Sabtu, 23 April 2011

MY VOICE FOR NATION

MY VOICE FOR NATION


BN Government is still insensitive and arrogant just like how it was before the 2008 Gereral Elections!!

Posted: 23 Apr 2011 07:51 AM PDT

R Sivarasa - Ahli Parlimen Subang

R Sivarasa - Ahli Parlimen Subang


YB berbasikal dalam program beramal mesra

Posted: 23 Apr 2011 10:33 PM PDT

YB Sivarasa turut bersama Ahli Majlis MBSA Sdr James Ng dalam program berbasikal kelilingi kawasan kampung dan beramal mesra dengan penduduk tempatan.
Tujuan program anjuran MPP dan Ahli Majlis bertujuan menyebarkan nasihat hidup sihat dikalangan semua penduduk khasnya anak anak remaja.

HAPPY EASTER

Posted: 23 Apr 2011 07:42 PM PDT

Once more to new creation Awake, and death gainsay,
For death is swallowed up of life,
And Christ is risen today!

Happy Easter

from   Anne and Siva

N45 Dr Halimah Ali

N45 Dr Halimah Ali


EXCO Pendidikan rasmi program UJIAN AMAL ISLAMI peringkat daerah Klang

Posted: 23 Apr 2011 10:15 AM PDT

23.4.11
KLANG
EXCO PENDIDIKAN KERAJAAN SELANGOR, YB Dr Hjh Halimah Ali dijemput untuk merasmikan program ujian AMAL ISLAMI peringkat daerah Klang yang berlangsung selama 2 hari di SRA Sg Udang, Klang.
3200 pelajar, 100orang hakim dan 60 orang guru terlibat.
Ia melibatkan pelbagai pertimbangan seperti khutbah,hafazan,nasyid dan sebagainya.
Kelihatan pelajar begitu ceria dan seronok.
Di antara intipati yang ditekankan oleh EXCO Pendidikan ialah sekolah-sekolah serta mana-mana institusi pendidikan Islam di Selangor sepatutnya meletakkan objektif utama mereka ialah hasil produk insan yang berjaya dunia DAN akhirat.Beliau mahu sekolah mengambil insisatif untuk mempastikan ini dan tidak hanya menghabiskan masa, tenaga dan wang ringgit untuk pencapaian akademik subjek agama semata-mata.
   Beliau mahu para guru dan ibubapa membentuk anak didik mereka yang mampu memahami dan meyakini ilmu yang diperolehi serta menterjemahkannya dalam tindakan harian.

Dr Shafie Abu Bakar

Dr Shafie Abu Bakar


Meraikan Calon N. 24 Beting Maro, Sarawak Kembali Ke Bangi

Posted: 23 Apr 2011 04:39 PM PDT

Dr Siti Mariah Mahmud

Dr Siti Mariah Mahmud


Idea paling rasist

Posted: 22 Apr 2011 09:25 PM PDT

"Ini adalah bumi Allah untuk seluruh mahluk dimuka bumi ini yang dijadikan Allah, ianya bukan milik parti Umno" kata Di Siti Mariah dalam ucapannya dalam "Kempen JOM sertai PAS di Tapak Pasar Tani, Taman Sri Andalas pagi tadi mengenai idea gerakan "1Melayu, 1Bumi" yang dicadangkan oleh Utusan Malaysia dan disokong Pertubuhan Pribumi Perkasa Malaysia (PERKASA) dan adalah tidak baik untuk negara.
"Saya harap ia tidak berlaku kerana jika diteruskan juga akan  menjadi mala petaka bagi bumi tercinta Malaysia kerana idea ini adalah bagi memisahkan bangsa-bangsa lain dengan bangsa Melayu" kata Dr Mariah lagi.

"Mana perginya Idea 1Malaysia?" soal Dr Mariah.

Beliau juga menjelaskan idea ini dibuat hanya semata-mata untuk menyelamatkan dua, tiga kerat pemimpin yang sudah amat terdesak akan ditimpa mala petaka kekalahan dalam PRU 13 akan datang lantas mengeluarkan idea ini dengan mengunakan saluran Utusan Meloya.

Utusan Malaysia Rabu lalu menerusi Timbalan Ketua Pengarangnya, Datuk Zaini Hassan mencabar kerajaan supaya melancarkan gagasan 1Melayu 1Bumi untuk menyelamatkan masyarakat Melayu daripada ditindas masyarakat Cina.

i n t a n h i j a u

i n t a n h i j a u


PERANGKAP LAJU AKAN DIHAPUS..?

Posted: 23 Apr 2011 03:16 AM PDT


KUALA LUMPUR, 23 April – Polis Diraja Malaysia (PDRM) tidak akan menggunakan lagi sistem perangkap kelajuan, yang menjadi sebahagian daripada punca rungutan mengenai notis saman ekor selama ini.
Sebaliknya Timbalan Ketua Polis Negara Datuk Khalid Abu Bakar berkata, pihaknya akan bertindak telus dan akan memberi amaran kepada kepada para pemandu mengenai operasi mengesan kelajuan memandu terlebih dahulu.

Sistem perangkap kelajuan menggunakan kamera telah digunakan hampir dua dekad oleh PDRM.

"Kami tidak harus bersembunyi di sebalik belukar. Kami perlu tampil secara terbuka dan menguatkuasakan undang-undang (secara telus)," kata beliau kepada pemberita di Shah Alam hari ini.

Banyak pihak mempertikaikan notis saman yang dihantar ke alamat pemilik dengan ramai mendakwa bukan mereka yang mengendalikan kenderaan ketika dikesan.

Ada yang mewujudkan jawatankuasa atau pertubuhan bukan kerajaan membantah sistem itu, antara Jawatankuasa Kempen Anti Saman Ekor (Kase) yang mahu kerajaan menghapuskan sistem notis saman ekor.

PAS PERLU DISEGARKAN, BUKAN TUKAR PRESIDEN

Posted: 23 Apr 2011 12:52 AM PDT

 
KUALA LUMPUR, 23 April — Sambil mempertahankan kepimpinan Datuk Seri Abdul Hadi Awang, Datuk Husam Musa menegaskan parti Islam itu hanya perlu "disegarkan" dengan dibawa elemen-elemen baru yang boleh memperkukuhkan parti itu menghadapi pilihan raya umum ke-13.

Ahli jawatankuasa kerja PAS pusat ini berkata, kepimpinan Hadi selaku presiden parti masih diperlukan, cuma ia perlu mengambil tindakan untuk memperkasakan kedudukannya.

