Ahad, 10 Jun 2012

Dr Shafie Abu Bakar

Dr Shafie Abu Bakar


Ke Masjid Berkuda - Masjid Tempat Menutup Kursus Haji Hari Ini ? Tahniah Pelajar Cemerlang !

Posted: 10 Jun 2012 04:46 PM PDT

MY VOICE FOR NATION

MY VOICE FOR NATION


Signature campaign for Bersih leaders at Central Market Ipoh

Posted: 10 Jun 2012 09:21 PM PDT

Come next general election, Indian voters must continue to march on with Pakatan Rakyat to bring about A Better Malaysia for ALL.

Posted: 10 Jun 2012 05:44 AM PDT

念群与沙登人民同在 | Nie Ching for Serdang

念群与沙登人民同在 | Nie Ching for Serdang


Visiting Pertubuhan Kebajikan Yesuvin Mahligai (YM) Selangor

Posted: 10 Jun 2012 05:19 PM PDT

June 9, 2012 - Visiting Pertubuhan Kebajikan Yesuvin Mahligai (YM) Selangor at Taman Maju, Kajang to hand over a cheque from Selangor Govt. They are currently housing 25 boys and 27 girls who are orphaned and neglected. Donations and assistance is needed to take care of the welfare of the children. Let us know if you are willing to contribute :-)


(More......)

Fathers' Day celebration at Bandar Damai Perdana

Posted: 10 Jun 2012 05:17 PM PDT

June 9, 2012 - Fathers' Day celebration at Bandar Damai Perdana Fasa 1 :-)

(More......)

Dr Siti Mariah Mahmud

Dr Siti Mariah Mahmud


Masaalah BN

Posted: 10 Jun 2012 05:39 AM PDT

Timbalan Perdana Menteri, Tan Sri Muhyiddin Yassin menegaskan bahawa parti-parti komponen BN berhadapan dengan cabaran menguruskan persepsi dalam menghadapi pilihan raya umum akan datang.

Menurutnya, cabaran itu timbul kerana kononya Pakatan Rakyat memutarbelitkan isu dan menyebarkannya kepada rakyat.

"Hal-hal yang tidak betul tetapi diulang berkali-kali dan disebarkan melalui media sosial.

Ha ha yang TV3 putar belit berita dia tak nampak atau buat-buat tak nampak.

"(Justeru) hari ini kita berhadapan dengan masalah persepsi," katanya tanpa memperincikan masalah persepsi berkenaan.

Najib kata, RM50 bilion tolak Rm5 bilion negara jadi bankrap?????

Posted: 09 Jun 2012 09:30 PM PDT

Datuk Seri Anwar Ibrahim sekali lagi mengulangi pendiriannya untuk membatalkan pinjaman Perbadanan Tabung Pendidikan Tinggi Nasional (PTPTN) jika berjawa menawan Putrajaya dalam pilihan raya umum akan datang.

anwar ibrahim ceramah kajang 090612DSAI berkata, Pakatan Rakyat mampu berbuat demikian kerana negara mengaut hasil minyak sebanyak RM80 bilion, sedangkan tanggungan kos PTPTN hanya RM5 bilion.

"Tapi Najib kata, RM80 bilion tolak RM5 bilion jadi bankrap," katanya sambil diiringi ketawa hadirin dalam ceramah di di Stadium Kajang malam tadi.

Lebih 5,000 hadirin membanjiri majlis ceramah Merdekakan Rakyat di stadium tersebut.

Turut hadir dalam ceramah tersebut beberapa pemimpin Pakatan antaranya Menteri Besar Selangor Tan Sri Khalid Ibrahim, anggota Dewan Undangan Negeri (ADUN) Sekinchan Ng Suee Lim dan anggota jawatankuasa pusat PAS Dr Mujahid Yusuf Rawa dan Pengerusi Solidariti Anak Muda Malaysia (SAMM) Badrul Hisham Shaharin.

i n t a n h i j a u

i n t a n h i j a u


KEHADIRAN AISHAH DI TELUK INTAN DISAMBUT HANGAT

Posted: 10 Jun 2012 02:00 AM PDT


TELUK INTAN, 8 Jun - Wan Aishah Wan Ariffin telah menerima sambutan hangat oleh warga Teluk Intan apabila hadir sebagai tetamu khas dalam majlis Sepetang Bersama Aishah baru-baru ini. Majlis telah diadakan di kediaman ADUN Changkat Jong YB Hj. Mohd. Anuar Sudin di Kg. Perwira Jaya dekat sini. Ia adalah anjuran Nisa Teluk Intan, Dewan Muslimat PAS Kawasan Teluk Intan.

