah seliaan Jabatan Kebajikan Masyarakat (JKM) yang kemudiannya akan membantu individu tersebut menjelaskan bayaran premium berkenaan.

Menteri Besar Selangor, Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim berkata, kerajaan negeri prihatin dan menyedari terdapat sebahagian rakyat di negeri ini menghadapi masalah menjelaskan bayaran premium yang tinggi bagi pemilikan tanah.

Ekoran itu katanya kerajaan negeri  membuat keputusan rakyat yang diberikan hak pemilikan tanah boleh membayar premium tersebut dengan bayaran minima sebanyak RM1,000.

Bagi mereka yang masih tidak dapat menjelaskan bayaran RM1,000 itu, katanya, bantuan menerusi JKM akan diberikan dengan syarat golongan tersebut perlu menjalankan tugas kemasyarakatan yang akan ditetapkan mengikut keperluan.


Jelasnya, pendekatan itu diambil kerana kerajaan negeri mahu membantu rakyat di Selangor terutama yang kurang berkemampuan memiliki kediaman sendiri.

"Rakyat mesti diberi kesempatan untuk memiliki tanah kediaman mereka jadi oleh sebab itu kerajaan negeri telah banyak buat program bagi borang 5A iaitu borang yang kita setujui penghuni rumah tersebut boleh mendapat geran tanah.

"Tapi yang susahnya bila baca surat itu ada bayaran premium di mana bayaran itu berasaskan nilai tanah, lagi mahal tanah lagi banyak premium kena dibayar iaitu sekurang-kurangnya 20 peratus daripada nilai tanah," katanya pada Program Mesra Antara Menteri Besar Dan Rakyat di Dengkil. Turut hadir pada program sama ialah barisan Exco negeri Selangor, Teresa Kok, Dr Xavier Jayakumar dan Ronnie Liu.

Menurut Abdul Khalid, berikutan itu kerajaan negeri menerima banyak permintaan bagi mengurangkan bayaran premium tersebut.

"Cara yang terbaik kalau mereka tak dapat membayar premium, cara yang kita beri kita akan tawarkan mereka satu cara yang lain iaitu mereka yang tak boleh membayar, kita benarkan mendapatkan geran tanah dengan hanya membayar RM1,000 sahaja.

"Kalau lagi ada keluarga yang tidak boleh membayar RM1,000, kita juga akan bantu melalui Jabatan Kebajikan Masyarakat supaya mereka dibantu.. tetapi mereka kena buat kerja, tak bayar dengan duit mereka kena buat kerja kebajikan," katanya.

Abdul Khalid berkata, tindakan itu dikenakan kerana mahu rakyat di Selangor bertanggungjawab terhadap apa yang mereka miliki dan tidak menganggap mudah segala bantuan diberikan kepada mereka.

Beliau menambah, kerajaan negeri sentiasa mementingkan kebajikan rakyat dan sering memberi keutamaan kepada mereka demi memastikan nasib golongan itu mendapat pembelaan sewajarnya.

Sumber: Selangorkini

Selangor Beri RM6 Juta Kepada Sekolah Agama, Cina dan Tamil

Posted: 09 Jun 2011 02:00 AM PDT

SHAH ALAM 9 JUN : Kerajaan Selangor menyampaikan bantuan RM6 juta kepada sekolah agama, sekolah Cina dan sekolah Tamil di negeri ini di bawah fasa pertama untuk memantapkan prestasi sekolah-sekolah berkenaan.

Bantuan itu adalah sebahagian daripada peruntukan RM16 juta yang diluluskan kerajaan negeri untuk tahun ini, kata Exco Pendidikan, Pendidikan Tinggi dan Pembangunan Modal Insan Dr Halimah Ali.

Peruntukan itu akan disalurkan menerusi Ahli-Ahli Dewan Undangan Negeri dan penyelaras Pusat Khidmat Masyarakat di kesemua 56 DUN Selangor untuk diserahkan kepada sekolah-sekolah terbabit. 

Dr Halimah Ali menyarankan Adun-Adun dan Pusat Khidmat Masyarakat  menyampaikan maklumat berhubung peruntukan tersebut disamping membantu menguruskan permohonan untk mend apatkan peruntukan itu.

"Pihak Adun dan Pusat Khidmat juga diminta untuk memantau sekolah-sekolah yang menerima bantuan pembangunan pendidikan daripada kerajaan negeri," ujarnya dalam satu kenyataan.


Bagi tahun 2011, kerajaan negeri meluluskan peruntukan pendidikan sebanyak RM16 juta iaitu RM6 juta untuk SAR, SJKC (RM6 juta) dan SJKT (RM4 juta).

