Selasa, 26 April 2011

Dr Shafie Abu Bakar

Dr Shafie Abu Bakar


Sukan Pasti Peringkat Kawasan Serdang 2011

Posted: 26 Apr 2011 03:55 PM PDT

N45 Dr Halimah Ali

N45 Dr Halimah Ali


REMAJA PATUT DIPERSALAHKAN ATAU PEMIMPIN YANG MEMBUAT DASAR tidak BERKESAN UNTUK REMAJA?!!

Posted: 26 Apr 2011 08:16 AM PDT

Siapa yang menentukan acuan mana yang digunakan untuk membentuk remaja?

Apabila negara dilanda krisis keruntuhan akhlak, semua pihak meneropong remaja. Seolah-olah masalah dadah, rempit, masalah juvana, ponteng sekolah, kes buang anak,vandalisme dan seribu satu macam lagi masalah gejala sosial berpunca dan berkisar sekeliling perangai dan tindak tanduk mereka sahaja.
      Ini persepsi kebanyakan remaja. Persepsi ini mencetus perasaan tidak puas hati di kalangan mereka yang memang pun sudah mempunyai ciri yang suka memberontak. Apabila kumpulan mereka dihentam, dikutuk dan dikritik bertalu-talu samada di corong radio, di kaca television mahupun terpapar saban hari di media cetak, gejolak perasaan malu bercampur marah akan meledak dan menyumbang kepada tindakan memberontak dan menatijah kerosakan harta benda kerana gangguan perasaan serta pengambilan dadah dan menghidu gam.
     Majoriti remaja boleh mengawal kemahuan dan mengendalikan perasaan.Segelintir bermasalah besar menempuh hidup, lebih-lebih lagi yang berada dalam keluarga yang dilanda krisis..Iklim sekolah yang sekular dan terus menekan jiwa remaja diantara faktor penting yang mendorong seseorang bertindak diluar fitrahnya sebagai insan. Ketandusan input spiritual melumpuh daya tahan kepada serangan hawa nafsu yang menolaknya kepada tindak tanduk yang merugikan dirinya dan mendedahkannya kepada risiko bahaya akan datang bukan sahaja sekadar balasan di dunia tetapi akhirat. Rembesan hormone pertumbuhan(growth hormone) seiring dengan hormon seks yang memuncak diperingkat remaja akan mengakibatkan kadar perlakuan berkaitan dengan seks semakin sukar untuk dibendung.  
   Justeru, para pembuat dasar daripada kerajaan, pimpinan masyarakat, institusi pendidikan seperti sekolah, university dan pusat latihan kemahiran belia termasuk PLKN serta media massa, peniaga,ibubapa, PIBG, keluarga dan jiran tetangga, NGO memainkan peranan penting berkolaborasi secara sinergistik untuk melahirkan suasana kondusif yang boleh membantu remaja membangun secara positif dan memungkinkan mereka menjadi modal insan berkualiti yang produktif dan bukan insan liabiliti yang merugikan diri sendiri, keluarga dan masyarakat amnya..
  Pihak pemerintah sebagai pentadbir harus merancangkan pelan strategik untuk membangunkan remaja berpotensi menjadi pemimpin pelapis bagi mempastikan pembangunan lestari yang mendapat restu Ilahi insyaallah. Rakyat pula harus memainkan peranan untuk memilih pemimpin rabbani yang bertunjangkan kejayaan ukhrawi dan mengemudikan ummat untuk mencapai kejayaan duniawi. Barulah konsep insan sebagai khalifah seperti yang disebutkan dalam surah Al BAQARAH AYAT 30 menjadi kenyataan.Inilah sebahagian tuntutan kepada manusia supaya khusyu' tunduk kepada arah perintah Ilahi agar 'good governance' boleh dilaksanakan.Justeru lengkap dan  syumulnya Islam hingga menerangkan konsep urustadbir yang baik dalam Al Quran itu sendiri.


Rasuah: betul bersungguhkah nak basmi? PM demi PM dah cakap...bikin??

Posted: 26 Apr 2011 06:41 AM PDT

Parti Islam Se-Malaysia PAS terkejut dengan kenyataan Datuk Seri Najib Tun Razak yang baru sedar tentang  bahaya rasuah boleh menjejaskan pendapatan negara. Mungkin beliau baru sedar rasuah merupakan barah yang boleh membawa kehancuran negara apabila wang negara semakin mengucup, sehingga projek untuk kroni tidak boleh diberikan lagi. Kerisauan beliau mengenai perkara ini dinyatakan  ketika  majlis perasmian mesyuarat agung tahunan Persatuan Kontraktor Melayu Malaysia (PKMM) cawangan Pahang di Ibu Pejabat UMNO Bahagian Pekan.Ucapan Datuk Najib hendak memerangi rasuah dan ketirisan, sama seperti kita menasihat orang miskin untuk berjimat cermat. Sepatutnya nasihat berjimat ketika kaya bukan waktu miskin. Sama juga dengan nasihat Datuk Seri Najib. Jangan bercakap tentang bahaya rasuah ketika kantung negara makin kosong dan projek pun semakin kontang.

Kesan rasuah boleh merbahaya keselamatan negara kerana sempadan akan terbolos, dadah terlepas masuk, maklumat negara tergadai, projek terbengkalai kerana beri pada mereka yang tidak wibawa, kos meningkat, pendapatan negara berkurangan dan banyak lagi bahayanya.

Kerajaan Barisan Nasional gagal untuk membasmi rasuah kerana ia parti yang hidup dengan rasuah samaada pemilihan parti atau pilihanraya umum.

PAS merasa pelik, apabila kerajaan hendak memerangi rasuah, yang diburu ialah pegawai-pegawai kerajaan. Baru-baru ini 60 orang pegawai kastam Diraja Malaysia  yang diburu oleh Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM)  untuk siasatan berhubung kes rasuah dan penggubahan wang haram.

Persoalannya kenapa pemimpin-pemimpin politik yang berskala jerung tidak diburu. Selalunya yang menjadi mangsa ialah ikan bilis dari kalangan pegawai kerajaan sahaja. Isu wang PPRT RM32 juta, yang ditangkap ialah Ketua Setiausaha Kementerian Pembangunan Luar Bandar, sedangkan  Menterinya Datuk Anuar Musa entah ke mana. Begitu juga yang ditangkap ialah Setiausaha Politik Datuk Mohd Nor Yaakob yang memiliki wang tunai RM2 juta.


Ustaz Idris Ahmad
Ketua Penerangan PAS Pusat

SOALAN CEPU EMAS: Rumah kediaman manakah yang tak siap-siap?!