Justeru kata beliau, usaha yang perlu diberi perhatian ialah sasaran menjatuhkan Barisan Nasional (BN), bukannya Hadi selaku salah seorang pemimpin Pakatan Rakyat.

"Isu presiden dicabar atau tidak, kita tidak perlu memberi respons secara berlebihan, nanti orang akan kata presiden kita ada masalah. Tapi sebenarnya tidak ada... yang nak jatuhkan Hadi adalah Barisan Nasional bukan PAS," katanya.

Exco Kerajaan Negeri Kelantan ini berkata, PAS kawasan Kubang Kerian yang diterajui juga telah mencalonkan Hadi sebagai presiden kerana beliau adalah orang yang paling layak untuk menerajui PAS.

"... kerana beliau sudah buktikan dan ia sudah terbukti, malah beliau juga sudah menghadapi banyak cabaran (sebelum menjadi presiden).

"Cuma apa yang diperlukan PAS adalah ia harus disegarkan semula, bukan bermaksud ganti orang sedia ada tapi disegarkan dengan melakukan transformasi, elemen-elemen baru dalam parti... mungkin boleh dapatkan penasihat dari golongan profesional untuk bantu memperkuatkan PAS," kata beliau kepada pemberita selepas merasmikan mesyuarat agung tahunan PAS kawasan Batu di sini hari ini.

Kata Husam, Hadi yang juga Ahli Parlimen Marang perlu memberikan ruang kepada profesional dan muka baru supaya terlibat dalam barisan kepimpinan PAS.

"Pada pendapat saya Hadi perlu dibantu oleh profesional untuk memperkuatkan dan memperkasakan PAS, perlu dapatkan khidmat nasihat dari orang luar.

"Kita ada ramai profesional dan anak muda dalam PAS, beri sedikit ruang yang lebih kepada mereka. Selain itu, kita juga perlu melakukan transformasi dalam usaha memperkukuhkan PAS," katanya.

Ditanya mengenai dakwaan penganalisis politik Prof Abdul Aziz Bari bahawa Hadi libiliti kepada PAS, Husam menegaskan pemimpin veteren itu bukan seperti yang didakwa.

"Itu pendapat beliau (Aziz), akaun beliau dengan akaun saya lain... tidak sama.

"Bagi saya Hadi bukan liabiliti kepad PAS, kepimpinan beliau masih diperlukan, cuma PAS perlu disegarkan semula," katanya.

Aziz sebelum ini menegaskan kepimpinan parti Islam itu perlu berubah terutama Hadi yang kini dilihat sebagai liabiliti.

Pendirian lantang beliau ini dikeluarkan ketika parti Islam berusia lebih enam dekad ini sedang bersiap sedia untuk mengadakan pemilihan pusat Jun ini.

Bagaimanapun dakwaan Aziz itu dinafikan pemimpin tertinggi PAS sambil menegaskan, kepimpinan Hadi masih diperlukan.

Terlebih dahulu dalam ucapan perasmian mesyuarat agung itu, Husam menegaskan, BN akan sentiasa mencari jalan untuk merenggangkan hubungan parti perikatan dalam Pakatan Rakyat.

Justeru itu, katanya, Pakatan Rakyat perlu menyediakan pelan pengukuhan dalam menghadapi serangan daripada BN.

"Bagi saya musuh-musuh kita seperti BN akan sentiasa mencari jalan untuk merenggangkan hubungan kita kerana asas kemenangan BN adalah perpecahan dalam Pakatan Rakyat dan juga PAS.

"Bila berpecahnya Pakatan Rakyat... berpecahnya PAS dengan sendiri BN akan kekal berkuasa," katanya.TMI

Lim Guan Eng

Lim Guan Eng


If there is any generalisation of the Sarawak general elections is to be done it should not be based on demographic trends based on race but geographical trends based on location.

Posted: 22 Apr 2011 08:55 PM PDT

In this holy Easter celebration to mark the crucifixion of Jesus Christ and the Lord Jesus resurrection, is also an occasion to to renew Christians' vows of faith in truth, hope and love. Christians regardless of skin colour have prayed for peace and prosperity. Christians have also prayed for wisdom and compassion in our leaders. Most important of all Christians pray for truth to guide Malaysians in our daily affairs.

All religions celebrate these common values of truth, unity in diversity, freedom of choice and peace. We must seek truth from facts and not allow sentiments to be ruled by blind emotion.

Those fanning racial sentiments by accusing DAP of playing racial politics should cease immediately. The results of the 2011 Sarawak Election have proven that the desire and movement for change is not confined to one community alone but spread across the various communities of Sarawak.

The Pakatan Rakyat's success, and the DAP's in particular, would not have been possible without the increase in support from all communities in Sarawak. This is especially evident in semi-rural seats such as Kidurong, Piasau, Batu Kawah and Meradong, all of which were won by the DAP. Even PKR's narrow loss in Senadin exemplifies this point. For a clearer perspective, refer to the table below.


Source: Bridget Welsh/MKini

As Prof Bridget Welsh has stated in her detailed analysis of the election results, increase in Opposition gains is most obvious in mixed constituencies and semi-rural areas. In addition, it would appear that in many areas, the Opposition swing is even more obvious in non-Chinese communities, as the following table illustrates.


Source: Bridget Welsh/MKini

However, it is important to note that the swing is not uniform across the state. There are pockets in which the BN managed to achieve swings in their favour. This applies to Chinese-majority seats as well, such as Bawang Assan, in which our candidate lost by an increased margin compared to 2006. This is to be expected in a state as large as Sarawak, and where the divide between Chinese and non-Chinese but more between rural and urban.

Factors such as access to information, local issues and candidate choice played key roles as well. The BN was able to mitigate their losses by replacing many unwanted incumbents with new faces. However, as the results have shown, there was not enough effort put in. Many of the old guard were shown the exit, most notably Deputy Chief Minister Tan Sri Dr George Chan.

Prof Bridget's hypothesis is supported by Dr Ong Kian Ming's analysis, which shows that 23 non-Muslim Bumiputra-majority seats experienced an increase in support for the Opposition. Again, while this pattern did not propagate itself across the board, the level of shift is enough to concur with Prof Bridget's view that the Ibans, Bidayuhs and in particular the Orang Ulus, have indeed moved towards Pakatan Rakyat.

In addition, it would also appear that our Pakatan Rakyat coalition managed to increase gains in 13 Malay/Melanau-majority seats, as compared to gains in 8 seats for the BN. According to Dr Ong, this would not have been possible without an increase in Bumiputra support for the Opposition.

