Ahad, 17 Julai 2011

N45 Dr Halimah Ali

N45 Dr Halimah Ali


Rehatlah wahai sahabatku.......

Posted: 17 Jul 2011 09:37 AM PDT

Dr. Lo' Lo' meninggal dunia sebentar tadi
Harakahdaily   
KUALA LUMPUR, 17 Julai: Ahli parlimen Titiwangsa, Dr Lo' Lo' Mohd Ghazali (gambar) menghembuskan nafas terakhir di Hospital Selayang kira-kira jam 10.15 malam ini.

Jenazah beliau kini sedang diusahakan untuk dibawa ke Masjid Al-Akram, Dato Keramat.

Perkara itu disahkan oleh Ketua Dewan Muslimat PAS Pusat, Siti Zailah Mohd Yusof ketika dihubungi Harakahdaily.

Maklumat berkenaan kematian itu juga turut dimuatkan pada laman Facebook dan Twitter Allahyarhamah atas nama keluarga.

Beliau sebelum ini menerima rawatan akibat kanser.

Dalam respons awal, Mursyidul Am PAS, Tuan Guru Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat menyifatkan Allahyarhamuha seorang yang istiqamah berjuang untuk Islam sehingga akhir hayat.

"Saya dimaklumkan oleh keluarga terdekat almarhumah Dr Lo' Lo', MP PAS Titiwangsa tentang pemergian beliau sebentar tadi.

"Semoga Allah merahmati rohnya dan ditempatkan bersama orang-orang yang soleh. Beliau seorang yang istiqomah berjuang untuk Islam hingga ke saat akhir hayatnya," tulisnya di Facebook.

Ketua Dewan Pemuda PAS, Nasrudin Hassan pula menyifatkan Allahyarhamah seorang tokoh pejuang Islam yang tabah.

"PAS dan rakyat sebentar tadi kehilangan tokoh pejuang Islam yg tabah apabila sbentar td Dr Lo' Lo' telah kembali ke rahmatillah.. Al Faatiihah." tulisnya di Twitter.
Menurut anak allahyarhamuha, Muhd Fawwaz, jenazah akan diuruskan di Masjid al-Akram, Datuk Keramat pagi esok.
"Insya allah, akan dikebumikan pada waktu pagi di Tanah Perkuburan Islam Datuk Keramat," tulisnya melalui sistem mesej singkat (SMS) kepada Harakahdaily.

Pemergian seorang serikandi PAS

Posted: 17 Jul 2011 09:27 AM PDT

Apa maksud kata-kata A.SAMAD SAID,sasterawan negara terkenal

Posted: 17 Jul 2011 01:48 AM PDT

'Polis bengis macam nak makan saya'
Jimadie Shah Othman
Jul 16, 11 malaysiakini
Tindakan polis menyuraikan perhimpunan BERSIH 2.0 genap seminggu lalu terus dikritik hebat, sehingga Sasterawan Negara Datuk A Samad Said yang terkenal dengan kelembutannya pun kini merasa amat benci kepada kerajaan.

NONE"Sebelum (gas) ditembak, ada himpitan dari belakang, (oleh) kelompok polis juga. Jadi kami agak tersepit, seperti di (Hospital) Tung Shin, (kami) tiada alternatif jadi go through saja.

"Tidak pernah saya rasakan begitu bencinya saya pada kerajaan. Iitulah waktunya saya lebih benci," kata A Samad yang mengimbau kembali pengalamannya di KL Sentral, tempat beliau mula-mula bertembung dengan polis.

Ketika diwawancara Malaysiakini di Bangsar kelmarin, penulis kreatif pelbagai genre itu bagimanapun, beliau sempat berseloroh bahawa ia masih belum sampai ke tahap "paling benci".

NONEMenghabiskan hari yang panjang daripada pagi sehinggalah disekat polis kali terakhir kira-kira 200 meter daripada Istana Negara di sebelah petang, A Samad menyifatkan tindakan polis menangani "perhimpunan damai" itu secara "bengis".

