Isnin, 22 Ogos 2011

MY VOICE FOR NATION

Dr Shafie Abu Bakar

Dr Shafie Abu Bakar


Khatam Al-Qur`an Antara Kemeriahan Ramadhan

Posted: 22 Aug 2011 04:48 PM PDT

念群与沙登人民同在 | Nie Ching for Serdang

念群与沙登人民同在 | Nie Ching for Serdang


[August 21@Bangi] Attending praying ceremony at Kuil Sri Maha Karu Mariamman

Posted: 22 Aug 2011 09:57 AM PDT

Attending a praying ceremony at Kuil Sri Maha Karu Mariamman, Sek 8, Bandar Baru Bangi last Sunday. :-)

(More......)

【念念有辞】剖析《赵明福皇委会报告》之四

Posted: 22 Aug 2011 09:05 AM PDT

Article published on the Website of Chinese newspaper Chinapress.com.my

两年前,雪州反贪会告诉我们,他们在7月16日凌晨大约3点45分的时候就已经释放明福。两年后,皇委会的报告告诉我们,在第三次的问话后,虽然反贪会已经录取了明福的口供,可是明福并没有被释放,原因如下。(皇委会报告第167段)

第一,明福是被强行带回反贪会进行问话的。在这种情况下很难让人相信在他被释放后还有乐意呆在反贪会哪怕是一分钟。事实上,明福就曾询问过一位名叫Sachi的官员,到底他什么时候可以回家。明福归心似箭的心情可见一斑。

第二,在整个调查过程中,反贪会都会将几位证人的口供进行比对。换言之,在陈文华和李维荣的口供录完以前,反贪会根本不可能让明福离开。而李维荣的口供在凌晨5点才录完,陈文华的口供更是录到早上11点30分。所以明福不可能在3点45分获释。

被释放说法不攻自破

第三,李维荣和陈文华在录完口供后并没有即刻被释放。所以雪州反贪会所谓“证人录完口供就可以离开”的说法根本站不足脚。
(More......)

Dr Siti Mariah Mahmud

Dr Siti Mariah Mahmud


DISEBALIK ISU JAIS VS DUMC

Posted: 22 Aug 2011 12:31 AM PDT

Saya baru menonton klip rakaman video pemeriksaan JAIS di majlis kesyukuran (thanksgiving) di DUMC. Tujuan klip tersebut ialah untuk mengutuk dan memburukkan PAS dengan peristiwa tersebut hanya kerana PAS tidak mengeluarkan kenyataan menyokong JAIS atau menghentam DUMC.

Saya tak faham kenapa PAS disalahkan didalam hal ini. Sila baca kronologi peristiwa dalam artikel YB Dr Dzulkifli dalam blognya dan juga dalam harakahdaily. DHA buat kenyataan sebagai exco agama menyokong tindakan JAIS. Kalau saya jadi dia pun saya akan percaya kepada pegawai jabatan saya. Kemudian YB KS diminta beri komen, beliau menjawab akan tunggu laporan dari DHA. Sebagai pemimpin, kita tidak boleh terus bantai atau sokong mana-mana pihak sebelum mendapat maklumat lanjut terutamanya dalam isu yang boleh menaikkan suhu kemarahan pelbagai pihak. Bergantung kepada media mana yang melaporkan, sudah ada bias dalam laporan. Mkini dan MI dgn versi mereka (pro DUMC), UM dengan versi pro JAIS. Pemimpin PAS seperti biasa mengambil sikap berhati-hati dan tidak emosi dalam membuat kenyataan akhbar, telah mengambil pendekatan untuk mendapat penjelasan drpd semua pihak. Sementara menunggu untuk berjumpa dgn DUMC dan JAIS, banyak bahan bukti telah didedahkan melalui media cetak dan maya (sedangkan JAIS belum siap dan beri laporan kpd MB). Siapakah yang membocorka bahan bukti dan apa tujuannya? Tidak lain kerana hendak melancarkan perbicaraan melalui media dan menerapkan tanggapan mengikut selera pihak tertentu. Niat PAS utk berjumpa kedua-dua pihak tidak tercapai kerana perkara tersebut telah dipolitikkan dan kedua-dua pihak menangguhkan pertemuan. Maka pada ketika itu PAS membuat pendirian meminta JAIS mengambil tindakan mahkamah terhadap pihak yang terbabit kerana hangat diperkatakan terdapat bukti-bukti kukuh. Lagi lama ditangguhkan, suhu kemarahan pelbagai pihak akan naik dan mungkin tercetus perkara yang tidak diigini. Pihak tertentu mungkin suka kekacauan tercetus supaya senang ditebar jala ISA seperti pernah berlaku dalam 1980an dahulu. Pemimpin PAS YB KS dan Mat Sabu diantara yang ditahan ISA kerana menentang satu persidangan antarabangsa kristian yang hendak diadakan di ibu kota.

