Sabtu, 1 Oktober 2011

ZULKIFLI BIN NOORDIN

ZULKIFLI BIN NOORDIN


KEADILAN ILAHI! KEADILAN INSANI?

Posted: 30 Sep 2011 06:17 AM PDT


(Adakah ini perintah ALLAH, adakah ini ajaran Rasulullah saw?)

Salam 2 all.

Bila melihat videoklip diatas, pertama sekali teman mengambil sikap berhati-hati, kemungkinan ianya satu muslihat. Namun sebagai pengajaran, teman melihatnya sambil bertanya didalam hati (jika videoklip diatas benar), adakah itu perintah ALLAH, adakah itu ajaran Rasulullah saw?

Membawa seorang wanita yang memakai burqa (yang didakwa melakukan kesalahan mendedahkan 'aurat), memasuki sebuah stadium yang sedang menyaksikan satu permainan bola, kemudian menghukum wanita tersebut dihadapan penonton yang menyaksikan perlawanan bola itu dengan menembak dikepala beliau beberapa kali! Adakah itu perintah ALLAH, adakah itu cara yang diajar Rasulullah?

Menangkap pasangan yang dikatakan bercinta (dikatakan tanpa izin), mengheret mereka ke sebuah lapangan, kemudian melempar mereka dengan batu sampai mati! Adakah itu perintah ALLAH, adakah itu cara yang diajar Rasulullah?

Teman yakin selepas menyaksikan beberapa videoklip diatas, ada antara mike yang akan berkata ini propaganda Barat! Tetapi pernahkah kita bertanya, siapa yang memberi ruang kepada Barat untuk menghentam kita? Bukankah tangan kita sendiri! Apakah benar itu cara Islam melaksanakan hukuman, atau itu hukuman berdasarkan nafsu segelintir kita dengan melabelkannya sebagai Islam?

Syariat Islam itu cantik dan indah, DAN yang huduh dan buruk itu sebenarnya ialah umat Islam itu sendiri!!!
SEGELINTIR UMAT ISLAM YANG TELAH MENGHUDUHKAN AGAMA ISLAM MELALUI AKHLAK & PERANGAI BURUK MEREKA SENDIRI!!!


Teman yakin tidak ada seorang pun umat Islam yang mengaku beriman kepada ALLAH yang akan menolak perlaksanaan hukum ALLAH, samada hudud, qisas atau ta'zir dan lain-lain. Tidak beriman seorang Muslim melainkan dia yakin dan percaya hukum ALLAH wajib dilaksanakan!

Dan ALLAH naik saksi bahawa teman tetap bersaksi ALLAH itu Maha Esa, Nabi Muhammad saw itu Pesuruh ALLAH, dan Al Quran itu firman ALLAH, dan segala perintah ALLAH dan Rasulullah saw itu wajib dilaksanakan! Mendirikan Daulah Islamiyyah itu jihad, melaksanakan syariat Islam itu jihad!

Tetapi bagaimana keadaan dimana ada segelintir umat Islam yang tidak melaksanakan keadilan Islam, tetapi melabel diri mereka, dan perbuatan mereka sebagai Islamik, dan lebih teruk mengkafirkan orang lain?

Apabila timbul isu hudud baru ini, YAB PM menyatakan bahawa "kita akui hukum hudud adalah hukum ALLAH, tetapi melaksanakannya perlu dilihat realiti masakini". Maka melalaklah segelintir mereka menyerang YAB PM, habis YAB PM dimaki-hamun sebagai menolak hudud, dan sampai keperingkat ada yang mengkafirkan beliau!

Tetapi bila YAB Datuk Seri Azizan menyatakan, "Kerajaan PAS Kedah tidak akan laksanakan hudud. Jangan samakan Kedah dengan Kelantan" kerana realitinya "Kerajaan PAS Kedah berkongsi kuasa dengan biaDAP dan PKR", dan realitinya Kedah, saperti juga Malaysia, mengandungi komposisi pelbagai kaum dan agama; maka kaum ini berkata "ini adalah siasah syara'iyyah, strategi politik". Bila mereka menyatakan secara realitinya "PAS tidak akan laksanakan hudud melainkan mendapat persetujuan biaDAP dan PKR" kerana realitinya PAS tidak mungkin boleh membentuk Kerajaan sendiri, kenyataan ini dikatakan "tahalluf syara'iyyah".