"(Dikasari) secara langsung tidak. Tetapi dengan wajah dengan apa itu memanglah kalau boleh mereka hendak makan saya," kata lelaki 76 tahun yang bersosok kecil dan berjanggut lebat bewarna putih itu.

Berbeza dengan demonstrasi pertamanya pada Mac 2007 bagi membantah dasar pengajaran dan pembelajaran Sains dan Matematik dalam bahasa Inggeris (PPSMI), A Samad kali ini menempuh pelbagai rintangan.

Selipar, bukan sepatu Nike
Beliau bukan sahaja hilang capal, tetapi hilang garam, tuala kecil dan air mineral yang dibawanya bagi menangi gas pemedih mata dan meriam air daripada pihak polis.

NONE"Saya seharusnya diapit dua orang peguam, (tetapi) dua orang peguam pun hilang (setelah gas ditembak)," katanya yang mengakui sudah menjangkakan pendekatan keras itu akan diambil pihak berkuasa.

Pada Sabtu itu, dengan baju basah akibat air hujan dan meriam air, A Samad terus berjalan kira-kira 10 kilometer menuju ke Istana Negara untuk menyerahkan memorandum kepada Yang di-Pertuan Agong.

"Saya berkaki ayam separuh jalan, berbatu-batu. Ada anak muda hendak beri saya sepati Nike. Ini saya fikir sepatu yang cantik sangat, saya tak mahu.

"Kemudian orang beri saya sepatu yang besar, saya gunakan sebab hendak berjalan agak susah. Sampai di Hotel Midah, Kampung Attap, ada orang membelikan saya selipar. Jadi lepas itu dia pula berkaki ayam," kata A Samad.
Pengarang novel Salina itu juga menyuarakan rasa terharunya pada semangat perpaduan dan hormat menghormati semua bangsa pada hari itu demi mencapai matlamat bersama ke arah pilihan raya yang bebas dan adil.
"Ada anak India hendak bagi sepatu dia, anak Cina hendak beri sepatu dia. Saya merasa amat bangga.
"Tidak pernah saya melihat satu kelompok orang muda yang berbilang bangsa itu bersatu oleh satu cita-cita. Itu sangat membanggakan," kata A Samad Said lagi.

MY VOICE FOR NATION

MY VOICE FOR NATION


Posted: 17 Jul 2011 10:57 PM PDT

Posted: 17 Jul 2011 06:47 PM PDT

Election Commission admits it is helpless -Ronald Benjamin

Posted: 17 Jul 2011 06:01 AM PDT

Dr Shafie Abu Bakar

Dr Shafie Abu Bakar


Lo`lo` Permata Berharga Di Langit Zaman, Gemerlap Cahayanya Diminta Lebarluaskan

Posted: 17 Jul 2011 09:00 PM PDT

Pecah Tanah Pecah Tabung, Banyak Bersedekah Bertambah Untung

Posted: 17 Jul 2011 04:17 PM PDT

念群与沙登人民同在 | Nie Ching for Serdang

念群与沙登人民同在 | Nie Ching for Serdang


[Youtube] Police sprayed chemical-laced water into Tung Shin Hospital

Posted: 17 Jul 2011 10:04 AM PDT

Takziah kepada keluarga Allahyarham Dr Lo' Lo', Ahli Parlimen Titiwangsa

Posted: 17 Jul 2011 09:26 AM PDT

Ucapan takziah kepada keluarga Allahyarham Dr Lo' Lo' Datuk Mohd Ghazali, Ahli Parlimen Titiwangsa, yang telah pulang ke rahmatullah pada jam 10.13 malam tadi. Moga-moga allahyarham akan digolongkan bersama mereka yang berimam. AL-Fatihah. (More......)

My Bersih 2.0 Diary..