In other words, if there is any generalisation of the Sarawak general elections is to be done it should not be based on demographic trends based on race but geographical trends based on location. PR won more votes or more seats because PR won the urban votes regardless whether they were Chinese, Dayak or Bidayuh. BN managed to retain their seats because they still retained or did not lose sufficient rural support whether they were Chinese, Dayak or Bidayuh.

Hence, those trying to twist the result into a racial issue are acting irresponsibly. What is crystal clear is that the voter rejection of Barisan Nasional has less to do with racial considerations but more to do with the issues afflicting them. Sarawakians have declared in a loud voice that they have had enough of Chief Minister Tan Sri Abdul Taib Mahmud and his brand of monopolistic politics. They have rejected his brother-in-law George Chan and by voting in 15 Pakatan Rakyat assemblymen, they have sent a clear signal that Taib must leave immediately.

The results also mean that Sarawak is no longer BN's 'fixed deposit'. The shift in voting pattern not only in urban areas, but also in semi-rural and rural areas such as Ba'kelalan and Krian is proof that there is widespread discontentment with the BN Government.

The rakyat of Sarawak are tired of the widespread abuse of power, corruption, cronyism and lack of infrastructural development while the political elite manage to accumulate massive wealth for themselves. If Taib Mahmud still does not go now, then the swing towards PR will be more pronounced in the coming parliamentary general elections.

Press Statement By DAP Secretary-General And MP For Bagan Lim Guan Eng In Kuala Lumpur On 23.4.2011.
——
民主行动党秘书长兼巴眼区国会议员林冠英于2011年4月23日在吉隆坡发表声明:

如果要概括砂州选举,那不应该以人口统计、也不是以种族为根基,而是地域性的地理趋势。

这是纪念耶稣基督被钉死在十字架上以及复活的神圣日子,也是一个重订基督徒对真理、希望及博爱的誓约的场合。不论什么肤色的基督徒都祷告世界和平及昌盛。基督徒也祈祷我们的领袖拥有智慧及怜悯之心。最重要的是,基督徒祈祷全民每天都得到真理的指引。

所有的宗教所提倡普世价值观:真理、多元团结、选择的自由及和平。我们必须找出真相,不要让感情被盲目的情绪凌驾。

那些指责民主行动党玩弄种族情绪的煽动性种族情绪应该马上停止。2011年砂州选举成绩已经证明不只一个社群渴望求变及要改变,而是整个砂州各个社群的共同愿望。

要不是砂州各个社群的支持率上升,民联,特别是行动党不可能取得成功。特别是在半城乡区如基杜弄、卑尔骚、石角及马拉端,这些都是行动党胜出的议席。就连公正党在史纳汀区微差败阵也可以证明这一点。下表可以说明:


资料来源: Bridget Welsh/当今大马

正如Bridget Welsh教授在她的选举分析中指出,在野党在混合选区及半城乡区取得的支持率明显地增加。很多地区,非华裔社群的反风也更加明显,见表如下:


资料来源: Bridget Welsh/当今大马

但是,我们要注意,反风并没有在全砂吹起,国阵依然在一些地区保住支持度。这种情况也出现在华裔人口多数地区,例如:巴旺阿山,我们的候选人比2006年输得更多。这种情况在砂拉越这样大的州属是正常的,存在着华人区或非华人区的分割,而更多的是乡区和城区的分割。

其它因素如资讯的获得、地方议题及候选人的选择也扮演重要角色。 国阵以新面孔来取代许多已经被人民厌弃的议员,从而减轻了他们的失败程度。但是,也有很多老将落马,最明显就是砂州副首长丹斯里陈康南。

Bridget教授的假设获得王建明博士的分析支持, 他指出有23个非回教土著多数的议席对在野党的支持度增加。同样地,这种情况也不能一概而论,但是这种反风已经与Bridget教授的看法一致,后者认为伊班人、比达友人及Orang Ulus的支持率已经转向民联。

同样的,民联也在13年马来人/马拉诺占多数的选区获得更高的支持度,国阵只在8个议席的支持率增加。王建明博士指出,如果不是因为土著对在野党的支持率增加,上述情况根本不可能发生。

换句话说,如果要概括砂州选举,那不应该以人口统计为根基,也不是以种族为根基,而是地域性的地理趋势。民联获得更多选票及更多议席,是因为民联获得乡区人民的支持,不论他们是华人、达雅人或是比达友人。国阵成功地保住议席,因为他们还保持或没有失去足够的乡区支持率,不论他们是华人、达雅人还是比达友人。

因此,那些企图将砂州选举成绩变成种族课题的人士是不负责任的。很显然地,选民唾弃国阵,并不是因为种族考量,而是因为那些影响他们的议题。砂州人民已经大声地表达出他们受够了砂州首长丹斯里阿都泰益玛目及他的垄断政治。他们也拒绝了泰益的妹夫陈康南,因此他们投选了15名民联代议士,他们已经发出明确的讯息,那就是泰益必须马上下台。

选举成绩证明砂州已经不再是国阵的"定期存款"。投票趋势的改变不只发生在城市地区,也同样发生在半城乡区及乡区,例如:峇加拉兰及克瑞案区,这些都证明人民普遍上不满国阵政府。

砂州人民已经厌倦国阵政府滥权、腐败、朋党及基建不完善,但是政治精英却不停地为本身积累财富的局面。如果泰益玛目现在还不下台,那么人民肯定将会在来届的全国大选更加明确地表态支持民联。

PUSAT KHIDMAT WAKIL RAKYAT MERBAU PULAS N 33

PUSAT KHIDMAT WAKIL RAKYAT MERBAU PULAS N 33


Ucapan MB Kedah di Perhimpunan Bulanan, 18 April 2011

Posted: 22 Apr 2011 11:58 PM PDT


Kisah mula-mula PAS ambilalih kerajaan dulu

Posted: 22 Apr 2011 06:53 PM PDTKisah mula-mula PAS ambilalih kerajaan dulu
Oleh: SAIBURI SUDIN


Sebaik Pakatan Rakyat mengambilalih kuasa Mac 2008, tunggakan hutang kerajaan terdahulu ialah sebanyak RM2,095,556,344.18!

Kira-kira ¾ dari peruntukan untuk ahli majlis mesyuarat kerajaan negeri sudah habiskan, hanya dalam masa dua bulan pertama 2008. Semacam 'sudah tahu' bahawa hayat kuasa mereka setakat 8 Mac 2008.