Bayangkan sekiranya PAS lompat masuk ke dalam "bandwagon" mengutuk DUMC yang belum dibuktikan bersalah. Dalam keadaan umat kristian Negara ini turut merasakan mereka dimangsakan dan api kemarahan mereka juga meningkat dengan rentetan tuduhan yang dilemparkan kepada mereka (hendak menjadi Negara ini Negara kristian) dan umat Islam pula merasakan anak cucu mereka dalam proses untuk dimurtadkan, apa pun boleh terjadi. Sesiapa yang berhasrat untuk menaungi rakyat berbilang bangsa dan agama perlu objektif dalam pertimbangan mereka. Yang hairan mana suara yang mengutuk Perdana Menteri atau pimpinan UMNO yang diam seribu bahasa?

Pihak-pihak yang kutuk PAS bukan sangat nak perjuang isu murtad tapi mengambil kesempatan ini untuk memberi tanggapan yang PAS sudah tidak perjuangkan Islam seperti tertera dalam rakaman video tersebut. Semua ini pelan saraf menghadapi PR untuk memastikan orang Melayu Islam marah kepada PAS apabila fakta sebenar diselewengkan.

Perasaan semua penganut agama perlu dijaga dalam negara majmuk seperti Malaysia. Bukan sahaja penganut Islam. Yang bersalah adalah segelintir penganut kristian, tapi cara pemberitaan telah memberi gambaran semua orang kristian jahat kerana hendak memurtadkan orang Islam. Seorang ahli DHPP beragama kristian katolik mengaku yang ada kumpulan evangelis yang memang berusaha menyampaikan ajaran kristian kerana dalam kitab mereka diperintahkan ajaran Christ disebarkan. Beliau tidak setuju dengan kumpulan-kumpulan tersebut kerana melanggar perlembagaan Negara ini. Malah menurut beliau mazhab katolik tidak bersetuju dengan pendirian kumpulan-kumpulan Evangelis tersebut. Hari ini (22hb Ogos), Sinar menyiarkan pengakuan bekas padri kristian yang memeluk Islam mengaku pernah memurtadkan orang Islam ke agama kristian dan dia kini berusaha untuk "memurtadkan" orang kristian ke Islam. Apakah pemberitaan sebegini tidak menghiris perasaan orang kristian? Kalau suatu masa dahulu, sebelum 2008, semasa BN mendapat sokongan kuat rakyat, berita sebegini tidak akan disiarkan. "Self censorship" para penyunting akhbar tidak akan mahu menanggung risiko permit mereka akan ditarik balik kerana sifat sensitif berita yang akan menimbulkan kegelisahan rakyat jelata.

