Rabu, 22 Mei 2013

N45 Dr Halimah Ali

N45 Dr Halimah Ali


Terima kasih semua

Posted: 22 May 2013 07:48 AM PDT

 بِسْمِ اللهِ الرَّحْمنِ الرَّحِيمِ

Alhamdulillah saya bersyukur kepada Allah swt yang telah membantu saya selaku hambaNya yang kerdil dalam mengharungi satu keadaan yang agak kritikal ketika menghadapi PRU13 pada tanggal 5 Mei yang lepas.
Semua sudah sedia maklum bahawa pertarungan antara parti PAKATAN RAKYAT dan lawan tradisi BN adalah teramat sengit dalam sejarah MALAYSIA. Pelbagai gerakan, strategi dan taktik kedua-dua belah pihak untuk meraih sebanyak mungkin undi kepada parti masing-masing. BN berada di posisi lebih strategik dengan menggunakan segala jentera kerajaan termasuk media yang hanya memuatkan berita yang menguntungkan BN dan memaparkan semua berita yang memburukkan PAKATAN.I tu di peringkat kebangsaan.
Saya mahu bicara khusus di kawasan saya sendiri. Saya banyak belajar daripada segala yang berlaku samada yang positif untuk PAS dan pakatan atau sebaliknya.
Saya memerhatikan kesungguhan pimpinan PAS DUN SELAT KLANG berbincang, menyusun gerak kerja, memobilisasikan petugas dan sukarelawan. Ahli PAS pula begitu tekun bekerja bagi memenangkan PAS. Ada otai yang bekerja larut malam bersama orang muda.Ada yang membetulkan tiang bendera tengah hari terik.

Muslimat pula memang sudah berbulan-bulan bergerak tanpa jemu. Mencatukan masa untuk rumah, suami dan anak dan perjuangan. Semua memuji iltizam Muslimat. Mereka bermandi keringat ke lapangan mencari pengundi yang sah dan berjuang untuk menegak kebenaran.
Selain daripada ahli PAS, Dewan Himpunan Penyokong PAS juga bekerja keras bagi memenangkan calon PAS. Hakikatnya, saya menang semua saluran di tempat mereka ini bekerja termasuk di Tepi Sungai, Telok Pulai dan Pulau Ketam. Kerja mereka 'solid'.
Sukarelawan juga muncul membantu mengikut minat dan kepakaran mereka.
Dalam keghairahan penyokong PAS/PAKATAN RAKYAT melakukan kerja murni ini dengan tertib dan menjaga adab,tidak kurang provokasi pihak lawan, samada berkenaan bendera, banner, bunting dan juga pasukan motor yang sengaja menganggu ceramah umum yang dilakukan.
Berita yang dibawa oleh petugas bahawa mak cik/pak cik diyakinkan bahawa sekiranya mereka mengundi PAS, DAP AKAN MENJADIKAN MALAYSIA sebagai negara Kristian. Tak kurang orang muda di taburkan dengan upah yang pelbagai: upah pasang bendera, pakai baju T shirt BN, UPAH MOTOR/kereta dll.
Macam macam input yang kita dengar. Ada seorang muda dibelasah di depan rumah kerana bertengkar dalam facebook sebab bendera di bakar.
Ada pula puteri BN yang buat 'show' sendiri di simpang 4 Sg Udang untuk tarik perhatian. 
Banyak juga dinner yang disponsor oleh pihak lawan bagi kaum bukan Melayu. Konsert di penghujung waktu kempen untuk menarik orang muda  pula diselitkan dengan mesej yang amat mengelirukan dan desperado: Kalau Dr Halimah menang nanti tak ada konsert....boring!

Tidak ada ceramah umum yang dianjurkan oleh UMNO/BN sendiri. Yang ada hanyalah anjuran ISMA/BERJASA.

Alhamdulillah takdir Allah setelah kerja keras dan doa ikhlas pejuang PAS....menang sekali lagi untuk kawasan DUN N45 SELAT KLANG.
Saya mengambil kesempatan ini untuk mengucap setinggi tahniah kepada semua pimpinan PAS DUN SELAT KLANG, beserta Dewan Himpunan Penyokong PAS dan ahli PAKATAN RAKYAT SERTA PENGUNDI DUN SELAT KLANG kerana kemenangan ini adalah kemenangan bersama.
Saya juga merakamkan setinggi penghargaan kepada semua penyumbang air, bendera dll sepanjang kempen.
Saya doakan mudah mudahan Allah swt mencurahkan rahmat dan kasih sayangnya dan membalas segala kebaikan itu semua.
Kita juga harus menghargai pembelajaran daripada taktik kotor pihak lawan, cerca, fitnah dan putar belit fakta untuk menguasai keadaan, mengelirukan pengundi khususnya pengundi saluran 1-2. Hedonisme yang sengaja dibiakkan oleh UMNO-BN selama ini amat berguna disaat UMNO kemaruk kuasa dan mahu menumpaskan Selangor dan di antara fokus utamanya ialah DUN SELAT KLANG.Terima kasih kerana mematangkan kami
Namun mereka merancang Allah juga merancang, Allahlah sebaik baik perancang.

MY VOICE FOR NATION

Dr Shafie Abu Bakar

Dr Shafie Abu Bakar


Mengunjungi Orang Neolitik Jenderam

Posted: 22 May 2013 03:49 PM PDT

Philosophy Politics Economics

Philosophy Politics Economics


Himpunan Kesyukuran Pakatan Rakyat

Posted: 22 May 2013 01:03 AM PDTPakatan Rakyat akan teruskan bantahan terhadap PRU13 yang tidak bersih dan adil. Pada masa yang sama, kami juga ingin mengucapkan terima kasih kepada pengundi-pengundi kerana telah memberikan sokongan yang cukup hebat kepada Pakatan Rakyat di Wilayah Persekutuan dan Selangor.