Posted: 17 Jul 2011 12:18 AM PDT

1) Starting from June 30, 2011, I started wearing yellow daily.

2) Not just me, DAPSY Serdang Members also joined me in wearing yellow even when we were doing voter registration. :-)

3) Not just clothes, I also intended to get myself a pair of yellow earrings. This pair was a present from a student who just came back from Taiwan for holiday. What a coincidence! :-D

4) But, a friend told me for safety reason, better not to wear big earrings to a rally. I heeded his advice, and get myself this. Don worry, it does not costs RM24.4 million, RM3.90 only! X-D

5) And this!! Though it looks elegant, it does not cost RM73 million, just RM3.50 ;-)

6) On 709. Getting myself ready for the rally :-)

7) Going to Pudu Plaza by Monorail.

8) The station was completely empty.

9) Taking picture w Rally participant during breakfast. It was her first time joining a rally. Bravo!

(More......)

[July 22@Friday] Dialog polis bersama penduduk Tmn Sg Besi Indah

Posted: 16 Jul 2011 11:03 PM PDT

Source: http://jkp24mpsj.blogspot.com/

Sebagai usaha menangani beberapa isu yang dihadapi para penduduk terutamanya isu keselamatan di Taman Sg. Besi Indah dan kawasan sekitarnya, pihak JKP Zon 24 akan menganjurkan satu sesi Dialog Bersama Penduduk pada pukul 8.30 malam, Jumaat, 22hb Julai 2011 di Pusat Komuniti Rakyat JKP Zon 24, Jalan SB Indah 2, Tmn Sg. Besi Indah, Seri Kembangan.

Ahli-ahli panel untuk sesi dialog ini termasuk YB Teo Nie Ching (Ahli Parlimen Serdang), YB Ean Yong Hian Wah (ADUN Seri Kembangan), Polis Ibu Pejabat Daerah (IPD) Serdang dan wakil Majlis Perbandaran Subang Jaya.

Semua penduduk dijemput hadir! Terima kasih!

**********************************************************************************

Dear Residents,

As a continuous effort to address various issues, especially on safety and security issue currently faced by residents in Taman Sg. Besi Indah and surrounding areas, the MPSJ Residents Committee (JKP) for Zone 24 will be organizing a dialogue with residents at 8.30pm, Friday, 22 July 2011 at Pusat Komuniti Rakyat JKP Zon 24, Jalan SB Indah 2, Tmn Sg. Besi Indah, Seri Kembangan.

Panellists expected to attend the dialogue session are YB Teo Nie Ching (Member of Parliament for Serdang), YB Ean Yong Hian Wah (Assemblyman for Seri Kembangan), Police from IPD Serdang and MPSJ representative.

All residents are invited to attend! Thank you.

(More......)

Dr Siti Mariah Mahmud

Dr Siti Mariah Mahmud


Sayangi lah mereka

Posted: 17 Jul 2011 08:13 AM PDT

Dalam kesibukan, YB sempat juga menziarahi warga emas di Taman Maznah yang sedang uzur ini. Disamping mendoakan Pakcik ini cepat sembuh, YB juga menghadiah beberapa buah buku agama untuk bacaannya.

Pakcik ini amat gembira dengan kehadiran YB dan sesuatu yang tidak pernah terduga sepanjang hidupnya, kata nya.
Lim Guan Eng

Lim Guan Eng


Program Anak Emas Pulau Pinang-Kerajaan Negeri Menimbang Memberikan RM 100 Wang Tunai “One-off” Kepada Bayi Yang Dilahirkan Mulai Tahun Ini(bm/cn)

Posted: 16 Jul 2011 08:22 PM PDT

Program Anak Emas Pulau Pinang – Kerajaan Negeri PR Menimbang Memberikan RM 100 Wang Tunai "One-off" Kepada Bayi Yang Dilahirkan Mulai Tahun Ini Kepada Salah Seorang Ibubapa Yang Merupakan Pengundi Pulau Pinang.