Tidak timbul PAS nak jaga undi org kristian kerana kebanyakan orang kristian adalah pengundi bandar dan PAS bertanding di kerusi-kerusi melayu majoriti iaitu diluar bandar. Di sabah dan sarawak pun PAS bertanding kawasan majoriti Islam. Kalau PAS nak jaga undi orang melayu Islam dan nak main politik dalam isu ini, PAS akan turut menghentam kristian. Pemimpin PAS tidak lah dungu sangat nak jaga undi 10% undi kristian dan hilang undi majoriti Melayu Islam.

Yang jelas ada pihak yang gian sangat nak gambarkan PAS sudah tidak perjuang Islam dan nak biarkan orang Islam murtad. Rasional lah sikit. Isu murtad bukan baru. Sudah lama bahan-bahan bacaan kristian ada di tempat umum. Di hotel-hotel , bible gideon ada dalam semua bilik hotel. Bukan kerajaan tidak tahu semua ini. SB yang begitu efisien mencari maklumat pembangkang sudah pasti memberi laporan mengenai pusat-pusat pengkristianan kepada kerajaan. tapi tiada tindakan pun yang diambil. YB kulim mulanya terkenal dengan menjaja isu ini bila dia berceramah lama sebelum beliau terlibat dengan politik. Mufti perak juga membuat pendedahan tp cuba lihat balik apa respon pihak kerajaan. Diam seribu bahasa.

PAS tidak mahu main politik dalam hal ini. Bila kita memerintah tahulah kita bagaimana hendak memastikan orang islam tidak mudah dimurtadkan. Kita pastikan benteng akidah dibina supaya di mana sahaja anak muslim pergi dia boleh mempertahankan akidahnya. Di Selangor, semenjak DHA menjadi exco agama kita lihat bagaimana penyuburan majlis ilmu dimasjid-masjid dan surau berlaku. Ada yang komen solat terawih di masjid negeri terasa seperti suasana di tanah suci!. Apa pun kita kena ingat murtad tidak boleh dihalang oleh undang2 semata-mata. Berdetik sahaja dalam hati mensyirikkan Allah swt kita sudah murtad. Ramai yang tak sedar tergelincir dari Islam tanpa perlu masuk kristian. Bila kita sanggah hukum Allah, kita sudah murtad. Bila kita hina hukum Allah, kita sudah murtad. Undang-undang boleh menghalang penyebaran agama lain kpd org Islam dan ianya hanya akan berjaya jika akidah muslim lemah atau orang Islam sudah hilang harga diri muslim apabila terlalu miskin dan jahil atau lemah iman (hadith yang bermaksud kefakiran hampir kepada kekufuran). Apakah akidah melayu muslim yang berpegang kepada iktiqad dan yakin yang melayu tidak boleh hidup dan maju tanpa UMNO tidak terjejas? Kenapa JAIS atau JAKIM tidak bertindak terhadap pihak-pihak yang mengeluarkan kenyataan hukum hudud hukum kuno, hukum hudud tidak sesuai dengan zaman dan seumpamanya. Saya minta NGO-NGO Islam yang begitu beria-ia benar mengutuk MB untuk menggali sejarah politik tanahair dan menggesa JAKIM bertindak keatas kenyataan-kenyataan pemimpin negara yang menghina Islam dan "memurtadkan" umat Islam dengan memberi gambaran kepada umat Islam yang memberi rezeki kepada rakyat adalah mereka!

Direct Free Kick

Direct Free Kick


22 Ogos 2011 - Lagi gambar-gambar Jom Shopping bersama YB Iskandar A. Samad, Exco Perumahan, Pengurusan Bangunan Dan Setinggan merangkap ADUN Chempaka.

Posted: 22 Aug 2011 07:25 AM PDT

22 Ogos 2011 - Jom Shopping DUN Chempaka.

Posted: 21 Aug 2011 08:52 PM PDT

Beberapa orang warga emas dalam program Jom Shopping bersama YB Iskandar A. Samad, Exco Perumahan, Pengurusan Bangunan Dan Setinggan merangkap ADUN Chempaka di Tesco Ampang.