Katanya, keseluruhan peruntukan bagi bantuan pembangunan pendidikan fasa pertama melibatkan tiga aliran sekolah itu adalah RM6,652,786.

Halimah yang juga Adun Selat Klang berkata, sebanyak 121 Sekolah Agama Rakyat  menerima peruntukan di bawahFasa Pertama 2011, manakala 75 adalah sekolah Cina  dan 97 sekolah Tamil (97).

Permohonan untuk mendapatkan Bantuan Pembangunan Pendidikan bagi Fasa Kedua akan mula di terima mulai esok manakala tarikh tutup permohonan adalah 11 Julai depan.

Borang boleh didapati sama ada melalui portal selangor http://www.selangor.gov.my/main.php, atau di pejabat Adun, Pusat Khidmat Masyarakat serta Unit Pendidikan di Bangunan Pejabat  Setiausaha Kerajaan Negeri pada talian 03-55212283.

Biasiswa Selangor Merentasi Perkauman

Posted: 08 Jun 2011 02:00 AM PDT

SHAH ALAM 8 JUN : Biasiswa Pelajaran oleh Yayasan Selangor diberikan tanpa mengira kaum dan agama namun kaum Cina dan India kurang memberi sambutan kepada bantuan itu berbanding kaum Melayu. 

Exco Pendidikan Tinggi dan Pembangunan Modal Insan, Dr Halimah Ali menafikan dakwaan MIC dan MCA kononnya kerajaan negeri dan Yayasan Selangor menimbangkan latar belakang agama dan kaum dalam memberikan biasiswa itu. 

Beliau menjelaskan rekod pengambilan pinjaman pelajaran bagi tahu 2000 hingga 2011 menunjukkan pelajar bukan bumiputera iaitu Cina dan India tidak membuat permohonan pinjaman dengan Yayasan Selangor sebaliknya membuat pinjaman dengan Perbadanan Tabung Pendidikan Tinngi Nasional (PTPTN) yang menawarkan jumlah pinjaman yang lebih tinggi.

"Pada tahun 2011, Yayasan Selangor mendapat 350 permohonan daripada bumiputera, daripada jumlah itu 227 ditawarkan pinjaman kerana yang lain tidak menepati syarat dan sebagainya. Daripada 227 hanya 142 yang menerima tawaran.


"Ini adalah merupakan trend dan dari segi keperluan pinjaman itu sendiri samada pelajar tersebut mahukan atau tidak," katanya.

Halimah berkata demikian mengulas dakwaan MIC dan MCA yang menuduh Yayasan Selangor berat sebelah dalam memberikan biasiswa dan pinjaman pendidikan dan meminggirkan pelajar berbangsa Cina dan India.  

"Kaum Tionghua hanya 4 memohon daripada 4, 2 ditawarkan pinjaman dan tidak ada daripada mereka menerima tawaran kerana rata- rata mereka mengambil kursus yang melebihi bantuan pinjaman yang ditawarkan. 

"Untuk pelajar India, kita menerima 19 permohonan dan 11 telah ditawarkan pinjaman, 6 menerima tawaran," Jelas Halimah.

Beliau menambah Yayasan Selangor hanya menawarkan jumlah biasiswa yang terhad iaitu sebanyak RM35,000 sahaja. Faktor itu memungkinkan kebanyakan pelajar tidak menerima tawaran tawaran tersebut.

Halimah menambah, Yayasan Selangor giat menawarkan biasiswa dan pinjaman pendidikan kepada pelajar Selangor yang mendapat keputusan cemerlang, menerusi akhbar berbahasa Melayu, Cina dan India.

"Nak membuktikan bahawa kerajaan negeri tidak berat sebelah dalam memberi bantuan pinjaman, yayasan Selangor telah mengiklan permohonan bantuan pinjaman tersebut di surat khabar Tamil (Makkal Ossai) dan surat khabar Cina dan Melayu," ujar Halimah.


Sumber: TVSNEWS

Lim Guan Eng

Lim Guan Eng


Malaysians Have No Faith That A BN Cabinet Committee To Evaluate Gas Subsidies And TNB’s Power Purchase Agreement With The Independent power producers (IPPs) Will Side With The People When No Action Was Taken On The RM 52 Billion Bumi Shares Scandal (En/Bm/Cn)

Posted: 12 Jun 2011 11:20 PM PDT

Press Statement By Penang Chief Minister And DAP Secretary-General Lim Guan Eng In Kuala Lumpur On 13 June 2011.

Malaysians Have No Faith That A BN Cabinet Committee To Evaluate Gas Subsidies And TNB's Power Purchase Agreement With The Independent power producers (IPPs) Will Side With The People When No Action Was Taken On The RM 52 Billion Bumi Shares Scandal.