Wan Aishah atau lebih dikenali dalam bidang seni suara sebagai Aishah satu ketika dahulu amat popular dengan beberapa lagu terutamanya lagu 'Janji Manismu'. Di sepanjang karier seni, beliau telah memenangi banyak anugerah. Kini beliau telah berhijrah dan lebih menarik lagi sebulan yang lalu telah menyerahkan borang ahli PAS kepada Mursyidul Am PAS.
Kehadiran Aishah disambut mesra oleh pimpinan Muslimat Teluk Intan.

Aishah bersama Ketua Muslimat Pn. Robiatun Abas (kanan) dan Timbalan Ketua Muslimat, Pn. Hjh. Faridah.

Majlis bermula jam 5.00 petang itu telah menarik bukan sahaja golongan remaja malah golongan umur pertengahan yang mungkin meminati beliau semasa zaman kemuncak Aishah di persada seni negara dahulu. Setiap ruang khemah telah dipenuhi dengan orang ramai yang ingin melihat sendiri artis kesayangan mereka satu masa dahulu.
Ketua Muslimat PAS menyampaikan ucapan.

YB Anuar turut menyampaikan ucapan.

Aishah menceritakan pengalaman beliau.

Acara bermula dengan ucapan aluan daripada Ketua Dewan Muslimat PAS Teluk Intan, Puan Robiatun Abas dan diikuti oleh YB Hj. Mohd. Anuar Sudin. Akhirnya,  para hadirin telah mendengar ucapan daripada Aishah. Beliau banyak menceritakan tentang pengalaman beliau sebagai penceramah PAS yang menerima begitu banyak rintangan, pengalaman semasa menyertai Himpunan Bersih 3.0 dan tentang amalan demokrasi di Malaysia berbanding negara-negara luar.
Orang ramai menikmati minum petang.


Ketua Muslimat sedang membuat cabutan bertuah.

Pengunjung bertuah....dapat minum petang bersama Aishah.


Beliau yang memiliki ijazah dalam bidang Sains Politik dari New Zealand berharap dapat meneruskan perjuangan di dalam PAS yang diyakini dapat membawa kepada kesejahteraan rakyat bersama-sama parti-parti di dalam Pakatan Rakyat.

Berikut adalah sebahagian daripada ucapan Aishah.


Selepas itu, slot dialog antara orang ramai yang hadir dengan Aishah telah diadakan yang banyak bertanya tentang perbandingan antara peribadi Tok Guru Nik Aziz dengan Perdana Menteri Malaysia dan tentang punca-punca beliau berhijrah serta masuk PAS.

Kemudian, cabutan bertuah telah diadakan di mana seramai 10 orang pengunjung bertuah telah berpeluang minum petang bersama Aishah.

intanhijau.blogspot.com

Comments for Wee Choo Keong

Comments for Wee Choo Keong


Comment on Shane Nollan is finally out of MAS. How about Rashdan? by Mat

Posted: 10 Jun 2012 05:56 AM PDT

Aj dan nanny Danny tak cukup malu lagi kah???

Comment on Shane Nollan is finally out of MAS. How about Rashdan? by Anonymous

Posted: 09 Jun 2012 11:07 PM PDT

The extent of the Sleepy Head’s cronies in MAS goes beyond LSG Skychef Brahim.

Check out the background of RHR who has many outsourcing contracts with MAS.  There are persons within MAS who will go out of their way to protect these contracts.

So MAS there are amongst you that have other vested interest.

Direct Free Kick

Direct Free Kick


Janji MB Tertunai, MBPJ Baiki Lif, Pam Air Di Kota Damansara dan Putra Damai.

Posted: 09 Jun 2012 04:29 PM PDT

KOTA DAMANSARA, 5 JUN 2012 : 'Janji' Menteri Besar, Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim ditunaikan apabila lif dan pam air di Projek Perumahan Rakyat (PPR) Seksyen 8, Kota Damansara dan Putra Damai di sini berjaya dibaiki.