22 Ogos 2011 - Jom Shopping DUN Chempaka.

Posted: 21 Aug 2011 08:43 PM PDT

Sebahagian dari warga emas dalam program Jom Shopping bersama YB Iskandar A. Samad, Exco Perumahan, Pengurusan Bangunan Dan Setinggan merangkap ADUN Chempaka di dalam bas untuk membeli belah di Tesco Ampang.

Comments for Wee Choo Keong

Comments for Wee Choo Keong


Comment on Tony says NO to aerobridges, MAHB & Khazanah say YES Sir! by Chin

Posted: 22 Aug 2011 04:46 AM PDT

Who is Tony Fernandes? A CEO of a almost koyak low cost airlines that got help from MAB to owe airport tax and the Sleepy Head.

Azman Mokhtar who are you trying to fool that AIrAsia was helping MAS? You are a close friend of Tony. So a clear case of conflict of interest.

How can you allow Tony to order you and MAB around like small little boys who just passed out from primary school. Tak malu?

Comment on Complaints for DBKL by weechookeong

Posted: 22 Aug 2011 01:22 AM PDT

Stephen

Thank you for your comments.

The copy of the DBKL notice is in my office. Please call En Yacob at 41433322 or his hp no: 012-2186929 and he will arrange for the notice to be sent to you.

You will note from the newspapers that certain irresponsible party was trying to delay the relocation of the hawkers using his “political muscle” and to give misleading information that I am against the hawkers in DESA Setapak. As expected this chair throwing guy will do such thing but unable to resolve problems. In fact, there are so many problems that I have to solve as a result of his irresponsible behaviour and poor judgment.

Be that as it may. I shall stand by the residents. The residents come first. I am not against the hawkers. You, other residents and I were asking for them to be relocated because market of any kind is not suitable in a residential area. I Just like the Danau Kota Uptown night market operating until 4 am, I am also with the residents there asking for relocation of the market as it has caused many social problems, noise pollution, crime rates to be increased and etc. i think that it is very reasonable for the residents to demand for quiet enjoyment and cleanliness of their residential area. What is the point of having to pay taxes and rates and at the same time the residents had to put up with all the problems.

Come what may, I shall stand together with the residents in this issue like I do in the case of Danau Kota Uptown night market.

I hope that the morning market be relocated as soon as possible. Unfortunately, DBKL is still dragging its feet on the relocation of Danau Kota Uptoen night market. Anyway I shall pursue these problems when meeting Datuk Bandar KL on 25th August.

Please call En Yacob to get the notice.

Regards

wee choo keong

Comment on Complaints for DBKL by weechookeong

Posted: 22 Aug 2011 01:05 AM PDT

cp

Thank you for your comments.

Please call my personal assistant, En Yacob, at 41433322 or hp no: 012-2186929. He will keep you updated.

Thank you.

wee choo keong

Comment on Complaints for DBKL by Stephen

Posted: 22 Aug 2011 12:39 AM PDT

Stephen (Desa Setapak Resident)

Dear YB Wee and Mr Yaacob,

Thank you for speedy reply and action on the illegal morning market in Jalan 36/27b Taman Desa Setapak. It would be a great achievement for the morning market to be located to a place more suitable for market activity and in the same time allow the hawkers to conduct business for their livelihood. Kudos to both you, YB and Mr. Yaacob!

Could you furnish me with details of the warning letter that is issued by DBKL regarding the order for relocation, like when is the final date for the hawkers to do so? If there is further issue on the relocation, I shall contact sirs again.Thank you and keep up your great work for the people of Wangsa Maju!

Comment on Tony says NO to aerobridges, MAHB & Khazanah say YES Sir! by Rahman

Posted: 22 Aug 2011 12:32 AM PDT

Semua adalah Budak Tingkat Empat atau ada perhubungan dengan Tingkat Empat. Tan Sri Azman sendiri pun mesti tahu apa makna Tingkat empat.