Terdapat kira-kira 99 buah syarikat dan anak syarikat kerajaan negeri Kedah, dimana kira-kira separuh darinya adalah syarikat yang sudah tidak berperanan tetapi tidak ditutup. Terdapat sebahagian syarikat yang termasuk dalam kategori hidup segan mati tak mahu. Syarikat tersebut tetap mempunyai kos penyelenggaraan setiap tahun, sekalipun tidak beroperasi.

Empat buah syarikat utama yang bernaung di bawah kerajaan negeri Kedah iaitu Yayasan Islam, Permodalan Kedah Berhad, Perbadanan Kemajuan Negeri Kedah (PKNK) dan Menteri Besar Incorporated. Setiap empat induk utama itu, mengandungi berpuluh pula anak syarikat di bawahnya.

Amanah Saham Kedah, di bawah PKB, memulakan operasi dengan pengumpulan modal sebanyak RM400,000.00. Sahamnya adalah dari duit rakyat, termasuk orang-orang kampung. Sahamnya jatuh merudum, sehingga nilainya tinggal kira-kira RM30,000.00 sahaja.

Sekalipun mengalami kerugian, elaun lembaga pengarah terpaksa dibekalkan ialah sebanyak RM400,000.00 setahun. Mereka terdiri dari tokoh-tokoh politik UMNO.

Banyak lagi lantikan dalam GLC yang berupa ehsan politik. Ketua Puteri UMNO Kedah, Shahanim Yusof adalah merupakan Pegawai Khas Menteri Besar sewaktu era Dato' Seri Mahdzir Khalid, bagi urusan GLC. Tetapi dalam waktu yang sama dia juga adalah lembaga pengarah kepada beberapa buah GLC.

Ramai lagi pemimpin-pemimpin UMNO Kedah yang ditempatkan dalam GLC sedangkan syarikat tersebut tidak membuat untung pun serta mereka pula bukan professional di bidang tersebut. Elaun yang diterima amat mengejutkan dan juga menakutkan. Begitu banyak duit rakyat dibazirkan oleh kepimpinan kerajaan BN dahulu.

Contohnya, Kumpulan Ladang yang menempatkan tokoh-tokoh UMNO terpaksa menyediakan elaun lembaga pengarah sebanyak RM 760,000.00 setahun.

(Nanti kita cerita sikit demi sedikit... takleh banyak2 sangat, biag faham satu, satu)

JANGAN SERAH KEDAH DEKAT PENYAMUN

Wawancara : MB - Kedah Sanggup Urus UUM

Posted: 22 Apr 2011 06:27 PM PDT

Suara Sri Andalas

Suara Sri Andalas


Kerajaan Selangor Umum 10 Kejayaan Merakyatkan Ekonomi Selangor

Posted: 23 Apr 2011 03:00 AM PDT

SHAH ALAM 23 April - Kejayaan Selangor berjaya melaksanakan 10 program pembangunan dalam dasar Merakyatkan Ekonomi Selangor (MES) dari tahun 2008 sehingga 2010.

Menteri Besar Selangor Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim berkata, program Merakyatkan  Ekonomi Selangor tidak menjadi penghalang Kerajaan Negeri mengekalkan status pilihan pelaburan nombor satu dengan bilangan projek perindustrian tertinggi.

Antara kejayaan adalah seramai 27,000 orang menerima bantuan Tabung Warisan Anak Selangor (Tawas) dengan perbelanjaan lebih RM 2 juta.

Satu Pusat Dialisis Rakyat juga telah dibuka di Sementa, Taman Medan, Hulu Klang, Ampang dan Jalan Kebun, manakala sebanyak 500 buah rumah ibadah bukan Islam juga menerima sebanyak RM7.35 juta sejak tahun 2008.

Sebanyak 60 peratus dari 236 ribu warga emas mendaftar di bawah Skim Mesra Usia Emas dan seramai 16,000 orang sudah mendapat bantuan tersebut.


Kerajaan Negeri juga mewujudkan program pemeriksaan Mammogram percuma untuk kesihatan kaum wanita dan seramai 3,000 orang sudah menggunakannya bagi mengesan tanda-tanda awal kanser payudara.

Kerajaan Negeri juga sudah berjaya menyelesaikan 23 projek perumahan terbengkalai yang melibatkan 9,000 unit rumah dan tujuh projek melibatkan hampir 4,000 unit rumah sedang diselesaikan.

"Dalam isu perumahan Bukit Botak yang gagal diselesaikan kerajaan terdahulu juga sudah berjaya diselesaikan dan memberi faedah kepada 1,400 orang peneroka bandar," katanya.

Sebanyak 350 buah rumah sudah dibina untuk golongan fakir miskin dan 400 buah rumah lagi masih dibaiki di bawah Program Kerajaan Prihatin.

Kerajaan Negeri juga memperuntukkan 3 juta kepada lebih 700 orang rakyat miskin untuk pelbagai kegiatan.

Sekolah Agama Rakyat (SAR), sekolah Cina dan sekolah Tamil sudah menerima agihan RM16 juta setiap tahun, manakala gaji guru KAFA turut dinaikkan kepada RM1,300 setiap bulan.


Sumber: Selangorkini

Rakyat Perlu Internet, Bukan E-mel Percuma

Posted: 21 Apr 2011 02:00 AM PDT

SHAH ALAM, 21 April: Kerajaan Negeri Selangor menyedari akan peranan internet yang banyak menyumbang kepada perluasan ilmu pengetahuan terhadap masyarakat.

Justeru, Pengerusi Jawatankuasa Tetap Kebajikan, Hal Ehwal Wanita, Sains, Teknologi & Inovasi dan Kebudayaan negeri, Rodziah Ismail berkata projek-projek internet percuma yang sedang giat dijalankan di semua pihak berkuasa tempatan (PBT) di Selangor adalah sebahagian daripada manifesto Kerajaan Selangor di bawah Pakatan Rakyat yang mengutamakan kehendak dan kepentingan rakyat.

"Berhubung Projek Emel 1Malaysia yang dilancarkan oleh pihak Kerajaan Persekutuan bagi menyediakan akaun email kepada semua warga Malaysia untuk urusan rasmi dengan kerajaan, saya ingin menegaskan bahawa sesuatu yang diinginkan oleh rakyat sebenarnya bukanlah emel percuma tetapi kemudahan internet percuma," ujarnya dalam kenyataan yang dikeluarkan di sini.

Dengan pemberian itu, tanya beliau bagaimana rakyat ingin menggunakan emel percuma sekiranya perkara asas untuk menggunakan emel iaitu internet tidak disediakan.


