Selasa, 14 Februari 2012

N45 Dr Halimah Ali

N45 Dr Halimah Ali


ADUN SELAT KLANG khitan 18 bayi perempuan

Posted: 14 Feb 2012 05:30 AM PST

 13.2.12
Selat Klang

ADUN Selat Klang sekali lagi meneruskan roadshow mengkhitan bayi perempuan siri ke 8 di seluruh DUN Selat Klang. Kali ini untuk kariah surau Miftahul Jannah.
Majlis bermula dengan bacaan Yasin oleh Muslimat Selat Klang dengan ibu-ibu peserta. Disulami sedikit dengan tazkirah tentang tanggungjawab ibu untuk melahirkan anak solehah oleh YB Dr Hjh Halimah Ali sendiri.

 Kemudian majlis khitan bermula dengan peserta di hibur dengan marhaban kumpulan remaja surau Hj Abbas.
 Alhamdulillah sambutan semakin baik dan lazimnya ada yang terus datang untuk daftar hari yang sama majlis di adakan.
 Sesuai dengan nama surau Miftahul Jannah, YB mengharapkan sedikit aktiviti amar makruf yang dilakukan boleh menghampiri kunci syurga(mifathul jannah) itu insyaallah.ADUN SELAT KLANG bawa 150 warga emas dan OKU shopping!

Posted: 14 Feb 2012 04:47 AM PST

 14.2.12
Klang
 Keriangan 150 orang warga emas sukar diselindungi apabila mereka ditawar bersama-sama shopping dengan ADUN mereka, YB Dr Hjh Halimah Ali.
Yang terlalu uzur diwakili anak atau cucu.Yang uzur sedikit bergerak dengan kerusi roda bersama keluarga mereka.Tidak kurang juga ada yang OKU. Semua mereka diberi perhatian dan tumpuan khusus oleh YB Dr Halimah.
 Dlam ucapan pra-shopping , YB Dr Halimah memberi sedikit taklimat tentang MES dan tujuan sebenar kerajaan Selangor mengajak mereka membeli belah ialah sebagai simbolik terima kasih kerajaan negeri kepada golongan emas yang telah menabur jasa membesar anak, membanting tulang bekerja dan dengan itu membantu membangun negeri Selangor. Justeru token hadiah RM100 untuk dibelanjakan itu adalah untuk menyatakan penghargaan terhadap pengorbanan mereka.
 Mereka dihantar menaiki bas. Mereka ditunggu selepas urusan bayaran untuk diberi sedikit hadiah lagi. ADUN Selat Klang bersama krewnya yang bertungkus lumus menjayakan program MES ini mahu mempastikan warga emas yang disantuni ini menikmati sedikit kebahagiaan dengan usaha keras kerajaan negeri menjimatkan duit supaya tidak boros dan tiris.
 Akhirnya rakyat merasakan nikmat agenda MERAKYATKAN EKONOMI SELANGOR!Alhamdulillah.

TUAN GURU ABDUL HADI AWANG lancarkan NGO PENDIDIK KEBANGSAAN

Posted: 12 Feb 2012 06:39 AM PST

 12.02.2012
 KLANG.

YB Tuan Guru Hj Hadi Awang menyempurnakan pelancaran bagi sebuah NGO PENDIDIK yang akan berfungsi sebagai medan bergerak para guru untuk menjaminkan suara guru didengar dan kebajikan guru diberi perhatian.
  Dijangka lebih 1000 orang termasuk daripada pelbagai negeri hadir dalam majlis tersebut. Alun-alun kecil kesedaran guru diharapkan bila diurus dengan baik boleh menghasilkan gelombang kebangkitan guru  untuk menjadi agen perubahan atas sifat mereka sebagai pendidik. Bukan sahaja mereka perlu mendidik anak murid. Lebih daripada itu keluarganya sendiri boleh terdidik sekiranya guru menggunakan kaedah yang santai tetapi tegas dan berwawasan.EXCO Pendidikan Kerajaan Selangor lancar kempen anti zina siri ke 6

Posted: 11 Feb 2012 06:14 AM PST

 11.2.12
UNISEL
KUALA SELANGOR

Kerajaan Negeri Selangor teruskan kempen kesedaran masyarakat terhadap bahaya zina dan bersama bangkit mengatasi masalah kronik yang melarut ke dalam masyarakat Islam dek kejahilan yang menyerang urat saraf umat Islam. Kempen anti zina siri ke 6 sempena Hari Kekasih yang lazim disambut dengan begitu ghairah oleh muda-muda termasuk yang beragama Islam.

Golongan muda lazimnya bertindak mengikut rentak dan suasana yang dicorak oleh kapitalis yang mahu mengaut keuntungan selain mereka yang beragenda mahu merosakkan remaja belia Islam. Mudah tertipu dengan bujuk rayu pemangsa yang menunggu peluang keemasan dalam suasana yang telah disetkan agar menjadi seolah-olah normal sekira-kiranya memadu kasih walau tiada tali ikatan pernikahan yang sah . Inilah diantara masalah besar umat Islam yang telah dibentuk melalui model pendidikan yang gagal memahamkan mereka erti kehidupan sebenar.
Remaja membesar dengan minda yang tidak boleh menggarap erti kehidupan, tidak boleh membezakan diri mereka sebagai manusia berbeza dengan haiwan yang hanya tunduk kepada hawa nafsu. Namun haiwan yang tunduk patuh kepada peraturan Allah swt sebagai pencipta. Tidak ada hubungan sejenis. Tidak ada haiwan yang melemparkan anak yang baru dilahirkan. Tidak ada binatang yang membungkus anak ke dalam surat khabar lama dan membuangnya ke dalam beg sampah. Tiada ada haiwan yang mencampak anak kandungnya ke dalam mangkuk tandas......di mana perginya sifat insan yang mulia?


Gara-gara manusia yang tiada kemudi, ia akan bertindak liar dan kejam. Akhlak rosak dan tidak kenal dosa pahala, halal dan haram. Kemudi manusia ialah rohani yang sihat. Rohani ini mampu menjadi sistem brek yang sangat berkesan apabila godaan eksternal/luaran meledakkan runtunan nafsu yang boleh mengheret golongan muda ke kancah dosa dan maksiat. Namun rohani ini hanya akan berfungsi sekiranya ia bertenaga dan sihat.
Justeru, pembangunan rohani adalah fundamental.
Anak-anak yang tidak dibangun modal rohaninya akan menjadi orang muda yang lengkap fizikal namun pertumbuhan fizikal ini sendiri boleh mengancam kesejahteraan dirinya kerana kurang kawalan kepada rangsangan  seksual.
 'Deraan' daripada media elektronik dan media cetak selain daripada bahaya input visual berupa mms dan facebook semakin menyebabkan muda-mudi semakin celaru.
Keretakan rumah tangga dan kebosanan belajar juga mendorong remaja-belia mendekati zina, dadah dan arak.
   Terlalu banyak lompang dalam sistem sosial di negara ini. Bahkan sistem pendidikan itu sendiri tidak mampu menghasilkan pelajar yang celik erti kehidupan. Ramai tidak mempunyai matlamat hidup. Mereka inilah yang akan hanyut dalam budaya hedonisme. Hedonisme ini akan menggoyah imannya yang sudah sedia tipis dan menjerumuskannya ke dalam pasir jerlus zina, arak, judi dan dadah.
   Majlis pelancaran di sempurnakan oleh YB Dr Hjh Halimah Ali, EXCO Pendidikan, Pendidikan Tinggi dan Pembangunan Modal Insan Selangor merangkap Pengerusi Jawatankuasa Induk Menangani Gejala Sosial Negeri Selangor. Intipati ucapan beliau, beliau menyeru semua jabatan dan agensi kerajaan serta pemimpin setempat bekerja dalam satu pasukan, berkolaborasi secara sinergistik dan melibatkan pemimpin setempat seperti JKKK, Masjid, surau dan sekolah-sekolah.
Beliau juga mengumumkan bahawa jawatankuasa GeMS  perlu dikembangkan sehingga ke akar umbi untuk berkesan kerana akhirnya pengupayaan masyarakat itu sendiri yang melahirkan budaya positif dan dengan sendiri meolak zina. Jiran tetangga yang peka dan prihatin, ibubapa yang sedar dan berupaya membangunkan anaknya melalui MODEL PEMBANGUNAN INSAN S.P.I.E.S dan memantaunya akan berjaya mencegah anak mereka daripada lembah maksiat dan dosa.
 Seminar mengenai cinta, persembahan didik hibur oleh SHAM KAMIKAZE dan BOB LOKMAN, UNIC DAN DEVOTEES mengisi program untuk memberi alternatif hiburan kepada muda-mudi disamping menyelit bab nilai dan pandaun ringkas bagi remaja dan pesanan khas supaya tidak terjerat dengan cinta 'pakai buang' yang akhirnya memberi natijah anak luar nikah dan mengundang murka Allah.