Persoalannya, apa beza kenyataan YAB PM dengan mereka? Langsung tiada. Malah kalau dilihat kenyataan YAB PM lebih mencerminkan seorang Muslim yang realistik. Tetapi jelas daripada sikap mereka bahawa mereka tidak mampu bersikap 'adil. YAB PM dikatakan kafir menolak hudud, tetapi bila kaum mereka sendiri melakukannya itu disebut "strategi politik", "siasah syara'iyyah", "tahalluf syari'e"! Dan bila YAB Tan Sri Khalid kata "Selangor tidak akan laksanakan hudud", langsung kaum ini menjadi syaitan bisu! Mengapa? Persoalannya, mampukah kaum saperti ini melaksanakan keadilan Islam? Atau kelak nanti mereka yang akan menghina Islam dengan akhlak dan perlakuan mereka!

Begitu juga bila Saiful Bukhori Azlan mengadu dirogol dan diliwat majikannya Anwar Ibrahim, tanpa mendengar keterangan Saiful, tanpa memberi peluang kepada Saiful memperjelaskan keadaan, tanpa memanggil Saiful untuk mendengar aduannya, terus kaum ini menghukum dan memaki-hamun Saiful Bukhori! Belum pun Mahkamah mulakan perbicaraan, mereka sudahpun menjatuhkan hukuman qazaf keatas Saiful. Malah mereka mendoakan moga Saiful dila'nat ALLAH. Sedangkan Saiful tetap istiqomah dengan keterangannya, dan sampai boleh berdiri dihadapan Ka'bah, dan berdoa memohon kebenaran dan keadilan disisi Gua Hira' di Jabbal Nur sambil mengadap Masjidil Haram. Persoalannya, mampukah kaum saperti ini melaksanakan keadilan Islam? Atau adakah mereka sebenarnya yang menghina Islam dengan akhlak dan perlakuan mereka!

Begitu juga apabila Datuk Eskay mendedahkan sebuah videoklip untuk membuktikan bahawa "rakan baik dia Anwar Ibrahim tidak layak menjadi pemimpin"!". Tidak pernah pada bila-bila masa Datuk Eskay menuduh Anwar berzina. Namun tanpa mendengar penjelasan Datuk Eskay, tanpa memanggil Datuk Eskay memberikan penerangan, malah tanpa tengok pun lagi videoklip itu, kaum ini terus memaki-hamun Datuk Eskay. Belumpun Mahkamah mulakan perbicaraan, mereka sudahpun menjatuhkan hukuman qazaf keatas Datuk Eskay. Habis segala surau masjid, segala ceramah, kuliah, tazkirah, sampai ke tangga mimbar Jumaat mereka panjat dan mereka serang Datuk Eskay habis-habisan. Malah mereka mendoakan supaya Datuk Eskay dila'nat ALLAH. Sedangkan Datuk Eskay masih tetap istiqomah dengan perjuangannya untuk mendedahkan kebenaran. Persoalannya, mampukah kaum saperti ini melaksanakan keadilan Islam? Atau adakah mereka sebenarnya yang menghina Islam dengan akhlak dan perlakuan mereka!

Begitu juga bila YB Datuk Hasan Ali, Exco Kerajaan Selangor dan pemimpin PAS mempertahankan tindakan JAIS menyiasat kegiatan dakyah Gereja Methodist Damansara Utama untuk memurtadkan umat Islam, terus kaum ini memaki hamun dan menyerang Datuk Hasan Ali. Belumpun sempat Datuk Hasan Ali memberi penjelasan, belumpun sempat JAIS menyediakan lapuran, mereka dilemparkan dengan pelbagai tuduhan, dan pihak gereja pula dibela dipertahankan. Persoalannya, mampukah kaum saperti ini melaksanakan keadilan Islam? Atau adakah mereka sebenarnya yang menghina Islam dengan akhlak dan perlakuan mereka!

Begitu juga apabila didedahkan sikap Anwar Ibrahim yang membuat ucapan di London School of Economics pada 18.03.2008 yang jelas menunjukkan beliau menganut fahaman pluralisma yang menyamakan semua agama, fahaman yang ulama' menegaskan sebagai sesat dan boleh merosakkan aqidah sehingga murtad, kita melihat kaum ini langsung tidak mempersoalkan fahaman Anwar ini; malah terus mengidola dan mengagongkan manusia yang mempunyai ciri-ciri sudah sesat aqidahnya. Dan lebih parah, kaum ini mengisytiharkan mereka bersedia menobatkan Anwar sebagai kalipah mereka dan menjadi Perdana Menteri mereka! Persoalannya, mampukah kaum saperti ini melaksanakan keadilan Islam? Atau adakah mereka sebenarnya yang menghina Islam dengan akhlak dan perlakuan mereka!