Di Selangor dan Wilayah Persekutuan, Pakatan Rakyat bukan sahaja berjaya mempertahankan kuasa di negeri Selangor, kami telah meningkatkan jumlah kerusi dan juga majoriti yang diperolehi oleh calon-calon kami.

DAP Wilayah Persekutuan dan Selangor akan menganjurkan satu Himpunan Kesyukuran Pakatan Rakyat dengan butir-butir seperti berikut:
Tarikh: 23hb Mei 2013 (Khamis)
Masa: 7 malam
Tempat: Padang Timur, Petaling Jaya (hadapan Amcorp Mall)
Penceramah termasuklah Lim Kit Siang, Nurul Izzah Anwar, Khalid Samad, Zaid Ibrahim, Tamrin Ghafar, Teresa Kok, Teng Chang Khim, Tony Pua dan lain-lain.

Kami juga ingin mengucapkan terima kasih kepada Pihak Polis Diraja Malaysia kerana telah memberikan kerjasama untuk menjalankan Himpunan Kesyukuran Pakatan Rakyat pada 23hb Mei (Khamis) 7 malam di Padang Timur secara lancar.

Pihak polis akan membantu mengawal trafik dan telah mencadangkan supaya para hadirin menggunakan tempat letak kereta yang sedia ada yang ditunjukkan dalam peta di bawah.


Untuk mengurangkan kesesakan jalanraya lagi, kami menggalakkan para hadirin menggunakan sistem LRT Taman Jaya.

Lim Guan Eng

Lim Guan Eng


Ceupacs Mistaken To Join Utusan Malaysia’s Boycott Of Air Asia And Air Asia X As Ceupacs Should Not Be A Racist Organisation But Serve All Malaysian Civil Servants Regardless Of Race And Religion.(en/bm/cn)

Posted: 22 May 2013 01:43 AM PDT

Press Statement By Penang Chief Minister Lim Guan Eng In Komtar, George Town On 22.5 2013.

Cuepacs president Datuk Omar Osman should behave like a Ceupacs President for all and not participate in Utusan Malaysia or UMNO's racist acts. Clearly Datuk Omar forgets that there are Malay civil servants who are not racists and that there are non-Malays serving civil servants too.

Datuk Omar had joined Utusan Malaysia in calling for a similar boycott of Air Asia and Air Asia X, stating that the power of 1.4 million civil servants can give an impact on AirAsia, especially in the school holidays. Ceupacs is gravely mistaken to join Utusan Malaysia's boycott of Air Asia and Air Asia X, as Ceupacs should not be a racist organisation but serve all Malaysian civil servants regardless of race and religion.

Datuk Omar's boast of using Ceupacs power is an empty boast because he could not deliver the votes of 1.4 million civil servants to BN in the recent general elections causing BN to be a minority party in gaining only 47% of the popular vote and losing to PR's 51%. Utusan had targeted both companies after AirAsia X chief executive officer had condemned Utusan Malaysia for its racially provocative headline targeting the Chinese following the May 5 polls that BN lost.

Irresponsible actions by these racist organistions have made Prime Minister Datuk Seri Najib Tun Razak's call for national reconciliation or 1Malaysia another empty promise. Such racist acts by Utusan Malaysia follows a campaign by BN supporters to boycott consumer products by Chinese businesses to punish the Chinese community for supporting PR.

Such a racist campaign to blame the Chinese as scapegoats is to hide the fact that BN lost Malay support causing PR to win the popular vote at 51%. In Peninsular Malaysia, where there are more Malay voters, PR's popular vote is higher at 53%.

The Penang state government urges the new Minister of Domestic Trade and Consumer Affairs Datuk Hasan Malek not to defend such product boycotts based on race but instead act against these racist organisations. The Malay and Chinese Chambers of Commerce had said the federal government needs to step in immediately to arrest the campaign they separately described as "unhealthy, childish and racist" from gaining ground as it will affect economic growth.

These racist organisations have done enough damage not only to national unity and Malaysia's image. By allowing such racist boycott of products to continue, Malaysia will be seen as no different from other racist regimes like South Africa apartheid regime but may also negatively impact our economy.

LIM GUAN ENG

—–BM Version ——
Kenyataan Media Ketua Menteri Pulau Pinang, Lim Guan Eng di Komtar, George Town pada 22 Mei 2013.

Cuepacs Salah Kerana Menyertai Utusan Malaysia Memboikot Air Asia Dan Air Asia X Kerana Cuepacs Tidak Sepatutnya Menjadi Sebuah Pertubuhan Perkauman Tetapi Berkhidmat Kepada Semua Penjawat Awam Di Malaysia Tanpa Peduli Kaum Dan Agama.

Presiden Cuepacs Datuk Omar Osman sepatutnya berkelakuan sebagai seorang Presiden Cuepacs untuk semua dan tidak mengambil bahagian dalam tindakan perkauman Utusan Malaysia atau UMNO. Jelas sekali bahawa Datuk Omar telah terlupa bahawa ada penjawat awam Melayu yang tidak rasis dan ada juga warga bukan Melayu di dalam perkhidmatan awam.

Datuk Omar telah menyertai Utusan Malaysia dalam menyeru supaya Air Asia dan Air Asia X diboikot, dengan menyatakan bahawa kuasa 1.4 juta penjawat awam boleh memberi kesan terhadap Air Asia, terutamanya di musim cuti sekolah. Cuepacs sangat-sangat salah apabila ia menyertai usaha boikot Utusan Malaysia terhadap Air Asia dan Air Asia X kerana Cuepacs tidak sepatutnya menjadi pertubuhan yang bersifat perkauman tetapi berkhidmat kepada semua penjawat awam di Malaysia tanpa mengira kaum dan agama.