Posted: 26 Apr 2011 05:32 AM PDT

Kediaman PM dan TPM tidak pernah siap
Subky Latif   
KETIKA saya ke Putrajaya tersesat ke satu jalan mati. Si hujung jalan mati di tebing sungai tersergam sebuah mini istana. Ia rupanya kediaman Timbalan Perdana Menteri.
Ia bukan jalan masuk ke kediaman Tan Sri Muhyidin Yassin itu. Jalan itu sempit. Untuk pusing ke belakang pun sulit. Ia sesuai bagi penghuninya lari kalau dia diburu dari jalan masuk yang sebenar.
Mengikut orang-orang di Putrajaya, Tan Sri Muhyiddin tidak tetap bermalam di situ dan dia belum betul pindah ke situ walau pun sudah lebih dua tahun jadi Timbalan Perdana Menteri.
Saya diberitahu, mini istana itu sedang direnovasi. Mungkin itu yang menyebabkan TPM tidak menetap tetap di situ.
Kononnya sebaik sahaja dia pindah ke situ, dia mengubah suainya.
Rumah itu dibina untuk Timbalan Perdana Menteri ketika penjawatnya Datuk Seri Anwar Ibrahim. Kerana malamnya sama banyak dalam dan luar negeri dan di dalam negeri pun dia ada rumah sendiri, maka kurang sangat dia bermalam di situ.
Bila Tun Abdullah Badawi menjadi tuan baru bangunan itu, dia dikatakan membuat ubah suai. Apabila dia pindah ke kediaman Perdana Menteri, Timbalan Perdana Menteri Najib pun menjadi penghuninya.
Cita rasa pasangan suami isteri itu biasanya lebih tinggi dari penghuni sebelumnya. Lebih banyak ubah suai dilakukan.
(Kediaman Perdana Menteri, Seri Perdana)
Tidak diketahui besar mana belanja renovasi itu.
Tiba giliran Muhyiddin Yassin menjadi penghuninya, dia mengesahkan rumah itu tidak pernah siap. Sedang direnovasi lagi.
Jika 50 tahun Barisan Nasional memerintah, jika gaya hidup demikian diteruskan, berapa puluh lagi mini istana itu akan menghadapi ubah suai. Ia mungkin kekal menjadi bangunan yang tidak pernah siap.
Abdul Khalid Samad, Anggota Parlimen Shah Alam berceramah di Taman Melewar, Gombak. Dia menyebut satu peruntukan dalam bajet negara yang dibentang Najib ialah mengubah suai kediaman Perdana Menteri, Seri Perdana sebanyak RM65 juta.
Wau! Banyaknya!
Wang sebesar itu boleh membina sebuah kediaman yang kecil sedikit dari kediaman Perdana Menteri yang ada itu. Kalau dibina di tanah di luar Putrajaya bagi banglo sejuta ringgit sebuah, boleh dapat  65 buah.
Apa lagi kurangnya kediaman Perdana Menteri yang ada itu?
Adakah ia satu contoh mendahulukan rakyat? Atau ia mendahulukan Perdana Menteri dan anak-anaknya selama menjadi Perdana Menteri?
Adalah betul ia bukan rumah Najib dan Rosmah. Ia kediaman Perdana Menteri dan bagi sesiapa saja yang menjadi Perdana Menteri selepas ini.
Orang tidak tahu akan keperluan renovasi sehingga RM65 juta itu. Tetapi yang dapat dikhayalkan itu tuntutan yang dibuat oleh Puteri Gunung Ledang apabila Raja Melaka meminangnya.
Raja Melaka pun tak sanggup menunaikannya padahal baginda adalah raja. Ertinya dalam kediaman Najib itu ada ruh dan impian Puteri Gunung Ledang. Ia satu kehidupan kayangan yang fantasi. Impian Puteri Gunung Ledang itu satu kisah dongeng. Tetapi fantasi pasangan Najib ialah satu transformasi dongeng?
Biasanya peruntukan RM65 juta itu tidak dibelanjakan mengikut nilai peruntukan itu. Ia boleh memberi komisyen hingga 30 peratus. Barisan Nasional terkenal dengan keberanian menggandakan peruntukan sesuatu projek, hingga yang sepatutnya murah menjadi mahal tang-tang-tang.
Ia satu cara untuk menghalalkan lintah darat mengaut duit negara.
Tunku Abdul Rahman Putra dulu anak Sultan. Sebagai Perdana Menteri dia tinggal di bangunan yang dinama Residensi di tengah Jabatan Perdana Menteri. Bangunan lama yang digunakan oleh Orang Putih dulu. Kerajaan ketika itu membina kediaman Perdana Menteri yang dinamakan Seri Taman di belakang Masjid Negara. Bila siapa Tunku enggan pindah. Rumah itu pun didiami oleh Timbalan Perdana Menteri Tun Razak
Tunku itu anak Raja. Tetapi agaknya kerana berjiwa rakyat, dia memilih kediaman yang  sederhana. Tetapi anak rakyat yang menjadi Perdana Menteri, mungkin berjiwa raja, maka memilih gaya hidup dan impian bangsawan.
Amat tidak sedap mendengar cerita kediaman Timbalan Perdana Menteri dan Perdana Menteri yang tidak pernah siap ini. Ia cerita yang berkembang dalam masyarakat. Ia boleh memburukkan imej pimpinan negara.
Cerita yang saya dengar mungkin lagi memburukkan Perdana Menteri dan timbalannya. Maka wajar Perdana Menteri atas nama Menteri Kewangan membuat penjelasan supaya orang tidak bersangka tidak baik kepada pemimpin negara.
http://bm.harakahdaily.net/index.php?option=com_content&view=article&id=2986:kediaman-pm-dan-tpm-tidak-pernah-siap&catid=61:subky-latif&Itemid=303

MY VOICE FOR NATION

MY VOICE FOR NATION


Posted: 26 Apr 2011 04:05 AM PDT

Dato' Hj Mahfuz Omar

Dato' Hj Mahfuz Omar


TIDAK MENYOROK TETAPI BERDEPAN : PEKUNG TERBUKA

Posted: 26 Apr 2011 04:04 AM PDT

Timbalan Ketua Polis Negara (TKPN) yang baru Datuk Khalid Abu Bakar mengumumkan bahawa PDRM tidak lagi menggunakan kaedah menyorok di belakang tiang dan belukar dalam mengendalikan operasi perangkap laju di jalanraya. Sebaliknya ujar beliau, PDRM akan tampil secara terbuka dalam proses penguatkuasaan undang-undang termasuk peraturan lalulintas. Beliau seterusnya memberikan peringatan bahawa dengan pendekatan baru ini jika pengguna jalanraya disaman, mereka perlu menjelaskannya.

Jawatankuasa Kempen Anti Saman Ekor (KASE) mengalu-alukan pengumuman tersebut kerana secara tidak langsung ia mengesahkan perjuangan KASE selama ini bahawa tindakan menyorok di belakang tiang, menyorok di dalam belukar dan di atas jejantas dalam operasi perangkap laju yang disusuli dengan Saman Ekor adalah bukan suatu cara pendidikan undang-undang yang baik. KASE menyambut baik tindakan ini kerana ia bukan sahaja lebih efisyen dan telus malah boleh menyelesaikan masalah-masalah lain seperti penggunaan nombor pendaftaran palsu dan secara tidak langsung mendidik pengguna jalanraya supaya memandu dengan berhemah.

Walaubagaimana pun pengumuman TKPN tersebut juga telah membuka pekung mereka kerana jelas selama ini mereka melakukan tindakan secara tidak wajar. Undang-undang dan peraturan bukan untuk mengenakan mana-mana pihak tetapi adalah bertujuan mengawal keharmonian dan keselamatan masyarakat. Tindakan menyorok di belakang tiang dan sebagainya yang dilakukan PDRM sejak lebih dua dekad sudah terbukti bukan pendekatan yang baik dan wajar. Pengumuman TKPN ini adalah suatu permulaan yang baik tetapi ia telah membuka beberapa persoalan lain yang perlu diperjelaskan oleh pihak berkuasa seperti PDRM dan Jabatan Pengangkutan Jalan (JPJ).

Persoalannya, kenapa setelah lebih dua dekad baru PDRM menyedari bahawa tindakan tersebut tidak cekap, tidak efisyen malah telah menimbulkan pelbagai masalah kepada pengguna jalanraya. Kita merasakan amat malang mempunyai agensi penguatkuasa yang lembab dalam mengenalpasti cara perlaksanaan undang-undang dan peraturan. Setelah berapa banyak rakyat disusahkan dan dipaksa membayar kompaun tanpa sebarang bukti kesalahan, barulah PDRM sedar tindakan tersebut tidak efisyen dan mengumumkan tidak akan digunakan lagi. Kenapa baru sekarang mereka sedar?