Katanya, kerajaan Malaysia seolah-olah tidak tahu apa yang lebih penting untuk rakyat dan tidak tahu apa keperluan dan kehendak rakyat di bawah.

Inim tambahnya sekali lagi menunjukkan projek Kerajaan Persekutuan di bawah Barisan Nasional dibuat secara tergesa-gesa, tidak teliti dan tidak dirancang rapi.

Menurutnya lagi, syarikat Tricubes Berhad pula dilaporkan mengalami masalah kewangan dan berstatus GN3 di Bursa Malaysia.

"Bagaimana syarikat yang mempunyai masalah kewangan ini dapat menjayakan projek ini?" soalnya.

Tambahnya, alasan Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak bahawa projek itu tidak menggunakan dana awam adalah sesuatu yang tidak munasabah dan langsung tidak masuk akal.

"Justeru, saya menyeru kepada semua rakyat Malaysia agar bangkit mendesak Kerajaan Malaysia menghentikan projek Emel 1Malaysia ini, sebaliknya mendesak kerajaan Malaysia memberikan kemudahan internet percuma seperti mana yang dilaksanakan Kerajaan Pakatan Rakyat sekiranya benar Kerajaan Malaysia mendahulukan rakyat.


Sumber: Harakah Daily

Selangor Jimat RM20 Juta Kos Pembersihan

Posted: 20 Apr 2011 03:00 AM PDT

SHAH ALAM 20 APRIL: Keputusan Kerajaan Negeri Selangor mengambil alih tugas pembersihan Alam Flora Sdn Bhd, mampu menjimatkan perbelanjaan kewangan negeri sehingga RM20 juta setahun dalam sektor itu.

Usaha ini sekaligus memberi sepenuhnya kuasa kepada kerajaan negeri untuk memastikan kerja-kerja pembersihan dilaksanakan dengan lebih sistematik dan berkesan, kata Menteri Besar Selangor Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim. 

Bercakap pada sidang media selepas mempengerusikan Mesyuarat Exco hari ini, Khalid berkata, kerajaan Selangor sebelum ini perlu membayar caj pengurusan sebanyak 10 peratus kepada Alam Flora.

Oleh yang demikian, Khalid menganggarkan kurang daripada RM200 juta akan digunakan bagi menjalankan kerja-kerja pembersihan tersebut berbanding RM400 juta 
sebelum ini.


"Jadi kiraan awal mendapati Alam Flora mengenakan caj pengurusan sebanyak 10 peratus. Jadi kalau caj ini tidak kita bayar kepada Alam Flora, jadi dari awal lagi kita sudah jimat RM20 juta," jelas beliau.

Lima pihak berkuasa tempatan (PBT) dipertanggungjawabkan untuk memastikan kerja-kerja pemotongan rumput dan pembersihan longkang di kawasan kediaman sekitar Selangor akan dikendalikan dengan lebih baik.

Katanya, kerja-kerja pembersihan oleh Alam Flora sebelum ini mendapat reaksi negatif daripada penduduk setempat berikutan projek yang diperoleh dipajakkan 
kepada pihak yang ketiga. 

PBT yang dimaksudkan ialah Majlis Bandaraya Shah Alam (MBSA), Majlis Bandaraya Petaling Jaya (MBPJ), Majlis Perbandaran Subang Jaya (MPSJ) dan Majlis Perbandaran Ampang Jaya (MPAJ) dan Majlis Perbandaran Klang (MPK).

Manakala kelima-lima PBT tersebut akan membantu Majlis Daerah Sabak Bernam (MDSB) dan Majlis Daerah Hulu Selangor (MHDS) yang mempunyai sumber kewangan 
terhad.

Sementara itu Khalid berkata, walaupun PBT yang ditugaskan tidak mempunyai kelengkapan secukupnya pada peringkat awal, namun kerajaan negeri telah mengarahkan penubuhan 'task force' meningkatkan keberkesanan pengurusan tersebut.

Walaubagaimana pun Khalid menjelaskan, Alam Flora tetap akan mengendalikan kerja-kerja pengurusan sisa pepejal di negeri Selangor selain ianya tidak bercanggah dengan perjanjian kontrak bersama Alam Flora.

"Kita membuat keputusan untuk menerima Alam Flora mengendalikan pengurusan sisa pepejal dan kita akan menjalankan kerja pembersihan di mana ianya sebahagian daripada hak PBT," tambahnya lagi.

Sumber: TVSNEWS

Selangor Tingkat Keluasan Hutan Simpan Kekal Pastikan Lestari Alam Terjamin

Posted: 20 Apr 2011 02:00 AM PDT

SHAH ALAM 20 April - Kerajaan Selangor menetapkan dasar untuk mengekalkan sekurang-kurangnya 30 peratus daripada guna tanah negeri sebagai Hutan Simpan dalam usaha mengekalkan lestari alam dan memastikan keseimbangan alam terus terjamin di masa hadapan.

Exco Pelancongan, Hal Ehwal Pengguna dan Alam Sekitar,  Elizabeth Wong berkata, menerusi pewartaan baru, beberapa Hutan Simpan Kekal (HSK) sejak tahun 2008, keluasan HSK ditingkatkan daripada 30.5 peratus kepada 31.5 peratus dengan melibatkan tambahan keluasan HSK kira-kira 6,500 hektar.

Bagaimanapun kerajaan negeri bercadang meletakkan sasaran untuk meningkatkan peratusan keluasan ini kepada sekurang-kurangnya 35-40 peratus daripada keluasan negeri.

Menurut Elizabeth perkara ini boleh dilaksana sekiranya rakyat mempunyai semangat dan kesedaran untuk memelhara hutan.


"Dan salah satu kawasan yang diwartakan  sejak ambil alih pimpinan negeri ialah untuk mewartakan  semula Hutan Simpan Kota Damansara  pada 18 Februari 2010 dan kerajaan negeri juga sedar bahawa  kita memang ada kekangan pembangunan di kawasan hutan ini serta mendapat bantahan  daipada komuniti melalui  beberapa persatuan seperti  Persatuan Penduduk, Badan Bukan Kerajaan  supaya terus mengekalkan hutan ini," katanya.

Elizabeth berkata demikian dalam ucapan pada majlis penutup Ekspedisi Saintifik Biodiversiti Hutan Simpan Kota Damansara sempena sambutan Hari Perhutanan Sedunia Peringkat Negeri Selangor 2011 di Sungai  Buloh  hari ini.