Kenyataan bongkak Datuk Omar untuk menggunakan kuasa Cuepacs hanyalah lagak yang kosong kerana beliau tidak pun mampu memastikan undi 1.4 juta penjawat awam kepada BN dalam pilihan raya umum yang lalu, menyebabkan BN menjadi parti minoriti yang meraih hanya 47% undi popular, tewas kepada 51% undi popular Pakatan Rakyat. Utusan telah menjadikan kedua-dua syarikat tersebut sasaran, selepas Ketua Pegawai Eksekutif Air Asia X mengutuk Utusan Malaysia kerana tajuk berita yang menimbulkan provokasi perkauman yang menyasarkan masyarakat Cina berikutan kekalahan BN dalam PRU ke 13 5 Mei lalu.

Tindakan tidak bertanggungjawab oleh pertubuhan perkauman ini telah menjadikan seruan Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak ke arah rekonsiliasi nasional dan 1Malaysia sekadar satu janji kosong. Tindakan perkauman oleh Utusan Malaysia mengikut jejak kempen penyokong BN untuk memboikot produk pengguna perniagaan masyarakat Cina bagi menghukum komuniti tersebut kerana menyokong Pakatan Rakyat.

Kempen perkauman sedemikian untuk menyalahkan masyarakat Cina dan menjadikan mereka kambing hitam bertujuan menyembunyikan hakikat bahawa BN kehilangan sokongan orang Melayu yang menyebabkan Pakatan Rakyat menang undi popular sebanyak 51%. Di Semenanjung Malaysia, di mana terdapat lebih ramai pengundi Melayu, undi popular Pakatan Rakyat lebih tinggi, sebanyak 53%.

Kerajaan Negeri Pulau Pinang mendesak Menteri Perdagangan Dalam Negeri dan Hal Ehwal Pengguna yang baru Datuk Hasan Malek untuk tidak mempertahankan kempen boikot berasaskan kaum dan bertindak terhadap organisasi perkauman ini. Dewan Perniagaan Melayu dan Cina telah menyatakan bahawa Kerajaan Persekutuan perlu masuk campur dengan segera untuk memberhentikan kempen yang disifatkan keduanya sebagai 'tidak sihat, kebudak-budakan dan perkauman' sebelum ia memberikan impak buruk kepada pertumbuhan ekonomi.

Pertubuhan perkauman ini telah cukup membuat kerosakan bukan sahaja kepada perpaduan nasional tetapi juga imej negara. Dengan membenarkan boikot produk berasaskan perkauman ini berterusan, Malaysia akan dilihat sebagai tidak jauh beza berbanding rejim perkauman seperti rejim apartheid Afrika Selatan, malah turut membawa kesan negatif kepada ekonomi.

LIM GUAN ENG

===========Mandarin Version =================

槟州首席部长林冠英于2013年5月22日在乔治市光大发表的文告

全国公共及民事职工总会(Cuepacs)竟然错误的随着《前锋报》起舞,一起杯葛亚航及亚航X。职总不应该是一个种族主义的组织,反而应该要不分种族不分宗教地为全马公务员服务。

职总会长拿督奥马奥斯曼理应表现得像一位全民的职总会长,而不应该参与《前锋报》或巫统的种族主义运动当中。很明显的拿督奥马是忘了有非常多的马来裔公务员并不是种族主义份子,同时他也忘了我国也有很多非马来裔的公务员。

拿督奥马联合《前锋报》作出一样的呼吁杯葛亚航及亚航X,并声称在学校假期在即,140万名公务员的力量可以冲击亚航。职总竟然错误的随着《前锋报》起舞,一起杯葛亚航及亚航X。职总不应该是一个种族主义的组织,反而应该要不分种族不分宗教地为全马公务员服务。

拿督奥马夸海口想要利用职总的力量,只不过是空口说白话,因为他都无法促使140万名公务员选票在最近的大选投给国阵,让国阵成为47%总票数的少数政党联盟,总得票率不如民联的51%。自亚航X总裁谴责《前锋报》封面针对5月5日大选国阵的失败向华裔作出种族挑衅之后,《前锋报》有目的的攻击亚航及亚航X。

这些种族主义组织的不负责任行为,让首相纳吉所倡导的大马全民和解成了空头承诺。《前锋报》如此种族性的行为,让国阵支持者也紧随着杯葛华商消费产品,以惩罚华裔社群支持民联。

这些种族主义运动把华裔当成代罪羔羊,主要是掩饰国阵失去马来选民的支持,让民联获得51%的总得票率,甚至在拥有更多马来选民的马来半岛,民联获得更高的53%总得票率。

槟州政府呼吁新任国内贸易与消费事务部长拿督哈山马烈不要维护这些以种族为出发点的杯葛行动,而且必须对付这些种族主义组织。马来及中华商会已经呼吁联邦政府必须马上介入以逮捕这些运动,并形容为是"不良、幼稚及种族主义"的运动,将影响经济发展。

这些种族主义组织不只破坏国家团结也破坏国家形象,若让这些种族主义的杯葛行动持续下去,我国将无异于当年南非所执行的种族隔离暴政,同时也将负面的冲击我国经济。

林冠英

My journey - Wong Hon Wai 黃漢偉

My journey - Wong Hon Wai 黃漢偉


Smoother ride for motorists at Lebuhraya Thean Teik, Air Itam

Posted: 22 May 2013 02:12 AM PDT

As reported in The Star

Smoother ride for motorists

By KIATISAK CHUA
kiatisak@thestar.com.my Photos by CHARLES MARIASOOSAY

Work in progress: The project is currently about 70% completed. Work in progress: The project is currently about 70% completed.

MOTORISTS using Lebuhraya Thean Teik on Penang island can enjoy a smoother journey in two months.

This is following the completion of a road widening project which started in March.

Air Itam assemblyman Wong Hon Wai said the project encompassing 350 metres was about 70% completed.

Wong said the road, used by residents of Bandar Baru Air Itam, Air Itam and Paya Terubong, was being widened from 18.3m to 30.5m.