Notis Pol 170A atau lebih popular dikenali sebagai "Saman Ekor" dikeluarkan ekoran perlaksanaan perangkap laju secara menyorok oleh PDRM. Apabila TKPN mengumumkan teknik menyorok tidak lagi akan digunakan, apakah status "Saman Ekor" yang dikeluarkan dahulu? Apakah status "Saman-saman Ekor" yang sudah dibayar ekoran paksaan PDRM dengan ugutan menyenarai hitam pemilik kenderaan? KASE berpendapat bahawa "Saman-saman Ekor" yang dikeluarkan dan terdapat di dalam sistem PDRM sebelum pengumuman TKPN dibuat hendaklah dihapuskira. Ini kerana "Saman-saman Ekor" tersebut dikeluarkan secara tidak telus malah lebih kepada penyalahgunaan peraturan oleh pihak PDRM. Adalah lebih baik melupuskan sahaja daripada membuang masa dan tenaga untuk menguatkuasakan sesuatu yang tidak betul.

KASE seterusnya ingin mendapatkan penjelasan lanjut daripada PDRM dan JPJ berkaitan proses penguatkuasaan perangkap hadlaju. Akta Pengangkutan Jalan (Pindaan) 2010 (APJ 2010) mula berkuatkuasa pada 1/2/2011. Melalui APJ 2010 Sistem Penguatkuasaan Automatik (AES) akan dilaksanakan di mana ia merangkumi kesalahan-kesalahan seperti memandu melebihi hadlaju, tidak mematuhi lampu isyarat dan memandu kenderaan selain bas di lorong bas. Sistem ini akan dikendalikan oleh dua syarikat swasta iaitu Beta Tegap Sdn Bhd dan Commercial Circle (M) Sdn Bhd. Pengenalan AES melalui APJ 2010 ini menggambarkan bahawa semua perangkap hadlaju akan dikendalikan hanya oleh dua syarikat swasta ini. Apakah status saman-saman yang dikeluarkan oleh PDRM sejak 1/2/2011 ini? Tidakkah ianya bertindih dengan AES? Penjelasan perlu diberikan supaya tidak ada penguatkuasaan bertindih dilakukan di mana pengguna akan terbeban dan dizalimi. Adakah dengan pengenalan dan perlaksanaan AES ini bermaksud PDRM tidak lagi menjalankan operasi perangkap hadlaju?

Rakyat Malaysia juga secara keseluruhannya perlu faham bahawa APJ 2010 yang mula berkuatkuasa pada 1/2/2011 telah memperakui "Saman Ekor" malah penguatkuasaan "Saman Ekor" pada masa depan tidak lagi bermusim malah secara 24 jam tanpa henti. Perlu diambil perhatian bahawa "Saman Ekor" di bawah APJ 1987 ialah Notis meminta maklumat di bawah Seksyen 115 APJ 1987 tetapi di bawah APJ 2010, Saman Ekor adalah saman yang sah bukan lagi notis. Walau pun PDRM mengumumkan bahawa mereka tidak lagi menyorok tetapi apa yang lebih teruk ialah penguatkuasaan peraturan dan undang-undang jalanraya selepas ini sudah diswastakan.

Akhirnya KASE mendesak kerajaan menghapuskira Saman-saman ekor yang lama dan seterusnya memperbanyakkan kempen penerangan berkaitan AES dan juga kesan Akta Pengangkutan Jalan (Pindaan) 2010 kepada rakyat keseluruhannya. KASE berpendapat APJ 2010 yang diperkenalkan masih tidak difahami oleh rakyat. Bagaimana hendak kuatkuasakan undang-undang jika rakyat tidak pernah diberikan pemahaman dan maklumat.

DATO' HAJI MAHFUZ HAJI OMAR

Naib Presiden PAS

Merangkap Pengerusi Jawatankuasa Kempen Anti Saman Ekor (KASE)

念群与沙登人民同在 | Nie Ching for Serdang

念群与沙登人民同在 | Nie Ching for Serdang


【光明日报】张念群: 罪案发生后无论损失大 . 都应该向警方报案

Posted: 26 Apr 2011 08:48 AM PDT

Pada hari ini, Ahli Parlimen Serdang Saudari Teo Nie Ching berserta Ahli Parlimen Hulu Langat Dr Che Rosli menemani dua orang buruh asing yang berbangsa Bangladesh memanggil suatu sidang media untuk mendedahkan keadaan jenayah yang membimbangkan di pusat perdagangan Bandar Mahkota Cheras. Pada hari Sabtu yang lepas, kedua-dua buruh asing ini yang sudah berkerja di Malaysia selama 4 tahun diserang oleh empat orang perompak sehingga tidak tersedar kerana enggan memberi telefon bimbit kepada mereka. Kejadian ini berlaku pada kira-kira jam 8.30 malam berdekatan tasik buatan di pusat perdagangan Bandar Mahkota Cheras. Keempat-empat suspek yang melakukan jenayah rompakan disyaki adalah buruh asing berbangsa Indonesia.

(吉隆坡26日讯)2名孟加拉籍男子申诉,他们从夜市购物返家,路经皇冠城商业区湖滨公园遭4名相信是印尼籍的外劳打抢,他们因拒绝交出手机,惨遭对方用刀子及硬物狂殴至头破血流,当场昏迷送院治疗,其中一人的左脑缝了15针。

皇冠城居民协会周二在会所召开记者会提出商业区罪案猖獗问题,这2名上周在湖滨公园被打抢的孟加拉工友也现身说法。

22岁孟加拉男子阿南指出,他和23岁的斯曼在当地打工和居住4年,一直相安无事。他和斯曼上周六晚约8点半前往住宅附近的夜市集购物,回家途经湖滨公园时,突然出现4名持刀铁的男子。

“斯曼走在前面,我尾随在后,走到湖边一处黑暗的地方时,我看见4名男子突然出现捉住斯曼,叫他交出钱财,我见状立刻跑上去。”

他声秤,4名貌似印尼人的匪徒向他索钱,斯曼交出400令吉现金后,对方还要拿走斯曼的手机,斯曼拒绝交出手机,因为手机储存许多资料,他们因此被匪徒围殴。

他说,匪徒起初只是殴打拒绝交出手机的斯曼,他因为上前阻止而被匪徒群起围殴。

“他们用手上的刀子和铁般的硬物狂殴我们至头破血流,斯曼更是被殴打至昏迷,相信他们看到事态严重后,就逃之夭夭。”

他指出,路人经过前来协助,他则致电僱主。两人过后送往医院接受治疗,事后再向警方报案。

他声秤,斯曼的400令吉现金及手机被匪徒取出,他虽没有蒙受钱财的损失,却被殴伤以致左脑缝上15针。

(More......)

【星洲日报】沙登警民对话

Posted: 26 Apr 2011 05:43 AM PDT

Recently there are many snatch theft cases in Seri Kembangan, a dialogue with OCPD Serdang Tuan Abdul Razak has been held yesterday in order to discuss measures for improving safety of this area. More than 80 residents were attended the dialogue, we will organise more dialogue with the police in the future.

(雪兰莪‧沙登25日讯)“居民或商家若遇上罪案问题,请第一时间联络警方,切​​勿打扰YB(人民代议士),因为维持社会秩序、确保地方上的安宁和保护民众,是警方的责任!”

沙登警区主任阿都拉萨警监今日特别叮嘱市民不要动辄打扰地方上的人民代议士,以免影响人民代议士休息。

他认为,人民代议士需要更多时间为国家大事而烦恼,至于罪案问题就交给警方处理就可以了。他也呼吁人民无论大小事都必须向警方报案,因为警方是根据报案数据来开档和调查案件。

“我不希望看到YB被打扰,我欢迎你们(民众)遇到罪案问题时,通知我们(警方),以便维持地方上的秩序,你们终日打扰YB,会使他们没有时间睡觉和休息。所以,遇到问题时,请'打扰'我们!”