Sebenarnya Islam adalah agama yang menekankan kepada keadilan, bukan sahaja kepada hukuman. Terlalu banyak kisah yang kita sudah dengar tentang keadilan Rasulullah saw dalam melaksanakan perintah ALLAH. Kita acapkali mendengar keadilan Rasulullah saw dalam satu kes zina oleh seorang wanita sehingga Rasulullah saw menyuruh beliau pulang beberapa kali, mengambil masa bertahun sehingga anak yang dikandung dilahirkan dan disusukan.

Kita pernah dengar kisah bagaimana Rasulullah saw tidak menyukai seorang sahabat yang mahu melaksanakan qisas terhadap pembunuh adiknya! Sebaik sahabat itu pergi membawa pergi sahabat yang mahu diqisas, Rasulullah saw bersabda: dia dan si-polan yang nak dihukumnya adalah sama! Perkataan itu disampaikan kepada sahabat itu. Terus sahabat itu kembali dan menyerahkan sahabat yang hendak diqisaskan sambil berkata, "aku serahkan si-polan ini kepada mu Ya Rasulullah untuk kau perbuat apa yang selayaknya bagimu".

Malah Rasulullah saw pernah diriwayatkan bersabda, "aku lebih suka kalau mereka (ya'ni orang yang melakukan kesalahan) memohon pengampunan terus kepada ALLAH dan bertaubat!".

Mesej Islam ialah keadilan dan rahmat kasih sayang ALLAH. Apakah kita benar-benar bersedia untuk memikul tanggungjawab itu? Kita lihat bagaimana ramai lelaki diluar sana yang begitu ghairah konon nak menurut hukum untuk berkahwin lebih daripada satu. Bab hukum kahwin lebih satu kita sembang bukan main gah dan hebat, tapi bab sifat keadilan yang dipikulkan untuk berkahwin lebih daripada satu gagal dilaksanakan!

Moga ALLAH memberikan keampunan, serta petunjuk yang benar kepada kita semua. Yang baik itu datangnya daripada ALLAH, yang tidak itu kelemahan teman sendiri. Sekiranya apa yang teman sampaikan disini bercanggah dengan Islam, itu adalah kerana kelemahan dan kejahilan teman sendiri, dan teman mohon keampunan daripada ALLAH. Moga ALLAH memperbetulkan apa jua kesilapan yang dilakukan (jika ada), dan semoga ALLAH menetapkan aqidah dan keimanan kita semua, ameen.

ASTAGHFIRULLAH HAL 'ADHEEM!
AAMANTU BILLAH SUMMASTAQEEM
!!!

Wallahua'lam dan wassalam.

Zulkifli Bin Noordin
Jumaat
02 Zul Qaedah 1432
30 Sept 2011

*Teman syorkan mike tengok videoklip diatas dan lain-lain videoklip yang bersambung daripada situ, dan buatlah rumusan mike sendiri dengan memohon petunjuk daripada ALLAH.

MY VOICE FOR NATION

MY VOICE FOR NATION


PLANS FOR MUSICAL FOUNTAIN FOR IPOH

Posted: 01 Oct 2011 08:57 PM PDT

Whither MCA?

Posted: 01 Oct 2011 08:37 PM PDT

Chin Peng said to be critically ill

Posted: 01 Oct 2011 12:36 AM PDT

Dr Shafie Abu Bakar

Dr Shafie Abu Bakar


Khalifah Ganti Superman – Muhammad Ali Hashim

Posted: 01 Oct 2011 06:03 PM PDT

Khalifah Ganti Superman - Muhammad Ali Hashim

Posted: 01 Oct 2011 04:03 PM PDT

i n t a n h i j a u

i n t a n h i j a u


ORANG AGAMA JANGAN 'BANTAI' SAJA ARTIS - ZED ZAIDI

Posted: 30 Sep 2011 06:50 PM PDT


KUALA LUMPUR, 30 Sept: Pelakon popular, Zed Zaidi (gambar) mengalu-alukan langkah yang dilakukan oleh Dewan Pemuda PAS Pusat yang menemui Ahmad Idham Ahmad Nadzri, bagi menyelesaikan kontroversi yang timbul berhubung filem terbaru arahan pengarah itu pada 26 September lalu.