Kerajaan negeri PR Pulau Pinang menimbang memberikan RM 100 wang tunai "one-off" kepada setiap bayi kelahiran Pulau Pinang mulai tahun ini, di mana salah seorang ibubapa merupakan pengundi Pulau Pinang. Program "Anak Emas Pulau Pinang" akan mensyaratkan pengesahan bahawa pendapatan isi rumah keluarga tidak boleh melebihi RM4,000 sebulan.

Kejayaan Program Penghargaan Warga Emas RM100 setiap tahun dan RM1,000 "one-off" urusan jenazah kepada waris warga emas dilancarkan oleh kerajaan negeri PR pada 2010 demi mengenang jasa bakti sumbangan warganegara yang melebihi 60 tahun kepada pembangunan negeri, telah menyebabkan beberapa pihak mencadangkan bahawa kerajaan negeri menimbang pula golongan yang baru lahir.

Sebagai kerajaan berjiwa rakyat yang dengar suara rakyat, buat kerja rakyat dan berikan harapan kepada rakyat, kerajaan negeri PR anggap pemberian RM 100 one-off kepada setiap bayi kelahiran Pulau Pinang adalah satu cadangan baik. Sungguhpun pemberian one-off RM100 oleh kerajaan negeri PR adalah kecil, ia adalah untuk meraikan tambahan anak Pulau Pinang yang baru.

Sebanyak RM 20 juta setiap tahun telah dibelanjakan untuk program penghargaan warga emas dan waris mereka. Sungguhpun program penghargaan emas ini cuba disabotajkan oleh parti pembangkang BN, usaha sabotaj mereka gagal dengan kadar pendaftaran kini melebihi 87% dengan hampir 115,000 warga emas Pulau Pinang mendaftarkan diri.

Sumber kewangan program baru "Anak Emas Pulau Pinang" ini adalah sama dengan program penghargaaan warga emas iaitu datang daripada penjimatan hasil kejayaan kerajaan PR menjalankan kempen anti-rasuah yang dipuji oleh Transparency International. Program baru "Anak Emas Pulau Pinang" ini akan dibentangkan dalam mesyuarat EXCO Negeri Pulau Pinang pada minggu ini dan dijangkakan makan perbelanjaan di antara RM5-RM10 juta setiap tahun.

Kenyataan Akhbar Ketua Menteri Pulau Pinang Lim Guan Eng Di Komtar, George Town Pada 17.1.2011.

—-Mandarin Translation —

槟州首席部长林冠英于2011年1月17日在乔治市光大发表声明:

槟州宝贝计划-槟州民联政府正在考虑一次性派发100令吉给今年出世、父母其中一人为槟州选民的新生儿。

槟州民联政府考虑一次性派发100令吉给今年出世、父母其中一人为槟州选民的婴儿。这项"槟州宝贝计划"的附带条件是,新婴儿出生家庭的月入不及4000令吉。

2010年,为了对60岁以上乐龄人士的贡献表示感激,槟州成功推行了每年100令吉乐龄人士回馈计划及一次性1000令吉抚恤金计划给逝世乐龄人士的家属,很多人建议我们考虑发出新生儿补助金。

做为以民为本的政府,我们听人民的话、做人民的事、给人民希望,槟州民联政府认为发出100令吉补助金给槟州新生儿是一项良善的建议。虽然这笔一次性发出的100令吉补助金非常微薄,但是,这代表州政府迎接新增槟州成员的心意。

在乐龄人士回馈金及家属抚恤金计划下,州政府每年耗资2000万令吉。虽然在野的国阵三番四次企图破坏乐龄人士回馈金计划,但是,至今为止,已有11万5000名(或87%)乐龄人士已经登记,证明他们的破坏行动已经失败。

上述"槟州宝贝计划"的资金来源与乐龄人士回馈金一样,都是槟州开源节流的成果,槟州推行的肃贪政策已经获国际透明组织表扬。我们将在本周的州行政会议上提呈这项"槟州宝贝计划",预料每年将耗费500万令吉到1000万令吉。