阿都拉萨是星期一下午出席一项由史里肯邦安州议员欧阳捍华及沙登国会议员张念群安排的史里肯邦安商业区的警民对话会时,如是指出。该警民对话会吸引了逾30名当地商家与居民出席。

欧阳捍华和张念群在听到阿都拉萨发表上述谈话时,不禁笑逐颜开,而欧阳捍华较后也向记者表示,他赞同警方的说法,因为警方有职责维护市民的安全,不过如果他们仍面对解决不了的罪案问题,仍可向他反映。

张念群:不拒人于千里之外

(More......)

i n t a n h i j a u

i n t a n h i j a u


PAS TELUK INTAN ANJUR SEMINAR PAS GANTI UMNO

Posted: 26 Apr 2011 07:22 AM PDT


PAS Kawasan Teluk Intan melalui Lujnah Penerangannya akan menganjurkan Seminar PAS Ganti UMNO. Seminar tersebut akan diadakan pada 2 Mei 2011, hari Isnin bermula jam 8. 00 pagi hingga 12.30 tengah hari.

Seminar yang akan diadakan di Hotel Grand Court, Jalan Padang Tembak, Teluk Intan  (berhampiran Gerai Makanan City Mewah) akan menampilkan dua orang pembentang kertas kerja iaitu Profesor Dr. Abdul Aziz Bari, Pensyarah Universiti Islam Antarabangsa. Beliau akan membentangkan tajuk kertas kerja 'Perlembagaan Malaysia dan Politik Baru'. Manakala pembentang kertas kerja kedua ialah Ustaz Idris Ahmad, Ketua Penerangan PAS Pusat dengan tajuk 'PAS Ganti UMNO'.
Contoh Kupon Seminar PGU.

Menurut jurucakap Lujnah Penerangan, penyertaan adalah dibuka kepada semua pihak dan tempat adalah terhad. Orang ramai yang berminat bolehlah mendapatkan kupon masuk bernilai RM10 daripada mana-mana Ahli Jawatankuasa PAS atau menelefon 0194931578 atau 0195761529.

intanhijau.blogspot.com

Lim Guan Eng

Lim Guan Eng


Jumlah Pampasan kepada 27 Syarikat Konsesi Lebuhraya sudah RM2.05 bilion Belum Kira Jaminan Bank, Subsidi dan Insentif Cukai

Posted: 26 Apr 2011 12:39 AM PDT

Jawapan bertulis kepada Ahli Parlimen Bagan Lim Guan Eng mendedahkan jumlah pampasan kepada 27 syarikat konsesi lebuhraya sudah meningkat kepada RM2.05 bilion. Jumlah ini belum mengambil kira jaminan bank, subsidi dan insentif cukai ataupun jumlah tol yang dikutip daripada pengguna jalanraya.

Itulah sebabnya BN didesak mengkaji semula perjanjian syarikat konsesi lebuhraya demi kepentingan awam.

Soalan dan jawapan adalah seperti berikut:-

"Soalan:
YB Tuan Lim Guan Eng (Bagan) minta Menteri Kerja Raya menyatakan jumlah jaminan bank, subsidi atau insentif yang diberikan dan pampas an yang dibayar oleh Kerajaan Persekutuan kepada setiap syarikat konsesi tol tiap-tiap tahun sejak ia bermula pada tahun 1980-an. Berikan pecahan syarikat, kos pembinaan dan tempoh masa konsesi.

Jawapan
Untuk makluman Ahli Yang Berhormat, sehingga 31 Disember 2010, jumlah pampas an dalam bentuk tunai yang telah dibayar oleh Kerajaan kepada syarikat-syarikt konsesi lebuh raya ialah sebanyak RM2.05bilion.

Pampasan tersebut perlu dijelaskan berikutan dari keputusan Kerajaan untuk menangguhkan kenaikan kadar tol bagi lebuh raya-lebuh raya yang sedang beroperasi, sebagaimana yang telah ditetapkan dalam Perjanjian Konsesi. Di samping itu Kerajaan juga perlu membayar pampas an disebabkan oleh faktor-faktor lain, antaranya seperti penghapusan kutipan tol di Plaza Tol Salak Jaya, Leburaya Sungai Besi, Penetapan diskaun 50% kadar tol untuk bas bagi lebuh raya-lebuh raya di bawah kendalian PLUS Expressways Berhad dan Pampasan kerana tidak melaksanakan restriction order di Lebuh Raya Selat Klang Utara Baru.

Maklumat mengenai jumlah pecahan pampasan tol, kos pembinaan dan tempoh konsesi mengikut lebuh raya ialah seperti berikut:

Untuk Makluman Ahli Yang Berhormat, maklumat mengenai jumlah jaminan bank, subsidi dan insentif cukai kepada syarikat-syarikat konsesi yang berkenaan adalah di bawah bidang kuasa Agensi Pusat, iaitu Unit Perancang Ekonomi di Jabatan Perdana Menteri dan Kementerian Kewangan."

DAP’s share of the non-Chinese support in the 2011 Sarawak state election

Posted: 26 Apr 2011 12:42 AM PDT

Press Conference Statement by DAP Secretary General Lim Guan Eng on the DAP's share of the non-Chinese support in the 2011 Sarawak state election in DAP National HQ on 26 April 2011:

The 2011 Sarawak State election was a historic election in that it was the first time in more than 20 years in which the opposition managed to achieve a double digit representation in the state assembly by winning 15 out of 71 seats (or 21% of total seats), not including the one independent who won the seat of Pelagus.

The DAP emerged as the biggest winner by winning 12 out of the 15 seats which it contested in.

While the DAP could not have achieved this win without the overwhelming support of the urban voters, it would be a mistake to say that DAP's support was only present among the Chinese voters. In many of the seats in which DAP contested in which had a significant percentage of non-Chinese voters, the DAP managed to win at least 30% of the vote among the non-Chinese voters. In some of these seats, the DAP far exceeded the 30% mark among the non-Chinese voters.

Our preliminary analysis shows that in the 48% non-Chinese seat of Kidurong in Bintulu, where the DAP won nearly 70% of the popular vote, the level of non-Chinese support for the DAP exceeded 60%, at approximately 63%. In the state seat of Meradong, located an hour away from Sibu, a 43% non-Chinese seat, the level of non-Chinese support for the DAP was estimated at 46%.

In the seats of Kota Sentosa (23% non-Chinese), Repok (22% non Chinese), Piasau (35% non Chinese) and Pujut (30% non Chinese), the DAP managed to win an estimated 35%, 30%, 39% and 35% of the non-Chinese vote respectively.

Indeed, the higher than 30% support which the DAP achieved in these seats among the non-Chinese voters is higher than the level of support which MCA and GERAKAN received among the Chinese voters in many parts of Peninsular Malaysia in the 2008 general election. In other words, the DAP has more credibility in the eyes of many non-Chinese voters in Sarawak when compared to the credibility of MCA and GERAKAN in the eyes of Chinese voters in Peninsular Malaysia.

While there were some areas such as Batu Kawa (41% non Chinese), Dudong (47% non Chinese) and Bawang Assan (38% non Chinese) where the estimated non-Chinese support for the DAP did not reach the 30% (25% for Batu Kawa, 28% for Dudong, 20% for Bawang Assan), it has to be recognized that the DAP candidates in these areas, all of whom were first time candidates with very little financial resources compared to their BN counterparts, were facing uphill challenges right from the start in terms of fighting against the influence of money politics and vote buying.

The DAP acknowledges that it still faces many challenges in terms of reaching out to the non-Chinese voters especially those who live in the out-of-town areas. But the party is confident that the service record of our new state representatives will convince these voters that DAP is a party which strives to represent interest of all voters in Sarawak regardless of race, religion or language. The fact that our incumbent representatives in the state seats of Kidurong and Meradong won a significant proportion of the non-Chinese votes in their seats is a testament to the ability of the DAP to broaden its support base once the service record of the party has been established and is evident for all voters to see.