"The existing two lanes on each side will be converted into three lanes each to facilitate a smoother traffic flow from the Lebuhraya Thean Teik-Lorong Batu Lanchang traffic light junction to Kim Eng Temple," he said during a site visit yesterday.

Wong said the project is being undertaken by developer Jiran Bina Sdn Bhd following a condition imposed by the state government and Penang Municipal Council on the company which was undertaking a housing project along Lebuhraya Thean Teik.

Wong said about 2,300 vehicles use the road per hour during morning peak hours while 1,500 vehicles use the stretch during evening peak hours based on council statistics.

He added that work to widen another stretch of Lebuhraya Thean Teik was completed in February last year and the project was undertaken by the Belleview Group.

Wong added that in his second term as the assemblyman, he would closely monitor the implementation of the proposed 4.6km Lebuhraya Tun Dr Lim Chong Eu-Bandar Baru Air Itam bypass project.

"It is still in a planning stage. The project will be a long term solution to resolve traffic congestion in the area," he said.

Blog@Wengsan...博客@永山

Blog@Wengsan...博客@永山


BN's election expenses

Posted: 22 May 2013 04:09 AM PDT

The federal government should return Kuala Lumpur to Selangor.

Posted: 22 May 2013 03:59 AM PDT

:: cina islam | 2011 ::

:: cina islam | 2011 ::


Gaji naik 3 kali ganda tidak wajar - PAS Sarawak

Posted: 22 May 2013 02:25 AM PDT

12 Rejab 1434 H. [MOD] -

Harakahdaily,22 Mei 2013
MIRI: PAS Sarawak mempertikaikan kenaikan gaji mendadak pemimpin kerajaan negeri Sarawak sebagaimana yang diluluskan oleh Dewan Undangan Sarawak kelmarin.

Timbalan Pesuruhjaya PAS Sarawak, Jofri Jaraiee dalam kenyataannya berkata, kenaikan itu tidak wajar kerana kehidupan rakyat sarawak sangat dhaif dan di bawah taraf kemiskinan sedangkan pendapatan mereka sangat tinggi.

"Pendapatan ketua menteri dan timbalan ketua menteri serta menteri-menteri yang dilantik sudah cukup mewah daripada kenaikan gaji baru tersebut," kata Jofri dalam kenyataannya.

Gaji ketua menteri Sarawak, timbalan ketua menteri, menteri-menteri serta wakil rakyat dan mereka yang dilantik dalam kabinet Sarawak meningkat lebih dari tiga kali ganda mula 1 Januari 2012. 

Kenaikan gaji kali terakhir untuk kabinet Sarawak dalam pindaan gaji dibuat ialah pada 1992.

Gaji Ketua Menteri, Datuk Patinggi Abdul Taib Mahmud naik dari RM13,000 ke RM39,000 sebulan iaitu kenaikan tiga kali ganda.

"Kalau dilihat daripada kehidupan seharian mereka jelas mereka hidup dalam keadaan mewah serta mampu memiliki asset yang lebih daripada hasil gaji yang mereka terima selama ini.

"Kita mahu setiap wakil rakyat termasuk ketua menteri dan keseluruhan anggota kabinet mengisytiharkan harta masing-masing untuk membuktikan yang mereka ini bebas dari menerima rasuah atau memiliki hasil dari sumber yang lain selain dari gaji yang mereka terima," kata Jofri (gambar kanan)dalam kenyataannya.

Sepatutnya kerajaan BN Sarawak memberi tumpuan kepada nasib rakyat Sarawak yang masih mundur dan hidup dalam kemiskinan dari menaikkan gaji ketua menteri dan menteri-menteri yang berlipat kali ganda daripada hasil pendapatan rakyat yang masih dibawah taraf kemiskinan, katanya.

"Kita mencadangkan, adalah lebih baik memberi peruntukkan kepada setiap DUN (Dewan Undangan Negeri) tanpa mengira parti politik mana yang dipilih rakyat daripada menaikkan gaji ketua menteri dan timbalan ketua menteri serta menteri-menteri yang dilantik kecuali wakil rakyat yang dipilih," cadang Jofrie.

Katanya, untuk wakil rakyat yang dipilih terutama sekali wakil rakyat pembangkang perlu kenaikan gaji sebab mereka tidak diberi peruntukan yang sama seperti wakil rakyat BN.

Dengan adanya peruntukan tersebut wakil rakyat di setiap DUN dapat memberi perkhidmatan yang terbaik untuk rakyat setempat dan dengan ini akan dapat membantu menaiktaraf kehidupan penduduk dalam kawasan DUN tersebut.

"Kita mengesa kerajaan BN Sarawak bersikap adil kepada semua wakil rakyat yang dipilih tanpa mengira fahaman politik dengan memberi peruntukan yang sama seperti wakil rakyat BN," tambah beliau.

Tambahnya lagi, setiap peruntukan yang diberi kepada setiap wakil rakyat akan dipantau oleh badan odit yang bebas dari cengkaman politik agar ianya dapat membantu melincinkan pentadbiran negeri dari unsur-unsur salahguna kuasa dan rasuah. 

Dengan adanya peruntukan tersebut, rakyat yang akan menikmati hasil bukannya hanya ketua menteri dan anggota dewan negeri saja.

"Kita harap perkara ini mendapat perhatian dan pertimbangan yang sewajarnya dari kerajaan negeri Sarawak demi kesejahteraan rakyat semua tanpa mengira bangsa, agama dan fahaman politik," katanya lagi.

Peguam temui kes paling buruk selepas Kugan

Posted: 22 May 2013 02:07 AM PDT

12 Rejab 1434 H. [MOD] - 
Kes terbaru kematian dalam tahanan melibatkan N Dharmendran dianggap yang terburuk selepas kematian A Kugan pada 2009.

Peguam keluarga mangsa N Surendran berkata, kedua-dua telinganya dikokot dan terdapat beberapa tanda pukulan di paha dan belakangnya.