Menurut beliau, dengan adanya pertemuan seperti itu, golongan artis akan lebih terbimbing dengan baik bagi membolehkan mereka menghasilkan filem-filem lebih bermutu pada masa akan datang.

"Pada saya, langkah yang diambil oleh golongan agama tidak kira sama ada dari PAS dan pertubuhan-pertubuhan lain untuk mendekati artis sememangnya dialu-alukan," katanya ketika dihubungi Harakahdaily, hari ini.

Dengan adanya langkah seperti itu, katanya, ternyata golongan agama bukan sekadar hanya tahu 'membantai' golongan artis, tetapi turut sama berperanan menyelesaikan masalah yang berlaku berhubung pembikinan dan penerbitan sesebuah filem serta kehidupan golongan artis.

Pengarah Ahmad Idham baru-baru ini diselubungi masalah apabila filem terbaru arahannya, Hantu Bonceng mencetuskan kontroversi disebabkan beberapa adegan di dalamnya didapati menghina Islam.

Dewan Pemuda PAS Malaysia menerusi Ketuanya, Nasrudin Hassan ketika membuat teguran terhadap filem itu sejak 19 September lalu turut kesal yang teramat sangat dengan kelemahan ketara pihak Lembaga Penapisan Filem (LPF) dan Perbadanan Kemajuan Filem Nasional (Finas), sehingga membenarkan filem-filem berbaur penghinaan kepada Islam diterbitkan.

20 September lalu, Dewan Pemuda PAS melanjutkan lagi tegurannya kepada pihak penerbit, pengarah dan pelakon filem itu agar menyedari kesalahan tersebut dan mendesak agar penayangan filem itu dihentikan dan jika mahu ditayangkan juga, sekurang-kurang babak mengucap syahadah secara salah itu mesti dipotong untuk tayangan berikutnya.

Bagaimanapun, teguran itu tidak dipedulikan oleh Ahmad Idham, malah beliau dilaporkan menjawabnya dengan nada dan ayat-ayat yang tidak sewajarnya.

Tindakan beliau memaksa Dewan Pemuda PAS Malaysia membuat keputusan untuk mengadakan pertemuan khas dengan pengarah tersebut bagi menjelaskan maksud sebenar teguran itu demi kepentingan Islam, para penonton filem itu dan orang ramai di segenap peringkat pada 26 September lalu.

Pertemuan tersebut diadakan di pejabat Ahmad Idham dan melibatkan Nasrudin bersama beberapa kepimpinan Pemuda PAS Pusat lain serta menghasilkan natijah yang cukup baik.
Menurut Zed, beliau yakin pertemuan seperti itu tidak sia-sia, tetapi pasti terdapat hasil yang baik yang turut membantu Ahmad Idham menyelesaikan masalah yang dialaminya sekarang dan menghasilkan filem yang lebih baik selepas ini.

Beliau yang juga Pemangku Timbalan Presiden Persatuan Seniman Malaysia (Seniman) berkata, golongan artis sememangnya golongan yang berpengaruh dalam masyarakat dan perlu menjalani kehidupan yang baik seperti yang dituntut dalam Islam.

"Jadi golongan artis memang amat perlu didekati oleh golongan agama. Golongan artis perlu dibimbing supaya dapat memainkan peranan yang baik untuk masyarakat.

"Sekiranya golongan artis melakukan kesalahan, mereka perlu ditegur dengan baik, bukan dengan cara mengutuk dan membantai mereka seperti yang dilakukan oleh sesetengah pihak," katanya.(harakahdaily)

Lim Guan Eng

Lim Guan Eng


Will The Prime Minister Apologise Over The Flip-Flop Whether He Is Going To Abolish Bumi Quotas Or Ask The Press To Correct Their False Reporting?

Posted: 30 Sep 2011 07:55 PM PDT

Will the Prime Minister Datuk Seri Najib Tun Razak apologise over the flip-flop whether he is going to abolish bumi quotas or ask the press to correct their false reporting? The Prime Minister was reported by Malaysiakini on 27 September and in Bernama on 28 September 2011 that that there was a need to “run or go away” from quotas for Bumiputeras.

However on 30.9.2011 Friday, Najib insisted that he absolutely did not say that bumi quotas will be abolished. Since Bernama had reported on the need to "run or go away" from bumi quotas, will action then be taken against Bernama or any other BN-controlled paper for false reporting? As it is hard to imagine a government news department like Bernama daring to misquote or misrepresent what the Prime Minister said, will the Prime Minister be compelled to apologise for saying the wrong thing?