Oktober tahun lalu Menteri Besar melawat kawasan berkenaan dan berjanji menyelesaikan masalah penduduk terbabit.

Sejumlah RM3.2 juta diperuntukkan Majlis Bandaraya Petaling Jaya (MBPJ) untuk membaiki kemudahan ini dan bermula pertengahan November tahun lalu melibatkan 12 unit lif bagi PPR Kota Damansara, sementara 17 unit lif untuk PPR Putra Damai.

Menurut Exco Perumahan, Pengurusan Bangunan dan Setinggan, Iskandar Abdul Samad, kerja-kerja baikpulih itu siap sepenuhnya pada April lalu selepas mendapat arahan daripada Menteri Besar.

"Lawatan hari ini adalah susulan daripada lawatan yang dilakukan Menteri Besar semasa melawat kedua-dua PPR ini untuk meninjau masalah utama iaitu lif.

"Beliau kemudiannya mengarahkan MBPJ untuk segera melakukan kerja-kerja baikpulih di mana kos bagi kesemua lif untuk kedua-dua PPR adalah RM2.9 juta, sementara kos membaiki pam air adalah lebih RM285,000," katanya.

Iskandar berkata, demikian semasa mengadakan lawatan di PPR Seksyen 8, Kota Damansara di sini bagi meninjau keadaan lif dan pam air yang siap dibaikpulih.

Lawatan itu turut disertai Adun Kota Damansara, Dr Mohd Nasir Hashim, Pengarah Jabatan Kejuruteraan MBPJ, Cheremi Tarman serta Pengerusi Persatuan Penduduk PPR Kota Damansara, Johari Nander.

Selain baikpulih, tambahnya, MBPJ turut menyediakan penghadang di bilik motor lif supaya insiden kecurian kabel tidak lagi berlaku seperti sebelum ini.

Beliau berkata, penempatan dua orang pengawal keselamatan juga dilaksanakan sebagai langkah keselamatan di kawasan pangsapuri berkenaan.

Dalam pada itu, Iskandar turut mengingatkan penduduk supaya menjaga kemudahan yang diberikan dengan baik kerana ia dibaiki dengan kos yang tinggi.

"Untuk atasi vandalisme, saya berharap Adun di kawasan ini dapat menganjurkan program komuniti untuk menanam sifat tanggungjawab di kalangan penduduk bagi menjaga kemudahan yang ada.

"Penduduk jangan merasakan bahawa lif ini adalah hak milik kerajaan dan tidak perlu dijaga. Sekiranya berlaku sebarang kejadian tidak diingini, penduduk boleh sama-sama menghalang atau ambil tindakan," ujarnya - SELANGORKINI.

Lim Kit Siang

Lim Kit Siang


The big PTPTN blunder

Posted: 10 Jun 2012 05:07 AM PDT

— Stephen Ng The Malaysian Insider Jun 10, 2012 JUNE 10 — I have been following the news about the PTPTN, and had previously written about it as well. The latest development by the minister of higher education, Khaled Nordin, is one of the worst of Umno's political games. From the shared script with Deputy [...]

Anti-Taib deejay says safe, will stay in Sarawak to fight for change

Posted: 09 Jun 2012 11:13 PM PDT

By Shannon Teoh The Malaysian Insider Jun 09, 2012 KUALA LUMPUR, June 9 — The radio host for Radio Free Sarawak (RFS) who went missing on May 31, has finally announced he is safe after fears he was abducted in Miri due to his criticism of Tan Sri Abdul Taib Mahmud's administration in the state. [...]

Muhyiddin has confirmed that the greatest threat to Najib’s signature 1Malaysia policy is the “Malay first, Malaysian second” DPM

Posted: 09 Jun 2012 10:49 PM PDT

Tan Sri Muhyiddinm Yassin has confirmed that the greatest threat to Prime Minister, Datuk Seri Najib Razak's signature 1Malaysia policy is his "Malay first, Malaysian second" Deputy Prime Minister. In his speech yesterday, Muhyiddin said Malaysians cannot refute the fact that the future of the nation depended on the unity of the Malays and Muslims, [...]