Comment on Complaints for DBKL by cp

Posted: 21 Aug 2011 11:55 PM PDT

Thanks for your quick reply.

But can u forward this issue to JMB or could you give me the link so that i can send the awareness to them? This is because there is still no action on those rubbish, i’m afraid that we have to face disease like Aedes an so on.

Thanks for the help.

Comment on Tony says NO to aerobridges, MAHB & Khazanah say YES Sir! by imp

Posted: 21 Aug 2011 11:12 PM PDT

if KLIA-2 is a public infrastructure, wouldn’t the disabled have legal standing to sue?

in any case is there no public consultation (or at least a public forum to voice these concerns) at all? or is this a case of its my money (or not ) and i’ll spend however the he#$ i want to?

Comment on Complaints for DBKL by Yaacob

Posted: 21 Aug 2011 09:00 PM PDT

Cp

Terima kasih atas aduan dan maklumat Sdr.

Untuk makluman Sdr, masalah sampah tersebut adalah dibawah kawalan pihak JMB di kawasan perumahan Sdr. Pihak JMB sepatutnya mengambil inisiatif dalam memastikan kawasan perumahan bebas dari masalah sampah yang perlu diuruskan dengan baik. Saya mencadang agar Sdr melapurkan masalah tersebut kepada pihak JMB supaya mereka menjalankan tanggung jawab mereka sebagai JMB yang mana mereka telah mengutip yuran daripada penduduk-penduduk.

Walaubagaimana pun pihak kami akan cuba meminta jasabaik pihak Alam Flora setakat mana pihak mereka boleh membantu. Saya dimaklumkan bahawa pihak Alam Flora hanya mengutip sampah di kawasan rumah sampah sahaja dan yang lain-lainya adalah tanggung jawab JMB. Dan adalah tidak adil sekiranya kita hanya menyalahkan DBKL sahaja sedangkan pihak JMB adalah pihak yang perlu dipertanggung jawabkan terlebih dahulu dalam perkara ini.

Terima kasih.

Yaacob Abd Hamid
Pembantu kepada
YB Wee Choo Keong.

Comment on Complaints for DBKL by cp

Posted: 21 Aug 2011 08:13 PM PDT

To whom may concern,

Please kindly look into the rubbish matter around block B2 in seksyen 2,wangsa maju seriously. Rubbish that been thrown there already block the path way. People dare not walk through the path because it is too awful. This is because DBKL didn’t even enter that area to throw the rubbish, all the resident there can do is just burn it. Although the rubbish ‘vanish’ abit after the burn, but this could be cause fire or air pollutions. However, seems like nobody is manage to vanish the rubbish lately and the rubbish become more and more and more….

Can someone please settle the problem before it’s getting worse?

Comment on Tony says NO to aerobridges, MAHB & Khazanah say YES Sir! by Jaspal

Posted: 21 Aug 2011 08:00 PM PDT

Brainless Azman for obvious reasons. Khazanah boys and Tony do not care about the disabled. They want to disable MAS so that the 4th floor AA can fly high with no competition.

The first thing they will do is to disable the Firefly so that no competition.

YB Ahmad Razif Blog's

YB Ahmad Razif Blog's


Salam Aidil Fitri & Salam Kemerdekaan

Posted: 21 Aug 2011 09:51 PM PDT


Saya & isteri sekeluarga ingin mengucapkan selamat hari raya aidil fitri kepada semua warga Seberang Takir, Warga UMNO, pensyarah-pensyarah, penyelidik-penyelidik, guru-guru,pelajar-pelajar, pekerja-pekerja & kakitangan-kakitangan dengan memohon maaf zahir & batin.

Sempena hari kemerdekaan, mari kita semua mengibar jalur gemilang bagi menghargai jasa pengorbanan penjuang-penjuang kemerdekaan kita.