"Terdapat bukti fizikal terdapat pukulan dan deraan di bahagian depan paha dan belakang badan, terdapat tanda pukulan di belakang dan bengkak.

"Telinganya dikokot dan besi kokot masih tertinggal, yang boleh dilihat dengan jelas

"Ini kes paling teruk pernah saya lihat selepas Kugan," kata Surendran, yang juga anggota parlimen Padang Serai.

Surendran antara yang dibenarkan melihat mayat Dharmendran bersama ahli patologi dan anggota keluarga di Hospital Kuala Lumpur.

Himpunan Kesyukuran Pakatan Rakyat Wilayah Persekutuan dan Selangor, esok

Posted: 21 May 2013 11:38 PM PDT

12 Rejab 1434 H. [MOD] -

KUALA LUMPUR:Pakatan Rakyat akan teruskan bantahan terhadap PRU13 yang tidak bersih dan adil, kata Ahli Parlimen Petang Jaya Utara, Tony Pua.

"Pada masa yang sama, kami juga ingin mengucapkan terima kasih kepada pengundi-pengundi kerana telah memberikan sokongan yang cukup hebat kepada Pakatan Rakyat di Wilayah Persekutuan dan Selangor," ujarnya dalam satu kenyataan.

Katanya, di Selangor dan Wilayah Persekutuan, Pakatan Rakyat bukan sahaja berjaya mempertahankan kuasa di Selangor, DAP telah meningkatkan jumlah kerusi dan juga majoriti yang diperolehi oleh calon-calon mereka.

Sehubungan itu, ujarnya DAP Wilayah Persekutuan dan Selangor akan menganjurkan satu Himpunan Kesyukuran Pakatan Rakyat pada 23 Mei (esok), jam 7 malam di Padang Timur, Petaling Jaya (hadapan Amcorp Mall).

Beliau berkata, antara penceramah pada himpunan itu termasuklah Lim Kit Siang, Nurul Izzah Anwar, Khalid Samad, Zaid Ibrahim, Tamrin Ghafar, Teresa Kok, Teng Chang Khim dan Tan Kok Wai.

Tony menambah, pihaknya juga ingin mengucapkan terima kasih kepada Pihak Polis Diraja Malaysia kerana telah memberikan kerjasama untuk menjalankan himpunan secara lancar.

Menurutnya, pihak polis akan membantu mengawal trafik dan telah mencadangkan supaya para hadirin menggunakan tempat letak kereta yang sedia ada.

"Untuk mengurangkan kesesakan jalanraya lagi, kami menggalakkan para hadirin menggunakan sistem LRT Taman Jaya," ujarnya.

Harakahdaily/-

BR1M RM1,200 setahun, GST dapat balik RM5,000

Posted: 21 May 2013 11:35 PM PDT

12  Rejab 1434 H. [MOD] -

KUALA LUMPUR: BN boleh memberikan RM1,200 untuk BR1M setahun kerana mendapat balik daripada cukai barangan dan perkhidmatan (GST), yang akan membebankan setiap keluarga RM5,000 setahun.

Demikian dinyatakan Setiausaha Agung DAP, Lim Guan Eng dalam kenyataan yang dikeluarkan di sini.

Katanya, pengumuman Menteri di Jabatan Perdana Menteri, Senator Datuk Seri Idris Jala baru-baru ini  bahawa kerajaan pusat akan menjana pendapatan RM27 bilion setahun dengan kadar GST sebqanyak 7% membongkarkan satu penipuan besar BN kepada rakyat.

"Cukai GST 7% ini akan menaikkan kadar inflasi tetapi impak paling buruk adalah kepada golongan berpendapatan rendah kerana cukai GST merangkumi semua barangan yang dibeli dan dijual," ujarnya yang juga Ahli Parlimen Bagan.

Menurutnya, dengan kos tambahan ke atas rakyat Malaysia sebanyak RM27 bilion setahun, maka setiap rakyat Malaysia tanpa mengira dewasa atau kanak-kanak akan dibebankan sebanyak RM1,000 seorang setiap tahun.

Dengan kata lain, jelasnya sebuah keluarga 5 orang terpaksa membayar RM5,000 setahun.

Itulah, kata beliau sebabnya Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak begitu yakin dapat membayar BR1M sebanyak RM1,200 setahun kepada setiap keluarga kerana telah mendapat balik RM5,000 setahun daripada mereka menerusi cukai GST.

Ketua Menteri Pulau Pinang itu menambah, sememangnya BN akan untung banyak sedangkan rakyat Malaysia, khususnya yang berpendapatan rendah, akan rugi besar.

Justeru, beliau menegaskan, Pakatan Rakyat secara prinsip menolak sistem cukai penggunaan ini atau consumption tax kerana rakyat teramai belum lagi mempunyai pendapatan yang munasabah bagi mampu menjalani kehidupan yang bermaruah dan mapan.

"Macam mana boleh hidup lebih bermaruah bila hanya 60 peratus dari isirumah mempunyai pendapatan kurang dari RM3,000 sebulan?" katanya.

Katanya, menurut Laporan Tahunan Bank Negara 2012, Malaysia merupakan negara yang banyak berhutang dengan hutang peribadi setiap keluarga adalah RM 755 billion or 81% GDP (gross domestic product).

Menurut Lim lagi, pertumbuhan hutang keluarga adalah 11%, yang lebih tinggi daripada pertumbuhan GDP sebanyak 7.8%.

"Kita tidak boleh persalahkan rakyat berhutang bila kerajaan Malaysia berhutang sampai RM502 bilion pada akhir 2012, hamper 55% GDP," katanya.

Lagipun, ujarnya keluarga Malaysia membayar 50% daripada pendapatan untuk membayar balik hutang.

"Dengan kata lain selepas membayar hutang, mana cukup untuk perbelanjaan makanan, pengangkutan, pendidikan dan keperluan asas lain?" kata beliau.