Jangan tunjukkan sangat sikap ‘inferiority’ itu

Posted: 09 Jun 2012 06:15 PM PDT

— Aspan Alias The Malaysian Insider Jun 10, 2012 10 JUN — Sampai bila pemimpin-pemimpin kerajaan (BN) hendak berperang dengan rakyat? Perbalahan tentang isu PTPTN berlarutan sehinggakan TS Muhyiddin dan Menteri Pendidikan Tinggi telah bertindak untuk menjadikan mahasiswa Universiti Selangor (UNISEL) mangsa pertembungan diantara kerajaan dan PR dengan melakukan tindakan yang paling bodoh (maaf kerana [...]

:: cina islam | 2011 ::

:: cina islam | 2011 ::


Tiada maruah pihak persenda lebuh raya rakyat

Posted: 10 Jun 2012 03:42 AM PDT

20 Rejab 1433H. [MOD] -
Aslani M,

KOTA BHARU: Pihak yang tidak ada maruah sahaja mempersendakan usaha kerajaan negeri membina lebuh raya rakyat Kota Bharu-Kuala Krai bagi menyelesaikan masalah lalu lintas.

Bekas Setiasuaha Gerakan Kelantan, Lau Chin Chua berkata, siapa sebenarnya yang menipu rakyat bagi membina kemudahan asas bagi manfaat orang ramai di Kelantan.

"Sedangkan semua orang tahu projek lebuh raya itu pernah dijanjikan mahu dibina sejak 1986 oleh pemimpin Umno, namun sampai sekarang tidak menjadi kenyataan.

"Jadi siapa sebenarnya yang tipu rakyat. Tengok jambatan Sultan Yahya Petra kedua sampai sekarang belum siap selepas masuk tahun kelima.

"Saya difahamkan sudah berapa kali bertukar kontraktor yang membina jambatan itu. Sedangkan di China jambatan yang merentangi laut dapat disiapkan dalam tempoh tiga tahun," katanya pada ceramah di Lembah Sireh malam tadi.

Ceramah terbabit diadakan sempena program Cakna Rakyat Dun Bunut Payong. Hadir sama Naib Presiden PAS, Salahuddin Ayub dan Adun Bunut Payong, Datuk Takiyuddin Hassan.

Pelbagai acara diadakan pada sebelah pagi sehingga petang. Biar pun hujan sebelah petang namun ia tidak menghalang orang ramai datang mengikuti ceramah.

Rabu lalu sekumpulan pemuda yang didalangi Umno mengadakan perhimpunan di hadapan Kota Darulnaim dengan membawa peralatan binaan yang buruk, seperti mempersendakan kerajaan negeri membina lebuh raya rakyat.

Lau yang juga bekas guru besar berkata, lebuh raya berkenaan diyakini dapat disiapkan mengikut jadual memandangkan bahan mentah seperti pasir dan batu banyak terdapat di lokasi lebuh raya yang akan dibina.

Beliau juga yakin pemimpin Umno Kelantan menjadi penghalang kepada Kelantan mendapat hak ke atas royalti petroleum.

"Saya yakin Perdana Menteri tidak ada masalah untuk membayar royalti tersebut, namun masalahnya ada pemimpin Umno di Kelantan sendiri yang menghalangnya," ujar beliau.

Salahuddin pula memberitahu dua menteri kabinet yang berasal dari Kelantan tidak memainkan peranan untuk memastikan negeri ini mendapat hak ke atas royalti.

"Mereka tahu kalau Kelantan mendapat royalti, Umno buat selama-lamanya tidak bermimpi untuk menawan Kelantan," ujarnya.

Harakahdaily/-

Belajar main politik cara bijak

Posted: 10 Jun 2012 03:02 AM PDT

20 Rejab 1433H. [MOD] -
Ahmad Baei Jaafar

Semasa belajar ilmu mantik di sekolah agama dulu, ustaz ada menyebut bahawa ilmu ini penting ketika berhujjah dan berbalas hujjah. Tetapi pada waktu itu aku tidak temui ilmu yang dimaksudkan itu. Mungkin contoh yang diberi ketika itu tidak relevan dengan apa yang berlaku pada waktu itu. Tetapi apabila tamat pengajian dan berkecimpung dalam masyarakat, ilmu itu mula tampak sedikit demi sedikit.