Majlis Agihan Dana Raya 2011

Posted: 20 Aug 2011 04:37 PM PDT


Pada 15 Ogos 2011 yang lalu, telah diadakan Majlis Agihan Dana Raya 2011 peringkat DUN Seberang Takir di SK Kompleks Seberang Takir

聒翔的声音The Voice of Bahau

聒翔的声音The Voice of Bahau


Mengagih Sumbangan Hari Raya Bersama Rakan-Rakan PAS Jempol

Posted: 21 Aug 2011 07:41 PM PDT

Perayaan Tahunan Ke-11 Kuil Sri Nageswari Amman Alayam 14.08.11

Posted: 21 Aug 2011 07:37 PM PDT
n12selinsing

n12selinsing


GALERI FOTO KONVOI KEBAJIKAN SEMPENA RAMADHAN

Posted: 21 Aug 2011 09:24 PM PDT


Selinsing- 21 Ogos 2011, Pusat Pendidikan Islam Selinsing ( PUPIS ) dan seluruh warga kerja Majlis Tindakan Dewan Undangan Negeri Kawasan Selinsing ( MTD Selinsing ) sekali lagi mencipta sejarah terbaru kerana berjaya menganjurkan mini konvoi bermotor skuad kebajikan bersama pemuda-pemuda PAS Selinsing sempena Ramadhan 1432.

Bermula dengan sesi taklimat perjalanan di perkarangan PUPIS semua peserta dikumpulkan untuk taklimat akhir perjalanan dan gerak kerja penyampaian bantuan yang disampaikan oleh pihak penganjur dan hampir 50 orang pemuda bermotosikal menghadirkan diri bagi bersama-sama menjayakan program yang dirancangkan.

Turut serta di dalam konvoi ini ialah YB Tuan Ahji Husin Bin Haji Din ADUN Selinsing yang mengetuai perjalanan dan misi penyampaian bantuan barangan keperluan dapur dan sedikit 'duit raya' kepada mereka-mereka yang terpilih dan amat memerlukan bantuan bagi menyambut kehadiran aidilfitri yang akan tiba.

Bermula perjalanan sekitar jam 9.30 pagi konvoi bergerak ke lokasi-lokasi dan rumah yang telah dipilih bagi program ini.Pada sebelah tengahari peserta konvoi dan rombongan singgah di Masjid Sungai Perotan untuk solat zohor berjemaah dan konvoi diteruskan sehingga ke sebelah petang dan kembali berkumpul di PUPIS untuk solat asar dan bersama-sama menyediakan juadah bagi berbuka puasa.

Selesai berbuka puasa, sekali lagi peserta konvoi sempat berjemaah maghrib seterusnya bersama-sama menunaikan solat isyak dan solat sunat tarawih serta sedikit tazkirah ringkas.

Program ini diakhiri dengan jamuan 'moreh' yang disediakan oleh salah seorang penyumbang budiman yang berniat mengadakan kenduri dan selesai jamuan makan semua peserta program dan pihak penganjur bersurai sekitar jam 10.30 malam.

Pihak penganjur merakamkan ucapan jutaan terima kasih kepada semua peserta yang terlibat dan seluruh warga kerja MTD dan Kakitangan PUPIS yang turut sama menjayakan program yang dirancangkan.


GALERI FOTO : IFTAR JAMAIE , ZIARAH SERTA PENYAMPAIAN SUMBANGAN RAMADHAN

Posted: 21 Aug 2011 08:26 PM PDT

Selinsing-berikut adalah galeri foto sempena ramadhan yang sempat dirakamkan oleh lensa kamera YB Husin untuk dikongsi bersama pengunjung-pengunjung adunselinsing.blogspot.com meliputi program berbuka puasa bersama rakyat dan pemimpin lain serta sesi ziarah serta penyampaian sumbangan untuk mereka yang memerlukan di kawasan sekitar DUN Selinsing :

Nuffnang