"Untuk mengambil balik hutan ini , apabila kita mengambil alih kerajaan negeri Selangor  merupakan proses yang panjang. Bukan  satu proses yang senang kerana  pada masa itu tanah sudah diberimilik.  Apa yang telah berlaku ialah nasib baik ia milik GLC-GLC kerajaan negeri Selangor.Dengan itu kita dapat berbincang dengan GLC-GLC  tersebut dan kita mendesak untuk pulangkan kembali kepada kerajaan negeri Selangor," ujarnya lagi.

Tambahnya, Dewan Negeri Selangor pada hujung bulan lalu telah meluluskan pindaan ke atas Seksyen 11 Enakmen (Pemakaian) Akta Perhutanan Negara, di mana pendengaran awam (public enquiry) menjadi satu kemestian bagi menentukan sama ada sesuatu kawasan HSK boleh diwarta keluar atau sebaliknya.

Katanya, Kerajaan Negeri menerusi Jabatan Perhutanan Negeri Selangor telah meningkatkan aktiviti pengutkuasaan ke atas kegiatan pembalakan haram.

Hasil  penguatkuasaan itu lapan pembalak haram didakwa dan dipenjarakan dalam lima kes berasingan pada 2010, disamping menggenakan denda maksima awal tahun ini menyebabkan kegiatan haram ini semakin lumpuh.

Tambahnya, Kerajaan Negeri juga telah meluluskan pindaan ke atas perundangan Enakmen Industri Berasaskan Kayu 1988 padaa tahun lalu. Ia mengenakan hukuman dan denda lebih beat kepada pekilang-pekilang industri berasaskan kayu dengan denda maksima RM50,000 atau lima tahun penjara atau kedua-duanya sekali.

Disamping itu katanya, Kerajaan Negeri tahun ini akan mewartakan Kaedah-Kaedah Hutan Tadahan Air bagi memperkasakan pengurusan kawasan-kawasan hutan tadahan air yang berada dalam  HSK bagi menjamin perkhidmatan berterusan pembekalan air Kuala Lumpur dan Putrajaya.

Selain itu katanya, Kerajaan Negeri juga sedang mengkaji mekanisme sesuai seperti REDD iaitu (Reduced Emmission from Deforestration and Forest Degradation) bagi  menjana pendapatan menerusi perniagaan karbon di mana Tabung Amanah akan  ditubuhkan bagi membolehkan negaa-negara maju dan pihak-pijak lain yang berminat membayar kepada Kerajaan Negeri di atas pemeliharaan HSK dalam memerangi masalah perubahan iklim.

Menurut Elizabeth pendapatan ini akan digunakan bagi menampung kos pemuliharaan HSK yang menjangkau RM3 juta setiap tahun.

Ekspedisi Saintifik Biodiveriti Hutan Simpan Kota Damansara dijayakan oleh lebih 200 peserta membabitkan golongan professional dan pelajar membabitkan antara lain beberapa universiti   dan agensi-agensi kerajaan.

Ekspedisi  itu antara lain cuba mengenalpasti flora dan fauna, burung-burung, binatang dan serangga yang  terdapat di dalam hutan simpan itu untuk terus dipulihara.

Polisi PR Selangor Disenangi Kakitangan Kerajaan

Posted: 19 Apr 2011 02:00 AM PDT

SHAH ALAM 19 April : Kakitangan profesional kerajaan negeri Selangor kini mampu membandingkan keberkesanan polisi pemerintahan kerajaan Pakatan Rakyat dengan Barisan Nasional (BN) terdahulu menurut Exco Kerajaan Selangor, Dr Xavier Jayakumar.

Katannya, kerajaan Selangor menggunakan pendekatan dengan membuka ruang perkongsian idea bersama-sama kakitangan profesional untuk mencongak perubahan yang boleh dikemukakan di peringkat akar umbi.

Perkara tersebut sekaligus mampu meningkatkan produktiviti kakitangan kerajaan seraya merapatkan jurang antara wakil rakyat dan masyarakat Selangor.

"Kakitangan kerajaan telah menampakkan perbezaan cara Pakatan Rakyat dan Barisan Nasional memerintah negeri Selangor. Kakitangan kerajaan ini adalah kumpulan profesional yang telah diberi latihan. Mereka akan membawa cadangan bagaimana kita mahu majukan dan bawa pembangunan di dalam kawasan masing-masing," ujar beliau.


Bercakap dalam segmen Bersama Pemimpin di Radio Web Selangor , Dr Xavier mengambarkan bahawa kesepakatan yang terjalin di antara wakil rakyat, kakitangan profesional dan syarikat swasta merupakan medium penting bagi menjana pertumbuhan sosio-ekonomi di negeri itu.

Jelasnya, sumber kewangan terhad perlu dikawal selia dengan baik untuk mengelakkan pembaziran dana kerajaan negeri.

"Ketiga-tiga ini akan bekerjasama dan kita akan bersama-sama bawa pembangunan yang istimewa kepada negeri Selangor di mana semua orang dalam negeri Selangor akan mendapat manfaat tersebut," kata Dr Xavier.

Tambahnya lagi, Akta Kebebasan Maklumat (FOI) yang baru diluluskan pada sidang Dewan Negeri Selangor yang lalu diungkap sebagai titik permulaan polisi ketelusan yang disenangi masyarakat di bawah pemerintahan kerajaan Pakatan Rakyat.

Selain itu katanya, Program Merakyatkan Negeri Selangor (MES) kini masuk fasa kedua di mana program-program baru bakal diperkenalkan kepada masyarakat.

Tambah Dr Xavier, sejajar dengan pendekatan itu Menteri Besar Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim akan memulakan program-program mendekati hati rakyat termasuk sesi dialog bersama pemimpin.

"Sekarang MB mulakan program turun padang 9 daerah pada tiap-tiap hari Jumaat. Satu hari dia beri tumpuan pada satu kawasan. Dia akan turun dan lihat kawasan-kawasan. Kalau ada kawasan yang teruk dan tidak ada kerja langsung, dia akan terus suruh pegawai-pegawai berkenaan selesaikan masalah," kata beliau lagi. 

Sumber: Selangorkini

Dr Xavier Gesa Kerajaan Negeri Sarawak Baikpulih Asrama St. Peter, Saratok

Posted: 18 Apr 2011 03:30 AM PDT

Saratok, Sarawak, 18 April 2011 - Ahli Exco Kerajaan Negeri Selangor mengesa kerajaan Negeri Selangor untuk memperuntukan sejumlah dana yang mencukupi bagi membaikpulih atau bina baru  bangunan asrama (hostel) di Sekolah Rendah St. Peter, di pekan Saratok, Sarawak demi kepentingan murid-murid yang menetap di asrama tersebut.