Rupa-rupanya ilmu ini amat berguna kepada orang politik. kepetahan mereka menjawab tuduhan dan mematah hujjah lawan adalah menggunakan ilmu mantik. Malah kadang-kadang upacan musuh akan diguna semula untuk membunuhnya secara KO.

Saya teringat suatu ketika dahulu, Datuk Mohamad Asri Muda, Presiden PAS merangkap Menteri Besar Kelantan, ketika kempen pilihanraya di RTM katanya, "Saya dengar Tunku Abdul Rahman dalam ceramahnya mengistiharkan akan membina lebuh raya timur - barat (Jeli – Grik sekarang) kalau Perikatan menang di Kelantan. Saya hubungi Tunku dan minta penjelasan, bagaimana kalau PAS memang juga? Tunku sepontan menjawab, kita akan buat juga." Berdasarkan jawapan itu, Datuk Asri mengakhiri ceramahnya di RTM itu katanya, "Kalau PAS memang, kerajaan pusat akan buat lebuh raya juga, jadi tuan-tuan dan puan-puan undilah PAS."

Tahun 2012 menjelang pilihanraya ke 13 kempen sudah bermula secara tidak rasmi. Semuanya bermula daripada demontasi minta kerajaan hapuskan bayaran balik pinjaman PTPTN. Dalam pada itu Datuk Seri Anwar Ibrahim berjanji, bayaran baliknya akan dimansuhkan jika Pakatan menawan Putrajaya dalan pilihan raya umum akan datang.

Kempen ini memang menarik terutama pelajar yang terlibat dengan pinjaman itu.
Setelah isu itu dilupakan semua pihak, tiba-tiba sahaja pihak Perbadanan Tabung Pendidikan Tinggi Nasional (PTPTN) mengumumkan telah membekukan pinjaman kepada mahasiswa UNISEL. Keesokannya Menteri Pengajian Tinggi, Datuk Seri Mohamed Khaled Nordin mengesahkan PTPTN membekukan pinjaman kepada mahasiswa baru Universiti Industri Selangor (Unisel) milik kerajaan Selangor.

Alasan pembekuan itu adalah bertujuan memberi peluang kepada Pakatan Rakyat membuktikan mereka mampu memberikan pendidikan percuma di negeri itu. Pada masa yang sama Timbalan Perdana Menteri menyifatkan tindakan Perbadanan Tabung Pendidikan Tinggi Nasional (PTPTN) membekukan pinjaman kepada mahasiswa Universiti Industri Selangor (Unisel) sebagai "adil" kerana ia hanya reaksi kepada dasar PKR.

Ekoran tindakan itu, banyak pihak termasuk Menteri Besar Selangor, Exco kerajaan, ABIM menyatakan kekesalan terhadap tindakan kerajaan itu, malah tidakan itu dikira tidak adil dan menzalimi pelajar. Mereka mahu PTPTN tidak dibekukan pada waktu ini. Walau bagaimanapun bagi menyelamat keadaan MB mengumumkan untuk mencairkan harta UNISEL untuk membiayai urusan pendidikan sekali gus membolehkan pelajar meneruskan pengajian.

Berdasarkan itu, menteri dan perdana menteri segara mengumumkan penarikan balik pembekuan itu. Sehubungan itu, seorang pegawai tinggi PTPTN ketika menjawab SMS daripada wartawan Malaysiakini, mengesahkan keputusan menarik balik pembekuan pinjaman kepada Unisel dan KUIS. Cuma menariknya PM semasa berucap di Kedah semalam beliau berkata, "kita tarik balik pembekuan PTPTN setelah mendapati kerajaan Selangor tidak mampu membiayai pendidikan percuma kepada pelajar di negerinya."

Nampaknya PM menggunakan peluru Pakatan Rakyat untuk membunuh balik mereka. Yalah kalau Pakatan berjuang supaya pelajar tidak perlu membayar balik pinjaman PTPTN, maknanya mereka belajar secara percuma. Jadi sekarang buatlah sebegitu. Agaknya itulah maksudnya. Tetapi yang paling penting di sini menampakkan, kerajaan BN baik hati dan bersimpati kepada pelajar di Selangor.