Malaysians have no faith that a special BN Cabinet committee formed to evaluate gas subsidies and TNB's power purchase agreement with IPPs will side with the people when no action was previously taken on the RM52 billon bumi shares scandal. Only a Royal Commission of Inquiry or a bi-partisan committee comprising of both BN and PR elected representatives can instill public confidence that Malaysians will not lose out on renegotiating the IPPs as they have lost out when Tun Dr Mahathir Mohamad imposed these lopsided gas subsidies and unfair contracts in favour of IPPs.

The government had given out RM54 billion in bumi shares but only RM2 billion remained, the RM52 billion cashed out by the few UMNO and BN leaders for dishonest profit. If the RM52 billion of bumi shares were still retained, bumi corporate equity would now easily exceed 40%.

The same reason that BN refuses to act against those responsible for the RM52 billion bumi shares scandal is the same reason why Malaysians have no faith that BN will side with the people in negotiating with the IPPs. Those involved in the RM52 billion bumi shares scandal and the IPPs are all cronies of BN or enjoy the billion ringgit subsidies courtesy of political patronage.

For this reason Prime Minister Datuk Seri Najib Razak's assurances that his government will not look after the interests of IPPs but will side with the people, sounds hollow and unconvincing when the BN government refused to punish and force the perpetrators of the RM52 billion bumi shares scandal to cough out their ill-gotten gains and give back to the poor bumis and Malays.

That is why DAP supported the proposal by Gua Musang MP Tengku Razaleigh Hamzah to set up a Royal Commission of Inquiry(RCI) to review the IPP's agreements and gas subsidies in the interests of 27 million Malaysians. Why is it that Tengku Razaleigh Hamzah is the only BN MP who can see the adverse impact of subsidy cuts and rising power prices on the cost of living of ordinary Malaysians?

Are the other BN MPs so beholden to IPPs that they are willing to cut subsidies for the poor but not even touch the tens of billions of ringgit of gas subsidies enjoyed the IPPs, thus allowing billions of ringgit in annual profits? The RCI or bipartisan committee of both BN and PR leaders is crucial to ensure that there is no cover-up and a full disclosure of the power purchasing agreements between TNB and the various IPPs.

LIM GUAN ENG

- Malay Translation –

Kenyataan Akhbar Ketua Menteri Pulau Pinang dan Setiausaha Agung DAP, Lim Guan Eng pada 13 Jun 2011 di Kuala Lumpur.

Rakyat Malaysia Tidak Yakin Dengan Barisan Kabinet Barisan Nasional (BN) yang mahu Menilai Semula Subsidi Gas Dan Perjanjian Pembelian Tenaga dengan Pengeluar Tenaga Bebas (Independent Power Producer – IPPs) Akan Menyebelahi Rakyat Malaysia Apabila Masih Tiada Tindakan Diambil Berhubung RM52 Bilion Skandal Saham Bumiputera.

Rakyat Malaysia tidak yakin bahawa jawatankuasa khas kabinet BN yang ditubuhkan untuk menilai subsidi gas dan Perjanjian Pembelian Tenaga yang ditandatangani antara Tenaga Nasional Berhad (TNB) dan Penjana Tenaga Bebas (IPP) akan memihak kepada rakyat apabila masih tiada tindakan diambil ke atas skandal kehilangan saham bumiputera sebanyak RM52 bilion. Hanya Suruhanjaya Diraja atau jawatankuasa dwipartisan yang terdiri daripada wakil BN dan Pakatan Rakyat (PR) yang terpilih sahaja akan dapat mengembalikan keyakinan umum bahawa rakyat Malaysia tidak akan terjejas dengan rundingan semula IPP berikutan kita telah kehilangannya ketika Tun Dr Mahathir Mohamad mewajibkan perjanjian subsidi gas yang berat sebelah dan tidak adil yang memberi kelebihan kepada IPP.

Kerajaan telah memperuntukan RM54 bilion saham bumiputera tetapi hanya RM2 bilion sahaja yang tinggal dan masih dipegang oleh bumiputera, RM52 bilion telah diagihkan kepada beberapa pemimpin UMNO dan BN untuk kepentingan diri sendiri. Sekiranya RM52 bilion saham bumiputera masih dipertahankan, ekuiti syarikat bumiputera kini dengan mudah akan melebihi 40%.