林冠英

i n t a n h i j a u

i n t a n h i j a u


AL FATIHAH - PERGINYA SEORANG MUJAHIDAH

Posted: 17 Jul 2011 07:53 AM PDT


Dr. Lo' Lo' telah meninggal dunia di Hospital Selayang.
PAS Kawasan Teluk Intan dan ADUN Changkat Jong mengucapkan takziah kepada keluarga almarhumah.
Semoga Allah merahmatinya dan ditempat di kalangan orang-orang soleh.
Al fatihah ...

Direct Free Kick

Direct Free Kick


Suasana pilu menyelubungi Masjid Al Akram, Kg Dato Keramat jam 12 tengah malam apabila jenazah Dr. Lo' Lo' Ghazali dibawa masuk dari Hospital Selayang. Al Fatihah.

Posted: 16 Jul 2011 09:34 AM PDT

Ceramah Umum Dr. Tan Seng Giaw, Sdra. Lee Sang, Cik Lee Shiok Jean dan Iskandar A. Samad di Kg. Baru Ampang 17 Julai 2011.

Posted: 16 Jul 2011 07:57 AM PDT

Blog@Wengsan...博客@永山

Blog@Wengsan...博客@永山


刘永山揭选民册出错‧女选民1人登记2地址

Posted: 17 Jul 2011 10:09 AM PDT

SUARA PERAK

SUARA PERAK


KERATAN MEDIA - 'Peruntukkan RM1.47juta Adalah Sememangnya Untuk Krematorium di Buntong' (Makkal Osai 16Julai2011)

Posted: 17 Jul 2011 08:18 AM PDT

:: cina islam | 2011 ::

:: cina islam | 2011 ::


Larangan hiburan hanya untuk orang Islam sahaja

Posted: 17 Jul 2011 03:24 AM PDT

15 Syaaban 1432H. [MOD] -

AMPANG, 17 Julai:Penguatkuasaan Enakmen Hiburan dan Tempat-tempat Hiburan 1997 sepanjang Ramadhan ini oleh kerajaan negeri Kedah tidak akan sesekali menyekat hak orang bukan Islam di negeri itu.

Sehubungan itu, Presiden PAS, Tuan Guru Datuk Seri Abdul Hadi Awang berkata pusat hiburan di Kedah akan beroperasi seperti biasa pada bulan Ramadhan namun ia terhad kepada orang bukan Islam sahaja.

Perkara itu dijelaskan beliau pada sidang media selepas mesyuarat Jawatankuasa Kerja PAS Pusat di sebuah hotel di sini.

Turut serta pada sidang media itu, Naib Presiden PAS, Datuk Mahfuz Omar, Salahudin Ayub dan Setiausaha Agung PAS, Datuk Mustafa Ali.

"PAS ambil jalan terbaik yang tidak boleh diselesai oleh Umno iaitu tidak menghalang hak orang bukan Islam dalam masa yang sama orang Islam tidak boleh mengerjakan maksiat

"Orang Umno buat peraturan orang Islam boleh masuk tempat maksiat, tempat judi. Kita buat pembetulan supaya pengendali pusat hiburan dikalangan orang bukan Islam buat peraturan agar orang Islam tidak boleh masuk," katanya yang juga ahli parlimen Marang.

Keputusan itu juga katanya telah dipersetujui oleh pengusaha pusat-pusat hiburan di negeri itu dan bersedia diambil tindakan termasuk menarik lesen perniagaan jika gagal berbuat demikian.

Penjelasan itu dibuat selepas mesyuarat tersebut mendengar penerangan dari wakil kerajaan negeri Kedah iaitu Setiausaha Politik kepada menteri besar, Mohd Sanusi Md Noor.

Hasrat sebenar perlaksanaan undang-undang itu kata Abdul Hadi, bertujuan mencegah orang bukan islam melakukan maksiat sepanjang bulan Ramadhan.