ADUN SELAT KLANG serah tong sampah daripada MPK kepada JKKK

Posted: 10 Feb 2012 07:01 AM PST


 Jumaat
10.2.12
Pejabat ADUN SELAT KLANG

ADUN Selat Klang, YB Dr Hjh Halimah Ali menerima tong sampah yang berpalang untuk diletak ditempat yang strategik daripada Majlis Perbandaran Klang.
Ini adalah kesinambungan KEMPEN JOM BERSIH HOLISTIK DUN SELAT KLANG yang telah dijalankan pada Jun 2011 di mana  seluruh DUN Selat Klang terlibat. Tabiat membuang sampah merata-rata juga dikurangkan dan kesedaran tentang tanggungjawab menjaga kebersihan juga mula dipertingkatkan. Namun tabiat lama masih juga liat untuk diubah. Kekurangan kepedulian sosial yang tinggi menyebabkan masih ada lagi yang melempar sampar sesuka hati dan tidak cermat daripada pembuangan sampah yang menyebabkan ianya dihurungi lalat, menjadi tempat santapan tikus dan anjing serta kucing.

Yb Dr Hjh Halimah Ali mengucap terima kasih kepada Pemangku YDP Majlis Perbandaran Klang, Hj Ekhsan Mukri, Wan Soffian, dan pegawai-pegawai MPK, ahli MPK, Hjh Jamaluddin Elias, Ketua Kampung Kpg Delek, Sg Udang dan Telok Gadong serta Ketua Komuniti India, Pengerusi Persatuan Penduduk Pangsapuri Sri Perantau yang turut serta dalam program sederhana.

 Pimpinan masyarakat semua kaum juga juga turut serta memeriahkan majlis.

Fatabayyanu: selidik setiap berita rujuk surah Hujurat ayat 6

Posted: 10 Feb 2012 04:23 AM PST

Hasan Ali disaran berdakwah tanpa bayaran
YB Datuk Hasan Ali yang saya hormati,

Saya kira tidak perlulah saya perkenalkan diri saya memandangkan Datuk merupakan tokoh dan sahabat yang saya kagumi. Saya kira, Datuk juga tetap menganggap saya sebagai kenalan rapat Datuk sekeluarga.

NONESecara ikhlas, saya mula mengkagumi Datuk sebagai motivator semenjak saya di bangku sekolah lagi, sehinggalah Datuk menceburkan diri ke dalam bidang politik. Walau bagaimanapun kekaguman saya tidaklah menjadi penghalang untuk saya menyatakan sedikit pandangan terhadap pendirian Datuk mutakhir ini berdasarkan neraca ilmu dan keadilan.

Kesedaran bahawa apa yang telah Datuk lemparkan kepada mantan parti Datuk sendiri, iaitu PAS, di dalam kenyataan-kenyataan Datuk di media dan juga lewat ceramah-ceramah Datuk yang bercanggah dari amanah keilmuan dan kebenaran, maka saya terdorong untuk menulis surat terbuka ini.

Sebagai ahli akademik yang mengkaji bidang gerakan Islam, politik Islam dan juga Usul al-Fiqh, saya berasa terpanggil untuk mengarang surat terbuka ini kepada Datuk untuk menilai beberapa kenyataan Datuk dari pertimbangan ilmu dan kacamata ilmiah di dalam bidang pengkajian saya.

Saya kira tulisan surat terbuka saya sebagai ahli akademik ini adalah sebagai tanggungjawab saya kepada kejujuran terhadap disiplin ilmu yang saya pikul dan bukannya sebagai ahli politik.
Islam moderat

Saya bukanlah ahli parti PAS, yang tampil untuk membela PAS dari serangan Datuk. Maka saya bertegas menyatakan apa yang saya tulis ini hanyalah semata-mata pendangan orang luar dan ahli akademik yang neutral dan tidak berpihak, baik kepada Datuk mahupun kepada parti PAS yang telah memecat Datuk.

NONESaya kira Datuk mungkin telah maklum dengan pencapaian gerakan-gerakan Islam moderat di utara Afrika seperti Ikhwan Muslimun di Mesir, parti Ennahda di Tunisia, parti keadilan dan pembangunan (PJD) di Morocco dan juga parti-parti Islam lain selepas kebangkitan rakyat (Arab Spring).

Kemenangan semua gerakan-gerakan tersebut secara empirikalnya seperti yang telah dianalisis oleh pakar politik di rantau berkenaan merujuk kepada tiga perkara utama: 'Wacana Islam moderat yang segar'; Kesediaan 'perkongsian kuasa' (power sharing); dan juga 'pengaruh di kalangan rakyat' melalui jaringan kerja kebajikan dan juga pendidikan yang menyeluruh, berterusan serta meluas.

Apa yang dimaksudkan dengan wacana moderat yang segar ialah kemampuan gerakan-gerakan tersebut untuk menawarkan apa yang diperlukan oleh rakyat dan apa yang diperlukan oleh sesebuah Negara di dalam pendekatan mereka.

egypt revolution mubarak steps down huge crowd 1Wacana moderat juga telah memperlihatkan bagaimana gerakan-gerakan Islam, tidak lagi memaksakan apa yang mereka mahukan atau percaya ke atas rakyat tanpa kerelaan majoriti. Maka, di dalam wacana baru mereka, gerakan-gerakan Islam tidak lagi menawarkan retorik 'Dawlah Islamiyyah' (Negara Islam) yang agak bersifat utopia dan tidak tentu apakah modelnya.

Mereka juga tidak menawarkan hukuman jenayah Islam 'secara paksaan' seperti yang pernah dilakukan oleh Taleban di Afghanistan, sebelum keadaan ekonomi dan kebajikan yang kondusif disediakan di dalam negara mereka.

Mereka juga tidak mempamerkan diri sebagai penghukum, tetapi mereka muncul sebagai pembawa harapan, pejuang kebebasan dan pelaksana keadilan setelah rakyat ditindas dan dizalimi selama berdekad-dekad lamanya oleh para diktator.
Proses kematangan

Perkara ini telah membuatkan ramai dari kalangan pengkaji di barat telah mula mengatakan bahawa golongan ini telah merubah sikap dan prinsip mereka, lantas menggelar fenomena ini sebagai post-Islamism (pasca-Islamisme).

Saya konsisten untuk tidak menyokong istilah pasca-Islamisme yang sarat dengan makna neo-kolonialisme. Hakikatnya gerakan-gerakan Islam yang terlibat tidak pernah merubah prinsip.

Mereka juga tidak meninggalkan landasan perjuangan, apatah lagi mengubah pendirian. Apa yang berlaku ialah proses kematangan gerakan-gerakan terlibat untuk melihat Islam dalam kerangkanya yang lebih luas dan komprehensif. Kejayaan beberapa individu berlatarbelakangkan Islamis di Turki melalui agenda neutral AKP, telah menjadi sumber inspirasi gerakan-gerakan tersebut.

pas middle east conflict protest demo 290607 womenWacana ini juga bertunjangkan konsep Maqasid al-Shariah dan melihat ajaran Islam dari aspek yang holistik, terutamanya aspek moral dan keadilan. Gelombang perubahan pada pendekatan inilah yang telah melanda kebanyakan gerakan Islam di seluruh dunia mutakhir ini, tidak ketinggalan PAS yang Dato pernah sertai dahulu.

Gelombang ini sekaligus melenyapkan pengaruh model Iran yang pernah mendominasi wacana gerakan-gerakan Islam sedunia dengan melaungkan pembinaan sebuah republik Islam dan juga pemerintahan mutlak golongan agama (Wilayatul Faqih).
Bapa parasit
Realitinya kini, gerakan-gerakan Islam moderat yang wujud lebih memilih ruang demokrasi untuk membawa perubahan. Mereka juga melaungkan pembentukan negara sivil milik semua warga dengan menjamin kebebasan politik, penegakan keadilan, hak upaya masyarakat sivil, hak wanita, tatakelola yang baik, kebajikan rakyat yang terpelihara, ekonomi yang lebih berdaya saing serta bebas dari korupsi, pecah amanah dan rasuah, serta perkongsian kuasa bersama rakyat dari segala lapisan dan kumpulan.

NONEMenurut kajian saya ke atas wacana baru PAS, terutamanya melalui konsep 'Negara Berkebajikan', PAS juga tidak terlepas dari arus perubahan ini. Jika Datuk merasakan pendekatan baru PAS ini bermakna PAS telah meninggalkan perjuangan Islamnya, saya kira Datuk tersilap.

Perubahan pada PAS bukanlah kerja parasit sepertimana yang Datuk dakwa, tetapi ia merupakan satu dinamisme tabi'i bagi sebuah gerakan Islam yang matang. Jikalaulah parasit yang telah menyebabkan perubahan pada PAS, maka pastinya kesemua gerakan Islam di Utara Afrika dan Asia Barat, termasuk Ikhwan Muslimin di Mesir dan juga parti Ennahda juga telah dilanda parasit.

Timbul dilemma di dalam pemikiran saya, apakah pemimpin dan tokoh ideolog gerakan Islam sedunia, Rashid Ghannoushi yang telah mencetuskan wacana gerakan Islam yang baru itu juga telah dijangkiti parasit? Apakah mungkin Datuk ingin mengatakan bahawa Rashid Ghannoushi yang merupakan sumber inspirasi perubahan fikrah pada gerakan-gerakan Islam moderat sedunia itu pula merupakan bapa parasit?
Ditakuti Umno

Yakinlah Datuk, sepertimana gerakan-gerakan tersebut telah berjaya mendapatkan majoriti undi di dalam pilihanraya di negara-negara mereka kerana pendekatan baru ini, PAS juga sedang meniti langkah tersebut.