Failure to fully and comprehensively implement open tenders has led to scepticism amongst many investors of the seriousness of Najib in implementing the New Economic Model. Open tenders can lead not only to record budget surpluses by cutting down costs but also help to cut down corruption. Penang’s adoption of an open tender system has led to record budget surpluses, the top investment destination in Malaysia for 2010 and praise from Transparency International.

The Malaysian economy can do even better especially when at least RM 28 billion have been lost annually from waste and corruption. In fact the Global Financial Integrity Report prepared by World Bank economists gave an even more horrifying estimate of RM888 billion of “illicit money”(black or corruption money) secretly taken out of the country over a 9 year period.

—- Mandarin Version —
民主行动党秘书长林冠英于2011年10月1日在吉隆坡发表声明:

首相会不会针对自己在废除土著固打一事上出尔反尔而道歉?他会不会叫媒体纠正他们的虚假报道?

首相会不会针对自己在废除土著固打一事上出尔反尔而道歉?他会不会叫媒体纠正他们虚假的报道?《当今大马》和《马新社》分别在2011年9月27日及28日报道,首相指土著固打制最终应该被废除。

但是,到了2011年9月30日,纳吉坚持他完全没有发表过"土著固打制应该被废除"的言论。既然马新社报道过"土著固打应该被废除",那么马新社及其它国阵控制的媒体是否会因虚假报道而被对付?让人很难想像,像马新社这样的政府新闻机关也胆敢错误引述或呈现首相的谈话,那么首相会不会因讲错话而被迫道歉?

由于纳吉没有全面地推行公开招标,已经让很多投资者怀疑纳吉是不是有诚意要推行新经济模式。公开招标不只可以节省成本从而减低预算,也可以对付贪污。槟城因推行公开招标而取得预算盈余、在2010年成为获得最多投资额的州属,也获国际透明组织赞扬。

马来西亚每年因浪费和贪污而损失280亿令吉,马来西亚的经济表现其实可以更好。事实上,世界银行经济学家所发表的全球金融诚信报告更让人吃惊,它说,过去9年,我国约有8880亿令吉的非法资金秘密外流。

林冠英

Direct Free Kick

Direct Free Kick


Bersama kumpulan pemuzik tradisional Cina di Pesta Tanglung DUN Chempaka bertempat di Pandan Indah Town Park 1/10/2011.

Posted: 01 Oct 2011 07:52 AM PDT

Sambutan 60 tahun PAS di Dewan Millenium, Kepala Batas, Pulau Pinang 1/10/2011.

Posted: 01 Oct 2011 04:58 AM PDT

Sambutan 60 tahun PAS di Dewan Millenium, Kepala Batas, Pulau Pinang 1/10/2011.

Posted: 01 Oct 2011 04:57 AM PDT

Sambutan 60 tahun PAS di Dewan Millenium, Kepala Batas, Pulau Pinang 1/10/2011.

Posted: 01 Oct 2011 04:56 AM PDT

Sambutan 60 tahun PAS di Dewan Millenium, Kepala Batas, Pulau Pinang 1/10/2011.

Posted: 01 Oct 2011 04:50 AM PDT

Sambutan 60 tahun PAS di Dewan Millenium, Kepala Batas, Pulau Pinang 1/10/2011.

Posted: 01 Oct 2011 04:48 AM PDT

Sambutan 60 tahun PAS di Dewan Millenium, Kepala Batas, Pulau Pinang 1/10/2011.

Posted: 01 Oct 2011 12:35 AM PDT

Sambutan 60 tahun PAS di Dewan Millenium, Kepala Batas, Pulau Pinang 1/10/2011.

Posted: 30 Sep 2011 11:36 PM PDT

Sambutan 60 tahun PAS di Dewan Millenium, Kepala Batas, Pulau Pinang 1/10/2011.

Posted: 30 Sep 2011 10:13 PM PDT

Sambutan 60 tahun PAS di Dewan Millenium, Kepala Batas, Pulau Pinang 1/10/2011.

Posted: 30 Sep 2011 10:11 PM PDT

Bersama pimpinan PAS dan masyarakat di Tg Karang 30/9/2011.

Posted: 30 Sep 2011 10:04 PM PDT

Bersama pimpinan PAS dan masyarakat di Tg Karang 30/9/2011.

Posted: 30 Sep 2011 10:02 PM PDT

Bersama pimpinan PAS dan masyarakat di Tg Karang 30/9/2011.