The DAP candidates in the three constituencies of Bawang Assan, Simanggang and Bukit Kota, the last two of which are non-Chinese majority seats, will continue to service the voters in these areas as a concrete demonstration of DAP's sincerity and commitment to serve the interest of the raykat, especially those who are marginalized and whose voices are often not heard.

Moving on, the DAP also acknowledges that it needs to reach out and recruit more non-Chinese leaders and members as part of the party's larger strategy to reach out to the non-Chinese voters in Sarawak. The success of Leon Donald, the party's Sri Aman division chief, in reducing the % of the popular vote won by the BN by 17% from 83% in 2006 to 66% in 2011 is a concrete example of the DAP's commitment to recruit and support non-Chinese leaders who can serve, compete for and represent the interests of the marginalized communities outside the traditional areas of support for the DAP in the town areas. It is hoped that the latest proposal by Saudara Lim Kit Siang to merge with SNAP can be seen in this light and that this move will strengthen not just the DAP but also Pakatan as a whole by demonstration the multi-ethnic appeal of the Pakatan Raykat coalition.

It is disingenuous for the BN to say that it was only the Chinese who were responsible for casting a vote against the BN in Sarawak. This view ignores the fact that the level of BN support fell by more than 10% in 22 Dayak and Orang Ulu majority seats and in 8 Malay Melanau majority seats.

Pakatan will be better prepared to contest and fight for the votes of all Sarawakian voters in the upcoming general election as well as the next Sarawak state election. The DAP will play its role as a key member of the Pakatan coalition in Sarawak to sent a stronger message that the voters no longer accept the corrupt rule of the BN in Sarawak led by Taib Mahmud, the longest serving Chief Minister in Malaysia's history.

Table 1: DAP Chinese and non Chinese support in 11 seats with more than 20% non-Chinese voters (estimates)

^Electoral Roll and Saluran Election Results not received yet
*Electoral Roll not received yet

民主行动党秘书长林冠英于2011年4月26日在行动党总部针对砂州非华裔选民在州选中的支持度发表声明:

2011年砂州选举是一个历史性的选举,这是过去20多年来第一次反对党赢得双位数州议席,在71个州议席中赢得15个(或总议席的21%),这还不包括在柏拉固胜出的独立人士。

民主行动党竞选15个议席,赢得12个议席,成为最大赢家。

但是,若不是乡区选民的支持,行动党不可能取得这项胜利,所以说行动党的支持度仅仅来自华裔选民是不对的。行动党竞选的许多议席中,非华裔选民都占了重要的比率,行动党成功地获得至少30%的非华裔选票。在一些议席,行动党所获提非华裔选票甚至超过30%。

我们的初步分析显示,在民都鲁非华裔选民占48%的基杜隆,行动党几乎获得70%的选票,非华裔选民的支持率超过60%, 接近63%。在距离诗巫一个小时的马拉端州议席,拥有43%的非华裔选民,行动党获得了46%的非选裔支持率。

在哥打圣陶沙(23%非华裔)、卢勃(22%非华裔)、卑尔骚(35%非华裔)、埔奕(30%非华裔),行动党也分别赢得35%、30%、39%、35%的非华裔选票。

的确,行动党在上述选区的非华裔选民中能够获得30%的支持度,甚至高过2008年全国大选时,马华和民政在马来半岛所获得的华裔选票。换句话说,比起马华和民政党在马来半岛华裔选民眼中的可信赖程度,行动党在砂州许多非华裔选民眼中更可信赖。

虽然一些选区如石角(41%非华裔)、都隆(47%非华裔)、巴旺阿山(38%非华裔),估计非华裔选民支持度没有超过30%(石角25%、都隆28%、巴旺阿山20%),但是我们必须知道这些选区的候选人,都是第一次竞选,财力不比国阵、一开始便是面对金钱政治影响及买票影响高度挑战。

行动党也认识到,在接触许多非华裔选民、特别是住在远离市区的选民,我们面对许多挑战。但是,行动党有信心,我们新晋州议员的服务表现将可以说服这些选民,让他们相信行动党是一个不分种族、不分宗教与语言,为全砂人民利益而斗争的政党。事实上,我们原任基杜隆和马拉端州议员在各自选区赢得相当高的非华裔支持,证明若我们有良好的服务表现,而选民又看得到,行动党便有能力扩大我们的基本支持盘。

行动党所竞选的巴旺阿山、成邦江及武吉哥打,后两个是非华裔选民占多数的选区,我们会继续在这些选区服务,以展现行动党为民服务的诚意及决心,特别是那些被边缘化及声音没有被听到的社群。

再往前看,行动党知道我们需要接触并招来更多非华裔领袖及党员,成为行动党接触砂州更多非华裔选民的更大策略。行动党斯里阿曼主席里昂成功将国阵的多数票从2006年83% 削弱到2011年的66%,证明行动党立志招徕并支持那些能够服务、竞争及代表行动党传统市区外遭边缘化少数社群的非华裔领袖。因此,希望林吉祥同志最近所提的与国民党合并的建议可以实现,这不只能够加强行动党,也能巩固整个民联,以证明民联是个多元种族路线的联盟。

国阵说只有华裔需要为反对国阵负起责任的讲法是不老实的。这种讲法完全忽略一个事实,那就是国阵在22个达雅及乌鲁人占多数选区、及8个马来人及马兰诺人占多数选区的支持度下降了10%。

民联将会做好更充份的准备,在来届全国大选以及下一次的砂州选举争取更多的选票。行动党将在砂州继续扮演民联主要成员的角色,以传达一个重要的讯息,那就是选民不再接受砂州国阵及马来西亚历史上在位最久的首长- 泰益玛目所领导的贪污施政。

林冠英

Suara Sri Andalas

Suara Sri Andalas


Selangor Peruntuk Tanah Untuk Persatuan Namakkal Malaysia

Posted: 25 Apr 2011 02:00 AM PDT

SHAH ALAM 25 APRIL: Kerajaan negeri Selangor bercadang memperuntukkan sebidang tanah kepada Persatuan Namakkal Malaysia untuk membina Dewan Serbaguna bagi kegiatan sosial persatuan itu. Kawasan yang dicadangkan ialah Klang atau Kuala Selangor.

Menurut Menteri Besar Selangor, Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim proses mengenalpasti tapak akan dilakukan secepat mungkin dan berharap kerja-kerja pembinaan Dewan Serbaguna berkenaan dapat disegerakan.

Khalid berkata demikian pada sidang media selepas merasmilan  Majlis Penganugerahan Pelajar Cemerlang 2011  anjuran Persatuan Namakkal Malaysia di sini, semalam.

Persatuan Namakkal Malaysia adalah persatuan kebajikan kaum India yang cukup aktif di negara ini dengan sebahagian besar ahlinya adalah ahli perniagaan.


"Walau bagaimanapun pada hari ini Persatauan Namakkal meminta saya melihat untuk mencari tapak tempat mereka di Selangor untuk membangunkan tapak Dewan  Serbaguna yang boleh digunakan oleh persatuan untuk tempat tuisyen dan penggunaan-penggunaan untuk menjayakan program Namakkal," kata Khalid.

Menurut Pengerusi Persatuan,  R. Karuna pihaknya menjalankan pelbagai projek kebajikan terutama untuk masyarakat India di negara ini.

Persatuan ini turut memberikan pinjaman kewangan tanpa faedah kepada pelajar yang mendapat tawaran melanjutkan pelajaran ke institusi pengajian tinggi.

"Kita ada pembiayaan pengajian. Sebenarnya sumbernya yang telah diberi oleh ahli-ahli. Kita beri RM10 ribu kepada pelajar. Jadi kita ada dananya yang kita simpan  untuk itu dan kita tadbir dengan baik. Tanpa faedah," jelas Karuna. 