NONEInilah yang ditakuti oleh Umno dan kerajaan BN. Pihak lawan tidak mahukan PAS mendapat sokongan majoriti masyarakat Islam dan bukan Islam di Malaysia. Pihak lawan mahu PAS kekal sebagai parti kampung milik Pak Lebai dan Pak Haji.

Pihak lawan juga tidak mahu PAS bangkit sebagai parti milik semua rakyat Malaysia, mereka lebih selesa PAS dikenali sebagai parti ekstrimis dan fundamentalis yang hanya tahu memotong tangan orang sahaja. Hanya dengan wacana Islamis global yang baru ini sahajalah niat buruk mereka akan terhalang.

Malang sekali apabila Datuk pula yang mula bercakap senada dan seirama dengan pihak lawan menentang perubahan pada PAS. Lebih malang lagi kini Datuk menjadi suara pihak lawan untuk memaksa PAS kembali ke kerangka persepsi lama rakyat terhadap mereka yang telah dilelong oleh pihak Umno dan BN.

NONESaya yakin, di dalam PAS masih terdapat segelintir yang termakan umpan Datuk lantas mempercayai kewujudan parasit. Mereka ini golongan yang ikhlas tetapi hanya kurang mendapat pendedahan terhadap dunia luar sahaja.

Ada di antara mereka juga yang berkepentingan, lantas menggunakan hujah Dato' untuk kekal berpengaruh, tetapi saya yakin mereka ini teramat kecil bilangannya. Melalui pengamatan saya, PAS akan terus menggalas harapan rakyat dan juga kefahaman Islam yang sebenar berteraskan wacana baru gerakan Islam sedunia untuk menempuh hari muka mereka.
Gelombang perubahaan

Seperkara yang perlu Datuk ketahui, wacana baru gerakan Islam moderat ini juga telah mendapat restu dari para ulama terkemuka seperti Dr Yusuf al-Qaradawi, Dr Tawfiq al-Wa'ie, Dr Rashid al-Ghannoushi. Amat kasihan kerana Dato' tidak dapat bersama lagi dengan realiti baru ini.

Apabila melihat kepada isu 'Negara Berkebajikan' pula, pada hemat saya, setelah meneliti dokumen 'Negara Berkebajikan' PAS dan membandingkannya dengan manifesto parti-parti Islam moderat lain di dunia Arab, saya mendapati PAS ternyata senada dengan mereka yang telah berjaya di negara masing-masing.

NONESaya berkeyakinan gagasan 'Negara Berkebajikan' merupakan satu langkah drastik PAS di dalam membawa perubahan dan menyuarakan persiapan mereka untuk muncul sebagai alternatif kepada parti pemerintah yang sedia ada. Prinsip-prinsip konsepsual 'Negara Berkebajikan' yang dibentangkan di dalam dokumen tersebut dan juga cadangan mekanisme perlaksanaannya merupakan satu anjakan paradigma bagi sebuah gerakan dakwah dan parti politik yang telah matang seperti PAS.

Jelas sekali PAS sudah melayakkan dirinya untuk menyertai gelombang perubahan yang melanda gerakan Islam di seluruh dunia dengan membuktikan bahawa golongan Islamis mampu dan bersedia untuk berkongsi kuasa dan memerintah di dalam kerangka demokrasi dan tatakelola yang baik. Malangnya, hal ini tidak disambut positif oleh Datuk, malah dipandang sinis.

Melihat kepada isu hudud yang Datuk anggap telah ditinggalkan oleh PAS, saya kira itu juga agak kurang tepat. Sebagai sebuah parti Islam, saya berpendapat PAS dilihat amat konsisten memperjuangkan apa yang mereka yakini, iaitu kewajipan melaksanakan hukum hudud.
Memaksakan hudud

Apa yang menarik ialah pendekatan PAS yang terbuka untuk membicarakan isu tersebut di ruang umum dan bersedia untuk meyakinkan rakyat melalui proses pendidikan dan dakwah adalah sesuatu yang patut dihargai.

NONEApa yang saya dapati melalui metod obervasi ke atas ruang 'discursive' PAS selama ini, PAS tidak memilih untuk memaksakan hudud ke atas orang lain secara kekerasan. Malah di dalam banyak kenyataan PAS, mereka bersedia untuk mendengar suara majoriti di dalam melaksanakan hukum jenayah Syariah itu.

Pendekatan diplomasi PAS ini harus dihormati kerana ia mencerminkan sikap professionalisme PAS dan keterbukaan para pimpinannya. Saya kira kerana sikap konsisten PAS inilah yang menyebabkan parti itu telah berjaya meraih sokongan ramai bukan Islam melalui 'Kelab Penyokong PAS'.

Akhirkata, jika Datuk benar-benar ingin memperjuangkan aqidah dan memerangi gejala murtad yang dikatakan sebagai mengancam umat Islam di Selangor, saya mempunyai pelan tindakan yang boleh Datuk lakukan berdasarkan kekuatan yang ada pada diri Datuk.
Turun padang tanpa bayaran
Sebagai seorang motivator yang begitu meyakinkan dan berupaya bermain dengan emosi orang ramai, saya rasa sudah sampai waktunya Datuk untuk turun padang bertemu dengan mereka yang didakwa murtad berdasarkan senarai yang rakan-rakan Datuk miliki.

Mungkin juga Datuk boleh menggunakan kemahiran tersebut juga untuk berdakwah kepada mat-mat rempit, tahi dadah, remaja berpeleseran yang terdapat di dalam negeri Selangor secara sukarela tanpa sebarang bayaran.

himpun rally hasan ali speaking 2Jika dulu mungkin Datuk sibuk dengan tugas exco, kini Datuk lebih mempunyai waktu lapang. Buktikanlah kata-kata Datuk yang ingin menjaga aqidah itu.

Saya kira Datuk juga boleh berdakwah di Hard Rock Café menyeru umat Islam agar bertaubat dan menghayati agama Islam. Saya pasti pemilik Hard Rock Café tidak akan menghalang kerja murni Datuk itu.

Saya yakin 10,000 atau lebih orang yang turut berHIMPUN bersama Datuk untuk menyelamatkan aqidah umat Islam boleh Datuk kerahkan dari seluruh negara untuk sama-sama turun padang demi menyelamatkan aqidah umat Islam secara praktikal.

Saya amat meyakini, jika Datuk berdakwah seperti itu, Datuk akan tetap dikenang kawan ataupun lawan sebagai 'pejuang aqidah yang sebenar!'.

PM must be learnable and teachable: PAS proposes a caring benevolent society not a welfare state UMNO style

Posted: 07 Feb 2012 05:20 AM PST

Guan Eng: 'Crony capitalism', not welfare state, will bankrupt Malaysia

February 07, 2012
Lim today coined the 10-year period in which RM1,077 billion of illicit capital left Malaysia as "a lost decade of corruption". — file pic
KUALA LUMPUR, Feb 7 — Lim Guan Eng today countered Datuk Seri Najib Razak's criticism of Pakatan Rakyat's (PR) welfare state concept by telling the prime minister that it is the Barisan Nasional (BN) government's practice of "corruption and crony capitalism" that will bankrupt Malaysia. In his Thaipusam message here today, the Penang chief minister insisted that the implementation of a welfare state was meant to empower the poor and the weak, instead of fattening the pockets of rich cronies.
"There is no reason for Najib to be opposed to a welfare state which will make nearly all Malaysians winners, especially the poor, unless he is concerned about the few capitalistic cronies who will be the real losers," Lim said.
The DAP secretary-general appeared to be responding to Najib's attack on the welfare state concept during a function yesterday when the prime minister claimed it would only lead to "very serious economic problems".
Najib, in pitting his administration against PR's "welfare state", boasted that it is the former that strives to provide a social safety net for Malaysians, to ensure wealth is fairly distributed.
"We are not a welfare state. All countries that practise a welfare state end up facing very serious economic problems," Najib said, in an apparent reference to PAS's "Negara Berkebajikan" concept.
"But we practise a social safety net and give priority to welfare. Then we can create a fair and just society that is balanced in sharing wealth," the BN chief added in his 15-minute speech during the function.
Disputing Najib's claim, Lim today pointed to the staggering flight of illicit monies from public coffers under the present BN administration's system.
Najib said yesterday that the implementation of a welfare state would lead to "very serious economic problems". — Picture by Choo Choy May
He highlighted the latest Global Financial Integrity Report on Malaysia, where it was revealed that a whopping RM1,077 billion of illicit capital had left Malaysia from 2000-2009. Lim coined the 10-year period "a lost decade of corruption", adding that it was no wonder why Malaysia's ranking in Transparency International's Corruption Perception Index had plummeted recently to its worst-ever spot in history at No.60.
The Bagan MP, who is currently serving his first term as Penang chief minister, also castigated the BN administration for refusing to follow in his government's footsteps by implementing an open tender system for the awarding of contracts as well as compelling all Cabinet ministers to declare their assets in public.
"The refusal of the BN federal government to follow the Penang state government's historical initiative of publicly disclosing the assets of the chief minister and EXCOS, does not lend confidence to BN's commitment to integrity in leadership and public accountability.
"BN has also failed to implement an open tender system resulting in crony capitalism," he said.
As examples, Lim cited reports on plans to build the RM7.07 billion West Coast highway for the longest concession period of 60 years and the government's refusal to abolish toll charges for the North-South Expressway and Penang Bridge.
"Rising inflation has made life more difficult for Malaysians and their children.
"These social programmes (under the welfare state) may cost billions of ringgit but not to the magnitude of the RM1,077 billion of illicit money taken out of the country," he said.