Bagaimanapun kekeliruan telah berlaku berhubung perkara itu ekoran media arus perdana yang tidak menyiarkan laporan tepat sehingga membangkitkan rasa kurang senang di kalangan orang bukan Islam.

"Di sana banyak perkara-perkara tidak tepat di lapor media yang sengaja dimainkan Umno Barisan Nasional.

"Kita membetulkan peraturan yang salah yang dibuat Umno. Umno membenar pusat hiburan kepada bukan Islam, dan tidak ada peraturan tegas bagi menghalang orang Islam" tambahnya.

Sementara itu, Mohd Sanusi yang ditemui selepas itu berkata, penguatkuasaan enakmen itu adalah tanggungjawab pihak polis.

Menteri Besar Kedah Datuk Seri Azizan Abdul Razak sebelum ini mengumumkan Enakmen Hiburan dan Tempat-tempat Hiburan 1997 yang wujud sejak zaman pemerintahan Umno dilaksanakan sepenuhnya tahun ini.

Tindakan itu bagaimanapun mendapat bantahan dari beberapa pihak termasuk MCA, Gerakan dan rakan Pakatan Rakyat, DAP.

Difahamkan, kontroversi tersebut bagaimanapun selesai selepas menteri besar bertemu wakil pusat hiburan semalam bersetuju membenarkan mereka beroperasi tetapi tidak boleh membenarkan umat Islam memasuki premis mereka.

Harakahdaily/-

Berita Dr Lo'Lo meninggal dunia tidak benar.

Posted: 17 Jul 2011 03:15 AM PDT

15 Syaaban 1432H. [MOD] -

Ahli parlimen Titiwangsa, Dr Lo'Lo Mohd Ghazali dikatakan kini dalam kritikal daripada penyakit barah yang dialami pemimpin PAS tersebut.

Ketika dihubungi, seorang ahli keluarganya, mengesahkan aktivis tersebut dalam keadaan kritikal. Anggota keluarga kini berkumpul menemani beliau.

"Kami minta orang ramai mendoakan kesihatannya," tambahnya.

Lo'Lo adalah anak perempuan bekas mufti Perak, Datuk Mohd Ghazali Abdullah.

Beliau sangat aktif dalam Dewan Muslimat PAS tetapi sejak 8 Mac 2008, banyak menumpukan perhatiannya kepasda parlimen Tititwangsa, yang dimenanginya, dengan menewaskan calon BN, Aziz Jamaluddin Mohd Tahir dengan majoriti 1,972 undi.

Sementara itu se3mpat beredar berita angin dari pihak yang tidak dapat disahkan emngatakan Dr Lo'Lo telah meninggal dunia namun telah dinafikan oleh pihak admin yang mengendalikan twitternya.

"Berita yang mengatakan bahawa Dr Lo'Lo telah meninggal dunia adalah tidak benar" kata twitter Dr Lo'Lo.

Kalau demonstrasi bukan jalan penyelesaian, kenapa polis disalahgunakan sebagai jawapannya?

Posted: 17 Jul 2011 12:02 AM PDT

15 Syaaban 1432H. [MOD] -

KENYATAAN MEDIA
PEJABAT ADUN TITI SERONG/
KEYUA SEKRETARIAT PR PERAK

Saya ingin membantah kenyataan Najib Tun Razak yang berkata bahawa demonstrasi jalanan (Bersih 2.0) di ibu kota baru-baru ini bukanlah jawapan terhadap isu masalah Negara.

Saya ingin menegaskan bahawa kekerasan PDRM terhadap rakyat yang menyertai bersih 2.0 juga bukanlah jalan penyelesaian dan ia adalah satu tindakan jenayah.

Tidakan tidak bertamaddun itu terrsebar luas dalam media baru dan buktinya rakyat boleh lihat sendiri melalui facebook , you tube dan sebagainya.

