Rabu, 23 Disember 2015

MY VOICE FOR NATION

MY VOICE FOR NATION


soalan parlimen dan jawapan Menteri atas isu PERKESO untuk Mesyuarat Ketiga, Penggal Ketiga, Parlimen Ke- 13

Posted: 22 Dec 2015 07:47 PM PST

Chong Chieng Jen's Blog

Chong Chieng Jen's Blog


新“乌巴”将亮相 晋下月火箭晚宴

Posted: 22 Dec 2015 06:06 PM PST

《转载自 诗华日报》
砂州民主行动党主席张健仁(左2)与朋岭区州议员杨薇讳(右2)展示"城乡同步,迎变砂州"晚宴票券。
砂州民主行动党定于2016年1月8日(星期五)晚上6时30分,假古晋皇冠广场天阁举办"城乡同步,迎变砂州"晚宴。
砂州民主行动党主席张健仁与朋岭区州议员杨薇讳今日在新闻发布上披露,该晚宴将邀请"超人"邱光耀"主讲外,也将推展来届砂州选举"乌巴"吉祥物。
因此,欢迎支持砂州民主行动党的民众、赞助人购买晚宴票券出席,票券分成3种价格,即350令吉、550令吉及贵宾券(任赞助超过550令吉者)。
任何有意购买"城乡同步,迎变砂州"晚宴的票券者,可致电古晋民主行动党总部,电话082-335531;或联系砂州民主行动党州议员的电话,其联络如下:
(一)古晋国会议员兼哥打圣淘沙区州议员张健仁,手机017-2288221。
(二)朋岭区州议员杨薇讳,手机016-8898544。
(三)浮罗岸区州议员黄庆伟,手机016-8681239。
(四)石角区州议员周宛诗,手机013-5791377。
Photo by dapkuching

CINA ISLAM (林川興)

CINA ISLAM (林川興)


Bercuti Untuk Pulih Nama Baik

Posted: 22 Dec 2015 01:52 AM PST

11 RabiulAwwal 1437 [MOD] -

PETALING JAYA: Timbalan Presiden PAS Datuk Tuan Ibrahim Tuan Man berkata Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak perlu bercuti sebagai salah satu langkah dalam usaha memulihkan nama baiknya, meningkatkan imej Islam dan memperbaiki nama Malaysia.

Katanya Presiden Umno itu perlu bercuti sehingga siasatan Jawatankuasa Kira-Kira Wang Negara (PAC) selesai dan Ketua Audit Negara melengkapkan siasatan dan laporan terhadap 1MDB.

"Ini penting untuk memulihkan nama baik Presiden Umno, Malaysia dan juga Islam kerana siasatan perlu akan kelihatan adil sebelum keadilan dapat dilakukan," katanya dalam satu kenyataan, Isnin malam.
Beliau berkata demikian sebagai tindak balas kepada kenyataan Naib Presiden Umno Datuk Seri Hishammuddin Tun Hussein bahawa tugas memulihkan imej Islam harus diberi keutamaan.

Cadangan supaya Najib bercuti itu adalah yang pertama dalam senarai enam langkah yang dicadangkan Tuan Ibrahim.

Satu lagi cadangannya ialah memansuhkan cukai barangan dan perkhidmatan (GST), yang didakwa Tuan Ibrahim sebagai bertentangan dengan Islam kerana orang fakir miskin turut dipaksa membayar cukai.

Permintaan ketiganya adalah supaya tindakan tegas diambil terhadap pembaziran dan penyalahgunaan dana kerajaan berdasarkan laporan audit baru-baru ini.

Selain itu beliau turut menyarankan agar kerajaan mengurangkan perbelanjaan dan kementerian hidup berjimat cermat seperti yang terpaksa dilakukan rakyat dalam menghadapi kemelut kejatuhan harga minyak dan juga kenaikan kos hidup yang semakin meruncing.

"Menyiasat Yapiem dengan telus dan terbuka dan memastikan mereka yang didapati menyeleweng dana Yapiem dibawa ke muka keadilan," katanya menerusi cadangan kelima.

Seterusnya, beliau juga meminta agar penganiayaan terhadap Kelantan dihentikan dan royalti minyak dipulangkan dengan kadar segera.

"Semua perkara ini boleh dilakukan Umno tanpa PAS, sebagai langkah Umno menunjukkan kepada rakyat, terutamanya mereka yang beragama Islam, kesungguhannya untuk mendaulatkan Islam.

"PAS pula akan meneruskan kerja dakwahnya agar rakyat dapat turut bersama memperjuangkan Islam sebagai Ad-deen dalam pentadbiran negara dan kehidupan rakyat," katanya.

Nuffnang