EXCO Pendidikan rasmi SPIES remaja surau dan perarakan sempena maulidur Rasul

Posted: 06 Feb 2012 03:19 AM PST


 6.2.12
Kpg Delek, KLANG


Surau Hj Abbas ambil langkah proaktif dan kreatif. Untuk memulakan program Alumni SPIES Remaja anjuran mereka sebagai langkah lanjutan kepada program SPIES ASAS Remaja pada Disember lepas, mereka bekerjasama dengan Masjid Nurul Amin dan surau-surau lain dibawah kariah masjid Nurul Amin dan JKKK Kpg Delek sendiri menganjurkan perarakan sempena sambutan Maulidur rasul 1433H.

Justeru program alumni SPIES bermula dengan sarapan pagi, sedikit taklimat perarakan dan kemudian permulaan perarakan daripada surau Hj Abbas ke PASTI IKHWAN dan pusing balik ke surau Hj Abbas.

Alhamdulillah, perarakan disertai oleh semua peserta alumni SPIES lelaki dan perempuan serta kumpulan HELWA DUN Selat Klang, surau dan masjid serta orang ramai.

Anak-anak muda yang bersalawat kepada Nabi saw sepanjang jalan dididik untuk membasahkan bibir dengan salawat kepada Nabi saw.

Perasmian disempurnakan oleh YB Dr Hjh Halimah Ali EXCO Pendidikan, Pendidikan Tinggi dan Pembangunan modal insan Kerajaan Selangor yang juga merupakan pengasas SPIES, Model pembangunan insan Selangor. Beliua juga merupakan ADUN Selat Klang yang juga mengasaskan gagasan Mini Serambi Mekah di Kampung Delek.

Turu berarak bersama Tuan Nazir masjid Nurul Amin, Ketua Kampung Kpg Delek, PA ADUN Selat Klang merangkap Nazir Masjid Al Muttaqin Sg Udang, pemimpin masyarakat setempat serta Pengerusi dan AJK Surau Hj Abbas.
 Perarakan ini bersifat fizikal. Idea berarak daripada surau dan kembali kepada surau adalah simbolik kepada peserta alumni SPIES yang menekankan pembangunan spiritual yang menjadi 'core business' surau dan masjid. Anak-anak perlu dilatih secara praktikal. Perarakan beradab yang diketuai oleh pemimpin masyarakat akan dilihat oleh golongan muda sebagai sokongan moral kepada mereka yang mahu menjadi anak yang baik. Untuk melahirkan ahli masyarakat yang baik, pemimpin masyarakat setempat mesti proaktif dalam membentuk dan mencorak remaja yang bak 'kain putih'. Corak yang kemas dan cantik sudah tentu akan menghasilkan remaja belia yang indah budi pekerti dan mampu menjelmakan Islam dalam dirinya.
 Pemimpin masjid dan surau perlu mewujudkan iklim Rabbani untuk mendorong pertumbuhan dan perkembangan insan kamil.
Program susulan yang memperatkan silaturrahim, mempamerkan kasih sayang daripada golongan orang tua   dan pemimpin kepada golongan pelapis ini diharapkan akan menyuntik vitamin semangat mahu menjadi individu.Masyarakat hanya boleh jadi cemerlang sekiranya segala langkah-langkah kritikal untuk menjayakannya diambil.
 Di antaranya ialah program sesuai yang dirancang rapi menurut dengan relevan dan ukuran tahap kelompok insan yang mahu dibentuk ini.
PINJAMAN PELAJARAN TANPA FAEDAH KERAJAAN SELANGOR dibuka 6.2.12

Posted: 06 Feb 2012 12:43 AM PST


Tawaran Pinjaman Pelajaran Negeri Selangor Sesi Pertama Tahun 2012 Akan Dibuka Pada 6 Februari hingga 29 Februari 2012 baru
Permohonan Online melalui http://tkwbns.selangor.gov.my
Maklumat lanjut

SALAHUDDIN AYUB next JOHOR MB? Why not!

Posted: 05 Feb 2012 10:02 PM PST

Johor Pakatan courts Salahuddin as MB candidate

February 06, 2012
KUALA LUMPUR, Feb 6 — Johor Pakatan Rakyat (PR) leaders have held "serious discussions" with Salahuddin Ayub for the PAS vice-president to stand in his home state to address the lack of a strong Malay leader as a possible mentri besar candidate.
The opposition in Johor expects to make huge gains in the next general election on the back of increased Chinese support but the lack of a viable potential MB has already resulted in attacks from Umno that a PR administration would be a "Chinese government."


Salahuddin said he is 'ready to migrate' if asked by the party. — File pic
The Malaysian Insider understands that the Pontian-born Salahuddin has held several closed-door meetings with top Johor PR leaders. A source said the meetings involved "serious discussions" and there is a high possibility that the Kuban Kerian MP will contest in Johor.
"Salahuddin is weighing the matter seriously. We in Johor Pakatan are ready to receive him.
"The seats for him to contest have already been identified. He may contest in both federal and state seats but our priority is for him to stand as an assemblyman," he said.
It is understood that Sembrong, a federal seat near Kluang with about 40 per cent Chinese voters, has been touted as a potential landing point for Salahuddin.
Rumours have circulated that incumbent Home Minister Datuk Seri Hishammuddin Hussein may move to Kota Tinggi, a safer seat that will likely be vacated by Tan Sri Syed Hamid Albar, who was dropped from the Cabinet by Datuk Seri Najib Razak when the prime minister took power in 2009.
Johor DAP chief Dr Boo Cheng Hau also confirmed that he has invited the former PAS Youth chief to return to the state.
"I have invited Salahuddin to contest here because we need a national-level leader here," he told The Malaysian Insider.
When contacted, Salahuddin refused to confirm if he will contest in Johor but said he is "ready to migrate" if asked by the party.
"I have been with the party for 30 years and contested in Johor but lost. There is no obstacle for me as I am a Johorean and built my career there," he told The Malaysian Insider.
He said that he has been asked by party members to return to Johor over the past few years.
Salahuddin has been MP for Kubang Kerian in Kelantan for two terms and PAS conventionally allows leaders from other states to contest in its northern stronghold for two elections.

Ghani has going round the state to woo people especially in constituencies with at least 40 per cent Chinese voters.
The wave of anger that swept through the rest of the Malaysian peninsula in Election 2008 missed the Umno birthplace and bastion where PR won just one federal and six state seats out of 26 and 56 on offer respectively. But Mentri Besar Datuk Abdul Ghani Othman has been pounding the pavement since late October especially in constituencies with at least 40 per cent Chinese voters in anticipation of a swing towards PR.
"He's been on the ground in all these seats the opposition thinks it can win," a top official in Ghani's administration told The Malaysian Insider.
Opposition leaders in the state estimate that they won 55 per cent of Chinese votes in the last election but a study by reformist think-tank Zentrum Future Studies said support from the community has surged to close to 90 per cent.
"We are seeing what can be called a silent Tionghua revolution," he told The Malaysian Insider, saying that Chinese approval of PR in Johor rose to 68 per cent after the last election and climbed further to 79 per cent in 2010.
PKR held its national congress in Johor at the end of November, claiming it was ready to take over the state.
Analysts say that such a swing in the BN stronghold would practically mean enough gains nationwide for PR to add the 30 federal seats it needs to seize Putrajaya as well.
But the pact's members have warned against trumpeting their chances in Johor as it would result in attacks from Umno of being a "Chinese government."
PKR has refused to answer the question regarding its MB candidate but a local division chief told The Malaysian Insider "we have no one since Abdul Razak Ahmad," referring to the late state chief.

EXCO Pendidikan rasmi sambutan MAULIDUR RASUL PERINGKAT KLANG

Posted: 05 Feb 2012 07:52 AM PST

 5.2.12
12 Rabiul Awal 1433H
Pulau Indah Klang

Pejabat Agama Islam Daerah Klang menganjurkan program sambutan maulidurrasul di Masjid Sultan Abdul Aziz, Pulau Indah. Beberapa program diatur teramsuk perarakan yang melibatkan masjid dan surau serta sekolah di seluruh Klang.
Perasmian disempurnakan oleh YB Dr Hjh Halimah Ali, EXCO Pendidikan, Pendidikan Tinggi dan Pembangunan Modal Insan Kerajaan Selangor.
 YB Dr Halimah yang juga merangkap Pengerusi Jawatankuasa Induk Menangani Gejala Sosial Negeri Selangor dan Pengasas SPIES menekankan dalam ucapan beliau agar masjid surau memainkan peranan memahamkan ahli kariah mereka tentang konsep sebenar kerasulan Nabi dan kaitannya dengan diri manusia itu sendiri.
    Saban tahun menyambut maulidur rasul tetapi apa yang perlu direnung dan dianalisa ialah tahap manakah masyarakat atau ahli karaiah masjid/surau tahu dan FAHAM tentang hakikat sebenar insan terpilih yakni Nabi Muhammad s.a.w. Beliau memetik ayat 21 surah al Ahzab sebagai dalil kenapa kita perlu mengambil hanya Nabi saw sebagai contoh teladan, rujukan best practice. Sekiranya anak-anak remaja belia mengambil Nabi s.a.w sebagai contoh sudah tentu mereka tidak akan terjebak dalam kancah maksiat dan kemungkaran
ZAID IBRAHIM dissolves KITA

Posted: 02 Feb 2012 08:11 AM PST

Saying 'I have failed', KITA calls it a day

Harakahdaily, 02 February 2012
Feb 2: Just over a year after forming the KITA party, former minister in the Prime Minister's Department Zaid Ibrahim, who left Parti Keadilan Rakyat after a war of words with its leaders, has announced that the tiny party would be dissolved.