Sehubungan itu, tetgasnya PR akan melawan cadangan cukai GST 7% di Parlimen dengan mengingatkan BN bahawa sebagai sebuah kerajaan minoriti dengan undi popular 47% sahaja, ia tidak berhak mengenakan cukai GST ke atas majoriti rakyat.

Harakahdaily/-

Pemuda PR : Lebih ramai ‘Adam Adli’ akan muncul selagi pilihan raya tidak bersih

Posted: 21 May 2013 11:32 PM PDT

12 Rejab 1434 H. [MOD] -
The Malaysian Insider
Oleh Mohd Farhan Darwis
KUALA LUMPUR, 21 Mei — Penangkapan aktivis mahasiswa Adam Adli Abdul Halim dibawah Akta Hasutan adalah disebabkan kerajaan Barisan Nasional (BN) takut dengan kebangkitan rakyat menentang keputusan Pilihan raya 2013, kata pemimpin pemuda Pakatan Rakyat (PR).
Ketua Pemuda ketiga-tiga parti komponen PR daripada PAS, PKR dan DAP menegaskan, penentang keputusan pilihan raya lalu bukan hanya semata-mata Adam Adli, sebaliknya terdapat lebih ramai yang menyokong beliau demi mahukan keputusan pilihan raya yang bersih.
"Selagi pilihan raya yang bersih dan adil tidak dikembalikan kepada rakyat, maka lebih banyak Adam Adli akan bangkit dan lawan tetap lawan demi negara Malaysia!" kata kenyataan berkenaan yang dikeluarkan bersama Ketua Dewan Pemuda PAS, dan ahli Parlimen Temerloh Nasrudin Hassan Tantawi; Ketua Pemuda Sosialis DAP Teo Kok Seong yang juga ahli Parlimen Rasah; dan Ketua Angkatan Muda PKR  Shamsul Iskandar Mohd Akin yang juga ahli Parlimen Bukit Katil.
"BN harus diingatkan bahawa bukan sahaja Adam Adli seorang sahaja yang menentang pilihan raya yang kotor, malah beliau akan disokong oleh rakyat jelata yang menginginkan pilihan raya yang bersih dan adil," kata mereka lagi.
Adam Adli telah ditahan di bawah Seksyen 4(1) Akta Hasutan 1948 pada Sabtu lalu.
Beliau dikatakan telah menghasut rakyat supaya turun ke jalanan bagi membantah keputusan pilihan raya dalam satu forum anjuran Suara Anak Muda Malaysia (SAMM) pada 13 Mei di Dewan Himpunan Cina Selangor Kuala Lumpur (KLSCH).
Pimpinan Pemuda PR itu juga turut menyeru supaya BN menghentikan segala taktik dan tindakan kotor yang menindas rakyat dan membebaskan Adam Adli yang hanya melaksanakan haknya untuk bersuara.
"BN diingatkan untuk menepati janjinya dengan menghapuskan Akta Hasutan dan kesemua akta zalim yang sedia ada ... hak perlembagaan rakyat harus dibela dan bukannya dizalimi," kata mereka.
Khairy Jamaluddin, selaku Menteri Belia dan Sukan tegas mereka harus mempertahankan dan membela hak perlembagaan Adam Adli sekiranya beliau memang berniat untuk memenuhi aspirasi anak muda.
"Sesungguhnya Barisan Nasional adalah pihak yang telah menjejaskan demokrasi berparlimen dan bukannya Adam Adli," tegas mereka lagi.

'Kabinet Najib sikit atas dari Ahmad Nisfu'

Posted: 21 May 2013 07:33 PM PDT

12 Rejab 1434 H. [MOD] -

Harakahdaily,22 Mei 2013
ALOR SETAR: PAS menyifatkan kabinet Datuk Seri Najib Razak yang dibentuk dengan undi popular 47 peratus pada Pilihan Raya Umum ke-13 (PRU13) lalu, bukan sahaja kabinet minoriti tetapi juga mirip 'kabinet Ahmad Nisfu' dalam cerita Tiga Abdul yang turut dibintangi Allahyarham P.Ramlee.

Naib Presiden PAS Datuk Mahfuz Omar berkata, oleh hal yang demikian, Najib dan menteri-menteri kabinetnya perlu sedar, jangan terlalu berlagak atau angkuh dengan kuasa yang mereka ada kerana majoriti rakyat bukan lagi bersama BN.

"Alhamdulillah kita dapat 52 peratus sokongan pada PRU13 lalu. Dia (BN) dapat 47 peratus sahaja. Ahmad Nisfu dan Saleh Kamil 20 percent, kabinet Najib ini kabinet 47 percent sikit atas pada Ahmad Nisfu," katanya.

Beliau berkata demikian ketika berucap di hadapan kira-kira 50,000 orang yang hadir pada Himpunan Black505 peringkat negeri Kedah malam tadi yang dipengerusikan Datuk Johari Abdul.

Program yang berlangsung di Kompleks PAS Kota Sarang Semut itu juga turut dihadiri pemimpin-pemimpin utama Pakatan Rakyat termasuk Ketua Umum PKR Datuk Seri Anwar Ibrahim, Timbalan Presiden PAS Mohamad Sabu.

Selain mereka, turut hadir adalah Naib Presiden PAS Salahudin Ayub, AJK PAS Pusat Dr Hatta Ramli, Syed Azman Syed Ahmad Nawawi.

Ajak Mukhriz debat

Dalam ucpannya juga, Mahfuz yang juga Pesuruhjaya PAS Kedah menyelar sikap Menteri Besar Datuk Mukhriz Mahathir yang melarang himpunan ini diadakan di Stadium Sultan Abdul Halim.

Katanya, alasan yang diberikan Mukhris kononnya himpunan ini hanya sarat dengan fitnah dan menimbul ketegangan, hanya tuduhan jahat terhadap Pakatan Rakyat.