Majlis semalam menyaksikan seramai 136 pelajar cemerlang seluruh negara menerima sumbangan daripada persatuan berkenaan. Mereka terdiri daripada pelajar institusi pengajian tinggi, pelajar cemerlang Sijil Tinggi Pelajaran Malaysia (STPM), Sijil Pelajaran Malaysia (SPM) dan Penilaian Menengah Rendah (PMR).

Majlis sumbangan untuk pelajar cemerlang ini diadakan sejak tahun 2009.


Sumber: TVSNEWS

魏宗贤文打烟之声 Gwee Tong Hiang for Bentayan

Comments for Wee Choo Keong

Comments for Wee Choo Keong


Comment on Complaints for DBKL by Yaacob

Posted: 25 Apr 2011 09:28 PM PDT

hashim

Terima kasih atas aduan dan maklumkan tuan.

Saya telah menghubungi pihak pejabat DBKL Wangsa Maju dan memaklumkan aduan tuan. Pihak DBKL akan membuat tinjauan di lokasi iaitu di persimpangan masuk ke Wangsa Maju Seksyen 1 dan di kawasan Desa Andaman bagi tujuan tindakan selanjutnya.

Berhubung dengan aduan tuan di jalan usahawan iaitu berhampiran bangunan Zulfadzli, untuk makluman tuan kawasan tersebut di dalam kawasan Parlimen Setiawangsa jadinya tidak banyak yang dapat kami bantu. Walaubagaimana pun pihak kami akan memanjangkan aduan tersebut ke pihak DBKL Setiawangsa untuk tindakan selanjutnya.

Saya juga telah menulis surat rasmi kepada pihak DBKL Wangsa Maju berhubung perkara di atas. Dan sekiranya pihak tuan memerlukan makluman lanjut bolehlah menghubungi saya di talipon no. 41433322.

Terima kasih.

Yaacob Abd Hamid
Pembantu kepada
YB Wee Choo Keong

SUARA PERAK

SUARA PERAK


KONVENSYEN KAUM INDIA PAKATAN RAKYAT NG PERAK

Posted: 26 Apr 2011 12:23 AM PDT

Blog@Wengsan...博客@永山

Blog@Wengsan...博客@永山


Bersatulah Melayu (From YB Khalid Samad)

Posted: 26 Apr 2011 06:22 AM PDT

刘永山将协助双溪威新村风灾灾民

Posted: 26 Apr 2011 06:10 AM PDT

Nurul Izzah Anwar

Nurul Izzah Anwar


Artikel Sinar 26hb April

Posted: 25 Apr 2011 11:46 PM PDT

Antara Jauhari dan Manikam; Peribahasa yang Menggambarkan Realiti Dinihari.

'Kais pagi makan pagi, kais petang makan petang.'

Peribahasa ini semakin hari menjadi realiti rakyat terbanyak terutamanya golongan muda yang pada awalnya berbelanja besar di menara gading dengan penuh pengharapan untuk bekerja dan bergaji di masa hadapan, demi membina satu kehidupan dewasa yang selesa. Begitu juga pengharapan ibu dan ayah serta keluarga yang tidak sabar melihat kejayaan anak-anak di bumi Malaysia yang bertuah ini.

Belum sudah kita bangkit daripada kejutan Laporan Bank Dunia, yang menyatakan bahawa Negara akan menjadi sebuah Negara muda secara demografi tetapi miskin secara ekonomi, kita diheret lagi dengan hutang isirumah yang sudah mencecah lebih RM500 billion atau 77% KDNK Negara. Kepala semakin pusing apabila melihat defisit Negara pula yang sudah melebihi 50% daripada KDNK.

Realitinya, harga barang makin naik, peluang pekerjaan dan tangga gaji semakin membeku, dan membawa bersama masa depan 'ekonomi pengais'.

Oleh itu apakah penyelesaian yang ditawarkan oleh kerajaan agar ekonomi Negara dan nasib rakyat tidak terperangkap di dalam 'ekonomi pengais'?

Yang ditawarkan adalah Model Ekonomi Baru (MEB) atau NEM dengan ETP. Bagaimana pula  NTA dengan empat tiang 1Malaysia, GTP, ETP dan RMK ke10? NKRA? NKEA? Adakah program-program ini memadai? Adakah program-program ini akan berjaya?

'Indah khabar daripada rupa'

Peribahasa inilah yang semakin hari menggambarkan segala tawaran kerajaan yang diikat rapi dengan berbagai akronim;  hanya indah khabar tetapi hakikat pelaksanaan adalah sebaliknya.

Daripada Menara Warisan Merdeka kepada projek Maha Gergasi (yang diberi kepada gabungan konsortium (JV), tetapi anti konsortium (anti JV) bila masa ditender secara terbuka kepada syarikat-syarikat bumiputera lainnya) Mass Railway Transit dan yang terbaru emel 1Malaysia kesemuanya memiliki satu ciri utama yang sama, iaitu mendahulukan kroni dan membelakangkan rakyat.

Bukan saja ekonomi menjadi ekonomi pengais tetapi ekonomi juga menjadi 'ekonomi pengaut' untuk kroni di mana rakyat sebagai pengais bertungkus lumus tetapi sebaliknya kroni mengaut kekayaan negara.

Nampaknya ekonomi saksama tidak berjaya diwujudkan dan rakyat tidak dapat menikmati kesenangan atau kesusahan seperti maksud 'hati gajah sama dilapah, hati kuman sama dicecah' atau 'yang berat sama dipikul, yang ringan sama dijinjing'.

'Harapkan pagar, pagar makan padi.'

Impian Malaysia yang menjanjikan kemakmuran dan kesejahteraan semenjak merdeka sekarang hanya tinggal bayangan kerana ekonomi pengaut berbajukan akronim menjadi teras kerajaan kini. Harta kekayaan negara diratah sesama sendiri, rakyat hanya mampu melihat.

Ketika pilihanraya dikatakan perjuangan untuk rakyat tetapi apabila sudah menang dengan penipuan di peti undi, budaya 'seperti kacang lupakan kulit' mula menjalar.

Negara merdeka dahulu sudah menjadi Negara polis.. Polis kini bukan menjaga rakyat bahkan melawan rakyat.

Penggunaan Akta Darurat untuk mengekang kemaraan rakyat melakukan perubahan. Undang-undang darurat terus dikekalkan walaupun sudah dicadang agar dimansuhkan pada sidang parlimen yang lalu telah ditolak mentah-mentah oleh Kerajaan. Ini membuktikan dengan Akta Darurat, Kerajaan kini kekal berkuasa.

Tiada pilihanraya bebas dan adil lagi telus. Demokrasi di Malaysia Demokrasi Tempang.Dakwat Kekal tidak dibenarkan, Undi Pos sebagai talian hayat. Kiraan semula di pusat pengiraan undi yang dahulu dibenarkan ditukar di saat akhir; hingga kalahnya kerusi DUN Senadin kepada BN dengan majoriti 58 undi. Terkini, Sarawak menjadi saksi bagaimana kebobrokan nyata Demokrasi di Malaysia.

'Air setitik dilautkan, tanah seketul digunungkan'

Alangkah menyedihkan apabila perkara kecil dibesar-besarkan manakala perkara-perkara besar diketepikan.

Dua isu besar yang menenggelamkan Negara dan melemaskan rakyat iaitu Transformasi Ekonomi Negara kepada ekonomi pengais untuk rakyat dan ekonomi pengaut untuk kroni atau lanun ekonomi manakala Transformasi Politik Negara dari Negara merdeka berperlembagaan kepada Negara Polis yang diperintah lanun politik.