"An Extraordinary General Meeting will be held soon to dissolve KITA. This is necessary to remove any and all doubts that we indeed do support the Opposition, especially in light of some of our members in Kedah and Penang being openly critical of the Pakatan Rakyat," he said in a statement.

KITA was transformed from Kelantan-based party Malaysian People's Justice Front, or AKIM, which Zaid joined after his resignation from PKR.

'I have failed'

Zaid admitted that he had failed to set up a political party which adapts decorum in political discourse.

"I have not succeeded in bringing in enough members who are interested in democratic ideals, good governance and accountability amongst  public officials.

"I have also not been able to raise sufficient funds to manage the party's activities, and friends who had promised to help have since decided otherwise," said the lawyer-turned-politician  who founded the country's largest law firm Zaid & Co before he had to quit his senior position to fulfill his appointment in 2008 as a cabinet minister in charge of the judiciary.

Quoting a Malay proverb which means "if you get lost along the way, go back to the beginning", Zaid said the decision to form KITA was a mistake, made worse by the lack of talents to bring about diversity in local politics.

"I have made many mistakes in my life but I am not disheartened. I remain convinced that change will come for the betterment of this country and I will do my part, again and again, to help achieve that," said Zaid, who resigned as cabinet member in protest after the government arrested blogger Raja Petra Kamarudin, DAP member of parliament Teresa Kok and journalist Tan Hoon Cheng under the Internal Security Act.
Earlier this month, Zaid criticised Raja Petra over the latter's criticism of Pakatan Rakyat and Opposition Leader Anwar Ibrahim.

"What I fail to understand is, why did Petra choose to attack Anwar from all angles, and at the same time he wanted to see a stronger opposition?", Zaid said.

Meanwhile, to KITA members, Zaid has this parting message:

"I seek your forgiveness. I appreciate your support and I hope you will accept this decision, for it is for the greater good of the Opposition. The survival of democracy depends on the viability of the Opposition. If it is destroyed – as the Barisan Nasional is bent on doing – then there can be no democarcy, no freedom and no moderate policies ever again."

ADUN SELAT KLANG rai warga emas program JOM SHOPPING

Posted: 02 Feb 2012 04:39 AM PST

 KLANG

YB Dr Hjh Halimah Ali , ADUN Selat Klang meraikan 100 orang warga emas yang dibawa bershopping dalam program tambahan SKIM MESRA USIA EMAS di mana warga emas yang mendaftar.
Selain layak mendapat khairat kematian sebanyak RM2500, warga emas ini dipelawa shopping bersama ADUN untuk memberi perhatian kepada mereka supaya mereka dihargai. Kegembiraan yang jelas kelihatan di wajah mereka memberi impak positif kepada tubuh badan dan emosi mereka. Pemberian ini adalah simbolik kepada penghargaan kerajaan negeri Selangor kepada titik peluh mereka semasa muda membantu membangunkan keluarga, masyarakat dan negeri.
 Ia juga bertujuan mengingatkan anak cucu mereka tentang peri pentingnya warga emas ini diberi layanan istimewa agar terus produktif dan menyumbang kepada pembangunan masyarakat.
Ada yang terharu kerana mendapat layanan dan perhatian khusus YB. Ada yang mengucap terima kasih berulangkali.

Kegirangan bersama-sama dengan kumpulan sebaya dengan mereka amat tereserlah. Duka lara terhenti sebentar.Rindu kepada anak cucu terubat sejenak.
 Masih ada yang sayang. Itu mesej yang tertonjol diwajah mereka!
Moga Allah menambah rezeki yang boleh dikongsi bersama dengan rakyat jelata . Amin


EXCO Pendidikan Selangor bentang model pendidikan Selangor SPIES di JOHOR

Posted: 01 Feb 2012 07:49 AM PST

29.1.12
MUAR
JOHOR
Lajnah Pendidikan PAS Pusat melancarkan Squad KAWAN iaitu Pasukan Sukarelawan Pendidikan Rakyat Zon Selatan yang melibat negeri Johor, Melaka dan Negeri Sembilan.
Majlis perasmian dilancarkan oleh Us. Dato' Abu Bakar Chik selaku Pengerusi Lajnah Pendidikan PAS Pusat.

YB Dr Hjh Halimah Ali, Timbalan Pengerusi Lajnah Pendidikan PAS Pusat merangkap EXCO Pendidikan Kerajaan Selangor membentang kertas kerja mengenai pengalaman beliau di Selangor.Kertaskerjanya berkisar tentang model pembangunan insan SPIES.
Hj. Mohd Deraman membentang konsep KAWAN.
 Turut hadir Dato' Adnan, mantan Pengarah Jabatan Pelajaran negeri Perak yang baru-baru ini telah menyertai PAS dan banyak berkongsi pengalaman beliau diarah mengambil tindakan kepada guru-guru yang pro kerajaan BN.
Pengarah program Cikgu Normala, mantan calon PAS DUN Tenang selaku Pengerusi Lajnah Pendidikan PAS Johor.

S.P.I.E.S. Program Pembangunan Modal Insan Dipertingkatkan standard

Posted: 31 Jan 2012 06:15 AM PST

 30-31.1.12
SHAH ALAM

Setelah melangkah laju daripada program pertama SPIES bermula 24.8.08, usaha-usaha peningkatan kualiti MODEL SPIES diteruskan dengan input daripada semua pihak dan dari pengalaman trainer dan pemantau SPIES sendiri.

   Melangkau masuk ke tahun keempat, strategi pembangunan insan perlu mensasar kepada massa dan pengukuhan konsep SPIES kepada
 alumni SPIES supaya boleh mempratikkan SIRI PROGRAM TINGKAT DIRI agar sentiasa maju dan berkembang potensinya.

Sudah banyak penapisan dilakukan supaya konsultant yang benar-benar tulen, jujur dan berkemampuan disenaraipendek untuk diteruskan. Kemudian mereka ini diberi ujian tulis dan juga penyampaian mereka diaudit oleh panel juri yang juga trainer berpengalaman serta pengasas SPIES , YB Dr Hjh Halimah Ali.

Modul untuk tahap 2 dibentang untuk dianalisa oleh sekretariat SPIES, dilakukan penambahbaikan. Pembentangan di depan konsultan-konsultan SPIES juga memberi pendedahan kepada mereka supaya mereka berpeluang daripada gaya dan cara rakan-rakan mereka serta memperatkan silaturrahim untuk mengurang pergeseran dan memupuk sifat setiakawan dalam mendokong misi yang sama.

 Mereka diharapkan untuk melahirkan khaira ummah, ummat terbaik yang akan menjadi pemangkin kearah mencapai visi kerajaan Selangor iaitu negeri idaman, maju sejahtera dan berkebajikan.

PERIHAL UMNO NUKILAN MANTAN ADUN PULAU MANIS aka SAKMONGKOL

Posted: 30 Jan 2012 09:05 PM PST

Umno parti rasuah

Sakmongkol AK47
January 31, 2012

Kawan kawan saya dalam Umno bercakap mengenai rasa cemas bila kerajaan yang di pimpin oleh Umno menabur wang begitu banyak kepada rakyat. Bayaran RM100, RM200, dan sekarang ini RM500 sedang rancak di jalankan. Tapi apa yang hendak di risaukan? Bukankah ini hasil pejuangan Umno dan bukti Umno dan BN amat perihatin kepada rakyat?

Mereka bertanya kepada saya, bayaran2 ini, adakah ianya meningkatkan peluang Umno dan kerajaan BN menang? Saya cakap sudah tentu ia meningkat peluang- peluang untuk rakyat merasa sakit hati. Bila rakyat sakit hati, bertambah ramailah musuh2 Umno.

Hah? Macam mana itu berlaku? Saya menyatakan bahawa dalam hal beri memberi ini, Umno selalu menghadapi masaalah. Siapa yang menentukan siapa dapat RM100, RM200 dan RM500? Selalunya yang menentukan ialah ketua kampung.

Ketua kampung punya keutamaan ialah menyenaraikan adik beradik, saudara-saudara terdekat, dan geng-geng yang sebulu dengan mereka. Golongan yang terpinggir ramai daripada yang dapat imbuhan. Ini memang resam sesetangah ketua kampong. Semasa saya jadi ADUN dahulu, saya mempunyai masaalah dengan ketua-ketua kampung yang seperti inilah juga — yang jadi pagar yang memakan padi.

Kalau buka kawasan pembesaran kampung, lot-lot tanah di sapu mereka dan keluarga mereka sendiri. Kalau ada rumah rakyat, rumah PPRT, sanak saudara di dahulukan. Bahkan lot-lot tanah di beri kepada suku-sakat mereka yang tidak pun tinggal dalam kawasan pemberian tanah.