Posted: 30 Sep 2011 09:59 PM PDT

Di Karnival SelangorKu Tg Karang anjuran Pusat Khidmat DUN Sg Burung pada 30/9/2011 yang diresmikan oleh YB Iskandar A. Samad.

Posted: 30 Sep 2011 09:59 PM PDT

Di Karnival SelangorKu Tg Karang anjuran Pusat Khidmat DUN Sg Burung pada 30/9/2011 yang diresmikan oleh YB Iskandar A. Samad.

Posted: 30 Sep 2011 09:58 PM PDT

Di Karnival SelangorKu Tg Karang anjuran Pusat Khidmat DUN Sg Burung pada 30/9/2011 yang diresmikan oleh YB Iskandar A. Samad.

Posted: 30 Sep 2011 09:50 PM PDT

Comments for Wee Choo Keong

Comments for Wee Choo Keong


Comment on Tan Sri Nor Yacop & Azman Mokhtar: Wake up & learn from Tan Sri Abdul Aziz by Chiam

Posted: 01 Oct 2011 04:24 AM PDT

Khazanah must stay away from the 10% AirAsia X Sdn Bhd. Its history speaks volume.

Comment on Tan Sri Nor Yacop & Azman Mokhtar: Wake up & learn from Tan Sri Abdul Aziz by Randy

Posted: 01 Oct 2011 04:06 AM PDT

Guys,
I wouldn’t bet on “all will be revealed in parliament”…the powers that be are good at sweeping things under the carpet….hopefully more MPs like YB Wee will voiuce out and demand explanation.

Also, just a point to note YB,
Ryanair, some years ago (2007/08) had tried to take over Aer Lingus, the Irish national carrier. The EU Competition Commission had blocked it as it was so visibly anti competitive in nature – as there were considerable overlaps in routes, hence a merger would’ve reduced (if not eliminated oon some routes) competition… M’sia now has a competition act….shouldn’t our own commission be looking into this merger?

Comment on Thank you Warga Wangsa Maju & others, all of you have made the open house a memorable event by M. Ambri

Posted: 30 Sep 2011 08:44 PM PDT

YB your are the real yb, yang berkhidmat, budi yang baik akan sentiasa di kenang selama lamanya…..,you have the aura.
Ada MP buat open house, makanan banyak, sayang majlis hambar, dia punya muka takda seri, pasal apa, pasal cakap selalu tipu orang, kerja selalu kapor, kontrak selalu makan komisyen, majlis di ajur pun tak ada berkat.

Syabas YB.

MAAM

Comment on Tan Sri Nor Yacop & Azman Mokhtar: Wake up & learn from Tan Sri Abdul Aziz by Pern

Posted: 30 Sep 2011 07:41 AM PDT

Better learn, learn and learn. The national carrier comes first.

Comment on Tan Sri Nor Yacop & Azman Mokhtar: Wake up & learn from Tan Sri Abdul Aziz by Tolol

Posted: 30 Sep 2011 07:26 AM PDT

These cr..ks will never learn, they have to be taught a lesson. How, curse them till they drop.

SUARA PERAK

SUARA PERAK


Media Post : Selesaikan Masalah Tanah SJKT Gunung Rapat

Posted: 01 Oct 2011 01:23 AM PDT

DUN PENGKALAN KUNDOR

DUN PENGKALAN KUNDOR


PAS tak paksa bukan islam terima hudud

Posted: 01 Oct 2011 01:52 AM PDT

PAS tak paksa bukan Islam terima hudud

KEPALA BATAS, 1 Okt: Presiden PAS, Datuk Seri Tuan Guru Abdul Hadi Awang menjelaskan, undang-undang Islam termasuk hudud hanya pilihan dan bukan paksaan untuk orang bukan Islam.

Menurutnya, ianya sama seperti ajaran agama itu yang menegaskan bahawa tidak boleh memaksa bukan Islam memeluk Islam.

"PAS tak paksa orang bukan Islam terima hudud. Islam beri pilihan seperti tidak memaksa mereka memeluk Islam," katanya.

Beliau berkata demikian ketika menyampaikan ucaptama di Kongres Sambutan 60 Tahun PAS di Dewan Millenium di sini.

Apa yang berlaku waktu ini tambahnya, undang-undang Islam itu telah dikelirukan oleh Umno sehingga bukan sahaja menakutkan orang bukan Islam malah menyesatkan orang Islam sendiri.

"Undang-undang jenayah syariah ini dimomokkan kepada rakyat melalui media yang diupah Umno.