Dr Xavier telah meluangkan masa melawat bangunan asarama tersebut semasa meninjau pusat pembuangan undi Dun N.34 Krian yang ditempatkan di sekolah tersebut.

Bangunan asrama tersebut diperbuat separuh batu di tingkat bawah dan menggunakan kayu dan berdindingkan papan di tingkat atasnya.

Dilaporkan ianya telah dibina kira-kira 30 tahun yang lalu. Ianya telah menjalani kerja-kerja baikpulih terakhir oleh Kementerian Pelajaran pada tahun 2001.

Bangunan  tersebut berada dalam keadaan uzur dan daif dan menempatkan 30 orang murid-murid yang berusia antara 7-12 tahun dari keluarga miskin masyarakat Iban dari rumahpanjang-rumahpanjang  pendalaman di sekitar daerah tersebut.


Ujar Dr Xavier lagi, keadaan bangunan yang tidak selesa ini akan menjejaskan konsentrasi pembelajaran murid-murid yang menetap di asrama tersebut.

Tegas beliau lagi Kerajaan Sarawak sewajarnya prihatin terhadap pencapaian  pendidikan pelajar- pelajar tempatan lebih-lebih lagi masyarakat Iban yang rata-ratanya berada di bawah tahap kemiskinan bagi membolehkan mereka keluar dari kitaran kemiskinan.

Dr. Xavier Jayakumar, Exco Negeri Selangor yang menerajui potfolio pembasmian kemiskinan Negeri Selangor , mengatakan bahawa beliau telah memaklumkan perkara ini kepada Ali Biju calon Keadilan yang baru memenangi Dun N.34 Krian dalam PRN ke 10 Sarawak beberapa hari yang lalu.

Sekolah berkenaan terletak di dalam Dun Krian.

Ali menegaskan bahawa beliau akan membangkitkan hal ini dalam sidang Dun Sarawak dalam masa terdekat.   Beliau juga akan menulis kepada Kementerian Pelajaran untuk tindakan seterusnya.

Selangor Serah Tugas Pengurusan Pembersihan Kepada PBT

Posted: 18 Apr 2011 02:30 AM PDT

SHAH ALAM 18 APRIL : Menteri Besar Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim memutuskan menyerahkan semula pengurusan pembersihan awam yang sebelum ini dikendalikan Alam Flora Sdn Bhd kepada pihak berkuasa tempatan (PBT) di negeri itu.

Bagaimanapun katanya, perkhidmatan pengurusan sisa pepejal seperti pungutan sampah di setiap rumah masih lagi dikendalikan oleh Alam Flora.

"Kami putuskan kuasa untuk perkhidmatan pembersihan diberi semula kepada PBT kerana kita dapati antara masalah terbesar dan aduan yang kita terima adalah mengenai kebersihan.

"Kita rasa dua tugas itu terlalu besar untuk dijalankan oleh Alam Flora.Sekiranya Alam Flora menumpukan kepada pemungutan sampah sahaja kita lebih senang tahu tugas mereka," katanya pada sidang media selepas menghadiri Perhimpunan Bulanan Jabatan-jabatan Kerajaan Selangor, di sini hari ini.

Selain itu, Khalid berkata kerajaan negeri juga mendapati Alam Flora lebih banyak bertindak sebagai koordinator dan menggunakan khidmat kontraktor untuk menjalankan tugas pengutipan sisa pepejal.


Menurut Khalid, keputusan itu juga tidak akan memberi implikasi kepada kewangan PBT yang terpaksa membelanjakan antara RM300 juta hingga RM400 juta bagi kerja-kerja pembersihan serta pengurusan sisa pepejal.

"Kita menganggarkan lebih daripada RM200 juta akan digunakan untuk pengurusan pembersihan," katanya.

Jelas Khalid lagi, kerajaan negeri juga melihat pembahagian tugas antara Alam Flora dan sembilan PBT itu dapat menjimatkan 10 peratus kos pengurusan yang selama ini dikenakan oleh Alam Flora bagi pengendalian pengurusan pembersihan. 

Katanya lagi, pengambilalihan tugas daripada Alam Flora sepatutnya dilaksanakan Kementerian Perumahan dan Kerajaan Tempatan bermula 1 April tahun ini menerusi peruntukan undang-undang yang diluluskan.

Menurutnya, peruntukan itu memberikan kuasa kepada kementerian untuk menentukan tugas syarikat konsesi perkhidmatan sisa pepejal tersebut di setiap negeri di bawah Perbadanan Pengurusan Sisa Pepejal Negara.

"Oleh kerana belum dapat diselaraskan lagi pentadbirannya jadi kementerian belum jalankan tanggungjawab itu. Sebab itu pada dua minggu lepas kerajaan Selangor telah buat keputusan untuk bahagikan tugas tersebut," katanya.

Tegas Khalid, keputusan itu juga tidak bercanggah dengan perjanjian kontrak yang dibuat kerajaan negeri dengan Alam Flora sebelum ini.

Tambah Khalid, walaupun kerajaan negeri memutuskan untuk menyerahkan semula pengurusan pembersihan awam kepada PBT namun beliau tidak akan menamatkan perkhidmatan Alam Flora selepas ini.

Sumber: TVSNEWS

Hasrat Najib Bubar Parlimen Terencat, Kata Dr Xavier

Posted: 18 Apr 2011 02:00 AM PDT

SHAH ALAM 18 APRIL : ADUN Seri Andalas, Dr Xavier Jayakumar menyifatkan Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak sebagai tidak berani untuk mengadakan Pilihan Raya Umum (PRU) ke 13 nanti dalam jangka masa terdekat ini berikutan kehilangan 16 kerusi pada Pilihan Raya Negeri (PRN) Sarawak semalam.

Dr Xavier berkata, walaupun pembangkang gagal menafikan kebolehan BN Sarawak mendapat majoriti dua pertiga dalam pilihan raya negeri semalam, tetapi Pakatan Rakyat tetap berpuashati kerana undi popular BN telah merosot lapan peratus.

Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) juga menyatakan BN hanya berjaya merekodkan 372,379 undi atau 54.5 peratus daripada jumlah yang keluar mengundi semalam.

"Kejayaan Pakatan Rakyat memenangi 15 kerusi pada Pilihan Raya Sarawak ke 10 semalam sedikit sebanyak telah merencatkan hasrat Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak untuk mengadakan Pilihan Raya Umum ke 13 sekaligus membubarkan parlimen pada tahun ini," katanya.