"Dia kata himpunan ini cuba menimbulkan fitnah, cuba menimbulkan ketegangan, akan menimbulkan kebencian rakyat kepada kerajaan

"Ini bukan fitnah, bukan dakwaan kosong, ini fakta, semua orang tengok begitu teruknya berlaku penipuan (dalam PRU13 lalu).

"Saya bukan cabar Datuk Mukhriz, nanti orang kata saya sombong, tapi kalau dia kata dakwaan saya dan pimpinan Pakatan Rakyat ini berbaur fitnah, ayuh buat forum terbuka debat antara saya dengan dia di bandar Alor Setar," tegasnya.

Zahid, adakah rampasan kuasa di Perak demokratik?

Posted: 21 May 2013 06:14 PM PDT

12 Rejab 1434 H. [MOD] -Merujuk kenyataan Zahid semalam, kononnya 'rampasan kuasa tidak demokratik dan perlu terima keputusan PRU', Solidariti Anak Muda Malaysia (SAMM) mengingatkan Zahid Hamidi supaya jangan lupa bagaimana dia mempertahankan rampasan kuasa Perak pada Februari 2009.

Speaker DUN Perak, V Sivakumar terpaksa mengadakan sidang media bawah pokok setelah BN merampas Perak dari Pakatan Rakyat secara haram pada 2009.

Apakah rampasan kuasa di Perak itu cukup demokratik? Mengapa tidak terima sahaja keputusan PRU12 lalu bahawa Perak dimenangi Pakatan Rakyat?

Mengenai kebangkitan rakyat pasca PRU13, Zahid janganlah bersikap munafik. Zahid tahu dan sengaja memutar belit isu dengan menyebut seolah rampasan kuasa akan berlaku.

Rakyat protes bukan kerana mahu merampas kerajaan melalui jalan raya tetapi turun kerana pilihan raya 5 Mei lalu penuh penipuan. Kemenangan rakyat pada 5 Mei telah digelapkan maka rakyat keluar menyatakan bantahan untuk menuntut kembali demokrasi yang dicuri.

Telah diumumkan oleh Gagasan #SuaraRakyat505 bahawa tarikh 25 Mei dipilih sebagai acara kemuncak untuk pesta rakyat menuntut demokrasi, manakala lokasi berhimpun adalah di depan Amcorp Mall bermula petang. Gabungan yang disertai lebih 50 NGO ini menyasarkan j/kuasa tertinggi SPR meletakkan jawatan segera sebagai tuntutan yang pertama dan utama.

SPR menjadi punca utama kecurangan besar PRU-13 dengan pelbagai taktik kotor yang diatur untuk memenangkan pemerintah. Malah, kononnya SRP direformasikan, tetapi senarai daftar undi masih tidak bersih dan paling penting ialah apabila dakwat kekal yang dijamin tahan lebih lima hari tidak mampu bertahan untuk 5 minit.

Kalau beginilah reformasi pilihanraya yang ditunjukkan, bukan bukan sekadar celup jari tetapi celup kepala pun boleh menipu tetap boleh berlaku penipuan.

Oleh demikian, semua rakyat diseru untuk bersama pada 25 Mei nanti yang merupakan kemuncak kesinambungan belasan himpunan besar Blackout505, dalam menyatakan protes dan bantahan terhadap kecurangan PRU-13.

SAMM juga meminta Zahid selaku Menteri Keselamatan Dalam Negeri jangan ulang kesilapan Hishammuddin Hussein yang asyik berpolitik mempergunakan agensi bawah KDN untuk kepentingan politik sehingga jenayah berleluasa.

Wahai Zahid ketahui atau tidak bahawa rumah kakak Muhiyuddin telah dirompak dan rumah adik IGP telah dipecah masuk ketika polis sibuk siasat Adam Adli dan Zahid sibuk mempolitikkan isu bantahan rakyat terhadap PRU yang kotor.

Percayalah, rakyat tetap akan bangkit menuntut demokrasi. Rakyat telah beri peluang, telah bersabar dan beri laluan untuk pilihanraya bersih dan adil.

Malangnya rakyat dikhianat dengan penipuan pilihan raya, kemenangan dirampas dan hak demokrasi bersuara telah ditutup rapat. Rakyat tetap akan bangkit dan kekuatan rakyat tidak mampu dibendung, 25 Mei, Amcorp Mall.

Badrul Hisham Shaharin/CheguBard
Pengasas Solidariti Anak Muda Malaysia (SAMM)

Gaji Taib Mahmud naik dari RM13,000 ke RM39,000

Posted: 21 May 2013 06:05 PM PDT

12 Rejab 1434 H. [MOD] -

Harakahdaily,21 Mei 2013
KUCHING: Bernama hari ini melaporkan, gaji bulanan ketua menteri Sarawak akan naik tiga kali ganda mula 1 Januari 2012 iaitu dari RM13,000 ke RM39,000 sebulan.

Turut dinaikkan tiga kali ganda adalah gaji timbalan ketua menteri, menteri, pembantu menteri dan anggota dewan undangan negeri Sarawak.

Ia dilakukan di bawah rang undang-undang yang diluluskan hari ini oleh Dewan Undangan Negeri (DUN) Sarawak.

Rang Undang-undang Anggota Pentadbiran dan Anggota Dewan Undangan Negeri (Gaji, Pencen dan Gratuiti) 2013 juga memperuntukkan kenaikan gaji untuk Speaker DUN, timbalan speaker dan setiausaha-setiausaha politik.

Gaji untuk Ketua Menteri akan naik daripada RM13,000 kepada RM39,000; Timbalan Ketua Menteri, RM11,500 kepada RM35,000; menteri kanan dan speaker DUN RM9,000 kepada RM30,000; menteri, RM9,000 kepada RM27,000; pembantu menteri dan timbalan speaker, RM7,000 kepada RM21,000; anggota dewan undangan negeri, RM4,500 kepada RM15,000 dan setiausaha politik, RM3,000 kepada RM9,000.