"Kita cuba memperkenalkan undang-undang jenayah syariah terutamanya hudud dan takzir tapi mereka sengaja memetik hudud sahaja dengan tujuan menakutkan orang bukan Islam dan menyesatkan orang Islam," katanya.

Bukan ciptaan PAS

Mengulas lanjut isu yang sedang dipolemik itu, beliau berkata hudud bukan undang-undang baru yang dicipta PAS, tetapi undang-undang yang ditetapkan oleh Allah SWT.

Kewajipan melaksanakannya sama seperti kewajipan-kewajipan lain yang mesti dilaksanakan oleh orang Islam.

"Hudud bukan ditetapkan oleh PAS, bukan oleh Nabi, bukan oleh ulamak tetapi ia ditetapkan oleh Allah," tegasnya.

Kewajipan perlaksanaan undang-undang Islam itu katanya lagi adalah bertujuan mendidik manusia menjadi baik dan bukan menzalimi mereka.

Dalam pada itu, Tuan Guru Abdul Hadi turut sebak sewaktu mengulas perjuangan presiden-presiden PAS terdahulu yang lebih awal meninggalkan kita.

Dengan suara tersekat-sekat, beliau menyeru seluruh ahli PAS bersedia menyerahkan diri kepada perjuangan menegakkan agama Allah seperti yang ditunjukkan pemimpin terdahulu.

"Dalam sambutan 60 tahun, marilah kita mengenang pimpinan awal yang telah mendahului kita.

"Almarhum Ahmad Fuad, Dr Abbas Alias, Dr burhanuddin Helmi, Tuan Guru Yusof Rawa, Datuk Fadzil Noor dan lain-lain.

"Marilah kita menjadi mereka yang tetap jatidiri, tidak mengubah haluan, tidak menebuk bahtera, malah melajukan perjalanan bahtera mencapai keredhaan Allah untuk menang di dunia dan menang di akhirat," katanya disambut laungan takbir hadirin.-HD

Anwar Ibrahim

Anwar Ibrahim


Kenyataan DSAI Membidas Pembantaian Orang Utan di Kalimantan

Posted: 30 Sep 2011 05:03 PM PDT

Adalah difahamkan keberadaan orang utan di Kalimantan Timur diancam perusahaan kelapa sawit. Menurut beberapa sumber antaranya dari organisasi seumpama Balai Konservasi Sumber Daya Alam dan Centre for Orang Utan Protection, puluhan bukti orang utan ditemui mati sekitar kawasan yang diusahakan PT Khaleeda, usahasama Metro Kajang Holdings Berhad (Malaysia) dan PT Anugerah Urea Sakti.

Menurut organisasi- organisasi tersebut sungguhpun terdapat bukti yang meyakinkan kebanyakan orang utan itu dibunuh secara terancang, berkemungkinannya oleh perusahaan-perusahaan kelapa sawit, pihak berkuasa di kawasan berkenaan masih belum berjaya menahan mana-mana individu atau menetapkan pihak yang bersalah. Ini menyebabkan spesis orang utan di sekitar kawasan tersebut masih terdedah kepada bahaya kepunahan akibat dari ketamakan pihak-pihak tertentu.

Saya tuntas mengecam perbuatan yang tidak bertanggungjawab membunuh spesis orang utan itu dan ianya mestilah dihentikan segera. Perbuatan jelik itu sekiranya benar ternyata mencalar nama baik pembangunan yang sebenarnya berniat membantu penduduk serta kawasan sekitar. Saya juga berharap pihak yang terbukti bersalah agar segera dihadapkan ke muka pengadilan manakala Kerajaan Malaysia perlulah mengambil tindakan segera serta menuntut penjelasan jika benar ada syarikat dari Malaysia terlibat membunuh orang utan.

ANWAR IBRAHIM

This posting includes an audio/video/photo media file: Download Now

.

.


Felda pinjam RM6b: Siapa arah, ke mana disalur

Posted: 30 Sep 2011 09:07 PM PDT

Felda pinjam RM6b: Siapa arah, ke mana disalur | Print |
Hazayani Zakaria

PUTRAJAYA, 30 Sept: Setelah laporan polis terhadap Felda berhubung pinjaman RM6 bilion yang dibuat daripada Kumpulan Wang Simpanan Pekerja (KWSP) tidak diendahkan, Persatuan Anak Peneroka Felda Kebangsaan (Anak) hari ini memanjangkan laporan tersebut kepada Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) pula.