Jika benar Perdana Menteri berhasrat menyelesaikan masalah negara dengan jujur, mengapa beliau enggan bersemuka dengan rakyat, setidak-tidaknya beliau menerima pelawaan wakil ngos yg mewakili Bersih untuk duduk semeja dan berdebat mengenai mengenai 8 tuntutan dan masalah Negara yang lain, bukannya menghantar polis untuk melakukan tidakan kekerasan diluar peruntukan undang-undang terhadap rakyat yang berkumpul secara aman pada 9 julai baru-baru ini.

Nampaknya peminpin negara tidak mampu menyelesaikan masalah apa lagi sekiranya tidak menguntungkan merela dan Rakyat sendiri yang mengambil inisiatif mencari jalan penyelesaiannya, ini tidak patut berlaku kerana ia boleh menggambarkan pemimpin Negara sebagai seorang yang lembap, bagaimana Negara boleh maju jika pemimpin lembap seperti Najib Razak.

Rakyat telah mencuba sedaya upaya untuk menyuarakan teguran melalui pelbagai cara, tetapi gagal.

Bagi rakyat demonstrasi adalah jalan terakhir setelah kerajaan UMNO-BN menyekat suara rakyat yang mahukan perubahan dalam sistem politik Negara.

Alternatif oleh Perdana Menteri juga boleh disifatkan sebagai janji kosong kerana sehingga kini SPR diperkuda sepenuhnya oleh UMNO-BN untuk terus menguasai kerusi baik di peringkat DUN mahupun Parlimen.

Pengundi hantu yang boleh diperiksa sendiri oleh rakyat melalui atas talian (laman web SPR) berdasarkan pendedahan blogger pro Pakatan telah menjelaskan dengan sendiri bahawa kerajaan UMNO-BN enggan menanganinya walaupun laporan oleh wakil Pakatan telah dibuat berulang kali.

Bagi saya itulah talian hayat UMNO-BN untuk terus berkuasa di Malaysia sebagai kerajaan hantu, bukannya kerajaan rakyat, kerajaan hantu UMNO-BN sebenarnya telah lama lenyap sejak 2008 lagi jika pilihan raya umum benar-benar dilaksanakan secara adil dan telus.

Suara rakyat yang diwakili oleh selitar seratus ribu suara yang turun pada 9 Julai baru-baru ini adalah isu yang perlu perhatian serius pemimpin tertinggi Negara , malangnya Najib Razak cuba berselindung melalui pembohongan demi pembohongan yang jelas menghina demokrasi itu sendiri.

Rakyat sudah bangkit untuk menuntut demokrasi yang lebih bersih, sewmunya masih belum terlambat sekiranya Najib mahukan perubahan secara jujur. Namun persoalanya sanggupkah BN hilang kuasa kerana ?

DRS. KHALIL IDHAM LIM
PARIT BUNTAR, 17 JULAI 2011

Lim Kit Siang

Lim Kit Siang


Press statement for the immediate release of Dr Jeyakumar Devaraj

Posted: 17 Jul 2011 04:55 AM PDT

The Malaysian Insider Jul 17, 2011 17 JULY — We, the undersigned doctors, including members of the Malaysian Medical Association (Perak Branch), and/or the Perak Medical Practitioners Society 1. are very concerned and troubled over the prolonged 'illegal' detention of our colleague Dr. Jeyakumar Devaraj. 2. are concerned for Dr Jeyakumar's health, which seems to [...]

Let’s expose the ministers

Posted: 17 Jul 2011 04:49 AM PDT

— Spyman The Malaysian Insider Jul 17, 2011 JULY 17 — Enough is enough lah. Even after seeing the rakyat shout for change, the ministers continue to insult us and treat us like kids. Prime Minister Najib Tun Razak tries to sound brave in London and challenges Pakatan Rakyat to a fight in the next [...]