Apabila saham Felcra di beri oleh kerajaan, yang sepatutnya di beri kepada kepala keluarga, pemimpin kampung mendesak di beri kepada anggota isi rumah. Kalau keluarganya ada lima orang, mereka mahu saham Felcra di beri kepada ke lima-lima ahli keluarganya. Apa akan jadi bila perkara seperti ini di biarkan? Ianya bermakna lima ketua keluarga yang lain di nafikan peluang untuk dapat saham Felcra.

Nah, sekarang perkara yang serupa berlaku apabila pentadbiran Najib Razak membayar wang kepada rakyat. Ramai orang menerima wang tersebut tapi bilangan yang di nafikan hak untuk menikmati rezeki dari Najib Razak juga kian bertambah.

Jadi saya suka sangat Najib Razak buka lebih banyak fronts kebencian rakyat. Ini melanggar nasihat yang dia selalu beri kepada rakan-rakan dan ahli Umno. Jangan open up fronts terlalu banyak untuk orang membenci kita.

Dan saya harap ada orang membawa perkara ini kepada mahkamah. Adakah pemberian wang ini suatu bentuk sogokan dan rasuah untuk mendapatkan undi rakyat? Kepada saya, ianya satu bentuk rasuah yang di lakukan dengan terang. Duit dan wang ini bukan Umno yang punya. Ianya duit yang datang dari hasil pendapaatn kerajaan. Operasi menyampaikan wang tersebut sepatutnya di lakukan melalui pejabat pejabat daerah. Kenapa wang tersebut di sampaikan oleh ketua bahagian Umno dan bakal-bakal calun dari komponen BN?

Di Sentul Kuala Lumpur, penyampaian wang RM500 ini menonjolkan bakal calun dari parti Gerakan yang akan menentang Tian Chua dalam PRU 13 nanti. Tapi jangan risau, kita sudah tahu outcome PRU tersebut.

Tian Chua yang berani membaringkan diri di hadapan jentera dan kenderaan polis tidak mungkin di kalahkan oleh rasuah Gerakan dan Umno.

Sukalah saya mengingatkan dalam soal beri duit dan wang ini, ianya bukan lah suatu perkara yang luar biasa. Bahkan, inilah bukti yang saya suka sebut sebagai satu-satunya cara dan kaedah yang DS Najib tahu dan gunakan untuk menyelesaikan masaalah. Caranya ialah membayar sana sini. Itu dianya, cara parti Umno dan pemimpin tertingginya menyelesaikan masaalah.

Elok kita biarkan Umno mengamalkan cara merasuah rakyat. Sebab sebuah parti seperti Umno yang sustain sokongan kepada nya melalui merasuah rakyat tidak akan kekal lama. Ini berbanding dengan parti politik yang mencerna dalam diri penyokong nilai nilai, keyakinan dan kepercayaan kepada seruan perjuangan.

Saya mahu orang Melayu sedar bahawa Umno tidak mempunyai seruan perjuangan. Alif Ba Ta Umno (Agama, Bangsa dan Tanah Air) sudah lama di singkirkan dan di gantikan dengan perjuangan kepentingan peribadi dan kelompok.

Adakah Umno berjuang untuk kepentingan bangsa Melayu?

Ianya hanya suatu metos yang di bina oleh pemimpin-pemimpin haprak Umno. Apabila keadaan cemas dan sesak, ketika itulah Umno akan menjerit sana sini, bahawa hanya merekalah yang melindungi kepentingan bangsa Melayu, Agama dan Tanah Air.

Berhentilah dari menipu bangsa Melayu.

Jika Umno berjuang untuk kepentingan Melayu, maka tidaklah mereka menafikan hak bangsa Melayu mendapat royalty minyak di Kelantan dan Terengganu. Penduduk dalam dua negeri ini majoritynya Melayu tapi mengapakah royalty minyak tidak di beri secara lansung kepada rakyat kedua negeri itu secara lansung?

Rakyat Kelantan di nafikan hak mendapat royalty hanya semata mata rakyat negeri itu menyokong parti PAS. Dalam kes negeri Terengganu, orang Umno sendiri tidak percaya kepada pemimpin Umno negeri untuk mengendali pemberian wang royalty minyak. Orang Umno tak percaya kepada orang Umno sendiri kerana mereka tahu, jika royalty minyak Terengganu di kendalikan oleh Mat Said dan geng-geng, wang tersebut akan masuk kedalam poket orang lain.

Makanya, Umno bukanlah memperjuangkan kepentingan bangsa Melayu secara keseluruhan. Pertama, orang Melayu yang di maksudkan oleh Umno itu tidak termasuk Melayu yang bukan dalam Umno. Melayu yang di maksudkan oleh Umno ialah Melayu dalam Umno itulah jua. Dalam kamus Umno orang Melayu hanya ahli Umno yang tiga juta itu sahajalah yang layak di gelar Melayu. Orang Pahang, bila tidak bersetuju dengan sesuatu pendapat akan berkata — kepala bapak awaok! Maka bila orang Umno kata mereka berjuang untuk orang Melayu, saya orang Pahang akan berkata, kepala bapak awaok!

Kedua, daripada tiga juta ahli itu, Umno berjuang untuk kumpulan terpilih. Jika cawangan Umno mempunyai 50 orang ahli, ketua cawangan akan berjuang untuk 30 orang sahaja. Itu terdiri dari yang sekabilah dengannya. Amalan ini di lakukan di peringkat cawangan, bahagian dan seterusnya pada peringkat induk.

Bayangkan sebuah parti yang membina kekuatan nya diatas perpecahan yang bermula di peringkat cawangan lagi adakah parti seperti ini layak bercakap mengenai perpaduan dan bersatu?

Dasar yang ada dan di amalkan oleh Umno ialah dasar Bumiputera — yang berada di hadapan mengaut dan memonopli segala hasil peuangan ialah putera-putera pemimpin, putera raja, putera ahli politik, putera ketua cawangan, putera ketua bahagian, putera ahli MKT Umno dan putera-putera orang berkuasa dan bernama. Bumi? Anak Bumi ketinggalan di belakang putera tanpa apa-apa selain dari memegang ***** sendiri. —

sakmongkol.blogspot.com

* Sakmongkol AK47 is the nom de plume of Datuk Mohd Ariff Sabri Abdul Aziz. He was Pulau Manis assemblyman (2004-2008).

Perasmian NGO KAWAN Johor

Posted: 29 Jan 2012 05:35 AM PST

Parit Pecah
Muar

Program Himpunan Generasi Bermaruah dan Perasmian NGO KAWAN, Pasukan Sukarelawan Pendidikan Rakyat. Dirasmi oleh Dato' Abu Bakar Cik, Pengerusi Lajnah Pendidikan PAS Pusat.Turut hadir Timbalan Pengerusi Lajnah Pendidikan PAS Pusat, YB Dr Hjh Halimah Ali yang membentang kertas kerja. Pengarah KAWAN En Mohamad Deraman membentang kertas kerja kedua tentang konsep KAWAN.
Ketua Dewan Ulamak dan Ketua Dewan Muslimat JOHOR, YDP PAS Muar, mantan calon DUN di situ sama- sama meraikan.
Pesrta dari Melaka dan Negeri Sembilan turut sama dalam pelancaran program.

ADUN SELAT KLANG khitan 16 orang kanak-kanak perempuan

Posted: 28 Jan 2012 08:44 AM PST

 28.1.12
Kpg Sg Sireh
DUN SELAT KLANG

ADUN Selat Klang melaksanakan khittan anak perempuan siri ke 7 di Selat Klang. Kali ini upacara berlangsung di Surau Nurul Falah. Seramai 16orang kanak-kanak, majoritinya bayi tetapi ada yang berumur 8 tahun. Majlis dimulakan dengan bacaan Yasin dan doa tahlil untuk warga emas yang telah kembali ke rahmatullah yang diberi khairat kematian sebanyak RM1000 untuk fasa pertama.
Marhaban oleh kelab remaja SURAU HJ ABBAS Kpg Delek menghiburkan peserta ketika menunggu giliran untuk dikhitankan.
YB memangku seorang kanak-kanak yang bakal dikhitan

DR MUHAYA LEMBUT DALAM KEHIDUPAN

Posted: 27 Jan 2012 06:37 AM PST

Chua Soi Lek dreaming big? MCA making a comeback?!