Laporan tersebut menuntut SPRM menyiasat Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak selain tiga lagi "orang kuat" Felda iaitu Timbalan Menteri di Jabatan Perdana Menteri, Datuk Ahmad Maslan, Pengerusi Felda, Tan Sri Isa Samad dan Pengarah Besar Felda, Datuk Dzulkifli Abd Wahab.

Menurut Presiden Anak, Mazlan Aliman, keraguan timbul apabila pinjaman dalam jumlah yang besar itu tidak pernah dibentangkan di Parlimen malah tiada sebarang penjelasan dibuat oleh Ahmad Maslan meskipun didesak berkali-kali oleh Anak dan banyak pihak lagi.

Beliau berkata, Anak mahu SPRM menyiasat ke mana wang tersebut disalurkan dan siapakah yang mengarahkan pinjaman itu dibuat.

"Apabila ditanya, Ahmad Maslan tidak pernah memberikan penjelasan yang memuaskan hati mengenai pinjaman itu.

"Sebaliknya Tan Sri Isa Samad memberikan jawapan yang boleh ditertawakan apabila menganggap Felda diiktiraf sehingga ada pihak yang sanggup memberikan pinjaman dalam jumlah yang besar," kata beliau kepada pemberita di hadapan pejabat SPRM, dekat sini, petang tadi.

Mazlan turut mempertikai motif pinjaman itu dibuat dalam pada Ahmad Maslan bermati-matian mempertahankan dakwaan Felda stabil dan mempunyai aset RM19 bilion.

"Kalau dah banyak aset, apa perlunya pinjaman dibuat?

"Dan apa terma yang dikenakan KWSP terhadap Felda setelah memebrikan pinjaman itu?" soalnya yang juga Pengerusi Lajnah Tanah dan Pembangunan Wilayah PAS Pusat.

Tegasnya, perkara itu harus dijelaskan kerana ianya melibatkan kepentingan rakyat khususnya peneroka Felda dan pencarum KWSP.

Jun lalu, Ketua Pembangkang di Parlimen, Datuk Seri Anwar Ibrahim dalam ucapannya di Parlimen mendedahkan sejumlah RM3 bilion daripada pinjaman tersebut dipinjamkan kepada Felda Global Ventures.

Felda Global Ventures mempunyai masalah pelaburan di luar negara menerusi Felda Iffico Sdn Bhd, Twin Rivers Technologies US, TRT Etgo Canada, Felda Global Ventures Middle East dan Felda Global Ventures Arabia.

Kerugian terkumpul daripada pelaburan sekitar RM1.7 bilion daripada 1997 hingga 2010 hampir 500 juta.

Ketua Pegawai Strategi Kumpulan Felda, Suzana Wati Idayu Othman dan Lembaga Pengarah didapati bersalah dalam membuat keputusan yang menyebabkan kerugian dalam semua pelaburan di luar negara.


Source: http://bm.harakahdaily.net/index.php/berita-utama/5709-felda-pinjam-rm6b-siapa-arah-ke-mana-disalur

Lim Kit Siang

Lim Kit Siang


DAP lawmaker claims offered RM150,000 to run for BN in GE13

Posted: 01 Oct 2011 05:35 AM PDT

By Debra Chong Oct 01, 2011 | The Malaysian Insider KUALA LUMPUR, Oct 1 — A suspended Johor DAP assemblyman today revealed he had been offered RM150,000 and 50 acres of land to quit his party and stand as an independent candidate aligned to rival Barisan Nasional (BN) in the coming national polls. First-term Bentayan [...]

Come to the light(-hearted) side

Posted: 01 Oct 2011 01:29 AM PDT

— Yow Hong Chieh The Malaysian Insider Oct 01, 2011 OCT 1 — So Jabba the Hutt has struck the first blow against Prime Minister Datuk Seri Najib Razak's new reform package barely two weeks after it was announced. Despite promising to give more latitude to the media, his administration's knee-jerk response to the "Undilah" [...]

Guan Eng pohon ampun, Umno bila pula?

Posted: 01 Oct 2011 12:33 AM PDT

— by Aspan Alias The Malaysian Insider Sep 30, 2011 30 SEPT — Saya ingin mengucapkan sekalung tahniah kepada Ketua Menteri Pulau Pinang, Lim Guan Eng kerana bertindak untuk memohon ampun kepada Sultan Johor kerana isu kenyataan beliau di Singapura baru-baru ini. Kenyataan beliau itu telah di isukan sebagai kenyataan yang memburuk-burukan negeri Johor serta [...]

Nuffnang