'Harapkan pagar, pagar makan padi'

Yang paling mengejutkan, kata-kata Perdana Menteri yang menyatakan penganugerahan projek emel 1 Malaysia tidak membabitkan sesenpun dana rakyat dicurigai pabila Pengarah Perkhidmatan Perniagaan NKEA menjawab bahawa agensi kerajan membayar syarikat yang dianugerah sebanyak 50 sen bagi setiap emel yang diterima.

Justeru, bagaimana mahu mengharapkan transformasi, bilamasa transformasi politik yang mengembalikan ketelusan tidak mahu dilaksanakan?

Tetapi semua isu-isu dan cabaran perdana melanda Negara tidak diberikan ruang dibahaskan atau dipikirkan kerana perhatian rakyat dikalihkan, dipesongkan dan ditenggelamkan dengan isu-isu remeh dan ada yang penuh fitnah.

Buat julung kalinya, orang-orang asli di perkampungan DUN Belaga dipersembahkan tayangan video lucah menjelang Pilihanraya Negeri. Bukankah satu kegilaan namanya?

Kehadiran agensi-agensi kerajaan pusat di banyak lokasi mengundi di Sarawak, seperti TEKUN, KEMAS, dan JASA menggamatkan lagi keadaan pabila agensi-agensi sedemikian hanya celik pada warna bendera parti politik yang dikibarkan, tetapi buta melihat rakyat yang memerlukan.

'Kalau tidak dipecahkan ruyung, manakan dapat sagunya'

Kalau rakyat tidak bersatu menuntut keadilan, kebenaran dan hak sudah tentu keadaan Negara bukan sahaja kekal sama tetapi akan makin merosot akibat globalisasi dan korupsi.

'Sesat di hujung jalan, balik ke pangkal'

Marilah rakyat sepakat untuk memulihkan demokrasi berpelembagaan melalui reformasi ibarat pulang ke pangkal dan bukan sekadar transformasi yang menyesatkan kita lagi.

Rakyat perlu sepakat menolak kerakusan pemimpin yang hanya mementingkan kroni dari rakyat. Reformasi Politik yang perlu dibawa bersama untuk kemakmuran dan kesejahteraan Negara.

Peribahasa Melayu ada nilainya. Jangan kita biarkan nilai tersebut hangus dalam kebejatan politik tanpa nilai.

Khalid Samad

Khalid Samad


Bersatulah Melayu

Posted: 25 Apr 2011 07:10 PM PDT

Semenjak selesai Pilihan Raya Sarawak di mana DAP telah menang di 12 kerusi DUN, DAP telah menjadi sasaran pencacai UMNO khususnya Utusan Malaysia dengan slogan 'Bersatulah Melayu' mereka. Ini dilakukan walaupun diketahui umum bahawa semua parti-parti komponen PR juga turut menunjukkan prestasi yang semakin meningkat. DAP dijadikan sasaran kerana mereka telah berjaya memperolehi kebanyakan undi dari masyarakat Cina dan dengan itu dikatakan bahawa Cina telah bersatu bawah DAP!

Dengan gaya pemikiran perkauman sempit yang menguasai minda UMNO, maka tidak pelik bagi kita apabila kejayaan DAP untuk meraih undi Cina ditafsirkan sebagai penyatuan Cina untuk 'menentang Melayu'. Pemikiran perkauman yang menguasai minda UMNO, yang diluahkan melalui lidah tidak rasmi mereka, iaitu Utusan Malaysia, tidak berkemampuan memikirkan sebab dan alasan yang lain mengapa masyarakat Cina secara padu menyokong DAP. Mata mereka dikaburi perkauman dan telinga mereka didendangkan dengan sorakan-sorakan perkauman. Tiada yang mereka mampu lihat dan tiada yang mereka mahu dengar melainkan perkauman.

Hakikatnya, masyarakat Cina telah menyokong calon DAP dan menolak calon SUPP. Kedua-duanya adalah berbangsa Cina. Persoalannya, mengapa masyarakat Cina menyokong seorang calon Cina dan menolak calon Cina yang satu lagi? Ianya tidak boleh dijawab dengan alasan perkauman kerana pada hakikatnya dua-dua calon adalah berbangsa Cina. Yang berbeza adalah seorang calon (SUPP) berdiri bersama BN dan seorang lagi (DAP) berdiri bersam PR. BN melambangkan kerajaan yang tenggelam dengan rausah dan kronisma sambil PR pula melambangkan kerajaan yang bebas rasuah, telus dan berkebajikan. Keadaan Taib Mahmood sebagai pemimpin yang kaya raya hasil rasuah jelas terukir dipemikiran masyarakat Sarawak dan oleh itu masyarakat Cina menolak BN dan sekutu-sekutunya!

Kita seharusnya mengucapkan tahniah kepada DAP dan kumpulan NGO Cina yang telah berjaya mendidik masyarakat Cina untuk menolak pemimpin Cina yang rasuah ataupun yang bersubahat dengan kerajaan yang mengamalkan rasuah. Penolakan menyeluruh oleh masyarakat Cina terhadap amalan rasuah adalah berdasarkan kefahaman yang telah dibina bertahun-tahun melalui proses pendidikan formal dan tidak formal yang menyakinkan mereka bahawa rasuah ini akan memusnahkan Negara.

Oleh itu, saya sememangnya bersetuju bahawa masyarakat Cina telah bersatu, tetapi bukan untuk menentang Melayu, mereka bersatu untuk menentang rasuah dan penyelewengan. Mereka telah berjaya membuktikan di Sarawak bahawa mereka akan menolak mana pemimpin Cina, walau 'BESAR' mana sekalipun, walaupun Presiden pada sebuah parti, sekiranya pemimpin itu mengamal atau bersubahat dengan rasuah.

Sememangnya, orang Melayu juga wajib bersatu seperti mereka! Tetapi bukan bersatu di atas dasar perkauman seperti seruan Utusan Malaysia dan PERKASA. Orang Melayu harus bersatu di atas prinsip menolak pemimpin yang rasuah. Lebih-lebih lagi apabila diambil kira bahawa orang Melayu beragama Islam dan Rasulullah (SAW) telah menyatakan dengan jelas bahawa "pemberi dan penerima rasuah berada di dalam api Neraka". Sepatutnya, kita yang menunjukkan penolakan dan penentangan terhadap rasuah dan pemerintahan yang menyeleweng ini jauh lebih awal dari masyarakat lain. Sepatutnya kita yang berada di depan mendahalui yang lain, menjadi ummat yang boleh dicontohi, tetapi malangnya kita tetap berada ditahap lama, ditinggalkan masyarakat lain, khususnya masyarakat Cina pada ketika ini.

Ini berlaku kerana malangnya, orang Melayu Islam di bawah pengaruh UMNO; dan UMNO di atas sebab kejahilan mereka, telah mengharuskan rasuah di dalam alam politik dengan menganggap pengampunan Allah akan terjamin apabila dilakukan umrah sekali sekala! UMNO yang menakut-nakutkan masyarakat Melayu sehingga terus menyokong perasuah dan perompak rakyat dari UMNO kerana sekiranya tidak, maka Cina akan mengambil-alih kuasa. UMNO yang memperbodohkan masyarakat Melayu sehingga mereka terus tidak sedar bahawa pada hakikatnya bila UMNO kalah yang menang bukan DAP; tetapi PAS atau calon Melayu dari PKR.

Dalam suasana kejahilan, ketakutan dan kebodohan ini UMNO meraih kemenangan demi kemenangan dengan sokongan Melayu. Oleh itu, UMNO ingin suasana sebegini terus kekal di kalangan masyarakat Melayu, supaya mereka akan terus berkuasa. Dan inilah cabaran yang perlu diharungi PAS, khususnya. Untuk membebaskan masyarakat Melayu yang beragama Islam dari belenggu kejahilan, ketakutan dan kebodohan yang dipasang oleh UMNO ke atas mereka. Sehingga, satu hari kelak, masyarakat Melayu Islam akan bersatu, bukan untuk menentang Cina, tetapi untuk menentang rasuah dan menolak pemimpin yang rasuah dan parti yang membudayakan rasuah.