Negara kita

Posted: 17 Jul 2011 04:40 AM PDT

— Michelle Chan The Malaysian Insider Jul 17, 2011 JULY 17 — At the not-actually-ripe-yet age of 20, I may have not experienced first-hand or seen with my own eyes how bad WWII or May 13 were, but I recognise the face of right and wrong. Being politically inclined since school days, it was not [...]

Proud to be a Malaysian

Posted: 17 Jul 2011 04:32 AM PDT

— T. Gopal The Malaysian Insider Jul 17, 2011 JULY 17 — This was not my first (illegal) rally. Therefore, the usual intimidation using roadblocks and arrests did not stop my plan for the day. I come from a poor family. Way back in the early 1980s, when the Seremban-KL Highway was being built, my [...]

Kedah drops Ramadan bar closure plan

Posted: 17 Jul 2011 02:04 AM PDT

By Hazland Zakaria Jul 17, 11 | MalaysiaKini The PAS-led Kedah government has dropped plans to enforce a 1997 state enactment that requires bars, discos and karaoke clubs to close during the coming Ramadhan, a state official told AFP today. The northern state decided in May to enforce closure of all entertainment outlets during the [...]

Kedah entertainment ban limited to Muslims, says Hadi

Posted: 17 Jul 2011 01:34 AM PDT

By Syed Mu'az Syed Putra July 17, 2011 | The Malaysian Insider AMPANG, July 17 — Kedah has revoked the outright ban on entertainment outlets during Ramadan and will instead bar only Muslims from patronising such establishments, PAS president Datuk Seri Abdul Hadi Awang said today. Hadi blamed the mainstream media's inaccurate reports for causing [...]

Planking or ‘pok kai’ in Hong Kong

Posted: 16 Jul 2011 09:40 PM PDT

By Anita Anandarajah July 17, 2011 JULY 17 — So it seems planking has caught on in Hong Kong. Making like a plank of wood, practitioners like to shock their audiences by remaining utterly stiff and horizontal in the most inappropriate places. The Planking Hong Kong Facebook page has chalked up 156 likes, a long [...]

Can the police investigate itself?

Posted: 16 Jul 2011 09:02 PM PDT

By The Malaysian Insider July 16, 2011 JULY 16 — Just a week ago, the police took a no-nonsense approach in locking up the city and chasing Bersih 2.0 supporters from gathering and making their way to Stadium Merdeka for a rally calling for free and fair elections. It resulted in one death, ostensibly from [...]

On toothless tigers

Posted: 16 Jul 2011 08:45 PM PDT

By Hafidz Baharom July 17, 2011 | The Malaysian Insider JULY 17 — Barisan Nasional has proven to this nation and its citizenry time and again, if not just rather blatantly in the recent days through their denials and openly disproven lies, that it is arrogant, relentlessly hostile and even, and you may quote me [...]

A lie has robbed their freedom

Posted: 16 Jul 2011 08:41 PM PDT

By P. Ramakrishnan July 16, 2011 | The Malaysian Insider JULY 16 — A lie has robbed six Malaysians of their precious freedom. For three weeks they have been locked up and put away unfairly and unjustly. Not a shred of evidence has been unearthed so far to justify their detention. Not an iota of [...]

Good cop, bad cop

Posted: 16 Jul 2011 08:37 PM PDT

By June Rubis July 17, 2011 | The Malaysian Insider JULY 17 — A few days ago, I had a conversation with a taxi driver who was excited about July 9th. While he had supported the rally, and could list out the points for free and fair elections, he was too scared to attend because [...]

Ambushed Like Animals, I Had to Walk-Crawl

Posted: 16 Jul 2011 08:34 PM PDT

By June Rubis 14 July 2011 | LoyarBurok We were so close that I could wipe the sweat off his forehead if I had wanted to. Instead, I stood uncertainly in front of him, not wanting to push forward. His expression on his face mirrored mine: which was of fear. After exchanging a glance with [...]

Nuffnang