Begitulah fikiran orang politik, begitulah hujjah orang politik dan begitulah tektik orang politik. Cuma persoalannya adakah jawapan itu memuaskan semua pihak dan memberi mata kepada BN atau tidak?

Pembaca artikel ini tentu tahu jawapannya dan saya pasti, kisah yang berlaku pada zaman tunku dengan zaman najib amat jauh. Hujjah yang diberi ini bukan boleh menyelamatkan BN tetapi menggelapkan masa depannya. Mengapa?

Perhatikan, Pakatan Rakyat berjuang untuk menghapuskan bayaran balik, bukan pendidikan percuma. Pendidikan tetap berbayar tetapi ada pihak lain yang perlu membayarnya. Dan yang kedua, perjuangan ini hanya akan dapat direalisasikan setelah menguasai Putrajaya, maknanya setelah memerintah Malaysia. Jadi, perjuangan ini bukan untuk Selangor pada waktu ini.

Berdasarkan itu tindakan kerajaan pusat itu ternyata tersalah langkah. Rakyat tetap menilainya sebagai kerajaan tidak bertanggungjawab dan tidak adil kepada rakyat.

Malah tindakan kerajaan menarik balik itu ada kemungkinan besar kerana tidak mahu aset beku UNISEL dicairkan. Hal ini kerana mereka kini menunggu peluang untuk merampas Selangor pada pilihanraya nanti. Ya, bagaimana kalau harta beku itu dicairkan? Kuranglah harta yang boleh diwarisi nanti.

23 orang awam Syria termasuk wanita, kanak-kanak dibunuh

Posted: 09 Jun 2012 05:08 PM PDT

20 Rejab 1433H. [MOD] -

BEIRUT 10 Jun - Sekurang-kurangnya 23 orang dibunuh oleh tentera Syria semalam, termasuk sembilan wanita dan tiga kanak-kanan di dalam dua kejadian berasingan di sini.

Kumpulan Pemerhati Hak Asasi Manusia yang berpengkalan di Britain berkata, serangan pertama di selatan pekan Daraa itu mengakibatkan 17 orang terkorban manakala serangan kedua pula menyebabkan enam lagi terkorban di tengah bandar Homs.

Katanya lagi, korban terbaru itu berlaku di kawasan kediaman yang merupakan tempat bermulanya pemberontakan terhadap Presiden Bashar al-Assad Mac tahun lalu.

Turut kelihatan berpuluh-puluh lagi cedera dalam serangan meriam dan sesetengah daripada mereka turut cedera parah. - AFP

AJK Pemandu Bersih 2.0 diserang lima pemuda

Posted: 09 Jun 2012 05:05 PM PDT

20 Rejab 1433H. [MOD] -

KUALA LUMPUR – Ahli jawatankuasa Pemandu Bersih 2.0 diserang lima pemuda ketika sedang jogging di Taman Kanagapuram di Seksyen 18, Petaling Jaya, awal pagi tadi.

Dalam kejadian kira-kira jam 7.40 pagi, Chin Huat Wong, 39, cedera di kepala selepas diserang menggunakan topi keledar dan ditumbuk oleh lima lelaki menaiki motosikal.

Huat Wong berkata, dia dikepung dan berlari sejauh 100 meter untuk menyelamatkan diri tetapi gagal selepas terjatuh.

"Saya dipukul bertubi-tubi dan salah seorang daripada mereka mengarahkan saya memberi wang.

"Lima pemuda tersebut beredar selepas saya tidak memberikan wang kepada mereka," katanya.

Menurutnya, akibat serangan tersebut, dia menerima rawatan di Pusat Perubatan Universiti Malaya (PPUM).

Dia membuat laporan di pondok polis PPUM.

Dia yang juga pensyarah di salah sebuah universiti tempatan berkata, tidak menolak kemungkinan serangan ke atasnya bermotifkan politik kerana penyerang tidak menunjukkan kesungguhannya untuk menyamun.

Huat Wong berkata, hairan dengan tindakan penyerang kerana tidak memeriksa badannya selepas diberitahu tidak mempunyai wang walaupun dia mempunyai telefon bimbit di dalam poket seluarnya.