Posted: 27 Jan 2012 05:43 AM PST

MCA to drop 30pc of lawmakers, expects revival in GE13

January 27, 2012
Dr Chua said the MCA will remove its underperformers and field new faces in the coming general election. — Pictures by Jack Ooi
KUALA LUMPUR, Jan 27 — The MCA is to drop at least one-third of its lawmakers in the next general election where president Datuk Seri Dr Chua Soi Lek believes the party can gain more than the dismal 15 federal seats it kept in Election 2008. The MCA president based his optimism on the belief that the Chinese community has returned to Barisan Nasional's (BN) fold. Most Chinese, who mainly live in urban areas, swung to the opposition in the last general election.
Dr Chua stressed it was imperative the party throws out its underperformers and fields new faces, pointing out that a more discerning Chinese electorate now pays more attention to the quality of the candidate, apart from the party he or she represents.
"I've already said — within the party there is no such thing as bargaining," the former health minister told The Malaysian Insider during an interview last week.
"It's not to say the old ones are being forced to go — they are told politely that they have to give way to the younger ones," he said.
But it is no secret that Dr Chua, who inherited a beleaguered MCA in 2009 after a fractious party election, has to work at breakneck speed to ensure his party survives the 13th general election, said to be drawing close.
The party president, who himself continues to be haunted by a scandalous past, is facing pressure from his BN partners, particularly the ruling Umno, to deliver the Chinese vote for the pact.
Since Election 2008, both parties have been at loggerheads numerous times as the MCA struggles to shake off talk of its subservience to Umno by demanding more slack for the Chinese community.
Despite its efforts, The Malaysian Insider understands that resentment remains in Umno's circles that the Chinese-based party would still have to rely heavily on Umno's supporters, the ethnic Malay voters, to win in most seats.
The MCA suffered its worst electoral performance in 2008 and was nearly wiped out of Parliament when its representation was slashed by half, from 31 to just 15 seats.
It performed no better in the statewide polls, clinching merely 31 seats. In Perak, the MCA's representation dwindled to just one state assembly seat.
In the series of by-elections held after Election 2008, BN and the MCA noticeably failed to clinch the Chinese vote. During the Sarawak state election last year, the Chinese community flooded the ballot boxes with votes for the opposition, resulting in the DAP trouncing BN in a whopping 12 out of 15 seats.
But Dr Chua said the tide has likely changed and his party's unpublicised, internal surveys have proven it.
Voter confidence from among the Chinese community, he said, has increased towards both the MCA and the BN, buoyed by Prime Minister Datuk Seri Najib Razak's inclusive and transformative policies.
"We have confidence that we will do better than the last general election.
"This confidence is based on the fact that we have done many studies, which we have never disclosed and the studies have shown that although the opposition may rubbish us, (but) the Chinese are all very pragmatic people... They know that while the BN is not a perfect government, including MCA, they also know that the alternative is not in any way better," he said.
The federal opposition of Pakatan Rakyat (PR), he added, was merely good at boasting its successes and basking in publicity.
"But they (the opposition) have the advantage of the fact that they are not in power... so people are aware that they can promise anything but they cannot deliver and in fact, they don't need to deliver," he said.
Dr Chua said the first study conducted by the MCA was in May 2009, shortly after he was first elected party president.
The nationwide survey, he said, returned dismal results on Chinese voter confidence towards the BN, with some states showing as low as 12 per cent in terms of the community's support.
But in May last year, Dr Chua said, the same survey returned promising results, even in opposition fortresses like Penang.
He said in some constituencies, particularly in BN's stronghold of Johor, voter support varied between a low of 15 per cent and a high of 50 per cent, depending on the candidate.
"I'm glad to say that it has gone up, Chinese support, even in Penang.
"But whether this support is strong enough to tilt the balance, we don't know... because they say in politics, one night is a long night," Dr Chua said.
Buoyed by the feel-good factor following PR de facto leader Datuk Seri Anwar Ibrahim's sodomy acquittal and cash handouts from Budget 2012, it is widely expected that Najib will call for snap polls within months, ahead of his mandate expiring in 2013

Perincian keputusan SMA, SMATQ yang diisytihar oleh EXCO Pendidikan Selangor

Posted: 27 Jan 2012 05:27 AM PST

KEPUTUSAN PEPERIKSAAN SIJIL MENENGAH AGAMA (SMA)
& SIJIL MENENGAH AGAMA TAHFIZ AL QURAN (SMATQ)
TAHUN 2011
1.           Bilangan keseluruhan calon yang mengambil peperiksaan SMA bagi tahun 2011 ialah seramai 3,042 orang berbanding 2,822 orang pada tahun 2010.
2.           Bilangan calon SMA dari Sekolah Agama Menengah Negeri Selangor yang terdiri daripada Sekolah Bantuan Kerajaan (SABK) dan Maahad Integrasi Tahfiz Sains dan Teknologi ialah seramai  2,712 orang  manakala  bilangan  calon dari Sekolah Swasta seramai 330 orang.
3.           Pada Tahun 2011 ini  juga seramai  55 orang pelajar  dari Maahad Integrasi Tahfiz Sains dan Teknologi Selangor  telah menduduki Peperiksaan Sijil Menengah Agama Tahfiz Al Quran (SMATQ) dan  merupakan tahun pertama bagi peperiksaan tersebut.
4.           Keputusan keseluruhan peperiksaan SMA tahun 2011 bagi Sekolah Agama Menengah Negeri Selangor  ialah 86.8 %  berbanding 80.2%  pada tahun 2010, meningkat sebanyak 6.6%.
5.           Keputusan keseluruhan peperiksaan SMA tahun 2011 bagi Sekolah Swasta ialah 73.9% berbanding 73.4% pada tahun 2010, meningkat sebanyak  0.5%.
6.           Keputusan keseluruhan Peperiksaan SMATQ ialah 100% .
7.           BILANGAN CALON SMA YANG MENDAPAT :

BIL
PANGKAT
CALON 2011
CALON 2010

PRESTASI
BIL
%
BIL
%
1
MUMTAZ
(Cemerlang)
680
22.4%
256
9.1%

Meningkat
13.3%

2
JAYYID JIDDAN
(Sangat Baik)
881
29.0%
839
29.7%

Menurun
0.7%

3
JAYYID
(Baik)
565
18.6%
636
22.5%

Menurun
3.9%

4
MAQBUL
(Lulus)
472
15.5%
531
18.8%
Menurun
3.3%
5
RASIB
(Gagal)
444
14.6%
560
19.8%

Menurun
5.2%
8.           KEPUTUSAN KESELURUHAN MATAPELAJARAN SMA  :
BIL
MATAPELAJARAN

CALON 2011
CALON 2010
PRESTASI

AMBIL

LULUS

PERATUS

AMBIL

LULUS

PERATUS
1
BAHASA ARAB 1
3,038
2,313
76.1%
2,819
2,072
73.5%

(+) 2.6%
2
BAHASA ARAB 2
2,944
2,571
87.3%
2,818
2,156
76.5%

(+) 10.8%
3
FEQAH / TAUHID
3,038
2,513
82.7%
2,817
2,260
80.2%

(+) 2.5%
4
TAFSIR / HADIS
3,039
2,276
74.9%
2,822
1,998
70.8%

(+) 4.1%
5
HAFAZAN &  TILAWAH
3,042
3,042
100.0%
2,822
2,822
100.0%

-
     
9.           BILANGAN CALON SMATQ  YANG MENDAPAT :

BIL
PANGKAT
CALON 2011
BIL

%
1

MUMTAZ
(Cemerlang)
5
9.09 %
2

JAYYID JIDDAN
(Sangat Baik)
35
63.64 %
3

JAYYID
(Baik)
14
25.45%
4

MAQBUL
(Lulus)
1
1.82 %
5

RASIB
(Gagal)
0
0 %


10.       KEPUTUSAN KESELURUHAN MATAPELAJARAN SMATQ  :
BIL
MATAPELAJARAN

CALON 2011

AMBIL

LULUS

PERATUS
1
MANHAJUL QURAN
55
55
100  %
2
HIFZUL QURAN
55
53
96.4 %
3
TAJWID
55
55
100 %
4
QURAN SYAFAWI
55
55
100 %11. KATEGORI SEKOLAH AGAMA MENENGAH NEGERI SELANGOR :
      4 buah sekolah cemerlang berdasarkan Gred Purata Sekolah (GPS) :

          1.   SEK. AGAMA MEN. BESTARI USJ SUBANG JAYA :

      -  100  %
      -  GPS  -  1.24

          2.   MAAHAD INTEGRASI TAHFIZ SAINS DAN TEKNOLOGI
                ISTANA BANDA :

      -  100  %
      -  GPS  -  1.55

  3.  SEK. AGAMA MEN. TINGGI SULTAN HISAMUDDIN
       JALAN KOTA RAJA KLANG

      -  98.7 %
      -  GPS  -  1.90


4.  SEK. AGAMA MEN. TENGKU AMPUAN JAMAAH
     SEKSYEN 11 SHAH ALAM

    -  98.1 %
    -  GPS  -  1.91

   
12.   KATEGORI SEKOLAH SWASTA :
        Sekolah cemerlang berdasarkan Gred Purata Sekolah (GPS) :

1.    SEK. MEN. AGAMA MAJLIS AGAMA ISLAM WILAYAH PERSEKUTUAN KUALA LUMPUR

-      100 %
-      GPS  -  1.13 

    

13.    Pelajar Cemerlang SIJIL MENENGAH AGAMA (SMA) 2011   :

        A- KATEGORI SEKOLAH AGAMA MENENGAH NEGERI SELANGOR:


          Lelaki           :  AHMAD MARWAN BIN MOHD MAHALI
                                 SAMT SULTAN HISAMUDDIN JALAN KOTA RAJA
                                  KLANG.
                                 Pencapaian   :  98.2 %


          Perempuan   :  UMMI SYAHIDA BT SULAIMAN
                                  SAMT SULTAN HISAMUDDIN JALAN KOTA RAJA
                                  KLANG.
                                  Pencapaian   :  98.4 %

         

       B -  KATEGORI SEKOLAH SWASTA  :

Lelaki          :  AHMAD AHNAF BIN KASYFUN NAZIR
                                       SEK. MEN. AGAMA MAJLIS AGAMA ISLAM
                                        WILAYAH PERSEKUTUAN KUALA LUMPUR
                                        Pencapaian   :  99 %