Kalau DAP boleh berjaya dengan masyarakat Cina, mengapa tidak kita, masyarakat Melayu yang beragama Islam? Sekiranya tidak maka kita akan ketinggalan dan masyarakat lain akan menjadi jauh lebih maju dari kita. Bukan sekadar lebih maju dari sudut material, tetapi lebih maju dari sudut nilai ketamadunan juga. Maka akhirnya apa yang akan ada dengan masyarakat Melayu Islam? Seperti yang dikatakan TGNA, "sudahlah tiada wang, tiada ilmu, tiada akhlak pula!". Naudzubillah-himin dzalik.

Pada hakikatnya, UMNO mahu menutup kelemahan dan kegagalan mereka dengan melaungkan kembali laungan zaman jahiliyyah. Korupnya mereka, tidak cekapnya mereka, menyelewengnya mereka, semua ini ingin mereka tutupi dengan laungan jahiliyyah perkauman. Supaya Melayu terus sokong mereka walaupun mereka telah gagal dalam semua aspek. Semoga kita tidak tertipu dengan laungan ini dan kita ingat kembali saranan Rasulullah (SAW);
"Tidak dariku, mereka yang menyeru atas dasar assobiyyah, tidak dariku mereka yang berperang atas dasar assobiyyah, tidak dariku mereka yang mati atas dasar assobiyyah".
Maka apabila ditanya oleh sahabat Baginda apa itu assobiyyah, maka dijawabnya "menyokong kaummu atas dasar yang zalim". Rasuah itu zalim, penyelewengan itu zalim, pemborosan wang rakyat itu zalim dan perkauman itu zalim. Yang dizalimi adalah rakyat yang akhirnya dinafikan hak mereka dan diadu-domba atas dasar perkauman sehingga persoalan kebenaran dan keadilan menjadi kabur dan tidak diutamakan.

Semoga kita dibebaskan dari belenggu UMNO dan masyarakat Melayu juga akan turut bersatu menolak calon dari UMNO dan BN yang merupakan lambang pemerintahan rasuah dan penyelewengan.

WaLlahu 'Alam
KHALID SAMAD

Beberapa Pengajaran dari Pilihanraya Sarawak

Posted: 25 Apr 2011 05:37 PM PDT

Ada di kalangan penyokong tegar UMNO/BN yang masih ingin menipu diri sendiri dengan mengatakan bahawa BN mencapai kemenangan cemerlang di Sarawak. Tidak mengapa, biarkan mereka dengan labu-labunya. Menipu diri mungkin di antara 'hak asasi manusia' mengikut kitab perjuangan mereka. Bagi PR, kita memahami bahawa keputusan Pilihan Raya Sarawak merupakan keputusan yang terburuk bagi BN selama 24 tahun. Selain menunjukkan peralihan sokongan dan kesedian masyarakat Sarawak menimbangkan alternatif selain dari BN, ianya telah juga menzahirkan perpecahan di antara BN Pusat dan BN Sarawak.

BN Sarawak berdiri teguh bersama Taib yang ingin meletak jawatan 'selepas beberapa tahun'. BN Pusat bersama Najib, yang ingin Taib meletak jawatan segera sebaik sahaja selepas Pilihan Raya. Namun BN Pusat tidak mampu memaksa keputusan tersebut tanpa sokongan BN Sarawak, kerana kedudukan kerajaan BN Pusat itu sendiri akan terjejas! Ini menunjukkan kelicikan Taib dalam mengharamkan UMNO di Sarawak.

Bagi PR, keputusan Pilihan Raya sememangnya boleh dibanggakan. Walaupun hanya mendapat 15 kerusi dan 1 kerusi pergi kepada pihak bebas, ianya tetap satu pencapaian yang membanggakan. Ini adalah kerana selama ini pihak 'pembangkang' di Negeri Sarawak hanya mendapat 8 kerusi. Keadaan ini lebih jelas apabila dilihat dari sudut jumlah undi yang telah diperolehi secara keseluruhan. BN hanya mendapat 55.6% dari jumlah undi keseluruhan dan PR memperolehi 44%. Ini merupakan peningkatan jumlah undi yang memberangsangkan dan dari sudut jumlah undi, yang secara tidak langsungnya telah menafikan sokongan 2/3 rakyat Sarawak kepada BN.

Bagi PAS yang tidak menang walaupun 1 kerusi, tidak juga dapat dinafikan, peningkatan sokongan telah berjaya dizahirkan. PAS bertanding di 5 kerusi, 4 darinya buat kali pertama dalam sejarah PAS. Di kerusi Beting Maro yang PAS tandingi pada 2006, jumlah undi telah meningkat dan majoriti BN dipotong lebih dari separuh! Pada 2006, jumlah undi sebanyak 4,697 tanpa dikira undi rosak, BN dapat 2,796 undi, PAS 1,901. Majoriti BN adalah sebanyak 895. Dalam Pilihan Raya 2011, jumlah undi adalah sebanyak 5,747 tanpa dikira undi rosak, BN dapat 3,069 undi, PAS 2,678. Majoriti BN hanya 391!

Pencapaian PAS di Tanjong Datu, Muara Tuang, Sadong Jaya dan Sebuyau juga memberangsangkan memandangkan ianya kali pertama PAS bertanding di kerusi-kerusi berkenaan.

Namun prestasi PR dalam Pilihan Raya Sarawak sebenarnya boleh lebih cemerlang sekiranya beberapa perkara ditangani dengan baik. Saya telah berkempen di Sarawak di antara 3 – 6 Mac di Miri dan pada 11 – 14 di Kuching. Saya melihat kelemahan-kelemahan PR adalah seperti berikut:

  1. Setiap parti berkempen secara bersendirian tanpa adanya penekanan dan strategi yang sama. Di kawasan-kawasan PAS, hanya bendera PAS kelihatan dan walaupun ada diturunkan penceramah DAP dan PKR pada masa-masa tertentu, identiti PR tidak menyerlah. Ini menjadi lebih parah apabila tiada risalah-risalah yang dikeluarkan oleh PR untuk diedarkan di seluruh Negeri Sarawak. DAP dengan risalahnya, PKR dengan risalahnya dan PAS dengan risalahnya.
  2. Tiada suatu pendekatan yang bersepadu yang diselaraskan di mana objektif penglibatan PR dinyatakan secara jelas. Ada yang sebut ianya adalah untuk menafikan majoriti 2/3 BN dengan mengadakan pembangkang yang kuat, ada pula yang menyebut calon Ketua Menteri baru di bawah PR. Sekiranya matlamat PR adalah untuk memerintah Negeri Sarawak, maka satu Manifesto PR untuk Sarawak perlu dikemukakan. Malangnya, setahu saya, tiada manifesto disediakan untuk tatapan masyarakat Sarawak. Ketidakselarian ini menyebabkan pengundi keliru.
Sekiranya PR bergerak dengan cara yang lebih bersepadu dengan penyelarasan yang lebih rapi, besar kemungkinan prestasi dan keputusan yang lebih baik akan dapat diperolehi. Tetapi, PR sebenarnya tidak perlu gusar, PRU menanti dan pada masa itu, PR boleh menentukan kelemahan yang sepertimana disebut di atas, dapat diatasi, bukan sahaja di Sarawak tetapi di seluruh negara, insyaAllah.

Yang penting, 'fixed deposit BN' telah mula dibolosi dan simpanannya semakin berkurangan. Sebahagiannya telah mula mengalir ke simpanan PR!

WaLlahu 'Alam
KHALID SAMAD

Nuffnang