"Berkemungkinan besar Najib juga akan meneliti semula beberapa faktor sebelum mahu mengadakan PRU Ke 13 dalam waktu terdekat," ujarnya.    

Dr Xavier berkata demikian ketika mengulas tindakan Najib yang menjadikan keputusan pilihan raya negeri Sarawak sebagai kayu pengukur untuk beliau memutuskan sekarang adalah masa terbaik untuk mengadakan PRU di Majlis Perasmian Meletak Batu Asas di SJKT Ladang Midlands, Seksyen 7, Shah Alam.

Berdasarkan keputusan rasmi yang diumumkan SPR semalam, Pakatan Rakyat berjaya menambah bilangan kerusi berbanding pada pilihan raya negeri 2006 yang mana ketika itu BN memperoleh 63 kerusi.

Menurut SPR lagi, pihaknya juga turut mencatatkan jumlah perolehan undi parti itu untuk lima tahun lalu dimana perikatan itu menerima 62.91 peratus atau 341,587 undi dan 71.16 peratus dengan 382,137 undi pada 2001.

Manakala pada pilihan raya negeri Sarawak yang kesembilan dan kelapan pada tahun 2006 dan 2001 lalu, hanya 69 dan 43 kerusi disaingi selepas bakinya dimenangi BN tanpa saingan.

Pilihan Raya Negeri Sarawak ke 10 semalam menyaksikan kejayaan Pakatan Rakyat menambah lapan kerusi DUN walaupun BN  berjaya mengekalkan dua pertiga majoriti dalam pilihan raya negeri itu selepas mememangi 55 daripada 71 kerusi yang dipertandingkan.

Awal bulan ini, Najib, yang juga Pengerusi BN, dilaporkan berkata bahawa beliau akan melihat dahulu keputusan pilihan raya negeri Sarawak sebelum membuat keputusan tentang waktu terbaik untuk mengadakan pilihan raya umum.

Terdapat juga spekulasi bahawa Najib mungkin membubarkan Parlimen tahun ini walaupun tempohnya hanya akan berakhir 2013.

Pilihan raya umum ke-12 telah diadakan pada Mac 2008.


Sumber: TVSNEWS

Menghadiri Majlis Pecah Tanah SJK (T) Ladang Midlands

Posted: 16 Apr 2011 11:30 PM PDT

Shah Alam, 17 April 2011 – YB Dr Xavier Jayakumar telah menghadiri Majlis Pecah Tanah di SJK(T) Ladang Midlands, Shah Alam yang bermula pada pukul 10 pagi.

Perasmian yang dilakukan oleh Dr Xavier itu dihadiri oleh YB Khalid Samad, Ahli Parlimen Shah Alam,  YDP PIBG SJK(T) Ladang Midlands, Encik S. Kumaravel, Tuan Pengerusi, Encik K. Uthayasoorian.

Majlis pecah tanah dan perletakan batu asas bagi sekolah tersebut berakhir pada waktu tengahari.   


Wanita DUN Seri Andalas Pelajari Cara Menghasilkan Coklat

Posted: 16 Apr 2011 11:15 PM PDT

Sg. Kandis, 17 April 2011 – Seramai tujuh puluh orang wanita telah menghadiri program yang diadakan untuk wanita DUN Seri Andalas.

Program yang diadakan di dewan MBSA Sg. Kandis itu bermula sejak pukul 8.30 pagi.

Penerangan tentang pinjaman kecil telah dibuat oleh MIMBAR.

Para wanita kemudiannya diberitahu tentang Skim TAWAS dan MUES oleh Puan Mary, yang merupakan salah seorang petugas DUN Seri Andalas.

Encik PS Rajoo yang merupakan Ahli Majlis MPK memaklumkan bahawa pemeriksaan mata secara percuma akan diadakan di pejabatnya pada 23 dan 24 April. 


Selepas sarapan pagi, para wanita didedahkan dengan Program Membuat Coklat. Pertama sekali mereka didedahkan cara-cara membuat coklat secara teori melalui persembahan slide yang disediakan.

Setelah penerangan melalui teori dibuat, para wanita kemudiannya melakukan praktikal. Mereka dibahagikan kepada beberapa kumpulan yang terdiri daripada sepuluh orang setiap kumpulan.

Para wanita yang hadir sangat teruja dengan pendedahan membuat coklat, mereka mempelajari pelbagai resipi dan rekacorak coklat yang cantik.

Sesi program untuk wanita di DUN Seri Andalas pada hari ini kemudiannya berakhir pada 1.30 petang dan para peserta diberikan 'goodie bag Selangor'.

Program yang diadakan hari ini bukan sahaja memberi manfaat kepada wanita dari segi penyediaan coklat dan pendedahan tentang skim-skim yang dibuat oleh Kerajaan Pakatan Rakyat Negeri Selangor, malah program sebegini yang membawa setiap kaum berkumpul bersama-sama dapat memupuk perpaduan antara kaum. Pihak DUN Seri Andalas akan mengadakan program sebegini dari masa ke semasa.

Mengimbas Kembali Sekitar Kempen PKR N34 Krian, Ali ak Biju

Posted: 16 Apr 2011 11:10 PM PDT

Semasa hari penamaan calon pada 6 April 2011 yang lalu, lebih 3,000 penyokong PKR mengiringi beliau berarak mengelilingi pekan Saratok selepas di isytiharkan sebagai calon PKR dun tersebut.

Jentera kempen beliau juga telah menaikkan 5 'giant billboard' bersaiz 25 kaki X 15 kaki yang dianggap paling besar pernah dipasang dalam PRN Sarawak ke 10 ini.  

Dalam PRN Sarawak baru ini Ali merupakan salah seorang 'giant killer' apabila berjaya menumbangkan Datuk Peter Nyarok ak Entrie (penyandang selama 4 penggal Dun tersebut) yang juga merupakan Timbalan Menteri Modernisasi Pertanian Negeri Sarawak dengan majoriti sebanyak 2.090 undi. Peter juga adalah Timbalan Presiden Parti Progresif Demokrasi Sarawak (SPDP). 

Ali mendapat 5,178 manakala Peter Nyarok mendapat 3,088 undi dalam pertandingan 4 penjuru di Dun tersebut.


Ali dibantu oleh YB Dr. Xavier Jayakumar (ahli Biro Politik PKR Pusat) yang juga merupakan seorang ahli Exco Negeri Selangor dalam gerak kerja sepanjang kempen piliharaya di Dun tersebut.

Nuffnang