                Perempuan : 1)   ZUR'AAINAA BINTI JAMALLUDIN

                                            SEK. MEN. AGAMA MAJLIS AGAMA ISLAM
                                            WILAYAH PERSEKUTUAN KUALA LUMPUR
                                            Pencapaian   :  99 %

                                     2)   AINI SHAHIRAH BINTI SAHARUDDIN

                                            SEK. MEN. AGAMA MAJLIS AGAMA ISLAM
                                            WILAYAH PERSEKUTUAN KUALA LUMPUR
                                            Pencapaian   :  99 %

14.   Pelajar Cemerlang SIJIL MENENGAH AGAMA TAHFIZ AL QURAN
        (SMATQ)  2011 :
       
         Lelaki       :   MUHAMMAD NOR HATTA BIN SALIM
                              MAAHAD INTEGRASI TAHFIZ SAINS DAN TEKNOLOGI
                              ISTANA BANDA BANTING KUALA LANGAT
                              Pencapaian   :  90.5 %


        Perempuan :  AIN NAJIHAH BINTI MOHD NAJIB ALPUAD
                                MAAHAD INTEGRASI TAHFIZ SAINS DAN TEKNOLOGI
                                ISTANA BANDA BANTING KUALA LANGAT
                                Pencapaian   :  93 %

EXCO Pendidikan Selangor isytihar keputusan SMA, SMATQ

Posted: 26 Jan 2012 08:02 AM PST

 SHAH ALAM
26.1.12

Prestasi sekolah yang mengambil peperiksaan SMA semangkin meningkat di seulurh Selangor. Bilangan pelajar yang lulus peringkat cemerlang(mumtaz)juga semakin ramai dan jumlah rasib atau gagal berkurangan.

Dalam ucapan beliau, YB Dr Hjh Halimah Ali selaku EXCO Pendidikan mengingatkan pelajar, guru-guru dan kakitangan JAIS bahawa pencapaian SMA hanyalah sebahagian daripada langkah-langkah yang perlu diambil untuk mencapai kejayaan hakiki kerana skop pembelajaran mencakupi keperluan hidup di dunia hingga akhirat.
Beliau menegaskan pelajar yang diterima masuk ke sekolah JAIS samada SABK dan Maahad Tahfiz merupakan pelajar yang memang sudah terpilih dan berpotensi untuk mencapai yang terbaik dalam apa-apa bidang. Beliau berharap JAIS dan sekolah mampu memberi perhatian kepada 5 elemen SPIES bagi membantu hasrat kerajaan Selangor mahu mengehsankan insan di Selangor Darul Ehsan.
ADUN SELAT KLANG raikan kaum Tionghua Telok Pulai

Posted: 26 Jan 2012 07:35 AM PST

26.1.12
Perkarangan
PEJABAT ADUN SELAT KLANG

JLN SG BERTIH, KLANG

Majlis ringkas sumbangan angpau kepada warga emas, miskin dari kawasan Telok Pulai dan Sg Bertik di adakan bagi meraikan golongan ini. Hampir 200 orang menerima angpau daripada ADUN SELAT KLANG.

Suasana amat riang dan semua kelihatan amat mesra dengan ADUN. Angpau diberi sebagai tanda ingatan kepada golongan yang lazimnya terpinggir ini. Sedikit sentuhan memberi impak besar kepada mereka yang dahagakan perhatian dan layanan istimewa.
Mereka nampaknya tidak janggal bergaul dengan orang PAS dan PAKATAN RAKYAT.
Turut hadir, Ahli Majlis MPK, Hj Jamaluddin, PA ADUN Selat Klang Hj Kamaludin, Hj Bakir(PKR), Ketua kampung , pimpinan PAS Selat Klang dan PKR serta DAP, Pengerusi Persatuan Penduduk Telok Pulai, Loo Hock Chai.

S.P.I.E.S Setiausaha dirasmi penutup oleh YB ZAILAH

Posted: 25 Jan 2012 06:30 AM PST


 SHAH ALAM

Untuk menjadi setiausaha yang cekap dan berkesan serta segala usahanya diredhai oleh Allah swt, semua setiausaha perlu menyenarai semak elemen S.P.I.E.S dirinya sebagai insan.

Menurut model pembangunan insan S.P.I.E.S ini, aspek rohani atau spiritualnya mesti diberi fokus agar sentiasa segar berfungsi. Setiausaha yang menjadi tulang belakang sesebuah organisasi ( analogi YB SITI ZAILAH) mesti melakukan tazkiyatul nafsu setiap hari.Jiwa mesti bersih, barulah elemen kedua keinsanannya, iaitu fizikal bertenaga untuk bertindak.Hati yang segar keehsanannya akan mendorong segala modal atau asset anggota badannya untuk berfungsi dengan terbaik.Rajin, produktif akan terhasil daripada padanan jiwa ikhlas dan pemberdayaan jasad ini. Surat mudah ditulis, notis kesyuarat mudah dibereskan.Minit mesyuarat tersiap pantas.Maklumat penting cepat disampaikan. Ketua sudah diingatkan segala yang telah dipersetujui dan input baru yang perlu diketahui.
Pembangunan intelek(I) setiausaha amat kritikal untuk melahirkan setiausaha yang mampu berfikir secara kritikal, analytikal untuk memahami insiden yang berlaku, agar peka dengan keadaan sekeliling dan agar perjalanan organisasi lancar.Setiausaha juga perlu melatih diri berfikiran kreatif untuk berupaya menyelesaikan masalah.
   Untuk berjaya menjaga keharmonian warga organisasinya, beliau harus berfikiran lateral supaya dapat menerima kepelbagain pendapat, cara kerja dan segala yang boleh mencetsukan ketegangan dalam institusi.

Ketiga-tiga elemen ini tidak mampu melahirkan setiausaha yang diidamkan sekiranya beliau tidak berupaya untuk mengendali emosi. Jenis kerja setiausaha sudah tentu perlu berurusan dengan pelbagai manusia untuk mencapaikan matlamat organisasi tersebut. Beban kerja serta karenah ahli selain daripada tekanan dari keluarga menuntut beliau mempunyai skil 'membaca' situasi diri dan keadaan dan juga ilmu untuk menguasai ledakan emosi yang boleh menatijahkan pecah belah dalam organisasi dan salah tanggapan dek emosi yang menggelabukan.Justeru semua setiausaha perlu membangunkan elemen emosi(E) untuk menggalas tugas kesetiausahaan.
Akhir sekali, untuk menjadi setiausaha yag boleh diterima ramai, beliau harus mengasah skil berkomunikasi dan berinteraksi sesama insan dan juga menurut keperluan sesuatu agensi atau badan lain untuk membina jaringan luas dan berstrategi organisasi beliau.Inilah dimaksudkan dengan pembangunan skil sosial(S) dalam logo SPIES.
Kelima-lima elemen teras ini perlu dibangun secara sinergi untuk melahirkan SETIAUSAHA CEMERLANG insyaallah.

Yayasan Selangor melahirkan pelajar cemerlang: sekolah agama amat menyerlah

Posted: 24 Jan 2012 07:38 AM PST

 21.1.12
KEM BINA SEMANGAT,
AMPANG PECAH,
KUALA KUBU BARU

Sesuai dengan nama kemnya , Yayasan Selangor membuat perubahan untuk meraikan pelajar-pelajar cemerlang yang dibiayainya.
Dewan dipenuhi oleh pelajar cemerlang yang menerima anugerah pelbagai kategori bersama keluarga, wakil pengetua sekolah-sekolah,dan warden asrama.
 Pelajar-pelajar yang ditaja oleh Yayasan Selangor melalui rancangan khas pendidikan adalah daripada  golongan miskin di luar bandar dan diberi bantuan pendidikan oleh Yayasan Selangor bagi mengeluarkan mereka dari kepompong kemiskinan dengan pencapaian pendidikan yang tinggi.

Paling menarik ialah apabila Yayasan Selangor merubah fokus daripada hanya tertumpu selama 40tahun ke sekolah-sekolah di bandar raya Kuala Lumpur yang bersifat sekular,mulai 2009 EXCO Pendidikan Selangor meminta Yayasan Selangor memberi tumpuan kepada sekolah-sekolah terbaik di Selangor sendiri termasuk sekolah -sekolah agama yang lazimnya adalah sekolah terpilih kerana dinilai melalui dua sukatan iaitu UPSR dan sukatan agama PSRA.
 Ternyata perubahan ini membuat kejutan kepada Yayasan Selangor sendiri kerana pelajar mereka yang mencapai keputusan terbaik rupa-rupanya daripada sekolah-sekolah agama. Bahkan lebih baik keputusan pelajar dari sekolah agama ini daripada sekolah-sekolah yang ternama yang telah lama menerima habuan kerana bergelar dan ber'jenama'.
Ini boleh mengikiskan 'inferiority complex' di kalangan institusi yang menguruskan hal ehwal pendidikan tentang status sekolah aliran agama.
Majlis dirasmikan oleh YAB MB Selangor. Turut hadir EXCO Pendidikan Selangor, YB Dr Hjh Halimah Ali dan Pengurus Besar Yayasan Selangor serta wakil jabatan pelaran Selangor dan Wilayah


Nuffnang