Sementara itu, Ketua Polis Daerah Petaling Jaya, Asisten Komisioner Arjunadi Mohamed mengesahkan menerima laporan tersebut.

Menurutnya, kes tersebut diklasifikasikan sebagai cubaan samun dan pihaknya akan menjalankan siasatan.

sinar harian/-

Sangka madu rupanya racun

Posted: 09 Jun 2012 04:58 PM PDT

20 Rejab 1433H. [MOD] -

KUALA LUMPUR: Memperoleh wang caruman Kumpulan Wang Simpanan Pekerja (KWSP) kira-kira RM300,000 sepatutnya melegakan Azmi (bukan nama sebenar) bersama isteri dan empat anak mereka untuk meneruskan kehidupan selepas bersara.

Bagaimanapun, musibah pula melanda apabila wang itu habis dikikis penari dangdut, Ratna, 35, yang juga janda dari seberang selepas lima tahun menjadi isteri keduanya.

Ratna kemudian meminta cerai dengan alasan menjalin hubungan sulit dengan lelaki lain sebelum pulang ke Indonesia dengan meninggalkan dua anak kecil hasil perkahwinan mereka selepas menyedari Azmi, 65, tiada wang lagi.

Episod hitam itu bermula 10 tahun lalu apabila Azmi, bekas pegawai syarikat swasta, terikut-ikut perangai rakan sebaya yang gemar berfoya-foya di kelab dangdut sekitar ibu kota selepas menjadi orang kaya baru (OKB) kerana menerima wang KWSP.

Disebabkan masih banyak wang, kelab dangdut menjadi rumah kedua Azmi hingga jatuh cinta dengan penari dangdut.

metro/-

TERKINI: Jerman atasi Portugal 1-0

Posted: 09 Jun 2012 04:53 PM PDT

20 Rejab 1433H. [MOD] -

[KEDUDUKAN SEMASA] SELEPAS kejutan awal dalam Kumpulan B, dua gergasi - Jerman dan Portugal yang bersaing di stadium Arena Lviv, Lviv mempamerkan permainan cemerlang tetapi Jerman sebagaimana diramalkan memenangi pertemuan sulungnya.

Kemenangan INI mengukuhkan kedudukan Jerman dengan tiga mata penuh. Terdahulu Denmark mengatasi Belanda juga 1-0.

Jerman menjaringkan gol pertama pada minit ke-72 menerusi Mario Gomez. Pasukan itu hampir menambah dua lagi beberapa minit selepas itu.

Pasukan Portugal juga memperoleh beberapa peluang emas untuk menyamakan kedudukan tetapi tidak berkesudahan.

Portugal kembali mengasak bertubi-tubi untuk mencari gol penyamaan tetapi barisan pertahanan dan penjaga gol sangat kebal mengecewakan mereka.

Nani hampir menjaringkan gol pada minit ke-84 tetapi lambungannya terkena palang.

Pertemuan ini juga menyaksikan bintang-bintang Real Madrid - Mesut Ozil, Sami Khedira dari Jerman menentang Ronaldo, Coentrao dan Pepe sebagai seteru kali ini.

Setakat ini, mereka telah bertemu sebanyak 17 kali. Jerman telah menang lapan dari 16 perlawanan. Portugal hanya menang tiga kali.

Pertemuan terakhir mereka ialah pada separuh akhir Euro 2008, di mana Jerman menang 3-2.

Di akhir babak separuh masa pertama, di mana 52 peratus permainan dikuasai oleh Jerman, kedua-dua pasukan itu terikat tanpa jaringan.

Portugal nyaris menjaringkan gol pada saat-saat terakhir perlawanan separuh masa pertama apabila tendangan pemainnya terkena palang gawang dan diselamatkan oleh Jerman.

Pengadil melayangkan empat kad kuning dalam pertemuan ini.

Penyerang Portugal, Helder Postiga menerima layangan kad kuning selepas mengasari penjaga gol Jerman, Manuel Neuer pada minit ke-12.

Serangan Jerman yang diketuai Lukas Podolski dan Gomez berjaya dipatahkan benteng Portugal.

Percubaan Pepe selepas mendapat sepakan sudut terkena palang gol Jerman pada minit kecederaan.