Inilah sebab utama yang mana BN enggan untuk mengambil tindakan ke atas mereka yang bertanggungjawab terhadap skandal kehilangan RM52 bilion saham bumiputera dan atas sebab itu jugalah, rakyat Malaysia tidak yakin bahawa BN akan menyebelahi rakyat dalam rundingan semula dengan IPP berkenaan. Mereka yang terlibat dalam skandal kehilangan RM52 bilion saham bumiputera dan IPP ini semuanya adalah kroni-kroni BN yang menikmati subsidi yang bernilai berbilion-bilion ringgit disebabkan oleh percaturan politik.

Atas sebab itu jugalah, Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak begitu yakin menegaskan bahawa kerajaan beliau tidak akan melihat kepentingan IPP tetapi sebaliknya akan memastikan segalanya akan menyebelahi rakyat, bunyi seperti kosong dan langsung tidak menyakinkan ketika kerajaan BN menolak untuk mengambil tindakan dan memaksa semua yang terlibat dengan skandal saham bumiputera RM52 bilion untuk mengembalikan semula keuntungan haram yang dinikmati dan menyerahkannya semula kepada bumiputera miskin dan orang Melayu.

Inilah sebabnya DAP menyokong cadangan Ahli Parlimen Gua Musang Tengku Razaleigh Hamzah yang mencadangkan agar sebuah Suruhanjaya Diraja ditubuhkan bagi menyiasat perjanjian IPP dan subsidi gas untuk kebaikan 27 juta rakyat Malaysia. Mengapa hanya seorang ahli parlimen BN iaitu Tengku Razaleigh Hamzah sahaja yang dapat melihat kesan pemotongan subsidi dan kenaikan kadar tarif elektrik terhadap kos sara diri rakyat Malaysia yang biasa?

Adakah Ahli Parlimen BN yang lain terikat dengan IPP dan sanggup melihat pemotongan subsidi kepada golongan miskin akan tetapi langsung tidak menyentuh berpuluh-puluh bilion ringgit subsidi gas yang dinikmati oleh IPP, sehingga membolehkan keuntungan tahunan sehingga berbilion-bilion ringgit? Suruhanjaya Diraja atau jawatankuasa dwipartisan yang terdiri daripada wakil pemimpin BN dan PR adalah sangat penting bagi memastikan tiada sebarang perjanjian tersembunyi terhadap Perjanjian Pembelian Kuasa antara TNB dan para IPP.

LIM GUAN ENG

- Chinese Translation –
槟州首席部长兼民主行动党秘书长林冠英2011年6月13日于吉隆坡发表文告:

国阵政府若不采取行动整肃520亿土著股权丑闻,人民将对内阁委员会重新评估天然气补贴及国能与独立发电厂购电合约毫无信心。

尽管国阵政府成立了一个特别内阁委员会,评估天然气补贴,以及国能向独立发电厂购电的采购合约,但是,在国阵政府迟迟不采取行动对付涉及马币520亿土著股权丑闻的情况下,人民根本无法对政府的行动有任何信心。唯有由皇家调查委员会或由国阵、民联及人民代议士共同组成的两党委员会,才能让马来西亚人民相信这一次的谈判不会再如前首相敦马哈迪执政时一样,不当补贴天然气且签下利惠独立发电厂的不公合约。

政府已经发出了540亿的土著股权,但现在却只剩下20亿,由数名巫统及国阵领袖把其他520亿股权全数变卖赚进现款。假设520亿土著股权仍在,今天土著拥有的企业资产轻易就可以超过40%。

国阵拒绝就520亿土著股权蒸发案采取行动的理由,正也是马来西亚人民对国阵与独立发电厂谈判毫无信心的理由,人民根本不相信国阵政府可以谈出对人民有利的合约。那些牵涉520亿土著股权丑闻者与独立发电厂业者都是国阵的朋党,以政治保护之名享受数十亿补贴。

所以,首相纳吉信誓旦旦说他的政府将不会照顾独立发电厂,反之将会照顾人民的说词实在难以服众,因为国阵政府根本拒绝惩处520亿土著股权丑闻的涉案人,让他们吐出不当收入并还予穷苦土著与马来人。

这就是为何民主行动党支持话望生国会议员东姑拉查里的建议,为2700万大马人之利益,设立皇家调查委员会检讨独立发电厂合约及天然气补贴。

为何只有东姑拉查里一位国阵议员看到削减津贴、提高能源价格对大马百姓生活费用的影响?难道其他国阵议员如此感激独立发电厂,以致于愿意削减给穷人的补贴,却不愿意动一动每年赚数十亿利润的独立发电厂数十亿天然气补贴?

皇家调查委员会或包括国阵、民联领袖的两党委员会将是唯一确保国能、独立发电厂购电合约摊在阳光下,不再有所隐瞒的的方法。

林冠英

Nuffnang