Rang undang-undang itu juga menetapkan kenaikan gaji itu berkuat kuasa dari 1 Jan tahun lepas. Kali terakhir pindaan gaji dibuat ialah pada 1992.

Menteri Kewangan Kedua Datuk Seri Wong Soon Koh berkata semakan gaji itu dibuat berikutan peningkatan jangkaan daripada rakyat.

"Sarawak adalah sebesar Semenanjung dan banyak Anggota Dewan Undangan Negeri perlu menjaga kawasan yang luas terutama mereka yang berkhidmat di kawasan luar bandar," katanya.

Wong berkata rang undang-undang baharu itu akan berkuat kuasa minggu depan dan kenaikan gaji itu dijangka membabitkan RM17 juta daripada dana negeri, termasuk bayaran tunggakan dari tahun lepas.

Dengan kenaikan gaji ini, ketua menteri Sarawak mempunyai gaji yang lebih besar dari Perdana Menteri.

Bencana angin kencang landa Oklahoma AS.

Posted: 21 May 2013 05:52 PM PDT

12 Rejab 1434 H. [MOD] -


anda Oklahom
Moore (Amerika Syarikat): Sekurang-kurangnya 91 terbunuh, manakala beratus-ratus lagi cedera selepas puting beliung selebar tiga kilometer, melanda pinggir bandar raya Oklahoma, semalam.
Pusaran angin kencang itu itu juga memusnahkan kebanyakan rumah, menimbunkan kereta antara satu sama lain dan menyebabkan berpuluh-puluh pelajar terperangkap di bawah runtuhan bangunan.

Malaysia Gagal Ke Suku Akhir Piala Sudirman 2013

Posted: 21 May 2013 05:51 PM PDT

12 Rejab 1434 H. [MOD] -

Pasangan beregu Malaysia, Goh V Shem dan Lim Kim Wah meraikan kemenangan berjaya menewaskan pasangan Jerman Ingo Kindervater dan Johannes Schoettler dalam perlawanan Piala Sudirman di Stadium Bukit Jalil pada Selasa. Pasukan negara bagaimanapun tewas dalam persaingan sengit 2-3 di tangan Jerman sekaligus gagal ke suku akhir -Foto M. Azhar Arif/The Star
KUALA LUMPUR: Malaysia tumpas di tempat sendiri apabila gagal mara ke pusingan suku akhir Kejohanan Badminton Piala Sudirman 2013 setelah tewas dengan pasukan Jerman 3-2 pada pusingan peringkat Kumpulan C pada Selasa.
Langkah tempang Malaysia bermula dengan kekalahan pertama melalui beregucampuran nombor lima dunia Chan Peng Soon/Goh Liu Ying yang mengejutkan banyakpihak termasuk ketua jurulatih perseorangan negara, Rashid Sidek dan pemain nombor satu dunia, Datuk Lee Chong Wei.
"Beregu Chan/Goh mungkin merasa sedikit tekanan dan gementar kerana merekamerupakan pasukan Malaysia yang pertama masuk ke gelanggang hari ini dan sayaharap setiap pemain yang tewas akan menilai punca kekalahan mereka.
"Saya berharap mereka dapat terus meningkatkan keyakinan dan mutupersembahan pada pusingan seterusnya dan para pemain lain terus fokus sertatidak merasa tertekan dengan keadaan ini," kata Chong Wei ketika ditemui pemberita selepas perlawanan berkenaan, di Stadium Putra, Bukit Jalil.
Pasangan Chan/Goh gagal memberikan mata kepada pasukan negara apabila tewaskepada pasangan Fuchs Michael/Michels Birgit 17-21, 21-18 dan 17-21.
"Rintangan angin yang tidak menentu memberikan kekalahan kepada kami hariini, kami cuba mengejar lawan pada set kedua namun tidak dapat mengekalkankejuaraan apabila tewas pada set ketiga," katanya.
Sementara itu, Chan berkata beliau merasakan sedikit tekanan berikutanmenjadi pasangan yang diletakkan harapan oleh para peminat bulu tangkis negaradan berharap kekalahan mereka hari ini tidak melemahkan semangat pasukan negaramengumpul mata.
Kedua-dua mereka berpendapat pihak lawan dapat mengatasi tekanan yang cuba diberikan dengan baik dan terus fokus terhadap permainan.
Namun episod kekalahan Malaysia tidak terhenti di situ sahaja apabila perseorangan wanita Tee Jing Yi tewas mudah kepada Konon Olga 12-21 dan 14-21.
Harapan peminat bulu tangkis negara musnah apabila beregu wanita Woon Khe Wei/Vivian Hoo Kah Mun yang dijangka bakal menyelamatkan Malaysia untuk ke peringkat suku akhir tewas sengit kepada Michels Birgit/Golsizewski Johanna 21-16,16-21 dan 21-18.
Sementara itu, beregu lelaki kedua negara, Goh V Shem/Lim Khim Wah gembira dengan kejayaan menyumbang satu mata kepada negara dengan kemenangan 21-16 dan 23-21 ke atas beregu Kindervater Ingo/Schoettler Johanne.
"Kami akui agak gementar ketika terikat 20-20 pada set kedua namun kami tidak mahu ia mengganggu emosi kerana kami hanya memberikan fokus sepenuhnyaterhadap permainan.
"Lawan kami memberikan tentangan sengit pada perlawanan hari ini dan kemenangan tersebut merupakan satu kebanggaan buat kami," kata Lim yang pernah ditewaskan lawan sama pada pusingan kedua Terbuka Jerman, Mac lalu.
Mata kedua Malaysia dikumpul melalui Chong Wei yang berjaya mengumpul mata pertama negara menewaskan Domke Dieter 21-18 dan 21-18. -BERNAMA

Nuffnang