Dalam pada itu, Denmark melakar kejutan dengan menewaskan Belanda 1-0 hasil jaringan Michael Krohn Dehli di Stadium Metalist Kharkiv pada jam 12 tengah malam tadi.

Jerman menghuni tangga teratas Kumpulan B bersama Denmark dengan tiga mata meninggalkan Belanda dan Portugal.

Pada saingan pembukaan Kumpulan C awal pagi esok, perlawanan yang menarik, Sepanyol akan menentang Itali dan Republik Ireland bertemu Croatia.

Barisan pemain Jerman:
01 Neuer
05 Hummels
14 Badstuber
16 Lahm
20 Boateng
06 Khedira
07 Schweinsteiger
08 Ozil
13 Mueller
10 Podolski
23 Gomez

Barisan pemain Portugal:
12 Rui Patricio
02 Alves
03 Pepe
05 Coentrao
21 Joao Pereira
04 Veloso
08 Joao Moutinho
16 Meireles
17 Nani
07 Ronaldo
23 Postiga Booked

Sekilas fakta perlawanan:

- Kedudukan gol: Jerman (1); Portugal (0)

- Kad kuning: Badstuber dam Lahm(Jerman); Postiga dan Coentrao (Portugal)

- Penguasaan permainan: 50% (Jerman); 50% (Portugal)

- Sasaran ke gawang: Jerman (12); Portugal (9)

- Sepakan penjuru: Jerman (2); Portugal (10)

- Pemain gantian: Ozil (Kroos) dan Gomez (Klose) bagi Jerman; Meireles (Varela) dan Postiga (Oliveira) bagi Portugal

- Hero perlawanan: Mario Gomez (penjaring tunggal Jerman)

- Masa kecederaan: 6 minit

sinar harian/-

Tujuh maut konflik agama di Myanmar

Posted: 09 Jun 2012 04:44 PM PDT

20 Rejab 1433H. [MOD] -

BEBERAPA pemimpin Islam menemui pemimpin prodemokrasi Myanmar, Aung San Suu Kyi berhubung keganasan agama di Yangon, Rabu lepas.

YANGON - Pasukan keselamatan membanjiri barat Myanmar semalam bagi mengembalikan ketenteraman selepas sekurang-kurangnya tujuh nyawa melayang dalam keganasan antara penduduk Islam dan Buddha, menurut media negara berkenaan.

Stesen televisyen Myanmar melaporkan, unit polis dan tentera berjaya mengawal kekacauan yang tercetus di negeri Rakhine, dekat sempadan Bangladesh.

Keganasan agama di negeri berkenaan menyaksikan ratusan buah rumah penganut Buddha dibakar.

"Namun, keadaan kembali tenang sejak pagi ini (semalam)," menurut stesen televisyen Myanmar.

Huru-hara tercetus kelmarin apabila sekurang-kurangnya empat penduduk beragama Buddha maut dalam beberapa rusuhan di Rakhine yang didiami oleh sejumlah besar etnik Rohingya.

Pada keesokan harinya, gelombang kedua keganasan melanda beberapa perkampungan di pedalaman Myanmar apabila lebih banyak kediaman dibakar sehingga memaksa penduduk beragama Buddha melarikan diri ke bandar Maungdaw untuk mencari perlindungan.

Media rasmi pemerintah menyatakan, tujuh terbunuh, 17 cedera dan hampir 500 buah rumah musnah sepanjang kekacauan dua hari di Rakhine.

Situasi tegang di negeri itu tercetus Ahad lalu selepas 10 orang Islam yang berada di dalam sebuah bas mati dibelasah oleh 300 penduduk beragama Buddha.

Mereka tersilap menyangka mangsa adalah beberapa penjenayah yang merogol dan membunuh seorang gadis beragama Buddha di Rakhine, bulan lalu.

Sementara itu, Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB) menyatakan, Rohingya merupakan antara etnik minoriti paling teruk ditindas di dunia.

Di Myanmar, Rohingya dianggap sebagai orang asing dan bukan salah satu etnik negara berkenaan.

Menurut PBB, terdapat sekitar 750,000 orang Rohingya tinggal di Myanmar dengan kebanyakan mereka menetap di Rakhine.

Lebih 1 juta lagi etnik berkenaan dipercayai hidup dalam buangan di beberapa negara lain. - AFP

Nuffnang